Page 1

SUNDSVALLS MAGAZINE • NR.2 2013

Spa City Break

Kom in i en ny värld. En kurort mitt i Sundsvall

Njurunda SK

Breddklubben som fostrat stjärnor som Modin och Zäta.

Lattityd träffar

ANITA ÖBERG

Näringslivsbolagets Vd om hur hon vill stärka näringslivet i Sundsvall. Provkör El & Gasbilar • Billjudstävling med AVD Sök till Solo 2013 • Tivoli • Barnhall • Modevisning Ca 150 utställare inom: Hem & inredning • Hälsa & skönhet Jakt, fiske, fritid & vildmark • Fest & bröllop.

Följ oss på www.sundsvallsvarmassa.se

Sundsvalls 26-28 APRIL


VÄLKOMMEN TILL

VI ÄR SPECIALISTER PÅ VOLKSWAGEN TRANSPORTBILAR

Vi förstår våra kunder... därför har vi på Team Transportbilar egna specialutbildade: Transportbilsmekaniker (6 st) som bara jobbar med VW Transportbilar. Servicerådgivare (2 st) som bara jobbar med VW Transportbilar.

Vikariebil

Specialiserade säljare (2 st) som bara jobbar med VW Transportbilar.

Transportbilar är ofta en viktig del för företagets verksamhet eller så är det transportbilen som ger intäkten i företaget. En transportbil som står still betyder förlorade inkomster och skapar irritation hos kunden.

Vår uppgift är att du som kund ska få den bästa och den mest professionella servicen hos oss. Välkommen in! Boka service på 060- 64 64 49

Det vet vi på Berners Team Transportbilar, därför har vi 4 Vikariebilar som ger dig som kund möjlighet att utföra dina uppdrag även när din bil är på service hos oss. Självklart är det kostnadsfritt för dig som kund hos oss.

10 ST

FÖRST TILL KVARN!

Månadens klipp! Volkswagen Caddy 30 Edition 4MOTION 110 hk

Utrsutning: Aktivt kolfilter, Luftkonditionering, AC, Handsfack med lucka och kyla, AUX-uttag Höj & sänkbart förarsäte, Radio RCD 310, Farthållare, Parkeringsvärmare tidur & fjärr Färddator, Fast drag ink Trailer Stability Assist m.m.

JUST NU BJUDER VI PÅ: Frontbåge med 2 st extraljus (värde 11.900 kr exkl. moms)

Leasing fr. 2.790 kr /mån exkl. moms* Bränsleförbrukning bl körning från 4,9 l/100 km (129 g CO2/km). *Berners Finans Leasing 20 % första förhöjd leasingavgift och 40% restvärde, löptid 36 mån. Rörlig ränta med Stibor 90 dagars. Teckna dessutom förmånlig försäkring och serviceavtal, allt på samma faktura.

Bilen på bilden kan skilja ifrån den annonserade.

Transportbilar

2

Sundsvalls Magazine Stefan Svanholm 060-64 64 22 stefan.svanholm@berners.se | Mikael Bertlin 060-64 64 32 mikael.bertlin@berners.se ÖPPETTIDER: Försäljning Mån - Fre 08.00 - 17.00 • Verkstad Mån - Fre 07.00 - 16.00


Ansvarig utgivare: Bo Jakobsson bossejakobsson@live.se Produktion: Niklas Edin, EdToni Design niklas@edtoni.com

Annonsförsäljning: Bo Jakobsson 070-359 35 26

Omslagsbild: Therése Ny Tryck: Tryckeribolaget

Med våren i sikte... För den idrottsintresserade är det julafton nästan varje dag just nu. Granlo, Dragons och Timrå är mitt inne i spännande slutspel och rafflande kvalserie. För Giffarna är det uppstart inför den nya säsongen som gäller. Jag ska inte ge mig på att spekulera hur det går, är inte någon höjdare på att sia. Jag är för mycket patriot för att se några brister hos det “egna” laget. Det mest spännande och det som verkligen börjar reta människor i och omkring staden är frågan om citys framtid. Nu med den nya organisationen som man sjösatt med en handelsutvecklare som kapten på båten måste något konkret hända för att stenstaden ska blomstra.

Våren! Äntligen börjar den så sakta smyga sig på. Ljusare dagar, snön smälter bort och temperaturen stiger.

Kvalserieångest. Usch vad det är jobbigt för nerverna att i år igen behöva se Timrå IK kämpa för sin överlevnad i Elitserien. Men jag tror på dom...kämpa TIK!

Fråga “Lille Bo”

Ingen fråga är för liten för “Lille Bo”, skriv in din fråga på vår Facebooksida. Hej Bosse! Efter VM-månaden på SVT med alpint, skidskytte och längåkning så undrar jag hur lång “en liten meter” är? Skiljer den sig mycket från en “vanlig” meter? Svar: Det var en dum fråga. Det hörs väl ganska tydligt att “en liten meter” inte är fullt lika stor som en “vanlig” meter. Framförallt inom längdåkningen så kan “en liten meter” vara mycket avgörande.

Innehåll

4 Spa City Break 6 Njurunda SK 8 Mer än bara trav 10 Ulf Carlsson 12 Gambrinus 14 Anita Öberg 18 IFK Sundsvall 20 “Hästtjejer är tuffa grejer” 22 Hallå där - Anna Frisk 26 Arena Restaurangen 28 Härnö Brenneri

Tålamodet tryter. Det är påringningar var och varannan dag från uppretade människor som spyr galla över hur man hanterar city. Jag tycker att det är bra att man NU verkligen försöker att sätta en tydligt fungerande organisation som kan förvalta de krav som allmänheten nu ställer på alla och envar. Den nya look som Gatufesten får ser väldigt intressant ut. En mer “mingel” och familjevänlig festival än på länge. Kejsarens nya kläder, på förhand väl värda att bära! Bosse Jakobsson, Ansvarig Utgivare

6

4

En kurort mitt i Sundsvall.

