Page 1

SCHOOL #1 MAGAZINE

NR.2 nov. 2008 - jaargang 1 - gratis

guido weijers coacht roel (13) op de

comedy night!

YES-R

Doet het met Chantal janzen

De mypod van

nick en simon Zijn niets zonder elkaar

a ltuurk www.cu

art.nl

gnr

aa s s e o’ din

n ur kle e o

en en h d ipizendvd’s

sg duts, i t no -ge-dans – expo – f - FILM – MUZIEK – THEATER – GAMES – BOEKEN - DANS a - EXPO r n ad


ADV.


inhoud

www.cultuurkaart.nl

16 hebben

iPhones, skullcandy, dvd’s, T-shirts en een make-over voor niks!

10 yes-r 07 Wartaal

“debbie was de lelijkste chick van de klas”

26 uit

megan fox is een ster in how to lose friends and alienate people

Colofon COVERFOTOGRAFIE Ilja Meefout Schoolmagazine november 2008 jaargang 1, nummer 2 Schoolmagazine verschijnt acht keer per schooljaar in een landelijke editie en in een groot aantal schooleigen edities. Schoolmagazine geeft info over wat je allemaal met je Cultuurkaart met CJP-korting kunt doen.

over foute vrienden en zijn doorbraak in amerika

06 20 22 28 32

3

Zin en Onzin de meeloper Cultuurkaart report Thuis kijk mee met 4b

WIJ WETEN WILLEN IJ VAN WAT J GAZINE MA SCHOOL DT! VIN naar Mail het .nl. rkaart cultuu s@ ij th at

m

hot shot Damian Ketting uit Rotterdam maakte deze Hot Shot tijdens de beachparty Sunset Grooves in Hoek van Holland. Damian: “De dames in kwestie brachten Jägermeister aan de man/vrouw. Maar ja... ik was te jong. Toch een foto met twee Hotshots!” Damian, de dvd-box Grey’s Anatomy 3, is voor jou. Stuur jouw HOTSHOT naar hotshot@cultuurkaart.nl en win de dvd Kung fu panda.

Redactieadres Postbus 3572, 1001 AJ Amsterdam. Gelieve persberichten te mailen naar redactie@schoolmagazine.nl hoofdredacteur Rita Schroën Redacteur Matthijs Kettelerij vormgeving Lava Grafisch Ontwerpers, Amsterdam (Céline Lamée, Jorgen Koolwijk) medewerkers Steven den Boer, Louis Bollee, Eefje van Daal, Ype Driessen, Hans van Lissum, Ilja Meefout, Kim van der Meulen, Geert Snoeijer, Willie Wartaal, Ydwine de Vos uitgever Schoolmagazine BV, Gerben Heinen en Edwin Teljeur Drukkerij New Goff (België) Distributie Controlled circulation op de scholen onder verantwoordelijkheid van de uitgever. Ook je eigen Schoolmagazine? Mail naar info@schoolmagazine.nl of bel 020-8512647 Adverteren? Mail naar info@schoolmagazine.nl of bel 020-8512647

Copyright Schoolmagazine is een uitgave van Stichting CJP en Schoolmagazine BV. Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, film of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande toestemming. Schoolmagazine is niet verantwoordelijk voor handelingen van derden welke mogelijkerwijs voortvloeien uit het lezen van deze uitgave. Schoolmagazine is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de door de school zelf gemaakte pagina’s. Schoolmagazine is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave.


zin en onzin

6

Nieuwtjes en andere zaken die je moet weten

Schoolmagazine stelt de vragen die niemand durft te stellen

vervelende vragen aan Jullie zijn een heel succesvol duo, maar wat zijn jullie nou eigenlijk helemaal zonder elkaar? NICK: “Uhm... een onsuccesvol uno?” Simon: “Inderdaad, zonder Nick zou ik waarschijnlijk nog steeds bezig zijn een plekje bij een platenmaatschappij te bemachtigen.”

tekst De RubriekFabriek foto Michel Porro

Balen jullie er niet van dat niemand jullie uit elkaar kan houden? Nick: “Nee hoor, ik ben ondertussen zo afgericht dat ik op zowel ‘Nick’ als ‘Simon’ reageer.” Simon: “Misschien interesseert het mensen gewoon niet... Ik vond ‘t bijvoorbeeld niet moeilijk om Bassie & Adriaan uit elkaar te houden. Met Peppi en Kokki had ik wel moeite.”

cultuurtrio Romeo over Julia Safirah (14) 3vwo

“Ik wil naar het toneelstuk Romeo over Julia. Het is Shakespeare in een modern jasje mét vijf mannen! Helaas is Beau van Erven Dorens eruit gestapt, maar hij wordt gelukkig vervangen door Teun Kuilboer.

