Erätär & Eräjäbä 1/18

Page 1

Erätär &

Eräjäbä 1/2018


”Et kai sä täällä ilmaseks oo?” Partio perustuu kokonaisuudessaan vapaaehtoisuudelle. Vapaaehtoistyön ansiosta lippukunnillamme on Malvan Eräleiri sekä Partiotalo, joista pidetään huolta yhdessä. Vapaaehtoistyön ansiota on myös se, että lapset voivat tulla joka viikko kokouksiinsa, joissa ohjelman järjestävät ja turvallisuuden takaavat johtajat. Näistä yhteiseen hyvään tähtäävistä tehtävistä nuoret ja aikuiset partiolaiset eivät saa palkkaa. Tajusin tämän ensimmäisen kerran suurleirillä joskus kutakuinkin kymmenkesäisenä. Suurleirillä viereisessä pöydässä istui porukka, joka oli painanut paitojensa selkämyksiin tekstin: ”Et kai sä täällä ilmaseks oo?” Kysymyksen alla luki jotenkin näin: ”Kyllä mä oon tästä maksanut!” Kaikenikäiset johtajat tekevät lippukunnissamme korvaamatonta työtä paitsi kasvattaen ja ohjaten nuorempiaan myös kannatellen lippukuntia pitämällä niin taloustilanteen kuin konkreettisesti rakennuksemmekin kasassa. Lisäksi etenkin nuorten johtajien olisi tärkeää saada keskittyä myös partion ytimeen: oman ikäkautensa ohjelmaan eli itsensä kehittämiseen muunkin kuin johtajuuden kautta sekä tietenkin hauskanpitoon. Jotta tämä kaikki olisi mahdollista, avuksi tarvitaan vanhempia. Aktiivisetkaan vanhemmat eivät joudu yksin kannattelemaan lippukuntia, mutta heidän avullaan johtajiston on helpompi jaksaa tarjota laadukasta partiotoimintaa lapsille. Lue lisää tukiyhdistyksestämme REETUsta sivuilta 6–7. Mini

Lähde Lappiin! REETU ry:n järjestämä Lapin retki 2018 2.–9.7.2018 Riihimäen Erätyttöjen ja Riihimäen Eräpoikien tuki ry (REETU ry) järjestää heinäkuun alussa matkan Lappiin Saariselälle. Retki on tarkoitettu ensisijaisesti Reetun sekä Riihimäen Erätyttöjen ja Riihimäen Eräpoikien jäsenille ja heidän huoltajilleen, mutta mikäli bussissa on tilaa, ovat muutkin tervetulleista matkalle. Tänä vuonna 13 vuotta täyttävät ja sitä nuoremmat partiolaiset voivat osallistua retkelle pääsääntöisesti vain huoltajan kanssa. 2


Matkan hinta määräytyy osallistujamäärän ja retken ohjelman mukaan. Hinta-arvio osallistujaa kohti on noin 150–250 euroa. Hinta sisältää matkat bussilla sekä yöpymisen menomatkalla Oulussa ja paluumatkalla Kuusamossa. Lisäksi maksettavaksi tulevat ruokailut, retkieväät ja majoituskustannukset Saariselällä. Suunnitelmissa on, että Reetu kustantaa jäsenilleen meno- ja paluumatkoilla etukäteen tilattuja yhteisiä ruokailuja. Perillä Saariselällä yövytään yhteensä viisi yötä. Useamman päivän vaellukselle lähtevien yöpymiskustannukset ovat luonnollisesti halvemmat kuin Saariselältä käsin päiväretkiä tekevien. Retken tarkempi ohjelma ja lopullinen hinta selviävät, kun osallistujamäärä vahvistuu ja majoitukset niin matkoilla kuin Saariselällä saadaan varattua. Alustava suunnitelma ohjelmasta: 2.7. Bussi Riihimäki–Oulu, yöpyminen Oulussa 3.7. Oulu–Saariselkä 4.–7.7. joko päivävaelluksia tai pidempiä vaelluksia osallistujien toiveiden mukaan 8.7. Saariselkä–Kuusamo, yöpyminen Kuusamon seudulla 9.7. Kuusamo–Riihimäki Päiväretkiä voidaan tehdä esimerkiksi Saariselän maisemissa retkeillen, Inariin päiväretki (Siida, Juutuan luontopolku, Otsamotunturi, laivaretki Ukonkivelle, Pielpajärven erämaakirkko yms.) sekä innokkaille kalastajille päivän tai kahden kalastusretki. Matkan suunnittelu on jo aloitettu, ja vielä on mahdollista ilmoittautua mukaan. Matkasta saa lisätietoja REETU:n puheenjohtajalta Pekalta: pekka.yla-soininmaki@reetu.fi / 044 5959544.