En breddklubb med stjärnglans.

10

Välkommen till Bergsåkers travbana.

Ulf från Trafikverket ger en statusrapport. En klassiker återuppstår.

Lattityd träffar Vd´n för Näringslivsbolaget.

26

14

Långt från fornstora dagar. Krönika från Lasse Gradin.

Vi kollar läget med Vd´n för Gatufest.

28

Sundsvalls nya festvåning?

Världens nordligaste ginbränneri.

Sundsvalls Magazine

3


Välkommen till Spa City Break

En kurort mitt i Sun Det är som att komma in i en helt ny värld. Från ett larmande stenstan i Sundsvall till lugnet och friden på Spa Maskrosen & Anna Forsberg Frisörer under koncetpnamnet Spa City Break.

Susanne Marklund som är ansvarig för spa-delen har i princip under hela sitt liv strävat efter ett välbefinnande – att må bra helt enkelt. Susanne har en stor, bred och djup erfarenhet av att bedriva spa och hudvårdsalong. 4

Tidigare drev hon en spaanläggning på Södra berget. Men hon var inte riktigt nöjd. - Södra blev mer en badanläggning och med mycket stoj under helgerna. Och det vart inte den riktiga spa och salongkänslan med återkommande kunder som vi lyckats skapa här. Det var väl ett av skälen att Susanne sålde och sökte något som mer passade in i hennes filosofi. Sedan Anna visat intresse att utveckla sin salong så började de söka perfekta lokalerna.

Sundsvalls Magazine

Här kan man få ett helhetsgrepp när det gäller hud- och hårvård. Allt i en avspänd miljö som kan få den mest jäktade person att gå ner i varv, att ta det lugnt och bara tänka på sig själv. - När kroppen mår bra kan själen flyga, säger Susanne och Anna Hon lever som hon lär. När hon själv är ledig stänger hon av mobiltelefonen, om det nu inte är något absolut hyperviktigt samtal som väntar. - Jag brukar säga till min personal att börjar det brinna

ska ni inte ringa mig, ni ska ringa brandkåren. Själva spa-lokalen är en mindre dröm med lampor, mosaiklädda bassänger, ångbad, tvagning, kurbad och olika behandlingsrum. Eldar brinner i betongslyktor och det luktar himmelskt. Det finns nedsänkta sittgrupper där man kan samla ihop sina tankar. Just nedsänkningen av sittgruppen i golvet var en tanke som blev verklighet genom inredaren Regina Bengtdotter.


Foto: Therése Ny

ndsvall Inne på SpaHamamContinental som spa-avdelnigen kallas är även anpassad för grupper som kan hyra exklusivt. - De konferenser som vi haft i just den här miljön har varit väldigt lyckade. Man kan kombinera med olika behandlingar, mat och dryck. Vilket har varit uppskattat. menar Susanne. - Här får vi också en helt annan kvalité på spaavdelningen mot privatpersoner. Entrén till spa är till för våra behandlingsgäster. På det sättet begränsas antalet personer och att stillheten

befinner sig under hela besöket, fortsätter Susanne Nu är det inte bara spa och hudvård på SpaCityBreak. Anna Forsberg med sina frisörer sköter allt som har med hårvård att göra. - Den unika kombinationen gör ju att jag får nya kunder som besöker vårt spa – men de flesta är våra trogna kunder, säger Anna.

-Att göra en heldag här är på SpaCityBreak är väldigt uppskattat. Vi specialsyr dagen för en person eller för hela sällskap, säger Susanne och Anna.

Hon har lång erfarenhet av yrket – Annas och hennes frisörers mål är att alla ska känna sig hemma i en proffisionell miljö Sundsvalls Magazine

5


“Vår ambition är att bedriva en breddsport där alla får vara med och jag tycker att vi gör det bra”

Njurunda SK EN BREDDKLUBB MED STJÄRNGLANS Istiden. Inte den där för tusentals år sedan, den som tryckte ner hela Norrlandskusten i skoskaften, utan den istid som erbjuds i Modin & Zetterberg Hallen – den är nyckeln till att Njurunda SK har fostrat flera ishockeystjärnor. - Det finns få föreningar i Sverige som erbjuder så mycket friåkning som vi, säger föreningens ordförande Jane Bredberg.

Det är också precis så hon vill ha det. För Njurunda SK är ingen förening som satsar mot Elitserien – A-laget fick under året ihop rätt beskedliga 24 poäng på 40 matcher och kom sist i såväl grund- som fortsättningsserien i division 1B. Men i NSK är det undomsverksamheten och bredden som betyder mest – i såväl fotboll som ishockey. Ordförande Bredberg pratar om att låta alla få spela på sin nivå – att låta barn som behöver kliva upp eller ner en årskull ska få göra det. - Vår ambition är att bedriva en breddsport där alla får vara med och jag tycker att vi gör det bra. Vi har bra ledare som

ser barnen som individer, men vi kan samtidigt bli ännu bättre, slipa på diamanten lite till, säger Jane Bredberg. En diamant som redan är ganska skarp i konturerna – åtminstone om man ska se till vilka spelare klubben fostrat sedan tidigare. Stanley Cup-mästarna Fredrik Modin och Henrik Zetterberg och regerande svenska mästaren med Brynäs, Sebastian Lauritzen, är bara några framgångsrika spelare som tagit sina första skär mot stjärnorna i NSK:s ungdomsverksamhet. De två förstnämndas framgångar gjorde också att ishallen år 2008 bytte namn till just Modin & Zetterberg Hallen.

