Page 1

Sport | FRITID | Shopping | Nöje

Nr.2 2012

Thomas Lundmark Byter Pipeline mot coaching.

Maria Persson

Stenstans nye koordinator.

Johan Eklund

Dalmas med näsa för mål.

Mot Damallsvenskan

Ida Brännström

Den målfarlige forwarden, tillbaka hos SDFF


På Storgatan möts granskog och medelhav. Där det intima möter det exklusiva. Där smakupplevelsen alltid är det viktigaste. Vi vet att du inte imponeras av alla utmärkelser och priser vi vunnit, så istället ber vi dig komma in och låta dina smaklökar avgöra. Välkommen till Italien. I Norrland.

storgatan - | invitobar.se |    


ansvarig utgivare: Bo jakobsson bosse@quemedia.se Produktion: Niklas edin, edtoni Design niklas@edtoni.com

annonsförsäljning Bo jakobsson 070-359 35 26 Anette hallberg 070-277 13 07

omslagsbild therése Ny tryck MittMedia print

Med våren i sikte! Först ska vi hälsa Anette Hallberg välkommen till oss, Anette kommer närmast från ST/ Dagbladet och kommer att vara en stor del av Lattityd när hon blivit lite varm i kläderna. På tal om värme så känns det väl som att våren i alla fall är i nalkande. Vis av gamla erfarenheter så får man dämpa vårkänslorna ett tag till, rätt vad det är så vaknar man upp med snön fallandes utanför sovrumsfönstret. Ett annat vårtecken är den Allsvenska premiären, denna gång med Gif Sundsvall mot Kalmar FF, äntligen dax för allsvenska matcher på Norrporten igen!

Festivalarrangörerna Kent, Sean Paul, Laidback Luke... det är tunga namn som gästar Sundsvall under sommaren. Fantastiskt bra jobbat av Tjacka, Jerry Thåström och Erik S & Airfestival-gänget!

vintern är nästan slut! Nejdå, jag bjuder på ett tidigt aprilskämt...äntligen närmar vi oss sommaren.

Bosse jakobsson, Ansvarig Utgivare

Fråga “Lille Bo”

Ingen fråga är för liten för “Lille Bo”, skriv in din fråga på vår Facebooksida. Hej Bosse! Jag har kämpat i veckor nu för att få till den perfekta sockerkakan...har du några gyllene råd att dela med dig av? Svar: 200 g smör (fuska inte med margarin), 2 st ägg, 3 dl socker, 1½ dl mjölk, 4 dl mjöl, 2 tsk bakpulver...där har du en bra grund att stå på. Sen kan man såklart smaksätta den med tex. choklad, vaniljsocker, sega råttor, strimlad biff, lax...ja endast fantasin sätter gränser.

innehåll

5 johan eklund 6 lasse lundberg 9 ida Brännström 10 Sportkalender 13 Maria Persson 14 according to öberg 16 Peder Björk 18 Bettan Wedin 19 thomas lundmark 24 Min favorit skiva 27 Månadens affär 30 nöjestips

Vi på Lattityd håller såklart tummarna. Det gör vi även för Timrå IK som krigar på för ett nytt Elitseriekontrakt, SDFF (mot Damallsvenskan) och Dragons (Basketslutspelet). Granlo BK gratulerar vi till en plats i högsta serien! Som ni ser så ÄR Sundsvall en av Sveriges bästa idrottsstäder. Snart är det även dags för sommarens alla festivaler, och vilket utbud vi har fått att välja på! Starkt jobbat alla inblandade.

6

5

Giffarnas nya forward.

Granlo BK klar för Superligan. SDFF siktar mot Damallsvenskan.

13

Din ultimata kalender för sport. Koordinator för Stenstan.

Vår krönikör Niklas delar med sig av livet.

9

16

21

Socialdemokraternas oppositionsråd Spindeln i nätet - E4 bygget. Mr Pipeline byter spår. Kate Almroth tipsar. L & Co.

Lattityd ger dig lite tips om vad som är på G.

27


4

Foto: TherĂŠse Ny

Sport | Fritid


Sport | Fritid

5

“Jag ser mig själv som en spelartyp med en mix av kvalitéer, både i boxen och i target-spelet men också i djupledsspelet.”

johan eklund Giffarnas nya anfallare ser fram emot Allsvenskan Text: Jonas Amrouni

Johan Eklund skrev på ett tre års kontrakt för Gif Sundsvall i vinter efter två säsonger i Brage. Under sin tid i Brage skapade han sig ett rykte om att vara en stabil målskytt med sina 20 mål i superettan på 56 matcher.

- Det känns bra att få komma till en spelande klubb som Sundsvall. Vi har jobbat mycket med mig i rollen som nummer 9 där jag fått ta emot och hålla i bollen för att kunna passa vidare till löpande spelare eller hitta instick bakom motståndarens backlinje.

Hur tycker du att du anpassat dig till laget? -Jag tycker att jag anpassat mig bra. Jag har kommit in bra i gänget. Hur vi ska spela och hur dom tycker att jag ska spela. Så det känns som att jag anpassat mig bra.

Med sina 193 cm har Johan sina styrkor främst i target-spelet där han fått agera bollmottagare och distribuera bollen vidare till sina medspelare. - Min roll är att spela forward om vi ska titta på det spelmässiga. Att vara delaktig i spelet i både uppbyggnadsfasen men framförallt kanske att vara på plats i straffområdet när vi kommer dit. Jag ser mig själv som en spelartyp med en mix av kvalitéer, både i boxen och i target-spelet men också i djupledsspelet. Även om mina största styrkor främst ligger i target-spelet och i offensivt straffområde. Jag har inte riktigt snabbheten för att kunna hota i djupled på samma sätt. Det är inte direkt så att jag springer ifrån speciellt många backar.

Johan har aldrig tidigare spelat på allsvensk nivå men han ser inte steget som överdrivet stort ifrån superettan. Trots bristen på rutin från motstånd av den kalibern har han visat god form under försäsongen mot allt ifrån lag som norska Rosenborg till allsvenska Djurgården. - Det känns ju redan nu med steget från Brage till Sundsvall att det är skillnad i nivå på intensiteten och träningsmängden. Allting är proffsigare liksom. Jag har aldrig tränat så här hårt tidigare kan jag säga, men jag trivs med det! Jag känner själv att det finns vissa små detaljer jag måste jobba på för att kunna konkurrera på allvar i allsvenskan och det är genom den här typen av träning som man kan utveckla sådana detaljer.

vilka är dina personliga mål med säsongen? -Först och främst är det att bli en bättre fotbollsspelare. Och bidra till att vi gör en bra säsong och bidra med poäng, både mål och assist. Det är väl dem målen egentligen. Att det går bra för laget och vara en bidragande orsak till att det går bra är högsta prioritet.

