Page 1

LA VIA I EL XIULET-17

1

ESCOLA CARRILET


SUMARI • PORTADA......................................................PÀG. 1 • SUMARI........................................................PÀG. 2 • EDITORIAL....................................................PÀG. 3 • LA FINESTRA.................................................PÀG. 4 • AIXÍ ESTÀ EL PATI..........................................PÀG. 22 • RODA EL MÓN..............................................PÀG. 30 • UNA CONVERSA AMB...................................PÀG. 31 • VA PASSAR....................................................PÀG. 32 • AIXÍ ÉS L’ESCOLA...........................................PÀG. 33 • QUÈ PASSA A PALAFRUGELL?.......................PÀG. 35 • TRIA I REMENA..............................................PÀG.36 • EL CALAIX DEL SENYOR SETCIÈNCIES.............PÀG.38 • CONTRAPORTADA.........................................PÀG. 40

ESCOLA CARRILET PL. NARCISA OLIVER I DEULOFEU, S/N 17200 PALAFRUGELL. TEL. 972 30 67 65 www.xtec.cat/escolacarrilet www.carrilet.cat (AMPA)

En els textos escrits a mà pels alumnes de PP-3 fins a 2n., s’ha respectat el seu nivell ortogràfic.

LA VIA I EL XIULET

2

NÚMERO 19


EDITORIAL _______________________________________________________________________ curs. Ens ha costat una mica perquè a som a la meitat del curs, és inmai havíem fet una cosa semblant, creïble com passa de de pressa el així que esperem que us agradi. temps. En aquesta revista us enseEls alumnes de sisè nyarem el projecte que hem treballat conjuntament tota l’escola i que ha estat la pesca a la costa palafrugellenca. També tindrem una entrevista amb la Conxa Saurí de l’arxiu municipal de Palafrugell que ens explicarà què fa i quins documents podem trobar a l’arxiu. Com a les revistes anteriors trobareu les seccions “així està el pati”, “roda el món”, “va passar”, “així és l’escola”, “què passa a Palafrugell”, “tria i remena” i “el calaix del senyor setciències”.

J

Aquesta és la primera revista que fem els alumnes de sisè d’aquest

LA TIRA CÒMICA

Aquesta revista s’ha fet gràcies a la col·laboració de tota la mainada de l’escola.

LA VIA I EL XIULET

3

NÚMERO 19


LA FINESTRA _________________________________________________________________ P3

LA VIA I EL XIULET

4

NÚMERO 19


LA FINESTRA _________________________________________________________________ P3

LA VIA I EL XIULET

5

NÚMERO 19


LA FINESTRA _________________________________________________________________ P4 ELS ALUMNES DE P4 HEM TREBALLAT ELS SEGÜENTS TEMES SOBRE LA PESCA A LA COSTA PALAFRUGELLENCA: LA CASA DEL PESCADOR

LES RELACIONS SOCIALS

LA VIA I EL XIULET

6

NÚMERO 19


LA FINESTRA _________________________________________________________________ P4 LES DONES I LA PESCA

QUÈ FEIEN QUAN NO ANAVEN A PESCAR

LA VIA I EL XIULET

7

NÚMERO 19


LA FINESTRA _________________________________________________________________ P5

LA VIA I EL XIULET

8

NÚMERO 19


LA FINESTRA _________________________________________________________________ P5

LA VIA I EL XIULET

9

NÚMERO 19


LA FINESTRA _________________________________________________________________ 1r.

ESTRIS I EINES DELS PESCADORS Els pescadors pesquen de diferents maneres. Se Segons la manera alguude pescar, necessiten unes eines o unes altres. Aquí teniu alg nes de les eines o els estris principals*

LES XARXES

EL SALABRELL 1.

2.

3.

LA VIA I EL XIULET

10

NÚMERO 19


LA FINESTRA _________________________________________________________________ 1r.

LA CANYA DE PESCAR

Ei! I LA BARCA!!

Si voleu conèixer més estris (les nanses, el rall, ploms...) i com funcio funcionen, veniu a veure tot el que hem treballat!! treballat!! LA VIA I EL XIULET

11

NÚMERO 19


LA FINESTRA ________________________________________________________________ 2n.

LA VIA I EL XIULET

12

NÚMERO 19


LA FINESTRA ________________________________________________________________ 2n.

LA VIA I EL XIULET

13

NÚMERO 19


LA FINESTRA ________________________________________________________________ 3r.

