Page 1

D E

C A L L Ú S

Adéu Carnestoltes, benvinguda Pasqua!

Edita: Disseny Gràfic Laura Serra 93 836 17 70

M E N S U A L

Núm. 83 MARÇ 2013

R E V I S T A

La revista en color a www.lauraserra.com BONA PASQUA

Rescatem polisses d’empenyorament del Monte de Piedad c/ Alfons XII, 22 bxos Manresa (tocar plana de l’om) Tel. 938 723 239 - 626 006 676

Bona Pasqua

C. de la Font, 16 / 08262 Callús (Bcn)

NETEJA DE PARCEL·LES EXPLOTACIÓ FORESTAL PODA EN ALTURA VENDA DE LLENYA DESBROSSAMENT


BENESTAR I SALUT Swissnahrin ens prepara per la primavera Si us falten vitamines ... NAROSAN nabius, taronja, red berry, tropic: anèmia, estats de fatiga, estrès, manca de concentració... Si voleu augmentar defenses, prevenir i alleujar refredats, grips i angines ... XAROP D’EQUINACINA I DE PI Si teniu curiositat o qualsevol dubte

... veniu

i us informarem

Tenim molts més productes i NOVETATS. ELS PRODUCTES NAHRIN SÓN NATURALS ELABORATS AMB PLANTES I FRUITES I SENSE ADDITIUS

Pompeu Fabra, 11 / Tel. 93 836 17 70 / Callús

AQUESTS REMEIS AJUDEN A MILLORAR EL DIA A DIA. PODEU CONSULTAR ELS ESPECIALISTES MÈDICS.

descarrega’t el programa gratuït i escriu el codi

2836

Les teves millors fotos impreses en detalls comunió, trencaclosques, bosses... Disposem de mostrari de productes Pompeu Fabra, 11 - 08262 Callús - 93 836 17 70

Difoprint

a/e: mesames@lauraserra.com www.lauraserra.com 2


NOTÍCIES DE L’AJUNTAMENT ARRANJAMENT DEL CAMÍ DE VILADELLEVA Si no hi ha cap imprevist de darrera hora, entre els propers mesos de març i abril, s'enllestirà la primera fase de les obres per arreglar el camí de Callús a Castellnou de Bages. A dia d'avui, malgrat no tenir garantit l'asfaltatge d'aquest tram, seguim treballant perquè això es faci en un futur immediat. Les obres que es faran en breu, contemplen anivellar i compactar tot el traçat d'aquesta via amb material reciclat. Tot això gràcies a una subvenció de l'Agència Catalana de Residus. UN PASSEIG DAVANT DEL RIU Properament hi ha previst netejar tota la llera del riu, sense malmetre el canyissar autòcton i protegit. Es preveu crear una zona d'esbargiment i de passeig al costat mateix del pas del riu. L'espai nou, comprèn des del pont de Sant Mateu, a l'alçada de Cal Puigvert fins als horts municipals.

AJARDINAMENT ALS MANXONS L'alt cost de manteniment ha fet que l'Ajuntament decidís fer canvis a la zona ajardinada dels Manxons. En aquest sentit, es colocaran plantes autòctones i zones d'esbargiment a canvi de la gespa natural. Una gespa que, pel seu manteniment, generava un elevat cost de personal i de consum d'aigua.

dels laterals del pont de Sant Mateu i que provocaven moltes punxades de pneumàtics als vehicles que hi circulaven. Gràcies a la Diputació, a dia d'avui això ja ha deixat de ser un problema.

CLASSES D'ÀRAB A L'ESCOLA Fa ja unes setmanes que els alumnes de l'escola Joventut poden participar gratuïtament de les classes d'àrab que s'hi fan cada dilluns a la tarda. Respon a una iniciativa d'un grup de magrabins residents al poble que pretenen que els seus fills i la resta de companys puguin gaudir de l'ensenyança d'aquesta llengua. Aquesta fita, s'ha aconseguit mercès a un conveni que mantenen els departaments d'ensenyament d'ambós països. FELICITACIONS A JOAN MASÓ Des del consistori volem felicitar el callussenc, Joan Masó, per la tasca en el seu nou càrrec de presidir una de les seccions de la Unió Europea de Geociències. Es tracta d'un organisme que aglutina més de 12.000 científics i que és la més important en l'àmbit de les ciències de la terra. Paral·lelament, en Joan continua desenvolupant les feines d'investigador al Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals, vinculat a la Universitat Autònoma de Barcelona. Bona Pasqua!

