"μ". Ιούλιος 2015

Page 1

ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

ΙΟΥΛΙΟΣ 2015

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

ΚΟΛΥΜΠΩΝΤΑΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΚΟΤΗΤΑ Οι «επετειακοί» Χειμερινοί Κολυμβητές και η Μονή

ΑΚΟΥ ΒΡΕ ΦΙΛΕ… ΞΑΝΑ Ο Άγγελος και ο Στέλιος στα πατήματα του Στράτου

#4

ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ Ένα ξεχωριστό τριήμερο τζαζ φεστιβάλ

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΑΜΕ ΣΤΗ ΣΑΛΟΝΙΚΗ Μπάσης και Χρηστίδου υποκλίθηκαν στον μεγάλο απόντα ΦΜΛ ΙΟΥΛΙΟΣ 2015 / 1


/ editorial ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΙΟΥΛΙΟΣ 2015

#4

Η παρηγορία της τέχνης… Καλλιτεχνική Επιτροπή Λάζαρος Κωνσταντινίδης Κωνσταντίνος Μπέφας Άκης Σακισλόγλου Υπεύθυνος καλλιτεχνικού προγράμματος Λάζαρος Κωνσταντινίδης Γραφείο Φεστιβάλ Ελένη Γιαννέλου Γραφείο Παραγωγής Χριστίνα Τρούση Κέλλυ Τσιάμη Φροντιστής-υπεύθυνος λειτουργίας Νίκος Κωστάκης Γραφείο Τύπου Τάσος Ρέτζιος Περιοδικό «μ» - κείμενα Τάσος Ρέτζιος Άκης Σακισλόγλου Έλενα Τσιριοπούλου Διαφήμιση Encore A.E.

Ταμείο Κωνσταντίνος Σαμαμίδας Εξυπηρέτηση Θεατών Κωνσταντίνος Κίρτσος Ελενα Τσιριοπούλου Οικονομικό Τμήμα Νικολέτα Αναστασιάδου Άγγελος Μιχαήλ Τεχνική Υπηρεσία Γιάννης Τσουβάλογλου Τεχνικοί – Ηλεκτρολόγοι Φάνης Αρβανίτης Παναγιώτης Δαηλίδης Άκης Δελεπτσής Θοδωρής Τσιριόπουλος Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου Καθαριότητα συναυλιακού χώρου Μιχάλης Κοασίδης Κώστας Ξενόπουλος Λαέρτης Σκεντεράζι Φύλαξη χώρου Mega Sprint Guard

Φωτογραφία & Βίντεο Παναγιώτης Καλλιφατίδης Δημιουργικό Παναγιώτης Μεταλληνός

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών 2015 Κολοκοτρώνη 21 564 30 Σταυρούπολη Θεσσαλονίκη

2 / ΙΟΥΛΙΟΣ 2015 ΦΜΛ

Τ. 2310 589 200 2310 589 237 F. 2310 651 099 W. www.monilazariston.gr Ε. festival@monilazariston.gr FB. Moni Lazariston Festival

Μπορεί πλέον ν΄ ακούγεται λίγο κλισέ από την τόσο άσκοπη χρήση, αλλά σήμερα παρά ποτέ μπορεί να επιβεβαιωθεί η αξία του! Εν είδει αξιώματος συνηθίσαμε να λέμε ότι σε δύσκολους καιρούς και σε στριμωγμένες καταστάσεις, ζόρικες και ζορισμένες, η τέχνη, η αληθινή τέχνη προσθέτουμε συνήθως, είναι αυτή που παίζει το ρόλο της σωσίβιας λέμβου… Είναι και δεν είναι έτσι… Η μεγάλη παρηγορία που προσφέρει η τέχνη στα σίγουρα είναι πολλές φορές το βάλσαμο που καταλαγιάζει τον πόνο και τις ξαναμμένες ψυχές. Αλλά δεν εξαρτάται μονάχα από τον πομπό, κατά πόσο δηλαδή η τέχνη αξίζει τον προσδιορισμό της, αλλά και από το δέκτη, αν δηλαδή ο «καταναλωτής» δεν προσπεράσει ράθυμα το μικρό δώρο που έχει μπροστά του, αν δεν το χρησιμοποιήσει για να ξεχαστεί, να παραμυθιαστεί και στο τέλος να αφεθεί. Αν, με άλλα λόγια η τέχνη –σύμφωνοι, η αληθινή τέχνη- ενεργοποιήσει πρόθυμους πυροκροτητές, όχι βέβαια για… τζιχαντιστικού τύπου πρωτοβουλίες, αλλά για καταβύθιση στα σκοτάδια της αβύσσου του καθενός και της καθεμιάς… Αν σε κάνει να σκεφτείς, να αισθανθείς, να νιώσεις, ακόμα και να δεις και ν’ ακούσεις με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι το έκανες μέχρι τώρα, τότε σίγουρα αυτή είναι η καλύτερη μορφή παρηγορίας: έχει και παρακάτω η ζωή… Δύσκολοι καιροί για φεστιβάλ κι εμείς εδώ στη Μονή Λαζαριστών αυτόν τον δύσκολο Ιούνιο το νιώσαμε για τα καλά! Πλάι στις έντονες πολιτικές (ή μήπως πρέπει να πούμε υπαρξιακές) αγωνίες και εξελίξεις, βροχές, καταιγίδες και ατυχίες ξετίναξαν τον προγραμματισμό μας και… γέμισαν το πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου. Έστω… Ακόμα κι έτσι, αυτά τα λίγα βράδια του Ιουνίου, έλαμψε στους νοτισμένους με μνήμες τοίχους της Μονής η λαχτάρα να υπάρξουμε μαζί, εν μουσική και τέχνη, βλέποντας το διπλανό όχι καχύποπτα και διχαστικά αλλά ως σύντροφο στο τραγούδι κι ως μάρτυρα σ’ ένα απαραίτητο πια «ήμουν κι εγώ εκεί»… Αλλά αυτήν τη φορά όχι με τη μορφή μιας ακόμα selfie για τον τόπο και το event, αλλά περισσότερο ως απόδειξη ότι έστω για λίγο, έστω για μια στιγμή, δραπετεύσαμε από τη σκόνη των ημερών. Γιατί τον ορίζοντα μπορεί και να μην τον δεις ποτέ, αλλά χωρίς τη σκόνη έχεις τουλάχιστον μια ελπίδα…


ΦΜΛ ΙΟΥΛΙΟΣ 2015 / 3


/ event

Ένα διήμερο για το περιβάλλον

4 / ΙΟΥΛΙΟΣ 2015 ΦΜΛ


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Ιουνίου, διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών το 1ο «Green 2Day Festival». Στόχος του η ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων, με τη συμμετοχή φορέων που δραστηριοποιούνται σε θέματα περιβάλλοντος, μέσα από πράξεις και ιδέες που αφορούν και προβάλλουν την αρμονική - ισορροπημένη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ σκοπό είχε να αγκαλιάσει μια σειρά δράσεων που αφορούν στην «Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση» και περιλάμβανε περίπτερα περιβαλλοντικών οργανώσεων για την ενημέρωση των επισκεπτών, παζάρι βιολογικών προϊόντων, workshops εναλλακτικών θεραπειών, προϊόντα ανεξάρτητων παραγωγών, καθώς και δημιουργών χειροποίητων αντικειμένων, με γνώμονα το σεβασμό στο περιβάλλον και τη φύση. Επίσης, περίπτερα πώλησης φαγητού που έχουν ως στόχο την ανάδειξη και προβολή της υγιεινής κουζίνας ως καθημερινότητα στο τραπέζι μας. Παράλληλα, υπήρξε πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μουσική, τσίρκο, θέατρο για τα παιδιά, καλλιτέχνες του δρόμου κλπ. Στο πλαίσιο του Green2Day Festival, την Παρασκευή 5 Ιουνίου, o Βοτανικός Κήπος Δήμου Παύλου Μελά υποδέχτηκε τη γνωστή ερμηνεύτρια Σοφία Αβραμίδου σε «Εκλεκτές συγγένειες μουσικού τύπου». Η συναυλία ταξίδεψε το κοινό από τον Μάρκο και τον Τσιτσάνη στον Χατζιδάκι και τους «επιγόνους» του.

