Page 1

‘Als Apple-consument krijg je de indruk dat je de producten te huur hebt’, pag. 30

Digitaalgids Januari/februari 2010 nr. 1

Onafhankelijk & advertentievrij

de grote test

Mac OS X vs. Windows 7

18

Providermonitor

Kabel veel sneller dan ADSL

22

test laptops en netbooks

De nieuwste modellen van 10 tot 15 inch

34

computer opruimen

Haal die overtollige gigabytes uit Windows

€5,95


vers getest

test Vers getest In Vers getest bespreken we producten die nieuw op de markt zijn.

Mac OS X Snow Leopard

Slankere Luipaard

TomTom en Navigon

iPhone wijst de weg

€30 (upgrade, Leopard

€100

Onlangs bracht Apple Mac OS X Snow Leopard op de markt. Het is geen volledig nieuw besturingssysteem, maar een uitgebreide upgrade van voorganger Leopard. Vooral de kern van het systeem is aangepakt en dat leidt tot meer snelheid en efficiëntie. U mag Snow Leopard alleen installeren op een Mac waar Leopard al op staat. Installeren doet u met de bijgeleverde dvd op een Applecomputer met Intel-processor (elke Mac van ongeveer 4 jaar oud of jonger). De procedure duurt ongeveer een uur. Daarna valt op dat de Mac soepeler draait en sneller ­reageert. Mooi meegenomen is dat Snow Leopard zo’n 6,5 GB ruimte minder inneemt dan zijn voorganger. Helaas lopen sommige nietApple-programma’s vast na de installatie. Veel problemen zijn inmiddels door een update verholpen.

De iPhone is dan wel dé gadget van de laatste jaren, toch waren er kritiekpunten. Waarom stond Apple bijvoorbeeld geen navigatie­software toe op een telefoon met gpsontvanger? Een paar maanden geleden ging het roer om. TomTom en Navigon bieden nu voor €100 ‘navigatie-apps’ voor West-Europa aan in Apples software­winkel. Ter vergelijking: losse systemen zijn er vanaf €110. ���������� Veel geld zult u met de iPhone-oplossing dus niet besparen, wel een apparaat. Vergeet niet ook ���� een raamhouder met lader te kopen. TomTom verkoopt zelf een complete carkit voor €100. De vraag is natuurlijk: kan de iPhone-software concurreren met een los navigatiesysteem? We maakten twee korte ritten met de ‘oude’ iPhone 3G en de nieuwe, snellere iPhone 3Gs. Die namen het op tegen het beste navigatiesysteem van dit moment, de TomTom ONE IQ Routes Europe (€180). Het viel op dat het gps-signaal op de iPhone vaker wegviel en minder nauwkeurig was. Verder zijn de beide iPhone-pak-

18

Digitaalgids november/december 2009

ketten in de praktijk goed bruikbaar, met grofweg dezelfde mogelijkheden als hun ‘grote broers’. Navigon heeft inmiddels ook fileinformatie als update beschikbaar (��������������������������� €25)����������������������� , TomTom nog niet. TomTom lijkt wel beter te hebben nagedacht over de bediening, die beter aansluit op de bekende iPhone ‘look-andfeel’. Onhandig aan de ­Navigon is dat hij pas een route berekent als er gps-ontvangst is (dus niet vooraf thuis). TomTom lijkt weer langer te doen over routes (her)berekenen, zegt niet welke rijbaan je moet hebben en spreekt geen straat­namen uit.

CONCLUSIE: iPhone-bezitters toveren voor €100 hun telefoon om in een volwaardig navigatiesysteem (zonder houder), maar zullen een écht goede gps missen.

bekijk de video consumentenbond.nl/ iphonenavigatie

vereist)

CONCLUSIE: Mac OS X Snow Leopard heeft weinig nieuwe functies, maar is sneller en compacter dan zijn voor­ ganger.


Apple iPod Nano

Nano wordt volwassen

Philips CushionSpeaker

Twee vliegen in één klap?

