{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

DE KRANT VOOR BEWONERS EN KLANTEN VAN LAURENS

2 Tien jaar UITbureau

JAARGANG 10 / NUMMER 2 / NAJAAR 2015

8

11

Weer op het rechte pad

Thuiszorg ook voor kinderen

7

Borgsate ook komende jaren open

Wijkverpleegkundige stelt indicatie

Precies de zorg die u nodig heeft

Word Geluks­ vrijwilliger!

Rotterdam – Even naar buiten, een frisse neus halen, een warm zonnetje mee­ pikken, zelfs een paar regendruppels in het gezicht of een pittige herfstwind die de bladeren laat opdwarrelen. Ieder mens heeft behoefte om zo nu en dan naar buiten te gaan. En zodra we buiten zijn, overvalt ons een geluksgevoel waarvan je weer zin en energie krijgt.

Mevrouw De Schepper neemt zelf haar medicijnen weer in. Barendrecht – Om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen wonen, is het soms nodig dat u zorg thuis krijgt. Bijvoorbeeld hulp bij het opstaan en aankleden of bij het nemen van uw medicijnen. Voorheen kreeg u daarvoor een indicatie van het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ), maar sinds begin dit jaar stelt de wijkverpleegkundige deze indicatie. Wanneer uw huidige indicatie afloopt of wanneer u voor het eerst zorg nodig hebt, komt de wijkverpleegkundige bij u thuis op bezoek. Zij bespreekt met u welke zorg u nodig heeft. Maar het gesprek gaat niet alleen daarover. Nicole Gardenier, wijkverpleegkundige in Barendrecht: “We bespreken ook andere zaken, bijvoorbeeld wat uw omgeving voor u kan betekenen. Het is belangrijk om daar ook de mantelzorgers bij te betrekken, want we willen voorkomen dat zij overbelast raken. Omdat ik in de buurt een groot netwerk heb, kan ik iemand die eenzaam is bijvoorbeeld wijzen op activiteiten die in de buurt georganiseerd worden. Ook kan ik mantelzorgers in contact brengen met ondersteunende organisaties of vrijwilligersorganisaties Gaat u binnenkort in gesprek met uw wijkverpleegkundige? Deze tips kunnen u helpen bij het gesprek. • Vraag of uw mantelzorger aanwezig is bij het gesprek. • Houd uw medicijnen bij de hand. • Zet voor uzelf alvast op een rijtje wat u graag zou willen. Wilt u bijvoorbeeld zelf boodschappen doen of wilt u nieuwe mensen leren kennen? Aan de hand van uw wensen bespreekt de wijkverpleegkundige oplossingen met u. • Begrijpt u iets niet? Wees niet bang om uitleg te vragen.

waar zij terecht kunnen met vragen of voor steun. Zo krijgt onze klant precies de zorg die nodig is. Het mooiste is het natuurlijk wanneer we de zorg na verloop van tijd kunnen afbouwen, bijvoorbeeld wanneer iemand na een zieken­ huisopname steeds verder opknapt en weer meer zelf kan doen.”

“Ik ben van mening dat wat ik zelf kan doen, ik ook zelf moet doen ” Van twee bezoeken naar één bezoek Een goed voorbeeld daarvan is mevrouw De Schepper (78 jaar) uit Barendrecht, met wie Nicole een tijdje geleden een gesprek had. Zij had al een indicatie, waarin was geregeld dat er twee keer per dag een verzorgende langs kwam voor het innemen van haar medicijnen. Mevrouw De Schepper gaf tijdens dat gesprek zelf aan dat de verzorgende wat haar betreft eigenlijk maar één keer per dag langs hoefde te komen. “Ik ben van mening dat wat ik zelf kan doen, ik ook zelf moet doen. Het gebeurde regelmatig dat ik ’s morgens mijn medicijnen al had ingenomen en dat de verzorgende eigenlijk voor niks kwam. Nu word ik ’s ochtends gebeld en komen ze alleen nog ’s middags langs. Dat gaat prima en ik hoef ‘s morgens niet meer thuis te blijven voor de verzorgende!”

Dat geldt zeker voor ouderen, voor wie een wandeling niet meer zo vanzelfsprekend is. Met die gedachte zijn de Gelukswande­ lingen ontstaan, een samenwerking tussen Laurens en stichting Wilskracht. Die wandelingen worden inmiddels vanuit de Laurens locaties Borgsate, Delfshaven, Simeon & Anna, Antonius Binnenweg en Stadzicht georganiseerd. Regelmatig trekken vrijwilligers er in een gezellige groep op uit met een aantal bewoners. Samen genieten ze van alles om hen heen. Er zijn boekjes gemaakt met mooie foto’s, waarin de wandelingen beschreven staan. Om nog meer bewoners gelukkig te maken met een wandeling, zijn we altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers! De wandeling zelf duurt ongeveer een uur en daarna kunt u met een kopje koffie nog wat napraten over de wandeling. Omdat de bewoners met wie u gaat wandelen over het algemeen in een rolstoel zitten, krijgt u eerst een instructie over hoe u hier het best mee om kunt gaan. Wilt u ook Geluksvrijwilliger worden? Neem dan contact op via www.gelukswande­lingen.nl en selecteer in de linkerkolom ‘Geluksvrijwilliger’ of bel naar initiatiefneemster Misja Immink, T 06 17 41 41 28.

Nieuw centraal telefoonnummer Sinds 1 januari 2015 is Laurens bereikbaar via een nieuw centraal telefoonnummer: T 010 33 20 200. Dit nummer is dag en nacht bereikbaar, zeven dagen per week. Heeft u vragen over onze zorg- en dienstverlening? We helpen u graag verder!


2

najaar 2015 - nr. 2 • Laurens Krant

Aan het woord Mooie momenten in een moeilijke tijd

Hoera!

Tien jaar UITbureau voor Ouderen Rotterdam – Een bezoek aan de opera Aïda in het Nieuwe Luxor, een dagje varen door het Groene Hart en een midweek nazomeren in de Achterhoek: het is slechts een bescheiden greep uit het enorme aanbod aan theatervoorstellingen, dagarrangementen en vakanties van het Laurens UITbureau voor Ouderen, dat tien jaar bestaat. Drie vaste gasten en gastvrouw Annie halen herinneringen op.

“Wanneer iemand te horen heeft gekregen dat hij of zij niet meer beter wordt, breekt er een moeilijke en onzekere tijd aan. Er zijn veel keuzes te maken. Zijn er nog zinvolle behandelingen mogelijk en kan of wil ik thuis overlijden? Hoe wil ik mijn laatste levensfase doorbrengen? Als specialist ouderengeneeskunde ben ik al meer dan 35 jaar betrokken bij de plaatselijke en landelijke ontwikkeling van de zorg in de laatste levensfase. Als arts, maar ook als directeur van Leerhuizen Palliatieve Zorg. Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden het lijden van mensen die niet meer te genezen zijn, te verlichten. Zo heeft Laurens Thuiszorg een gespecialiseerd team van verpleegkundigen, waar de klant een beroep op kan doen als hij of zij thuis wenst te overlijden. Maar iemand kan er ook voor kiezen om in één van onze locaties te sterven: Cadenza in IJsselmonde, Cadenza Oost, de nieuwe palliatieve locatie in Rotterdam-Ommoord, of in de palliatieve afdelingen van Antonius Binnenweg of De Elf Ranken. Waar iemand ook wil sterven, het belangrijkste is dat we samen in gesprek gaan over de wensen en behoeften van de klant en diens naasten. De allerbelangrijkste vraag die we stellen is: wat wilt u zelf graag, wat past bij u? Wat is er, nu u zo ziek bent, echt belangrijk voor u? Op basis daarvan kunnen we keuzes maken over de verlichting van het lijden en over de mogelijkheden om deze laatste levensfase zo goed mogelijk te laten zijn. De naasten verliezen we hierbij nooit uit het oog. Want uiteindelijk zorgen we er samen voor dat iemand zijn laatste levensfase doormaakt op de manier die hij zelf wil. Alleen dan kunnen er in die moeilijke tijd ook mooie momenten zijn.”

