Page 1

PROJ E C T I N D E X 2 019


B I O G R A PH I CA L N OT E SUMM ARY I am a graduate architect based in Athens. I finished my studies at the University of Patras. During my studies I have worked as a freelance professional in collaboration with architectural offices and individual clients. My services usually included the digital and three-dimensional representation of architectural projects. My interests lie in the implementation of modern technology in architecture and urban design. At the drawing/planning stages, through parametric design software, BIM and collaborative design applications. But also as design elements, like interactive facades, energy solutions, etc. More information about me or any of the following projects can be found at: www.lazarina.me


CONTE NT S

TECHNOLOGY CENTER

PAGE 6

PAGE 14

FOLKLORE MUSEUM

PAGE 18

PAVILLION

PAGE 10

ATHENS MUSEUM

PAGE 8

PAGE 16

C ULTURAL C ENTERS

VITICULTURE SCHOOL

PAGE 12

PAGE 20

LIBRARY

ART MUSEUM

COMPANY OFFICE


MULTIROPICAL STATION

PAGE 30

PAGE 22

SMALL RESIDENCE

SPACES

U RBAN P L ANNING

I NDEPENDENT STUDIES

PAGE 32

PAGE 24

R ESIDENTIAL & C OMMERCIAL

PAGE 34

VILLA CORNARO

PAGE 26

VIRTUAL PRESENTATION

PAGE 36

SMART CITIES

PAGE 28

APARTMENT BUILDING

LAMBERTI SQUARE

AUTOMATED SHADER


T E C H N O LO GY A N D C U LT U R E C E N T E R O LY M P I C B U I L D I N G FA C I L I T I E S , K A L L I T H E A

This is a proposal to re-use the 2004 Olympics’ building infrastructure in Kallithea. A main element of the study was to provide solutions for existing infrastructure problems, the study of the visual connection to and from the roof of the complex, the extension of the existing grid and the creation of a form that gives distinct aesthetic to the building and the surrounding area. The final proposal consists of small-scale interventions inside the buildings, a system of shades along the building that draw a linear path and create new spaces, five squares with separate activities, a variety of new functions and technology oriented activities, connected through a main path.

06


NEW FUNCTIONS

RHYTHM AND GRID STAGES

ANALYSIS OF VISIBILITY

SKETCH OF EXISTING CONDITION & POINTS OF VISUAL INTEREST SITE PLAN


UN IVERSIT Y LI BR ARY PAV I A , I T A LY

The church and monaster y of “San Tommaso” are the property of the University of Pavia. Following the university’s decision, the cells will be used as halls and classrooms and the church will be converted into a university librar y. For this transformation, the intent of building a semi-permanent interior tension system is inspired by the REM Koolhaas’s Bordeaux home and Aldo Rossi’s Teatro del Mondo. Keeping a small distance from the shell of the temple a vertical grid of metal wires lifts the surfaces that form the staircase and shelves. The levels of the space are designed so as not to hide the true height of the temple and the magnificent view of the hall

08


PERSPECTIVE SECTION MAIN HALL

IDEA SKETCH

PERSPECTIVE SECTION READING HALL / AUDITORIUM

VERTICAL SECTION & ELEVATION

MAIN LEVEL FLOOR PLANS


O PE N M U S E U M O F AT H E N S A R C H A E O L O G I C A L PA R K , P L A T O ’ S A C A D E M Y

The ruins of ancient Athens are at a depth of 5 meters from today’s street level. At this depth lies the true volume of the museum. The tour of the open museum reminds of a walk through the streets of the city itself. Walking into the archeological park and following one of the paths that Plato and his disciples walked on centuries ago, a glade is revealed. From there the visitor enters the museum taking a dive in histor y, and then emerges into a spot of the park overlooking the modern city of Athens. The vibrancy of the park and the secret nature of the underground museum coexist and complement each other.

10


ORTHOGRAPHIC SECTION

ENTRANCE SECTION

1ST HALL MUSEUM ENTRANCE The entrance to the museum is located in the center of one of the park’s clearings. Right next to the reception desk is the strairs where the descent to the exhibition areas of the museum starts.

The first hall is designed for medium and small sized exhibits. 1ST HALL SECTION

2ND HALL SECTION

2ND HALL The second and largest hall is designed for the exhibition of statues and large objects. It is located beneath the central square of the park and is visually connected through skylights.

