Page 1

Uutiskirje - syksy 2019 Leader Tunturi-Lappi ry Hanketalo Sairaalantie 8 B, 95900 Kolari Postiosoite: Virastotalo, Isopalontie 2 95900 Kolari Olemme tavattavissa toimistollamme pääsääntöisesti arkisin klo 9-15, mutta suosittelemme kuitenkin ajan varaamista etukäteen. Tervetuloa juttusille! Toiminnanjohtaja Ella-Noora Polvi p. 040 579 0639 Hankesihteeri Jaana Hangasvaara p. 0400 628 183 Projektipäällikö Seppo Alatörmänen Kuitu kylässä -hanke p. 040 684 6871 Projektipäällikkö Laura Hokajärvi Alkuperäinen Lappi -hanke p. 040 148 6112 Projektikoordinaattori Salla Saariniemi p. 0400 225 156

SYYSTERVEISET Hei jäsenet ja yhteistyökumppanit! Olen Ella-Noora Polvi ja aloitin Leader Tunturi-Lapin toiminnanjohtajana maanantaina. Ensimmäiset päivät yhdistyksessämme ovat takana ja nyt on aika esitellä itseni teille. Olen 25-vuotias taiteen maisteri Lapin yliopistosta. Pääsin mukaan aluekehitykseen toukokuussa 2017 aloittaessani Lapin AMKin ohjelmistotekniikan laboratoriossa projektisuunnittelijana. Tammikuusta 2019 lähtien työskentelin Lapin yliopistossa ensin projektisuunnittelijana ja myöhemmin projektipäällikkönä. Työni liittyi jo tuolloin pk-yritysten tukemiseen, missä haluan nyt toiminnanjohtajana päästä lähemmäs teitä – alueen asukkaita, yrittäjiä ja kaikkia Tunturi-Lapin kehittämisestä kiinnostuneita! Olen kotoisin Etelä-Pohjanmaalta, josta muutin Rovaniemelle elokuussa 2014. Kolariin muutin viime vuodenvaihteessa ja näiden viiden Lapissa asumani vuoden aikana olen ehtinyt vierailla kaikissa Tunturi-Lapin kunnissa useampaan otteeseen. Käytin tämän uutiskirjeen kuvituksessa syksyisiä TunturiLapissa ottamiani kuvia. Vielä on paljon paikkoja näkemättä, joten pyydänkin teiltä ehdotuksia kylistä, tapahtumista ja yrityksistä, joissa voisin vierailla. Minut tavoittaa pääsääntöisesti Kolarin toimipisteeltämme sekä puhelimella ja sähköpostilla. Uuden ohjelmakauden strategian laatiminen tulee värittämään työtäni vahvasti. Leader Tunturi-Lappi on myös hakenut lisäkehystä tälle ohjelmakaudelle, mistä odottelemme vielä päätöstä. Virkistävää ensilumen aikaa kaikille!

Terveisin, Sähköposti: etunimi.sukunimi@tunturileader.fi info@tunturileader.fi

www.leadertunturilappi.fi

Ella-Noora Polvi


Uutiskirje - syksy 2019 HANKEIDEOITA? Jos teillä on hankeideoita, joille suunnittelette Leaderrahoituksen hakemista, nyt on hyvä aika alkaa viemään niitä eteenpäin. Ohjelmakausi 2014-2020 lähenee loppuaan, mikä vaikuttaa myös Leader-rahoituksen saatavuuteen. Hankkeiden toteutusaika on vuoden 2022 puolelle, mutta tukipäätöksen hankkeisiin on tehtävä vuoden 2020 loppuun mennessä. Hankeideoiden kanssa kannattaa olla ajoissa liikkeellä ja olla yhteydessä Leader-ryhmän henkilökuntaan. Jos kylälläsi tai lähipiirissäsi on tarvetta kyläillalle tai rahoitusneuvonnalle, muistakaa vinkata Leaderista tai kysykää suoraan meiltä. Yhdessä toimimalla saamme hyödynnettyä tämän ohjelmakauden viimeiset hetket täysillä. Jos teillä on idea, ottakaa rohkeasti yhteyttä!

EU-KOMISSION TOIMITTAJA VIERAILULLA Lappilainen laajakaistarakentaminen ja kylien aktiivisuus asian suhteen on herättänyt mielenkiintoa aina EU-komissiota myöten. Syyskuun puolivälissä Kuitu kylässä -hankkeen projektipäällikkö Seppo Alatörmänen sai vieraakseen komission toimittajan Kalliroi Pappan ja he kiersivät LänsiLapin kylissä tapaamassa kyläverkkojen rakentajia. Vierailun aikana tehdyissä videohaastatteluissa ääneen pääsivät myös kyläläiset, jotka ovat aktiivisesti vieneet kyläverkkoasioita eteenpäin omissa kylissään. Kuvauksia tehtiin muun muassa Sotisaaressa, Kantojärvellä sekä Vaattojärvellä. Vierailun aikana kuvattu materiaali on parhaillaan viimeisteltävänä ja valmis materiaali tullaan jakamaan myös Leader Tunturi-Lapin somekanavissa.

