Page 1

Digitaal werkboek Laura Kiwiet

1


Inhoud 1. Drie ruimtes

3

2. Objecten in een ruimte

5

3. Brainstromen

6

4. Research

8

5. Synopis

9

6. Foto opdracht

10

7. Teken een luchtballon

11

8. Storyboard

12

9. Reflectie

13

10. Bijlage - Tekst research - Mind maps

16

2


1. Drie ruimtes

- Onrealistisch - Kleurig - Zweverig - Fantasie Dit is een schilderij van Dali. Het lijken op molens maar de wieken zijn van vlinders. Door het kleurgebruik heeft het schilderij een sprookjesachtige sfeer. Door de diepte lijkt het oneindig door te gaan.

3


- Oneindig Dit is een foto van het Omniversum in Den Haag. Dit is een bioscoop die helmaal rond is. Doordat het helemaal rond is krijg je bij zo’n film een ‘immersive’ beleving.

- Fantasie - Interactief - Levendig - Onrealistisch Dit is een plaatje van een Mario spel. Dit is een immersive beleving omdat het een onrealistisch spel is. Doordat het spel interactief is ga je er helemaal op inleven. Dit maakt het een immersive omgeving.

4


2. Objecten in een ruimte

5


3. Brainstormen Wat is de eerste ruimte die je je kunt herinneren? De woonkamer van het eerste huis van mijn ouders, ik ben daar verhuist toen ik net 6 was. Kun je nog objecten noemen en beschrijven die daar waren? Bedden, stoelen, tafels en andere huiselijke dingen. Wat is de grootste ruimte waar je ooit in geweest bent? De brabant hallen in Den Bosch. Wat is de kleinste ruimte waar je ooit in geweest bent? De WC bij een vriendin van mij, de WC daar is zo klein dat wanneer je lange benen hebt je de deur geeneens dicht kan doen. Waarom voel jij je in sommige ruimtes prettig? Als ik me op me gemak voel ik een ruimte dan is die ruimte vrijwel altijd binnen en niet buiten. Daarnaast ligt het ook zeker aan de mensen die in die ruimte zijn. Als ik mensen ken dan voel ik me vaak veel meer op mijn gemak. Waarom voel jij je in sommige ruimtes onprettig? Ik kan me ineens heel erg onprettig in een ruimte voelen als ik weet dat er ergens een spin zit. Zelfs in mijn eigen kamer kan ik me dan ineens heel erg ongemakkelijk voelen. Ik kan dan echt niet slapen of rustig zitten totdat ik weet dat die weg is. Van welke ruimtes of omgevingen waar je nog nooit bent geweest kun je je toch wel een voorstelling van maken? Het oerwoud.

Van welke ruimtes of omgevingen kun je je helemaal geen voorstelling maken? Onbekende planeten. Kun je je nog een ruimte herinneren van een enge film? Beschrijf die. Een kelder waarbij 2 mannen die onbekend van elkaar waren vast zaten aan een ketting. Kun je je nog een ruimte herinneren van een feel-good-movie? Beschrijf die. Ik kijk niet zo heel vaak feel-good films. Ik kan me nog wel een film herinneren die ging over de carrière van een voetballer en daarin zag je een heel groot voetbal stadion, volgens mij die Real Madrid. A B C D E

Alvermannen Bomen en bloemen circus Dromen Engelen 6


F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

FeeĂŤn grotten Heelal

Kermis Luchtballon Metro Natuur Ondergrond Planeten en paddestoelen Raketten Sneeuw Tinkerbell UFO’s Vliegende eilanden Winter IJspegels Zonnestralen

7


4. Research Mijn immersive space gaat over een elfjes wereld. Echter gaat het niet over hun wereld, maar meer over hoe onze wereld er uit zou zien als er alleen maar elfjes zouden wonen. Om mijn 2 ruimtes te onderscheiden verdeel ik ze in onder de grond, de aarde en boven de aarde. Wat er precies komt dat weet ik nog niet. Voor het ondergrondse zit ik te twijfelen tussen een grot, onder de zee en de metro. Voor het aardse twijfel ik nog tussen een bosachtige sfeer, een kasteel of een circus en kermisachtige sfeer. Voor de derde ruimte twijfel ik nog tussen het heelal en een wolkenkasteel. Na deze research hoop ik hier meer duidelijkheid over te hebben. Overeenkomsten tussen elfjes en deze onderwerpen: - elfjes leven volgens de mythe in bossen maar ook in grotten. Moodboard

Voor meer research zie bijlage.