Ποιοι εμφανίστηκαν BUBBLE THEATRE από τη Ρωσία Το Bubble Theatre, το πρώτο θέατρο σαπουνόφουσκας ήρθε από τη Ρωσία και έδειξε με εντυπωσιακό τρόπο πώς συνδυάζονται τα παραμύθια, η υποκριτική, η εξαιρετική μουσική και βεβαίως όλων των ειδών τα κόλπα με σαπουνόφουσκες! Οι παραστάσεις του έχουν αγαπηθεί σε όλο τον κόσμο και γοητεύουν μικρούς και μεγάλους.

MOTHERFUNKERZ - Η κορυφαία ομάδα χορού HIP-HOP Η νικήτρια ομάδα χορού στο ελληνικό πρωτάθλημα «Hip Hop International Greece 2015» MotherFunkerz έκανε μια στάση στο Green2Day Festival πριν εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην «Ολυμπιάδα του Hip-Hop» (8th World Hip-Hop Dance Championship, hiphopinternational.com) στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια των ΗΠΑ τον Αύγουστο. Η ομάδα χορού hip-hop MotherFunkerz αποτελείται από 8 νέα παιδιά – επαγγελματίες χορευτές, που ζουν, εργάζονται και χορεύουν στη Θεσσαλονίκη!

ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ η αληθινή ιστορία – από τον κουκλοθίασο Redicolo Η νέα παράσταση κουκλοθεάτρου από τον κουκλοθίασο REDICOLO με κούκλες σε ανθρώπινο μέγεθος, για παιδιά από 4 ετών και για μεγάλους που νιώθουν παιδιά. Μία διαφορετική προσέγγιση του γνωστού Ρομπέν των Δασών πάνω σε πρωτότυπο κείμενο που γράφτηκε μετά από παραγγελία του θιάσου.

ORHAN OSMAN SOUNTRACK BAND O δημοφιλής Τούρκος καλλιτέχνης Orhan Osman θεωρείται σήμερα ένας από τους πιο επιτυχημένους σολίστες του μπουζουκιού και ως ένας από τους πλέον υποσχόμενους εκπρόσωπους της ethnic σκηνής. Εμφανίζεται σε διεθνή world music festivals, με την μουσική του να ενώνει διαφορετικές κουλτούρες, πάντα με «οδηγό» το μπουζούκι. Έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, με Τούρκους καλλιτέχνες όπως ο Ibrahim Tatlises, Husnu Senlendirici, o dj Huseyin Karadayi και με ξένους μουσικούς όπως Dave Weckl, Kocani Orchestra, Trilok Gurtu, Omar Faruk Tekbilek, Amsterdam Klezmer Band κ.ά. Στο Green2Day Festival εμφανίστηκε με τη Banda Sountrack. Ένα σαγηνευτικό ταξίδι με επένδυση τους ήχους της Μεσογείου, των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και με γνωστά ελληνικά και τούρκικα τραγούδια.

Ακόμη, στο Green2Day Festival συμμετείχε η Ελληνική Σχολή Κουνγκ Φου Κοσμικών Αποστόλων Σαολίν. Κουβαλώντας 1.500 χρόνια ιστορίας, θρύλων και απαράμιλλης πολεμικής τέχνης, το παραδοσιακό Σαολίν Κουνγκ Φου έχει βρει και στη Θεσσαλονίκη τη γνήσια μορφή του!

CIRCUS EXPLOSIVA από την Ομάδα Nefelopetra Μια εκρηκτική μουσικοχορευτική παράσταση – εμπειρία, εμπνευσμένη από το τσίρκο, που συνδυάζει τη ζωντανή μουσική, το τραγούδι, τον ακροβατικό χορό. Εννέα performers – μουσικοί – τραγουδιστές – χορευτές - ακροβάτες γοήτευσαν το κοινό με το πάθος, την ενέργεια, την εκφραστικότητα και τα επικίνδυνα ακροβατικά τους. H παράσταση CIRCUS EXPLOSIVA μας μετέφερε σε έναν κόσμο σκοτεινά μαγικό και ποιητικά απόκοσμο με τη βοήθεια του έντονου μακιγιάζ, της λυρικής μουσικής, των επικίνδυνων ακροβατικών και των φαντασμαγορικών κοστουμιών ενώ τα ειδικά σχεδιασμένα video arts παρέπεμπαν στο βωβό κινηματογράφο και η ατμόσφαιρα θύμισε κινηματογραφικές ταινίες του Tim Burton ή παραστάσεις των Tiger Lillies.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν μια εισαγωγή στην πρώτη σειρά της αστάνγκα βινυάσα γιόγκα, την yoga chikitsa που σημαίνει θεραπευτική γιόγκα, καθώς αποτοξινώνει και ενδυναμώνει τον οργανισμό, επιφέροντας ισορροπία και αρμονία σε κάθε επίπεδο.

ΦΜΛ ΙΟΥΛΙΟΣ 2015 / 5


/ θέατρο

Κάθε χρόνο, αυτή την περίοδο, η Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει στο κοινό τα αποτελέσματα των εργασιών μιας ολόκληρης χρονιάς. Σπουδαστές, δάσκαλοι, διοικητικοί, τεχνικοί ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δικαιώσουν τις προσπάθειες μιας εξαντλητικής – στην κυριολεξία – διαδικασίας. Είναι η μεγάλη γιορτή της Σχολής μας. Πρωταγωνιστούν οι τελειόφοιτοι μας. Έτοιμοι, μάχιμοι ηθοποιοί! Παίρνουν μέρος σε θεατρικές παραστάσεις, μουσικές παραστάσεις, χοροθεατρικές και κινησιολογικές. Επίσης παρουσιάζουν, ο καθένας χωριστά, μια ολότελα δική τους παράσταση. Δική τους η επιλογή του έργου, η ερμηνεία, η σκηνοθεσία, οι φωτισμοί, όλα. Μόνη τους ασφάλεια, ένας επιβλέπων καθηγητής. Και ακριβώς πίσω τους το Β! και το Α! έτος, οι πολύτιμοι βοηθοί συνοδοιπόροι ενός δύσκολου στοιχήματος. Φέτος, για πρώτη χρονιά, τολμούμε κάτι πρωτόγνωρο και παράτολμο: καλούμε τις Δραματικές Σχολές του Εθνικού Θεάτρου, του Θεάτρου Τέχνης και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας να πάρουν μέρος στη γιορτή μας, να δείξουν τη δουλειά τους. Να συνομιλήσουμε, να ζηλέψουμε, να διαφωνήσουμε, να θαυμάσουμε. Αρκετά με τη σιωπή και με την απομόνωση, την εσωστρέφεια. Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα! Στις 31 Ιουλίου τελειώνουμε από το Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών και την επομένη ταξιδεύουμε για Καβάλα, όπου στο Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου η Σχολή μας θα παρουσιάσει τρεις παραστάσεις: «Χειμωνιάτικο Παραμύθι» (2 Αυγούστου), «Οι δίδυμοι της Βενετίας» (3 Αυγούστου) και «Εκκλησιάζουσες» (4 Αυγούστου). Εμείς εδώ, στη Σχολή του Κρατικού, δώσαμε μεταξύ μας, σπουδαστές και δάσκαλοι, μιαν υπόσχεση: να συναντήσουμε τους ποιητές, να βρούμε το φως. Ελάτε να δείτε αυτούς τους λαμπρούς νέους ηθοποιούς πάνω στη σκηνή. Θα γοητευθείτε! Γ.Ρ.

6 / ΙΟΥΛΙΟΣ 2015 ΦΜΛ


Να συναντήσουμε τους ποιητές, να βρούμε το φως!

ΦΜΛ ΙΟΥΛΙΟΣ 2015 / 7


/ θέατρο

Να συναντήσουμε τους ποιητές, να βρούμε το φως!

