__MAIN_TEXT__

Page 1


El Bou de Valls al Correllengua

CASAL POPULAR LA TURBA c. Nou, 12 43800 VALLS WWW.LATURBA.CAT Portada: Tati Ayala Disseny mem貌ria Siscu Mariscu Correcci贸: Teresa Guasch Qualsevol aclaraci贸: aleta@tinet.cat


UN ANY MÉS! Un any més, i ja en són setze, de lluita i activisme social i cultural. Ara que aquest 2013 finalitza, podem estar molt contents de la feina feta. Si, durant el passat 2012, vam ser capaços de recuperar el Bou de Valls amb els amics del grup El Calçot de l’AAEET, enguany hem pogut consolidar un projecte que feia temps que rondava per les reunions del Casal: el grup de consum La Bajoca. En Joan Francesc, en un correu recordava que va ser durant les passades festes d’hivern que es realitzava la convocatòria d’una de les primeres assemblees del grup, embrionàries d’aquest agosarat projecte. I ja fa un any. Hem complert, doncs, amb escreix totes les expectatives. Però, a banda d’aquesta iniciativa, aquest any també cal destacar altres projectes: - La creació de l’Assemblea Popular de l’Alt Camp (APAC), que utilitza l’espai del Casal com a punt de trobada i de reunió. El seu objectiu és triple: denunciar, conscienciar i donar a conèixer alternatives de canvi als models actuals. - També la constitució del grup de joves de l’esquerra independentista Arran, que a finals d’any ha començat a reunir-se amb moltes ganes de reivindicar la lluita juvenil, una mica oblidada al nostre municipi. - Així mateix, la feina constant de Hacklab per canviar la submissió als dos grans monstres dels ordinadors, la seva lluita per un espai més lliure i popular i la creació de la Xarxa Guifi.net per oferir un bon grapat de possibilitats entorn a l’adquisició d’eines i recursos dins el món del programari lliure. - La lluita municipalista institucional de la CUP, que té la seva seu al Casal. Una lluita des de l’Ajuntament, però sobretot a peu de carrer. Entre d’altres, volem destacar la seva defensa del Pius Hospital, la seva lluita per una escola sense segregació, el seu treball per fer més dignes les vides dels vallencs i les vallenques en situació d’exclusió, la seva denúncia a la destrucció de més territori i el plantejament d’alternatives en tots els camps que ens afecten. Una de les victòries més desitjades de l’any ha sigut la del contenciós administratiu contra l’ARE de Ruanes. En aquest sentit, cal dir que des de la Plataforma Valls Viu es va fer un gran feina. - La participació del Casal al Consell de Cultura; als espais de proposta del Tricentenari del 1714; la seva participació a l’EIC; la trobada de casals dels Països Catalans; la col·laboració amb altres entitats vallenques, com els quinze anys dinamitzant el Correllengua, etc. En definitiva, un any ple d’activitat que queda recollit en aquesta memòria que us adjuntem, perquè pugueu disposar d’una petita mostra de tot el que es cou dins del Casal. Evidentment hi trobareu a faltar algunes coses, però tenim el mal costum de no fer un recull exhaustiu de tot plegat. Gràcies per fer possible aquest projecte entre tots i totes, Salut i Visca la Terra !!*!!


gener - febrer 1r HACKCAFÈ DEL 2013 El 2 de gener, com cada dimecres de l’any, HackLabValls es reuneix al Casal la Turba per trastejar, xerrar, discutir, provar… Ja sou molts els que els heu visitat i volen que hi aneu molts més. Per això, el primer dimecres del 2013 us van convidar a tots i totes a començar l’any amb elles, mentre preníeu un cafè i compartíeu coneixements sobre el programari lliure. També van tenir mercat d’intercanvi de material informàtic, xarxa Wifi i música lliure per ambientar.