OBSERVATORY MUSEUM EXIT In the area that leads to the exit of the museum are exhibited flat objects and frescoes. The end of this staircase leads to an observatory overlooking the city through the another clearing. EXIT SECTION


M U S E U M O F I N S TA L L AT I O N A R T

In the design of a museum of modern art, and in particular installation art, a question of significance is what is the role of a museum beyond the sheltering of exhibits. The shape of the museum results from an experimentation between vacuum and full. The public - empty space of the square is surrounded by the exhibition and auxiliar y spaces of the museum. Accordingly, the design of the perimeter uses of a square shapes the circulation of the square and enhances its functionality.

12


IDEA SKETCH - MOVEMENT

IDEA SKETCH - SPACES & VACCUMS

TOPOGRAPHIC DIAGRAM

GROUND FLOOR PLAN

Workshop area Entrance

Cafe

Administational Offices

Archives & Library


F O L K LO R E M U S E U M CORI NTH

The following drawings are part of the study of the modernization of the Folklore Museum of Corinth. The study envisions changing the main entrance with the addition of a windshield, redesigning the ground floor for digital educational programs, changing the South Facade, and adding a lift to improve vertical traffic inside the building.

14


SECTION A

SECTION Î’

Translation booth

Windbreak

Multipurpose hall For educational programs

GROUND FLOOR PLAN

Cafe/ Lounge

Additional lift shaft

3 RD FLOOR PLAN


V I T I C U LT U R E SC H O O L R I O , PA T R A S

The first step in designing the school of viticulture and winemaking in Rio was the decision to create an artificial slope on the west side of the plot. The benefits of this formulation are the protection of the vines from the strong west winds and the improvement of the quality of the grapes due to the angle of the soil. This side is split to create the central entrance. The design of the building is circular and features a continuous path with a planned tour route for visitors. Parts of the building extend to the north and south sides of the plot such as the underground parking lot and host rooms located on the outdoor corridor leading to the coastline.

16


IDEAS - SKETCHES : 1.FORMING A NATURAL BOUNDARY 2. SLICING THROUGH THE SLOPE 3. CREATING AN ENTRANCE

ORTHOGRAPHIC DIAGRAM LANDSCAPE FORMATION

SITE PLAN


V

G R E E K PAV I L L I O N VENICE’S BIENNALE

The design process for this pavilion started with the study of Andrea Palladio’s architecture and analyzing the use of proportion in floor plans and the repetition of specific geometric shapes. In an experimentation process, these points are cut off from the ground plan, re-read as new forms and reconnected. The result of this game is a new spatial composition. Resolving this form as an exhibition pavilion results in the final building. The pavilion has a strong visual connection to the environment and contains many easily adaptable spaces.

18


ON

GROUND FLOOR PLAN

FORM COMPOSITION PROPORTIONS + GEOMETRY

1 ST FLOOR PLAN

ORTHOGRAPHIC VIEW 1

ORTHOGRAPHIC VIEW 2

ORTHOGRAPHIC SECTION


PHYSIOMART OFFICES I O N I A , AT H E N S

For the offices of Physiomart in N. Ionia we designed meeting rooms, offices and a show room. With a focus on promoting and maintaining the aesthetics of the company. The sections are separated by glass and glass blocks to create the feeling of a single bright space. In this configuration the auxiliar y spaces are discreetly concealed despite their original location directly in of the front entrance. Additionally the facade is also redesigned and new openings, for natural lighting, are added.

20


GROUND FLOOR PLAN

FALSE CEILING BOTTOM VIEW

ENTRANCE PERSPECTIVE VIEW

OFFICE PERSPECTIVE VIEW


A LO N E H O U S E

Designing a home for the protagonists of the movie Kitchen stories. In this hypothetical exercise, the home of the three elderly Scandinavian gentlemen sits on top of one of the rocky cliffs located in Nattaro Island, in the Stockholm archipelago. It is a home for three people who are desperately seeking companionship while at the same time being unable to stop shutting themselves off and pushing others away. and acute. As the waves ,over the years, would soften the surface of three rocks in an isolated island, on the contrar y, time makes isolated humans harder and sharper.

22


ORTHOGRAPHIC VIEWS

SECTION B

1 ST FLOOR PLAN

GROUND FLOOR PLAN


STUDENT HOUSING UNITS Y P S I L A A L O N I A , PA T R A

Apartment units, Common spaces, yard, terrace. This apartment building is designed to accommodate university students. It contains apartments for one or two residents. On the ground floor there is a lounge room and auxiliar y spaces for the occupants. On the first floor there is a communal living room and reading spaces. The pattern of the apartments is repeated through all the floor levels. The building is connected to the street on the ground floor and to the neighbouring square on the third floor, with a staircase, ramp and elevator.