”Giffarna”, som under Sören Åkeby har praktiserat ett spelande 4-2-3-1 med stor rörlighet och offensiv optimism, kommer nu att få en annan typ av spelare än exempelvis Pontus Engblom som stod för jobbet längst fram under större delen av förra säsongen.

Johan utstrålar glädje och självförtroende när vi träffar honom. Om det är för att han ska iväg till Cypern med laget senare på dagen eller om det är målen han dundrat in under försäsongen är svårt att svara på, men jag passade på att ställa några snabba frågor också innan han skulle iväg.

trivs du? -Ja, absolut. Många härliga gubbar. vad tycker du om Sundsvall som stad? -Alldeles lagom storlek. Man lär sig hitta snabbt, trevligt folk och allt finns ju här så att. Det är inget jag saknar så.

SnaBBa Fakta Namn: Johan Eklund Ålder : 27 år (fyller 28 i maj) Moderklubb: Falu BS Aktuell som: Ny forward i GIF Sundsvall som spelar allsvensk premiär lördag 31 mars mot Kalmar.


6

Sport | Fritid

Skål och grattis Granlo Bk Efter 14 år har Sundsvall återigen ett lag i innebandys finrum. Granlo BK säkrade avancemanget till Superligan med tre omgångar kvar av Allsvenskan. Detta innebär att Sundsvall får ett elitlag i högsta serien för första gången på 14 år. Den långsiktiga satsningen som tog fart för tre år sedan har nu äntligen burit frukt i form av ett avancemang till svenska superligan. - Det som har varit avgörande för oss i år har varit den lagmaskinen vi lyckats bygga. Krydda det med toppspelarna vi lyckats hämta in och du har ett lag av superligan-kvalité. Fast om någon skulle frågat mig innan säsongen om mina förväntningar hade jag aldrig vågat tro att vi skulle säkrat uppflyttning med tre omgångar kvar, berättar Lasse Lundberg, spelare i Granlo BK. Lasse är en veteran som varit med och spelat sen Sundsvall senast hade ett elitlag i högsta ligan.

- När vi (IBK Sundsvall) var uppe förra gången hade vi ett lag fullt av alfahanar, individualister som satte sin egen prestation före laget. Det blev kostsamt i längden. I dagens upplaga av Granlo finns det också spelare som gillar att göra poäng, men de låter det inte gå ut över laget. Nu går laget före individuella prestationer. Jag tycker det talar för att vi kommer klara oss bättre den här gången, även om laget kommer behöva förstärkas på vissa positioner för att vara konkurrenskraftigt mot de motstånd vi kommer ställas mot i Superligan. Att det tog 14 år för en stad som Sundsvall, med så pass stark innebandykultur, att få ett lag i högsta ligan igen är något många frågat sig. Efterfrågan har alltid funnits bland sponsorer och publik, men det har aldrig blivit någon riktig satsning från någon av klubbarna i staden.

- Anledningen till att Granlo klarat det den här gången är den uttalade satsningen som gjorts för att bli bäst i staden. Det har aldrig varit någon brist på talang i länet. Generationer har kommit och gått med högkvalitativa innebandyspelare. Problemet har alltid varit spridningen bland talangerna i olika klubbar som konkurrerat om positionen som bäst i staden. Det håller inte med flera konkurrerande klubbar i en stad som Sundsvall ifall vi vill ha ett lag i Superligan. Granlo BK kommer nu ställas mot storlag som Pixbo, Falun och Storvreta nästa säsong i svenska Superligan. Text: Jonas Amrouni


Sport | Fritid

VS

PRIS 995 SEK

FOTBOLLSFEST CASINO COSMOPOL FREDAG 15 JUNI Tre rätters meny • Underhållning • Tävlingar • Besök av celebra fotbollskändisar Kvällens moderator: Kjell Carnbro, tidigare chefredaktör på Sundsvalls Tidning

För bokning & mer info kontakta: Bosse Jakobsson 070-359 35 26 | bosse@quemedia.se Anette Hallberg 070-277 13 07 | anette@quemedia.se Ulf Andersson 073-840 92 97 | ulf@quemedia.se

Presenteras av:

que media i sundsvall ab

I samarbete med:

7


8

Foto: TherĂŠse Ny

Sport | Fritid


Sport | Fritid

9

“Det är klubben i hjärtat, så det känns jättebra att vara tillbaka i både staden Sundsvall och SDFF.”

ida Brännström Tar sikte mot Damallsvenskan Text: Jonas Amrouni

23-årige Ida Brännström har återvänt till staden hennes karriär en gång tog fart i för att hjälpa SDFF att ta det sista steget upp i Damallsvenskan. Vi träffade henne för att ta reda på hennes tankar kring säsongen som kommer och varför hon tog beslutet att flytta hem igen.

Hur känns det att vara tillbaka? - Det känns jättekul. Jag har alltid haft Sundsvall som min moderklubb. Det är klubben i hjärtat, så det känns jättebra att vara tillbaka i både staden Sundsvall och SDFF. vad var det som fick dig att ta beslutet att flytta hem just nu? - Just min situation med skolan att jag bara har ett halvår kvar - att de hittade en bra lösning så att jag kunde få klart skolan men samtidigt spela här och inte behöva vara på plats hela tiden. En stor del var också den här satsningen SDFF gått ut med om att ta sig till allsvenskan. Sen har Emma (Emma Jonsson) varit på mig för att försöka få hem mig. Jag hade sagt sedan tidigare att när klubben gör en riktig satsning så är jag villig att vara med. Betyder det mycket att emma spelar här just nu? - Ja, det är klart.

vad anser du om SdFF:s chanser att gå upp i år? - Jag tycker att vi har goda chanser. De har ju visat nu de senaste två åren, genom att komma trea för två år sen och tvåa i fjol, att de är ett konkurrenskraftigt lag. Nu när laget dessutom fått behålla alla utom Jenny Hjolman också inför säsongen ser det bra ut. Det är en riktigt bra trupp med bra bredd och många duktiga spelare. Det är mycket som talar för att det kan bli ett avancemang i år. vilka ser du som era största utmanare till avancemang? - Det är väl Sunnanå och Kvarnsveden, skulle jag säga. vad känner du själv att du kan bidra med till årets upplaga av SdFF? - Ja... min erfarenhet från allsvenskan som man fått från att vara med ett tag. Förhoppningsvis kan jag bidra med ett högre tempo och bistå med mina kvalitéer. Sen är det såklart en lagidrott och det går inte att göra något på egen hand utan att laget hjälper dig. Man får göra sitt bästa helt enkelt. du som ändå prövat på spel i damallsvenskan och Champions league. vad skulle du säga är den största skillnaden mellan norrettan och damallsvenskan? - Framförallt är det tempot som är skillnaden, allting går mycket fortare. Sen rent tekniskt tycker jag inte det är så stor skillnad, utan det är mest tempot.

