Page 1

d'encarregats de negocis . Després del brutal desallotjament del campament islamista de Rabà al- Audawiya a mitjans d'agost , tant Egipte com Turquia van retirar els seus respectius ambaixadors a Ankara i el Caire. No obstant això , l'ambaixador turc , Hussein Anvi Botsali , va retornar a la capital egípcia el passat mes de setembre.

Ankara manté el seu suport als Germans Musulmans egipcis, desallotjats del poder en un cop d'Estat al juliol

El Govern egipci ha declarat persona no grata l'ambaixador turc al

Caire i l'ha instat a abandonar el país àrab com a resposta a la " interferència " d'Ankara en els assumptes interns d'Egipte . Les relacions entre els dos països han estat marcades per les tensions des de l'enderrocament a principis de juliol del rais islamista Mohammad Mursi , un estret aliat del govern turc presidit per Recep Tayip Erdogan , també d'ideologia islamista .

"Els mandataris [ turcs ] han persistit en les seves posicions injustificades i inacceptables en intentar provocar un gir en la comunitat internacional contra els interessos d'Egipte , i també en recolzar les reunions amb grups que intenten crear inestabilitat al país" , diu un comunicat públic realitzat pel ministeri d'Afers Exteriors , en el qual es qualifica l'actitud de Turquia d '"una ofensa a la voluntat popular" .

Del fet de la seva afinitat ideològica , el Partit de la Justícia i el Desenvolupament d'Erdogan manté unes relacions orgàniques amb els Germans Musulmans , la històrica organització islamista egípcia que va governar el país àrab fins al mes de juliol . Des de llavors , el primer ministre turc ha criticat en reiterades ocasions les autoritats egípcies , expressant la seva solidaritat amb la Germandat i sol · licitant públicament l'alliberament de Morsi .

El seu últim comentari en aquesta línia va tenir lloc només unes hores abans que el Caire decidís rebaixar les relacions diplomàtiques entre els dos països al nivell

"Egipte va estar esperant durant setmanes un canvi en el to i l'actitud del Govern turc . Però la seva paciència s'ha acabat . La interferència d'Ankara no s'ha limitat a les paraules , sinó també als fets " , sosté Nishat al- Dihi , un comentarista especialitzat en les relacions entre Egipte i Turquia , que no espera una millora de la situació a curt termini . " Erdogan és molt tossut , no sol escoltar els seus assessors . Així doncs, no preveig canvis fins a les eleccions legislatives turques de l'any vinent ".

Segons la Federació de Cambres de Comerç d'Egipte , el volum anual dels intercanvis comercials entre els dos països ascendeix a uns 4.000 milions d'euros . Tot i que els actors econòmics dels dos països han intentat aïllar-se de les turbulències polítiques , al- Dihi considera que la picabaralla sí que tindrà repercussions en aquest àmbit . " Turquia sortirà perdent econòmicament , perquè per a ella Egipte representa un mercat més important , i no només a nivell d'exportacions , sinó també de turisme" , sosté .

Després del cop d'Estat del 3 de juliol , Egipte ha patit diversos esclats violents que s'han cobrat la vida de centenars de persones . Tot i que les forces de seguretat han arrestat la pràctica totalitat de la cúpula dels Germans Musulmans i almenys a 2.000 dels seus simpatitzants , l'agrupació islamista i els seus aliats han estat capaços d'organitzar manifestacions de protesta periòdiques per tota la geografia egípcia . L'última jornada de mobilitzacions , divendres passat , es va saldar amb la mort de tres persones durant altercats amb la policia en diverses ciutats .


Situació en egipte