VALLS, UN ANY MÉS AMB SÀTIRA I POLÈMICA El cartell de Carnaval, crític com de costum, va tenir com a protagonistes l’alcalde de la ciutat, Albert Batet, i el regidor de Cultura, Jordi Garcia, i venia a dir que aquest darrer esdevindria el successor del batlle. El Carnaval de Valls es va fer famós en l’edició del 2005, en què el cartell sobre el “sant sopar” va ser prohibit per la fiscalia. Des de llavors, el Carnaval de Valls ocupa un lloc destacat entre els carnavals del país, no tant pel lluïment de les seves carrosses, sinó per la crítica dels seus cartells i comparses, tal com es pot comprovar en l’explicació sobre el Carnaval que en fa ‘Culturcat’ (llibertat.cat)


febrer - març XORIÇADA POPULAR A VALLS El 6 de febrer, davant la situació de corruptela de la classe política del govern espanyol, una trentena de persones van participar en la “Xoriçada Popular” davant la seu del PP de Valls. Un grup d’encaputxats amb jaquetes reflectants i amb la cara coberta amb tapaboques va fer acte de presència. Per sort no van provocar incidents. En la concentració es va cridar en contra del últims casos de corrupció política i en favor d’una democràcia real

PRESENTACIÓ DE LA XARXA GUIFI.NET A L’ALT CAMP El divendres 22 de març va tenir lloc al Casal la presentació de la xarxa Guifi.net a l’Alt Camp. Ja fa un any que Hacklab impulsa la xarxa Guifi.net a Valls i l’Alt Camp i col·labora amb altres persones i entitats per fer arribar la xarxa a diversos punts de la comarca. Per tal de presentar el projecte de forma oficial, va visitar el Casal Eloi Rebes (membre actiu de Guifi.net), que va explicar què és Guifi.net. Seguidament, des de Hacklab, van presentar la xarxa que actualment hi ha disponible a la comarca, i com fer-ho per sumar-s’hi.


març - abril PRESENTACIÓ PÚBLICA DE L’APAC Després d’algunes accions fetes a la ciutat de Valls, el 9 de març es va presentar l’APAC a l’espai del Casal, amb l’actuació d’en Pipirimosca i la cantautora Susannes. Al seu bloc, l’APAC diu: “Denunciar, actuar i cooperar són les eines que tenim per començar. No pidolem caritat. No volem assistencialisme. Simplement defensem els nostres Drets. I confiem en la nostra capacitat per construir alternatives. L’objectiu de l’Assemblea és dur a terme accions de denúncia, conscienciació i de canvi.” http://www.assembleapopularac.cat/

LA TURBA DEMANA AUGMENTAR LES AJUDES A LES ENTITATS CULTURALS El Casal Popular la Turba va presentar a la Regidoria de Cultura set esmenes a les bases de la convocatòria d’ajuts al teixit cultural de Valls, responent així a la petició de l’Ajuntament en el sentit que les entitats del Consell de Cultura presentessin les seves propostes. Les esmenes presentades van ser exposades a l’últim Consell de Cultura que es va realitzar i es van centrar, bàsicament, en dues idees. En primer lloc, l’augment de la partida destinada a ajudes a les entitats i, en segon lloc, l’eliminació de requisits tècnics que dificulten molt la gestió d’aquestes ajudes per part de les entitats o fins i tot impedeixen que se’n presentin més. (El Vallenc)


abril PRESENTACIÓ DEL GRUP DE CONSUM ” LA BAJOCA” La presentació que es va fer el divendres 12 d’abril va servir per explicar el projecte del grup de consumidors, posar en comú les principals idees i eines de funcionament i, finalment, presentar els productors i els productes amb els quals ja es començava a treballar. El Grup de Consum està format per socis i sòcies que han decidit unir-se per tal de crear un grup de consum que es basi en la relació directa entre productor i consumidor. L’objectiu és aconseguir productes de proximitat respectuosos amb el medi natural i social a preus assequibles i, al mateix temps, justos per als productors. Per això, La Bajoca procura que els productes siguin de producció local, i es prioritza la producció ecològica i de confiança. Com pots participar-hi? Entra a: www.consum.laturba.cat


abril SANT JORDI AMB EL BOU DE VALLS Durant la diada de Sant Jordi d’aquest any, el Bou de Valls va estar exposat al Pati de Valls. Paral·lelament, el Casal va organitzar un concurs de fotografies a través de l’aplicació per a mòbil “Instagram”, amb el Bou com a temàtica principal. Un recull de les fotografies:

VERMUT ENERGÈTIC El dissabte 13 d’abril, l’APAC i la Turba van organitzar el Vermut energètic, amb la presència del col·lectiu Som Energia per tal de fer el canvi de distribuïdora i també per oferir assessorament a les persones interessades. El Casal i un grup de socis/es s’han passat a Som Energia. El Casal és, ara, un punt informatiu d’aquest projecte energètic corporatiu.


abril VALÈNCIA, SOM PAÏSOS CATALANS El 27 d’abril, milers de manifestants van omplir València per culminar els actes de la Diada del 25 d’abril d’aquest any. Des del Casal, es va organitzar un autocar per assistir a la manifestació i al concert que es va fer posteriorment.

