Page 1

Lazar Belic (39) 389 4975 368 lazarbelic@msn.com

Selected Works 2013-2015

Politecnico Di Milano School of Architecture

PORTFOLIO

NO 3


01


I N D E X

1I

CV

[03]

2I

MUSEUM IN BERLIN

[05]

3I

FOOD SKYSCRAPER

[13]

4I

HOSTEL IN MILAN

[21]

5I

RE/PRISHTINA

[29]

02


NAME Lazar Belic

DATE AND PLACE OF BIRTH 24/07/1991, Belgrade, Serbia

CURRICULUM VITAE

NATIONALITY Serbian

PHONE NUMBER +39 389 4975 368

E-MAIL lazarbelic@msn.com

EDUCATION 201320132010-2013 2006-2010

Alta Scuola Politecnica Politecnico di Milano, Master of Architecture, Milan, Italy 2nd year GPA 29 / 30 University of Belgrade, Bachelor of Architecture, Belgrade, Serbia GPA 9,4 / 10 Mathematical Grammar School, Belgrade, Serbia

WORK EXPERIENCE 2013 2012 2011

Graphic design, Prishtina Common Ground Summer Festival, organized by Temporiuso, Milan, Italy Teaching assistant, Faculty of Architecture, Belgrade, Serbia (courses Shape and Space and Elements of Architectural Design) Freelance architect in group of architects “Office 011”

COMPETITIONS / AWARDS 2013 2012 2012 2012 2012

03

ISOVER Multi-Comfort House, Student International Competition with Nevena Balalic Square in Velika Gorica, International Competition with Danilo Beronja, Dragan Markovic (Office 011) House for Homeless, International Competition with Danilo Beronja, Dragan Markovic (Office 011) ISOVER Multi-Comfort House, Student International Competition with Danilo Beronja, Aleksandar Ristic 3rd Prize on National Stage Rijeka’s Bench, International Competition with Danilo Beronja, Dragan Markovic (Office 011) 1st Prize


PUBLISHED / EXHIBITED WORKS 2015 2013 2012 2012 2011 2011 2011

Museum in Berlin, Published on http://koozarch.com/ ISOVER Multi-Comfort House Faculty of Architecture, University of Belgrade, Belgrade, Serbia Square in Velika Gorica Galzenica Gallery, Velika Gorica, Croatia ISOVER Multi-Comfort House Radisson Blu Carlton Hotel, Bratislava, Slovakia Pavillion of Ephemeral Spectacle Exhibited at DA Festival, Zagreb, Croatia Rijeka’s Bench Published in aa_architectural approach Rijeka’s Bench Association of Architects of Rijeka Gallery, Rijeka, Croatia

WORKSHOPS / SEMINARS 2014 2013 2012 2012 2011

Re//Prishtina Project, MIKSER Festival, Belgrade, Serbia CGL Prishtina, Re//Prishtina Project, Aula Gamma Politecnico di Milano, Milan, Italy Dani Orisa XII, International Cconference, Zagreb, Croatia GEFFA (Geometry Education for Future Architects), Workshop Rijeka, Croatia Dani Orisa XI, International Conference, Zagreb, Croatia

SOFTWARE / SKILLS AutoCad SketchUp Rhino Grasshopper 3D Adobe Illustrator Adobe Photoshop Adobe InDesign Physical Modelling Freehand Drawing

LANGUAGES Serbian English Italian German

04


05


BERLIN MUSEUM Academic project (with Alessandra Giron, Martina Mitrovic) Second Year of Master Studies / 2015 Architectural Design Studio 2 Mentors: Sefan VIeths, Nicolo Riva, Matteo Aimini