€139 (8 GB), €169 (16 GB)

€70 Philips probeert twee vliegen in een klap te slaan met de CushionSpeaker: een laptopkussen met stereospeakers. Het levert de laptop een beter geluid en zorgt dat de warme laptop de schoot niet verschroeit. Het kussen oogt als een dienblad en moet zowel koelen als stabiliseren. Het speakerdeel aan het werk zetten gaat eenvoudig: trek de usb-kabel aan de zijkant naar buiten en steek hem in een vrije usb-poort van de notebook (Windows of Mac). Het geluid uit de pc komt hierna uit de CushionSpeaker. Het klinkt een stuk ‘voller’ dan pc-speakers, maar niet echt stereo. Na een half uurtje werden de benen toch warm. Met dank aan het stabiliserende maar ook afdekkende kussen.

CONCLUSIE: na enige tijd wordt het kussen toch wat oncomfortabel en het geluid is niet zo stereo als Philips doet geloven.

Nikon Coolpix S1000PJ

Projectorcamera VANAF €370 De Nikon Coolpix SP1000J is de eerste camera ter wereld met een ingebouwde projector. Foto’s en video’s op het toestel projecteert u direct op de muur. Dat is vooral leuk als u foto’s met meerdere mensen tegelijk wilt bekijken en er geen tv of pc in de buurt is. Gebruikt u de projector bij daglicht, dan is het beeld op de muur slechts met moeite waar te nemen. Maar in een goed verduisterde ruimte krijgt u wel dat ouderwetse diaprojectorgevoel. Op twee meter afstand kijkt u naar een redelijke projectie van 80 bij 60 cm. Handig: u kunt het toestel met een meegeleverde afstandsbediening bedienen. De camera laat u rusten op een meegeleverde houder of schroeft u op een statief.

Met een volle batterij kunt u de projector ruim een uur gebruiken. Kijken we naar de andere specificaties, dan valt de S1000PJ niet op tussen de gewone camera’s. Eind december zal het toestel meedoen aan een vergelijkende test. De bevindingen leest u dan op www.consumentenbond.nl.

CONCLUSIE: de projectorfunctie geeft het ouderwetse diaprojectorgevoel. Vergeleken met soortgelijke camera’s betaalt u voor deze functie grofweg €100 extra.

Ooit was de iPod Nano gewoon een mp3-speler. Vier jaar na zijn debuut presenteert Apple nu de vijfde generatie. Muziek blijft de belangrijkste functie, maar de Nano is inmiddels ook een videocamera, FM-radio, memorecorder en stappenteller. Toch is de iPod nog steeds prettig in het gebruik. De videofunctie is een leuke extra, maar door de rare plaatsing van de lens is filmen erg wennen. De videokwaliteit is redelijk; foto’s maken kan helaas niet. De radio is goed, al hoor je onderweg soms ruis. Heel slim is de pauzefunctie: u kunt de radio pauzeren en na uiterlijk 15 minuten weer verder luisteren. Ook leuk: de Nano kan voorlezen welk liedje hij afspeelt en welk album is geselecteerd. De geluidskwaliteit is zeer goed, maar met de meegeleverde oortjes komt dit niet echt tot zijn recht.

CONCLUSIE: de zeer complete iPod Nano is eenvoudig in gebruik. Wel blijft er hier en daar nog wat te wensen over.

bekijk de video consumentenbond.nl/ projectorcamera Digitaalgids november/december 2009

19


nieuws

samsung pen e-p1

130

Terug uit de sixties

Is het recordaantal creditcards en bankpassen waarvan in de VS via internet de gegevens zijn gestolen.

O

lympus blaast nieuw leven in een klassieker. De PEN E-P1 ziet eruit als een oude analoge camera, maar van binnen is hij splinternieuw. De PEN heeft verwisselbare lenzen maar geen spiegel. Met zijn 410 gram weegt hij niet veel meer dan een geavanceerde compactcamera. De techniek achter de PEN heet micro-four-thirds; dezelfde

7%

als bij de Panasonic G1. Ook die camera heeft geen optische zoeker maar alleen een lcd-scherm. Gek genoeg heeft de PEN geen flitser, die is alleen los te koop (prijs €229). Aan de PEN hangt een stevig prijskaartje: voor €699 heeft u de body, met de 14-42 mm kitlens betaalt u €799. Meer informatie op www.olympus.nl.

