Page 1

Laura Gómez i Ballano Màster de Biblioteca Escolar i Promoció de la Lectura La lectura i la seva Promoció Abril de 2013


T’ha passat mai que has tingut un bon llibre a les mans i has notat que no era el millor moment per llegir-lo? Hi ha dies de sol on llegir sota l’hombra d’una alzina, tardes de pluja on obrir un llibre sentint les gotes esquitxar finestra enllà, tardes de primavera per passar pàgines ajagut a l’herba i matins d’hivern per gaudir de la lectura a la vora del foc. Aquesta guia per lectors a partir dels 10 anys ens ofereix lectures per gaudir d’una manera diferent en cada estació de l’any.


Els arbres ploren l’estiu mullen de fulles el terra són llàgrimes de qui aferra arrel a vida i sobreviu.

Gotes caigudes del niu per l’aire frisant de la serra, escampa udol amb sa gerra però d’elles res se n’en diu.

El temps té el mal de l’hivern contagia febre de gel, termòmetre pels opacs;

es diria un lloc d’infern on florit el sòl de pèl en fa escorça per a dracs. Joan Ubach


TARDOR

Per començar el curs amb empenta...

Títol: Morgana la dels ulls verds Autor: Alapont Pascual Editorial: Bromera Any: 2011 Resum: Morgana acaba d’encetar el tercer trimestre de l’últim curs de Primària i creu que ja és hora de començar a decidir què vol ser de gran. A pesar que el pare i l’àvia pensen que pot ser arquitecte, metgessa o ministra, perquè és molt espavilada, ella té més interès per ser periodista esportiva, així podria entrar debades als partits de bàsquet. Berenguer insisteix a escriure-li una poesia. Arribarà a algun lloc aquesta relació?

Extret de la llista dels més valorats de la revista Faristol de l’any 2011


Per reflexionar... Títol: Noms robats Autor: Tàssies Editorial: Cruïlla Any: 2010 Resum: Una història d’assetjament escolar que podeu visualitzar a través d’unes superbes i sorprenents imatges: els personatges no tenen cap; han estat substituïts per una peça de fruita. Però en veure les actituds matusseres i fatxendes que exhibeixen comprenem que és la manera que l’autor ha triat per representar-los i definir la situació en què es troba el protagonista: absolutament enfonsat davant uns “companys” de classe que el marginen i maltracten. Un llibre que en un raconet de les guardes, i d’una manera inusual, us convoca a definir-vos, a prendre partit!

Extret de la llista dels més valorats de la revista Faristol de l’any 2010


Estimo la quietud dels jardins i les mans inflades i vermelles dels manobres. Estimo la tendresa de la pluja i el pas insegur dels vells damunt la neu.

Estimo els arbres amb dibuixos de gebre i la quietud dels capvespres vora l'estufa. Estimo les nits inacabables i la gent que s'apressa sortint del cinema.

L'hivern no és trist: És una mica malenconiós, d'una malenconia blanca i molt íntima.

L'hivern no és el fred i la neu: és un oblidar la preponderància del verd, un recomençar sempre esperançat. [...] Miquel Martí i Pol


HIVERN Per somniar a la vora del foc...

Títol: El secret dels núvols Autor: Bernard, F. Il·lustrador: Roca, F.

Editorial: Lumen Any: 2003 Resum: Marco i el seu company Leonard participen en una cursa entre Nova Escòcia i les Bahames, travessant el triangle de les Bermudes. Al costat d´avions moderníssims, Marco pilota un biplà antic i poc sofisticat. També el seu tarannà és molt diferent del dels seus adversaris. El plaer de volar és la seva principal motivació i el coneixement de la meteorologia el seu millor aliat. Les il·lustracions són de gran qualitat. Hi trobem perspectives variades i poc habituals. El llenguatge és més aviat poètic amb adjectius, metàfores i comparacions molt ben trobades. Són especialment interessants les descripcions dels fenòmens meteorològics, sobretot dels núvols, i la recepta per a una bona tempesta.