Man har inte lika mycket tid på sig i Allsvenskan. Men det är klart att det är skillnad. Hur ser du på din egen framtid? - Man kan lätt se det som ett steg tillbaka nu när jag går ner och spelar i division ett - men jag vill inte se det så. Jag vill se det som en väg för mig att få spela allsvenskan igen. Det allra roligaste vore om jag kunde få göra det här med Sundsvall. Nu känns det som att man kan få mycket speltid och ha en bra och rolig säsong framför sig. du känner alltså att Sundsvall är din klubb? - Ja, men absolut är det så. Just att man varit här så många år och känner väldigt starkt för staden och klubben. då får vi på lattityd passa på att tacka för oss och önska dig och SdFF en lyckad säsong! - Tack så mycket!

SnaBBa Fakta Namn: Ida Brännström Ålder : 23 år Moderklubb: SDFF Aktuell som: Hemvändare med meriter från Damallsvenskan och Champions League.


S PORTKALE N DE R

10

Shopping | Nöje

nu behöver du inte vara rädd att Lattityd ger dig den ultimata sportkalendern, in i din egen kalender! gå miste om något! Bara att skriva av och föra

24 Lördag 25 Söndag

Löningshelg...ni vet vad det innebär...tippa fritt

på liret? Gick det sådär söndagar! Europatipset på

kl. 19.00 S-vall HC - Olofströms

26 Måndag

Kvalserien kl. 19.00 Timrå - Djurgården g 27 Tisda Kvartsfinal Basket kl.19.04 Dragons - LF Basket

28 Onsdag

Championa League Milan - Barcelona Kvalserien kl. 19.00 Timrå - Rögle

29 Torsdag

1 2

ALLSVENSK PREMIÄR!! kl. 15.00 GIF - Kalmar

Kvalserie Allsvenskan kl. 16.00 S-vall HC - Kallinge-Ronneby Ev. kvartsfinal 5 kl. 19.04 Måndag Dragons - LF Basket

Söndag

3

Tisdag

4

Onsdag

6 7

Lördag

5

8

Nu var det längesen... ONSDAGSLOTTO!!

V5 Bergsåker

Söndag

Kl. 16.00 Arsenal - Man City

Foto: Jeanette Edström

Kl. 15.00 Djurgården - GIF

Tisdag

11 Onsdag

Kl. 19.00 GIF - Syrianska12

Torsdag

13 Fredag

Gått tungt på liret? Du kan aldrig vinna 14 tillbaka om du inte provar.

Lördag

15Söndag

Kl. 15.00 Norrköping - GIF

16 Måndag 17

Tisdag

Du har inte förlorat pengarna 18 förrän du slutat spela...KÖR!

Onsdag

Kvalserien kl. 19.00 Timrå - Leksand

Kvalserie Allsvenskan kl. 16.00 S-vall HC - Karlskrona Re Poker ssugen? Torsdag ve i båd e Mal ckor pågå r mö & Göte borg Fredag

Måndag

10

V65 Bergsåker

30 Fredag 31 Lördag

Upp och hoppa! 9 Ny vecka nya möjligheter.

19 Torsdag V65 Bergsåker

20

Fredag

Kl. 15.00 SDFF - Västerås 21 Lördag El Classico Barcelona - Real Madrid22 Söndag kl. 17.30 AIK - GIF

23 Måndag 24

Tisdag


Shopping | Nöje

OM DET SNÖAR I MORGON TAR VI SWIFTEN SUZUKI SWIFT 4X4 FRÅN

145.900:1.459:-/MÅN*

&

UTRUSTAD KLAR!

DELBART BAKSÄTE

6

HÖGTALARE

Elbackspeglar

mp3 elhissar

farddator

S

CD RADIO

E P A BS

7

AC° 4X4

5

USB

KROCKKUDDAR

dörrar

suzuki.se

Är du ute efter en pigg, välutrustad och körglad småbil? Då är Suzuki Swift 4x4 ett säkert val i alla väder och dessutom en av marknadens mest prisvärda i sin klass. För 145.900 kr får du en liten tuff fyrhjulsdriven bil med det mesta du behöver och vill ha redan inbyggt i bilen. Och priset. Priset gäller Suzuki Swift 4x4. Bränsleförbr. bl. körning 5,5 l/100 km. CO2 126 g/km. 3 års nybilsgaranti, 3 års vagnskadegaranti, 3 års assistans & 12 års rostskyddsgaranti. Bilen på bilden är extrautrustad. *Finansiering genom Suzuki Finans: Ränta 6,36%. Kontant 26%. Restvärde 50% av nybilspriset efter 36 månader. Effektiv ränta 7,57% (inkl. uppläggnings- och aviavgift).

Autoval i Sundsvall AB Östermovägen 50, 854 62 Sundsvall, Tel. 060-154610, www.autoval.se

Mån-Tor 09-18 • Fred 09-17 • Lörd 11-15 Östermovägen 50 • 060-15 46 10 • www.autoval.se

11


12

Shopping | Nรถje


Shopping | Nöje

13

“Det finns en framåtanda bland handlarna som jag tycker är väldigt positiv.”

Maria Persson Positiva vindar för utvecklingen av Stenstan 34-åriga Maria Persson släppte jobbet på Attmars Sparbank. Nu jobbar hon som koordinator på Stenstan. Arbetsgivare: 225 olika butiker och branscher i just Stenstan. - Det gäller att få alla att dra åt samma håll.