Van de kleuters tot 5 jaar heeft al een eigen telefoontje.

onlinevideotheek

virussen

Gratis films in ruil voor reclame

Twitter wordt misbruikt

H

H

eel wat mensen downloaden muziek en soms ook complete films. Meestal wordt er niet betaald voor dit veelal auteursrechtelijk beschermde materiaal. In Nederland is het downloaden en bekijken en beluisteren van zulk materiaal (vooralsnog) geen illegale praktijk. De Consumentenbond pleit voor het ontwikkelen van goed bruikbare onlinediensten als alternatief voor het gratis downloaden. Bij onlinevideo-miljoen

Digitaalgids september/oktober 2009

theek DirectMovie.nl kunt u zonder abonnement een film of documentaire bestellen én direct bekijken. Weliswaar op uw pc en vanuit een beperkte collectie, maar toch. DirectMovie werkt sinds kort samen met Addiscount.nl, een dienst die het online bekijken en beoordelen van commercials beloont met punten. Die kunt u weer gebruiken om uw ‘tvavondje’ bij DirectMovie te betalen.

et lijkt erop dat het populaire Twitter niet alleen gebruikt wordt door mensen die persoonlijke beslommeringen de wereld insturen (‘ga zo naar bed, ben doodop’), ook crackers (hackers met dubieuze motieven) gebruiken de babbeldienst als medium. Een beveiligingsbedrijf ontdekte dat een stel computers met virusbesmetting in actie kwam door bepaalde codes en links in Twitter-berichtjes.

Voorheen gebruikten criminelen zogeheten IRC-kanalen om botnets (netwerken van besmette computers) aan te sturen. De crackers gaan blijkbaar met hun tijd mee. De meeste grote Nederlandse providers maakten onlangs bekend meer te willen gaan samenwerken in hun strijd tegen botnets.


cent per e-mail

Twittergeklets

Digitale postzegel tegen spam

D

e een weet amper waar het over gaat, de ander wordt er gek van. Feit is dat meer dan 90% van alle verstuurde e-mail in de wereld spam is. Internetbedrijf Yahoo gaat de strijd aan, met CentMail. Onder het motto ’Doe goed, bestrijd spam’ doneren de gebruikers van CentMail een cent voor iedere webmail aan een goed doel. Spammers, die miljoenen mails tegelijk versturen, laten dat wel uit hun

hoofd. Spamfilters zouden efficiënter kunnen werken als mail met postzegel ongecontroleerd door kan en alle onbetaalde mail verdacht is. Eerdere pogingen om zo spam uit te bannen, mislukten. Yahoo denkt meer kans te maken omdat de (dollar)centen naar een goed doel gaan – de mailer kan uit een lijstje kiezen. De vraag is of het werkt als niet iedereen meedoet. www.centmail.net

enquÊte

Pc kiezen is zware klus B

ijna een kwart van de mensen die een nieuwe pc gaan kopen, voelen vlinders in de buik; bij één op de tien breekt zelfs het angstzweet uit. Slechts 45% maakt zich totaal niet druk. Dit is de uitkomst van een enquête die werd gehouden in opdracht van Intel en Microsoft. Uit het onderzoek blijkt verder dat een pc kopen een lang proces kan zijn: 40% van de ondervraagden doet er weken of langer over om te kiezen. Lees op pagina 8 hoe wij kiezen makkelijker maken.

Nieuwe Bits of Freedom

B

its of Freedom gaat zich opnieuw hard maken voor de digitale rechten van de Nederlandse burger. In 2006 staakte de organisatie haar activiteiten wegens een gebrek aan financiële middelen en capaciteit. Het werk wordt nu weer opgepakt na een financiële injectie van de Stichting Internet4ALL. Bits of Freedom stelt dat de overheid en het bedrijfsleven de rechten van burgers en consumenten aantast door persoonlijke informatie digitaal op te slaan in databanken. Daardoor komt privacy en communicatievrijheid onder druk te staan. Naast privacy zet de organisatie zich in voor een open en voor iedereen toegankelijk internet. www.bof.nl

‘Als ik ga rentenieren wil ik dit baantje erbij. Voor de lol’ Advocaat Tim Kuik over zijn werk als bestrijder van de internetpiraterij. (De Telegraaf)

Berichtensite Twitter wordt vooral gebruikt om zinloos te kwekken, blijkt uit een analyse van 2000 ‘tweets’ door een Amerikaans marktonderzoeksbureau. Slechts 9% van de kleine berichtjes is het waard om door te sturen.