V.l.n.r.: Jacqueline Ulenberg, Annie van Hengel, gastvrouw Annie Hensen en Louise van der Valk. Het is tijdens het interview prachtig weer. Dat vinden de dames de normaalste zaak van de wereld. “Ook al is het de hele week slecht weer, als wij een dagje weggaan met het UITbureau is het altijd mooi weer”, beweert Annie van Hengel uit Barendrecht. Zij is met haar 87 jaar de oudste van het gezelschap. En zij kan het weten, want ze ging sinds 2009 maar liefst 75 keer met het UITbureau mee op stap. “Eigenlijk vond ik alle uitjes leuk. Ik heb alle boekjes van al die jaren bewaard. Ik weet nog goed dat mijn allereerste uitje naar Schiphol was. In de bus ernaar toe kregen we dezelfde maaltijd geserveerd als de mensen in het vliegtuig.” Gezellig samenzijn, genieten en lachen Dat herinnert Jacqueline Ulenberg uit Overschie zich ook. Zij mag met haar 69 jaar dan de jongste van het selecte gezelschap zijn, van de drie maakte zij verreweg de meeste uitjes met het UITbureau. “Om precies te zijn 217. Ja, ik houd er een administratie van bij. Sinds 2006 sla ik bijna geen dagtochtje over. Ik moest van mijn huisarts de deur uit, omdat ik na het overlijden van mijn man dreigde te vereenzamen.” Voor haar betekenen de uitjes gezellig samenzijn, genieten en lekker kunnen lachen. Varen vindt ze heerlijk. Het uitje naar het Binnenhof in Den Haag zal ze nooit vergeten. “Als laatste van de groep moest ik door de scanner. Die

reageerde op mijn knieprothese. Dat ding bleef piepen!” Bij Louise van der Valk (75) uit Capelle aan den IJssel zijn vooral de operavoorstellingen in trek. “Ik ging altijd alleen, omdat niemand met me mee wilde naar de opera. In het theater kwam ik in contact met iemand van het UITbureau. Sindsdien ga ik met het UITbureau naar de opera. Samen is toch leuker dan alleen. En alles wordt geregeld. Er wordt een prachtige plaats voor me gereserveerd, er wordt gezorgd voor een drankje en ik word thuis opgehaald en weer voor de deur afgezet.” Gastvrouw Annie Hensen, die al negen jaar als vrijwilliger uitjes van het UITbureau begeleidt, beaamt dat veel deelnemers dat prettig vinden. “Mensen die nog veel zelf kunnen, gaan vooral voor de gezelligheid mee. Er zijn mensen die wekenlang niemand zien en echt naar zo’n uitje toeleven. Daarnaast maken veel mensen die niet meer alleen op pad kunnen, gebruik van het UITbureau. Ik vind het geweldig om als gastvrouw mijn steentje te mogen bijdragen. Als de mensen genieten, geniet ik ook.” Wilt u ook op pad met het UITbureau? Op de achterpagina van deze Laurens Krant vindt u alle informatie.

Handige diensten van de BuurtPas De BuurtPas, het servicepakket van Laurens, neemt u de zorg voor uw huishouden gedeeltelijk uit handen. Hierdoor kunt u zo lang mogelijk in uw vertrouwde omgeving blijven wonen. Wat dacht u van een hulp in de huishouding, boodschappenservice, hondenuitlaatservice, tuinman of klusjesman? Ook wordt er aan uw gezondheid en welzijn gedacht. Van bewegen, een bezoek aan de sauna, diverse activiteiten tot de kapper aan huis. Naast de diensten aan huis biedt de BuurtPas ook korting op uw Zilveren Kruiszorgverzekering, uitjes en cursussen. Meer dan 75 betrouwbare leveranciers in Rotterdam, Capelle a/d IJssel, Barendrecht en Lansingerland zijn bij de BuurtPas aangesloten. Een lidmaatschap van de BuurtPas kost slechts 1 17,50 per jaar. Naast uw BuurtPas ontvangt u twee keer per jaar het gratis BuurtPas magazine, vol met de nieuwste aanbiedingen, en kunt u zich inschrijven voor het gratis digitale BuurtPas Nieuws. Frans Baar Specialist ouderengeneeskunde en directeur Leerhuizen Palliatieve Zorg

Wilt u meer informatie? Kijk op www.buurtpas.nl voor een compleet overzicht van alle diensten en producten of bel naar T 010 33 20 200.


3

Laurens Krant • najaar 2015 - nr. 2

FOTO: MARGI GEERLINKS

Appeltaart & muziek: de ideale combinatie

Rotterdam – Genieten van een prachtig klassiek muziekstuk, gewoon, in uw eigen verzorgings- of verpleeghuis. En dat ook nog eens onder het genot van een kopje koffie mét appeltaart. Het kán bij Laurens, dankzij de Stichting Appeltaartconcerten en de appeltaart van voedingsmiddelen­ leverancier Huuskens.

Hugo Borst leest samen met zijn moeder.

Hugo Borst:

“Mijn moeder is 86, maar ook 4, 21 en 49 jaar” Rotterdam – “Vier oudere zussen kregen op latere leeftijd Alzheimer, mijn moeder wist dus dat de kans dat zij het ook zou krijgen groot was”, zegt schrijver en voetbal­ criticus Hugo Borst. In 2012 werd de diagnose gesteld. Nog twee jaar heeft zijn moeder met hulp zelfstandig kunnen wonen. Sinds november 2014 woont ze in Laurens De Hofstee. Over wat het betekent om Alzheimer te krijgen, heeft hij het veel gehad met zijn moeder. “Ze heeft het natuurlijk van dichtbij met haar zussen meegemaakt. Ook keek ze veel documentaires over mensen met Alzheimer. Het fascineerde haar. Dat het waarschijnlijk haar voorland was, heeft nooit drama opgeleverd, daar was ze heel realistisch in. Rond haar 82e openbaarden zich de eerste symptomen. En laten we eerlijk zijn: het kan erger, er zijn ook mensen van vijftig of jonger die het krijgen. Heb je de film Still Alice gezien?” Voortschrijdend proces Het begon met vergeetachtigheid, in tien minuten drie keer hetzelfde vertellen. “Mijn moeder werd onhandig, routines verdwenen, ze verleerde dingen. Ze was altijd geweldig in de keuken, maar ze vergat handelingen en het eten was ineens niet meer pico bello.” Toen het niet langer ging thuis, was al snel duidelijk dat zijn moeder naar De Hofstee zou gaan. “Twee zussen van mijn moeder hebben hier ook gewoond. Mijn moeder heeft vaak gezegd dat als het haar ook mocht over­ komen, ze hier wel zou willen wonen. Dat hebben mijn broer Laurens en ik altijd in ons achterhoofd gehouden. We zijn nog wel bij een ander verpleeghuis gaan kijken, maar mijn moeder gaf heel duidelijk aan daar niet te willen wonen.” Tevreden, soms blij Hoewel zijn moeder ervan overtuigd was dat ze niet meer zelfstandig kon wonen, vond ze de eerste twee maanden in De Hofstee maar niks. “Ze vond het onwennig, begreep het niet, was gedesoriënteerd en vroeg wan-

neer ze weer terug naar huis ging. Ze was boos op mijn broer en mij. Sinds ze vanwege haar angsten nieuwe medicijnen heeft gekregen, gaat het beter. Ze heeft ongelukkige momenten, maar ik zie dat mijn moeder nu tevreden is en een enkele keer zelfs blij.”

“Twee zussen van mijn moeder hebben hier ook gewoond ”

De gratis toegankelijke Appeltaartconcerten zijn een initiatief van Michiel Holtrop, altviolist bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Hij kwam op het idee omdat het leven voor mensen met dementie verwarrend kan zijn. Maar met mooie muziek en de lekkere geur van appeltaart kunnen zij echt genieten van een bijzonder moment. Daarom organiseert hij al acht jaar Appeltaartconcerten in zorg­instellingen. Tijdens de concerten spelen collega’s van het Nederlands Philharmonisch Concert mee met Michiel, dus de kwaliteit van de muziek is hoog. Genieten In juni waren er in diverse Laurens locaties Appeltaartconcerten, onder meer in Laurens Borgstede, Antonius Binnenweg, Zomerhoek en De Bollaarshoeve. “De bewoners hebben daar erg van genoten”, vertelt Pea Bijl, activiteitenbegeleider in De Bollaarshoeve. “De muziek is niet alleen mooi, maar heeft ook een positief effect op onze bewoners. Eén bewoner die normaal gesproken vrij onrustig is en niet goed stil kan zitten, bleef een half uur lang vol aandacht meeneuriën met de muziek. Er was ook één bewoner die vertelde dat ze vroeger orgel speelde en dat dit haar dus raakte. ‘En dan ook nog die lekkere taart. We worden wel verwend hè?’ zei ze. Een mooie ervaring dus.” Zowel de muziek als de appeltaart smaakten op alle locaties naar meer. Daarom keren de muzikanten dit najaar terug, onder meer bij Laurens Den Hoogenban en Laurens Dijkveld. U vindt de volledige speellijst op http://stichtingappeltaart­ concerten.nl/speellijst

