Page 1

Kiosk 32 Verschijnt éénmaal per jaar September 2012 www.lab9.be

Grafics - Supplies - Business - Education - Academy - Stores

KIOSK32_1NL.indd 1

12/09/12 14:09


KIOSK32_1NL.indd 2

12/09/12 14:09


Inhoud Een nieuwe naam voor Online Grafics & Online Grafics. Opportuniteiten met digitale media. Heroriënteren is een noodzaak.

4 5

Digitale Fotografie GMP afwerkingsapparatuur. Zet de puntjes op de i. Lab9 Supplies. Uw specialist in media. Nik Software. Haal meer uit uw foto’s.

8 9 11

Desktop Publishing Adobe Creative Suite 6. Interactieve content creëren. Adobe Creative Suite 6 licenties. Box, licentie of Creative Cloud? Strata Design 3D CX 7. Welkom in de 3D-wereld. Bezoek gratis de vakbeurs. PRINT op 26 & 27 september. Enfocus PitStop 11. Professionals behouden voorsprong. Enfocus Switch. Sleutelrol in de publishingsector

12 15 17 18 20 21

Web & Tablet Publishing Adobe Digital Publishing Suite. E-publishing is binnen handbereik. Twixl Publisher. E-publishing van Belgische bodem. WoodWing Enterprise 8. Software voor efficiënte publicatie. CHILI Publisher. The hottest online document editor. DALiM ES. Online soft-proofing.

22 26 28 30 31

Color Managment Proactief colormanagement.

32

Groot Formaat Printen GMG Production Suite. Eén enkele modulaire applicatie. Nieuwe EPSON grootformaat printer. zuiniger en milieuvriendelijker.

34 36

Computer To Plate Heidelberg Suprasetter reeks. Xerox 700i/770. Kracht, prestaties en waar voor uw geld.

38 40

IT Oplossingen Infortrend Storage. Ideaal voor grafische bedrijven. HELIOS stelt iPad Document Hub app voor. VMware. Virtualisatie voor uw onderneming. Ruckus Wireless Networking. Wat doet die Ruckus nu precies? GroupLogic integreert veilig verschillende computerplatformen.

42 43 44 46 48

Lab9 Supplies Webshop Lab 9 Supplies. www.lab9.be/supplies

49

Lab9 Education De iPad als digitaal bord. Eenvoudig en budget vriendelijk. Leren met Apps. Op iPhone en/of iPad.

50 51

Lab9 Business Het aanbod van Apple. Voor elke professionel de juiste keuze. Mac voor uw bedrijf. Een betrouwbare keuze … Software op Mac voor KMO’s. Office printers van Xerox. Voor kleine en grote bedrijven! iOS en iPad/iPhone in uw bedrijf.

52 54 56 59 60

Lab9 Academy Lab9 Academy. Ontwikkel uw talent, realiseer uw idee!

KIOSK32_1NL.indd 3

61

12/09/12 14:09


Een nieuwe naam voor Online Grafics & Online Supplies Het is een terechte opmerking, onze Kiosk zit opnieuw in een nieuw kleedje. Nieuwe opportuniteiten en veranderingen in onze sector hebben ons daar toe geleid. Lab9 Supplies Geert Coolman Managing Director

N

iettegenstaande de moeilijkere economische situatie, kozen we voor een verdere groeistrategie. In maart 2012 nam ons zusterbedrijf Lab9 de firma GCA met twee vestigingen in Brugge en één in Roeselare over. Om deze groei te ondersteunen, wordt de structuur van het bedrijf aangepast. Vanaf heden spreken we over de groep ‘Lab9’ waartoe de afdelingen Lab9 Store, Lab9 Grafics, Lab9 Supplies, Lab9 Business, Lab9 Education en Lab9 Academy behoren.

GCA groep uit Brugge wordt Lab9 Lab9 uit Kortrijk neemt sectorgenoot GCA uit Brugge over. Online Grafics opende begin 2007 een eerste Lab9 Store in Kortrijk. Het wou daarmee zijn actieradius verruimen naar de particuliere sector. In 2008 volgde snel de tweede winkel in Aalst. Eind 2011 werd in Ieper een derde vestiging geopend. Danzij de overname van GCA komen er drie Lab9 stores bij in Brugge en Roeselare. Daarmee wordt de Lab9 group de grootste Apple Premium Reseller voor Oost- en WestVlaanderen. Met de overname van GCA willen we het concept van onze Lab9 Stores voor de retail verder ontwikkelen, ons versterken in de B2Bmarkt en een groei neerzetten in de scholen. We geloven sterk dat deze overname een solide basis zal vormen voor verdere ontwikkeling van ons bedrijf. De Lab9 Stores werden van in het begin door de klanten geapprecieerd voor hun uitstekende service en hun gratis introductie opleidingen.

Het vroegere Online Supplies wordt Lab9 Supplies. Deze afdeling verzorgt verder de verkoop van verbruiksgoederen voor digitale printers. Ze zijn o.a. gespecialiseerd in allerhande media voor inkjet printers.

Lab9 Business Dit is een nieuwe afdeling die zich richt naar de zakelijke klanten. Met de komst van iPhone en iPad, kiezen zakelijke bedrijven steeds meer voor Apple als oplossing voor hun business processen. De zakelijke markt ontdekt de stabiliteit en de eenvoud van Apple en overweegt meer en meer om hun Windows PC’s te vervangen door Apple. Vooral kleinere KMO’s schakelen over en grote bedrijven kiezen massaal voor de iPad en de iPhone als mobile device. Naast de verkoop van deze producten en diensten, zorgt Lab9 Business ook voor de nodige IT-infrastructuur en de integratie in de bestaande windows omgevingen.

Lab9 Education Meer scholen dan vroeger kiezen tegenwoordig voor Apple binnen hun onderwijsinstelling. Vooral de iPad krijgt veel aandacht als nieuwe technologie binnen het onderwijs. Met behulp van nieuwe digitale content maken studenten en leerkrachten er gebruik van als hulpmiddel tijdens de lessen. Ze vervangen geleidelijk aan de klassieke boeken en werkschriften. Scholen die kiezen voor deze nieuwe technologie moeten eveneens zorgen voor de juiste IT-infrastructuur, zodat hun studenten feilloos kunnen werken. Lab9 Education helpt scholen bij de implementatie van hun IT projecten.

Lab9 Grafics

Lab9 Academy

De grafische activiteiten van het vroegere Online Grafics komen nu terecht in de afdeling Lab9 Grafics. Deze afdeling is veruit de grootste binnen Lab9 en richt zich als systeem integrator naar de markt van grafische communicatie.

Om vandaag in te spelen op de opportuniteiten van nieuwe technologie, is voldoende opleiding noodzakelijk. Hardware en software evolueren snel. Om professioneel te blijven volgen moet u investeren in degelijke opleidingen. Om hieraan tegemoet te komen, start

Lab9 Grafics onder de naam Lab9 Academy een authorised training center op voor Apple & Adobe producten. Cursisten krijgen een professionele opleiding door onze gecertifieerde lesgevers. Na elke Apple opleiding krijgt de cursist de kans om een examen af te leggen, opgesteld door Apple zelf. Wanneer ze hiervoor slagen, krijgen ze een erkend certificaat van de fabrikant waarmee de cursist aantoont dat hij de materie grondig kent. Als werkgever weet u eveneens waar u aan toe bent. Samen met het Qfor label en het AATC label voldoet Lab9 Academy aan de strengste normen, waardoor de klant kan rekenen op de hoogst mogelijke kwaliteit.

Lab9 Stores Lab9 Stores richt zich vooral naar de consument. In 2007 werd het eerste winkelpunt als Apple Premium Reseller (APR) geopend in Kortrijk. Dit werd een succes en al gauw volgde Aalst in 2008 en Ieper in 2011. Door de overname van GCA in 2012 beschikt Lab9 Stores nu ook over twee winkelpunten in Brugge en een winkelpunt in Roeselare. Bij Lab9 Stores geniet de klant van zijn aankoop. Aankopen doen bij Lab9 is een ware beleving. De klant krijgt een warm onthaal, degelijk advies en een goeie demo. Wie buiten gaat met een Apple product, heeft een goed gevoel en wil graag terug komen. Daarbovenop kan de klant genieten van gratis introductielessen en beschikt elk winkelpunt over een eigen hersteldienst.

Juridische benaming Online Grafics blijft. “N.V. Online Grafics S.A.” verdwijnt als brand maar blijft de legale juridische benaming voor alle afdelingen, behalve die van Lab9 Stores. Het adres, registratienummer en btw nummers blijven onveranderd. Lab9 (uitgezonderd de Lab9 Stores) moet dus gezien worden als een divisie van Online Grafics. Lab9 Stores is een aparte b.v.b.a en een dochter onderneming van Online Grafics.

4

KIOSK32_1NL.indd 4

12/09/12 14:09


Opportuniteiten met digitale media Heroriënteren is een noodzaak Net zoals Online Grafics, zouden ook grafische communicatiebedrijven zich best heroriënteren binnen de sector. Ze moeten verder op zoek naar de meerwaarde die ze hun klanten kunnen bieden om hun communicatie te verbeteren.

Geert Coolman Managing Director

P

apier is als media drager altijd het middel bij uitstek geweest om informatie te ontsluiten. Met de komst van digitale media (PC’s, tablets, smartphones…) krijgt papier het zeer hard te verduren. Deze verschuiving is onomkeerbaar en de markt van papier als media drager zal het ongetwijfeld ook in de toekomst nog hard te verduren krijgen. Het aanbod is reeds een lange tijd veel groter dan de vraag en in 2012 werden de gevolgen hiervan duidelijk zichtbaar. Nog nooit maakten zoveel grafische bedrijven gebruik van de WCO wet (Wet op de continuïteit van de onderneming). Helaas biedt dit geen oplossing. Het aanbod moet gewoon dalen in functie van de dalende vraag. Als ondernemer of manager in de grafische communicatie sector, kijkt u best goed rond u heen. Met de komst van de iPad in 2010 werd opnieuw een revolutie in gang gezet binnen onze sector. We zijn nu twee jaar verder en het gebruik van tablets is een enorm succes gebleken. Onlangs las ik een artikel in de Tijd. “Smartphone en Tablet breken records” waarvan me volgende info is bijgebleven: Uit peilingen van het onderzoeksbureau GFK blijkt dat dit jaar 1,8 miljoen smartphones en 800.000 tablets over de Belgische toonbanken gingen. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is het aantal verkochte smartphones hiermee verdubbeld. De verkoop van tablets verviervoudigde zelfs in de periode april-juni tegenover dezelfde periode vorig jaar. Vorig jaar werden er 350.000 tablets verkocht. Prognoses voor de komende jaren zijn alvast veelbelovend: voor volgend jaar wordt een groei verwacht van 33%. In 2014 zou het een verdubbeling worden. Naar schatting zouden er in 2014 35 à 40% van de bevolking over

een tablet beschikken. 70% hiervan zou iPad zijn. In vergelijking met Nederland, verbleken deze cijfers echter. Dit jaar zouden er in Nederland al drie keer meer iPads verkocht zijn dan in België. Deze cijfers tonen aan dat digitale media blijft groeien. Deze groei zal het gebruik van papier alleen nog meer onder druk zetten. De kost om te publiceren op digitale media is ook veel lager dan op papier. Digitale media geven u daarenboven de kans om het gedrag van de consument te analyseren rond uw publicatie, iets waar elke opdrachtgever oor naar heeft. Uit deze feiten mag u besluiten dat de vraag naar interactieve digitale content exponentieel zal toenemen. Hier liggen dus enorm veel opportuniteiten voor onze grafische communicatie sector.

Deze verschuiving is onomkeerbaar en de markt van papier als media drager zal het ongetwijfeld ook in de toekomst nog hard te verduren krijgen. Het aanbod is reeds een lange tijd veel groter dan de vraag.

Om snel en goed te reageren is het belangrijk om te weten in welke markten de tablets het snelst impact hebben. Op deze vraag vond ik een antwoord in een artikel op tabletbiz.com. U kan vandaag acht takken binnen onze industrie onderscheiden waar het professioneel gebruik van tablets een zeer grote impact heeft.

1. De detail handel en externe verkoop. Zowel verkopers in een winkel als vertegenwoordigers op de baan hebben al snel baat bij het gebruik van tablets. Zij kunnen deze zowel gebruiken om transacties te voltooien als om bijvoorbeeld van de stock te raadplegen. Met het fantastisch scherm van de iPad krijgt de vertegenwoordiger een handige tool om zijn producten te promoten op de best mogelijke manier. De app ShowPad is hiervoor een prachtige oplossing. Het verandert uw iPad in een krachtig verkoop en werkinstrument voor presentaties.

5

KIOSK32_1NL.indd 5

12/09/12 14:09


Algemeen wordt aangenomen dat nieuwe technologie maar traag zijn intrede doet in het onderwijs. In werkelijkheid is dit meestal een kwestie van budget. Toch is het zeker opvallend hoeveel scholen en universiteiten reeds geïnvesteerd hebben in tablets. 2. Het onderwijs. Algemeen wordt aangenomen dat nieuwe technologie maar traag zijn intrede doet in het onderwijs. In werkelijkheid is dit meestal een kwestie van budget. Toch is het zeker opvallend hoeveel scholen en universiteiten reeds geïnvesteerd hebben in tablets. Ze worden rechtstreeks gefinancierd door de school ofwel in een deal met de ouders. Hier ligt een enorme opportuniteit voor onze uitgevers om schoolboeken digitaal aan te bieden voor tablets. In de USA lanceren bedrijven als Apple, Google en kno.com betaalbare digitale schoolboeken voor het onderwijs. De tablet wordt een toestel wordt voor studenten om schoolboeken te lezen, aantekeningen te maken en om huiswerk te maken en in te dienen.

3. Gezondheidszorg. Touch screens worden al tientallen jaren gebruikt in de ziekenhuizen, het is dan ook niet verwonderlijk dat tablets snel en op grootschalige wijze in de gezondheidssector ingezet worden. Professionelen uit de sector maken steeds intensiever gebruik van iPads. Chirurgen, artsen en verplegend personeel maken meer en meer gebruik van tablets om hun dossiers op te volgen. Artsen in het bijzonder maken gebruik van tablets om informatie te delen met hun patiënte en om specificaties van medicijnen na te gaan.

4. Justitie en Politiek Tablets sijpelen ook langzaam door in het

professionele leven van zowel advocaten als van politici. We zien een toenemend aantal implementaties (vaak door middel van BYOD of Bring Your Own Device) voor advocaten om tablets te gebruiken in de rechtszaal, terwijl politici ook koortsachtig inspelen op het gebruik ervan. Zowel advocaten en politici maken gebruik van de iPad (en andere tablets) voor het maken en bewerken van hun nota’s. Sommige advocaten laten zelfs hun bewijsmateriaal met behulp van tablets zien aan de rechtbank.

blets een uitstekend apparaat om ter plaatse hun artikels te schrijven. Met behulp van apps zoals Dropbox en Evernote verhogen ze hun productiviteit. Naast het geschreven woord, krijgen ook de advertentie bureaus de mogelijkheid om rijke, multimediale HTML5 advertenties te creëren. De impact van digitale advertenties blijkt hoger te zijn bij tablet gebruikers. Een onderzoek van GFK suggereert al dat tablet lezers bereid zijn direct te kopen via de advertentie zelf.

Bezoek ons tijdens Print 2012

5. Immobiliën Als industrie, is deze markt gekoppeld aan de retail en verkoop. Er is geen enkele twijfel dat een tablet de makelaars enorm kan helpen bij het organiseren en het bijhouden van alle informatie over de verschillende woningen die hij te koop aanbiedt. Hij kan snel potentiële kopers verleiden met interactieve plattegronden en fantastische foto’s.

6. De professionele sport Steeds meer professionele sport teams over de hele wereld, ontdekken dat iPads en andere tablets ideale apparaten zijn voor het bijhouden van hun “playbooks”. Ze maken er gebruik van om achteraf de fases van hun spel te herbekijken.

7. De Luchtvaart Bij de piloten in de cockpit, bij het cabinepersoneel en zelfs voor in-flight entertainment, zijn tablets nu duizenden meters in de lucht terug te vinden, aan boord van zowel commerciële als van militaire vliegtuigen. Tablets worden eveneens gebruikt door het cabinepersoneel om de reizigers te registreren, en hun bestellingen op te volgen. De piloten maken gebruik van tablets om hen te helpen bij de navigatie en om technische handleidingen en papieren kaarten te vervangen.

8. Media en marketing De tablets hebben al een enorme impact op de wereld van de uitgevers. Dat omvat zowel het publiceren van de content als het integreren van on-screen advertenties. Door de verkoop van een app voor iPad of Android, hebben uitgevers voor hun content een nieuwe bron van inkomsten gevonden. Het is voor hen ook een bijkomende manier om hun lezersaantal te vergroten zonder dat het redactionele proces voor journalisten veel moet veranderen. Voor journalisten zijn ta-

Op woensdag 26 en donderdag 27 september organiseert easyFairs in Hal 9 van Brussels Expo de derde editie van de grafische vakbeurs Print. De vakbeurs voor print en cross-media toepassingen.

Bezoek ons tijdens PRINT 2012. U ontmoet er een team van experts. Het is voor u de ideale gelegenheid om uit te kijken welke producten en diensten u kunnen helpen om te innoveren binnen uw bedrijf. We nodigen u graag uit op onze stand B011. U ontmoet er een team van experts. Het is voor u de ideale gelegenheid om uit te kijken welke producten en diensten u kunnen helpen om te innoveren binnen uw bedrijf. Bereidt u voor, spreek met uw leveranciers en ontdek welke richting u best uit gaat met uw bedrijf. Wij laten u kennis maken met de laatste nieuwe ontwikkelingen rond IT, Prepress, Pre-media, Digitale media en Cross-media publishing. In deze kiosk krijgt u een mooi overzicht van onze producten en diensten die we leveren. Voor extra uitleg of een demo, bent u welkom op onze stand tijdens deze vakbeurs. Veel leesgenot Geert Coolman Gedelegeerd Bestuurder

A

L

T

E

6

KIOSK32_1NL.indd 6

12/09/12 14:09


Drie goeie redenen om bij Lab9 langs te gaan:

Kennis van zaken.

Vele accessoires.

Gratis opleidingen.

Wij gaan er prat op alle mogelijkheden

Hoesjes, speakers, bluetooth headsets,

U wilt uw iPad, iPod of iPhone optimaal

te kennen van iOS6, iCloud en de

auto accessoires … Wij hebben ze

gebruiken en volledig vertrouwd raken

integratie met een Mac of PC. Iets wat

allemaal in huis en we kunnen je er

met vele mogelijkheden van het iOS5

niet kan worden gezegd van de vele

ook alles over vertellen. Zo breid je

bestuurssysteem? Dat kan in de gratis

GSM-winkels in je buurt. Kom langs in

de mogelijkheden van je iPad, iPod of

introductieles, waarin u de basisprincipes

één van onze drie winkels en stel al je

iPhone uit met accessoires waar je echt

van iOS leert kennen. Schrijf je in op

vragen.

iets aan hebt.

www.lab9.be/opleidingen

www.lab9.be/stores Doorlopend open van Maandag tot Zaterdag van 10u tot 18u.

Aalst

Brugge centrum

Brugge kaai

Ieper

Kortrijk

Roeselare

Lange Zoutstraat 45 T 053 211 000 E aalst@lab9.be

Geldmuntstraat 13 T 050 612 225 E brugge-centrum@lab9.be

Sint-Pieterskaai 29 T 050 311 703 E brugge-kaai@lab9.be

Boterstraat 27 T 057 422 222 E ieper@lab9.be

Lange Steenstraat 9 T 056 255 555 E kortrijk@lab9.be

Delaerestraat 3 T 051 210 554 E roeselare@lab9.be

KIOSK32_1NL.indd 7

7

12/09/12 14:09


DIGITALE FOTOGRAFIE

GMP afwerkingsapparatuur voor fotografen. Zet de puntjes op de i In onze vorige Kiosk kondigde Lab9 reeds aan dat afwerkingsapparatuur voortaan een belangrijker deel uit zal maken van het productassortiment. De eerste stappen werden gezet met de Neolt electrische en manuele snijsystemen.

Jürgen Verheye Product Specialist Digital Output & Supplies

O

nze eerste ervaringen met deze toestellen waren alvast positief. We besloten dan ook om verder te investeren in apparatuur die uw productieproces versnellen en op een hoger niveau kunnen tillen.

Hieruit ontstond een nauwere samenwerking met GMP Bibliofilm, waardoor we naast snijapparatuur ook inbindsystemen, laminatoren, vouwmachines en riltoestellen aan ons gamma konden toevoegen.

GMP Bibliofilm is gespecialiseerd in het aanbieden van afwerkingsapparatuur en kiest er voor om enkel producten te verdelen die zich onderscheiden in innovatie en/ of een leidende positie in de markt hebben veroverd. Vanuit deze optiek was het voor Lab9 dan ook een logische beslissing om de gestarte samenwerking uit te breiden.

Voortaan maken de volgende afwerkingsapparatuur deel uit van ons gamma: Inbindtoestellen voor de afwerking van documenten met ringen, thermische afwerking, fastback inbinding of inbinding met linealen. Alle toebehoren zoals metalen en plastic ringen en strips voor fastback inbindtoestellen vervolledigen deze productlijn.

Voor plastificatie en laminatie is er een compleet gamma koud en warm laminatoren aan het assortiment toegevoegd. Solide apparatuur waar u jarenlang op kan vertrouwen en waarmee u uw prints net dat tikkeltje meer bescherming en elan geeft. Voor de kleinere afwerking zijn er de vouwmachines en rilsystemen. Werk vanaf nu efficienter dan ooit en win kostbare tijd die u toelaat meer opdrachten aan te nemen en zo verder te groeien. Onze commerciële specialisten beantwoorden graag uw vragen inzake deze apparatuur. Bezoek onze showroom en ontdek wat Lab9 u als oplossing kan bieden. Afwerkinsapparatuur op uw maat, eenvoudig in gebruik en de nodige duurzaamheid om de verhoogde efficientie jarenlang te garanderen.

CAN‘T FIND THE RIGHT SIZE? Try us!

From 10 x 15cm to A1 – Tecco:Photo paper offer every size you could need. Whether it’s postcard, 8 Portrait Studio or poster format, plus all the standard sizes. Our Tecco:Photo range offers a unique range in every size you could ever want. Free ICC RGB profile downloads at www.tecco-photo.com.

KIOSK32_1NL.indd 8

Tecco GmbH | Buchholzstraße 79 | 51469 Bergisch Gladbach | Germany Telefon: +49 (0) 22 02 - 29 24 - 0 | Fax: +49 (0) 22 02 - 29 24 - 99 contact@tecco.de | www.tecco-photo.de

12/09/12 14:09


DIGITALE FOTOGRAFIE

Lab9 Supplies Uw specialist in media “Color the media” is niet voor niets onze leuze! Lab9 Supplies is gespecialiseerd in alle digitale papiersoorten. U zoekt naar inkt voor een water-based printer of een Solvent-based plotter? Of bent u op zoek naar een geschikt Fine-Art papier voor een reproductie van een kunstwerk? Van fotograaf tot drukker, van creatieve mind tot posterprinter, van office tot reclamebureau... Voor iedereen hebben we de inkten, toners, opslagmedia en uiteraard een uitgebreide waaier aan diverse media!

Gregory Williams Account Manager Printers & Supplies

M

et dit artikel willen we u een idee geven over welke media u voor welke toepassing het best kan gebruiken.

Hoe nu juist een papiersoort kiezen? De meeste merken delen hun papier voor inkjetprinters op in fine art-papier en fotopapier. Fine art-papier heeft een eigen textuur die erg prominent kan zijn, waardoor deze vaak wordt gebruikt door artiesten of musea. De term fine art wordt gebruikt voor dikkere papiersoorten, die doen denken aan papier voor tekeningen en/of waterverfschilderijen. Fotopapier lijkt het meest op het chemische papier waarop foto’s in de doka worden afgedrukt en is glanzend of halfglanzend. Maar ook in fotopapier zijn er erg veel verschillen. We zetten de belangrijkste eigenschappen hieronder op een rijtje.

many

voor fotoafdrukken verdeeld in glanzende, halfglanzende en matte papiersoorten. Glanzende soorten reflecteren meer licht, waardoor de kleuren dieper lijken. Voor halfglanzende papieren worden de termen semigloss, luster, silk, satin en pearl gebruikt. Matte papiersoorten hebben een min of meer ruwe bovenlaag die het erop vallende licht in alle richtingen verspreidt. Witheid. Van nature is het meeste papier niet wit maar grijsgrauw. Er worden ‘witmakers’ aan toegevoegd. Witheid is belangrijk omdat fotoprinters geen witte inkt bevatten. Op plekken die in uw foto zuiver wit zijn, wordt gewoon geen inkt op het papier gespoten. Hoe wit die plekken overkomen, wordt dus bepaald door de witheid van het papier zelf. Heeft het papier een lichtgelige kleur, dan is het wit op je foto dus eigenlijk lichtgeel. Gewicht. Het gewicht van papier wordt uitgedrukt in gram per vierkante meter. Voor fotopapier is een gewicht van 200 tot 300 gram normaal. Zwaarder papier is beter, zeker voor afdrukken op groot formaat.

Drager Fotopapier bestaat uit een onderlaag (de drager) waarop één of meerdere coatings in dunne laagjes worden aangebracht. Die onderlaag kan van gewoon papier zijn, dat gemaakt wordt uit cellulose (houtcelstof) die uit bomen wordt gewonnen. Voor duurdere soorten wordt papier uit katoenvezels gebruikt, dat beter bestand is tegen vergeling. Het wordt ook wel lompenpapier (in het Engels rag) genoemd. Bij glanzend fotopapier is de onderlaag meestal uit kunststof.

Inkttype. Inkjetprinters gebruiken ofwel pigmentinkten, ofwel kleurstofinkten (dye). Sommige pigmentinkten geven een slecht resultaat op glanzende of halfglanzende papiersoorten, en kunnen op sommige types zelfs helemaal niet gebruikt worden. Controleer daarom altijd of het papier dat u wilt gebruiken geschikt is voor jouw printer. Het inkttype maakt ook een verschil voor de houdbaarheid van uw afdruk: kleurstofinkten vervagen sneller dan pigmentinkten. De autoriteit op het vlak van houdbaarheid is Wilhelm Research. Op hun website vindt u informatie over de levensduur van verschillende combinaties van printers, inkten en papiersoorten.

Afwerking. Op basis van het glansniveau van de bovenlaag wordt papier

Kleurprofielen. Wanneer u investeert in fotopapier en inkt, wil u natuurlijk dat uw

foto’s zo goed mogelijk afgedrukt worden. Daarom is het essentieel dat u bij het afdrukken het juiste printerprofiel gebruikt. Een printerprofiel is een beschrijving van de kleuren die een printer op een bepaalde papiersoort kan afdrukken, en hoe de printer de kleuren in uw foto moet vertalen naar de kleuren die hij zal afdrukken. Als u op uw computer het juiste kleurprofiel hebt geïnstalleerd, weten programma’s zoals Photoshop en Lightroom hoe ze de kleurinformatie naar de printer moeten doorsturen. Voor de papiertypes van uw printermerk worden de nodige printerprofielen meestal mee geïnstalleerd met de stuursoftware. Andere merken stellen de kleurprofielen ter beschikking op hun website. Let erop dat u het profiel voor het juiste printermodel downloadt en dat u deze bewaart op de juiste locatie.

