Page 1

El sol i l’eriçó Conte popular a Bulgària il·lustrat per Fina Rifà Adaptació Jordi Roura


El Sol estava molt content. Fixeu-vos quina cara! Estava tan content que va voler fer una festa. Hi va convidar tots els animals del bosc: esquirols, guineus, papallones i pardals. Tots.


Aquest animal petit és l’eriçó que també hi estava convidat.


El Sol que ĂŠs molt generĂłs va tenir cura que no hi faltĂŠs res i que tot fos molt bo. Els animals menjaven a desdir i es llepaven les potes. Cantaven, ballaven, feien gresca i estaven molt contents. Tots.


Bé, tots no. Mireu qui hi ha aquí... A un racó hi ha l’eriçó que no deia res a ningú i en comptes de menjar totes aquelles llaminadures fixeu-vos què feia: rosegava unes pedres i no ho sentiu però rondinava en veu baixa.


El Sol que es pasejava mirant que a ningú no li falti res se’n va adonar del que passava i se’n va anar al racó de l’eriçó i li va dir: Què fas eriçó? Si no estàs satisfet només cal que m'ho diguis i et faré dur els menjar que vulguis. Deixa de rosegar aquestes pedres i demane'm. No vull res. Prefereixo rosegar aquesta pedra perquè hi ha una cosa que no em puc treure del cap. Veuràs, se m'ha acudit que, encara que fins avui tu ets l'únic Sol, jo ja passo força calor. Però ara et casaràs i, segurament, voldràs tenir fills. Què passarà si neixen més Sols?


Farà tanta calor que totes les plantes s'assecaran, i la terra es convertirà en un desert. Què menjarem llavors? Val més que m'acostumi ara a menjar pedres, perquè més endavant, quan damunt de la terra no hi quedin més que pedres, ja em semblaran bones i les menjaré a gust.


Quan el Sol va sentir el que deia l'Eriçó es va posar molt seriós i, sense dir res, es va allunyar. Al cap d'una estona, el Sol, amb posat trist, va tornar amb tots els animals i els va dir: Amics meus, em fa l'efecte que haureu de tornar a casa vostra. He decidit que pel bé de tots és millor que no em casi. I és per això que avui dia al cel només hi ha un sol.


Al veure que s'havia acabat la festa per culpa de l'Eri莽贸 tots els animals s'hi van llan莽ar al damunt amb l'intenci贸 de clavar-li una bona pallissa.


Però ell es va amagar a temps, i no es va atrevir a sortir fins més tard que tots havien marxat. Fins aquell moment l'eriçó no tenia punxes. Però després del que va passar, el Sol li va donar les pues per tal que es pogués protegir dels altres animals.


Per això es pot convertir en una bola i no té por de ningú.

El sol i l'ericó  
El sol i l'ericó  
Advertisement