EL RELLEU DE LA COSTA La classe dels “pescadors de la mar brava” (3rA), juntament amb els companys de 3r B, ens hem centrat en l’espai físic a l’hora de fer el projecte del primer trimestre “la pesca a la costa palafrugellenca”. No només hem llegit molt i hem vist vídeos o fotos, sinó que vam anar a visitar els diferents elements del relleu que conformen la costa palafrugellenca. Vam anar caminant des de l’escola fins a Calella, i allà vam poder observar tot allò que havíem estudiat a classe. -

Les platges i els penya-segats, al llarg de tota la línea de la costa, que vam veure passejant pel camí de ronda.

-

Els caps (quan la terra entra dins el mar), com el cap de Sant Sebastià o el cap Roig.

-

Les badies (quan l’aigua entra dins la costa), com la badia de Llafranc.

-

Les cales (o badies petites), com les cales de Calella.

-

Els arxipèlags (conjunt d’illes) com les illes Formigues.

Aprofitant la sortida també vam visitar Sa Perola, l'antic tenyidor de xarxes del Gremi de Pescadors de Sant Pere, al carrer de les Voltes de Calella, construït el segle XVIII.

Caminant cap a Calella (a dalt). Observant el relleu de la costa (superior dreta) Visitant Sa Perola (Inferior dreta)

LA VIA I EL XIULET

14

NÚMERO 19


LA FINESTRA ________________________________________________________________ 3r.

PARLANT DE LA PESCA AMB... El dimecres 7 de novembre va venir a la classe el besavi de la Paula Sánchez, el senyor Andreu Dalfó, per explicar-nos moltes coses sobre la pesca. Nosaltres li vàrem preparar una entrevista, i així, tot fent de periodistes, li vam preguntar: a quina edat va començar a pescar, quin és el peix més gros que ha pescat, si anava a pescar sol o acompanyat, quins estris feia servir, el nom de la seva barca... Ens va contestar totes les preguntes i més ! La senyora Teresa, besàvia de la Paula, ens va explicar la recepta d'un menjar típic de pescadors: el suquet de peix.

Moltes gràcies per compartirho amb nosaltres !!

SORTIDA A TAMARIU LA VIA I EL XIULET

15

NÚMERO 19


LA FINESTRA ________________________________________________________________ 4t. Els nens i nenes de 4t A i 4t B vam anar a Tamariu. Ens vam desplaçar amb autocar i vam baixar cap a la platja on ens esperaven dues monitores. Va ser un dia molt divertit i interessant. Ens van explicar moltes coses del senyor Josep Pla i la seva relació amb els pescadors. Vam aprendre coses noves, vam jugar, compartir amb els companys i companyes i descobrir nous llocs que no coneixíem i on anava en Josep Pla. Tamariu es diu així per que hi ha uns arbres que es diuen tamarius.

La Xefla era com una festa on els pescadors dinaven junts i feien gresca.

Els pescadors i caçadors anaven a la Cala de Liri .

Els pescadors anaven a la taverna a cantar havaneres com La Bella Lola o el Llop de mar......i a compartir una estona amb els seus companys.

Les monitores a les diferents parades ens van llegir textos descriptius escrits per Josep Pla.

LA VIA I EL XIULET

16

NÚMERO 19


LA FINESTRA ________________________________________________________________ 4t.

LA VIA I EL XIULET

17

NÚMERO 19


LA FINESTRA ________________________________________________________________ 5è.

ANALITZEM LES FOTOGRAFIES Hem analitzat fotografies antigues de la costa palafrugellenca. Us mostrem les fotos treballades i un exemple de feina acabada.

ALTRES TREBALLS “EL CREUER DE LLAFRANC” “LLAFRANC AL 1920” “LLAFRANC TURÍSTIC” “EL FAR DE SANT SEBASTIÀ”

LA VIA I EL XIULET

18

NÚMERO 19


LA FINESTRA ________________________________________________________________ 5è.

Aquest curs els alumnes de 5è hem treballat la història i l’evolució de la pesca a la costa palafrugellenca. Per conèixer aquesta part del projecte hem llegit alguns textos sobre història dels anys 20, 50 i 60. També hem analitzat fotografies antigues, hem fet apunts de diferents llibres de Llafranc i Calella i hem exposat tots aquests treballs als nostres companys de la classe.

Sabíeu que... ...els pescadors anaven a Sa Perola i explicaven tafaneries? ...fins al segle XVIII Calella i Llafranc no van ser considerats com a pobles? ...els nens de 13 anys començaven l’ofici de pescadors i difícilment ho podien deixar? ...a finals del segle XVIII a Calella hi vivien unes 15 famílies? ...antigament només hi havia un mestre per escola i tots els nens de diferents edats estaven a la mateixa aula? ...els pescadors podien tenir malalties pulmonars a causa de la humitat i el fred del mar? ...els homes no volien que les dones fossin pescadores? Doncs algunes d’elles treballaven a la mar igualment! ...els pescadors no s’explicaven els seus secrets d’alta mar? ...la pesca és un ofici de risc a causa dels temporals? ...als anys trenta (després de la Guerra Civil) la pesca comença a ser substituïda pel turisme? ...a Calella hi ha una barraca de pescadors? Doncs sí! És la “barraca dels Liris” i els alumnes de 5è vam tenir l’honor de visitar-la per dins. Ens van explicar que cada diumenge els pescadors es reunien a la barraca per fer uns bons àpats i molta xerinola. Els alumnes de 5è B: “Els joves pescadors i pescadores del Carrilet”.

