Page 1

L K

L a u ra Ke t t i n g

V4H1

65020

Grafisch Lyceum

BE WIJ ZEN MAP


L K

INHOUDSOPGaVE

Jaargang 2012, editie 7 Schuurfeest

Ploegwedstrijden

Plannen met mannen

Hallo allemaal, Na een tamelijk natte “zomer” zijn we bijna weer op het einde van het verenigingsjaar gekomen. Sinds de vorige editie van de SMOUT hebben we niet stil gezeten als vereniging en zijn er een hoop activiteiten georganiseerd.

we een uitwisseling gehad, waarbij de jongeren van Joek naar Flakkee zijn gekomen en zijn we met een bus naar schuurfeest Poldervaart geweest.

Zoals jullie op de agenda kunnen zien, gaan we in november weer naar de Agritechnica en hopen we nog een dropping te organiseren aan het eind van dit jaar.

Denk hierbij aan schuurfeest Middelharnis wat weer een ouderwets geslaagd feestje was, verder hebben

WHATS IN?

SCHUURFEEST POLDERVAART

Pagina

Zaterdag 11 juni was het schuurfeest Middelharnis en bovendien mijn allereerste schuurfeest die ik als bestuurslid mede heb georganiseerd.

Pagina Leuke fotos van verschillende schuurfeesten en reacties van onze feestbeesten. Pagina Leuk interview met een paar van onze leden, je komt nu een hoop over ze te weten! Pagina Een puzzel die je zeker niet alleen kunt oplossen.

Puzzel

Dirksland weer achter de rug en kunnen we wederom terugkijken op een zeer geslaagd schuurfeest!

Ook hebben we geholpen bij de eerste foodfight, georganiseerd door de foodfight commissie, welke ik nogmaals via deze weg wil bedanken voor het behaalde succes! Verder hebben we inmiddels ook schuurfeest

Plannen met mannen. een leuk idee om te koken met mannen alleen!

Moppen

Dit is een uitgave van Euro Delta Jongeren afd. Goeree-Overflakkee

VOORWOORD

De week van het opbouwen stond bij mij ook in het teken van mijn afstudeeropdracht van de Middelbare Agrarische School. Vrijdag 10 juni moest ik het verslag presenteren op school en heb ik mijn eindopdracht behaald, dus was er reden genoeg om er een nog mooier feest van te maken! Rond 23.00 uur stond er een lange rij voor de ingang, dit komt mede doordat de handtassen allemaal gecontroleerd moesten worden.

Uw vertrouwen waard

Veel leesplezier!

Wij beschikken over diverse specialisaties waarvan wij U hieronder een kleine impressie geven. Als u zich wilt laten informeren wat MCF voor u kan betekenen op het gebied van verkoop, verhuur en service van tractoren en werktuigen, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Mijn taak tijdens de schuurfeesten is actief achter de bar als barcommissaris. Ik doe dat dit jaar samen met André van Leeuwen, omdat hij volgend jaar uit het bestuur gaat neem ik zijn taak als barcommissaris over. De taak als barcommissaris houdt vooral in dat je de vrijwilligers op de afgesproken plek neerzet, dat je de voorraad van de drank in de gaten houdt en wanneer de vrijwilligers vragen hebben, dat je ze te woord staat en zorgt dat alles goed verloopt. Ook dit jaar waren de Celebrations weer aanwezig en is het ze gelukt om er een gezellig avond van te maken. Ik vond het een hele gezellige avond waarin alles goed is verlopen! Met dank aan alle vrijwilligers die hebben geholpen op het schuurfeest! Zonder jullie is het niet mogelijk een schuurfeest te organiseren!

MCF Uw New Holland dealer, het adres voor tractoren, verreikers, tuin en park gamma, landbouwmachines en graaf en laadcombinaties. Tevens de specialist voor het onderhoud aan uw rollebde materieel,

Houd U ook van recht? Dan heeft MCF de oplossing voor u! GPS-ASSISTANT is ontwikkeld voor al uw hydraulisch verstelbare werktuigen achter een Trimble Autopilot trekker.

www.gebrvnderhoek.nl

www.gps-assistrant.nl

MCF, de importeur van Irrifrance beregeningshaspels. De irrifrance serie is de meest uitgebreide serie beregeningshaspels, Irrifrance kent voor iedere wens of toepassing de juiste oplossing.

MCF verkoopt Quads van het merk YAMAHA. In onze vestiging hebben wij verschillende types op voorraad. Daarnaast verkopen wij onderdelen, accessoires en hebben wij diverse tweedehands Quads staan.

www.irrifrance.nl

www.yamaha-atv.nl

Machanisatie Centrum Flakkee Lieve Vrouwenpoldersedijk 1b 3243 LA Std aan ’t Haringvliet Tel: +31 (0) 187 611 888 Fax: +31 (0) 187 612 358 @: info@mechanisatiecentrumflakkee.nl

Gebr. Van der Hoek Henry Fordstraat 17 3238 BE Zwartewaal Tel: +31 (0) 181 661 211 Fax: +31 (0) 181 611 806 @: info@gebrvanderhoek.nl

Werkproces 2.3

Jacob-Jan Buth

ALTIJD BEREIKBAAR | PERSOONLIJKE AANDACHT | EEN WAARDEVOL ADVIES

Werkproces 2.5

DATA STRUCTUUR Kenbri Fire Fighting B.V.

Werkproces 3.2 Terminal server

Werkstation Stellendam

30

Rowan Bakker

Wij kunnen altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken! Mailen kan naar info@ pjflakkee.nl. Hollandseweg 20 | Postbus 1000 | 3220 BA Oudenhoorn, T 0181 461 429 | F 0181 461 696 | E info@keijzerwaard.nl | I www.keijzerwaard.nl

Werkproces 2.1

Mechanisatie Centrum Flakkee / Gebroeders van der Hoek, het mechanisatiebedrijf op Goeree-Overflakkee en Voorde-Putten!

22

Werkstation Waalwijk

Marketing

38 48 56

Marketing

marketing-werk

Beoordeling

64

16

Werkproces 1.3

16 KILOMETER

ZWETEN trainen

trainen

g.com

Werkproces 1.1

ZWOEGEN

DOORZETTEN! HELP ONS EN DANCE4LIFE TRAINEN

Werkproces 1.4

12

8

ketti n

Werkproces 1.2

4

www .laura

Even voorstellen

SPONSOR ONS NAAR DE

FINISH

www.lauraketting.com Gesponsord door

26 34

Werkproces 1.5

Werkproces 2.2

42

Werkproces 2.4

52

Werkproces 3.1

60 68

SPONSOR ONS NAAR DE FINISH Waarom?

‘Kom op, nog 1 rondje!’ Dit is waar wij, Laura en Sanne, zijn begonnen met ons hardloopavontuur, omdat we echt wat aan onze conditie moesten doen. Nu, 2 maanden later, gaat het steeds soepeler, maar steeds soepeler is nog niet genoeg, op 22 september moeten wij namelijk zonder al teveel problemen 16km kunnen lopen. Waarom doen we dit? Zijn we niet een tikkeltje ambitieus? Ja, vast wel maar we doen dit voor een doel en dat doel is dance4life. Dance4life is voor Sanne en Laura altijd al belangrijk geweest. Voor Sanne omdat zij actief mee heeft gedaan met schools4life en member van het National Youth Council is. Voor Laura omdat ze Sanne hier altijd in gesteund heeft. Op 22 september willen wij de meter op €2000 hebben. €2000!? Ja, €2000. Voor ons wordt een enorme uitdaging, en we hopen hierom om veel, heel veel steun!

Werkproces 3.3

Step by Step, Mile by Mile is voor ons een motto. We zijn begonnen met steeds een metertje verder, en lopen nu steeds een ‘mile’ verder. Op 22 september lopen wij die 16km. Because together we can all!

Wie zijn wij?

Ik ben Sanne de Wit, 18 jaar en woon in Hellevoetsluis. Ik ben in 2010 betrokken geraakt bij dance4life en in een sneltrein alles mee mogen maken. Sponsorloop, benefietavond, event, projectreis. Wat, projectreis? Ja, in april 2010 heb ik het geluk mogen hebben om met dance4life op projectreis te gaan. Dit was een prachtige ervaring en ik heb hier op een mooie manier mogen aanschouwen hoe erg al het geld nodig is. Ik ben Laura Ketting, 19 jaar en woon ook in Hellevoetsluis. Ik loop deze run voor dance4life omdat ik al jaren met Sanne mee kijk, en ik de manier waarop dance4life de dingen aanpakt ontzettend bewonder. De filmpjes, verhalen en foto’s die Sanne mij heeft laten zien van de projectreis hebben mij altijd geraakt. Ik wil iedereen een kans geven, zoals ik dat ook zou willen. Voor ons samen wordt dit een enorme uitdaging. Een aangeboren talent voor hardlopen hebben we niet, wel een aangeboren wilskracht. Samen met jullie steun kunnen wij ervoor zorgen dat al onze leeftijdsgenoten wereldwijd die de hulp verdienen en nodig hebben, deze kunnen krijgen.

WIL JIJ ONS OOK

SPONSOREN?

www.lauraketting.com

Voor meer informatie, ons filmpje en om ons te sponsoren.

Zelfreflectie


An artist is somebody who produces things that people don’ t need to have.


L K

4


Even Voorstellen Ik ben Laura Ketting, 19 jaar en zit op het Grafisch Lyceum in Rotterdam. Ik zit in het derde jaar van de opleiding Grafisch Vormgeven. In mijn vrije tijd werk ik in een kleding winkel, de Man At Work. Het is erg leuk werk. Ik woon in Hellevoetsluis, dat is ongeveer 1,5 uur met het OV van Rotterdam vandaan. Ik woon daar met mijn ouders en mijn broertje (15) . De Kleding winkel waar ik werk zit gelukkig erg dicht bij mijn huis. Ik werd daar op zaterdag en op zondag. Als ik vakantie heb ook wel eens door de weeks. leuke collega’s, en we doen veel leuke dingen met z’n alle, uitgaan, uiteten etc.

Ik heb eerst stage gelopen bij het Reclame/Communicatie bureau, PersC. Helaas ben ik daar al na drie maanden ontslagen, omdat ze toch te weinig werk voor mij hadden. Het was niet makkelijk om een nieuwe stage te vinden, maar na bijna twee maanden is dat eindelijk gelukt. Nu loop ik stage bij Kenbri Fire Fighting, een heel ander bedrijf dan waar ik eerst zat, maar dat vind ik juist wel verrassend! Kenbri Fire Fighting zit in Stellendam, dat is ongeveer 10 minuten van Hellevoetsluis vandaan. Ik heb het er naar mijn zin en ik vond het een heel gezellig bedrijf!! Bij dit bedrijf doe iik de vormgeving voor de huisstijl. Ik mag het huisstijlhandboek ontwerpen en dat vind ik wel een leuke opdracht. Ze zij n geen echt reclame bureau.

Nu zit ik in het vierde jaar en loop ik stage bij een nieuwe bedrijf, LOGOprof. Ik heb het er heel erg naar mijn zin. Het is totaal anders dan de bedrijven waar ik hiervoor gelopen heb. Dit bedrijf is een eenmanszaak en ik werk alleen samen met mijn baas. Heel soms helpt zijn vrouw ook mee in het bedrijf. Het is een reclame bureau die echt en dan ook echt alles wat met reclame te maken heeft doen. Van een visitekaartje tot het bestikkeren van een auto, alles kan!


L K

An artist is somebody who p things that people don’ t need to


L K

KERNTAAK 1

8

A camel is a horse designed by a committee.


Werkproces 1.1 Beoordeeld de opdracht en bespreekt deze met de opdrachtgever

Omdat mijn stage maar 2 maanden duurt bij dit bedrijf, heb ik een grote opdracht gekregen waar ik de komende twee maanden mee aan de slag kan gaan. Door omstandigheden was in ontslagen bij mijn vorige stage, ze konden mij daar niks leren en hadden geen opdrachten voor mij. De opdracht die ik gekregen heb, is het ontwerpen en maken van een Huisstijlhandboek voor het bedrijf Kenbri Fire Fighting. Ik heb eerst overlegd met mijn stagebegeleider over de opdracht, wat er van mij verwacht wordt, welke afspraken we maken, en hoe het eruit moet komen te zien. Ik ben meteen opzoek gegaan in het archief om te ontdekken wat de huisstijl precies is, dan is het makkelijk om ergens aan te beginnen. Al snel kwam ik erachter hoe de huisstijl in elkaar zat en ben ik begonnen met moodbords maken om een samenstelling te kunnen maken van de kleuren en vormen en beelden die gebruikt zijn in deze huisstijl. Ik heb elke opdracht goed bekenen kleuren uitgezocht, en natuurlijk ook de Fonts. Daarna ben ik begonnen

met een opzet voor de vormgeving van het boek. Later ben ik de maten gaan berekenen en heb ik elk bestand verzameld in een map waar ik alles weer goed terug kan vinden.


L K

Werkproces 1.1 Beoordeeld de opdracht en bespreekt deze met de opdrachtgever Ondernemers vereniging Oudorp doet elk jaar een spaar actie voor leden. Ze kunnen, door het sparen van zegels, sparen voor leuke prijsjes en voordelen. Dit jaar mocht ik de zegelkaarten ontwerpen. Ze moeten een herfstige uitstraling hebben en die heb ik gegeven door een herfst foto achter te plaatsen. De kleuren Rood en Groen zijn echte herfst/winter kleuren en komen dus goed van pas. Bovenaan vind je eerst een stukje tekst met de regels en voorwaarden van de spaaractie, daaronder is een klein vak waar je je gegevens kunt invullen, bij een volle spaarkaart kun je de zegelkaart inleveren en nemen ze aan de hand van je gegevens contact met je op. Helaas is deze opdracht uiteindelijk geen werkelijkheid geworden, door de crisis had de klant niet genoeg geld om de spaarkaarten te bestellen, en deden maar weinig sponsoren mee, waardoor dit onmogelijk was om door te zetten.

Ik heb veel van deze opdracht geleerd omdat er ook tegenslagen kunnen zijn en je dus eigelijk al je energie in een opdracht stopt voor niks! Dat hoort wel bij dit beroep.


L K

12 If you can design one thing, you can design everything.


Werkproces 1.2 Maakt plan van aanpak

Wat Ik heb de opdracht gekregen om binnen twee maanden een Huisstijlhandboek te ontwerpen voor het bedrijf Kenbri Fire Figting. Wie Ik heb deze opdracht gekregen van mijn stagebegeleider Jos van Hoeven. Hij heeft mij deze opdracht gegeven omdat ze nog geen huisstijlhandboek hebben en het wel graag zouden willen hebben. Waar Ik ga de opracht uitvoeren voor het bedrijf Kenbri Fire Fighting, ik loop hier die dagen per week stage, twee maanden lang. Ik heb mijn eigen plek met mijn eigen computer zodat ik goed door kan werken. Wanneer Ik heb twee maanden te tijd om deze opdracht afteronden. Ik moet mijn planning dus zo zorgvuldigmogelijk maken om de tijd precies goed in te delen. Hoe Om een huisstijlhandboek te maken heb je veel kennis nodig over het bedrijf en de huisstijl, daarom ga ik me eerst verdiepen in de huisstijl en in het bedrijf zodat ik er helemaa in zit voor ik ga beginnen aan het ontwerpen en maken van het huisstijlboek.


L K

Werkproces 1.2 Maakt plan van aanpak


L K

16 Good design is obvious. Great design is transparent.


Werkproces 1.2 Maakt een concept

Ik heb de huisstijl onderzocht, zodat ik schetsen kon gaan maken, en de maten kon gaan berekenen van de Huisstijl, de advertenties en van de brochure. Schetsen vind ik zelf heel fijn omdat je dan een beetje een beeld heb van wat je gaat maken op de computer.

Ik heb de maten van de fonten ook berekend. Dat is erg belangrijk, omdat het niet mooi overkomt als alle fontfamilies en grotte anders zijn in een brochure. je berekend elke Kop, Supkoppen, kopjes en de platte tekt. Om dit te doen heb ik de brochure erbij gepakt om alles te kunnen noteren, en dat allemaal op papier heb staan.


L K

Werkproces 1.2 Maakt een concept In Juli ben ik met een vriendin een actie gestort voor het goede doel Dance4life. Dit is een jongeren organisatie die zich inzet tegen HIV en aids. De bedoeling van Dance4live is om geld in te zamelen om kinderen in bijvoorbeeld Afrika voorlichting te kunnen geven over de gevaren van onveilige geslachtsgemeenschap. Eind mei werd ons gevraagd om op 22 september de Dam tot Dam loop te lopen voor dance4life, wij als totaal niet ervaren hardlopers (we verafschuwde het) vonden het wel een uitdaging en zijn akkoord gegaan met het voorstel. Per persoon moesten we minimaal 150 euro ophalen, maar dit was niet ons doel. We wilde minimaal 1500 euro ophalen. Met dit in ons achterhoofd zijn we begonnen met onze trainingen, al snel merkte we dat het zwaarder was dan we gedacht hadden, het was zomer vakantie, soms wel 38 graden, dan is hardlopen toch wat minder leuk. 1500 euro ophalen lukt niet zomaar, mensen vertouwen goede doelen niet meer zoals vroeger en dat is te

merken. We hebben besloten om media uitingen te maken om meer mensen te trekken in onze actie. We hebben gekozen voor flyers, posters en een filmpje. De posters om op te hangen in bijvoorbeeld winkels en restaurantjes, de flyers voor de deur aan deur reclame en het filmpje voor een spottende, grappige blik op hoe wij dit avontuur aangaan.

en wij als twee arme studenten konden dan natuurlijk niet betalen.

