Page 1

Nobel betekent grootmoedig, of met goede bedoelingen. De context heeft betrekking op een doel of streven. Als dit als nobel betiteld wordt, dan is het geen dat nagejaagd wordt op zijn minst prijzenwaardig, wat niet wil zeggen dat het doel altijd bereikt wordt.

no1 voorjaar 2014

â‚Ź10


no 4


welkom

“De eeuwigheid is het ogenblik waarvan je zegt, dat zal ik nooit vergeten.� Jan Wolkers We miste iets. De onrust in ons lijf, de negatieve druk op de omgeving. Er is iets gaande, er moet iets veranderen, het voelde als een nieuw begin. Nu, februari 2014, ligt het eindresultaat voor je. Nobel geeft de ruimte voor een zorgzame, maar soms ook verontrustende kijk op de wereld om ons heen. Verzadigd in een ontspannen verkenning van de hedendaagse natuur. Haar geschiedenis en de betekenis ervan, maar vooral: haar schoonheid. Wij geven je een moment van realisatie, inspiratie en een gevoel van samenhorigheid met af en toe een kleine aanmoediging. Geniet van deze beleving, oorspronkelijke verhalen en echte ervaringen met een vleugje nostalgie en romantiek.

no 5


nobel community

Merel Blom

Head of Photography Amsterdam, Nederland

Lauren Brand

Head of Design Rotterdam, Nederland

Ines Fris

Designer / Editor Rotterdam, Nederland

no 6


inhoud

05 welkom

Pionieren

06 nobel community 58

Necessiteit

pop up klooster

66

DE NIEUWE AVONTURIER

10

SCHONE SCHIJN

MAARTEN HUNINK

op jacht

70 ACRHETYPES

dumpster diving

bewust gekozen

18 dak akker

schieblock rotterdam

Memorabilia

24 VISIE

kans of gevaar

Bezielende vitaliteit

80

licht minnaar

klankkleur

86

EEN KIJKJE BINNEN BIJ

28

IN HEILZAME SFEREN

hutspot

88 vervlogen verleden

geneeskrachtige kost

anonimiteit

40 voedzaam vocht

drie helende recepten

44 hortus BOTANICA

stedelijk natuurschoon

no 7


Necessiteit


schone schijn dumpster diving

Het eetwaar is gevonden op de markt in Rotterdam Blaak


Jaarlijks wordt er 10% van alle groenten en fruit weggegooid, omdat het niet voldoet aan de schoonheidsidealen.

no 13


Wereldwijd wordt er elk jaar 4 miljard ton voedsel geproduceerd en hiervan wordt 30% tot 50% niet geconsumeerd. Slechte opslag, te strikte uiterste verkoopdata, ‘‘één-product gratis’ -aanbiedingen en de consument die zijn neus ophaalt voor een bruin vlekje, zijn oorzaken van deze verspilling.

no 14


Iedere Nederlander gooit jaarlijks 50 kilo, dat is 155 euro, voedsel weg. Dat betreft goed eetbaar voedsel en geen afval, zoals schillen en botjes. Het is een onnodige verspilling van de energie van het land en water wat gebruikt is om het voedsel te produceren en te distribueren.

no 17


dak akker schieblock rotterdam


Red het schieblock Het Schieblock werd omgevormd tot een stadslaboratorium met een rijke mix van bedrijvigheid. Zoals het Dak Akker; het eerste oogstbare dak van de Randstad. Een voorbeeld hoe je van een dode plek in de stad weer een levendige plek maakt. Het Schieblock wordt nu in haar voortbestaan bedreigd. CreĂŤer draagvlak voor het behoud van het schieblock door deze petitie te liken en te delen. facebook.com/redhetschieblock Dak Akker is een project van ZUS en Rotterdams Milieu Centrum. De groenten worden afgenomen door restaurants uit de buurt en in het oogstseizoen op vrijdag verkocht in het Dakpaviljoen.