SPELARE FOSTRADE I NSK Erik Gustafsson Philadelphia Flyers Sebastian Lauritzen Brynäs Mathias Månsson Aalborg Erica Udén Johansson Quinnipac Bobcats Henrik Zetterberg Detroit Red Wings Fredrik Modin Slutat

6

Sundsvalls Magazine

I och kring den händer just nu en hel del. Som en följd av E4-bygget kommer klubben att anlägga en ny fotbollsplan. Inomhus har fyra nya omklädningsrum har nyss tagits i bruk – och senare i år hoppas Jane Bredberg att man ska kunna bygga en ny cafeteria. Där får inte Henrik Zetterberg eller någon annan chansen att fika om de tittar in i sommar. Och chansen att de gör det är ganska stor. För oavsett om hemstäderna nu heter Detroit, Hamden eller Gävle så har spelarna inte glömt sin moderklubb. - De bidrar på flera sätt. Jag vill inte gå in på exakt hur, men jag vet att föreningen ligger

dem varmt om hjärtat, säger Jane Bredberg, och fortsätter: - Ett exempel är vår hockeyskola på somrarna där de brukar finnas med på isen, men deras största bidrag är att vara förebilder för våra barn och ungdomar. Förebilder som hjälper klubbens alla ledare med att göra istiden i Njurunda SK till en sådan som inte trycker ner och tynger – utan som tvärtom ska lyfta spelare så långt de förmår. Några landar kanske i A-laget, andra i något ungdomslag. Och vissa – eller om man så vill, ovanligt många – tar inte mark förrän de nått den stora ishockeyvärlden. Mattias Denkert


Foto: NSK


Offensiva Bergsåker Mycket nytt på gång för Bergsåkers Travet Nu går Bergsåkers travbana på offensiven. Ny teknik i alla dess former, unik information till spelarna och en vänligare framtoning till alla besökare är framtidens lösen. - Vi försöker nå alla målgrupper, inte minst de yngre, säger marknads-chefen Kenneth Eriksson. Liksom alla andra arenaidrotter i landet har Bergsåkers travbana hård konkurrens om ubuden. Idag är det alltid något sportevenemang på Tv:n. Allt från Champions League till elitserien. - Det finns helt klart mer att välja på och det gäller för oss på Bergsåker att hänga med i utvecklingen. Vi kommer och har graderat upp tekniken bla WIFI med 17 accesspunkter på publiksidan, så du kan surfa in på vår hemsida som bla TV4 utsåg till Sveriges bästa travhemsida. Du kan använda vår nya app som laddas ner gratis med de senaste nyheterna, tips och erbjudande. Varför inte gå in på vår Facebook-sida och få de absolut hetaste stalltipsen, när du sitter på publikplats. Vi har också startat upp Bergsåkers Ronden, ett samarbete med Sundsvalls Musikradio 89.7, där vår travguru Börje Andersson, på torsdagar kl. 16-17 bjuder in kuskar, tränare och andra intressanta personer och pratar om veckans tävlingar, tips och annat intressant från travet, säger Kenneth Eriksson, marknadschef på Bergsåker sedan två år tillbaka. Han trivs på sin post – och han ser stor utmaningar, för sig själv och för banan. - Vi har mycket på gång, vi ska bilda en referensgrupp för de yngre där de ska få lägga fram sina förslag på hur verksamheten kan bli bättre, det bli specialkvällar tex tjejkväll där de får äta gott, se modeuppvisningar, föreläsningar om hälsa 8

Sundsvalls Magazine

och kroppsvård m.m. De får information om hur själva spelet går till, exempelvis hur man läser ett travprogram. Rundturer inne på stallbacken kommer att finnas, under namnet ”Backstage på Bergsåker”. - Vi satsar också hårt på olika former av information om spelet, exklusiv information som du bara kan få tillgång till om du befinner dig live på Bergsåkersbanan. - Bergsåker är landets fjärde största bana och den placeringen, positionen, kommer de nog att behålla även i fortsättningen. Det stora affischnamnet är Sundsvall Open Trot. Ett av landets absolut förnämsta travarrangemang som drar omkring 25 000 besökare två dagar i augusti varje år. - Ja vi är glada och stolta över Sundsvall Open Trot, den finns i nog med i medvetandet för alla som gillar trav säger Kenneth. För företagen finns också många möjligheter att marknadsföra sig genom Bergsåker. De kan köpa en hel travkväll med exponering, eller köpa ett V75-lopp under V75EXPO. De kan hyra en loge med värd och “All Inclusive”. Bergsåker kan som första travbanan i Sverige erbjuda LED exponering på 50 meter LEDskyltar som står på innerplan. - Vi har ca 1.2 miljoner TV-tittare plus live-sändningar och ATGombud under V75 och V65, så det är en unik möjlighet för företag som vill synas i riks TV. På Bergsåker, Möjlighetens Arena finns det många möjligheter. Och absolut bäst njuter man av travsporten live, när man är på plats på banan och får den där riktiga närvarokänslan. Väl på plats kan man utnyttja tekniken för att hålla sig informerad, genom travappar, Facebook och direktrapportering. Allt detta under vänliga former. För hela familjen.


