Issuu on Google+

ORIENTACIONS SEXUALS

Laura Sierra i Paula Morales 4t ESO


ORIENTACIONS SEXUALS L'orientació sexual fa referència a l'atracció sexual, emocional o romàntica definida pel sexe biològic (femení o masculí). Hi ha diferents orientacions sexuals, les més conegudes són: l'heterosexualitat, l'homosexualitat i la bisexualitat. No se sap que determina per què algú té una orientació sexual o una altra. A la majoria de persones l'orientació sexual sorgeix a l'adolescència i no la podem triar. Actualment molts científics creuen que es defineix basant-se en els factors biològics, d'aprenentatge i de l'entorn. Tot i això hi ha gent que creu que és una malaltia o un trastorn psicològic, això fa que moltes persones que no són heterosexuals intenten canviar la seva orientació, sigui voluntàriament, obligat o pressionat per algú. A conseqüència existeixen les anomenades teràpies de conversió Les teràpies de conversió són teràpies psicològiques que tenen com a objectiu canviar l'orientació sexual d'una persona que és part de la comunitat LGBT per a què sigui "normal", o sigui heterosexual. Aquesta teràpia normalment és dona en casos en què el pacient és menor d'edat, el qual no pot negar-se, i amb una família amb profundes creences religioses. Aquestes resulten altament perjudicials per als pacients, ja que poden arribar a desenvolupar depressió o ansietat.


HETEROSEXUALITAT

“Inclinación erótica hacia individuos del sexo contrario.” -RAE

L'heterosexualitat és quan una persona se sent atreta sexualment o romànticament per una altra del sexe contrari. Un home heterosexual es sent atret per una dona i una dona heterosexual per un home.

HOMOSEXUALITAT “Dicho de una persona: Inclinada sexualmente hacia individuos de su mismo sexo. ” -RAE

L'homosexualitat és l'interès i l'atracció sexual, emocional, romàntic i afectiva cap a les persones del mateix sexe. Vol dir que una dona homosexual se sent atreta per altres dones i els homes per altres homes.

PANSEXUALITAT Etimologia:

pan: prefixe grec que vol dir tot

Pansexual és aquell que se sent atret per qualsevol persona independentment del seu sexe o gènere.

ASEXUALITAT

“Sin sexo, ambiguo, indeterminado.” -RAE

L'asexualitat és definida com la manca d'algun tipus d'orientació sexual, això vol dir que la persona no manifesta atracció sexual física o emocional cap a qualsevol individu de qualsevol gènere.


DEMISEXUALITAT Etimologia:

demi: del llatí, mitj

La demisexualitat és la falta d'atracció sexual cap a les persones a no ser que es tingui una forta unió emocional amb algú, sense importar el seu sexe. Això no vol dir que aquesta persona no pugui mantenir relacions sexuals una vegada troben a "la persona".

POLISEXUALITAT La polisexualitat és una orientació sexual en la qual les persones polisexuals són atretes per més d'un gènere o sexe, però no es consideren bisexuals, ja que neguen la condició dels gèneres tradicionals , és a dir, neguen la creença de què només hi ha homes i dones. No s'ha de confondre amb la pansexualitat, ja que ''Pa'' vol dir tots, i ''Poli'' vol dir molt però no necessàriament tots perquè a una persona polisexual no li poden agradar totes les orientacions sexuals.

ANTROSEXUALITAT És un terme aplicat a aquelles persones que desconeixen la seva orientació sexual, però hi ha una flexibilitat sexual que els permet crear vincles amorosos amb qualsevol persona de qualsevol gènere e identitat.


BISEXUALITAT

“Dicho de una persona: Que mantiene relaciones tanto homosexuales como heterosexuales.” -RAE

