Issuu on Google+

LAS LAUREN ALYSE SHERMAN


LASBSU

BS ARCH BALL STATE UNIVERSITY LAUREN ALYSE SHERMAN


I firmly believe architecture has the power to transform our lives. From the way we live, work, and play- architecture is more than a form. Architecture engages its surroundings and improves its environment for generations to come. We, as architects, are able to empower minds to be creative, to imagine, and to experience. My portfolio aims to portray just this.

CONTACT

Lauren Alyse Sherman 3112 Abigail Lane; Midland, Michigan; 48640 LAsherman2@gmail.com 989-859-9251

EDUCATION

BALL STATE UNIVERSITY Muncie, Indiana Bachelor of Science in Architecture Graduating with Honors HERBERT HENRY DOW HIGH SCHOOL Midland, Michigan Graduated with Honors

expected: MAY 2013 GPA 3.2/4.0

JUNE 2009 GPA 3.8/4.0

WORK EXPERIENCE

THREE RIVERS CORPORATION SUMMER 2012/11/10 Midland, MI Design Team Assistant / Intern Experienced numerous projects from beginning stages of schematic design to the final documents and site visits. Other tasks included: Edited and created construction documents; Field measured, photographed, and documented sites and existing buildings; Created and managed renderings for various projects. THE APOTHECARY SHOPPE MARCH-AUGUST 2009 Midland, MI Laboratory Assistant, Personal Assistant Maintained the cleanliness of the laboratory and office Organized patient files, prescriptions, and financial history

INVOLVEMENT

AMERICAN INSTITUTE OF ARCHITECTURE STUDENTS Ball State University Chapter President, 2012-Present Secretary, 2011-2012 AIA KY/IN Convention Attendee, Student Organizer; Fall 2012 AIA Conference on Design Attendee, April 2012 Rebuilding Haiti Foundation Fundraiser, 2010-2012 National Headquarters Governance Committee, July 2012-Present AIAS Grassroots Attendee; 2011, 2012 AIAS Quad Conference Attendee, April 2011 NAAB Accreditation Team Member, University of New Mexico, Spring 2012 COLLEGE OF ARCHITECTURE + PLANNING Council of Student Organizations, 2011-Present Dept. of Architecture Chair’s Student Council, 2012-Present Ball State Accreditation Task Force, 2011-Present ALPHA OMICRON PI FRATERNITY Greek Peer Mentor, 2011-2012 Judicial Board Representative, 2011-2012 Sorority Recruitment Leader, Feb.-Sept. 2011 Ball State Dance Marathon Dancer, Feb. 2011/12

PROFICIENCIES

AutoCAD, Autodesk 3ds Max, Rhinoceros, VRay, SketchUp, Adobe Illustrator-InDesign-Photoshop, Social Media, Prezi, Microsoft Office

HONORS + AWARDS

AIA KY / IN Design Slam Winner, Nov 2012 Yuhas-Rinker Study Abroad Scholarship, 2012 The Estopinal Group Design Competition Award,May 2012 Ball State University Presidential Scholarship, 2009-2013


contents Urban Sensation

8

Interactive Learning Commons

16

Preservation As Provocation

26

An Air of Scarpa

38

Hand Rendering

46

Hand Modeling

50

Photography & Travel

52


[ Combining the life and culture of downtown Indianapolis on the newly renovated Georgia Street ] The 2012 Estopinal Group Competition emerged from the program of a Culinary Arts School combined with a boutique hotel. These programatic elements draw in pedestrians along the street to experience a sensation of the Pan-American Plaza. This project was completed with a classmate, Heidi Stewart, in which all work was distributed equally. The project recieved one of three Merit awards from the sponsors and competed with over fifty entries. Media: Rhinoceros, Autodesk 3DS Max, Adobe CS5 Photoshop, Hand Modeling Class: Third-Year Architectural Design Studio, Spring 2012 Professor: Pamela Harwood 8

9


Downtown Indianapolis, Indiana

Georgia Street Urban Sensation Indianapolis Convention Center Lucas Oil Stadium

10

Monument Circle Indianapolis Business District Conseco Fieldhouse

[ south elevation ]

Located two blocks from the famous Monument Circle of Indianapolis, the project site is surrounded in a very social atmosphere. We instantly recognized the lack of a green space through the city and how much of an impact it could have. The Pan-American Plaza had the history, location, and potential to be Indianapolis’ first urban garden, highlighting the sensual experience of a Culinary Arts School.

11


GEORGIA ST

[ Concrete Slabs ]

Structural diagrams recognize the steel column grid and concrete slabs which house the secondary systems: the yellow paneling and glazing system and a wooden rainscreen. The rainscreen combines sight, smell, sound, touch and aural senses into a restaurant produced and ran entirely by the students of the Ivy Technical Culinary School.

[ Yellow, Wood Paneling]

[ Reflected Rainscreen ] ILLINOIS ST

[ Glazing Exterior ]

[ Wooden Rainscreen ]

CAPITOL AVE

[ Steel Column Grid ]

LOUISIANA ST

0’

12

Locals, visitors, and students alike would have the pleasure of walking through the public garden and allowing each of their senses a memorable experience through the garden. The newly-renovated Georgia Street is pulled into the Pan American Plaza and transformed with herbs, flowers, and other vegetation from this unique urban garden.