Ik besloot een mail te sturen naar een van de uitgekozen drukkerijen om een eventuele korting te vragen. Ik vertelde een stukje over wat wij deden en over onze actie. Als snel kreeg ik een reactie van de drukkerij, hij bood ons GRATIS 100 A2 posters en 5000 flyers!! Dit was natuurlijk een lot in de loterij We hebben een aantal drukkers en we begonnen meteen met een opgezocht om te kijken waar het ontwerp. het goedkoopst was, dat viel niet mee, we zouden al sneel bijna 200 euro kwijt zijn aan het drukwerk alleen. Dit is geen optie als je geld op moet halen voor het goede doel

3 maanden hadden we de tijd om tot de 16 KM te trainen. Eind augustus liepen we nog steeds die 8 km waar we al 3 weken in bleven hangen. De hoop werd steeds minder, gaan we die 16 km wel halen? Na al die weken zweten en trainen is het ons op 22 september gelukt om 1500 euro op te halen en dat is niet alles, want we hebben hem uitgelopen binnen 2 uur!


Mijn eigen actie

De poster Over het concept van de poster hebben ik erg lang nagedacht, ik had een aantal verschillende schetsen gemaakt om op een idee te kunnen komen. De poster is bedoeld om mensen te trekken, dus hij moet aantrekkelijk en duidelijke alles weergeven wat we te vertellen hebben. Hiernaast die je de poster die ik gemaakt heb, dit is uiteinderlijk ook het definitieve exemplaar geworden die we verspreidt hebben.

16 KILOMETER

ZWETEN trainen

rake t www .lau

ZWOEGEN

DOORZETTEN! HELP ONS EN DANCE4LIFE TRAINEN

ting. com

trainen

SPONSOR ONS NAAR DE

FINISH www.lauraketting.com Gesponsord door

De poster moest een eenvoudig maar sterk ontwerp zijn, mensen moeten in een korte blik kunnen zien waar het over gaat, ik heb gekozen voor een pad op de achtergrond, een lang pad die onze lange afstand weergeeft. De bidon staat voor de sportiviteit in onze actie, zo zien mensen meteen dat het om sport gaat. We hebben weinig tekst gebruikt, de WAT dat

is de 16KM is duidelijk weergegeven net als het logo van Dance4life op de bidon. De tekst onder 16 kilometer is de HOE tekst, dat zijn vooral een paar woorden hoe wij die 16 kilometer gaan halen, bijvoorbeeld zweten, doorzetten en natuurlijk TRAINEN! Daaronder staan WAAROM we dit doen: Help ons en Dance4life. Sponsor ons naar de finish. Om niet te

vergeten als laatste en zeker niet onbelangrijk, onze website, waar mensen nog even rustig alles door kunnen lezen en de manieren vinden van hoe je ons zou kunnen sponsoren.

We kregen de posters en flyers dan wel gratis, daar tegenover stond dat wij hen als sponsor op de flyer en poster vermelde, dat vonden ze erg goed gelukt.


L K

De flyer De flyer moest de mensen meer informatie geven over ons en over onze actie, daarom heb ik gekozen om op de voorkant veel tekst te zetten, het is een actie waarbij we geld vragen van mensen en als deze niet goed geïnformeerd zijn over wat het inhoud, doen mensen het niet. Op de achterkant van de flyer heb ik gekozen voor een fragment uit ons filmpje, je zien onze voeten hardlopend met de tekst: WIJ HEBBEN JOUW HULP NODIG. Hiernaast zie je de flyer hoe hij uiteinderlijk geworden is, voor deze flyer heb ik ook eerst een aantal schetsen gemaakt om te kijken welke het beste en het duidelijkst zal zijn.

SPONSOR ONS NAAR DE FINISH Waarom?

‘Kom op, nog 1 rondje!’ Dit is waar wij, Laura en Sanne, zijn begonnen met ons hardloopavontuur, omdat we echt wat aan onze conditie moesten doen. Nu, 2 maanden later, gaat het steeds soepeler, maar steeds soepeler is nog niet genoeg, op 22 september moeten wij namelijk zonder al teveel problemen 16km kunnen lopen. Waarom doen we dit? Zijn we niet een tikkeltje ambitieus? Ja, vast wel maar we doen dit voor een doel en dat doel is dance4life. Dance4life is voor Sanne en Laura altijd al belangrijk geweest. Voor Sanne omdat zij actief mee heeft gedaan met schools4life en member van het National Youth Council is. Voor Laura omdat ze Sanne hier altijd in gesteund heeft. Op 22 september willen wij de meter op €2000 hebben. €2000!? Ja, €2000. Voor ons wordt een enorme uitdaging, en we hopen hierom om veel, heel veel steun! Step by Step, Mile by Mile is voor ons een motto. We zijn begonnen met steeds een metertje verder, en lopen nu steeds een ‘mile’ verder. Op 22 september lopen wij die 16km. Because together we can all!

Wie zijn wij?

Ik ben Sanne de Wit, 18 jaar en woon in Hellevoetsluis. Ik ben in 2010 betrokken geraakt bij dance4life en in een sneltrein alles mee mogen maken. Sponsorloop, benefietavond, event, projectreis. Wat, projectreis? Ja, in april 2010 heb ik het geluk mogen hebben om met dance4life op projectreis te gaan. Dit was een prachtige ervaring en ik heb hier op een mooie manier mogen aanschouwen hoe erg al het geld nodig is. Ik ben Laura Ketting, 19 jaar en woon ook in Hellevoetsluis. Ik loop deze run voor dance4life omdat ik al jaren met Sanne mee kijk, en ik de manier waarop dance4life de dingen aanpakt ontzettend bewonder. De filmpjes, verhalen en foto’s die Sanne mij heeft laten zien van de projectreis hebben mij altijd geraakt. Ik wil iedereen een kans geven, zoals ik dat ook zou willen. Voor ons samen wordt dit een enorme uitdaging. Een aangeboren talent voor hardlopen hebben we niet, wel een aangeboren wilskracht. Samen met jullie steun kunnen wij ervoor zorgen dat al onze leeftijdsgenoten wereldwijd die de hulp verdienen en nodig hebben, deze kunnen krijgen.

WIL JIJ ONS OOK

SPONSOREN?

www.lauraketting.com

Voor meer informatie, ons filmpje en om ons te sponsoren.

Ons eerste idee was om de bidon ook te laten terug komen in de flyer, dat heb ik niet meer gedaan omdat het dan te slordig en onoverzichtelijk werd, de kleuren heb ik wel aangehouden en natuurlijk de manier van tekst.

WIJ HEBBEN JOUW HULP NODIG

Gesponsord door


Het filmpje Het filmpje heb ik gemaakt met een beetje zelfspot, we zijn allebei geen hardlopers en we namen eigenlijk iets te veel hooi op de vork, maar een uitdaging geeft je vaak ook heel veel energie en doorzettingsvermogen.

Het filmpje begint dat wij lui op de bank zitten onder een kleed van dance4life. Naarmate we het kleed duidelijker bekijken komen we tot de conclusie toch maar eens wat Ik heb een klein storyboard gemaakt met de dingen die ik er sowieso in te ondernemen. wilde, want wat willen wij bereiken met ons filmpje? SPONSORS! De volgende scene zie je ons Het doel van het filmpje is mensen op een leuke manier informeren over hardlopend de deur uit gaan om onze actie en natuurlijk over ons zelf. te trainen, dan volgt er een stukje pure informatie over Dance4life met beelden uit afrika. Scene 4 zie je onze voeten een paar keer heen en weer lopen, dit geeft onze afstand weer, tijdens die scene geven we informatie over de Dam tot Dam loop. De laatste scene vind ik persoonlijk ook de leukste, we komen een berg opgerend en gooien vervolgens een hele bidon met water leeg over ons hoofd, later rennen we weg met de Dance4life doek waar op staat: WIJ KOMEN IN ACTIE


L K

22 I believe in doing the thing you feel is right. If it looks right, it is right.


Werkproces 1.4 Maakt een Ontwerp

Nadat ik alle maten had berekend, fonts uitgezocht en alles genoteerd had op papier, ben ik het gaan omzetten in een digitaal bestand met alles erop en er aan. Ik heb het vormgegeven en elk onderdeel benoemd en het op de pagina’s gezet bij elkaar. Alleen de volgorde klopt nog niet helemaal, maar daar ga ik het over hebben in mijn tussen presentatie. Waar wat moet komen. Qua vormgeving heb ik me gericht op de brochure, de opzet is daar redelijk gelijk aan. Het is goed in de stijl van het bedrijf en alles is duidelijk weergegeven met titels en foto’s, zodat iemand die het bedrijf niet heel goed kent, zich toch meteen kan verdiepen in de huisstijl van het bedrijf.

Ik heb ook nog digitale foto van het ontwerp in kleur gemaakt, zodat je de kleuren duidelijk kunt zien, ook is de kwaliteit wat beter en duidelijker.

De lettertypes die gebruikt zijn in alle ontwerpen zijn: Frutiger Bold, black en Roman en Arial Black en Arial regular. De font grotte verscillen per document.

bedrijf weergeeft. In elke rode balk heb ik het logo, en de titel van het onderwerp van die bladzijdes gezet. In de blauwe balk daaronder staat het bestand wat zich op die pagina De kleuren die ik gebruikt heb bij bevind. Alle maten zijn op dezelfde het maken van dit ontwerp zijn: Ik heb gekozen voor een manier berekend en uitgewerkt, wat Pantone 485 U (rood) en Pantone eenvoudige opzet, die duidelijk de zorgt voor een duidelijk resultaat. 295 U ( blauw). huisstijl en de kenmerken van het


L K

Werkproces 1.4 Maakt een Ontwerp Voor JtM bouw en JDW bouw moest ik een flyer ontwerpen. Het is een bouwbedrijf en ze willen wat bekender worden op de markt. Ik had geen voorbeelden alleen de logo’s van deze bedrijven. Voor ik tot de echte flyer ben gekomen heb ik eerst een aantal opzetjes gemaakt, ik heb steeds verschillende dingen geprobeerd tot ik tot de perfecte flyer kwam. Alle opzetjes die ik gemakt heb hebben iets leuks, maar de meeste vond ik

iets te speels, het mocht wel wat zakelijker. Dat is de reden dat ik heb gekozen voor dit ontwerp. Hij is strak, een klein beetje speels, duidelijk en toch ook heel zakelijk.

Sla NU je slag

Jtw bouw en JDW bouw zijn twee bedrijven die samenwerken, toch willen ze allebei de eigen logo en stijl aanhouden. Het is dus leuk als je die twee stijlen samen tot een geheel brengt zodat de mensen kunnen zien dat het samenwerkende bedrijven zijn. Ik heb gekozen voor een ronde opzet, veel ronde lijnen en de tekst ook rond om het ronde plaatje, een cirkel is een geheel zonder hoeken en dat is precies hoe deze bedrijven samen werken. Het groene logo staat in het blauwe vlak en het blauwe logo in het groene vak, dat telt ook mee voor de samenwerking. Het hout heeft het bouw-gevoel aan de mens, net als he plaatje met de spijkers. Op de achterkant van de flyer heb

ik gekozen voor een blouwplaat die je zelf uit kan knippen en ik elkaar kan zetten. Het is een leuke manier om te zorgen dat mensen de flyer bewaren, de logo’s en de website staan vermeld op de bouwplaat. Dus mocht hij rond slingeren en hij word gevonden, word het altijd terug gekoppeld aan het bedrijf.


L K

26 The designer ’s job is to imagine the world not how it is, but how it should be.


Werkproces 1.5 Presenteerd het concept en/of media-uiting

Kenbri Fire Fighting heeft geen groot reclame bureau en de klanten zijn ook geen mensen van buitenaf, dus de presentatie is dan ook net wat anders dan die van een groot bedrijf. Tijdens de presentatie zat ik samen met mijn stage begeleider aan een tafel om het werk wat ik gemaakt heb te laten zien. Ik heb mijn versie van het huisstijlhandboek uitgeprint, zodat we gemakkelijk aantekeningen konden maken. Het huisstijlhandboek bestaat nu uit 30 pagina’s en staat nog niet in de goede volgorden, maar dat hebben we tijdens de presentatie besproken. Ook hebben we een paar aanpassingen gedaan aan het huisstijlhandboek. Zo moesten er nog een paar dingen aan toegevoegd worden, zoals de datasheets, kleding en de bestikkering op auto’s. De aanpassingen zijn dat er sommige bestanden heel verschillend zijn qua maten, daar moet ik nu de beste uit gaan kiezen en die als enige gebruiken, zodat de andere Dit zijn de foto’s tijdens mijn advertenties gemaakt kunnen worden aan de hand van de advertentie uit presentatie van mijn gedrukte het huisstijlhandboek. versie van het huisstijkhandboek. Ik heb foto’s gemaakt van de aantekeningen van wat ik moet verbeteren. Het is heel handig om het uitgeprint te hebben, ik kan het nu makkelijk bekijken en de oude versie verbeteren. Als ik alle punten van verbetering heb aangepakt, kan ik de media-uitging officieel gaan uitwerken.

Het leuke van deze opdracht is, dat het huisstijlhandboek, als het af is, ook echt gebruik gaat worden door het bedrijf. Iedereen krijgt dan toegang tot het bedrijf om het beste uit de vormgeving te halen, dat voelt eigenlijk toch wel een beetje speciaal!


L K

Werkproces 1.5 Presenteerd het concept en/of media-uiting

Voor de PLUS supermakt, mocht ik een uitnodiging maken voor een wijnproeverij. Dit was een spoed opdracht, ik kreeg maandag de aanvraag en donderdag wilde hij hem al gedrukt thuis hebben. Dat was dus even een stress klusje. Gelukkig kan ik goed tegen stres en was het voor mij geen moeite om de knop op 0 te zetten en te gaan vormgeven. Hij wilde de uitnodiging op de grote van een visitekaartje, een apart formaat voor een uitnodiging, maar alles is mogelijk. Ik moest goed rekening houden dat het er niet te klein op kwam te staan, dan zou het onleesbaar worden voor de klanten en zal er uiteindelijk niemand komen naar de wijnproeverij.

Het is geheel vormgegeven in de stijl van de PLUS. Ik vond het een erg leuke opdracht om te doen, vooral omdat het met spoed moest. Bij het eerste voorstel dat ik aan de klant liet zijn, was hij meteen verkocht en kon ik het doorzetten naar de drukker. Na een hoop gebel had ik een drukker gevonden die het die donderdag nog kon leveren.


Tot mijn grote verbazing waren de kaartjes al op woensdag avond binnen! Dit is natuurlijk een genot voor de klant en die was daarom ook heel blij met de levering. Deze foto is gemaakt na mijn presentatie over de kaartjes.


L K

KERNTAAK 2

30 Customers can’ t always tell you what they want, but they can always tell you what’s wrong.


Werkproces 2.1 Bereidt de realisatie voor

Nu het concept voor mijn huisstijlhandboek van Kenbri af heb, moet ik er een package van gaan maken. Een package is heel erg handig. Alles uit het bestand staat bij elkaar in 1 map, zo kan je geen links missen en zullen al je lettertypes gemakkelijk terug te vinden zijn. Je afbeeldingen zijn dus nooit onscherp en je tekst is overal en altijd hetzelfde. Je pdf is het mooist als je deze ook in de package opslaat. 1: Je controleerd het bestand. Staan alle lettertypes goed, is het bestand het juiste formaat en staan alle afbeeldingen op de juiste plek. 2: Als alle punten kloppen, kan je beginnen met het maken van een package. Dit doe je door boven in de balk bij Indesign voor het kopje: File te kiezen, daar vind je bijna helemaal onderaan het kopje: Package. Daar moet je op klikken, ook kan je dat doen met een sneltoets: Alt Shift Commend P

4: Als je op Package hebt geklik kom je bij een venster waar je een aantal gegevens in kunt vullen, niet alle velden zijn verplicht, het ligt eraan waarvoor je dit bestand gaat gebruiken. Wij hoeven alleen de File naam in te voeren.

5: Als alles ingevuld en gecontroleerd is kun je de Package nu op gaan slaan, Je kiest een naam voor de map waar je je bestand wilt opslaan en kiest een map.


L K

Werkproces 2.1 Bereidt de realisatie voor Deze opdracht heb ik gemaakt bij mijn eerste stage, het was een van de weinige opdrachten die ik gekregen heb, maar hij was wel speciaal. Het is een flyer voor een kleding winkel die toevallig bij mij in het drop zit. Het is een flyer voor een lady’s night in de KUIP in Rotterdam. Het word dus door veel mensen gezien. Ik vond het een eer om deze opdracht te mogen maken. Omdat ik zelf vaak in de winkel kom, wist ik dat de kleur roze bijna voor alles word gebruikt, een roze lintje doen ze altijd om het tasje als je iets gekocht hebt. Ik vond het leuk om dit toe te passen op de flyer, omdat het een herkenbaar terugkomend iets is. In de winkel zelf maken ze gebruik van veel white wash houten meubelen, daardoor heb ik gekozen voor de houten achtergrond, ik heb het ook nog geprobeerd met een zebra print, en dat te combineren, het pakte erg leuk uit, maar toch iets te druk voor een flyer. Hiernaast die je een aantal opzetjes die ik allemaal gemaakt heb. De eerste is het uiteindelijk ook geworden.

