Page 1

LA VIA I EL XIULET REVISTA DEL CARRILET Divendres 15 d’abril de 2011

I A MÉS A MÉS … El que ha passat a l’escola... El que passa arreu del món… Els nostres consells… I MOLT MÉS…

núm. 15


SUMARI LA VIA I EL XIULET

EDITORIAL..................................................PÀG. 3 LA FINESTRA..............................................PÀG. 4 Han arribat els pirates !!!

AIXÍ ESTÀ EL PATI......................................PÀG. 22 RODA EL MÓN.............................................PÀG. 30 QUÈ PASSA A PALAFRUGELL?..................PÀG. 31 UNA CONVERSA AMB.................................PÀG. 32 A LA CUINA FALTA GENT ..........................PÀG. 33 VA PASSAR..................................................PÀG. 34 QUÈ EN PENSEN DE...?............................. PÀG. 35 TRIA I REMENA........................................... PÀG. 36 EL CALAIX DEL SENYOR

ESCOLA CARRILET

SETCIÈNCIES..............................................PÀG. 37 LA MUSICA ENS ALTERA A LA

PL. NARCISA OLIVER I DEULOFEU,

PRIMAVERA.................................................PÀG. 40

S/N 17200 PALAFRUGELL TEL. 972 306765

www.xtec.cat/ceipcarrilet www.carrilet.cat (AMPA)

2


EDITORIAL _____________________________________

S

LA TIRA CÒMICA

embla mentida, però ja estem a punt d’acabar el segon trimestre. Aquesta revista que tens a les mans està plena de novetats. Trobaràs moltes seccions i propostes ben originals que esperem que et facin passar una bona estona: una entrevista amb les responsables del Pla de Barris, el dia a dia a la nostra escola; el Dr. Setciències, un científic molt esbojarrat que et parlarà sobre el veritable horòscop; unes receptes d’ hivern boníssimes i moltes coses més... A les pàgines de “la finestra”, totes les classes ens han fet un tastet del projecte col·lectiu i per tant descobrireu els pirates i corsaris que navegaven per la nostra costa cap allà el segle XVI. No penseu que aquí s’acaba tot, perquè també us parlarem de les colònies de primària a Santa Maria del Collell. Fer aquesta revista ha estat una tasca difícil perquè mai fins ara ho havíem fet. Cal organitzar-se en petits grups i tenir molt clar quina tasca hem de fer. Cal decidir els

continguts de cadascuna de les seccions i això és molt complicat perquè hi ha diferents propostes i cal triar-ne les més indicades. A l’ hora de fer-la, hem parlat, hem redactat esborranys, hem fullejat altres revistes, hem dissenyat els logotips de les diferents seccions, hem anat a buscar les notícies a les diferents classes i ara només falta que vosaltres la llegiu i us agradi tant com a nosaltres fer-la.

Aquesta revista s’ha fet gràcies a la col.laboració de tota la mainada de l’escola.

Doctora !!

3

Digui !!

No m’hi veig !!

Seria millor que et tallessis els cabells !!


LA FINESTRA _______________________________P3A

4


LA FINESTRA _______________________________P3B

5


LA FINESTRA _______________________________P4A CANTEM “LA NAU PIRATA” BAM CANTA A LA RADIU LA NAU PIRATA TOS JUNS I LA BM ASCULTA ALTABEUS A LA SCOLA. TAMB AL NADAL L GIMAS VAM CANTA LA NAU PIATA AM LS FAMILAS DISFESAS AM MUCADOS I BARBBA.

LA CANSO LA NAU PIATA BAM CANVIA LA LLETA AM LA CLAUIA ELS QUI TRIPULEN LA NAU PIRATA, HAN DE SER HOMES BEN BARBUTS (BIS) ÒSCAR, POL I EN ROGER, TOTS PORTEN BARBA, TOTS PORTEN BARBA ÒSCAR, POL I EN ROGER TOTS PORTEN BARBA ELS QUI VAN AL CARRILET. ELS QUI ELS HI AGRADA MENJAR PA AMB OLI,HAN DE SER HOMES BEN GANUTS (BIS). ÒSCAR, POL I EN ROGER, TOTS PORTEN BARBA, TOTS PORTEN BARBA ÒSCAR, POL I EN ROGER, TOTS PORTEN BARBA ELS QUI VAN AL CARRILET. ELS QUI ELS S’ENFILEN A MOURE VELES, HAN DE SER HOMES BEN FORÇUTS (BIS). ÒSCAR, POL I EN ROGER, TOTS PORTEN BARBA, TOTS PORTEN BARBA ÒSCAR, POL I EN ROGER TOTS PORTEN BARBA ELS QUI VAN AL CARRILET.

EL BAXELL PIATAT ES LA GALERA LA GAERA T VEAS GANS I REMS I ES MOL RAIDA PR ATACA. PIATAS ANGANYABAN AS AXELLS DISFESAN D SENYOS DMANAN AJUDA I ATACABAN AM CANONS PR AGFA ALS TASOS, ROBA I MADICMES.

6


LA FINESTRA _______________________________P4B TALLERS DE PIRATES AMB LES FAMÍLIES VA VAI LA MAMA D ALEJANDRO A FE UN TALE DA PIRATAS.