TROBADA DE CASAL DELS PPCC TERCERA TROBADA DE CASALS, ATENEUS I CENTRES SOCIALS DELS PAÏSOS CATALANS Dos centenars de membres de trenta casals i ateneus de tot el país es van aplegar, el cap de setmana del 27 i 28 d’abril, al Centre Social Terra de Benimaclet (Horta). També hi van assistir membres del Casal Popular la Turba. Després de les dues trobades anteriors (a Sabadell i a Vilanova) la de Benimaclet volia, segons els organitzadors, després dels debats i l’intercanvi d’experiències de les dues primeres, fer un pas endavant en l’organització i la coordinació pràctica de les desenes de casals que hi ha escampats per tot el país.


maig EIC: 1 DE MAIG La manifestació organitzada a Tarragona per l’Esquerra Independentista amb motiu del Primer de Maig, sota el lema Nosaltres produïm, nosaltres decidim. Cal superar el capitalisme!, va comptar amb el suport d’unes quatre-centes persones, Entre les quals molts de l’esquerra independentista vallenca. La marxa va sortir de la Rambla Vella i va finalitzar a la plaça de la Font, amb un recorregut que va passar per la Font del Centenari i la Rambla Nova. Es van cridar consignes contra el capitalisme, els polítics i els banquers, però també contra els “sindicats botiflers” CCOO i UGT.

2a ASSEMBLEA DE L’ESQUERRA INDEPENDENTISTA DEL CAMP El dissabte 11 de maig, els col·lectius que conformen l’EIC (Esquerra Independentista del Camp) van realitzar una assemblea a Torredembarra per valorar la feina que s’està portant a terme des de la seva creació, el 2007, per millorar les vies de coordinació i per gestionar les diades com l’11 de Setembre a Reus o l’1 de Maig a Tarragona. L’EIC és formada per una vintena de casals i col·lectius de les comarques de l’Alt Camp, Baix Camp, Baix Gaià, Conca de Barberà, Priorat i Tarragonès, que és el que històricament s’ha anomenat Vegueria del Camp.


maig SENTÈNCIES FAVORABLES EN ELS CONTENCIOSOS ADMINISTRATIUS CONTRA L’ARE DE RUANES La Plataforma Valls Viu, a la qual dóna suport el Casal, guanya la batalla judicial contra la Generalitat i l’Ajuntament li ha de donar la raó. La justícia dóna la raó a la PVV, considera l’ARE inviable econòmicament i reconeix que l’operació no s’ajustava a la demanda del mercat. L’Ajuntament no pot aprofitar l’ordenament establert a l’ARE i el POUM i haurà de modificarlo si es vol seguir programant Ruanes. Cinc anys de lluita contra una injustícia flagrant. La PVV sempre va denunciar el greu error i la trampa de vincular el Museu Casteller a l’ARE, com ara s’ha demostrat amb el seu canvi d’ubicació. Això vol dir que s’han perdut cinc anys i s’han llançat 400.000€ en un projecte que ara no serveix per a res. La PVV va presentar al·legacions al Pla Director de les ARE del Camp de Tarragona i va visitar el Síndic de Greuges per denunciar la indefensió dels afectats i la ciutat en aquesta operació especulativa. Posteriorment, l’any 2010, set propietaris afectats i la mateixa PVV, de forma coordinada, van interposar els vuit contenciosos administratius contra l’ARE de Ruanes i el Rec de la Cavalleria, els quals ara es resolien favorablement.


maig - juny PODEM, una mirada a la lluita de la PAH A finals de mes l’APAC, junt amb la Plataforma d’Afectats i Afectades per la Hipoteca (PAH Valls), va organitzar una xerrada informativa sobre el moment actual de les Plataformes, les seves lluites quotidianes com a organització social i també la repercussió que han tingut els diferents esdeveniments jurídics: sentència del Tribunal de Justícia Europeu, reforma de la Llei Hipotecària -ignorant la ILP hipotecària que el poble demanava-, i la darrera sentència de la magistrada de Sabadell en què dóna la raó a les 11 famílies desnonades que van decidir ocupar un bloc de pisos propietat del SAREB (banc dolent). A la xerrada hi va participar Pau Llonch, membre de la PAH de Sabadell. Més informació: http://www.assembleapopularac. cat