Hon menar att det finns mycket unika butiker i Stenstan som kompletterar varandra. Hur ser du på konkurrensen med Birsta? - Sundsvall är för litet för att vi ska konkurrera med varandra. Vi ska istället dra nytta av varandra. Det finns en speciell marknadsgrupp under ledning av Svensk Handel som tittar på det där.

Om det är något som Maria Persson önskar så är det mer liv och rörelse på stora torget i Sundsvall. Det skulle pigga upp Stenstan – och gynna handeln. - Det bästa vore om det var aktiviteter på torget varenda helg och att det fanns torghandlare som lyste upp platsen med sin närvaro.

För att ta en annan vanlig fråga som brukar ställas angående Stenstan ”hur ser du på parkeringsfrågan?” - Jag tycker att den är relativt bra, det finns parkeringar i Stenstans absoluta närhet.

Maria Persson hoppade alltså av bankjobbet. Hon kunde inte motstå frestelsen att i allra högsta grad vara med och utveckla handeln i Stenstan. Ett handelsområde som klassas som en av de absolut finaste i vårt avlånga land. - Det gäller att få alla att dra åt samma håll. Att de inte ser en butiksgranne som en konkurrent utan som en resurs.

Maria försöker att vara ute i Stenstan så mycket som möjligt, helst varje dag. Detta för att fånga upp förslag, önskemål och för all del kritik från handlarna. - Stenstan är ett sammanhållet handelsområde och består inte bara av In-gallerian utan sträcker sig från inre hamnen, ut mot Köpmangatan och Skolhusallèn. Maria menar att hon känner att det

är något av en nystart för handeln i Stenstan. Det nya Näringslivsbolaget ligger ett stenkast bort från hennes kontor. - Det finns en framåtanda bland handlarna som jag tycker är väldigt positiv. Maria Persson jobbar nu inte jämnt. För att ladda batterierna åker hon gärna till fjällstugan i Åre. Tioåriga dottern är en duktig slalomåkare och Maria har sett mer än en pist i sina dagar. De femåriga tvillingarna kräver också hennes tid. Så det är full fart i ordets rätta bemärkelse. Både på jobbet och privat.


14

Shopping | Nöje

Leif

Nik l a s Öb e r g

19

71

ACCORDING TO

ÖBERG

nu har det snart gått en och en halv månad sen jag kom hem från min Thailandsresa. Hur summerar man då 10 dagar i detta land? Lite lätt förvirrad var man allt när man kom hem, jag hade nog helst stannat bra mycket längre. Människorna, solen, maten, musiken, pulsen, lugnet, ja allt man kan önska sig faktiskt. Sen att mycket är totalt ostrukturerat och oftast blir allt fel när man beställer något, men det tillhör bara charmen. På tal om musik så såg jag nog dom bästa live uppträdanden i mitt liv! Småfisar som knappt är över 18 år dammar av r´n´b låt på r´n´b låt så man knappt tror det är sant. Fan, nästan värre än originalen. Dj:s som skulle sopa banan med dom flesta här hemma, hatten av där. Måste passa på att tacka alla Sundsvallsbor som också var där samtidigt för otroligt rolig tid och fantastiskt sällskap. Såklart är det ju alltid den finaste dagen när man ska åka hem, så det blev utan solfaktor sista dagarna. Tänkte det skulle få svida rejält på planet hem. Jag blev varnad att man kunde lätt bli lite dålig i magen, men det skrattade jag gott åt då alla blev det utom jag. Men skrattar bäst som skrattar sist. Jag hade checkat ut från hotellet, legat en stund vid poolen och skulle bara in på toa och kissa en sväng innan taxin till flyget var på gång. Då blev allt plötsligt lite jobbigt när det började komma från andra hållet utan att jag hann reagera. Panik var rätta ordet! Det blev “hej då” badbyxor, smyga ut i repan näck, hitta resväskan och ta fram ett par nya kallingar. Sen blev det en ofrivillig bomben i polen, och sitta blöt i taxin ut till Bangkoks flygplats. Där slog magsjukan till på riktigt och jag fick tillbringa 6 timmar på flygplanstoan. Men men, man lär sig alltid något. nu är det äntligen mitten på mars och vårkänslorna bara yr i kroppen. Nästa gång vi hörs blir det från fjällvärlden. Har inte varit där en enda gång i år, men nu är det dags. Vi ses i vårsolen!

Första

Thail andsr men a esan bsolut inte s ista


Shopping | Nöje

Alltid nybakat, alla dagar I vårt eget butiksbageri bakar vi varje dag hela veckan, även på söndagar. Så nu kan du njuta varje dag av varmt nygräddat bröd, gjort från grunden av våra duktiga bagare.

Öppet alla dagar 8-21 sundsvall, norra vägen 10 citygross.se

15


16

Foto: Therése Ny

Shopping | Nöje


Shopping | Nöje

17

“Jag vill vara med och påverka, utveckla Sundsvall.”

Peder Björk En Östgöte som tror på Sundsvall

Han är socialdemokratiskt oppositionsråd i Sundsvall. 37-årige Peder Björk är född och uppvuxen i Östergötland. Till Medelpad och Sundsvall kom han som student för att läsa Europaprogrammet på dåvarande Mitthögskolan. Men vad ni kanske inte vet är att Peder i unga år var en av landets mest lovande cyklister med ett SM-guld i lagtempo som främsta merit.

Sedan gick det snabbt. In i fullmäktige, först som ersättare. Sedan tyngre uppdrag.

Även idag håller Peder Björk igång kroppen. Det ser frun och barnen till. - Åker gärna skidor, både utför och på längden.

Att vara toppolitiker är ett krävande jobb, svårt att tala om några åttatimmarsdagar. Det krävs en förstående familj. - Det är klart att vi pratade igenom det hela innan jag blev kommunalråd. Går jag på stan så är det många som vill prata med mig, men jag gillar kontakter med folk, säger Peder.

Peder har i princip alltid varit intresserad av politik. Det började i hemmet i Mjölby där han ofta diskuterade politik med sina föräldrar. -Men mitt kanske starkaste och första stora minne av just politik var när Berlinmuren föll. Det var stort. Peder Björk gick med i SSU. Efter flytten till Sundsvall blev han snabbt engagerad i den socialdemokratiska studentklubben på Mitthögskolan – som idag är universitet. - Blev ordföranden och det var en rolig tid.