8


5. Synopsis De wereld als er alleen maar elfjes zouden wonen. Hiermee zou ik graag van iets wat niet direct met elfjes of prinsesachtige dingen geassocieerd word toch die sfeer geven. Ruimte 1 (beginscherm) De aarde Hier komt een kermisachtige sfeer. Er zullen wat kermis actraties komen staan en er komen wat circusdieren. Daarnaast word het een groene omgeving dus een bos of een grasveld. Er zal een luchtballon of een racket zijn om je naar de ruimte boven de aarde te brengen. Er zal een bordje met underground staan, zoals het echte metrobord is om je naar de ruimte onder de grond te brengen. Daarnaast zullen in deze ruimte veel elfjes rond vliegen. Hier zullen iets donkerder kleuren gebruikt worden dan in de andere twee ruimtes. Deze kleuren zijn echter nog steeds wel vrij licht. Er zouden hier kermisattracties kunnen bewegen en dieren kunnen lopen. Ruimte 2 Het Heelal Hier komen verschillende zwevende eilanden en planeten. Daarnaast zullen er veel gekleurde sterren zijn. Op 1 van de eilanden zullen een aantal huizen staan. Op een aparte planeet staat een bordje met underground, om je naar de derde wereld te brengen en een kermisatractie om je naar de eerste wereld te brengen. Hier komt een magische sfeer in de ruimte. De kleuren die gebruikt gaan worden zullen fellere kleuren zijn dan in de andere twee werelden. In deze ruimte zouden er ufo’s kunnen vliegen en sterren kunnen bewegen. Ruimte 3 Metro station Voor het ondergrondse werk ik mijn metrostation idee uit. Dit leek me het leukst en het origineelst. De metro zal eruitziet als een prinsessen koets en de reclame posters op de muur die brengen je terug naar de vorige twee werelden. Er zal een bijzondere metro kaart op de muur komen. Hier zullen meer donkere pastelachtige kleuren gebruikt gaan worden. Er zou hier een bewegende metrokaart kunnen zijn en bankjes waar elfjes op kunnen zitten. Mijn tekenstijl Na het bekeken te hebben van verschillende tekenstijlen ben ik achter de tekenstijl gekomen die het beste bij mij en mijn opvatting van mijn wereld past. Een 2D cartoon tekenstijl zonder omlijning het word dus heel basic. Dit past het beste bij omdat ik niet zo goed kan tekenen en hiermee de kleuren en de objecten in mijn wereld het best tot hun recht komen.

9


6. Foto opdracht

10


7. Teken een luchtballon

11


8. Storyboard

12


9. Reflectie IDEEFASE

1. Welke manieren werken voor jou het beste om op ideeën voor een productie te komen? Voor mij is de beste manier om op ideeën te komen om gewoon bezig te gaan. Dan heb ik een goed beeld over wat ik aan kan en niet. 2. Hoe ben je tot je uiteindelijke beslissing voor een onderwerp gekomen? Welke argumenten had je daarvoor? Dit is mijn derde herkansing, ik wist dat ik nu iets moest kiezen en daarbij moest blijven. Dat ik makkelijker moest nadenken en bij mijn eerste keuze moest blijven want anders komt er helemaal niks van bij mij. 3. Wat was de visie op je onderwerp en waarom heb je deze gekozen? Ik wou een elfjeswereld creëren. Maar ik wou niet perse iets heel sprookjesachtig doen. Daarom wou ik een menselijke wereld creëren maar dan hoe die eruit zou zien als hij door elfjes bewoond zou worden. 4. Wat zou je de volgende keer anders doen? Meer research doen, ik heb ik de vorige keren dat ik het vak heb gedaan al met andere stijlen gewerkt. Deze zijn toen niet goed afgelopen, o.a. met foto stopmotion. Daarom wou ik nu iets simpels en heb ik daar misschien niet genoeg research aan besteed. 5. Hoe zou je nu het begrip ‘immersiveness’ willen definiëren? Als iets overheersend, iets kleurijks en iets waar je ingezogen word. VORMGEVING

1. Wat is voor jou het moeilijkste bij het vormgeving en hoe overwin je die moeilijkheden? Voor mij was het tekenen het moeilijkst. Ik wist in eerste beginsel niet goed hoe je met flash kon tekenen. Toen mij dat eenmaal duidelijk is uitgelegd vond ik het veel makkelijker en leuker dan ik dacht.

