Page 1

O

SCRISOARE

de l a

REDACTORUL-ȘEF

TRĂIM VREMURI ALE NAIBII DE GRELE. Poate cele mai grele din ultimii 20 de ani de democraţie. Criza economică a făcut ravagii în toate păturile sociale și este mai usturătoare ca niciodată. Nu mai putem vorbi de zilele când aveam buzunarele largi, cheltuiam în neștire – deseori aiurea și fără acoperire – și eram adevăraţi campioni ai consumului. Trăim într-o perioadă în care măsurile de austeritate sunt la ordinea zilei. În care speranţele și visele noastre sunt încapsulate în ceea ce numim realitate economică și sustenabilitate. Cei mai mulţi dintre noi am fost de-a dreptul smulși din zona noastră de confort și forţaţi să ne reașezăm nevoile, aspiraţiile pe noile coordonate economice. Acum trebuie să ne susţinem nivelul de viaţă pe care ni l-am construit în vremurile când prosperitatea părea că va dăinui la nesfârșit. Nu ne mai putem permite să ne cumpărăm chiar tot ce ne trece prin cap sau să consumăm la întâmplare, ci trebuie să învăţăm să fim mai precauţi și să filtrăm investiţiile pe care le facem. Să judecăm și să apreciem lucrurile la justa lor valoare. În mod bizar, însă, vremurile astea ne-au reamintit care este sensul valorii. Cumva, învăţăm să ne reîntoarcem la lucrurile care contează cu adevărat. Iar The Big Black Book asta își propune: să însumeze cele mai bune, mai valoroase și mai durabile lucruri din lume – fie ele haine, mașini, vacanţe, parfumuri, băuturi etc. The Big Black Book este despre produse excepţionale și investiţii cu cap. Despre calitate și discernământ. Cu vreo doi ani în urmă, la una dintre conferinţele Esquire, Nick Sullivan – fashion director-ul ediţiei americane și fondatorul spiritual al acestei ediţii speciale dedicate stilului – a punctat intenţiile și ambiţiile acestui proiect: „The Big Black Book nu îţi spune cum să-ţi cheltuiești banii. Ci îţi arată cum să nu-i irosești”. The Big Black Book este, dacă vreţi, un plan împotriva consumului aiuristic, a cheltuielilor frivole și fără sens. BBB nu este despre produse ultimul răcnet care durează un sezon. Și nici despre obiecte-dovezi-de-putere, menite doar să afișeze superioritate. BBB nu este despre consum de dragul consumului cu orice preţ. BBB are menirea de a te învesti cu puterea de a cumpăra cu cap. De a discerne în cunoștinţă de cauză.

PAG.

Paginile care urmează încearcă să demonstreze valoarea lucrurilor care rezistă în timp și a obiectelor care supravieţuiesc indiferent de trenduri sau extravaganţele momentului. Explorăm și explicăm ce diferenţiază un lucru de altul, spunând poveștile din spatele celor mai bune produse făcute vreodată. Facem distincţia între obiectele cu adevărat valoroase și cele care sunt pasagere sau, pur și simplu, scumpe și atât. Pentru ca, atunci când vei dori să-ţi cumperi ceva, să ai convingerea că vor fi bani bine cheltuiţi. Nu în ultimul rând, BBB înseamnă inspiraţie și libertatea de a-ţi face propriile alegeri. Nu dăm sentinţe, nu prescriem nimic, ci îţi punem la îndemână opţiuni. Îţi recomandăm lucruri excepţionale, în raport cu încărcătura lor emoţională și funcţională. Îţi arătăm scopul pentru care au fost construite. De ce sunt deosebite și esenţiale. De ce merită toţi banii. Dar, mai ales, cum te pot ajuta să-ţi rafinezi propriul stil și, în final, cum asta îţi va îmbogăţi viaţa. Stilul nu este un accesoriu pasager, ci este parte din tine, parte din ADN-ul tău. E amprenta ta – inconfundabilă și autentică. O semnătură care va rămâne – fidelă și nealterată – cu tine în timp. Chiar și în timpurile cele mai grele.

Radu Coman [ R E D A C T O R- Ș E F ]

12

ESQUIRE BIG BLACK BOOK

TOAMNĂ-IARNĂ

’10

BBB toamna 2010_11_Editorial  

O S C R I S O A R E de l a R E D A C T O R U L - Ș E F E SQUIRE B IG B LACK B OOK TOAMNĂ - IARNĂ ’10 [ R E D A C T O R - Ș E F ]