Page 1

HAN HOOGERBRUGGE


INLEIDING Vanuit het vak “Dare to design� van de opleiding communicatie & multimedia design aan de Hogeschool van Rotterdam, heb ik de opdracht gekregen om onderzoek te doen naar Han Hoogerbrugge. Hierin doe ik onderzoek naar zijn loopbaan, invloeden op zijn levenstijl en werk, het milieu waarin hij is opgegroeid, cultuur welke invloed op hem heeft gehad, de door hem gebruikte techniek en zijn stijl. Ik heb op diverse websites informatie ingewonnen, zijn Facebook pagina, website, boeken en veel verschillende filmpjes bekeken op YouTube. Ook ben ik bij een interview aanwezig geweest in TENT. Ik hoop dat deze researchmap een duidelijk beeld geeft van bovengenoemde punten. Laura Jongmans, tweedejaars student communicatie & multimedia design.


Han Hoogerbrugge is begonnen als schilder en cartoon tekenaar. Nu is hij een digitale artiest uit Rotterdam. Hij ontdekte het internet in 1996. Hij is de eigenaar van de extreem populaire Modern Living Neurotica series en hij heeft een aantal series gemaakt van een interactieve hotel welke hij online heeft staan op zijn eigen website.


Han Hoogerbrugge is geboren in Rotterdam op 1963


Zijn eerste betaalde opdracht was voor de VPRO. Een flashanimatie voor het life-savers project. Daarna werkte hij voor MTV, tros triviant, sony ING en Diesel. Hij heeft ook schilderijen gemaakt en tekeningen welke oa in het Centraal Museum Utrecht hebben gehangen. Hij heeft in Mexico City en in het Design museum in Londen gehangen. Van dit werk heeft hij in 2008 een boek gepubliceerd. Han heeft ook veel met Flash gewerkt. Op zijn website staan hier een aantal voorbeelden van. Han heeft ook veel promotiefilmpjes gemaakt voor muziek artiesten. Artiesten zoals Dead man ray, The young punx en The pet shop boys.

Screenshot promotiefilmpje Pet Shop Boys


Han Hoogerbrugge is een van de pioniers van de interactieve animatie. De serie Modern Living [1998 – 2001] waarbij met humor en drama het alter ego van Hoogerbrugge de strijd aangaat met de dagelijkse neuroses had meteen mijn hart gestolen. Het boek Modern Living, The graphic Universe of Han Hoogerbrugge geeft een totaalbeeld van zijn werk en is de eerste publicatie van de internet kunstenaar/animatiemaker. Naast veel stills uit de animatieseries en diverse tekstuele bijdragen is het boek gelardeerd met reacties van bezoekers. (Bronvermelding: http://www.ooglijm.nl/publicaties/het-universum-van-han-hoogerbrugge)


Flash Het maken van een ‘lifesaver’ animatie voor de VPRO trok Hoogerbrugge over de streep om Flash te gaan gebruiken. “Eén van de eisen was dat de lifesaver interactief moest zijn”, vertelt Hoogerbrugge. “De GIF animaties die ik toen maakte waren niet per definitie interactief en ik had Flash al gekocht, dus vanaf die tijd maak ik alle animaties in Flash. Sindsdien is Modern Living een combinatie van animatie en interactiviteit. Het gaat er bij mij ook om hoe die interactiviteit plaatsvindt: moet het een klik zijn of een mouse-over en waar moet die button dan geplaatst worden.” In veel animaties wacht de stripfiguur Hoogerbrugge lijdzaam op het moment dat de toeschouwer hem met de muis ‘aanraakt’ of aanklikt. De bezoeker van ‘Modern Living’ kan Hoogerbrugge desgewenst laten vallen, buigen, wegvagen of zelfs laten overgeven. Elke twee weken wordt de Neurotica serie aangevuld met een nieuwe animatie. Sinds begin juni heeft de site een compleet nieuwe Flash interface gekregen. Doordat de pagina in fases wordt opgebouwd, blijft de wachttijd ook voor modemgebruikers beperkt. Met name de vormgeving van het archief is een fraai staaltje interface design. De animaties zelf blijven meestal onder de 100 kilobyte. Hoogerbrugge: “Bij 180 kilobyte ga ik kijken of ik alles wel de moeite waard vind.” Ook Hoogerbrugge ergert zich aan de vele pompeuze Flash sites. “Ja, er wordt nu heel veel gekankerd op Flash. Het wordt te vaak verkeerd gebruikt. In veel Flash pagina’s raak je je navigatie kwijt omdat je in de Flash interface blijft hangen: je kunt een Flash pagina bijvoorbeeld niet bookmarken. Als het om simpele dingen gaat en ik begrijp niet gelijk hoe de navigatie in elkaar steekt, dan haak ik af. Dat lijkt bij bijna elke internet-gebruiker zo te werken. Ontwerpers willen iedere keer met een bijzonder navigatiesysteem komen, maar vergeten dat mensen niet telkens opnieuw een andere manier van navigatie willen leren. Ik vind het behoorlijk irritant als de structuur van een website en de samenhang onduidelijk is.” (Bronvermelding: http://www.voshaar.com/modernliving.html)


