Erätär & Eräjäbä 2/2020

Page 1

Erätär & Eräjäbä 2 / 2020

1


Tutut asiat luovat turvaa poikkeusoloihin Partiokeväästä ja -kesästä 2020 tuli hiukan toisenlaisia kuin kuvittelimme. Koronavirusepidemian vuoksi koko arki on väliaikaisesti muuttunut. Koulut siirtyivät etäopetukseen ja ylimääräisiä ihmiskontakteja on kehotettu välttämään. Harrastustoiminta on ollut enemmän ja vähemmän tauolla. Poikkeusoloissa perusturvallisuudentunteen merkitys vain korostuu. Vaikka Suomen Partiolaiset ja sen myötä myös Riihimäen Erätytöt ja Eräpojat päättivät perua jo sovitut tapahtumat ja viikkotoiminnan, partion ydinajatus ei ole tauolla. Yritämme yhä rakentaa ystävyyttä yli rajojen tai ainakin pitää vanhoista ystävyyssuhteista huolta, vaikka fyysinen läsnäolo onkin rajattua. Lasten ja nuorten sekä heidän vanhempiensa jaksaminen on viime aikoina ollut kovalla koetuksella, kun etäopiskelussa auttamisen ja usein samanaikaisen omien töiden hoitamisen lisäksi perheitä on kuormittanut vapaa-ajan virikkeiden keksiminen. Osa partionjohtajista on – omien resurssiensa rajoissa – keksinyt uudenlaisia tapoja vetää kokouksia etäyhteyksillä tai viesteillä, jotta partioharrastus ei jäisi ihan tyystin tauolle. Vaikka tunti tai pari viikossa etäyhteydessä toisen aikuisen kanssa ei vanhemman kuormitusta ratkaisevasti kevennäkään, se tuo poikkeusoloihin jotakin tuttua ja turvallista kodin ulkopuolelta. Lehden kannessa Ulvovien susien Sebastian seuraa tarkkaan, kun Tapsu ohjeistaa ruudun kautta solmujen tekoon. Myös partiotaitokisat onnistuvat etänä! Kisavartio oli tavallista helpompi saada kasaan, kun kalenterista ei tarvinnut raivata kokonaista päivää. Homman heikkous oli erätyttöjen mielestä kuitenkin se, ettei eväitä meinannut ehtiä syödä. Tsekkaa muitakin otteita Ihanaa-vartion etäkisasuorituksesta sivuilta 4–6.

Mini Kannen kuva: Janne Laaksonen 2


Kipinävuorolta ei voinut välttyä Talpparia vietettiin helmi–maaliskuun vaihteessa perinteisin ohjelmin – ja ei-perinteisin eväin. Teksti: Konsta

Perjantaina saavuimme Malvalle kahdeksan eräpojan ja neljän erätytön voimin illan jo hämärtäessä. Ensimmäisen retkipäivän ilta kului leppoisasti teltan pystytyksessä, ahkerassa halkojen hakkaamisessa sekä saunomisessa. Erityismaininta perjantai-illan snägärille, jonka keittiön tehotädit Julia ja Nita loihtivat Köksällä. Retken ruokalista oli muutenkin hyvällä tavalla erilainen. Pasin kommentti koko retken menusta olikin: ”Rakkaudella tehtyä hienostunutta sekä sopivan kevyttä sapuskaa, jossa vuodenaikaan sopivia raaka-aineita oli hyödynnetty loistavasti”. Yöpyminen tapahtui perinteisesti puolijoukkueteltassa, johon tämä poppoo saatiin helposti mahtumaan. Kipinävuoroilta ei kukaan välttynyt, sen sijaan hurjimmat valvoivat kipinässä monta tuntia selaten tiktokkeja. Puolijoukkueteltassa nukkuminen toi leutoon säähän paljon kaivattua talpparifiilistä. Lauantaina perinteiset Talppariaktiviteetit kuten napakelkkailu ja jäällä hiihtäminen vaihtuivat kahden tiimin leikkimieliseen kisailupäivään, joka sisälsi suunnistusta, biisivisaa, nuotionsytytyskilpailun sekä sketsejä. Biisivisassa toinen joukkue äityi myös esittämään harvinaisen laadukasta improtanssia. Nämä rasvatut lantiot yllättivät retkenjohtajan Jessen täydellisesti, ja bonuspisteitä satoi kyseisen joukkueen laariin. Toinen yö nukuttiin makoisasti touhuntäyteisen lauantain jälkeen. Sunnuntai kului pitkälti huolehtiessa siitä, että eräleirimme jäi tiptop-kuntoon seuraavalle käyttäjälle. Saimme siis nauttia retkellä auringonpaisteesta, monipuolisesta ohjelmasta, mahtavasta seurasta ja herkullisesta ruoasta! Isommilta haavereilta vältyttiin, ja koko retken ajan oli mukavan rento tekemisen meininki. Kiitos kaikille mukana olleille!