Bij besteding van 50.- of meer een GRATIS armbandje van Biba naar keuze t.w.v. 9,95 !!

15% korting op een artikel naar keuze !!

Actie geldig van 3 februari 2013 t/m 28 februari. m.u.v afgeprijsde

Diordie

20% korting op een look a like Birkin Bag naar keuze !!

Actie is geldig van 1 maart 2013 t/m 31 maart 2013. m.u.v afgeprijsde

Wij kunnen jullie met groot genoegen meededelen dar Diordi is verhuisd! Uiteraard zijn we in de buurt gebleven. Sterker nog, we zijn 200m verderop naar de overkant naast Sunday’s verhuisd! Met een grotete winkel kunnen wij jullie nog meer leuke items aanbieden voor nog leukere prijzen! Kleding, tassen en zelfs de schoenen hebben allemaal een aparte hoek gekregen. Dus meer, meer en nog eens meer Fashion! Ps. Op de achterkand vind je onze openings acties!

15% korting op een geurtje van Des filles a la Vanille

Actie geldig van 1april 2013 t/m 30 april. m.u.v afgeprijsde artikelen

DIORDIE IS VERHUISD

Rijksstraatweg 43 3222 KA Hellevoetlsuis www.diordie.nl 0181-764000 Volg ons op Facebook: Diordie Fashionstore Hellevoetsluis

Actie geldig van 1 mei t/m 31 mei. m.u.v afgeprijsde artikelen

Jacky Luxury - Glamorous - Hot Lava - Ph&t - Glitz and Glam - Radical - Bloved - Ibana Rouge and many more..

Bij besteding van 50.- of meer een GRATIS armbandje van Biba naar keuze t.w.v. 9,95 !!

15% korting op een artikel naar keuze !!

Actie geldig van 3 februari 2013 t/m 28 februari. m.u.v afgeprijsde

Diordie

20% korting op een look a like Birkin Bag naar keuze !!

Actie is geldig van 1 maart 2013 t/m 31 maart 2013. m.u.v afgeprijsde

Wij kunnen jullie met groot genoegen meededelen dar Diordi is verhuisd! Uiteraard zijn we in de buurt gebleven. Sterker nog, we zijn 200m verderop naar de overkant naast Sunday’s verhuisd! Met een grotete winkel kunnen wij jullie nog meer leuke items aanbieden voor nog leukere prijzen! Kleding, tassen en zelfs de schoenen hebben allemaal een aparte hoek gekregen. Dus meer, meer en nog eens meer Fashion! Ps. Op de achterkand vind je onze openings acties!

15% korting op een geurtje van Des filles a la Vanille

Actie geldig van 1april 2013 t/m 30 april. m.u.v afgeprijsde artikelen

DIORDIE IS VERHUISD

Rijksstraatweg 43 3222 KA Hellevoetlsuis www.diordie.nl 0181-764000 Volg ons op Facebook: Diordie Fashionstore Hellevoetsluis

Actie geldig van 1 mei t/m 31 mei. m.u.v afgeprijsde artikelen

Jacky Luxury - Glamorous - Hot Lava - Ph&t - Glitz and Glam - Radical - Bloved - Ibana Rouge and many more..

Bij besteding van 50.- of meer een GRATIS armbandje van Biba naar keuze t.w.v. 9,95 !!

15% korting op een artikel naar keuze !!

Actie geldig van 3 februari 2013 t/m 28 februari. m.u.v afgeprijsde

Diordie

20% korting op een look a like Birkin Bag naar keuze !!

Actie is geldig van 1 maart 2013 t/m 31 maart 2013. m.u.v afgeprijsde

Wij kunnen jullie met groot genoegen meededelen dar Diordi is verhuisd! Uiteraard zijn we in de buurt gebleven. Sterker nog, we zijn 200m verderop naar de overkant naast Sunday’s verhuisd! Met een grotete winkel kunnen wij jullie nog meer leuke items aanbieden voor nog leukere prijzen! Kleding, tassen en zelfs de schoenen hebben allemaal een aparte hoek gekregen. Dus meer, meer en nog eens meer Fashion! Ps. Op de achterkand vind je onze openings acties!

15% korting op een geurtje van Des filles a la Vanille

Actie geldig van 1april 2013 t/m 30 april. m.u.v afgeprijsde artikelen

DIORDIE IS VERHUISD

Rijksstraatweg 43 3222 KA Hellevoetlsuis www.diordie.nl 0181-764000 Volg ons op Facebook: Diordie Fashionstore Hellevoetsluis

Actie geldig van 1 mei t/m 31 mei. m.u.v afgeprijsde artikelen

Jacky Luxury - Glamorous - Hot Lava - Ph&t - Glitz and Glam - Radical - Bloved - Ibana Rouge and many more..

Bij besteding van 50.- of meer een GRATIS armbandje van Biba naar keuze t.w.v. 9,95 !!

15% korting op een artikel naar keuze !!

Actie geldig van 3 februari 2013 t/m 28 februari. m.u.v afgeprijsde

Diordie

20% korting op een look a like Birkin Bag naar keuze !! Actie geldig van 1april 2013 t/m 30 april. m.u.v afgeprijsde artikelen

Actie is geldig van 1 maart 2013 t/m 31 maart 2013. m.u.v afgeprijsde

DIORDIE IS VERHUISD Wij kunnen jullie met groot genoegen meededelen dar Diordi is verhuisd! Uiteraard zijn we in de buurt gebleven. Sterker nog, we zijn 200m verderop naar de overkant naast Sunday’s verhuisd! Met een grotete winkel kunnen wij jullie nog meer leuke items aanbieden voor nog leukere prijzen! Kleding, tassen en zelfs de schoenen hebben allemaal een aparte hoek gekregen. Dus meer, meer en nog eens meer Fashion! Ps. Op de achterkand vind je onze openings acties!

15% korting op een geurtje van Des filles a la Vanille

Rijksstraatweg 43 3222 KA Hellevoetlsuis www.diordie.nl 0181-764000 Volg ons op Facebook: Diordie Fashionstore Hellevoetsluis

Actie geldig van 1 mei t/m 31 mei. m.u.v afgeprijsde artikelen

Jacky Luxury - Glamorous - Hot Lava - Ph&t - Glitz and Glam - Radical - Bloved - Ibana Rouge and many more..

Diordie is verhuisd !

Diordie 15% korting op een artikel naar keuze !! Actie is geldig van 1 maart 2013 t/m 31 maart 2013. m.u.v afgeprijsde artikelen

Bij besteding van 50.of meer een GRATIS armbandje van Biba naar keuze t.w.v. 9,95 !! Actie geldig van 3 februari 2013 t/m 28 februari 2012. m.u.v afgeprijsde artikelen

20% korting op een look a like Birkin Bag naar keuze !!

15% korting op een geurtje van Des filles a la Vanille

Actie geldig van 1april 2013 t/m 30 april 2013. m.u.v afgeprijsde artikelen

Actie geldig van 1 mei t/m 31 mei 2013. m.u.v afgeprijsde artikelen

Jacky Luxury - Glamorous - Hot Lava - Ph&t - Glitz and Glam - Radical - Bloved - Ibana Rouge and many more..

Wij kunnen jullie met groot genoegen meededelen dar Diordi is verhuisd! Uiteraard zijn we in de buurt gebleven. Sterker nog, we zijn 200m verderop naar de overkant naast Sunday’s verhuisd! Met een grotete winkel kunnen wij jullie nog meer leuke items aanbieden voor nog leukere prijzen! Kleding, tassen en zelfs de schoenen hebben allemaal een aparte hoek gekregen. Dus meer, meer en nog eens meer Fashion! Ps. Op de achterkand vind je onze openings acties! Rijksstraatweg 43 3222 KA Hellevoetlsuis www.diordie.nl 0181-764000 Volg ons op Facebook: Diordie Fashionstore Hellevoetsluis


Bij besteding van 50.- of meer een GRATIS armbandje van Biba naar keuze t.w.v. 9,95 !!

15% korting op een artikel naar keuze !!

Actie geldig van 3 februari 2013 t/m 28 februari. m.u.v afgeprijsde

Diordie

20% korting op een look a like Birkin Bag naar keuze !!

Actie is geldig van 1 maart 2013 t/m 31 maart 2013. m.u.v afgeprijsde

Wij kunnen jullie met groot genoegen meededelen dar Diordi is verhuisd! Uiteraard zijn we in de buurt gebleven. Sterker nog, we zijn 200m verderop naar de overkant naast Sunday’s verhuisd! Met een grotete winkel kunnen wij jullie nog meer leuke items aanbieden voor nog leukere prijzen! Kleding, tassen en zelfs de schoenen hebben allemaal een aparte hoek gekregen. Dus meer, meer en nog eens meer Fashion! Ps. Op de achterkand vind je onze openings acties!

15% korting op een geurtje van Des filles a la Vanille

Actie geldig van 1april 2013 t/m 30 april. m.u.v afgeprijsde artikelen

DIORDIE IS VERHUISD

Rijksstraatweg 43 3222 KA Hellevoetlsuis www.diordie.nl 0181-764000 Volg ons op Facebook: Diordie Fashionstore Hellevoetsluis

Actie geldig van 1 mei t/m 31 mei. m.u.v afgeprijsde artikelen

Jacky Luxury - Glamorous - Hot Lava - Ph&t - Glitz and Glam - Radical - Bloved - Ibana Rouge and many more..

Bij besteding van 50.- of meer een GRATIS armbandje van Biba naar keuze t.w.v. 9,95 !!

15% korting op een artikel naar keuze !!

Actie geldig van 3 februari 2013 t/m 28 februari. m.u.v afgeprijsde

Diordie

20% korting op een look a like Birkin Bag naar keuze !! Actie geldig van 1april 2013 t/m 30 april. m.u.v afgeprijsde artikelen

Actie is geldig van 1 maart 2013 t/m 31 maart 2013. m.u.v afgeprijsde

DIORDIE IS VERHUISD Wij kunnen jullie met groot genoegen meededelen dar Diordi is verhuisd! Uiteraard zijn we in de buurt gebleven. Sterker nog, we zijn 200m verderop naar de overkant naast Sunday’s verhuisd! Met een grotete winkel kunnen wij jullie nog meer leuke items aanbieden voor nog leukere prijzen! Kleding, tassen en zelfs de schoenen hebben allemaal een aparte hoek gekregen. Dus meer, meer en nog eens meer Fashion! Ps. Op de achterkand vind je onze openings acties!

15% korting op een geurtje van Des filles a la Vanille

Rijksstraatweg 43 3222 KA Hellevoetlsuis www.diordie.nl 0181-764000 Volg ons op Facebook: Diordie Fashionstore Hellevoetsluis

Actie geldig van 1 mei t/m 31 mei. m.u.v afgeprijsde artikelen

Jacky Luxury - Glamorous - Hot Lava - Ph&t - Glitz and Glam - Radical - Bloved - Ibana Rouge and many more..

Diordie

DIORDIE IS VERHUISD 15% korting op een artikel naar keuze !! Actie is geldig van 1 maart 2013 t/m 31 maart 2013. m.u.v afgeprijsde artikelen

Bij besteding van 50.of meer een GRATIS armbandje van Biba naar keuze t.w.v. 9,95 !! Actie geldig van 3 februari 2013 t/m 28 februari. m.u.v afgeprijsde artikelen

20% korting op een look a like Birkin Bag naar keuze !!

15% korting op een geurtje van Des filles a la Vanille

Actie geldig van 1april 2013 t/m 30 april. m.u.v afgeprijsde artikelen

Actie geldig van 1 mei t/m 31 mei. m.u.v afgeprijsde artikelen

Wij kunnen jullie met groot genoegen meededelen dar Diordi is verhuisd! Uiteraard zijn we in de buurt gebleven. Sterker nog, we zijn 200m verderop naar de overkant naast Sunday’s verhuisd! Met een grotete winkel kunnen wij jullie nog meer leuke items aanbieden voor nog leukere prijzen! Kleding, tassen en zelfs de schoenen hebben allemaal een aparte hoek gekregen. Dus meer, meer en nog eens meer Fashion! Ps. Op de achterkand vind je onze openings acties! Rijksstraatweg 43 3222 KA Hellevoetlsuis www.diordie.nl 0181-764000 Volg ons op Facebook: Diordie Fashionstore Hellevoetsluis

Jacky Luxury - Glamorous - Hot Lava - Ph&t - Glitz and Glam - Radical - Bloved - Ibana Rouge and many more..

Diordie

DIORDIE IS VERHUISD 15% korting op een artikel naar keuze !! Actie is geldig van 1 maart 2013 t/m 31 maart 2013. m.u.v afgeprijsde artikelen

Bij besteding van 50.of meer een GRATIS armbandje van Biba naar keuze t.w.v. 9,95 !! Actie geldig van 3 februari 2013 t/m 28 februari. m.u.v afgeprijsde artikelen

20% korting op een look a like Birkin Bag naar keuze !!

15% korting op een geurtje van Des filles a la Vanille

Actie geldig van 1april 2013 t/m 30 april. m.u.v afgeprijsde artikelen

Actie geldig van 1 mei t/m 31 mei. m.u.v afgeprijsde artikelen

Wij kunnen jullie met groot genoegen meededelen dar Diordi is verhuisd! Uiteraard zijn we in de buurt gebleven. Sterker nog, we zijn 200m verderop naar de overkant naast Sunday’s verhuisd! Met een grotete winkel kunnen wij jullie nog meer leuke items aanbieden voor nog leukere prijzen! Kleding, tassen en zelfs de schoenen hebben allemaal een aparte hoek gekregen. Dus meer, meer en nog eens meer Fashion! Ps. Op de achterkand vind je onze openings acties! Rijksstraatweg 43 3222 KA Hellevoetlsuis www.diordie.nl 0181-764000 Volg ons op Facebook: Diordie Fashionstore Hellevoetsluis

Jacky Luxury - Glamorous - Hot Lava - Ph&t - Glitz and Glam - Radical - Bloved - Ibana Rouge and many more..

Diordie

Diordie is verhuisd ! 15% korting op een artikel naar keuze !! Actie is geldig van 1 maart 2013 t/m 31 maart 2013. m.u.v afgeprijsde artikelen

Bij besteding van 50.of meer een GRATIS armbandje van Biba naar keuze t.w.v. 9,95 !! Actie geldig van 3 februari 2013 t/m 28 februari. m.u.v afgeprijsde artikelen

20% korting op een look a like Birkin Bag naar keuze !!

15% korting op een geurtje van Des filles a la Vanille

Actie geldig van 1april 2013 t/m 30 april. m.u.v afgeprijsde artikelen

Actie geldig van 1 mei t/m 31 mei. m.u.v afgeprijsde artikelen

Jacky Luxury - Glamorous - Hot Lava - Ph&t - Glitz and Glam - Radical - Bloved - Ibana Rouge and many more..

Wij kunnen jullie met groot genoegen meededelen dar Diordi is verhuisd! Uiteraard zijn we in de buurt gebleven. Sterker nog, we zijn 200m verderop naar de overkant naast Sunday’s verhuisd! Met een grotete winkel kunnen wij jullie nog meer leuke items aanbieden voor nog leukere prijzen! Kleding, tassen en zelfs de schoenen hebben allemaal een aparte hoek gekregen. Dus meer, meer en nog eens meer Fashion! Ps. Op de achterkand vind je onze openings acties! Rijksstraatweg 43 3222 KA Hellevoetlsuis www.diordie.nl 0181-764000 Volg ons op Facebook: Diordie Fashionstore Hellevoetsluis


L K

34 Don’ t find customers for your products, find products for your customers


Werkproces 2.2 Begeleidt uitbestedingen aan derden

Omdat Kenbri geen reclame bureau is, besteden ze niet veel werk uit. Het enige werk dat ze uit besteden is drukwerk, want dat kunnen ze hier niet zelf doen. Helaas is mijn stage periode te kort bij dit bedrijf, om daar mee in aanmerking te komen. Ik weet heb dus zelf niet iets opgestuurd naar de drukker, en het bestand druk klaar gemaakt. Wel heb ik gevraagd waar ze alles laten drukken om toch een beetje op de hoogte te komen van hoe en wat, zo ben ik erachter gekomen dat ze werken met drie verschillende drukkerijen. De Brandbrief, dat is een een soort nieuwsbrief die 1 keer per jaar uit komt, daar staan alle aanbiedingen op die die maand lopen, klanten kunnen naar aanleiding van deze brief de producten bestellen, wordt gedrukt bij de drukker: Edauw & Johannissen. De visitekaartje worden gedrukt bij de drukkerij: Kranse. De overrige producten die gedrukt moeten worden, zoals bijvoorbeel posters, en affiches drukken ze bij: Artega.