DAMIEN HIRST

INVL O


MATTHEW BARNEY

OEDEN


Han Hooger brugge leest voor het slapen gaan stripalbums van Lucky luke, Kuifje, Asterix & Obelix. Wel de albums welke hij al heeft gelezen, nieuwe leest hij overdag. Zijn vader deed dit vroeger ook altijd. Han voelt een verwantschap met David Lynch, Matthew Barney, Damien Hirst en Chris Ware. Hij voelt met hen een verbondenheid in opvatting en houding. Zij stralen een bepaalde coolness uit waar hij iets mee heeft. Punk muziek en houding die hierbij hoort heeft altijd veel invloed op hem gehad. Vroeger heeft hij in Punk bandjes gespeeld. De gedachten achter punk is dat je iets kunt publiceren met weinig geld voor een groot publiek. Dit is iets wat Han altijd heeft aangesproken en wat hem ook erg aanspreekt in het gebruik van internet.


DAVID LYNCH


TECHNIEK


HUMOR & SOCIAL MEDIA


STIJL


GROF


ZELFPORTRETTEN


KNIPOOG POLITIEK


HUMOR

Zijn illustraties zijn allemaal zwart wit in de basis. Soms gebruikt hij 1 detail kleur erin. Han verwerkt veel humor in zijn illustraties. Zo steekt hij de draak met veel bekende artiesten. Zijn waterpaintings bevatten andere uitingen dan zijn zwart wit illustraties. Daar zitten meer “schokkende” en confronterende beelden in. Han maakt veel gebruik van zelfportretten. Hij zet zichzelf daarin vaak neer als een “dwaas”. Han doet graag veel verschillende dingen. Het proces ernaartoe is voor Han hetzelfde. Of het nou een offline of online animatie is. Interactie. Han vind het belangrijk dat de lezer of gebruiker zelf invloed kan uitoefenen op wat hij te zien krijgt in zijn animatie. Zijn beeldstijl is veelal hetzelfde. De verandering zit hem in het thema.


L C 0

“Zijn expositie in TENT Rotterdam met strips, aquarellen, animaties en illustraties wordt één van de hoogtepunten van 2012.” (Sandra Smallenburg, NRC, 5 januari 2012) “Hij is een prominent voorbeeld van de crossmediale kunst door zijn combinatie van tekeningen, animaties, film en comics.” (Karolien Knols, Volkskrant, 26 januari 2012) La Grande Fête des Voyeurs is het eerste overzicht van de Rotterdamse kunstenaar Han Hoogerbrugge. TENT presenteert zijn interactieve animaties, videoprojecties, diaseries en tekeningen van de afgelopen vijftien jaar. Van het pioniersstadium waarin Hoogerbrugge met eenvoudige computerprogrammatuur bewegende animaties maakte, tot de verfijnde computertechniek waarmee hij het publiek in beweging brengt om zijn games te spelen. Hoogerbrugge is uitgegroeid tot een prominent voorbeeld van een hedendaagse crossmediale kunstenaarspraktijk, waarin de grenzen tussen virtueel en reëel, tussen droom en nachtmerrie, tussen high en low art, niet bestaan. Met grote regelmaat zijn de tekeningen en animaties van Hoogerbrugge te zien op festivals, tijdens popconcerten, in kranten en magazines, maar ook in musea, expositieruimtes en galeries. Hoogerbrugge studeerde in de jaren tachtig schilderen aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. In de jaren negentig kreeg het internet een bepalende rol in zijn carrière. In de begindagen van het web was Hoogerbrugge al bezig met de eerste experimenten. Het internet bood Hoogerbrugge een oneindige expositieruimte. Hij begon met de webanimatiereeks Modern Living/Neurotica, een autobiografische reeks lijntekeningen in de realistische stijl die Hoogerbrugge nu nog steeds gebruikt. De Neurotica-reeks reflecteerde op zijn dromen, verwachtingen, dagelijkse ervaringen en menselijke angsten. De beperkte mogelijkheden van het internet hadden een duidelijke invloed op Hoogerbrugges stijl van animeren: ‘De eerste animaties moesten zo klein mogelijk zijn. Binnen 20 seconden moesten ze volledig draaien. Daarom maken ze een kort en krachtig statement, zonder intro’s.’ Het werk van Hoogerbrugge heeft inmiddels vele gedaanten; prints, strips, installaties, films, muziekvideo’s, games, animaties, performances en sinds kort zelfs hologrammen. Hij publiceert dagelijks een comic op zijn website Pro Stress. En nog steeds staat dezelfde thematiek centraal: zonder voorbehoud blijft hij zijn obsessies, neuroses en emoties met het publiek delen. (Bronvermelding: http://www.tentrotterdam.nl/shows/actueel/20120126_hanhoogerbrugge_lagrandefete.php)


Laura Jongmans CMD2f 0841453


Researchmap Han Hoogerbrugge  

Onderzoek naar de rotterdamse kunstenaar Han Hoogerbrugge

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you