Batterij met chip De nieuwste Panasoniccamera’s zijn uitgerust met een accu waar een chip in zit, vergelijkbaar met de chip van een inktcartridge. Een ander (goedkoper) merk accu wordt hierdoor als niet geschikt gezien.

Jolicloud voor netbooks Windows krijgt in 2010 concurrentie van Google Android OS, een besturingssysteem voor netbooks. Wie niet kan wachten, kan nu al Jolicloud downloaden, een aangepaste Linux-versie. De Jolicloud-software is gericht op het vlot draaien van webapplicaties.

Minder internetcafés Tegenwoordig heeft bijna iedereen thuis snel internet, en steeds meer mensen hebben ook mobiel internet. Dat is waarschijnlijk de reden dat het aantal internetcafés in Nederland terugloopt. In 2 jaar tijd daalde het aantal van 625 naar 516.

Digitaalgids september/oktober 2009
test desktopcomputers

test

1

#

Desktops in alle soorten en maten Steeds meer mensen kopen een laptop. Toch heeft de desktop-pc nog steeds voordelen, zeker nu er ook kleintjes te koop zijn.

L

aptops zien er leuk uit en zijn makkelijk verplaatsbaar, maar zijn niet altijd de beste keus. Een bureaucomputer levert nog altijd de meeste rekenkracht en opslagcapaciteit per euro. Belangrijke onderdelen als de processor en videokaart zijn goedkoper en sneller in een desktop- dan in een notebookuitvoering. De uitbreidbaarheid van desktops is een ander positief kenmerk. U kunt er vrij gemakkelijk een grotere harde schijf bijplaatsen, een snellere grafische kaart of extra werkgeheugen. Bij laptops zijn de upgrademogelijkheden beperkter. Dat maakt een desktop-pc een duurzame investering. Ten slotte zijn de bureaumachines ergonomischer, met een los toetsenbord, een echte muis en een grote monitor die u in hoogte kunt verstellen.

Naast de computers in een klassieke (saaie?) pckast, heb je anno 2009 een heel gamma aan opvallend vormgegeven systemen. Zoals de alles-inéén systemen, monitoren met een geïntegreerde pc. Denk aan de Apple iMac. De fraaie computer kent wel een ‘exclusieve’ doelgroep, vooral door het prijskaartje. Heel betaalbaar juist zijn de nieuwe nettopcomputers. Deze broodtrommelformaat computers zijn gebaseerd op de zuinige Intel Atom-processor en hebben basale kenmerken, praktisch dezelfde als die van netbooks. Zo missen ze de mogelijkheid dvd’s af te spelen en zijn nauwelijks uitbreidbaar (wel via de usb-poort). Nauwelijks groter dan de nettops zijn minidesktops als de Mac mini. Ook dit zijn brooddoosjes, maar zijn sneller dankzij een snellere processor, betere grafische prestaties en een dvd-station.

een bureaucomputer levert nog altijd de meeste rekenkracht per euro

Varianten Desktopcomputers heb je in allerlei vormen en prijsklassen. In de eerste plaats zijn er de instapdesktops; computers met basale specificaties. Ze zijn verkrijgbaar vanaf €350 bij de grote elektronicawinkelketens. De uitgebreidere multimediadesktops hebben meer in huis, maar zijn op hun retour. De doelgroep van dit type kiest namelijk steeds vaker voor een laptop; die is net zo duur en heeft ongeveer dezelfde mogelijkheden. In het topsegment, met prijzen van minimaal €600, vinden we de krachtige desktops met de snelste componenten.Digitaalgids september/oktober 2009