L K

Werkproces 2.2 Begeleidt uitbestedingen aan derden

Net als bij Kenbri besteed LOGOprof het drukwerk uit aan drukkerijen. Ondanks dat ze het uitbesteden, doen ze ook heel erg veel zelf. Zo bestellen ze bijvoorbeeld spandoeken, maar deze maken ze zelf gebruiks klaar. Dit doen ze door de ringen zelf te plaatsen. Ook het beletteren van auto’s of ramen doen ze geheel zelf. Ze bestellen de stickers bij een vaste drukkerij, waar ze al langer zaken mee doen. Als deze belettering gearriveerd is in ons pand, belt hij de klant op die de belettering wilde. Hij spreekt een datum en tijd af om de belettering te gaan doen. Dit doet hij helemaal zelf, zodat de klant een stukje service en garantie meekrijgt. De drukkerijen waar LOGOprof het drukwerk laat drukken, mag ik in belang van het bedrijf helaas niet vrijgeven. Ze houden dit liever voor zichzelf, zodat ze zakenrelatie goed in takt blijft.


Voor Oostenbruge, een pellet en transpoort bedrijf, mocht ik een mega spandoek ontwerpen. Het spandoek was maar liefst 3 meter hoog en 5 meter lang. Het is heel anders om een heel groot bestand op te maken, je moet goed rekening houden met de kwaliteit van afbeeldingen. Afbeeldingen moeten van goede kwaliteit zijn, anders worden ze erg onscherp op het gedrukte doek. Het is moeilijk om in te schatten hoe groot zo’n doek in het echt word. Je beeldscherm is natuurlijk geen 3x5 meter! Het was een leuke opdracht om te doen, vooral toen het doek gedrukt was en het werd geleverd, dan zie je dat levensgrote doek, dat is heel leuk om te zien. Ik heb veel geleerd van deze opdracht, omdat alles goed aangeleverd moet worden bij de drukker, dat moet hel precies gebeuren. De klant was heel blij met het uiteinderlijke resultaat, zo blij dat hij in de weken daarna nog een spandoek bij ons besteld heeft, die was zelfs nog een stukje groter dan die we daarvoor geleverd hadden!


L K

38 No one ever succeeds without the help of others


Werkproces 2.3 Maakt media-uiting

Na de tussen presentatie, wist ik wat er allemaal nog aangepast moest worden aan mijn huisstijlhandboek. Er moeten een paar kleuren veranderd worden, er moesten een paar bestanden gewijzigd worden en er kwam een paar pagina’s bij. De kleuren van de tekst moest een andere kleur krijgen, ik had zelf alles zwart gedaan, omdat ik dit persoonlijk het meest leesbaar vindt, maar mijn stage begeleider wilde liever dat ik alles in het ‘ Kenbri Blauw’ zou zetten. Kenbri Blauw is de kleur die Kenbri overal voor gebruikt in de huisstijl. De Pantone kleur van Kenbri blauw is: PANTONE 295 U (solid uncoted)

Er moesten een paar pagina’s worden aangepast. Ik kreeg de opdracht om de lettertypes van het bestand er ook bij te zetten, ik had dit op een aparte pagina gedaan, maar hij wilde liever dat ik dit bij het bestand zelf zou aanpassen, aan de hand van bolletjes die wijzen naar de verschillende lettertypes.

De pagina’s die ik nog in het huisstijlhandboek moest zetten, kwamen in de loop van de opdracht pas naar boven. Dit gaat om de pagina’s over de werk kleding en datasheets. Later kwamen daar ook nog de Brandbrief en de Aanbiedingen bij. Ik moest de maten van deze bestanden opmeten en zorgvuldig uitwerken, zo duidelijk mogelijk.


L K

Werkproces 2.3 Maakt media-uiting Voor Euro-Delta jongeren heb ik een nieuwe versie van SMOUT gemaakt. De oude smout bestond uit een A5 boekje van 40 pagina’s, de voorkant en achterkant zijn in kleur en de binnenkant is zwart/wit. De SMOUT is een boekje die elk kwartaal uitkomt voor leden de Euro-delta jongeren. In het boekje staan leuke stukjes over activiteiten die geweest zijn en over activiteiten die nog zullen komen. Ook staan

er pagina’s in met foto’s van feesten die ze gehad hebben en er staat natuurlijk reclame in van de bedrijven die het sponsoren. SMOUT zelf, maar dan echt in krantvorm. Ik vind hem heel erg goed gelukt. i.p.v 40 pagina’s is de krant nu 8 pagina’s inc. De voor en achterkant. Eerlijk gezegd vind ik de krant leuker dan het boekje, omdat het echt een heel leuk effect geeft.

Dit jaar wilde de -commissie een totaal nieuwe opzet, ze wilde geen A5 boekje meer, maar ze wilde het op Tabloid formaat, net als een krant. Ze wilde geen 40 pagina grote krant, daarom moest ik alle pagina’s passend maken. Ik heb het helemaal zelf opgemaakt, wel met de vertrouwde huisstijl van

Er is van alles in te vinden, ook Hieronder vind je de SMOUT die leuke dingen die in echte kranten ik ontworpen heb. PROVINCIALE PLOEGWEDSTRIJD

Jaargang 2012, editie 7 Schuurfeest

Ploegwedstrijden

Plannen met mannen

Hallo allemaal, Na een tamelijk natte “zomer” zijn we bijna weer op het einde van het verenigingsjaar gekomen. Sinds de vorige editie van de SMOUT hebben we niet stil gezeten als vereniging en zijn er een hoop activiteiten georganiseerd. Denk hierbij aan schuurfeest Middelharnis wat weer een ouderwets geslaagd feestje was, verder hebben

we een uitwisseling gehad, waarbij de jongeren van Joek naar Flakkee zijn gekomen en zijn we met een bus naar schuurfeest Poldervaart geweest. Ook hebben we geholpen bij de eerste foodfight, georganiseerd door de foodfight commissie, welke ik nogmaals via deze weg wil bedanken voor het behaalde succes! Verder hebben we inmiddels ook schuurfeest

Zoals jullie op de agenda kunnen zien, gaan we in november weer naar de Agritechnica en hopen we nog een dropping te organiseren aan het eind van dit jaar. Veel leesplezier!

SCHUURFEEST POLDERVAART Zaterdag 11 juni was het schuurfeest Middelharnis en bovendien mijn allereerste schuurfeest die ik als bestuurslid mede heb georganiseerd.

Leuke fotos van verschillende schuurfeesten en reacties van onze feestbeesten. Pagina Leuk interview met een paar van onze leden, je komt nu een hoop over ze te weten! Pagina Een puzzel die je zeker niet alleen kunt oplossen.

De week van het opbouwen stond bij mij ook in het teken van mijn afstudeeropdracht van de Middelbare Agrarische School. Vrijdag 10 juni moest ik het verslag presenteren op school en heb ik mijn eindopdracht behaald, dus was er reden genoeg om er een nog mooier feest van te maken! Rond 23.00 uur stond er een lange rij voor de ingang, dit komt mede doordat de handtassen allemaal gecontroleerd moesten worden.

Uw vertrouwen waard

Mijn taak tijdens de schuurfeesten is actief achter de bar als barcommissaris. Ik doe dat dit jaar samen met André van Leeuwen, omdat hij volgend jaar uit het bestuur gaat neem ik zijn taak als barcommissaris over. De taak als barcommissaris houdt vooral in dat je de vrijwilligers op de afgesproken plek neerzet, dat je de voorraad van de drank in de gaten houdt en wanneer de vrijwilligers vragen hebben, dat je ze te woord staat en zorgt dat alles goed verloopt. Ook dit jaar waren de Celebrations weer aanwezig en is het ze gelukt om er een gezellig avond van te maken. Ik vond het een hele gezellige avond waarin alles goed is verlopen! Met dank aan alle vrijwilligers die hebben geholpen op het schuurfeest! Zonder jullie is het niet mogelijk een schuurfeest te organiseren! Wij kunnen altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken! Mailen kan naar info@ pjflakkee.nl.

Hollandseweg 20 | Postbus 1000 | 3220 BA Oudenhoorn, T 0181 461 429 | F 0181 461 696 | E info@keijzerwaard.nl | I www.keijzerwaard.nl

ALTIJD BEREIKBAAR | PERSOONLIJKE AANDACHT | EEN WAARDEVOL ADVIES

Mechanisatie Centrum Flakkee / Gebroeders van der Hoek, het mechanisatiebedrijf op Goeree-Overflakkee en Voorde-Putten! Wij beschikken over diverse specialisaties waarvan wij U hieronder een kleine impressie geven. Als u zich wilt laten informeren wat MCF voor u kan betekenen op het gebied van verkoop, verhuur en service van tractoren en werktuigen, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Rowan Bakker

WHATS IN?

Pagina

Puzzel

Dirksland weer achter de rug en kunnen we wederom terugkijken op een zeer geslaagd schuurfeest!

Pagina Plannen met mannen. een leuk idee om te koken met mannen alleen!

Moppen

Al halverwege de maand augustus was het practig weer. In aanloop naar de ploegwedstrijd werd er voor de wedstrijddag een buitje opgegeven. Maar door het droge weer in de weken ervoor, kon dit jaar de wedstrijd sinds 2 jaar weer doorgaan.

Dit is een uitgave van Euro Delta Jongeren afd. Goeree-Overflakkee

VOORWOORD

Jacob-Jan Buth

ook staan, zoals puzzels en leuke weetjes. Om dat de SMOUT alleen uitgedeeld word aan mensen binnen de organisatie flakkee ( en dat zijn vooral boeren ) Is de onderkant van de SMOUT voorzien van een tractor die tijd richting een dorp.

opgegeven, waarvan 2 nieuwelingen. Zaterdagmorgen na de opening van de oostdag werd er om kwart over tien ingeschreven en geloot voor de wedstrijdveldjes. Hierna konden de deelnemers een

uit proefploegen. De afgelopen twee jaar kon de wedstrijd niet door gaan dood weeromstandigheden, maar de ervaren deelnemers konden de wedstrijd op het zwarte land

van Halco Biesheuvel nog wel herrineren. Hoeksche Waarse deelnemen Cees Vermeulen had nog geproefploegd in de Hoeksche Waard, maar nu was de wedstrijd op relatief lichte grond. Hierdoor ging

Vrijdagavond de wedstrijdveldjes uitzetten, voor de zekerheid toch maar wat extra veldjes gemaakt, mochten er op het laatste moment toch nog extra deelenemers komen. Voor de categorie Moderne tractoren hadden 5 deelenemers zich opgegeven. Door problemen met de hydrauliek kon Julian Koese zijn wentelploeg niet wentelen. Hierdoor was er onverwachts een extra categorie rondgaande ploegen.

de ploeg 5 cm te diep in de grond. Na het proefploegen zijn de deelnemers even een hapje gaan eten. Om half 1 was er een uitleg over de wedstrijd door juryvoorzitter Leen ’t Mannetje. De ploegdiepte werd gesteld op 20 centimeter. Om 1 uur begon de wedstrijd. Eerst heeft iedereen 20 minuten om de begin voor te ploegen. Vervolgens heeft de jury 20 minuten om de begin voor te beordelen. Hierna hebben de deelnemers 2 uur en 40 minuten om zijn veld zo netjes mogelijk onder te ploegen. Nadat de veldjes onder zijn geploegd beoordeeld de jury de veldjes en krijgen de deelnemers op verschillende onderdelen punten toegekend. Degene met de meeste punten heeft gewonnen. Tussen de verschillende veldjes was er verschil zichtbaar tussen kwaliteit van het afgeleverde werk.

Voor de categorie Oude tractoren hadden 4 deelnemers zich

Uitslag

MCF Uw New Holland dealer, het adres voor tractoren, verreikers, tuin en park gamma, landbouwmachines en graaf en laadcombinaties. Tevens de specialist voor het onderhoud aan uw rollebde materieel,

Houd U ook van recht? Dan heeft MCF de oplossing voor u! GPS-ASSISTANT is ontwikkeld voor al uw hydraulisch verstelbare werktuigen achter een Trimble Autopilot trekker.

www.gebrvnderhoek.nl

www.gps-assistrant.nl

MCF, de importeur van Irrifrance beregeningshaspels. De irrifrance serie is de meest uitgebreide serie beregeningshaspels, Irrifrance kent voor iedere wens of toepassing de juiste oplossing.

MCF verkoopt Quads van het merk YAMAHA. In onze vestiging hebben wij verschillende types op voorraad. Daarnaast verkopen wij onderdelen, accessoires en hebben wij diverse tweedehands Quads staan.

www.irrifrance.nl

www.yamaha-atv.nl

De uitslag was weer spannend. Tijdens de laatste provinciale wedstrijd in 2009 had Dick Schenk met 0,25 punt verschil gewonnen van Erik ’t Mannetje. Tijdens het opstellen van de punten was het al duidelijk dat het weer een nek aan nek rance ging worden tussen Dick en Arjo ’t Mannetje. Maar Dick Schenk had

wederom weer 0,25 meer dan Arjo ’t Mannetje (92,375 punten). Derde is Erik ’t Mannetje (89,5 punten) geworden. Mark van der Lely (83 punten) is vierde geworden, met een ploegdiepte van 28(1) cm. Hierdoor kreeg mark de spade uitgereikt. De Spade was gesponsord door de Horticoop.

Bij de oude tractoren was de uitslag erg verrassend. Eerste is geworden Bas Aland met 65 punten, tevens beste beginneling. Hij mocht dus ook 2 prijzenbekers mee naar huis nemen. Tweede werd Cees Vermeulen met 62,75 punten, derde zijn zoon Marien Vermeulen met 61,5

SCHUURFEEST VAN DER ERVE

Machanisatie Centrum Flakkee Lieve Vrouwenpoldersedijk 1b 3243 LA Std aan ’t Haringvliet Tel: +31 (0) 187 611 888 Fax: +31 (0) 187 612 358 @: info@mechanisatiecentrumflakkee.nl

Gebr. Van der Hoek Henry Fordstraat 17 3238 BE Zwartewaal Tel: +31 (0) 181 661 211 Fax: +31 (0) 181 611 806 @: info@gebrvanderhoek.nl

Nog een busreisje en jawel naar de Hoeksche Waard. Daar organiseren onze andere collega vereniging PJ Hoeksche Waard op zaterdag 14-08-1012 schuurfeest Van der Erve te Westmaas.

Weer met een bus vol gezellige mensen en een paar verdwaalde ( maar absoluut ook gezellige mensen) overkanters van PJ Voorne kwamen we rond 23.00 uur aan op de plaats van bestemming. De sfeer zat er al goed in dus het feest kon beginnen. Het

punten. Vierde werd de Euro-delta voorzitter Mark van Splunter met 56,25 punten. Na de prijsuitreiking was er voor ieder jurylid een bolchrysant. Het land van Arie Boogert werd na afloop weer vlak gereden door de firma Varenkamp

DE LIEFDE VOOR HET VAK ZIT ER thema van het schuurfeest van Blue and Glitter omdat PJ Hoeksche Waard 55 jaar bestaat. Sommige feestgangers hadden zich aan deze dresscode gehouden. Er was een leuke band die de schuur uit zn dak liet gaan. Ook de DJ kreeg dit goed voor elkaar

BIJ ONZE MENSEN AL VROEG IN!

MOBILE SERVICE OP LOCATIE

Zierikzee

Zierikzee, Vissersdijk 46 Tel. 0111-417040

BANDEN

DÉ LANDBOUW SPECIALIST ! Banden - Mobile Service - Uitlijnen - Balanceren Technische adviezen - Wielen - Drukwisselsysteem

St. Maartensdijk St. Maartensdijk, Nijverheidsweg 8 Tel. 0166-664198

Kastelein Sommelsdijk, G. Walschapstraat 18 Tel. 0187-483954

WWW.RINUSROON.NL


DE MOPPENTROMMEL

AGRARISCH BEDRIJFSBEZOEK komt eigenaar Jan Bakker aan het woord en vertelt hoe hij begonnen is met een klein hoekje aardappels voor zichzelf nadat hij een ongeluk had gehad en zijn oude werk niet meer kon hervatten bij de loonwerker waar hij werkzaam was. Na de presentatie krijgen we een rondleiding over het bedrijf. We nemen een kijkje bij het machinepark, de nieuwe bewaarloodsen vol met aardappels en uien en de silo’s in aanbouw waarvan de bouw overigens stilligt in verband met een conflict met de gemeente. Na de rondleiding hebben we nog ruimte voor vragen. Je kunt niet anders concluderen dan dat het een imposant bedrijf is en het lijkt of ze alles in het groot doen (zelfs de inkoop van het bier). Tussen de middag hebben we onze lucht genoten bij restaurant Dijk 10, een gezellige tent aan het veluwemeer. Na gegeten, gedronken en de nodige sanitaire stops gemaakt te hebben vertrekken we naar Flevostar. Aangekomen aan de Oudebosweg treffen we een voor Flevoland typerende boerderij aan; een prefabbetonnen schuur

met woonhuis ervoor. We lopen naar achter waar nieuwere loodsen staan en we worden wederom met koffie ontvangen. Eigenaar Jaap Kodde vertelt in de tussentijd hoe zijn ouders op deze boerderij terecht zijn gekomen en dat Jaap het bedrijf overnam en de aardappelhandel gestart is naast het toen 40 hectare tellende akkerbouwbedrijf. Anno 2012 zijn er 3 loodsen bijgekomen, is het ras Bildstar hun handelsmerk, hebben ze hun eigen aardappelrassen ‘Willem van Oranje’ en ‘Tukker Tuffels’ en exporten ze aardappelen wereldwijd. Ook hier krijgen we een rondleiding langs alle sorteeren verpakkingsapparatuur en is er nog ruimte voor vragen stellen. Ook wordt er discussie gevoerd over de toekomst van de aardappelhandel.

baan gerold.