Welke papiersoorten raden wij u nu aan? Tecco

Voor matte papieren raden we u de PPM210 en de PM230 van Tecco aan. Voordelen van deze papiersoorten zijn dat ze een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding hebben. Deze kunnen ook gemakkelijk gebruikt worden voor dibond en diasec. Voor semi-gloss papiersoorten heeft Tecco een uitstekende gamma. De uitblinker hiervan is de luster, PL285. Met zijn 285 gr kan hij zeer brede kleurengamma aan en geeft heel mooie schaduwen weer. Tecco heeft ook enkele Baryt papieren die tot de beste van hun klas behoren. De BT270 heeft een zacht, satijnen coating waardoor deze zeer geschikt is voor portretten. Deze papiersoort heeft echt de kwaliteit van een traditioneel Baryt papier. De BTG300 heeft dan weer een ultra zacht

9

KIOSK32_1NL.indd 9

12/09/12 14:09


DIGITALE FOTOGRAFIE

en zeer licht glossy oppervlakte waardoor deze zeer geschikt is voor foto’s met veel contrast. Dit wordt vaak gebruikt voor tentoonstellingen. De BTI290 heeft dan weer een warmere kleur waardoor u veel contrast kan verkrijgen in foto’s die een “vintage” look moeten hebben. Als laatste semi-gloss papier raden we u de PPG250 aan, met zijn coating en zijn 250gr grammage is dit een ideaal papier voor alle soorten foto’s. De PUW285 is veruit het beste glossy fotopapier. Door zijn witte glans en weerkaatsing van het licht geeft dit papier de details extra in de foto weer. Voor de Fine Art range van Tecco stellen we de PFR295 voor. Deze is uit 100% katoen gemaakt en is vrij van zuur waardoor deze meer dan 50 jaar oud kan worden. Met zijn natuurlijke kleur geeft hij uitstekende kleuren weer bij warme foto’s. De PFR450 wordt dan weer vaak aangekocht voor zijn ultra zware grammage die kan dienen als uitnodiging of het rechtstreeks plaatsen in een kader. (=zonder op te kleven) De CNW340 is met zijn mat gecoate oppervlak een zeer gemakkelijk op te spannen canvas. Wordt enorm veel gebruikt bij

reproducties van foto’s.

Hahnemühle

Deze fabrikant is al met 425-jarig bestaan de specialist in Fine Art papers. Het was dan ook zeer moeilijk voor ons team om hier een onderscheid in te maken. Voor ons zijn de volgende papiersoorten de beste fine-art papers die in de markt bestaan. Elk van hen hebben speciale kenmerken die de juiste extra touch in de foto’s kan geven: Photo Rag 308gr, Photo Rag Bright White, William Turner, Fine Art Pearl, Fine Art Baryta en de Photo Rag Baryta.

Harman heeft ook een uitstekende baryt, Gloss Baryta die vaak wordt gebruikt voor reclame foto’s of portfolio’s. We hopen dat u hiermee al een duidelijker beeld hebt gekregen over welk papier voor welk onderwerp u best kan gebruiken. Contacteer ons Contacteer ons voor een gesprek en zo meer te weten te komen over de aanpak, mogelijkheden, opleidingen en tarieven.

Harman

Als u toch een diepere zwart-wit of diepere grijze tinten in een matt papiersoort wenst, raden we u aan om de Harman Matt Cotton Smooth of Matt Cotton Textured te gebruiken. Deze geven uitstekende resultaten in zwart-wit beelden of landschappen.

10

KIOSK32_1NL.indd 10

12/09/12 14:09


DIGITALE FOTOGRAFIE

Nik Software Haal meer uit uw foto’s Nik Software ontwikkelt software oplossingen en technologieën voor zowel de professionele digitale beeldmanipulator als voor de amateurfotograaf. Het in Hamburg gelegen bedrijf werd opgericht in 1995 en is de grondlegger van de gepatenteerde U Point technologie.

Dimitri Stevens Training & Application Specialist

Split Preview voor en na terwijl je parameters aanpast.

Viveza 2

N

ik Software ontving met Snapseed de iPad App of the Year Award in de App Store Rewind 2011 en de International TIPA Award 2012 voor de beste Mobile Photo App. In 2011 ontving het inovatieve bedrijf al eens de international TIPA Award voor beste fotografische applicatie met de volledige bundel aan fotografische applicaties. Dankzij de plugins van Nik Software wordt het bijzonder makkelijk om snelle fotorealistische correcties van hoge kwaliteit op uw beelden toe te passen. Nik Software heeft plugins ontwikkeld voor zowel Adobe Photoshop, Adobe Lightroom alsook voor Apple Aperture. De volledige collectie bestaat uit Dfine 2, Viveza 2, HDR Efex Pro 2, Color Efex Pro 4, Silver Efex Pro 2 en Sharpener Pro 3. Het grootste voordeel van al deze plugins is dat je geen complexe selecties en maskers en Alpha-kanalen meer hoeft te maken. In de plaats hiervan wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van de zogenaamde U Point technologie. Alle plugins van Nik Software werken grotendeels op dezelfde wijze waardoor ze eenvoudig zijn om aan te leren. De filters werken zowel op Jpg’s, Tiff’s, slimme objecten als op Camera Raw-bestanden.

Dfine 2 Deze plugin zorgt ervoor dat ruisonderdrukking in een handomdraai wordt klaargepeeld. Door een automatisch profiel toe te passen gaat de software zelf opzoek naar ruis in de afbeelding. Eenmaal gevonden zal de ruisonderdrukking automatisch worden toegepast en kunnen de parameters zoals Contrast Noise en Color Noise worden bijgeregeld. Dfine 2 zal de kwaliteit van zowat elke foto drastisch verbeteren. Vergelijk dankzij de

Deze plugin is naast Silver Efex Pro 2 wellicht de meest gebruikte plugin uit de bundel van Nik Software-oplossingen. Viveza 2 zorgt ervoor dat de kleur en de belichting van uw afbeeldingen in enkele klikken bijgewerkt zijn. Met de Globale en lokale Structure-functie kan u foto’s die op het eerste zicht wat grauw en levensloos ogen in een handomdraai helemaal doen openbloeien. Bovendien is dit ook mogelijk met slimme Photoshop-objecten, waardoor iedere instelling achteraf nog kan worden opgeroepen en eventueel bijgestuurd.

HDR Efex Pro 2 Combineer meerdere opnames tot één verbluffende foto dankzij de gebruiksvriendelijke High Dynamic Range oplossing van Nik Software. U kan hiermee onder andere een hyperrealistische look meegeven aan uw foto’s of onder- en overbelichte foto’s met elkaar combineren tot één krachtige opname. Beelden die niet op een statief werden gefotografeerd worden automatisch verwijderd en dankzij de Ghosting functie worden ongewenste variabelen gewist uit de opnames. In Combinatie met de Filter bibliotheek bekomt u een waaier aan verschillende resultaten in enkele klikken. HDR Efex Pro 2 kan bovendien worden aangestuurd vanuit het onmisbare Adobe Bridge.

Color Efex Pro 4 Manipuleer uw foto’s aan de hand van de 55 fotografische filters. Elk van deze filters kan afzonderlijk worden bijgestuurd en gecombi-

neerd. Geselecteerde Control Points kunnen worden gegroepeerd om instellingen simultaan te kunnen aanpassen op meerdere plaatsen tegelijk in een afbeelding.

Silver Efex Pro 2 Transformeer kleurenfoto’s naar contrastrijke zwart-wit afbeeldingen en voorzie ze van de eigenschappen van een analoge opname. Elke foto kan in zijn geheel worden aangepakt of lokaal aan de hand van zogenaamde Control Points. Gepersonaliseerde kaderranden maken uw foto helemaal af.

Sharpener Pro 3.0 Deze plugin bestaat uit twee onderdelen: de Raw Presharpener en de Output Sharpener. De Output Sharpener laat toe om op te scherpen in functie van de output. Dit kan een scherm of een papiersoort zijn. Ook de opties die vallen onder Creative Sharpening en Selective Sharpening laten toe om verbluffende resultaten te boeken.

Snapseed Snapseed is geen plugin maar een innovatief beeldmanipulatie- en sharing-programma voor Mac OS, iPad of iPhone. Snapseed bestaat over een krachtige suite aan filters, gereedschappen en U Point technologie om in enkele klikken professionele correcties uit te voeren. Snapseed combineert in deze krachtige App technologie van Nik Software’s professionele gereedschappen en hun intuïtieve interface.

11

KIOSK32_1NL.indd 11

12/09/12 14:09


DESKTOP PUBLISHING

Adobe Creative Suite 6 Interactieve content creëren Bij iedere software update zijn we erg benieuwd naar de nieuwe functies. Zullen zij ons voldoende tijd doen besparen? Zal Adobe Creative Suite 6 mijn werk gemakkelijker maken? Zal mijn mijn creatie crossmediaal kunnen verwerkt worden? In welke richting evolueert Adobe software op middellange termijn?

Dimitri Stevens Training & Application Specialist

D

e meeste nieuwigheden in CS6 zullen ons inderdaad veel tijd doen besparen. Bijvoorbeeld de nieuwe gereedschappen om in Illustrator patronen te creëren of Liquid Layout in inDesign om meerdere paginaformaten simultaan vorm te geven. De nadruk bij deze update ligt voornamelijk op verbeterde of geheel nieuwe multimediafuncties. Alles laat ons vermoeden dat deze trend zich in de toekomst versneld zal verderzetten. In uw vertrouwde Photoshop omgeving is het nu bijvoorbeeld mogelijk om eenvoudig 3Dobjecten, video en zelfs geluid te integreren en te editeren. Adobe Creative Suite 6 biedt voor velen een nieuwe ervaring op het gebied van digitale mediaontwikkeling om razendsnel te werken en overal je publiek overal te bereiken. Creative Suite-toepassingen zijn voortaan ook beschikbaar via Adobe Creative Cloud. Zo downloadt en installeert u deze toepassingen wanneer het u uitkomt en krijgt u toegang tot extra toepassingen, nieuwe functies en services.

Wat is Creative Cloud? Adobe Creative Cloud is de digitale hub waar u elke Adobe Creative Suite 6 toepassing van kunt downloaden en installeren. U krijgt toegang tot online services om bestanden te delen, samen te werken en te publiceren. Dankzij Adobe Creative Cloud kan u creatief zijn onderweg. Download en installeer de nieuwe Adobe Creative Suite 6-apps en een schat aan extra gereedschappen en services, waaronder Adobe Acrobat, Lightroom en de Adobe Touch Apps. Synchroniseer, sla op en deel Maak gebruik van cloudgebaseerde

opslag en apparaatsynchronisatie, zodat u overal en altijd toegang hebt tot uw werk en het makkelijk kunt delen. Deel in een oogwenk bestanden met uw collega’s en klanten, waar en wanneer u wil. Publiceer apps en websites Dankzij Creative Cloud is er geen belemmering meer om uw content de wijde wereld in te sturen. Publiceer in een handomdraai uw website met de hostservices van Adobe. Gebruik Adobe Digital Publishing Suite Single Edition om verbluffende digitale publicaties te leveren op de iPad. Uw werk groeit met u mee, en zo ook uw publiek. Blijf een stap voor Uw Creative Cloud lidmaatschap bevat upgrades naar alle nieuwe versies vanaf hun

release, plus nieuwe functies en services in de tussentijd. Zo kunt u steeds op nieuwe manieren creëren en delen en houden uw creatieve gereedschappen gelijke tred.

CS6 Design & Web Premium Produceer indrukwekkende designs voor gedrukte en digitale publicaties. Wat is Design & Web Premium? Adobe Creative Suite 6 Design & Web Premium is de ultieme werkset voor professioneel ontwerp. Lever opvallende, digitale afbeeldingen en vervaardig beeldmateriaal dat scherp blijft bij vergroten of verkleinen. Creëer de lay-outs van indrukwekkende pagina’s voor drukwerk, bouw HTML5/ CSS3-websites voor elk scherm en ontwerp apps voor tablets en smartphones.

12

KIOSK32_1NL.indd 12

12/09/12 14:09


Prestaties op recentere besturingssystemen met de Mercury Engine Werk supersnel aan complexe bestanden dankzij de nieuwe krachtige Mercury Engine in Photoshop en Illustrator. Retoucheer afbeeldingen in Photoshop en pas creatieve effecten toe in Illustrator met ongekende snelheid en responsiviteit. Haal voordeel uit de volledige kracht en prestaties van de nieuwe Windows- en Mac OS-systemen. Photoshop, Illustrator en Dreamweaver bieden geïntegreerde 64-bits ondersteuning voor supersnelle creativiteit en productie.

DESKTOP PUBLISHING

Top features

loos aaneengesloten vectorpatronen. Afbeeldingen overtrekken. Converteer rasterafbeeldingen naar bewerkbare vectoren met een volledig nieuwe engine voor het overtrekken van afbeeldingen. Behaal zuivere lijnen, nauwkeurige aanpassingen en betrouwbare resultaten zonder complexe bedieningselementen.

Adobe Photoshop Extended CS6 Creatieve 3D-mogelijkheden in Photoshop Extended. Voeg snel diepte toe en creëer ongewone effecten met de krachtige 3D-bewerkingsgereedschappen. Maak opvallende 3D-logo’s en -beeldmateriaal op basis van tekst en vormen en bewerk, manipuleer en schilder direct op 3D-modellen. Videobewerking in Photoshop Extended. Bewerk video’s en voeg ze in je digitale publicatieprojecten in. Combineer snel videofragmenten en stilstaande beelden met behulp van overgangen, audio en effecten, zoals pannen en zoomen.

Adobe Illustrator CS6 Unieke vectorafbeeldingen in Illustrator. Maak vectorillustraties van topkwaliteit voor elk project: van logo’s tot illustraties voor advertenties, verpakkingen, affiches, productfiches en meer. Gebruik nauwkeurige tekengereedschappen en expressieve natuurlijke penselen om afbeeldingen te maken die opvallen. Verlopen op lijnen toepassen. Pas verlopen toe op u penseelstreken (in de lengte, in de breedte of in de penseelstreek zelf) en dit met volledige controle over verloop en doorzichtigheid. Patronen maken. Maak eenvoudig naad-

Adobe Dreamweaver

Adobe inDesign CS6 Meerdere versies in één InDesign-bestand. Beheer efficiënt meerdere lay-outs op basis van één verzameling van content. Gebruik Alternatieve lay-out om meerdere versies in één document te maken. Pas Liquid lay-out toe om tijd te winnen bij het aanpassen van content aan een nieuw paginaformaat of een nieuwe oriëntatie. Publicaties voor tablets in InDesign. Gebruik InDesign om mediarijke publicaties voor de iPad en andere tabletapparaten te maken. Voeg er interactieve elementen aan toe, zoals pannen en zoomen, diavoorstellingen, audio en video. Deze zaken zijn nu ook mogelijk voor Apple iPhone. Upload u creaties naar de Adobe Digital Publishing Suite voor distributie. eBooks maken in InDesign. Creëer boeiende eBooks met verfijnde typografie en afbeeldingen die automatisch worden vergroot of verkleind zodat ze op vrijwel elk scherm passen. Voeg video en audio in InDesign-lay-outs in en exporteer naar de EPUB-indeling. Ingesloten audio en video worden afgespeeld op mobiele apparaten die HTML5 ondersteunen, zoals de iPad. PDF-formulieren in InDesign. Maak formuliervelden rechtstreeks in Adobe InDesign voordat u naar PDF exporteert. U kunt in InDesign ook de tabvolgorde instellen vanuit het deelvenster Artikelen. Robuuste preflighting. Maak bestanden klaar voor productie gedrukte en digitale lay-outs door fouten in InDesign op te sporen met Actieve preflight of met behulp van robuuste preflightcontroles en -correcties in Adobe Acrobat® X Pro.

Aanpasbare weblay-outs in Dreamweaver. Gebruik vloeiende rasterlay-outs om stijlen en regels te definiëren voor aanpasbare weblay-outs die schaalbaar zijn en fantastisch ogen op schermen van vrijwel elke grootte. Maak op standaarden gebaseerde HTML5/CSS3-websites en ontwerp voor tablets en smartphones zonder code te schrijven. Integratie met overige gereedschappen en services van Adobe. Profiteer van integratie met de Adobe Digital Publishing Suite, Adobe Creative Cloud en Adobe Touch Apps binnen Design & Web Premium.

Opleidingen bij Lab9 Academy Schrijf in op één van onze professionele trainingen. Meer info op onze website. www.lab9.be/academy

13

KIOSK32_1NL.indd 13

12/09/12 14:09


DESKTOP PUBLISHING

Nu voor slechts 69,99 per maand * Kijk op lab9.be/CS6 voor meer informatie

*Prijs is exclusief BTW en op basis van een jaar lidmaatschap

Stap over op de Creative Cloud!

14

KIOSK32_1NL.indd 14 Cloud Adv 230x280.indd 1

12/09/12 14:09 9/4/12 2:10 P


DESKTOP PUBLISHING

Adobe Creative Suite 6 licenties Box, licentie of Creative Cloud? Iedereen die ooit Adobe aankocht, werd ongetwijfeld al eens geconfronteerd met de ruime mogelijkheden die Adobe hiervoor biedt. Bij de release van Adobe CS6 werd ook Creative Cloud voorgesteld, wat nog meer vragen over de aankoop mogelijkheden met zich meebracht. Het werd dus hoog tijd om duidelijkheid te scheppen. Hannelore Vanhaverbeke

De software box

nog niet over de opslagruimte die boxen innemen in heel wat kantoren. Aangezien u ten alle tijde moet kunnen bewijzen dat u beschikt over een serienummer, kan u deze dozen niet zomaar weggooien.

*Prijs is exclusief BTW en op basis van een jaar lidmaatschap

Dit is de klassieke manier om software aan te kopen. U koopt een doos met daarin een DVD met alle installatie files en uw serienummer. Deze manier van werken brengt echter een aantal nadelen met zich mee. Zo zal een doos van Adobe altijd een langere levertermijn met zich meebrengen. Zowel Adobe zelf als de toeleveranciers staan niet meer volledig achter deze oplossing en voorzien dus maar een kleine voorraad, waardoor de levertermijn soms kan oplopen. Wanneer een doos moet opgestuurd worden, komen hier uiteraard ook transportkosten bij. Dan spreken we

Electronische licenties Een aantal jaar geleden begon Adobe hun licenties electronisch te verdelen (per e-mail). Er moeten hierbij geen dozen meer geproduceerd en getransporteerd worden, wat de levertermijn heel wat verkort. De licentie wordt aan de hand van een certificaat op naam van uw firma per mail bezorgd. Op enkele werkdagen kan u een Adobe licentie al ontvangen. Indien u dat wenst, kan u zelfs meteen aan de slag met de software door op www.adobe.be een proefversie te downloaden en te installeren. Op het moment dat u de licentie ontvangt, kan u heel eenvoudig uw serienummer invullen op deze proefversie. Wie toch nog steeds liever een DVD gebruikt voor de installatie, kan voor een kleine meerprijs een installatie DVD aankopen. Deze is niet gebonden aan een licentie. U kan ĂŠĂŠn DVD aankopen en

Voorbeeld van een electronische licentie.

15

15 9/4/12 KIOSK32_1NL.indd 2:10 PM

12/09/12 14:09


DESKTOP PUBLISHING

deze gebruiken voor de installatie van al uw licenties. Een groot voordeel voor de IT dienst binnen uw bedrijf is dat er bij elektronische licenties één zelfde serienummer gebruikt wordt voor alle licenties die u aankoopt. Stel dat u tien licenties van de Master Collection hebt aangekocht, dan zullen alle tien deze licenties hetzelfde serienummer hebben. Met het certificaat dat u ontvangt, kunt u ten allen tijde bewijzen dat u dit serienummer tien keer mag gebruiken. Bij aankoop van een electronische licentie (van de Adobe Creative Suites) krijgt u ook altijd een serienummer voor zowel Windows als Mac. Indien u later een nieuw toestel aankoopt en dit werkt op een ander platform, dan is dat geen enkel probleem. Bij een box moet u op dat moment een tweede box gaan aankopen, want u koopt een box voor Mac of een box voor Windows. Stel dat u op een bepaald moment uw certificaat niet meer terugvindt, kunt u deze altijd bij ons opvragen. Wij raden u echter aan om al uw certificaten op een centrale plaats te bewaren. U zal merken dat u in plaats van een volledige kast, slechts een fijn mapje zal nodig hebben. Adobe heeft twee soorten electronische licenties: TLP- en CLP-licenties. TLP staat voor Transactional Licensing Program. Dit is de standaard manier om electronische licenties aan te kopen. Hier wordt echt per aankoop gewerkt, u hebt geen contract met Adobe. Hoewel men hier al spreekt over volume licenties, kan u ook één enkele licentie via TLP aankopen, indien nodig. CLP staat voor Contractual Licensing Program. Elke licentie krijgt een puntenwaarde. Die vindt u altijd terug op uw offerte. Wanneer alle licenties in uw aankoop in totaal 10.000 punten of meer bevat, kan u een CLP contract aangaan met Adobe. Een licentie Design Standard (full, geen upgrade) is 1300 punten, zodra u bijvoorbeeld acht volledig nieuwe licenties Design Standaard aankoopt, kan dit voor u interessant zijn. Een CLP contract is twee jaar geldig; tijdens deze twee jaar kunt u uw licenties aan voordeligere prijzen aankopen. Het is slechts bij de eerste aankoop dat er 10 000 punten moet gehaald worden, vanaf dan kunt u zelfs één enkele licentie aankopen aan deze voordelige prijzen. Bij CLP bestaan er meerdere levels. Standaard start u uw CLP contract in Level 1. Uw punten worden verder na elke aankoop opgeteld en indien u tijdens die twee jaar in totaal reeds 100.000 punten verzamelde, komt u in Level 2 terecht, wat nog voordeliger is dan Level 1. Bij het verlengen van uw contract komt u dan ook in dit level terecht. Bij verlenging van een CLP contract wordt bekeken hoeveel punten u verzameld hebt in de laatste twee jaar. Aan de hand daarvan wordt het level bepaald waarin u uw aankopen zal kunnen doen.

Adobe Creative Cloud brengt online opslagruimte en de meest up to date versies

Creative Cloud Team Ready Wanneer u werkt met boxen of electronische licenties, dan bent u eigenaar van deze licentie en blijft deze onbeperkt geldig. Om naar de nieuwste versie over te schakelen, zal u een upgrade moeten aankopen. Indien u het liefste altijd met de meest recente software werkt en u meerdere programma’s van de verschillende suites nodig hebt, dan wordt Creative Cloud interessant. Dit geeft u een jaar lang recht op de meest recente software van de Master Collection (= de meest volledige Creative Suite). Daarbij kan u dan ook genieten van een aantal

programma’ s die enkel via Creative Cloud beschikbaar zijn (Muse en Edge). U krijgt opslagruimte ter uwe beschikking waar u uw files ‘in the cloud’ kan opslaan en dus vanop eender welke computer kan aanpassen. U kunt zelfs op uw mobile device via de touch apps aanpassingen brengen aan uw documenten. Na een jaar, moet u uw

Creative Cloud membership verlengen om nog te mogen werken op deze software. Creative Cloud bestaat in een Individual versie en in een Team versie. De Creative Cloud Individual is enkel verkrijgbaar via de website van Adobe en is vooral interessant voor mensen die thuis als hobby de Creative Suite gebruiken. Er is een Creative Cloud opslagruimte en het gebruik van een licentie voor één jaar voorzien voor die ene persoon. Een Individual membership moet aangegaan worden op naam van een individuele persoon en is dus geen eigendom van de firma. Wanneer een werknemer verandert van job, kan hij blijven werken op de software en de firma niet meer. Zodra u professioneel aan de slag gaat met Adobe, wordt Creative Cloud Team Membership aangeraden. Een Team abonnement wordt aangegaan op naam van de firma en blijft ook ten alle tijde binnen die firma. De installatie voor meerdere gebruikers bij een Team Membership is ook een stuk eenvoudiger aangezien iedereen met hetzelfde serienummer werkt. Daarenboven kunnen verschillende medewerkers dezelfde cloud storage gebruiken. Als de ene medewerker dus een document online bewaart, zal een andere medewerker hieraan kunnen verder werken. Dit verhoogt de efficiëntie binnen uw firma aanzienlijk.

16

KIOSK32_1NL.indd 16

12/09/12 14:09


DESKTOP PUBLISHING

Strata Design 3D CX 7 Welkom in de 3D-wereld Verleg uw creatieve grenzen en geef uw ontwerpen een fotorealistische look! Presentatie Dimitri Stevens Training & Application Specialist

D

e ervaring leert ons dat wanneer we de kans krijgen om eventjes te demonstreren wat er met 3D mogelijk is, de monden letterlijk openvallen! 3D lijkt voor velen onder ons “een ver van ons bed gebeuren” die vaak met de verpakkingsindustrie en architectuur wordt gelinkt. Maar niets blijkt minder waar. 3D kan voor vrijwel iedereen een meerwaarde betekenen. Zo kan 3D bijvoorbeeld gebruikt worden voor het fotorealistisch presenteren van een huisstijl. Op deze manier voelt men beter de materiaaleigenschappen aan. Transparante elementen, opdrukken in goud of zilver, plooien en zoveel meer kunnen niet meer foutief worden geïnterpreteerd. Maar 3D kan ook aangewend worden om diepte te geven aan tekst of als grafisch ondersteunend element in een opmaak.  Uiteraard is het in de eerste plaats bedoeld om uw creatieve ideeën tot leven te brengen. Een correct opgebouwd 3D-object kan zodanig realistich zijn dat het onderscheid met een foto nauwelijks merkbaar is voor meest getrainde ogen. 

Fotorealistisch ontwerpen Om uw ontwerpen vlot op een fotorealistische manier te presenteren of om deze te integreren in bestaande foto’s kan je gebruik maken van Adobe Photoshop Extended in combinatie met Strata Design 3D CX 7. Adobe Photoshop Extended ondersteunt namelijk native 3D-objecten. Werken in een 3D omgeving is in vele opzichten vergelijkbaar met studiofotografie. Je creëert of plaatst bestaande objecten in een ruimte, je bepaalt de materialen, de ondergrond, de belichting en maakt er tenslotte een opname van, de zogenaamde “rendering”. Met andere woorden zal je net zoals in een echte studio de 3DScene van achtergronden, lichteffecten en reflectiepanelen kunnen voorzien. Het is zelfs mogelijk om de camera te bepalen waarmee je wenst te fotograferen, alsook de lens ervan en nog veel meer.

Door een huisstijl met briefpapier, enveloppes en naamkaartjes fotorealistisch te presenteren als 3D-objecten, wekt u bij de opdrachtgever de indruk dat het object reeds echt bestaat! Deze presentatiewijze zal veel meer impact hebben op de klant dan bijvoorbeeld een plat, statisch pdfbestand. Bovendien worden interpretatiefouten vermeden en blijft er steeds een link bestaan tussen het 2D drukklare bestand en het fotorealistische 3D-object. Zodoende kunnen er op elk moment correcties in de 2D omgeving worden aangebracht die simultaan zullen plaatsvinden in de 3D presentatie. Een groot voordeel van de huidige Design 3D CX versie tegenover versie 6 is dat het gedeelte UV-Mapping vanaf nu is geïntegreerd in de applicatie. UV-Mapping dient om de texturen exact op de juiste plaats te kunnen positioneren. In vorige versies diende dit te gebeuren in Third Party programma’s zoals Wings 3D.

Voor welk 3D programma kan ik het best kiezen? Er bestaan tal van 3D-applicaties (zoals Autodesk Maya, AutoCAD, 3D Studio Max, Google SketchUp, enz...), maar wat heb ik in mijn situatie echt nodig? Sommige 3D-applicaties zoals Autodesk Maya zijn bijzonder geavanceerd maar tegelijk bijzonder gecompliceerd voor

diegenen die nog niet vertrouwd zijn met de 3D-wereld. Anderzijds bestaan er programma’s zoals de gratis versie van Google SketchUp die heel eenvoudig zijn in gebruik maar weinig te maken hebben met de fotorealistische rendermogelijkheden van professionele 3D-software. De gulden middenweg is de CrossPlatformoplossing Strata Design 3D CX 7 voor Apple of Windows.

