Page 1

D E

C A L L Ú S

Edita: Disseny Gràfic Laura Serra 93 836 17 70

M E N S U A L

Núm. 80 NOVEMBRE 2012

R E V I S T A

1a Fira de Tardor a Callús

Sigues el primer de veure la revista en color a

www.lauraserra.com

Alfons, XII, bxs - Manresa (a tocar la Plana de l’Om) Tel. 938 723 239 / 626 006 676

MÀXIMA DISCRECIÓ TAXACIONS GRATUÏTES

MÀXIMA COTITZACIÓ

28or*€/gr de 18k * 40or€/gr de 24k

r DE 60 g A PARTIR N U IM R E OF

!

PERIOR

PREU SU

*Condicionat a la variació del seu valor de cotització en Borsa diària

C. de la Font, 16 / 08262 Callús (Bcn)

NETEJA DE PARCEL·LES EXPLOTACIÓ FORESTAL PODA EN ALTURA VENDA DE LLENYA DESBROSSAMENT


UNA SOLUCIÓ NATURAL PER A UN HIVERN AMB SALUT

Si teniu... FARINGITIS

Crema balsàmica Essència de timó Xarop d’equinàcia Xarop de pi

SINUSITIS

Alpen oil Oli de l’arbre del te Oleo plus Xarop d’equinàcia

Us pot anar bé... ALPEN OIL

Per ruixar a l’ambient, roba i coixí. Obre les vies respiratòries i calma la tos. Té propietats antisèptiques, desinfectants i descongestives. Ideal per alleujar els roncs.

ASMA

Alpen oil Crema balsàmica Oli de l’arbre del te Oleo plus Oli antiestrès Te de melissa

ÓLEO PLUS

Olis essencials 100 % naturals. Alleuja el dolor i genera benestar en casos de problemes respiratoris, migranya, reuma, artrosi, gota, lumbàlgia, ciàtica... Regula l’estat físic i emocional.

CREMA BALSÀMICA

OLI DE L’ARBRE DEL TE

ESSÈNCIA DE BANY DE TIMÓ

OLI ANTIESTRÈS

Per tractar les inflamacions de l’aparell repiratori. És expectorant i desinfectant. Alleuja la tos, refredats, mal de coll i obre les vies respiratòries.

Alleuja estats gripals, infeccions i refredats, obre les vies respiratòries i proporciona benestar.

Antibiòtic natural. Oli amb propietats antibacterianes, antifúngiques i antivirals. Es pot aplicar directament o barrejat amb altres productes. És un regulador d’estats d’excitació, nerviosisme, angoixa i irritabilitat.

Pompeu Fabra, 11 / Tel. 93 836 17 70 / Callús

BRONQUITIS

Crema balsàmica Oli de l’arbre del te

TE DE MELISSA

Infusió amb propietats relaxants i calmants. Ideal per combatre l’insomni, estrès, ansietat i irritabilitat de manera natural.

XAROP D’EQUINÀCIA

Augmenta i potencia les defenses de l’organisme. Ajuda a prevenir refredats, grips i angines, entre altres malalties. Ideal per a tota la família.

XAROP DE PI

Alleuja la tos, refredats i mal de coll.

AQUESTS REMEIS AJUDEN A MILLORAR EL DIA A DIA. PODEU CONSULTAR ELS ESPECIALISTES MÈDICS.

Difoprint 2


FESTES DE TARDOR

CURIOSITAT

UN PAS MÉS CAP EL “CALLÚS VIU” El dilluns 22 d’octubre es va donar un pas més de cara a intentar consolidar el “Callús viu, viu Callús”. Un nodrit grup de comerciants de la població es varen reunir amb l’alcalde, Enric Vall de Vilaramó, i la regidora de Comerç, Àngela Pujol, per tal d’intercanviar opinions sobre la recentment celebrada Fira de Tardor, portada a terme dins dels actes de les Festes de Tardor. La reunió, instada per ambdues parts, va ser proposada més que per valorar els aspectes positius –en global així es van considerar- per intentar millorar aquells detalls o noves propostes que puguin garantir la continuïtat d’una fira que, sobretot, compta amb la il· lusió i col·laboració de la gran majoria de comerciants de la població. Dins les propostes, i garantida la continuïtat de la Fira de Tardor, tant comerciants com consistori, varen arribar a un acord comú de realitzar una nova experiència a la primavera, amb punts organitzatius sobre la taula i per valorar en properes reunions. Amb la valoració positiva de comerciants i ajuntament es vol ampliar el ventall de possibilitats d’aquesta Fira de Primavera, de cara a fomentar el comerç callussenc, la interrelació del veïnat i l’obertura del poble a la resta de la comarca.