FESTA DE LA PRIMAVERA La Turba recupera la Festa de Primavera i inaugura el bar remodelat després de setmanes de feina i esforç. Després d’alguns anys d’absència, aquest any el Casal recupera la Festa de la Primavera, amb vermut i el Bou de Valls. També es va aprofitar per assajar el Ball del Bou de Valls de cara Sant Joan! Tot seguit es va fer un dinar popular i la festa va acabar amb un concert.


juny EL BOLADÍS Aquest any el vídeo promocional del Boladís, la beguda de la Festa Major (FM) de Valls, es va lliurar en dues tandes. L’anunci recorda el del Banc de Sabadell i, sota el lema, Converses de futur, el Dalí de Valls interactua amb el “Modernet de Merda”, un personatge irònic de la xarxa social Twitter que al final fa un al·legat a favor del Boladís. “El futur és el Boladís”, diu; una beguda que descriu com “eclèctica, underground, outsider, intangible, que passa de moda al cap d’una setmana, però que sempre torna, com el Sònar”. Els vídeos, en blanc i negre, finalitzen amb l’anunci de la Segona Boladissada popular, que es va portar a terme el dijous 20 de juny al Casal Popular la Turba i va comptar amb el pregó, un brindis i un concert amb Pirat’s Sound Sistema. També repassa els establiments que oferiran Boladís durant la Festa Major, que van ser El Safareig, L’Antic, La Pèrgola, El Bruch, K de Valls i La Turba. El primer vídeo sobre el Boladís es va elaborar l’any 2008, any del llançament d’aquest refresc elaborat amb granissat de llimona, anís sec de Valls i un bolado de colofó. A totes les edicions, el principal protagonista ha estat la singular figura del Dalí de Valls. (El Portal Nou.cat)


juny SANT JOAN Un any més arriba Sant Joan, Festa Nacional dels Països Catalans i Festa Major (FM) de Valls. Una de les festes amb més activitats, dinamisme i feina per al Casal, com la recollida de la flama del Canigó per part dels més petits del Casal, el sopar de Sant Joan, el fogueró, els concerts, el Boladís, les carpes, etc., i aquest any amb l’afegitó del Bou de Valls al seguici popular de la Festa Major (FM).


juny CORREBARS Altre cop, el Casal es converteix en un punt important dins de la ruta del Correbars. A més, en aquesta edició del 2013, es va comptar per primera vegada amb la participació del Bou de Valls, carregat per persones de les dues entitats. Va fer un ball davant del Casal junt amb la Mulassa de Valls..... ÈEEEEXIT !!!!

Amb el lema #VallsFMpopular, La Turba ha volgut reivindicar la participació directa de la ciutadania en l’organització de la Festa Major com el valor principal que hauria de servir per mesurar el seu èxit, més enllà del pressupost. Pensem que és més important que la gent es faci seva la Festa Major organitzant-la que no pas augmentar en 50.000€ la partida pressupostària. Per a nosaltres, les cites festives de referència al país estan organitzades des de la ciutadania a través d’entitats, comissions, patronats, etc. i les institucions fan la funció de suport tècnic i cobertura legal, principalment. Aquest model fomenta una major identificació de la ciutadania amb la festa i la comunitat i deixa en segon pla el pressupost, de manera que les grans festes de referència no ho són per la quantitat de recursos abocats sinó pel grau de responsabilitat que assumeix la ciutadania a través de la seva organització.


juliol LA TURBA ORGANITZA LA SORTIDA D’ESTIU AL CARLIT El Casal va organitzar la sortida d’estiu al Carlit, els dies 12 al 14 de juliol. Els participants van sortir el divendres a la tarda per arribar al vespre al càmping de Montlluís. La caminada fins al cim del Carlit, de 2.921 metres, es va fer el dissabte al matí. Per completar l’expedició, el diumenge es van visitar diversos punts de la regió de l’Alta Cerdanya com Ciutadella de Montlluís, declarada patrimoni mundial de la Unesco, o els llacs Bulloses.