Enkele voordelen van Strata Design 3D CX 7 - Gebruiksvriendelijk. - Apple en Windows compatibel. - Fotorealistisch presenteren en animeren. - Integratie van 3D-objecten in bestaande foto’s. - Dankzij de Strata plugin blijft u in een vertrouwde (Adobe Photoshop) omgeving werken bij het bewerken van de texturen. - 3D-objecten kunnen met de gratis Adobe Reader software bekeken en zelfs geroteerd worden. - Korte leercurve. - Betaalbaar in vergelijking met gelijkaardige 3D programma’s.

Opleidingen bij Lab9 Academy Schrijf in op één van onze professionele trainingen. Meer info op onze website. www.lab9.be/academy

17

KIOSK32_1NL.indd 17

12/09/12 14:09


DESKTOP PUBLISHING

Bezoek gratis de vakbeurs PRINT 2012 op 26 & 27 september PRINT2012 (Brussels Expo, 26 & 27 september) is de Belgische vakbeurs voor print, publishing en direct mail. De derde editie zet opnieuw in op een geslaagde combinatie van exposanten, content en networking.

Kennis & networking Nieuw in 2012 is het seminarprogramma Print2Day, dat wordt georganiseerd door BDMA (the Belgian Direct Marketing Association) en Febelgra (de federatie van de Belgische grafische sector). Tijdens de twee beursdagen neemt Print2Day de volledige flow van een direct mailing onder de loep: van creatief ontwerp, databasemanagement, technische en praktische mogelijkheden tot handling en fulfillment. Via praktische cases en tips & tricks leren bezoekers een direct mailing uitbouwen tot een echt succes. Print2Day is een must voor drukwerkaankopers en marketeers, maar ook voor grafische ondernemers die de dienstverlening naar hun klanten willen uitbreiden en/of optimaliseren. Op woensdagavond 26 september worden, tijdens de uitreiking van de Grafische Gazellen, per gewest de bedrijven gelauwerd die qua investeringen en omzet de TOP 500 van grafische bedrijven aanvoeren. De uitreiking wordt bovendien voorafgegaan door een masterclass inkjet na Drupa. Een uniek kennis- en netwerkmoment voor de sector i.s.m. Grafisch Nieuws.1 badge voor 3 beurzen:

PRINT2012 wordt gelijktijdig georganiseerd met 2 andere industriële vakbeurzen van easyFairs, nl. EMPACK en PROLOGISTICS. Bezoekers kunnen op die manier met 1 enkele badge ook kennismaken met de laatste verpakkingsmaterialen en –oplossingen (EMPACK) en logistieke oplossingen (PROLOGISTICS).

Praktische Info PRINT 2012 Brussels Expo, hall 9 & patio Woensdag 26 september: 10.00 – 21.00 Donderdag 27 september: 10.00 – 18.00 Alle info en gratis registratie op www.easyFairs.com/PRINT-BE

18

KIOSK32_1NL.indd 18

12/09/12 14:09

210_29


DESKTOP PUBLISHING

PRINT2012 DE VAKBEURS VOOR PRINT, PUBLISHING & DIRECT MAIL 26 & 27 september 2012 Brussels Expo

UW NETWERK VOOR DRUKWERK & DIRECT MAILING • Ontmoet uw potentiële leveranciers face-to-face • Laat u inspireren door het seminarprogramma Print2Day

(powered by BDMA & Febelgra)

• Kom naar de uitreiking van de Grafische Gazellen

(i.s.m. Grafisch Nieuws & Trends Top)

Surf naar www.easyFairs.com/PRINT-BE voor alle info en uw gratis toegangsbadge

Cataloguspartner

Mediapartners

Industrial media partner

ALS ALLE 19 VAKBEURZEN ZO GEMAKKELIJK WAREN! 210_297_PRINT_BE_2012_NL&FR_03.indd 1 KIOSK32_1NL.indd 19

21/08/2012 9:18:04 12/09/12 14:09


DESKTOP PUBLISHING

Enfocus PitStop 11 Professionals behouden voorsprong Het geautomatiseerde gebruik van metadata (bijv. JDF en XML) voor de verwerking van jobs via PitStop Server introduceert een nieuw niveau van automatisering.

Laurent De Wilde Application Specialist Premedia Automation

H

et nieuwe PitStop Pro 11 en PitStop Server 11 maken optimaal gebruik van de kracht van de controle- en correctiemogelijkheden van de PitStop engine met waarden die door de gebruiker worden ingevoerd of automatisch worden opgehaald uit de metadata van de job. Die worden door de Preflight Profiles gebruikt om te beslissen welke controles en correcties moeten worden overschreven en welke vatbaar zijn voor wijzigingen bij de verwerking van de job. Snelle en correcte koppeling van de PDF aan specifieke eisen van klanten zorgt voor een snellere en nauwkeurigere klantenservice. De globale kwaliteit verbetert en processen worden gestandaardiseerd. PitStop Pro 11 zal klanten de mogelijkheid bieden om slimme waarden te gebruiken om een PDF te controleren en corrigeren, terwijl gebruikers van PitStop Server 11 zullen kunnen profiteren van een nieuw niveau van volledig onbemande automatisering. PitStop Server preflight instellingen en waarden kunnen worden aangestuurd door jobspecifieke informatie zoals JDF- of XML-jobtickets, die vaak worden gegene-

reerd door een MIS-systeem (Management Information System) of een advertentiebeheersysteem.

gestroomlijnde interface en slimmere tekstbewerking Ook nieuw zijn de verbeteringen en veranderingen in de interface van PitStop 11. Die is nu strakker en meer gestroomlijnd. Dat maakt het preflighten en navigeren een

stuk gemakkelijker. PitStop 11 voorziet ook slimmere tekstbewerking. Zo stelt een handige “Find and Replace” tool voor tekst PitStop Pro gebruikers u in staat snel een woord op te zoeken en die indien gewenst onmiddellijk te vervangen, zonder dat de bestaande indeling van de PDF wijzigt. Bovendien wordt tekst indien nodig automatisch opnieuw samengevoegd op één regel. Dat zal het gebruiksgemak en de bewerkingsmogelijkheden aanzienlijk verbeteren.

Slimme versus vaste waarden voor preflighting en correcties

Het verschil tussen slimme en vaste waarden voor Preflight Profiles is van cruciaal belang voor inzicht in de toegevoegde waarde van het nieuwe PitStop Pro 11 en PitStop Server 11. Vaste waarden zullen steeds minder vaak worden gebruikt. Al die waarden vormden samen een Preflight Profile. Telkens als u ook maar één voorwaarde – of variabele – van een Preflight Profile wilde

veranderen, moest u een compleet nieuw Preflight Profile maken. Dat betekende dat u alle variabelen/voorwaarden opnieuw moest invoeren. Slimme waarden maken Preflight Profiles dynamisch: ze voldoen aan de specifieke jobeisen, die worden aangegeven via metadata (handmatig in het geval van PitStop Pro en automatisch in het geval van PitStop Server).

20

KIOSK32_1NL.indd 20

12/09/12 14:09


DESKTOP PUBLISHING

Enfocus Switch Sleutelrol in de publishingsector Switch 11 is een nieuwe generatie van Switch, die toekomstbestendig is. Deze nieuwe versie is een ware transformatie, die het resultaat is van meer dan een jaar lang procesverbeteringen achter de schermen in combinatie met doelgericht marktonderzoek.

Laurent De Wilde Application Specialist Premedia Automation

I

n plaats van te kiezen uit drie versies van Enfocus Switch (Light, Full en Power), kunnen klanten Switch nu volledig aanpassen op basis van hun unieke behoeften. Een eerste essentieel verschil is de nieuwe, veelzijdige Switch Core Engine. Die is de onmisbare hoeksteen voor alle Switch processen en is tegelijkertijd nu zelf een automatiseringsoplossing voor automatisering van de meest voorkomende, tijdrovende taken waarmee publishing- en productiebedrijven dagelijks te maken hebben. Daarnaast zijn er acht extra modules. Die bieden de meest gevraagde functies op de markt voor slimme connectiviteit met bestaande of nieuwe prepress-, databaseen andere toepassingen. Er is een Configurator, Metadata, Database, Scripting, SwitchClient, Web Services, Performance en SwitchProxy module. Op vraag kan Enfocus nog andere modules ontwikkelen. Bovendien kunt u zelf de Scripting module gebruiken voor specifieke integratiebehoeften.

de open architectuur van Switch is de spreekwoordelijke lijm die alle systemen en toepassingen voor publishing en productie met elkaar verbindt, en dit zonder dat ze extra software hoeven te kopen.

Voordelen van Switch Het maximum halen uit bestaande systemen en medewerkers. Succesvol gebruik maken van Switch resulteert in een enorme tijdwinst en verbetering van de efficiëntie. Door met Switch de werking van hun systemen te automatiseren, vergroten bedrijven hun winstmarges. De automatisering bespaart tijd, zodat medewerkers tijd kunnen investeren in het perfectioneren van de kwaliteit en service om bestaande klanten te binden en daarnaast ook tijd hebben om nieuwe omzet en klanten binnen te halen. Switch speelt een cruciale rol in onzekere tijden van verandering. De markten voor digitaal drukken, cross-media publishing of publishing via meerdere kanalen zijn markten die een hoge groei kennen.

Enfocus Crossroads

Deze toepassingen stellen drukkers en andere dienstverleners in staat om nieuwe mogelijkheden aan te bieden, zoals grootformaat productie, variabele data printing en uitvoer via nieuwe media. Er zijn echter verschillende redenen waarom die bedrijven moeite hebben om hun conventionele en nieuwe digitale worfklows aan elkaar te koppelen en twijfelen hoe ze dat moeten aanpakken. Dit is een van de meest perfecte toepassingen van Switch:

Enfocus Crossroads is een community rond Enfocus Switch automatisering. De community bestaat uit Crossroads Application Partners, Crossroads Integration Partners en Switch gebruikers. Het biedt andere Switch gebruikers en geïnteresseerden best practices voor automatisering. Een specifieke Crossroads webportaal (www. crossroads-world.com) biedt als uitgebreide informatiebron een brede waaier aan informatie over de Crossroads Partners en hun geïntegreerde oplossingen.

21

KIOSK32_1NL.indd 21

12/09/12 14:09


WEB EN TABLET PUBLISHING

Adobe Digital Publishing Suite E-publishing binnen handbereik Adobe Digital Publishing Suite (Adobe DPS) is een oplossing die InDesign gebruikers de mogelijkheid geeft om hun bestanden te verrijken met multimedia en andere interactieve toepassingen, en vervolgens deze digitale publicaties naar buiten te brengen als een app op alle belangrijke computertablets zoals de Apple iPad. Makkelijk, leuk en vooral zéér instapbaar voor bestaande InDesign gebruikers of voor de bestaande InDesign gebruikers

Bart Van de Wiele Training & Application Specialist

W

e leven in een moderne wereld waar de meeste mensen op een snel tempo leven. We hebben een job tijdens de dag, een gezin, vele vrienden en plannen tijdens het weekend. Kortom, er is niet altijd veel tijd om zelf op zoek te gaan naar nieuws, actualiteit, of een trip naar de boekhandel voor ons favoriete magazine. Ook voor bedrijven is communicatie niet altijd even makkelijk waarbij er veel tijd en geld wordt geïnvesteerd in printmailings waarvan

de return-on-investment onzeker is. Het is erg belangrijk om leads naar de website te genereren, en uiteraard voldoende “followers” en “friends” te hebben op de gekende sociale media kanalen. En voor al deze redenen biedt e-publishing een haalbaar alternatief ten opzichte van print. Digitale publicaties bundelen de kracht van multimedia, zoals afbeeldingen, video en HTML informatie, met de snelheid van het internet, gericht naar onze mobiele toestellen. Mobiele toestellen die meer en meer de huizen van gewone gezinnen binnendringen en laptops en desktop computers vervangen. Digitale publicaties zijn direct, snel, up-to-date, makkelijk en vooral leuk om te lezen en beleven. En daar bovenop

kan voor de creatie de InDesign gebruiker in zijn vertrouwde design omgeving blijven om deze publicaties aan te maken. Wist je trouwens al dat iedereen met een InDesign CS5, CS5.5 of CS6 licentie gratis aan de slag kan met Adobe DPS? De enige vereiste hiervoor is het uitvoeren van een kleine update en het maken van een gratis account. Met andere woorden: iedereen kan reeds digitale publicaties maken naar hartenlust zonder hiervoor te moeten investeren in licenties. Zo kan een bedrijf met zijn afgewerkte projecten reeds prospecteren naar nieuwsgierige klanten en is een investering in een DPS licentie pas nodig eens er voldoende leads zijn gevonden.

22

KIOSK32_1NL.indd 22

12/09/12 14:09


WEB EN TABLET PUBLISHING

Workflow Het digital publishing proces kan het best worden uitgelegd aan de hand van twee stappen: creatie en distributie. Creatie: Dit is het ontwerpproces dat de designer voor zijn rekening neemt. Hierbij worden de documenten ontworpen in functie van de tablet (zoals iPad of Android), rekening houdend met de juiste resoluties, afmetingen en technische mogelijkheden van het toestel. Het is perfect mogelijk om een bestaande print-layout te hernemen en om te zetten als digitale publicatie. Vervolgens wordt het document verrijkt met een heel arsenaal van tablet-specifieke opties in Adobe InDesign zoals slideshows, video, geluid, bewegende beelden, hotspots, scrollbare teksten, knoppen, panorama’s en HTML pagina’s. Deze opties bieden een mooie meerwaarde voor het document die het aangename aan het functionele koppelt. Beeld u bijvoorbeeld in dat u een advertentie maakt voor een nieuwe wagen. Het enige dat u hiervoor kunt maken voor een gedrukte versie is een mooie foto, straffe slogan en contactinformatie. Na het drukken is het voor de eindklant afwachten tot de telefoon rinkelt of bezoekers op de website komen. Met andere woorden er is weinig beleving of controle mogelijk. Als deze advertentie als een digitale publicatie gemaakt was, waren er veel meer mogelijkheden. Denk maar aan zaken als ingesloten promotievideos, technische fiches (verborgen achter een knopje), een kleu-

renkiezer voor uw carrosserie, lokaliseren van uw dichtstbijzijnde garage, inschrijving voor opendeurdagen van garages, delen op Facebook, Twitter en andere sociale media. Niet alleen zal deze advertentie de lezer bijblijven, hij heeft ook de mogelijkheid deze te delen met andere mensen waardoor deze een viraal leven krijgt en meer mensen zal bereiken dan de gedrukte versie. Daarnaast hebben we nog het grote voordeel van de analytics. Deze statistieken geven precies weer hoeveel lezers de advertentie gezien hebben én de interactiviteit hebben gebruikt. Tenslotte spreken we over digitale content, net zoals op een website. Het mooie hiervan is dat de gebruiker zelfs niet online hoeft te zijn om meegeteld te worden in de statistieken tijdens het lezen van hun digitale publicaties. Maar denk eraan: de publicatie is maar zo sterk als het grafisch materiaal dat ervoor beschikbaar is, en niet al dat grafisch materiaal wordt gemaakt of aangepast in InDesign. Daarom wordt de designer geconfronteerd met opties en nieuwe technologieën zoals een beetje video, 3D of web content. Voor deze opties is extra kennis nodig of de inschakeling van mediapartners. Delivery: Tijdens dit proces worden de documenten finaal afgewerkt. Hierbij worden deze voorzien van metadata en beschrijvingen van alle artikels, een inhoudsopgave en andere informatie. Vervolgens moeten de documenten worden gepubliceerd (dus beschikbaar maken voor het publiek). Het

publiceren van publicaties gebeurt altijd via een online server bij Adobe. Eigenlijk bestaat dit gedeelte hoofdzakelijk uit cloud services (webdiensten) die het werk stroomlijnen voor de klant. Tenslotte is het echt ontwikkelen van apps een zeer technische zaak die enkel voor programmeurs is weggelegd. Maar dankzij deze out-of-the-box oplossing wordt het maken van een app met digitale publicaties zeer instapbaar voor designers en marketeers. De documenten worden vanuit InDesign met de juiste accounts geupload naar een Adobe server als een .folio bestandsformaat. Van daaruit kunnen alle folio’s online beheerd worden door de publicatie-administrator, de hoofdgebruiker van het Adobe DPS systeem. Het is belangrijk om weten dat voor het publiceerproces (delivery) een Adobe DPS licentie vereist is, voor het creatieproces niet. Voor het publiceren is het ook erg belangrijk om op voorhand te weten wat voor app u wenst te maken, en vooral hoe deze verspreid moeten worden. Het maken van de app zelf (die eigenlijk een soort .folio reader is) gebeurt met het desktop programma Viewer Builder. Dit programma is gratis te downloaden en laat de gebruiker toe om een zogenaamde viewer te maken, de feitelijke app waarin de folio bestanden worden geopend. Het programma is gemakkelijk te gebruiken en vraagt de gebruiker naar technische informatie over oa. icoontjes, taalinstellingen, accounts, abonnementen en Apple gerelateerde informatie. Tenslotte is een bedrijf verplicht

23

KIOSK32_1NL.indd 23

12/09/12 14:09


WEB EN TABLET PUBLISHING

om ook een Apple Developer Account (een ruwe €70/jaar) in huis te halen om apps te kunnen publiceren op de App Store (of andere developer accounts, afhankelijk van de gebruikte tablet). Hiervoor is het nodig om certificaten en app id’s aan te maken op de Apple Developer webpagina die nadien gevraagd worden door Viewer Builder bij het maken van de app. Deze certificaten identificeren de app en developer en dienen als een soort identiteitskaart hiervoor. Eens de app klaar is, kan deze worden getest en uiteindelijk worden gestuurd naar Apple ter goedkeuring om dan uiteindelijk aangeboden te worden op de App Store.

Soorten apps We onderscheiden twee soorten apps die gemaakt worden met Adobe DPS: een single-folio en een multi-folio app. Een singlefolio app is een app waarin één enkele folio (InDesign publicatie) zit. Deze folio zit ingebakken in de app zelf en wordt dus op de tablet geïnstalleerd wanneer de app wordt gedownload van de App Store. In de multi-folio app kunnen meerdere publicaties (folios) tegelijk worden aangeboden. Deze folios zitten echter niet echt in de app zelf, maar worden gehost door een Adobe server. De app gaat bij het openen dus eigenlijk op zoek naar de folios op die

server en toont het aanbod dat beschikbaar is op dat moment. Deze soort app wordt ook wel een Kiosk App genoemd omdat het lijkt op een digitale kiosk. Dit laat de klant toe om periodieke publicaties te bundelen in één enkele app (bv wekelijkse of maandelijkse edities), of eventueel verschillende publicaties van eenzelfde organisatie samen te houden (zoals een bank een app zou hebben met een brochure over sparen, over pensioen, over verzekeringen, etc.). Belangrijk om weten is dat de lezer online moet zijn om het huidige aanbod te zien, maar eens de publicatie is gedownload blijft deze lokaal op de tablet staan en is geen internetverbinding meer nodig. Wanneer men kiest voor een multi-folio app is het ook mogelijk om deze in Newsstand te presenteren in plaats van het klassieke glimmende icoontje. Hierdoor worden magazines, brochures, kranten en boeken mooi gepresenteerd in een afzonderlijke categorie op de iPad en iPhone. Voordeel hiervan is dat deze apps onder een afzonderlijke categorie op de App Store kunnen worden teruggevonden, de cover van de app automatisch verandert naar de cover afbeelding van de laatste publicatie én de laatste publicatie automatisch kan worden gedownload eens het toestel de mogelijkheid heeft in een WiFi omgeving. Hierdoor is dit de geliefkoosde oplossing van vele uitgeverijen.

Technische mogelijkheden van Adobe DPS Verspreiden van apps: Adobe DPS is een uitgebreid product dat een relatief korte, maar intense geschiedenis achter zich heeft. De ontwikkeling van een tablet oplossing door Adobe is zo’n twee jaar geleden gestart maar kreeg pas een jaar geleden een concrete vorm. Vooral de laatste maanden waren erg belangrijk als productupdate waarbij er gemiddeld om de zes weken een update van het product op de markt kwam. Op dit moment zijn er al meer dan twintig updates gebeurd, wat u een idee geeft van hoe snel alles verandert. Hoewel dit updateproces vroeger wat moeilijk bij te houden was is dit erg verbeterd met de komst van Adobe InDesign CS6. Een belangrijke eigenschap van DPS is dat het een breed gamma van belangrijke tablets ondersteunt waardoor onmiddellijk een grote afzetmarkt kan worden aangesproken. Zo is het mogelijk om digitale publicaties te maken voor de Apple iPad (alle generaties), Android tablets, de Amazon Kindle Fire en sinds kort ook de iPhone 3GS, 4(S) en vierde generatie iPod Touch. Dit zorgt ervoor dat een breed publiek kan worden aangesproken bij het maken van apps, iets wat bij concurrerende tablet oplossingen vaak een struikelblok is. Ook het maken van previews van de

24

KIOSK32_1NL.indd 24

12/09/12 14:09


Ad-hoc build: de ad-hoc build is een app die niet op de App Store komt te staan. Dit is namelijk een private applicatie die enkel kan worden gebruikt door een beperkte groep mensen binnen de eigen organisatie. De app kan als een bestand vrij worden doorgestuurd naar eigen medewerkers als bijvoorbeeld sales app met daarin productinformatie, bedrijfspresentaties, prijslijsten en andere zaken. Met andere woorden informatie die interessant is voor prospecties of presentaties maar die de eigenaar niet publiek wenst te plaatsen op de App Store. Een beveiliging aan deze ad-hoc app is dat deze zowel beperkt is in tijd als in aantal mogelijke gebruikers (aantal toestellen waarop de app geïnstalleerd staat). Zo zal de app namelijk na enkele maanden vervallen, waardoor het compileren van een nieuwe exemplaar nodig is. Dit is om te vermijden dat deze app wordt gebruikt voor langdurig gebruik, en dit is ook een extra beveiliging om niet-toegelaten distributie tegen te gaan. Een andere beperking hierbij is dat de zogenaamde UDID nummers (Unique Device ID) gekend moeten zijn van alle Apple toestellen waarop de app moet kunnen werken. Deze lijst is beperkt tot maximaal 100 toestellen en moet correct worden bijgehouden. Indien er op een dag toestellen bijkomen of veranderen is het nodig de app opnieuw te compileren met deze geupdate informatie. Enterprise build: de enterprise build lijkt een beetje op de ad-hoc build. Het is ook een private app die enkel voor intern gebruik wordt gebruikt, met uitzondering dat deze

helemaal vrij is van restricties. Deze app kan worden doorgestuurd naar eender welk Apple toestel, zonder restricties in tijd of het aantal toestellen. Let er wel op dat deze enkel gebruik mag worden binnen de organisatie zelf, zoals vooraf overeen wordt gekomen met Apple. Dit is een ideale tool voor het maken van interne apps, zonder de extra administratie of werk die die ad-hoc app met zich zou meebrengen.

Verspreiden van content Het is niet alleen belangrijk om de app zelf bij de eindklant te krijgen maar ook om de juiste content (publicaties) beschikbaar te maken voor de juiste mensen. En ook voor dit laatste zijn er verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld: stel dat u een abonnement heeft op uw favoriete wagenmagazine. Zo krijgt u het laatste gedrukte nummer elke maand in uw bus. Op een dag hoort u dat het magazine nu ook beschikbaar is voor de

aangetoond als aangekocht aangezien deze nummers ingesloten waren in zijn abonnement. Een andere mogelijkheid is om specifieke content te tonen of verbergen, afhankelijk van de persoon die zich inlogt in de app. Dit kan interessant zijn om bijvoorbeeld verschillende security niveaus te integreren (aangezien niet iedereen de juiste privileges heeft om bepaalde info te zien), of om de inhoud van een app te personaliseren (afhankelijk van je afgesloten abonnement of lidmaatschap). Al deze toepassingen noemen we Direct Entitlement en zijn perfect mogelijk met Adobe DPS. Een andere toegevoegde waarde zijn de social media mogelijkheden om artikels te delen met de buitenwereld. Zo kan de designer bepalen welke delen van een publicatie gedeeld kunnen worden met de buitenwereld en welke niet. Hiervoor is een standaard Facebook, Twitter en email sharing integratie voorzien. Dankzij deze opties kunnen gedeelde artikels bekeken worden door andere lezers, zonder dat deze de app of publicatie heeft aangekocht. Na x-aantal artikels bekeken te hebben (ingesteld door de designer) wordt de lezer vriendelijk verzocht om door te klikken naar de aankooppagina op de app store of website.

WEB EN TABLET PUBLISHING

interactieve documenten is kinderspel. Het enige dat de designer nodig heeft is een tablet en de gratis Adobe Viewer app die terug te vinden is op de App Store (of andere digitale marktplaatsen, afhankelijk van de tablet). Hierop kan de designer een onbeperkt aantal digitale publicaties stockeren en previewen met een gratis account. Ook handig is dat werkdocumenten ook gedeeld kunnen worden met andere mensen (zoals bijvoorbeeld de eindklant van een communicatiebureau) als preview of goedkeuring. Voor het verspreiden van de apps zelf onderscheiden we drie mogelijkheden: een App Store build, een ad-hoc build en een enterprise build. App Store build: dit is een app die online wordt geplaatst op de App Store. Deze app is dus publiek te bekijken en downloaden/aankopen door iedereen, zonder uitzondering. Dit is het meest gebruikte type van app waarbij een breed publiek kan worden bereikt.

Soorten licentie

iPad dus download u snel de app maar merkt dat alle individuele magazines een kostprijs hebben. Wel is er de mogelijkheid om een digitaal abonnement te nemen, maar eigenlijk heeft u reeds betaald voor een abonnement en uiteraard wilt u niet twee keer betalen. In principe zou u dan verplicht zijn om een tweede abonnement af te sluiten om ook de digitale versie te kunnen downloaden. Dit is uiteraard geen ideale situatie. Daarom kan de uitgever van het digitale magazine ervoor opteren om een zogenaamde subscription server te gebruiken in combinatie met Adobe DPS. Dit koppelt de abonnementen database van het magazine met de app van het magazine. Dit zorgt ervoor dat de abonnee kan inloggen in de app om zich te identificeren, waarna de magazines in de app worden

Adobe DPS Single Edition. Wie éénmalig een app wenst te compileren kan voor deze Single Edition (SE) opteren. SE is eigenlijk een lege app die wordt aangekocht (1 stuk), geschikt voor 1 publicatie. Handig wanneer er af en toe een app moet worden gemaakt. Hou er wel rekening mee dat deze enkel beschikbaar is voor de iPad, als een single-folio app en dat er geen in-app analytics beschikbaar zijn. Een interessante oplossing om de eerste stappen te zetten bij het publiceren van apps. Denk er wel aan dat een nieuwe SE moet worden aangekocht indien er een app update nodig is. Adobe DPS Pro. Deze is de meest populaire oplossing. Het laat de licentiehouder toe om zoveel apps te maken als hij wenst, zowel single-folio als multi-folio of in Newsstand. Ook iTunes abonnementen, meerdere tablet types, analytics zijn hiermee perfect mogelijk. Adobe DPS Enterprise. Enterprise is de ultieme DPS licentie. Deze licentie biedt u alle opties uit de Pro licentie, aangevuld met extra opties zoals het maken van enterprise builds, direct entitlement, personalisatie van kiosk applicaties en andere opties.