LA VIA I EL XIULET

19

NÚMERO 19


LA FINESTRA ________________________________________________________________ 6è.

CUINEM AMB PEIX ! En Joan Quadrat del Museu de la Pesca de Palamós va venir per fer un taller de cuina per a mares i pares i els alumnes de 6è ens hi vam afegir. Ens va fer unes quantes receptes típiques dels mariners i pescadors de la zona. Els plats que va cuinar van ser: “rossejat de fideus” i “suquet”. Tot seguit us expliquem la recepta del rossejat de fideus.

ROSSEJAT DE FIDEUS INGREDIENTS: • Fideus • Fumet (brou del suquet) • Sal • Oli • Alls PREPARACIÓ: Posem en una paella els fideus i oli d’oliva. A foc lent deixem que es vagin rossejant. Amb molta cura es va remenant per a què no s’enganxin. Quan són ben torradets, hi afegim el fumet (el brou del suquet) i deixem, a foc viu, que els fideus absorbeixin tot el brou. Per acompanyar els fideus es pot fer un allioli. Només cal una mica de paciència, una mà de morter, all, oli i sal.

Esperem que us agradi !

LA VIA I EL XIULET

20

NÚMERO 19


LA FINESTRA ________________________________________________________________ 6è.

Els peixos Els alumnes de sisè hem estudiat el tema dels peixos dins el projecte de l’escola. Tots els peixos són vertebrats i respiren per les brànquies que són uns òrgans situats al final del cap i que agafen l’oxigen de l’aigua. Els peixos es mouen gràcies a les aletes i els músculs i tenen un òrgan que es diu bufeta natatòria i mai van cap a amunt sempre van de costat o en diagonal. Els peixos es classifiquen segons on viuen. Els que estan al fons del mar es diuen bentònics i els que es desplacen per on volen es diuen pelàgics. Els peixos poden tenir fecundació interna

o fecundació

externa. No tots els animals marins són peixos, també hi ha animals invertebrats que són mol·luscs com les tellerines, els musclos,els calamars,...equinoderms com les garoines o les estrelles de mar o crustacis com les gambes o els llagostins. Els noms de les classes de 6è son: la pesca amb salabrell i la pesca al pinxo.

LA VIA I EL XIULET

21

NÚMERO 19


AIXÍ ESTÀ EL PATI _______________________________________________________________

En Felix Baungarther va ser el primer home que va saltar de 39 km d’alçada. Amb el seu salt va aconseguir batre dos rècords: el del salt des de més alçada i ser el primer home en superar la velocitat del so. El seu salt va ser des de l’estratosfera i va obrir el paracaigudes desprès de 4 minuts i 20 segons de caiguda lliure. Es va retransmetre televisivament a tot el món. En Felix Baungartner estava molt espantat. En algun moment pensava que es moriria, però tot va anar bé i va arribar a terra molt emocionat i content.

El dia 1 de novembre vaig anar a una casa rural a la Vall de Bianya. Érem la meva família i la de la Carla. Dijous al mig dia ens vam anar tots amb cotxe i divendres va venir el pare de la Carla amb el seu. La casa tenia un jardí.

Ariadna – 4t B HA ARRIBAT LA TERCERA FILLA DE LA BEL El 19 de desembre del 2012, la Bel, la nostra mestra, ha tingut una nena, la Laia. El divendres 11 de gener hem tingut l’agradable sorpresa de poder conèixer-la perquè la Bel va venir amb ella a classe.

Alumnes de 5è A

UN MÉS A LA FAMÍLIA El dia 2 de gener va néixer a l’hospital de Tordera la meva cosina!. Va pesar 3,200Kg. L’Elsa plora molt i sempre vol estar amb la meva tia. Gairebé cada cap de setmana l’anem a visitar. Tot i que ara és molt maca, ja tinc ganes que es faci gran per poder jugar amb ella.

