Page 1

Lauder News

LAUDER JAVNE ZSIDÓ KÖZÖSSÉGI ÓVODA ÉS ISKOLA

I I .

5772

É V F O L Y A M ,

9 .

S Z Á M

2 0 1 2 .

M Á J U S - J Ú N I U S

Kerti Partival zártuk az idei tanévet A hőség ellenére több százan töltöttük együtt a tanév utolsó vasárnap délutánját. A produkciók hallgatása közben módunk volt kötetlen beszélgetésekre, s közben élvezhettük az osztálybüfék változatos ízeit. A tombolának óriási sikere volt. Több mint 190 ajándékot, több mint 1.600.000 forint értékben tudtunk kisorsolni.

TARTALOM Kerti parti 2012 Elbúcsúztunk a Háj

1

évfolyamtól Átköltöztek hatodikosaink FUN RUN Hamlet minden mennyiségben

2

Itt a vakáció Fogadás a művészetek jegyében Lauderes diákok találkozója Bukarestben

3

Bát micvá avatás Életben maradtunk Élő mesekönyv Az egri hősök nyomában

4

Erdei iskola 2012 Nyersen finomat?! Hármas siker angolul Sakk diákolimpia országos döntő

A tombolajegyek árából több mint 366.000 forint gyűlt össze, a befolyt összeg idén is az új óvodai épület felépülését segíti. Az osztályok büféi nagyon bőségesek és változatosak voltak, a befolyt összegekről az osztályok döntenek. A színvonalas műsorról a Z'mirim, a Hey Jenny rockegyüttes, a Bolygó osztály produkciója, a Lauder Kórus, Szalai Dávid zenekara, a Jazz Combo együttes és Béres Eszter magánének növendéke, Kovács Eszter gondoskodtak. Örülünk, hogy olyan sokan eljöttetek és elhoztátok jókedveteket!

Átköltöztek hatodikosaink – Indulhat az új fészekrakás! 5

Óvodánkból jelentjük Helyesíró verseny az elemiben Maccabi VAC Gyerek Kosárlabda Mérkőzés Bécsben Kalmár László Országos Matematikaverseny Apáczai matematikaverseny Lauder Sakk Kupa Bezzeg-Hóbagoly

6

A Budapesti Fesztiválzenekar filmpályázata Zeneiskolai hírek

7

Miből lesz a cserebogár? Feldmar-Kőrösy Díj 2012-2013-as tanév dátumai

8

A 2012. tanév utolsó péntekjén került sor a Bodza és Áfonya osztályok utolsó elemis gyertyagyújtására. Ők még nem elballagnak, nem hagyják el az iskolát, de jövőre átköltöznek az iskola másik szárnyába, a középiskolai oldalra, ahol nemcsak a büfétől való távolság növekedik meg érezhetően, de a tanulásban és a napi életükben is újabb kihívásokkal kell majd szembesülniük.

Elbúcsúztunk a Háj évfolyamtól Idén is eljött a nap, amikor nehezen, de búcsút vettünk az idei év végzős diákjaitól, a „hájosoktól”. Nehéz volt néhány percben megköszönni, elköszönni és jó utat kívánni, de a búcsúztató Nigudim évfolyamnak nagyszerűen sikerült. Sok sikert kívántak a végzősöknek az előttük álló akadályok leküzdéséhez és a milliónyi új élmény teljes kiélvezéséhez. Végül ezekkel a szavakkal búcsúztak: „Az utazás ezen szakasza véget ért, megérkeztetek. Az idő kellemes, kb. 23 fok. Köszönjük, hogy a Laudert választottátok, további kellemes utazást és időtöltés kívánunk a NAGYBETŰSBEN.”

A rendezvény végén a hetedikesek egy szál virág átnyújtása után kísérték fel leendő termeikbe az Áfonya és Bodza osztályosokat.

Ahol a tanulás természetes tevékenység és örömforrás, ahol biztonságban érezheted magad, értékelik munkádat, a tisztességet, a teljesítményed. Korszerű, alkalmazásképes tudás stresszmentes, multikulturális környezetben.


2.