De familie laat haar hier met een gerust hart achter. “De zorg is goed. Wat meer handen op de woongroepen zou geen overbodige luxe zijn, maar de mensen hier doen geweldig werk. Ik heb geen reden om ook maar ergens mijn vraagtekens bij te zetten. Ze zijn hier heel open en transparant, ook als ze net als iedereen wel eens een steekje laten vallen.” Compleet wezen Elke dag krijgt zijn moeder bezoek. Zelf bezoekt Hugo haar een paar keer per week. “Ze herkent me altijd. Ik haar ook, mijn moeder is voor mij absoluut nog mijn moeder. Zeker in haar heldere momenten, al worden die steeds minder. Voor mij is ze niet alleen 86 jaar, maar ze is ook 4, 21 en 49. Ik zie mijn moeder als een compleet mens, dat intensief heeft geleefd en een mooi leven heeft gehad. Ik zie haar niet alleen in deze ontluisterende fase. Mijn contact en band met haar raken niet alleen aan het nu, maar aan wat mijn moeder in mijn hele leven heeft betekend. En dat heeft voor mij enorm veel waarde.”

Er zijn Appeltaartconcerten in Laurenslocaties op de volgende data: 17 oktober Huize Sint Petrus – Berkel en Rodenrijs 22 oktober Den Hoogenban – Rotter­dam 28 oktober Nijeveld – Rotterdam 28 oktober Dijkveld – Rotterdam 18 november Borgstede – Barendrecht


4

najaar 2015 - nr. 2 • Laurens Krant

Tweegesprek

In de rubriek Tweegesprek gaan klanten van Laurens in gesprek met medewerkers, managers of bestuurders van Laurens. Deze keer hebben deelnemers aan de Roparun een gesprek met Ada van der Linden, teamleider palliatieve zorg van Laurens De Elf Ranken, over de heringerichte tuin.

Tuin De Elf Ranken fleurt op dankzij Roparun

V.l.n.r.: Carry Pesch, Ada van der Linden, Lenette van Eersel. Barendrecht – Een groene tuin waar je tot rust kunt komen, is voor iedereen prettig. Zeker voor iemand die niet lang meer te leven heeft en in een hospice of in de palliatieve unit verblijft. De weduwe van een man die zijn laatste dagen in de palliatieve unit van Laurens De Elf Ranken doorbracht, vroeg aan Laurens of de tuin niet wat mooier kon worden ingericht. Dankzij een donatie van de Stichting Roparun is haar wens in vervulling gegaan. De opknapbeurt is betaald met geld dat door de Stichting Roparun is toegekend. Het Energie Team Barendrecht van atletiekvereniging

CAV Energie doet al acht jaar mee aan de Roparun en zocht ongeveer een jaar geleden contact met De Elf Ranken. Carry Pesch, samen met

Lenette van Eersel teamcaptain van het team: “Een paar jaar geleden is de echtgenoot van één van onze teamleden overleden aan kanker en hij heeft zijn laatste dagen doorgebracht in de unit voor palliatieve zorg in De Elf Ranken. Zijn weduwe vond dat de tuin wat mooier en uitnodigender kon worden ingericht, dus hebben we contact gezocht met De Elf Ranken.” Teamleider palliatieve zorg Ada van der Linden heeft daarna contact gezocht met de stichting Roparun, met een donatie van 1 16.000 van de stichting – ter hoogte van het bedrag dat het Energie Team Barendrecht het jaar daarvoor had opgehaald – als resultaat. Heel jaar bezig De Roparun is een estafette-hardloopwedstrijd van 550 kilometer, van Parijs (en tegenwoordig ook Hamburg) naar Rotterdam. Lenette: “Als team van 24 mensen ben je een heel jaar bezig met voor­ bereiding, inzamelacties en trainen om als fietser, loper, masseur, chauffeur, cateraar, navigator of teamcaptain de tocht te volbrengen. Net als honderden andere teams zamelen we geld in voor mensen

met kanker die niet lang meer te leven hebben.” Carry: “We wilden een palliatief doel, Barendrecht en onze acties bijeen brengen. Heel bijzonder dat we nu kunnen zien dat het geld van stichting Roparun ook een goed doel in onze eigen gemeente heeft ondersteund. Zeker ook omdat Barendrecht de laatste doorkomstgemeente tijdens de Roparun is, voordat we Rotterdam bereiken.” Genieten Dit voorjaar is de tuin op de schop gegaan. Ada: “We hebben nieuwe planten en struiken, waarvan er een aantal volgend jaar gaat bloeien, en we hebben nieuwe bankjes en een prieeltje geplaatst. Daar genieten nu al veel bewoners van. Niet alleen van de palliatieve unit, maar ook van onze andere afdelingen.”

Het Energie Team Barendrecht.

Bloemen plukken en schapen ontwijken Oefenen wordt leuk met de SilverFit Barendrecht – Bewegen is gezond, dat weten we allemaal. Maar om het vol te houden, moet het wél leuk zijn. Daarom is in veel Laurens locaties een SilverFit aanwezig, waarbij mensen spelenderwijs werken aan hun balans of conditie. Hanny in ’t Veld (79) uit Barendrecht doet dankzij Silverfit haar oefeningen met veel plezier. “Ik kwam in september uit het ziekenhuis. Ik moest weer op kracht komen en mijn balans verbeteren”, vertelt Hanny. “Daarbij heb ik hulp gekregen van de fysiotherapeuten van Laurens De Elf Ranken. Ik oefen onder meer met de SilverFit en dat bevalt mij prima. De tijd gaat zo snel dat je klaar bent met je oefeningen voordat je het doorhebt.” Camera De SilverFit is een soort computerspel. Op een televisie­ scherm zijn de bewegingen van de deelnemer te zien, dankzij een camera die de bewegingen registreert. “Er zijn talloze mogelijkheden”, vertelt fysiotherapeut Amber Vlieg. “We kunnen de SilverFit inzetten om mensen te helpen bij het verbeteren van hun balans, zoals bij Hanny. Maar ook voor mensen die bijvoorbeeld moeten revalideren na een heupoperatie, of voor mensen met Parkinson, is het een uitkomst. Ook mensen die in een rolstoel zitten, kunnen de SilverFit gebruiken, want er zitten ook oefeningen in die je zittend kunt doen.”

De SilverFit

Trots Marion Gersch, bewegingstherapeut, vertelt dat de SilverFit ontwikkeld is voor ouderen en geschikt is voor mensen met dementie. ”Het systeem kan ingesteld

Amber Vlieg (links) en Marion Gersch kijken toe hoe Hanny in ‘t Veld haar oefeningen uitvoert. worden op diverse niveaus, zodat er veel mogelijk­heden zijn. Er zijn oefeningen waarbij, naast bewegen, ook het geheugen wordt aangesproken. Zo komen ouderen spelenderwijs in beweging. Wanneer ik mensen met dementie de SilverFit laat gebruiken, zie ik hoe trots ze zijn wanneer ze het resultaat kunnen zien van alle oefeningen.” Doelen Inmiddels is Hanny druk in de weer met een akker met bloemen. Door vooruit, achteruit of opzij te stappen, wordt op het scherm een bloem geplukt. “Soms steekt er een schaap over, dat moet ik zien te ontwijken!” Het spel gaat Hanny inmiddels zó goed af, dat zij de doelen die ze had voor haar herstel al heeft bereikt.