8 / ΙΟΥΛΙΟΣ 2015 ΦΜΛ


ΤΕΤΑΡΤΗ 15.7.2015

Ουίλλιαμ Σαίξπηρ «Περικλής» Γ’ Έτος Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου Διδασκαλία/Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαργαρίτης Ώρα έναρξης: 21:00

1. Φερνάντο Αραμπάλ «Φαντό και Λιζ» Παράσταση της τελειόφοιτης σπουδάστριας Αγγελικής Μανιμανάκη Υπεύθυνος καθηγητής: Γιάννης Ρήγας Ώρα έναρξης: 19:00 2. Γιάννη Καλαβριανού «Αβελάρδος και Ελοϊζα» Παράσταση της τελειόφοιτης σπουδάστριας Άννας – Μαρίας Κεφάλα Υπεύθυνος καθηγητής: Γώργος Καύκας Ώρα έναρξης: 21:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3.7.2015 Simon Stephens «Χάρπερ Ρήγκαν» Β’ Έτος Δραματικής Σχολής Θεάτρου Τέχνης Διδασκαλία/Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής Ώρα έναρξης: 21:00

ΚΥΡΙΑΚΗ 5.7.2015 Γιώργου Σεβαστίκογλου «Αγγέλα» Β’ Έτος Δραματικής Σχολής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας Διδασκαλία/Σκηνοθεσία: Ελένη Μποζά Ώρα έναρξης: 21:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.7.2015 1. Ντεγιάν Ντουκόφσκι «Other Side» Παράσταση της τελειόφοιτης σπουδάστριας Έλλης Σαρρή Υπεύθυνος καθηγητής: Γιάννης Μαργαρίτης Ώρα έναρξης: 19:00 2. Χρήστου Τσαβλίδη «Υπόθεση Β» Παράσταση του τελειόφοιτου σπουδαστή Χρήστου Τσαβλίδη Υπεύθυνος καθηγητής: Γιάννης Μαργαρίτης Ώρα έναρξης: 21:00

ΤΡΙΤΗ 21.7.2015 Γεωργίου Χορτάτζη «Τα ιντερμέδια της Ερωφίλης» Τμήμα έρευνας και επεξεργασίας της φωνής Διδασκαλία: Σπύρος Σακκάς, Γιάννης Ρήγας Ώρα έναρξης: 21:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24.7.2015 Κάρλο Γκολντόνι «Οι δίδυμοι της Βενετίας» Β’ Έτος Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου Διδασκαλία/σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας Ώρα έναρξης: 21:00

ΤΡΙΤΗ 28.7.2015 Ουίλλιαμ Σαίξπηρ «Χειμωνιάτικο παραμύθι» Γ’ Έτος Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου Διδασκαλία/σκηνοθεσία: Γιάννης Μαργαρίτης Ώρα έναρξης: 21:00

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.7.2015

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31.7.2015

1. Χάινριχ Μπελ «Η χαμένη τιμή της Κατερίνας Μπλουμ» Παράσταση της τελειόφοιτης σπουδάστριας Μαρίας Χριστοφίδου Υπεύθυνος καθηγητής: Γιάννης Ρήγας Ώρα έναρξης: 19:00 2. Βιρτζίνια Γουλφ «Ορλάντο» Παράσταση του τελειόφοιτου σπουδαστή Γιάννη Γκρέζιου Υπεύθυνος καθηγητής: Γιάννης Ρήγας Ώρα έναρξης: 21:00

Αριστοφάνη «Εκκλησιάζουσες» Γ’ Έτος Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου Διδασκαλία/σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγα Ώρα έναρξης: 21:00 Είσοδος ελεύθερη

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.7.2015 1. Ιβάν Βιριπάγεφ «Ψευδαισθήσεις» Παράσταση τελειόφοιτου σπουδαστή Κωνσταντίνου Λιάρου Υπεύθυνος καθηγητής: Ταξιάρχης Χάνος Ώρα έναρξης: 19:00 2. Τιμ Κράουτς «Το χέρι» Παράσταση της τελειόφοιτης σπουδάστριας Αλεξάνδρας Χατζοπούλου-Σαϊας Υπεύθυνος καθηγητής: Ταξιάρχης Χάνος Ώρα έναρξης: 21:00

H Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε. θα συμμετάσχει τον Αύγουστο στο Φεστιβάλ Φιλίππων- Θάσου 2015, με τρεις παραστάσεις. Συγκεκριμένα, θα παρουσιάσει τα εξής έργα:

ΚΥΡΙΑΚΗ 2.8.2015 Ουίλλιαμ Σαίξπηρ «Χειμωνιάτικο παραμύθι»

ΔΕΥΤΕΡΑ 3.8.2015 Κάρλο Γκολντόνι «Δίδυμοι της Βενετίας»

ΤΡΙΤΗ 4.8.2015 Αριστοφάνη «Εκκλησιάζουσες»

ΤΡΙΤΗ 14.7.2015 1. Φερνάντο Πεσόα «Ο Ναυτικός» Παράσταση της τελειόφοιτης σπουδάστριας Μαρίας Χάνου Υπεύθυνος καθηγητής: Γώργος Καύκας Ώρα έναρξης: 19:00 2. Όσκαρ Ουάιλντ «De Profundis: Εκ βαθέων» Παράσταση του τελειόφοιτου σπουδαστή Σοφοκλή Προμοίρα Υπεύθυνος καθηγητής: Γιάννης Μαργαρίτης Ώρα έναρξης: 21:00

πρόγραμμα

ΤΕΤΑΡΤΗ 1.7.2015

ΦΜΛ ΙΟΥΛΙΟΣ 2015 / 9


/ εικόνες

Μια ιστορία εικόνων από το Α ως το Ω

Ο Λόγος είναι η θεματική της PhotoBiennale που πραγματοποιήθηκε από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και παρουσιάζει την έκθεση «Από το Α ως το Ω, εκδοχές του Ελληνικού αλφάβητου» στα πλαίσια του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών. 10 / ΙΟΥΛΙΟΣ 2015 ΦΜΛ


Ο Λόγος ως κεντρικός άξονας της έκθεσης διαφαίνεται μέσα από κάθε φωτογραφία. Η κεντρική ιδέα της έκθεσης βασίζεται σε 24 φωτογραφίες 24 καλλιτεχνών που η κάθε μία αντιπροσωπεύει ένα γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου. Η παρουσία της γλώσσας, όπου οι λέξεις εντάσσονται μέσα στις φωτογραφίες, δημιουργεί έναν ιδιόμορφο διάλογο μαζί τους. Ολόκληρη η Ελλάδα ξεδιπλώνεται, μέσα από τα γράμματα του αλφαβήτου, στην έκθεση «Από το Α ως το Ω». Κάθε γράμμα και μια έννοια. Κάθε γράμμα κι ένα συναίσθημα. Μέσα από κάθε λέξη και την αντίστοιχη εικόνα εκτυλίσσεται μια ιστορία της ελληνικής πραγματικότητας. Αντιστρόφως, κάθε εικόνα αντιπροσωπεύει μία λέξη. Η εικόνα γίνεται βασικό στοιχείο του Λόγου και διαμορφώνουν ένα ποικιλόμορφο μήνυμα για το κοινό. Από το Α του αγώνα ως το Ω του ωκεανού, κάθε λέξη αντιπροσωπεύει μια κατάσταση, μια έννοια, μια συνθήκη, ένα στοιχείο που αντιπροσωπεύει την Ελλάδα που άλλοτε γίνεται αντιληπτό αμέσως και άλλοτε σου δημιουργεί ερωτηματικά. Έτσι η εικόνα σου δίνει τη δυνατότητα να αναρωτηθείς και το πλαίσιο εικόνα-λόγος δημιουργεί μια αλληλεπίδραση. Κάθε γράμμα του ελληνικού αλφάβητου αντιπροσωπεύεται από μια λέξη και μια εικόνα. Παρατηρώντας τις λέξεις αντιλαμβάνεσαι πόσο πρόδηλο είναι το ελληνικό στοιχείο του πολιτισμού και πόσο συνυφασμένες είναι οι λέξεις αυτές με τη παραδοσιακή μας κουλτούρα. Παρατηρώντας τις εικόνες αισθάνεσαι την ελληνική πραγματικότητα της υπαίθρου ακόμη κι αν έχεις αποκοπεί από αυτή.