I AL PAPA DA LAS BASONAS A FER UN JOC I VAM FER BARTS DA PIRATAS.

I FINS I TOT AL PAPA I MAMA DA LA PAULA A FER UN COLAX DA PIRATAS.

7


LA FINESTRA _______________________________P5A SORTIDA A LA BIBLIOTECA

- VAM ANA A LA BIBLIOTECA I ANS ASPARABA UN PIRATA. - ANS VAN PUSA UN MUCADO AL CAP DE COLO VARMEI O NEGRA. - VA SER MOL DIBARTIT.

VISITA A LES TORAS DE PALAFRUGELL

EM VIST LAS TORRAS DE CALELLA, DE SANT SEBASTIA I DE VILA-SECA.

8


LA FINESTRA _______________________________P5B ELS GERMANS BARBA-ROSSA ....

EREN DOS GERMANS QUE ES DEIEN ARUG I HAYR AL-DIN. L’ARUG ERA EL GERMÀ GRAN, ERA MOLT I MOLT DOLENT. ATACABA A L’ABORDATGE, SENSE PIETAT. EN UNA BATALLA LI VAN TALLAR EL COLL I EL BRAÇ. DESPRÉS, EL SEU GERMÀ HAYR AL-DIN VA CONTINUAR LES BATALLES ...

VAM TREBALLAR DE VALENT I TAMBÉ VAM TENIR EL PLAER DE ...

EL GRUP D’HAVANERES PORTBO ENS HAN VINGUT A VEURE. TOTS ELS NENS I NENES DE L’ESCOLA EL CARRILET DE PALAFRUGELL VAM ANAR A ESCOLTAR-LOS. ENS VAN CANTAR TRES HAVANERES. CANTAVEN MOLT, MOLT BÉ. VAN CANTAR UNA CANÇÓ D’UN PIRATA. UNA ALTRA CANÇÓ PARLAVA DE INSTRUMENTS.

9


LA FINESTRA _____________________________1r A i B

10


LA FINESTRA _____________________________1r A i B

11


LA FINESTRA ____________________________2n A i B

12


LA FINESTRA ___________________________ 2n A i B

13


LA FINESTRA ______________________________3r A Hola a tots i a totes els de 3rA us volem explicar algunes de les coses que hem fet al llarg d’aquests mesos en què s’ha treballat el projecte a la classe.

El nom escollit per la classe és Els Jolly Rogers que està relacionat amb les diferents banderes utilitzades en els vaixells pirates. Des d’èpoques molt antigues han existit pirates i actualment encara en trobem a Indonèsia, Somàlia….´ La vida dels pirates era molt perillosa. Dedicaven la major part del temps a atacar altres vaixells per quedar- se amb la seves provisions i la seva tripulació per tenir- los com a esclaus. Normalment es vestien amb roba que robaven en aquests combats. Quan lluitaven utilitzaven diferents armes : destrals, punyals, espases, mosquets, canons…. i algunes d’aquestes les feien servir per treballar en el vaixell. Els pirates atacaven tot tipus de vaixells: els galions, les barques, els bergantins, … i no els importava gens ni mica matar a les tripulacions dels altres vaixells si no servien com a esclaus. Quan un vaixell atacava a un altre treia la bandera roja, que volia dir que no perdonaven la vida. En canvi la bandera negra volia dir que segrestarien el vaixell però que no matarien als mariners que anaven a bord. Una de les coses que més ens va agradar va ser anar a visitar les diferents torres de guaita i defensa que tenim en el nostre entorn. Les torres de guaita van ser unes construccions molt importants que en aquella època s’utilitzaven per avisar a la població del perill de l’arribada dels pirates. Les que vam anar a veure concretament van ser la torre de guaita de Sant Sebastià i les de Calella. A la via verda en vam veure altres com la Torre Roja o la del mas Estanyol. Per acabar, no ens oblidem de les colònies a on vam fer moltes activitats relacionades amb el món de la pirateria.

14


LA FINESTRA ______________________________3r B Hola, som la classe de 3r B i ens diem “

Les calaveres xerrapetes”.

Aquest any hem estudiat “Els pirates i corsaris de la Mediterrània”. Hem après moltes coses sobre els pirates.. Els pirates portaven barba perquè no tenien temps d’afaitar-se i les cicatrius que tenien se les feien lluitant. El seu aspecte era brut i per norma general eren homes molt barroers. La seva dieta consistia en menjar carn de tortuga, porc, i altres queviures que robaven als vaixells que atracaven. La seva beguda preferida era el rom. Els pirates podien lluitar contra els tripulants d’altres vaixells o també contra les poblacions de la costa per aconseguir robar tot el que podien. Perquè això no passés hi havia les torres de guaita. Les torres de guaita servien per vigilar i avisar de l’arribada dels pirates. Hem anat a visitar algunes torres de guaita, per exemple: la torre de Vila- seca o la torre de Sant Sebastià. També vam fer una excursió a la Via Verda i vam veure algunes de les torres com la Torre Roja o la del mas Estanyol. Quan els pirates lluitaven ho podien fer cos a cos utilitzant armes blanques, que són les que tallen com per exemple l’espasa o bé armes de foc com les granades que eren uns cilindres que estaven plens de pólvora i s’encenien amb una metxa. Per defensar- se dels atacs dels pirates existien els corsaris, que defensaven les costes només si el govern pagava. Finalment també hem descobert que no tots els pirates tenien la mateixa bandera sinó que cada un en tenia una de pròpia.