OLDAL

Csatlakozz a Lauder Javne csoporthoz a Facebookon,

MÉG program a tanév végén, avagy FUN RUN Futottunk és a nevezési díjjal tettünk egy micvét!

hogy ne maradj le friss híreinkről!

Fogadás a művészetek jegyében Köszöntöttük művész diákjainkat és tanáraikat

2012. június 7-én zártkörű fogadáson köszöntöttük az iskola valamely művészeti területén kiemelkedő diákjainkat.

Újra, immár második alkalommal számos fontos alapítvány gyűlt össze abból a célból, hogy egy nagyszabású közösségépítő jótékonysági eseményt megszervezzenek. Ez a Fun Run, amihez idén mi lauderesek is csatlakoztunk! A Fun Run jótékonysági futás költségeit a résztvevő alapítványok, zsidó intézmények és szervezetek elosztották maguk között. Az eseményen választható 1, 5 és 10 km-s távokat családok, gyerekek és

idősek is teljesíthették. A nevezési díjjal mindenki az általa választott alapítvány jótékony terveit segíthette. Idén mi laudersek a Kibuci Bucik tábort támogathattuk, és nagy örömünkre igen sokan éltetek is ezzel a lehetőséggel! Szinte minden távon találkoztunk ismerős arcokkal, gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt. A délelőtt során közel 450-en regisztráltak a Maccabi által koordinált rendezvényre. A Lauder Iskola kapta a legtöbb nevezést, 88-an regisztráltunk a Kibuci Buci javára. A versenyek zökkenőmentes lebonyolítását sok önkéntes segítette; a Lauderből három diákunk is csatlakozott hozzájuk. Köszönjük Kinpán Daninak, Nagy Misinek és Székely Olivérnek, hogy kora reggeltől segítették a nap történéseit! Bízunk benne, hogy jövőre még többen

Hamlet minden mennyiségben A Javne Színház vendégszereplése a Centrál Színházban

Jelen voltak Javne színházas, Z'mirimes, színházszakkörös, Lauder Szemes, projektes és filmes diákjaink képzőművészeink és tanáraik. A Z'mirim zenéje fogadta, majd dr. Szeszler Anna köszöntötte az egybegyűlteket. Végül egy ízelítőt láthattunk az elkészült munkákból. A fogadást természetesen finomságok elfogyasztásával zártuk.

A Javne Színház két alkalommal, 2012. április 26-án és május 6-án mutatta be Hamlet című előadását a Centrál Színházban. Az előadást mindkét alkalommal siker koronázta. A második bemutatót Nádasdy Ádám, a színdarab fordítója is megtisztelte jelenlétével. Az előadásról elismerően nyilatkozott és személyesen is gratulált a szereplőknek. A siker örömét persze nagyon nagy munka előzte meg, másfél éves próbaidőszak, négyórás munka minden vasárnap. Ezúton is szeretettel gratulálunk minden közreműködőnek a fantasztikus teljesítményért, és további sikereket kívánunk!

leszünk; ez még egy ok arra, hogy várjuk a következő év júniusát! A közösségi futást nagyszerűen kiegészítette a Kazinczy utca másik végén megrendezett Judafest rendezvény számos gyerekprogrammal, zsidó zenével és sok-sok finomsággal.

Véget ért egy újabb tanév

Itt a vakáció! A 2011/12-es tanév utolsó tanítási napján közösen búcsúztattuk el sikerekben, élményekben gazdag évünket. Énekeltünk, zenéltünk, ünnepeltük sakkversenyzőinket; a Bezzeg-Hóbagoly eredményes focicsapatai éremmel, kupával, oklevéllel gazdagodtak; rájöttünk, mennyi jócselekedetünk volt az év során, és elérkezett a nap, amikor kimondhattuk a teljes szót: VAKÁCIÓ! A látott fotókon, vetítéseken megelevenedtek osztályaink, tanítványaink legemlékezetesebb pillanatai az évből.


II.

ÉVFOLYAM,

9. SZÁM

3.