TORNA A CALLÚS L’ESCUT DE CAN CAVALLER Callús ha recuperat una de les joies històriques. Gràcies a la donació de la família Pujol Muntalà s’ha recuperat l’escut heràldic dels Srs. de Callús, més conegut com l’escut de Can Cavaller. Dins dels actes de les Festes de Tardor, l’escut del llinatge dels Srs. de Callús va ser exposat a la planta baixa de l’Ajuntament. De pedra i amb uns 70 kg de pes, s’ha iniciat el procés de rehabilitació per tal de que, definitivament, quedi exposat. La propera primavera és previst un acte oficial de presentació i ubicació final, en què s’espera la presència de membres de la família Pujol Muntalà i descendents de Josep M. Despujolt i Ricart, marquès de Callús, el títol del qual va ser rehabilitat el 1957. La nissaga es va iniciar fa un mil·leni i escaig des que Gotmar, el primer senyor del castell, de finals del segle IX i inicis del X, va repoblar i reorganitzar administrativament i militarment el terme. Els Òdena i els Callús van ser els senyors des del segle XI fins el XIV i els Eimeric i els Sallent fins el XV. En morir Bernat de Sallent, sense descendència, el castell i el terme de Callús van passar a mans de Damià Descatllar, que consta com a Senyor del Castell des del 1493.

Regidoria de Comerç

Regidoria de Cultura

REFRANY D’EN JOAN AMADES Diner del joc vingut, avui guanyat, demà perdut.

disseny de fulletons targetes de visita logotips webs pompeu fabra, 11 / 93 836 17 70 laura@lauraserra.com www.lauraserra.com

Informa’t sobre el proper curs d’automaquillatge Ctra. de Cardona, 33 - Tel. 93 836 11 72 - 08262 CALLÚS

3


FESTES DE TARDOR

4


1a FIRA DE TARDOR

5


TREBALLEM PER CALLÚS-PM Precs i preguntes que vàrem presentar al Ple ordinari del 26-09-2012 i que creiem que són prou importants per informar-vos per tal que no passi allò de... “Jo no en sabia res”. A partir d’aquí tothom ha de poder parlar-ne, comentar-ho, treure’n conclusions i actuar en conseqüència. Hem escurçat les preguntes per qüestió d’espai i n’hem fet un resum. Si algú vol saber què es va preguntar, només ha de demanar-ho a algú del nostre grup o consultar-ho al nostre facebook o fernos arribar la petició al correu electrònic: treballemperacallus@gmail.com. Al Ple del 26-09-2012 vàrem presentar aquests precs i preguntes: 1. Criteris de la nova taxa de guals per al 2012, com s’ha de tramitar una baixa del gual, el per què de la taxa i beneficis que implica el pagament del gual. Resposta: Aquest any 2012, 25 € per garatge individual o familiar i 60 € per garatge col·lectiu de més de 5 vehicles. Per al 2013 està previst modificar aquesta taxa, s’afegirà el núm. de vehicles o superfície del local a partir del qual es considerarà si és col·lectiu, i establir una tarifa per accés a locals comercials o industrials. Per a la baixa del gual, s’ha de demanar la llicència d’obres a l’Ajuntament per refer la vorera i retornar la placa del gual. El motiu de la taxa és per l’aprofitament especial que té lloc per l’entrada de vehicles a través de les voreres. Benefici? Com que no hi ha policia local ni de servei grua, l’Ajuntament no disposa de mitjans per retirar els vehicles aparcats als guals. 2. Quines notícies tenim sobre el projecte d’arranjament del pont de Sant Mateu? Què s’hi farà? Resposta: Hi ha un projecte antic, acabat i presentat al nostre Ajuntament,

d’un pont nou, però si n’hi ha un de nou està en mans de la Diputació, ara com ara l’Ajuntament de Callús no l’ha vist. Diputació es l’òrgan que està treballant per arreglar el pont. Diuen que els pilars estan en bon estat i que es faria la plataforma nova més ampla per poder-hi passar un camió d’anada i de tornada, i de gran tonatge. Se suposa que hi estan treballant pel fet que en les al·legacions contra l’abocador de Sant Mateu es va demanar. Després del Ple, es va comentar que el manteniment amb una despesa mínima podria assegurar el pont per uns 15 o 20 anys, sempre que no hi passessin camions de gran tonatge. 3. Demanem informació sobre el projecte d’arranjament del Camí de Viladelleva Resposta: Al 2007 i al 2010 ja hi van treballar els ajuntaments de Castellnou i Callús, i dues empreses més pel mal estat en què es trobava. No hi ha cap projecte, s’està treballant en l’estudi i en el pressupost que es va fer al 2010. Actualment, juntament amb l’alcalde de Castellnou, s’ha anat al Departament d’Agricultura a demanar una subvenció d’uns 25.000 euros, aproximadament, per arranjar el camí (material per aplanar-lo i els mitjans per anivellar-lo i compactar-lo). Caldria trobar finançament per poder-ho asfaltar. L’amplada de carretera no variarà. El tram per arranjar seria des de la sortida de Callús fins el pont que marca el terme entre Callús i Castellnou, prop de Viladelleva, aproximadament, uns 4,7 km. El traçat serà el mateix i la canalització de les aigües es té en compte. Per part nostra es va demanar al Ple que, davant els problemes econòmics que representa asfaltar el camí, s’estudiés l’opció de deixar el camí com un camí rural, compactat amb algun tipus de material més adient a la zona i no asfaltar-ho, caldria estudiar una opció més econòmica. 6