50’

150’

300’

13


Entrance into Urban Sensation creates views between all users of the building; they are to see and to be seen.

14

The restaurant contained in the two-story rainscreen space emphasizes the culmination of all senses and users. Ran by students of the Ivy Technical Culinary School they are able to learn and experience in the same space.

Urban Sensation creates a landmark where both memory and sense influence how we engage with and remember the space. Humans are able to interact, thus promoting feelings of belonging in this urban environment. Interaction with each of the five senses influences the sixth, or haptic sense of architecture.

Urban Sensation creates a landmark in the Indianapolis XVI Superbowl Village in 2012. The building stands tall among the Indianapolis skyline.

15


ILC

[ Interactive Learning Commons, Ball State University ] This project began with three other classmates to analyze the University Green, a greenspace defined by three buildings on Ball State University’s campus: the College of Architecture, the Miller Business School, and Bracken Library. A site analysis combined with a study on learning environments helped us understand what has shaped the buildings surrounding the Green and how they can evolve with the practice of learning. From the site analysis, the learning study, and Ball State University’s recent technological advancements, the campus needs an Interactive Learning Commons (ILC). A 24-hour building which maintains the same ideals as a library, yet includes a full range of student and faculty services. The ILC is my focus of the group project in collaboration among the other students to develop a full site plan. Media: Rhinoceros, Autodesk 3DS Max, Adobe CS5 Photoshop, Hand Rendering, Hand Modeling

16

Class: Third-Year Architectural Design Studio, Spring 2012 Professor: Pamela Harwood

17


A hand rendering was created to understand the existing buildings, pathways, sun angles, and successful features of the green space, and those who weren’t so successful. It was obvious the buildings had little physical interaction with the green space.

18

[ hand drawing study ]

[ computer site study ]

New nodes (red), simplified paths (green) and a strong connection to the iconic Bell Tower were all created to transform the green into a more beautiful and memorable space. All users will experience a new green space framed by the most visual parts of each structure. A new gallery space is also included to draw even more attention to the space.

19


[ site study ]

20

[ hand modeling process ]

The University Green is one of the most widely used spaces on campus- housing everything from Parent’s Banquets to afternoon frisbee games to New Student Orientation sessions. A well-developed site analysis was conducted in order to understand what the space needed in order to become even more iconic.

21


new green space

Existing Bracken Library

New Learning Commons

newspaper collection

consulting offices

study

lounge area

tech time computers

testing

new bakery

group collaboration

information staff offices cafe schwartz center

[ ground floor plan ] no ground floor of ILC for vehicular access purposes into bracken library.

[ first floor plan ] open views to and from bracken bakery with group tables PRIVATE SPACE

SEMI-PRIVATE SPACE

0’

50’

150’

300’

[ second floor plan ] public group space physical connection to bracken library open to first floor entry

[ third floor plan ] new book stacks integrated with smaller group spaces

[ fourth floor plan ] comfortable pods above book stacks

The existing layout of the five-story Bracken Library was re-vamped to create more defined private, semi-private, and public spaces and to flow into the new ILC. The existing structural grid was extended out to the new form and houses more public space, encouraging students, faculty, and even the public to feel welcome into the ILC. An open plan was created in order for the ILC to continue to change over time.

PUBLIC SPACE

22

23


The fourth floor of the ILC maintains a comfortable, relaxing atmosphere for students to take a break from their days. With resources all around, the ILC pods help form a unique space on Ball State’s campus.

24

[ interior perspective on the fourth level ]

[ ILC pods ]

[ north perspective ]

The wood paneling on the exterior facade creates a skin for protection of certain parts of the building while still allowing the southern light to penetrate the interior spaces. An added bakery, per faculty and student request, and an enclosed passageway from Bracken Library to the ILC are included.

25


PRESER V ATION AS PROVOCATION

[ Creating a unique sequence of time around the historic Shute’s Folly Island ] The 2012-2013 Student Ideas Competition, organized by the AIA Historic Resources Committee, was the project for the final fourth year Cripe Competition. The project aims at inventive solutions for the historic Castle Pinckney, a fort used minorly during the American Civil War, on Shute’s Folley Island off the coast of Charleston, South Carolina. This project was completed with a partner, Heidi Stewart, in which all work was distributed equally over the course of seven weeks. Media: Rhinoceros, Autodesk 3DS Max, Adobe CS5 Photoshop/ Illustrator, Hand Modeling, CNC Routing Class: Fourth-Year Architectural Design Studio, Fall 2012 Professor: Dr. George Elvin 26

27


[ shute’s folly island, 1989 ]

The island of Shute’s Folly is located approximately one-thousand miles off the coast of historic Charleston, South Carolina. The island has been rapidly deteriorating for over half a decade and will continue to do so in the future. The marshland has remained nearly untouched while Castle Pinckney, located on the southern tip, continues to overgrow and deteriorate with vegetation.