LA SANDRA ENS PRESENTA LA LOLA Ja ha nascut la Lola. Va néixer el dia 3 d’octubre del 2012 a l’hospital de Palamós. Pesava 3 kg. Sandra - 6è B FELICITATS BRUNA ! El dissabte 3 de novembre , ens vam ajuntar tota la família per celebrar l’aniversari de la meva cosina Bruna. Va fer dos anys. Vam celebrar la festa a casa de la meva tia. Va començar cap a les sis de la tarda, però abans d’anar-hi vam recollir el meu avi. Vam menjar pastís de xocolata amb llaminadures que va portar l’àvia de la Bruna. Laia

Marina – 4t A

LA VIA I EL XIULET

22

NÚMERO 19


AIXÍ ESTÀ EL PATI _______________________________________________________________ ANEM A BUSCAR BOLETS

CHARLES DICKENS

El dia 1 de Novembre el meu pare va anar a buscar bolets amb el pare de la Martina i la Paula Ferreró .Quan pujaven per les zones de porcs senglars se’ls va rebentar una roda del cotxe. Van haver d’arrossegar-lo fins a la part baixa. MIRA!!! em van alegrar el dia perquè vaig poder anar a dinar a casa seva i jugar tota la tarda. Desprès vaig anar a casa dels meus tiets i amb tota la família vam rodar una pel·lícula que es deia BON NADAL !!!!!!!!!!!!! i desprès vam menjar coca .

Els alumnes de 5è i 6è vam participar en un concurs de la biblioteca municipal sobre Charles Dickens i tractava de l’explotació infantil. Dos alumnes de 5è, L’Emma i en Marco Andrés, van guanyar i van rebre un lot de llibres i una carpeta.

Paula – 4t.

SUBCAMPIÓ DE CATALUNYA DE TIR AMB ARC La FCTA va organitzar el XLVI campionat de Catalunya de sala a la localitat de Castellar del Vallès. Ha vetat el record de participació amb 192 arquers! A la categoria d’arc recorbat masculí va guanyar en Josep Marimón i, en Pol Viñas de cinquè B va ser medalla de plata.

.......... A MADRID!!!! El dia 27 de desembre vaig anar a Madrid amb el meu germà , el meu pare i la meva mare. Vam anar amb cotxe. Allà vam visitar la Puerta del Sol. Estava molt animat i decorat amb els llums de Nadal. Hi havia persones que feien d’estàtua.

PRIMER TROFEU DE “KRAV MAGA” El passat 12 de desembre, l’Adrià Martínez de cinquè B, va aconseguir el trofeu del cinturó groc-blanc de “Krav Maga”. Per aconseguir aquest trofeu l’Adrià va passar una sèrie de proves. Aquest estiu es tornarà a presentar en el campionat i esperem que torni a guanyar!

Carlota – 4t A HALLOWEEN El dia 3 d’octubre, a la tarda, els meus amics i jo vam anar pel poble , botiga per botiga, demanant caramels . Va ser molt divertit, hi havia gent que no en tenien i ens donaven diners. També hi havia gent que eren molt amables i d’altres molt mal educats. Jo, anava vestida de dimoni i altres caminaven per Palafrugell vestits de zombis. Vam espantar a molta gent. Carla W. – 4t B

LA VIA I EL XIULET

23

NÚMERO 19


AIXÍ ESTÀ EL PATI _______________________________________________________________ LA HISTÒRIA DEL CLARINET Audició de Joventuts Musicals “El senyor clarinet” Avui dia 21/11/12,els nens/es de 4t i 3r de primària de totes les escoles de Palafrugell, hem anat al teatre municipal de Palafrugell a veure l’audició que havien organitzat Joventuts Musicals: “el sr clarinet”. Ha estat una audició magnifica . Ens van explicar com era el primer “clarinet” i tot els seus canvis fins arribar a l’actual. Maria – 4t B

LA VIA I EL XIULET

24

NÚMERO 19


AIXÍ ESTÀ EL PATI _______________________________________________________________ El diumenge vint-i-u d’octubre, a les escoles velles de Llofriu, el meu germà, jo i tres nens més, ens van fer fotos amb els jerseis que ens fan les nostres àvies. Aquestes fotos serviran per sortir a una pagina web d´internet de jerseis. Carla

LA VIA I EL XIULET

25

NÚMERO 19


AIXÍ ESTÀ EL PATI _______________________________________________________________

LA VIA I EL XIULET

26

NÚMERO 19


AIXÍ ESTÀ EL PATI _______________________________________________________________

Hem anat a preguntar-li a la Clàudia, mestra de música de l’escola, unes quantes coses sobre la percussió a l’escola. Ja veureu quina tasca tan maca fem amb els instruments. Hola Clàudia. Des de quan es fa percussió a l’escola? R/ Ja fa quatre anys que en fem. Per què es va començar a fer percussió? R/ Es va demanar des de l’AMPA, l’escola ho va veure com una tasca positiva i ens va assessorar el percussioDurant els premis de Medi Ambient a IES Baix Empordà.

nista Toni Gadea. Quins nens toquen? R/ Els alumnes de sisè com a grup de percussió. Quants nens toquen? R/ Les classes de sisè a l’hora de percussió o els dos grups junts al gimnàs-teatre de l’escola. Quins instruments toquen? Cada setmana fem roda d’instruments. Fem servir instruments com la caixa, el bombo, els timbes, els zurdos, els agogos, el djembé, els bongos, el pandero, la pandereta,... Una classe al gimnàs amb en Toni Gadea. Quants tipus de música toquen? Amb la percussió podem tocar la música que vulguem. Fem diferents ritmes com la samba, el rock,... També fem percussió corporal amb obstinats rítmics.