Möjligheternas Arena Möjligheternas Arena

All Inclusive Inclusive Egen Travdag Travdag EXPO EXPO Banners Banners Mässor Sveriges bästa Sveriges bästa Travhemsida Travhemsida

För mer information För mer information Kontakta Kenneth Eriksson Kontakta Kenneth Eriksson 060-66 96 79, 070-100 19 19 060-66 96 79, 070-100 19 19

Sundsvalls Magazine

9


KRÖNIKA - ULF CARLSSON

Moderna milstolpar i E4-projektet I över 350 år har milstolpar, eller milstenar, funnits längs våra vägar. Men då en mil i det kuperade Hälsingland kunde vara tre gånger kortare än en mil på västgötaslätten fanns ett mått av osäkerhet i systemet. Idag har de gamla stolparna sedan tjänat ut. Uttrycket används istället mer bildligt, till exempel för olika delmål i vägprojekt. Men även moderna milstolpar passeras lite oregelbundet, något 2013 blir ett bra exempel på då vi under det kommande året kommer ta många viktiga steg mot den färdiga vägen. Bland annat inleds våra järnvägsarbeten, många broar kommer stå klara och delar av sträckan börjar asfalteras. Det här året blir alltså något av ett milstolparnas år för E4 Sundsvall. Men redan nu, halvvägs inne i byggskedet, har mycket hänt. Mer än de flesta kanske inser. På vår hemsida finns en film som visar ett axplock av händelser från 2012, se den gärna. Om förra vintern var idealisk ur ett vägbyggarperspektiv har årets vinter varit mer tålamodsprövande. Mycket snö, tidvis riktigt kallt och dessutom ofta blåsigt är inte väderlekar som står högst på önskelistan. Men nu går vi mot ljusare tider. Hur härligt det än är dröjer det ändå lite innan byggarna kan dra full nytta av värmen och ljuset. Först väntar en tid av snösmältning och tjälade marker som töar vilket gör allt arbete tyngre, blötare och skitigare för både personal och maskiner. Men visst gör ljus och värme skillnad redan nu. Framförallt om man tänker på de som under vintern arbetat vid brobyggena med att till exempel svetsa, bygga formar och armera. När det gäller en milstolpe som många ser fram emot, lyften av de upp till 170 meter långa och 2500 ton tunga brospannen, ska Sundsvalls kommun att skapa en utsiktsplats nere vid södra kajen. Härifrån kan man följa arbetet på fjärden på första parkett. Jag tror att utsiktsplatsen har alla förutsättningar att bli ett populärt utflyktsmål i sommar. Med den får också vi ett bra komplement till vår visningslokal för att möta det stora intresse som finns kring arbetet med nya E4 i allmänhet, och bron över sundsvallsfjärden i synnerhet. Tyvärr innebär flera av dessa milstolpar, som måste passeras, att det även 2013 blir en hel del trafikstörningar. Följ oss på vägen mot en ny väg via vår hemsida, trafikverket.se/e4sundsvall, där vi bland annat har webbkameror, byggdagböcker och aktuell trafikinformation. Eller så tittar du in i vår visningslokal på Björneborgsgatan 41. Normalt har vi öppet tisdagar 13-18. Ulf Carlsson Kommunikationsansvarig E4 Sundsvall

10

Sundsvalls Magazine


DENNA SIDA ÄR EN ANNONS

Projektaktuellt våren 2013

E4 Sundsvall

010-123 90 50 0771-24 24 24 trafikverket.se/e4sundsvall

Nyhetsbrev Den 15 mars delades årets första nyhetsbrev från Trafikverket E4 Sundsvall ut till alla hushåll i Sundsvall. I nyhetsbrevet kan du bland annat läsa om test av livräddare och om spännande sprängningsarbeten i höjd med Kubal. Om du har missat nyhetsbrev så kan du höra av dig till oss på projektkontoret så skickar vi ett nytt!

Trafikinformation Även under 2013 påverkar projektet trafiksituationen i Sundsvall. På projektets hemsida har vi samlat information om vilka vägar som påverkas. Här finns även webbkameror som följer trafiksituationen på E4. Skanna av QR-koden här nedan så kommer du direkt till vår Trafikinformationssida.

2013 blir milstolparnas år för E4 Sundsvall Följ E4-projektet Det enklaste och bästa sättet att följa vad som händer i E4projektet är via vår hemsida. Här hittar du bland annat aktuell områdesinformation för Njurunda, Nolby, Bredsand, Skönsmon och Skönsberg.

trafikverket.se/e4sundsvall

Information om sprängningsarbeten Få dagsaktuell information om våra sprängningar via mobilsvar:

För Skönsberg/Haga ring: 072-560 95 59 För Myre-Skönsmon ring: 070-277 52 11 Observera att tiderna som ges är cirkatider med reservation för ändringar.

När vi nu skriver 2013 i kalendrarna är vi halvvägs in i projekt E4 Sundsvall. En sju minuter lång film med ett axplock av händelser från 2012 finns på projektets hemsida. Byggproduktionen pågår i stort sett längs hela den 20 kilometer långa vägsträckningen. Åtta av våra 33 broar har gjutits, och på ytterligare 16 har arbetet inletts.

Cirka 1 miljon kubikmeter berg har sprängts och krossats, i runda tal har två mil nya ledningar och dräneringsrör grävts ner och som mest har nästan 1000 personer varit delaktiga i bygget. Några av de milstolpar som vi i projektet, och säkert både närboende och trafikanter, ser fram emot under 2013 är: • Beläggningsarbetet startar på sträckan Myre-Skönsmon. • Arbetet med att flytta järnvägen söder om Fridhemsgatan inleds.