IKÄIHMISTEN PERHEHOITOA POHJOISEEN -HANKE ON KÄYNNISTYNYT Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukset ovat myöntäneet rahoituksen 25.6.2019 Ikäihmisten perhehoitoa Pohjoiseen -hankkeelle (Hanketiivistelmä liitteenä). Hanke on Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman 2014-2020 mukainen Lapin ja Koillismaan Leader-ryhmien yhteinen kehittämishanke. Hanketta hallinnoi Leader Pohjoisin Lappi. Hanke toteuttaa alueellisia maaseutusuunnitelmia. Hanke jatkaa Perhehoitoa ja palveluyrittäjyyttä – hankkeessa aloitettua toimintamallin jalkauttamista ja vakiinnuttamista Lapin ja Koillismaan alueilla, lisää maaseudun palveluita sekä edistää sote- ja monialayrittäjyyttä. Hankkeen projektipäällikkönä on aloittanut Tuulikki Ahola (toimisto Sodankylässä). Projektityöntekijöinä aloittavat 1.10. Päivi Taavo (Itä-Lappi) ja Minna Heiskanen (Länsi-Lappi). Heiskasen toimipiste sijaitsee Kolarissa.


Uutiskirje - syksy 2019

TEEMAHANKE VALMISTEILLA Olemme parhaillaan valmistelemassa ohjelmakauden neljättä teemahanketta. Haku tulee aukeamaan seuraavien kuukausien aikana. Tällä kertaa teema liittyy strategiamme läheltä käsin -painopisteeseen. Tiedotamme asiasta lisää nettisivuillamme sekä some-kanavissamme. Teemahankkeella Leader Tunturi-Lappi ry mahdollistaa normaalia Leaderhanketta pienempiä yleishyödyllisiä kehittämistoimia tai investointeja. Teemahankkeen avulla yleishyödylliset tahot, kuten yhdistykset, seurat, järjestöt ja säätiöt tai julkiset tahot, voivat toteuttaa pieniä yleishyödyllisiä investointi- tai kehittämishankkeita, jotka palvelevat alueen toimijoita, asukkaita, sekä mahdollisesti myös matkailijoita. Haettavan toiminnan tulee olla vapaasti kaikkien käytettävissä.

#SYYSMYRÄKKÄ-TAPAHTUMAN ILMOITTAUTUMINEN KÄYNNISSÄ Väestörekisterikeskus järjestää Rovaniemellä pe 8.11.2019 Syysmyräkkä -tapahtuman, jossa jokainen voi osallistua tärkeäksi kokemiensa haasteiden ratkaisemiseen! Syysmyräkkään osallistuminen on avointa kaikille, eli voit osallistua olit sitten virkamies, opiskelija, yrittäjä, työntekijä, työtön, vapaaehtoistyöntekijä tai mitä tahansa muuta. Tapahtuma on maksuton. Yksi ratkaistavista haasteista koskee Kuitu Kylässä -hankkeen pilottikohdetta. "Kuituyhteydellä toimiva palvelupilotti. Lapissa sijaitseviin kyliin on rakennettu kuituyhteyksiä nopeamman internetyhteyden aikaansaamiseksi. Kuituyhteyksiä on siis olemassa, mutta yhteyttä hyödyntävää palvelupilottia ei ole vielä löydetty. Minkälaista digitaalista palvelua kuituverkon avustamana voitaisiin kyliin toimittaa?" Ilmoittaudu tapahtumaan osoitteessa https://www.lyyti.fi/reg/Syysmyrakka_2019_4512

MUISTATHAN SEURATA MEITÄ MYÖS SOMESSA! @leadertunturilappi @LTLry (twitter)

Tiedoksi Tunturi-Lapin nuoret kehittäjät -hanke Vs. toiminnanjohtajana toiminut Salla Saariniemi palaa sijaisuuden jälkeen Tunturi-Lapin nuoret kehittäjät -hankkeen projektikoordinaattoriksi. Päivitetyt yhteystiedot löytyvät nettisivuiltamme. Yhdistys viettää 20-vuotisjuhlaa Leader Tunturi-Lappi ry (ent. Kyläkulttuuria tuntureitten maassa ry) täyttää syksyllä 20 vuotta. Aiomme juhlistaa alueen elinvoimaisuuden eteen tehtyä työtä ja toivomme myös teidän ottavan osaa juhlallisuuksiin. Seuraa siis tiedotustamme! Seuraava hallituksen kokous 28.11. Leader Tunturi-Lappi ry:n seuraava hallituksen kokous järjestetään 28.11. Kokoukseen käsiteltäväksi vietävien hankkeiden tulee olla Hyrrässä viimeistään to 31.10. Olethan meihin kuitenkin yhteydessä jo etukäteen, jos suunnittelet hakemuksen jättämistä!

Profile for Leader Tunturi-Lappi

Leader Tunturi-Lappi syksy 2019  

Leader Tunturi-Lappi syksy 2019  

Advertisement