Page 1

Arbetspro Arbetsprover En En Överlevnadsguide Överlevnadsguide


Förord Detta är en överlevnadsguide, för den som ska söka konsthögskolor med arbetsprover (exempel Beckmans, Konstfack, Hdk, Berghs). Eftersom det är så otroligt många som söker dessa linjer, och det är väldigt hård konkurrens, så krävs det en otrolig mängd arbete för att få ihop allting så bra som möjligt. Denna lilla publikation är till för att hjälpa den rookie på att söka skolor, med lite tips och tricks för att du ska ha goda möjligheter att komma in på den skola du vill.


Arbetsprover En Ă–verlevnadsguide


1. Klara, färdiga, gå! Arbetsproverna har släppts! Sätt igång redan dag ett: planera din tid, sätt deadlines och delmål. En god tidsplanering kommer att vara till en stor hjälp för att få struktur på arbetet. Struktur = bra


2. Koncept Ett bra koncept är mycket viktigt för ett gott utförande av en uppgift. Avsätt mycket tid för att få rätt idé. Vad vill du att idén ska symbolisera? Hur speglar den dig som person? Vad vill du visa för kunskaper genom att göra denna uppgift?


3. DNS DNS betyder ‘Do Not Sugarcoat.’ Kom på vad du vill göra, och gör det. Försök att vara originell i dina idéer, tänk utanför lådan. Det är oftast trevligare att se någonting som man inte har sett förut, än någonting som har gjorts hundra gånger tidigare.


4. Utförande När du har dina idéer klara så är det dags att genomföra dem. Känn efter hur du själv jobbar bäst. Med många projekt samtidigt? Eller ta en sak i taget? Jobbar du i intervaller eller med en jämn produktivitet? Om du inte vet hur du fungerar i din process så kan detta vara ett bra tillfälle att lära känna dig själv. Håll koll på när du jobbar bäst och hur du gör det. Var beredd på att saker kommer gå fel. någonting går alltid fel. Det hör till.


5. Be om råd Nu har du kommit en bit påväg i dina projekt, då kan det vara en bra idé att be om en second opinion. Det är inte fusk att be någon om råd, det är trots allt så man lär sig. Fråga så får du svar.


6. Vad gör jag sen? Nu har du fått din feedback, en hel uppsjö av små detaljer har påpekats för dig som du inte har lagt en enda tanke på. Det är vid detta tillfälle det kan vara bra att bli lite ‘existensiell’ och fundera på frågan ”Vem är jag?” Vad av all denna feedback vill du ta vara på? Vad är vettigt och vad är irrelevant? Alla frågeställningar leder ställningstaganden som måste göras.


7. Bara två veckor till deadline!

Nu är det dags att färdigställa dina arbetsprover. Tänk igenom hur du vill presentera dina prover. Man bör se vem du är även i hur du väljer att presentera dina verk. Du söker en utbildning i kommunikation, du bör därför presentatera dina verk på ett kommunikativt sätt. Skriv ut dina prover och fota dem, presentera dem så man får en känsla av hur de ser ut i verkligheten.


8. The Point of no Return Nu får det bära eller brista. Skicka in dina prover och hoppas på det bästa. Det finns många faktorer som påverkar om man tas in eller inte. Skulle du inte komma in, så är det är bara att testa igen nästa år. Blir du kallad till intervju, så innebär det att du har vad som krävs för att gå på skolan.


“Om målet med samhällsutvecklingen skulle vara att vi alla skulle arbeta maximalt vore vi sinnessjuka. Målet är att frigöra människan till att skapa maximalt. Dansa. Måla. Sjunga. Ja, vad ni vill. Frihet.” – Ernst Wigforss


Arbetsprover en överlevnadsguide  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you