Toen de indeling van de banen was gemaakt en iedereen een paar schoenen had gevonden kon het bowlen beginnen. Onder leiding van DJ Frans Struijk en een hapje en een drankje zijn er heel wat balletjes over (en naast) de

Uiteindelijk is iedereen weer veilig de baan afgekomen en kunnen we terugkijken op een geslaagde avond!

De één heeft de bal vaak in de goot zien rollen, een ander probeerde de bal aan de andere kant van Flakkee te krijgen en sommigen gooiden regelmatig strike of spare.

Bouwbedrijf Vrolijk is gespecialiseerd in de turn-key realisatie van degelijke en duurzame bedrijfsgebouwen. De focus is gericht op snelheid en kostenbeheersing. Vrolijk denkt mee over het ontwerp en de materiaalkeuze om zeker te zijn dat de karakteristieken van het bedrijfspand exact aansluiten op het profiel van de opdrachtgever. Ongeacht of die afkomstig is uit de industrie, dienstverlening of de agrarische sector.

Aannemersbedrijf Vrolijk is specialist in nieuwbouw en renovatie van woonhuizen, appartementen. Door actief mee te denken over ontwerp en materiaalgebruik, verhoogt Vrolijk de functionaliteit en de belevingswaarde van het gebouw. Aan de hand van een gestructureerde planning én uitvoering, krijgt de opdrachtgever de zekerheid van een probleemloos verloop van het bouwproces. Het is deze goudomrande garantie die kenmerkend is voor Aannemersbedrijf Vrolijk.

Met de indrukken van de twee bedrijven vers in het hoofd vertrekken we weer richting Flakkee en kunnen we terugkijken op een interessant bedrijfsbezoek.

Meer foto’s zijn te zien op onze website!

Campagneweg 16 | 4761 RM Zevenbergen | T. 0168 40 55 55 | info@bbvrolijk.nl

Een blondje belt haar vriend, met de mededeling dat ze een probleem heeft. “Wat is dan aan de hand?” vraagt hij. “Nou, ik heb een legpuzzel gekocht, maar ik vind ‘m zo moeilijk. De stukjes passen totaal niet en ik kan de randen ook al niet vinden.” “Wat moet de puzzel voorstellen?” vraagt de vriend. “Een grote rode haan,” antwoordt ze.

15-06-2010 17:29:25

UITWISSELING JOEK

De weergoden speelden goed mee, want er woei een stormachtige wind. Dit maakte het blow karten extra spectaculair en verscheidene lagen dan ook binnen de kortste keren op zijn kant. Na de wissel ging het jammer genoeg regenen, maar dit

Klaasje, een boerenzoontje, komt beneden voor zijn ontbijt. Zijn moeder vraagt hem of hij zijn klusjes al heeft gedaan. “Nog niet”, antwoordde hij. “Dan krijg je nog geen ontbijt”, zegt zijn moeder. Dus Klaasje is chagrijnig en gaat de kippen voeren en geeft een kip een schop. Hij gaat de varkens voeren en geeft een varken een schop. Dan gaat hij de koeien melken en geeft een koe een schop.

hun huwelijksgereedschap door het gat steken, en de vrouwen waren geblinddoekt en ze moesten op het gevoel proberen hun mannen te herkennen.” “Goh,” zucht de melkboer, “daar had ik wel bij willen zijn.” “Je had er bij moeten zijn”, zegt de huisvrouw, “je naam is wel vier keer genoemd!”

Dan komt hij weer binnen. Zijn moeder geeft hem een kom droge havermout. “Waarom krijg ik nu geen eieren en spek en waarom geen melk in mijn havermout”? , vraagt Klaasje verontwaardigd. “Wel, ik zag je een kip schoppen dus krijg je een week geen eieren. Ik zag je een varken en een koe schoppen, dus krijg je ook geen spek en melk voor een week”, zegt zijn moeder streng.

DOM BLONDJE

28103_advertentie_algemeen_Vrolijk.indd 1

Op zaterdag 23 juli hebben we een uitwisseling gehad met de jongeren van Joek. Aan het begin van de middag zouden we verzamelen op de Brouwersdam om vervolgens met zijn allen te gaan blow karten. Het was voor de Joekers lastig om de Brouwersdam te vinden, maar toen we uiteindelijk compleet waren konden we een tweetal groepen maken. De ene groep begon met het blow karten en de andere met voetballen.

“Ik ben Peter Hansen, en ik wil met uw dochter dansen.” Mooi gedichtje, denkt vader en Peter mag naar binnen. De volgende jongen komt aan en zegt: “Ik ben Jan van Dingen, en ik ga voor uw dochter zingen.” Ja, heel goed denkt vader, en Jan mag naar binnen. Er komt nog een jongen aan, en die zegt: “Ik heet Kees van Beuken, en ik mag vast niet binnenkomen...”

HERKENNINGSSPEL Op een ochtend komt de melkboer bij één van zijn vaste klanten aan de deur. Aan de waslijn buiten hangt een groot wit laken met een gat in het midden. Verwonderd vraagt de melkboer wat er met het laken is gebeurd. “Dat hebben we gisteravond gebruikt tijdens een feestje,” legt de huisvrouw uit, “de mannen moesten staan en

Bouwbedrijf Vrolijk B.V. Zevenbergen

Aannemersbedrijf Vrolijk B.V. Zevenbergen

BIERTJE, BALLETJE, BOWLEN Vrijdagavond 20 april waagden zo’n 48 man en vrouw zich op de bowlingbaan van recreatiecentrum De Staver. We hadden deze avond, net als vorig jaar, de gehele baan 2 uur tot onze beschikking.

KLAASJE

FEESTJE

Marieke geeft een feestje, maar dat mag alleen als haar vader de jongens controleert voordat ze naar binnen gaan. Marieke vind dat goed, dus haar vader gaat voor de deur staan. De eerste jongen komt aan en vader zegt: “Je mag alleen naar binnen als je jezelf voorstelt in een gedichtje.” De jongen vind het geen probleem en zegt:

mocht de pret niet drukken. Na een drankje in de strandtent de Kous zijn we richting de kaasboerderij van de familie Mulder gegaan om vervolgens te gaan BBQ ‘en. Nadat iedereen weer voldoende had gegeten en zich had opgefrist reed de bus voor, welke inmiddels al een rondje over het eiland had gedaan om andere feestgangers op te pikken. De bus bracht ons bij schuurfeest Poldervaart in Oudenhoorn. Hier kwamen we vrij vroeg aan en het was dus ook nog niet bepaald druk in de schuur. Na een uurtje liep de schuur aardig vol en zat de sfeer er goed in. Jammer genoeg was het binnen de kortste keren kwart over twee en vertrok

de bus weer richting Flakkee om iedereen weer thuis te brengen. De Joekers en een aantal bestuursleden gingen naar de familie Mulder en de rest werd netjes op zijn of haar opstapplaats afgezet. Eenmaal aangekomen bij de familie Mulder werd de BBQ nog een keertje aangestoken voor sommige onder ons en toen de eerste zonnestralen opkwamen werd het tijd om te gaan slapen. Een paar uurtjes later was iedereen weer “wakker” en hebben we met zijn allen ontbeten in de schuur, waarna de Joekers weer richting de NOP zijn vertrokken.

Hij besluit even bij haar langs te gaan. Bij aankomst neemt ze hem mee naar de keuken,waar de stukjes op de tafel liggen uitgespreid. Hij kijkt er even naar en zegt dan met een diepe zucht: “Nou, stop die cornflakes maar weer in de doos, dan praten we er niet meer over.”

GELD KWIJT

ZIEKENBEZOEK

Een miljonair vraagt aan zijn vrouw: “Als ik nou in één keer al mijn geld kwijt zou zijn, hou je dan nog van me?” Waarop zijn vrouw antwoordt: “Ik hou dan nog wel van je, maar ik zal je wel missen.”

“Ik kan het nog steeds niet geloven dat je in het ziekenhuis ligt,” begint de man op het bezoekuur tegen zijn vriend. “Gisteravond zag ik je nog uitbundig dansen met die mooie blonde meid.” “Ja,” antwoordt de patiënt, “dat zag mijn vrouw ook.”

Klaasje baalt nog meer. Daar komt zijn vader binnen, schopt de poes opzij en gaat zitten. Kijkt Klaasje lachend naar zijn moeder en zegt: “Vertel jij het hem of zal ik?”

We willen alle aanwezigen deze dag bedanken voor hun komst, gezelligheid en de feeststemming!

Geschiedenis Het Kruukplaetje stamt uit de tijd dat snoepen nog een luxe was. Iets lekkers werd veelal alleen uitgedeeld met bijv. een verjaardag of feest(dag). Je probeerde daar dan ook zo lang mogelijk mee te doen. Ook het bakken van lekkerni-

jen zelf was door de hoge kosten vaak niet op te brengen voor de huisvrouwen. Daar werd wat op bedacht, namelijk het bakken van koekjes in de koekenpan. Het eenvoudige recept met goedkope ingrediënten, zorgde ervoor dat de koekjes makkelijk en door bijna iedereen te maken waren. Dit typisch Flakkeese koekje bleef eveneens lang houdbaar en smuiig en kreeg de naam Kruukplaetje. Hoe het deze naam heeft gekregen is niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk is het een verbastering van “kruud” (kruiden/specerijen) en werd met “plaete” de bakplaat/ koekenpan bedoeld, welke vroeger op de plattebuiskachel werd gebruikt. Het recept voor Kruukplaetjes in gedichtvorm met Flakkees dialect:

BEDANKAVOND TREKKERTREK

ALGEMENE LEDEN VERGADERING

Op zaterdag 14 mei hebben bijna 3000 bezoekers mogen genieten van de Trekkertrek Familiedag te Dirksland bij Landbouwbedrijf De Wit aan de Philipshoofjesweg 77. Wij als Trekkertrekcommissie zijn zeer tevreden met het succesvolle verloop van de trekkertrek editie 2011. Het is met recht een spectaculair evenement te noemen op GoereeOverflakkee wat blijkbaar voldoet aan de behoefte gezien de massale belangstelling van zowel jong als oud, voor deze familiedag. Maar in het bijzonder willen we ons als Trekkertrekcommissie richten op de tientallen vrijwilligers die ons vooraf zijn komen helpen bij het opbouwen en dan nog de vele tientallen vrijwilligers die ons op de dag zelf hebben ondersteund. Een dergelijk evenement kan dan ook niet zonder vrijwilligers en niet te vergeten sponsoren om een dergelijk groot evenement tot een succes te volbrengen.

Woensdag 6 maart heeft de Algemene Leden Vergadering van de Plattelands Jongeren afd. Goeree-Overflakkee plaats gevonden in de Staver, te Sommelsdijk. In deze vergadering hebben we alle activiteiten en de jaarcijfers van 2012 besproken. Ook is er alvast een blik op 2013 geworpen.

Als dank voor de persoonlijke inzet van iedere vrijwilliger hebben we op vrijdagavond 10 juni een Trekkertrek bedankavond georganiseerd voor alle vrijwilligers. Hierbij kon er tijdens een hapje en een drankje en bijbehorende muziek nagepraat worden over de afgelopen Trekkertrek editie. Wederom ieder dank voor zijn of haar bijdrage en hopelijk mogen we op een volgende Trekkertrek editie weer rekenen op de inzet van vele vrijwilligers. Één van de spandoeken die we bij ieder evenement ophangen is: “Wij hebben TOP vrijwilligers”. Wij hopen als Trekkertrekcommissie dat we in de toekomst nog meerdere keren een TOP Trekkertrek kunnen organiseren met daarbij TOP vrijwilligers en TOP sponsors, anders zou een dergelijk evenement niet blijvend georganiseerd kunnen worden!

Uiteraard

heeft

ook

de

Als er mensen uit het bestuur gaan, zijn er natuurlijk ook weer nieuwe bestuursleden nodig. Wij hebben 3 nieuwe bestuursleden mogen verwelkomen, namelijk: William Huizer, Rianne Labrijn en Karen Verdonk.

De nieuwe bestuursleden stellen zich in het kort voor: Hobby’s en/of sport:

Algemeen

het leukst, de motortoertocht het

+

Agrarische

Commissie

Het bestuur van 2013 ziet er dan als volgt uit: Voorziter: Rinus van Rossum Vice-Voorzitter: Kjell Kaim Secretariaat: Rianne Labrijn Penningjuf: Annemiek Buth Algemeen + Internet: Linda Vervloed Algemeen + Internet: Karen Verdonk Algemeen + AC: Jacob-Jan Buth Algemeen + AC: William Huizer

internet

Ik hoop een goede aanvulling te

Hobby’s en/of sport: Voetballen,

zijn op het bestuur, verder heb ik er zin in en wordt het vast een mooi

Leukste en minst leuke activiteit: Glowgolf + stappen

jaar!

Wat word natter en natter des te meer het droogt ? ‘Een handdoek’ Zeven en zeven, wat krijg je dan? Fijn zand.

Binnen de huidige Trekkertrekcommissie hebben diverse bestuursleden aangegeven dit te beschouwen als de laatste Trekkertrek qua organisatie. Om in de toekomst invulling te kunnen blijven geven aan de Trekkertrek op Goeree-Overflakkee zijn we op zoek naar enthousiaste commissieleden die het leuk en leerzaam vinden om gezamenlijk een dergelijk evenement te organiseren.

Heb jij interesse? Informeer dan bij de één van de onderstaande trekkertrekcommissieleden of bij één van de huidige bestuursleden! Organisatie Trekkertrek Familiedag 2011 GoereeOverflakkee: Wilbert Mackloet, Joar van der Velde, Arjan van der Baan, Jan de Wit, Stefan Mulder, Ajé Rosmolen, René Kardux, Susan van Loon, Pieter Munters, Julian Koese, Pieter van Kempen en Jan Struik.

We willen de agrarische sector op Goeree-Overflakkee promoten onder de bewoners en aanwezige toeristen van het eiland. Door het openstellen van diverse bedrijven komen de bezoekers in aanraking met de agrarische sector en de daarbij behorende aspecten zoals werkgelegenheid binnen de sector. Tevens willen we de afstand tussen bewoners en agrariërs verkleinen om zo meer draagvlak te creëren. Kijk bij de Boer was voor het derde jaar op een rij weer een groot succes. Vele bezoekers

wisten de weg te vinden naar de deelnemende bedrijven. Van vlees- en melkvee, tot het telen van aardappelen en uien. Het stekken van buxussen en het trekken van tulpen, over alle onderwerpen konden vragen gesteld worden en dat werd ook massaal gedaan! Voor jong en oud waren er diverse activiteiten georganiseerd door de ondernemers, waarbij leuke prijzen door de ondernemers zelf werden aangeboden. Het aspect om de burger dichter bij de agrariër te laten komen werd zo wel heel letterlijk. Want wát is er leuker om zelf chips te maken? Wat weegt nu een dikbilstier en hoeveel kg. aardappelen zit er in de kist? Tussen het kleuren en de ritjes op de pony’s door werd er ook nog een kalfje geboren en dat is natuurlijk prachtig om te zien. De commissie vindt het elk jaar weer bijzonder om te zien dat

• • • • •

Mol Agrocom bv Energiebaan 15

Naam: Rianne Labrijn Leeftijd: 21 jaar Woonplaats: Oude Tonge Functie in het bestuur:

toe

Secretariaat

poters! :(

de ondernemers met zoveel enthousiasme en passie hun bedrijf weten te promoten en dat het ook zo leuk wordt ontvangen door de bezoekers. Kijk voor een sfeerimpressie en voor foto’s van deze leuke dag op www.kijkbijdeboer.nl. Heb je vragen of wil je volgend jaar vrijwilliger zijn óf wil je misschien als deelnemend bedrijf meedoen neem dan contact op door een mailtje te sturen naar info@kijkbijdeboer.nl De commissie dankt de Euro Delta Jongeren voor het meehelpen tijdens de opendag en hoopt dat we volgend jaar weer kunnen samenwerken. Kijk bij de boer commissie. Een initiatief vanuit de Landbouw en Tuinbouw Organisatie (LTO Noord afd. Goeree-Overflakkee)

mensen te leren kennen op onze

Op 16 februari 2013 vond de vijfde editie van de trekkerpuzzelrit plaats. Voor deze activiteit was wederom veel animo, misschien ook omdat het in 2012 afgelast was door hevige sneeuwval. In totaal waren er 55 deelnemers. Het weer was goed, zodat de geboende tractoren uit de winterstalling nog schoon konden blijven voor de voorjaarswerkzaamheden.