15


LA FINESTRA ______________________________4t A Al llarg del primer trimestre hem treballat el projecte “Pirates i corsaris”. La part comuna del projecte tractava de l’origen de la pirateria, de la pirateria en el món actual, de la vida dels pirates, dels vaixells, les torres de guaita... La part específica que hem treballat a 4t feia referència als pirates coneguts. Sabíeu que l’any 1994, els pirates filipins van assaltar una embarcació en el mar de Xina i entre ells havia una dona? O que l’any 2006, es va indicar la presència de dues o tres dones armades en un vaixell pirata a Malàisia? Ambdós fets van ser considerats sorprenents i únics. Però la realitat és ben distinta. Sempre hi ha hagut dones embarcades com

pescadores,

comerciants,

assalariades de la Marina... però també va

haver

qui

van

formar

part

de

tripulacions pirates o de la població dels ports i refugis de corsaris i filibusters.

La nostra classe, 4t A, ha escollit com a nom “Anne Bonny”, famosa pirata irlandesa del segle XVIII. Anne, després de viatjar a les Bahames es va enamorar del pirata Calico Jack, i s’incorporà a la seva tripulació com un marí més vestint roba d’home i lluitant salvatgement com el més sanguinari dels llops de mar. Al poc temps Jack i Anne van capturar un vaixell alemany, on van trobar un jove que va resultar ser una dona que s’havia vestit d’home. Es va unir a la tripulació i va passar també a la història de la pirateria com Mary Read, formant el trio més conegut dels mars del Carib.

16


LA FINESTRA ______________________________4tB

17


LA FINESTRA _______________________________5è A Tancant el projecte dels pirates i corsaris vam poder gaudir de la visita d’en Jaume Noguer, coautor del llibre treballat a classe “pirates, corsaris i torres de moros”. En Jaume Noguer va ser qui va fer tots els dibuixos tècnics de les torres. A més d’explicar-nos moltes coses sobre el tema treballat, vam aprofitar per fer-li unes quantes preguntes:  

   

Quina és la seva professió? Sóc arquitecte tècnic. Quina ha estat la seva intervenció en el llibre? He fet els dibuixos de les torres amb mides reals. On ha après a dibuixar? A la Universitat. Quins llocs va visitar per dibuixar les torres? Vaig visitar totes les torres de Palafrugell, El sr. Jaume Noguer responent Palamós, Mont-ras i Calonge. Però a les preguntes algunes no em van deixar entrar perquè desconfiaven. Quant de temps ha necessitat per preparar-se i buscar informació per fer el llibre? Vaig tardar un any més o menys. Quins llibres ha publicat? Només “Pirates, corsaris i torres de moros”. El que sí he escrit són articles a diferents revistes. Quan era petit que volia ser de gran? De petit volia ser espeleòleg. M’agradava explorar per dins de les muntanyes. Quins tipus de llibres li agraden? Els llibres d’història i els llibres de viatges. Li va ajudar algú a fer els dibuixos de llibre? La meva família, els meus germans em van ajudar a prendre mides. Quins projectes té en un futur? Ara no tinc projectes.

Gràcies per venir i explicar-nos tantes coses de vostè i dels pirates de la Costa Brava!!!

18


LA FINESTRA _______________________________5è B TORRES DE GUAITA I DE DEFENSA Dins del projecte de pirates i corsaris, els alumnes de 5è hem treballat les torres de guaita i de defensa i hem estudiat les de Palafrugell i de Mont-ras. N’hem visitat algunes i hem après les seves parts i la seva utilitat. PALAFRUGELL: 1-Torre de Sant Sebastià 2-Torre de Calella 3-Torre del mas Borrull 4-Torre del mas Espanyol 5-Torre de can Vilà 6-Torre Roja 7-Torre del mas Petit d’en Caixa 8-Torre de Surreda 9-Torre del mas Fina 10-Torre de Vilaseca 11-Torretes (Torre del moro) 12-Torre de can Boera

Torre de Sant Sebastià

Torre de Calella

MONT-RAS: 13-Torres del mas Gorgoll 15-Torre de can Juanola 14-Torre Simona 16- Torre de can Colom

Torre Simona

Què són les torres de guaita i de defensa? Les torres de guaita i de defensa són un element molt característic del nostre paisatge costaner. Són, doncs, una part rellevant de la nostra memòria i, per tant, són part del patrimoni immobiliari del nostre poble. Les torres de guaita es localitzen en llocs enlairats i dominants i la seva principal funció era la de vigilar i donar l’avís a la població o a la resta de torres de l’arribada de naus pirates. Gairebé totes les torres de guaita es van utilitzar també de defensa, però no totes les de defensa eren útils per a vigilància comuna. Funcionament de les parts d’una torre

19


LA FINESTRA _______________________________6è A Degut a la influència de les pel·lícules nord-americanes, tothom s’imagina el pirata com un personatge sanguinari amb una ferida a la cara, amb un pegat a l’ull i amb un garfi a la mà. Cal dir que des de fa uns anys, han sorgit uns “nous pirates” que no tenen massa veure amb els pirates anteriorment descrits.