Υπάρχουν λέξεις όπως ο ήλιος, ο ωκεανός και η ελιά που συνδέονται οπτικά με την Ελλάδα και δημιουργούν εικόνες ελληνικού καλοκαιριού. Κάποιες άλλες δεν έχουν καν υλική υπόσταση αλλά ούτε σχήμα και όψη. ΦΜΛ ΙΟΥΛΙΟΣ 2015 / 11


/ εικόνες

Μια ιστορία εικόνων από το Α ως το Ω

Παρουσιάζονται έργα των: ΑΓΩΝ Φίλιππος Τσιάρας (1952-) ΒΑΣΑΝΟ Κώστας Μπαλάφας (1920-2011), Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη ΓΙΟΡΤΗ Σπύρος Στάβερης (1952-) ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Μανώλης Μπαμπούσης (1950-)

Όλες οι λέξεις είναι αμιγώς ελληνικές και στο άκουσμα τους πλάθεις εικόνες, ανασύρεις μνήμες, ακούς μουσικές και φαντάζεσαι κάθε λογής χρώματα της φύσης. Λέξεις που μολονότι είναι ελληνικές μεταφέρουν μηνύματα στα πέρατα του κόσμου. Η δημοκρατία και η τραγωδία είναι ίσως οι λέξεις με το βαθύτερο νόημα του ελληνικού πολιτισμού. Ο Όλυμπος και η Ιθάκη, τοπωνύμια συνυφασμένα με την ιστορία και την λογοτεχνία, λέξεις που αναγνωρίζονται σε όλο το δυτικό κόσμο. Υπάρχουν λέξεις όπως ο ήλιος, ο ωκεανός και η ελιά που συνδέονται οπτικά με την Ελλάδα και δημιουργούν εικόνες ελληνικού καλοκαιριού. Κάποιες άλλες δεν έχουν καν υλική υπόσταση αλλά ούτε σχήμα και όψη. Η ναυτιλία και η ξενιτιά είναι έννοιες βαθιά ριζωμένες στην κουλτούρα του Έλληνα. Υπάρχουν λέξεις που έχουν να κάνουν με συνθήκες ζωής, καταστάσεις και συναισθήματα. Ο αέναος και καθημερινός αγώνας του κάθε ανθρώπου να ξεπεράσει τα βάσανα για να απολαύσει τη ζωή και ο ζήλος που επιδεικνύει σε ότι αγαπά περιγράφει την καθημερινότητα των περισσοτέρων. Είναι λέξεις που περιγράφουν με μοναδικό τρόπο την σημερινή ελληνική πραγματικότητα. Τα γράμματα της αλφαβήτου και οι λέξεις που τα αντιπροσωπεύουν δίνουν λόγο στις φωτογραφίες, που νομίζεις ότι είναι αποκομμένες από το χώρο και το χρόνο καθώς οι έννοιες που πρεσβεύουν είναι καθόλα διαχρονικές και βρίσκουν χώρο παντού. Ε.Τ.

ΕΛΙΑ Στράτος Καλαφάτης (1966-) ΖΗΛΟΣ Fred Boissonnas (1858-1946), Αρχείο ΜΦΘ ΗΛΙΟΣ Κωνσταντίνος Ιγνατιάδης (1958-) ΘΥΜΟΣΟΦΙΑ Γιάννης Στυλιανού (1941-1996), Αρχείο ΜΦΘ ΙΘΑΚΗ Παύλος Φυσάκης (1969-), Συλλογή ΜΦΘ ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ Θεόδωρος Νικολέρης (1898-1994), Αρχείο ΜΦΘ ΛΟΓΟΣ Πίτερ Μαρίφογλου (1954-) ΜΥΣΤΗΡΙΑ Σωκράτης Ιορδανίδης (1912-1985), Αρχείο ΜΦΘ ΝΑΥΤΙΛΕΙΑ Δημήτρης Χαρισιάδης (1911-1993), Φωτογραφικό αρχείο Μουσείου Μπενάκη ΞΕΝΙΤΙΑ Μαρία Χρουσάκη (1899-1972), Εθνική ΠινακοθήκηΜουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου ΟΛΥΜΠΟΣ Δημήτρης Λέτσιος (1910-2008), Αρχείο ΜΦΘ ΠΟΙΗΣΗ Βούλα Παπαϊωάννου (1898-1989), Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη ΡΗΤΟΡΙΚΗ Συλλογή Γιάννη Μέγα ΣΠΕΙΡΑ Δημήτρης Κοιλαλούς (1962-) ΤΡΑΓΩΔΙΑ Nelly’s (1899-1998), Αρχείο ΜΦΘ-δωρεά Parallaxis ΥΒΡΙΣ Καμίλο Νόλλας (1968-), Συλλογή ΜΦΘ ΦΟΡΤΙΟ Ανδρέας Εμπειρίκος (1901-1975), Αρχείο Μάτσης Χατζηλαζάρου- Ιστορικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη ΧΑΡΤΕΣ Στρατής Βογιατζής (1978-)

i

Η έκθεση λειτουργεί στην αίθουσα Β’ της Μονής Λαζαριστών τις ημέρες των εκδηλώσεων από τις 18:00 και ως το τέλος τους

12 / ΙΟΥΛΙΟΣ 2015 ΦΜΛ

ΨΥΧΗ Νίκος Μάρκου (1959-) ΩΚΕΑΝΟΣ Γιώργος Κορδάκης (1973-)


ΦΜΛ ΙΟΥΛΙΟΣ 2015 / 13


/ συναυλία

Σαν χθες θυμάμαι την πρώτη συναυλία στα χαλάσματα του μνημείου πριν από σχεδόν 25 χρόνια. Η αναγέννηση του χώρου υπήρχε τότε μόνον ως ιδέα, οι εποχές ήταν διαφορετικές και η Σταυρούπολη τότε ήταν μια «άλλη» πόλη. Κι εκεί επάνω στα κατεστραμμένα από το χρόνο και την Ιστορία κτίσματα, τραγούδησαν οι «Χειμερινοί». Το ίδιο τρελοί, το ίδιο «παρέα», το ίδιοι βραχνοί, όπως και στη συναυλία της 10ης Ιουνίου στο στολίδι της Μονής που απολαμβάνουμε σήμερα. 25 χρόνια λοιπόν από την πρώτη συναυλία, 35 από την είσοδο της παρέας του Αργύρη Μπακιρτζή στη δισκογραφία αλλά και 50 (ναι, δεν έγραψα λάθος) χρόνια από την πρώτη απόπειρα δημιουργίας του συγκροτήματος το οποίο δεν είναι απλά συγκρότημα, είναι παρέα, σόι ολόκληρο. Βασική αγωνία όσων καταπιαστήκαμε και φέτος με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Μονής Λαζαριστών ήταν η κάθε εκδήλωση να έχει κάτι «δικό της». Να φιλοξενείται εκεί γιατί το ίδιο πράγμα δεν θα μπορούσε να γίνει κάπου αλλού ή με άλλον τρόπο. Και η συναυλία που ακούσαμε, δύσκολα θα μπορούσε να παρουσιαστεί κάπου αλλού. Ήταν μια συναυλία «μοναδική». Ήταν ένα αντάμωμα.

14 / ΙΟΥΛΙΟΣ 2015 ΦΜΛ

Κολυμπώντας τόσα χρόνια με την ίδια παιδικότητα…


Το φετινό Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών είχε πολλούς λόγους να ξεκινήσει με τους «Χειμερινούς κολυμβητές» το πρόγραμμά του. Έτσι κι έκανε...

Ήρθε η «Μπάντα της Φλώρινας» και γλύκανε τον ήχο, του έδωσε στοιχεία βαλκανικά και χρωματιστά που τα έγχορδα συνήθως κρύβουν. Ήρθε ο Φοίβος Δεληβοριάς να ενώσει δυο γενιές. Να τραγουδήσει τρυφερά, να πει στις παλιές καραβάνες των «Χειμερινών» ότι και οι νεώτεροι γνωρίζουμε και αγαπάμε τα τραγούδια τους. Με αυτά μεγαλώσαμε. Ήρθαν κι άλλοι εκείνη τη βραδιά στους Λαζαριστές. Ο Θωμάς Κοροβίνης με το ανατολίτικο ταμπεραμέντο του, ο ντράμερ Κώστας Αναστασιάδης και ο Ζορζ Πιλαλί, τόσο «χύμα» που ξέχασε να φέρει την κιθάρα του! «Χύμα» είναι τα πάντα στους «Χειμερινούς Κολυμβητές». Ένα οργανωμένο και μελετημένο «κουτουρού». Ένα δημιουργικό αλλά χαοτικό αυτοσχεδιαστικό πείραμα το οποίο, ωστόσο, πάντα πετυχαίνει. Μια αταξία που δημιουργεί τάξη είναι το κάθε live των «Χειμερινών» και ο κόσμος φαίνεται πως το αγαπά γι αυτό και εκείνο το βράδυ οι Λαζαριστές ήταν γεμάτοι, ζωντανοί. Φεύγοντας από την Μονή εκείνο το ωραίο βράδυ του Ιουνίου σκεφτόμουν τι είναι άραγε αυτό που κάνει το συγκρότημα να αποτελεί «μια κατηγορία μόνο του». Τα τραγούδια σίγουρα αποτελούν παράγοντα. Τα θέματά τους, οι ενορχηστρώσεις που εξαρτώνται, όχι από τις μουσικές ιδέες αλλά από τα διαθέσιμα στην παρέα όργανα. Είναι και η φωνή του Αργύρη Μπακιρτζή που προσδίδει μοναδικότητα. Αυτό το πείσμα να τραγουδήσει, αυτή η αυτοπεποίθηση του στυλ «είμαι κακός αλλά δεν είμαι φάλτσος...»

