Issuu on Google+

LEAH BAUCH

MASTER OF ARCHITECTURE APPLICANT


CONTENTS

LITTLE FREE LIBRARY


Roof Plan Level 1

10 Meters 5 Meters 1 Meter

CARD CANTILEVER

KNOT ARCHITECTURE

LUDIC ARCHITECTURE


LITTLE FREE LIBRARY: CONCEPTION The Little Free Library movement has reached an international level in popularity and relevance. A design competition was started as a studio project for a Little Free Library to be placed at Mill City Clinic in Minneapolis, MN. My semester long studio project consisted of two parts: conception and construction. The first half was based on conceptual design of a library that promoted health and wellness, while being able to move from inside to out, and be locked. My team came up with the design of having transluscent material being able to hold books so they would look weightless. The lights were added to give the library another sense of light. The first competition took place halfway through the semester, and my team won the opportunity to progress in to the second half of the project; construction.

Plan

Left Section

Front Section


LITTLE FREE LIBRARY: CONSTRUCTION The second part of the competition was physical construction. Each team was responsible for creating two libraries; one smaller than another. The design from the first half was transferred over in to the second, and had to be made functional. The support rods and clamps were added, as well as the curtain wall on the outside. Our major design focus was on transparency, and because the libraries were going to a health clinic, the shape and lights were based on a DNA double helix. Light Helix became our branding image, and became the final winning design for the Little Free Library competion.


KNOT ARCHITECTURE: LINE One singular line has the potential to shape a whole space with little manipulation. Starting off with the assignment of choosing a simple knot to recreate into process steps, the project turned in to so much more. From a single wire, the knot was pulled apart to create a standing object that resembled the path the knot took. 90 degree angles were a limitation, as well as the length of 36 inches. From the wireframe model, voids were pulled out to create a volumetric object.


KNOT ARCHITECTURE: FORM The form created from the model was then cut out of a singular piece of chipboard and formed to enhance the model’s three dimensional appeal.The formed model then was placed in the middle of a solid object to create voids as the interest, not the solid space. The form is what shaped object, but the void is where real interest was established. The cube shape with the void in the middle was then simply sliced in order to exhibit the barren center. The rendered images represent human life inside of the voids, being able to be manipulated by scale and perspective. Photoshop images of voids in model


KNOT ARCHITECTURE: SPACE When scale models are placed in to the voids, the spaces become living rooms, with sky lights and room for movement and function. The light shining through inconspicuous tunnels contributes to the subtlety of the small versus big spaces. The slice almost directly in the middle allows for symmetry to take place, while also grants asymmetry with hidden spatial qualities behind the walls of the void.


LUDIC ARCHITECTURE: BARCELONA

Barcelona is a city of play; day and night. There is a city-wide need for community buildings for children and teens to be able to go to take place in recreation and the arts. The site, in the middle of L’Eixample block in the middle of the city, provides space for indoor and outdoor community involvement. Set program was established for the project with spaces dedicated for a stage, rehearsal classrooms, administration, media room, and dance space. The inspiration for the project was based off of Barcelona’s love of green space, without having many of them. The multiple courtyards throughout the building provide private and public space, as well as the rooftop terrace allowing for access to outdoor space without entering the building. The lower level of the existing courtyard is where the new building would be placed, and built up from there. The theme of lightness carries through the use of glass and multiple sight lines throughout. Above: City plan of Barcelona, highlighted block of site Right: Photo of site where land was excavated. Location of building.


Below Ground -2

Below Ground Level -2

Detailed Site Plan

10 Meters 5 Meters 1 Meter

Mezzanine -1

Mezzanine Level -1

10 Meters 5 Meters 1 Meter

Ground Floor 0 10 Meters

Below Ground Level -2

5 Meters 1 Meter

Roof Plan With Site 10 Meters 5 Meters 1 Meter


Back Section

Left Section

Front Site Section



Leah Bauch M. Arch Portfolio