Actuació a l’entrega dels premis Mestre Sagrera

LA VIA I EL XIULET

Com valores l’experiència? Els alumnes diuen que els agrada molt i fan un treball en grup impressionant. Els alumnes s’acostumen a tenir cura dels instruments i a estar atents durant la sessió per portar bé el tempo de la música. Solem acompanyar alguna festa de l’escola. El primer any vam sortir per carnaval i l’any passat vam tocar en l’entrega de premis Mestre Sagrera i als Premis de Medi Ambient a l’IES Baix Empordà de Palafrugell. També s’ha fet un taller de percussió per pares i mares de l’escola.

27

NÚMERO 19


AIXÍ ESTÀ EL PATI _______________________________________________________________

Del 28 de gener a l’1 de febrer sis alumnes de sisè acompanyats per tres mestres de l’escola vam viatjar a Oslo per visitar l’escola Arvoll que participa amb nosaltres i una escola de Londres en un projecte Comenius.

L’ESCOLA L’escola d’Oslo té més de 50 anys. Allà els cursos van diferent ja que fan des de 1r fins a 10è. Hi ha moltes aules diferents: un gimnàs, una biblioteca, 3 aules d’informàtica i un menjador. Els nens de 4t i de 5è, un dia de la setmana cuinen el dinar i dinen a l’escola. L’horari també és diferent, al matí comencen a les 9h o a vegades a les 10h i acaben a les 15h.

OSLO Oslo és una ciutat molt gran, té molts museus, un dels museus es diu “ The National Gallery” que té molts quadres. També hi ha Holmenkollen que és una instal·lació esportiva molt gran on s’hi fan competicions de salts d’esquí. A la nit, Oslo està molt ben il·luminat i s’hi veu molt bé . Les persones és mouen per Oslo amb tramvia perquè és molt gran.

ELS ALUMNES Els alumnes d’allà són molt simpàtics i molt amables. Són molt alts i la majoria de les nenes tenen els cabells rossos. A la classe van amb mitjons, sense sabates, perquè el terra és calent.

LA VIA I EL XIULET

28

NÚMERO 19


AIXÍ ESTÀ EL PATI _______________________________________________________________ L’ALBERG

L’alberg era molt gran, hi havia moltes habitacions i per obrir les portes no fèiem servir claus, utilitzàvem targetes. També hi ha màquines d’entrepans, sopa,... Al matí esmorzàvem a un bufet que hi havia ous, formatges, embotit, crema de cacau, tomàquet, melmelada, pa,...

ELS TRINEUS

Hi havia molts tipus de trineus, un tipus era el clàssic fet de fusta, l’altre era un molt modern que tenia tres esquís, dos per aguantar el trineu i un per canviar de direcció. També tenien una mena de planxes i el més pràctic de tots era una pala de plàstic on t’hi asseies a sobre i baixaves. A mitja baixada ens vàrem desviar per un caminet fins al mig del bosc, allà hi vam fer un foc, vam menjar xocolata i un brioix. Tot va anar molt bé i vam aprendre moltes coses. Vindran a visitar-nos a finals d’aquest curs i us informarem puntualment de la seva visita a la propera revista.

LA VIA I EL XIULET

29

NÚMERO 19


RODA EL MÓN ___________________________________________________________________ ELECCIONS AL PARLAMENT DE CATALUNYA. El 25 de novembre hi ha hagut eleccions al parlament de Catalunya aquests són alguns dels partits politics que s’han presentat: CIU/PP/PSC/ICV/ERC/CUP/SI/C’s Els resultats han sigut aquests: 50 CIU/ 21 ERC/ 20 PSC/19 PP/ 13 ICV/ C’s 9/ CUP 3 Guanya CIU, però no pot governar sol perquè no ha guanyat majoria absoluta i ha fet un acord amb ERC. Al Parlament de Catalunya hi ha un total de 135 diputats dels quals 17 són escollits a Girona.