13


2. Hoe heb je ‘immersiveness’ proberen te bereiken en is dat gelukt (in hoeverre wel, in hoeverre niet)? Ik heb immersiveness proberen te bereiken doormiddel van veel kleurgebruik. Er zit vrijwel geen wit en nauwelijks zwart in mijn immersive space. Wat minder goed is aan mijn immersive space zijn het perspectief en de diepte. Daarnaast zou er misschien een meer immersive gevoel geweest zijn als het 3d was geweest. 3. Hoe heb je geprobeerd om je visie over te brengen in je movie en is dat gelukt (in hoeverre wel, in hoeverre niet)? Mijn favoriete wereld van de drie werelden is de metro wereld. Deze omdat deze naar mijn idee het meest origineel is. Hiermee heb ik geprobeerd om de elfjes in het alledaagse menselijke leven neer te zetten. Minder goed is dat ik meer aandacht heb besteed aan de omgeving dan aan de elfjes zelf. Dit maakt het minder een elfjes wereld. 4. Hoe bereik je het effect dat een gebruiker niet het gevoel heeft in een applicatieinterface terecht te zijn gekomen, maar in een omgeving? Door middel van heel veel kleurgebruik en bijna geen zwart en wit meer. 5. Welke aspecten van je vormgeving zijn gelukt en welke niet? Hoe zouden de nietgelukte aspecten kunnen worden verbeterd? Ik vind eigenlijk alle achtergronden van al mijn werelden heel goed gelukt. Voornamelijk de zon en de lucht van de aardse wereld daar ben ik heel blij mee. Ik vind het makkelijker om in grote vlakken te werken, daarom zijn de achtergronden naar mijn mening ook beter gelukt dan de andere aspecten van de werelden.

6. Wat heb je bij de vormgeving gehad aan de research? Kun je dat aanwijzen? Ik ben tijdens het zoeken van beeldmateriaal er al heel snel achtergekomen dat een cartoonachtige stijl meer mijn ding was. Daarnaast zo min mogelijk gedetailleerd, ookal zie je dat de boven aardse ruimte meer getailleerd is en de ondergrondse ruimte het minst. Ik vond het leuk om hier een verschil in te doen. Dit is omdat het heelal in het echt ook een stuk complexer is dan een metrostation.

7. Wat zou je de volgende keer anders doen? Ik zou meer research doen en beter nadenken over wat er precies in mijn ruimtes moest gaan komen.

14


MOVIE 1. Kan de gebruiker zelf zien/ontdekken welke onderdelen van je ruimte interactief zijn? Nee dit helaas niet gelukt. Hopelijk spreekt het voor zich. Maar ik denk dat dit stuk zeker veel verbetering nodig heeft. 2. Is de navigatie naar de andere ruimtes duidelijk? Er is helaas geen Mouse over. Wel heb ik elke keer hetzelfde object gebruikt om naar een andere ruimte te komen. 3. Welke geluiden/muziek heb je gebruikt en had dit het bedoelde effect? Ik heb geen tijd meer gehad voor geluid. Als ik dit nog wel er bij had gedaan dan had mijn vriend er een muziek achter gemixt. Deze was dan was sprookjesachtig geweest. 4. Wat zou je de volgende keer anders doen? Qua movie zou ik heel veel anders doen. Ik heb de tijd die hierin gaat zitten heel erg onderschat. Ik zou de volgende keer in ieder geval een Mouse over doen bij alles. Elke keer als ik dat nu probeerde dan liep de flash movie daarna vast. Ik zou dus vooral meer tijd nemen, want het heeft gewoon veel tijd nodig.

