Page 1

Revista unor copii inteligenţi

NUMĂRUL DE MAI

26 De Comori La Nivelul 5 NOI INTERVIURI… ...luate de la colegii noştri, dar cu iz de olimpiade şi rezultate bune.

MIEZ DE...PRIMĂVARĂ ...adică suntem aproape de sfârşitul clasei a cincea, dar încă nu am scăpat : vin tezele! Deci trebuie să fim atenţi şi să luăm note bune!

CE SE MAI ÎNTÂMPLĂ... …interesant pentru noi, prin oraş, şcoală şi alte locuri aproape de noi. Mai 2009 | Numărul 3

ÎN REVISTĂ... Interviuri | Materiale | Şi multe altele...


26 De Comori La Nivelul 5

CUPRINS

Mai 2009 / volumul 1 / numărul 3

3: Noutaţi 4: Editorial

5: CEI CE AU REUŞIT

7 - 12: MATERIALE 7: Zeii Olimpului 8: Timisoara - Partea a doua 10: Ghicitori 11: Scurta Istorie a Sahului Echipa de redacţie: Redactor şef: Laurenţiu Boran Coordonator: prof. Anca Tyau Colaboratori: Alexandra Modrea, Ioana Florescu, Bianca Indoleanu, Bianca Blajovan, Sergiu Carban, Alexandru Uicoabă, Paul Iusztin Clasa a V-a A Liceul Pedagogic “C. Sylva” Timişoara


Noutăţi

Noutaţi Concurs de fotografie 'Drink it up'

26DCLN5 - Mai 2009

Cum sa obtii din lapte un joc Nintendo Wii? Pur si simplu ia-ti camera de fotografiat si fa fotografii in care sa surprinzi cat de mult iti place laptele tie, familiei sau prietenilor tai. Lasa-ti imaginatia sa zburde si gandeste-te la toate metodele in care oamenii din jurul tau considera laptele, iaurtul, branza, laptele batut sau alte produse lactate ca facand parte dintr-o dieta echilibrata. Dupa termenul limita de inscriere, va fi publicata o galerie foto a celor mai bune fotografii si apoi tu si prietenii tai puteti vota fotografia favorita! Pe langa faptul ca fotografiile favorite vor avea sansa de a fi publicate pe site si imprimate in materialele care vor fi difuzate in Europa, cei trei fotografi castigatori care au obtinut cele mai multe voturi vor castiga un sistem Nintendo Wii, deci pune mana repede pe aparatul de fotografiat! Concursul este destinat tuturor elevilor de scoala primara, gimnaziala si liceu din Uniunea Europeana care nu depasesc varsta de 20 ani. Data limita pentru inscriere este: 31 mai 2009 Mai multe informatiii privind concursul si pentru formularele de participare aici. Sursa : Eurodesk, Hotnews.ro Articol introdus de Boran Laurenţiu

http:// student.hotnews.ro/stiriponturi-5623218concurs-fotografiedrink.htm

03


Editorial

Natura si tezele

L

ecţii, lecţii, dar o mică pauză nu-mi strică.

Trag o privire pe geam… Afară e minunat… e miez de primăvară şi natura e în forfotă. Un cărăbuş grăsuţ şi negru zboară la rasul ierbii, evitând o ciocnire cu zecile de paraşute de puf lansate de o păpădie deranjată de un firicel de vânt. Două albinuţe se întrec zumzăind la culesul polenului, ignorând o muscă care bâzâie. Un ţânţar slăbănog şi somnoros se odihneşte pe o frunză de tei, imperturbabil la mişcările ei. Pe o creangă de tei, un convoi de furnici este oprit de o buburuză adormită în drum. Câteva raze de soare generoase ies dintre crengile teiului încălzind o şopârlă ce s-a oprit pe o piatră răsărită în mijlocul ierbii. E verde, e soare, e zumzet…, dar glasul mamei imi aminteşte că pauza s-a terminat. Hai din nou la învăţat, că e timpul… TEZELOR!

Editor Boran Laurenţiu 04


1

Interviu (interviu)

Cei ce au reusit De Boran Laurenţiu Despre Alexandra Modrea şi Muţiu Eliza

E

le au fost la multe concursuri, dar concursul “Ionel Teodoreanu”

a fost cel mai imbucurator concurs pentru ele. Deci ca sa vedem ce au simtit ele in aceste momente le-am luat un interviu: Cum ti ss -au parut toate aceste concursuri? concursuri Eliza - …Foarte simple. Alexandra - Obositoare dar si usoare. Cum ai reusit sa obtii astfel de rezultate? rezultate Eliza - Am invatat. Alexandra - Am invatat si m-am pregatit mult. Vei mai participa si anul viitor? viitor Eliza - Cred si sper. Alexandra - Daca voi fi selectata… 05


1

Interviu

Ce a fost cel mai placut in acest an scolar? scolar Eliza - ... Alexandra - Rezultatele deosebite, notele bune. Cum ti ss -au parut subiectele(Ionel subiectele Ionel Teodoreanu)? Teodoreanu Eliza - Simple dar prea multe compuneri. Alexandra - Si simple si grele. Un cuvant de sfarsit‌ sfarsit Eliza - Sa obtineti si voi la fel! Alexandra - Pa!La revedere!Invatati!

