Page 6

Desi aceste implementari diferite ale codului de networking ofera aceleasi servicii, exista diferente majore intre ele la nivelul kernelului si al driverelor. De accea un sistem pe care ruleaza un kernel cu Net-2e nu poate fi configurat si folosit cu utilitarele destinate versiunii Net-2d sau Net-3. Aceasta se aplica numai pentru comenzile care folosesc indeaproape anumite particularitati ale kernelului; aplicatiile si comenzile obisnuite (ca rlogin sau telnet) functioneaza indiferent de implementare. Cu toate acestea, toate aceste versiuni diferite ale codului de networking n-ar trebui sa va nelinisteasca. Daca nu participati activ la dezvoltarea de cod, nu va faceti probleme in legatura cu ce versiune de TCP/IP folositi! Kernelurile lansate oficial vor fi insotite intotdeauna de un set de utilitare compatibile cu codul de networking inclus.

De unde se poate obtine codul Ultima versiune a codului de retea poate fi obtinuta prin anonymous FTP de pe numeroase site-uri. Site-ul FTP oficial pentru Net-3 este sunacm.swan.ac.uk, al carui mirror se poate gasi la sunsite. Ultimul kit Net-2e patch si executabilele sunt disponibile la ftp.aris.com. Codul derivat pentru BSD al lui Matthias Urlich se poate lua de aici. Ultimele kerneluri se gasesc aici; sunsite and tsx-11.mit.edu au mirror-uri ale acestui director.

Intreţinerea sistemului Pe tot cuprinsul acestei cărţi ne vom ocupa în principal cu chestiuni de instalare şi configurare. Administrarea sistemului constă din mult mai mult decât atât. După configurarea unui anumit serviciu, trebuie să-l ţineţi în funcţiune. Pentru cele mai multe servicii foarte puţină muncă este necesară, însă unele servicii, ca de exemplu serviciile de ???mail??? şi de ???news??, necesită executarea unor acţiuni de rutină pentru a ţine sistemul la zi. Vom discuta aceste acţiuni în capitolele ce vor urma. Minimul absolut în întreţinerea sistemului este verificarea regulată de erori şi de evenimente neobişnuite a fişierelor log ale aplicaţiilor. Foarte practic este să scrieţi nişte scripturi administrative şi să le rulaţi din cron periodic. Distribuţia sursă a unora din aplicaţiile majore, ca de exemplu ???smail??? sau ???C-News???, conţin asemenea scripturi. Tot ce vă rămâne de făcut este să le adaptaţi nevoilor şi preferinţelor dumneavoastră. Ieşirea oricărui job cron va fi trimisă prin mail către un cont administrativ. Implicit, multe aplicaţii vor trimite rapoarte de eroare sau statistici despre utilizare către contul de root. Aceasta are sens numai dacă vă logaţi ca root frecvent; o idee mult mai bună este să retrimiteţi mail-ul root-ului catre contul personal prin crearea unui alias, aşa cum este descris în capitolul ???. Insă oricât de atent va-ţi configurat sistemul, legile lui Murphy garantează că vor apărea probleme. Astfel administrarea unui sistem înseamnă şi disponibilitatea pentru plângeri. De obicei utilizatorii se aşteaptă ca administratorul de sistem să fie de găsit prin mail ca şi root, dar sunt şi alte adrese care sunt folosite pentru a ajunge la persoane responsibile cu diferite aspecte ale administrării. De exemplu, plângerile despre funcţionarea incorectă a serviciului de mail vor fi trimise de obicei către postmaster; iar problemele cu serverul de news vor fi trimise către newsmaster sau Usenet. Mail-ul către hostmaster va trebui redirecţionat către

ccc  
ccc  

ccc ccccasasasasasa

Advertisement