15


10. Bijlage Algemeen Bron: Wikipedia; Elfjes: Elfen leven doorgaans in bossen, bloemen, aan rivieren en bronnen maar soms ook ondergronds (zoals grafheuvels). Ze worden doorgaans afgebeeld als kleine jonge mannen en vrouwen met een haast bovennatuurlijke schoonheid. Ze bezitten grote wijsheid en ze zijn meestal goedaardig en helpen de mens. Vaak worden elfen afgebeeld met puntoren en vleugels. Soms lijkt de elf (of alverman) in verhalen op een kabouter, fee of nimf. Het Elfenland is verborgen, de Ieren noemen het spookeiland Hy Breasail en de oude Britten noemen het eiland Man. Avalon is het beroemdste elfeneiland, koning Arthur werd gekroond in Elfenland en werd er nogmaals naartoe gebracht nadat hij dodelijk verwond werd. Vier elfenkoninginnen verzorgen hem en hij slaapt in het hart van een elfenheuvel tot hij het land weer zal regeren. Andere plaatsen zijn Annwfyn, Tír na nÓg, Tire Nam Beo, Tirn Aill, Mag Mor, Mag Mell en Tir Tairngire. Voor het eiland Gresholm ligt de Groene Weide der Bekoring onder de zeespiegel. Ondergronds Grot: Een grot is een (natuurlijk gevormde) onderaardse ruimte. Hierbij gaat het vaak om grotere ruimten. Wanneer een dergelijke onderaardse ruimte kleiner, nauwer en/of moeilijker toegankelijk is, wordt gesproken van een hol(te). Een grot kan uit een aantal hol(t)en bestaan. Het woord spelonk wordt soms gebruikt voor wat nauwere holen, met name in de Bijbel (onder andere spelonk van Machpela) en de Koran (onder andere Soera De Spelonk). Grotten bestaan meestal uit gangen (galerijen) en zalen, vaak op verschillende verdiepingen, die dan onderling door putten verbonden zijn. Vaak heeft een grot meerdere ingangen. Het kunnen dus echte doolhoven zijn, en ze kunnen gigantische afmetingen hebben. De langste grot ter wereld is Mammoth Cave in Kentucky (Verenigde Staten). De galerijen van deze vrijwel horizontale grot totaliseerden in 2013 ongeveer 643 km in lengte. De diepste grot en tevens meest verticale grot ter wereld is Krubera, in Georgië. Tussen de ingang en het diepste punt is er 2197 m niveauverschil. De eerste grot ter wereld waarin speleologen de magische diepte van 1000 m bereikten, in augustus 1956, was de Gouffre Berger in Frankrijk. In 2013 waren er over heel de wereld reeds 97 grotten bekend die dieper waren dan 1000 m. Tweederde daarvan is gelegen in Europa. Grotten worden vaak gevormd door oplossing van kalksteen (calciet) in koolzuurhoudend water. Het is dan een karstverschijnsel. Vaak komen in grotten ook druipstenen voor. De meerderheid van kalksteengrotten zijn ooit gevormd door een ondergrondse rivier of watertafel. Ze kunnen vandaag 16


de dag nog steeds doorlopen worden door een ondergrondse rivier, men spreekt dan over actieve grotten. Indien de rivier verdwenen is en de grot is drooggevallen, spreekt men over fossiele grotten.

Zeebodem: De zeebodem of oceaanbodem is het door zeewater bedekte deel van het aardoppervlak. De zeebodem bestaat uit de continentale marge langs de randen van de continenten, de eigenlijke oceaanbodem (de abysale vlakte) en de oceanische troggen. De diepste zeebodems liggen in de bathyale en abysale zones van de waterkolom, het zijn zeer duistere gebieden, waar alleen gespecialiseerde organismen leven, die bestand zijn tegen de hoge druk. Metro: Een metro (ook wel ondergrondse of stadsspoorweg) is een vorm van openbaar spoorwegvervoer in grote steden of agglomeraties die gebruikmaakt van een conflictvrije baan (ongelijkvloerse kruisingen). Dat betekent dat de lijn meestal is aangelegd in een tunnel of op een viaduct. De metro kenmerkt zich door een hoge rijfrequentie en een grote reizigerscapaciteit en houdt zowel wat betreft snelheid als stationsafstand en gewicht van het rollend materieel het midden tussen trein en tram.

Aarde

Kermis: Van oorsprong is een kermis een jaarmarkt ter gelegenheid van de wijdingsdag van de parochiekerk van een plaats. Kermis is dan ook een verbastering van kerkmis of kerke-misse. Op die dag stroomde het volk samen om de patroonheilige te vereren en om zich te vermaken. In stedelijke gebieden verloor de kermis vaak zijn band met het religieuze feest dat eraan ten grondslag lag, maar in vele dorpen gaan beide nog hand in hand en gaat er op de wijdingsdag een processie uit. Kermis wordt gedurende enige dagen gevierd en het heeft zich ontwikkeld tot een commercieel evenement. Vroeger was de kermis vaak een van de weinige uitgaansmogelijkheden. De Tilburgse Kermis is uitgegroeid tot de grootste kermis van de Benelux. Een kermisattractie wordt in het jargon een spul of zaak, in Vlaanderen een stiel genoemd. Een kermisexploitant heet in Nederland ook wel spullenbaas. In Vlaanderen spreekt men van een foorkramer of voyageur en in het Verenigd Koninkrijk en in de Verenigde Staten showman.