5

Laurens Krant • najaar 2015 - nr. 2

Con Amore

Weten wie er over de vloer komen

Het Ambulant Behandelteam biedt de best mogelijke zorg

Zing mee in koor voor mensen met geheugenproblemen of dementie Rotterdam – Geheugenproblemen kunnen het soms lastig maken om deel te nemen aan clubjes of acti­ viteiten. Omdat het vaak iets te snel gaat bijvoor­ beeld, of omdat het lastig is om helemaal alleen naar een clubje toe te gaan. Herkent u dit? Dan is er goed nieuws voor u! In het nieuwe zangkoor Con Amore kunnen mensen met geheugenproblemen én hun naasten terecht voor een gezellige, muzikale middag, maar ook voor lotgenotencontact en informatie. Marjan van Dorp ondersteunt met haar eigen bedrijf De Bovenkamer mensen met dementie. “Er wordt veel georganiseerd voor mensen met dementie, maar wat ik miste was een leuke activiteit waaraan zij samen met hun naasten of mantelzorgers aan kunnen deelnemen. Zingen is daarvoor een uitgelezen mogelijkheid, want iedereen kan het. Mensen met dementie kennen vaak nog veel liedjes van vroeger uit het hoofd, want muziek is één van de laatste dingen die vervagen in het geheugen. Daardoor is een ochtendje zingen niet alleen gezellig, maar ook goed voor iemands gevoel voor eigenwaarde. Ze mogen dan wel veel vergeten, maar mooie oude liedjes zingen, lukt nog best! Zelfs nieuwe liedjes leren lukt mensen met dementie nog, zolang ze maar goed begeleid worden. Laat dat maar aan Hilleke Nestelaar over, de koordirigent van Con Amore.” Uniek Er zijn in Rotterdam talloze koren. Waarom wordt nu Con Amore opgericht? “Naarmate iemand langer dementie heeft, wordt het lastiger om deel te nemen aan een ‘reguliere’ activiteit zoals een koor. Want vaak kun je bijvoorbeeld niet even weg, wanneer het allemaal ietsje teveel wordt. Bij Con Amore kijkt niemand daarvan op en dat voelt heel veilig en vertrouwd.” Ook voor de naasten is het leuk om iets samen te kunnen doen. “Zeker ook omdat ze tijdens de zangochtend bij ons terechtkunnen met vragen, of om even hun hart te luchten. Dat maakt het een unieke activiteit.” Wilt u ook meezingen met Con Amore? Het koor gaat uiterlijk in januari 2016 van start, maar u kunt zich nu al aanmelden. U wordt dan op de hoogte gehouden van de startdatum. Het koor komt iedere woensdagochtend van 10.00 uur tot 12.00 uur onder begeleiding van een professionele dirigent bij elkaar. Het repertoire is heel divers, uw inbreng is welkom! De kosten bedragen 15 euro per persoon per maand. Voor meer informatie en/of aanmelden kunt u terecht bij Marjan van Dorp via M 06 15 37 14 74 of E marjanvandorp@debovenkamer.org.

Projectleider Miranda Kamies (links) en diëtiste Anneke Boersma van het Ambulant Behandelteam. Rotterdam – Iemand met (beginnende) dementie of een lichamelijke of psychische aandoening heeft vaak te maken met meerdere zorgverleners. Het is belangrijk dat zij samenwerken, om de zorg zo goed mogelijk te regelen. Om er zeker van te zijn dat ouderen zorg krijgen die is afgestemd op hun eigen, unieke situatie, is in Ommoord en Zevenkamp een Ambulant Behandelteam actief. Miranda Kamies was als projectleider betrokken bij het opzetten van het team. “We zijn met het team gestart nadat bleek dat er soms meerdere behandelaars van Laurens bij mensen thuis kwamen, waarbij de onderlinge afstemming voor verbetering vatbaar was. Het is vreemd wanneer een klant zegt dat er morgen ook een behandelaar van Laurens komt, terwijl ik dat niet weet. Wanneer we dat wél van elkaar weten, kunnen we samen bespreken hoe we nóg betere zorg kunnen bieden en onze doelen verder afstemmen. Zo is het Ambulant Behandelteam ontstaan.” Huisbezoek De huisarts is degene die het Ambulant Behandelteam inschakelt. Daarna gaat meestal eerst een specialist ouderen­ geneeskunde op huisbezoek bij de klant om te bepalen welke behandelaars uit het team betrokken worden. In het team zitten een diëtist, een ergotherapeut, een fysiotherapeut, een psycholoog, een verpleegkundig specialist en een logopedist. Ook de casemanager dementie is aanwezig.

En van gezondheidscentrum Ommoord schuift vaak de verpleegkundige ouderen­ zorg aan bij het maandelijkse overleg, want ook van dit gezondheidscentrum behandelt Laurens klanten. Daarnaast heeft het team een koppeling met het wijkteam van de gemeente. Voordeel Dat het Ambulant Behandelteam bij de klanten thuis komt is een groot voordeel, vertelt diëtist en teamlid Anneke Boersma. “Ik heb ook klanten die hier op mijn kantoor komen. Maar als iemand met dementie zegt dat hij gezond is en genoeg eet maar toch afvalt dan is het voor mij soms lastig te achterhalen wat het probleem is. Terwijl ik, wanneer ik bij iemand thuis kom en bijvoorbeeld de volle glazen en de beschimmelde inhoud van de koelkast zie, me wel een beeld kan vormen van het probleem. En wanneer een collega uit het team bij de klant thuis ziet dat er misschien problemen zijn met de voeding, kan hij of zij mij inschakelen. Zo helpen wij elkaar, en uiteindelijk natuurlijk de klant!”

Stel zelf uw maaltijd samen Wilt u lekker en gevarieerd eten, maar heeft u niet elke dag zin om zelf te koken? Met PetitMenu heeft u keuze uit een veelzijdig assortiment kant-en-klare, vries­ verse maaltijden. Naast lekkere vlees- en visgerechten presen­teren zij u specialiteiten uit de Hollandse en de buitenlandse keuken. U kunt kiezen uit meer dan honderd verschillende menu’s! U stelt zelf uw maaltijd samen. Dat is uniek in Nederland. De maaltijden worden

op afspraak gratis bij u thuis bezorgd. Even verwarmen in de magnetron of oven en... eet smakelijk! Kennismakingsaanbieding voor BuurtPasleden: vijf maaltijden + twee soepen + drie toetjes voor maar 1 19,95. Er geldt een vaste BuurtPaskorting van 10% op het gehele assortiment. Kijk op www.buurtpas.nl/ petitmenu of bel naar T 071 34 19 001.


6

najaar 2015 - nr. 2 • Laurens Krant

North Sea Round Town swingt de pan uit Rotterdam – Ruim tweehonderd concerten verdeeld over zo’n honderd locaties: eind juni en begin juli vond in Rotterdam voor de tiende keer North Sea Round Town plaats. Deze opwarmer voor het North Sea Jazz Festival deed ook diverse Laurens locaties aan. Op dinsdag 7 juli was Laurens Blijdorp aan de beurt. Ongeveer veertig bewoners genoten van een optreden van De Gehoorgangsters, een akoestisch optreden bestaande uit Jos Valster (klarinet, tenorsax en percussie), Frenk van Meeteren (gitaar en zang) en Evert Willemstijn (contrabas). “We zijn klein, flexibel en overal inzetbaar met

een groot repertoire”, aldus Valster. Dit reper­ toire varieert van oude swing, mooie romant­ische balades en zigeunerklanken tot jive, rhythm and blues en natuurlijk jazz. “Gewoon lekkere muziek die goed klinkt en die we aan de situatie aanpassen”, zo vat Valster kort maar krachtig samen.

Voetjes van de vloer North Sea Round Town is geen gewoon jazz­ festival. Het is een verzameling initiatieven uit de stad en de optredens worden door de hele stad gegeven, zoals in Laurens Stadzicht, De Schans, Antonius IJsselmonde, Simeon en Anna en Delfshaven. Petra Macor, welzijnscoach in Laurens Blijdorp, is enthousiast. “De artiesten treden geheel belangeloos op, dat is natuurlijk geweldig. Dit is de tweede keer dat Jos Valster hier gratis optreedt en het is wederom een succes. Onze bewoners genieten er enorm van. Ik hoop dat dit fantastische initiatief nog lang mag blijven bestaan.”

“Er werd uit volle borst meegezongen”

De Gehoorgangsters speelden op het tiende North Sea Round Town.

De groenste plek in Rotterdam Trompenburg Tuinen & Arboretum is een prachtige plantentuin met een grote collectie bomen, struiken, planten en bollen. De tuin ligt aan de rand van het centrum van Rotterdam in de wijk Kralingen. Een schatkamer voor plantenkenners en een weldaad voor wandelaars op zoek naar rust. Op vertoon van uw BuurtPas ontvangt u maar liefst 50% korting op de entree.

Herkenbare muziek De aanwezigen in Laurens Blijdorp genoten inder­daad met volle teugen van de gezelligheid en de herkenbare muziek. Valster begaf zich met zijn instrument tussen het publiek en gaf zo extra jeu aan de show. Er werd uit volle borst mee­ gezongen. De altijd goed geluimde vrijwilligster Dini Havenga waagde zich zelfs op de provisorische dansvloer met een ruim negentigjarige bewoner. Na afloop was er voor iedereen een advocaatje met slagroom of een ander drankje naar keuze met wat lekkere hapjes.