Het was een leuke rondrit die begon bij de familie Franzen in Dirksland. Vervolgens reden IN HET KORT; de trekkers langs Sommelsdijk, • Service naar Stad 24/24 a/h Haringvliet, • Service op Achthuizen enlocatie Oude Tonge. Uitgebreide kennis De •pauzeplek was bij Jack Jarenlange van• Vugt. Hierervaring werd naast • Weeg en spanningsadvies • Advies op maat • Aircoservice (ook op locatie) • Uitlijnen (Trekker en of dumper) • Ruim assortiment, grote voorraad • Gebruikte en of nieuwe banden/wielen (www.bandenbeurs.nl) • Wiel- / bandenlift • Drukwisselsysteem

Zierikzee

St. Maartensdijk, Nijverheidsweg 8 Tel. 0166-664198

Banden - Mobiele Service - Uitlijnen - Vulkanisatie Technische adviezen - Wielen - Drukwisselsysteem

Technisch installatieburo

Warmtetechniek en CV-ketelvervanging

Mini kranen . 1 ½ , 3 en 5 ton Uitgerust met sloophamer, kantelsuk of knijperbak Rupsdumper: 0.7 , 1.8 M3 Tractor met dumper/dieplader Ook verzorging van straatwerkzaamheden

Machineverhuur Blokland & Zn. Langeweg 4 3251 LH Stellendam 0652626736/0653449038

opmaak SMOUT 2013 editie 9 | LOGOprof visuele reclame Stellendam, www.logoprof.nl

Molenweg 8b, Middelharnis

Verhuur van o.a.

Schuurfeest Goud

08:30 - 17:30 08:30 - 17:30 08:30 - 17:30 08:30 - 17:30 18:30 - 21:00 08:30 - 16:00 Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag

Openingstijden:

Zaterdag

Hoe los je een Binaire puzzel op?

BINAIRE PUZZEL

Stuur dan je oplossing naar annemarie@pjflakkee.nl

Beste smout lezers, Hier onder zien jullie een foto van een object ergens op Flakkee. Het is aan jullie om te raden waar deze foto is gemaakt! Weet jij waar dit is en wil je een PJ goodiebag winnen??

WAAR OP FLAKKEE

Op de dag zelf viel het weer heel erg mee. Het was bewolkt, maar niet erg koud en ’s middags kwam er zelfs voorzichtig een zonnetje tevoorschijn. De dag begon met een openingstrek van de Dakar truck en om 13.00

MACHINEVERHUUR BLOKLAND & ZN.

Succes, Marjalijn van Nimwegen en Annemiek Buth

Tjeerd Struik – Wilbert Mackloet – Michael Goedegebuure – Ajé Rosmolen – Jilles Bevelander – Paul van Loon – Ivan Dogterom – Pieter Munters – André van Leeuwen – Rowan Bakker – Maaike Tanis

Namens de trekkertrekcommissie,

Het adres voor onder andere:

trekker trek 2013

Parrotsystemen Audio systemen Meguiar’s poetsartikelen Auto accessoires Velgen, banden & wieldoppen

Digidamco 2013

- Linda Vervloed -

Blond, bruin, zwart of rood? Blond of bruin. Ach vooruit, zwart mag ook wel. Hoe ziet jouw droomvrouw eruit? Vrolijk en lief. Goed kunnen koken is een plus! Voorne-Putten of Hoeksche Waard? Hoeksche waard. Binnen of buiten? Buiten natuurlijk! In een cabine… Tractor of auto? Een tractor doordeweeks en in het weekend met de auto! Lief of knap? Lief! Knap is leuk als het erbij zit. Lang haar of kort haar? Lang haar, leuk om door heen te wrijven! Vertellen of luisteren? Jorg twijfelt even.. Dan toch maar vertellen. TV of DVD? TV; Flikken Maastricht, CSI, Beetje schieten. Schuurfeest of tentfeest? Maakt me niet uit, als het maar een leuk feestje is! Wat zijn je hobby’s? Trekker rijden, met vrienden ouwehoeren, WhatsAppen, stappen en bier drinken. Hoe ziet jouw agrarische leven eruit? GPS aan en gaan! Waar zou jij een vrouw mee naar toe nemen op de 1e date? Naar de bioscoop, als het dan spannend is kan ze lekker op schoot kruipen! Wat is jouw kenmerk? Een grote glimlach! Wat is je bijnaam? Opperkoekie. ( Deze keer beweren insiders dat het Opa Dirk is…) Wil je verder nog iets kwijt? Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd! Aan wie wil je het stokje doorgeven? Lars Kaim.

20 juli

er wel een aantal hekken omgewaaid, maar deze waren al snel weer rechtgezet. De veelvuldige wind en regenval zorgde ook voor leuke momenten. De tent buiten werd op zijn plaats gehouden door bezoekers die vrijwillig de tent vasthielden en ondertussen gevoerd werden met broodjes hamburgers. Een aantal mensen ook zijn gesignaleerd terwijl ze buiten de regendans aan het doen waren. Toch bleven de meeste feestgangers toch maar droog binnen staan. Om 2.00 uur was het feest helaas afgelopen.

Trekkertrek werd afgesloten met 4x4 autotrek en de vrije klasse. Bij de autotrek werd K. van den Ende uit Sommelsdijk eerste door A. Bevelander uit Achthuizen achter zich te laten.In de vrije klasse deden zes teams van twee trekkers mee. De eerste plaats werd gedeeld door vier van de teams, die allen full pull trokken. Van Flakkee waren dit het team van Levien Jacobs uit Den Bommel en commissielid Ivan Dogterom uit Oude-Tonge en het team van Maliepaard Bloembollen.

Tussen half 9 en 9 uur waren de meeste vrijwilligers aanwezig en werden er nog een aantal dingen doorgenomen. Vanaf 21.30 uur kwamen de feestgangers binnengestroomd. Deze keer hadden we i.v.m. de gigantische rij en wachttijd bij de ingang van het vorige schuurfeest een derde detectiepoort aangeschaft. Dit heeft heel goed geholpen om de rij zo beperkt mogelijk te houden. De sfeer zat er deze avond goed in, de Celebrations hebben de zaal plat gedraaid. Door het slechte weer zijn

mochten de oldtimers en de klasse 6 tot 7 ton het spits afbijten. M. van den Broek, J. van den Broek en P. Munters behaalden een gedeelde eerste plaats bij de oldtimers. Dit deden ze door twee keer full pull te trekken en daarmee K. Mulder uit Melissant achter zich te laten. In de bikiniklasse werd de overwinning behaald door PJ-bestuurslid Annemiek Buth uit Dirksland. Halverwege de middag kregen de bezoekers twee spectaculaire acts te zien. Eerst kwamen The Blues Brothers met hun trampolineact en later was er een show met Icecarving. Later op de middag werd Jeroen van Dis uit Middelharnis eerste met zijn Ford 9600 in de 4500 kg sportklasse. De broers Julian en Niels Koese uit Dirksland werden beide derde in 7000 kg hobbysport en de 3500 kg standaard.

Hét schuurfeest.

Na twee jaar wachten was het zaterdag 18 mei eindelijk weer zover. De deelnemers aan trekkertrek mochten hun trekkers weer uit de schuur halen om mee te doen aan de grootste krachtmeting van Goeree-Overflakkee. Met ruim 50 millimeter regen in de week voorafgaand aan het evenement werd heel de terreinplanning omgegooid. Op maandagavond zijn de banen al afgedekt met plastic en woensdag werd er een 70 meter lange tent opgebouwd langs de baan, zodat iedereen droog kon staan, mocht het zaterdag gaan regenen. De tractoren parkeerden op het erf van familie de Wit, omdat het op het terrein te nat was. Met dank aan de vele vrijwilligers is het op zaterdagochtend nog gelukt alles op tijd klaar te krijgen om alle bezoekers te ontvangen.

Vrijdag 19 augustus vond de kaartverkoop plaats op het erf van Familie de Wit. Voor 19.00 uur stonden de eerste mensen al te wachten in de rij en tegen 19.30 uur stond er al een rij tot het einde van de weg. Vanwege deze grote drukte en landbouwwerkzaamheden op het erf, zijn wij eerder gestart met de kaartverkoop. De landbouwvoertuigen en tractoren konden namelijk niet meer het erf af. In ongeveer 12 minuten waren we compleet uitverkocht met de entreekaarten. Maandag 29 augustus zijn we samen met een aantal vrijwilligers begonnen met het opzetten van het schuurfeest. Met een kleine, maar wel goed werkende en enthousiaste groep zijn we doorgegaan t/m vrijdagavond. Na zaterdagmiddag de laatste dingetjes geplaatst en geregeld te hebben kon het feest beginnen!

TREKKERTREK FAMILIEDAG GOEREE-OVERFLAKKEE 2013

Voorbereiding en kaartverkoop.

13 juli

SCHUURFEEST DIRKSLAND

Boezemweg 6 3255 MC Oude Tonge 0187-645133

Nu is het tijd om de doorregen speklapjes zonder zwoerd uit te bakken. Nadat dit gebeurd is, kan alles geserveerd worden met mayonaise en zilveruitjes.

Hoe oud ben je? 29 jaar Waar woon je? Nieuwe-Tonge, net op mezelf! Dus ruimte zat voor schoon volk. Heb je bunders? Ik heb pachtbunders. Kou of bouw? Kou! Wat is jouw trekkermerk? Schlüter, ( het schrift werd uit de handen van de interviewster getrokken en er werd gediscussieerd of dat nou mét of zonder puntjes was. ) Hoeveel klompen staan er voor de deur? 1 paar. Biet of melkquotum? Geen van beide. Wie of wat was jouw eerste liefde? Wat een klote vraag! Moet dit echt? Monique dan maar... Wie of wat eet je het liefst? Boerenfriet met currrry! ( dit wordt bevestigd door Julian Koese ) Wintersport of zomervakantie? Wintersport! Lekker de kou in! Bier of sterke drank? Doe dan maar bier. Stappen of filmpje op de bank? Ik ben voor beide altijd in! CD of radio? Radio 538. Patat of pannenkoeken? Boerenfriet met currrry. ( dit wordt wederom bevestigd door Julian Koese )

Lief of knap? Lief! Knap is leuk als het erbij zit. Lang haar of kort haar? Lang haar, leuk om door heen te wrijven! Vertellen of luisteren? Jorg twijfelt even.. Dan toch maar vertellen. TV of DVD? TV; Flikken Maastricht, CSI, Beetje schieten. Schuurfeest of tentfeest? Maakt me niet uit, als het maar een leuk feestje is! Wat zijn je hobby’s? Trekker rijden, met vrienden ouwehoeren, WhatsAppen, stappen en bier drinken. Hoe ziet jouw agrarische leven eruit? GPS aan en gaan! Waar zou jij een vrouw mee naar toe nemen op de 1e date? Naar de bioscoop, als het dan spannend is kan ze lekker op schoot kruipen! Wat is jouw kenmerk? Een grote glimlach! Wat is je bijnaam? Opperkoekie. ( Deze keer beweren insiders dat het Opa Dirk is…) Wil je verder nog iets kwijt? Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd! Aan wie wil je het stokje doorgeven? Lars Kaim. (Volgens bronnen één van de insiders)

Gezamenlijk uitje Voorne en Putten

Antwoord volgt in de volgende uitgave van de Smout

Bak in een andere pan de uien gaar met wat zout en peper.

Als tweede boer hebben we Emile Goedegebuur:

Hoe oud ben je? 23 jaar Waar woon je? Dirksland Heb je bunders? Natuurlijk, hoeveel weet ik niet precies. Kou of bouw? Bouw! Koeien stinken. Wat is jouw trekkermerk? New holland. (Jorg droomt even weg en glimlacht van oor tot oor. ☺) Hoeveel klompen staan er voor de deur? Sinds kort geen meer, bijna mijn voeten gebroken. Biet of melkquotum? Bietenquotum. Wie of wat was jouw eerste liefde? Esmée op de basisschool. Wie of wat eet je het liefst? Hollandse kost. ( Insiders beweren echter dat Jorg het liefst boterkoek eet.) Wintersport of zomervakantie? zomervakantie. Wintersport is koud. Bier of sterke drank? biertje, daarna wat sterkers. Stappen of filmpje op de bank? Stappen! Nu we nog jong zijn.. CD of radio? Een variatie van beide, radio staat op SLAM of 538. Patat of pannenkoeken? Beide lekker, maar als ik echt moest kiezen dan patat. Blond, bruin, zwart of rood? Blond of bruin. Ach vooruit, zwart mag ook wel. Hoe ziet jouw droomvrouw eruit? Vrolijk en lief. Goed kunnen koken is een plus! Voorne-Putten of Hoeksche Waard? Hoeksche waard. Binnen of buiten? Buiten natuurlijk! In een cabine… Tractor of auto? Een tractor doordeweeks en in het weekend met de auto!

Schuurfeest Groeneveld

Bereidingswijze Bak de dobbelsteentjes vet spek langzaam uit. Zo lang dat het spek lekker knapperig is. Haal de gebakken spekblokjes uit het vet en laat de blokjes uitlekken.

De Vraag: Wat is de naam van de chauffeur?

Als eerste hebben wij een interview met Jorg Buth:

Kinderdisco

Je rijdt een bus van Rotterdam naar Delft. Bij de eerste halte stappen er 33 mensen in. Bij de tweede halte stappen er nog eens 7 mensen in, en stappen er 11 passagiers uit. Bij de derde halte stappen er 5 passagiers uit en stappen er 2 in. Na een uur arriveert de bus in Delft.

Snij ondertussen het boven en onder kantje van de poters af. Hierna moeten ze gewassen worden. Poters smaken nog lekkerder als ze (10 min) voor gekookt zijn. Na het koken is het tijd om de poters in goed heet spekvet te bakken. Om te controleren of een poter gaar is, kun je hem door midden snijden.

16 november

Ingrediënten 1 tot 2 kg poters van de eigenheimer 1 kg gezouten dobbelsteentjes vet spek 1 kg doorregen spek zonder zwoerd 1 kg uien Zout

28 september

Authentiek recept voor poters met spek!

Stappen + activiteit

7 2 9

19 juli

8 6

2

Vrijwilligersbedank avond

5 3

Schuurfeest Dirksland

3 1

Puzzel 2. Raadsel

Zie jij één van de boeren (of misschien wel beide?) wel zitten? Stuur dan een email (smout@pjflakkee.nl) met als

Oktober/November

8

Voorverkoop Dirksland

1 5

6

1

Oktober

8

4

2

Boeren zeskamp

6

07 september

7

onderwerp ‘Boer zoekt vrouw’ en de naam van de door jou gekozen boer. Wij sturen de mail dan door naar de desbetreffende boer. Het zou leuk zijn als je iets over jezelf zou kunnen vertellen met evt. een foto erbij. Je kunt ze natuurlijk ook even opzoeken op een schuurfeest! In de volgende editie zullen wij laten weten hoe het gaat met deze boeren.

Busreis schuurfeest Poldervaart

8 9

Het is weer tijd voor een tweetal nieuwe vrijgezelle boeren. Jorg Buth en Emile Goedegebuur waren dit keer het slachtoffer van de Smoutcommissie. Tijdens de vrijwilligers instructieavond hebben we beiden geïnterviewd.

23 augustus

3 2

 Elektrotechniek

 Camerabewakingssystemen

Al meer  Inspectie aan electrische installaties en machines dan 30 jaar  Service en onderhoud actief in de markt!  Panelenbouw

kreeg om bij te kletsen! In tussentijd werden de poters met spek en garnituren klaargezet, waarna voorzitter van de Euro Delta, afdeling GO, Rinus Van Rossum, iedereen welkom heette. Daarna was het punt aangebroken waarop iedereen kon gaan genieten van deze traditionele Flakkeese maaltijd en het smaakte heerlijk! Als afsluiting was er nog lekker vanilleen aardbeienijs voor de liefhebbers. Met een opkomst van ruim 90 personen kijken wij terug op een leuke avond vol poters, spek en ijs.

3 augustus

6

7

6 3 4

BOER ZOEKT VROUW  Energiebesparende systemen

 Duurzame energie systemen

20 juli

8 9

5 4

9

BIJ ONZE MENSEN AL VROEG IN!

MOBIELE SERVICE OP LOCATIE

DE LANDBOUW SPECIALIST ontwerp: looydesign.

Tel. 0187 - 609361

3

Hier zijn de antwoordbladen door de bestuursleden nagekeken. De nummer twee en drie die beiden maar 3 foute antwoorden hadden waren Joar van der Velde (plaats 2) en Richard Koster (plaats 3). Eerste met twee fouten was Jasper Dogterom. LIEFDE Wij DE kijken terug VOOR op een geslaagde HET activiteit. VAK ZITVolgend ER jaar wordt deze activiteit zeker weer georganiseerd en hopen we jullie wederom te zien!

Zierikzee, Vissersdijk 46 Tel. 0111-417040

 0187 669590  info@doornheinshop.nl

AGENDA

4 2

7

1

8

wat gedronken, ook een blokkenspel gedaan waar veel inzicht voor nodig was. Ongeveer 2,5 uur na de start, kwamen de eerste deelnemers weer terug bij de startplek die tevens het eindpunt was.

St. Maartensdijk Molendijk 65b 3249 AN Herkingen

1. Vul het rooster aan met nullen en eentjes zodat er evenveel nullen en eentjes in elke rij en elke kolom staan. 2. Er mogen niet meer dan twee nullen of eentjes naast of onder elkaar staan. 3. Geen enkele rij of kolom mag hetzelfde zijn. 4. Voor elke puzzel is er slechts één oplossing mogelijk.