Ca tr mun ebuie sa lat p cim reg entr u facem u o ri buie si ca tr ce sa fim er l oriceaxati la etest, :concur s, chiar t e orice za, .

Concluzie

06


Materiale

Zeii Olimpului Zeus este stapanul intregului Olimp si al pamantului, fiind necrutator de exemplu cu Prometeu care aduce focul pe pamant oferind caldura si o noua viata, cu pamantenii carora le trimite bolile, nenorocirile si toate relele in Cutia Pandorei, dar si fata de alti zei care nu se supuneau orbeste lui. Tot Zeus pacaleste mai multe pamantence, avand cu ele nenumarati copii, desi era casatorit cu Hera. Poseidon devine stapanul apelor, tuturor marilor si oceanelor, si se casatoreste cu o frumoasa nimfa Amfitrita rezultand Triton. Hadesera stapanul Infernului, al mortii si-al umbrelor, era posac si nesuferit avea un monstru la poarta Tartarului ce se numea Cerber. Hades se casatoresta cu Persefona, pe care o rapeste, aceasta fiind fiica zeitei Demetra. Hestia era considerata focul caldelor camine, focul pe care ardeau jertfele, focul care insemna iubirea. Hestia ramane-n veci fecioara neprihanita, avand grija de casele bietilor muritori. Demetra era zeita belsugului si a recoltei facand ogoarele si livezile sa dea roade, umpland casele pamantenitor cu bucate. Hera devine sotia lui Zeus daruindu-i acestuia copii si bineinteles face mai mult rau decat bine, ca majoritatea zeiilor olimpului,incercand o data sa-l rastoarne pe Zeus. Palas Atena era zeita intelepciunii, ocrotitoarea eroilor in batalii priceputa la arte si mestesuguri scultptura, arhitectura, pictura,broderia si tesaturile de mana dar i-a invatat pe vechii atenieni sa cultive maslinul. Apolo era zeul muzicii de o frumusete si mandrie iesita din comun, cel mai iubit dintre fii lui Zeus. Artemis era zeita vanatoarei, sora marelui Apolo zeita ce ramane casta si care umbla in paduri cu de nimfe cu ea. Hermes avea vorba iscusita era bun la toate, talhar, primind de la Zeus in seama gimnastica, tineretea si sanatatea. Afrodita primise de la Zeus iubirea, viata si frumusetea avandu-l copil pe Eros care umbla cu arcul in spate si care avea in tolba doua feluri de sageti unele de aur inmuiate in foc si miere iar altele de plumb inmuiate in otrava. Hefaistos era zeul mestesugului, locuia in mare si era fiul lui Zeus si al Herei, slut si schilod, casatorit cu zeita frumusetii Afrodita, care-l insela cu Ares Ares era zeul razboiului, se povesteste ca era chipes, dibaci dar ticalos. Dionisos era zeul vinului, al dansului si al dezmatului, umbland prin lume cu nimfe si satiri sa imprastie vita de vie si sa petreaca la nesfarsit.

de Sergiu Carban

07


Materiale Continuare din numărul precedent:

Catedrala Mitropolitană (1936-1946) veritabil simbol al oraşului Prima atestare documentară a localităţii Timişoara este destul de controversată, aceasta fiind plasată de specialişti în 1212 sau în 1266. În 1175 este menţionat comitatul Timiş, dar sursele nu menţionează care este centrul economic şi administrativ al acestuia. În momentul atestării sale acesta făcea parte din comitatul Timiş, o unitate administrativ teritorială a regatului ungar. Teritoriul cunoscut mai târziu caBanat cu centrul administrativ în „Urbis Morisena” (apoi Cenad), fusese cucerit de către maghiari în jurul anului 1030 şi încorporat în regatul ungar. Fiind aşezată într-un punct strategic, de unde putea fi controlată o mare parte a Câmpiei Banatului, atât Timişoara cât şi funcţia de comite de Timiş au devenit din ce în ce mai importante. Timişoara a primit un impuls deosebit în timpul domniei regelui Carol Robert de Anjou, care în urma vizitei sale din 1307 a ordonat construirea aici a unui palat regal. În timpul anarhiei feudale, acesta va muta capitalaUngariei la Timişoara. Numirea lui Iancu de Hunedoara în funcţia de comite de Timiş, în 1440marchează un capitol aparte din istoria Timişoarei. Iancu de Hunedoara a fost cunoscut în întreaga regiune pentru reputata victorie de la Belgrad asupra otomanilor, fiind considerat în acea vreme apărător al creştinătăţii. El a transformat oraşul într-o tabără militară permanentă şi în domiciliul său, după ce s-a mutat aici împreună cu familia. Astfel, cetatea va rămâne în posesia Corvineştilor până în 1490. Un episod deosebit din istoria Timişoarei îl reprezintă asediul cetăţii de către oastea ţăranilor răsculaţi condusă de Gheorghe Doja. Armatele răsculate, formate din iobagi români şi unguri au avut câteva victorii împotriva armatelor nobilimii, dar au fost înfrânte lângă Timişoara de comitele Ioan Zapolya.