4. Demanem a l’alcalde, en quin punt està el tema de les naus de Cal Cavaller, d’ADI. Resposta. Es plantejaven agafar una oferta que tenen de Terrassa o quedar-se a Callús. En principi, després d’una reunió de l’empresa, han decidit quedar-se a Callús. Calculen començar algun tipus d’activitat a principis de l’any que ve. Durant la intervenció d’una persona del públic, en què es demanava informació sobre el problema de subministrament d’aigua d’alguns punts de sobre la via, es va comentar una possible solució al problema. Iberpotash calcula que, possiblement, tirarà endavant el projecte dels plans de la Tosa al 2015 i aquest problema quedaria arranjat perquè s’hauran de construir dipòsits d’aigua. A petició d’una persona del públic es va plantejar tractar el tema dels plans de la Tosa i el de l’aigua a la zona de sobre la via al proper preple, que si no hi ha cap canvi seria el 19-11-2012 Els precs i preguntes del ple del 26-092012 han estat presentats a l’Ajuntament a petició del nostre grup i a petició de callussencs/ques que ens han demanat informació. Si en voleu més detalls podeu visualitzar el video del Ple a TV Callús. Salut i Feina

AIGUA / GAS / ELECTRICITAT / ENERGIES RENOVABLES CALEFACCIÓ / MATERIAL SANITARI / MOBILIARI BANY COMPLEMENTS I AIXETES / APARELLS A PRESSIÓ SISTEMES CONTRA INCENDIS / CONDUCTES D’AIRE PREVENCIÓ DE LEGIONEL·LOSI / MATERIAL TERRES I PARETS VENDA I INSTAL·LACIONS / REPARACIONS I REHABILITACIONS

Ctra. Cardona, 34 Tel. 619 25 27 84 / 08262 Callús

COMERÇ CALLÚS HIDROWATS SÚRIA, S.L.

Ja fa, aproximadament, un mes que vam obrir l’establiment i el resultat és molt bo perquè la gent de Callús ens ha rebut amb molt d’interés i això és d’agrair. Nosaltres ja coneixíen una mica la gent del poble perquè són clients de la botiga de Súria, que fa 21 anys que la tenim oberta. Comptem amb tota l’experiència que un negoci comporta i amb tots els cursets que s’han de fer per poder estar al dia de les novetats, tant el meu marit com els operaris. Donem dos tipus de servei: un, a la botiga, amb la venda de material de tot tipus de llauneria, recanvis, sanitaris, aigua, calefacció, electricitat, electrodomèstics, assessorament, energies renovables (aerotèrmia, calderes gas, pellet, estufes…); i l’altre, fora de la botiga, reparem, instal·lem, modifiquem… A més a més, tal i com està la situació actual ens adaptem a fer descomptes depenent del tipus de venda i la forma de pagament. L’interès per muntar aquesta botiga a Callús va ser perquè vam veure que aquest poble s’anava fent gran i no tenia cap punt de venda d’aquest tipus de servei. Esperem que seguiu demanant informació, que nosaltres estarem contents de poder-vos-la oferir. 7


ESCOLA MUNICIPAL DE MÚSICA A l’escola de música el curs ha començat amb normalitat i amb empenta. Som conscients que la situació actual és delicada, i ho és també molt per a tota l’activitat artística en general, però creiem que és molt important per un poble continuar tenint un ensenyament artístic com la música. A vegades ho he escrit, la música “alimenta” l’ànima, i en temps difícils també es necessita aquest tipus d’aliment, ja que un país o un poble culte, És viu, acaba tenint més recursos humans i per tant a la llarga més recursos de totes menes. Per a oferir més possibilitats a tothom aquest curs tenim novetats que comencem entre octubre i novembre. Primer de tot el TALLER DE BATUKADA: es comença el dia 26 d’octubre, amb disset persones inscrites entre petits i grans, i són sis sessions de taller. Una activitat que poden compartir pares i fills, per a la qual no es necessita saber música, i que enriquirà de ben segur les rues dels Reis, Carnestoltes i Festa Major. Per a poder fer aquest taller s’han comprat instruments amb la col·laboració de les AMPES de l’escola de música i l’escola Joventut, l’Ajuntament, la comissió dels Reis, els mateixos inscrits al taller. TALLER DE TEATRE MUSICAL: es comença el dia 3 de novembre, adreçat a tothom que tingui inquituds teatrals, musicals i artístiques, en general. Estem fent inscripcions. Les classes seran intensius de quatre hores un dissabte al mes, i es treballarà la veu, la musicalitat, la interpretació, coreografia, etc. Comptarem amb la presència d’actors de primer nivell, Joan Crosas, Àngels Bassas, Xavier Bertran