IGMAN-ACCIÓ BÒSNIA

SOLIDÀRIA

TORNA

A

Bòsnia, juliol de 2013. Un any més, hem anat a participar a l’homenatge que es fa a les víctimes d’Srebrenica, la vergonya d’Europa. Aquests any, que es commemorava el 17è aniversari de la massacre, es van enterrar 409 persones més del genocidi. Per tercer any consecutiu, participem a la Marxa per la Pau (Mars Mira – www.marsmira.org). Es tracta d’un recorregut de 110 km que uneix el poble de Nezuk amb la fàbrica de Potocari, on hi ha el cementiri Memorial d’Srebrenica.


setembre “LA VUELTA” PASSA PER VALLS Valls se suma a les convocatòries que en diversos municipis del país demanen rebre amb estelades el pas de la Vuelta. El punt de trobada va ser la Font de la Manxa. S’animava a penjar l’estelada al balcó, sobretot al llarg del recorregut.

DIADA NACIONAL – HOMENATGE A CARRASCLET, VIA CATALANA I MANI A REUS Més d’un centenar de persones provinents de diferents poblacions del Priorat, i algunes d’altres comarques del Camp, com les de Valls, van assistir a la cinquena edició de l’ofrena floral a Pere Joan Barceló “el Carrasclet” a Capçanes, que organitza el Col·lectiu Independentista del Priorat. L’acte va iniciar-se amb un parlament d’una militant d’Arran del Priorat, que va llegir el manifest que l’organització juvenil de l’EI va publicar amb motiu de la Diada. En acabar, Montserrat Solà, treballadora del Parc Natural del Montsant per l’empresa Forestal Catalana, va realitzar la lectura del manifest conjunt de l’Esquerra Independentista. En acabar els parlaments, els representants de l’EI vallenca van fer una ofrena floral al monument d’en Carrasclet. La major part de vallencs assistents a l’acte vam dinar a Falset, per seguir camí al lloc marcat de la Via Catalana, prop de Pratdip, on esperaven la resta de participants del Casal, més de 80 persones, els quals formaven part del tram organitzat per l’ANC de Valls que va aplegar més de cinc mil persones.


setembre De la via Catalana, a la manifestació de l‘EIC a Reus, on ens esperaven el Bou de Valls i el de Reus. Amb el lema Independència per canviar-ho tot, el mateix lema que es va utilitzar a totes les manifestacions del Principat (Girona, Lleida, Reus i Barcelona) i amb una participació multitudinària, el recorregut va acabar al Pallol, amb discursos de membres de l’EIC i de lluites locals i del diputat de la CUP, Quim Arrufat. Finalment, els que van anar a tancar el Bou de Valls al corral, van acabar el dia a les 12 de la nit.

VISCA LA TERRA LLIURE! ! ! !


setembre 15 anys de CORRELLENGUA CONCERT DEL CORRELLENGUA CONTRA LA IMPOSICIÓ DEL DECRET DE LLENGÜES DEL GOVERN BALEAR El primer acte del Correllengua de l’Alt Camp, Acústics per la Llengua (2a edició), a Sant Roc (IEV), aquest any, més que mai, es va convertir en un acte de denúncia a un nou atac contra la llengua catalana i de suport a l’Assemblea de Docents de les Illes Balears, que aquella setmana començaven una vaga indefinida per demanar la retirada del decret de llengües que arracona el català a les aules i contra les retallades en educació del Govern Balear. Amb representació de tots els centres d’educació de Valls en la figura dels seus directors/es, es va fer la lectura del manifest de solidaritat i denúncia. Després van actuar Cataskà, Kaso Zerrado i Murmur intercalant les actuacions amb la lectura de poesies de Miquel Martí i Pol. També es van recollir fons per a la caixa de resistència de la vaga indefinida de docents de les illes.


setembre Aquest any, per primer cop i conjuntament amb l’ANC, es va organitzar una marxa de torxes que va transcórrer pels carrers del barri antic, amb lectura del manifest a la plaça de l’Oli. D’allí la marxa va continuar cap a la plaça del Blat, on hi havia un mapa dels Països Catalans fet amb espelmes al terra de la plaça. El recorregut va finalitzar davant del monument dels castells, al passeig dels Caputxins. Com a últim acte del Correllengua i com ja és habitual, el diumenge es va fer la pujada a Miramar, en què van participar un centenar de persones que van ser rebudes al poblet de Miramar per diversos elements populars com la Mulassa, el Bou de Valls, els gegants de la Colla Pessigolla, etc. Aquest any, a més, es va comptar amb la participació del CAU, amb activitats i jocs per als més menuts. Després dels balls dels elements populars, es va fer la paella, amb uns 200 comensals, i, per tancar la diada, concert amb King Morru, que va amenitzar la festa fins que es va fer forsc.