När Anita Bdioui hoppade av som kommunalråd blev han den givna ersättaren. Vid senaste valet förlorade han och partiet makten i Sundsvall då Borgerligheten och Miljöpartiet valde att samarbeta.

sedan alla infrastrukturfrågor som exempelvis järnvägen och dess utbyggnad. Peder Björk förklarar att det kanske viktigaste är att ingjuta framtidstro hos människor. Det har han själv. Han tror på Sundsvall. Östgöte som han är.

Idag är Peder oppositionsråd. vad är det som driver dig? - Jag vill vara med och påverka, utveckla Sundsvall.

Han tror stenhårt på en socialdemokratisk valseger vid nästa val. Både på riksnivå och i Sundsvall. Kampen om den politiska makten i Sundsvall är stenhård. Och det finns mycket att diskutera och det finns många frågor som det gäller att hitta en lösning på. - Ungdomsarbetslöshet är en sådan,

Snabba fakta Namn: Peder Björk Ålder : 37 år Familj: Fru och två barn. Bor: Radhus i Bosvedjan Intresse: Skidåkning och att vistas ute i skog och natur. Aktuell: Som socialdemokratisk oppositionsråd i Sundsvall som gärna vill ha tillbaka den politiska makten i Sundsvall.


18

Shopping | Nöje

Är du trött på att betala mycket för att sova ? Vi har prisvärda hotellrum och ännu billigare sovrum... Vi vill att du ska sova gott.

e4 bygget – elisabeth Wedin...

Spindeln i nätet! Hon är uppvuxen i garaget där pappa mekade med bilar, hon har stått på startfältet på folkracebanan och känt adrenalinet pumpa för att vara snabbast ut på banan. Nu är hon med och banar väg för nya E4. Sörbergebon Elisabeth ”Bettan” Wedin jobbar i receptionen på E4 Sundsvalls projektkontor. Kanske har du ringt till projektkontoret och haft frågor angående E4-bygget? Då är det med stor sannolikhet Bettan som hjälpt dig att få svar. – Jag trivs väldigt bra med mitt arbete. Jag jobbar med allt från att byta glödlampor till telefon- och besöksservice. Den ena dagen är inte den andra lik, och det roligaste är nog att träffa så många nya människor, säger Bettan. Bygget är i full gång, något som även märks av i receptionen. Fler personer ringer och har frågor om bygget. – I början var det mycket frågor om rivningar av fastigheter från personer som var intresserade av allt från inredning till buskar. Idag handlar det mest om sprängningar och besiktningar av fastigheter. Dessa frågor hanteras i huvudsak av våra byggledare som svarar så fort de kan, berättar Bettan. Projekt E4 Sundsvalls ambition att det ska vara lätt att få kontakt med projektet och att få information. Bettan har en viktig roll att ta hand om de ärenden som kommer in. – Jag trivs med att hjälpa andra och lösa problem. Jag gillar ordning och reda. Ordning och reda gäller det att ha, inte minst sedan vi flyttat kontoret till Skönsberg. – Att flytta ett projektkontor är inte ”bara”. Det kräver både tid, planering och en hel del tankeverksamhet. Den största utmaningen för mig har varit IT-frågorna.

060 125 125 www.sidsjohotell.se

Med flytten hamnade projektkontoret mitt i bygget med utsikt över bygget i Skönsberg och bron över Sundsvallsfjärden. - Att få delta i ett sådant här stort projekt gör man bara en gång i livet så det är spännande och utmanande. Det är väldigt annorlunda mot mina tidigare uppdrag i växel och som säljoch ekonomiassistent, avslutar Bettan som ska hem och assistera sin 17-årige son som mekar i garaget med sin Epa-traktor.


Shopping | Nöje

Äntligen Äntligen Äntligen

Nu är Giffarna på plats igen, där både ni och vi fotbollspubliken i Norrland, man som kvinna, hör hemma, i fotbollens finrum. ung som gammal. är Giffarna på platsigen, igen,där därbåde både ni ni och och vi fotbollspubliken i Norrland, man somsom kvinna, NuNu är Giffarna plats vi fotbollspubliken Norrland, man Vi vet attpådet är många av er som har följt Nu vill vi iuppmärksamma ochkvinna, hylla alla er hör hemma, i fotbollens finrum. ung som gammal. höross hemma, i fotbollens finrum. ung som gammal. sen den Allsvenska premiären 1965. Som som varit med oss längs vägen. Och era kepsar. Vi vet att det är många av er som har följt Nu vill vi uppmärksamma och hylla alla er Vi veti att det är många av skur, er som har följt och Nu vill vi uppmärksamma och hyllasåalla stått i ur och i 1965. medgång hetare än någonsin fyllerpå din oss senera denkepsar Allsvenska premiären Som som varitGiffarna med ossär längs vägen. Och era kepsar. ossisen den Allsvenska premiären 1965. Som som varit med oss längs vägen. Och era kepsar. motgång med ikärleken tilliGiffarna kepsgarderob samband med att på dudin köper ditt stått i era kepsar ur och skur, medgångsom och Giffarna är hetarei än någonsin så fyll stått i era kepsar ikärleken ur och skur, i medgång och Giffarna hetare än någonsin så fyll på din sällskap. Årskort. är Vi har laddat shoppen med den bästa ivärmande motgång med till Giffarna som kepsgarderob i samband med att du köper ditt i motgång med kärleken till Giffarna som kepsgarderob i samband med att du köper För osssällskap. symboliserar kepsen den trognasteÅrskort. tweed som Skottland har att den erbjuda. värmande Vi har laddat shoppen med bästa ditt värmande sällskap. Årskort. har laddat med den bästa För oss symboliserar kepsen den trognaste tweed somViSkottland harshoppen att erbjuda. För oss symboliserar kepsen den trognaste tweed som Skottland har att erbjuda. Köp ditt årskort, på med kepsen och Let’s gå!

Köp ditt årskort, på med kepsen och Let’s gå!

Köp ditt årskort, på med kepsen och Let’s gå!