• Den 400 meter långa bron över Ljungan gjuts ovanpå de stållådor som skjutits ut över älven. • Sprängingsarbetet avslutas förbi Haga och Skönsberg. • Bron från Medborgargatan över till Trafikgatan byggs. • Den nya Skönsbergsbron byggs. • Trafikplats Skönsmon tas delvis i trafik. • Brospannen för bron över sundsvallsfjärden lyfts på plats.

Tips på hur du undviker trafikstörningar Vad som är bäst resväg i Sundsvall under byggtiden kommer variera utifrån resmål, tid på dygnet

Välj om möjligt en annan väg så du inte behöver passera eller resa via E4.

och vilket byggskede som pågår. Men du som reser i Sundsvall kan genom egna vägval bidra till att

Undvik att resa vid rusningstid morgon och eftermiddag om du inte behöver.

Har du möjlighet att åka kollektivt, så gör gärna det. Färre bilar = kortare köer.

effekterna av störningarna under byggtiden lindras. Här är några enkla tips som hjälper dig på vägen.

Att samåka är ett annat sätt att minska trängseln på vägarna.

För kortare avstånd är cykla eller promenera utmärkta alternativ.

Sundsvalls Magazine

11


Gammal klassiker återuppstår

Gambrinus är tillbaka Inom kort kommer Sundsvall att berikas med ytterligare en ny krog. Och det handlar om en ”nygammal” sådan. Nämligen Gambrinushallen – som återuppstår i stenstan i samma gamla ärevördiga lokal.

Bakom satsningen står krögaren Amir Pourmostaghimi som tidigare drivit bykrogen i Fränsta. Han har också en sommarkrog i Dalarna. Amir har skrivit ett femårskontrant med fastighetsägaren Bengt-Arne Lindahl. Just nu pågår renoveringen av lokalen för fullt. Och det sker väldigt varsamt. 12

- Vi ska behålla så mycket som möjligt av den gamla lokalen, skylten finns kvar och vi räddar alla målningar av den tyskfödda konstnärinnan Michew, förklarar Amir. Nya krogen kommer att heta Gambrinus – kort och gott. När öppnar ni? - Det blir någon gång i vår, någon exakt tid punkt kan jag inte säga. Först måste vi fixa till alla nödvändiga tillstånd och papper, förklarar Amir. Gambrinushallen invigdes 1927 och var då en av elva ölhallar som kommunen hade monopol på. Det finns nog ingen lite äldre sundsvallsbo som inte vet var Gambrinus

Sundsvalls Magazine

var beläget – flera har kanske också svingat en bägare där. Hallen stängde 1957. Allt ekonomiskt överskott från kommunens ölhallar fick till allmännyttiga ändamål som barnhem, Norra Berget, De blindas vänner och så vidare. Men nu blåser andra vindar. ”Nya” Gambrinus blir ytterligare ett tillskott i Sundsvalls krogvärld. - Vi kommer att ha öppet från förmiddag och har ansökt om stängningstid kockan 02.00, berättar Amir Han kommer att satsa på kallskuret i en lugn och trevlig atmosfär. Fyra personer får jobb på Gambrinus och Amir kommer att pendla mellan

krogen i Dalarna och Gambrinus. - Jag kommer att ha en platschef i Sundsvall, en bra kille som jag känt i många år. Amir Pourmostaghimi vet att han kommer att få ”slita hund” de närmaste månaderna. Tiden kommer knappt att räcka till för hans alla åtaganden. - Men det är ju kul, kunde inte tacka nej till en sådan här chans. Lokalen är verkligen fin, man kunde bygga förr och vi har hittat gömda målningar och bastanta träbalustrader bakom en del väggar.


Hos Sixt Sixtrent rentaacar cari i Sundsvall behöver Sundsvall behöver du inte vara avis på du inte vara avis på vännerna längre. vännerna längre. (Boka din hyrbil på telefon: (Boka på telefon: 060-15 00din 70 hyrbil eller www.sixt.se)

060-15 00 70 eller www.sixt.se) Sundsvalls Magazine

13


“Det är viktigt att vi ser stan och Birsta som komplement och inte som konkurrenter”

LATTITYD MÖTER

Anita Öberg Som näringslivschef och har Anita Öberg stor makt över kommunens näringsliv. Stor makt – men också stort ansvar. Så vad gör hon nu, när butiker tvingas slå igen på löpande band? Lattityd har frågat.

När Anita Öberg tillträdde som näringslivschef hösten 2011 lovade hon att jobba hårt för att stärka näringslivet i Sundsvall. Till stor del tycker hon också att hon och medarbetarna på det kommunalägda Näringslivsbolaget har lyckats. - Vi jobbar varje dag med det och jag tycker nog att vi har lyckats leverera. I Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet i kommunerna steg vi från 194:e plats 2011 till plats 118 förra året. Ingen annan större kommun klättrade så mycket, säger hon. Något motsägelsefullt, kan tyckas, då Sundsvallsborna samtidigt nästan varje dag kan läsa i tidningarna om butiker som tvingas slå igen i centrum. Brothers & Sisters och McDonalds är bara två av de senaste exemplen. - Det är framför allt fastighetsägarnas ansvar att fylla sina lokaler, men vi samarbetar förstås med dem och bidrar så mycket vi kan, säger Öberg. Hur då? - Vi har egentligen två ansvarsområden. Det ena 14