(Lo Cartanyà), i la foniatra Cori Casanovas, entre d’altres, que vindran a fer master-class als alumnes. Es muntaran números de musicals i a final de curs es farà un concert-exposició del treball fet al taller. Pel que fa a les activitats habituals, aquest mes d’octubre hem portat a terme el primer concert del cicle de tardor de “Els Concerts de Callús”, amb el duo Mediterrani, de flauta i guitarra. Ara al novembre, el dia 23, tenim un altre concert amb “Preludi musical” dels alumnes a les 20h, i el concert de músics professionals a les 20’30h, tot al casal del poble. Per aquest concert comptem amb la presència de la Kàtia Michel, piano, i el Peter Schmindt, violoncel, dos grans intèrprets, amb una carrera musical brillant, que han accedit a venir per col·laborar amb la nostra escola de música. Us recomanem aquest concert! El mateix dia 23, al casal, tindrem muntada una exposició de fotografies dels nostres alumnes, fetes pel Pere Manubens el curs passat durant les classes i l’activitat de l’escola. Són fotos molt boniques que volem compartir amb tothom, ja que transmeten, a través de la imatge, tots els valors que sempre destaquem d’aquest aprenentatge. Estaran exposades fins Nadal, i tothom qui en vulgui adquirir alguna, la podrà encarregar. I així arribarem a Nadal, el concert el farem el dissabte 22 de desembre a les 19h al casal i, com sempre, cantaran tots els alumnes de l’escola, els més petits i els més grans. Us animem i convidem a venir a totes les activitats, o a les que us vagi bé! Carme Botifoll Mas Pianista, professora de piano i directora de l’Escola de música

8


BIBLIOBÚS Novetats en dvd Ho admetem: de vegades ens fem una mica repetitius a l’hora de recordar-vos l’oferta variada de documents i suports que us ofereix el Bibliobús. I sí, som una biblioteca on el llibre té una presència destacada, per descomptat. Però us sorprendrà saber que, fent números, resulta que encara disposem de més documentals, pel·lícules, CD’s musicals, audiollibres, etc. que no pas materials impresos. Doncs bé, dedicarem unes línies a destacar algunes novetats en aquest terreny a veure si acabem de convèncer els indecisos perquè ens visitin i si més no els facin una ullada: Pel·lícules d’adults N’hi ha una munió, com saben els usuaris habituals del servei. De totes maneres, els alegrarà saber que trobaran títols destacats com ara “Midnight in Paris” (llegiu Woody Allen rodant a París), “Más allá de la vida” (una altra obra mestra de Clint Eastwood), “La piel que habito” (Almodóvar i Banderas, un duet cinematogràfic sempre sorprenent) o “El origen del planeta de los simios” (la preqüela actual del mític film, gairebé homònim, de finals dels seixanta). Pel·lícules per a infants Els nens i nenes que ens visiten mai

marxen amb les mans buides, i de ben segur que a partir d’ ara encara tindran menys motius per fer-ho quan descobreixin dibuixos animats fantàstics com “El gato con botas”, “Copito de Nieve”, “Happy feet 2” o “Hop”. Els pares, no cal dir-ho, disfrutaran veient-los tant o més que la canalla malgrat tractin en alguns casos de dissimular-ho. Documentals Tothom afirma que veu documentals a la televisió i que es troben entre els seus programes preferits, però malauradament els índexs d’audiència ho desmenteixen i reflecteixen més aviat unes altres tendències i gustos. Tanmateix volem tornar a trencar una llança a favor d’un producte tan digne i recomanar-vos que demaneu per dues col·leccions en concret: la primera, “Low cost”, perquè us mostrarà com passar un cap de setmana en les principals destinacions turístiques europees (Budapest, Viena, Roma, etc) amb un pressupost molt ajustat (menys de 200 €) i sense renunciar a gaudir-les a fons (ideal en temps de crisi); la segona, “Un planeta donde comer”, perquè descobrireu com, viatjant arreu del món, s’hi presenten magistralment la gastronomia, la cultura culinària i la restauració més selecta de cada indret examinat. Ja estan disponibles. Us hi esperem !!!

608 03 34 96 Pompeu Fabra, 11 08262 Callús nemesi@excavacionsbarbabages.com

www.excavacionsbarbabages.com 9


DIVENDRES 2 11:30 hores, Fundació Aplicació La volta al món en família Connexió amb la família Solà-Sobré al Vietnam, per tal d’anar seguint el viatge que estan fent per tot el món. 17 hores, Fundació Aplicació Callús en 3D. Taller coordinat per Josep M. Corominas DISSABTE 3 10 hores, camp de futbol FUTBOL prebenjamí groc: Callús – Salle blanc

AGENDA NOV

12 hores, Fundació Aplicació Document-tal: El Guru vivent Direcció i guió: Clara Fons i Patri Gómez. Produït per Paral·lel 40 per a Televisió de Catalunya – Rodatge i emissió: estiu del 2012 El documental aproxima l’espectador a la vida dins els temples sikh, una tradició religiosa del Punjab. Ho fa a través d’un retrat de la comunitat sikh que assisteix al temple de l’Hospitalet de Llobregat. 16 hores, camp de futbol FUTBOL 1r equip: Callús – Súria B

