Page 1

Νέες εκδόσεις – Άνοιξη 2017

.....από αναγνώστες προς αναγνώστες...


AHLAM – Marc Trevidic Ένας διάσημος Γάλλος ζωγράφος, ο Πολ Αρέτζο, φτάνει, το 2000, στην Κερκενά, ένα ειδυλλιακό νησί της Τυνησίας. Εγκαθίσταται σε μια βίλα πλάι στη θάλασσα και πιάνει φιλίες με την οικογένεια ενός ντόπιου ψαρά, την όμορφη γυναίκα του οποίου ερωτεύεται ανομολόγητα. Όμως δεν αργεί να χτυπήσει η μοίρα και η Νόρα, η γυναίκα του Φαρχάτ του ψαρά, πεθαίνει από λευχαιμία. Η τελευταία της επιθυμία: ο Πολ να σταθεί στα δυο ανήλικα παιδιά της, την Αχλάμ και τον Ισάμ. Τα παιδιά είναι εξαιρετικά προικισμένα στη μουσική και στη ζωγραφική και ο Πολ, που τα διδάσκει, αποφασίζει να πειραματιστεί μαζί τους στην εμμονική προσπάθειά του να επιτύχει την ενότητα όλων των τεχνών σε μια μοναδική, ιδανική έκφραση. Όμως δέκα χρόνια μετά, ο ειρηνικός παράδεισος του Πολ κλονίζεται επικίνδυνα. Η αραβική άνοιξη, η τζιχάντ, η τρομοκρατία εισβάλλουν στον περιχαρακωμένο κόσμο του καλλιτέχνη. Στο μεταξύ τα παιδιά έχουν μεγαλώσει, η Αχλάμ έχει γίνει μια πολύ όμορφη νεαρή γυναίκα με προοδευτικές απόψεις ενώ αντίθετα ο αδελφός της, ο Ισάμ, ρέπει στον ισλαμιστικό φονταμενταλισμό. Η σύγκρουση μεταξύ των δύο αντίπαλων κόσμων, μεταξύ της ομορφιάς της τέχνης και του άτεγκτου φονταμενταλισμού δεν θα αργήσει. Και κανείς και τίποτα δεν θα μείνει όπως ήταν μετά απ’ αυτό. Ένα μυθιστόρημα για τη μαθητεία στην τέχνη και τον έρωτα, για την απειλή του θρησκευτικού φανατισμού, για έναν καινούριο κόσμο που πασχίζει να γεννηθεί μέσα από τις αντιφάσεις και τις οδύνες της σύγχρονης Ιστορίας.


ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ – Hubert Haddad Κάπου στη Δυτική Όχθη, σε μια ενέδρα ένοπλων ανταρτών, ο νεοσύλλεκτος του ισραηλινού στρατού, Τσαμ, τραυματίζεται και συλλαμβάνεται αιχμάλωτος . Τα γεγονότα που ακολουθούν καταιγιστικά τον οδηγούν στο σπίτι μιας τυφλής Παλαιστίνιας χήρας και της κόρης της, της Φαλαστίν. Από τη μια η απροσδόκητη ομοιότητά του με τον αγνοούμενο, και προφανώς νεκρό, αδελφό της, τον Νεσίμ, και από την άλλη η ανθρωπιά, και ο έρωτας, που βρίσκει στη φροντίδα της ο Τσαμ, ο «εχθρός», στήνουν τον περιπετειώδη καμβά αυτού του πολυβραβευμένου μυθιστορήματος. Ο Hubert Haddad με την αδρή, και στιγμές ποιητική, γραφή του καταφέρνει να φωτίσει τα βαθύτερα ανθρώπινα αίτια αυτής της αγιάτρευτης πληγής που παραμένει έως σήμερα η Μέση Ανατολή. Η Φαλαστίν και ο Τσαμ: οι δυο όψεις, τόσο διαφορετικές και τόσο όμοιες, μιας αληθινής σύγχρονης τραγωδίας με όλη τη φρίκη και τον παραλογισμό της.