I qui són aquests “nous pirates”? Doncs, són els pirates informàtics també coneguts com a “hackers”. En un principi, el terme HACKER prové del verb anglès TO HACK que vol dir “perdre el temps davant de l’ordinador”. Amb els anys, aquest terme ha anat evolucionant agafant un sentit negatiu i el paper d’un hacker ha anat canviant.

Trobem hackers de “barret blanc” que treballen per protegir els sistemes informàtics i de comunicació. Aquests acostumen a treballar per a empreses de seguretat informàtica. En canvi, els “crackers” o “hackers de barret negre” utilitzen les seves habilitats informàtiques per trencar els sistemes de seguretat dels ordinadors i col·lapsar els servidors.

20


LA FINESTRA _______________________________6è B

Som la classe de 6è B i ens diem Alakrana. Aquest curs els alumnes de 6è hem estat estudiant la pirateria al segles XX- XXI. Quan vàrem començar a cercar informació de la pirateria al món actual, ens va cridar l’atenció el nom d’ Alakrana i la seva història del segrest. I vàrem decidir que la nostra classe adoptés aquest nom. L’Alakrana era un

tonyinaire que

a Somàlia.

dia 3 d’octubre de 2009 pels novembre de 2009.

El

va ser segrestat el

de Somàlia i va ser alliberat el 17 de

Després de dos mesos de segrest el govern espanyol va haver de pagar

als

de Somàlia i després van deixar lliures a tots els seus tripulants.

En aquesta zona de

hi ha molts segrestos.

Els pirates de les per diferents motius.

costes de l’Índic segresten vaixells

Un és per protegir la seva zona de pesca. No volen que vaixells de d’altres països vagin allà a pescar els peixos del seu territori.

I l’altre motiu és per guanyar diners amb els segrestos.

21


AIXÍ ESTÀ EL PATI _______________________________ COLÒNIES PRIMÀRIA

TALLERS

Els dies 20, 21 i 22 d’octubre de 2010, els nens i nenes i mestres de primària del Carrilet, varem anar de colònies al Collell, a la comarca del Pla de l’Estany. Mira què en són de ganàpies ¡!

Com cada curs, els divendres a primera hora del matí, tota l’escola es divideix en grups per assistir als tallers d’ infantil o de primària. En aquest segon trimestre, els tallers de primària han tractat de: • Amb en Benet i l’ Aura descobrim una mica més els arbres de l’ hort. • La Tina i la Lupe ens ajuden a crear un dòmino en anglès. • Amb l’ Eva, l’Anna i en Ferran experimentem amb el magnetisme. • L’Helena i en Xavier ens parlen de com mantenir una dieta equilibrada. • Amb en Pasqual i l’ Elvira ens endinsem en el món del Google. • Amb la Maribel i la Irene anem al nou Parc Urbà de la Sauleda a dibuxar-lo. • Amb l’Elena i la Carme fem doblatge i efectes especials. • Amb l’Esteban i l’Anna H continuem amb les balances.

A Educació Infantil s’han dut a terme els següents tallers: • • • •

HAVANERES AL CARRILET

El grup d’ havaneres Port Bo va venir a l’escola el 26 de Novembre a explicar-nos una mica els seus origens, on han actuat i ens van cantar una serie d’havaneres. I en Carles Casanovas un antic membre del grup va composar la lletra de l’havanera al pirata Joan Torrelles el qual va ser el motiu de que van ser convidats.

22

Amb la Mònica i l’Imma han reproduït els sons dels animals. Amb l’Olga i la Rosa Mª han experimentat si els objectes suren. Amb la Pili i la Tània han treballat les seriacions construint uns collarets. Amb l’Anna i la Sandra feien unes màscares molt maques. La Maite i la Loreto han representat “El vestit nou de l’Emperador”. Amb l’Anna i l’Elena han fet un suc de taronja.


AIXÍ ESTÀ EL PATI _______________________________ PARLEM DE POLÍTICA ¡!!!!!!!! Des de el curs passat cada dijous pel matí en Lluís Medir ve a conversar amb els nois i noies de 6è. Parlem de moltes coses: política, futbol, llibres, del treball del Mestre Sagrera, etc. En Lluís és una persona oberta, sociable, simpàtic i amb qui pots passar una bona estona xerrant amb ell. I segur que l’any que ve el trobarem molt a faltar.

CONSELL ESCOLAR A la tardor es van celebrar les eleccions al Consell Escolar de l’escola. Van sortir escollits : Pels pares, en Jordi Bruguera. Representant a l’AMPA en David Llamas . L’Anna Noguer de P3A i l’Esteban Soto de 4t com a representants dels mestres i l’Anna Dalmau com a representant del personal no docent.

NOVETATS A LA BIBLIOTECA

Aquest any des de la comissió de biblioteca s’han comprat llibres de tota mena: por, misteri, comèdia, aventura.... Noves col·leccions N’hi han per totes les edats. Segur que tothom trobarà un llibre amb el qual gaudirà una bona estona.

23


AIXÍ ESTÀ EL PATI _______________________________

DIADA DE LA PAU. L’últim divendres de gener vam celebrar la diada de la Pau. Va ser un dia una mica especial on totes les classes van dur a terme diferents activitats: qui era en Gandi, lectures de contes, parlar dels petits conflictes que tenim i que podem fer per resoldre’ls, conèixer la situació d’altres països

Diferents moments del dia.