50%

g tin je -kor CJP met e t Tot minu eaters t h s la lle t art! a a bij uurk t cul

geef toe dat alle volendammers, ook jullie, jan smit z’n succes helemaal niet gunnen. Nick: “De oud-leden van BZN treden nu op als therapeuten om de vrede in Volendam te bewaren. We hebben wekelijks een sessie.” Simon: “Jaloezie vind ik een zieke eigenschap. We varen op elkaars succes.” Jullie kans om dit gerucht uit de wereld te helpen: hebben jullie het weleens met elkaar gedaan? Nick: “Heb jij onder een steen gelegen? Kijk eens op www.nickensimon.nl/agenda, we doen het wel vierhonderd keer per jaar met elkaar.” Simon: “Uit de wereld helpen? Ik doe het zo váák met Annemarie!”” OORDEEL: Nick en Simon blijven fier overeind. En ze zijn nog grappig ook! Driewerf bravo!

Wat mag je komende maand niet missen?

wanted

madame tussauds

“De film Wanted met ana (16) Angelina Jolie di 5 havo is echt súpervet! Ik hou normaal niet van actiefilms, maar deze is echt goed. Ik had ‘m drie weken voordat ‘ie in Nederland in de bioscoop uitkwam al gezien en heb ‘m datzelfde weekend nog vijf keer gekeken. Gewoon super!”

(16) 4 VM Vorig jaar heb ik CKV gehad, in het begin dacht ik: wat is dit, wat moet ik hiermee? Maar het is leuk! Ik ben ermee naar het wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds in Amsterdam geweest! Moet je ook doen, hartstikke leuk!

0

€ 2,5

oop

c bios p de Tot orting o kaart! r CJP-k cultuu je met

danielle BO

Wil je ook in het cultuurtrio? Geef je op via www.cultuurkaart.nl/cultuurtrio


zin en onzin

www.cultuurkaart.nl

7

mooi gesproken “Ik zou wel een

wartaal

travestiet willen spelen, want dan kan ik lekker veel make-up gebruiken.” Daniel ‘Harry Potter’ Radcliffe ontdekt het meisje in zichzelf.

“Je kunt zelfs een scheet laten in een lift; mensen ruiken hem toch niet.” Volgens Jessica Simpson heeft haar nieuwe parfum Fancy een hoop voordelen.

FACT

28,4%

van jullie vindt dat in nederlandse films teveel seks zit.

56,6%

heeft daar geen problemen mee. bron: Eén Vandaag

Willie haalt dit keer herinneringen op aan zijn eigen schooltijd.

Debbie was de lelijkste chick van de klas: bebrild, scheve voeten en natuurlijk een gigantische buitenboordbeugel. Ze was een fenomeen, zo lelijk was ze. Ze was slungelig en mollig tegelijk, maar wat mij het meest tergde was haar enge heksenstem. Bah. Ik weet nog dat ze een keer te laat binnenkwam, met een nieuw kapsel.. . Ze gooide dus wild de deur open en kwam, half buiten adem, de klas binnen met dat nieuwe kapsel. We waren sprakeloos met z’n allen. Dit was waarschijnlijk officieel het lelijkste kapsel ooit. Zelfs de leraar was even stil. Debbie had van zichzelf al heel lelijk haar, maar ik denk niet dat iemand ooit had gedacht dat deze mate van lelijkheid überhaupt bestond. Ik kan nog steeds niet goed uitleggen hoe het eruitzag, het leek alsof

ze manen had, zoals een leeuw. Het eerste wat toen in mijn hoofd sprong was de tekenfilm The Lion King, dus ik zei: “Lion King!!”. Dat was ongeveer het moment waarop de hele klas in hysterisch lachen uitbarstte, een beetje zoals de hyena’s uit die tekenfilm. Vorige week kwam ik Debbie toevallig tegen en ik schrok me

“Ik had meteen spijt van al die keren dat ik haar heb gepest” dood, want ze is nu superlekker. Niet normaal. Gewoon de lekkerste chick die ik ooit in het echt heb gezien… En ik heb haar jaren gepest. Ik had meteen spijt van al die keren dat ik haar heb gepest, spijt van al die bijnamen, spijt van alles gewoon. Eeuwige spijt. En ik weet zeker dat ze dat weet, dus het enige wat ik uit mijn mond kreeg toen ze mij stoer groette was: “Faffie Lion King? Wat doe jij zo ver uit de jungle?”.

is dit kunst of crap? Wie in Tilburg woont, heeft misschien al kennisgemaakt met dit ‘kunstwerk’. Het heet Draaiend huis en is gemaakt door kunstenaar John Körmeling. Het staat op een grote rotonde in Tilburg en draait via een rails automatisch rondjes. Het is een echt huis, maar je mag er niet naar binnen. In Tilburg is niet iedereen even blij met dit kunstwerk

dat zo’n € 400.000,heeft gekost. Wat vind jij: is dit geldverspilling of juist echte kunst? Geef je mening op www.cultuurkaart.nl/kunstofcrap


ADV.


www.cultuurkaart.nl

mypod de favoriete liedjes van Colbie Caillat (23) (je weet wel, die van de hit Bubbly).

zin en onzin

in een hokje wat zegt je uiterlijk over wie je écht bent?