OLDAL

Nemzetközi diplomáciai konferencián járhattak diákjaink Lauderes diákok találkozója Bukarestben A Lauder Alapítvány és a bukaresti Lauder Iskola jóvoltából nyolc diákunk részese lehetett egy kétnapos nemzetközi konferenciának. Dés Hermina, Lakos-Nagy Luca, Tóth Sára, Zalezsák Mira és Bojtor András a Kivun évfolyamról, míg Frenkel Dávid, Balassa Péter és Szalai Dávid a nigudimosok közül csatlakozott a nemzetközi diákcsapathoz. A hazai delegációt Szabó Eszter kísérte el a román fővárosba. A „2Day Ambassador - Lauder Anniversary Conference” a román diplomáciai élet 150 éves évfordulója alkalmából került megrendezésre. A résztvevő diákok nemzetközi téren is ismert előadókkal aktuális diplomáciai, gazdasági és politikai kérdésekről értekeztek, a mai európai és közel-keleti térségeket előtérbe helyezve. Frenkel Dávid beszámolóját honlapunkon olvashatjátok.

Bát micvá avatás iskolánkban Sávuot közeledtével szép hagyománya iskolánknak, hogy a 12 éves lányokat felnőtté avatjuk. Június 3-án, vasárnap délután az aulában Vasadi Péter judaisztikatanár bevezetője után Fenyő Ági meglepetéssel - egy fényképvetítéssel - kedveskedett a hölgyeknek, majd Verő Tamás budai rabbi hívta fel őket a Tóra elé, ahol bibliai idézetekkel tettek fogadalmat, hogy a zsidó hagyományokat továbbviszik. Mazal tov a felavatott ifjú hölgyeknek: Gruber Csilla - ‫מרים רחל בת שרה‬ Horváth Anna - ‫עליזה בת אנה‬ Jablko Rebeka - ‫שרה בת יהודית‬ Kiss Dorottya - ‫מרים בת שרה‬ Lendvai Kata - ‫מתנה בת לאה‬ Őri Anna - ‫דינה בת אסתר‬ Radó Lili - ‫דוידה בת נעומי‬ Timár Anna Eszter ‫מרים לאה דבורה בת שרה‬Vogl Johanna - ‫יהודית בת שושנה‬ Wollák Georgina - ‫אסתר רחל בת שושנה‬

Életben maradtunk! Mindannyian túléltük és kincsekre leltünk! A 3. és 4. évfolyam tanulói és tanítói kirándulni mentek a Budakeszi Arborétumba, ahol 3-4 fős csapatokban, egy ismeretlen, 30 hektáros gyönyörű erdőben kellett kincsekre vadásznunk, kérdésekre felelnünk. Volt, aki eltévedt, s olyan is, aki újra elhagyta meglelt kincsét, de végül sok-sok ponttal gazdagodott minden csapat, és, mint a mesében lenni szokott, mindenki visszatalált a starthoz. Izgalmakban és kalandban nem volt hiány, és bebizonyítottuk, hogy jól tudunk térképet olvasni, tájékozódni és igazi Túlélők vagyunk a dzsungel mélyén is!

Ahol a tanulás természetes tevékenység és örömforrás, ahol biztonságban érezheted magad, értékelik munkádat, a tisztességet, a teljesítményed. Korszerű, alkalmazásképes tudás stresszmentes, multikulturális környezetben.


4.

OLDAL

Hármas siker angolul Remekül szerepeltek diákjaink az American International School of Budapest angol nyelvű novellaíró-pályázatán. Kilencedikes, nyelvi éves (Retina osztályos) diákjaink közül Sárdi Hanna

Jelmezbe öltözött Az az egri iskola hősökanyomában Élő mesekönyv sorsvetés ünnepén Május 24-én az Áfonya és a Bodza osztály Eger-

Június 6-án került sor az Élő mesekönyv programra.

ben járt, hogy az év végén tanult regény, az Egri csillagok feldolgozását megkönnyítse.

A Lauder Információs Központ (LINK) eseményén részt vett a Bolygó osztály mint hallgató, és a Szikra osztály hat diákja mint mesélő. A jól sikerült rendezvényen, melyet az olvasóteremben tartottunk, a nagyok meséltek a kisebbeknek kedvenc könyveikről.