LA SALIMA I LA LOLA GUANYEN EL PREMI RODOLFO CANDELARIA El Premi de pintura Rodolfo Candelària d’enguany l’ha guanyat la Lola Attouche (5è). I estem molt contents perquè la bienal d’aquest premi (un sol premi entre tots els guanyadors de totes les escoles de Palafrugell dels dos darrers cursos) l’ha guanyat la Salima Azzouzi de 6è!!.

ELECCIONS A ESTATS UNITS Els Estats Units d’Amèrica afrontaven unes eleccions presidencials molt importants. El dimarts 6 de novembre, l’electorat americà va decidir davant de les urnes si continava de l’actual president i candidat demòcrata, Barack Obama, o bé si vota pel canvi a favor del candidat republicà, Mitt Romney. Al final de tant patiment, ha guanyat Barack Obama.

HURACÁ SANDY A NEW YORK L’huracá Sandy va afectar el passat dilluns 29 d’octubre de 2012 a New York (Estats Units). Va passar com un cicló post tropical per el nord-est de Estats Units. Els efectes del Sandy a la ciutat de New York van ser devastadors. Es va paralitzar el transport públic per terra i aire, van causar la destrucció de més de 50 vivendes per un incendi en el comptat neoyorkí de Queens. Van morir al menys 15 persones i més de

sis milions de persones es van quedar sense servei de electricitat.

LA VIA I EL XIULET

30

NÚMERO 19


UNA CONVERSA AMB.. _________________________________________________________

CONXA SAURÍ Vam anar a l’Arxiu Municipal de Palafrugell a fer-li una entrevista a la Conxa Saurí, aquestes són les preguntes que li vam fer. 1.- Com et dius? El meu nom és M. Concepció Saurí Ros, però molta gent em diu Conxa. 2.- A que et dediques? Treballo a l’Arxiu Municipal de Palafrugell. La meva feina és d’arxivera municipal. 3.- Què és l’arxiu? Un servei de l’Ajuntament de Palafrugell que s’ocupa de gestionar documentació i informació. 4.- On està situat? A la plaça de l’esglèsia, al costat del campanar. També hi ha una nau amb documentació al carrer de la Vall d’Aran, prop de l’Escorxador. 5.-Quan temps portes treballant aquí? A temps parcial des de 1986 (llavors també donava classes a secundària), i amb dedicació plena des de 1991. 6 .-T’agrada el treball que tens? Sí. Tot i això, encara que treballis en una feina que t’agradi, sempre hi ha aspectes que t’agraden més que altres. 7.- Hi ve molta gent a l’arxiu? Sí, entre gent de les oficines de l’Ajuntament i les altres consultes l’any 2012 hem tingut 1.969 consultes. I entre visites i tallers, hem atès 468 usuaris. I n’hi ha que no venen però també ens consulten: al web municipal aquest any hi ha hagut 16.824 pàgines vistes de la secció Arxiu. 8.- Hi ha algunes normes per poder entrar? La consulta és oberta a partir de 14 anys, abans s’ha de venir amb els professors o amb algú que ja tingui aquesta edat. 9.- De petita ja t’interessava aquest tipus de feina? Ara que m’hi feu pensar, doncs ja m’interessava la història i m’agradava ordenar els contes... 10.- Et va agradar venir a fer la xerrada als nens de 6è? M’ho vaig passar molt bé, i trobo molt interessant la vostra manera de treballar. Aquesta és una de les coses que m’agraden de la meva feina! LA VIA I EL XIULET

31

NÚMERO 19


VA PASSAR ______________________________________________________________________

Inicialment l’escola eren uns mòduls que estaven on ara és el parc de la Sauleda. Abans aquests terrenys eren camps.

L’escola actual està situada entre el carrer Carrilet i la plaça Narcisa Oliver. Es va començar a construir l’any 2007 i es va acabar el 2008.

Per què es va construir aquí i no a un altre lloc?

Doncs perquè l’Ajuntament ho va decidir en el seu Pla d’Urbanisme. Actualment, el parc de la Sauleda és una zona verda i l’escola ocupa una zona d’equipaments escolars.