Kijk op www.cultuurkaart.nl/mypod om deze nummers te beluisteren en voor een interview met Colbie en het speciale filmpje dat ze voor jou maakte.

over Yannicka:

“Yannicka houdt van Jan Smit en Nick en Simon. Daar heeft ze vast een poster van hangen op haar kamer. Ze kijkt graag meidenfilms zoals Wild Child en op tv kijkt ze naar Holland’s Next Topmodel. Ze draagt graag een skinny jeans, houdt van strandvakanties in Spanje of Italië en haar lievelingseten is lasagna.

Ze gaat liever naar het theater dan naar een museum en ze vindt de musical Mama Mia! helemaal geweldig. Yannicka doet vast aan een balsport zoals hockey of tennis. Haar kamer is een beetje rommelig, maar ze maakt haar huiswerk altijd en komt haar afspraken na.”

Amy Winehouse – Tears dry on their own “Amy heeft net als Lauren Hill een geweldige stem. Ongelooflijk hoe ze die noten raakt! Ik draai dit nummer vaak als ik mijn stem aan het opwarmen ben voor een optreden.”

Bone Thugs-N-Harmony – Notorious Thugs “Ik kan dit hele nummer meerappen! Op de middelbare school draaiden mijn vrienden en ik dit altijd in de auto als we uitgingen. We kenden allemaal de tekst, dat was echt lachen.”

Jenny Epke (15), 4 vmbo-­t Hooghuislyceum, Heesch

“Ze heeft vast een poster van Nick en Simon op haar kamer”

The Fugees – Killing me softly “Ik was elf toen ik dit nummer voor het eerst hoorde en ik wist toen dat ik muziek wilde gaan maken. De stem en stijl van Lauren Hill zijn zo uniek!”

Bob Marley – Waiting in vain “Als ik in de stress zit, zorgt dit nummer er altijd voor dat ik weer relaxed word. Ik vind dat muziek, ook die van mij, je een lekker gevoel moet geven: no stress.”

9

klopt dit? “Ik hou inderdaad

Yannicka van Eerd (17), 5 havo Montessori College, Eindhoven

van Spanje, Italië, lasagna, skinny jeans, meidenfilms en HNTM, maar ook van GTST. Musea vind ik niet echt leuk, maar theater, daar hou ik echt van! Musicals al helemaal! Zelf acteer ik ook heel graag. Ik dans en heb heel lang op handbal gezeten. Sommige liedjes van Nick en Simon vind ik wel leuk, maar ik heb geen posters op mijn kamer. Mijn kamer is inderdaad een beetje rommelig, ik maak niet al mijn huiswerk, haha. Maar ik kom wel altijd mijn afspraken na.” Wil je zelf in een hokje of ben je benieuwd wat Yannicka van Jenny vindt? Kijk op: www.cultuurkaart.nl/ineenhokje


10

interview

Tekst Matthijs Kettelerij Fotografie Ilja Meefout Visagie & styling Eefje van Daal

Mooiboy Yes-R (22) zit twee keer per week bij de kapper, dus tussen het knippen door heeft hij genoeg tijd om ons te vertellen hoe het nou zit met Chantal Janzen, z’n tijd in de bak en die relatie met zijn lerares: “Het bleef bij zoenen en voelen.”


11

www.cultuurkaart.nl

je

bent verkozen tot ‘Hittegolf Hunk’ door de hitkrant en gaat twee keer per week naar de kapper. Ben je zo’n mooiboy? “Een vriend van mij heeft een kapperszaak en ik kom er vaak om een beetje te chillen. Ik ben eigenlijk niet zo met mijn uiterlijk bezig, maar ik kan er niet tegen als mijn haar langer is dan nu. En ja, ik ben heel blij dat ik verkozen bent tot Hittegolf Hunk; ik heb ook veel reclame voor mezelf gemaakt, haha.” Je hebt ooit toegegeven dat je op de middelbare school een relatie had met een lerares. Was je toen al een player? “Inmiddels heb ik mijn player-tijd wel gehad. Toen vond ik het wel stoer en was het lachen, gieren, brullen. Ik was zestien, zij was 28; het was een mini-avontuurtje en alles moest stiekem. We zijn een keer samen naar de bioscoop geweest, maar het bleef bij zoenen en voelen.” Hè?! Is Yes-R geen player meer? Je bijnaam was toch ‘Yes-R de chickieflasher’ ? “Haha! Toen ik zestien was, rapte ik inderdaad met Lange Frans: ‘Yes-R, Yes-R, Yes-R de chickieflasher’. Vrijgezel zijn is leuk, maar uiteindelijk wil niemand alleen zijn met Valentijn. Ik ben serieuzer

geworden en ik ben blij dat ik nu een vaste vriendin heb, die ik altijd kan bellen. Ik heb ook k%¢2#relaties gehad, maar die hebben er wel weer voor gezorgd dat ik met Uit elkaar een dikke hit heb gescoord, die zelfs in Suriname op één heeft gestaan.”