Wat voor gebruiker bent u? Wij onderscheiden vier belangrijke typen gebruikers, ieder met een ‘ideaal’ type computer : De internetter stelt lage eisen aan de pc. Af en toe surfen, e-mailen, chatten, internetbankieren, tekstverwerken en muziek downloaden of luisteren. Een nettopcomputer volstaat en is een voordelige optie. De allround gebruiker wil met alle populaire Windows-software vlot kunnen werken. Dus ook programma’s als Google Earth of een fotobewerkingsprogramma. Een laptop ligt voor


Digitaalgids september/oktober 2009
test desktopcomputers

8 desktops getest

desktopcomputers

Tijd om man en paard te noemen. Hoe presteren de desktop-pc’s in de uiteenlopende uitvoeringen?

10%

10%

bru ik s ge ma Pre k sta tie s Ve elz ijd igh eid En erg ie &g elu Be id hu iz i ng Ga ran tie Int ern ge he ug Ha en rde sch ijf Pro ces sor

Ge

So ftw

are

are

el

HP Pavilion P6130NL

Ha rdw

Tes too rde

js c a. Pri

e Typ

1-100

35%

30%

desktop

€700

79

++

++

++

Packard Bell Imedia desktop X5570 NL

€600

74

++

+

++

Apple iMac A1224

€1.100 70

+

+

+

€500

69

++

alles-in-een

Dell Inspiron desktop 545 MT (D004503) Apple Mac mini

mini-desktop

€800

66

Acer Aspire X1300

desktop

€380

57

Xxodd XMi402

nettop

€400

49

Asus EEE Box EB1006

nettop

€330

42

bijzonderheden

oordelen

+

+

++ +

+

+

+

– –

5%

+

5%

2,5%

2,5%

GB

+

++

+

4

1024 Intel Core 2 Quad Q8200 2,33 GHz

+

+

+

4

1024 Intel Core 2 Quad Q8200 2,33 GHz

++

++

+

2

320 Intel Core 2 Duo E8135 2,66 GHz

++

+

4

640 Intel Core 2 Duo E7400 2,8 GHz

+

+

2

320 Intel Core 2 Duo P7350 2,0 GHz

+

+

3

320 AMD Athlon X2 7450 2,4 GHz

++

2

320 Intel Atom 330 1,6 GHz

++

2

160 Intel Atom N270 1,6 GHz

+

++ ++

++

++

nettops

AANRADER

Xxodd XMi402

Asus EEE Box EB1006

Prijs: €400

Prijs: €330

M

eest in het oog springen de kleine nettopcomputers van Asus en Xxodd, respectievelijk de EEE Box EB1006 en de XMi402. De lichte computertjes in broodtrommelformaat zijn de desktopvarianten van de populaire netbooks.

12

Digitaalgids september/oktober 2009

Je zet de kastjes eventueel rechtop als een modem, of monteert ze achter de monitor, zodat ze helemaal uit beeld zijn. De lage prijzen zijn hun sterke punt. De Atom-processor in beide computerkastjes blijkt geen snelheidsmonster.

De typische internetter, misschien ook een gebruiker die een tweede pc zoekt ‘voor erbij’, zal er voldoende aan hebben. Hoewel nettops stil kunnen zijn, is de Xxodd toch behoorlijk lawaaiig. De Asus is de langzaamste van de

GB

Prijspeiling: eind juli 2009. Selectie: in september goed verkrijgbare instap- en krachtige desktops tot €800, nettops en Apples. Testmethode: met benchmarksoftware hebben we de prestaties gemeten van de processor, de harde schijf en het geheugen. Zaken als de installatieposter en de handleiding bepalen het gebruiksgemak. De meegeleverde software werd geïnventariseerd en ook of er een herstel-cd is meegeleverd. De functionaliteiten bepalen de veelzijdigheid. Bijzonderheden: Nergens wordt volwaardige beschermingssoftware of een herstel-cd meegeleverd.

twee. Waarschijnlijk doordat er geen Windows XP op draait maar Vista. De Asus heeft desondanks een betere prijskwaliteitverhouding.