Mindenki nagy izgalommal várta azt a bizonyos csütörtöki napot. Álmos, nagyon korai indulás után érkeztünk meg Egerbe. A gyerekek már a buszon énekléssel készültek a történelmi város hangulatának „megélésére. Minden hatodikos gyerek, minden csoportokkal tartó tanár sok élménynyel gazdagodva tért haza a közös témanapról.

A program végén mindenki kapott egy merített papírból készült könyvjelzőt, amelyre a diákok felírhatták a nekik legjobban tetszett könyv címét.

a korosztályában első, Ben-Yami Maia a nemzetközi kategóriában az angol anyanyelvű gyerekek közül második díjat nyert, Martincsák Kata, h e t e d i k e s d i á ku n k (Cédrus osztály) pedig különdíjat kapott. Több mint négyszáz versenyző indult az idén hetedik alkalommal megrendezett rangos eseményen.

Tudtad? A Fenntarthatóság hetében megrendezett papírgyűjtés végeredménye: 1. Nigudim 658 kg=16450 Ft 2. Pálma 577 kg=14425 Ft 3. Bárka 416 kg=10400 Ft

LAUDER

NEWS

Erdei iskola 2012 Visegrád - Ngyvillám Az idei erdei iskola helyszíne a festői Visegrád volt, május 7-11. között. A tábor a hegy tetején, a Fellegvártól nem messze, az egykori jurtatábor területén volt. A Szikra, Parázs, Bodza és Áfonya osztályoknak az első napon meg kellett küzdeniük az esővel, amíg felértek a táborba. De megérte, mert a helyszín egészen fantasztikus látványt nyújtott. Aztán jöttek sorra a programok: természetismeret órák, fakultatív programok, közös játékok. Volt Casino, licitálás, madárgyűrűzés, amerikai foci, filmkészítés, terménykép alkotás, rendhagyó törióra a Salamontoronyban, esti akadályverseny, sőt, meglátogattuk a visegrádi bobpályát is. Hétfőn este 55 pizzát faltunk fel, kedden magunk készítettük a paprikás krumplit, szerdán boboztunk, csütörtökön hegyre fel-hegyről le, pénteken pakoltunk, cipeltünk, hamburgereztünk. Természetesen volt közös kirándulós nap is, számháborúval. Az utolsó estét a tábortűz mellett lehetett tölteni, egy kis mályvacukor-sütögetéssel, majd sor került a közös táncra is "főhadiszállásunkon", a Tök Házban.

Nyersen finomat?! Az idei főzőszakkörünk záró eseménye volt a nyers ételekkel való barátkozás. Kétféle receptet próbáltunk ki: Smoothie-t, ami a legkülönbözőbb friss biozöldségek, gyümölcsök összeturmixolásával jött létre. Tettünk bele sóskát, céklalevelet, borsót, banánt, almát, sárgarépát, uborkát, mézet, citromlevet, útifüvet. Ezt követte egy sütés nélküli narancsos répatorta. Itt mézet, diót, datolyát, mazsolát használtunk alapnak, majd tölteléknek almát, répát, fahéjat, citromlevelet, narancslevet. Folytatjuk jövőre is, sőt blogot írva mondjuk el tapasztalatainkat, ötleteinket! Tehát jövőre is lesz tankonyha, várunk Benneteket!


II.

ÉVFOLYAM,

9. SZÁM

5.

OLDAL

Sakk diákolimpia országos döntő Lánycsapataink remekeltek!

hellyel javítva 13. helyezést értek el, felsős lányaink, Élő Kata, Tímár A sakk csapat diákolimpia szombatAnna, Eimann Ilona pedig az orhelyi országos döntőjében mindkét szágban 20.-ak lettek, mindannyian lánycsapatunk nagy kedvvel és küzde- több győzelmet is aratva. ni tudással versenyezve az előzetes reményeinknek megfelelően szerepelt. Jöhet a megérdemelt nyári pihenés, Az alsós lányok, Horányi Panni, mely után jövőre is még biztosan sok Ruszkai Szonja, Koltai Dóra, Élő örömet fognak okozni nekünk. Zsófia a tavalyi eredményükön négy Gratulálunk!