LA VIA I EL XIULET

32

NÚMERO 19


AIXÍ ÉS L’ESCOLA ____________________________________________________________

Pràctica psicomotriu educativa Els infants a través de les seves accions corporals: com jugar, saltar, manipular objectes, etc. aconsegueixen situar-se en el món i adquireixen intuïtivament els aprenentatges necessaris per a desenvolupar-se a l'escola i en la vida. D'aquesta manera lúdica i gairebé sense assabentar-se treballen conceptes relatius a l'espai (a dalt/ a baix, davant/darrera, dreta/esquerra,…), el temps (la rapidesa, el ritme, la durada,…), destreses motrius necessàries per a l'equilibri, la vista, la relació entre altres nens, etc. amb els conseqüents efectes sobre la millor capacitació i emergència de l'escriptura, la lectura i les matemàtiques, indispensables avui en dia per a l'èxit acadèmic. ENTREVISTA A ELENA TRIJUEQUE (Mestra d’Infantil) Un grup d’alumnes de sisè hem anat a entrevistar a l’Elena per a què ens expliqui com funciona i per a què serveix l’aula de psicomotricitat. Per què serveix la psicomotricitat? Per treballar diferents aspectes del cos: l’expressió, el moviment, la relació amb els altres,... Fins a quin curs es fa psicomotricitat normalment? En fan des de P3 fins a P5 I després què fan? Quan arriben a Primària fan Educació Física. Quines activitats fan? Joc lliure amb diferents materials, jocs reglats, circuits,... Com és una sessió de psicomotricitat? Es comença explicant o recordant les normes de l’activitat, es fa la sessió, es recull el material i es posa en comú el que s’ha fet. De vegades es fan estones de relaxació. Quin material utilitzeu normalment? Se’n fa servir de moltes menes: matalassos, coixins, cons, cordes, espatlleres, pilotes, llençols, bancs,... Quins dies vénen els alumnes? Els alumnes vénen una hora i mitja o dues setmanals. Quins/es professors/es porten les activitats? Les tutores o les mestres de suport segons l’horari. Cada dia la feu a la mateixa aula o utilitzeu algun altre lloc? Les sessions es fan normalment a l’aula de psicomotricitat, de vegades es fan al gimnàs i, puntualment, fora de l’aula (a l’exterior).

LA VIA I EL XIULET

33

NÚMERO 19


QUÈ PASSA A PALAFRUGELL? ________________________________________________

La pista de gel Va tornar la pista de gel a Palafrugell, situada a la Bòbila (de Can Mario). Era oberta del

14 de desembre fins al 6 de gener, de 10 a 14 i de 16 a 21 h (excepte el 25 de desembre i l’1 de gener que va estar tancada al matí). El dia 17 de desembre els alumnes de Primària vam anar a patinar.

Fireta Solidària

Inauguració del museu del suro El passat 29 de juny es va inaugurar el Museu del Suro a la plaça de Can Mario. Es fan exposicions, tallers familiars, artesania, figures de suro, manualitats, jocs, pessebres, visites guiades i pujada al dipòsit de Can Mario. Antigament s’hi feien exposicions.

Moltes escoles de Palafrugell hem elaborat coses de Nadal a mà i el passat diumenge dia 16 de desembre les vam vendre i els diners que es van guanyar els vam donar a la Marató de Tv3. Els nens i nenes de 6è es van encarregar d’anar a Plaça Nova a vendre. LA VIA I EL XIULET

34

NÚMERO 19


TRIA I REMENA _________________________________________________________________

En aquesta secció us recomanem algunes de les pel·lícules animades conegudes que us poden agradar.

ELS INCREÏBLES

Són una família que sembla normal però en realitat són uns súper herois. És una pel·lícula d’acció. Els protagonistes lluiten amb un dolent molt dolent que vol acabar amb ells.

Aquest personatge d’animació va ser creat l’any 2011 per Enrique Gato però s’ha projectat als cinemes el 2012. En Tadeo Jones ja volia ser arqueòleg des de molt petit i té una missió: ha de trobar una clau secreta per poder trobar un tresor amb l’ajuda d’una noia, un gos i un ocell.

És l’última pel·lícula de la saga Crepúsculo, formada per: Crepúsculo, Luna Nueva, Eclipse i Amanecer. La pel·lícula comença on s'havia deixat a Eclipse, amb l’Edward i la Bella fent plans per casar-se, que és una condició que li imposa ell degut a la seva mentalitat de principis del segle XX a canvi de convertir-la en vampir.

LA VIA I EL XIULET

35

NÚMERO 19


TRIA I REMENA _________________________________________________________________

One direction és una “boyband” britànic irlandesa composada per Zayn Malik, Niall Horan, Liam Payne, Louis Tomlinson i Harry Styles . Aquest grup, al principi van concursar com a solistes en un concurs televisiu d’èxit (Factor X) i Simon Cowell (jurat del concurs) els va posar junts. Ara tenen molt d’èxit com a grup. L’any 2012 van guanyar en MTV del vídeo més vist de YouTube i tenen més èxit que Justin Bieber. Van publicar l’àlbum “Up all night” i, darrerament, “Take me home”. Són “súper guapos”.

Little Mix és un grup de 4 noies Britàniques: Perrie Edwards, Jade Thirlwall, Jesy Nelson, Leigh-Anne Pinnock. S’han conegut al programa “THE X FACTOR”. El seu primer àlbum publicat es diu “DNA”. Al programa televisiu o es van conèixer van arribar fins a la tercera temporada, però igualment han seguit la seva carrera i, de moment, van molt bé.