Totes les classes vam elaborar unes banderoles plenes de missatges a favor de la convivència, el respecte i la pau. Esperem que el vent les escampi per tot el món.

24


AIXÍ ESTÀ EL PATI _______________________________

L’Anna de 6èA es passa el dia dibuixant i no para mai amb el llapis. Li agrada tan dibuixar que un cop a la setmana es troba amb un petit grup de nens i nenes de primer per dur a terme un Racó de dibuix dins les classes de plàstica. Els nens i les nenes s’ ho passen molt bé dibuixant i aprenen molt. L’ Anna s’ho passa d’ allò més bé!

Les classes de sisè van anar al institut Frederic Martí Carreras a fer els següents vuit experiments: Tot està fet de partícules, la tinta negra està feta de més d’un color, hi ha substàncies enemigues de l’aigua, com el vinagre es menja la closca de l’ou, l’aire ocupa un espai, la combustió de l’oxigen,l’acidesa de diferents substàncies. Va ser una experiència molt divertida ja que cadascun dels experiments eren diferents i enginyosos.

El passat dimarts 8 de març a les 19:30 els alumnes de 6è A van anar a Can Genís des de l’espai dona, a fer una xerrada sobre la Marisela Escobedo una dona important pel seu país i d’altres llocs per la seva voluntat de sortir al carrer a manifestar l’ assassinat de la seva filla .

25

Observeu bé aquests gossets dels nens i les nenes de primer. Aviat els podreu trobar als museus.


AIXÍ ESTÀ EL PATI _______________________________

NAIXEMENTS HOLA! EM DIC NOELIA VAIG NÉIXER EL 13 DE SETEMBRE I SÓC LA COSINA D’EN SERGI ORTIZ.

HOLA! SÓC LA LOLA, LA FILLA D’EN JUANJO I LA TERESA. VAIG NÉIXER EL 4 DE NOVEMBRE DE 2010!

LA PAULA BASERBA DE 3RB ENS EXPLICA QUE A L’OCTUBRE VA NÉIXER EL SEU COSINET . ES DIU SERGI, TÉ MOLTS CABELLS I ÉS COM UN NINO TAN RODONET I TAN MACO. NOMÉS PLORA QUAN TÉ GANA I DORM MOLT. EL SEU GERMÀ ÉS EN JOEL DE P5. ESTEM TOTS MOLT CONTENTS PERQUÈ QUAN SIGUEM GRANS JUGAREM JUNTS.

HOLA! SÓC LA ADRIANA ROMERO I SÓC LA GERMANETA DE LA LUCÍA DE 2N A I D’EN JONATHAN DE 6ÈA!

EL PASSAT 25 DE DESEMBRE VA NÉIXER A PALAMÓS LA ZINEB. ÉS LA GERMANETA DE LA ICRAM DE 6ÈA, LA SALIMA DE 4T I LA MERIEM DE P4.

26


AIXÍ ESTÀ EL PATI _______________________________ EXHIBICIÓ D’ARTS GIMNÀS LA NAU

MARCIALS

AL

EL 19 DE DESEMBRE L’ANDREA DE 6ÈA VA FER UNA EXHIBICIÓ D’ARTS MARCIALS AL GIMNÀS LA NAU, AMB MÉS DE 40 PARTICIPANTS TAN ADULTS COM NENS PETITS. L’ANDREA DIU QUE S’HO VA PASSAR MOLT BÉ I ELS ADULTS VAN TRENCAR MAONS I ELS MÉS PETITONS VAN TRENCAR FUSTA MÉS PRIMETA PER NO FER-SE MAL. DESPRÉS VAN FER EL LLIURAMENT DE CINTURONS.

HE CANVIAT DE CASA PER UN PIS. L’ARIADNA, DE 2N B, ENS VA EXPLICAR QUE LA SEVA MARE, EN CARLES, LA SEVA FILLA I ELLA MATEIXA S’HAN ANAT A VIURE A UN PIS DE PALAFRUGELL.

UN EXAMEN DE TROMPA. LA SÍLVIA DE 2N B ENS EXPLICA QUE HA FET UN EXAMEN DE TROMPA A L’ESCOLA DE MÚSICA DE PALAFRUGELL. TAMBÉ HI HAVIA D’ALTRES NENS/ES QUE TOCAVEN UNS ALTRES INSTRUMENTS.

PIS TUTELAT. L’ANDREA DE 4T A ENS INFORMA QUE S’HA INAGURAT UN PIS TUTELAT PELS NOIS I NOIES DEL CENTRE TRAMUNTANA. EL PIS REP EL NOM DE CARRILET.

ATLETISME. EL BILAL DE 4T B S’HA APUNTAT A ATLETISME AMB L’ALEIX, EL SEU COMPANY DE CLASSE. HI VAN ELS DIMARTS I ELS DIJOUS. S’HO PASSEN MOLT BÉ.

27


AIXÍ ESTÀ EL PATI _______________________________

TINC UN ORDINADOR. LA JÚLIA DE 1R A TÉ UN ORDINADOR I TÉ INTERNET. ESTÀ MOLT CONTENTA PERQUÈ POT MIRAR FOTOS, JUGAR I FER D’ALTRES COSES QUE LI AGRADEN MOLT.

