Issuu on Google+

Cut here

LAURA BROOKS University of Massachusetts Amherst

laura_brooks2013@yahoo.com | (860) 389-3026


Cut here


RESUME SOPHOMORE YEAR Duality Cube Materiality Cube Research Center

3 5 7 9

JUNIOR YEAR Tectonic Wedge RiverScaping Culinary Institute SENIOR YEAR Urban Acunpuncture

13 15 17 21

PORTFOLIO

CONTENTS


RESUME EDUCATION University of Massachusetts Amherst Bachelor of Fine Arts, Architectural Design Minor in Art History DESIGN EXPERIENCE RiverScaping Competition Fall 2011 - Current Summer Intern with S/L/A/M Collaborative at Pfizer, Groton, CT, May - August 2011 EMPLOYMENT Worcester Dining Commons, UMass Amherst, MA, January - May 2013 Housing and Residential Life, UMass Amherst, MA, May - August 2012 Village Bake House, Niantic, CT, May - August 2010 Scott’s Yankee Farmer, East Lyme, CT, September 2007 - August 2009 SKILLSETS Proficient in AutoCAD 2013, SketchUp, Rhino 4.0, Photoshop CS4, Illustrator, and InDesign Proficient in Microsoft Office 2010 Creative Drawing and Hand Drafting Model-making skills ACADEMIC ACCOMPLISHMENTS Member for Tau Sigma Delta National Honor Society in architecture Awarded Dean’s List Fall 2009, Spring 2010, Spring 2011, Fall 2011, Spring 2012, Fall 2012 INTERESTS Cycling, hiking, swimming, running, travel, broomball, baking

3


FALL 2010 - SPRING 2011

4


DUALITY CUBE Working from abstracted hand drawings, this project was a representation of the actions of joining and interlocking. I translated the hand drawings into basic 3D models, which in turn were further developed into wooden and concrete pieces. There is a joining of two different materials with an interlocking action as sections retract and project out of each piece,

5

enveloping each other. As with the drawing, the strongest connection is centralized in the two halves. This is also a representation of the juxtaposition of wood and concrete as the concrete half is one dense solid piece, and the wooden half is light with many open areas.


Right: Model pieces Below: Cube together

Below: Interlocking hands drawing Bottom Right: Study Model

6


MATERIALITY CUBE This project was a further development of the Duality Cube, and focused on the differences in material and their functions. The program was to manipulate the pieces to create a private study space for an individual and a large public area for speeches, and to cut in staircases to connect the two. I chose to represent the concrete with foamcore and make it the foundation supporting and protecting the lighter wooden half, represented in chipboard. Through a series of thresholds an individual moves from the private space in the protective and grounding foamcore to the large speech hall located in the center, with openness and publicity increasing with every step.

Left: Final model Below: Interior view

7


Top: Section showing different materials Below: Cardboard and foamcore halfs Right: Exploded axon

8


RESEARCH CENTER The program for this project was to design a research center with five different activity areas: socialize, activate, focus, production, and relief. The concept for my building is an architectural research facility with rooms for presenting work, researching, learning, producing, and to relax. The plan of my building draws an individual from the public social space towards the eight private production areas, with chances of relief

9

to get outdoors on the east and west sides. The hub of the building is the lecture room and library with the other spaces wrapping around. Making it a more comfortable environment there is easy access to sheltered and unsheltered outdoor spaces, and many windows and slated roofs to fill rooms with natural light. This was an exploration between linking public and private space, with respect to the outside world.


Concept diagram

SOCIALIZE

PRODUCTION

FOCUS

ACTIVATE

PRODUCTION

RELIEF

Far Right: Outdoor gathering space with view into library Right: Parti model

RELIEF

10


11


-

FALL 2011 - SPRING 2012 PROJECT NAME

12


TECTONIC WEDGE The tectonic wedge was an investigation of the many uses and manipulations of carboard, and how well we could show its different qualities. My partner and I focused on showing the solid strength of carboard as well as its ability to be light and delicate. The tower is stacked cardboard showing how this material gets stronger with thickness. We then framed the other edges of the wedge with strips of cardboard in different patterns playing with light and a ribboning effect. Not only did we need to work with the aesthetics of cardboard, we had to incorporate its structural qualities. These wedges needed to support weight so the solid carboard tower was designed for weight to be rested on it, and the ribbons framing the edges of the wedge were mainly fragile and could break if too much pressure was applied. Partner: Laurie Joseph

13

-


Top Row: Study model Bottom Row: Final model

14


RIVERSCAPING COMPETITION This design was one of four winning entries for the RiverScaping Design/Build competition in 2011 in the Pioneer Valley, MA. Given the guidelines to design an installation that will connect the Hadley community to the Connecticut River, I created a 40’ unjulating raised walkway. The intent was to lift users up

15

from ground level to see over the Hadley dike that obstructs the view of the river. While walking the - path, users pass through three large walls that have cut outs of varying sizes to focus their attention on specific views of the river and the road on the opposing side. Wanting to change peoples perspective of the CT

river, my walkway is intended to entice people to stop and stay longer than usual so they can enjoy the beauty of the surrounding area in a new way. Construction was completed May 2013.


Views to the East

Views to the West

Above: Finished installation, drawings of views captured on site Below (Left-Right): View through opening, view on deck through large walls, East facing side of walkway

16


CULINARY INSTITUTE The culinary institute was a project working with linking spaces through circulation in a large scale building while being respectful of the surrounding site. The school includes a variety of spaces from teaching kitchens and lecture halls to a student run restaurant. The academic spaces are located towards the rear of the site to

17

decrease distractions from the street, while the public restaurant and pastry shop are situated on the street edge. Four open lounges linked through the circulation are for people to gather and socialize in different areas of the school. Lounge spaces are visible from the second floor creating an open and light atmosphere. Glass

walls throughout the building increase openness as people walking through can see into the restaurant, teaching kitchens, the wine room, and the demo kitchen. Smaller projects worked with designing a grand staircase as a focal point, and integration with the landscape through rooftop gardens and green walls.


Top Row: First floor plan, Interior view Bottom Row: Final model with and without roof

18


19


-

FALL 2012

20


URBAN ACUPUNCTURE Faced with discordant development and leftover spaces at the X in Springfield, MA, my studio explored strategies to unite the commercial, transit, and community aspects of the area. After several traffic studies and town meetings it proved the six-street intersection was chaotic with a lack of pedestrians occupying the streets. I focused my design on creating outdoor pedestrian walkways by closing down sections of one of the interescting roads, resulting in improved greenery in the area and attractions for the public. I designed multi-use buildings to boost commerce and population while injecting some coherence with similar facades and functionalilty - the first floors are commercial and the second floors are residential in the three buildings. I explored connecting people at different levels with balconies and rain gardens facing into the pedestrian walkway. Having an interest on the vegetation in the area, greywater systems were designed into the buildings to irrigate the planters on the streets as a way to help residents feel a connection and responsibility to their community.

21

-


Top Left: Final site model Bottom Left: First floor plan of one building

Top Right: Traffic study Right: Section model of building Bottom Right: Sketch of rain gardens

22


REFERENCES Jose Galarza – Director of Semester Programs, Yestermorrow Design/Build School (802) 496-5545 Sandra Shea-Crabb – S/L/A/M Internship supervisor (with S/L/A/M) (860) 508-6314 Diane Brennan – S/L/A/M Internship supervisor (with Pfizer) (860) 625-9380 Caryn Brause – UMass Amherst architecture studio professor (413) 320-6261

23


Thank you for your consideration Laura_Brooks2013@yahoo.com (860) 389-3026

24


Laura Brooks portfolio