PREMIÄR 31 MARS vs. KALMAR FF NORRPORTEN ARENA

PREMIÄR 31 MARS vs. KALMAR FF NORRPORTEN ARENA FRÅN

FRÅN

ÅRSKORT 1500 1500KRKR ÅRSKORT ÅRSKORT+1500 + TWEEDKEPS 1700 ÅRSKORT TWEEDKEPS KR KR ÅRSKORT KR 1700 FRÅN

FRÅN FRÅN

FRÅN

PREMIÄR 31 MARS vs. KALMAR FF NORRPORTEN ARENA

ÅRSKORT + TWEEDKEPS 1700 KR Biljettinfo och uppsnack premiären: www.gifsundsvall.se Biljettinfo och uppsnack införinför premiären: www.gifsundsvall.se

Biljettinfo och uppsnack inför premiären: www.gifsundsvall.se

19


20

Foto: Therése Ny

Shopping | Nöje


Shopping | Nöje

21

“Jag lyssnar mycket och det är oerhört viktigt att jag som coach inte har en färdig agenda innan jag möter en kund.”

thomas lundmark Mr. Pipeline har sadlat om mot nya utmaningar

För lite knappt två år sedan lyfte impressarion Thomas Lundmark på musikkepsen och tackade för sig efter 20 år som ansvarig för verksamheten på Pipeline i Sundsvall. Idag har han ett eget kontor vid Åkroken Science Park och jobbar som personlig coach. - Jag kände att jag ville gå vidare i livet med nya utmaningar, säger Thomas.

Under sin tid på Pipeline, där han mött många storheter inom artistbranschen, skaffade Thomas sig ett rejält nätverk av olika människor – från olika bakgrunder. - Lite förenklat kan man säga att jag omvandlat nätverket till kunder. Thomas Lundmark var impressario på Pipeline i två decennier, artistisk ledare med ekonomiskt ansvar. Men en dag tog liksom bensinen slut, han ville göra något annat, byta karriär. Idag, 53 år gammal driver han ”Thomas Lundmark Coaching” under parollen “Mera Frihet och kraft”. - Jag har olika kunder. Företag, organisationer och privatpersoner. De får hjälp med att utvecklas och kanske lösa akuta problem.

Thomas samtalar med sina kunder. Han försöker och se saker och ting från en annan synvinkel. Ofta är kunderna lite ”hemmablinda” har inte riktigt sett vad som är fel, och kanske framförallt, inte haft nycklarna till förändring. - Jag lyssnar mycket och det är oerhört viktigt att jag som coach inte har en färdig agenda innan jag möter en kund. Mycket handlar om att se positivt på saker och pumpa in lite självförtroende hos kunden. Han menar att det inte behöver röra sig om några märkvärdigheter. - Vid ett tillfälle på Pipeline skulle en artist uppträda. Precis innan han gick in på scenen önskade jag honom lycka till och sa ”du har allt som behövs”. Efteråt tackade han mig, de var precis de orden han behövde just då och han gjorde en kanonspelning. Thomas har många idéer på hur han ska utveckla sitt eget företag, hur han kan bli en än bättre coach. - Skulle gärna jobba med idrottslag, där finns en dynamik, men det gäller att få alla samlade mot en gemensamt mål. Intressant utmaning. Thomas möter många olika typer av kunder. Unga personer som inte riktigt

vet hur de ska vidare i karriären, småföretagare som har problem med styrningen av personalen. Efter varje uppdrag har Thomas en uppföljning med kunden. - Alla uppdrag är unika. Men som sagt, det gäller att lyssna ordentligt.

Snabba fakta Namn: Thomas Lundmark Ålder : 53 år Familj: Särbo Erica och hennes barn och egna barnen Iggy, Max och Ebbe. Intressen: Människan och samhällets utveckling, musik och idrott. Pipelines topp 3 spelningar: Hunters & Collectors (Aus), Krunch (Timrå) och New Model Army (Uk) Oerhört svårt att ta fram en topp 3, har sett 1000-tals band där. MÅNGA bra uppträdande!


22

Shopping | Nöje

Har du en Slant över?

DG2027B Dolce & Gabbana

LUXURIATOR STYLE 23 Luxuriator

MOSS LIPOW Moss Lipow

Brunt tonade med guldbåge och Dolce & Gabbana logon i diamanter på bågarna. Köper du dom här så är det fullt befogat att bära solglasögon inomhus!

Dekorerade med 132 handslipade diamanter med en total vikt av 3.45 karat. Såklart är bågarna gjorda i 18 karats guld. Vill man slippa betala över miljonen så är dessa ett helt ok val.

Som vanligt bjuder vi på ett riktigt budgetallternativ. Ett par retrobågar gjorda av struts och alligatorskinn. Det finns vissa dagar då man inte vill sticka ut så mycket...då passar dom här perfekt!

Pris: 2.646.900:-

Pris: 448.500:-

Pris: 26.200:-

Prisvärda resor från en hållplats nära dig! Du hittar alltid våra lägsta priser på www.ybuss.se


Shopping | Nöje

23

Sundsvalls 4-6 maj 2012

Mässans 4 områden: Fest & Bröllop - Allt inom festligheter från styling till hotell, musik och artister, bröllopstältet

och mat & dryck från både lokalt hantverk till nationella succéer. Här finner du också stora kvalitetsmärken som Kosta Boda. Modevisningar i tre olika kategorier äger rum på scenen under dagarna.

Hem & Inredning -

Maria Montazami Collection, Ulrica Mässings med Port House och Butik Anneli inspirerar, samt att du hittar allt du behöver för hemmet - från gardiner till garageportar.

Hälsa & Skönhet - Wrapping, seminarier och annat för kropp och själ. Bland utställare finns både råd, tips och förevisningar av olika metoder och produkter live! Vad vågar du testa? Fritid & Trädgård -

Vårinspiration, aktiviteter och campingliv. Hur planterar jag buskarna bäst, vilka skor är att rekommendera för fjällvandring eller varför måste man ha fiskekort? Många frågor får svar på mässans aktivaste område! Modeshow med vårens nyheter!

Boka din plats redan nu!

info@sundsvallsvarmassa.se • www.sundsvallsvarmassa.se


24

Shopping | Nöje

en Favorit Skiva Utvald av Kate Almroth Kate är ett välkänt ansikte för de flesta i Sundsvall. Hon har länge varit en drivande kraft när det gäller att värna om Stenstan genom sitt arbete som stadskärneledare på Stenstan i Sundsvall AB. Nu återfinns den levnadsglada, tidigare New York-bon, på det nystartade Näringslivsbolaget. Närmast är det Nationaldagen som planeras parallellt med uppbyggandet av Stenstan Visitor Center.

r.e.M - Out of time

det är min favorit för att... jag lyssnade på den jättemycket under sena 80-talet. Den är en glädjeinjektion som påminner mig av den kraft och frihet jag kände när jag som ny körkortsinnehavare körde en Camero Z28 på en solig sommardag med fönstrena nervevade och musiken spelandes på högsta volym. Jag minns att jag var på väg mot stranden på en underbart vacker dag!

