Page 1

l. Architectural Design Portfolio


“Architecture is really about well-being.� -Zaha Hadid


Introduction

Contact Lauren Sobecki 6500 Champion Grandview Way, #27305 Austin, TX 78750 E-mail: lauren.sobecki@gmail.com Cell: 484.880.0014 Education Texas A&M University, May 2013 Master of Architecture Certificate in Health Systems & Design The Catholic University of America, May 2011 Bachelor of Science in Architecture and Planning Experience KAH Architecture Designer/Architectural Intern, June 2013-May2014 Montelongo’s Fine Jewelry Creative Designer, March 2012-May 2013 Alliance for Green Heat Green Building Intern, June 2010-August 2010 Skills Autodesk Revit, AutoCAD, Adobe Illustrator, Photoshop, InDesign


PROFESSIONAL 01. Johnson County Recreational Center.An addition and remodel of an existing YMCA in Buffalo, WY. Pg.1-2

02. Municipal Courts.A municipal courts building for the City of Round Rock. Pg.3-4

03. Paloma Lake Amenities Center.A residential amenities center located in Round Rock, TX. Pg.5-6

04.Rabb House.A community event center located in Round Rock, TX. Pg.7-8

EDUCATIONAL 05. Center for Children’s Hearing.A pediatric audiological clinic located in Wilmington, DE. Pg.9-16

Care Unit.Re-design of an existing NICU unit at Southbend Hospital. 06. Neonatal Intensive Pg.15-18 Pg.17-22

07. Global Architecture Brigades.Volunteer architectural work in Central America. Pg.23-26

08. ULI/Hines Competition.A creative proposal for a Bayou district in Houston, TX. Pg.27-30


01.Johnson County Recreational Center Location.buffalo, WY Program.A new addition and re-model of an existing YMCA. Design.After an on-site design charette with the board of directors of the YMCA, we designed a sizable addition to an outdated facility. The two and a half story lobby space provides a visual connection to the playful childwatch areas, teen center, and new natatorium. For this project, I contributed space planning, interior and exterior design, and rendering.

Rendering.Exterior Entry

1


02

01

03

04

05

01. LOBBY 02. TEEN CENTER 03. KID’S GYM 04. TODDLER CARE 05. INFANT CARE 06. NATATORIUM 07. WET DRESSING 08. LAUNDRY 09. POOL EQUIPMENT 10. MECHANICAL 11. OUTDOOR PLAY AREA

13 12

14

07

22

23

15

21 20

08

16

19

06 18

11 09 10

Floor Plan.Lower Level

Rendering.Interior Lobby

Floor Plan.Main Level

12. LOBBY, BELOW 13. YOGA/PILATES 14. MAIN GYM 15. RACQUETBALL 16. CARDIO/WEIGHTS 17. AFTERSCHOOL CARE 18. CONFERENCE 19. GROUP EXERCISE 20. GROUP EXERCISE 21. DRY DRESSING 22. OFFICE AREA 23. CLASSROOM AREA

17

Rendering.Interior Natatorium

2


02.Municipal Courts Location.Round Rock, TX Program.A new municipal courts building for the City of Round Rock. Design.This facility called for a more contemporary, but subtle approach, so I designed a bold exterior canopy. The sharp angle and use of materiality creates a dynamic approach to the lobby. This 12,000SF building contains two courtrooms, five clerk windows, sizable open work areas and private offices. For this project, I contributed the Revit modeling, and the exterior design.

Rendering.Exterior Entry

3


05

08

09

04 07

06

03

10

02

11

01 12

13

Floor Plan.First Floor

01. LOBBY 02. CLERKS 03. FILE ROOM 04. OPEN WORK ROOM 05. OFFICES 06. SMALL COURTROOM 07. LARGE COURTROOM 08. JUDGE OFFICE 09. JUDGE OFFICE 10. KITCHEN 11. CONFERENCE ROOM 12. WOMEN’S ROOM 13. MEN’S ROOM

Rendering.Overall Perspective

4


03.Paloma Lake Amenities Center Location.Round Rock, TX Program.A community amenities center in a suburban subdivision. Design.This facility, located in the Paloma Lake residential community contains an open multi-purpose room and kitchen overlooking the back pool. Attached to the curved amenities center is an open air pavilion with lounge seating. My contribution was advanced Revit modeling through SDs, DDs, CDs, and rendering. I was also the main point of contact for this project, and coordinated with the owner and consultants.