25

KIOSK32_1NL.indd 25

12/09/12 14:09


WEB EN TABLET PUBLISHING

Twixl Publisher E-publishing van Belgische bodem Vandaag zijn er verschillende e-publishing oplossingen op de markt verkrijgbaar: Adobe DPS, Mag+, PressRun, App Studio en … Twixl Publisher. Twixl Publisher is een product van Twixl Media, een bedrijf die het levenslicht heeft gezien vanuit de firma Rovingbird. Het doel van Twixl Publisher is het beschikbaar maken van een out-of-thebox oplossing om InDesign documenten met gemak te verrijken en te publiceren op de Appstore. En daar zijn ze zeker in geslaagd.

de finale app moet worden gecompileerd. Twixl kan op zich gratis worden gebruikt door de gratis “Explore” versie te downloaden van de website: www.twixlmedia.com.

Bart Van de Wiele Training & Application Specialist

Wat is Twixl Publisher?

De werkwijze

Om Twixl Publisher te kunnen gebruiken heeft de designer verschillende zaken nodig. Om te beginnen Adobe software om grafisch materiaal te maken. Hiervoor wordt zowel CS5, CS5.5 als de laatste CS6 ondersteund. De creatie van de interactiviteit wordt uiteraard gedaan in Adobe InDesign, dus dit blijft het hoofdprogramma om met Twixl aan de slag te gaan. Verder is ook een installatie nodig van Xcode, dit is een software ontwikkel module waarmee Apple iOS applicaties kunnen gemaakt worden. Hier is normaalgezien heel wat programmeerwerk voor nodig, maar gelukkig hoeven we het programma niet actief te gebruiken. Twixl heeft enkel deze bouwblokken nodig in de achtergrond om de app zelf te kunnen compileren in een later stadium van het productieproces. Hou er wel rekening mee dat deze Xcode van de Mac App Store moet worden gedownload en hiervoor minstens Mac OSX 10.7.3 nodig is. Ook is het nodig om uzelf te registeren als een Apple Developer door een iOS Developer Account te nemen (€70/jaar), zoniet is het niet mogelijk om een preview te simuleren van de gemaakte publicatie op de iPad. Tenslotte is dit de enige betrouwbare manier om een finale preview te maken van het interactieve document. Denk eraan dat deze Apple Developer Account sowieso nodig is om apps te kunnen maken dus dit is een noodzakelijk element, ongeacht de tablet publishing oplossing die u kiest. Wel is het mogelijk om een soort soft proof te maken op het scherm voor een snelle checkup. Hierbij wordt de iOS Simulator gebruikt die

1. Eén van de zaken die Twixl uniek maakt is de manier waarop de bestanden worden opgemaakt. Zo maakt Twixl gebruik van het boek venster in InDesign. Het boek venster is iets wat al een hele poos bestaat in InDesign en uiteraard dient om boek bestanden op te maken. Een boek bestand is eigenlijk een soort virtuele map waarin verschillende InDesign documenten worden gestockeerd, deze bestanden vormen de verschillende hoofdstukken (maar in het geval van digitale publicaties: de artikels). De keuze voor het boek venster is alles behalve slecht aangezien het verschillende voordelen met zich meebrengt. Zo worden verschillende bestanden met elkaar gelinkt dankzij het boek venster. Zo is het erg makkelijk om bijv. de paginering aan te passen in één document waardoor de daaropvolgende documenten automatisch mee updaten. Ook kunnen stijlen, stramienpagina’s en kleuren automatisch worden gesynchroniseerd zodat ook inhoudelijk de opmaak uniform blijft over verschillende InDesign documenten tegelijk. Twixl neemt dit nog een stapje verder en stopt zowel de horizontale als verticale layout van een digitaal document in hetzelfde boek bestand. Via deze weg blijft het werk overzichtelijk en moet er niets extra worden bijgeleerd in InDesign. Extra artikels (in InDesign documenten) kunnen snel worden aangemaakt met het Twixl venster. Dit venster maakt zowel de InDesign bestanden aan als het boek document zelf. Ook zeer opmerkelijk is dat Twixl geen onderscheid maakt tussen de resoluties van de iPad2 en de nieuwe iPad

mee geïnstalleerd wordt met Xcode. Dit is goed voor een snelle checkup, maar een betrouwbare preview maakt men best op de iPad zelf. Om te eindigen is uiteraard ook een licentie nodig van Twixl Publisher zelf. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden, meer informatie hierover kunt u op het einde van dit artikel vinden. Twixl Publisher bestaat op zich uit twee zaken: een plug-in voor Adobe InDesign en een stand-alone desktop programma genaamd Twixl Publisher Builder. De plugin is herkenbaar als een extra venster in InDesign waar knoppen en opties staan om objecten interactief te maken. Vanuit dit venster worden ook de interactieve documenten beheerd en aangepast. Op zich zijn de meest voor de hand liggende interactiviteiten beschikbaar zoals slideshows, HTML popups, scrolbare kaders, video, geluid en panorama’s. De Twixl Publisher Builder dient om de finale app zelf te maken. Hier wordt alle informatie verzameld zoals de naam, icoontjes en opstartschermen. Het gebruik van dit programma is enkel nodig wanneer een preview voor op de iPad moet worden gemaakt, of wanneer

26

KIOSK32_1NL.indd 26

12/09/12 14:09


WEB EN TABLET PUBLISHING

(iPad3). Zo is het enkel nodig om 1 enkele layout te maken die vervolgens zal dienen voor de beide resoluties. Dit zorgt voor aanzienlijke tijdwinst en bovendien blijft de layout er haarscherp uitzien op beide tablets. 2. Vervolgens worden de documenten verrijkt met de beschikbare middelen uit InDesign. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende bestaande interactieve functies uit het programma (die we al terugvonden in versie CS5), maar deze worden aangevuld met enkele tablet-specifieke functies die enkel terug te vinden zijn in het Twixl venster zelf. Meestal wordt er teruggegrepen naar de klassieke interactieve opties zoals scrolbare afbeeldingen, knoppen en video, maar er zijn meer mogelijkheden. Aangezien Twixl een ondersteuning heeft voor HTML5 content is het virtueel mogelijk eender welke toepassing te integreren in het document. Hierbij gebeurt de ontwikkeling (een spelletje, toepassing, animatie, etc.) in een extern programma (of wordt ontwikkeld door een partner) en vervolgens wordt deze HTML5 pagina geplaatst in het interactief document. 3. Eens we klaar zijn met het werk is het tijd om een finale checkup te doen en het werk naar buiten te brengen. Hiervoor gebruiken we de eerder vernoemde iOS Simulator om de hele publicatie te testen. Eens tevreden kan de finale app gemaakt worden. Dankzij Twixl Publisher Builder hoeven maar enkele velden worden ingevuld waarna de applicatie de finale app (een .publication bestand) voor ons klaarmaakt. Met Twixl Publisher is het mogelijk om (net zoals bij Adobe DPS) single-issue en multi-issue apps te maken. Dus respectievelijk een app met één enkele publicatie in, en een app die meerdere publicaties tegelijk aanbiedt. Ook is het mogelijk om in de gekende Newsstand te staan op de iPad.

Twixl Enterprise Kiosk Twixl Publisher biedt op zich dezelfde distributie mogelijheden als bijvoorbeeld Adobe DPS. Dit wil zeggen dat we een onderscheid maken tussen de App Store build, de enterprise build en de ad-hoc build (zie het artikel over Adobe DPS voor verdere gedetaileerde uitleg). Maar op vlak van private distributie neemt Twixl het concept een stuk verder. Net voor de zomer lanceerde Twixl een nieuwe module in hun tablet publishing oplossing namelijk Twixl Enterprise Kiosk. Deze oplossing is specifiek gericht naar private (in-house) distributie van bestanden.

Het idee is bedoeld voor mensen die in hun eigen organisatie de iPad wensen te gebruiken als documentplatform voor interne communicatie en vertegenwoordigers. Deze oplossing is gebaseerd op de multi-issue app (dus een soort kiosk app, waar meerdere documenten worden aangeboden), maar denk eraan dat deze meerdere publicaties niet echt in de app zelf zitten. Deze worden namelijk gehost op een externe server. Normaalgezien moet voor deze server hosting worden betaald (een prijs per download), en wordt deze afgehandeld via Urban Airship (een internetdienst die hosting doet voor mobiele toestellen en gebruikt wordt voor Twixl apps). Het voordeel aan de Twixl Enterprise Kiosk is dat het bedrijf zijn eigen hosting kan doen waardoor een extra kost wordt geëlimineerd. Denk eraan dat dit enkel mogelijk is voor de enterprise apps (dus private distributie). Bij de klant wordt een back-end systeem geïnstalleerd die kan communiceren met de apps die Twixl Publisher Builder maakt. Vervolgens wordt een app gemaakt die wordt gebruikt voor intern gebruik en naar deze server verwijst. Alle interactieve publicaties die in de finale app moeten komen worden dan gehost op de klant zijn eigen server. Niet enkel de Twixl interactieve publicaties kunnen hierin komen te staan. Soms worden reeds goed ontworpen PDF bestanden gebruikt tijdens

prospectie en presentaties, bestanden die op zich al goed zijn en geen interactiviteit nodig hebben. Daarom is het mogelijk om zowel interactieve publicaties als PDF bestanden te stockeren in deze app. Dit is iets wat deze oplossing een grote meerwaarde geeft. Uiteraard wordt deze app door verschillende mensen gebruikt doorheen het bedrijf maar heeft niet iedereen het privilege om dezelfde bestanden te zien. Misschien hebben mensen uit afdeling A wel andere bestanden nodig dan die van afdeling B maar wilt u deze bundelen in dezelfde app? Om dit op te lossen worden de publicaties en PDF bestanden ondergebracht in categorieën en moeten alle gebruikers inloggen om de app te kunnen gebruiken. Het is aan de admin van het systeem om te bepalen welke mensen recht hebben op welke categorieën, afhankelijk van hun login informatie. Contacteer ons Contacteer ons voor een gesprek en zo meer te weten te komen over de aanpak, mogelijkheden, opleidingen en tarieven.

Overzicht van de verschillende Twixl licenties: Explore

Premium

Advanced

Pro

Ad Hoc

App Store

Optie

Enterprise

-

-

Analystic

-

-

Kiosk

-

-

-

Gebruikers

1

1

5

5

27

KIOSK32_1NL.indd 27

12/09/12 14:09


WEB EN TABLET PUBLISHING

WoodWing Enterprise 8 Software voor efficiënte publicatie Laurent De Wilde Application Specialist Premedia Automation

W

oodWing Enterprise is een efficiente Collaboratieve Editoriale Workflow oplossing. Hiermee werken grafisch vormgevers, redacteurs, copywriters, planners, en klanten samen in een georganiseerde omgeving. De artikels worden gepland met ContentStation en elke gebruiker editeert zijn layout, artikel of beeld. Alles wordt georganiseerd binnen WoodWing Enterprise en georganiseerd onder merken (of titels, klanten, jobs, business units), Issues, Editions, Categories (rubrieken). De layouters werken met InDesign en de redacteurs werken met InCopy. Daarin krijgen ze een extra tool, SmartConnection, waarmee ze layouts en artikels in- en uitchecken in WoodWing Enterprise. Daarboven kunnen redacteurs of klanten artikels wijzigen via de Multi Channel Text Editor, een webeditor die gewoon in eender welke browser werkt.

website. Hetzelfde artikel wordt dan ook in tablet layouts geïmporteerd of gepushed naar een webCMS. Aanpassingen aan artikels worden dus maar één keer gemaakt voor alle publicatiekanalen. Zo bespaart u dagelijks tijd en kosten uit. Voor Tablet Publishing kan u interactieve content toegevoegen in InDesign: slide shows, video’s, hotspots, web elements, scrollable elements, widgets, noem maar op. De content wordt dan georganiseerd vanuit Content Station, zoals eerder in dit artikel uitgelegd. WoodWing Enterprise werkt samen met Adobe DPS (Digital Publishing System) om content naar folio’s te exporteren. Met Adobe Viewer Builder worden apps voor iPad, iPhone en Android tablets gemaakt, en de folio’s worden gedistribueerd via Adobe Distribution Server. Voor meer info over Adobe DPS, verwijzen we u graag door naar het artikel over dit onderwerp in deze Kiosk.

WoodWing Enterprise 8 Ondertussen werd Enterprise 8 gelanceerd. Deze versie biedt compatibiliteit met InDesign en InCopy CS6 waardoor u nu ook liquid layouts en alternate layouts kan opmaken. Let wel op: vorige versies

van Adobe Creative Suite worden niet meer ondersteund in Enterprise 8 (wel met Enterprise 7). Via de Publication Overview kunnen medewerkers of klanten opmerkingen meegeven die meteen in InDesign of InCopy getoond worden. Met versie 8 van Enterprise worden deze opmerkingen verbeterd. Een placement pin maakt het duidelijker waarover het gaat. Daarnaast krijgen ze statussen, reply to mogelijkheden, en access rights. Een nieuw paneel in InDesign en InCopy geeft een duidelijk overzicht. De Planning Tab in Content Station wordt ook verbeterd: en issues kunnen nu aangemaakt worden over meerdere channels. De software achitectuur werd ook aangepast voor hoger performantie, waardoor uploads en downloads van zware bestanden naar Content Station tot drie keer sneller zijn geworden. Ondertussen wer de roadmap voor toekomstige ontwikkelling gedefinieerd. Thema’s zoals Web publishing, reporting en Digital Asset Management (DAM) kwamen onder andere aan bod. Uit deze roadmapblijkt duidelijk dat toekomstige updates ook de focus op agencies willen zetten.

Layouts, artikels en beelden krijgen een status (in progress, proef, correctie klant, goed voor druk, enz…), die een duidelijk beeld geeft over de stand van zaken in een publicatieproces. Dit wordt in de Publication Overview getoond. Elke status krijgt een eigen kleur, om het nog duidelijker te maken. Wanneer alle layouts en artikels goed voor druk zijn, worden die naar pdf geexporteerd: pdfs verzamelen, certifieren, en sturen naar de drukkerij! Dankzij al deze tools en functionaliteiten kunt u in paralel werken, in een georganiseerde omgeving. Dit helpt u zeker om korte deadlines te halen!

CrossMedia Publishing Naast het printen, biedt WoodWing Enterprise ook Multi Channel oplossingen. Artikels die gedrukt worden, worden ook in een tablet uitgave gebruikt of op een

Any Channel

28 Software for efficient publishing

KIOSK32_1NL.indd 28

12/09/12 14:09


WEB EN TABLET PUBLISHING

29

KIOSK32_1NL.indd 29

12/09/12 14:09


WEB EN TABLET PUBLISHING

CHILI Publisher The hottest online document editor CHILI Publish, het bedrijf achter CHILI Publisher, is opgericht in 2010 met als doel om de krachtigste online document editor te bouwen, een editor om professionele documenten te bewerken in een browser. Dat betekent ook dat de editor gepersonaliseerd moet kunnen worden afhankelijk van de noden en het kennisniveau van de eindgebruiker. Vanuit die visie is CHILI Publisher gebouwd.

Hannelore Vanhaverbeke bron: CHILI Publish

E

Een krachtige online document editor, gebouwd om te worden ge誰ntegreerd in bestaande of nieuwe webtoepassingen.Sinds de oprichting heeft CHILI Publish een vliegende start gehad. Het pakket werd reeds ge誰ntegreerd bij heel wat drukkers en agentschappen. Zo goed als alle tools aanwezig in desktop publishing software zijn voorhanden in de CHILI Editor. De gebruikersinterface kan echter ook gepersonaliseerd worden voor de eindgebruiker die uitsluitend enkele variabelen moet kunnen invoeren, zonder alle toeters en bellen van een opmaker. Daarnaast biedt CHILI Editor nog een pak extra tools die nodig zijn en extra functionaliteit bieden in een online omgeving.

Toepassingen CHILI Publisher laat zich moeiteloos integreren. Gaande van e-commerce, B2B, marketing portals, boek-creatie, tot OEM. Elk van deze toepassingen heeft een specifieke aanpak, en CHILI Publisher zorgt voor de nodig tools om het voor de eindgebruiker (en service-provider) zo makkelijk mogelijk te maken. Door het breed aanbod aan tools bereikt je dezelfde oplossing op tal van manieren. Eenzelfde toepassing kan gebruik maken van voorgedefinieerde panelen in CHILI Editor, maar kan evengoed gestuurd worden door de portal van de webtoepassing. Andere integraties maken dan weer sterk gebruik van de API. Ook de kant en klare link met tal van DAM systemen zorgt voor een vlotte integratie.

De CHILI Editor voorzien van een uitgebreid aantal panelen. Dit maakt het personaliseren van een document door een opmaker zeer herkenbaar.

Techniek

Licenties

Bestaande documenten (Adobe InDesign速) worden via de CHILI InDesign速 converter omgezet naar CHILI Editor. In CHILI Editor worden variabelen en andere specifieke functionaliteit toegepast op het document. De laatste stap is het voorzien van een passende gebruikersinterface. Via de API kan de integrator CHILI Publisher ook aansturen om een zo goed als eindeloos pakket aan mogelijkheden te voorzien. Dit kan zowel op de server als in de browser (JavaScript)

CHILI Publisher wordt verkocht als licentie. De service provider installeert de software op een eigen (virtuele) server en kan zo diensten aanbieden aan zijn eindgebruiker (B2B of B2C). Een jaarlijkse maintenance bijdrage verzekert de support en voorziet in alle updates zonder uitzonderingen. De kracht van deze server is enkel beperkt tot 16 cpu-cores. Noch Ram, noch opslagcapaciteit zijn beperkt. Ook het aantal klanten op die server is onbeperkt. Voor andere mogelijkheden zoals OEM doen we graag een voorstel op uw maat. Contacteer ons Contacteer ons voor een gesprek en zo meer te weten te komen over de aanpak, mogelijkheden, opleidingen en tarieven.

30

KIOSK32_1NL.indd 30

12/09/12 14:09


WEB EN TABLET PUBLISHING

DALiM ES Online soft-proofing Ondanks alle vooruitgang in de ontwikkeling van digitale workflows, lijken eenvoudige en efficiënte goedkeuringsprocessen een utopie. De deadline van een job wordt niet gehaald, gevraagde correcties zijn niet opgevolgd, de communicatie tussen de verschillende deelnemers aan de job loopt moeilijk, is ineffectief of gewoon nietbestaand. Dit veroorzaakt meer dan eens de nodige problemen.

Steven Jacob Customer Support Premedia Workflow

O

f het nu gaat om een advertentie in de krant, enkele pagina’s van een catalogus of een verpakking, job management is een ingewikkelde onderneming. U moet produceren, beheren, transformeren, digitale content delen en werken met de juiste mensen - altijd en overal. Dalim ES biedt een intuïtieve, klantgerichte omgeving waarin u snel en efficiënt online files kan aanleveren en goedkeuren. Het DALiM ES online approval platform biedt een centrale locatie voor gezamenlijke beoordelingen van overal, zodat Dirk in Gent zijn feedback kan geven, samen met

Peter in Brussel en Joop in Amsterdam. Er bestaan zelfs apps voor iPhone en iPad, zodat deze drie personen indien nodig nog snel een kijkje kunnen nemen, zelfs als ze net toevallig bij het benzinestation staan of naar de voetbalmatch van hun zoon aan het kijken zijn. Het kan niet eenvoudiger. DALiM ES is een kleur-gecertificeerd online soft-proofing systeem dat gebruik maakt van een standaard JDF-interface dat verbinding kan maken met elke compatibel MIS systeem en veelal wordt geïntegreerd in een bestaande pre-press workflow. Enkele belangrijke kenmerken van DALiM ES zijn: • Online approval platform: visueel onderzoek, annoteren en goedkeuren van documenten met behulp van een webbrowser vanaf elke locatie.

• Bekijk hoge resolutie bestanden, zoom in en uit, navigeer, plaats virtuele aantekeningen, neem desitometer lezingen, controleer de productie parameters en kleurnauwkeurigheid • Chat in real time. • Start een job door simpelweg het uploaden van bestanden via het web of via intelligente hotfolders. • Een job-based project management tool voor stap-voor-stap opvolging. • Gezamenlijk communicatieplatform voor alle deelnemers in de productie workflow. • JDF-enabled en job-georiënteerde architectuur. • Kleur-gecertificeerde remote soft-proof, dit betekent dat de kleurweergave van het systeem zal overeenkomen met de geprinte proef.

31

KIOSK32_1NL.indd 31

12/09/12 14:09


COLOR MANAGMENT

Proactief colormanagement Tijd en geld besparen was nooit zo eenvoudig. In tijden van economische terugval, ervaart de grafische industrie op zijn minst dezelfde uitdagingen als andere industrieën. Geen enkel bedrijf blijft buiten schot. Om te overleven, heeft een bedrijf een proactieve houding nodig. Door de productieprocessen opnieuw te beoordelen en aan te passen met bestaande middelen of nieuwe investeringen, komt men tot een economisch bevredigend resultaat. Ook op gebied van color management kunnen we door proactief tewerk te gaan, mogelijke fouten of hindernissen vroegtijdig opsporen en uit de weg gaan en zo heel veel kosten en tijd besparen. Steven Vanryckeghem Customer Support Color Application Specialist

B

innen het grafisch proces is het beheer van kleur, niet tegenstaand het een overkoepelend en basis onderdeel is, één van de meest kritische en vaak verkeerd begrepen aspecten om een efficiënt en kwalitatief product aan de klant te leveren. Het gevolg is dat er nog maar al te vaak, ongewild en uit onwetendheid, zaken verkeerd gaan, waardoor de klant ontevreden achterblijft en er onnodige kosten moeten worden gemaakt om dit recht te trekken. Proactief, ofwel krachtdadig anticiperend, het kleurbeheer doorheen de volledige workflow herzien, is dus van essentieel belang. Wat volgt, is een zeer beknopte uiteenzetting van color management. Aarzel niet om ons te contacteren om uw workflow in detail te bekijken en een voorstel te maken hoe u in uw werkomgeving aan proactief color management kan doen.

De Essentie van Color Management De beoogde kleur moet overal, onafhankelijk van hoe het wordt gereproduceerd (sherm, printer, pers, ...) hetzelfde blijven. Voorspelbaarheid is de essentie om onnodige kosten te vermijden en om een juist eindresultaat naar de klant te kunnen communiceren. Er bestaat een groot gamma van color management tools om dit te verwezenlijken, maar allen werken ze met dezelfde bouwstenen.

Kleursystemen Om op een onafhankelijke manier over kleur te kunnen communiceren, is er nood aan een éénduidig systeem. Het kernwoord hier is éénduidig, de kleurindruk van 100% cyaan op de printer is niet gelijk aan die van 100% caan op de pers en is bijgevolg geen éénduidige kleurcommunicatie.

mat of glanzend gecoat papier vastlegt. Dit zijn dus tabellen van cmyk met overeenkomstige Lab waarden. Men kan ook eigen karakteristieken ontwikkelen, want niet alle drukprocessen liggen vast in standaard karakteristieken, denk maar aan Flexo.

Standaard ICC Profielen

De Commision Internationale de l’Eclairage heeft in 1931 aan de hand van de standaard waarnemer (hoe een mens kleur ervaart) het CIE XYZ kleursysteem ontwikkeld. Pas later, in 1976, werd het CIE Lab systeem afgeleid van CIE XYZ. CIE Lab is heden ten dage het systeem wat bijna overal wordt gebruikt. Het is een drie-dimensionele ruimte waarin kleuren éénduidig (drie coördinaten, Lab) worden gedefinieerd.

Karakteristieken Fogra (Fogra Graphic Technology Research Association) is een organisatie die grafische processen in kaart brengt. De meest gekende is Fogra 39. Dit is een karakteristiek (cmyk-Lab beschrijving) van hoe een gestandaardiseerde vellenoffset pers (dus met gecontroleerde punttoename) cmyk kleur combinaties, gedrukt op

ECI (The European Color Initiative) is een organisatie die van perskarakteristieken icc profielen maakt, zodat deze kunnen worden aangewend in verschillende grafische applicaties en systemen (productieworkflows). Dit zijn de profielen die als werkruimtes zullen worden gebruikt. De meest gebruikte is Iso Coated v2 eci, dit is het profiel afgeleid van de Fogra 39 karakteristiek.

Uitvoer ICC Profielen Er bestaan veel applicaties om zelf icc profielen te maken, gecombineerd met allerhande spectrale meettoestellen, die de gemeten spectrale data omzetten naar Lab waarden. Deze profielen zijn meestal scherm en printer (output) profielen.

Device Links Veel applicaties bieden ook de mogelijkheid om op voorhand een standaard icc te koppelen aan een uitvoer icc profiel, of een match tussen de uitvoer van toestel één naar toestel twee. Als resultaat gaat de conversie van cmyk naar cmyk. Om dit te doen, worden dus de Lab waarden zo goed als mogelijk gelijk gesteld, waardoor de cmyk waarden tussen toestel één en

32

KIOSK32_1NL.indd 32

12/09/12 14:09


Color Management Flow en Tools Alles begint bij het aanleveren van de data. Hierbij is de communicatie naar de klant van zeer groot belang. De meeste bedrijven willen dat alles wordt aangeleverd in cmyk (IsoCoated v2 Fogra 39). Opvallend is echter dat meer en meer bedrijven aanlevering in rgb vragen. Het voordeel hiervan is dat er slechts één bestand moet aangeleverd worden, ongeacht het drukproces waarvoor het bestemd is. Dit is ook wat voor een deel al in PDF X-4 zit. Indien men het bestand voor aanlevering al naar cmyk converteert, beperkt men de kleurenruimte en moeten er vaak verschillende cmyk documenten aangeleverd worden in functie van het drukproces. De volledig workflow kan opgebouwd zijn uit icc profielen of uit device links bij de uitvoer. Meestal bestaat de workflow uit een combinatie van beide.

COLOR MANAGMENT

toestel twee zullen verschillen, maar de kleurindruk (Lab) zal dus zo goed als mogelijk gelijk zijn, wat uiteindelijk de essentie is van color management.

houden. Ook zal die wijziging/verbetering meestal gebeuren op een iteratief proces. Het komt er dus op aan om alles in eerste plaats te standaardiseren. Hoe worden files aangeleverd en hoe kunnen we die converteren naar standaard ruimtes?

De gebruikte software:

Inktreductie is momenteel ook in opmars dankzij het economisch belang. Minder inkt betekent minder grondstofkosten. GMG InkOptimizer is een oplossing waarbij men niet aan kleur inboet, maar wel spaart in inktverbruik. Kostenreducties tussen 10 à 20 % zijn hier niet uitzonderlijk.

Met GMG Colorserver kan men op een relatief snelle en eenvoudige manier conversies doorvoeren van standaard naar standaard, ook in functie van de output. De technologie van GMG is Device Link based (MX4) en kent heel veel toepassingsgebieden.

Conclusie: Indien men doordacht van start wenst te gaan met proactief colormanagement raden wij aan om: •

Vooraf te bestuderen wat de vereisten zijn, laat u begeleiden indien nodig. Contacteer ons hiervoor gerust, wij bekijken graag met u uw situatie en hoe u deze kunt optimaliseren.

Te investeren in de kennis van werknemers. U kunt alle nodige hard en software hebben, maar indien uw personeel hier niet voldoende mee kan werken, draait deze nooit op optimale kracht.

Communicatie naar de klant door te voeren over de gewenste aanlevering om uw verwerkingsproces te versnellen.

Welbepaalde werkruimtes te gebruiken om alles te normaliseren binnen deze ruimtes.

Bruikbare proeven te gebruiken om onnodige kosten en discussies achteraf te vermijden.

Conversies te doen in functie van de uitvoer.

Na te gaan of men via inktreducties gelijkwaardige resultaten kan bekomen met minder grondstoffen.

