Page 1


På sista tiden har pelle svanslös blivit malligare än någonsin, sa Måns till Bill och Bull en dag. Bara hans sätt att alltid sätta opp nosen är fruktansvärt irriterande. —Det var ett sant ord, sa Bill —Nosen är irra-tirri-trirri-trerande, sa Bull. —Det var länge sedan jag gav honom en nosbränna, sa Måns, men nu har jag en glänsande idé. —En idé är just vad vi har sa bill och bull på en gång.


—Ni ser planket där, sa Måns. —Plank var rätta ordet sa Bill —Ord var rätta planket sa Bull —Ni ser att det är ett hål i planket, lagom att sticka en svans igenom! sa Måns och log brett. Och nu ska jag bjuda på kalas vid planket. Och pelle ska bli Inbjuden. Måns såg ovanligt älskvärd ut när han kom och bjöd Pelle och Maja på kalas. —Kalaset blir vid planket, sa Måns, och jag är väldigt glad om ni kan komma. Utan er blir det inget riktigt kalas.


Egentligen brukar vi inte gå bort så ofta nuförtiden, sa Pelle. Man har ju ungarna och det ena med det andra. —Men det är nog hemskt roligt att gå bort någon gång, sa maja. Man behöver liksom komma ut och röra på sig lite. Ibland.


Bra, sa Måns. Då ses vi vid planket på lördag klockan fyra.


Det var många katter som var bjudna till planket på lördagseftermiddagen. Måns sken som en sol. —Ni är välkomna allesammans! sa Måns. Och jag hoppas att vi ha få det trevligt. Och redan från början har jag en liten överraskning åt er. Vi ska leka en rolig sällkapslek! —Bravo! sa maja och klappade framtassarna.


Ni ser att det är ett hål i planket där, sa Måns. På lagom höjd från marken. Nu är det så att jag har lagt en massa strömmingar på andra sidan planket. Och Bill och Bull är där också. Nu ska var och en i tur och ordning sticka ut sin svans genom hålet, och när någon kommer åt en strömming med svansen kastar Bill och Bull över den åt honom.


—Det låter utmärkt, sa Rickard från Rockomberga. Får jag börja! —Damerna först! Sa måns. Kanske Gullan från Arkadien vill börja att sticka ut sin svans genom hålet. Gullan från Arkaden såg förtjust ut och gjorde som Måns sa.


Sväng nu lite med svansen! sa Måns. Gullan svängde, och svansen snuddade vid en strömming på andra sidan planket. —Napp! ropade Bill och Bull och kastade över strömmingen. Gullan fångade den i flykten.


—En synnerligen läcker strömming! sa Gullan och tuggade och åt. Ja det var då en utmärkt sällskapslek! —Jag vill mena det, sa Måns och blinkade. Den ena katten efter den andra stack nu ut svansen och alla fick sina strömmingar. och nu var det bara Pelle kvar.


—Nä Pelle, nu är det din tur sa Måns. Pelle såg olycklig ut. Nä ska du inte sticka ut … Jaså, ja visst ja, den där stackarna har ju ingen svans! Har ni ni sett något löjligare! Ropade Måns, han har inga svans att sticka ut! Han kan inte få någon strömming!


Alla skrattade - alla utom Maja. —Var inte ledsen! viskade Maja till Pelle. Du kan fü smaka av min.


Nä nu kan det vara på tiden, sa Måns, att jag själv sticker ut svansen och får en strömming! Pass på!


Bill och Bull hade sparat den finaste strömmingen åt Måns. Men nu när måns svans kom genom hålet, hördes ett ilsket gläfsande - det var den argsina taxen Johansson, som kom rusande.


Bill och Bull sprang vettskr채mda sin v채g. Men taxen Johansson trodde att m책ns svans var en huggorm, och bet tag i den med ett ordentligt bett.


Du kan nog tänka dig att Måns tjöt!


-Det h채r kalaset var alla tiders var det n책gon som sa.


Fรถrfattare: Gรถsta Knutsson Illustration: Laurens van Tour


Detta är resultatet av en skoluppgift med syfte att öva på att illustrera en text. Jag äger inte upphovsrätten till boken.

Pelle svanslös  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you