STOP A LES PUNXADES DE RODES AL PONT Amb motiu de les reiterades queixes, finalment, s'han pres mesures per arreglar els ferros que sortien 3


TREBALLEM PER CALLÚS-PM ABOCADOR DE SANT MATEU Molt a pesar nostre, i ens atrevim a dir de la majoria de callussencs, l’abocador de Sant Mateu va tirant endavant. Dins dels tràmits que està fent l’Ajuntament de Sant Mateu de Bages en relació a l’abocador, cal dirvos que, com a part interessada pel fet d’haver presentat al·legacions, igual que molts de vosaltres, se’ns ha comunicat amb data 13-02-2013, que el Ple de l’Ajuntament de Sant Mateu de Bages, en sessió celebrada l’1 de febrer de 2013, ha aprovat inicialment la Modificació Puntual de les Normes Subsidiàries (NNSS) de Sant Mateu de Bages, en l’àmbit de la Vinya d’en Tot, junt amb l’informe de Sostenibilitat Ambiental (ISA). També se’ns comunica i aprofitem per fer-ho extensiu a tothom que li pugui interessar, que la documentació de la Modificació Puntual de les Normes Subsidiàries (NNSS) i l’informe de Sostenibilitat Ambiental (ISA), estaran exposats al públic durant 45 dies hàbils, des de la publicació del corresponent anunci al BOP i al diari Regió 7. Durant aquest termini la documentació estarà penjada a la pàgina web de l’Ajuntament de Sant Mateu de Bages www.santmateudebages.cat. Tota aquesta documentació la podeu descarregar en PDF per poder donar-hi una ullada tranquil·lament. ORDENANCES I PRESSUPOSTOS 2013 Amb data 20 de gener de 2013, vàrem demanar a l’equip de govern Bona Pasqua!

que fes públiques a la web callus. cat, les ordenances i pressupostos del 2013. A 24 de febrer encara no hi ha publicat res, així els hi hem fet saber mitjançant una nova Instància de data 24 de febrer de 2013, per tal que es publiquin. CASAL DEL POBLE Hem demanat mitjançant instància que es senyalitzi l’interior del Casal, fins i tot l’escenari amb rètols de “PROHIBIT FUMAR”. ESQUELES Demanem disculpes a les famílies, per haver escrit alguns cognoms erròniament a les esqueles que pengem a les cartelleres de Callús, a on fem saber el nom de la persona que ens ha deixat i el dia del funeral. CARAMELLES Esperem que tots tingueu una bona pasqua i una bona diada de caramelles, en especial desitgem a les comissions del petits i dels grans, que tot surti tal i com ho teniu programat i que el temps acompanyi, a disfrutar. Caramelles de Callús. Viu-les. Un sentiment una festa. Salut i feina!

Bona Pasqua!

Bona Pasqua!

Ctra. de Cardona, 51 - Tel. 93 836 02 25 - 08262 Callús ferranvallde@gmail.com www.pastisseriaviladecallus.com 4


CARAMELLES 2013

COL·LECTIU DONES CALLÚS

Ganes de tornar-hi... De sortir al carrer, vestits amb les espardenyes, la barretina, el faixí i la faixa, de sentir les veus emocionades dels caramellaires, de mirar embadalits els balls i admirar la tirada de ballestes. Ganes de VIURE-LES!!! Un any més les nostres Caramelles tornen! I si cap, amb més força i il·lusió que el darrer any. Enguany tindran lloc el cap de setmana del 30 i 31 de març. Des de la Comissió hem introduït algun petit canvi, significatiu, però amb l’únic objectiu de fer més gran i especial la festa de tots els caramellaires. No tindrem un BALL de cloenda, sinó d’INICI, d’OBERTURA!!! El divendres Sant, al vespre, tots els caramellaires ens reunirem al Casal del Poble per fer el darrer assaig general de cançons i danses, tot seguit celebrarem un sopar de germanor i tancarem la nit amb un ball (aquest estarà obert a tots els callussencs/ques). Pròximament, facilitarem més informació sobre aquesta vetllada. Haureu observat, que adjunt a aquesta pàgina, hi hem afegit un sobre on com cada any US DEMANEM LA VOLUNTAT!!! Sense la vostra ajuda, les caramelles no podrien seguir endavant. Conscients de l’època de crisi en què estem immersos, no demanem grans aportacions, per petita que sigui o que us sembli, serà molt ben rebuda. La recollida de sobres la farem el cap de setmana del 9 i 10 de març. Aquests dies la comissió trucarà a la vostra porta, amb un gran somriure, esperant la vostra col·laboració. Us donem les gràcies per avançat, us encoratgem a continuar participant de la nostra festa més preuada, d’una manera o altra, sentint-la des de dintre o seguint-nos pels carrers, sortint als balcons, VIVINT-LA des de cadascun dels racons del nostre poble!!!!!!