Boodschappenlijstjes Internetter

Allround gebruiker

Allround gebruiker met weinig ruimte

HD-Videobewerker

Aanbevolen computertype:

Nettop

Instapdesktop

Minidesktop

Krachtige desktop-pc met 64-bitversie Windows

e Processor

Intel Atom

r Geheugen t Harde schijf u Grafische kaart

1 GB 160 GB Geïntegreerde videochip

i USB2-aansluitingen o eSATA-aansluitingen p DVI-of HDMI-aansluitingen

4x Geen Niet nodig, wel leuke extra

Eenvoudige Intel Core 2 Duo 2 GB of meer Minimaal 320 GB Geïntegreerde videochip of eenvoudige grafische kaart 6x of 8x Geen Niet nodig, wel prettig bij monitor met HDMIaansluiting

a Uitbreidingsmogelijkheid

Alleen vervanging huidige geheugen Geen

Enkele geheugenbanken beschikbaar Genoeg ruimte om mini­­maal één extra interne harde schijf of optisch station bij te voegen.

Intel Core 2 Duo of Intel Core 2 Quad 2 - 4 GB 320/640 GB Geïntegreerde videochip of eenvoudige grafische kaart 6x Geen Niet nodig, wel prettig bij monitor met HDMI-aansluiting en heel bruikbaar indien gekoppeld aan HD-tv Alleen vervanging huidige geheugen Geen

Snelle Intel Core 2 Duo of Intel Core 2 Quad 4 - 8 GB 1 TB Krachtige videokaart, DirectX 10 compatible met minimaal 512 MB videogeheugen 8x 1x eSata-aansluiting Niet nodig, wel prettig bij monitor met HDMI-aansluiting en heel bruikbaar indien gekoppeld aan HD-tv Enkele geheugenbanken beschikbaar Genoeg ruimte om minimaal één extra interne harde schijf of optisch station bij te voegen

€300 - €500

€400 - €600

€400 - €600

€600 - €1500

s

geheugen Uitbreidingsmogelijkheid schijfstations

Prijsindicatie:

Digitaalgids september/oktober 2009

11


rubriek �������� Windows ��������� opruimen�

praktijk

Ruim uw Windowsrommel op Windows is een ruimtevretend besturings­systeem. Dat kan vaak best wat minder. In zes stappen bespaart u tot tien­tallen ­gigabytes op uw harde schijf.

34


1

Back-ups Windows Update verwijderen Windows XP

Te besparen ruimte: tot enkele honderden MB’s. Steeds wanneer Windows XP een update installeert, creëert het een map met back-ups van alle bestanden die tijdens de update werden vervangen. Deze worden alleen gebruikt als u de update wilt terugdraaien. Werkt uw pc na een update goed, dan kunt u deze (verborgen) mappen veilig verwijderen via het gratis programma Windows XP Update Remover.

alleen als uw systeem na een update niet meer goed werkt! Deze handeling is voor gevorderde gebruikers: 1 Ga naar Start > Confi­guratiescherm > Programma’s en onderdelen. 2 Klik links op de optie Geïnstalleerde updates weergeven. U ziet nu alle Windows updates, maar ook updates voor allerlei toepassingen (zoals Microsoft Office, Adobe Reader en dergelijke). Klik op een update en vervolgens boven in de menubalk op Verwijderen om de update te wissen. Nogmaals: doe dit uitsluitend als er een probleem is met die update!

2

A

1 Ga naar www.tech-pro.net/windowsupdate-remover.html en klik op Download om het programma (587 kB) te downloaden en te installeren. 2 Start het programma. Er verschijnt een overzicht met alle op de harde schijf aangetroffen updatemappen. Zie afbeelding A. 3 Klik op een map voor meer informatie over de update. Bepaal aan de hand hiervan wat u ermee wilt doen. 4 Klik op de knop Remove backup folder om de bestanden te verwijderen. Klik op het waarschuwingsscherm op Yes om te bevestigen. U kunt met dit programma ook Windows-updates ver­wijderen als die problemen geven, maar dat is meer iets voor gevorderde gebruikers. In dat geval klikt u op de update en dan op Uninstall update.

Windows Vista Te besparen ruimte: weinig Vista heeft geen optie om overbodige updatemappen te verwijderen. Wel kunt u updates zelf verwijderen. Pas op, want hier geldt: doe dit

Afslankkuur voor ­Windows Windows XP Te besparen ruimte: afhankelijk van gekozen onderdelen.