11 hores, camp de futbol FUTBOL prebenjamí vermell: Callús – Castellbell

18 hores, Fundació Aplicació Trobada del Amics de la Poesia de Callús

12:15 hores, camp de futbol FUTBOL aleví: Callús – Súria

DIUMENGE 11 11 hores, camp de futbol FUTBOL veterans: Callús – Navarcles

DIMARTS 6 17:30 hores, Fundació Aplicació Taller de comunicació. La Redacció DIMECRES 7 17:30 hores, cuina de l’Escola Joventut EGG, Menjar-se el món La recepta: El pa magribí i te a la menta DIVENDRES 9 17 hores, Fundació Aplicació Callús en 3D. Taller coordinat per Josep M. Corominas DISSABTE 10 9 hores, plaça de l’Ajuntament ESGUARD, pràctica de IOGA i TAI-JI

DIMARTS 13 Festa de la Castanyada Excursió a Rupit i Cantonigros, informació al Casal de Jubilats 17:30 hores, Fundació Aplicació Taller de comunicació, La Redacció DIMECRES 14 19 hores, cuina de l’Escola Joventut EGG, Carregats d’històries de Romania, A aquesta sessió s’explicaran històries i contes d’aquest país.

10 hores, camp de futbol FUTBOL benjamí groc: Callús – Balconada

DIVENDRES 16 17 hores, Fundació Aplicació Callús en 3D. Taller coordinat per Josep M. Corominas

12:15 hores, camp de futbol FUTBOL cadets: Callús – Gironella

20 hores, Fundació Aplicació Xerrada: El comptador de la llum 10


VEMBRE 2012

Com podem interpretar i entendre aquest aparell des del dia a dia. A càrrec de Toni Montiel i Noè Mas de Som Energia.

16 hores, camp de futbol FUTBOL 1r equip: Callús – Navàs

11 hores, camp de futbol FUTBOL prebenjamí vermell: Callús – Castellgalí

11:15 hores, Casal del Poble GLOF (Grup de Lectura Obert de Filosofia) La condició humana d’Hannah Arendt. 3a sessió de lectura d’aquesta obra que ens endinsa en els plantejaments d’aquests autora fonamental de la teoria política del segle XX. Les sessions estan coordinades per Joan Ordi i Eduard Casserras.

11 hores, camp de futbol FUTBOL benjamí vermell: Callús – PI Puig

DIMARTS 27 17:30 hores, Fundació Aplicació Taller de comunicació, La Redacció

12:15 hores, camp de futbol FUTBOL aleví: Callús – Cardona

DIJOUS 29 18 hores, Fundació Aplicació EGG, Grup de lectura de Callús Pres tu, Pres jo. Ramon Cabana i Vilardell, voluntari a la presó de Els Lledoners Es tracta d’un llibre que ens explica vint-i-nou històries o anècdotes viscudes per l’autor com a voluntari a la presó, de les quals n’extreu una reflexió de cadascuna. Un Bon punt de partida per parlar del món i la vida dels reclusos. Els qui vulgueu llegir l’obra, la podeu trobar a la Biblioteca Dolors Codina Bonvehí de la Fundació Aplicació, oberta totes les tardes.

DISSABTE 17 10 hores, camp de futbol FUTBOL prebenjamí groc: Callús – Flama

DIUMENGE 18 11 hores, camp de futbol FUTBOL veterans: Callús – PI Puig DIMARTS 20 17:30 hores, Fundació Aplicació Taller de comunicació, La Redacció DIVENDRES 23 17 hores, Fundació Aplicació Callús en 3D, taller coordinat per Josep M. Corominas 17:30 hores, Fundació Aplicació EGG, Parliamo italiano, coordinat per Flora Grané. DISSABTE 24 10 hores, camp de futbol FUTBOL benjamí groc: Callús – Berga 11 hores, camp de futbol FUTBOL benjamí vermell: Callús – St. Llorenç 12:15 hores, camp de futbol FUTBOL cadets: Callús – Sallent

20 hores, Fundació Aplicació Babel (tertúlia políglota) Conversa amb Dermot O’Bryan DIMECRES 28 21 hores, Sala d’Actes Ajuntament PLE ORDINARI DIVENDRES 30 17 hores, Fundació aplicació Callús en 3D. Taller coordinat per Josep M. Corominas 11


ESPORTS C.F.CALLÚS Tots els nostres 8 equips ja han començat aquesta nova lliga 2012-2013. Els equips es van presentar davant l’afició el passat dissabte 6 d’octubre amb un nombrós públic. D’aquest inici de lliga ara anem a fer un resum de cada equip. FUTBOL BASE: PREBENJAMI VERMELL: Els petitons del club van iniciar la lliga amb derrota contra el Súria. Cal dir que són una barreja entre nens de P-5 (més petits del compte) i de 1r. Es planteja aquest any perquè vagin agafant les nocions bàsiques del futbol. PREBENJAMI GROC: Aquest equip format per jugadors prebenjamins de 2n any va començar la lliga amb una contundent victòria per 9-1 contra el Súria. L’equip lluitarà en aquesta primera fase per intentar classificar-se en el grup capdavanter de dalt que li doni el passi a la 2a fase per lluitar per al campionat. BENJAMI VERMELL: Aquest equip del Consell està format per jugadors de 1r any. L’equip ha fet una bona pretemporada i ha començat la lliga amb una victòria a Sant Llorenç de Morunys. Veurem si aquests joves jugadors poden revalidar el títol de lliga aconseguit l’any passat per l’equip benjamí.