CONCERT DE CHAYANE. L’ARNAU DE 1R B VA ANAR FINS AL PALAU OLÍMPIC DE BADALONA A VEURE EN DIRECTE A EN CHAYANE. S’HO VA PASSAR MOLT BÉ!!!

MÚSICA DE MOZART . EL PASSAT 3 D’ABRIL VA TENIR LLOC UN CONCERT AL TEATRE MUNICIPAL DE PALAFRUGELL QUE ES DEIA “MA, ME, MI, MOZART”. L’AUDICIÓ VA SER MOLT ENTRETINGUDA I EL VESTUARI DELS MÚSICS MOLT MACO.

LA NOA DE P3B ENS EXPLICA QUE HA ANAT A HOLANDA AMB AVIÓ.

LA CORAL DE P5 A VA ANAR DE VIATGE A TUNÍSSIA.

L’IAN, LA KAREN, LA BLANCA, L’ADRIÀ, EN JOSE, LA ISABEL I EN BRAHIM DE P5B ENS HAN ESCRIT UNA NOTÍCIA DE L’ANIVERSAR D’EN JOSE. VA FER 5 ANYS.

28


AIXÍ ESTÀ EL PATI _______________________________

LA LAIA, LA NÚRIA I ‘ANNA DE P4 B VAN ANAR EN TRINEU I EL SEU GERMÀ ORIOL VA ESQUIAR.

LA CARME VE A LA CLASSE DE P5B A AJUDARNOS A TREBALLAR, ENS EXPLICA CONTES. LA CARLOTA DE P5A ENS EXPLICA QUE LA SEVA MARE TÉ UN BEBÉ A LA PANXA I ÉS UNA NENA.

LA IRINA DE P5A ENS PRESENTA LA SEVA GERMANETA QUE ES DIU LAIA.

EL PIS DE LA TIETA ZAIDA. L’Adriana de 2n B ens va explicar que el 30 de gener la seva tieta Zaida va anar a llogar un pis a una agència amb el seu tiet Jose.

29


RODA EL MÓN __________________________________ NOU DIRECTOR D’ENSENYAMENT TERRITORIAL El pasta 21 de gener el professor de secundària Albert Bayot va agafar el càrrec de nou director dels serveis territorials d’ensenyament a Girona, substituint a l’Andreu Otero.

LA WIKIPÈDIA FA 10 ANYS !!!! L’enciclopèdia en línia i oberta més potent del món, inventada pels nords americans Jimmy Wales i Larry Sanger, ha celebrat el seu desè aniversari. Avui en dia, la wikipèdia no para de créixer en nombre de continguts i ja ha superat els disset milions d’articles escrits en 270 idiomes. La wiquipèdia en català ocupa des de l’any passat la tretzena posició amb més entrades, gràcies als més de tres-cents mil articles ja publicats.

L’ETNA ENTRA EN ERUPCIÓ El volcà Etna,situat a l’illa de Sicília ,va entrar en erupció a principis de gener, expulsant rius de lava incandescent per la zona sud del cràter. Sort que tan sols ha afectat a la vall de Bove que es una zona desèrtica. Els experts creuen que els tremolors interns del volcà estan retornant amb normalitat.

30


QUÈ PASSA A PALAFRUGELL? ___________________

VOLS DESCOBRIR UNS ELEMENTS DESCONEGUTS DE PALAFRUGELL? Si mires a dreta i a esquerra quan surts de passeig pel poble o rodalies, veuràs unes construccions altes i fortes que formen part del nostre paisatge: són les TORRES DE GUAITA I DE DEFENSA. De planta quadrada o rodona, servien per vigilar si venien pirates pel Mediterrani i refugiar-se en el seu interior. Les torres solien estar situades dalt dels penya-segats. Estaven molt ben pensades per la defensa, amb el matacà, la poterna a tres metres del sòl i uns murs gairebé infranquejables.

Torre del Mas Espanyol.

Torre de Calella.

31


UNA CONVERSA AMB... __________________________

La passada tardor vam anar al local del Pla de Barris de la Sauleda, situat al carrer Carrilet. Ens van rebre la Núria Rivas, 1ra tinent alcalde i regidora i la Sílvia Esteba, directora del Pla de Barris. El motiu d'aquesta entrevista era saber què es fa en el Pla de Barris, com s'organitza i conèixer les persones responsables. Després d’ uns minuts de nervis barrejats amb vergonya, vam començar l'entrevista.

1. Ens podríeu explicar en què consisteix el Pla de Barris? El Pla de Barris és un conjunt d’actuacions diferents destinades a millorar el barri. Amb la idea que millorant el barri, millora tot el poble.