3


POMOPALSTA – Tiedätkö oikeasti, ketkä lippukuntiamme johtavat? – Esittelyssä Paula Krohns. Ikäsi? Partioikäsi? – Mun ikä on 15, oon syntynyt 2002, ja partiota olen harrastanut nyt jo melkein 10 vuotta. Aloitin partiourani Riihipääskyissä, josta siirryin Erätyttöihin vuoden 2016 marraskuussa. Mitä teet lippukunnassa? – Oon lippukunnassa johtajana seikkailijavartiolle. Entä siiviilissä? – Opiskelen 9. luokalla ja harrastan partion ohella tanssia ja salilla käymistä. Mitä teet mieluiten leirillä? – Leireillä lempparijuttuja on ehdottomasti kavereiden kanssa oleminen ja illan juttutuokiot. Lempipartioruokasi? – Suklaabanaanit. Mitä ilman et lähtisi leirille? – En lähtisi koskaan leirille ilman kunnon eväitä.

Paula (oik.) ja Ada Malvalla. 4


Vuoden paras partiotapahtuma? – Paras tapahtuma on aina kisat mutta viime vuonna paras oli kesäleiri. Kauhein leirikokemuksesi? – Kauhein leirikokemukseni oli edellisessä lippukunnassani: koko talvileirin ajan satoi vaan räntää ja ulkona oli aivan hirveä keli. Mahtavin partiomuistosi? – Paras partiomuistoni on ehdottomasti vuoden 2016 suurleiri Roihu, jossa tutustuin moniin uusiin ihmisiin johonka vieläkin pidän yhteyttä. Kenet haluaisit seuraavaksi Pomopalstan tenttiin? – Eevi Tukiaisen.

Mikä on REETU ry, ja mikä merkitys sillä on lippukunnillemme? Teksti: Päivi Viilomaa Riihimäen Erätyttöjen ja Riihimäen Eräpoikien tuki ry, tuttavallisesti REETU ry, on reilu 10 vuotta sitten perustettu lippukuntien tukiyhdistys. REETUn toiminnan tavoitteena on tukea lippukuntien toimintaa muun muassa ylläpitämällä ja kunnostamalla Partiotaloa ja Malvan Eräleiriä. Reetun avustuksella on saatu esimerkiksi korjattua Partiotalon katto ja ulkoseinien rappaus, remontoitua wc sekä rakennettua keittiö Partiotalolle. Suurena urakkana Reetu on myös remontoinut Partiotalon piharakennuksen, jossa on sauna, pesutilat sekä lippukuntien leirivälinevarasto. Reetun toiminta perustuu tällä hetkellä pieneen, mutta sitäkin aktiivisempaan vapaaehtoisjoukkoon sekä aktiiviseen omaan varainhankintaan. Toimintaa ja tukea ei kuitenkaan ole ilman varoja. Varanhankinnassa toivomme vanhempien apua. 5


Kevään ja kesän aikana on tiedossa seuraavia varainhankintatempauksia: 

Partiorokkaa-tapahtuma lauantaina 28.4. kello 11–13 Partiotalolla. Myynnissä on soppatykillä keitettyä hernerokkaa paikan päällä syötäväksi tai omiin astioihin mukaan ostettavaksi. Lisäksi myynnissä on mm. tuoreita munkkeja, vohveleita, makkaraa sekä kahvia ja makeita ja suolaisia herkkuja. Otamme mielellämme vastaan leivonnaisia myyntiin sekä talkooväkeä järjestämään tapahtumaa.