no 21


zaadje Elk moment kan het gebeuren. In totale vrijheid zonder enige aarzeling of belemmering. Ik wacht niet op het juiste moment want die is er niet. Er is alleen maar nu. Ik sta te popelen van ongeduld om te beginnen. Bereid om er met volle overgave voor te gaan. Daar is de wind, ze vloeit strelend om me heen, steeds harder en sneller. Daar ga ik. Ze neemt me mee. Waar zal ik terecht komen? Het voelt heerlijk, genietend dans ik van plek naar plek. Dan opeens lig ik stil... Langzaam wordt het donkerder. Het voelt zacht om mij heen, als een liefdevolle omarming. Dit is een aangename thuiskomst na die wilde wind. Ik laat me wegzakken op deze veilige plek. Hier wil ik blijven. Beschermd door mijn jasje kan ik beginnen aan mijn rustperiode. Ik heb alles om me heen wat ik nodig heb. Bepakt met genoeg voedsel kan ik me helemaal laten gaan. Opeens voel ik nattigheid. Het werkt heel verfrissend en ik dij alle kanten uit. Ik voel de zwaartekracht aan me trekken. Tegelijkertijd reik ik naar boven en strek ik me langzaam uit. Één voor één voel ik me steeds verder uitbreiden. Het voelt goed om steviger en zekerder van mezelf te worden. Dan voel ik een sterke drang om mezelf omhoog te richten. Ik moet naar het licht, het lijkt me wel aan te trekken. Langzaam ga ik naar boven. Wat zalig om weer de warme zonnestralen op me te voelen. Het geeft me kracht om nog verder naar hem toe te reiken. Iets in me wilt opeens naar buiten en ik gooi mijn jasje van mij af. Ik ben er klaar voor om mezelf van mijn beste kant te laten zien. Niet alleen kan ik van kleur veranderen, ook kan ik mezelf vermenigvuldigen en ontvouwen tot er fantastische creaties tevoorschijn komen. Achter elkaar, de één nog mooier dan de ander. Ik doe erg hard mijn best totdat ik niet meer kan. In stilte geniet ik nu van mijn gedane werk. Wat ben ik trots op mezelf. Ik voel dat er met bewondering naar me gekeken wordt. Zoveel aandacht doet me goed na al dat gezwoeg. Ze genieten van mijn schoonheid en het zonlicht doet me schitteren. Liefdevol word ik gekoesterd door regen, zon en wind. Af en toe voel ik een beestje kriebelen of help ik een spin zijn vangnet te maken. Ondertussen maak ik mezelf klaar voor een nieuwe reis. Ik voel me dankbaar dat ik besta.

no 22


Visie kans of gevaar


危机 Hierboven staat het woord crisis, in het Chinees. De chinezen gebruiken voor het begrip crisis twee karakters: het eerste karakter betekent gevaar en de tweede staat voor nieuwe kansen. Een groot gevaar van een crisis kan zijn dat we niet zozeer allemaal een stapje terug doen, maar onze beslissingen laten leiden door angst. Dit leidt tot individualistisch korte termijn denken. De crisis biedt echter ook kansen: het is een unieke gelegenheid om de huidige situatie te overzien en een andere koers in te slaan. Het oude patroon van hard werken in bestaande instellingen voldoet niet meer. Tegenwoordig beginnen jongeren, ondernemers en gepassioneerden eigen initiatieven, en koesteren een nieuw soort ondernemerschap dat niet alleen op groei gericht is. Een aantal maanden geleden was de Tegenlicht documentaire ‘De mensen van nu’ geregisseerd door Tomas Kaan op televisie. Het is een portret van een generatie die volwassen wordt in de onzekerheid van een crisis. Stuk voor stuk Amsterdamse dertigers die barsten van de ideeën en ambitie. Zij vertellen hoe ze omgaan met de crisis. De een doet iets met voedsel, de ander met journalistiek. Als het maar nieuw, inspirerend en duurzaam is. Allen mooi, creatief en inspirerend in de omgang met hun omgeving, en ook nog moeiteloos naturel voor de camera. Er was veel om jaloers op te zijn. Van twijfel bleek geen sprake, het zelfvertrouwen overheerst. Maar is dit niet het idealisme voor een heel kleine exquisiete kring, voor de mensen die het zich kunnen permitteren op hun bek te gaan? Thomas: ‘Er is niet veel werk, maar er is wel veel werk te doen. Dat is raar.’ Volgens Aukje zit er ook een bepaalde romantiek aan de crisis. Maar als ze haar moeder vertelt hoeveel ze verdient, krijgt ze geld overgemaakt. Mijn eerste gedachten schieten naar welvaartskinderen met een groot vangnet. Wel proberen zij hun leven op een inspirerende manier te veranderen zonder tussenkomst van de politiek.