Icc Based Indien er gewerkt wordt met icc profielen voor de conversie van de invoer tot de verschillende uitvoer apparaten, moet men toch met enkele zaken rekening houden. Nadelen van icc conversies zijn het ontbreken van opties in de software om bijvoorbeeld zwartkanalen zuiver te houden. Een voorbeeld hiervan is het omzetten van rgb zwarte text naar opgebouwde cmyk tekst. Ook heeft men beide profielen nodig om de conversies door te voeren en die zijn niet altijd allebei beschikbaar. Het voordeel hiervan is echter dat men standaard profielen eindeloos kan combineren met verschillende uitvoer profielen, zonder dat ze specifiek gemaakt zijn voor één bepaalde uitvoer. Icc profielen worden vooral gebruikt om binnenkomende data te converteren en te normaliseren binnen een bepaalde werkruimte. Denk hierbij aan beeldverwerking in Photoshop. Veel rips en proefsystemen maken gebruik van icc profielen. Ook schermen werken met icc profielen.

Met GMG ColorProof kan u heel snel proofen aan de hand van standaarden of eigen profielen en kan u de klant via een proef duidelijk tonen wat hij mag verwachten van het eindresultaat.

Device Link Based Device links converteren de input (rgb/ cmyk) naar output op een directe manier. De matching is op voorhand berekend. Dit laat natuurlijk toe om een directere wijziging aan te brengen. Men heeft meer controle op wat er zal gebeuren en kan dus bijvoorbeeld zwart zuiver zwart

Ook voor digitale drukkers biedt GMG een oplossing met SmartProfiler. Dit is een ColorServer met een wizard driven interface om de gebruiker op een eenvoudige manier zijn uitvoerapparaten color managed aan te sturen.

Contacteer ons Contacteer ons voor een gesprek om meer te weten te komen over de aanpak, mogelijkheden, opleidingen en tarieven.

33

KIOSK32_1NL.indd 33

12/09/12 14:09


GROOT FORMAAT PRINTEN

GMG Production Suite Eén enkele modulaire applicatie Of u nu uw eerste stappen zet als sign maker of reeds kan terugblikken op enkele jaren ervaring, de sign markt is voor elk een competitief ingestelde markt waarin veelzijdigheid en creativiteit een belangrijke rol spelen. Vandaar dat het machinepark van de sign maker zich vaak niet beperkt tot een enkele printer. De do-it-all printer is tot op heden een utopie gebleken omdat het toepassingsgebied ofwel zeer divers of zeer specifiek is. Het is dus niet vreemd om binnen een sign bedrijf verschillende types printers aan te treffen.

Jürgen Verheye Product Specialist Digital Output & Supplies

D

e keuze voor een printer is niet altijd gemakkelijk. De verschillende print technologieën geven de mogelijkheid om aan de meest creatieve vragen te kunnen voldoen maar zoals Johan Cruyff het ooit verwoordde :”Elk voordeel heeft zijn nadeel”. Printers worden vaak aangeboden met een “eigen” RIP software pakket. Bij meerdere printers zien we dus ook het aantal RIPS stijgen. Niet alleen vraagt dit aan de operatoren meer inspanning om alles onder de knie te krijgen, vaak gaan de RIPS ook op een andere manier om met color management. De vraag naar uniforme kleur output moet wellicht een van de moeilijkste zijn om als signmaker te beantwoorden. Meerdere print technologieën vergen specifieke afwerking. Vlakbed printers staan onlosmakend verbonden met vlakbed snijtafels. Ik geef u op een blaadje dat deze snijtafels voorzien zijn van een eigen snijsoftware. Opnieuw meer kennis gevraagd van de operator. De vraag die GMG zich heeft gesteld na een analyse van bestaande RIP software en het uitgebreid in kaart brengen van de noden van de singmaker klonk als volgt: kunnen wij, als wereldwijde marktleider in de proofing markt en als colormanagement specialist, dit beter doen? Het antwoord kreeg de naam ProductionSuite. De GMG ProductionSuite is ontwikkeld om eenheid te brengen in de volledige toolsets die vandaag nodig zijn in een moderne

grootformaat productiegerichte omgeving. Het is een modulair systeem bestaande uit ProductionSuite Editor, Rip, Smartprofiler en PrintStation. Veel meer dan de som van zijn delen: met hercalibreerbare spot kleuren, krachtige editeerfuncties en ondersteuning van meer dan 800 uitvoerapparaten zet GMG een nieuwe standaard in kwaliteit en productiviteit. Een flexibel licensing model groeit mee indien meer capaciteit noodzakelijk wordt. Van een eenvoudige configuratie op één computer met een enkele Rip en Editor tot een gedecentraliseerde configuratie met meerdere Editors die jobs naar meer dan 10 printers en snijtafels kunnen sturen. ProductionSuite draait onder meer op Mac, Windows XP, Vista en Windows 7.

GMG ProductionSuite Editor (centrale verwerkingseenheid)

De volledige productie wordt gecontroleerd vanaf hier: van inkomende data tot de finale transfer naar de RIP. Het zijn eenvoudige, intuïtieve tools die een efficiënt productieproces mogelijk maken. Binnen de Editor selecteert u de printers, definieert u snijcontouren en stuurt u de verschillende uitvoerapparaten. Gebruikers krijgen toegang tot een preview van de geripte data vooralleer de data uiteindelijk geprint wordt. Dit met, indien nodig, alle tools voor het aanbrengen van wijzigingen.

Enkele tools Tiling: de tiling tool wordt gebruikt voor het snel en eenvoudig aanpassen van data naar een gevraagd output formaat. Tijdens dit proces kunnen niet alleen horizontaal of vertikaal gelijkmatige delen gekozen worden, het is ook mogelijk individuele gebieden aan te maken. Schalen wordt mak-

kelijk omdat we binnen de Editor werken in het uiteindelijke uitvoerformaat. Finishing: alle Editor tools worden gebruikt in hetzelfde venster waardoor overzicht behouden wordt. Zomen en pockets maken in banner materialen kan met slechts enkele muisklikken. Snijlijnen en ogen (metalen ringen) kunnen aan de hand van enkele eenvoudige instellingen snel gerealiseerd worden. De preview toont in real-time hoe de gekozen instellingen geïmplementeerd zullen worden. Voor het maken van ogen in een banner kan u bijvoorbeeld eenvoudig stellen om elke 30cm een oog te voorzien maar de software kan ook zelf de optimale plaatsing berekenen. Automatisatie: heeft u terugkerende opdrachten? Maak dan gebruik van editeerbare templates en sla deze op eens ze zijn aangepast aan uw wensen. Ga een stapje verder en koppel deze templates aan een printqueue voor nog meer automatisatie en verhoogde efficiëntie. Jobs met speciale kleuren zoals wit en metallic kunnen eveneens via een geautomatiseerd proces verwerkt worden. Data Preflight: inkomende data kan aan de hand van verschillende en door de gebruiker zelf bepaald parameters getoetst worden voor conformiteit. Deze tool kan u bijvoorbeeld waarschuwen wanneer open snijcontouren aanwezig zijn in de opdracht. Door toegang tot native data formaten zoals pdf, psd en ai files kan binnen de editor een last minute correctie gebeuren zonder het volledige opmaak proces te moeten doorlopen.

GMG ProductionSuite Rip

Deze RIP werkt in de achtergrond, afgescheiden van de andere processen. Dit

34

KIOSK32_1NL.indd 34

12/09/12 14:09


GROOT FORMAAT PRINTEN

betekent dat intensieve dataverwerking op andere systemen kunnen gebeuren onafhankelijk van het gebruik van de Editor. Een omvangrijke job in de RIP vertraagt met andere woorden niet de opmaak van nieuwe jobs. Drie formaten worden onderscheiden voor licensing: small format, large format en wide format. Toch is elke RIP even sterk en kan deze meerder printers aansturen. Afhankelijk van het werkvolume wordt 1 RIP per drie terminals aangeraden.

Enkele Tools Output inspector: deze tool maakt het mogelijk de geripte data te controleren, zoals bijvoorbeeld het nagaan van exacte kleuren hoeveelheden die tijdens het printen zullen gebruikt worden. Media manager: alle kleurprofielen en de corresponderende printmodes worden in de media manager bewaard. Voor een verhoogde efficiëntie worden verschillende printjobs parallel naar meerdere RIPS gestuurd. Deze spreiding over meerdere stations vangt eventuele productiepieken op.

GMG ProductionSuite Smartprofiler: De marktleidende kleurentechnologie van GMG wordt nu ook mogelijk voor grootformaat printen. Printers kunnen op elkaar worden afgestemd voor een uniforme uitvoer van kleur. Intelligente hercalibratie zorgt voor continuïteit en stabiele output in de toekomst. Eenvoudiger gezegd kan u de printer steeds in zijn optimale staat terugzetten.

Enkele tools EcoSave inktbesparende module: geoptimaliseerde separaties zorgen voor een aanzienlijke besparing tot wel 20% minder inktverbruik, dit als geïntegreerd proces binnen SmartProfiler. Dit biedt voordelen bij het printen op substraten die eerder problemen gaven bij te grote inkthoeveelheden. Met andere woorden: die moeilijke materialen die vroeger problemen gaven kunnen vanaf nu gewoon verwerkt worden. GMG ProductionSuite PrintStation: De PrintStation module biedt een gebruikers interface die toelaat apparaat- en media afhankelijke opdrachten bij elkaar te plaatsen. Verschillende jobs kunnen bij elkaar geplaatst worden waardoor beslissingen kunnen genomen worden over de prioriteit die aan bepaalde jobs gegeven kunnen worden. Dit is dus een gebruikersinterface waarin alle jobs voor dit uitvoerapparaat verzameld worden en waar nog beslist kan

worden welke job het eerst geprint wordt of of we verschillende jobs samen laten printen. Dit draagt bij aan een grotere efficiëntie en een grote besparing van materiaal.

Optioneel: Industrial Cutting (ZCC, iCut, GTK&Fotoba XY support): met deze module kunt u uw snijtafels mee integreren in het productieproces zodat ze niet langer een aparte entiteit vormen binnen het bedrijf. True Shape Nesting: Verzamel en nest uw prints gebaseerd op de outlines van uw jobs. Dit laat toe om irreguliere vormen naast elkaar te plaatsen met het minst mogelijke verlies van media en zorgt eveneens voor kortere printruns.

printsystemen toe te voegen aan uw workflow. Bestaande print data is voorbereid via intern gedefinieerde halftone of one bit data. Deze data kan daarna naar imagesetters gestuurd worden of gebruikt worden voor het maken van films. Variabele Data Printing VDP: Breid de functionaliteit van de Editor verder uit met de optie om variabele data te integreren. Tekst en afbeeldings-informatie kan toegevoegd worden aan uw productie. In samenwerking met verschillende templates, kan variabele data in een geautomatiseerde printqueue gegoten worden. Contacteer ons Contacteer ons voor een gesprek en zo meer te weten te komen over de aanpak, mogelijkheden, opleidingen en tarieven.

Screen Printing: Laat toe om conventionele

35

KIOSK32_1NL.indd 35

12/09/12 14:09


GROOT FORMAAT PRINTEN

Nieuwe EPSON grootformaat printer Zuiniger en milieuvriendelijker Tijdens Fespa Digital in Barcelona kondigt Epson zijn nieuwe grootformaatprinter aan voor het maken van kwaliteitsvol signalisatie- en POS-materiaal. Met de Epson SureColor SC-S30600 bouwt Epson voort op het succes van haar aanbod grootformaatprinters voor signalisatiemateriaal en verkooppunttoepassingen. Met de SC-S30600, een 64-inch (162,6 cm) milieuvriendelijke solvent-plotterprinter voor vierkleurendruk (CMYK), wordt deze zeer concurrerende sector met een nieuwe prijs-/kwaliteitverhouding geconfronteerd. Hannelore Vanhaverbeke bron: Epson

H

et compleet nieuwe ontwerp van de SC-S30600 is gericht op efficiënte en milieuvriendelijke productie tegen de laagst mogelijke totale gebruikskosten. De printer stelt drukkerijen, signalisatiemakers, digitale copyshops en reprocentra in staat hun serviceaanbod uit te breiden. De SC-S30600 kan worden gebruikt voor de productie van elk gewenst type grootformaat printmateriaal, van posters, signalisatiemateriaal, banners, panelen met achtergrondverlichting en verkooppuntmaterialen tot voertuigbedrukking, binnenhuisarchitectuur en beursmaterialen. Er wordt een brede reeks papierrollen ondersteund, zodat gebruikers betrouwbare en kosteneffectieve afdrukken kunnen maken op vinyl, PVC en transparante film, fotopapier en een groot aantal populaire bannerondergronden. Marco van Niekerk, senior productmanager bij Epson Europa: “De SC-S30600 is snel

en eenvoudig te installeren. Het laden van zware papierrollen, normaliter een taak voor twee personen, kan dankzij ons unieke kriksysteem eenvoudig door een enkele gebruiker worden uitgevoerd. De papierspanner, die traditioneel alleen toegankelijk is via de voorkant van de printer, kan zowel aan de voorzijde als aan achterzijde worden bediend, zodat gebruikers geen tijd verliezen met heen en weer lopen. Dit verkort de insteltijd en waarborgt optimale productiviteit.” De precisietechniek en bewezen Micro Piezo-printkoptechnologie van Epson zorgen voor continu en probleemloos gebruik, waarbij onderhoud en verlies van productietijd tot een minimum beperkt blijven. Hoge volumes worden moeiteloos verwerkt met afdruksnelheden van 7,3 tot 29,4 m2/uur, afhankelijk van de afdrukmodus; de lagere snelheid is kenmerkend voor de productie van binnenposters, de hogere bij bannertoepassingen voor buiten. Voor de meest veeleisende opdrachten die een grondige inspectie moeten doorstaan, beschikt de printer over een maximale kwaliteitsmodus, waarbij gebruik wordt

gemaakt van de volledige printerresolutie van 1440 × 1440 dpi. De nieuwe door Epson ontwikkelde milieuvriendelijke solventinkt Epson UltraChrome GS2 is uitstekend geschikt voor gebruik met de SC-S30600 en Epsons nieuwe generatie TFP-printkoppen. UltraChrome GS2 bouwt verder op de sterke punten van UltraChrome GS (gebruikt in de Epson Stylus Pro GS6000) met een nieuwe gele inktformule die langer lichtecht blijft. UltraChrome GS2 is reukloos, nikkelvrij en vereist geen speciale ventilatie. De SC-S30600 kan dan ook in een kantooromgeving worden gebruikt. De 700 ml-inktpatronen met hoog rendement van de SC-S30600 hoeven minder vaak te worden vervangen en kunnen worden geretourneerd, zodat afval tot een minimum wordt beperkt. Kosten en milieuschade worden nog verder beperkt door het energieverbruik met ENERGY STAR-certificering. De Epson SureColor SC-S30600 kan tijdens Fespa Digital op de Epson stand bezocht worden (E20) en is beschikbaar vanaf maart 2012.

36

KIOSK32_1NL.indd 36

12/09/12 14:09


GROOT FORMAAT PRINTEN

37

KIOSK32_1NL.indd 37

12/09/12 14:09


COMPUTER TO PLATE

Heidelberg Suprasetter reeks Dubbele spoel unit voor hoge volumes Drupa 2012 Düsseldorf: de nieuwste Heidelberg Saphira CX85 en CX125 Clean-Out-Units met dubbel spoelbad, maken nu in samenwerking met Agfa de chemie-vrije thermische drukplaten Saphira Chemfree 101 beschikbaar voor hoog-volume gebruikers. Jaak Debaene Senior Consultant Computer to Plate Engineer

Suprasetter A75 Nu ook met dubbele spoel unit voor hoge volumes plaatproductie. In combinatie met de Suprasetter A75 generatie III en de opties “Double Swivel Table” en “Dual Cassette Loader” is de configuratie ideaal voor de industriële drukkerijen die belang hechten aan snelheid met respect voor het milieu en energiebesparing. Deze configuratie werd op Drupa 2012 in Dusseldorf voorgesteld als het meest compacte systeem met het laagste verbruik in zijn classe (zie afbeelding). Het nieuwe systeem levert aanvullend 60% lager gom verbruik vergeleken met de bekende en wereldwijd aangenomen thermofuse standaard. De gepatenteerde technologie achter de nieuwe Saphira CX85 en CX125 vermindert het gom verbruik en verlengt de levensduur van het bad. Dit voldoet aan de eisen van de hoge volume gebruikers van Saphira Chemfee 101 thermische platen. De CX85 is geschikt voor de 4UP markt en de CX125, die is geschikt voor een plaatbreedte tot 125cm 8UP. De nieuwe Saphira CX125 is ontworpen om platen te verwerken tot 40.000 m². Met een bad levensduur van 7000 m², is het onderhoud verder gereduceerd. Deze nieuwe innovatie met kleine footprint helpt bij het verlagen van het gom verbruik en het verlengen van de levensduur van het bad. Dit resulteert in een hogere productiviteit en minder tijd en arbeid in verband met onderhoud, in vergelijking met de traditionele thermische processors. De ‘cascade’ technologie achter de Saphira CX Clean Out Units reinigt elke plaat in twee stappen. De primaire “Clean Out” of spoeling met gom wordt uitgevoerd in deel 1, de plaat gaat dan naar deel 2, waar de gom, altijd vers uit de bus, zorgt voor een perfect schoon gegomde plaat.

Het slimme deel, is de sproeibaar die met gom van sectie 2 en door toevoeging een kleine hoeveelheid water op de sectie 1 sproeit en daardoor het verdampen compenseert. Dit vermindert aanzienlijk de gom afval en verlengt de levensduur van het bad. Dit is een belangrijke toegevoegde waarde voor het milieu door de lagere onderhoudskosten.

Waardevol eindproduct “De gepatenteerde technologie in de nieuwe Saphira CX Clean Out Units resulteert in betrouwbare doorvoer met minder badwissels, een hogere productiviteit, een grotere efficiëntie en een groter gebruiksgemak. Dit biedt de grote industriële drukkerijen het voordeel van een stabiele, gebruiksvriendelijke en ecologische plaatproductie en een lagere “cost of ownership “. Maximale efficiëntie in combinatie met de Heidelberg Suprasetter A75 of de Suprasetter 106. Een industriële drukkerij zal een hogere productiviteit ervaren en een sterke vermindering van het onderhoud en de “downtime”.

Heidelberg Suprasetter 106/A106/106UV Modulair, flexibel en productief op een klein oppervlak. De nieuwe Dual Cassette Loader (ACL/DCL 106) is het nieuwe automatiserings concept voor de Suprasetter serie 106, A106 en 106 UV en vervangt de Heidelberg Single Cassette Loader. De bestaande Suprasetter werd uitgerust met een nieuw compact en modulair systeem voor automatisering. Dankzij de unieke thermische laser technologie ontwikkeld door Heidelberg, het intelligent diode systeem (IDS), zijn deze plaatbelichters zo goed als volledig beveiligd tegen storingen. De uitgebreide interne koeling verzekert het belichtingsproces onafhankelijk van de ruimtetemperatuur. De output van de nieuwe Cassette Loader voor twee formaten wordt door ons perfect aangepast aan uw plaatproductie met mogelijkheid tot latere uitbreiding indien de productie zou stijgen. De manuele invoer aan de voorkant van de belichter is steeds mogelijk voor meer formaten met lagere productie. Heidelberg behoudt de Multi Cassette Loader voor klanten die een derde en een vierde plaatformaat wensen te automatiseren.

38

KIOSK32_1NL.indd 38

12/09/12 14:09


De nieuwe cassette loader is beschikbaar met één of twee geïntegreerde cassettes en heeft per cassette een capaciteit van 110 platen met een dikte van 0.30 of 190 platen met een dikte van 0.15. De maximum stapelhoogte is 38 mm. De ACL/DCL 106 is uitgerust met plaat/ papier separatie systeem met papierbak tot 400 vellen. De papierbak en de plaatslede schuiven open aan de rechterzijde van de machine (gezien vanaf de manuele invoerzijde van de Suprasetter). De platen worden rechtstreeks uit de verpakking in de cassette gelegd. Het is dus niet nodig om met rolwagens rond te rijden. Een ACL met één cassette kan uigebreid worden naar een DCL met twee cassettes via een field-upgrade.

Ingebouwde plaatconveyor met of zonder draaitafel. Opstelling in rechte lijn. De belichte platen worden in “landscape” via een bovenop de plaatsledes ingebouwde conveyor

Opstelling in L-vorm. Indien gewenst kan met een extra draaitafel voor een L-opstelling worden gekozen waarbij de platen dan via de draaitafel in “portrait” naar de in dit geval smallere processor of clean out unit worden gestuurd.

naar een online processor of clean out unit gestuurd. Er is dus geen extra brug nodig wat resulteert in een aanzienlijke plaatsbesparing. De ingebouwde draaitafel is een optie waardoor bij lage productie de grote platen worden gedraaid van “landscape” naar “portrait” om in een smallere processor of clean out unit te worden verwerkt. Dit kan ook achteraf via een field upgrade worden aangepast.

COMPUTER TO PLATE

ACL of DCL.

Plaatsbesparing. De compacte design van de ACL/DCL 106 in combinatie met de ingebouwde draaitafel en conveyor resulteert in een zeer kleine oppervlakte en werkruimte voor het volledig systeem. In vergelijking met de vroegere SCL/MCL plaat laders is er een aanzienlijke vermindering van de nodige werkruimte. Kostprijsbesparing. In vergelijking met de vroegere SCL/MCL plaat laders, spreken we, afhankelijk van de nodige configuratie, over een prijsbesparing van 9 tot 50%. Upgrades. Suprasetters 105 geproduceerd na 15/09/2011 en Suprasetter A geproduceerd na 01/12/2011 of serienummer >PL002833 kunnen via field upgrade worden uitgerust met ACL/DCL.

39

KIOSK32_1NL.indd 39

12/09/12 14:10


DIGITAAL DRUKKEN

Xerox 700i/770 Kracht, prestaties en waar voor uw geld Digitaal drukken heeft al sinds een aantal jaren zijn plaats verworven in de grafische industrie. Het vervangt het conventionele offsetdrukwerk niet, maar is eerder complementair.

Hannelore Vanhaverbeke bron: Xerox

E

en groot voordeel van digitaal drukken is al altijd dat de opstartkost voor een drukwerk heel laag is. Dat zorgt er voor dat digitaal drukken al interessant is vanaf één exemplaar. Meestal werd dit dan ook toegepast voor minder grote oplagen. Ook grotere volumes liggen nu binnen handbereik dankzij de productieprinters van Xerox. We stellen u graag de Xerox 700i/770 voor. De Xerox 770 is, net zoals de Xerox 560 en de Colour Press 1000 te bezichtigen in onze showroom. Aarzel niet om contact met ons op te nemen indien u graag een demo van één van deze toestellen wenst. Met de digitale kleurenpersen Xerox

700i en 770 kunt u profiteren van de explosieve groei op het gebied van digitaal afdrukken in kleur. Het zijn allebei krachtpatsers met een zelfde focus: superieure kleuren en hogere productiviteit bieden, zodat u uw klanten kunt imponeren en u uw activiteiten kunt uitbreiden

Superieure kleuren Produceer levendige afdrukken met subtiele variaties die de aandacht van uw publiek trekken en vasthouden. Voor onze Xerox EA (Emulsion Aggregation) low melt-tonertechnologie wordt geen gebruik gemaakt van fuserolie, waardoor uw applicaties een zachte, offsetachtige uitstraling krijgen. De digitale kleurenpersen Xerox 700i en 770 worden geroemd om de uitmuntende kleurkwaliteit met Fogra-certificatie en Pantone-licentie voor het afstemmen van steunkleuren op het PANTONE kleurafstem-

mingssysteem. Kleurkritische applicaties zoals direct mailcampagnes, foto’s, enz. vereisen een hoge mate van kleurnauwkeurigheid en detail om een optimaal resultaat te bereiken. Met de functie Geavanceerde Profilering van de Xerox 770 kunt u automatisch een aangepast ICC-profiel genereren en tegelijkertijd RGB- en CMYK-bronbeelden koppelen aan een gewenste uitvoer die op de resultaten van een offset pers lijkt. Emuleer specifieke kleurruimtes en produceer betere kleuren. Met Geavanceerde Profilering kunt u de uitvoer ook weergeven volgens industrienormen voor kleur, zoals Fogra en GRACoL. Geautomatiseerde kalibratie levert een consistente kleur op. Beperk het tijdrovende handmatige kleuronderhoud en maak er door de operator eenvoudig en snel uit te voeren functies van, waarmee u telkens weer een uitzonderlijke afdruk-

40

KIOSK32_1NL.indd 40

12/09/12 14:10


DIGITAAL DRUKKEN

kwaliteit bereikt. Door kleurpatches te genereren op de doelmedia en de uitlezingen van de fotospectraalmeter te automatiseren reduceren we stilstand van de printer en levert de Xerox 770 consistente kleuren op iedere pagina en bij iedere opdracht. Door kalibratietaken te stroomlijnen, verkorten we de tijd dat de printer niet productief is en maken we snelle, tijdige levering van de opdracht mogelijk. De inline fotospectraalmeter ligt ten grondslag aan de Xerox 770 en ons hulpprogramma voor verbetering van de afdrukkwaliteit. Het is waarlijk het werkpaard van de Xerox 770, en vergroot het vermogen van onze ACQS hulpprogramma’s voor kleurbeheer ter verbetering van de kleurstabiliteit, nauwkeurigheid en herhaalbaarheid. Omdat de fotospectraalmeter strategisch in de papierbaan is geplaatst, werken automatische processen

zoals kleurkalibratie en bestemmingsprofilering perfect samen, terwijl uw workflow wordt gestroomlijnd, en uw productiviteit wordt vergroot, zodat u geweldige resultaten bereikt.

Productiviteit Met de afwerkopties van de Xerox 700i en 770 breidt u het aantal toepassingen dat u inline kunt afwerken aanzienlijk uit. Produceer hoogwaardig drukwerk, waaronder: schoongesneden brochures met rughecht (zadelhechting), catalogi, geperforeerde documenten, schoongesneden handleidingen met vierkante rug, drieluiken, ansichtkaarten met variabele opdruk, direct mail, special fotoproducten en nog veel meer. De mogelijkheid om automatisch rectoverso af te drukken op zwaar papier van maximaal 300 g/mÇ heeft een hogere

productiviteit tot gevolg en meer ruimte om complexe opdrachten aan te nemen zonder dat er handelingen van de operator aan te pas komen. Met de Xerox 700i en 770 krijgt u uitmuntende afdrukkwaliteit bij zowel de zware als de lichtere substraten; u kunt erop vertrouwen dat de afdrukken er uit komen te zien zoals u wilt. Geautomatiseerd dubbelzijdig kopiëren en scannen bij een resolutie van 600 x 600 dpi en afdrukken bij 2400 x 2400 dpi levert met gemak geweldige kleuren op, bij snelheden tot 70 afdrukken per minuut. De scanner biedt u ook een scala aan opties zoals het opslaan van scanbestanden in PDF formaat. De scanner kan zelfs grote papierformaten verwerken tot A3.

41

KIOSK32_1NL.indd 41

12/09/12 14:10


IT OPLOSSINGEN

Infortrend Storage Ideaal voor grafische bedrijven Infortrend is al jaren één van de marktleiders op het gebied van oplossingen voor data opslag en biedt een uitgebreid gamma SAN, DAS en NAS producten voor SOHO (small office & home office) gebruikers, KMO’s en grote bedrijven.

Wim Van der Speeten Service Supervisor ICT & Security

V

erscheidene producten in dit productgamma beantwoorden bovendien specifiek aan de behoeften van professionele grafische bedrijven die betrouwbare en kostenefficiënte systemen zoeken voor het opslaan en delen van hun data. Het betreft ondermeer de EonNAS Pro, de EonStor DS en de high end ESVA oplossingen met hun Cluster file systeem.