Altijd iets te doen in De Carrousel Barendrecht – Een mooie nieuwe inrichting, een nieuwe naam én allerlei leuke, nieuwe activiteiten: het restaurant, annex recreatiezaal, in Laurens Borgstede heeft een echte metamorfose ondergaan. In ‘De Carrousel’ kunnen de bewoners nog steeds terecht voor een heerlijke maaltijd, maar ook voor bijvoorbeeld koersbal of bingo.

En tot en met december 2015 krijgt u ook nog het tweede kopje koffie of thee gratis in het gezellige Theehuis. U vindt Trompenburg Tuinen & Arboretum aan de Honingerdijk 86, Rotterdam. T 010 233 01 66.

De bewoners van Laurens Borgstede genoten eind augustus van een heerlijk ijsje in De Carrousel. Dat er zoveel nieuwe activiteiten zijn, komt doordat de stichting Kijk op Welzijn veel van de activiteiten vanuit De Windsingel heeft ‘verhuisd’ naar Borgstede. De beide locaties liggen nagenoeg naast elkaar en na de opfrisbeurt van het restaurant zijn er in Borgstede meer dan genoeg mogelijkheden om activiteiten te organiseren. Maar liefst acht dagdelen per week is er iets leuks te doen. Zo is er koersbal en bingo, maar u kunt ook deelnemen aan bijvoorbeeld Zumba Gold of bewegen op muziek, speciaal voor de niet meer zo jonge dames! Wilt u ook deelnemen aan een activiteit? Komt gerust eens langs om het programma te bekijken. U vindt De Carrousel in Laurens Borgstede, Marjoleinlaan 43 in Barendrecht.


7

Laurens Krant • najaar 2015 - nr. 2

geen concreet beeld van. Ling-Tuu: “Ik vond het heel leuk om op de afdeling bezig te zijn met de bewoners, en de ouderenzorg ligt zeker dicht bij mijn hart.” Suha vindt vooral de rol van de wijkverpleegkundige heel interessant. “Je moet een goed netwerk in de buurt hebben en vervolgens de kwetsbare ouderen zien te vinden en aan dat netwerk koppelen. Dat vond ik heel leerzaam.”

“Ik ga iedere dag met een glimlach naar mijn stageplek!”

Tweehonderd studenten bij elkaar in Laurens Stadzicht Rotterdam – Het was eind maart een gezellige drukte in Laurens Stadzicht: ruim tweehonderd studenten van de opleiding hbo Verpleegkunde aan de Hogeschool Rotterdam waren hier toen te gast. Ongeveer 120 eerstejaarsstudenten liepen mee op afdelingen en deden vrijwilligerswerk, naast de ongeveer 80 derde- en vierdejaarsstudenten die al bij Laurens stage liepen. Ze waren daar met 200 man en vrouw sterk om te vieren dat Laurens en de hogeschool vijf jaar geleden een project zijn gestart om meer hbo-studenten te interesseren voor de ouderenzorg. Daarmee is Laurens een echte voorloper. De samenwerking is een succes: inmiddels hebben honderden stu-

denten stage gelopen en hebben ruim veertig afgestudeerden een baan gevonden bij Laurens. Glimlach Adal Mohammad (25), hbo-student en stagiaire vindt Laurens een heel fijne stage- en werkplek. “Ik vind het fijn om oudere mensen de zorg

te geven die nodig is. Bij Laurens is veel aandacht voor de klanten en dat motiveert mij enorm. Ik ga iedere dag met een glimlach naar mijn stageplek!” Adal heeft zijn keuze al gemaakt: hij vindt de ouderenzorg prachtig. Eerstejaarsstudenten Suha Saygin (24) en Ling-Tuu Tsui (41) hebben daar na een week nog

Veelzijdig Charlotte Hulshof (27), tweedejaars student Verpleegkunde aan de Hogeschool Rotterdam, loopt stage bij Laurens De Oudelandse Hof in Berkel en Rodenrijs. “Ik ben vooral onder de indruk van de belevingsgerichte zorg, wat inhoudt dat onze bewoners veel vrijheid hebben om hun eigen dag in te delen. Onlangs heb ik, samen met de teamleiders van de afdeling waar ik stage loop, een familiebijeenkomst gehouden. Best spannend, want het was de eerste keer. De familieleden van de bewoners vonden het gelukkig leuk en nuttig om elkaar te ontmoeten en informatie te krijgen over bijvoorbeeld belevingsgerichte zorg. Na mijn studie wil ik toch graag in een ziekenhuis gaan werken. Maar de verpleeghuiszorg is wel leuker en veelzijdiger dan ik tevoren had gedacht.”

Borgsate blijft de komende jaren open Rotterdam – Er is lange tijd onzekerheid geweest over de toekomst van Laurens Borgsate aan de Meidoornsingel in Rotterdam. Alle opties lagen open: sluiting, een verbouwing waarbij alleen nog een deel van het pand in gebruik bleef door Laurens voor zorg voor mensen met dementie, verhuur van appartementen. Inmiddels is de kogel door de kerk: Borgsate blijft in ieder geval de komende jaren open. “De mensen die hier nu wonen, vroegen zich af waar het heen ging met het pand en of er op termijn nog wel een plekje voor hen zou zijn”, vertelt Ary Post, locatiemanager van Borgsate. Gelukkig is er nu duidelijkheid. Het pand blijft open en ook de verdeling van de plaatsen die we hebben, ongeveer de helft voor verpleeghuiszorg en de andere helft voor mensen die nog geen inten­ sieve zorg nodig hebben, is duidelijk. Dat we deze laatste groep kunnen blijven verwelkomen, komt doordat de politiek heeft besloten dat het voor mensen met zorgzwaarte­ pakket 4 mogelijk blijft om in een verzorgingshuis te gaan wonen. Er was sprake van dat zij vanaf volgend jaar zelfstandig zouden blijven wonen, maar die maatregel is terug­-

gedraaid. Dat is prettig, want mensen die binnenkomen met zorgzwaartepakket 4 en later toch intensievere zorg nodig hebben, kunnen hier dan gewoon blijven wonen.”

“Ik heb het hier prima naar mijn zin” Activiteiten Eén van de grote verschillen tussen deze twee vormen van wonen met zorg is dat de mensen die verpleeghuiszorg krijgen, niet meer hun eigen huisarts hebben, maar behandeld worden door de specialist ouderengeneeskunde, die vroeger verpleeghuisarts werd genoemd.

Mevrouw Kouwen heeft het naar haar zin in Laurens Borgsate. Ook mevrouw Kouwen (90) verruilde haar huisarts voor de specialist ouderengeneeskunde, toen ze drie maanden geleden in Borgsate kwam wonen. “Dat vond ik wel jammer, want ik heb al heel lang dezelfde huisarts. Maar verder is alles hier goed geregeld, ik heb het hier prima naar mijn zin. Ik heb vroeger altijd

een bloemenwinkel gehad aan de Kleiweg en ik kom hier vaak mensen tegen die vroeger bloemen bij me kochten. Ik heb hier een prachtig uitzicht en ik ga ook graag naar de activiteiten die beneden worden georganiseerd, zoals het zingen. Ik ben dus heel blij dat Borgsate voorlopig nog open blijft.”


8

najaar 2015 - nr. 2 • Laurens Krant

Hoe brandveilig bent u?

Denis en zijn vriendin Anne.

Rotterdam – Wist u dat ouderen een groter risico lopen om een woningbrand niet te overleven? Geluk­ kig kunt u veel doen om te voorkomen dat er brand uitbreekt. Laurens, Laurens Wonen en de Brandweer Rotterdam-Rijnmond zijn vanaf september 2015 gestart met wijkspreekuren ‘Hoe brandveilig bent u?’