är att hjälpa företagare som vill etablera sig i kommunen, det andra är marknadsföring av Sundsvall. Vad gäller det senare arrangerar vi till exempel nationaldagsfirandet, vi lobbar för att få hit större evenemang, som skid-SM och vi går även in och stöttar arrangemang som vi själva inte driver – till exempel Arenafesten och Gatufesten, säger Öberg, och fortsätter: - Sådana händelser betyder jättemycket för näringslivet. Folk kommer hit, bor på hotell, äter på restaurang och spenderar pengar. Vårt jobb är helt enkelt att se till att det händer saker i Sundsvall som gör att folk vill komma hit. Frågan är hur långt det räcker. Samtidigt som handeln i city har svårigheter ser det nämligen betydligt ljusare ut några kilometer norrut. Birsta växer nämligen hela tiden – till näringslivschefens stora glädje. Men finns det verkligen kundunderlag för att hålla igång handeln på båda ställena? Anita Öberg tror det. - Absolut, men det är viktigt att vi ser stan och Birsta som komplement och inte som

Sundsvalls Magazine

konkurrenter. Ofta tror jag att man besöker dem av olika anledningar. Jag åker inte till Birsta om jag ska äta middag, men jag åker gärna dit och shoppar. Så det kanske vore bättre att etablera fler restauranger i city, snarare än butiker? - Ja, det rör sig om olika typer av handel. De stora butikskedjorna finns redan ute i Birsta – i stan skulle jag i stället vilja se fler småbutiker. Vi har också sett undersökningar som visar att det människor efterfrågar i städer är just restauranger, gärna nischade sådana. Ekologiskt och närproducerat är sådant som går hem just nu, säger Öberg, och fortsätter: - Handeln kommer att förändras. Ungdomar idag handlar mycket mer på nätet – men äta måste du alltid göra, säger Öberg, som dessutom gärna ser ytterligare en faktor för att göra Sundsvalls innerstad mer levande – fler bostäder. - Som det är nu hyrs större delen av lokalerna ut som kontor och det är väl bra.

Men i ärlighetens namn är det väldigt mörkt i husen när man åker hem från jobbet på kvällarna. Några månader in på 2013 fortsätter Näringslivsbolaget sitt arbete. Nyligen föreslog kommunstyrelsen att bolaget får 14,3 miljoner under året. Mindre än Anita Öberg och de övriga hoppats på, men pengar som kommer väl till pass i arbetet för att främja Sundsvalls näringsliv. Många utmaningar väntar. Den största? - Det är att vända den negativa trenden med butiker som slår igen – att lyfta stan. Där har vi ett ansvar, men även alla som bor och verkar i Sundsvall. Om vi tillsammans lyfter fram positiva saker och pratar gott om området så kommer också fler att vilja komma hit, säger Anita Öberg. Mattias Denkert


Foto: TherĂŠse Ny


Leif

Nik l a s Öb e r g

19

71

ACCORDING TO

ÖBERG

Efter att först kört bilen längs med hela Norrlandskusten för att sedan, efter Luleå, vika av till E 10:an och pumpa på i ytterligare 26 mil så har jag till slut landat i Gällivare. Ja det är sant, Gällivare! Jag är inte här allt för ofta trots att det tillhör mitt arbetsområde men det har sina rutiga skäl och randiga orsaker. Bara det att det går att få in mer finska radiokanaler än svenska är ju lite kantboll. Jag har en hockeyspelande vän som en gång sa att Luleå var som Twin Peaks. Då är nog Gällivare mer som Broke Back Mountain. Fast här bor ett otroligt trevlig folk, det måste påpekas. Nu står det en mässa på agendan så det är bara att gasa. Tanken var inte den här texten skulle handla om norra norrland utan om att jag för första gången på...jag vet inte hur länge...har uppskattat vintern. Denna ångestens tid då det är kallt, mörkt, halt, mörkt, blåsigt, mörkt och allmänt tragiskt. Detta tack vare skidor, och då menar jag inte utför utan på längden. Denna fantastiska sport som jag tidigare förknippade med “gammfolket”, norrmän på ”tur” och lite lätt nördiga personer som inte vet bättre. Men ack så fel jag haft! Det är en underbar sport där man får vara ute i friska luften och träna med hela kroppen. Och jag lovar, det är galet jobbigt. Men det är det här med vallningen. Vissa dagar har man bakhalt och absolut inget glid, och nästa dag går det fortare bakåt än framåt med ännu sämre glid framåt. Sen har vi ju det här med klister, nu så här på vårkanten. Det fastnar mer klister på kläderna och vantarna, för att inte tala om i bilen, än vad det gör på skidorna. Men allt detta tar ändå inte bort charmen med att åka på längden, det är som sagt en fantastisk sätt att träna på. Nu när vi ändå är inne på idrott så är det bara att hålla tummarna att Timrå klarar kvalet även detta år! Vore ju tragiskt annars… Just ja, hörde att Patte L hade prickat rätt igen. Så jag blåser av en fanfar, tar av mig hatten och rullar fram röda mattan! Nästa gång vi hörs så har jag eller är jag i New York, så fram till dess...Good Bye!

Nu i samarbete www.mcmsweden.se • 070-340 06 13

www.norrlandsbilinvest.se • 070 - 311 73 99

BESÖK OSS PÅ: TEGELVÄGEN 4, NACKSTA 16

Sundsvalls Magazine


Vi utökar vårt bestånd med attraktiva fastigheter. Vi tror på Sundsvall och vill gärna vara med i utvecklingen av vår vackra stad. Just nu har vi flera lediga lokaler i intressanta lägen! Låter det intressant, tveka inte att kontakta oss så hjälper vi er att anpassa lokalen efter era önskemål.