Via het Configuratiescherm > Software verwijdert u niet alleen normale programma’s, maar ook (ongebruikte) onderdelen van Windows XP zelf. 1 Klik op Start en kies ­Configuratiescherm > Software. 2 Klik op Windows-onderdelen toevoegen of verwijderen. U ziet alle geïnstalleerde Windows-onderdelen. Bepaal, eventueel met behulp van Details, welke onderdelen u wilt verwijderen.� ����������������� Zie afbeelding B.

B

Windows Vista Te besparen ruimte: geen (levert wel snelheidswinst op). Windows Vista-onderdelen kunt u niet verwijderen, alleen activeren en/of deactiveren. Schijfruimte wint u er niet mee, maar u beperkt wel het aantal draaiende Windows-processen en maakt de computer daarmee sneller. 1 Klik op Start > Confi­guratiescherm >

35


Printer delen

inbox

Van: Aan:

Heeft u een tip of wilt u reageren? Digitaalgids@consumentenbond.nl De redactie kort lange reacties in.

inbox

Allereerst mijn complimenten voor jullie voortreffelijke blad. Ik waardeer het dat jullie in begrijpelijke taal duidelijk weten te maken hoe ik meer uit mijn pc kan halen. In iedere uitgave staat wel iets wat bruikbaar voor me is. Ik zou willen reageren op de ingezonden brief in de Helpdesk van Digitaal­ gids september/oktober 2009. Hierin reageert een lezer op een eerder artikel over het delen van de printer met andere pc’s in een thuisnetwerk. Jullie antwoord is dat hij moet kij­ ken of ‘printers delen’ wel aangevinkt is. Uit ervaring weet ik dat als de printer op een pc met Vista is aangesloten, de XPpc’s in het netwerk de printer niet meer kunnen vinden. Ze moeten hun documenten in de ‘shared folder’ zetten. Dan kan er geprint worden vanaf de pc met Vista.

RE: Slijtende cartridges Van: Aan:

digitaalgids@consumentenbond.nl Leo van der Graaf (vraag via adviescentrum)

In de Digitaalgids nummer 5 heeft u een test gedaan betreffende de kosten van de diverse inktcartridges. In het artikel schrijft u dat onbeperkt navullen niet kan in verband met slijtage van de cartridges. U geeft aan dat je na vier tot zeven keer een nieuwe cartridge moet kopen. Ik begrijp niet wat er kan slijten aan een cartridge. Ik ben in het bezit van een Canon Pixma IP4500 en heb mijn cartridges al zeker meer dan tien keer nagevuld en merk nog niets van slijtage. Wellicht zou ik iets merken als ik foto’s afdruk maar dat doe ik niet. Kunt u mij uitleggen waaraan ik moet merken dat mijn cartridges slijten respectievelijk versleten zijn? Wij hebben geen onderzoek gedaan naar slijtage. Wij heb­ ben uw vraag voorgelegd aan navulketen Refill Ink: ‘Cartridges met een spons (zoals bovengenoemde) houden na elke navulling minder inkt vast en/of geven minder nauwkeurig inkt af. Na verloop van tijd zullen letters er daarom minder ‘strak’ uitzien en kleuren in elkaar over­ lopen. Bij cartridges met printkoppen kunnen ook de spuit­ mondjes gaan slijten. Die vormen samen een raster van ragfijne draadjes. Als die draadjes stukgaan, wordt er ook minder precies geprint.’

RE: Goedkope pc Van: Aan:

digitaalgids@consumentenbond.nl Sven Klinkhamer

In het artikel over desktops staat dat je voor een HD-video­ bewerker zo ’n €600-€1500 kwijt bent. Ik heb laatst een pc gekocht met een AMD Quad Core 64 2.6 Ghz-processor, 4 GB RAM, 1 TB HDD, 512 MB en videokaart voor €350. Als je een pc koopt van Dell of Acer zijn ze inderdaad een stuk duur­ der. Ik vind dat jullie dit erbij moeten zetten. In onze test hebben we bewust gekozen voor kant-en-klare A-merkcomputers, omdat de meeste consumenten dat ook zul­ len doen. Maatwerk bij de pc-boer om de hoek kán inderdaad prijsvoordeel opleveren. Let dan wel op de bijkomende kosten voor het besturingssysteem.