U kunt tijdens deze spreekuren vragen stellen aan een brandveiligheidsadviseur van de brandweer over hoe u uw huis brandveiliger kunt maken en hoe u brandveiliger kunt leven. Ook zijn er een ambulancemedewerker en de wijkagent aanwezig om u tips te geven over veiliger wonen. In de regionale pers en op de websites van Laurens (www.laurens.nl) en de Veiligheidsregio RotterdamRijnmond (www.veiligheidsregio-rr.nl) leest u waar en wanneer het spreekuur in uw buurt is. U bent van harte welkom tussen 14.00 uur en 15.30 uur. Bij het ter perse gaan van deze Laurens Krant waren de volgende data voor wijkspreekuren in Rotterdam bekend: Dinsdag 13 oktober: Laurens Dorpsveld, Eksterstraat 101 Donderdag 15 oktober: Laurens Simeon & Anna, Strevelsweg 350 Dinsdag 20 oktober: Laurens De Wilgenborgh, Adriaan Kluitstraat 170 Dinsdag 3 november: Laurens Joachim & Anna, Slinge 70 Donderdag 5 november: Laurens De Schans, Jan Kruijffstraat 230 Donderdag 12 november: Laurens Borgsate, Meidoornsingel 181

Weer op het rechte pad dankzij thuisbegeleiding Rotterdam – Schulden, problemen met de politie, een lastige thuissituatie. Denis Pieternelle (23) was tot voor kort wat sommige mensen een probleem­ jongere zouden noemen. Inmiddels gaat het weer goed met hem, mede dankzij de thuisbegeleiding van Niels Buiter en Denise Dullemeijer van Laurens Thuiszorg. “Ik had boetes openstaan die ik niet had betaald en ik heb zelfs een paar weken in de gevangenis gezeten. Dat opende mijn ogen. Ik ging nadenken over mijn leven: wil ik zo verder? Ik besloot dat het anders moest, dat ik iets van mijn leven wilde maken. Ik heb een aantal hulpverleners gehad, maar pas toen ik Niels en Denise leerde kennen, ging het beter. Zij kwamen in het begin een paar keer per week langs, dan gingen we bijvoorbeeld samen naar de bibliotheek om op internet dingen uit te zoeken of op zoek te gaan naar een baan, met behulp van mijn jobcoach. Dat was twee jaar geleden. Inmiddels gaat het zo goed dat ik bijna geen hulp meer nodig heb.” Motivatie In een jaar tijd heeft Denis zijn schulden afgelost, mede dankzij een bewindvoerder. Niels: “Denis is heel gemotiveerd, maar het is echt bijzonder dat hij zo snel schuldenvrij is. Die motivatie is belangrijk, want het moet echt vanuit Denis zelf komen. Wij ondersteunen hem, maar hij moet zelf leren begrijpen waarom het bijvoorbeeld belangrijk is om je aan afspraken te houden. En om af te bellen wanneer je ziek bent en niet kunt komen werken. Denis woont inmiddels op zichzelf en is bijna zover dat hij zelfstandig verder kan. De ondersteuning die Denise en ik hem geven, bestaat nu nog uit af en toe een belletje of een berichtje via WhatsApp. Maar ook dat zijn we aan het afbouwen. Het gaat goed met Denis. Zeker ook omdat hij samen met zijn vriendin Anne een leven wil opbouwen. Dat is een mooie stok achter de deur.” Baan Schuldenvrij, een leuke vriendin, een eigen plek om te wonen: Denis is klaar voor de toekomst. “Ik hoop op een leuke baan, liefst eentje die goed betaalt. In de haven bijvoorbeeld. Daar is altijd werk, want schepen blijven komen.”

Perfect verzorgde handen en voeten De Medisana manicure- en pedicureset behandelt en verzorgt uw nagels, nagelriemen en eelt. Het apparaat heeft een traploze snelheidsregeling en is met vier opzetstukken geschikt voor veelzijdige toepassingen. Bij teveel druk wordt het apparaat automatisch uitgeschakeld. Het apparaat is ook geschikt voor mensen met diabetes. Met uw BuurtPas ontvangt u 25% korting op deze set. U betaalt geen 1 49,99 maar 1 37,49.

Wilt u ook profiteren van deze korting? Kom dan naar één van onze Thuiszorgwinkels: • Rotterdam Centrum: Groenendaal 29-31 • Rotterdam Schiebroek: Peppelweg 82a • Rotterdam Zuid: Zuidplein 92 Of kijk op www.buurtpas.nl/medisana


9

Laurens Krant • najaar 2015 - nr. 2

Terug in de tijd

“Ze snapten niet waar ik precies vandaan kwam”

Wijnand Claessens (89) woonde jarenlang op Curaçao en in Spanje.

Rotterdam – Geboren worden op Curaçao en dan tijdens een vakantie van een half jaar in Nederland de pech hebben dat de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Wijnand Claessens overkwam het. Als veertienjarige jongen moest hij toen vijf jaar in Nederland blijven, in plaats van de geplande zes maanden. Wijnand woonde op Curaçao omdat zijn vader ambtenaar was. “We gingen soms een half jaar naar Nederland en ik ging daar dan ook naar school. Zo ook in 1939. Maar toen vielen de Duitsers binnen en zo kwam het dat we vijf jaar in Nederland moesten blijven, in Maastricht, waar mijn familie vandaan kwam. Mijn eindexamen HBS heb ik nooit kunnen doen, want na de oorlog moesten we meteen weer terug naar Curaçao. Daar ben ik toen aan de slag gegaan, bij een verzekeringsmaatschappij. Jaren later ben ik daar mijn eigen verzekeringsbedrijf gestart.”

“We hebben samen een stuk grond gekocht en huizen laten bouwen” Benidorm Hij trouwde en kreeg vier kinderen op Curaçao. Het huwelijk strandde echter en op dat moment besloot Wijnand om het advies van een vriend op te volgen en naar Spanje te gaan. “Daar was geld te verdienen”, vertelde hij. We hebben samen een stuk grond gekocht in Benidorm en huizen laten bouwen, die we verkochten aan Nederlanders, Duitsers en Engelsen. Na een paar jaar heb ik mijn belang in dat bedrijf verkocht en ben ik weer een verzekeringsbedrijf begonnen. Want al die Nederlanders, Duitsers en Engelsen konden dat zelf niet regelen met de Spaanse verzekeringsmaat-

schappijen. Ik sprak natuurlijk op Curaçao al Spaans. Dat was soms op het terras wel grappig, want ze snapten nooit zo goed waar ik nu eigenlijk vandaan kwam en in welke taal ze me moesten aanspreken.” Verhuizen Het was ook in Benidorm dat hij de liefde van zijn leven ontmoette, een Nederlandse vrouw uit Maassluis. “We zijn vijftien jaar geleden definitief teruggekeerd, toen zij kanker had. In 2002 is ze overleden. Zelf ben ik in Rotterdam blijven wonen, eerst in de Boy Edgarstraat en tot de sluiting in september in De Aarhof. Jammer dat De Aarhof nu dicht is. Maar in De Vijf Havens, waar ik naartoe ben verhuisd, heb ik het ook naar mijn zin.”

Boekenrubriek

Win één van de tien dvd’s van Still Alice Actrice Julianne Moore won eerder dit jaar een Oscar voor haar rol in de film Still Alice. En dat is volledig terecht, want haar vertol­ king van taalprofessor Alice Howland die op jonge leeftijd dementie krijgt, is ronduit fantastisch. In de film zien we hoe zijzelf, maar ook haar man en haar kinderen omgaan met deze ziekte. Terwijl Alice langzaam de regie over haar eigen wereld verliest, komen ook haar familiebanden onder grote druk te staan. De film is een hart­ verscheurend en inspirerend portret over een onafhankelijke, sterke vrouw die worstelt om verbonden te blijven met de persoon die ze ooit was. Mooi én herkenbaar voor iedereen die in zijn of haar leven met dementie te maken heeft. Still Alice is sinds augustus te koop op dvd (EAN 8718836862403). De Laurens Krant mag tien exemplaren weggeven. Wilt u kans maken op de

dvd? Vul dan onderstaande bon in en stuur die voor 1 december 2015 naar Laurens, t.a.v. Concernafdeling Marketing & Communicatie, Nieuwe Binnenweg 33b, 3014 GC Rotterdam.

Ja, ik wil kans maken op een exemplaar van de dvd Still Alice Voorletters, Naam: Adres: Postcode, Plaats: Telefoon: Stuur de bon vóór 1 december 2015 naar: Laurens, Concernafdeling Marketing & Communicatie, Nieuwe Binnenweg 33b, 3014 GC Rotterdam


10

najaar 2015 - nr. 2 • Laurens Krant

Betere zorg door samenspel

Column Zingen is fijn “Op woensdagochtend ga je toch altijd zingen?” vraag ik tante Gerda, als ze me vraagt voor een bakkie. “Ik ga er niet meer naar toe, trek het niet meer! Ik kan niks meer onthouden en ik wil niet voor gek staan”, moppert ze. Ik heb het wel gemerkt, ze vergeet af en toe wat. Dat mag ook wel, want ze is niet meer de jongste. Maar het maakt haar wel onrustig. En dat ze nu dat zingen wil opgeven, haar hobby waar ze zo vreselijk blij van wordt, is niet leuk. Want wat kun je dan nog wel blijven doen? Bewegen gaat ook niet meer zo goed na die heupoperatie. Ik vertel haar over de plannen voor dat nieuwe koor in Rotterdam, Con Amore. Een echt Rotterdams koor voor mensen met geheugenproblemen of dementie, waar ze samen met naasten lekker kunnen zingen. Een koor dat elke woensdagochtend oefent en zingt bij Simeon & Anna.

