Page 1

ara.cat DISSABTE, 16 DE JULIOL DEL 2011

La crisi reforça la banca ètica Aquest negoci va créixer un 22% l’any passat però encara és poc conegut P. 4-5

P. 3

P. 6-7

P. 14

‘Birthing’

Entrevista a Muji

Tribuna de Sachiyo Takabe

La roba ‘intel·ligent’ de “Internet demostra que tenim públic per obrir a València” Madre Mía del Amor Hermoso http://emprenem.ara.cat

“El sector del cava ha aprofitat l’interès del Japó”


4

e

DISSABTE, 16 DE JULIOL DEL 2011 ara

araemprenem Al detall

LAURA GARCIA JORDAN

La crisi financera L’ dóna ales a la banca ètica BARCELONA

Triodos, Coop57, Fiare i Oikocredit ofereixen només productes financers ètics, des de comptes corrents fins a dipòsits d’estalvi, ecohipoteques i préstecs per a empreses amb impacte social

SERVEI AL CIUTADÀ.

L’oficina de Triodos Bank a Barcelona, a la Casa de les Punxes. JORDI PIZARRO

estalvi recollit per les entitats financeres ètiques s’ha multiplicat per més de deu i els préstecs per més de vuit en els últims cinc anys, i només durant l’any passat el conjunt del sector a l’Estat espanyol ha crescut un 22,5%. Són les dades provisionals del baròmetre de les finances ètiques a l’Estat espanyol per al 2010, promogut per l’associació FETS (Finançament Ètic i Solidari), que concretaria amb xifres la sensació d’un creixement, i sobretot de més coneixement, de les finances ètiques en els últims anys a Catalunya. Es podria dir que la crisi financera ho ha posat fàcil deixant camp per córrer a aquelles entitats que davant de la pregunta “què fan els bancs amb els nostres diners?” hi han pogut donar una resposta clara: finançar només activitats econòmiques amb un impacte social positiu.


ara DISSABTE, 16 DE JULIOL DEL 2011

A Catalunya les propostes de banca ètica permeten des de tenir un compte corrent, una targeta de dèbit i operar per internet –de moment només a través de Triodos Bank– fins a dipositar els estalvis en fons ètics, amb rendibilitats que oscil·len al voltant del 2%, i aconseguir finançament sempre que es compleixin els requisits. En alguns casos també proposen participar en la propietat o les decisions de l’entitat, com passa amb Coop57, Fiare i Oikocredit. Qualsevol de les opcions garanteixen el compliment dels criteris ètics amb un principi de transparència radical sobre l’ús dels diners dipositats pels clients, amb tota la informació sobre els projectes i les empreses on va a parar la inversió.

Les finances ètiques han crescut un 22,5% el 2010, però encara són poc conegudes “La banca ètica és més estable, més sostenible i més segura perquè no especulem”

“La banca ètica és més segura”

“La banca ètica és més estable, més sostenible i més segura, perquè no especulem i no ho farem mai”. Ho diu Joan Antoni Melé, sub-

araemprenem

Entre el banc ètic i els del poble e

“Ja fa set o vuit anys que vam optar per la banca ètica perquè encaixa amb el que promovem des de l’empresa i perquè ens donava més confiança. És el més coherent”, explica Rubén Valls, de l’empresa d’aliments ecològics Cal Valls, de Vilanova de Bellpuig. “Hem optat per combinar la banca ètica, amb Triodos, amb la sucursal del poble”. “Qualsevol empresa sap que no pot tenir els diners en una mateixa entitat, i tampoc no volem que la sucursal del poble tanqui”. El creixement més gran de Cal Valls en els últims 5 anys ha estat amb el producte fresc, un projecte que va engegar amb el finançament de Triodos fa uns 8 anys: “En aquell moment ens oferien unes condicions semblants a les de la resta d’entitats, tot i que eren més exigents amb les garanties”. Avui estan millorant els processos d’elaboració dels productes transformats amb un segon préstec de Triodos, de 250.000 €.

Oliveres: “La clau és l’estalvi” e

UNA BANCA ALTERNATIVA.

Cal Valls treballa amb banca ètica. A sota, una xerrada amb indignats a Barcelona.

“El 1987 ja ho vam intentar, volíem crear una banca ètica a Catalunya”. Arcadi Oliveres, president de Justícia i Pau, és un dels impulsors més veterans del sector a Catalunya. Encara prudent amb l’efecte dels indignats, recorda com un moment d’eclosió de la banca ètica les mobilitzacions contra la guerra a l’Iraq. “Fins no fa gaire, la pregunta als bancs era si els nostres diners estarien segurs i quin interès tindríem. I ara és: on van a parar i per a què s’utilitzen?” .“Fa 150 anys, una caixa d’estalvis era una banca ètica”, diu, alhora que lamenta que hagin perdut o “arraconat” la vocació social. “Fa uns anys es van inventar els fons solidaris, però eren una enganyifa, perquè per una altra banda s’invertia en Repsol”. “La clau és l’estalvi. No em molesta una entitat tradicional, perquè els diners en si no els veig perillosos. M’amoïna que s’especuli i s’inverteixi en segons què”. Per això combina Triodos i una entitat tradicional per al dia a dia i Fiare per a l’estalvi.