Dia 4 de març ,a les 16 hores, presentació del llibre El silenci dels talers a càrrec de la seva autora Assumpta Montellà. A la sala d’actes de l’ Ajuntament. Obert a tothom. Sinopsi: El silenci dels telers dóna veu a les dones i nenes que durant dècades van treballar a les colònies tèxtils de Catalunya. Des de l’inici de la indústria catalana fins als nostres dies, passant per la Guerra Civil i la repressió de la postguerra, els seus testimonis expressen una manera de viure marcada per un ofici ple de condicions precàries. Les treballadores de les fàbriques en són les protagonistes principals, però també hi tenen cabuda les dones dels amos, les criades, les sagristanes, i així, anar sumant mirades femenines que es reunien al voltant d’una colònia tèxtil, d’orígens ben diferents, amb opinions ben diferents. El dia 12 de febrer, el nostre Col·lectiu fou reconegut per la Generalitat de Catalunya per celebrar els més de 25 anys de la nostra existència. La presidenta, la Maria Torreguitart, va rebre una placa commemorativa, i li va ser entregada per la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, i la presidenta de l’Institut Catalá de les Dones, Montse Gatell. També va estar acompanyada per l’alcalde de Callús, Enric Vall de Vilaramó Oliva, i menbres de la junta de l’entitat.

Comissió de caramelles dels grans

5


ESCOLA JOVENTUT Aquesta setmana hem començat a treballar el programa SI (Salut Integral). Programa vinculat a la Fundació SHE (Foundation for Science, Health and Education) presidida pel cardiòleg cardoní Valentí Fuster. Aquesta Fundació té com a repte millorar la salut cardiovascular de la nostra societat. Entre d’altres activitats hi ha el Programa SI que és un projecte de promoció de la salut que fomenta estils de vida saludables. Aquest curs treballen el programa Ed. Infantil, Cicle Inicial i Cicle Mitjà.

www.opticasoler.es

Bona Pasqua!

Les activitats comencen el dilluns 18 de febrer i acaben el 22 de març. Com a cloenda, tota l’escola celebrarà la Setmana de la Salut del 18 al 22 de març. QUÈ ÉS EL PROJECTE SI? PROJECTE SI (Salut Integral): La Fundació SHE ajuda al teu cor Science, Health & Education; Investigació, Salut i Educació són les claus de la fundació. La Fundació Internacional SHE, sense ànim de lucre, neix de la iniciativa del Dr. Valentí Fuster de Carulla. Basada en la investigació bàsica i clínica (Science), té l’objectiu de promoure la salut (Health) mitjançant la comunicació i l’educació (Education) a la població. Convençuts de la necessitat d’educar als més joves en l’adquisició d’hàbits saludables, la Fundació Internacional SHE centra els seus esforços en la posada en marxa d’un programa educacional de Salut Integral per als NENS de 3 a 16 anys: el Programa SÍ!

Plaça Fius i Palà, 1 | Sant Domènec | Manresa Tel. 93 872 43 63 / Fax.93 872 43 50 Aparcament gratuït a TOTS els pàrquings de Manresa

Bona Pasqua!

Pius Macià, 41 - 08260 Súria Tel. 93 869 52 94

la salut mitjançant la comunicació i l’ educació a la poObjectiu Promoure blació. Visió

els nens i els joves tinguin la capacitat d’actuar positivament Que respecte a la seva salut.

Valors

Servir a les generacions futures, innovar i liderar. 6


ESCOLA BRESSOL MUNICIPAL MAINADA DE CALLÚS Carnaval a l’escola bressol El Carnaval és una de les festes que també celebrem a l’escola bressol; i aquest curs, com cada any, per acabar les activitats que vam dedicar a aquest acte, els nens i nenes de la classe de 2-3 anys es van disfressar d’abelles (que és l’animal que dóna nom a la seva aula) i van sortir a la plaça de l’ajuntament tot fent una petita rua. Podríem dir que les abelles van sortir de l’eixam per passar-s’ho bé i lluir el bonic vestit groc i negre, més empolainades que mai, feien molt goig!

Bona Pasqua

L’Equip de l’EBM Mainada

Bona Pasqua!

NOVA TEMPORADA

Nens Adults

10 anys al vostre servei

fent la feina ben feta

Reformes de cuines Terrats i impermeabilització Treballs per a comunitats Treball de paleteria Mampares a mida Microciment i pintura Bona Electricitat i llauneria Tancaments en alumini i PVC

Pasqua

Tel. 626 333 419

Email:arcaral@arcaral.com - St. Joan de Vilatorrada 7


8


Si voleu alguna còpia de les fotos, truqueu al 93 836 17 70 o a/e: mesames@lauraserra.com

9


AGENDA M Divendres 1

17h, Fundació Aplicació Callús en 3D, coordinat per Josep M. Corominas 18h, Fundació Aplicació Curs d’informàtica i educació, a càrrec de Ramon Barlam

Dissabte 2

Futbol benjamí vermell: Callús-Gimnàstic 11h, Camp de futbol Futbol prebenjamí vermell: Callús-Castellbell 12.15h, Camp de futbol Futbol aleví: Callús-Minorisa