BENJAMÍ GROC: El benjamí federat ha començat la lliga d’una forma espectacular. 4 victòries de 4 partits jugats els han catapultat cap a la 1a posició de la lliga, esperem que segueixi la ratxa algunes setmanes més. ALEVÍ: Van fer una bona pretemporada, però els dos primers partits de lliga van perdre. Això va fer minvar una mica les il·lusions d’aquests jugadors, però a la 3a jornada es van refer amb una àmplia victòria contra el Joanenc per 8-1. Esperem que segueixin evolucionant i arribin moltes més victòries. CADETS: L’equip ha començat la lliga un pèl fluix amb 2 derrotes davant 2 bons rivals. A la 3a jornada però van fer un gran partit a Santpedor, i després d’anar perdent per 4-0 van remuntar i es van endur un 4-4 que tenia gust de victòria. Aquest equip està enquadrat en un grup difícil i de força nivell, però esperem que treballin fort i els fruits arribin. 1r EQUIP: El 1r equip va començar la lliga amb 3 victòries seguides en els 3 primers partits. En el 4t, els callussencs no van poder davant l’actual líder, en un partit molt igualat, però que al final els visitants es van endur la victòria per 1-2. L’equip està preparat per intentar estar en els llocs capdavanters del grup, i esperem que els resultats vagin arribant, tot i ser un grup amb uns equips de força nivell i amb partits molt igualats.

12


VETERANS: Els veterans estan acusant que són un grup pràcticament nou i els hi costa adaptar-se entre ells. Després de 5 jornades, encara no ha arribat cap victòria, però esperem que aquests jugadors no perdin la il·lusió i defensin els colors del Callús amb ganes durant tot l’any. Per acabar recordem que la Loteria de Nadal tant del Callús com la dels Veterans, la podreu comprar en qualsevol bar del poble, o al bar del camp de futbol els dies de partit. Salut i gols per a tothom!

FRANCESC PUJOLS GRIFÈ T: 616 082 715 cortesinstalacions@gmail.com Muntatge i manteniment d’instal·lacions domèstiques i industrials

Calefacció

Electricitat

Aigua

Climatització

Ferran Puig FRANCESC PUJOLS GRIFÈ T: 616 082 715 cortesinstalacions@gmail.com Muntatge i manteniment d’instal·lacions domèstiques i industrials

Calefacció

-

Ampliació, millora i reforç Atenció personalitzada Tutorització Logopèdia i tècniques d’estudi Cursos específics

Electricitat

Aigua

Climatització

- Primària, Secundària i Batxillerat - Cicles Formatius - Estudis Universitaris

C/ Salvador Vancell, 7, Entresol 1a - 08260 Súria - Tel. 93 869 69 51

www.laula7.cat 13


EL CÒMIC PEDIGüEÑOS ROJOS RÁCANOS

GILIPOL… SEPARATISTAS POLACOS

Pare, si no ens volen, per què no ens deixen marxar?

FABRIQUEM TOT TIPUS D’ESTRUCTURES EN ALUMINI

Finestres, persianes, portes, mosquiteres, mampares de bany… Fem pressupost més econòmic per reformes en bloc de pisos i cases. C/ Picasso, 19 - 08260 Súria Tel. 93 868 22 12 / 629 33 45 03 a/e: calumfa@gmail.com 14


MOT A MOT “La llengua de la República Catalana és el català” Aquesta és la frase que m’agradaria que s’escrigués en la constitució del futur estat català. Hi ha moltes raons per a defensar aquesta idea. Podem començar per la més òbvia. L’Estatut d’autonomia actual diu: “El català és la llengua oficial de Catalunya. També ho és el castellà, que és la llengua oficial de l’Estat espanyol.” És lògic, doncs, que quan ja no siguem a l’estat espanyol, el castellà deixi de ser oficial a casa nostra. Però per damunt de les lleis, hi ha la ciència. La branca que estudia les llengües en contacte, la sociolingüística, fa molt de temps que ha analitzat aquest fenomen i ha arribat a una conclusió: quan dues llengües conviuen en un territori no es troben mai en pla d’igualtat. Amb el temps, l’una acaba imposant-se sobre l’altra i, a la llarga, la fa desaparèixer. Quan la que s’imposa és la llengua de fora hi ha un procés de substitució; quan la que predomina és la llengua pròpia del país es parla d’un procés de normalització. Seguint aquest raonament, què passaria si el català acabés desapareixent del nostre país? Passaria que es perdria una llengua del món, com quan s’extingeix una espècie animal o vegetal. Si la nostra llengua desapareix d’aquí desapareix de tot arreu. Per això el català necessita la màxima protecció possible, com les balenes. En canvi, quin problema hi hauria si el castellà reculés a Catalunya? Cap: el castellà és la llengua pròpia d’Espanya i és quasi omnipresent a l’Amèrica hispana. Hi ha molts milions d’homes i dones, nens i nenes que, a diversos països del món, continuaran parlant castellà, que es continuaran escolaritzant en castellà, que continuaran escrivint i llegint en castellà. A més, a Catalunya no desapareixeria pas, tampoc: l’aprendria el qui la volgués aprendre, la llegiria el qui li plagués de llegir-la, la parlaria tothom qui vol-