octubre 1r CORREBOUS A VALLS Aquest any, després de diverses reunions amb els nostres socis del Bou de Valls, vam decidir tirar endavant una nova festa vinculada a Santa Úrsula: el Correbous. Amb la participació del Bou de la UAF i la Vaca d’Almoster, vam convocar els assistents a la plaça de la Zeta, on vam cuinar el primer arròs amb bou per a 100 comensals. A continuació, un concert amb els grallers de L’Espardenya i, a mitja tarda, va començar el primer Correbous de Valls, amb una gran participació. El Correbous va anar cap al Pati, carrer de la Cort, plaça del Blat, carrer de Sant Oleguer, per acabar la festa a la plaça de l’Oli. Les dues entitats, el grup El Calçot de l’AAEET i el Casal, han valorat molt positivament aquest primer Correbous. Ja hem posat la primera pedra de la festa; ara esperem per a l’any vinent la participació d’altres bous dels Països Catalans.


octubre 16 ANYS DE LA TURBA El dissabte, 26 d’octubre, el Casal la Turba de Valls va celebrar el seu aniversari, a la plaça de la Zeta, amb una llonganissada popular per esmorzar. Després es va fer un vermut i un concert a càrrec del nou grup vallenc King Morru, format per components de Maitips i per Jordi Jubany.

PRESENTACIÓ DE LA CAMPANYA INDEPENDÈNCIA PER CANVIAR-HO TOT Dintre dels actes del 16 anys de Casal, una cinquantena de persones van assistir a la xerrada-debat organitzada per la CUP i La Turba sobre el procés independentista, a càrrec de Ferran Civit, membre del secretariat de l’ANC; Sandra Ezquerra, portaveu del Procés Constituent, i Anna Gabriel, portaveu de la campanya Independència per canviar-ho tot.

NOU NUCLI D’ARRAN El jovent vallenc s’autoorganitza. Aquest any, després de la dissolució de l’AJV per la transformació de l’organització nacional i Maulets en un nou projecte dels joves dins de l’Esquerra Independentista, a Valls, davant la situació actual, tant des del punt de vista econòmic, social, polític i de gènere, un grup de joves compromesos i amb ganes d’intervenir en el canvi estructural que està experimentant el país, s’han animat a consolidar un nucli d’Arran a Valls, per donar continuïtat als nostres precedents de lluita obrera i als seus ideals de revolució. Benvinguts i endavant amb la lluita!


novembre 8è CONCURS DE FOTOGRAFIA PATRIMONI VALLENC Un any més, el Casal Popular la Turba de Valls i l’Associació Llumull Accions Audiovisuals han convocat el Concurs Fotogràfic Patrimoni Vallenc. Tal com s’ha fet aquests darrers anys, en què s’ha encarregat el cartell a professionals de la imatge o artistes com Guillem Voltas, Tati Ayala o Berta Artigal, aquest any es va ocupar de la confecció del cartell la dissenyadora Eva Jolís, fundadora de l’empresa Unicum Disseny. Des de fa tres anys el concurs es complementa amb el que organitza l’IEV (Institut d’Estudis Vallencs) amb el tema Patrimoni Comarcal de l’Alt Camp. L’objectiu del concurs Patrimoni Vallenc és conèixer i divulgar el patrimoni vallenc des d’una vessant artística com la fotografia. L’autor/a podrà escollir qualsevol monument, edifici, escultura, pintura, document, paisatge rural, natural, urbà o element cultural pertanyent al terme municipal de Valls.

Aquest any s’ha mantingut el Premi Fotomòbil. La guanyadora ha estat Sònia Roca i una menció per a una foto de Marta Martí. L’autora de la foto va ser premiada amb un gravat de l’artista Àlvar Calvet. Com a novetat, destaquem el Premi Sopes d’All, amb la col·laboració del grup que porta el mateix nom. Aquest any es va escollir com a temàtica: els torrents, un espai per redescobrir. El premi se’l va endur Marga Piñol. El primer i segon premi del concurs van correspondre a Medir Cucurull i Oriol Moreno, respectivament. Els actes que van acompanyar el concurs van ser una xerrada de Josep Martí, director de l’Arxiu Municipal de Valls, amb el títol “El Patrimoni Fotogràfic (Públic) Vallenc, un estat de la qüestió”. També, en el marc dels “Diumenges de Crispetes” es van passar els documentals Interiors de paisatges, de la vallenca Elisenda Trilla, i Espui, d’Anna Soldevila.


novembre 25 de Novembre DIA INTERNACIONAL CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE El 25 de novembre, des del Casal, ens vam voler solidaritzar i adherir als actes que es realitzaven arreu del país per denunciar la violència de gènere. Ho vam fer amb un acte modest: el passi de la pel·lícula La teta asustada, de la directora Claudia Llosa, i convocant els vallencs i vallenques a la manifestació que es va fer a Tarragona organitzada per diferents col·lectius de l’EIC el mateix dia 25.