“laat ze maar praten; ik heb

twee huizen

en rij in een

mooie auto”

Je nieuwe nummer heet Vecht mee en je zingt het samen met Chantal Janzen. Wat moet jij nou met een musicalster? “Het is, na de twaalf hits die ik nu heb gescoord, zeker een nieuwe uitdaging. Ik had Vecht mee geschreven en vond dat het refrein door een dame gezongen moest worden. Chantal stond bovenaan mijn lijstje. Toen ze mijn nummer hoorde, was ze meteen verkocht.” Maar betekent samenwerken met een musicalster dat we Yes-R straks ook in het theater zien? “Tarzan


ADV.


www.cultuurkaart.nl

vond ik wel supermooi om te zien en romantisch om naartoe te gaan met mijn vriendin. Maar nee, in een musical zal ik nooit spelen, dan moet ik toch aan mijn imago denken. Daarnaast is musical echt tien keer moeilijker dan rappen. Ik vind het wel belangrijk om met verschillende mensen samen te werken. Mijn grote voorbeeld Akon doet dat ook. Ik hou er niet zo van om in een hokje gestopt te worden. Soms ben ik brutaal en dan weer gevoelig.”

Met dank aan Rob Peetom Hair + Make-up, Amsterdam

Gevoelig?! “Ja, ik vind het niet erg om over liefde te rappen. Bij mijn optredens staan van die stoere gasten met petjes in het publiek ook uit volle borst mee te zingen met Uit elkaar. Dan merk je dat iedereen zoiets wel eens heeft meegemaakt. Ik wil zeker meer van dat soort tracks maken.”

yes-r’ s

cultuurkaart Film Scarface en De Dominee Muziek Akon en Eminem Voorstelling Ali B vertelt het leven van de straat Boek Komt een

vrouw bij de dokter van Kluun Game Pro Evolution Soccer 9 tv-programma GTST

interview

13 13

“Ik heb afstand

genomen van mijn

foute

vrienden” Je kreeg tijdens een optreden in Tilburg eieren naar je hoofd gegooid. Dat was zeker niet zo’n lekker gevoel? “Die gast haalde echt het bloed onder mijn nagels vandaan en misschien reageerde ik toen iets te boos. (Yes-R riep het publiek op twee middelvingers op te steken naar de eiergooier en zei dat hij hem zijn plas zou laten drinken, red.) Maar ik laat me niet wegjagen door een paar eieren.”

Haters heb je altijd. Die mensen zijn gewoon jaloers; ze misgunnen je het succes. Laat ze maar praten. Ik heb twee huizen, rij in een mooie auto, kan samen met mijn familie goed leven en doe het allemaal met veel plezier. Dissen is echt verspilde energie; als je straks vijftig bent kun je lachen om die shit. En met die streetcredits zit het wel goed; binnenkort komt er weer een nieuwe mixtape uit van mij en Lange Frans.”

Je was niet altijd zo’n lieve gevoelige rapper, want je hebt ook vaak genoeg in de cel gezeten. “Ik heb een paar keer vastgezeten voor straatroof, vechtpartijen en bedreigingen. Het langste was anderhalve maand en toen ik eruit kwam voelde ik me echt k* }#. Ik heb toen veel afstand genomen van m’n foute vrienden. Ik kwam uit de cel met een dik blok vol teksten en ben toen serieus begonnen met rappen. Mijn Pad gaat over die periode.”

en wat heb je verder nog in de planning staan? “Ik heb een Engelstalige track opgenomen en naar Akon in de VS gestuurd. Ik ken hem via de remix van Ghetto, die hij met Ali B. en mij heeft gemaakt. Akon is echt mijn rolmodel. Wacht effe, mijn telefoon gaat…”

Maar hoe zit het nu dan met je streetcredits? Veel mensen vinden je een commerciële kinderrapper. “Ik ben er wel blij mee dat mensen me als een leuke, spontane rapper zien. Noem me maar de Fox Kidsrapper, ik lig er niet wakker van.

Op dit moment in het interview neemt Yes-R z’n mobieltje op. “Kijk dan, ik krijg net een smsje dat Akon mijn track gekregen heeft en nu vraagt hij of ik naar Amerika wil komen. Vet!”

Lees meer van het interview met Yes-R op www.cultuurkaart.nl/ interview en check het filmpje van de freestyle die hij speciaal voor Schoolmagazine maakte.


hebben

16

Schoolmagazine geeft elke maand voor duizenden euro’s weg!

il

at je w ssen w

? n e b b e h

Z

ts tu it er ie

en nl/hebb rkaart. o! d .cultuu to e www ou hav Ga naar ’s all y er. in. That novemb en log tot 26 n a k Meedoen

3 x dvd-box

Lost

op = op

Er is geen spannendere tv-serie dan Lost. Telkens als je denkt: nu snap ik het, gebeurt er wéér iets bizars. Gelukkig kun je alle afleveringen van het laatste sezoen nu opnieuw kijken, want wij geven drie dvd-boxen van seizoen 4 weg, t.w.v. € 55,- per stuk.