Reetu myy vihreitä heijastinliivejä (selässä painatus Erätytöt Eräpojat Riihimäki) hintaan 10 e/kpl. Liivejä löytyy koossa S/M ja L/XL. Tilaukset paivi.viilomaa@kolumbus.fi. Liivejä on myynnissä myös Partiorokkaa-tapahtumassa.

Kansainvälisten Erämessujen infopisteet 7–10.6.: Messut ovat auki torstaista sunnuntaihin, infopisteitä on kolme ja jokaiselle pisteelle tarvitaan kahteen vuoroon kaksi henkilöä kerrallaan. Vuorot ovat: To 7.6. klo 10–15 ja 15–19.30 Pe 8.6. Klo 10–15 ja 15–19.30 La 9.6. Klo 9–14 ja 14–18.30 Su 10.6. Klo 9–14 ja 14–18.30 Vuoroihin voi ilmoittautua laittamalla sähköpostia paivi.viilomaa@kolumbus.fi. Talkooväki perehdytetään tehtävään, ja kiitokseksi talkoolaisille mahdollistetaan maksuton pääsy Erämessuille.

Lisätietoa REETUn toiminnasta voi lukea www.reetu.fi tai Facebookissa Reetu – partiolaisten tuki. Lippukuntien toimintaa on mahdollista tukea myös liittymällä Reetun jäseneksi. Liittymisohjeet löytyvät osoitteesta www.reetu.fi.

6


Valmistaudu: TietoEräTulva18 tulee! Erätyttöjen ja Eräpoikien yhteinen kesäleiri TietoEräTulva18 lähestyy! Varaa siis jo valmiiksi 26.7.–1.8. (sudenpennut ja perhepartio 26.–29.7.) ja valmistaudu viettämään mahtavat leiripäivät hyvässä seurassa aina niin ihanalla Malvalla. Leirillä palataan 100-vuotismuisteluista tähän päivään ja pyörähdetään mukaan nykymaailman menoon. Tietotulva saattaa olla vaarana, mutta oikea erätyttö ja eräpoika osaa onneksi olla aina valmiina! Ilmoittautuminen alkaa huhtikuussa, ja tietoa leiristä alkaa tihkua pikku hiljaa pitkin kevättä. Lisätietoja saa Ikzulta numerosta 0505016666.

Lippukuntien 100-vuotisjuhlajulkaisu on myynnissä Lippukuntien 100-vuotisjuhlissa julkaistiin lippukuntien vaiheista kertova juhlajulkaisu. Juhlajulkaisua on myynnissä 10 euron hintaan lippukuntien ja REETUn tilaisuuksissa (esim. Partiorokassa 28.4.) sekä Uudessa Kirjakaupassa Riihimäellä. Ostamalla juhlajulkaisun tuet REETUn toimintaa. Juhlajulkaisu voidaan toimittaa myös postitse, tällöin hintaan lisätään postikulut. 7


Lippukunnissa tapahtuu: 24.3.

Piirin kevätkokous ja johtajapäivät

25.4. klo 18

Yrjönpäiväjuhla kaikki

28.4.

Partiorokka kaikki (myös vanhemmat!)

3.5. klo 18

Pihatalkoot kaikki (myös vanhemmat!)

28.5. klo 18

Kevätkauden päättäjäiset kaikki erätytöt

9.–11.6.

Erämessut Riihimäellä vanhemmat + johtajat

26.7.–1.8.

Kesäleiri TietoEräTulva18 Malvalla kaikki (sudenpennut 26.–29.7.)

2.–8.7.

Lapin vaellus 13v–

Kalenteri- ja korttimyyjät on palkittu. Erätyttöjen ahkerimmat myyjät olivat molemmat yli sata tuotetta myyneet Inka Valli ja Jessika Onkalo. Mahtavia suorituksia! Onnittelut tehomyyjille!

8