Helyesíró verseny az elemiben

Sokan vágtak neki a tanév utolsó háziversenyének! Május 10-én megtartottuk iskolánk helyesíró versenyét, melyen a második évfolyamon 14, a harmadik évfolyamon 17, a negyedik évfolyamon 11 tanuló mérte össze a tudását. A győztesek: Második évfolyam 1. Orosz Sophie (2 hibapont) 2. Bán Levente Pál (2 hibapont) 3. Dunne Zora Alex (5 hibapont) Szőke-Kovács Róza (5 hibapont) Harmadik évfolyam 1. Angel Ádám (2 hibapont) Kemény Dániel (2 hibapont) Tímár Judit (2 hibapont) Negyedik évfolyam 1. Zentai Dániel (6 hibapont) 2. Varga Luca (7 hibapont) 3. Bhudia Naina (8 hibapont Gratulálunk a győzteseknek és minden résztvevőnek!

Óvodánkból jelentjük Ribizli tábor Állatok, lovarda, falusi környezet, játszópark, erdei játszótér, tó, focizás, pacsálás, dalolás, kézműves foglalkozás, esti zseblámpafogó, tábortűz - éppen belefért ennyi négy napba, amit a nagycsoportosok (szüleik nélkül) az ovinénikkel töltöttek el Nőtincsen. Gyereknap Az oviban minden nap gyereknap - de a hivatalos gyereknap alkalmából a Jókai kertbe kirándultunk a fogaskerekűvel. A madártani intézetet és a kertet barangoltuk be. A mi paradicsomunk A kertünk számos növény otthona is egyben. Az ágyásokat a gyerekek palántáival díszítettük, saját ültetés és gondozás után a paradicsom termőre fordult, a virágok színes pompával üdvözlik az oviba érkezőket. Ribizlibúcsú - búcsúzás a Ribizliségtől, az ovis évektől Közös gyertyagyújtással és kedves, szívhez szóló ajándékokkal búcsúztattuk a nagycsoportosokat. Bárhol is lesztek éppen, az ovi mindig nyitva, várunk Benneteket látogatóba, az ünnepeinkre. A ribizlibokrokról Ti juttok majd eszünkbe! Színházasdi Még szerencse, hogy a színház oly közel terem hozzánk. Az ovisok többször is részesei lehettek egy-egy elemis színpadi produkciónak.

Ahol a tanulás természetes tevékenység és örömforrás, ahol biztonságban érezheted magad, értékelik munkádat, a tisztességet, a teljesítményed. Korszerű, alkalmazásképes tudás stresszmentes, multikulturális környezetben.


6.

OLDAL

Lauderes sikerek a Kalmár László

Jelmezbe öltözött Országos az iskola a Maccabi VAC Gyerek KosárMatematikaverseny területi fordulójában labda Mérkőzés sorsvetés Bécsben ünnepén A 2011-12. tanév

Bezzeg-Hóbagoly Kupa eredménye:

2012. május 6-án Bécsben a Hakoah Wien csapatával töltöttek diákjaink egy napot, ahol a Lauder és a Scheiber iskola közös Maccabi kosárlabda csapata mérkőzött meg az Osztrák Hakoah csapatával. A mérkőzést nagyszerű hangulatban és nagy küzdelemben a Hakoah csapata nyerte. Meglátogatták a bécsi központi zsinagógát, valamint rövid városnézésen is részt vettek. A magyar csapat vezetői jelezték, hogy az ősz folyamán viszontlátják Budapesten a bécsi vendéglátókat.

I-II. évfolyam: I. Bárka II. Pálma III. Sziget IV. Bolygó Gólkirály: Homonai Zsombor

Rövid beszámoló a Lauder Sakk Kupáról

III-IV. évfolyam: I. Hullám II. Kavics III. Ritmus IV. Dallam Gólkirály: Leskó Bogdán V-VI. évfolyam: I. Áfonya II. Parázs III. Szikra IV. Bodza Gólkirály: Várnai Zsombor

LAUDER

NEWS

Forgács Dani (Áfonya) maximális pontszámmal lett 1. helyezett a Kalmár László Országos Matematika Verseny területi fordulójában, és a döntőbe jutott. Akikre még büszkék vagyunk: Szebenyi Ráchel (Bodza) - 2. hely Stadler Domonkos (Parázs) - 3. hely Urbán Ágoston (Áfonya) - 5. hely Élő Kata (Áfonya) - 6. hely Angel Ádám (Kavics) - 7. hely Oszkó Máté (Dallam) - 8. hely Dobák Dániel (Parázs) - 8. hely