Bos: Bos is een vegetatie die voornamelijk uit bomen bestaat met de daarbij behorende ondergroei van planten en struiken. De kruidlaag is de laag planten tot 135 cm hoog en de struiklaag is die van 135 tot 800 cm hoog. Daarboven wordt van de bomenlaag gesproken. Een bos is officieel een bos als 64 % van de lucht bedekt is met boomtoppen. 17


Een bos is in Nederland, volgens de Boswet[1] officieel een bos als 10 are (1000 vierkante meter) uit bomen bestaat, of bij een rijbeplanting (1 of meer rijen) van ten minste 21 bomen. Er zijn echter andere definities in omloop. In de bossen kwamen vroeger grote grazers (Wisent, Oeros, Tarpan, Edelhert, Eland) voor, die open terrein open hielden totdat er stekelige begroeiing als braam en meidoorn opkwam. Eikels werden aan de rand door Vlaamse gaaien of eekhoorn verstopt als wintervoer. Sommige eikels werden niet teruggevonden en werden het begin van een nieuw bos. Modern bosbeheer betekent vaak de omvorming van productiebos tot meer natuurlijk gemengd bos met inheemse loofbomen. In Nederland worden theorieën over het ontstaan van oerbos in de lage landen aan de praktijk getoetst in projecten als de Gelderse Poort en de Oostvaardersplassen, waar nauwelijks beheer is en geen aanplant van bomen. Ook kent men daar een zestigtal bosreservaten grote en kleine gebieden met verschillende typen bos waar niet meer wordt ingegrepen in de bosontwikkeling.

Kasteel: Een kasteel is een zelfstandig versterkt bouwwerk dat onder middeleeuwse omstandigheden te verdedigen was.[1] Het kasteel combineerde oorspronkelijk de functies van verdedigbaarheid en bewoonbaarheid aan een beperkte groep mensen, variërend van een adellijke familie tot een militair garnizoen.[2] Een kasteel is als militaire structuur groter dan een toren maar kleiner dan een versterkte stad. Een kasteel kan bestaan in een stad, maar moet daarvan kunnen worden afgesneden door het sluiten van een hek of het ophalen van een ophaalbrug.[3] Een sterk kasteel wordt ook wel aangeduid als burcht of slot. Hoewel over de reikwijdte van het woord kasteel kan worden gediscussieerd, wordt het in ieder geval gebruikt om een private versterke woonplaats van een heer of edele aan te duiden. Dit ter onderscheid van een paleis, dat niet versterkt is, van een fort dat niet de woonplaats is van de adel en van een ommuurde stad die een collectieve verdediging vormt. De benaming kasteel wordt ook wel gebruikt voor jongere bouwwerken die qua vorm aansluiten bij een kasteel. Boven de Aarde Heelal: Het heelal of universum in de astronomie ofwel de kosmos in de kosmologie zijn synoniemen voor alle materie en energie binnen het gehele ruimte-tijdcontinuüm waarin wij bestaan. Over het algemeen wordt aangenomen dat het heelal is ontstaan volgens de bigbangtheorie. Volgens de huidige stand van zaken van deze theorie is het heelal circa 13,75 miljard (± 1%) jaar geleden ontstaan. Er valt voorts nog een onderscheid te maken tussen het 'zichtbare heelal' en het 'theoretische heelal'. Het zichtbare heelal omvat dat deel van het heelal waarvan sinds het "begin der tijden" licht 18


ons heeft kunnen bereiken. Omdat de snelheid van het licht eindig is, is ook het zichtbare heelal gemeten vanaf het "begin der tijden" eindig. Het theoretische heelal omvat de theoretische modellen die in de kosmologie een mogelijke structuur beschrijven waarin het zichtbare heelal wellicht 'ingebed' is. Deze worden behandeld in bijvoorbeeld de verschillende snaartheorieĂŤn en de theorie over een mogelijk multiversum. Wolken Een wolk is in de aardse atmosfeer een op het oog samenhangende verzameling van merendeels zwevende waterdruppeltjes of ijskristalletjes of een combinatie hiervan. De waterdruppeltjes en ijskristalletjes ontstaan door condensatie of verrijping van onzichtbare waterdamp daar waar de relatieve luchtvochtigheid boven de 100% is gekomen

Mind maps

.

19


20

Ontwerprapport laura kiwiet