01

09

04 02

03 05

06

12 11

07

10

13

Floor Plan.Main Level 01. ENTRY 02. AMENITIES CENTER 03. KITCHEN 04. STORAGE 05. PANTRY 06. WATER HEATER 07. LIFEGUARD 08. CORRIDOR 09. MEN’S RESTROOM 10. WOMEN’S RESTROOM 11. PAVILION 12. RESTROOM 13. PUMP HOUSE

5


Perspective.Front Facade

Elevation.North

6


04.Rabb House Location.Round Rock, TX Program.A community and event center in Round Rock, TX located on Brushy Creek. Design.The Rabb House is a new construction community and event center, designed to replace a historic facility that previously flooded. The large interior event room opens onto a wrap-around balcony, and sweeping exterior staircases lead to an outdoor amphitheater. My main contribution to this project was construction administration tasks. I participated in many site obervation visits for my IDP hours, as well as responding to ASIs and RFIs.

Perspective.Front Entry

7


03

01. ENTRY VESTIBULE 02. EVENT ROOM 03. EXTERIOR BALCONY 04. KITCHEN 05. WOMEN’S ROOM 06. MEN’S ROOM 07. PRIVATE RESTROOM 08. STORAGE

01 08

06

07

04

05

02

03

Floor Plan.Main Level

Perspective.Exterior Balcony

Perspective.Rear Exterior 8


05.The Center for Children’s Hearing Location.Wilmington, DE Program.A pediatric audiological clinic at Nemours/A.I. DuPont Hospital for Children: thesis project, to be completed in May, 2013 Mission.The Center for Children’s Hearing (CCH) will foster health and well-being in Deaf and hard-of-hearing children and their families. The integration of education and medical services will allow for children and their families to receive both the Nemours standard of care, while also benefitting from a wide range of educational resources for the Deaf culture. The primary goal at the CCH is for patients to heal, learn, and grow.

Perspective.Front Entry

9


Site Plan.Scale: 1/64”=1’-0” Design.This facility implements a variety of DeafSpace design principles, which were introduced by Hansel Bauman, an arhitect at Gallaudet University in Washington, DC. The juxtaposition of medical components and educational components makes this audiological clinic unique. A community play core will enhance the Deaf culture in the Delaware area, and allow this to be more than a medical facility. This project is my thesis project at Texas A&M, and will be completed in May, 2013.

Sensory Reach

Vibration Control

Visual Communication

Gateways

Reflections

Landmarks

Light and Color

Soft Transitions

10


Horseshoe desk arrangement “Spatial orientation and the awareness of activities within surroundings are essential to maintaining a sense of well-being” (Bauman, 2007).

Play Area

ASL Classroom

Waiting Area

Exam

Exam Exam

Storage

Floor Plan.Level 1

11

MEP

Northeast-facing atrium space provides ample diffuse lighting for signers and visual communication

Exam

Exam

Speech Therapy

Audiology Booths

“In order to maintain clear visual communication, individuals stand at a distance where they can see facial expression and full dimension of the signer’s ‘signing space.’ This basic dimension of the space between people impacts the basic layout of furnishings and building spaces” (Bauman, 2007).


Large box windows extend sensory reach “Spatial orientation and the awareness of activities within surroundings are essential to maintaining a sense of well-being” (Bauman, 2007).

Resource Center

Group Counseling

MEP

Curved walkways provide soft transitions “Spaces designed for the hearing can also give the Deaf a great deal of anxiety-when you can’t hear footsteps from around the corner or behind you, you can’t anticipate who or what is around you” (National Building Museum, 2007)

Office Therapy Office Therapy

Break Room

Procedure Room

Procedure Room

Open to below atrium allows for greater visual access To avoid eye fatigue and exhaustion of Deaf people while they communicate, “proper electric lighting and architectural elements used to control daylight can be configured to provide a soft, diffused light ‘attuned to deaf eyes’” (Bauman, 2007).

Floor Plan.Level 2

12


Interior.Waiting Area

Section.East-West

13

Interior.Play Area


Interior.Second Floor

Interior.Exam Rooms

14


Perspective.Front Entry 15


16


06.Neonatal Intensive Care Unit Location.South Bend, IN Program.Redesign of the neonatal intensive care unit for South Bend Memorial Hospital Design.The three major principles I focused on in my design were nature, nurses, and families. My first goal was to utilize nature as a healing element for the infants, nurses, and families through the use of an exterior courtyard, NICU nature walk, and box windows. Nurses have a critical role to play in the NICU, so it was necessary to provide nurses with direct and efficient circulation paths through the use of my “race track” style plan.

Rendering.Nurses’ Station 17


18


Floor Plan.The innovative nature walk gives visitors in the NICU an opportunity to take a break and circulate around the space. There are a few destination points along the walk, including family waiting areas, and an outdoor terrace.

19


Rendering.Level II Care

20


Incubator.The incubator design portion of this project was a group effort, teaming with both architecture and industrial engineering students. Using the concept of a stork, our incubator became a more child and nurse-friendly medical device. A main design consideration was the safety and comfort of the infants, as well as convenience for nurses and doctors. Sound indicator lights were used in place of traditional alarm systems, to avoid disturbance in the sensitive environment of the NICU. Because having a child in the NICU can be a traumatic experience, we wanted to create ease and comfort for visiting family members. Through the use of a webcam and LED screen on the incubator, family members are able to view the baby when they are not able to physically visit, as well as send messages to a screen on the incubator, giving the machine a sense of individuality.