50

Digitaalgids november/december 2009

Mieke Stoel digitaalgids@consumentenbond.nl

RE: Waar is AMD? Van: Aan:

digitaalgids@consumentenbond.nl Tim van de Kruijs

Ik las de Digitaalgids met daarin een computertest. Een stuk uit het onderdeel ‘boodschappenlijstjes’ verbaasde mij. U doet hierin voorkomen alsof er alleen processoren van Intel bestaan. Er bestaat nog een fabrikant die ze maakt: AMD. Deze heeft een aandeel van ongeveer 25%. Het zou u als onaf­ hankelijk consumententijdschrift sieren als u ook de AMDalternatieven genoemd had. Zeker in het prijssegment waarin u de pc’s test, levert AMD veel waar voor zijn geld. Door het vermelden van deze processoren bevordert u de concurrentie, en daar profiteert de consument alleen maar van! U heeft gelijk. We hadden inderdaad ook AMD erbij moeten betrekken, al was het maar om te laten zien dat er meer is dan Intel (dat zelfs nog meer dan 75% marktaandeel heeft).

RE: Laserprinter Van: Aan:

digitaalgids@consumentenbond.nl mw. A. Speelpenning en dhr. D. Tigchelaar

In uw column in de Digitaalgids van september/oktober schrijft u dat u uiteindelijk een kleurenlaserprinter heeft aangeschaft. Dat klinkt als een weloverwogen keuze. U geeft enkele pluspunten. Daarin heeft u gelijk. Maar het lijkt wel dat u bij het grote nadeel van een (kleuren)­ laserprinter niet heeft stilgestaan: het uitstoten van fijnstof! In een kantooromgeving is er constant een adequate ventilatie (mag je aanne­ men). Ook staan printers daar vaak in een aparte ruimte. Maar zeker in de thuissituatie is vaak sprake van een niet/slecht/matig geventileerde ruimte. U weet toch ook dat fijnstof slecht is voor de gezondheid van u en uw huisgenoten! Uw voorbeeld doet nu waarschijnlijk slecht volgen! Volgens het ministerie van VWS is ‘de situatie betreffende de blootstelling aan fijnstof door moderne printer- en kopieerapparaten in de privé­ omgeving niet zorgwekkend. Een eventuele relatie tussen het fijnstof uit toners en het vóórkomen van bepaalde aandoeningen is in Nederland op dit moment niet vastgesteld.’


prjspeiling inktcartridges

test

4

#

r mee n of e ij e an jn vr s st a es z i n g e d d i tr tie ou tc a r u i sh er n a er e alt ste h inele ink d r e e e o p m es n dko r ig n de tridg an de rs. O jn er goe r e a t c n i i te l, v etpr kig z verkoch inee i n kj len eluk t orig s G t e . e avu l e g h n i m z n j n 1 i a e 6 r p at nv de het l rijze Van 22 van de p ven. n e e eld € w ten onen midd tatie l h e c k g o e t z i e s. ev et i m ijn m nati nkel ges z bazen. M t is 36%. alter u lwi d v i t r k t in er ar da l i ng door ig inele c l u niet v deld € 8, avu l d n a i z r Or t m e s :p u ge t, da rlijk oper aar t uurs u ja a oed k s opt, l g het d ges besp o g A en k s nó 7%. id i n 5 r o l et n r e r e ll fw ca pat Onb navu na €12 o uit! i n kt r n e es e a w t a j d bi La rj ieu tri g deld t je n 5 0 pe . De ca r d e € i s n m n t a e ge l ee eer d igens ni maa al m r e u twee v t o r spaa l len kan na da n o et u m avu n m t perk en daaro n slijte

I

Digitaalgids september/oktober 2009

29

Digitaalgids Consumentenbond  

Uitgave van de Consumentenbond over computers, gadgets en andere digitale aanverwanten.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you