Första gången jag hörde den var... jag tror jag hörde den för första gången på en high school fest vi hade hemma hos min dåvarande pojkvän. Vi lyssnade troligtvis på både den och Steve Winwoods “Back in the High Life” som också gick varm den tiden i mitt liv.

ett bra tillfälle att spela den är... i dom flesta lägen vare sig man kör bil eller bara vill njuta av musiken i största allmänhet.

den bästa låten på skivan är... Shiny happy people som gör mig såå glad!

tering Lunch• • Cater ingmöten Ca h Lunc Privata fester • Frukostmö ten terret•agFrsevukenost Privata fesFö t

Företagsevent

Camillas kök & ning prkov& milsllavin Gami s kö Ca

Gamils vinprovning

inomatfabriken.se fd. Vin & Sprits lokaler • katarina.lindholm@v n.se brike matfa .vino www • 26 45 28 070-5

fd. Vin & Sprits lokaler • katarina.lindholm@vinomatfabriken.se 070-528 45 26 • www.vinomatfabriken.se


25

Shopping | Nöje

nÅGot att läSa Svikaren

Albert Bonniers Förlag

Katarina Wennstam Våld och intolerans i sportens värld. Det rör sig helt klart om hämnd. För att fotbollsspelaren Sebastian Lilja vänt sin egen klubb ryggen och skrivit på för konkurrenten. Jävla Bajenfitta! Du ska dö! Du pissade på oss! Sebastian Lilja fick sitt sista år i livet förstört av anonyma hot. Men det gör å andra sidan saken ganska enkel för kriminalinspektör Charlotta Lugn. Det är naturligtvis en urspårad supporter som huggit kniven i Liljas kropp över sjuttio gånger.

Tisdag-Fredag 16.00-19.00

Men det är något som inte stämmer. Nya fakta kommer fram under utredningen som pekar i en helt annan riktning. Inte på en anonym våldsverkare utan någon som stått Sebastian Lilja nära. Väldigt nära. Katarina Wennstams skakande skildring av våld och intolerans i sportens värld. En sund själ i en död kropp.

nÅGot att Se kvarteret Skatan reser till laholm Mikael Syrén

Vanna Rosenberg, Johan Glans, Rachel Mohlin, David Batra

Tv-serien ”Kvarteret Skatan” gör långfilm och reser till Laholm på semester.? Resultatet blir inte helt lyckat. Det är erkänt besvärligt att gå från korta skojiga sketcher till långfilm. Så även denna gång. Vi får träffa bekanta ansikten för oss som följt Batra, Glans & Co på tv tidigare. Denna gång är paret Magnus och Frida på väg på en utlandssemester och singeln Jenny planerar en semester med sin nye rike norske pojkvän. Detta lämnar Ulf helt ensam, då bestämmer han sig för att ljuga ihop en historia som tvingar de fyra vännerna att tillsammans resa till Laholm.

Det enda tryckeri du behöver!

Gilla oss på Facebook

Klökanvägen 8 • 060-64 14 50 • www.tryckeribolaget.com

Kolla in vår uppdaterade hemsida!


26

Foto: Therése Ny

Shopping | Nöje


Shopping | Nöje

27

“Vi är personliga och ger bra service, vi får mycket frågor av kunderna och det är roligt att ge tips och råd med allt från blommor till val av tapeter.”

M Å

ADENS

R M Å

A

Ä FF

l & Co

E

Svägerskor med öga för inredningsdetaljer I varje kommande nummer av Lattityd gör vi nu ett litet ”nedslag” hos ett småföretag, det kan handla om någon tillverkning eller en butik som kanske inte förekommer i spalterna varje dag. Först ut blir inredningsbutiken L & Co

För ett knappt år sedan öppnade svägerskorna Camilla Wahlberg och Linn Norberg inredningsbutiken L & Co på nedre Storgatan i Sundsvall. Här återfinns det mesta när det gäller inredning för hem & trädgård eller balkong, snittblommor & krukväxter, ute- och innemöbler. - Vi trivs jättebra och har redan fått en bred kundkrets, både från företag och privatpersoner som vill ha hjälp med sitt företag, hem eller trädgård, säger duon. Bland annat har de en del hotell som kunder, hotell som vill skapa en mysig stämning för sina gäster. Och det är här L & Co kommer in i bilden. - Vi levererar snittblommor och arrangemang och inredningsdetaljer, och om något speciellt efterfrågas så beställer vi hem.

Hur får ni era idéer? - Vi är två väldigt kreativa tjejer som har öga och känsla och utbildning för allt inom färg och form, vi åker på inredning & trädgårdsmässor runt om i Sverige. Intresset för inredning och framförallt trädgård har överhuvudtaget ökat på senare år. Till det har tv bidragit en hel del, det finns många härliga inredningsoch trädgårdsprogram idag, och folk gillar verkligen att se på dem, menar Camilla. L & Co är en nischbutik, precis en sådan som kommunen efterfrågar i Stenstan för att möta konkurrensen från Birsta. - Vi är personliga och ger bra service, vi får mycket frågor av kunderna och det är roligt att ge tips och råd med allt från blommor till val av tapeter. Idag har också nedre Storgatan öppnats för trafik igen – efter många politiska turer. - Det har betytt en hel del för oss, kunderna har lättare för att komma till oss och handla. För L & Co handlar det om olika säsonger under ett år. På våren ska det fixas både inne och ute i trädgårdar och på balkonger.

- På hösten handlar det mycket om innemiljön, lampor, textilier, ljus och lyktor, folk vill ha det mysigt när mörkret tilltar. Har ni många konkurrenter i Sundsvall? - Det finns bara kollegor, vi tror mer på samarbete än motarbete! Camilla och Linn får många specialbeställningar, allt från att dekorera vid mässor, bröllop, födelsedagar och begravningar. Till att inreda hos privatpersoner & företag. - Vi har utvalda produkter, vi vill gärna vara lite unika inför kunder. Unika är också Linn och Camilla. Det är inte alltid som två svägerskor och bästa vänner sen många år har en butik ihop.

l & Co Butiken hittar du på Storgatan 2. Du hittar dem även på Facebook www.facebook.com/lochCo


28

Shopping | Nöje

LAGA MAT HOS OSS!

