Page 1

Informaţii esenţiale • Eticheta

ÎNDRUMAR SIMPLU PENTRU CINA ÎN ORAȘ Comandă cel mai bun lucru din meniu: Ai încredere în apetitul tău. Dacă ceva îţi fură privirea, pune meniul jos și nu mai căuta. Și ai grijă cu specialităţile zilei: sunt adeseori doar experimente care aspiră la un loc permanent, așa că sări peste, cu excepţia cazului în care includ vreun ingredient de super-sezon. Cum să returnezi un fel de mâncare: Poartă-te ca un afacerist. Spune: „Nu-mi place felul ăsta pe cât de mult aș fi crezut” și apoi spune-i chelnerului dacă ai vrea alt fel de mâncare, același fel repreparat sau să-ţi aducă următorul fel. Lasă bacșiș dacă ai fost servit prost: Ospătarii își fac mare parte din venit din bacșișuri și uneori chestiunile de servire nu depind numai de ei. Totuși, nu există scuze pentru un comportament urât. În acel caz, redu sau elimină bacșișul și vorbește cu managerul. Și nu te teme niciodată să ceri asistenţa unui chelner sau a unui manager în timpul mesei dacă lucrurile nu merg cum trebuie. Adeseori, ei pot îndrepta situaţia.

GHIDUL BUCĂTĂRIEI INTERNAŢIONALE FRANŢUZEASCĂ Când nu știi ce, comandă: Boeuf bourguignon. Când nu știi ce, evită: Aspic (carnea de vită nu ar trebui să fie niciodată gelatinoasă). Ar trebui să știi: Salata și brânza vin adeseori după antreu și înainte de desert. Cum spui „Noroc”: À votre santé. Cea mai bună bere: Kronenbourg 1664. Pentru ea: Kir royale (șampanie, lichior de coacăze).

MEXICANĂ Când nu știi ce, comandă: Carnitas tacos. Când nu știi ce, evită: Orice fel de mâncare cu lengua. (Înseamnă limbă și când e rea,

e foarte rea.) Ar trebui să știi: Tequila bună se soarbe, nu se dă pe gât. Cum spui „Noroc”: Salud. Cea mai bună bere: Negra Modelo. Pentru ea: michelada (bere + lime + sare + sos iute).

CHINEZEASCĂ Când nu știi ce, comandă: Porc mu shu. Când nu știi ce, evită: Stinky tofu. (Nu se dezice.) Ar trebui să știi: Pune-ţi beţele paralele pe farfurie când ai terminat. Cum spui „Noroc”: Gan bei. Cea mai bună bere: Tsingtao. Pentru ea: Vin de orez Shao Hsing.

COREEANĂ Când nu știi ce, comandă: Bibimbop (orez mixt făcut de obicei cu legume și cărnuri sotate). Când nu știi ce, evită: Jeotgal (fructe de mare fermentate în sare). Ar trebui să știi: Reumple paharele însoţitorilor când se golesc, dar niciodată pe al tău. Cum spui „Noroc”: Kumbae. Cea mai bună bere: Hite. Pentru ea: Soju.

NEMŢEASCĂ Când nu știi ce, comandă: Spätzle. Când nu știi ce, evită: Milbenkäse (brânză maturată de căpușe). Ar trebui să știi: Nu tăia niciodată cartofii fierţi cu

cuţitul; îi desfaci mereu cu furculiţa. Cum spui „Noroc”: Prost. Cea mai bună bere: Paulaner doppelbock. Pentru ea: Riesling.

JAPONEZĂ Când nu știi ce, comandă: Rulouri cu ton (sau, dacă nu-ţi place peștele, yaki udon, tăiţei cu vită și legume). Când nu știi ce, evită: Futomaki. (Rulourile astea imense sunt aproape imposibil de mâncat fără să te umpli de bucăţi de pește pe sacou.) Ar trebui să știi: Folosește vârfurile ascuţite ale beţigașelor pentru a mânca și pe cele boante, pentru a servi pe ceilalţi.

Cum spui „Noroc”: Kanpai. Cea mai bună bere: Asahi. Pentru ea: Sake.

GRECEASCĂ Când nu știi ce, comandă: Musaca. Sau salată grecească. Când nu știi ce, evită: Taramosalata (icre + ulei de măsline + lămâie = nu-s pentru toată lumea). Ar trebui să știi: Cafeaua nu e servită niciodată cu lapte și are de obicei zaţ pe fundul cănii, așa că renunţă la ultima gură. Cum spui „Noroc”: Stin iyia mas. Cea mai bună bere: Mythos. Pentru ea: Ouzo, dacă se bagă; muscat, dacă nu.

OSPĂTARII ZOOLOGICI Studentul

Artistul înfometat

Angajatul lunii

Veteranul

Chelneriţa de cocktail

Cum îţi dai seama: Citește specialităţile de pe o bucată de hârtie. Atenţie: La recomandările lui. Repetă ce i-a spus managerul să-ţi bage pe gât.

Cum îţi dai seama: După tatuajele pe care încearcă să le acopere. Atenţie: La comenzile prea complicate. N-a dormit de trei zile.

Cum îţi dai seama: Cântă „La mulţi ani” cât ai bate din palme. Atenţie: Cum îl bârfești. E mereu la pândă, gata să servească.

Cum îţi dai seama: N-are nevoie să noteze nimic. Atenţie: Dacă-i vorbești de sus. Omul are memorie de elefant și știe mai bine.

Cum îţi dai seama: Întreabă ce vrei să bei. Atenţie: Să nu prinzi prea mare drag de ea. Flirtează cu tine pentru un singur lucru: bacșiș.

PAG.

142

ESQUIRE BIG BLACK BOOK

TOAMNĂ-IARNĂ

’10

142  

Informaţii esenţiale • Eticheta JAPONEZĂ NEMŢEASCĂ Studentul cuţitul; îi desfaci mereu cu furculiţa. Cum spui „Noroc”: Prost. Cea mai bună b...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you