10h, Camp de futbol Futbol benjamí groc: Callús-Vilomara

16h, Camp de futbol Futbol 1r equip: Callús-Avinyó

11h, Camp de futbol Futbol benjamí vermell: Callús-Joanenc B

11.30h, Fundació Aplicació La volta al món en família. Connexió amb videoconferència amb la família Solà-Sobré

12.15h, Camp de futbol Futbol cadet: Callús-Santpedor 11.15h, Sala d’actes GLOF, “La condició humana” d’Hannah Arendt, coordinat per Joan Ordi i Eduard Casserras

Dilluns 4

16h, Sala d’actes Presentació del llibre “El silenci dels telers” d’Assumpta Montellà. Organitza el Col·lectiu de Dones

Dimarts 5

17h, Fundació Aplicació Taller de comunicació. La redacció

Divendres 8

17h, Fundació Aplicació Callús en 3D, coordinat per Josep M. Corominas 18h, Fundació Aplicació Curs d’informàtica i educació, a càrrec de Ramon Barlam 20.30h, Casal del Poble Concert Cicle de Primavera, “Jazz al Casal”

Dissabte 9 i diumenge 10

Recollida de sobres del les Caramelles Grans

Dissabte 9

10h, Camp de futbol

Diumenge 10

8.30h, Plaça Major Sortida de la V Pedalada popular Transcorriols. Més informació a www. cecallus.cat 11h, Camp de futbol Futbol veterans: Callús-Santpedor 14h, Casal del Poble Calçotada popular, organitza la Colla Gegantera de Callús. Us podeu apuntar fins el dia 4 a Cal Mañé

Dimarts 12

17h, Fundació Aplicació Taller de comunicació. La redacció

Dimecres 13

17.30h, Fundació Aplicació Parliamo italiano, coordinat per Flora Grané

Divendres 15

17h, Fundació Aplicació Callús en 3D, coordinat per Josep M. Corominas 18h, Fundació Aplicació Curs d’informàtica i educació, a càrrec de Ramon Barlam

Dissabte 16

10h, Camp de futbol Futbol benjamí groc: Callús-Joanenc 10


MARÇ 2013 11h, Camp de futbol Futbol prebenjamí groc: Callús-Minorisa 12.15h, Camp de futbol Futbol cadet: Callús-Minorisa 16h, Camp de futbol Futbol 1r equip: Callús-Valls T.

Diumenge 24

12h, Església St. Sadurní Benedicció i missa de rams solemnitzada pel Grup de Músics de Callús

Dilluns 25

19h, Sala d’actes Reunió per organitzar la Setmana de la Gent Gran

11.15h, Sala d’actes GLOF, “La condició humana” d’Hannah Arendt, coordinat per Joan Ordi i Eduard Casserras

Dimecres 27

15.30h, Parada d’autobús Sortida a Barcelona a veure “La Família Irreal”

20h, Esglésa St. Sadurní Missa vespertina de la cena del Senyor

20h, Sala d’actes Ple ordinari

Dijous 28

Diumenge 17

Divendres 29

Dilluns 18

Casal del Poble Últim assaig, sopar pels caramellaires i ball Més informació programes a part

Excursió. Sardinada a Llançà i visita a Empuriabrava i Roses. Places limitades. Més informació Casal de Jubilats 19h, Sala d’actes. Preplè

Dimarts 19

17h, Fundació Aplicació Taller de comunicació. La redacció

Dijous 21

18h, Fundació Aplicació Club de lectura. K. L. Reich, de Joaquim Amat Pinella. Amb la introducció a l’obra de l’escriptor Lluís Calderer

Divendres 22

18h, Església St. Sadurní Celebració de la passió del Senyor solemnitzada per la Coral Romança

Dissabte 30

15h, Casal del Poble Caramelles 2013: Sortida cap a les masies de pagès 21h, Església St. Sadurní Vetlla Pasqual. Cant de Caramelles del Grup dels Grans

17h, Fundació Aplicació Callús en 3D, coordinat per Josep M. Corominas

Diumenge 31

18h, Fundació Aplicació Curs d’informàtia i educació, a càrrec de Ramon Barlam

A partir de les 8h Caramelles al poble

Dissabte 23

11h, Camp de futbol Futbol benjamí vermell: Callús-Castellgalí

A partir de les 7.45h Esmorzar al Bar Stop

12h, Església St. Sadurní Missa de Pasqua, cants i balls de Caramelles del Grup de Petits