CATERING

Ni och våra kockar en perfekt kombination. BRÖLLOP | CATERING | KICK-OFF | EVENTS

Bröllop • Examen • Fester Kontakta oss för menyförslag 070-577 57 80

tel. 060-12 99 60 | 070-355 99 60

Köpmangatan 29 • 060-12 39 36

Sundsvalls största delikatessbutik!

or av l. gs mass rna trän erade livsmede På hyllo c u d ro p t , g lig n a u småsk lt, hon , bröd, sy ycket mer. Ex. saft r och m e d la e marm

Presentförpackningar i olika storlekar.

Välfylld ky korvar o ldisk med sma krika ost ch fisk. ar,

Unna dig en god bit ost från vår välfyllda kyldisk. Vi har kända ostar som Boltjärn blå från Strömmens och många fina ostar från Åsberget, vad sägs om en bit Rocka Fett eller Blå Astrid?

Svenskt och småskaligt producerat. Här hittar du också presenten med lokal anknytning. Fina presentförpackningar i alla prisklasser.

Boka provsmakning!

! n e m m o k l ä V

Vi dukar gärna fram provsmakning av ostar, korvar och annat gott till grupper. Ring eller maila så anpassar vi något för just er!

Öppet varje dag kl. 11-17

Handelsgård Vinfabriken, Norra Berget | Tel. 070-676 16 89 | www.smakrummet.se


a g i l n Perso r e t n prese Shopping | Nöje

29

FEN F O K C I K • N E T ES STUDENTEN • F nat: n a d n la b r a r e Vi grav P r is e r & r e lj a d e M • Ö l/ V in g la s m.m r a g in lr e k c y N Ip h o n e s k a l •

! n i n e m m o k l ä V

Butik: 060-15 45 37 Tommy: 070-394 17 46 Robert: 070-674 45 68 Rådhusgatan 39A, 852 32 Sundsvall


30

Shopping | Nöje

Norra Brunn

Ständut Blakk Aveny 24 Mars

Stadshuset 23 Mars

Sveriges mest originella och roligaste partyshowband, med nära 2000 spelningar bakom sig! Show- och partybandet som inte liknar något annat. Fullt ös, party, musik och komik i en härlig blandning. Vi garanterar att ingen kan sitta still när Ständut Blakk kör igång! Ständut Blakk står på Avenys scen, entréplan.

Norra brunn Comedy Club är tillbaka i stan. Du kan välja mellan att antingen se showen tillsammans med en 2rätters middag i spegelsalen. Eller endast se showen utan maten. Pris: Show 225:- • Supé + Show: 445:-

Parneviks Gubbröra Tonhallen 24 Mars

Mästaren är tillbaka! Bosse Parnevik kommer till Norrland med sin Guldmaskbelönade memoarföreställning “Parneviks Gubbröra” Recensionerna efter premiären 2007 på Maximteatern i Stockholm var översvallande: “genuint roligt att återse imitationens mästare” DN, “Intimt och underbart värmande” “hysteriskt roligt” Expressen, “ett par timmars underhållningshistoria av en proffsig showman” Aftonbladet. Nu kombinerar Bosse Parnevik återigen det bästa av allt i ett sista scenparty, en avskedsföreställning i Tonhallen i Sundsvall lördagen den 24 mars kl 15.00 och 19.00. Pris: 380:-

Vad är konstChristian Beijer Folkets PArk 29 Mars

Christian Beijer är lika intressant och spännande som föreläsare som han är som konstnär. Här sticker han ut hakan och undrar “Vad är konst?” Pris: Ord. 150:- • Medlemmar 100:-


Shopping | Nöje

toP CatS

StadSHuSet 30 Mars Torsbykillarna i Top Cats har gjort storstilad entre och presenterat sig i melodifestivalen med låten “Baby Doll”. Från delfinal, via andra chansen, fram till den stora finalen i Globen.

31

den SvenSka BjörnStaMMen StadSHuSet 31 Mars Den Svenska Björnstammen är det kreativa kollektivet som för två år sedan flyttade från Norrköpings Konsthall, ut till den lilla stuga i skogen som fått agera bandets bostad och verkstad för skapandet. Men de flesta känner dem som bandet bakom en av årets bästa singlar. Ingen har väl kunnat missa den trefaldigt platinacertiferade “Vart jag mig i världen vänder”. Pris: Ordinarie 170:-

Pris: 145:-

jakten PÅ den FörSvunna Staden FiliP & Fredrik tonHallen 14 April

MaSkinen

Nu ger sig Sveriges mest produktiva tv-duo för första gången ut på vägarna med en halsbrytande och tankeväckande humorshow, där ingen kväll blir den andra lik. Det här är skräddarsydd underhållning där Filip och Fredrik - tillsammans med den lokala publiken - försöker mejsla fram det unika med just den stad de befinner sig i. Överraskningarna och skratten blir många och igenkänningen stor när denna ambulerande hyllningssång når din stad.

Frej Larsson och Herbert Munkhammar, eller Maskinen som de kallar sig tillsammans banade väg för en ny svensk elektroscen. Med en stadig bas i grunden, sitt orädda genremixande och en total kontroll över det svenska språket

Pris: Ordinarie 280:- • Balkong 300:-

Pris: Ordinarie 225:-

StadSHuSet 13 April


KASINOKVÄLL LÄr KÄNNA dItt KASINO En spännande helkväll innehållandes kasinovisning, en tvårätters middag och spelintroduktion. Givetvis ingår entrén i paketpriset på 265 kronor. Boka dina platser på 060-14 11 50. Varje tisdag och onsdag hela våren.

VOCAL WEdNESdAY SjuNg SOm dE bÄStA mEd dE bÄStA Lokala sångtalanger äger scenen med hjälp från proffsen. 20.30-22.30 i Lighthouse Lounge, utvalda onsdagar under våren. Se www.casinocosmopol.se för mer information.

Casino Cosmopol Sundsvall, Casinoparken 1, 852 29 Sundsvall Öppettider: Alla dagar 12-03 | Entréavgift: 30 kronor | Åldersgräns: 20 år Samtliga gäster registreras och fotograferas. Ta med godkänd fotolegitimation

Lattityd nr 2 2012  

Citytidning i sundsvall med Sport & Fritid och Shopping & Nöje.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you