Apáczai matematikaverseny Lauderesek az ország legjobbjai között! A NYITes évfolyamok számára rendezett Apáczai matematikaverseny 1. fordulójából 266 induló közül Erdélyi Dávid az országban a legjobbként, Ben-Yami Maia 21. helyezettként a május 22-i pécsi döntőbe jutottak! A döntőben Erdélyi Dávid végül - országos 4., Ben-Yami Maia 8. helyezést ért el. Szívből gratulálunk és nagyon büszkék vagyunk!

Május 13-án vasárnap iskolánkban megtartottuk a 24. Lauder Kupát, mely továbbra is a legjobban szervezett, a legnagyobb létszámú és a legkomolyabb mezőnyt felvonultató gyerekverseny az országban. A több mint 200 résztvevő most is elégedetten és nyereményekkel megrakodva távozhatott. A versenyt (már nem első alkalommal) megtisztelte Polgár Judit és Vujity Tvrtko, akik gyermekeiknek szurkolhattak az Aula forgatagában. A korcsoportonkénti rendkívül erős mezőnyök ellenére azért babérok is termettek nekünk, kiemelkedő eredmény Koltai Dóra (Pálma) és Laza Szabolcs (Cédrus) 2. helyezése! Szintén kiváló eredmény Koltai Dani (Szikra) 7. és Kánai Bende (Kavics) holtversenyes 11. helyezése. Ezen kívül szereztünk még két érmet, Tímár Anna (Szikra) és Eimann Ilona (Bodza) révén. Gratulálunk!


II.

ÉVFOLYAM,

9. SZÁM

7.

OLDAL

Lauderesek nyerték a Budapesti Fesztiválzenekar filmpályázatát Filmpályázatot hirdetett középiskolások számára a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ), az eredményt május 6-án vasárnap késő este hirdették ki a Művészetek Palotájában. Richard Strauss: Imigyen szóla Zarathustra című szimfonikus költeményének egy része ihlette a pályaműveket. Az első díjat a Lauder Javne Iskola Gesztenye-csoportja nyerte, Benke Luca, Czakó Blanka, Horváth Sára, Ladányi Anett, Lefkovics Lea és Matyók Leila. A harmadik díjat Garai Panninak és Huszerl Daninak ítélte a zsűri, ugyancsak a Lauder Javne Iskolából.

Május végén tartottuk az év végi vizsgákat, melyeket mi tanszaki koncerteknek hívunk. Volt olyan tanszak, amely zártkörűen, csak a saját tanítványai részére rendezte a koncertet, de voltak olyanok is (pl: fuvola, zongora, hegedű, vagy klarinét, zongora, szaxofon, fuvola), melyek öszszefogva, komolyzenei, illetve könnyűzenei gálakoncertet adtak A nyilvános bemutatkozással egyik célunk, hogy a szülő is láthassa, meddig jutott el a zenetanulásban a gyermeke. Másik célunk, hogy a gyermekek hallhassák egymás produkcióit. Az eddigi gyakorlatnak megfelelően az elméleti vizsgát (szolfézs előképző, szolfézs) külön napon tartottuk, ahol a 155 fős zeneiskola növendékei énekeltek, zenéltek és játékos zenei bemutatót tartottak. Házon kívüli koncertjeink: Június 8-án a Z’mirim diák klezmerzenekar a Fészek Művész Klubban adott közös koncertet a Budapest Klezmer Banddel. A koncert záró számában a profik (Z’mirim) és a még profibbak (Budapest Klezmer Band) együtt muzsikáltak mindenki nagy örömére. Június 10-én a Z’mirim ismét vendége volt a Judafestnek. Június 12-én Százhalombattán gyermekek részére adott jótékonysági koncertet a Z’mirim. A Holokauszt Emlékközpont és a Centropa Wallenberg kiállításának megnyitóján is a Z’mirimet hallhattuk. Meghívásos zenei táborunkat zenekarjaink részére július 26-31. között tartjuk Eplényben. Ez alatt az idő alatt meghívást kaptunk Kapolcsra a Művészetek Völgye Fesztiválra, ahol július 28-án, 29-én, és 30-án délután játszanak a zenekaraink: Rock Combo, Hey Jenny és a Z’mirim. Gyertek és hallgassátok őket. A 2012-2013. tanévi zeneiskolai beiratkozás határideje: 2012. augusztus 30.