Het is een nieuwe economische cultuur, een doe-hetzelf-cultuur. Schrijf je eigen verhaal. Het liefst duurzaam en verantwoord, dan heeft de maatschappij ook nog iets aan je. Stel de waarde van je leven voorop en niet de waarde van de aandelen. Want levenswaarden heb je zelf onder controle, de waarde van aandelen niet. Alleen is er een probleem met deze ideologie en doehet-zelf cultuur. De initiatieven staan namelijk in het verlengde van dat wat de grondslag was voor onze financiële crisis: het individualisme. In dit opzicht lijken de initiatieven van de kleinschalige creatieve ondernemers exact op die van de mensen in de financiële sector die verantwoordelijk zijn voor de crisis. Deze zakenlieden en bankiers zijn voornamelijk met zichzelf bezig en trekken zich terug in hun eigen wereld en winst. Op deze manier blijven we in hetzelfde eenzame systeem hangen. De angst van deze economische crisis gaat gepaard met de angst voor het verstoorde ecologisch evenwicht en de dominantie van de westerse cultuur. De huidige manier van leven is niet houdbaar voor onze eigen planeet. Delfstoffen raken op, landbouwgronden zijn uitgeput, de aantasting van de zeeën, lust, ijskappen en dergelijke dreigt onherstelbaar te worden. De globalisering van cultuur heeft geleid tot wereldwijde dominantie van westerse waarden en gebruiken. Die voor een groot deel van de bevolking vervreemdend werken. Onze westerse cultuur gaat bij uitstek uit van het individualisme; de burger is een kritisch denkend en handelend individu, dat geacht wordt het geheel van zijn acties en gevolgen daarvan te overzien. De ware uitdaging is om niet alleen onze economie weer een nieuw leven in te blazen maar ook om een einde te maken aan het wereldvreemde individualisme en een groter bewustwording van onze ecologische problemen. Daar is strijdkracht, samenwerking en een blik op het groter geheel voor nodig. Tekst: Merel Blom

no 25


Bezielende vitaliteit


in heilzame sferen geneeskrachtige kost

Kleding: Dearhunter Vintage


no 30


no 33


no 36


no 39


voedzaam vocht drie helende recepten


ALOë

aloë (de; v(m); meervoud: aloë’s) geneeskrachtig sap uit de bladeren. Neem 1 biologische komkommer, verwijder het klokhuis van 2 appels en het hart van 1 halve venkel. Alle ingrediënten mogen door de sapcentrifuge, ook 1 biologische limoen met schil. Aan het sap voeg je Aloë Vera en wat zout toe. De Aloë Vera zit vol mineralen en werkt versterkend voor ons afweersysteem.


habanero

ha路ba路ne路ro (de; m; hah-ba-ner-oh ) Spaanse peper langwerpige; oranje of rode vrucht; zeer heet van smaak. Voeg 1 stukje oranje habanero peper, 1 bakje ananas in stukjes, 1 teentje knoflook samen en gooi het in de blender. Het eten van knoflook verhelderd de geest en verhoogt het testosterongehalte. Als het mengel wat dik is kan je 1 kopje water toevoegen. Probeer eerst een klein beetje peper en proef of je de hitte aankunt. Voeg toe naar smaak.

no 42


manuka

ma ·nu ·ka (de; v; enkelvoud: ma-nu-ke) Leptospermum scoparium; een kleine boom of struik uit de mirtegamilie met antibacteriële werking. Schil de 5 wortels, 1 sinaasappel en 10 gram gember. Stop de wortels en de sinaasappel één voor één in de centrifuge. Als al het sap eruit is kun je de gember toevoegen. Mix nu in een apart bekertje 1 eetlepel Manuka honing, deze werkt anti-bacterieel, met een beetje sap. Voeg dit mengsel toe en roer grondig.