BJÖRNEBORGSG 27 SUNDSVALL • TEL: 060 - 61 43 00 • WWW.TVATTBJORNEN.SE Tvättbjörnen Förvaltning AB är ett väletablerat fastighetsbolag. Vi erbjuder lokaler och bostäder centralt i Sundsvall, Matfors, Indal och samt Essvik i Kvissleby.


Långt från fornstora dagar - men IFK tar nya tag i trean Ett nej tack från Gästrikland räddade IFK Sundsvall kvar i division III. Men inte mycket är sig likt sedan klubben spelade allsvenskt på 1970- och 1980-talet.

konkurrenterna GIF om titeln bäst i stan. Det skedde genom en målmedveten satsning som bar frukt 1975, då klubben för första gången tog steget upp i Allsvenskan. Totalt blev det fem säsonger i högsta serien – med en sjundeplats 1980 som bästa placering.

utomlands. Janne Eriksson – mest känd för två klassiska nickmål i hemma-EM 1992 – och Michael Brundin är två andra. Båda ingick i det IFK-lag som 1983 vann JSM-guld under nuvarande förbundkapten Erik Hamréns ledning

Efter en andraplats i höstens kvalspel till fotbollstrean stod det klart: IFK Sundsvall slutade tvåa efter lokalkonkurrenten Timrå och skulle därmed spela i division IV år 2013. För första gången sedan 1967 var klubben ur det så kallade nationella seriesystemet.

Då hette stjärnorna Bosse Börjesson och Anders Lindahl. Nuförtiden är det betydligt mindre namnkunniga spelare som drar på sig IFK-tröjan – även om skyttekungen från 2008 heter Pontus Engblom och numera är utlandsproffs i Haugesund i norska högstaligan.

Just nu ser det däremot inte ut som att IFK Sundsvall kommer att fostra några fler talanger. Sedan 2010 bedriver föreningen ingen ungdomsverksamhet alls – då ungdomssektionen, som en följd av IFK:s dåliga ekonomi – valt att starta eget under namnet Sundsvalls FF.

Därmed är 21-åringen det senaste namnet i en rad IFK-talanger som tagit steget

1992 lyckades IFK Sundsvall ännu en gång ta sig till allsvenskt kval. Men väl

Annat var det förr. Under några år på 1970- och 1980-talet utmanade Sundsvallskamraterna 18

Sundsvalls Magazine

där blev det storförlust i dubbelmötet med Helsingborg. Totalt 9–1 blev det till skåningarna, som bland annat hade en då 21-årig Henrik Larsson i laget. Året därpå åkte IFK också ur division I norra – och på senare år har laget mestadels huserat i division III. Där blir det också spel i vår. Efter att IK Huge dragit sig ur Division III södra Norrland erbjöds IFK Sundsvall Gävlelagets plats – och tog den. Därmed väntar Kungsgården borta i premiären den 20 april – och längre fram i vår blir det derbyn mot både IFK Timrå och Stöde. Mattias Denkert


3

IFK:ARE VI MINNS Bosse Börjesson

Janne Eriksson

Pontus Engblom

Kom till IFK från Örgryte inför säsongen 1973 och spelade med klubben alla fem allsvenska säsonger.

Vann JSM-guld med IFK 1983 och hann med en säsong i A-laget innan han 1986 flyttade vidare till allsvenska AIK.

Den vindsnabbe 21-åringen är IFK Sundsvalls senaste (sista?) stora fotbollsexport.

Börjesson spelade i svenska landslaget i kvalet till VM 1978 men blev inte uttagen i truppen till slutspelet.

Mittbacken, med 35 landskamper på meritlistan gjorde succé i EM 1992, vilket bäddade vägen för proffsäventyr i bland annat tyska Kaiserslautern och engelska Sunderland.

Totalt blev det 23 landskamper för mittfältaren, som 2008 blev framröstad till Medelpads bästa fotbollsspelare genom tiderna.

Efter att ha öst in 26 mål på 21 matcher i division 3 värvades han inför säsongen 2009 till AIK. Återvände på lån till Sundsvall och Giffarna 2011 och var med och spelade upp laget i Allsvenskan innan han flyttade till norska Haugesund 2012.

Sundsvalls Magazine

19


KRÖN IK A - LASS E G R

Hästtje Hockeyplanen är helt tom, lika tomt och öde är det i elljusspåret och pulkabackar. Kanske inte helt utan anledning, det är becksvart och 22 minusgrader, så lite svårt att motivera mig för att ge mig ut och träna vår islandshäst Skotti hade jag. Trots att vi lagt upp ett träningsschema som det självklart är viktigt att hålla, så bestämde jag mig denna kväll att hoppa över, det kändes helt enkelt för kallt. Under många år har jag följt mina grabbar i sporter som handboll, fotboll och hockey. I handboll och fotboll inte bara som förälder, utan också som tränare. Nu är dock grabbarna utflugna. Vår dotter Elsa-Märta, 9 år spelar visserligen också fotboll, men hennes största intressen är dans, musik och fram för allt hästar. Trots att mina systrar under åren alltid haft häst, har jag inte riktigt satt mig in i vad det inneburit. I och med ElsaMärtas intressen har en ny fantastisk värld öppnat sig. Denna kväll klädde jag dock på mig ordentligt och på med pannlampan för att ge hästarna mat, vatten och fylla vindskyddet med ny härlig halm. Stjärnorna glimmade nästan overkligt starkt på den mörka himlen och det knarrade högt när kängorna och den kalla snön möttes under promenaden bort till hästarna. När jag står där i vindskyddet och knackar is ur vattenhinkarna hör jag prat, skrik,