15 x T-shirt 5 x tas

Judith Osborn

Speciaal voor jou heeft de rebelse modeontwerpster Judith Osborn deze tas en dit T-shirt ontworpen. Schoolmagazine mag vijftien T-shirts (t.w.v. € 17,95) en vijf tassen (t.w.v. € 14,95) weggeven.

5 x Skullcandy

Headphone Muziek luisteren wordt nog fijner met deze Skullcandy headphone op je oren. We geven er vijf weg t.w.v. € 79,- per stuk.

6 x Game

1 x professionele fotoshoot Topmodellen gezocht! Schoolmagazine verloot een compleet verzorgde fotoshoot van twee uur met visagie, hairstyling, prachtige gedrukte foto’s en nog veel meer t.w.v. € 117,- ! Mogelijk gemaakt door www.fotoshoot.nl

Rayman Raving Rabbids & T-shirt

In de rubriek Thuis op pagina 28 ­lees je meer over deze te gekke game. Schoolmagazine geeft hem zes keer weg: drie keer voor de DS t.w.v. € 40,- en drie keer voor de Wii t.w.v. € 50,- En je krijgt er ook nog een T-shirt bij.


hebben

www.cultuurkaart.nl

2 x T-shirt 10 x dvd

Into the wild

5 x soundtrack & 3 x 2 kaarten Dutch Water Dreams! Op pagina 28 kun je lezen hoe goed de film Into the wild is. Dus geeft Schoolmagazine tien keer de dvd weg (t.w.v. € 26,50), waarvan vijf samen met de soundtrack (t.w.v. ­ € 16,-).

Buutvrij 1 x meisje 1 x jongen

Schoolmagazine zorgt ervoor dat niemand je wat kan maken! Win het enige echte Buutvrij T-shirt ter waarde van € 1.000,-. Echt waar! Uiteraard in je lievelingskleur.

17

10 x dvd

Drillbit Taylor

De middelbare school is niet altijd even leuk, maar wel heel grappig als je een bodyguard genaamd Drillbit Taylor (gespeeld door Owen Wilson) hebt. Schoolmagazine geeft tien keer de dvd van deze comedy weg t.w.v. € 20,- per stuk.

www.buutvrij.com

En misschien win jij ook nog wel één van de drie setjes kaarten voor een activiteit naar keuze bij wildwatersportcentrum Dutch Water Dreams in Zoetermeer (t.w.v. € 69,-)

20 x boek

(www.dutchwaterdreams.com).

Auditie Lukt het Sarah een ster te worden? Lees het in Auditie!, een spetterend boek over verliefdheid, vriendschap, competitie en jaloezie in de wereld van glitter & glamour. Schoolmagazine geeft twintig exemplaren weg t.w.v. € 14,95.

3 x NotebookDresz

Schuif je laptop in deze NotebookDresz en hij ziet er meteen veel vrolijker uit! Schoolmagazine geeft er drie weg t.w.v. € 14,95 per stuk.

5 x iPhone Iedereen kent hem en iedereen wil hem hebben. School-magazine geeft vijf iPhones weg t.w.v. € 739,- per stuk.

tot wa ale

€ 8. arde 144 ,-


20

de meeloper

meekijken achter gesloten deuren

Comedy night Roel meijvis (13) is het jongste cabarettalent van Nederland. speciaal voor schoolmagazine mocht hij optreden in het Comedy Café in Amsterdam, waar hij de andere cabaretiers ver achter zich liet! cabaretier Guido Weijers kwam hem supporten.

In

september van dit jaar won de pas dertienjarige (!) Roel de cabaretwedstrijd Guido zoekt talent. Guido Weijers: “Toen hij zich aanmeldde wilden we hem eerst afbellen. We dachten dat dertien jaar nog veel te jong was, maar Roel heeft echt heel veel talent Uiteindelijk won hij de wedstrijd!”

Roel 1 havo/vwo, Markenhage College, Breda

Wat Comedy Night Door De beste stand-up comedians Wanneer t/m 27 mei 2009 Waar Door heel Nederland kijk op www.cultuurkaart.nl/ meeloper voor de speellijst Prijs € 7,50 met je Cultuurkaart (i.p.v € 11,-) En verder Filmpjes van Roel en het interview met hem en Guido Weijers staan op www.cultuurkaart.nl/meeloper

tekst Matthijs Kettelerij foto’s Geert Snoeijer

Guido: “Ben je niet zenuwachtig? Het is pas je derde optreden óóit!” Roel: “Nee, helemaal niet. Ik heb er juist heel veel zin!”

Stand-up of cabaret?

Comedian Anuar, die zelf is begonnen in het Comedy Café en nu een eigen theatershow heeft, geeft Roel een goede tip: “Als je straks op het podium staat, gaat die rode lamp branden, omdat je tijd erop zit. Gewoon negeren en doorspelen, haha!”

Bij stand-up comedy worden korte lossen grappen verteld in een korte show. Een cabaretshow duurt vaak langer, de grappen hebben met elkaar te maken en vormen een verhaal.