no 43


hortus botanica stedelijk natuurschoon


Pionieren


maarten hunink pop up klooster


Maarten is vrij vandaag. Met een lekker kopje thee gaan we zitten in zijn ruime lichte appartement in Blijdorp. “Ik deel dit huis met een vriend van mij.” ‘Niet delen… dat is pas armoede’, is een gepaste slogan die Maarten gebruikte op een poster voor het Durftevragen Festival. Georganiseerd vanuit het team van Durftevragen, een los verband van betrokken zelfstandigen met een natuur voor delen, bouwen en creëren.

een project voor GroenLinks waarbij mensen op een virtuele kaart aan konden geven op welke plek ze in de stad meer bomen zouden willen. Belangrijk was dat hij niet alleen technisch bezig hoefde te zijn maar er ook verdieping in kon vinden. Dit lukte bij zijn nieuwe werkgever Zinnebeeld. Die ook in dezelfde scene zat van bewust bezig zijn met opdrachten voor culturele instellingen en goede doelen, zoals bijvoorbeeld voor de Verenigde Naties.

Maarten besefte al jong dat niet elk levend wezen op de wereld een goed leven heeft. Geïntrigeerd door de mythes die hij las waarin de held ervoor zorgde dat het altijd tot een goed einde kwam, kwam de ongelijkheid in de werkelijkheid hard aan. Hij besloot om lid te worden van Greenpeace en voelde zich betrokken bij wat zij deden. Deze helden redden zeehondjes, zijn lievelingsdier. Met trots droeg hij hun tshirt en was zich sterk bewust dat hij de juiste keuzes wilde maken en de juiste dingen wilde doen. Een logische keuze voor hem was dan ook om vegetarisch te worden.

Om zichzelf uit zijn eigen passiviteit te halen naar het verbeteren van de wereld toe had hij een constructie bedacht. Dit was in de vorm van het project ‘I want to make the world a better world’. De oplossing voor het dubio van waar hij moest beginnen werd een democratische beslissing waarbij hij de keuze uit handen gaf. “Het was een beetje spelen met mijn zwaktes, een van mijn zwaktes is het maken van keuzes.” Een jaar lang konden elke maand mensen ideeën geven en daarop stemmen. Het beste idee werd per maand uitgevoerd.

Er brak een nieuwe periode aan in zijn leven waarin hij zijn zus volgde en alles deed wat zij deed. Zo ging Maarten op dansles, merkte hij dat het werd gewaardeerd wat hij deed en langzaam rolde hij de danswereld in. Hij heeft nooit de ambitie gehad om danser te worden, maar hij vond het leuk om te doen en er beter in te worden. “Het voelde als een warm bad”. Een goede leerschool om van een onzeker jongetje een zelfbewuste man te maken. Als kunstvorm voelde het echter leeg aan en de frustratie om van betekenis te kunnen zijn voor een betere wereld begon groter te worden.

Het meest succesvolle project vond hij het helpen van werkzoekenden. ‘Motivate and inspire people who are looking for work’. Hijzelf behoorde ook tot de doelgroep maar dan had hij er vrijwillig voor gekozen. Totaal onervaren op dit gebied was het een uitdaging om hiermee aan de slag te gaan. Een vriendin die zingevend coach is wilde graag een workshop geven en zo ontstond er een inspirerende dag met workshops, sprekers en ruimte om vragen te stellen. “Als je een bepaald doel hebt waar andere mensen wat aan hebben krijg je heel veel gedaan, omdat iedereen er wat voor voelt en wat wilt bijdragen”. Door het succes is het een apart project geworden, overgenomen door een vriendin. ‘Metzonderwerk’ wordt nu meerdere dagen georganiseerd, onafhankelijk van een persoon of plek. Het kan overal opgepakt worden. Het is succesvol omdat je mensen ontmoet die in eenzelfde situatie zitten en dit is een positieve manier om ermee om te gaan. Het zijn ondernemende mensen en de