12.15h, Camp de futbol Futbol aleví: Callús-Berga 11


MOT A MOT Allò que és de mena, mai no s’esmena Avui sí que tractem d’un tema essencial: dites, frases fetes i locucions. És això que tècnicament s’anomena paremiologia i que alguns defineixen com el ‘geni de la llengua’. Sens dubte, un símptoma de bon català és la manera com es fan servir aquests recursos. A molta gent li passa sovint que, encara que sàpiga el significat d’alguna frase feta, primer de tot li ve al cap la castellana, i no troba la manera de dir-la en català. No fa gaire que s’ha publicat un llibre excel·lent i molt fàcil de manejar, que ens pot resoldre perfectament aquest problema. Es diu Dites.cat i n’és autor Víctor Pàmies i Riudor, un gran recercador de paremiologia. Avui ens servirem d’aquest llibre per traduir unes quantes locucions i frases fetes al català. El uno por el otro y la casa sin barrer. Hi ha dues maneres de traduir-la: Entre els uns i els altres, la feina per fer; o bé la més clàssica: Tots al sac i el sac en terra. Zapatero, a tus zapatos. Fixeu-vos de quantes maneres ho podem dir en català: Cadascú pel seu ofici; El pagès a la terra i el soldat a la guerra; Sastre, a tes agulles; Si ets confiter, fes confits. Como un niño con zapatos nuevos. Aquesta de segur que us sonarà: Content com un gos amb un os. No irse por las ramas. D’això sempre se n’havia dit Fer-ne via o bé Anar al gra. Sordo como una tapia. També és correcte dir-ne Sord com una tàpia, però no ens descuidem de Sord com una campana. Sudar la gota gorda (o Sudar tinta). Aquí no som tan sofisticats; per això en diem Suar la cansalada. A toda pastilla. No deixem que es perdi la manera tradicional de dirho: A tot drap, o bé A tota màquina o A tot gas.

Sin pelos en la lengua. Aquesta locució és molt estesa. I molt fàcil de corregir: Pel broc gros. No us convenç? Doncs aquí en teniu més: Ras i curt; Sense embuts; Clar i català. Genio y figura hasta la sepultura. Aquesta ja us l’he dita al títol: Allò que és de mena mai no s’esmena. Però ho podem dir de més maneres: El que s’aprèn des del bressol, dura més que no es vol; La cabra avesada a saltar, salta i saltarà. I, si ho voleu més textual, Geni i figura fins a la sepultura. Poder tener por seguro: Poder pujar-hi de peus. És una pena que una frase feta tan nostrada es perdi com es perd. Saber cómo las gasta. Com que nosaltres no gastem ni la sola de les sabates, això ho diem altrament: Saber quin peu calça. De tal palo, tal astilla. L’he sentida tantes vegades, aquesta... Doncs mireu si en tenim de solucions: Tal pare, tal fill; De bon arbre, en surt bon fruit; El fill de la gata, rates mata; El pare joglar i el fill timbaler; Els testos s’assemblen a les olles. Ja ho veieu, doncs, si n’és de rica, la nostra llengua. Com més locucions i frases fetes diguem més ens enriquirem nosaltres, també. Jordi Badia i Pujol filòleg

REFRANY D’EN JOAN AMADES Ningú no dóna un pa que no costi una coca.

FRANCESC PUJOLS GRIFÈ T: 616 082 715 cortesinstalacions@gmail.com Muntatge i manteniment d’instal·lacions domèstiques i industrials

Bona Pasqua Calefacció

Electricitat

Aigua

Climatització

12


VA DE POLÍTICS Quan en Felipe González, d’Espanya era president i en Jordi Pujol ho era de Catalunya, també, aquell li va dir: “Escolta: com és, tants anys al poder? Quins són, Jordi, els teus secrets?” “Abans d’escollir, un examen faig als futurs consellers, que són molt llestos, per cert.” “Ja veuràs: Macià Alavedra, pots venir aquí un moment? Quin és el fill del teu pare i que germà teu no és?” I ell respongué: “President, és fàcil: Sóc jo mateix.” I en arribar a la Moncloa en Felipe féu venir Alfonso Guerra, i li va dir: “A veure si una pregunta ets capaç de contestar. Qui és el fill del teu pare i que no és el teu germà?” “Home, això és molt difícil; la veritat, no ho sé pas. M’ho hauria de rumiar.” I demanà al Narcís Serra: “Tu saps qui és fill del teu pare i no és el teu germà?” I en Narcís, sense pensar-s’ho: “Sóc jo mateix, és ben clar.” I va tornar amb en González l’Alfonso Guerra i digué: “Felipe: Ara ja ho sé. Aquest fill és Narcís Serra; m’ho acaba de dir ell mateix.” “No, burro: és el Macià Alavedra; ho ha dit ell, i jo m’ho crec.” Isbato (*) d’un acudit de “El País”

Bona Pasqua

Grans descomptes en reformes de banys AIGUA / GAS / ELECTRICITAT / ENERGIES RENOVABLES CALEFACCIÓ / MATERIAL SANITARI / MOBILIARI BANY COMPLEMENTS I AIXETES / APARELLS A PRESSIÓ SISTEMES CONTRA INCENDIS / CONDUCTES D’AIRE PREVENCIÓ DE LEGIONEL·LOSI MATERIAL TERRES I PARETS VENDA I INSTAL·LACIONS REPARACIONS I REHABILITACIONS