Αυτή η ομορφιά της ατέλειας που έχει και ο ίδιος και οι φίλοι του. Μεγαλώνοντας γίνονται πιο γοητευτικοί, γίνονται πιο ανθρώπινοι... Το σημαντικότερο, ωστόσο, χαρακτηριστικό των «Χειμε-

ρινών Κολυμβητών» κι αυτό που μας έκανε να τους αγαπήσουμε είναι άλλο: Η παιδικότητά τους. Την άφησαν ανεξέλεγκτη στη συναυλία στη Μονή Λαζαριστών. Μας την χάρισαν απλόχερα. Είναι που χαμογελούν με νόημα. Που «παίζουν» στη σκηνή. Είναι που φλερτάρουν αθώα και λένε φανταστικές ιστορίες. Όλη η ανθρώπινη ζωή είναι μια επιστροφή στην παιδικότητά μας και η παρέα των «Χειμερινών Κολυμβητών» αυτό κάνει για σχεδόν 50 χρόνια. Τους ευχαριστούμε. Έφυγαν από την Μονή αλλά είναι πάντα εκεί ένα χαμόγελο, μια μελωδία, μια αύρα καλοκαιρινή από την Θάσο… Α.Σ.

i

Η εναρκτήρια για το φετινό Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών συναυλία των «Χειμερινών Κολυμβητών» και των φίλων τους έγινε την Τετάρτη 10 Ιουνίου. ΦΜΛ ΙΟΥΛΙΟΣ 2015 / 15


/ event Ένα πολύχρωμο και νεανικό μωσαϊκό τέχνης στήθηκε το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Ιουνίου, 18:30 – 22:30, στο χώρο της Μονής Λαζαριστών! Το καθιερωμένο πια Πικ – Νικ Τέχνης έφτασε στην έβδομη διοργάνωσή του και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Παύλου Μελά «ΙΡΙΣ» παρουσίασε με εντυπωσιακό τρόπο τα αποτελέσματα της φετινής χρονιάς!

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Παύλου Μελά «ΙΡΙΣ» παρουσίασε με εντυπωσιακό τρόπο τα αποτελέσματα της φετινής χρονιάς

Ένα νεανικό πικ νικ τέχνης Με αφορμή τη λήξη των φετινών τους προγραμμάτων, όλες οι δομές και σχολές -η Σχολή Χορού, το Εργαστήριο Εικαστικών Τεχνών, το Θέατρο και τα Δημοτικά Ωδεία Σταυρούπολης / Πολίχνης- συναντήθηκαν σ’ ένα διήμερο πρόγραμμα εκθέσεων, δράσεων, συναυλιών και παραστάσεων, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. • Το Εικαστικό Εργαστήριο έκανε έκθεση με τα έργα των τμημάτων του -παιδικά, ενηλίκων, εφήβων, κεραμικής, fusing και κοσμήματος / χειροτεχνίας-, καταλαμβάνοντας όλους τους χώρους της Μονής. • Το Θέατρο παρουσίασε τα τμήματά του μέσα από δράσεις, ασκήσεις και αυτοσχεδιασμούς. • Η Σχολή Χορού, συμμετείχε με την παράσταση «Από τον βυθό στα κύματα», παιδικό μπαλέτο σε τρεις πράξεις. • Τα Δημοτικά Ωδεία Σταυρούπολης - Πολίχνης παρουσίασαν τους μικρούς τους μουσικούς. Ακόμη, πραγματοποιήθηκαν ανοιχτά εργαστήρια ζωγραφικής και χορού, ενώ υπήρξε και εργαστήριο χορωδίας και βυζαντινής χορωδίας. Το πρόγραμμα του 7ου Πικ-Νικ ολοκληρώθηξκε με τη συναυλία «Ήχοι της Jazz West Side Ensemble», την Κυριακή 21 Ιουνίου, στις 21:45, γιορτάζοντας και την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής.

i

7ο Πικ Νικ Τέχνης από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Παύλου Μελά «Ίρις» έγινε το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Ιουνίου, 18:30 – 22:30. Η είσοδος ήταν ελεύθερη. 16 / ΙΟΥΛΙΟΣ 2015 ΦΜΛ


ΦΜΛ ΙΟΥΛΙΟΣ 2015 / 17


/ μουσικές στιγμές

Ένα μουσικό τριήμερο με ξεχωριστό χαρακτήρα

18 / ΙΟΥΛΙΟΣ 2015 ΦΜΛ


Τρεις μουσικές διαδρομές σε μονοπάτια της παράδοσης, αλλά και της πρωτότυπης δημιουργίας ετοίμασε για το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών το Εργαστήριο Ποιητικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Οι τρεις αυτές ξεχωριστές εκδηλώσεις (Πέμπτη 25, Κυριακή 28 και Δευτέρα 29 Ιουνίου, στις 21:30, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό), ήταν μια μοναδική ευκαιρία να καθιερωθεί η παρουσίαση της δουλειάς αυτού του τόσο δραστήριου πανεπιστημιακού τμήματος στο ευρύτερο κοινό… Την Πέμπτη 25 Ιουνίου παρουσιάστηκε το μουσικό δρώμενο «Ηλιοείδεια – Χαρμολύπη» σε μουσική και στίχους Ηλία Παπαδόπουλου. Ακούστηκε στην αφήγηση το «Θερινό Ηλιοστάσιο» του Γιώργου Σεφέρη. Έπαιξαν τα Σύνολα Παραδοσιακής Μουσικής του τμήματος ΜΕΤ – Κατεύθυνση «Ελληνική Παραδοσιακή (Δημοτική) Μουσική», σε επιμέλεια Ηλία Παπαδόπουλου. Επίσης, παρουσιάστηκε η «Σύνθεση για Κρουστά» του Αλέξανδρου Ριζόπουλου και η «Της Ζωής Δροσοπηγή» του Νίκου Σαριλάκη. Την Κυριακή 28 Ιουνίου σειρά είχε το αφιέρωμα στη μουσική της Αρμενίας, σε επιμέλεια Σωκράτη Σινόπουλου. Αρμένικα τραγούδια, σκοπούς και συνθέσεις Αρμενίων της διασποράς. Ακόμη, Βαλκανικοί Ρυθμικοί Κύκλοι, σε επιμέλεια Κώστα Πουλιανάκη. Δύο μουσικές ενότητες για την ανάδειξη ρυθμικών κύκλων που απηχούν στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Τέλος, παρουσιάστηκε και η Σύνθεση «Τιρκουάζ» του Αλέξανδρου Ριζόπουλου

Μουσικά δρώμενα και ιδιαίτερες διαδρομές από το Εργαστήριο Ποιητικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Τη Δευτέρα 29 Ιουνίου σειρά είχε το «Ηλιοδρόμιο» του Ηλία Σαρηγιαννίδη. .

i

Τα Μουσικά Δρώμενα από το Εργαστήριο Ποιητικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας πραγματοποιήθηκαν Πέμπτη 25, Κυριακή 28 και Δευτέρα 29 Ιουνίου, στις 21:30, με ελεύθερη είσοδο.. ΦΜΛ ΙΟΥΛΙΟΣ 2015 / 19