De droom van ‘lang en gelukkig’ bleef in zijn hoofd. Zoekend naar een manier om zijn drang, om dingen die niet klopten te veranderen, kwam hij erachter dat veel van zijn ideeën web gebaseerd waren. Het doel dat hij voor ogen had kon hij op die manier concreet maken. Zo heeft hij zichzelf het vak webdeveloper aangeleerd en is hiermee als freelancer aan de slag gegaan. Met betekenisvolle opdrachten, zoals

no 60


no 61


workshops kunnen helpen om anders over problemen na te denken. Zoals bijvoorbeeld een ‘Durftevragen’ workshop. Een simpel concept dat goed werkt. Durftevragen heeft verschillende werkvormen ontwikkeld om zo veel mogelijk mensen te laten ervaren dat ook zij kunnen laten lukken wat ze Echt Willen. Een paar basiselementen die terugkomen zijn het belang van een goede vraag kunnen stellen, inzien dat je meer weet dan je denkt en het ontwikkelen van een “het-kan-wel” houding. Aan het einde van het jaar heeft hij als afsluiting van het ‘I want to make the world a better place’ project alle interessante mensen en projecten die hij had ontmoet samengebracht. Hierbij zaten verschillende sprekers en workshops. Het leukste project vond hij een maand zonder elektriciteit leven. Na een maand was hij super stress loos. “Een soort van minivakantie in je eigen leven. In het begin wel even afkicken maar als je eraan gewend bent geraakt brengt het een soort rust.” Ook zorgde het ervoor dat hij meer aanwezig was doordat hij geen constante afleiding had. Kleine dingen doet hij nog steeds, zoals composteren met een wormenbak op het balkon, de aarde geeft hij weg aan mensen die een tuin hebben. De buurtbakker weet inmiddels dat hij altijd zijn een eigen broodzak meeneemt. Heel bewust van elektriciteits verspilling doet hij automatisch alle lichten uit. Zo ook let hij op zijn water verbruik, het liefst zou hij een recycle douche willen. Je hebt nu een nieuw spannend idee… “Een jaar voor dit project was goed. Op een gegeven moment wil je weer zelf kunnen bepalen wat je doet.” Elk jaar zoekt Maarten het klooster Plum Village op, een boeddhistisch klooster en meditatiecentrum van Thich Nhat Hanh in de omgeving van Bergerac, in Zuid-Frankrijk. De zomerretraite richt zich

op het leren van aandachtig en bewust leven. “Het is een retraite traditie die openstaat voor de westerse samenleving. Om die gewoontes in je dagelijkse leven te kunnen integreren, door middel van zit-, loopen eetmeditatie. Ook zijn er groepsessies, een soort groepstherapie wat heel goed werkt. Door te delen waar je mee bezig bent. Het is een speciale plek waar monniken en nonnen van over de hele wereld naartoe komen. Je merkt dat je jezelf beter begrijpt, hoe je werkt. Hoe mijn brein functioneert en hoe je nadenkt. Ik kan daardoor makkelijker loslaten en minder ergens in blijven hangen. Je leert jezelf beter kennen waardoor je er meer sturing op hebt. Zonder dat je altijd maar door blijft rennen. Meditatie is een soort concentratie training, het geeft je een bepaalde rust en inzichten. Je neemt waar wat er in je hoofd en lichaam gebeurd en wordt daar bewuster van.” Toen hij dit jaar terugkwam leek het hem tof om dit voort te zetten in de stad en te kijken wat daar uitkomt. Een spannend nieuw project: als experiment een jaar als een monnik leven. Een combinatie tussen het boeddhisme en het leven in de stad. Hij gelooft erin dat wanneer je leert om jezelf beter te begrijpen en zelf beter de controle te hebben om jezelf te leiden, dat de wereld ook beter wordt. Ook al is dat misschien heel klein, alle kleine beetjes helpen. Hij is benieuwd hoe dit zijn omgeving zal veranderen, of hij andere mensen kan inspireren om hetzelfde te doen. Hoe zie je het nieuwe project voor je? “Ik vind het leuk om bepaalde tradities te hacken. Je hebt bijvoorbeeld zitmeditatie maar er zijn ook soortgelijke concentratie oefeningen in de westerse wereld zoals bijvoorbeeld slacklinen (koordlopen). Dit dwingt je om bewust aanwezig te zijn. Dat kun je ook in sporten of andere dingen vinden. Het lijkt me heel leuk om daarmee te gaan spelen dit jaar.” Verdere kenmerken van het monikkenleven zijn celibaat leven. Maarten wilt graag begrijpen waarom ze dat

