Page 5

In cazul de fata, biblioteca socket face parte din biblioteca standard libc. Acum suporta numai socket-urile AF_INET si AF_UNIX, dar se fac eforturi in directia suportarii protocoalelor Novell, asa ca in final vor mai fi adaugate citeva clase.

Codul de Networking Fiind rezultatul muncii a multor programatori din intreaga lume, sistemul de operare Linux nar fi putut fi realizat fara reteaua globala. Astfel nu are de ce sa ne surprinda faptul ca inca de la inceput s-a muncit la capacitatea sistemului de operare de a lucra in retea. O implementare UUCP a functionat chiar de la inceput, iar lucrul la suportul de TCP/IP a inceput in toamna anului 1992, cind Ross Biro si altii au creat ceea ce acum se cunoaste sub numele de Net-1. Dupa ce Ross si-a incetat participarea activa in mai 1993, Fred van Kempen a inceput munca la o noua implementare, rescriind partile principale ale codului. Efortul sau s-a materializat in versiunea Net-2. Prima lansare publica a avut loc in vara anului 1992 (odata cu kernelul 0.99.10), iar apoi codul a fost intretinut si extins de mai multi, printre care Alan Cox, versiunea rezultata fiind denumita Net-2Debugged. Dupa numeroase imbunatatiri si depanari, codul si-a schimbat numele in Net-3 dupa lansarea kernelului 1.0 . Aceasta este dealtfel versinea inclusa in kernelurile oficiale. Net-3 ofera drivere pentru o gama larga de placi Ethernet, pentru SLIP (destinat utilizarii liniilor seriale) si pentru PLIP (pentru liniile paralele). Net-3 vine cu o implementare TCP/IP care se comporta foarte bine in retelele locale (LAN). Dezvoltarea actuala se indreapta catre stabilizarea necesara pentru a putea fi rulat pe hosturi Internet. Pe linga aceste facilitati mai exista si alte proiecte. Un driver pentru PPP (point-to-point protocol, o alta modalitate pentru folosirea liniilor seriale), este acum in faza Beta, iar driverul AX.25 pentru ham radio este in faza Alpha. Alan Cox a mai implementat un driver pentru protocolul IPX de la Novell, insa efortul de a realiza un set de programe pentru compatibilitatea cu retelele Novell stagneaza deocamdata din cauza companiei Novell care nu pune la dispozitie documentatia necesara. Un alt proiect promitator este samba, un server NetBIOS pentru Un*x, scris de Andrew Tridgell.

Diferite linii de dezvoltare Intre timp, Fred si-a continuat munca, ajungind la versiunea Net-2e care se caracterizeaza printr-un design mult imbunatatit al interfetei de programare. Acum, in momentul in care scriu aceasta documentatie, Net-2e este inca in faza Beta. Una dintre cele mai interesante noutati cu care vine Net-2e este incorporarea DDI-ului ( Device Driver Interface ). DDI permite o metoda uniforma de acces si de configurare a tuturor driverelor si a protocoalelor de retea. O alta implementare TCP/IP a fost realizata de catre Matthias Urlichs, care a scris un driver ISDN pentru Linux si FreeBSD. El a inclus in kernel o parte din codul de networking al BSDului. Deocamdata se poate prevedea ca Net-3 va continua sa fie folosit inca mult timp de-acum incolo. Alan lucreaza la implementarea protocolului AX.25 folosit de catre radioamatori. Fara indoiala, introducerea suportului pentru module va imprima un nou impuls codului de networking. Modulele vor permite incarcarea driverelor din mers (la run-time).

ccc  

ccc ccccasasasasasa

ccc  

ccc ccccasasasasasa

Advertisement