Ctra. Cardona, 34 Tel. 619 25 27 84 / 08262 Callús

Bona Pasqua FABRIQUEM TOT TIPUS D’ESTRUCTURES EN ALUMINI

Portes i finestres el 10% Dtes dtots Baranes en postos essu p Persianes els r Mampares de bany Mallorquines Ballestes Portes i tanques de jardí Portes de garatge Enrotllables Reixes en inox i ferro Tendals Vidres C/ Picasso, 19 - 08260 Súria Tel. 93 868 22 12 / 629 33 45 03 a/e: calumfa@gmail.com 13


CONSELLS DE SEGURETAT EN ESTAFES MONETÀRIES Tothom pot ser víctima d’una estafa, i els comerços especialment. Per aquesta raó, aquest escrit pretén ser un recordatori d’aquelles circumstàncies, que en ser detectades a temps, poden frustar la temptativa dels delinqüents. Preneu, doncs, aquesta informació com a consells per minimitzar tant com sigui possible les situacions de risc i com a protocol d’actuació davant d’aquests tipus de fets. ESTAFES MONETÀRIES TARGETES DE CRÈDIT/DÈBIT Recordeu que l’ús d’una targeta de crédit és personal i intransferible. En fer l’operació comercial actueu amb responsabilitat. Quan detecteu algun tipus d’irregularitat amb una targeta de pagament procediu, per aquest ordre: aviseu l’encarregat o al servei de seguretat, en cas de no disposar-ne, aviseu amb discreció a la policia. Eviteu qualsevol tipus de confrontació, si el client es mostra dialogant o sorpresa actueu amb tota naturalitat amb la voluntat d’aclarir l’afer. Malgrat aquesta actitud, fixeu-vos amb aquells elements singulars del client com poden ser tatuatges, tipus de cabell, ulls, vestuari. Podrien marxar

amb discreció sense esperar el servei de seguretat. Metodologia que heu d’aplicar: - Confronteu sempre les dades del titular de la targeta amb la documentació identificativa del client. No accepteu excuses de parentiu ni altres arguments, com haver-se deixat la identificació al vehicle. - Comproveu sempre que les dades de la targeta, nom i numeració que s’imprimeixen al rebut, coincidiexen amb les dades de la targeta del titular. - En cas de dubte sobre la legalitat de la targeta no efectueu l’operació comercial. - No us deixeu intimidar per les presses del client o pel nombre de persones que esperen per ser ateses. BITLLETS FALSOS És impescindible haver observat, previament, les mesures de seguretat i les particularitats que presenten els bitllets d’euro. - Si creieu que un bitllet és fals no l’accepteu, reteniu-lo i aviseu al servei de seguretat de l’establiment o a la policia. En cap cas inicieu una discussió, podeu informar a la persona que el bitllet podria ser fals i que hauríeu de verificar-ne la sospita. - Si veieu que la persona no vol esperar l’arribada dels serveis de seguretat, no us hi oposeu. Intenteu retenir mentalment aquelles singularitats físiques i de vestuari del client i acompanyants,

Bona Pasqua

14


i, si es dóna el cas, la descripció i matrícula del vehicle. ELEMENTS COMUNS A TOTS ELS BITLLETS Impressió calcogràfica: anvers dels bitllets abreviacions BCE, ECB, EZB. EKT EKP 2002 (relleu perceptible amb el tacte) Marca d’aigua: anvers/revers dels bitllets. Observable a contrallum, la imatge d’un motiu principal específic per cada bitllet i el valor del bitllet. Fil de seguretat: observable a contrallum, línia fosca, s’hi pot llegir la paraula “EURO” i el valor del bitllet. Motiu de coincidència: La xifra del valor del bitllet, situada al marge superior esquerre de l’anvers, es mostra completa a contrallum. ELEMENTS ESPECÍFICS EN BITLLETS DE 5,10 i 20 EUROS Banda hologràfica (color plata): observable el símbol de l’euro i el valor del bitllet (comprovar que no estigui manipulada). Banda iridiscent: canvia el color de lluent a mat en funció de la inclinació i s’observa el valor del bitllet i el símbol de l’euro. ELEMENTS ESPECÍFICS EN BITLLETS DE 50, 100, 200 I 500 EUROS Homolograma (color plata): anvers dels bitllets. Observable segons incli-

