Page 1

Textkommunikation B LBS – Motala HT2012

Reklamtext

I denna uppgift ska du göra en målgruppsanalys, en reklamtext samt en layout. För detta mindre projekt med att skapa reklam ska du välja en av produkterna som finns på sida 2.

Del 1 - Målgruppsanalys Analysen har en valfri längd, och bör besvara följande punkter: •

Demografisk beskrivning. Var bor målgruppen, i en storstad, förort eller ute på landsbygden? Var finns målgruppen representerad i samhället, i media, offentligheten, sportvärlden eller politiken? Representerar gruppen föräldrar, syskon eller ensamstående?

Psykologisk beskrivning. Vilka egenskaper har personerna inom målgruppen? Är de spontana, lugna, försiktiga eller äventyrliga? Är de trygga eller ängsliga? Är de bekväma och nöjda eller är de missnöjda med något i sitt liv?

Livsstil. Hur lever målgruppen? Här kan variabler ingå som ekonomi, språk, utbildning, religion och sexuell läggning. Vad gör de på fritiden, vad arbetar de med och hur försörjer de sig? Är de egna företagare eller anställda? Är gruppen akademiker eller industriarbetare? Är de kulturkonsumenter, går de på teater eller bio?

Mönster. Vilka beteenden är vanliga bland personer i målgruppen och vilka konsumentvanor har de? Skriver de listor eller spontanhandlar? Är målgruppen impulsstyrd och kan komma hem med en ny möbel för att den var billig? Lever gruppen på lån eller sparade pengar?

Del 2 – Reklamtext Skriv en reklamtexten för någon av nedanstående produkter, detta efter din målgruppsanalys. Reklamtexten ska vara av den längre varianten, tänk att dessa skulle kunna ges ut som direktreklam. Lägg gärna vikt på vad produkten kan göra för konsumenterna. Information om produkten får du utveckla själv, gå inte in på produkternas hemsidor då dessa är fullspäckade av reklamtexter. Detta för att undvika att du blir påverkad i ditt skrivande. Läs om de regler som säljare inte får bryta mot, så att du är säker på att du inte bryter mot någon av dessa: http://www.konsumentverket.se/Lagratt/Lagar/Om-marknadsforingslagen/

Del 3 - Layout Du ska även göra en layout i InDesign. Din färdiga reklam ska vara ett A5. I mappen Elevarbeten  Material  Textkommunikation B  Bilder till reklam, så finns det bilder på produkterna. Vill du använda dig av andra bilder så är det okej.


Textkommunikation B LBS – Motala HT2012

Information Deadline: Tisdag 6/11 ska din målgruppsanalys och reklam vara inlämnad på Adela/i din egen

mapp på servern. Denna lektion ägnas åt arbete med projektet. Uppgiften bedöms med: OK/Kompletteras Produkter att välja (först till kvarn): • • • • • • • •

Äppelskalare. Skalar, kärnar ur och gör klyftor av dina äpplen. 199kr. Silikontangentbord. Ett tangentbord gjort i silikon. 199kr. Audiovibe. Gör vad som helst till högtalare. 199kr. Imusic Pillow. Kudde med inbyggd högtalare, dessa använder 3,5mm uttag. 159kr. Keyfinder. Nyckelring som reagerar (låter och blinkar) du visslar. Har även ficklampa. 49kr. USB-armband. Ett usb-minne som du kan göra till ett armband. Pris beror på gb, jämför med ett vanligt + 20kr. Fix it pro. Penna som tar bort repor på bil. 399kr Microvågsugnstofflor. Tofflor fyllda med vete som värms i micro. 299kr

Bra länkar: Marknadsföringslagen (bra att ha koll på!): http://www.konsumentverket.se/Lag-ratt/Lagar/Ommarknadsforingslagen/ Reklamombudsmannen: http://www.reklamombudsmannen.org/

Reklam  

Uppgiften reklam

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you