08


Materiale Se spune că locul unde Doja a suferit o cumplită moarte, fiind pus pe un scaun din fier înroşit şi ars de viu este marcat de statuia Sfintei Marii din Piaţa cu acelaşi nume a cartierului Iosefin. Totuşi, ultimele ipoteze susţin că torturarea lui Doja a avut loc chiar lângă castel, de unde nobilii au putut urmări macabrul spectacol. Deci, este mult mai probabil ca locul execuţiei să fie undeva în faţa Hotelului Central de lângă Muzeul Banatului. În 1552 o armată otomană de 160.000 de oameni sub comanda lui Ahmed–Paşa atacă şi cucereşte cetatea,aparată de 2310 militari, transformând-o în capitală de vilayet otoman. Comandantul oraşului, Stefan Losonczy, este capturat la 27 iulie 1552 şi decapitat, după o rezistenţă eroică. În castelul din cetate se va instala un guvernator denumit "vali" sau " beilerbei" (uneori cu rang de paşă sau chiar vizir). Primul valiu sau beilerbei al Timişoarei este numit Kasim pasa, zis Gazi Kasım paşa,fost beilerbei al Budei. Pentru aproape 200 de ani Timişoara se va afla sub dominaţie otomană, fiind sub control direct al sultanului şi având un statut special, ca cel al oraşelor Belgrad sau Buda. Cetatea cunoaşte importante transformări; bisericile sunt transformate în moschei, numeroşi musulmani se stabilesc aici, fortăreaţa se transformă în baza necesităţilor strategice otomane. Cu toate acestea, ocupaţia turcească a fost o perioadă de relativă pace, Timişoara fiind folosită de turci mai ales ca punct strategic de plecare pentru campaniile militare la nord-vest. După repetate tentative, Eugeniu de Savoia cucereşte cetatea în 1716, deschizând calea dominaţiei austro-ungare pentru mai mult de 200 de ani. Abia în 1920 Banatul se uneşte cu România iar în Timişoara se instaurează administraţia românească.

Imagine din Piaţa Victoriei cu clădirea Operei, de la balconul căreia Timişoara a fost declarat primul oraş din România liber de comunism În data de 16 decembrie 1989 la Timişoara s-a declanşat revoluţia care avea să ducă la înlăturarea lui Nicolae Ceauşescu şi a regimului comunist din România. Iniţial s-a format o mişcare de protest împotriva mutării forţate a pastorului reformat László Tőkés. Atât enoriaşi cât şi trecători s-au adunat în faţa parohiei acestuia în semn de protest.

Continuarea în numărul următor de Sergiu Carban.

09


Materiale ☺GHICITORI

☺Am un măr aurit Umblă pe sus rătăcit . (soarele) ☺Bărboasă, łine curată casa . (mătura)

☺Labe moi, trec pe oriunde În lăbuŃe gheare-scunde . (pisica)

☺ClopoŃel , mititel , Scoate capul din zăpadă Primăvara să o vadă. (ghiocelul)

de Ioana Florescu

10


Materiale

Scurta Istorie a Sahului

E

xistă mai multe versiuni despre

originea şahului, cele mai răspândite dintre ele consideră ca Ńară de origine India, Persia şi China. Perioada în care a apărut jocul de şah se apreciază că a avut loc între secolul III şi secolul VI. Despre descoperirea jocului sunt nenumărate legende, printre cale una dintre cele mai renumite este legenda cu boabele de grâu. Izvoarele istorice atestă faptul că se juca şah prin secolul VI în Persia. Jocul s-a răspândit prin secolul VII o dată cu extinderea şi invaziunii islamice în Orientul Apropiat, Africa de Nord, BizanŃ, Italia, Europa de Est şi Spania. In evul mediu şahul era considerat de nobili ca un joc de elită, pe când biserica a dezaprobat jocul timp de câteva secole. Prin secolul XVI se vor modifica mult regulile de joc, astfel se poate vorbi că în acel timp a apărut sahul modern. In acel timp era un joc răspândit mai ales în Spania, FranŃa, şi Anglia ulterior în Rusia de unde provin cei mai mulŃi campioni mondiali de şah. In prezent există programe de şah pentru computer care au câştigat partide de şah chiar contra unor campioni mondiali. de Laurentiu Boran 11


În numărul revis

26 De C La Niv

Încă multe m pe data

04.06.

Şi nu uitaţi siteul nostr


urmトフor al stei

Comori velul 5

materiale窶ヲ a de窶ヲ

.2009

ru>revista-va.webs.com

26 De Comori La Nivelul 5, Mai 2009, Nr. 3  

26 De Comori La Nivelul 5