6 9 6

activiteiten!

TREKKERPUZZELRIT

• Gereedschap • Aggregaten • Compressoren

POTERBAL

1 7

Ik hoop 3 mooie, leuke en gezellige

• Klimaatbeheersing • Kunstgras • Binnen- en buitenspeelgoed

1

Wil je verder nog iets kwijt? : bestuursjaren te gaan beleven

 Luchtbehandelingstechniek en airconditioning

8

Lezen,

met PJ Flakkee! Hierin hoop ik veel

 Gas, water en sanitaire techniek

moeilijkheidsgraad:

sport:

vrienden.

in

leuke: Poterbal, want ik lust geen

Beetje

 Meet- en regeltechniek

moeilijkheidsgraad:

en/of met

Jongejan

nog leukere activiteiten! Minst

zijn tijd is ook niet verkeerd.

 Zone - energie systemen

Na het succes van vorig jaar hebben wij in samenwerking met LTO Noord, afdeling Goeree Overflakkee wederom een Poteravond georganiseerd. Leden van beide organisaties waren uitgenodigd voor een gezellige avond met elkaar op 16 maart in Feesthut ‘De Hoezemoos’ in Den Bommel. Vanaf 19.30 uur kwamen “de potereters” binnenlopen en werden zij ontvangen door bestuursleden van LTO en Euro Delta. Je merkte al snel een leuke mix van jong en oud en waarbij iedereen met een drankje volop de gelegenheid

0187 - 61 85 55

Schuurfeest

Oudenhoorn, maar er komen vast

beweging in de sportschool op

Molendijk 65b 3249 AN Herkingen Tel. 0187 669590 Fax 0187 669600

Puzzel 1. Sudoku

3255 SB Oude Tonge

Voor meer informatie: www.molagrocom.nl / info@molagrocom.nl

H.C. DOORNHEIN

PUZZEL

Gewasbeschermingsmiddelen Meststoffen Organische mest / gips Zaaizaden Pootgoed Graan Plastics Deskundig advies

Leukste en minst leuke Leukste: Tot nu activiteit:

tennissen en gezellig doen!

KIJK BIJ DE BOER COMMISSIE

Op 1 april jl. openden acht agrarische bedrijven en twee molens op GoereeOverflakkee hun deuren voor een gezellige opendag. Het was een prachtige dag met mooi weer, duizenden blije bezoekers en veel positieve geluiden. De commissie van Kijk bij de Boer is dan ook zeer tevreden en kan terug kijken op een geweldige dag!

• •

doen

Karen Verdonk

ALS LAATSTE...

(online)winkelen en leuke dingen

vond ik de leukste activiteit, om Naam: Karen Verdonk Riannemeerdere Labrijn Leeftijd: 18 jaar redenen. ;) Woonplaats: Ooltgensplaat Functie in het bestuur: PR + Wil je verder nog iets kwijt? :

NAT RAADSEL

Mol Agrocom is een particuliere toeleverancier voor de land- en tuinbouw en groenvoorziening. Uw adres voor o.a.:

Hobby’s

Sleutelen aan oudere tractoren

Leukste en minst leuke activiteit: Trekkerpuzzelrit vond ik minst leuk.

DRUIVEN PERSEN

Kruukplaetjes worre mit de handgemaekt en gebakke deur dehuusvrouwen van Flakkee op de maniere zoaás ze dat van d’r moeders nog geleerd hawe. Un half poend suker, un snufje zouten keneel Dat roer je door un poend taarwemeel Un half kommetje maalk en un half poend gesmolten butter mot er dan nog deurheen Zodat je man dan kan gaan kneeen Van het deeg draait men ronde balletjes Druk ze dan tot platte gevalletjes En doe ze in een droage koekepan Zodat men er even later van smullen kan.

bestuurswisseling plaats gevonden. Rowan Bakker, Lars Kaim, Jeroen van Dis en Leonie van Nieuwenhuijzen hebben het bestuur verlaten. Wij willen hen nogmaals bedanken voor hun inzet!

Naam: William Huizer Leeftijd: 21 jaar Woonplaats: Den Bommel Functie in het bestuur:

William Huizer

Een man vroeg op een feestje aan een vrouw wat haar kostuum moest voorstellen. Ze zei: “Ik ben een druif. Zegt de man: “Dat komt goed uit, ik ben van de pers!”

KRUUKPLEATJES Kruukplaetjes zijn zoete koekjes volgens een oud Flakkees recept gebakken in een koekenpan. Ze zijn, zeker onder de lokale bevolking, erg populair en worden tijdens elke grote markt/braderie wel verkocht. De lekkernij is heerlijk als ze net gebakken zijn, maar op zijn lekkerst is hij 1 dag na het bakken! Naast een koekje bij de koffie, wordt het Kruukplaetje vandaag de dag ook gebruikt als ingrediënt voor bijvoorbeeld ijs, bonbons, cake en taarten.

Al met al was Flakkee goed vertegenwoordigd op het podium. De trekkertrekcommissie spreekt van een zeer geslaagde dag! Alle uitslagen van trekkertrek zijn te vinden op de website. Benieuwd naar foto’s? Neem een kijkje op de Facebookpagina!

Zaterdag 21 januari. Koud, regenachtig en vroeg. Dat was het die zaterdagmorgen. Niet de meest uitgelezen ochtend om eens lekker rond te snuffelen op een bedrijf. Op de schaapsweg ‘checken’ we de laatste passagiers in en de TomTom stellen we in op de Hondweg 20 te Dronten. Deze geeft aan dat het een kleine twee uur rijden is. Eenmaal op weg is het lekker warm in de bus en krijgen we koffie en koek. Voor we er erg in hebben naderen we de Flevopolder en zetten we koers naar Dronten. Bij Jan Bakker aangekomen worden we hartelijk ontvangen met koffie en koek gevolgd door een presentatie van de bedrijfsleider van de akkerbouwtak. Bedrijfsleider akkerbouwtak ja, want Jan Bakker doet meer dan alleen akkerbouw. Kort opgesomd is het bedrijf naast de akkerbouw actief in de fourage-, mesten aardappelhandel. Daarnaast is er nog een eigen transportbedrijf met meer dan 30 trucks. We zijn dus niet op het eerste het beste bedrijf de werf opgereden. De bedrijfsleider gaat aan het woord en vertelt met veel passie wat voor producten ze telen, hoe ze ze telen en dat het ook bij hen niet altijd zonder slag of stoot gaat. Tussendoor

CARNAVAL 2013

Kastelein Sommelsdijk, G. Walschapstraat 18 Tel. 0187-483954

WWW.RINUSROON.NL


L K

42

No one ever succeeds without the help of others


Werkproces 2.4 Levert de media-uiting op

Nu ik het huisstijlhandboek helemaal af hebt, moet ik hem nog een laatste keer laten zien aan mijn stagebegeleider. Zodat hij kan bepalen wat er nog aan veranderd moet worden. Omdat ik maar twee maanden stage loop bij dit bedrijf, heb ik deze grote opdracht gekregen. Bij mijn vorige stage heb ik helaas verder geen opdrachten die ik in mijn huis stijl hand boek kan zetten. Ik heb daar te weinig werk gehad, en het werk dat ik daar gekregen heb, dat voldoet niet aan de juiste werkprocessen. Ik vond het erg leuk om het huisstijlhandboek te maken, ik leer het bedrijf heel goed kennen. De kleuren de manier van werken, alles. Ik heb een leuke stageperiode gehad

bij dit bedrijf en ben blij dat ik bij dit bedrijf aangenomen bent voor deze korte tijd. Ik heb een aantal foto’s gemaakt van mijn huisstijl handboek, zodat ik die kan laten zien. Het is geen geprinte versie, want ze gaan deze online gebruiken. Misschien dat hij ooit nog wel een keer geprint word, maar in ieder geval niet als ik hier nog ben.


L K


L K


Werkproces 2.4 Levert de media-uiting op De Kabbelaar wilt een nieuwe start maken en dat willen ze doen door het pand te vernieuwen. Ik kreeg de opdracht om een oude foto van de Kabbelaar zodanig te photoshoppen dat het een nieuw geheel werd wat meer mensen aan zou spreken. Deze foto konden we later dan gebruikt voor de nieuwe advertentie waarin ze hun vernieuwing aankondigen. Het is heel leuk om te zien hoe je iets totaal ander kan maken van een foto. Rechts boven zie je de foto hoe hij werkelijk is, daaronder de gephotoshopte versie die ik gemaakt heb. In de onderstaande advertentie kun je goed het resultaat zien. Het is meteen veel vrolijker en sprekender. Ik vond dit een hele leuke opdracht omdat ik heel vrij mocht werken. De klant was ook heel tevreden met het resultaat en dat is waar je het uiteindelijk allemaal voor doet!


L K

48

Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere


Werkproces 2.5 Houdt archief bij

Naast de Marketing$ schijf op de fs01 server, hebben ze ook nog de QnapData server. DATA STRUCTUUR Kenbri Fire Fighting B.V.

Terminal server

Werkstation Stellendam

Werkstation Waalwijk

Marketing

Marketing

marketing-werk

Bij Kenbri Fire Fighting werken ze met een goede data structuur. Ze hebben twee verschillende servers, een voor alleen PDF en de ander voor alle andere bestanden, zoals: Indesign, Photohop of Illustrator en alle bestanden die erg groot zijn om op te slaan. die nemen dus veel ruimte in beslag. Op de server, de Terminal Server: Marketing, kunnen werknemers bij. Uit alle afdelingen en locaties. ( Stellendam & Waalwijk ) Deze server bestaat uit verschillende mappen, waarin alles goed gesorteerdd is en alles makkelijk te vinden is.

Op deze server heb ik ook een eigen map: LAURA, daarin sla ik al mijn bestanden op zodat ik ze makkelijk kan vinden en ze in een verzameling bij elkaar zijn. Mijn stage begeleider kan zo ook makelijk mijn opdrachten vinden.

Op deze schijf kunnen alleen de werknemers van de afdeling Marketing. OP deze schijf worden alle grote bestanden opgeslagen zoals, indesign, Illustrator en Photoshop. Deze grote bestanden verstoren dan niet het netwerk van de andere werknemers als die iets proberen te openen. Op de QnapData server vind je onderandere de map: Marketingwerk, in deze map werk ik het meest want je vind hiet ook de huisstijl, en al het andere grafische werk.


L K

Werkproces 2.5 Houdt archief bij

Bij LOGOprof is het archief ook goed en duidelijk vindbaar. Je werkt op de netwerkschijf, omdat we maar met z’n tweeÍn zijn, werken we op twee computers. Je wisselt heel vaak van computer, want de ene heeft internet, maar de ander heeft dat niet. De netwerkschijf zit onder netwerk en hij heet: NETWORKSPACE2, als je daar op klikt kom je bij een menu van 2 opties: Myshare en Openshare, bij deze optie kies je voor de tweede optie, Openshare dus.

Naast de map LOGOprof klanten, heb je ook een map die LOGOprofeigen heet, in deze vind je al het werkt dat gemaakt is voor het bedrijf zelf, de hele huistijl kun je er vinden, in jaren verdeeld. Niet alleen de huisstijl vind je in die map, maar ook de orders en de factuturen, deze zijn natuurlijk heel belangrijk voor een bedrijf en moeten daarom zorgvuldig en goed bewaard en opgeborgen blijven. Vervolgens kom je dan bij de LOGOprof hoofdmap waar je alles kunt vinden wat ook op de andere computer staat, zo is het eenvoudig dingen op te slaan en te openen van dezelfde schijf. In de map Hoofdmap LOGOprof selecteer je de map: LOGOprof klanten, daar vind je een op alfabetische volgorde geselecteerde groep met alle klanten, onder de klanten vind je groepen waarin de opdrachten verdeeld zijn, zo kun je gemakkelijk per jaar een opdracht terug vinden.

De meeste dingen die ik maak sla ik ook op onder USB LAURA, dat is mijn eigen usb stick zodat ik er eventueel thuis ook aan kan werken en het is gewoon heel leuk om het te bewaren.


L K

KERNTAAK 3

52 Your most unhappy customers are your greatest source of learning


Werkproces 3.1 Maakt een plan voor het starten van een eigen bedrijf Persoonlijke gegevens Naam: Laura Ketting Adres: Bouvignestraat 30 3223 VB Hellevoetsluis Tell: 06 53 84 01 47 E-mail: Lauraketting94@gmail.com Geslacht: Vrouwelijk Geboorte datum: 19-10-1994 Nationaliteit: Nederlands Opleidingen: Helinium, VMBO T 2006-2010 Grafisch Lyceum Rotterdam, grafisch vormgeven 2010-Heden Werkervaring: Blokker, verkoopmedewerker 2008-2009 Man At Work jeansspecialist 2009-Heden Mede ondernemers Onderneem ik samen of alleen? Ik ga dit bedrijf in mijn eentje opstarten, maar hoop in de loop van de tijd een leuk maatje te vinden die me daarbij kan gaan helpen.

maken. Ik wil naar beurzen gaan om mijn nieuwe producten te laten zien, maar ook wil ik mensen inhuren die mijn producten ‘promoten’ en een goed woordje doen tegenover andere mensen.

Omschrijving plan Mijn bedrijf is een reclame bureau die zich vooral bezig houd met de activiteiten in Nederland en omstreken, we maken reclame voor festivals etc. op een hele speciale manier. Naast het maken van posters, affiches en toegangskaarten, hebben wij een exclusieve manier van reclame maken. Zo huren wij een aantal jongeren in, die op onze kosten mogen stappen in bekende steden in Nederland. We kleden ze in de stijl van de activiteit waar voor ze reclame moeten maken, dit doen we met gave elementen en beeldmerken van het festival, maar ook bijvoorbeeld met tatoeages (die zijn natuurlijk wel nep) zodat ze op een leuke manier de aandacht trekken van jongeren. Zo krijgen de activiteiten meer deelnemers, en wij meer geld! We maken niet alleen reclame, we zorgen ook voor leuke gadgets voor tijdens en na het festival. Deze ontwerpen wij zelf en zijn exclusief. Wij verkopen deze in onze ministore is Rotterdam en we zijn op elk festival te vinden met onze popup store!

Rechtsvorm Persoonlijke eigenschappen Welke rechtsvorm heb ik gekozen? Waarom wil ik ondernemer worden? Ik heb voor de rechtsvorm In onze popup store maken we ook Ik vind het leuk om mijn ideeën uit Eenmanszaak gekozen. livedesigns, dit zijn illustraties van de te voeren in de praktijk, verder vind belevenissen van mensen, je kunt ik het erg leuk om bezig te zijn Waarom deze rechtsvorm? dus je belevenis op dat moment met mijn interesses. Ik doe dit om dat ik zelf het bedrijf laten afdrukken op een shirt etc. op ga richten, ik vind het fijn om uit Wat wil ik met mijn bedrijf bereiken? te werken wat ik in mijn hoofd hen, Ik wil een duidelijke eigen stijl zodat ik zelf kan bepalen wat mijn creëren in de maatschappij, zodat bedrijf allemaal inhoud. CREW mijn bedrijf meteen herkenbaar Bedrijf gegevens: word, ik wil met mijn bedrijf graag Naam: BlackWaterfall een stukje van mezelf laten zien Adres: Rozenburglaan 90 aan anderen mensen. 3062 EH Rotterdam Tell: 010-89 67 34 Heb ik een handelsnaamonderzoek Hoe ontwikkel ik mezelf tot Mobiel: 06-89 35 64 12 gedaan? ondernemer? Email: info@blackwaterfall.com Ja, dat heb ik gedaan en deze Ik ben van plan mijn producten www.blackwaterfall.com Website: naam bestaat nog niet. steeds een beetje meer bekend te


L K

Vesteging In wat voor bedrijfslocatie gaan we ons vestigen? Ik heb een groot herenhuis gekocht in Rotterdam aan de Rozenburglaan. Het is een groot huis met 10 kamers in totaal 578 vierkantemeter aan ruimte in het huis zelf. Ook zijn we voorzien van een grote tuin. Het huis telt 4 verdiepingen en de begaand grond. Op de bovenste 2 verdieping wil ik wonen, die telt 5 kamers. Op de andere 2 verdiepingen wil ik kantoorruimte maken, het bestaat daar uit 4 grote ruimtes die ideaal zijn om in te delen voor kantoor. De Begaande grond bestaat uit 1 grote ruimte en een klein keukentje met een toilet. In deze grote ruimte wil mijn winkel hebben, ook heb ik dan genoeg ruimte voor mijn popup store. Is uitbreiding mogelijk? Ik denk dat ik deze locatie niet uit hoef te breiden, maar stel dat het er op aan komt dat we een te groot bedrijf worden voor dit pand, dan ben ik van plan een tweede locatie aan te schaffen, een herenhuis in Amsterdam misschien? Zijn we goed bereikbaar voor klanten? We zijn erg makkelijk te bereiken voor klanten, zowel met de auto, metro of tram. De tram halte zit bij ons op de hoek en de metro is hier een kleine 100 m lopen vandaan. Ideaal dus. Zijn we goed bereikbaar voor leveranciers? Ook zijn we top te bereiken voor leveranciers, we zijn makkelijk te vinden op de tomtom, omdat het gewoon een woonwijk is, is het een super locatie!