Extret de la selecció de llibres més valorats per la crítica del grup Gretel ( març 2013)


Per recordar tradicions... Títol: Canción de Navidad Autor: Charles Dickens Inl·lustrador: Roberto Innocenti Editorial: Kalandraka Resum: La passejada pels nadals del passat, present i futur del vell Scrogge forma part del nostre imaginari cultural fins al punt d’haver configurat un petit gènere de ficcions nadalenques i ha consagrat la figura del seu protagonista com un dels avars més famosos de la literatura. Aquesta edició destaca per la incorporació de les il·lustracions de Roberto Innocenti que enlluerna per igual infants i adults amb la seva obra d’escenes i ambients documentadament realista. Les il.lustracions tenen la virtud d’afegir la possibilitat de llegar el clàssic com si fos un document social i històric en què és possible familiaritzar-se amb les marcades diferències socials d’un Londres industrial emergent a través de l’acurat detall de les ambientacions i caracteritzacions dels personatges.

Extret de recomanacions de Gretel (octubre de 2012)


No floriu totes a l’hora, roselles del camp de blat! Sou tan i tan lluminoses que em deixeu enlluernat.

Jo vull veure si a la cresta d’aquell mar esvalotat, entre el verd de les onades les espigues han granat. Joana Raspall


PRIMAVERA

Per viure aventures entre les fulles...

Títol: El jardí secret Autor: Frances Hodgson Burnett Editorial: Viena Edicions Any: 2011 Resum: Aquesta és una novel·la que trenca amb la producció del seu moment, tot i ser indubtablement victoriana. Mary, la seva protagonista, és una heroïna de la marginació. A l’inici se la presenta com una nena indesitjable, però al llarg de la novel·la transforma la seva aparent lletjor en bellesa espiritual gràcies al poder regenerador del jardí, al fet de compartir la vida amb el servei de la residència i al fet de confrontar la seva neurosi amb la del seu cosí Colin. El jardí de la novel·la és un espai físic i també simbòlic i, com en un úter, tots dos nens creixen en tenir-ne cura i en deixar-se’n tenir. El jardí secret és, doncs, fecund i capaç de transformar-ho tot i, encara avui, és una lectura que pot ensenyar molt sobre el món adult als seus joves lectors. Extret de la llista dels més valorats de la revista Faristol de l’any 2011


Per passar una estona entre animals salvatges...

Títol: Manual de calcetines salvajes Autor: Pablo Prestifilippo Editorial: faktoria k de libros Resum: Original, divertida i extravagant proposta literària sobre la vida i els miracles d’una peça de roba molt particular que no pot faltar a l’armari de cap bon lector: el mitjó salvatge, teixit de pura llana verge d’ovella salvatge. Aquest llibre recull instruccions precises i variades per poder enfrontar-se als mitjons salvatges i defensar-nos d’aquesta plaga.

Extret de recomanacions de Gretel (novembre de 2009)


Mar. He dit mar. ¿No heu sentit volar els aucells a migdia?

Cel, He dit cel. ¿No heu tastat les fulles dels pins a l’alba?

Mar. No he dit mar, perquè ho dic encara. I cel. L’horitzó ple d’estimats i estimades.

¿No veis els estels ballant al retorn de les escumes Jaume Vidal Alcover


ESTIU Per viatjar sense moure’s... Títol: Les aventures extraordinàries d’en Massagran Autor: Josep Ma Folch i Torres Il·lustrador:Josep Ma Madorell Editorial: Casla Resum: En Massagran és una mena d’antiheroi astut i no violent que es busca la vida com pot, fins i tot fent una mica de trampa, per tal de derrotar els seus enemics. L’humor i el caràcter familiar del personatge han fet que les seves aventures hagin estat llegides per moltes generacions de nois i noies.

Extret de recomanacions de Gretel (maig 2010)


Per viure aventures en terres llunayanes...

Títol: Robinson Crusoe Autor i il·lustrador: Ajubel Editorial:Ajubel Any: 2008 Resum: Aquest llibre sense text, que recrea de manera original el clàssic de Defoe a través d’unes innovadores il·lustracions d'estil expressionista, dóna la volta formalment formal a l'obra original, tot aprofitant les opcions que ofereix la nostra cultura visual. Està disponible des de fa pocs dies en format ebook per iBooks.

Extret de recomanacions de Gretel (juliol 2012)


Guia de lectura: un llibre per a cada moment de l'any  

Aquest document ofereix una guia temàtica de lectures recomanades per a joves a partir de 10 anys.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you