/ μουσικές στιγμές Αυτό το τριήμερο που το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών «μετακόμισε» στο Θέατρο Κήπου ήταν μια μοναδική ευκαιρία να διαπιστώσει κανείς πόσο «διψάει» η Θεσσαλονίκη για την τζαζ μουσική. Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε για να δει την τριήμερη αυτή συνεργασία του Φεστιβάλ με το Δήμο Θεσσαλονίκης, ήξερε πολύ καλά γιατί είχε έρθει, συμμετείχε με τον τρόπο του στο πρόγραμμα που παρουσίαζε το κάθε συγκρότημα, επιβράβευε τα τόσο περίτεχνα γυρίσματα και σόλο, άκουγε, ένιωθε και σε συνδυασμό με τις ωραίες βραδιές, λες και μεταφέρονταν σ’ ένα όμορφα ρομαντικό κι αισθαντικό σύμπαν, αρκετά μακριά από τη σκληρή παραέξω καθημερινότητα. Τη Δευτέρα 22 Ιουνίου το πρόγραμμα άνοιξε το Target Jazz Band (Χρήστος Αναστασιάδης – τρομπέτα, Γιώργος Αβραμίδης – τρομπέτα, Γιώργος Jojo Πετκάρης – τενόρο σαξόφωνο, Γιάννης Τσάκωνας – τενόρο σαξόφωνο, Ευθύμης Τσακίρης – βαρύτονο σαξόφωνο και φλάουτο, Δημήτρης Γουμπερίτσης – ακουστικό μπάσο, Ιάσωνας Γερεμτζές – κρουστά, Νίκος Ψωφογιώργος – τύμπανα, Φίλιππος Κωσταβέλης).

Την Τετάρτη 24 Ιουνίου το κοινό θαύμασε τη δεξιοτεχνία του Χάρης Ιωάννου Quartet (Χάρης Ιωάννου – σαξόφωνο, Oleg Chaly – πιάνο, Γιώργος Σμυρνής – ακουστικό μπάσο, Νίκος Βαριαμίδης – τύμπανα). Το κουαρτέτο ερμήνευσε από τη χρυσή εποχή της jazz - των δεκαετιών ‘30, ’40 και ‘50, καθώς επίσης αυθεντικές συνθέσεις των συντελεστών του κουαρτέτου, που έκαναν τον κοινό να λικνίζεται ρυθμικά.

Θρυλικοί και νέοι μουσικοί ενώθηκαν για να δώσουν την ατμόσφαιρα της Jazz την εποχή των 70’s και όχι μόνο, με μουσικές επιλογές που ξεφεύγουν από τα τετριμμένα και που κέρδισαν το κοινό.

Αυτό, όμως, που πραγματικά σ’ έκανε να θέλεις να χορέψεις είναι το υποβλητικό Αφιέρωμα στον Cole Porter, που ακολούθησε, με τη συμμετοχή τριών σημαντικών και ιδιαίτερων τραγουδιστριών της Θεσσαλονίκης, της Σεμέλης Ταγαρά, της Αλεξάνδρας McKay και της Μυρτώς Μποζίκη. Συμμετείχαν και οι μουσικοί James Wylie (άλτο σαξόφωνο), Δημήτρης Γουμπερίτσης (ακουστικό μπάσο) και Αλέκος Σπανίδης (τύμπανα). Ο Cole Porter (1891 –1964) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς και συνθέτες του 20ού αιώνα, οι καλαίσθητες, κομψές μελωδίες του και οι επιτηδευμένες δομές των συνθέσεων του προσέλκυσαν από πολύ νωρίς τους μουσικούς της jazz και αποτελούν μέχρι σήμερα σημαντικό μέρος του ρεπερτορίου της, το οποίο αποκαλούμε jazz standards. Τρεις από τις πιο σημαντικές τραγουδίστριες της πόλης, η Σεμέλη Ταγαρά, η Αλεξάνδρα McKay και η Μυρτώ Μποζίκη εξερεύνησαν και απέδωσαν με έναν προσωπικό τρόπο μερικά από τα πιο γνωστά του κομμάτια…

Ακολούθησε το Κώστας Μαγγίνας Trio (Κώστας Μαγγίνας – κιθάρα, Αγαμέμνων Μάρδας – ακουστικό μπάσο, Γιώργος Κλούντζος – Χρυσίδης – τύμπανα). Οι τρεις μουσικοί παρουσίασαν ένα υλικό που αντλεί την έμπνευση από την αυτοσχεδιαστική και αρμονική παράδοση της jazz και παράλληλα ενσωματώνει ρυθμικά και μελωδικά στοιχεία από όλο το φάσμα της σύγχρονης μουσικής παράδοσης του rock, της folk και των blues. Αφετηρία ένα πρόγραμμα από jazz standards, συνθέσεις του Κ. Μαγγίνα αλλά και κομμάτια των Led Zeppelin, του Jimi Hendrix, του Neil Young, του Bob Dylan κ.ά. Πραγματικά εντυπωσιακό… Την Τρίτη 23 Ιουνίου ξεκίνησαν οι Plan 3 + Χάρης Καπετανάκης (Μάκης Στεφανίδης – κιθάρα, Λάκης Τζήμκας – ακουστικό μπάσο, Χρήστος Γερμένογλου – τύμπανα, Χάρης Καπετανάκης – τενόρο σαξόφωνο). Το σχήμα, με δυναμικό παρόν στην τζαζ σκηνή της πόλης, έχει καταγράψει συνεργασίες με σημαντικούς μουσικούς, όπως Chuck Manning, Sheila Jordan και Milcho Leviev. Ο ήχος τους έχει επιρροές από John Coltrane, Miles Davis, Ornette Coleman. Το ρεπερτόριο κινείται μεταξύ διασκευών σε τζαζ standards και μόνταλ κομμάτια και επίσης πρωτότυπων συνθέσεων από όλα τα μέλη του τρίο, παιγμένα με έναν ανοιχτό τρόπο εκτέλεσης. Το κοινό εκτίμησε ιδιαίτερα αυτές τις επιλογές… Ακολούθησε το Δημήτρης Αγγελάκης Quartet (Δημήτρης Αγγελάκης – βιμπράφωνο, Γιάννης Παυλίδης – κιθάρα, Γιάννης Παπατριανταφύλλου – ακουστικό μπάσο, Νίκος Βαριαμίδης – τύμπανα). Με συνθέσεις του Δημήτρη Αγγελάκη αλλά και των άλλων μελών της μπάντας, ο ήχος βασίστηκε στο συνδυασμό της κιθάρας με το βιμπράφωνο, ενώ το ύφος της μπάντας δε σταμάτησε στην straight ahead εποχή καθώς έγινε αναφορά και σε άλλα μουσικά ιδιώματα.

20 / ΙΟΥΛΙΟΣ 2015 ΦΜΛ

Τ.Ρ.

i

Το Jazz στο Θέατρο Κήπου έγινεΔευτέρα 22, Τρίτη 23 και Τετάρτη 24 Ιουνίου, στις 21:30


Παίζοντας τζαζ στο Θέατρο Κήπου

Οι τοπικές δυνάμεις της πόλης σ’ ένα ιδιαίτερο μουσικό τριήμερο

ΦΜΛ ΙΟΥΛΙΟΣ 2015 / 21


/ συναυλία

Μια συναυλία που ξύπνησε μνήμες και συγκίνησε με το γνήσιο τρόπο που το καταφέρνουν τα μεγάλα λαϊκά τραγούδια...

i

Η συναυλία – αφιέρωμα στον Στράτο Διονυσίου «Άκου βρε φίλε…», με τους Άγγελο και Στέλιο Διονυσίου, έγινε την Παρασκευή 19 Ιουνίου, στις 21:30. 22 / ΙΟΥΛΙΟΣ 2015 ΦΜΛ