EonNAS Pro De Infortrend EonNas Pro producten voldoen perfect aan de uiteenlopende noden van grafische bedrijven, zowel SOHO als KMO. Ze zijn verkrijgbaar met 2, 5 of 8 hard disks en consolideren server en opslagcapaciteit in één enkel toestel. De ondersteuning voor alle courante netwerkprotocols zorgt ervoor dat ze zich vlekkeloos integreren in eender welke omgeving, inclusief Apple omgevingen. Er is ondermeer support voor AFP, CIFS/SMB, NFS, HTTP, HTTPS, FTP en bovendien biedt het iSCSI protocol ook block-level toegang. Ondermeer volgende EonNAS Pro features helpen uw data nog beter te beveiligen en te beschermen: - Snapshots laten gebruikers toe differentiële kopies te maken die gebruikt kunnen worden om terug te keren naar een vorige toestand.

gemakkelijk een backup worden gemaakt naar externe disk drives via USB of eSATA connectie. Daarnaast biedt EonNAS Pro optionele mogelijkheden, die kunnen bijdragen tot een verhoogde Return On Investment. De belangrijkste is data deduplicatie, een krachtige functie die overtollige data automatisch verwijdert, wat kan leiden tot een aanzienlijke vermindering van de effectief vereiste storage capaciteit. Data compressie en thin provisioning technologie zijn enkele andere belangrijke features.

EonStor DS De Infortrend EonStor DS reeks biedt rackmount RAID storage systemen, die ideaal geschikt zijn voor KMO’s. Alle EonStor DS systemen zijn uitgerust met FC 8GB/s of SAS 6 GB/s interface en zijn compatibel met Mac OS, zij kunnen bijgevolg ook efficiënt worden ingezet in Apple omgevingen. EonStor DS oplossingen zijn beschikbaar in uitvoeringen met enkelvoudige of redundante controller, van 1U tot 4U rack hoogte. Daarnaast bieden ze de keuze uit modellen voor 3.5 inch disk drives (LFF) of 2.5 inch disk drives (SFF). Extra expansiemodules (JBODs) bieden flexibele uitbreidingsmogelijkheden. Door ze aan bestaande EonStor DS systemen toe te voegen, kan de beschikbare capaciteit dynamisch vergroot worden (tot meer dan 100 hard disks), om te voldoen aan de meest uiteenlopende noden. De initiële investering kan hierdoor substantieel

verlaagd worden en de TCA (Total Cost of Acquisition) geoptimaliseerd. Om de maximale capaciteit optimaal te benutten ondersteunt EonStor DS nu ook 3TB disk drives. Eventueel in combinatie met andere beschikbare capaciteiten laat dit toe de beschikbare resources aan te wenden in functie van de noden van uw applicaties. In vergelijking met andere storage oplossingen voor de KMO markt, garandeert EonStor DS steeds een optimale performantie, waarmee kan worden tegemoet gekomen aan de meest veeleisende applicaties. Maximum worden tot 2800 MB/s Read en 1300 MB/s Write snelheden gehaald (FC 8Gb). Naast performance biedt EonStor DS uitmuntende betrouwbaarheid. Door het redundante design van de systemen (power supplies, fan modules, RAID controllers), beschermt EonStor DS de gebruikers tegen het individueel falen van onderdelen en verzekert hierdoor een hogere beschikbaarheid van de data.

ESVA met Cluster File System Infortrend ESVA met zijn Cluster file systeem is de uiterst performante en betrouwbare storage oplossing voor grafische bedrijven die veel werken met hoge resolutie beelden en video content. Ontworpen voor toepassingen zoals content productie, bewerking en archivering, stelt ESVA Apple Mac gebruikers in staat tegemoet te komen aan al hun data behoeften met een enkele alomvattende oplossing.

- Met remote replicatie kan data gerepliceerd worden naar een ander EonNAS Pro of third party systeem, synchroon of asynchroon. - Het ZFS file systeem, ingebakken in elke EonNAS Pro, verhindert stille datacorruptie en garandeert daardoor de data integriteit. - Van EonNAS Pro data kan

42

KIOSK32_1NL.indd 42

12/09/12 14:10


IT OPLOSSINGEN

HELIOS stelt iPad Document Hub app voor HELIOS introduceerde op Drupa een nieuwe iPad-applicatie om documenten op intranetservers te doorbladeren, openen en presenteren. De oplossing synchroniseert fileserverdocumenten en mediabestanden op apparaten van gebruikers die zich elders bevinden, zodat ze die lokaal kunnen gebruiken. Hannelore Vanhaverbeke bron: Helios

D

e toonaangevende ontwikkelaar van platformoverschrijdende software voor bestandsbeheer en afdruk-, imaging- en proofingtoepassingen, remote collaboration en pdf-serversoftware, stelt zijn nieuwe iPad Document Hub app voor. De iPad Document Hub is de ideale oplossing voor bedrijven die op zoek zijn naar een eenvoudige en veilige manier om documenten beschikbaar te maken voor lokaal online- of offlinegebruik door iPadgebruikers. Met deze app kunnen pdf’s, Office-documenten en andere bestanden gemakkelijk worden weergegeven. Documenten kunnen worden doorgestuurd naar andere apps, als bijlage bij een e-mail worden gevoegd, afgedrukt, of teruggstuurd naar de server. De HELIOS iPad Document Hub app werkt

met HELIOS WebShare, dat een veilige, multi-usertoegang tot de intranetservervolumes van het bedrijf mogelijk maakt. In de onlinemodus krijgen gebruikers toegang tot alle beschikbare documenten op de fileserver. Die kunnen ze dan bekijken of gebruiken in apps zoals Numbers, Keynote, Quickoffice, Acrobat, iBooks en andere. De ingebouwde synchronisatie zorgt ervoor dat alle gebruikers steeds met de meest recente versie van het betrokken document werken.

en een eenvoudig serverbeheer op afstand. HELIOS ImageServer, PDF HandShake en PrintPreview zijn uitgerust met efficiënte en geavanceerde functies voor ontwerp-, prepress- en afdrukactiviteiten. HELIOS-producten draaien op krachtige en schaalbare servers, waaronder Apple Mac OS X, IBM AIX, Linux, Oracle Solaris, en Windows-systemen. HELIOS-producten bieden een betrouwbare platformoverschrijdende ondersteuning voor Mac-, Windows-, web- en UNIX-clients.

Slimme ideeën voor betere netwerkmogelijkheden De Unbreakable Server-oplossingen van HELIOS Software leveren cruciale serveroplossingen voor prepress-sites en sites van bedrijven, overheden en universiteiten. WebShare, EtherShare en PCShare bieden geïntegreerde platformoverschrijdende netwerkmogelijkheden voor Mac-, Windows- en webclients, met geavanceerde file- en printserverservices

Bezoek ons op stand B011

PRINT

2012

DE VAKBEURS VOOR PRINT, PUBLISHING & DIRECT MAIL 26 & 27 september 2012 Brussels Expo

Bezoek gratis PRINT 2012 Registreer u op www.lab9.be/print2012

43

KIOSK32_1NL.indd 43

12/09/12 14:10


IT OPLOSSINGEN

VMware Virtualisatie voor uw onderneming Uw bedrijf rekent op u voor betrouwbare, veilige en responsieve IT-diensten. Dat is een non-stop job. Geen tijd om even uit te zoeken hoe complexe, nieuwe technologieën werken, om allerlei marketingbeloftes door te lichten of om de strijd aan te gaan met softwareoplossingen die eigenlijk voor veel grotere bedrijven werden ontwikkeld. Hannelore Vanhaverbeke Bron: VMware

U

beschikt over minder middelen, maar uw behoeften zijn precies dezelfde en u koestert hoge verwachtingen. Dit artikel legt uit welke reële voordelen virtualisatie aan kleine en middelgrote ondernemingen kan bieden en hoe snel u met VMware aan de slag kunt.

Wat kan virtualisatie u bieden? Uw onderneming heeft geen tijd voor IT-experimenten noch het geld voor oplossingen die enkel door een heel leger technici kunnen worden geïmplementeerd en beheerd. Bovendien verwacht u van nieuwe technologieën meer dan eenmalige besparingen en onbeduidende verbeteringen. U gebruikt IT om reële waarde te creëren voor uw onderneming: om uw groei, concurrentiekracht en winst op lange termijn veilig te stellen. U kent virtualisatie mogelijk als een hervormende technologie waarmee ‘s werelds grootste bedrijven miljarden dollars hebben bespaard op installaties, hardware, vermogen en kosten voor koeling en waarmee ze de veelbelovende mogelijkheden van cloud computing konden aanboren. Wat u misschien niet weet, is dat virtualisatie ook dagelijkse praktische voordelen biedt voor kleinere IT-bedrijven zoals het uwe: innovaties waarmee u meer uit uw omgeving, uw werkdag en uw budget kunt halen. Dankzij VMware ligt reële virtualisatie nu binnen handbereik van kleine en middelgrote ondernemingen zoals die van u. Ontdek hier waarom kleine en middelgrote ondernemingen overal ter wereld voor VMware kiezen en waarom ook u er baat bij kunt hebben.

Vereenvoudig uw infrastructuur, uw planning en uw leven Dankzij virtualisatiesoftware kunnen bedrijfstoepassingen de beperkingen en vereisten van de hardware waarop ze

draaien overstijgen en kunnen hulpbronnen worden gedeeld waardoor IT gelijk een heel stuk minder complex wordt. IT-experts in kleine en middelgrote ondernemingen die slechts beperkte financiële en menselijke middelen ter beschikking hebben, denken misschien dat virtualisatie niet voor hen is weggelegd, omdat ze niet het nodige budget, de opslagcapaciteit en de tijd voor de vereiste opleiding hebben. VMware heeft al deze obstakels uit de weg geruimd met een licentie op maat van uw onderneming, de nieuwe vSphere-opslagtechnologie die de opslag rechtstreeks op uw servers virtualiseert en een leercurve waarmee u na luttele uren al de vruchten kunt plukken van de volgende voordelen: Eenvoud. VMware brengt uw infrastructuur samen op minder servers en biedt krachtige, geautomatiseerde tools om zowel virtuele als fysieke IT-omgevingen via uw webbrowser vanaf één enkele console te optimaliseren en beheren. Onderhoud zonder stilstandtijd. U kunt uw virtuele machines klonen, koppelen, upgraden, beveiligen en opnieuw uitrollen zonder enige dienstonderbreking. U hoeft hiervoor dus geen belangrijk onderhoud uit te stellen, bedrijfsactiviteiten te onderbreken of stilstandtijden in te plannen. Start met de opslagcapaciteit die u hebt. Gebruik uw huidige hardware voor gedeelde opslag of implementeer de nieuwe software vSphere Storage Appliance (VSA) om van al de voordelen van virtualisatie te genieten. Begin klein, leer snel. Virtualisatie is eenvoudiger dan u denkt: begin met twee commodityservers en gratis testsoftware, en investeer zelf enkele uren van uw vaardigheid en ervaring. Dankzij slimme installatiewizards en snelle fysiek-naarvirtueel-conversietools gaat het veel sneller dan u zou denken.

Versnel applicatie-rollouts en krijg meer gedaan Met virtualisatie gaan routinetaken veel sneller, wat de IT-productiviteit de hoogte in stuwt. Laat u niet afremmen door de hardware. Een hardware-infrastructuur beheren is tijdrovend en saai. Met slechts één actieve applicatie op elke server blijven de meeste van uw computeractiva het grootste deel van de tijd nagenoeg inactief. Maar het is niet ondenkbaar dat uw dagen vrijwel volledig gevuld worden door de tijd die u nodig hebt om al die hardware aan te kopen, configureren, uitrollen en onderhouden op één systeem tegelijk. Gebruik virtualisatie om uw bedrijfsapplicaties te bevrijden van hun hardwarebeperkingen en om uzelf te bevrijden van trage, hardwaregebonden processen zoals het aankopen en testen, de provisioning, het uitrollen, schalen en herstellen. De virtualisatieplatformen en beheertools van VMware ruimen uw hardwareproblemen uit de weg zodat u op volle snelheid kunt werken. Schiet snel uit de startblokken. Kloon virtuele machines op basis van een geteste “golden image” met de correcte besturingssystemen, applicaties en drivers zodat u applicaties sneller en eenvoudiger opnieuw kunt uitrollen in uw nieuwe virtuele omgeving. Lanceer nieuwe applicaties. Een nieuwe virtuele machine activeren om een nieuwe productapplicatie te lanceren duurt slechts enkele minuten. Breid uit of beperk. Gevirtualiseerde omgevingen reageren snel op dringende zakelijke vereisten. Breid uw computercapaciteit snel uit zonder te moeten wachten op nieuwe hardware die nog niet is geleverd en herschik ongebruikte activa onmiddellijk bij wijzigingen aan de hardwareconfiguratie. Recupereer servers. Applicaties herstarten nog sneller dan ze worden uitgerold: wanneer er zich een defect voordoet in

44

KIOSK32_1NL.indd 44

12/09/12 14:10


Test voor implementatie. Dankzij virtualisatie behoren de verloren tijd en middelen van testomgevingen voor hardware voorgoed tot het verleden, net zoals het risico dat er te snel in productie wordt gegaan zonder dat de nodige testen werden uitgevoerd.

Bescherm uw infrastructuur, uw gegevens en uw onderneming Virtualisatie houdt uw onderneming in de lucht. Het is een wrede wereld daarbuiten. Hoe meer hardware u moet beheren, hoe meer defecten u moet zien te omzeilen en op te lossen. Problemen in een enkel datacenter of een regionale ramp kunnen uw gehele onderneming, met alle informatie waarvan die afhankelijk is, in gevaar brengen. Cyberdieven en hackers verschuiven hun aandacht van grote ondernemingen naar bedrijven zoals dat van u. VMware integreert snelle Business Continuity en Disaster Recovery tools in zijn virtualisatieoplossingen. Dus wanneer die onvermijdelijke storing in de hardware, die onvoorziene ramp of onverwachte aanval toch uw kritieke infrastructuur treft, zorgt virtualisatie ervoor dat uw systemen snel weer paraat staan en uw activiteiten ononderbroken kunnen worden voortgezet. Omdat consolidatie van hardware uw platform consistenter maakt, wordt het beveiligingsbeheer eenvoudiger en doeltreffender. VMware integreert beproefde, compromisloze bescherming in zijn oplossingen, met firewalls tussen virtuele machines, zelfs wanneer die op dezelfde host draaien.

Plan, test, beveilig Verlies niet langer omzet of klanten wanneer het systeem het weer een keer niet doet - kies voor het meest beproefde en betrouwbare virtualisatieplatform uit de sector, met ingebouwde systeem- en databeveiliging. Al heel wat wereldwijd actieve multinationals en ondernemingen zoals de uwe gingen u voor. Vereenvoudigde, consistente infrastructuur en gestandaardiseerde processen voor een betrouwbaar, herhaalbaar herstel. De mogelijkheid om DR-processen te testen door volledige sites in virtuele omgevingen te herstellen zonder onderbreking van

IT OPLOSSINGEN

een van de servers, beperkt een hands-off automatische herstart de serviceonderbreking tot een minimum en bespaart hij u een nachtelijke rit naar het kantoor. Bij een ramp recupereert u uw virtuele systemen tien keer sneller dan wanneer applicaties allemaal afzonderlijk draaien op fysieke hardware.

de activiteit, en zonder enig risico voor productieomgevingen. Geautomatiseerde processen die garant staan voor een bescherming die probleemloos aan de vereisten inzake Recovery Point en Recovery Time beantwoordt. Bespaar meer, doe meer, verdien meer. Virtualisatie biedt een benijdenswaardige rendabiliteit. U kunt de capaciteit waarvoor u betaalt werkelijk volledig benutten. Virtualisatie is ontstaan uit een gerichte zoektocht naar kostenbesparing: door applicaties op een kleiner aantal fysieke servers te consolideren, kunnen zowel de kapitaal- als bedrijfskosten aanzienlijk worden gedrukt. Hardware. Door minder servers intensiever te gebruiken, haalt u meer rendement uit uw dure hardware, zodat u middelen vrijmaakt om te investeren in productiviteit en beveiliging. Installaties, vermogen en koeling. Door de kosten voor de behuizing, het vermogen en de koeling van uw servers te beperken, kunt u volop investeren in productiviteit, wat van uw onderneming een aangenamere en milieuvriendelijkere werkplek maakt. Management. Minder servers en krachtigere tools om die te beheren zorgen ervoor dat IT-professionals minder tijd moeten stoppen in routinetaken en dat ze hun expertise kunnen aanwenden voor strategische activiteiten die waarde creëren voor uw onderneming. Voor grote multinationals zijn de mogelijkheden van virtualisatie op het gebied van Business Continuity, beveiliging, databescherming en cloud computing mogelijk al belangrijker dan de kostenbesparing die de technologie oplevert, maar kleine en middelgrote ondernemingen mogen het financiële plaatje nooit uit het oog verliezen. Voor ambitieuze ondernemingen met beperkte middelen biedt virtualisatie een onmiddellijke en permanente verlaging van de IT-kosten: Serverproductiviteit. Applicaties die allemaal afzonderlijk draaien op x86 fysieke servers gebruiken gewoonlijk 5% à 15% van de processorcapaciteit. Dankzij virtualisatie kan de gebruikte capaciteit worden

opgevoerd tot 60% à 80%. Bovendien zorgt geautomatiseerde thin provisioning ervoor dat de beschikbare capaciteit in de eerste plaats gaat naar de applicaties met de hoogste zakelijke prioriteit, zodat een hogere productiviteit niet ten koste gaat van de servicekwaliteit. Bedrijfskosten. Consolidatie beperkt de benodigde serverinstallaties, het onderhoud en het vermogen, drukt de kosten voor koeling, vereenvoudigt en stroomlijnt datacenters en maakt middelen vrij voor meer productieve doeleinden. De weg naar de cloud. Tot slot effent virtualisatie het pad voor de volgende grote stap naar kostenverlaging binnen IT: cloudinfrastructuur. Sommige bedrijfsapplicaties zijn onderhevig aan sterke seizoensgebonden schommelingen, moeten snel kunnen worden uitgebreid of beperkt, of zijn gewoonweg onvoorspelbaar. Met cloudgebaseerde oplossingen zoals VMware vCloud Express kunnen applicaties op vraag worden uitgebreid of beperkt. Bovendien zorgen ze voor een ononderbroken werking met ‘pay-as-you-go’-flexibiliteit. vCloud Express wordt geïmplementeerd via VMware en zijn wereldwijde partnernetwerk zodat de middelen waarover u in-house beschikt, kunnen worden ingezet voor de processen die u echt zelf moet beheren, terwijl u routine-, variabele of experimentele bedrijfsprocessen outsourcet aan een cloudprovider waarvan de virtuele infrastructuur, bedrijfspraktijken en beveiligingsprotocollen volledig compatibel zijn met de uwe.

Aan de slag Klanten ondersteunen en winst genereren zijn de bestaansredenen van uw onderneming. Virtualisatie is zinvol op lange termijn omdat het kostenplaatje ervoor minimaal is en omdat de technologie draait op uw huidige infrastructuur en uw ondernemingsdoelstellingen rechtstreeks ondersteunt. Maar voor een groeiende onderneming vormen ook de opstarttijd en de kosten een doorslaggevende factor. VMware heeft de nodige inspanningen geleverd om dergelijke investeringen vooraf tot een minimum te beperken, zodat u onmiddellijk de voordelen en verbeteringen van virtualisatie kunt genieten.

45

KIOSK32_1NL.indd 45

12/09/12 14:10


IT OPLOSSINGEN

Ruckus Wireless Networking Wat doet Ruckus nu precies? Ruckus Wireless is een pionier op de markt van draadloze infrastructuur en ontwikkelt producten waarmee carriers en bedrijven de snel stijgende vraag naar applicaties en diensten met hoge bandbreedte het hoofd kunnen blijven bieden. Met flexibele, betrouwbare en betaalbare oplossingen tilt de Ruckus ‘Smart Wi-Fi’-technologie de prestaties van draadloze netwerken naar ongekende hoogten. Dit is wat we Pervasive Performance noemen.

Hannelore Vanhaverbeke Bron: Ruckus

S

inds de oprichting in 2004 heeft Ruckus de aandacht exclusief gericht op Pervasive Performance in draadloze toepassingen, en met deze voortdurende innovaties zetten ze vandaag de dag nog steeds de toon in de sector. Ruckus heeft zich nooit verlaten op de gangbare radiotechnologie die overal verkrijgbaar is, die biedt gewoonweg niet de capaciteit, het bereik of de mate van interferentie-onderdrukking die noodzakelijk zijn om de droom van hoogperformante draadloze toepassingen werkelijkheid te laten worden. Ruckus heeft daarentegen de beste en slimste draadloze denkers ter wereld samengebracht om de creatieve oplossingen te ontwikkelen waarmee ze hun visie op Pervasive Performance kunnen realiseren.

onmisbaar zijn om de meest betrouwbare en snelst mogelijke draadloze prestaties te leveren - overal en altijd. Hieronder leest u welke verschillende componenten nu precies noodzakelijk zijn om dit ongekende niveau van draadloze prestaties te kunnen realiseren: Adaptieve signaalregeling. De omnidirectionele antenneconfiguraties uit grootvaders tijd kunnen de klus niet langer klaren. Interferentieonderdrukking. Er is heel wat ruis daarbuiten, en die zal alleen maar luider worden. Capaciteitsgestuurde kanaaltoewijzing. De tijden waarin kanalen “voor eens en voor altijd” werden vastgelegd, behoren voorgoed tot het verleden. Dynamiek, daar gaat het voortaan om.

Wat is Pervasive Performance? Het is de mantra van iedereen bij Ruckus. Het stroomt dag in dag uit door hun bloed; het is het eerste waaraan ze denken als ze ‘s ochtends hun koffie drinken en het laatste dat door hun hoofd gaat voordat ze hun gezin een goede nacht wensen. Het is hun ultieme doelstelling. Voor u lijkt het misschien een marketingterm... maar dat is het niet. Het is een combinatie van innovatieve functies die

Diversiteit met dynamische polarisatie. De gebruikte apparaten worden steeds kleiner, slimmer en mobieler... vaste polariteit volstaat niet langer om een aanvaardbare connectiviteit te leveren voor deze mobiele toestellen van de nieuwe generatie. Maximale signaalsterkte. dB’s zijn sexy. Nu goed, misschien vinden alleen radiomensen dat... maar het feit is dat ze wel degelijk het verschil maken bij draadloze connectiviteit. Optimalisatie van netwerkcapaciteit. Vergeet hoeveel Mbps er vermeld staat op de

doos, de website of het informatieblad... het enige wat ertoe doet, is hoe hoog je overdracht echt ligt. Er is best wel wat intelligentie nodig om de reële capaciteit van een draadloos systeem te maximaliseren. Ruckus is de enige aanbieder van draadloze toepassingen die alle componenten kan leveren die nodig zijn voor Pervasive Performance. Er zijn natuurlijk heel wat ondernemingen die een paar van deze functies aanbieden, maar geen enkele heeft het hele pakket. Daarom is en blijft Ruckus koploper op de markt van slimme draadloze systemen. Hij levert gewoon de slimste draadloze toepassingen voor een mobiele wereld. Het begint allemaal met de gepatenteerde ‘Smart Wi-Fi’–technologie, die een ongekende capaciteit en betrouwbaarheid uit de 802.11-standaarden weet te halen. Smart Wi-Fi maakt gebruik van een highgain adaptieve antennetechnologie en van geavanceerde best-path selectiealgoritmen om wifi-signalen te vormen en via de snelste kanalen naar elke mogelijke client te versturen. In hun whitepaper en video’s vind je veel meer details over deze technologie, maar hier vertellen ze u gewoon dat hij zo uniek en krachtig is dat hij al over 55 patenten beschikt - en dat er nog eens 80 in aanvraag zijn. Deze technologie kunnen kan iets wat de basistechnologie niet kan - uiterst betrouwbare wifiverbindingen tot stand brengen met clienttoestellen binnen een veel groter bereik; wifi die veel verder reikt en inherent

46

KIOSK32_1NL.indd 46

12/09/12 14:10


IT OPLOSSINGEN

stabieler is dankzij de adaptieve aard en controle van onze technologie. Smart Wi-Fi stuurt signalen voortdurend rond hindernissen en obstakels, onderdrukt interferentie en focust de RF-energie enkel waar die nodig is. Dit resulteert in een nooit geziene dekking en betrouwbare prestaties over grotere afstanden. De Wi-Fi systemen van Ruckus zijn uitgerust met de gepatenteerde BeamFlex™technologie en worden op honderdduizenden locaties wereldwijd gebruikt. Het paradepaardje, de ZoneFlex™ Smart WLAN WLAN-systemen, bieden ondernemingen en carriers een volledig gamma wifioplossingen voor binnen en buiten, voor elke mogelijke toepassing, gaande

van het streamen van IP-gebaseerde video via wifi tot 3G offloading; van draadloze breedbandtoegang tot snelle 802.11n draadloze LANs. ZoneFlex is het enige gecentraliseerde Smart WLAN-systeem dat Smart Wi-Fi- en Smart Meshnetworkingtechnologie combineert in één enkele krachtige oplossing die ook nog eens goed is voor uw portefeuille. Ruckus Wireless biedt innovatieve antwoorden op de meest cruciale vragen die de huidige draadloze netwerken oproepen: hoe creëert u betaalbare betrouwbaarheid en beheert u exponentiële groei? Met de hardware, software en services van Ruckus kunnen ondernemingen en carriers het bereik en de betrouwbaarheid van hun

wifinetwerken verhogen, de implementatiekosten verlagen en zelfs in de moeilijkste omgevingen zeker zijn van een stabiele werking. Dat is wat Ruckus doet. Dat zit in hun DNA. Daarom eisen, én leveren ze met trots Pervasive Performance in draadloze connectiviteit.

Contacteer ons Contacteer ons voor een gesprek en zo meer te weten te komen over de aanpak, mogelijkheden en tarieven. info@lab9.be

47

KIOSK32_1NL.indd 47

12/09/12 14:10


IT OPLOSSINGEN

Toegang tot bestanden vanop verschillende platformen met GroupLogic GroupLogic helpt bedrijven om verschillende computerplatformen op een eenvoudige en veilige manier te integreren. Zo krijgen werknemers toegang tot de bestanden en content van het bedrijf en wordt een productievere en efficiëntere werkomgeving gecreëerd.

Hannelore Vanhaverbeke Bron: GroupLogic

Mac-gebruikers krijgen probleemloos toegang tot Windows file- en printservers ExtremeZ-IP geeft Mac-gebruikers snel en eenvoudig toegang tot Windows file- en printservers. Duizenden IT-administrators gebruiken ExtremeZ-IP om de inherente incompatibiliteit tussen de besturingssystemen Windows en Mac OS X te omzeilen. Zo krijgen hun Mac-gebruikers dezelfde kwaliteitsvolle, snelle, veilige en betrouwbare toegang tot gedeelde Windows-bestanden en -printers als hun Windows-gebruikers. Hierdoor gaan investeringen in bestaande Windows fileservers nog beter renderen zonder dat alle informatie moet worden gekopieerd op Mac OS X platformen.