La bisexualitat es defineix com l’atracció cap a persones d’ambdós gèneres (masculí i femení). Però no és necessàriament que t'agradin els dos sexes de la mateixa manera, amb la mateixa intensitat i al mateix nivell, sinó que un pot agradar-te més, menys o igual. La bandera de l’orgull bisexual va ser dissenyada per Michael Page i té tres colors: Magenta: representa l’orientació homosexual Lavanda: representa les dues orientacions Blau: representa l’orientació heterosexual ‘’I’m a bisexual Cuban-American

woman, and I’m so proud of it’’-L . Jauregui

La bisexualitat sempre ha estat present al llarg de la historia però no ha tingut la mateixa visibilitat i acceptació que altres sexualitats; Podem destacar a alguns personatges bisexuals importants com Juli Cèsar i Alexandre el Gran. El terme bisexual no apareix fins al 1890, ja que fins llavors es coneixia com ‘’estat d’intersexualitat patològica’’ a falta de terme per denominar aquesta sexualitat, encara que mai va ser vista com una. Després d’això alguns teòrics van intentar explicar-la; Freud va ser un dels primers, i planteja que totes les persones som bisexuals per naturalesa i a mesura que passa el temps les persones es tornen homosexuals o heterosexuals depenen de la relació amb la societat. Una altra teoria va ser la del biòleg Alfred Kinsey, anomenada Escala de Kinsey; Consisteix en sis números, del 0 al 6 i més a més la X, el 0 seria ser 100% heterosexual, el 6, pels que son 100% homosexuals, això significa que el 3 seria una persona bisexual, i els altres números serien una variació. La X és per a les persones que no tenen atracció a un gènere, els asexuals. Aquesta teoria no es realitza a través d’un examen mèdic o psicològic, sinó mitjançant una autoavaluació basada en les experiències vívides.


Al llarg de la historia s’han anat creant diversos mites o creences a conseqüència de rebuig de les persones cap a aquesta sexualitat. Alguns d’ells són: -Els bisexuals estan confusos - Les persones bisexuals tenen més malalties de transmissió sexual - Tenen més probabilitat de ser infidels amb la seva parella Per desgràcia tot i ser reconeguda com a una sexualitat vàlida, els bisexuals encara no són acceptats i pateixen de “bifòbia” tant per part dels heterosexuals com per part del col·lectiu LGBT. Per molts només existeixen dues sexualitats, heterosexual i homosexual, i creuen que els bisexuals estan en una etapa de transició.


TRANSSEXULITAT “Dicho de una persona: Que se siente del sexo contrario, y adopta sus atuendos y comportamientos.”-RAE

La transsexualitat més que una orientació sexual és una identitat de gènere, on no hi ha una concordança en la identitat de gènere i en el cos. Això vol dir que la persona transsexual se sent identificat amb al sexe oposat amb el qual ha nascut. Les persones transsexuals sotmeten el seu cos a procediments hormonals i quirúrgics per modificar-lo i fer-lo coincidir amb la seva identitat de gènere. ‘’Call me, Caitlyn’’ -Caitlyn Jenner Una persona transsexual pot identificar-se amb diferents orientacions sexuals, ja que la transsexualitat no implica l'homosexualitat. Més a més l'orientació sexual és el que t'agrada, i la identitat de gènere és que/qui ets com a persona. Però la transsexualitat no és l'única identitat de gènere que existeix. Algunes de les més conegudes són: -Cisgenere: Persones on la seva identitat de gènere i sexe biològic concorden amb el comportament socialment assignat. -Transgènere: Identifica als que naixen amb el físic i genitals d'un sexe, però des de la infantesa senten que el seu sexe i gènere és l'oposat al que els '' correspon ''. -GenderQueer: Són les persones on el seu gènere no està representat dins dels gèneres binaris, o sigui home o dona. Per tal cosa no s’hi identifiquen exclusivament amb una d'aquestes dues identitats. Poden identificar-se amb tots dos o amb cap. -Travestis: És qualsevol persona, de qualsevol sexe biològic, que utilitzi la vestimenta socialment assignada al gènere oposat ja sigui per diversió, fetitxe, etc. -Transformistes: És una expressió artística on una persona assumeix, per a un espectacle, un paper o identitat de gènere diferent de la que li correspon socialment.


“El verdadero problema del transexual, hoy, no es que esté atrapado en un cuerpo equivocado. El verdadero problema del transexual, hoy, es que está atrapado en una mentalidad social equivocada.”

-Yliana Sánchez El fenomen de la transsexualitat està reflectit en totes les cultures i al llarg dels temps. Hi ha infinitat de documents o relats mítics o històrics de tot tipus, que fan referència i suggereixen l'existència de transsexuals en la història de la humanitat. En unes societats se'ls ha idolatrat, en altres se'ls ha marginat i rebutjat.Orientacions Sexuals