2. Qui l’organitza? El Pla de Barris l’organitza l’ajuntament de Palafrugell amb l’ajuda dels veïns del barri i de les entitats i associacions que hi volen participar. El cost econòmic està dividit entre la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament, amb petites aportacions dels veïns. 3. Quines actuacions es duen a terme? De quin pressupost estem parlant? La més grossa és el parc. Hi ha un llistat de 44 actuacions, hi ha coses que són obres, i coses més difícil de veure’ls, com les activitats de cap de setmana per nens i nenes, la mediadora, el butlletí de les dones del barri. Al 2011 començarem unes actuacions dirigides a la gent gran, obres de carrers, classes de català, informàtica. El pressupost és de 8.269.000,28 milions que es gastaran en 4 anys. 4. Quan està previst acabar el Parc Urbà del Carrilet? A finals d’any, està previst acabar-lo el 18 de Desembre. Per finalitzar, gràcies per haver contestat les nostres preguntes, però ens agradaria fer-vos una última: En els propers anys, quins canvis es faran en el nostre barri? Millorar els carrers posant carril bici, ajudar a la convivència de veïns, oferir formació a la gent que no ha pogut estudiar.

32


A LA CUINA FALTA GENT... ___________________ .

BROWNIES

En aquesta primera revista us oferim elaborar unes postres que es diuen ”brownies” de xocolata

BROWNIES

Ingredients (4 persones) • • • • • •

Una tauleta de xocolata fondant 125 g mantega 2 ous 150 g de sucre 60 g de farina 100 g de nous pelades Fixeu-vos

bé com ho heu de fer!

Preparació 1. Es fon la xocolata i la mantega al bany maria (reservar). 2. En un altre recipient es baten el ous i després la xocolata. 3. A continuació, s’incorpora la farina tamisada a la barreja anterior amb l’ajuda d’un colador. Afegim les nous i ho barregem tot. 4. Finalment, preparem els motlles, untats amb mantega i farina. 5. Ho posem al forn 25 minuts a 200º C. 6. Ho traiem del forn i ho deixem refredar. 7. Per acabar,ja ens ho podem menjar!

Bon profit!! 33


VA PASSAR......_______________________________ ELS INICIS DE L’ESCOLA El primer any de funcionament de l’escola va ser l’any 2003. En aquella època l’escola estava situada en mòduls o barracons al carrer Fitor. Els pares que volien inscriure els seus fills al carrilet havien d’anar a l’escola Torres Jonama. Al cap de dos anys es va començar a construir la nova escola Carrilet. El primer any de funcionament de l’escola hi va haver 25 matriculacions de nens i nenes de P3 i 15 nenes i nens de P4 . Actualment l’escola ha crescut molt i ara som 406 alumnes.

AQUESTS ALUMNES TAN PETITS ARA FAN 5È I 6È DE PRIMÀRIA.

AIXÍ ÉS L’ ESCOLA ______________________________ Ràdio xiulet, la ràdio del carrilet! La sala de Ràdio es va crear per informar a les famílies del que fem a l’escola. També als alumnes els ensenyen aquest mitjà de comunicació i treballen continguts de llengua catalana com: parlar, informar, expressar, llegir, redactar… Aquest curs passat a l´ escola va arribar un equip professional de ràdio amb micròfons, altaveus, gravadora mp4... El curs encarregat de portar la ràdio, és el curs de 4t. S’organitzen en quatre grups uns fan de locutors, dos grups fan de redactors de l’escaleta del programa i un altre grup estudia el projecte de la historia de la ràdio.

34


QUÈ EN PENSEN DE ...?_________________________

La Crisis

L

a crisis és com un cercle,un efecte dominó que afecta a tothom.

J

o entenc que la crisis pot ocórrer a un

nivell personal o social.

P ...s

enso que els polítics s’haurien de posar d’acord,buscar una solució enlloc de barallar-se.

i no hi ha feina la gent consumeix menys, no compra tant i no surt tant...

35


TRIA I REMENA_________________________________

I ara uns consells per moure’t o per relaxar-te llegint ! Va de música : Per moure el cos! Si us agrada ballar us recomanem que escolteu la música de “ Lady Gaga “ i Ràdio Flaix FM.

Va de llibres: MATILDA Autor: Roald Dahl Editorial: l’Odissea, Empúries. La Matilda és una nena intel·ligent que li agrada molt llegir i es fa molt amiga de la senyoreta Honey. Per ajudar-la farà servir els seus poders amb els ulls...

UN DETECTIU DE PACOTILLA Autor: Enid Bliyton Editorial: Destino Resum: És un senyor que és un “detectiu “ i cada cop que investigar a algú fa un soroll....i 5 nois l’ajuden a ser millor detectiu.

LES BRUIXES Autor: Roald Dahl. Editorial: L’odissea Empúries. Resum: Hi ha un nen que viu en un món de bruixes amb la seva àvia, les bruixes no són com les de la televisió, si no que són diferents. Les bruixes agafen nens i els fiquen en quadres, els transformen en salsitxes i moltes coses més! Aquets nen explica que ell mateix s’ha trobat amb dues bruixes. Una en un arbre, sense voler i l’altra en una reunió de bruixes a l’hotel que ell estava allotjat.

36


EL CALAIX DEL SENYOR SETCIÈNCIES_____________ BUSCA 7 MOTS RELACIONATS AMB ELS PIRATES I CORSARIS.

A J T Q F U K B

P F R P N B P E

C K E E A O M R

E C S G N E I G

S A O A C L Q A

P N R T G L U N

ETS CAPAÇ DE TROBAR LES 7 DIFERÈNCIES?