28

[ 1994 ]

[ 2012 ]

[ castle pinckney ]

[ the island today ]

[ shute’s folly island marshland ]

This site allows a unique opportunity to explore the sequence of time the Castle and Shute’s Folly has undergone. Many changes of landscape, architecture, and purpose have caused the island to transform into a marker of the Shute’s Folly visitor in 2012. We propose the island to have three paths marking three different experiences visitors of the island could partake in.

29


[ bird preservation area ] Each year, the population of various types of birds on the island increases. The northern-most portion of the island is left untouched to the birds.

30

[ kayak area ] A large part of Charleston tourism is the beautiful water views. Users experience an interactive path as they make their way around the island, in low tide, or on the island, in high tide.

[ defined pathway ] This path marks the island’s state in 2012. Over time, this path will remain as the island shifts and slowly undergoes water.

[ man-made pathway ] The land will repair itself through its users along the built-up shoreline of the isand, removing the castle vegetation and marking it on the island.

Three pathways on and around the island allow users to customize their own experience. This allows a variety of visitors with different experiences to come together in accidental moments, and marking their activity in a specific time. Different types of vegetation are also introduced to the island to create a sensorial experience and to help protect island.

31


Stationed on the island is a Welcome Center. The island is focused as the main attraction, while the Welcome Center is a pavilion, sitting atop the land and guiding visitors to their destination of the Castle. The three structures are symbolic for each path on Shute’s Folly Island.

32

[ the island approach ]

[ floor plan of the center ]

Three scales are represented in the Welcome Center, giving such a large structure an intimate feeling for each visitor. The large concrete form sits atop the marshland, causing very little disruption to thenatural environment below. Located at the narrowest portion of the island, boats are able to access the island without disruption to the site.

33


[ excavating the castle, 5 years ]

[ excavating the castle, current]

The sequence of time down to the Castle allows users to customize their own trip and to go off the path. Beginning their journey at the Welcome Center, the wooden pavilions are repeated along the pathway, directing visitors toward their destination.

open green space

exhibits

[ excavating the castle, 10 years ]

Castle Pinckney has hosted an overgrowth of vegetation. Not only could this vegetation be stationed on the east side of the island, but it is preventing users from exploring the Castle as one of America’s national historic landmarks. Allowing the Castle to become a green space and an exhibit of the Castle’s history will allow the space to flourish as it once did.

wooden pavilion

34

35


[ the model; plywood and MDF ]

36

37


The Air of Scarpa [ Venice, Italy ] This project was completed while in Venice, Italy in a summer studio course. The site was located at the entrance to the Querini Stampalia Museum, touching one of Scarpa’s works. This Museum as well as Scarpa’s numerous works throughout Italy including the Querini Stampalia Foundation Museum renovation, the Olivetti Museum, and his works around the University of Venice were studied in great detail. This project recreates the magic of joint adoration and material clarity which Scarpa was so widely known for. Media: Rhinoceros, SketchUp, Adobe CS5 Photoshop/ Illustrator, Sketchbook Pro for iPad Class: Fourth-Year Architectural Design Studio, Summer 2012 Professor: Timothy Gray 38

39


COPPER CONNECTIONS STEEL CONNECTIONS

Carlo Scarpa’s exposure of materials in their most natural state and the adoration of the joints of these materials made him one of Venice’s great architects. The multiple uses of one material to create shadow, light, and texture is beautiful and comes out in many of his works.

[ venice, italy ]

SMOOTH FINISH CONCRETE

BRICK STEEL CONNECTIONS

[ sketch and photographs of Scarpa’s work ]

40

ROUGH FINISH CONCRETE

[ querini stampalia museum ]

COPPER CONNECTIONS

41


[ south elevation ]

[ view from querini stampalia museum entrance ]

[ bridge perspective ]

[ plan view ]

[ east elevation ]

42

43


The copper and steel connection seals the concrete and brick material transition. The rough/smooth textures are broken up by a sharp metal with steel fasteners. This conversation continues onto the hand and guard rails, signifying where users would be comfortably supported by a smooth material, yet protected by the course texture of the rough concrete.

44

[ bridge details ]

45


Hand Rendering

Roubadoux / Cameron Studio [ hand rendered site plan of five small studio homes ]

46

47


A Cabin in the Woods [ hand rendered elevation of a small cabin design ]

48

Notre Dame, Paris [ hand sketch of the Notre Dame, June 2012 ]

Bracken Library [ hand rendered elevation of the ILC project]

49


United States Eastern Coast Beach House

Santa Fe, New Mexico Townhouse

[ an exploration of structure, material ]

[ mixed-use building in Santa Fe, New Mexico ]

50

Hand Modeling

51


[ Kengo Kuma installation, Siracusa, Sicily ]

Photography & Travel

52

53


Design / Build Studio in Indianapolis, IN [ a canopy for the Project School’s two outdoor classrooms was designed and built by myself and ten other students ]

54

55


Travling Through Italy and France, Summer 2012

56

57


AL

NERUAL ESYLA NAMREHS


Lauren Sherman 2012 Portfolio