Page 4

Sa zicem ca ati montat ierarhia de directoare ale lui TeX de pe serverul NFS central al departamentului, galois, si ca vreti sa cititi un document care descrie cum se foloseste LaTeX. Intrati intr-un editor care initial incarca tot fisierul. Stabilirea unei conexiuni TCP cu galois, trimiterea fisierului, si terminarea conexiunii ar dura prea mult timp, si atunci se trimite o cerere catre galois care trimite fisierul intr-un set de pachete UDP - ceea ce dureaza mult mai putin. UDP nu a fost gindit sa verifice pierderea sau coruperea pachetelor, asa ca aplicatia (in cazul acesta NFS) trebuie si se descurce singura.

Mai multe despre porturi Porturile pot fi vizualizate ca puncte de atasare ale conexiunilor de retea. Daca o aplicatie ofera un anumit serviciu, se ataseaza la un port si asteapta clienti (asta se numeste "ascultarea" portului - listening). Un client care vrea sa folosesca serviciul aloca un port de pe local host si se conecteaza la portul serverului de pe remote host. O proprietate importanta a porturilor este ca odata ce s-a facut conexiunea dintre client si server, o alta copie a serverului se poate atasa la port si poate primi noi clienti. Aceasta permite de pilda mai multe rlogin-uri la acelasi host, toate folosind portul 513. TCP poate distinge aceste conexiuni dupa host-ul de la care provin. De exemplu, daca se fac doua conectari la quark de la erdos, primul client rlogin foloseste, sa zicem, portul local 1023 iar al doilea portul 1022. Ambele se vor conecta insa la acelasi port 513 de pe quark. Acest exemplu arata folosirea porturilor ca puncte de intilnire unde clientul contacteaza un anumit port pentru a obtine un anumit serviciu. Pentru ca un client sa stie portul corect, este nevoie de o intelegere intre administratorii ambelor sisteme. Pentru serviciile folosite pe scara larga, ca rlogin, numerele porturilor trebuie administrate central. Acest lucru il face IETF (Internet Engineering Task Force), care lanseaza periodic un RFC intitulat Assigned Numbers in care sunt descrise, printre altele, porturile alocate serviciilor folosite frecvent. Linux foloseste un fisier de mapare a serviciilor cu numerele porturilor : /etc/services. Acest fisier este descris in sectiunea Desi atit conexiunile TCP cit si cele UDP de bazeaza pe aceleasi porturi, nu se creaza nici un conflict intre ele. Astfel, de exemplu portul TCP 513 este diferit de portul UDP 513 si corespund unor servicii diferite : rlogin (513/TCP) si rwho (513/UDP).

Biblioteca Socket La cele mai multe sisteme de operare, software-ul care realizeaza toate functiile legate de retea este inclus in kernel, si la fel se intimpla si in cazul Linux-ului. Interfata de programare cel mai des intilnita pe plan mondial este Berkeley Socket Library. Numele provine din analogia porturilor cu niste mufe (socket=mufa,fasung,racord) la care se racordeaza conexiunile de retea. Biblioteca Socket pune la dispozitie call-ul bind(2) pentru a specifica remote host-ul, protocolul de transport si un serviciu la care se poate conecta un program sau pe care poate "asculta" (folosind connect(2), listen(2), si accept(2)). Biblioteca socket are un caracter mai general, deoarece nu contine doar clasa de baza pentru TCP/IP-based sockets (socket-urile AF_INET ), ci si o clasa pentru conexiunile cu local host-ul (clasa AF_UNIX). Unele implementari mai includ si alte clase, protocolul XNS (Xerox Networking System), sau X.25.

ccc  
ccc  

ccc ccccasasasasasa

Advertisement