21

www.cultuurkaart.nl

Roel vindt op het podium staan helemaal geweldig en is altijd bezig met nieuwe grappen. “De gekste plek, waar ik ooit een grap heb verzonnen is bij de tandarts.”

Aan een volle zaal vertelt Roel zijn grappen over zijn klasgenoten, vakanties, leraren, pesten en andere dingen die hem opvallen. ht nig dy t e com ar de urka aar ultu n c ga je ar t me r ma 11, v. € voo i.p.

0

,5 €7

Roel wordt gefeliciteerd door andere comedians. Roel: “Het ging goed! Omdat ik nog zo jong ben, mag ik nog niet zoveel optreden, maar dat komt allemaal nog wel.”

Het publiek ligt helemaal dubbel als Roel de microfoon pakt en op een droge manier zegt: “Jaaaah, ik ben pás dertien.” Zijn allereerste grap is meteen raak.

EOOK ME? LOPEN

op via per Geef je uurkaart.nl/meelo ult

www.c


22

cultuurkaart report

alles over je cultuurkaart

el veel geld e waar je he sj pa l mee en ud go Dat je er allemaa Heb jij’ m al?! er lees je wat udt! Hi ? en ar sp mee kunt be aan overho eel geld je er kunt en hoev

Wat is de Cultuurkaart? De Cultuurkaart is

een culturele creditcard. De kaart is van jou en biedt je kortingen, aanbiedingen en voorrang!

Wat kan ik doen met de Cultuurkaart?

€ 94,60

Twee dingen: 1. Aan je pas wordt aan het begin van ieder schooljaar € 15,gekoppeld. Dat mag je, alleen of samen met je klas, uitgeven aan

cultuur; dus in de bios, het theater, museum of aan een concert. 2. De Cultuurkaart is ook een CJP kortingspas, waarmee je recht hebt op 150.000 kortingen in ­Nederland en in het buitenland: van het theater tot America Today en van gadgets tot een bioscoopkaartje.

Waarom krijg ik de Cultuurkaart? Omdat je

er geld mee bespaart. Bovendien

activeer nu je cultuurkaart op www.cultuurkaart.nl


23

www.cultuurkaart.nl

je wat u o h r daa r! aan ove

kun je er leuke dingen mee doen, zoals kijken of theater wat voor jou is, een museum bezoeken waar je iets over hebt gelezen, goedkoper op vakantie of lekker naar de film met je vrienden.

waar krijg ik dan korting met mijn culuurkaart? en hoe veel? Eigenlijk zijn het er te

veel om op te noemen, maar hier geven we alvast wat voorbeelden.

­Kijk op www.cultuurkaart.nl/korting voor een overzicht van álle topkortingen.

Hoe kom ik aan de Cultuurkaart? Vanaf nu

wordt de Cultuurkaart uitgedeeld in de klas. Vraag aan je docent wanneer jij de jouwe krijgt. Op www.cultuurkaart.nl/dekaart vind je al deze info en meer

€ 106

,40

activeer nu je cultuurkaart op www.cultuurkaart.


26

uit

dit moet je écht doen met je cultuurkaart!

0

t

,5 €2 c

s bio op ng art! i t r -ko rka cjp ltuu u c e j

To

et

m oop

film

Vrienden worden met de sterren De sullige Sidney Young wil niets liever dan in het glamourwereldje rondlopen. Bij elk celebrityfeestje probeert hij naar binnen te sneaken… zonder succes. Totdat hij wordt gevraagd om voor het toonaangevende tijdschrift Sharp te komen werken. Het lijkt een droom die uitkomt, maar al snel blijken zijn collega’s bij Sharp ontzettende slijmballen te zijn, die echt álles voor de sterren overhebben. Niet

echt iets voor Sidney die juist een groot ‘talent’ heeft om mensen bruut te beledigen en voor gek te zetten. How to lose friends and alienate people is grappig met veel droge humor, alleen het einde kon beter. Kirsten Dunst, bekend van Spiderman, is leuk als Sidney’s collega en Megan Fox, bekend van Transformers speelt de bloedmooie actrice op wie Sidney verliefd wordt. Dit alles zorgt voor komische situ-

aties in een zwembad en tijdens de Oscaruitreiking én natuurlijk de verdwijntruc van de chihuahua…

Ook kan zij het goed vinden met Charlie terwijl de andere jongeren op school hem pesten. Uiteindelijk vindt Thomas een manier om met zijn ongewone familie om te gaan zonder zelf stapelgek te worden.The Black Balloon is een hele eerlijke, ontroerende en soms aangrijpende film waarin je echt met de hoofdrolspelers meeleeft. En gelukkig kun je

af en toe ook nog flink lachen om de rare situaties!