gués. No seria en absolut una llengua prohibida, perquè en el nou estat no n’hi haurà cap, de llengua prohibida. Els darrers cinquanta anys, la llengua catalana ha perdut molt pes, encara que a alguns no els ho sembli. L’arribada de la immigració d’origen espanyol, sobretot a Barcelona i la rodalia, no hauria estat cap perill per al català si haguéssim tingut un país normal. Però tothom sap que als anys 60 no tan sols no érem un estat europeu, sinó que vivíem sota una dictadura, un règim en què la lengua española era la lengua del imperio. Això va fer que, de mica en mica, el castellà –l’única llengua legal en aquell moment– s’anés establint progressivament com el principal vehicle de relació oral a l’àrea de Barcelona. És evident que si això no es capgira el futur del català perilla. Què passarà si el castellà és oficial, al costat del català? Que tindrem els mateixos problemes lingüístics d’ara: podem veure, amb impotència, com els jutges continuen fent judicis i dictant sentències en castellà, o que els sectors espanyolistes demanen que l’ensenyament sigui en castellà, o que la televisió i la ràdio públiques siguin bilingües... I la gent que fa servir el castellà habitualment, ha de patir? Gens ni mica. En el nou estat català es podria garantir que –si més no durant un període de temps– la relació dels ciutadans amb l’administració, amb la justícia, amb la policia... fos permesa en català i en castellà, igual com ara. Recordeu que Andorra és un estat on l’única llengua oficial és el català. Creieu que si algú parla en castellà o en francès no pot anar a comprar a Andorra? Nosaltres hem d’aspirar a una situació millor que l’andorrana. Per això el primer pas ha de ser que el català sigui la llengua oficial única. I, naturalment, la gent, al carrer, podrà parlar castellà, àrab, xinès, amazic, romanès o com li plagui. Només faltaria. Això serà una república democràtica, no pas una dictadura com la de Franco.

Jordi Badia filòleg 15


ESTIMEM CALLÚS “Estimem Callús”, això ja em recordo de què em sona, perquè era una frase bona que CIU en va fer ressò al programa d’eleccions. Allà, es retreia als d’abans, de manca de lideratge i de no defensar amb coratge actuacions importants (*). Però, ara que el mateix partit, governa el nostre país, tampoc no s’ha aconseguit -fins en el moment precíscorregir aquella errada obrint a Callús l’entrada. Tenim un altra problema: i és que, al poble veí es vol posar un abocador (amb greus conseqüències a aquí) i EL POBLE ESTÀ DIENT: “NO” I amb pancartes al balcó la gent diu: “SALVEM CALLÚS” expressant així el rebuig de part de la població. Si es diu que s’està en contra de posar l’abocador, no es comprèn quina raó impedeix posar al balcó la pancarta com a mostra.

una pancarta, dient “SALVEM CALLÚS”, com la gent, i “NO A L’ABOCADOR”. (*) l’entrada per Torroella). Isbato

AGRAÏMENTS Amb motiu de la defunció del nostre estimat Josep el passat dia 24 de setembre, la família Fíguls Hernández, volem agrair el suport de tota la família, amics, companys de feina, veïns i coneguts que ens van acompanyar en aquests moments tan difícils i també un fort agraiment al mossèn Jolis per les seves emotives paraules. Moltes gràcies a tothom.

···· Moltes gràcies a tothom qui es va preocupar per l’aventura del Jordi. La seva mare

Que: “les pancartes embruten” algú ha dit, a vegades? - “Jo dic: són les cagarades de gos -a carrers i placesque sovint se’n veuen masses.” Crec que ara, l’Ajuntament tenia una bona ocasió -procedint conseqüentmentper demostrar a la gent, que està amb la població. I ACTUANT RESPONSABLEMENT i tot fent del seny bon ús, si va dir: “ESTIMEM CALLÚS” podia, públicament, confirmar l’estimació posant a dalt del balcó

Plaça Fius i Palà, 1 escala 2, entresòl 2 edifici “La Buresa” / 08241 Manresa (BCN) telèfon 93 872 38 78 / mòbil 627 43 63 02 manel@dexeassessors.com / www.dexeassessors.com 16