Is er voldoende parkeer ruimte? In de straat zelf zijn er niet heel veel parkeer plekken, maar een kleun stukje verder op zitten erg veel restaurantjes, die hebben allemaal een eigen, redelijk grote parkeerplaats waar je altijd je auto kwijt kan, zonder enige kosten.

Verwachten wij wijzigingen die het bedrijf kunnen be誰nvloeden? Nee, zeker zien, activiteiten voor jongen blijven altijd bestaan, en tegen de tijd dat ze niet meer bestaan, zullen we groot genoeg zijn om ze zelf te gaan organiseren. Marketing mix Product/dienst Op een speciale manier reclame maken voor verschillende bedrijven, wij verkopen deze elementen ook in onze mini store en onze popup store, als we op een activiteit aanwezig zijn.

Prijs Onze prijs licht niet veel boven het gemiddelde, toch is het in duurder, Markt analyse maar dat is nier voor niks, als je via Wie gaat onze producten of ons reclame maakt, weet je zeker diensten kopen? dat het succes heeft! Wij zijn een jong bedrijf en willen onze doelgroep ook graag jong Promotie houden, natuurlijk zitten daar ook Voor on zelf maken we reclame nadelen aan, want je bereikt niet op de zelfde manier als we doen iedereen met de reclame die je voor onze klanten, zo komen de maakt. Jongeren geven graag geld mensen die we willen inspireren voor uit aan leuke activiteiten, en wat ons bedrijf meteen in aanmerking toevallig dat wij dat in ons bedrijf met onze manier van werken, vaak doen. spreek dat erg aan. Waar komen klanten vandaan? Onze klanten komen uit heel Nederland, maar sommige ook uit het buitenland, ge誰nteresseerde mensen spreken ons aan, dus iedereen is welkom. Hoeveel klanten verwachten wij per jaar? Hoeveel precies kan je natuurlijk nooit zeggen, dat hangt allemaal af van het aantal activiteiten in Nederland en omstreken. We verwachten wel 500 bedrijven per jaar te kunnen voorzien van reclame, meer is altijd goed.

Plaats We werken vanuit ons pand in Rotterdam, we werken samen met een van de beste drukkers in Nederland, dat is toevallig mijn broer, dus ideaal om zaken te doen.


Concurrentie analyse Wie zijn onze concurrenten? Eerlijk gezegd hebben wij weinig concurrenten op dit niveau van reclame maken, natuurlijk zijn er altijd bedrijven die qua prijs meer aanspreken bij sommige klanten, maar er blijven altijd bedrijven die de kwaliteit eigenlijk veel belangrijker vinden.

Waarin verschild onze prijs? Onze prijs licht boven het gemiddelde, wat mensen er in eerste instantie misschien van weerhoud om klant te worden, maar zodra ze weten wat we doen en op welke manier, hebben ze dat geld er zeker voor over! Administratie Doen wij de administratie zelf ? Wij doen de administratie zelf, ik Wat weten wij van de producten ben van plan daar top mensen van onze concurrenten? voor in te huren. We weten dat ze in de prijs goedkopen zijn dan onze prijzen, Algemenen voorwaarden maar wij weten ook dat wij veel Hebben wij algemene voorwaarden? beter werk leveren. Dat is dat geld Ja, ook wij hebben algemene wel waard! voorwaarden, die voorwaarden hebben we voor zowel de klant Hoe verkopen zij? als onze werknemers, omdat het Via webshops. een dynamisch bedrijf zijn gaat niet alles zonder risico, daarom hebben Hoe maken zij reclame? een klein formulier wat welke werk Zij doen dit via websites en social nemen moer lezen, invullen en media, er zijn maar weinig grote ondertekenen. Voor de klant hebben bedrijven die zich aanbieden via we een apart mini contractje met mond op mond reclame, zoals wij de algemene voorwaarden. voornamelijk doen. Verzekeringen In welk opzicht valt onze Waarvoor, en hoe gaan we ons concurrenten nog meer op? verzekeren? Hun ervaring is meer, omdat ze Ik vind het belangrijk om goed verzekerd ook langer bestaan, maar da te zijn, inventaris, Rechtsbijstand, zegt niks over de vormgevers en bedrijfsaansprakelijkheid zijn ondernemers binnen het bedrijf. belangrijk om te verzekeren, maar mijn personeel wil ik ook goed Onderscheidend vermogen verzekerd hebben, omdat deze toch Hoe verschillen onze producten vaak op de straat te vinden zijn en van dat van onze concurrenten? je weet nooit wat er kan gebeuren. Heel eenvoudig, wij maken veel Verder mijn pand verzekeren, lijkt gebruik van mon op mond reclame, me ook een goede optie. zodat het direct bij de klant aan komt, ze hoeven ons niet eerst te vinden, voor ze weten van ons Verplichtingen en vergunningen bestaan, ze vinden ons, omdat ze Wat zijn je verplichtingen? weten van ons bestaan. Aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds

Aansluiten bij een ziektefonds Openen van een financiĂŤle rekening Kiezen van een handelsnaam Inschrijven bij de KvK BTW inschrijven Welke vergunningen hebben? Milieuvergunning Bouwvergunning Gebruiksvergunning

moet

je

Personeel Beginnen we vanaf het begin af aan al met personeel? Ja, ik wil vanaf het begin af aan al met personeel beginnen om het bedrijf aan mensen te kunnen laten zien via mond op mond reclame en daar heb je natuurlijk mensen voor nodig! Ook wil ik zorgen voor een hecht team, iedereen moet goed met elkaar op kunnen schieten, want het is een samenwerkend bedrijf. Gezelligheid vind ik een belangrijke factor in mijn bedrijf. Ik wil dat iedereen zich op zijn gemak voelt, en met plezier naar zijn werk gaat.


L K

56 Think like a customer


Werkproces 3.2 Promoot zijn werk Omdat kenbri geen reclame bureau is, is er niet veel reclame werk dat ik kan promoten. Wel geven ze elke maand de Brandbrief uit, dit is een maandelijks blad die meer informatie geeft over het bedrijf en over wat het bedrijf zowel allemaal doet. In de Brandbrief vind je elke maand ook Aanbiedingen van bepaalde producte, deze Aanbiedingen zijn alleen in de maand dat de Brandbrief uitkomt geldig. Kenbri heeft ook een website, die ze zelf vormgeven, aan deze website heb ik meegeholpen en het is erg leuk je eigen werk terug te zien op de website. Kenbri doet ook het beblakken van brandweer auto’s. Natuurlijk alltijd met hun eigen logo en verder nog reflecterende strepen en/of teksten die de klant op de wagen wilt hebben. Zoals regio nummers en namen.


L K

Werkproces 3.2 Promoot zijn werk


LOGOprof is een echt reclame bureau, waarin in veel meer leer op ontwerp gebied. Ze hebben veel verschillende klanten en opdrachten. Hiernaast op de pagina vind je werk van LOGOprof. Het werk varieert heel erg. Niks is te gek voor dit bedrijf en daarom is het ook een heel leuk bedrijf om stage te lopen.


L K

60

Do not be embarrassed by your failures, learn from them and start again


Werkproces 3.3 Regelt financieel administatieve zaken

Bij Kenbri, hebben ze geen facturen voor het ontworpen werk, omdat dit allemaal voor eigen gebruik is. Ik kan bij dit bedrijf dus helaas geen administratieve zaken verrichten. Wel heb ik meegekeken met facturen die gebruikt worden bij de verkoop en de verhuur. Wel iets heel anders dan een grafisch ontwerp natuurlijk, maar deze facturen, blijven ook facturen.

Hopelijk kan ik bij mijn volgende stage dit werkproces wel afsluiten met een voldoenden. Het zou fijn zijn als ze de zaken daar wel doen, voor de klanten die vragen om grafisch werk. Ik mocht wel de factuur, pakbon en de orderbevestiging ontwerpen voor dit bedrijf. Die kunnen hun dan gebruiken.


L K

Werkproces 3.3 Regelt financieel administatieve zaken Bij LOGOprof maken ze de facturen en offertes zelf. Ze bepalen ook zelf de prijs. Dit gaat aan de hand van het aantal uur wat iemand er aan werkt, de benodigdheden die het kost en natuurlijk de kosten die er bij komen voor het bedrijf, zoals drukken, verzendkosten en BTW.

Een offerte maken we vaak op als het gaat om grote opdrachten, zoals een heel reclame pakket met alles erop en er aan. Poster, flyers, logo etc. Dan heeft de klant een beeld van wat alles bij elkaar zou kunnen gaan kosten en dat is van de klant makkelijk inschatten of hij het wel kan betalen.

Als we tot een goede prijs gekomen zijn, voordelig We hebben wel eens klanten gehad die er later achter voor ons en voor de klant word de factuur opgemaakt kwamen dat ze de factuur helemaal niet konden en word deze naar de klant gestuurd. betalen en dat kost het bedrijf heel veel geld.

Hiernaast zie je een voorbeeld factuur. Elk factuur gaat er op deze manier uit. Het is dan gemakkelijk om een nieuw factuur aan te maken. Ook is het ideaal dat elk factuur een oplopend factuurnummer heeft, zodat als je opzoek bent naar een oud factuur je het gemakelijk weer terug kunt vinden. Het LOGOprof logo staat duidelijk vermeld. Naast het logo komen de gegevens van het bedrijf aan wie de factuur gestuurd word, onder het logo de gegevend van LOGOprof zelf. Vervolgens waarvoor het factuur word verstuurd, wat heeft men besteld of welke dienst hebben wij geleverd.

Naam bedrijf Soort bedrijf Plaats bedrijf t.a.v.: Naam Ref: wat is er verkocht Pampus 31 a 3251 ND Stellendam tel: 0187 – 49**** mob: 06 30 ** **** www. logoprof.nl

Factuurnr:

FACTUUR

Datum:

LP2013-***

vandaag

Voor u mochten wij leveren: Bijvoorbeeld 10.000 visitekaartjes.

bedrag

Totaalbedrag ex. BTW

****

BTW 21%

****

Totaalbedrag incl. BTW

****

De bedragen worden berekend en komen duidelijk onder elkaar te staan.

Wij danken u hartelijk voor uw opdracht. Aan de levering is veel aandacht besteed, mocht u desondanks gebreken ontdekken laat het ons gerust weten.

Helemaal onzer aan vind je nog wat zakelijke gegevens over LOGOprof en natuurlijk, niet geheel onbelangrijk, de algemenen voorwaarden.

Graag met vermelding factuurnr.

Betalingstermijn binnen 14 dagen na aangegeven factuurdatum.

ZIEN … en gezien worden KvK: 24394024 0000 BTWnr: NL1441.79.891.B01 IBAN: NL70 RABO 0141 3979 26 Opgenomen in het Register Erkende bedrijven in de Creatieve Industrie


L K

BEOORDELING Stage

Beoordeling 1


Beoordeling 2


L K

Beoordeling 3


Beoordeling 4


L K

Zelfreflectie stage Ik heb voor elke bedrijf waar ik stage gelopen heb, een zelf reflectie geschreven. Daarin vertel ik iets over het bedrijf, over mijn ervaringen in het bedrijf, de manier van omgang met collega’s en mijn goede en verbeterpunten. Ik heb bij drie verschillende bedrijven stage gelopen en heb dan ook 3 zelfreflecties geschreven.

68

Do not be embarrassed by your failures, learn from them and start again


Zelfreflectie PersC PersC is een Reclame Communicatie bureau, ze werken vooral met vastgoed. Ik heb in totaal 2 maanden stage gelopen bij PersC, na deze twee maanden ben ik ontslagen omdat ze niet genoeg werk voor mij hadden, helaas is dit niet op een leuke manier gegaan. Het ging erg slecht in het bedrijf waardoor er veel stress ontstond, dit gaf een erg negatieve sfeer aan de mensen die er werkte. In de twee maandan dat ik stage liep in het bedrijf zijn er 5 mensen op staande voet ontslagen. Hierdoor kreeg ik een negatieve indruk van het bedrijf. Door mijn collega’s en stage begeleider werd er ook veel geklaagd over de baas en de collega’s van de communicatie afdeling, maar er werd ook heel negatief gesproken over het vak Grafisch Vormgeven. Bij PersC voelde ik me totaal niet op mijn gemak en vond het heel moeilijk om mezelf te zijn. Er waren veel ruzies onderling en dat maakte mij heel onzeker. Mijn werk werd heel erg afgekraakt als ik iets gemaakt had en in plaats dat met mij te bespreken lieten ze een andere werknemer de opdracht doen, met een diepe zucht.

1

10

Als ik het bedrijf een cijfer mocht geven tussen de 1 en 10, zou dit bedrijf van mij een 3 krijgen. Ik heb in het bedrijf geleerd hoe het ook kan zijn, de minder leuke kant van het vak. Daardoor ben ik wel beter met stress om leren gaan, en zelfstandig te werken.

Goede Punten

Verbeter Punten

Zelfstandig

Onzeker

Stress bestendig

Gesloten Stil


L K

Zelfreflectie Kenbri Kenbri is geen officieel reclame bureau, het is een leverancier en verhuurder van Brandweermaterialen en alles wat met de brandweer te maken heeft. Nadat ik ontslagen was bij PersC, heb ik een maand lang thuis gezeten omdat er geen stage bedrijven waren die nog een stagair aannamen. Dit vond ik heel vervelend. Na een mand lang zoeken kwam ik bij het bedrijf Kenbri. Het leek me erg leuk om te kijken hoe ze het vak toepassen in een totaal ander bedrijf. Het was een hele andere stage dan ik bij PersC gehad heb. De sfeer in het bedrijf was optimaal en de collega’s waarmee ik werkte waren erg gezellig en vriendelijk. Doordat ik maar kort stage liep bij Kenbri kreeg ik 1 grote opdracht en dat was het ontwerpen en realiseren van het Huisstijlhandboek. Ik moest me verdiepen in al het vormgeef werk ooit gemaakt in het bedrijf, de logo’s en alles wat er mee te maken heeft. Ik moest van alles opmeten, van een klein logo’tje tot een super grote brandweer auto. Na de 2,5 maanden dat ik daar stagiar ben geweest, waren ze erg over me te spreken. Dat gaf me heel veel energie om door te gaan in dit vak, die moed had ik een beetje opgegeven bij PersC. Mijn laatste stage dag was heel leuk, ik heb mijn beoordeling gehad en die was positief. Ze hadden voor mij een afscheidsfeestje georganiseerd met een borrel, ik kreeg ook een heel leuk cadeautje. Het nadeel van dit bedrijf was, dat ik heel erg veel DTP werk gedaan heb en eigelijk maar heel weinig verschillend vormgeef werk. Ik heb op technisch gebied heel erg veel geleerd, maar op vormgeef gebied wat minden. Dat is wel heel jammer. 1

10

Als ik dit bedrijf een cijfer mocht geven dan was dat een 8 geweest. Ik ben heel erg te spreken over het bedrijf en heb veel geleerd. Het is geen 10 omdat ik qua vormgeving niet veel heb kunnen leren.

Goede Punten

Technisch beter geworden Positieve instelling Samenwerken Collegiaal

Verbeter Punten

Onzeker over mijn werk


Zelfreflectie logoprof PersC is een Reclame Communicatie bureau, ze werken vooral met vastgoed. Na de zomer vakantie ben ik begonnen bij het bedrijf LOGOprof, dis is een klein reclame bureau in Stellendam. Ze hebben een groot bereik en hebben een hoop klanten. Bij LOGOprof heb ik het heel erg naar mijn zin gehad, ik heb veel mogen doen en vooral heel erg veel geleerd. Meteen de eerste dag werd ik overal bij betrokken en mocht met alles meekijken. Snel daarna kocht ik zelf aan de slag, het ging heel erg goed. Ik zit op het kantoor samen met mijn stage begeleider Jaap van Oostenbrugge, ik kan het erg goed met hem vinden en we zijn een goed team met vormgeven. Het is heel gezellig. Bij LOGOprof doen ze alles op vormgeef gebeid, van een logo tot de bestikkering van een pand, door deze verschillende mogelijkheden onderscheiden ze zich van andere reclame bureaus in de buurt. Bij alles kijk ik mee en daar leer ik heel veel van. Zelf kan ik nog geen auto’s bestikkeren, dat is een hele klus, soms duurt zoiets wel 3 uur! Ik ben heel blij dat ik mijn stage bij dit bedrijf heb mogen afsluiten, het geeft me een boost voor de toekomst. Ik heb een super tijd gehad en had dit voor geen goud willen missen! 1

10

Dit bedrijf krijgt van mij een 9,5, omdat ik een hele leuke tijd gehad heb. Ik heb heel veel geleerd en het was ook nog eens gezellig. Ik raad dit bedrijf zeker aan om stage te lopen, want zo vind je ze bijna nergens meer in deze crisis.

Goede Punten

Zelfstandig Stress bestendig Financiele zaken Direct klanten contact

Verbeter Punten

Soms iets wat te snel


L K


Dit zijn een aantal opdrachten die ik in de loop van alle stage periodes gemaakt heb, zo kun je de indruk krijgen wat voor veschillend werk ik allemaal gedaan heb. Het zijn niet alle opdrachten want dan zou mijn bewijzenmap twee keer zo dik worden.


L K

THE END Good design is good business.

Test issu  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you