COMENCEN ELS DIUMENGES DE CRISPETES Seguint el costum de l’any anterior i aprofitant el canvi d’horari, van començar els “Diumenges de Crispetes”, a partir de les set del vespre, fosc i negre. S’aprofiten els diumenges ociosos per difondre pel·lícules i documentals interessants, la majoria de les vegades emmarcats en altres activitats, però també a partir dels suggeriments dels socis. Aquest any els Diumenges van començar amb Searching for sugar man.


desembre CREMA DE LA CONSTITUCIÓ Com ja és tradició al nostre poble des de fa 26 anys, vam cremar davant de l’Ajuntament aquell sacrosanto llibre que anomenen Constitució, causa de tots els nostres mals. D’una manera simbòlica, amb aquest acte, des de l’EI denunciem l’opressió d’Espanya contra el poble català i els atacs continus a què sotmeten els Països Catalans, especialment la seva llengua, però també els drets socials bàsics de les persones.

HACKLABVALLS I LA CUP DEMANEN QUE L’AJUNTAMENT AVANCI AMB EL PROGRAMARI LLIURE Van presentar al Ple municipal una moció per a la promoció i l’adopció, per part de l’Ajuntament de Valls, del programari lliure, avançant en el camí que es va emprendre fa uns anys adoptant l’Open Office i el Mozilla. Segons la moció presentada, “un dels pilars fonamentals de l’accés a les TIC és el programari. Malgrat això, l’accés al programari es veu restringit per polítiques diverses en forma de contractes, llicències o patents, que en limiten l’ús i discriminen uns sectors de la ciutadania dificultant-los o barrant-los l’accés a les TIC en condicions legals i amb garantia de qualitat.” L’altre argument de la proposta té a veure amb el cost econòmic que suposa el programari privat. L’Ajuntament de Valls es gasta anualment 1.735€ en antivirus, sense comptar el cost de la llicència del programari sobre el material informàtic. El programari lliure, en canvi, disposa d’alternatives gratuïtes o amb un cost just per al seu manteniment, formació o adequació.


desembre SOLSTICI D’HIVERN i CAP D’ANY Ja per tancar l’any, des del Casal seguim amb les activitats habituals en aquestes dates. Participació del Bou de Valls al Parc de Nadal Solidari organitzat pel C.E. Ziga Zaga, amb el lema Tots iguals. Tots diferents! El diumenge 22 es va fer cagar el tió per part dels més petits del Casal i del barri. El 25 de desembre -fum, fum, fum- la Quina, per fer pair el dinar i, per finalitzar, sopar de Cap d’Any al Casal. Després, per seguir amb la tradició d’una iniciativa que va sortir del Casal, campanades a la plaça del Blat i tornada al Casal per seguir amb la festa. Aquests dies, a més, es va recollir roba, joguines i aliments per a persones que ho necessiten. L’any passat es va recollir una furgoneta sencera de material, que es va dur a Càritas. I ara... comença un any 2014 ple de reptes per a tots nosaltres, per al Casal i per al País. Necessitem, més que mai, el compromís i la força de totes.

VISCA LA TERRA ! ! ! !


LES ÚLTIMES IMATGES DE L’ANY

ELS COL·LECTIUS i GRUPS QUE COMPARTEIXEN EL CASAL - APAC http://www.assembleapopularac.cat/ - Arran Valls arranvalls@gmail.com - CUP http://valls.cup.cat/ - IGMAN-Acció Solidària www.igman.cat - HavlabValls http://hacklabvalls.org/ - Plataforma Valls Viu http://vallsviu.blogspot.com - llumull Accions Audiovisuals http://llumull.blogspot.com - La Bajoca http://consum.laturba.cat/


Profile for La Turba Valls

Memòria d'activitat 2013 Casal Popular La Turba  

Memòria d'activitat 2013 Casal Popular La Turba  

Advertisement