De uitdagingen van een gemengde Mac-Windows omgeving Als uw bedrijf behoort tot de ongeveer 80% ondernemingen met Mac-gebruikers die toegang moeten krijgen tot digitale activa in een gemengde Mac-Windows omgeving, weet u uit ervaring dat Windows-desktops en Mac-computers op verschillende wijze met elkaar communiceren. Hoewel deze communicatieproblemen zich op meerdere manieren manifesteren, ondervinden Mac-gebruikers die toegang willen tot Windows file- en printservers in een omgeving met verschillende besturingssystemen gewoonlijk problemen met de prestaties en de volledigheid van de beschikbare gegevens. Mac-users met dergelijke problemen worden geconfronteerd, zal dit uw onderneming op diverse manieren treffen: • Het aantal helpdeskoproepen van Mac-gebruikers omwille van problemen met bestanden, printen en backups, kan tot 40% stijgen • De extra behoefte aan opslagcapaciteit voor bestanden gaat netwerken en

servers zwaarder belasten De productiviteit neemt af omdat gebruikers geen toegang krijgen tot bestanden die ze nodig hebben voor hun werk De tevredenheid van de eindgebruikers keldert

De voordelen van ExtremeZ-IP Hieronder vindt u slechts enkele voorbeelden van hoe ExtremeZ-IP uw onderneming, gaande van de Windows administrators tot Mac-eindgebruikers, ten goede kan komen: • Lagere beheerskosten omdat de Windows- en Mac-omgevingen nu door één en dezelfde administrator kunnen worden beheerd • Lagere hardwarekosten omdat er niet langer behoefte is aan Mac-servers voor de Mac-gebruikers • Tot 40% minder oproepen naar de helpdesk • Kortere stilstandtijd bij een herstart van de servers • Besparing van ruimte en kortere backuptijden omdat onnodige bestanden (bijv. MP3’s) blijven op de servers • Bedrijfsspecifieke IT-diensten zoals DFS, Active Directory en virtualisatie voor Mac-gebruikers • Gebruik van Windows fileservers als doelstation voor de desktop back-ups via Time Machine van Mac

Veilig mobiel bestandsbeheer voor mobiele gebruikers in bedrijven Met mobilEcho van GroupLogic kunnen ITdiensten gebruikers van mobiele toestellen een eenvoudige, veilige en gecontroleerde toegang bieden tot fileservers, SharePoint en NAS-apparatuur. Zo hoeft IT niet langer te vrezen voor problemen die zich kunnen voordoen wanneer medewerkers gebruikmaken van onveilige diensten van consumenten of andere niet-conforme alternatieven. Met mobilEcho kan IT de toegang tot alle content beveiligen en controleren.

Bovendien kan men er tegelijk over waken dat mobiele gebruikers toegang hebben tot de content, bestanden en materialen die ze nodig hebben om hun werk te doen. mobilEcho is uitgerust met enkele belangrijke functies die waarde creëren voor het bedrijf. Eenvoudig Gebruikers kunnen bestanden op de fileservers van het bedrijf opzoeken, doorbladeren, openen en er voorbeelden van bekijken. • De intuïtieve interface maakt training van de eindgebruikers nagenoeg overbodig. • Bij IT kan mobilEcho in minder dan 10 minuten worden geïmplementeerd. • Via synchronisatie in één richting en in twee richtingen kunnen bedrijfseenheden zorgen dat hun medewerkers steeds over het meest recente materiaal beschikken (bijv. salespresentaties, ondersteunende documentatie, handleidingen, enz.). • Met de ‘My Files‘-functie kunnen gebruikers bestanden veilig opslaan voor offline toegang. • De AD Home Directory Support biedt gebruikers de mogelijkheid om hun individuele bestanden te raadplegen in hun eigen home directory. Veilig Via Active Directory Support kunnen bedrijven mobilEcho in hun bestaande beveiligingsinfrastructuur integreren. • HTTPS Reverse Proxy ondersteuning voor authenticatie van paswoorden en certificaten. • Goedkeuren/blokkeren van apps van derden waarmee mobilEcho-files mogen worden geopend. • Beveiligde preview en aantekeningen in pdf binnen de mobilEcho-app om aan de bedrijfsnormen inzake beveiliging, conformiteit en governance te voldoen. • Veilige netwerk- en on-device versleuteling met/HTTPS en Apple Data Protection. • Selectief wissen op afstand.

48

KIOSK32_1NL.indd 48

12/09/12 14:10


SUPPLIES

Webshop Lab9 Supplies www.lab9.be/supplies gen door de rubriek “Historiek bestellingen” aan te klikken.

Charlotte Lerminez Internal Sales Lab9 Supplies

Webshoppunten

G

raag laten wij u kennis maken met onze vernieuwde Lab9 Supplies webshop waarbij eenvoud en snelheid centraal staan. Bent u een fotograaf, op zoek naar een specifieke inkt voor uw printer of een creatieve geest die op zoek is naar een nieuwe papiersoort ? U vindt de nodige producten door gewoon “categorie” te selecteren en vervolgens verder een keuze te maken uit één van onze vijf hoofdgroepen. Anderzijds kunt u ook snel op een kernwoord of een artikelnummer gaan zoeken. Het door u gekozen artikel kan worden besteld door dit aan uw winkelmandje toe te voegen. Dit doet u door heel eenvoudig uw winkelmandje aan te klikken. Wanneer uw bestelling compleet is, kunt u in enkele stappen uw bestelling gaan afronden. Na het doorlopen van uw leveringsgegevens krijgt u uw bestellingoverzicht te zien. Door ‘bestelling afronden’ aan te klikken, heeft u uw bestelling definitief geplaatst. U ontvangt nu ook nog een e-mail ter bevestiging van uw order.

Voor elke aankoopschijf van €100,00 die u via onze Webshop plaatst, krijgt u één Webshoppunt. Deze punten kunt u sparen en later verzilveren bij Lab9. De waarde van een Webshoppunt is verschillend naargelang uw doelgebruik: • 1 Webshoppunt heeft een waarde van €1,00 indien u deze punten in mindering brengt op een volgende bestelling. • 1 Webshoppunt heeft een waarde van €2,00 indien u deze wenst te gebruiken voor een opleiding op maat in de kantoren te Kortrijk, Evere of bij u ter plaatse. • 1 Webshoppunt heeft een waarde van €2,00 indien u deze wenst te

gebruiken voor het aanmaken van een gepersonaliseerd kleurprofiel. 1 Webshoppunt heeft een waarde van €4,00 indien u deze wenst te gebruiken voor een standaard opleiding in de kantoren te Kortrijk of Evere.

Waarom een account aanvragen Van zodra u over een account beschikt, kunt u meteen aan de slag. U beschikt ook steeds over de voor u relevante prijsinformatie en u bent bovendien steeds op de hoogte van promoties & evenementen. Verder kunt u erop vertrouwen dat uw bestelling onmiddellijk door onze backoffice wordt verwerkt. Vraag dus zeker snel uw account aan! Dit kan via onze website door ons contactformulier in te vullen of door ons te mailen naar info@lab9.be

Favorieten Onze webshop biedt u de mogelijkheid om artikels aan uw favorieten toe te voegen. Zo kunt u bij een volgende bestelling nog sneller uw bestelling gaan samenstellen. Verder is het ook mogelijk om een voorgaande bestelling te gaan dupliceren. Dit duplicaat kunt u eventueel nog verder gaan wijzigen indien u nog iets extra wil aanschaffen of weglaten. Uw vorige bestellingen kunt u steeds raadple-

OP = OP meteen voordeel

Sinds kort is op de website van LAB9 Supplies een nieuwe rubriek toegevoegd. Artikels die uit het gamma verdwijnen, eenmalige acties en kortstondige superpromo’s vallen vanaf dan onder de noemer OP=OP. Wanneer u graag een buitenkans benut, nog snel een rol van dat specifieke artikel nodig heeft, kijk dan zeker regelmatig naar deze rubriek op de Lab9 Supplies site.

www.lab9.be/supplies 49

KIOSK32_1NL.indd 49

12/09/12 14:10


EDUCATION

De iPad als digitaal bord Eenvoudig en budget vriendelijk Wanneer we vandaag een doorsnee lagere of secundaire school onder de loep nemen, zien we dat ICT een steeds grotere rol inneemt in het onderwijs. Kijken we naar Hogescholen of Universiteiten dan zien we dat er zonder computers of andere ICT-apparaten gewoon niet gewerkt kan worden. De nood aan een eigen toestel is er, het maakt leren gepersonaliseerd.

Jan Van Heck Account Manager Apple Education

H

et eerste decennium van de 21 eeuw staat bekend als een digitale revolutie. Scholen ontsnapten hier niet aan en er werd de voorbije jaren sterk geïnvesteerd in digitale borden ter vervanging van de oude krijtborden. Op zich een goede evolutie, maar ook slechts de eerste stap in een proces. Een belangrijk struikelblok voor vele scholen is nog steeds de zware investering die zo’n bord met zich meebrengt. Daarnaast dienden er immers ook nog computers aangekocht te worden om aan de ICT-eindtermen te voldoen.

controle over de hele klas en u hoeft niet met uw rug naar de leerlingen te staan. Daarnaast kan u ook met een andere iPad het scherm overnemen, waardoor u meerdere iPads kan inzetten.

Apps Een ander groot voordeel zijn de Apps. Apps zijn applicaties die u kan downloaden en breiden het gebruik van uw iPad uit. Zo tovert u uw iPad bijvoorbeeld om in een rekenmachine, atlas, boekenplank, agenda,… Kortom, een zeer krachtig, budgetvriendelijk middel waarmee u ook heel sterk in de leefwereld van de studenten blijft. Verder in deze Kiosk vindt u een artikel waarin we enkele apps voor education uitlichten.

Goedkoper en interactiever

Digitale boeken Uitgeverijen maken zich ondertussen ook klaar om hun boeken beschikbaar te stellen voor de iPad. Ze voelen de noodzaak om zich te gaan herpositioneren, digitale boeken kennen immers geen inktkosten, afschrijvingen voor drukpersen, papierkosten… Daarnaast kunt u dit werkboek via de Apple TV voor de hele klas projecteren en er samen oefeningen op invullen, zonder eerst de hele oefening te moeten overschrijven op het bord We kunnen dus stellen dat u met een iPad nagenoeg alle tools beschikbaar hebt om het als digitaal bord te gaan gebruiken. Met een iPad, beamer, AppleTV en een internetverbinding bent u klaar voor de klas van morgen. Wie weet wat de volgende stap zal zijn.

Bij Lab9 volgden we ook eerst deze trends. We boden in het verleden zelf digitale borden aan. Maar met de komst van de iPad stelden we ons de vraag: waarom zou u handenvol geld uitgeven aan een digitaal bord en computers als u met een fractie van dat budget een iPad, een beamer en een AppleTV kunt aanschaffen en daarmee nog veel interactiever kan te werk gaan? Voor ons was het snel duidelijk dat dit de volgende stap moest zijn. Weg met het digitale bord as we know it, welcome iPad!

Mobiliteit Het grote verschil tussen het klassieke digitale bord en de oplossing van Apple is de mobiliteit. Het digitale bord hangt aan de muur en blijft het hele jaar door aan de muur hangen. Met een iPad kan u vrij in de klas rondlopen en d.m.v. een draadloos netwerk probleemloos alles delen. Leerlingen zien wat u ziet, maar met dat verschil dat u perfect achteraan in de klas uw bord kan aansturen. U hebt met andere woorden steeds de

50

KIOSK32_1NL.indd 50

12/09/12 14:10


EDUCATION

Leren met Apps Met de iPad op de schoolbank Niels Destadsbader Account Manager Apple Education

W

e mochten in 2012 kennis maken met reeds een derde generatie van Apple’s iPad. Meer en meer mensen vinden ondertussen, zowel privé als op het werk, hun weg naar deze revolutionaire tablet. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ook het onderwijs de weg heeft gevonden naar de iPad en de vele apps voor education die terug te vinden zijn in de App Store. De iPad met al zijn apps maakt het voor leerkrachten mogelijk om op een heel interactieve en toch educatieve manier om te gaan met hun studenten.  Er werden tal van apps gepubliceerd voor zowel specifieke lesonderwerpen als algemene educatieve vaardigheden.   Wij maakten voor u een selectie van apps die volgens ons een grote meerwaarde kunnen bieden in het proces dat u aflegt met uw studenten om hen klaar te stomen voor hun toekomst na de schoolbanken.

Teacher Pal Teacher Pal is de ultieme must have app voor alle leerkrachten. Deze app biedt u een volledig overzicht over alle klassen waar u les moet geven. Met deze app kan u per klas een leerlingenlijst bijhouden. Bij elke naam kunt u een foto laten verschijnen, die u heel eenvoudig op de eerste dag van het schooljaar met de camera van uw iPad kan nemen. U kan zelfs deze foto’s rangschikken volgens de tafelindeling in uw klas, zodat u heel snel alle namen en alle gezichten kan leren kennen en onthouden. Aan de start van elke les, tikt u heel eenvoudig de foto van een leerling aan om aan te duiden dat deze aanwezig is.  Zo wordt deze App ook een uitstekende tool om aanwezigheden bij te houden. Maar daar stopt het niet bij.

Rekenkoning Met deze app kunt u uw leerlingen op een interactieve manier uitdagen om hun wiskundekennis te vergroten. Elke leerling kan dit spel afzonderlijk spelen op een iPad, iPod touch of iPhone. Een speler start

met het personage van ‘boer’ en probeert zo snel mogelijk ‘Rekenkoning’ te worden. Door rekenoefeningen uit verschillende gebieden juist op te lossen, komt de speler telkens in een volgend level met als hoogste doel: Rekenkoning.  De leerlingen kunnen elkaar uitdagen door zo snel mogelijk een volgend level te behalen en daardoor hoger in de ranglijst te komen staan.  Ze kunnen hun scores vergelijken met die van hun vrienden en van andere spelers over de hele wereld.

Pottery hd Wie ooit een les Plastische Opvoeding heeft bijgewoond, is zeker en vast vertrouwd met het volgende tafereel: de laatste 10 minuten van de les bestaan vooral uit heel voorzichtig de net geschilderde kunstwerken aan de kant leggen om te laten drogen, alle rommel op de werktafels opruimen en dan één voor één de handen gaan wassen om weer picobello aan de volgende les te kunnen beginnen. Dankzij Pottery HD kunnen uw leerlingen op een iPad unieke creaties maken, zonder hun handen vuil te maken. Door te pinchen op het scherm en met de vinger tegen de ronddraaiende blok klei te duwen, geven ze hun kunstwerk gaandeweg steeds meer vorm. Wanneer hun pot of vaas klaar is, kunnen ze deze nog versieren.

virtual human body Virtual human body is een heel goed uitziende app waarmee u de menselijke anatomie kan verkennen tot in het kleinste detail. Met een 3D-model van de mens en een anatomisch woordenboek is dit een niet te missen app voor de biologieles. De app wordt aangeprezen als de meest gebruiksvriendelijke app die ooit is ontwikkeld op vlak van het menselijk lichaam. het kan gebruikt worden door de leerlingen afzonderlijk, in groepsprojecten of door de leerkracht die de app via een Apple TV en een projector aan de hele klas toont. De app toont elf systemen van het menselijk lichaam, afgebeeld op een levensechte afbeelding van een lichaam met meer dan 1000 anatomische structuren die allemaal benoemd en gedefinieerd zijn. U kunt de verschillende systemen ook boven elkaar tonen, waardoor u tegelijk zowel de beenderen, spieren als bloedvaten kunt bekijken om de onderlinge relaties te bespreken. Deze apps zijn slechts enkele van de duizenden apps die voor het onderwijs zeer intressant zijn. Zo kunnen we ook zeker Solar Walk, Molecules, The Digestive System 3D, The Nervous System 3D, als wetenschappelijke apps aanraden.  Ook voor de kleinsten onder ons zijn er tal van apps beschikbaar die leren makkelijk en leuk maken: Munten, Tijd, Fundels, ...

51

KIOSK32_1NL.indd 51

12/09/12 14:10


BUSINESS

Het aanbod van Apple Voor elke professional de juiste keuze Deze zomer kwam nieuwste versie van OS X, Mountain Lion uit. Ondertussen al versie 10.8. Daarnaast was de update van de MacBook Pro met Retina-display meer dan het vermelden waard. Verder kregen de MacBook Air en Mac Pro een tussentijdse update.

staat in twee uitvoeringen, 11 en 13 inch, dit toestel is dus een zeer goede oplossing voor professionals of sales “on the go”. De lange gebruiksduur van de batterij zorgt ervoor dat u met dit toestel de dag doorkomt zonder op te laden.

Mac Mini

Dominique De Bouver Apple Certified Trainer

denten. Laat u bekoren door het duurzame “unibody design” en de performantie van dit Mac toestel.

MacBook Air MacBook Pro met Retina-display De compleet vernieuwde MacBook Pro is een zeer geavanceerde notebook die uitstekende prestaties levert. Hij is voorzien van een schitterend Retina-scherm met meer dan vijf miljoen pixels, een supersnelle flasharchitectuur en de nieuwste quad-core Intel- processors, allemaal verpakt in een ongelooflijk dun en licht ontwerp. Door het ultradun design en krachtige architectuur is de Macbook Pro Retina is de ideale oplossing voor de professionele creatieveling die constant op de baan is.

MacBook Air is dun, licht en robuust genoeg om overal mee naartoe te nemen. En met de nieuwe Intel-processors, tot 8 GB geheugen en de snelle flashopslag van maximaal 512 GB is MacBook Air krachtig genoeg voor alles wat je dagelijks doet, zoals e-mailen, internetten, foto’s ordenen en bewerken en het voeren van FaceTime HD-videogesprekken. De Macbook Air be-

Mac mini is een krachtpatser in miniformaat dankzij de dual-core Intel Core i5- en i7processors, de discrete-level AMD Radeon HD grafische processor en de ultrasnelle Thunderbolt I/O- technologie. Bovendien wordt hij geleverd met OS X Mountain Lion, de nieuwste versie van ‘s werelds meest geavanceerde desktopbesturingssysteem. Mac mini met OS X Server heeft een quad-core Intel Core i7-processor voor onvoorstelbaar snelle prestaties. En toch is hij verrassend eenvoudig te installeren en te gebruiken. De Mac Mini met zijn compact design is de ideale keuze als instapmodel. Indien u al over een monitor, keyboard en muis beschikt, kan u dit gewoon zonder voorinstallatie van allerhande drivers aansluiten.

MacBook Pro De vernieuwde MacBook Pro-modellen zijn voorzien van de nieuwste dual-core en quad-core Intel-processors, gloednieuwe grafische processors, geavanceerde Thunderbolt-technologie en nieuwe USB 3-poorten. Kortom, ze bevatten alles wat u nodig hebt voor geavanceerde fotobewerkingen, het componeren van muziek, de montage van HD-films, enzovoort. Met zijn twee modellen, 13 inch en 15 inch is de nieuwe Macbook Pro perfect voor KMO’s, sales professionels en stu-

52

KIOSK32_1NL.indd 52

12/09/12 14:10


BUSINESS

Mac Pro

iMac

Mac Pro is de snelste en krachtigste Mac ooit. Hij heeft Intel Xeon-processors en kan met maximum twaalf processorcores worden geconfigureerd. De snelle ATI Radeon HD-videokaarten zijn ideaal voor geavanceerde 3D-modellering en renderingtaken. U kunt extra geheugencapaciteit (tot 64 GB), PCI Express-kaarten (vier stuks) en extra opslagcapaciteit (tot 8 TB) toevoegen. En Mac Pro is standaard voorzien vanOS X Mountain Lion, de nieuwste versie van ‘s werelds meest geavanceerde desktopbesturingssysteem. Voor veeleisende gebruikers in de Grafische -, Audio - en Filmsector is de Mac Pro de perfecte oplossing, de extreme snelheid in verwerking en uitbreidbaarheid maken van dit toestel de krachtigste Mac in de line up.

iMac is uitgerust met een quad-core Intelprocessor en een ongelofelijk snelle grafische processor. Met iMac is de Thunderbolt I/O-technologie er nu ook voor desktopcomputers. Thunderbolt zorgt voor een razendsnelle gegevensoverdracht. Met de FaceTime HD-camera voert u videogesprekken in een schermvullende HD-weergave. Allemaal op het schitterende breedbeeldscherm met led-achtergrondverlichting dat slechts een fractie van de ruimte op uw bureau inneemt. iMac wordt standaard geleverd met OS X Mountain Lion, de nieuwste versie van ‘s werelds meest geavanceerde desktopbesturingssysteem. Het “all in one” esthetische design van de iMac is de ideale oplossing voor gebruikers die processor intensieve taken moeten doen maar toch een “clutter free “ omgeving wensen.

53

KIOSK32_1NL.indd 53

12/09/12 14:10


BUSINESS

Mac voor uw bedrijf Een betrouwbare keuze … De naadloze integratie van hardware en software is uniek, OS X Mountain Lion en Mac hardware bieden uitzonderlijke performantie, compatibiliteit en gebruiksgemak. Door de Intel architectuur kan u OS X, Microsoft Windows en zelfs Linux besturingssystemen simultaan gebruiken.

Dominique De Bouver Apple Certified Trainer

D

e Mac kan gebruikt worden in een gemengd computer-netwerk en is gemakkelijk te integreren en te onderhouden in bestaande configuraties van netwerken. Het ondersteunt Microsoft Active Directory authentificatie policies, replicatie en failover alsook Kerberos authentificatie. Doordat Active Directory ondersteuning is ingebouwd in OS X, kan u makkelijk het netwerk beheren en dit op net dezelfde manier zoals Windows clients doen. OS X is volledig UNIX gecertifieerd, wat zorgt voor een robuust en veilig besturingssysteem. Dit zorgt ervoor dat de Mac een ongekende, ongeëvenaarde stabiliteit en performantie heeft en ongelooflijk veilig is. OS X levert “out of the box” ondersteuning voor Microsoft Exchange Server (vanaf versie 2007). OS X voorziet ook volledige ondersteuning voor Exchange Web Services (EWS) en omdat Exchange ondersteund wordt op zowel Mac, iPhone en iPad krijgt u volledige toegang tot uw e-mails, contacten en kalender, waar u ook bent. OS X heeft een meerlagige veiligheid, onder andere de inge-

bouwde firewall, VPN client, Sandboxing, sterke encryptietools, geïntegreerde internetveiligheid en getagde downloads. Deze verdedigingen maken van OS X een fort, dat minder vatbaar is voor virussen en crashes. Als er toch eventueel problemen zouden komen, is de downtime tot het minimum herleid. OS X neemt de volgende stap in de wereldwijde overgang van 32bit naar 64bit architectuur met de ingebouwde programma’s wat een ongelooflijke snelheid in verwerking en taakbeheer met zich meebrengt.

Elke Mac word voorzien van ‘s werelds meest geavanceerde besturingssysteem OS X Mountain Lion is de negende release van OS X, ‘s werelds meest geavanceerde

besturingssysteem. Het laat de Mac nog beter samenwerken met iPhone en iPad. OS X Mountain Lion is gebouwd op UNIX, dat garant staat voor oerdegelijke stabiliteit en dat bovendien de nieuwste industriestandaarden en technologieën ondersteunt. Veel geweldige functionaliteit die bekend is van iPhone, iPad en iPod touch is dankzij OS X Mountain Lion nu ook beschikbaar op de Mac. Indien u reeds een iOs apparaat had, zal OS X Mountain Lion vertrouwd overkomen, ook als ze het nog niet eerder hebben gebruikt. Aangezien Apple zowel de hardware als de software maakt, werkt alles perfect samen. Met meer dan 200 nieuwe innovatieve functies maakt OS X Mountain Lion het gebruik van een computer eenvoudiger en leuker. iCloud configureren is in Mountain Lion een fluitje van een cent. U hoeft slechts

54

KIOSK32_1NL.indd 54

12/09/12 14:10


BUSINESS

eenmaal met uw Apple ID in te loggen om Mail, Contacten, Agenda, Berichten, FaceTime, Safari, Herinneringen, iTunes, de Mac App Store en Notities te configureren. U kan uw documenten in iCloud bewaren en deze op eenvoudige wijze openen op uw Mac, iPad, iPhone of iPod touch. Wijzigingen in documenten worden op alle apparaten weergegeven, zodat uw klanten altijd over de nieuwste versie kunnen beschikken. Dit is een geweldig voorbeeld van de integratie van Apple producten. Via Berichtencentrum kan u gemakkelijk uw e-mail, korte berichten, vriendverzoeken, agendawaarschuwingen en nog veel meer bijhouden. Nieuwe meldingen verschijnen in de hoek van het scherm, zodat het bureaublad niet rommelig wordt. U kan ook een voorvertoning bekijken van uw e-mail, sms’jes, herinneringen, Twitter-mentions en -berichten, software-updates en nog veel meer. Power Nap is beschikbaar op elke Macbook Air of Pro met flash geheugen en houdt uw Mac up-to-date wanneer deze in de sluimerstand staat. Power Nap voert periodieke updates uit voor Mail, Contacten, Agenda, Herinneringen, Notities, Fotostream, Zoek mijn Mac en Documenten in de cloud, zodat de Mac altijd up-to-date is. Met de synchrone AirPlay-weergave kan u alles op uw Mac naar een HD-tv streamen via Apple TV. Synchrone AirPlay-weergave stuurt een videostream compleet met geluid naar de HD-tv en past het formaat van het materiaal op de Mac aan het tv-scherm aan. U kan vanuit uw luie stoel webpagina’s en filmpjes laten zien, een presentatie geven in een vergaderruimte. Met behulp van Synchrone AirPlay-weergave kan u Keynote-presentaties geven vanaf uw Mac. Synchrone AirPlay-weergave wordt ondersteund door iMac, MacBook Air en Mac mini vanaf medio 2011 en door MacBook Pro vanaf begin 2011. Wanneer U het druk hebt, helpt Herinneringen u om de klus te klaren. U kan uw herinneringen in de volgorde zien waarin ze zijn aangemaakt en kunnen ze volgen op vervaldatum. U kan zoveel lijsten maken als u nodig heeft, de lijsten gemakkelijk uitbreiden en een waarschuwing krijgen als de deadline nadert.

Office toepassingen voor Mac

Windows toepassingen

Kan u nog geen afscheid nemen van uw vertrouwde Microsoft Office omgeving? Dat is geen enkel probleem. U kan perfect hiervoor Office voor Mac aankopen.

Is er een Windows-toepassing die u af en toe moet gebruiken? Geen probleem. Niet alleen biedt een Mac ondersteuning voor Windows-bestanden en -toepassingen, een Mac kan zelfs het volledige Windowsbesturingssysteem (apart verkocht) draaien. Als u Windows- en Mac-toepassingen tegelijkertijd wilt draaien, zonder opnieuw op te starten, kunt u Windows installeren met de software VMware of Parallel. Beide software paketten worden apart verkocht. Met deze of andere virtualisatiesoftware van andere makers, kunt u zelfs knippen en plakken tussen toepassingen in OS X en Windows op de Mac. U kunt natuurlijk ook Windows-apps die op een server worden gehost (Citrix, Windows Terminal Server, enzovoort) op uw Mac draaien.

Dit is een aparte versie van Microsoft Office, special voor Mac OS X. Deze bevat een vertrouwde, op Mac aangepaste interface waarmee u documenten, presentaties en spreadsheets maakt, net als op een Windows-pc. Deze is compatibel met Microsoft Office voor Windows, zodat u zonder problemen documenten kan uitwisselen met collega’s of klanten die op Windows werken. Ook wanneer Office niet op uw Mac geïnstalleerd, bekijkt u met Snelle weergave Office-documenten zonder een toepassing te openen.