Με όνομα βαρύ σαν ιστορία… Ένα τέταρτο του αιώνα πριν, τη χρονιά που «έφευγε» ο Στράτος Διονυσίου, η φράση «δυσαναπλήρωτο κενό» δεν ακουγόταν σαν κλισέ. Δεν ήταν μόνο η εποχή που ακόμα δεν είχε πολυφορέσει την έννοια του κλισέ, κυρίως ήταν που μια απέραντα αληθινή θλίψη απλώθηκε σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που έζησαν, αγάπησαν και πόνεσαν με τα γνήσια λαϊκά τραγούδια που τραγούδησε από τα βάθη της ψυχής του ένας σχεδόν δικός τους άνθρωπος… Με βαθύ το αποτύπωμά του στο λαϊκό τραγούδι ο Στράτος Διονυσίου κέρδισε την εκτίμηση και το σεβασμό συναδέλφων του, αλλά και του μεγάλου κοινού. Το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών το μόνο που είχε να κάνει για να τον τιμήσει (ένα χρέος που έμοιαζε κυτταρικό) ήταν να απευθυνθεί σε ανθρώπους δικούς τους, που τον αγάπησαν, συνεργάστηκαν και μπολιάστηκαν από αυτόν. Αυτή η ιδιαίτερη συναυλία – αφιέρωμα στον Στράτο, υπό τον εύγλωττο τίτλο «Άκου βρε φίλε…», έδωσε την ευκαιρία να ακουστούν ξανά τα τόσο γνωστά και εμβληματικά λαϊκά κομμάτια που έχει τραγουδήσει από δύο εξίσου δυνατές φωνές, των δύο γιων του, Άγγελου και Στέλιου Διονυσίου. Μάλιστα, ακούστηκαν σε μια περιοχή που κοντά της έζησε και μεγάλωσε ο πατέρας τους. Άλλωστε, από τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε να τραγουδάει επαγγελματικά. Και τραγούδησε κομμάτια που όλοι έχουμε τραγουδήσει, που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία και που δεν παύουν ν’ ακούγονται, να διασκευάζονται και βέβαια να συντροφεύουν τις στιγμές με τα μεγάλα συναισθήματα που βιώνει στη ζωή του ο καθένας. Βαθιά μέσα στη λαϊκή ψυχή και μ’ ένα εύρος φωνής που άλλαζε έκφραση και ύφος ανάλογα με το θέμα του τραγουδιού ο Στράτος Διονυσίου είπε τραγούδια – σταθμούς, όπως «Υποκρίνεσαι», «Τα πήρες όλα», «Και λέγε-λέγε», «Άκου βρε φίλε», «Ο λαός τραγούδι θέλει», «Ο Σαλονικιός», «Με σκότωσε γιατί την αγαπούσα», «Εγώ ο ξένος», «Ένα λεπτό περιπτερά», «Θυμήσου», «Της γυναίκας η καρδιά», «Ο ταξιτζής» και πολλά άλλα. Οι δυο του γιοι, Άγγελος και Στέλιος, στιβαροί και καθιερωμένοι τραγουδιστές πλέον κι οι ίδιοι, ανέλαβαν τη βραδιά της συναυλίας ένα συγκινητικό και συνάμα υπέροχο έργο: να μας θυμίσουν γιατί αγαπήσαμε τόσο τον Στράτο Διονυσίου και γιατί μετά από 25 χρόνια από το θάνατό του η παρουσία του είναι ακόμη τόσο έντονη…

ΦΜΛ ΙΟΥΛΙΟΣ 2015 / 23


/ συναυλία

Τον αναζητήσαμε στη Σαλονίκη…

24 / ΙΟΥΛΙΟΣ 2015 ΦΜΛ


Η καταγωγή του Δημήτρη Μητροπάνου είναι από τη Θεσσαλία. Για όσους δεν το γνωρίζουν όμως, η πρώτη εντύπωση είναι ότι ο Δημήτρης γεννήθηκε στη Σαλονίκη. Το κοινό της Θεσσαλονίκης, και όχι μόνο, τον τιμά σαν να είναι ο πρεσβευτής των τραγουδιών αυτής της πόλης. Ο συγκινητικός τρόπος ερμηνείας του γέμιζε το στέρνο του κάθε Θεσσαλονικιού με μια υπερηφάνεια όταν άκουγε από τη φωνή του το «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη…». Η μεγάλη του πορεία έχει σημαδευτεί από θρυλικά τραγούδια και μοναδικές συνεργασίες. Αυτή η συναυλία – αφιέρωμα του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών χρωματίστηκε από το ιδιαίτερο ηχόχρωμα δύο από τις πιο αυθεντικές φωνές των τελευταίων ετών, του Δημήτρη Μπάση και της Ραλλίας Χρηστίδου. Στη σύγχρονη μυθολογία του λαϊκού τραγουδιού, κομμάτια όπως τα «Ρόζα», «Λαδάδικα», «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη», «Δυο Νύχτες», «Πες μου πού πουλάν καρδιές», «Δώσε μου φωτιά» και πολλά ακόμα, τραγουδισμένα από την αξέχαστη φωνή του Μητροπάνου, έχουν αφήσει το δικό τους βαθύ χνάρι. Πατώντας ακριβώς πάνω σ’ αυτό το χνάρι και με τη βοήθεια της ορχήστρας του αείμνηστου καλλιτέχνη, ο Δημήτρης και η Ραλλία έφτιαξαν μια μουσική παράσταση γεμάτη συγκίνηση, μνήμες και πάθος. Πάθος σαν αυτό που ξεχώριζε τις ερμηνείες του Μητροπάνου και ερχόταν ως αξία προσθετική στο δυνατό εύρος μιας κρυστάλλινης λαϊκής φωνής.

Ήταν μια συναυλία μνήμης, πάθους και συγκίνησης, αλλά και μια συναυλία γεμάτη κέφι, διασκέδαση και χαρά, έτσι όπως μόνο τα αυθεντικά λαϊκά γλέντια και τραγούδια ξέρουν να δημιουργούν...

Φυσικά σ’ αυτήν τη συναυλία οι δυο καλλιτέχνες είπαν και όλα τα τραγούδια που έχουν χαρακτηρίσει την προσωπική τους δισκογραφία, συνδυάζοντας ήχους λαϊκούς, έντεχνους, παραδοσιακούς και σύγχρονους, αλλά και με μερικές αναπάντεχες διασκευές που σίγουρα εξέπληξαν ευχάριστα τους θεατές της βραδιάς. Αλλά από εκπλήξεις ξέρουν πολύ καλά οι δυο καλλιτέχνες: ο Δημήτρης Μπάσης, μια από τις πιο σημαντικές λαϊκές φωνές των τελευταίων χρόνων, με τη δική του πια περπατησιά στο λαϊκό τραγούδι, δε δίστασε να αναμετρηθεί με τραγούδια που σφραγίστηκαν από μυθικές φωνές του παρελθόντος. Το πάθος του και το ιδιαίτερα λαϊκό του μέταλλο όμως, τον βοήθησε να κερδίσει τη δική του αυθεντικότητα και τη δική του μοναδική ερμηνεία. Από την πλευρά της, η Ραλλία Χρηστίδου, μια από τις πιο σημαντικές παρουσίες της νέας γενιάς στη μουσική, κατάφερε να διακριθεί στο ρόλο της μουσικού, της τραγουδοποιού και φυσικά της ερμηνεύτριας. Φέτος, δίπλα στον Δημήτρη Μπάση, μας έκανε γνωστή και τη μεγάλη αγάπη που έχει για το λαϊκό τραγούδι και κυρίως τις μεγάλες δυνατότητες που μπορεί να έχει η ερμηνεία της.

i

Η συναυλία – αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο, με τον Δημήτρη Μπάση και τη Ραλλία Χρηστίδου, έγινε την Παρασκευή 26 Ιουνίου, στις 21:30.

ΦΜΛ ΙΟΥΛΙΟΣ 2015 / 25


/ στιγμιότυπα

memories still

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Ιουνίου, διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών το 1ο «Green 2Day Festival». Μικροί, μεγάλοι, φορείς που δραστηριοποιούνται σε θέματα περιβάλλοντος και βέβαια καλλιτέχνες και πρωτότυπα θεάματα συνέστησαν ένα μοναδικό διήμερο που σίγουρα θα έχει και συνέχεια…

26 / ΙΟΥΛΙΟΣ 2015 ΦΜΛ


Ένα τριήμερο Jazz Festival στο Θέατρο Κήπου πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία της Μονής Λαζαριστών και της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης από Δευτέρα 22 έως και Τετάρτη 24 Ιουνίου. Με δύο σχήματα κάθε βράδυ και ένα μοναδικό αφιέρωμα στον Cole Porter στο φινάλε του φεστιβάλ, ταξιδέψαμε με υπέροχο τρόπο στην jazz μουσική σκηνή.