24


SECTION A

3 RD FLOOR PLAN

1 ST FLOOR PLAN

GROUND FLOOR PLAN


V I R T UA L PR E S E N TAT I O N A LT E R N AT I V E E D U C AT I O N C E N T E R

The proposal for the alternative education center was designed by the Adamopoulos -Skaltsa Architectural Office. For a more detailed presentation of this space a digital tour was created around and through the building through a simple application. The user has the option to move freely, follow any of the recommended auto-tours, or visit only the sites of his choice. The three-dimensional model of the spaces is presented in a comprehensive way, from the selection of materials to the furnishings.

26


PIA ZZA L AMPERTI V E N E G O N O , I T A LY

The Lamberti Square is located in the city of Venegono. Underneath the square there is an underground car parking lot and around the square there are many small shops. The main idea when redesigning Lamberti Square was to incorporate the concrete wall with different uses. The boundaries of the square are transformed into seating ramps, corridors and play areas. The square is divided into three levels with different types of planting depending on the height of the plants and the use provided for each level.

28


ANALYSIS GRAPH

COLLAGE

STRUCTURAL DETAIL

SECTIONS SITE PLAN

BUBBLE DIAGRAM WORDS - ACTIONS

SHEARING LEVELS


M U LT I R O P I C A L S TAT I O N , R E S T O R A T I O N O F T H E O L D PA T R A S P O R T

A multimodal station for the city of Patras should serve the train and intercity bus services. The biggest challenge in designing such a building is to connect the scale of the city ship and the train. The urban fabric of the city expands to the sea creating a new grid while an elongated commercial area twists into the waiting areas and departures of the station. The piers are organized according to the size of the boats they receive and there is space for the parking of smaller boats.

30


SCALE COMPARASON CITY - SHIPS TRAFFIC ANALYSIS

SITE PLAN

ABSTRACT FLOOR PLANS

FORM ANALYSIS


THEORE TICAL RESEARCH SMART CITIES

In this research paper, the concept of smart cities is being approached historically, in comparison to preceding concept, such as digital cities, and in relation to the existing stages of smart cities from the 1990s until today. It is also reviewed in a conceptual approach in order to clarify the definition of a smart city. After that, follows a quick analysis of the methodology and the approaches of the design process for smart cities. This paper also focuses on the main social trends affecting smart cities and the contemporar y urbanism and the evaluation of smart city proposals that have been implemented in Greece.

32


PHOTOGRAPHS OF THE CROWD AT THE POPE’S INAUGURATION CEREMONY

DEVELOPMENT & MANAGEMENT STRATEGY SECTORS OF A SMART CITY

TIMETABLE - EVENTS THAT SHAPED THE IDEA OF SMART CITIES


THEORE TICAL RESEARCH VI LL A CORNARO

The Villa Cornaro is a building of early Mannerism designed by the Italian architect Andrea Palladio for the Cornaro family , of Venice, and is located on the outskirts of Vicenza. It was one of the first “vacation homes� of the time. Palladio often refers to the ratio he used to design the rooms of the building in his writings. From marble columns and ellipsoid stairs to elaborate frescoes, this building reflects the economic power of Venice at the end of the Renaissance. In the process of this study we created a digital and an actual model of the building in addition to several drawings.

34


ORTHOGRAPHIC VIEW 1

ORTHOGRAPHIC VIEW 2

SECTION Α

GROUND FLOOR PLAN

EXPLODED ORTHOGRAPHIC VIEW

FRONT ELEVATION

BASEMENT PLAN


AU TO M AT E D S H A D I N G S T R U C T U R E I N A R E P E A T I N G PA T T E R N

The shades design is inspired by the repetitive Esser motifs. Using a rhombus and repositioning it with a different angle creates a perpetual surface. The mechanism that drives the shade to open is based on a system of cables connected to the surfaces at their backside, by pulling the cables the sides of the surfaces are pulled and twisted open. This construction can work as an horizontal or a vertical shade and with a variety of material choices. For the purposes of structural testing, in the physical model of vertical construction (scale 1:10) a motor is controlling the motion. The motor is also connected to a light-sensitive sensor as an example of automation in use.

36


GENERAL PATTERN

STRUCTURAL CONNECTION

EXAMPLE OF HORIZONTAL USE

EXAMPLE OF VERTICAL USE

STARTER DIAGRAM


38


CO N TAC T I M F O R M AT I O N LAZARINA GIANNAKOPOULOU +30 69 709 23 678 lazarinagiannakopoulou@gmail.com lazarina@teemail.com www.lazarina.me


Profile for Lazarina Giannakopoulou

Project Index (Architectural portfollio)  

Project Index (Architectural portfollio)  

Advertisement