How to lose friends and alienate people Genre: Comedy Met: o.a. Simon Pegg, Kirsten Dunst en Megan Fox Vanaf 13 november in de bioscoop

film

(On)gewone tiener Opgroeien is niet altijd even leuk, maar voor de vijtienjarige Thomas Mollison, met zijn zwaar autistische broer Charlie en hoogzwangere moeder, is het extra lastig. Gelukkig ontmoet Thomas op school de mooie Jackie (gespeeld door het Australische topmodel Gemma Ward), die hem ondanks zijn verknipte familie superleuk vindt.

The Black Balloon Genre: Drama Met: o.a. Gemma Ward, Toni Collette en Rhys Wakefield Nu in de bioscoop


www.cultuurkaart.nl

naar Di-rec t doet Tomm met je Cult y uurkaart met la stminute korting!

50 %

5x doen THEATER RAAF Nu t/m 20 dec Mooi toneelstuk met Egbert-Jan Weeber en Tygo Gernandt, over twee vrienden die op een dak wonen en bezoek krijgen van een meisje (Sanne Vogel).

uit

27

Wat De jongens van Di-rect rocken in het theater met een bewerking van de legendarische rockopera Tommy. Het origineel is van The Who, een band die in de jaren zestig superpopulair was. Di-rect speelt het verhaal over het jongetje Tommy, dat na het zien van een moord doofstom en blind wordt, op een geheel eigen manier.

www.vogelfabriek.nl

cabaret Jörgen Raymann Vanaf 1 nov Jörgen Raymann heeft een nieuwe show! Familyman gaat over datgene wat je niet voor het uitkiezen hebt: je eigen familie… www.jorgenraymann.com

film Quantum of Solace Vanaf 6 nov Keiharde actie en achtervolgingen in dure auto’s, met opnieuw Daniel Craig als de charmante en meedogenloze James Bond.

Wie De Haagse rockband Di-rect.

muziek

Di-rect in het theater

www.direct-tommy.nl

expo

Van samba tot electro

www.pathe.nl

DANS Strawinsky swingt Nu t/m 22 jan 2009 Introdans laat met een knipoog zien dat dansers hun lichaam ultiem kunnen beheersen en dat de muziek van Strawinsky echt swingt.

Wat? Geen zin in een rondleiding door het museum? Mooi, want die worden ook niet gegeven bij de expo Music in Motion in het Museum Volkenkunde in Leiden. Je mag lekker zelf ontdekken hoe verschillend de muziek is in wereldsteden als New York, Berlijn, Bamako, Rio de Janeiro en Tokyo. Bij de expo hoort een site waar je bijvoorbeeld jouw favoriete muziek op

theater

H.U.N.K.S.

www.introdans.nl

EXPO hair Nu t/m 25 jan 2009 Zes jaar lang fotografeerde Herlinde Koelbl mensen met een bijzondere haargroei. In de Rotterdamse Kunsthal zie je onbedwingbaar schaamhaar, gevlochten haarkunstwerken en sierbaarden. www.kunsthal.nl

Waar en wanneer? Tot april 2009 door het hele land. De première is op 16 november in het oude Luxor Theater in Rotterdam. Kijk voor meer info op

ook op H met je .U.N.K.S. kr ijg C tot 5 ultuurkaart je kortin 0 % last minut g in he e t thea ter.

kunt posten en zo een optreden kunt winnen. Wie? Muzikanten van over de hele wereld komen voorbij. Van de Samba uit Rio naar de electro uit Berlijn en alles daar tussenin. Waar en wanneer? Museum Volkenkunde in Leiden, t/m 23 augustus 2009. Kijk voor meer info op www.musicinmotion.nl uurkaart met je cult in bij Music betaal je minder Motion ee op de entr

€ 3,50

Wat? H.U.N.K.S gaat over het leven van Barry en LB, die door zijn vrienden Casanova wordt genoemd. LB heeft weinig talenten. Wel kan hij Scarface nadoen, rappen en praten alsof er parels uit zijn mond vallen; hard, rauw en soms poëtisch. Barry wil dat ook wel, maar lukt het hem net als BJ te worden? Wie? H.U.N.K.S, is een stuk van jongerentheatergroep MUZ met Frank Derijcke en Klemens Paijn. Waar en wanneer? T/m 20 jan 2009 door het hele land. Kijk voor meer info op www.muz.nu


28

THUIS

voor je beste bankavonden

AAngrijpend avontuur kijken Into the wild Genre Drama Met Emile Hirsch, Vince Vaughn (regie: Sean Penn) EXTRA’s o.a. Documentaire Braving Alaska van National Geographic.

Christopher McCandless haalt op school de beste cijfers en heeft een gouden toekomst voor zich liggen. Maar dat kan hem allemaal niks boeien. Christopher wil weg,

de wijde wereld in. Met een klein rugzakje en zonder geld begint hij aan een avontuur door de wildernis. Zijn eindbestemming: Alaska. Hij ontmoet bijzondere mensen en trotseert de kracht van de natuur, maar zal hij het overleven? De jonge acteur Emile Hirsch speelt geweldig en de Amerikaanse natuur ziet er in deze waargebeurde film schitterend uit. Echt een film voor avonturiers.

lezen kijken

Lachen om liefdesverdriet Forgetting Sarah Marshall Wat doe je als je vriendin het uitmaakt en je keihard dumpt voor een weirde rocker? Juist: helemaal losgaan op vakantie om haar maar zo snel mogelijk te vergeten. Maar dat vergeten wordt een beetje lastig als je ex en haar liefje in hetzelfde resort op Hawaii blijken te zitten. De makers van Knocked Up en Superbad zorgen weer voor supergrappige en vooral ongemakkelijke situaties wanneer het ‘gebroken’ stel elkaar probeert af te troeven met hun nieuwe liefdes.