Rendering.Incubator 21


Specifications.Incubator

1

9

2

3

10 11

4 5

6

12

13

14

7

15

8 Front

Side 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

Sound indicator lights Webcam Hood Matress Expandable trays LED screen Storage drawers Locking wheels

9. Sound indicator lights 10. Portholes 11. Pivoting hinge 12. Cable Management 13. Expandable trays 14. Storage drawers 15. Equipment housing

22


07.Global Architecture Brigades Location.Central America Program.A tourism eco cabin for an impoverished farming community in rural El Salto, Panama. Design.As a low-cost, ecological cabin, all materials we designed with were native to the area. This was a simple design, so that the farmers and their children could participate in building. An open air concept on the first floor allowed for a kitchen, dining, and living area. The second floor is primarily dwelling, incorporating a large hostel-style room, and a private room. A large observation deck overlooks the site with twenty-two natural waterfalls

23

Perspective.Front Facade


Global Architecture Brigades.GAB is a student-run organization, part of the larger organization, Global Brigades. As president of GAB at Catholic University, I received a project for a community in need in Panama, formed a group of students, and began our first design brigade in March of 2010. While in Panama, we spent our nights designing, creating drawings and building models. Every morning we presented our work to the twelve farming partners, or socios, until we agreed on a final design.

Section.N-S

Section.E-W

17

24


In August of 2010, I led a second group of eighteen students back to the El Salto community to build our design. After five days on site, we were able to complete the first floor. This was an incredible hands-on experience for everyone involved. We hand mixed concrete, built formwork for concrete seats around columns, and framed the first floor. The farmers invested so much of their time and energy into this project, and were happy to complete it after the students returned home.

Floor Plan.Second

Hostel Bedroom

Mudroom

25

Deck

Private Bedroom


After our experience in Panama proved to be a success, I led one more build trip through Global Architecture Brigades. With a group of ten students, we traveled to Santa Rosa, Honduras to build a primary school. The project was designed by students at Texas A&M, and many schools nationwide made individual brigades to complete this large scale project. The school is made up of three separate buildings, each a different classroom. When the Catholic University group arrived on site, the first building was nearly completed, so we spent our days finishing the framing of the first building, and laying CMUs for the second.

Photo

Photo

26


08.ULI/Hines Competition Location.Houston, TX Program.Design a new district on the Bayou of Houston Design.The ULI/Gerald D. Hines Competition is an urban design competition. In multidisciplinary groups of five students in at least three disciplines, we had two weeks to propose a development program for a real site, in Houston, TX. Representing the architecture discipline, my overall contribution focused on the entire site architecture, and programmning of buildings. Along with the urban design students, I contributed to the concept and overall site planning of our district.

Diagram.Concept

21

27


Rendering.Market

the

FOUNDRY at the FRINGE

Innovative.Characterized by the introduction of new ideas, methods, or devices A multi-disciplinary workspace

Inclusive.Comprehensive; taking a great deal of everything within its scope

the

EXCHANGE at the FRINGE

the

TERMINAL at the FRINGE

the

ODEON at the FRINGE

Diagram.Connectivity

A local market offering products from independent merchants

Interconnected.Mutually joined or related A 24 hour platform for the commuter rail

Invested.Devoted to a particular undertaking with the expectation of a worthwhile result A small theater with feature film showings

Interstate Commuter Rail Light Rail Metro Bus Surface Streets Local Trolley Bike Trails 28


Rendering.Hotel Promenade

Project.Summary Current Site Value Projected Site Value Net Present Value Exit Capitalization Rate Leveraged IRR Unleveraged IRR

40,749,385 1,590,929,510 423009357.6 7% 25% 23%

Phase.One 2,206,904 square feet

Phase.Two 1,730,452 square feet

Aerial.Massing Phase.Three 816,433 square feet

29


Our proposal for the site was to develop a design district. A multi-disciplinary workspace unites a variety of design disciplines. An independent movie theater, and farmers market were also unifying features of our development. Along the bayou, we designed a walkable promenade with a hotel, retail, and residential spaces.

Diagram.Land Use Retail Restaurant-Retail Office Residential Hotel Civic Parking Greenspace Utilities 30


09.Creative Works

Basswood Model.Newseum Collage

Matboard Model.Retreat House 31

Matboard Model.Downtown Apartment and Site Model

Chipboard Model.Treehouse Pavilion

Concrete Model.Water Fountain


Lauren Sobecki_Design Portfolio  

A compilation of architectural projects from graduate school at Texas A&M

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you