LA RECEPTA

BENEFICIS DE LES CASTANYES

PANELLETS Ingredients: 500 gr de sucre, 300 gr d’ametlla molguda, 200 gr de patata cuita, coco ratllat, cireres, pinyons, avellanes, nescafè, rovell d’ou. Barrejar el sucre, l’ametlla i la patata, prèviament, bullida. Posar a coure al bany maria uns 15 minuts i deixar reposar 24 hores. Fer els panellets, untar amb rovell d’ou i posar els pinyons. També es poden fer de coco ratllat o untats de nescafè o omplir de codonyat o decorar amb avellanes o ametlla picada. Victòria Román

ANUNCIS CLASSIFICATS

Si bé la majoria de nosaltres ens limitem a menjar-nos-les torrades en època de Tots Sants, la castanya és una fruita seca de gran valor energètic, rica en vitamines i baixa en greixos, que ens pot ajudar a protegir-nos del fred de l’hivern. Com que també tenen una gran quantitat de fibra, ens permeten millorar el trànsit intestinal; en canvi, les persones amb un sistema digestiu dèbil han d’anar en compte de no menjar-ne gaires perquè poden provocar flautulències i malestar intestinal. La millor manera de prevenir aquests efectes secundaris és posar-les en remull i fer una cocció llarga i suau amb espècies que ens ajudin a digerir. Tot i que es tracta d’un aliment que tenim associat a la tardor, la temporada s’allarga fins a final de gener. Durant la resta de l’hivern les podem comprar assecades. Es tracta d’una fruita seca molt nutritiva que ens aporta hidrats de carboni complexos de llarga durada i, per tant, energia per escalfar-nos bé a l’hivern i poder rendir una bona estona. A Catalunya ja va arribar a l’època romana i des del segle XVIII es fa servir a la cuina. Es tracta, doncs, d’un aliment tradicional al qual el nostre sistema digestiu fa molts centenars d’anys que està acostumat i, per tant, resulta fàcil d’assimilar-ne els nutrients.

Es venen cadells de chihuahua, vacunats i desparasitats (es poden veure els pares). Preu 300 euros. Tel. 630756508

Ctra. de Cardona, 51 - Tel. 93 836 02 25 - 08262 Callús ferranvallde@gmail.com www.pastisseriaviladecallus.com 17


Uriel Bertran conversa amb els veïns de Callús El dissabte 27 d’octubre, una quarantena d’assistents van rebre el diputat de Solidaritat Catalana per la Independència i número dos a les eleccions del 25 de novembre. El punt de trobada va ser al bar Stop, on s’havia anunciat un col·loqui directe amb el diputat. En aquest acte, Uriel Bertran va poder desplegar àmpliament els arguments de la seva coalició, en resposta a les nombroses preguntes dels assistents. Convençut que la independència de Catalunya és un fet assegurat, va dir que les úniques incògnites són la velocitat i la manera com s’hi arribarà. La proposta de SI és que es convoqui un referèndum immediatament (a tot estirar, el 2014) i, en cas que l’estat espanyol l’impedeixi, que el Parlament declari la independència, tal com van fer alguns països europeus (Kosovo, Txèquia, Eslovàquia...). Bertran va insistir a dir que si el procés no es fa ràpid seria catastròfic, per diverses raons: perquè l’estat espanyol intensificaria el discurs de la por i, sobretot, perquè com més temps passi més s’empobrirà Catalunya. “Tenim un malalt a la sala d’operacions i ja l’hem obert. Ara convé operar-lo de seguida i tornar-lo a tancar”, va reblar gràficament. Sobre les raons que van impedir una coalició independentista, va dir que SI era l’únic partit que tenia voluntat

d’arribar a formar-la. “Cap dels líders dels altres partits, Junqueras, Carretero i Laporta, no van assistir a les negociacions per a assolir un acord que havia de ser històric”, va recordar. Bertran es va mostrar convençut que l’endemà de la independència la societat podrà viure amb normalitat i garanties. I ho va comparar amb els anys 80, quan Catalunya va rebre les competències de sanitat, d’educació o de la policia. A més, va afegir que la independència ens portaria dos beneficis immediats: “Generarà dinamisme per la il·lusió d’haver aconseguit una fita col·lectiva i, a més, es podrà ajudar l’empresariat que necessita capital, gràcies a l’augment de recaptació d’impostos.” Abans d’acabar, Uriel Bertran va dir als assistents que exigissin claredat a tots els partits, perquè tots han d’explicar amb detall què faran en cas que Espanya impedeixi el referèndum. Pel que fa a SI, el compromís és de portar novament una llei d’independència al Parlament. “Aquesta serà la primera acció que farem”, va afirmar. SI-Callús

5a GALAdels

ÒSCARS Diumenge 11 de novembre 17 h Casal del poble a benefici de la Coral Romança Les entrades ja són a la venda a la botiga PAT-INS Preu: 5 euros

Us hi esperem !!! 18


crtsport@terra.es 19


20

MesaMes novembre 2012  
MesaMes novembre 2012  

Revista mensual gratuïta de Callús, editada per disseny gràfic Laura Serra, que es reparteix a totes les llars del poble.