no 63


doen, watvoor effect dat heeft en wat het met je doet. Hierbij hoort ook een rustig en gestructureerd leven leiden. “Ik ben niet een heel zwart-wit en principieel persoon. Ik doe mijn best maar het moet niet. Ik ben los daarin, maar ik wil wel mijn intentie en richting vasthouden.” Daarbij horen veel oefenen, veel vormen van meditatie en jezelf trainen. “Er moeten veel dingen gedaan worden. Ik ben dit niet alleen aan het doen. Waarschijnlijk zal ik wél als enige een jaar als monnik gaan leven. Met vrienden ben ik bezig om samen een soort pop up klooster op te richten, dat is het idee. We willen graag een leegstaand pand in de stad waar we met weinig kosten een periode of een jaar kunnen wonen. Omdat ik dit een jaar ga doen, kunnen we het mogelijk maken voor mensen om mee te komen. Ik zit daar toch, dus mensen kunnen er net zo goed bij komen zitten. Zo wordt het een soort community plek. Het lijkt me interessant om een bepaalde periode op een onderwerp te focussen. Daar kunnen mensen zich voor aanmelden en aan meedoen. Bijvoorbeeld eten, bewegen of seksualiteit. Inkomsten zouden we kunnen genereren uit overnachtingen als mensen er voor een bepaalde periode willen blijven.

In wat uit dat zich qua levensstijl? “Ik koop nauwelijks dingen. Mijn kleding krijg ik altijd van mijn vrienden. Deze broek heb ik gekregen van Jeroen, paste hij niet meer, sokken van mijn zus, onderbroek weet ik niet meer, dit vest is al heel oud van mijn ex-vriendin gekregen en dit t-shirt ook.” Als Maarten dingen koopt let hij er wel op dat het goed is, bijvoorbeeld merken zoals American Apparel. Ook zijn meubels zijn gekregen of van de straat gehaald. Wat vind jij belangrijk in een mens? Wat zie je terug in de mensen die jou omringen? “Een bepaalde manier van positviteit, dat je in staat bent om vriendelijk te communiceren. Zelfs op momenten dat je het niet zo heel erg makkelijk hebt. Om toch proberen aardig te zijn en bij jezelf te blijven. Als ik bij mijn vrienden ben merk ik dat ze altijd heel erg positief zijn, heel erg ondersteunend. Ze geven vaak positieve feedback, en zijn heel erg waarderend naar wat je doet of wat er is en dat vind ik heel erg fijn. Het geeft meer zelfvertrouwen. Ik merk dat ik daar het meeste kracht uit haal.”

Wat is je doelgroep? “Ik vind het interessant om op die tussenweg te zitten. Er zijn heel veel spirituele centra en dergelijke. Ikzelf krijg daar soms kriebels van. Die mensen wil ik aanspreken, die dat ook hebben, maar die alsnog wel geïnteresseerd zijn in zichzelf ontwikkelen en niet alleen qua kennis maar ook hoe je functioneert of hoe je wilt zijn als persoon. Ik denk dat het heel goed kan met verschillende manieren van meditatie of zelftraining. Niet dat, dat de enige manier is, maar ik denk dat daar zeker wel de ruimte in zit. Momenteel hebben mensen daar behoefte aan, maar willen niet meteen naar een klooster voor een meditatiecursus of yoga.”