Dood neefje

gamen

Het geheim van Leonard Pelkey – James Lecesne

Rayman Raving Rabbids TV Party

(uitgeverij Pimento)

De gestoorde konijnen zijn weer terug: de nieuwe Rayman Raving Rabbids zit weer boordevol partygames waar je niet alleen flink voor moet bewegen, maar ook hard om kunt lachen. Terwijl je op je Wii Balance Board zit, stuur je je slee met je kont door de sneeuw. Natuurlijk mag je er ook weer een gek dansje bij doen om er zeker van te zijn dat je vrienden je echt niet meer serieus nemen. (Op Wii en DS)

De vijftienjarige Phoebe baalt van haar leven: haar ouders zijn uit elkaar en haar tien keer knappere zus gedraagt zich onuitstaanbaar. Tot overmaat van ramp trekt plotseling Leonard, Phoebe’s excentrieke neefje, bij haar familie in. Het geheim van Leonard Pelkey is een superspannende thriller en een aangrijpend verhaal over een jongen die gewoon zichzelf wilde zijn en een meisje dat vastberaden is de moordenaar van haar neef te vinden.

Op je kont door de sneeuw


THUIS

www.cultuurkaart.nl

net zo lekker als de eerste luisteren

James Morison – Songs for you, truths for me Over wie hebben we het? James Morrison scoorde twee jaar geleden de ene na de andere hit met onder andere You give me something. Nu komt hij met een vervolg op zijn succesvolle debuut. Hij zingt gelukkig nog steeds lekkerder dan hij eruit ziet. Wat vinden wij ervan? Fijne relaxmuziek met een soultintje en een Brits accent. Iets rustiger dan zijn eerste cd, maar net zo lekker. Alle nummers, ook het duet met Nelly Furtado, zijn door James zelf geschreven. Als dat geen hits worden… Luisteren als je in de mood bent om... even helemaal niks aan je hoofd te hebben. Kopen als je houdt van... Gavin deGraw, John Mayer, John Legend en andere mannen die niet bang zijn hun gevoel te tonen.

29

OnNederlands goed luisteren Sabrina Starke – Yellow Brick Road Over wie hebben we het? De Rotterdamse Sabrina Starke (28) werd tweede bij de Grote Prijs van Nederland en zong al in het beroemde Apollo Theater in New York. Yellow Brick Road is

haar eerste album, maar hij klinkt alsof ze al jaren bezig is.

Wat vinden wij ervan? Sabrina zingt

supergoed! Ze heeft een on-Nederlandse, warme sound en lekkere soulvolle flow met een beetje jazzy R&B in de uptempo nummers en ballads.

Gemixt door de nummer 1 luisteren Armin van Buuren – A State of Trance 2008 Over wie hebben we het? Armin van

Buuren (31) is de nummer 1 dj van de wereld, met een eigen radioshow op SLAM FM!: A State of Trance. Dat is ook de naam van zijn nieuwe mixalbum, met

de allerbeste trance van dit moment. Natuurlijk staat zijn hit In And Out of Love met Sharon van Within Temptation er ook op.

Wat vinden wij ervan? Op cd 1, On

the beach, hoor je lekkere, zwevende trance met een clubgroove en sexy, vrouwelijke vocals. Cd 2, In the club, is wat harder, rauwer en meer

Luisteren als je in de mood bent om…. lekker weg te dromen met muziek waar je vrolijk van wordt.

Kopen als je houdt vaN... soul-

diva’s als Corrine Bailey Rae, India Arie en Alicia Keys

om op te dansen, maar net zo lekker!

Luisteren als je in de mood bent voor… keihard te

draaien als je na een lange schooldag even helemaal uit je dak wil gaan óf gewoon wil relaxen.

Kopen als je houdt vaN De vorige

albums van Armin: Imagine, vol eigen tracks, en zijn mixalbums A State of Trance.


Bas

door Ype Driessen casting www.aanhetpark.nl

sophie jermainintroverhaaltje Ed tat. Borper iure commy nullandiaDeedee tio consenisim nonse volor at loborpero el do cor at. Ut atuer sisci euiscilla fNonse exer sequat. Ed modiat il dio dolobore dolutat. Ibh euisi. Xerci tem doloreros augiat la feugiam, velenim

Schoolmagazine #2  

Schoolmagazine is a magazine for teenagers in the age of 12 to 16 - to get them excited for cultural activities that they can visit with the...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you