The project started with analysis of the current state of Berlin’s urban tissue. The complexity and contradictory of the urban form of the city is a consequence of a long process of formation and trasformation of the city during many destructive and constructive historical events. To understand this complexity, the whole city can be viewed as a composition of solids and voids, where open spaces and strees are carved out of a solid mass. This perception of the city of Berlin was a generator for design methodology of the project. Since the project area was in the intersection of two important axes in the city (Michaelkirshstrasse and river Spree), the decision was to open a public space in this convergence point. The next step was decision to divide program in two categories- called “frontstage” (exhibition spaces) and “backstage” (offices, laboratories...) This division was then applied on formal level. The mass that hosted “front stage” program followed the direction of the river and created the strong urban gesture, while the”backstage” part finalize existing fragmented urban tissue. These two elements were finally conected with the plinth, that hosted program related to both frontstage and backstage. The public space of a museum was created on this plinth, in tension between the two main masses. To articulate the form on the level of block, the concept of framing emerged. The main mass was carved, with the huge frame, that was faceing the river, and in this way created the strong visual connection with the rest of the city. This frame was also, part of the sequence of spaces, where the whole cantilevered part became the open space lobby and the entrance area. Articulation of interior space was done through the clear mathematically rational system that was applied on both masses. Contruction systems, interior divisions and facade are designed in the same system, which gave more human dimension to the monument-like masses. This project was published on KooZA/rch: http://koozarch.com/2015/08/03/capturing-landscapes/

06


Cross Section / Basement Plan

07


Longitudinal Section / First Floor Plan

08


Framing

09


Framing

10


Perspective View

11


Perspective View

12


13


EX ST. AGIP + FOOD Academic project (with Kristina Kokovic) Second Year of Master Studies / 2015 Advanced Architectural Design Studio Mentors: Ignacio Vicens y Hualde, Chiara Toscani

The project is located in Ceresio area of Milan. The task was to deal with abandoned gas station of AGIP, designed by Mario Bacciocchi, and to rethink the new function of the whole block. The first task was to think about the new program for the area, starting from the previous function of the gas station and from the meaning of the building in the context of period when it was build. The idea of energy that was distributed here - the gas to cars was something that this project aimed to continue in the different form. New economies, promotion of new ways of transport (non-motorized) lead us to think about the food as a new type of energy that is going to be distributed in this place. The new portion of the block, and the former station are designed as culinary academy, where students prepare food and distrbute to the citizens. The whole process of food cooking is transparent, so public can have the whole experience from preparing to tasting. The food is stored in the basement. The north part of the block is defined with the vertical element that is composed of the strong infrastructural tower and light construction which is powered by this “pipe tower�. The infrastructural tower hosts pipes, vertical communication for food, and elevators for public use, that bring people to the restaurant on top floor. In this way vertical movement of the food becomes the programatic plot - raw food from basement comes to higher level of experience of the both city and food. The inbetween space of the skyscraper hosts student residences, and public spaces such as gym, theather, common areas, giving the hybrid character to the whole project.

14


Diagrams Form + Function / Groundfloor Plan

15


Plans

16


Longitudinal Section

17


Cross Section

18


Collage

19


Collage

20


21


HOSTEL MILANO Academic project (with Divna Desnica) First Year of Master Studies / 2014 Architectural Design Studio 1 Mentors: Cino Zucchi, Matilde Cassani, Paola Sturla

The aim of the project was to reasearch the relationships between the physical metamorphosis of an existing urban landscape and the shift in its environmental qualities and social relevance. The project area is in the very center of Milano, in the midst of its older nucleus. The area is presently unresolved for a specific reason: the realization of an inner traffic ring planned in the Thirties was interrupted after WWII, leaving a series of run-down areas which were not built up because of their location along the envisaged “cut”. Today these areas are waiting for a new program and role, respectful of their delicate location and context but adequate to a contemporary metropolis and its new values. The design program includes a student hostel, services and a multi-purpose space for events and expositions, plus the creation of a meaningful public open space in the form of a new square or urban garden. The challenges associated with the site, due to the historical situation and the density of the urban fabric, led to deep experimental consideration regarding the theme of contextuality and the implications of innovative design in a city such as Milan. The inherent belief in space as a protagonist of architecture, has led to the creation of common spaces for each floor and private or shared rooms of varying scale. These thread through the entire building as a strong narrative made up of vividly shaded nooks and terraces overlooking the landscape for the visitors to occupy. The facade of these common spaces articulated with perforations, made in Ceppo di Gre allow diffused light to fill the room. As time changes, the mottled light shifts and plays across the room creating a peaceful ever-changing environment. The open space is a peculiar combination between spatial factors – the geometry and the surface quality of the architectural envelopes which surround it, the feeling of enclosure – and environmental ones, such as the different texture of the surfaces people will walk or sit on, concrete and stone. The design of the new public spaces is inserted in a “dynamic” rather than static dimension.