Bona Pasqua

Plaça Fius i Palà, 1 escala 2, entresòl 2 edifici “La Buresa” / 08241 Manresa (BCN) telèfon 93 872 38 78 / mòbil 627 43 63 02 manel@dexeassessors.com / www.dexeassessors.com

nació d’una imatge, el símbol de l’euro i el valor del bitllet. Situat en la part inferior dreta. Tinta de color variable: podeu observar un canvi de color morat a un verd oliva i marró en la xifra del valor del bitllet, situada al revers inferior dret. Altres elements per detectar bitllets falsos: - Llum ultraviolada: permet visualitzar en bitllets de curs legal fibres fluorescents de diferents colors repartides aleatòriament per tota la superfície del bitllet. És recomanable de complementar-lo amb altres mesures de detecció. El retolador específic no marca el bitllet si és legal. Si és fals queda una marca de color fosc. El tacte del bitllet és singular, davant el dubte compareu amb altres bitllets que tingueu a mà. DENUNCIAR Si tot i les precaucions que preneu sou víctimes d’un acte delictiu és necessari que denuncieu el fet. Podeu denunciar els fets tant al Cos de Mossos d’Esquadra com a la Policia Local. A més, disposeu d’una altra manera ràpida i àgil de fer-ho a travès d’internet a l’adreça http://www20. gencat.cat, un cop complimentada us heu d’adreçar a qualsevol comisaría dels Mossos per signar. Si us decidiu per presentar denúncia a les dependències policials heu de saber que: - Les Oficines d’Atenció al Ciutadà (OAC) presten servei les 24 hores del dia. - És aconsellable portar un document d’identificació personal o facilitar sempre el número de DNI. - Si sou víctimes d’un delicte no toqueu res i aviseu als Mossos d’Esquadra 112 o a la Policia Local. - Si teniu coneixement d’un fet delictiu o en sou testimoni aviseu a la policia, la col·laboració ciudadana és imprescindible per al coneixement dels delictes i evitar-ne de posteriors. - Presentar denúncia falsa està penat per les lleis de l’estat. Mossos d’esquadra 15


ESPORTS C.F. CALLÚS Els 8 equips del Callús segueixen competint al màxim en les seves lligues, i aquí tenim un petit resum de com els ha anat el mes de febrer a cada equip. FUTBOL BASE PREBENJAMÍ VERMELL: Els petits del Callús segueixen competint en aquesta 2a fase en un grup molt igualat, i han aconseguit 2 victòries a casa, i una derrota a fora. Els callussencs s’han situat en 2n lloc de la classificació, i la progressió segueix creixent a mesura que passen les setmanes. Dissabte 2 de març s’enfronataran al Súria, en el que serà el miniderbi. PREBENJAMÍ GROC: El Callús està fent una 2a fase força irregular i ha acumulat resultats diversos, derrotes, empats i victòries que situen els callussencs a la meitat de la classificació, en un grup que es mostra tot molt igualat, i només la Salle s’ha escapat de la resta d’equips a la classificació. BENJAMÍ VERMELL: El Callús segueix competint en el grup de més nivell, i només el Gimnàstic s’ha destacat de la resta d’equips. Els callussencs han fet un mes un xic ir-

608 03 34 96 Pompeu Fabra, 11 08262 Callús nemesi@excavacionsbarbabages.com

regular i només han jugat 2 partits a fora, que s’han acabat en una derrota a Castellgalí tot i jugar un bon partit i un empat a 5 a la Pirinaica. BENJAMÍ GROC: El Callús segueix lluitant en les primeres posicions de la classificació. Els callussencs han guanyat tots els partits disputats durant aquest mes, fet que els ha portat al 3r lloc de la classificació a només 3 punts del líder Gimnàstic. ALEVÍ: El Callús segueix en posicions meitatbaixes de la classificació. Aquest mes de febrer han aconseguit una victòria a casa contra l’Arrels per 5-3, i 2 derrotes, la 2a al camp del 2n classificat després de realitzar una gran primera part. Esperem que el mes de març puguin pujar més posicions, ja que de qualitat en tenen. CADETS: El cadet segueix acumulant derrotes, també durant el febrer, i ocupen la darrera posició a la classificació. L’últim partit jugat a casa, tot i disputar una gran primera part on anaven guanyant per 2-1, van caure estrepitosament a la 2a part on al final es va acabar amb un contundent 3-7. Malgrat els resultats adversos, els jugadors segueixen afrontant cada entrenament i cada partit amb il·lusió. Endavant nois!

Bona Pasqua www.excavacionsbarbabages.com 16


1r EQUIP El Callús ha fet un mes de febrer sensacional. S’aconseguia una victòria per 4-3 davant el Montmajor on els callussencs després d’anar guanyant per 4-0 van haver de patir i suar per treure el partit endavant. Es seguia amb una victòria en un gran partit a Sant Llorenç per 1-5 i s’acabava amb un ajustat 2-1 a favor enfront del Cabrianes. Aquestes 3 victòries han fet agafar moral als callussencs, que afronten amb il·lusió els partits importants que tindran el mes de març per tal d’intentar seguir aspirant als llocs d’ascens. Diumenge 3 de març a les 12h, els callussencs visiten el líder Castellnou, a Santpedor, un partit on el Callús només li val la victòria per seguir retallant punts. VETERANS Els veterans segueixen la seva espectacular ratxa de millora en el joc. El mes de febrer s’ha acabat amb un balanç d’1 victòria contra Gironella per 2-1, i 2 derrotes ajustades competint contra