37

A O M R D O P T

S K O G A R F I

A L N M A O L O


EL CALAIX DEL SENYOR SETCIÈNCIES_____________

Un nen torna de l’escola i li diu al seu pare: - Papa, els deures no estan bé! -Ai fill! Em sap greu. -Papa, no et preocupis que tots els altres pares també s’ han equivocat.

Van dues monges en moto i passen una corba que ningú ha pogut passar. A l’altre corba els esperaven dos policies i els hi pregunten... -Com heu pogut travessar aquesta corba? -Perquè Déu sempre va amb nosaltres. -Llavors, multa per anar tres a la moto.

ESCOLA VERDA EL SR. SETCIÈNCIES ESTÀ MOLT CONSCIENCIAT AMB EL MEDI AMBIENT I ESTÀ MOLT CONTENT QUE ELS NENS I LES NENES DEL CARRILET TAMBÉ HO ESTIGUIN. A L’ESCOLA TENIM UN PUNT DE RECOLLIDA DE LES DEIXALLES QUE GENEREM. HI HA MOLTS CONTENIDORS BLAUS ON DIPOSITEM TOT EL PAPER I UN DE GROC PEL PLÀSTIC. CADA CLASSE TÉ UNS ENCARREGATS O ENCARREGADES QUE BAIXEN ELS SEUS CONTENIDORS I BUIDEN EL SEU CONTINGUT. A MÉS A MÉS, A LES AULES I ELS PATIS TENIM TRES CONTENIDORS –PAPER, PLÀSTIC, ORGÀNICA- I LA PAPERERA PEL REBUIG.

38


EL MÚSICA CALAIX DEL LA ENS SENYOR ALTERA SETCIÈNCIES_____________ A LA PRIMAVERA ! ÀRIES 21 Març-20 Abril Foc

TAURE 21 Abril-20 Maig Terra

GEMINIS 21 Maig-21 Juny Aire

☺☺

Hauries de llegir una mica cada dia i no preocupar-te tan pels problemes que últimament et poden haver desolat.

La rutina diària ha fet que caiguis en una espiral de treball esgotador que ha anul·lat la diversió en el dia a dia. Hauries d’agafar la bicicleta i anar a fer un tomb per la Via Verda.

Cada vegada tens més dificultats per recuperar les amistats que has perdut. Si canvies d’actitud, és possible que les recuperis i que siguin encara millors que abans. Per què no els hi planteges d’anar a la biblioteca plegats.

CRANC 22 Juny-22 Juliol Aigua

LLEÓ 23 Juliol-23 Agost Foc

VERGE 24 Agost-23 Setembre Terra

☺☺☺

☺

☺

Canviaràs la teva personalitat. Trobaràs un nou entreteniment per fer cada dia. Jugaràs molt millor a futbol o a handbol.

Últimament no has notat res especial en la teva rutina diària. T’esperen canvis imprevisibles i més val que et preparis. Potser t’espera un llarg viatge?

Alguns problemes amb les notes del col·legi et poden haver decebut. Com no milloris radicalment les teves notes, serà massa tard. Tot i així, milloraràs en les teves relacions.

ESCORPÍ 24 Octubre-22 Novembre Aigua

BALANÇA 24 Setembre23 Octubre Aire

SAGITARI 23 Novembre-21 Desembre Foc ☺☺☺☺

☺☺☺☺

☺

Molt aviat trobaràs un nou amic/a amb qui t’ ho passaràs molt bé. Us fareu molt amics i aniràs a casa seva. Quina sort!

Potser tindràs una setmana difícil i t’ enfadaràs sovint quan jugues amb els teus amics. Això et pot fer perdre una antiga amistat. Deixa els cops de geni a la butxaca i escolta més.

CAPRICORN

T’esperen uns dies brillants, estaràs feliç i radiant com el Sol. Apropa’t al teu mestre/a i companys/es per encomanar-los de la teva energia.

AQUARI 21 Gener-19 Febrer. Aire

22 Desembre20 Gener Terra

PEIXOS 20 Febrer-20 Maig Aigua

☺☺☺☺

☺☺☺Tindràs una setmana de molt bona sort, semblarà que hagis estat tocat per una vareta màgica. Potser tens a prop la teva fada?

Entres en un moment de pau i tranquil·litat. Tindràs bona sort a l’escola i fora de casa no tindràs conflictes o problemes. Tot ho veuràs de color rosa.

Darrerament has tingut dies desafortunats. Només un talismà que t’ hagi acompanyat tota la vida et pot treure de sobre aquesta ratxa de mala sort.

39


EL CALAIX DEL SENYOR SETCIÈNCIES_____________ EL GRUP JAZZ TIC ENS VISITA A L’ESCOLA. EN JULI CANAL ÉS UN DELS COMPONENTS, TOCA EL SAXO I ÉS EL PARE DE LA MARIA DE ( P3), D’EN GERARD DE 4T I LA JÚLIA DE 6È.

ELS ALUMNES DE 3R VAN PARTICIPAR EL PASSAT 12 DE MARÇ EN LA CANTATA QUE ES CELEBRA AL TMP CONJUNTAMENT AMB LA RESTA D’ESCOLES DE PALAFRUGELL I MONT-RAS. HO VAN FER GENIAL!!!!

AL CARRILET! 40

Laviaielxiulet15  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you