ΦΜΛ ΙΟΥΛΙΟΣ 2015 / 27


/ στιγμιότυπα

Σε κλασικούς και τζαζ ήχους μας ταξίδεψε η συμφωνική ορχήστρα και χορωδία και η ορχήστρα πνευστών και τζαζ του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το βράδυ του Σαββάτου 13 Ιουνίου, υπό τη καθοδήγηση των καθηγητών Γιώργου Βράνου και Αθανάσιου Ζέρβα.

28 / ΙΟΥΛΙΟΣ 2015 ΦΜΛ


Μουσική παράδοση από την Αρμενία αλλά και τα Βαλκάνια και νέες συνθέσεις παρουσίασε το εργαστήριο Ποιητικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ήχοι παραδοσιακοί αλλά και νέοι γέμισαν τη Μονή Λαζαριστών από τελειόφοιτους σπουδαστές και απόφοιτους του τμήματος σε τρεις μουσικές βραδιές στις 25, 28 και 29 Ιουνίου

ΦΜΛ ΙΟΥΛΙΟΣ 2015 / 29


/ στιγμιότυπα

Διπλή επέτειος! Γιορτάσαμε τα 25 χρόνια του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών με μια επετειακή συναυλία 35 χρόνων για τους Χειμερινούς Κολυμβητές και τους φίλους -μουσικούς που προσκάλεσαν την Τετάρτη 10 Ιουνίου. Στη σκηνή βρέθηκαν οι: Μπάντα της Φλώρινας, Φοίβος Δεληβoριάς, Θωμάς Κοροβίνης, Ζωρζ Πιλαλί.

30 / ΙΟΥΛΙΟΣ 2015 ΦΜΛ


Τα τραγούδια του μοναδικού και αξέχαστου Δημήτρη Μητροπάνου μας θύμισαν ο Δημήτρης Μπάσης και η Ραλλία Χρηστίδου. Την Παρασκευή 26 Ιουνίου είχαμε την ευκαιρία να τραγουδήσουμε τραγούδια που ξυπνούν μνήμες, συγκινούν και αγγίζουν τις καρδιές μας.

Επειδή «Ο λαός τραγούδι θέλει», ο Άγγελος και ο Στέλιος Διονυσίου δημιούργησαν ένα αφιέρωμα στα αγαπημένα λαϊκά τραγούδια του Στράτου. Τιμώντας την πόλη από τη οποία ξεκίνησε ο πατέρας τους, οι δυο τραγουδιστές μας θύμισαν, την Παρασκευή 19 Ιουνίου, τον λόγο που αγαπάμε μέχρι σήμερα τόσο πολύ τα τραγούδια του Στράτου Διονυσίου.

ΦΜΛ ΙΟΥΛΙΟΣ 2015 / 31


ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΚΗΝΗ ΔΕ.24/8 ÇΗ ΠΟΛΗ ΜΙΑ ΑΔΕΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑÈ ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΛΑΡΑΚΗΣ

ΤΡ.25/8 ÇΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.. ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣÈ ΑΚΗΣ ΜΠΑΡΟΥΤΑΣ

ΤΕ.26/8 ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΘΑΝΟ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟ ΜΕΛΩΔΙΣΤΕΣ Ώρα έναρξης: 21:30 | Είσοδος ελεύθερη

ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ ΠΕ.27/8 PUPPETEEARS

ΠΑ.28/8 ΣΟΦΙΑ ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ

ΔΕ.31/8 THE PERFORMERS QUARTET Ώρα έναρξης: 21:30 | 5€

ΙΟΥΛΙΟΣ ΠΕ.2/7 Ç18 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟÈ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΙΒΑΔΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ: ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΕΛΙΝΑ ΑΣΛΑΝΙΔΟΥ, ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΜΠΑΜΠΑΛΗ, ΖΩΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΎΛΟΥ & ΜΠΑΜΠΗ ΣΤΟΚΑ. Ώρα έναρξης: 21:00 | 8€, 10€, 12€

ΠΕ.9/7 ÇΟ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣÈ BUSTER KEATON ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΊΑΣ ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΙΛΤΟΣ ΛΟΓΙΑΔΗΣ Ώρα έναρξης: 21:30 | Είσοδος ελεύθερη

ΠΕ.16/7 ÇΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗÈ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΛΗΡΩΜΑ Ώρα έναρξης: 21:30 | 5€

ΤΕ.22/7, ΠΕ. 23/7 & ΠΑ. 24/7 ΤΟΥ ΚΟΥΤΡΟΥΛΗ Ο ΓΑΜΟΣ του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Ώρα έναρξης: 21:30 | 10€

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΤΕ.2/9 ÇΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΠΟΧΕΣÈ ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ & ΜΑΥΡΙΚΙΟΣ ΜΑΥΡΙΚΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΤΗΣ «ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ» Ώρα έναρξης: 21:00 | 7€, 10€, 12€

ΠΕ.3/9 ÒPLAYÓ ΕΛΛΗ ΠΑΣΠΑΛΑ & VASSILIKOS Ώρα έναρξης: 21:00 | 7€, 10€, 12€

ΔΕ.7/9 ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ & ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΛΙΩΚΑΣ Ώρα έναρξης: 21:00 | 7€, 10€, 12€

ΤΕ.9/9 ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ ΠΟΛΙΧΝΗΣ Ώρα έναρξης: 21:00 | Είσοδος ελεύθερη

ΠΕ.10/9 ÇΤΣΙΤΣΑΝΗΣ Ο ΜΕΓΑΣ!È ΣΥΝΟΛΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ (ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ) ΜΟΥΣΙΚΗΣ Τ.Μ.Ε.Τ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΝΙΚΟΣ ΟΡΔΟΥΛΙΔΗΣ “THE EASTERN PIANO PROJECT” Ώρα έναρξης: 21:00 | 5€

ΠΑ.11/9 THE SOUND OF CITY FESTIVAL VOL.1 ΨΥΧΟΔΡΑΜΑ07 | ΣΤΙΧΟΙΜΑ UNKNOWN ARTIST | ERGA OMNES Ώρα έναρξης: 20:00 | 7€, 10€

ΚΥ.13/9 ÇΣΑΝ ΟΝΕΙΡΟ ΜΑΓΕΥΤΙΚΟÈ ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ (ΜΕΤΖΟ ΣΟΠΡΑΝΟ) & ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΓΚΙΑΟΥΡΗΣ (ΒΑΡΥΤΟΝΟΣ) Ώρα έναρξης: 21:00 | 9€, 12€

ΔΕ.14/9 ΑΠΟ ΤΟΝ KIESLOWSKI ΣΤΟ GAME OF THRONES ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ & ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ «ΝΙΚΟΣ ΑΣΤΡΙΝΙΔΗΣ» Ώρα έναρξης: 21:00 | 7€, 10€

ΤΡ.15/9 CARPE DIEM Μια βραδιά για τη Μουσική Μνήμη και Ουτοπία MNEME | EX SILENTIO UDOPIA | ΘΥΜΙΟΣ ΑΤΖΑΚΑΣ Ώρα έναρξης: 21:00 | 7€

TΕ.16/9 ÇΑΓΙΟΣ Ο ΕΡΩΤΑΣÈ ΤΑΝΙΑ ΤΣΑΝΑΚΛΙΔΟΥ, ΡΙΤΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΟΡΙΝΑ ΛΕΓΑΚΗ & ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ. Ώρα έναρξης: 21:00 | 7€, 10€, 12€

ΘΕΑΤΡΟ «ΥΠΕΡ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ»

ΠΕ.17/9 Ο ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «ΠΑΡΑΔΡΟΜΟΣ»

ΠΑ.18/9 ΤΡΕΙΣ ΤΥΠΟΙ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «H-ART ATTACK»

ΣΑ.19/9 ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «ΤΑ ΓΕΡΑΚΙΑ» Ώρα έναρξης: 21:00 | 7€

Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ÇΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣÈ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΤΣΙΩΛΗ ΜΕ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ: BABIS BATMANIDIS CO(M)PANY Ώρα έναρξης: 21:30 | 7€, 10€, 12€

Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ÇΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟÈ ΑΛΕΚΑ ΚΑΝΕΛΛΙΔΟΥ Ώρα έναρξης: 21:30 | 7€, 10€, 12€

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΠΑ.2/10, ΣΑ. 3/10 & ΚΥ. 4/10 ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΕΧΝΗΣ ΑΝΑΚΑΤΑ Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών στο site μας www. monilazariston.gr, στο Facebook Moni Lazariston Festival.