22


Geometry Diagram / Groundfloor Plan

23


Exploded Axonometric VIew

5TH FLOOR 4 X 2 BEDS ROOMS 2 X 4 BEDS ROOM

4TH FLOOR 6 X 6 BEDS ROOMS 1 X 8 BEDS ROOM 1 X 12 BEDS ROOM

3RD FLOOR 6 X 6 BEDS ROOMS 1 X 12 BEDS ROOM

2ND FLOOR 6 X 6 BEDS ROOMS 1 X 12 BEDS ROOM

1ST FLOOR 6 X 6 BEDS ROOMS 1 X 12 BEDS ROOM

GROUNDFLOOR / DISTRIBUTION OF FUNCTIONS: 1I 2I 3I 4I 5I 6I 7I

MULTIFUNCTIONAL SPACE RESTAURANT SERVICE BLOCK (KITCHEN, RESTROOMS) CAFETERIA & BAR RECEPTION & LOUNGE AREA SERVICE BLOCK (RESTROOMS, STORAGE) LOUNGE AREA

4

3 5 2

6

7

1

24


Section

25


Section

26


Collage

27


Collage

28


29


RE // PRISHTINA Academic project (with Jovana Covic, Kristina Kokovic, Milos Misovic, Erica Zorzi, Letizia Monti, Joanna Zabielska, Christoph Kirchberger, Dimitar Georgiev, Narges Mofarahian) First Year of Master Studies / 2013 Town Planning Studio Mentors: Isabella Inti, Paola Pellegrini, Caterina Padoa Schioppa, Filippo Romano Re//Prishtina project has the aim to activate abandoned or unused spaces in the city, showing their potentialities through a Festival that gather attention of citizens and foreigners. The festival is meanly developed in the scattered spaces of the city that through the program of the summer event, will be reactivated and, by using them, their potentialities will be shown both to the municipality and to the local population. Furthermore this program will light up and promote the reborn of some important areas in the city, for which a long term project has been planned by other working groups of town planning studio. After mapping all the scattered spaces in the city some of them have been chosen to develop specific temporary plans in order to provide the main facilities for the festival. Since the general needs were sleeping, eating and meeting area, the group has decided to work them out starting from the concept of the traditional Albanian house, though at the city scale. In this way every single place will have typical recalls to the different rooms of this house, depending on the function of each site. All these interventions aim to reuse local materials, already present in the sites, and to involve population, schools and universities in their con- struction. The projects born like temporary interventions and reactivations but, some of them, will be integrated in other programs that make them permanent. The main purpose of the project was to involve the local community in each step of the design process, from the idea to the construction. To do this members of the group constantly kept in contact with architecture University of Prishtina, through the use of social networks and creating the website to collect opinions and help. Even though the work was done by group of ten people, in this portfolio I am presenting the part of the work I did myself.

30


Mapping of Abandoned Spaces in Prishtina

31


Mapping of Abandoned Spaces in Prishtina

32


Timeline

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

cleaning the canal and building street art workshop (in hub house) plastic bag architecture workshop (in hub house)

making the temporary cover

collecting plastic bags assembling the towers

step 1/ cleaning the canal and building

33

step 2/ crosswalks

local community

local community

international community

international community

public utility service, Kompania Ujesjellesi Rajonal Sh.a

municipality

assembling the cover


Timeline

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

cleaning painting the crasswalks removing the cover unused plastic bags installations

festival

step 3/ temporary covering

step 4/ vertical attractors. towers

local community

municipality

international community

termokos

local craftsmen

public utility service, Kompania Ujesjellesi Rajonal Sh.a

34


Axonometric View

35


Axonometric View

36


THANK YOU!

https://www.behance.net/xxquii http://lazarbelic.tumblr.com/ http://issuu.com/lazarbelic/docs


Lazar Belic - Portfolio 2015  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you