Το Πράσινο 2cv – Manu Causse Ο Ισαάκ είναι ένα «άδειο» αγοράκι. ΄Εχει σώμα, μάτια, αλλά τίποτα εσωτερικά. Δεν μιλάει, μόνο που πότε πότε ουρλιάζει. Ο Ισαάκ είναι αυτιστικός, και η ύπαρξη-ανυπαρξία του συνέτριψε σιγά σιγά τη σχέση των γονιών του. Εκείνοι χώρισαν και ο Ισαάκ κατέληξε σε κλινική. Ο Ερίκ Ντυμπόν, ο πατέρας, προσπαθεί να βρίσκεται σε τακτά διαστήματα μόνος με τον μικρό, μόνος και εκτός ιδρυματικού πλαισίου. Αλλά η προσπάθειά του προσκρούει εντέλει στην αντίδραση της πρώην γυναίκας του και τις «επιστημονικές» ενστάσεις του διευθυντή της κλινικής. ΄Ετσι το ΄Ιδρυμα θα γίνει ο αποκλειστικός χώρος των συναντήσεων πατέρα και γιού, για τις οποίες, εξάλλου, ο Ισαάκ δεν φαίνεται να εκδηλώνει το παραμικρό ενδιαφέρον. ΄Ωσπου μια μέρα ο Ερίκ Ντυμπόν έρχεται στο επισκεπτήριο οδηγώντας ένα παλιό πράσινο Ντεσεβό που έχει απροσδόκητα κληρονομήσει. ΄Οταν το βλέπει ο Ισαάκ, κάτι στη στάση του αλλάζει, και η αδιόρατη ρωγμή στο αδιαπέραστο, έως τότε, τείχος του αυτισμού έρχεται να σαρώσει τα πάντα: ο πατέρας αποφασίζει να απαγάγει τον γιό του και να ξεκινήσουν μαζί μια περιπετειώδη περιπλάνηση στο βολάν του πράσινου Ντεσεβό. Αλλά ποιος είναι πράγματι ο Ερίκ Ντυμπόν, ποιο παρελθόν τον στοιχειώνει, τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει με τον γιό του και, τέλος, ποια είναι τα φαντάσματα που συνωστίζονται στο πίσω κάθισμα του αινιγματικού αυτοκινήτου; Περιστοιχισμένοι από μυστηριώδεις ίσκιους, με διώκτες και αρωγούς που είναι ο καθένας τους κι ένας περίεργος κόσμος, οι δύο φυγάδες ρίχνονται σ’ ένα «απονενοημένο» ταξίδι ή μάλλον, και εκτός απροόπτου, σ’ ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή. Αναμειγνύοντας αριστοτεχνικά διάφορα λογοτεχνικά είδη, το Πράσινο Ντεσεβό είναι μια συναρπαστική, γεμάτη τρυφερότητα ματιά στους όρους και τα όρια της ανθρώπινης επικοινωνίας.


Μία αληθινή Ιστορία – Delphine de Vigan Η Ντελφίν αντιμετωπίζει αμήχανα την απροσδόκητη επιτυχία του τελευταίου μυθιστορήματός της. Αλλά η αμηχανία της εξελίσσεται σε υπαρξιακή αγωνία όταν ανακαλύπτει ότι της είναι πολύ δύσκολο να ξεκινήσει το επόμενο βιβλίο της. Τότε εισβάλλει στη ζωή της η Λ. και, διεκδικώντας ρόλο φύλακα αγγέλου, κλονίζει μεθοδικά και ύπουλα την ήδη εύθραυστη ισορροπία της. «Δεν ξέρω γιατί δεν του μίλησα εκείνη τη μέρα για τη Λ. Γιατί δεν ανέφερα τη Λ. και την αίσθηση ότι, στην επαφή μαζί της, τα νύχια ενός αρπακτικού συνέθλιβαν τον εγκέφαλό μου.» Το δημιουργικό αδιέξοδο είναι ο καμβάς αυτού του συγκλονιστικού μυθιστορήματος που κτίζεται με τις εντάσεις και τις ανατροπές ενός αυθεντικού θρίλερ. Prix Renaudot Prix Goncourt de Lyceens

Utopia νέες εκδόσεις άνοιξη 2017  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you