no 64

Tekst: Inès Fris


DE NIEUWE AVONTURIER op jacht


no 68


Op dit moment zijn er zo’n 28.000 jagers in Nederland, waarvan 3 procent vrouw is. Bij de Stichting Jachtopleidingen Nederland is het aantal cursisten flink gegroeid. “We zitten op ruim negenhonderd cursisten per jaar, terwijl het aantal aanmeldingen lange tijd niet boven de achthonderd uitkwam.” zegt Alice Schimmel, hoofd Opleiding. Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in de jacht, maar er is vooral een verschuiving te zien bij de stedelingen. Inmiddels zijn 350 Amsterdamse jagers aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging (KNJV). In 2005 waren dat er nog 240. Vooral hoger opgeleiden laten hun bezwaar tegen het afschieten van dieren varen. Ze willen weten waar hun voedsel vandaan komt. Zo ook Kamiel uit Amsterdam, hij is 26 jaar en heeft een succesvolle onderneming dat zich richt op industrieel design. Kamiel staat bekend als een dierenliefhebber. En als een aanstaande jager. ”Nee, die twee zaken sluiten elkaar niet uit. Ik vind dieren geweldig. Vooral de puurheid van een dier en het volledig afgaan op het intuïtieve. Daar kunnen wij als mensen van leren. Als ik een prachtig hert zie, krijg ik echt niet de neiging die meteen af te schieten.” Hij is al een tijdlang geïnteresseerd in jagen maar heeft pas een paar maanden geleden de stap gezet om zich aan te melden samen met zijn puppy Volta. Een Hongaars jacht ras met een spitse kop en een krachtig lichaam. Het idee klonk makkelijker dan gedacht. “Niet elke hond is geschikt. Een heel klein percentage is daadwerkelijk bruikbaar en beschikt over de nodige capaciteiten. Ik

heb besloten om eerst met haar op les te gaan. Pas als ik zeker weet dat ze de juiste hond is ga ik mijn certificaat halen.” Een nobele beslissing, maar het behalen van een jachtakte is niet eenvoudig. Je moet bijvoorbeeld alle eenden herkennen, zowel in zit als in vlucht, zodat je niet per ongeluk een verkeerde eend afschiet. “Tja, dat wordt nog even studeren!” Kamiel krijgt gemengde reacties van zijn vrienden en omgeving. Veel mensen schrikken van de gedachte aan het dierenleed dat de jagers veroorzaken. “Ik probeer vaak rustig uit te leggen dat jagers de natuur juist ten goede komt, doordat ze schade aan de gewassen en het uitspreiden van ziektes voorkomen. Een overschot van bepaalde diersoorten veroorzaakt problemen voor boeren en voor de dierencyclus. Als niemand dit controleert en zorgt dat het binnen proporties blijft, ontstaan er problemen.” Vroeger was de jacht een doodnormaal begrip. Er waren toen nog veel particuliere landgoederen. De wildstand werd bijgehouden door te jagen, maar tegenwoordig zijn veel gebieden opgeknipt en in handen van natuurorganisaties. Bij hen is jagen niet voor de hand liggend. Dat kost leden.Vaker krijgt Kamiel positieve reacties, vooral van vrienden en mensen uit zijn vakgebied. “Steeds meer mensen zijn tegen de bio-industrie en leven bewust. Ik snap niet dat iemand wel een plofkip eet maar tegen de jacht is? De dood is heel wat minder gruwelijk dan in slachthuizen en de dieren hebben een beter leven gehad. Ik wil jagen omdat ik me verbonden voel met de natuur, waarvan jagen een onlosmakelijk onderdeel is.” Tekst: Merel Blom

no 69


archetypes bewust gekozen


Rob Baris

Chefkok en horeca-ondernemer Rob Baris is verantwoordelijk voor een tal van Rotterdamse horeca als Z&M, Zinc, Kantine Werklust en Zonnemaire. Baris begon al 35 jaar geleden met een vegetarisch-macrobiotisch eethuis, een zuurdesembakkerij en natuurvoedingswinkel. Met de gedachte dat lekkere & goede voeding belangrijk is voor een bewust leven.


Mirjam Schaaf

Kunstenares Mirjam Schaaf is de eigenaresse van de gebruiksvriendelijke internetwinkel schaapskleren.com. Alles is van biologische kwaliteit, van nature isolerend en comfortabel om te dragen. Bij de verwerking worden er geen schadelijke stoffen gebruikt. Niet alleen goed voor ons maar ook voor het milieu.