director general de Triodos Bank a Espanya i predicador de la banca ètica i del model de Triodos a Catalunya. De fet, avui dia a Catalunya, només Triodos i Fiare, que opera través de la Banca Popolare Etica italiana, es regeixen segons la legislació bancària, que implica més limitacions i, en principi, més seguretat a través dels fons de garantia de dipòsits. Més enllà de les garanties formals, que també hi són en la resta d’opcions, hi ha qui parla de la seguretat que aporten el compromís o la propietat compartida, en el cas de les entitats cooperatives o associacions, i que es demostra en els resultats: “Podem parlar de morositat zero en tots els nostres productes”, assegura David Fernández, de la cooperativa Coop57. Si la crisi actual ha pogut ajudar la banca ètica –perquè ha estat capaç de respondre amb claredat i criteris ètics– es pot dir que també ho ha fet que més empreses o organitzacions hagin quedat excloses de finançament en la banca tradicional. “Ha estat un any molt complicat i el tancament creditici ha fet que molts hagin buscat alternatives. I nosaltres, per sort, no hem hagut de dir que no a cap projecte”, afirmen des de Coop57. Per al finançament encara hi ha més opcions, per exemple els microcrèdits que ofereixen la Fundació Acció Solidària Contra l’Atur i la Fundació Internacional de la Dona Emprenedora. “Socialment encara no som prou coneguts i hi ha una confusió entre banca ètica, banca cívica i obra social”. Ho ha comprovat FETS a través d’un estudi de mercat recent sobre el coneixement de la banca ètica. D’altra banda, encara no s’atreveixen a valorar l’efecte del moviment dels indignats, que els ha fet més visibles amb presentacions i xerrades per places i entitats, en un possible creixement el 2011, però reconeixen que encara hi ha molta feina a fer .“Som conscients que ens costa arribar i que ho fem als sectors més conscienciats”, explica Jordi Marí, director de FETS. Per Joan Melé, de Triodos, la clau per transformar és el creixement: “Si tingués dos milions de clients provocaríem un canvi radical. Vull créixer per guanyar més? No, vull créixer per incidir més en el canvi social. I esperem un creixement molt important a Catalunya en els pròxims tres anys”.e

e

5

Entitats i productes ètics

Triodos Bank e Triodos Bank es presenta com un banc europeu independent amb 31 anys d’experiència en la banca ètica sostenible, un capital de 5.600 milions d’euros i 285.000 clients a Europa. El 2004 va aterrar a l’Estat espanyol i des del 2006 té oficina a Barcelona. Té 16.000 clients a Catalunya, un terç del volum de l’Estat, aviat obriran a Mallorca i estan pensant en Girona. A més de dipòsits i préstecs, són els únics que per ara ofereixen un servei similar al de la banca tradicional a Catalunya per al dia a dia –compte corrent, targeta de dèbit i banca per internet, que aviat estarà disponible en català– tot i que no treballa en efectiu. A part d’empreses amb benefici social, també finança el consum privat per la compra del primer habitatge. Ho fa amb l’Ecohipoteca, i planta arbres per compensar l’impacte de la construcció del pis en emissions de CO2.

Coop57 e Quinze anys d’història, vuit milions d’euros en dipòsits i 160 projectes finançats per valor de 6,2 milions el 2010 a l’Estat, un 80% a Catalunya. Són les xifres de Coop57, una cooperativa de serveis financers gestionada per 350 entitats d’economia social i solidària i amb 1.179 socis. Tenen productes d’estalvi, tant per a particulars com per a entitats, amb una aportació mínima de 300 €. I productes de finançament per a projectes d’economia social, des de préstecs de fins a 200.000 €, fins a l’avançament de subvencions per a entitats. “Recuperem l’autogestió sobre els estalvis a partir de la idea que l’ús del diner pot ajudar a transformar”, defensen. Des del 2006, a més, ha fet set emissions de títols participatius, la més sonada per finançar un projecte de la Cooperativa l’Olivera: en només 16 dies van cobrir 400.000 €.

Fiare e Fiare és un projecte format per 2.300 socis, entre associacions i particulars, 415 dels quals són a Catalunya. Si se’n vol ser client –1.500 a tot l’Estat, un 30% catalans–, Fiare ofereix de productes financers d’estalvi, amb dipòsits a partir de 2 anys, que operen a través de la Banca Popolare Etica italiana i que es regeixen, com Triodos, per la legislació bancària i, per tant, amb fons de garantia. “Funcionem com a agents financers, fem d’intermediaris entre els clients i la Banca Popolare”, explica Jordi Ibáñez, de Fiare a Catalunya. També disposen de préstecs per a necessitats específiques i productes de finançament genèric i crèdits per a la creació d’empreses, sempre dins dels criteris de l’economia social. El març del 2011 comptava amb un capital social de 2,3 milions d’euros en el global de l’entitat a l’Estat.

Oikocredit e Oikocredit és una societat cooperativa d’àmbit internacional que dedica les inversions dels seus socis a finançar particulars i organitzacions de països del Sud. A Catalunya va néixer com a associació l’any 2000 per iniciativa de diverses ONG catalanes i amb l’objectiu de donar suport a l’organització internacional. Si s’opta per Oikocredit per a l’estalvi, s’ha de fer una inversió mínima de 200 € per un any. Amb aquests diners, Oikocredit Catalunya compra accions de la cooperativa internacional, que és la que gestiona els fons per a projectes en països de l’Amèrica Llatina, l’Àfrica, l’Àsia, Europa de l’Est i alguns projectes de països del Nord sempre que tinguin un impacte al Sud. En el primer trimestre del 2011, l’entitat té a Catalunya 678 socis, amb una inversió de 5,3 milions d’euros.

La crisi financera dóna ales a la banca ètica  

Triodos, Coop57, Fiare i Oikocredit ofereixen només productes financers ètics, des de comptes corrents fins a dipòsits d’estalvi, ecohipote...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you