el 2n i el 3r classificat. Es perdia 0-1 contra el Sallent, i es perdia per 6-3 a Navarcles, després de fer una gran 1a part on els callussencs guanyaven per 1-3. Amb aquests resultats l’equip segueix demostrant una gran progressió respecte a principi de temporada. Per acabar, agraïm a tots els aficionats que vénen al camp a animar els equips del Callús, recordem que poden seguir l’evolució dels equips a la pàgina web del club: www.cfcallus.com. Allà podreu trobar fotos, resultats, estadístiques, classificacions, cròniques dels partits de cada setmana i moltes altres coses més. També remarquem l’important partit que jugarà el 1r equip el diumenge 3 de març a les 12h enfront el líder Castellnou, al camp del Santpedor. Demanem des d’aquí el suport presencial del públic callussenc, atès que és un partit de vital importància per les aspiracions d’ascens dels callussencs. No falleu!

Ferran Puig

Bona Pasqua

17


RECEPTA MUSICAL Risotto de trompetes Us presentem una recepta molt musical, un arròs d’un gust intents, amb una textura cremosa, melosa, i molt nutritiva… Per acompanyar-lo us recomanem: el Concert per a trompeta i orquestra en mi bemoll major de F. J. Haydn, especialment el “segon moviment”, que és un “Andante” en la bemoll Major, de to romàntic, amb una melodia lírica on el solista canta amb la trompeta en uns càlids sons greus. Ingredients (per a 4 persones): - 400 g d’arròs bomba - 3/4 litre d’aigua - 1 got de llet - 20 g de trompetes de la mort deshidratades - Una ceba - Oli d’oliva verge extra i sal - Un raig de vi blanc - Parmesà ratllat - Un tros de mantega Preparació: Primer de tot poseu les trompetes de la mort en l’aigua i la llet calentes, i deixeu-les hidratar com a mínim mitja hora. Passat aquest temps, escorreu les trompetes i reserveu la llet; ja veureu que, amb el suc dels bolets, s’ha tornat d’un color marronós. Ofegueu la ceba picada en una cassola a foc suau amb un rajolí d’oli d’oliva. Quan la ceba es comenci a daurar afegiu-hi les trompetes i deixeu-ho tot durant un minut. Afegiu-hi l’arròs i coeu-ho durant un minut més tot remenant. Poseu-hi el vi blanc i deixeu-lo fent xup-xup fins que s’evapori. A poc a poc, afegiu a l’arròs la llet i l’aigua on heu remullat les trompetes. Remeneu i aneu afegint-ho de mica en mica a mesura que l’arròs se’l va bevent. És important que el líquid estigui calent, així que us recomanem tenir-lo en un cassonet al foc al costat de la cassola. Ho heu de deixar coure uns 18 minuts perquè l’arròs quedi al dente.

Quan estigui al punt, retireu el risotto del foc i afegiu-hi la mantega i parmesà ratllat al gust, tot remenant per acabar-ho de lligar. Bon profit i bona música per a tots els sentits…. Carme Botifoll Mas Escola Municipal de Músical

CONSORCI DE LA GENT GRAN Agraïment a la Residència d'Avis El Consorci de la Gent Gran de Callús ha llegit amb gran satisfacció la carta d'agraïment que publica la filla de la Dolors Ruiz, al Regió 7, de 22 de febrer. Fa un reconeixement de la gran professionalitat i vàlua del personal de la Residència de Sant Sadurní de Callús, envers al tracte rebut per la seva mare, que segons diu, es va sentir sempre com a casa. Fa ja uns dies que la Dolors ens va deixar. Aquesta sensació que ens transmet la filla de la Dolors ens fa sentir molt orgullosos de la nostra residència. Gràcies.

BONA PASQUA

18


Bona Pasqua LERTA A S E ESTIGU OMOCIONS PR DE LES SUALS!!! MEN - Reparació de l’automòbil - Mecànica en general - Lloguer i reparació de vehicles de competició - Treballem amb totes les companyies d’assegurances - 2 vehicles de cortesia sense càrrec

VENDA DE VEHICLES D’OCASIÓ EN STOCK

C. Cardener, 16 - 08262 CALLÚS Tel. 93 836 13 14 / mòbil 646 825 989 crtsport@terra.es

EL CÒMIC

19


Bona Pasqua!

C/ Salvador Vancell, 34 08260 SĂšRIA

Tel. 93 868 23 64

20

MesaMes Març  
MesaMes Març  

Revista mensual gratuïta de Callús, editada per disseny gràfic laura serra, es reparateix a tots els domicilis del poble i als establinets c...

Advertisement