V.l.n.r.: Mary Bruggeman, haar moeder Els en woonbegeleider Desirée van Vliet. Rotterdam – Hoe kunnen we de zorg beter invullen, samen met de klant én de mantel­ zorgers? Dat is de vraag die centraal staat bij het project Samenspel, waarmee momenteel op sommige Laurens locaties een proef draait. Ook dagbehandeling Carpe Diem in woongebouw Laurens aan de Sinclair Lewisplaats doet daaraan mee. Desirée van Vliet, woonbegeleider bij Carpe Diem: “We dachten vaak vanuit ons aanbod. ‘U heeft deze aandoening? Dan kunnen wij u dit bieden.’ Daarbij werd de mantelzorger niet zo nauw betrokken. Terwijl je, juist wanneer professionele zorg en mantelzorgers elkaar beter leren kennen en gaan samenwerken, tot betere resultaten komt.”

“Dat is toch fantastisch? Zingen is fijn om samen te doen en het is bewezen dat het goed is voor onze gezondheid, dus opgeven is geen optie, tante Gerda! Je moet bezig blijven, als je kunt genieten van muziek dan beweeg je ook automatisch mee. Hoe heerlijk was het niet afgelopen juli, toen er overal jazzbandjes in de stad speelden in het kader van North Sea Round Town, ook hier bij Laurens?”

Sudoku Laurens juli 2015

Ze draait een beetje bij. ”Ik wil het ook allemaal wel graag doen, maar het moet wel kunnen. Ik ben wat stram op dit moment, maar tijdens mijn revalidatie oefen ik op dit moment iedere week op de SilverFit! Dat is een stuk minder saai dan op die hometrainer trappen. Ik ga voor dat scherm zitten en dan komen er allerlei computerspellen voorbij waarbij ik van alles moet doen. En dat lukt, ik hou het langer vol dan ik dacht en het motiveert mij in ieder geval meer dan alleen maar die saaie oefeningen doen. Wat een uitvinding hè? Ook dat hebben we hier bij Laurens.” Voldaan kijkt ze mij aan. “Weet je wat? Ik heb zin om te gaan zingen!” Groot gelijk, zeg ik tegen tante Gerda. “Laat de boeren maar dorsen en zorg dat je zelf plezier houdt in het leven met zingen, bewegen en nog veel meer!”

9 7

Met elkaar praten Scheveningen Els, de moeder van mantelzorger Mary Brugge- Tijdens een mantelzorgavond hebben de mantelman, woont in woongebouw Laurens en is een zorgers van bezoekers aan Carpe Diem samen vaste bezoeker van Carpe Diem. Mary juicht het met de medewerkers van de dagbehandeling project van harte toe. “Ik vind het belangrijk dat gepraat over hoe zij hun rol zien. Desirée: “Het mijn moeder het naar haar zin heeft. Om dat te lijkt voor mantelzorgers al snel benauwend wanbereiken, is het goed om met de zorgverleners neer we zeggen dat we nog meer willen samente praten. Zodat ik weet wat ik kan verwachten, werken. Want ze doen immers al zoveel. Maar maar dat ook zij weten wat mijn moeder leuk uiteindelijk zag iedereen het belang in van het vindt om te doen en wat ik daarin eventueel delen van de zorg. Met als resultaat dat op ons kanAbetekenen. Mantelzorgers moeten het ge- uitstapje naar Scheveningen, begin september, voel hebben dat ze er wel degelijk toeSudoku doen en Laurens driekwart juli van de mantelzorgers mee is geweest 2015 veel kunnen betekenen voor het welzijn van de als begeleiding. Zo zorgen we samen voor het mensen in het dagcentrum. welzijn van de bezoekers van Carpe Diem!”

4

2

3

2

8

5

9 4 Laurens sudoku

8 9

2

3

1 8

7

In het diagram hiernaast is een aantal cijfers geplaatst. Aan u de taak om in alle lege vakjes B een cijfer in te vullen, zodanig dat op elke horizontale regel, verticale regel en in elk van de negen blokjes van negen cijfers waaruit het diagram is opgebouwd, alle cijfers van 1 tot en met 9 eenmaal voorkomen. Plaats de cijfers uit de gekleurde vakjes over naar het oplossingsbalkje voor de oplossing van deze puzzel.

3

5

9

1 9

5

6

8

8

9

9

6

3

A

B

5

4

5

3

2

8

5 4

1

7

2

4

B

C

3 C

4 9

1

4

Oplossing:

A

97 2

© gossepuzzels baambrugge 2015 Rotterdamse TOOS www.rotterdamsetoos.nl

Het spreekwoord is niet voor niets: ‘samen staan we sterk’. Samen helpen we elkaar verder. Toen ik er bijvoorbeeld met de gemeente niet uitkwam met het aanvragen van een nieuwe Vervoer-op-Maat-pas, heeft Desirée contact gezocht met de gemeente. Dat kon alleen omdat zij ervan op de hoogte was dat dit speelde. Goed samenspel, dus.”

7

3

9

5

6

8

9

8

5 6

9

4

3

© gossepuzzels baambrugge 2015

A

B

C

C

7


11

Laurens Krant • najaar 2015 - nr. 2

Kijkje in de keuken Laurens specialistisch kinderteam

Babette kan gewoon naar het kinderdagverblijf Rotterdam – In juni 2012 werd Babette Stuart geboren met Spina Bifida, in de volksmond ook wel bekend als ‘open ruggetje’. Dankzij het Laurens specialistisch kinderteam kan ze toch twee dagen in de week naar kinderdagverblijf De Draaimolen in Schiebroek. “Haar twee oudere broers gingen altijd met veel plezier een paar dagen naar dit kinderdagverblijf, dat wilden we voor Babette ook”, vertelt moeder Myrthe Stuart-Geenen. “Gelukkig is dat mogelijk met hulp van het specialistisch kinderteam. Zij komen twee keer per dag langs op het kinderdagverblijf voor Babette. We vertrouwen hen volledig. Babette is dol op alle verpleegkundigen, en zij op haar! Het is zo fijn dat dit kan!” Gaatje in de rug Thuis zijn Myrthe en haar man Jacques altijd zo open mogelijk geweest over Babette’s conditie. “We hebben haar broers Tijmen en Victor verteld dat hun zusje met een gaatje in haar rug is geboren.” Dat is in feite ook zo: bij Spina Bifida sluiten de ruggenwervels niet goed rond het ruggenmerg. Over het algemeen

V.l.n.r.: Babette, Myrthe en Yvonne.

geldt: hoe lager het ‘gaatje’ in de wervelkolom, hoe minder verschijnselen. “Babette zit gelukkig aan de goede kant van het spectrum”, stelt Myrthe. “Ze kan lopen, traplopen en sinds kort zelfs trampoline springen! Wel heeft ze helaas last van problemen met plassen.” Katheteriseren Omdat Babette geen controle heeft over haar blaas, moet deze met een katheter geleegd worden. Dat gebeurt vijf keer per dag. Thuis doen haar ouders dat zelf en op het kinderdagverblijf komt twee keer per dag een kinderverpleegkundige langs. “Dat doen we om 11.00 uur en om 15.00 uur”, zegt Yvonne van den Broek van het specialistisch kinderteam. “Dat neemt een kwartier tot een half uur in beslag. Als ze net met iets leuks bezig is, wachten we even tot ze klaar is. Ik vind het superleuk om met kinderen te werken. Ze zijn zo onbevangen en vergevingsgezind. Babette is ook nog eens een heel vrolijk en slim meisje met een enorme woordenschat voor haar leeftijd. Ook al is de reden van onze bezoeken aan haar niet leuk, ik kijk er altijd naar uit. Het is fantastisch haar op deze manier de mogelijkheid te geven om net als andere kinderen te kunnen opgroeien.”