LA VIA I EL XIULET

36

NÚMERO 19


EL CALAIX DEL SENYOR SETCIÈNCIES ________________________________________

REFRANYS DE CORCOLL A veure si ets capaç de relacionar cadascun d’aquests refranys amb el seu significat... Si quan ets jove no t’esforces de gran no tindràs gaires coses.

No s’ha de ser avariciós i voler moltes coses perquè sovint acabaràs sense res.

Cada persona té la seva manera de pensar, d’entendre les coses i d’opinar sobre un mateix fet.

LA VIA I EL XIULET

37

A l’hora de dinar i d’anar a dormir, s’ha d’anar la primera vegada que et criden. No s’ha de fer el ronso.

NÚMERO 19


EL CALAIX DEL SENYOR SETCIÈNCIES ________________________________________

En aquesta sopa de lletres hi podeu trobar al menys quinze noms d’animals marins que han aparegut al projecte de la pesca a la costa palafrugellenca. A veure si els trobes.

C

R

A

N

C

R

Y

B

D

V

B

H

H

K

M

A

A

N

G

U

I

L

A

D

F

H

N

V

R

O

R

F

V

R

R

G

H

R

H

U

I

O

P

A

R

B

W

S

A

R

D

I

N

A

Q

S

M

O

A

E

Q

S

D

R

L

S

A

F

Z

B

V

O

I

Y

N

W

F

F

B

A

L

L

L

O

B

A

R

R

O

A

A

R

T

G

B

N

E

F

D

S

N

E

R

T

Y

L

Y

R

F

G

E

M

T

A

T

A

D

S

D

A

L

D

F

G

H

V

C

Z

D

Z

L

G

E

J

M

A

T

S

O

G

A

L

L

E

E

I

F

G

H

Y

C

H

G

F

R

O

L

C

S

U

M

F

S

D

S

A

D

F

F

A

S

S

W

X

X

T

A

U

R

Ó

B

N

P

F

H

T

Z

D

G

A

S

Q

R

S

E

D

O

S

R

C

W

L

A

M

A

R

L

O

E

F

P

E

I

X

L

L

U

N

A

N

I

Y

N

O

T

LA VIA I EL XIULET

38

NÚMERO 19


EL CALAIX DEL SENYOR SETCIÈNCIES ________________________________________ ÀRIES 21 Març-20 Abril Foc

Trobaràs el teu amor i aquell dia faràs un examen i trauràs bona nota. Quina sort, no?

TAURE 21 Abril-20 Maig Terra ☺☺☺

☺☺

Avui tindràs molt bona sort perquè et donaran molts diners i podràs fer un viatge per tot el món.

Tindràs molta bona sort perquè coneixeràs en persona el teu cantant preferit. No t’oblidis de demanar-li un autògraf.

CRANC 22 Juny-22 Juliol Aigua ☺

LLEÓ 23 Juliol-23 Agost Foc ☺

Et tacaràs la roba quan estiguis al pati. Ves amb compte que si no et renyaran!

GEMINIS 21 Maig-21 Juny Aire

VERGE 24 Agost-23 Setembre Terra ☺

Et tocarà un viatge a la teva ciutat preferida. Pensa amb qui hi vols anar!

Aniràs de excursió al bosc amb els teus amics i amigues i t’ho passaràs molt bé.

ESCORPÍ 24 Octubre-22 Novembre Aigua

BALANÇA 24 Setembre23 Octubre Aire ☺

SAGITARI 23 Novembre-21 Desembre Foc ☺☺☺☺

☺☺☺☺ No gastis els diners perquè més endavant els necessitaràs. Ets el signe que més nota la crisi, has de fer equilibris.

Vigila amb el cotxe que pots tenir un accident. Condueix amb prudència, tu no tens recanvi.

CAPRICORN 22 Desembre20 Gener Terra

Milloraràs les assignatures i faràs un somni realitat. La teva salut millorarà.

AQUARI 21 Gener-19 Febrer. Aire

☺☺☺☺

PEIXOS 20 Febrer-20 Maig Aigua ☺☺☺☺

☺☺☺ Ves amb compte amb el que dius perquè pots crear molts problemes. Sigues prudent. LA VIA I EL XIULET

Tindràs molt mala sort si no comences a estudiar. Cal que t’esforcis més a fer bé les coses.

39

El dia del teu aniversari et donaran un regal molt bonic. Serà una sorpresa ben agradable. NÚMERO 19


LA VIA I EL XIULET

40

NÚMERO 19

LA VIA I EL XIULET - 19  
LA VIA I EL XIULET - 19  

Revista de l'Escola Carrilet de Palafrugell.

Advertisement