Ahol a tanulás természetes tevékenység és örömforrás, ahol biztonságban érezheted magad, értékelik munkádat, a tisztességet, a teljesítményed. Korszerű, alkalmazásképes tudás stresszmentes, multikulturális környezetben.


Miből lesz a cserebogár? Koltai Dani (Szikra) 204/210 pontos teljesítménnyel országos 12. helyet ért el az Abacus levelező matematikaversenyen.  Stadler Domonkos (Parázs) a Mategye Alapítvány által szervezett egész évben zajló 8-fordulós országos internetes versenyen az előkelő 17. helyezést szerezte meg.  Oszkó Máté (Dallam) a IX. Janikovszky Éva meseíró-pályázaton 2. helyezést ért el "Egy hosszú kirándulás" című meséjével.  Stadler Domonkos (Parázs) a Bendegúz Gyermek- és Ifjúsági Akadémia 2011-2012. évi levelezős tanulmányi versenyének országos döntőjében irodalom, szövegértés tantárgyból 8. helyezést ért el.  Dán Anna (Bárka) az 1. Pestszentlőrinc Sakk Kupán az alsósok között legjobb amatőr leányként különdíjas lett.  Kárpáti Dávid (Ritmus) a 2012. évi Budapesti Diákolimpián judóban diák A korosztály 35 kg-os kategóriában I. helyezést ért el, az országos bajnokságon bronzérmet szerzett.  Messinger Petra és Pataki Dóri (Gesztenye) az Országos Kosárlabda Serdülő Bajnokságon csapatukkal I. helyezést értek el. El mersz velünk jönni a Mátyás-hegyi barlangba?  Séra Salamon (Dallam) a Nyílt Nemzetközi Kung-fu Bajnokságon aranyérmes lett a 10-12 éves korosztályban.  Séra Domonkos (Gesztenye) harmadik helyezést ért el a Nyílt Nemzetközi Kung-fu Bajnokságon a 12-14 éves korosztályban.  Losonczi Benjámin (Áfonya) a 2011-2012. évi szezont lezáró asztalitenisz Kiandra Kupán újra kupanyerő lett a serdülők között.  Kárpáti Sára (Bolygó) a Buborék Úszóiskola által rendezett úszóversenyen gyorsúszásban aranyérmet, hátúszásban ezüstérmet szerzett  Kozma Simon (Parázs) még csak 2011 őszén kezdett karatézni, de júniusban már kék övet kapott a karatevizsgáján. 

8.

OLDAL

2012-2013-as tanév kezdési dátumai: Évnyitók, osztálykirándulások, őszi zsidó ünnepek

Augusztus 26. (16 óra) - 1-6. évfolyam évnyitó Augusztus 27. (9 óra) - 7-13. évfolyam évnyitó Augusztus 29-31. - osztálykirándulások Szeptember 17-18. – Ros Hásáná (tanítási szünet) Szeptember 26. – Jom Kipur (tanítási szünet) Október 1-2. - Szukot (tanítási szünet) Október 8-9. – zsinagógalátogatások Szimhát Tórakor Október 22-23. - munkaszüneti napok November 1-2. - munkaszüneti napok December 22. - január 2. - téli szünet

Lauder Javne Zsidó Közösségi Óvoda és Iskola www.lauder.hu Telefonszám: 275 2240 Faxszám: 275 2610 E-mail: javne@lauder.hu Keress minket a

Ahol a tanulás természetes tevékenység és örömforrás, ahol biztonságban érezheted magad, értékelik munkádat, a tisztességet, a teljesítményed. Korszerű, alkalmazásképes tudás stresszmentes, multikulturális környezetben.

-on is!

Lauder News 2012 május-június  
Lauder News 2012 május-június  

Lauder News 2012 május-június

Advertisement