no 72


eigen fijne wereld Elke morgen als ik op het perron sta te wachten, zie ik haar staan. Ze valt anderen niet op, maar ik bekijk haar van top tot teen. Haar kleding is vrij eenvoudig. De materialen zijn prachtig en ze draagt altijd hetzelfde. Ze kijkt nooit terug. Ze toont altijd licht gespannen en tegelijkertijd wegdwalend in vele gedachten. EĂŠn keer is het me opgevallen, toen droeg ze een nieuwe jas. Of die echt nieuw was of tweedehands kon ik nauwelijks bepalen. Toch weet ik zeker dat ze er veel moeite mee heeft gehad. Het afscheid van de vorige jas, waar de gaten bijna in te zien waren. Ik wed dat die nog steeds in haar kast hangt, nog net iets te waardevol om bij het oud vuil te plaatsen. Of misschien heeft ze hem geruild voor haar huidige jas die overigens fantastisch is. Een witte warme wollen mantel. Gekocht bij haar plaatselijke boetiek, waar ze altijd haar persoonlijke hulp heeft. Daar waar ze veel waarde aan hecht, een vertrouwde plek met bekende gezichten. Haar eigen fijne wereld. De keuzes die zij in het leven maakt, de waarde die ze hecht aan spullen en de route die ze keer op keer bewandeld.

no 73


Tjeerd Hendriks no 74


Kunstenaar/maker/ontwerper Tjeerd Hendriks heeft onlangs Groos opgericht, een conceptstore op het gebied van mode, design, kunst, muziek, literatuur en film. Groos is een ander woord voor trots. Het idee is dat Groos h茅t uithangbord wordt van al het moois dat Rotterdam voortbrengt. Niet alleen om het moois zelf onder de aandacht te brengen, maar ook om Rotterdam als stad n贸g meer op de kaart te zetten.

no 75


Margriet Brouwer

Educatie en talentontwikkeling bij Showroom MAMA. Margriet koopt zelden nieuwe kleding. Eigenlijk alleen als ze echt iets nodig heeft en voordat ze van plan is iets nieuws aan te schaffen, kijkt ze nog eens extra in haar garderobe. Haar laaste aankoop is haar winterjas. Als het tijd is voor nieuwe kleding koopt ze het liefst duurzaam en let ze vooral op de stoffen.

no 76


JoĂŤl Ferdinandus

Lifestyleadviseur, voormalig eigenaar van LokalHeroz (een all inclusive store voor mannen) en schrijver van het Heldenhandboek (Handboek voor de Nieuwerwetse Man) is bezig met het oprichten van King Kong Hostel aan de Witte de Withstraat. Als general manager is hij nauw betrokken bij het uitdenken van het concept hiervan. Door de reusachtige slaap loft om te toveren in allerlei bijzondere slaapplekken wordt het een ware slaapbelevenis.

no 77


Memorabilia


licht minnaar klankkleur


no 80


no 81


no 84


klankkleur

Fawn Myers - Embrace MØ - Don’t Wanna Dance

Oliver Tank - Up All Night William Fitzsimmons - Don’t Feel It Anymore Zaza Zozo - Pee On Presidents

no 85


hutspot een kijkje binnen bij


De geur van koffie en het aanzicht van labrador Gumbo geven een huiselijk gevoel aan het enorme pand waar de tweede winkel van Hutspot Amsterdam is gevestigd. Hutspot is een platform voor beginnende ondernemers, ontwerpers, kunstenaars en gevestigde merken. De winkel begon, in de zomer van 2012, als een pop-up store op de Utrechtsestraat in Amsterdam. Al snel was er behoefte aan een groter pand. Die vonden ze op de van Wou straat. In de winkel worden er meer dan zeventig verschillende, unieke merken verkocht. Daarnaast heeft Hutspot een galerie en een cafĂŠ. In deze galerie zijn elke twee maanden nieuwe exposities te bewonderen. Hutspot staat voor kwaliteit en vernieuwende merken en concepten. Nu openen ze de deuren van de tweede vestiging op de Rozengracht. Het is een authentiek groot pand met vier verdiepingen. Ook hier is een ruimte aanwezig waar je een heerlijk broodje kunt eten of een kopje koffie kunt nuttigen. Alles wat te zien is in de winkel is te koop. Behalve Gumbo.


vervlogen verleden anonimiteit


no 90


no 91


no 92


no 93


www.nobel.nl

Nobel  

Nobel streeft naar een betere leefwereld. We sporen aan om gezond en bewust te leven. We zijn activistisch, maar tonen dit op een poëtische...

Nobel  

Nobel streeft naar een betere leefwereld. We sporen aan om gezond en bewust te leven. We zijn activistisch, maar tonen dit op een poëtische...

Advertisement