U kunt het specialistisch kinderteam van Laurens Thuiszorg bereiken via T 010 28 26 172 of via E specialistischkinderteam@laurens.nl

Zelfstandiger én gelukkiger door meer bewegen Rotterdam – We lezen het de laatste tijd steeds vaker: actief bezig zijn is goed voor ouderen. Het geeft energie, is gezond en vaak ook gezellig. Bij bewegen denken we meestal aan een sportieve bezigheid, zoals een flinke wandeling. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Actief zijn zit vaak in kleine dingen. Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) en Dirkse Anders Zorgen (DAZ) gaan de komende twee jaar twintig zorgorganisaties voor ouderen helpen om hun bewoners meer actief te maken en gezond te houden. Ruud Dirkse, directeur van DAZ: “Wanneer ouderen in een verpleeg- of verzorgingshuis gaan wonen, wordt hen vaak van alles uit handen genomen: koken en de was doen, bijvoorbeeld. Vaak gebeurt dat ook om risico’s te vermijden. Want een oudere die in een stoel zit, kan niet vallen. Maar dat heeft ook tot gevolg dat bijvoorbeeld spieren slapper worden, wat het risico op vallen juist vergróót.” Zeggenschap Chris Schoof, teamleider bij Laurens De Schans, vertelt dat bewoners inderdaad veel uit handen wordt genomen. “Dat willen we langzaam maar zeker wel gaan veranderen. Zodat mensen die zichzelf nog kunnen wassen, dat ook weer zelf gaan doen. Of door bewoners hun eigen kopje

koffie te laten inschenken. Zo blijven ze niet alleen actief, maar krijgen ze ook weer meer zeggen­schap over hun eigen leven.” Bruisdag De komende twee jaar gaan De Schans – en ook Laurens Simeon & Anna – met enkele werkgroepen aan de slag om ouderen meer te laten bewegen. De start was tijdens de zogenoemde ‘Bruisdag’, waarbij de eerste ideeën werden geopperd en de werkgroepen zijn opgericht. Tijdens een gezellige muziekmiddag ontdekten de aanwezige ouderen dat je niet alleen naar muziek kunt luisteren, maar dat je ook lekker in beweging kunt komen door in de lucht mee te dirigeren. Mevrouw Romeijn was bij de bijeenkomst aanwezig. “Ik ben sinds mijn hersen­infarct vijf jaar geleden verlamd aan de linkerzijde, maar ik wil zoveel mogelijk zelf doen. Voor sommige dingen blijf ik afhankelijk van de verzorgenden, maar ik vind het wel prettig dat ik bijvoorbeeld

Luchtdirigeren is een goede manier van bewegen. zelf naar het toilet kan gaan. Dan hoef ik niet te wachten tot er hulp beschikbaar is. Ik zou graag zelf naar de binnentuin kunnen gaan, maar dat gaat niet omdat de deur te snel dichtvalt. Dat mag van mij wel veranderen. Dan kan ik voor­ taan gewoon zelf aan de wandel!”


12

najaar 2015 - nr. 2 • Laurens Krant

Het UITbureau voor Ouderen

Op stap met het UITbureau

Cameraploeg Shanghai TV op bezoek bij Laurens

Beroemd in China Rotterdam – Enkele medewerkers en klanten van Laurens worden binnenkort beroemd in China. Ze zijn te zien in TV-opnamen die onlangs door een Chinese cameraploeg zijn gemaakt en die in oktober maar liefst 200 miljoen Chinezen zullen bereiken. De camera­ ploeg heeft zowel een documentaire van vijftig minuten als vier losse items van tien minuten over ouderenzorg gemaakt.

Miniworld en Pannenkoekenboot

Woensdag 25 november 2015 1 55,00

Er wacht een hele wereld op u! In de grootste overdekte miniatuur­ wereld van de Benelux maken de mini-bewoners van alles mee. Ze werken, wonen, reizen en onderweg beleven ze allerlei avonturen. Je komt tijd en ogen tekort! Rotterdam in het klein. Na het bezoek gaan we pannenkoeken eten op de pannenkoekenboot. Een heerlijke Rotterdamse dag uit!

Kerstcruise met vakantieschip J. Henry Dunant

Maandag 7 december tot en met zaterdag 12 december 1 849,00 p.p. (tweepersoonshut)

Laurens, Careyn en het Rode Kruis organiseren een prachtige kerstcruise. Stelt u zich eens voor... water dat rustig tegen de kade klotst, pittoreske dorpjes die aan u voorbij trekken en u bezoekt de kerstmarkten van Düsseldorf en Keulen, alleen of met begeleiding. Tijdens het varen en in de avonden is er aan boord van alles te doen. U verblijft in een comfortabele hut op basis van volpension. Aan alles is dus gedacht!

COLOFON De Laurens Krant is een uitgave van Laurens, de grootste aanbieder van wonen, diensten en zorg in Rotterdam, Lansingerland, Capelle a/d IJssel, Barendrecht en Voorne Putten. De krant wordt twee keer per jaar verspreid onder klanten, bewoners, vrijwilligers en CRAS-leden van Laurens. Tekst: Taalent, Leusden Grafisch ontwerp: Taalent, Leusden Druk: Drukkerij Damen, Werkendam Oplage: 33.500 Uitgave van: Laurens concernafdeling Marketing & Communicatie, Nieuwe Binnenweg 33b, 3014 GC Rotterdam, E marcom@laurens.nl

Ga mee met één van deze uitjes! Bel met T 010 33 20 200 of reserveer direct via www.laurens.nl/ uitbureau. Wilt u het nieuwe magazine van het Laurens UITbureau voor Ouderen ontvangen? Vraag dit dan nu aan! Hierin vindt u alle uitjes die wij organiseren in het tweede halfjaar van 2015.

Voor vragen en/of opmerkingen over de Laurens Krant kunt u contact opnemen met de concernafdeling. Niets uit deze uitgave mag, op welke wijze dan ook worden overgenomen en/of gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van de redactie. De redactie kan niet aansprakelijk worden gehouden voor eventuele schrijf- en drukfouten. Aan de prijsvragen in deze krant kunnen geen rechten worden ontleend. Blijf op de hoogte van Laurens via: www.facebook.com/LaurensZorg www.youtube.com/LaurensZorg @Laurenszorg

“De banden met China zijn er al geruime tijd”, vertelt Bert van de Lende, directeur bij Laurens. “Shanghai is een zusterstad van Rotterdam. In China mogen mensen maar één kind krijgen en daardoor vergrijst het land sterk. Shanghai vroeg Rotterdam in 2007 hoe wij daarmee omgaan, met name met ouderen met dementie. De gemeente verwees hen naar de afdeling voor kleinschalig wonen van Laurens De Naber. Inmiddels heeft klein­ schalig wonen flink wat navolging gekregen in China. In China is het, met wat aanpas­ singen, op veel plaatsen gemeengoed geworden. Toen Shanghai TV dus een documentaire wilde maken over ouderenzorg in Zweden, Denemarken en Nederland kwamen ze voor het Nederlandse deel van de documentaire al snel terecht bij Laurens.” Interviews Begin mei kwam de flimploeg naar Nederland. “Ze hebben bij Laurens Avanze gefilmd, waar ze directeur Hans Stravers, locatie­ manager Mirjam Zweserijn en enkele behandelaars hebben geïnterviewd over het onderwerp revalidatie. Daarnaast kwam ook Laurens Thuiszorg aan bod. Daarvoor zijn ze met wijkverpleegkundige Irene van der Heijden op pad geweest, die tot ambassadeur is benoemd door het ministerie van VWS. Ze hebben haar gefilmd tijdens een zogenoemd keukentafelgesprek, waarbij ze inventariseert aan welke ondersteuning iemand behoefte heeft. Maar ook tijdens verschillende andere bezoeken aan klanten. Het was een bijzondere ervaring om twee dagen op pad te zijn met de filmploeg, zeker ook omdat de klanten zo bereid waren om mee te werken aan de interviews.” De documentaire en de losse televisieitems worden in oktober uitgezonden in China. Zodra de beelden beschikbaar zijn, plaatsen we ze ook op www.laurens.nl. Houd de website dus goed in de gaten!

Profile for Laurenszorg

Laurens Krant | 2015-nr2 | basiskrant  

De Laurens Krant is een uitgave van Laurens, de grootste aanbieder van wonen, diensten en zorg in Rotterdam, Lansingerland, Capelle a/d IJss...

Laurens Krant | 2015-nr2 | basiskrant  

De Laurens Krant is een uitgave van Laurens, de grootste aanbieder van wonen, diensten en zorg in Rotterdam, Lansingerland, Capelle a/d IJss...

Advertisement