Vraag hulp! Integratie van nieuwe technologie in bestaande netwerken kan complex zijn. Lab9 biedt u daarom ondersteuning in evaluatie, implemenatie en integratie van Macs in bestaande platformen. Neem contact op met uw vertegenwoordiger voor meer info over het overschakelen naar Mac of vraag info via info@lab9.be

55

KIOSK32_1NL.indd 55

12/09/12 14:10


BUSINESS

Software op mac voor KMO’s Meer en meer willen kleine en middelgrote bedrijven volledig overstappen op Apple. Het is een veiligere, snellere en efficiëntere manier van werken. Maar dan komt al snel de vraag: wat met alle bedrijfssoftware? Wat met ERP systemen? CRM software? Boekhoudingssoftwarepakketten? Joris Versnick Sales Account Manager

O

ok voor Mac bestaan deze software paketten. ze zijn zelfs meestal een stuk goedkoper, eenvoudiger en praktischer en werken samen met al uw mobiele apparaten. Wij hebben voor u een selectie gemaakt van de meest courante en naar ons oordeel meest aan te raden software pakketten waarmee u uw bedrijf volledig kunt runnen: LightSpeed, Daylite en Dave. Heb u nog vragen over deze of andere software pakketten? Of over de nodige hardware voor uw KMO / winkelpunt/ … Aarzel niet ons te contacteren via info@lab9.be

LightSpeed: Complete Retail Oplossing – Helemaal Apple Vanaf €709

LightSpeed is het baanbrekende volledig geïntegreerde Point of Sale-systeem voor Retail. Met LightSpeed wordt zaken doen nog makkelijker. Tevens werkt ook Apple Inc. met deze revolutionaire software! De complete Retail-oplossing LightSpeed biedt in een schitterend vormgegeven interface een compleet scala aan sales tools voor Retail. State-of-the-art Point of Sale, een backoffice-browser, een volledig geïntegreerde add-on-Web Store en LightSpeed Mobile, waarmee u overal in de zaak eenvoudig klantfacturen uitdraait. Precies wat uw klant nodig heeft Elke transactie met de klant wordt nog persoonlijker. Met LightSpeed hebt u meteen zicht hebt op bijvoorbeeld bijpassende producten, accessoires, prijzen en kwantumkortingen. Betalen wordt nog makkelijker met de zelf in te stellen betaalmethoden en giftcards. Meer dan één locatie? Geen probleem: in één oogopslag ziet u in een van de andere zaken wat uw klant nodig heeft.

Maak uw zaak mobiel Met het baanbrekende LightSpeed Mobile ontdekt u een heel nieuwe, nog persoonlijkere manier van klanten ontmoeten in uw zaak of keten. Met LightSpeed Mobile blijft u altijd dicht bij uw klant, letterlijk en figuurlijk. Kortere transactietijden, blije klanten en meer resultaat dankzij het draadloze LightSpeed Mobile. Scan en swipe Gun jouw klanten ook die persoonlijke shopervaring. Alles wat u nodig hebt is de LightSpeed Mobile Hardware Kit en een iPod Touch. U blijft gewoon bij de klant in de winkel, scant eenvoudig barcodes, haalt de creditcard door de lezer en als de betaling is goedgekeurd, tekent de klant op het scherm. De bon volgt direct via e-mail. Alles in één hand Verkopen kan nu overal. Met Light Speed Mobile maakt u overal in de winkel makkelijk verbinding met de LightSpeed-database. Niet meer aanschuiven in de rij voor de kassa! Dankzij LightSpeed Mobile helpt u de klant direct in de winkel, persoonlijk, snel, makkelijk. Relatiemarketing Ken uw klant. Met LightSpeed volgt u tot in detail de aankoopgeschiedenis, inclusief uitstaande bedragen en bestellingen.

Gebruik de klanthistorie voor gerichte mailing, acties en verstevig uw relatie met automatische kortingen of via andere, externe toepassingen als iCal, Google Maps of Skype. Voorraadbeheer en inkoop Voorraadbeheer was nog nooit zo makkelijk, dankzij LightSpeed’s kleurcodes in de voorraadstatus, de bestelherinnering bij weinig voorraad en een gestroomlijnd bestelproces. Combineer verkoop uit voorraad met klantbestellingen op een verkooporder en wissel snel en eenvoudig van leverancier. Link nieuwe bestellingen aan bestaande verkooporders en zorg voor een maximale productdoorvoer. Meer locaties Meer dan één zaak? Meer filialen managen op uw Mac was nog nooit zo makkelijk. Vul uw persoonlijke, éénop-één klantenservice aan met bedrijfsbrede service. Op alle locaties hebt u toegang tot klant- en productgegevens, voorraadbeheer en leveranciers. U wisselt eenvoudig producten uit tussen locaties en verwerkt snel giftcards en retours. Met cross-store-voorraad- en -verkooprapporten hebt u steeds het overzicht en beheert u makkelijk alle locaties tegelijk.

56

KIOSK32_1NL.indd 56

12/09/12 14:10


BUSINESS

Rapporten Gebruik LightSpeed om al uw accounts te volgen en naadloos te integreren met uw voorraad, inkoop en verkoop. Met honderden query’s bekijkt u op elk moment de data die u wilt. Bepaal zelf welk rapport u uitdraait om op de hoogte te blijven van verkopen, opdrachten, kasstromen en nog veel meer. Eenvoudig en veilig beheer LightSpeed werkt met een veilige database, die individueel instelbaar is voor meerdere gebruikers. De administrator bepaalt de rechten van elke gebruiker, van alleen Point of Sale tot volledige bevoegdheid en toegang tot alle onderdelen van LightSpeed. Voeg in een handomdraai producten en klanten toe. U logt overal veilig in en checkt eenvoudig verkoop- en personeelsinformatie op uw iPhone. U runt uw zaak, LightSpeed doet de rest. Online groeien Met de Web Store-module breidt u online makkelijk uit terwijl u zich gewoon bezighoudt met ux retail-zaak. U uploadt eenvoudig uw productcatalogus naar uw webwinkel en uw producten zijn nog maar een muisklik verwijderd van de rest van de wereld. Lab9 Business begeleidt u bij de implementatie van LightSpeed in uw eigen omgeving. Als gebruiker van LightSpeed

in onze Lab9 Stores kunnen wij U heel wat meerwaarde bieden bij het opstarten van LightSpeed in Uw onderneming.

DayLite: Relaties groeien sneller Vanaf €169

Mensen, contacten, communicatie. Afspraak is afspraak. Samenwerking. Daar draait het om in elke organisatie. Welke visie u ook heeft, wat uw missie ook is, wat uw doelen ook zijn. Het organiseren van uw relaties, afspraken en taken is dagelijks werk. DayLite biedt u heel veel tools om uw dagelijks werk te organiseren. CRM en Groupware voor Mac, iPad en iPhone Daylite is een compleet en flexibel contactmanagement programma voor kleine en grotere bedrijven. Contactmanagement is cruciaal voor ieder modern bedrijf. Of u nu alleen werkt of in teamverband. Daylite organiseert in één oogopslag en heel flexibel al uw klant- en projectinformatie. Uw klanten, lopende projecten, dagelijkse taken, verkoopkansen en uw

agenda-en emailbeheer worden aan elkaar gekoppeld en overzichtelijk aan u gepresenteerd. Als u bijvoorbeeld een mail ontvangt of verstuurt, dan vindt Daylite automatisch alle gerelateerde personen, organisaties en projecten voor u. Met één druk op de knop kunt u het gehele project overzien, inclusief alle taken, vergaderafspraken, documenten enzovoort. U kunt eenvoudig via een dagelijkse takenlijst uw taken afwerken, maar u kunt ook een project openen en daar de aan dat project verbonden taken en afspraken terugvinden. U bepaalt zelf door middel van “smart lists”, wat u in het scherm wilt zien. Snel en eenvoudig werken met Daylite Door de intuïtieve werking van Daylite kan bijna iedereen er vlot en met plezier mee werken. Daarmee wordt het gebruik van Daylite vergroot en zo ook uw succes in klantcontact, samenwerking en in zaken. De mogelijkheden voor mobiel werken en de integratie met andere systemen zijn enorm veelzijdig. Lab9 Business begeleidt u bij de implementatie van DayLite in uw eigen omgeving. Als gebruiker van DayLite kunnen wij u heel wat meerwaarde bieden bij het opstarten van DayLite in uw onderneming.

57

KIOSK32_1NL.indd 57

12/09/12 14:10


BUSINESS

Dave: Mensen efficiënt laten samenwerken Vanaf €795

Wat is Dave ? Dave is een volledig geïntegreerde bedrijfssoftware, ontwikkeld voor de KMO, door een KMO “Just SoftWare”. Het zorgt voor een efficiënt beheer van de belangrijkste processen binnen een onderneming. Dave laat toe dat alle data in de organisatie met elkaar verbonden worden, beschikbaar zijn en vlot doorstromen. Zowel voor productie, logistiek, planning, verkoop, orderbeheer, boekhouding, facturatie, customer relationship management en nog veel meer, heeft Dave een module die geïntegreerd kan worden in één totaal bedrijfssysteem. Dave is eenvoudig, betaalbaar en intuïtief in gebruik. Dave is modulair opgebouwd. Elke module bestaat nog uit verschillende opties of sub modules. Even de voordelen op een rijtje: - Snelle opstart: opleidingen zijn op maat van de klant en van de onderneming. - Aangenaam en efficiënt werken: alle Dave modules werken als één vlot geheel en werken met data uit de centrale database. Dit garandeert een minimale input en maximale output. - Uitbreidbaar volgens eigen tempo: alles hoeft niet in één keer. Stap voor stap kunnen bepaalde functionaliteiten worden geïntegreerd. Van zodra een nieuwe module wordt toegevoegd gaat die naadloos op in het hele systeem en maakt die meteen gebruik van de data uit de centrale database. - Verschillende vestigingen, firma’s, talen en magazijnen. - Met Dave zijn de gegevens bereikbaar van overal. Medewerkers kunnen bijvoorbeeld van thuis uit werken. - Dave is een pakket van eigen bodem, alle ontwikkeling gebeurt door onze mensen en ook de helpdesk is volledig in eigen beheer. Gebruiksvriendelijk Dankzij een aangename gebruikersinterface en een consistente opbouw van het programma is Dave erg gebruiksvriendelijk. Vandaar dat één dag opleiding volstaat om met Dave Accounting van start te gaan.

Open systeem Dave is een open systeem. Alle ingebrachte gegevens kunnen op elk moment geëxporteerd worden. Gegevens kunnen gemakkelijk uitgewisseld worden met andere programma’s (o.a. webwinkels). Externe programma’s kunnen rechtstreeks toegang krijgen tot de Dave database. Veilig en betrouwbaar Uw gegevens zijn paswoord beveiligd en worden opgeslagen in een professionele SQL-database, wat een garantie is naar veiligheid en betrouwbaarheid. Zowel voor kleine als grote KMO’s Van bij de start van de ontwikkeling van Dave is er rekening gehouden met het feit dat de software geschikt moest zijn voor zowel de kleine als de grotere KMO. Een kleine onderneming heeft andere behoeften dan een groot bedrijf. Dave speelt hierop in door de software op te delen in verschillende modules. Zo heeft een klein bedrijf voldoende aan Dave Accounting en Dave Invoice terwijl een groter bedrijf nog andere modules zal nodig hebben met eventueel nog bijkomend maatwerk.

Gegevens van overal bereikbaar Of u nu op kantoor zit of thuis, als u over een internetaansluiting beschikt, kunt u de gegevens van uw boekhouding van overal raadplegen. Zelfs uw accountant kunt u toegang verschaffen tot uw gegevens. Modulair en uitbreidbaar Dave bestaat uit verschillende modules die zowel afzonderlijk als gezamenlijk gebruikt kunnen worden. Alle modules zijn volledig geïntegreerd en gebruiken dezelfde centrale database. Dit resulteert in een minimale input en een maximale output: elke informatie wordt slechts eenmaal ingevoerd. Verschillende talen, firma’s, vestigingen, magazijnen Dave kan men gebruiken in vier talen, Nederlands, Frans, Engels en Duits. En door de vele mogelijkheden kan Dave volledig afgestemd worden op uw situatie. Contacteer ons Lab9 Business begeleidt U, in samenwerking met Just SoftWare, bij de implementatie van Dave in Uw eigen omgeving.

58

KIOSK32_1NL.indd 58

12/09/12 14:10


BUSINESS

Office printers van Xerox Voor kleine en grote bedrijven! Offertes, bestelbonnen, voorstellen, verslagen van meetings… In elke bedrijf, ongeacht de sector, wordt er dagelijks geprint. Niet elke firma heeft baat bij een grote productieprinter van Xerox.

W

anneer u enkel administratieve zaken moet printen, dan zal u meer voordeel halen uit de kleinere office printers van Xerox. Er bestaan er natuurlijk onnoemelijk veel. Welke printer moet u dan kiezen? Wij stellen hier voor u de Xerox ColorQube voor, één van de modellen waar wij van overtuigd zijn. U kan deze en andere Xerox office printers ook altijd komen bekijken in onze showroom. Contacteer ons gerust voor een afspraak hiervoor, dan zorgen we dat u ook meteen alle nodige info kunt krijgen van een expert ter zake. Xerox lanceert een nieuwe A4 multifunctionele kleurenprinter die zich in elke kantooromgeving thuis voelt, inclusief op het bureau. Al direct na de introductie van de A3 ColorQube in 2009 kwam de vraag naar een A4-model en die vraag nam met het succes van de A3 ColorQube steeds verder toe. De Xerox ColorQube 8700/8900 biedt dezelfde functionaliteit en alle voordelen van het A3-model, wat de A4-printer zowel vanuit IT-standpunt, als vanuit de gebruiker erg gebruiksvriendelijk maakt.

Duurzaamheid, functionaliteit en security

Wie met de ColorQube kosten bespaart op A4-kleurenprints, levert niet automatisch in op duurzaamheid, functionaliteit en beveiliging. De ColorQube 8700/8900 biedt namelijk de volgende mogelijkheden: Energiebesparing met de ‘Intelligent Ready’ functionaliteit, die er voor zorgt dat de printer tijdens downtime overschakelt op laag stroomverbruik. Vergeleken met multifunctionele laserprinters in dezelfde categorie, produceert de ColorQube bovendien tot 90 procent minder afval en gebruikt 17 procent minder lifecycle energie. Een 7-inch aanraakscherm maakt het makkelijk om verschillende opdrachten te programmeren, waaronder printen, scannen en het verzenden en organiseren van documenten. Geïntegreerde beveiligingsopties, waaronder image overwrite en encryptie, beschermen de harde schijf, het netwerk en documenten tegen bedreigingen van buitenaf.

Beschikbaarheid

De nieuwe multifunctionele A4-kleurenprinter is beschikbaar in twee modellen, de ColorQube 8700 en de ColorQube 8900. De ColorQube 8700 is het ‘toner-out’ model, waarbij de gebruiker zelf zorgt voor alle supplies. De ColorQube 8900 wordt aangeboden als onderdeel van Xerox Managed Print Services, waardoor naast besparingen op energie en milieu tot 30 procent op printkosten kan worden bespaard. Beide machines kunnen worden uitgerust met extra papierladen, finishing, analoge fax, foreign device interface en paslezers. Contacteer ons Wenst u meer informatie over de Xerox Printers? Aarzel niet om contact met ons op te nemen op info@lab9.be

Vaste inkt De ColorQube 8700/8900 maakt gebruik van de vaste inkt-technologie, een cartridgeloze, wasco-achtige stick, waarmee afdrukken van hoge kwaliteit kunnen worden gemaakt, om bijvoorbeeld salesbrochures, flyers en presentaties te maken. De ColorQube is geschikt voor een grote verscheidenheid aan media en papier, waaronder gerecycled papier.

Hybride prijsmodel Gebruikers van de ColorQube besparen kosten door het hybride kleuren-prijsmodel, waarmee alleen betaald wordt voor de hoeveelheid kleur op een pagina. Dit scheelt aanzienlijk wanneer slechts een klein beetje kleur wordt gebruikt, bijvoorbeeld bij het printen van een bedrijfslogo of briefhoofd. Een per ongeluk meegeprinte hyperlink wordt dus niet bestraft met een dure kleurentik.

59

KIOSK32_1NL.indd 59

12/09/12 14:10


BUSINESS

iOS en iPad/iPhone in uw bedrijf. Met zijn gebruiksvriendelijke interface, veelzijdige functies en robuuste stabiliteit is het mobiele besturingssysteem van Apple, iOS, de motor van iPhone en iPad.

Dominique De Bouver Apple Certified Trainer

S

inds de komst van de eerste iPhone in juni 2007 heeft Apple steeds in snel tempo innovatieve hardware en software uitgebracht. Sinds die introductie zijn er tientallen softwareversies van iOS uitgebracht, plus vijf grote softwareupgrades met verbeterde functies (iOS 2.0, iOS 3.0, iOS 4,iOS 5 en binnenkort iOS 6). Daarnaast heeft Apple bètaversies van iOS 2.0-, iOS 3.0-, iOS 4- en iOS 5- en iOS 6 software beschikbaar gesteld, waarmee IT-afdelingen en ontwikkelaars van apps toegang kregen tot de nieuwe software voordat deze openbaar werd, zodat ze de compatibiliteit van hun eigen apps konden testen.

Stijlvolle en intuïtieve interface Ook als u nog nooit een iPhone of iPad in handen hebt gehad, weet u meteen hoe het werkt. De revolutionaire Multi-Touchinterface in iOS is namelijk ontworpen voor de eenvoudigste aanwijzer die er is: uw vinger. Het maakt niet uit of u bezig bent in een van de ingebouwde apps of in een van de 650.000 apps uit de App Store, u hebt alles onder controle met een tik-, sleep-, veeg-, knijp-, blader- of draaibeweging van uw vingers. iOS-apparaten kunnen worden geïntegreerd met de bestaande IT-infrastructuur zonder dat er aanvullende software voor clients nodig is. iOS maakt via Exchange ActiveSync verbinding met Microsoft Exchange Server 2003, 2007 en 2010, zodat e-mails en contact- en agendagegevens draadloos naar iPhones en iPads kunnen worden gepusht. Voor extra veilige verificatie ondersteunt iOS ook identiteitscontrole op basis van certificaten voor Exchange. IT-afdelingen kunnen als beheermaatregel complexe toegangscodes en andere beleidsregels afdwingen via de Exchange Server-instellingen. De Exchange-verbinding kan ook worden gebruikt om een opdracht

te versturen om een verloren of gestolen apparaat op afstand te wissen. De beheerder krijgt een bevestiging van de Exchangeserver als een apparaat gewist is. iOS kan niet alleen verbinding maken met Exchange, maar ook met beveiligde zakelijke Wi-Fi- en VPN-netwerken. Ondersteuning voor de meest gangbare standaarden als VPN van Cisco IPSec, WPA2 Enterprise Wi-Fi en SSL/TLS garanderen dat iPhone en iPad gemakkelijk aansluiting vinden in de meeste IT-omgevingen. Bij het beoordelen van de beveiliging van iPad en iPhone voor zakelijk gebruik is het handig te kunnen begrijpen en evalueren hoe een aantal kenmerken en mogelijkheden van het apparaat samenwerken om een veilig mobiel computerplatform te bieden. iOS biedt beveiligingslagen om uw gegevens te beveiligen. U kunt complexe toegangscodes verplicht stellen voor het inzien

van belangrijke gegevens, het (draadloos) versleutelen van gegevens en zelfs voor het op afstand wissen van gegevens op het apparaat in het geval van diefstal of verlies. Met zo veel verschillende manieren om uw gegevens te beschermen, kan u zelf kiezen welke beleidsregels en beproefde werkwijzen het best aansluiten bij uw omgeving. iPad/iPhone is direct gebruiksklaar. iOS kan eenvoudig worden geïntegreerd, is eenvoudig te implementeren en is standaard zeer veilig.

Contacteer ons Voor meer informatie over iPad/iPhone in het bedrijfsleven, ondersteuning voor iPad/ iPhone, aarzel niet om ons te contacteren of schrijf u in voor een dagopleiding

60

KIOSK32_1NL.indd 60

12/09/12 14:10


BUSINESS

Lab9 Academy Ontwikkel uw talent, realiseer uw idee! “Wat als ik de mensen in mijn bedrijf een opleiding geef en ze vertrekken?” “Wat als ik ze geen opleiding biedt en ze blijven?” Wat het antwoord op deze vragen ook wezen mag, één ding staat vast: opleidingen renderen. Ze renderen omdat ze zichzelf terugbetalen door de groeiende competenties van de werknemers. Lab9 Academy heeft u heel wat competenties te bieden.

Bart Van De Wiele Certified Adobe Trainer

E

en goed bedrijf heeft goede en competente mensen nodig. Mensen die weten waarmee ze bezig zijn en zich vooral kunnen aanpassen aan een veranderlijke omgeving. Tenslotte is de markt constant in beweging en is kennis de motor van succes. Zoals u uiteraard weet, is ook software constant in beweging. Nieuwe mogelijkheden bieden zichzelf aan bij elke software update en het is een constante uitdaging voor de eindgebruiker om goed op de hoogte te blijven van de laatste verwikkelingen. Bij een software upgrade bijvoorbeeld staren mensen zich soms te veel blind op de nieuwe features van een programma, terwijl men vaak vergeet dat bestaande features ook veranderen en verbeteren. Bij Lab9 Academy maken we er een sport van om zo goed en zo breed mogelijk op de hoogte te zijn van de allerlaatste nieuwe opties, updates en technieken. Dit doen we in de eerste plaats door zelfstudie, seminaries, nieuwssites en certificering.

Ons aanbod Bij Lab9 Academy onderscheiden we twee soorten opleiding:

Kalenderopleidingen Deze opleidingen zijn terug te vinden op onze website en geven een overzicht van alle “open” opleidingen van die maand. U bent te allen tijde vrij om u voor deze opleiding online in te schrijven en langs te komen. Deze opleidingen worden meestal georganiseerd te Kortrijk en hebben een vast inschrijvingstarief. De agenda van de dag staat op voorhand vast en dus heeft de cursist op voorhand een duidelijk beeld van de doelstellingen van de opleiding. Hou er

wel rekening mee dat een minimum aantal personen vereist is om een kalenderopleiding te laten doorgaan. Algemene kalenderopleidingen hebben het vaste tarief van €250/excl. per persoon of €450/excl. per persoon voor specialisatie opleidingen zoals 3D-animatie, tablet publishing, iBooks Author, Keynote,etc...

Opleidingen op maat Deze opleidingen zijn ideaal voor u als u op zoek bent naar een meer gepersonaliseerde oplossing. Soms kunt u niet helemaal uw ding vinden in één enkele kalenderopleiding omdat uw kennis tussen twee niveaus schommelt, of geraakt u toch net niet zo makkelijk in Kortrijk of Evere, waar Lab9 Academy leslokalen heeft. Voor al deze scenario’s hebben we een formule op maat die u verder kan helpen. Wanneer een opleiding voor eigen groep moet doorgaan, op een andere locatie, tijdstip of een andere dagindeling moet hebben, spreken we van een opleiding op maat. Het grote voordeel van deze opleiding is dat er door deze personalisatie een grotere doeltreffendheid is. Tenslotte willen we op voorhand niet alleen weten welke opleiding u wenst te volgen, maar wat uw doelstellingen zijn. Op deze manier zijn we zeker dat we het juiste traject voor u kunnen uitstippelen. Indien nodig, werken we zelfs met uw eigen projecten of begeleiden we u om een vlotte start te nemen met uw nieuwe software. Een opleiding op maat heeft een vast tarief van €900/dag, ongeacht het aantal deelnemers of locatie.

Adobe Authorised Training Centre Wist u dat onze grafische lesgevers Adobe Certified Expert- en Instructors zijn? Ook hebben ze zelf jarenlange ervaring achter de kiezen als zowel lesgever, spreker en designer. Een garantie dat een pure theoretische les niet aan de orde is en uw opleiding rechtsreeks uit de praktijk komt en uit onze eigen ervaring wordt geput. Het opleidingsaanbod is zeer veelzijdig en proberen we zo vaak mogelijk bij te werken en uit te breiden. Enkele voorbeelden zijn beginners opleidingen en geavanceerde opleidingen voor Adobe Photoshop CS6, InDesign CS6, Illustrator CS6, upgrade opleidingen, tablet publishing met Adobe DPS en Twixl Publisher, website design met Budgetmate, PDF workflow en color management. Wenst u een opleiding te volgen die momenteel niet in ons arsenaal aanwezig is, aarzel zeker niet ons te contacteren en de vraag te stellen. Bekijk alvast ons complete opleidingsaanbod op onze website. www.lab9.be/academy

Apple Authorized Training Center Onze Apple lesgevers zijn Apple Certified. Dit wil zeggen dat ze door de strengste normen van Apple goedgekeurd zijn en dat u na afloop van een opleiding ook een officieel Apple certificaat kunt behalen door hiervoor en examen af te leggen. Wij bieden de officiële Apple trainingspro-

61

KIOSK32_1NL.indd 61

12/09/12 14:10


ACADEMY

Enkele van onze populairste opleidingen Logic 101: Introductie

Final Cut Pro X 101: Introductie iWork 101: Introductie

OS X Mountain Lion 101

iBooks Author 101: dagopleiding Na het succesvol afleggen van een examen ontvangt u een certificaat van de opleiding.

gramma’s van diverse Pro & IT Applicaties aan. Wie bij Lab9 Academy een training volgt en daarna het examen succesvol aflegt, ontvangt een Apple Certified Pro certificaat. Voor gebruikers die eerst op beginnersniveau kennis willen maken met de Mac, bieden wij ook onze gratis introductielessen aan.

iPhone & iPad Technical Training 101: dagopleiding

genover zakelijke partners en klanten die op zoek gaan naar gegarandeerde bekwaamheid. Medewerkertevredenheid.

Keynote: dagopleiding

Adobe Photoshop CS6 basis

Nu nog minder kost en evenveel return, dankzij de KMOPortefeuille

Kleurbeheer in grafische applicaties Strata Design 3D CX 7

De meerwaarde van een Apple certificaat is groot: •

Onderscheid uzelf van anderen in uw branche. Verhoog uw waarde. Publiceer uw Apple Certificaten.

• •

Waarom zou uw bedrijf een Apple Certified Professional aanwerven? •

Bewezen en getest niveau van competentie. Blijf in uw branche op de hoogte van de beste technologieën. Verhoog uw geloofwaardigheid te-

• •

Aangezien Lab9 Academy ook gecertificeerd is voor de KMO-Portefeuille van de Vlaamse Overheid, heeft u de mogelijkheid om extra korting te vergaren. U kunt zich gratis registreren op www.kmo-portefeuille. be en zo 50% van het gefactureerde opleidingsbedrag terugkrijgen van de Vlaamse Overheid. U kunt Lab9 contacteren voor eventuele verdere vragen over de voorwaarden en werkwijze van deze portefeuille. Dus u ziet het, opleiding volgen bij Lab9 Academy rendeert.

Fotobewerking via Nik Software

Contacteer ons Voor meer informatie over een kalenderopleiding, of een opleiding op maat kunt u terecht op www.lab9.be/academy of info@lab9.be

gratis introductielessen U wilt uw Mac of iPad optimaal gebruiken en volledig vertrouwd raken met vele mogelijkheden die OS X Mountain Lion, iLife en de iPad biedt? Dat kan in één van onze zes gratis introductielessen, waarin u de basisprincipes van OS X Mountain Lion, iTunes, iPhoto, iMovie, iWork of iCloud kunt leren kennen. De introductielessen vinden plaats op zaterdag voormiddag in Kortrijk, Aalst of Ieper van 10u tot 13u. U dient op voorhand in te schrijven op onze website. U brengt uw eigen Mac mee, of u maakt gebruik van één van de voorziene Macs in het leslokaal. Voor meer informatie én onze kalender: www.lab9.be/introductielessen

iTunes & iOS

iMovie

iPad

Mountain Lion

iPhoto

iCloud

62

KIOSK32_1NL.indd 62

12/09/12 14:10


KIOSK32_1NL.indd 63

12/09/12 14:10


DESKTOP PUBLISHING

www.lab9.be 64

KIOSK32_1NL.indd 64

12/09/12 14:10

Lab9 Grafics Kiosk 32 nl  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you