3


Ihanaa-vartio piipahti maailman 8. nopeimmissa partiotaitokisoissa Teksti ja kuvat: Lätzä Maailman nopein partiotaitokisa on Pääkaupunkiseudun Partiolaisten perinteinen pt-kisa, joka pääsi tällä kertaa näyttämään mallia etäpartiokisaamisen saralla. Kisa kesti kaksi tuntia ja näin Erätyttönä jäi ainoastaan harmittamaan, että kisa oli liian nopeatempoinen eväiden syöntiin. Tässä pieni katsaus kisavartiomme käymästä keskustelusta kisan aikana. Valitettavasti (tai onneksi) tähän pääsi ainoastaan viestinnän kirjallinen osuus, niin Hangoutsista kuin Messengeristäkin, sillä kisan tuoksinnassa etäyhteydellä käyty puhe yltyi toisinaan aika sekavaksi ja äänekkääksi. Meillä oli tosi kivaa ja ehdottomasti suositellaan vastaavaa etäpartiointia koko Ihanaa-kisavartion voimin! *Jännää. Eka viesti tuli wa *hyvähyvä *oliko se nyt karvalakki vai hellehattu kesämekon ja villasukkien seuraksi? *Mulla hellehattu:) *Oon tääl jo! Onkohan oikee paikka? Tarviiks whatsappia? Voin ottaa E puhelimen jos tarvii. *Mullakin hellehattu *En pääse hangoutsiin koneelta *hmm *Linkkikin kadonnut sähköpostista *Uudella koneella edge niin ei toimi *jos sulle lähetetään uudelleen se s. posti *Joo ehtiskö joku lähettää *lähetin just uudelleen *saitko *Ei aukee. Mut otan toisen koneen *ok ”tässä oli hangouts linkki” Ihanaa-kisavartiossa olivat Iida Toikka, Iina ”Ikzu” Taskinen, Mari ”Lätzä” Lähteinen, Satu ”Bösö” Anttila, Tanja ”Tapsu” Sallanniemi ja Nina Toivanen. 4


*pääsetkö tolla? ”tässä oli linkki” Kisa alkoi klo 18.00 järjestäjän videotervehdyksellä ”tässä oli linkki”

”Tässä oli noin 6-10 linkkiä” *Taiteilija Toto piirt *piirtää Pekka Puupäätä *kuuletteko te mua *En kuule sua

”tässä oli pari linkkiä”

*etin seuraavaa vihjettä *"Mulla ei lataa" *saksassa ”tässä oli linkki” *valot pimeyksien reunoilla 5


*@Satu tarvitaan sun naamasta ja tikkukasasta auki *tikkukasasta kuva ”tässä oli linkki” *Saksassakin on *Reunoilla *"Mulla ei lataa" *Mulla lataa vieläkin *Ei @Satu tarvii enää tikkukuvaa *ok. mulla oli vaan noita tusseja, ei kai ois kelvannu. *mitä kautta haluutte kuvan? *Meni jo *ok :D *en ehtiny reagoida, kun toisessa palaverissa. *kohta loppunee. *ok ”tässä oli linkki” *Nyt @Satu me tarvitaan susta kuva *Kamerat päällr *Pystytkö tulee palaveriin ”tässä oli linkki” *"Mulla ei lataa" *Katoitko Iina kaikki jenkit? *nj2d9gtb (editoijan huomio: näillä koodeilla löysi seuraavan rastin netistä) ”tässä oli linkki” *"Mulla ei lataa" *Maaliviiva ”tässä oli linkki” *ärsyttävää kun ette kuule mua *onks sulla mikki pois? *Iloista innostumista etäpartiokisassa *johtajahuoltoa korona-aikaan *"Mulla ei lataa" *En kyllä tajuu, kun aluksi kuului ihan hyvin *Ninakin kommentoisi, jos ääni kuuluisi *olin kerrankin hiljaa :D *Näihin kuviin, näihin tunnelmiin :D *miten me saadaan tulokset? Keskustelu päättyi *Nostalgian vuoksi juttu on kirjoitettu vanhojen Malvapäiväkirjojen tyyliä mukaillen.

6


Eräpoikien seikkailijaryhmä Ilvesten unohtumattomia partiokokemuksia:

7


Annetaan erätyttÜvaatteita: 8


Annetaan erätyttövaatteita: 

Tummanruskea pitkähihanen trikoopaita, edessä painatus. Koko M (pientä kokoa)

Tummanruskea lyhythihainen paita, edessä painatus. Koko M (pientä kokoa)

Tummansininen vetoketjullinen huppari, selässä painatus. Koko M (pientä kokoa). Kaikkia puseroita on käytetty, mutta ovat hyvässä kunnossa. Toimitus esim. Partiotalon ulkoeteiseen.

Varaukset ja kyselyt: Päivi Viilomaa, p. 040 518 7432, paivi.viilomaa@kolumbus.fi

9