Foto: Privat

20

Sundsvalls Magazine


! r e j e r g a f f u ejer är t

R ADIN

fnitter och massor med skratt. Det kommer närmare och jag ser det bleka skenet från en pannlampa, hör knarrande ljud från hovar och det karakteristiska ljudet från skidor mot riktigt kall snö. Det är granntjejen Smilla och hennes kompis Clara, och de är ute och tolkar! Horn-Pärsbostad vad jag skäms! De här 13-14 åriga tjejerna bryr sig inte om att det är 22 grader kallt, de bryr sig inte om att det är mörkt. De är ute och har jäkligt kul med häst och snowracer. Jag blir så imponerad. Men faktum är att Smilla och Clara ofta är ute med sina hästar, i ur och skur. Och innan de kan ge sig iväg på sina ridäventyr ska det mockas, matas och ryktas. Det ska också hållas ordning på sadlar, träns och annan utrustning. Mata och mocka åt hästarna måste göras varje dag! Som ungdomsledare i fotboll och handboll under många år dyker plötsligt några tankar upp. Tänk om jag tvingat grabbarna eller tjejerna att städa omklädningsrummet efter varje träning. Kanske till och med tvättat sina träningskläder. Tvingat dem att klippa och kratta gräsplanen, eller varför inte skottat hockeyrinken innan hockeyträningen! Hästtjejer (jag skriver tjejer, det finns grabbar, men de är få) får ofta ta ett större ansvar för att få göra det de älskar. Och de gör de med bravur. Det är

klart att det finns olika sätt att få rida och hålla på med hästar på. Det är ju inte alla som har möjlighet att äga en egen häst. Men även om man tar ridlektioner på någon ridklubb, så krävs det en hel del, själva tiden på hästryggen är i jämförelse med tiden för skötsel och putsning liten. Det ska städas, mockas, smörjas, ryktas och vårdas, både när det gäller stall, utrustning och hästar. Det ställs ofta orimliga krav på tjejer som vill ha en egen häst, eller tjejer som vill börja och rida. Jag frågade ett par kompisar varför inte deras döttrar får ha en egen häst. Visserligen har de inte något eget stall, men jag vet att grannen har stall och att grannen mer än gärna skulle låna ut ett par boxar. Till och med gratis mot lite hjälp i stallet. Men gissa vad svaret på min fråga blev. – Jag har sagt åt henne att hon ska få en egen häst den dagen hon är villig att varje morgon, middag och kväll gå ut och mata och mocka åt hästen, svarade en av kompisarna bestämt! – Det är för dyrt och tar för mycket tid att ha häst, vi kan inte prioritera det just nu, svarade kompis nummer två Jävligt märklig inställning från båda kan jag tycka. Båda polarnas söner håller på med, i mitt tycke rätt krävande idrotter. Sonen till polare nummer ett kör cross och den andre kompisens son åker slalom. Kompis nummer två tyckter att de inte har tid

eller råd med häst, men att åka flera mil i veckan för att tillbringa timmar i slalombacken för träning och sedan åka runt halva Sverige för att tävla på helgerna, det funkar. Det vore en sak om hela familjen åkte slalom. Men det är far och son som är alpinister. Jag frågade kompisarna om grabbarna var med och skruvade på crossen eller slipade och vallade skidor efter varje träning, om grabbarna städade garaget och kanske hjälpte till att tvätta och vårda sina skitiga kläder. Självklart är det inte så, grabbarna skuttar ur bilen, hoppar ur sina skitiga kläder och får kvällsfika efter träningarna, medan pappa ägnar timmar åt att fixa med utrustning! Nu är inte detta grabbarnas fel, frågan är om det är föräldrarnas fel, kanske. Men är det inte så att det kanske bara är så att det alltid varit på detta viset, och att det därför blivit en accepterad normalitet. Jag tror också, eller jag har en teori, eller kan jag ha fått saker om bakfoten? Men jag är säker på att många kvinnor i ledande roller i samhället, är, eller varit hästtjejer. Och det förvånar mig inte i

så fall. Att ta ansvar och få en vardag att fungera med att ta hand om en häst kräver en hel del. Både när det gäller omtanke, planering, men även beslutsamhet och stort mod. En häst väger ju en hel del och det är inte alltid de gör exakt vad man vill att det ska göra. Om det nu är så att det är några tjejer, som läser detta, då skulle det vara riktigt roligt om vi kunde kolla om det kan vara som jag tror. Ring eller mejla i så fall chefen. För i min värld är En sak helt klar: Hästtjejer är tuffa grejer!!  Lasse Gradin


HÅLLA DÄR Anna Frisk Vd Gatufesten

Även om snön ligger i drivor, fågelsången fortfarande lite klen och värmen på avstånd så går vi obönhörligen mot vår och sommar. Och precis som vanligt blir en av de stora attraktionerna då den stora Gatufesten. Som satsar som vanligt med en hel del nyheter på programmet. Anna Frisk, Vd på Gatufesten, ger er här senaste nytt:

- Ja, det blir en del förändringar till kommande gatufest. Vi har ”tightat” ihop” området, förut fanns det lite för många rena transportsträckor mellan olika aktiviteter, det slipper vi nu Hur många dagar kör ni? - Onsdag till lördag, med själva invigningen på onsdag. Vem tar hand om invigningen? - Det blir Petter som också uppträde på onsdagskvällen. Då har vi ett rabatterat inträde på 100 kronor. Hur gör ni på lördag dag? - Då blir det en stor familjedag. Här har Sundsvall kommun gått in och stöttat. Kommunala bolag kommer att visa upp sig och det blir en rad aktiviteter som vi tror kommer att intressera familjer. Hur mycket folk räknar ni med under Gatufestens fyra dagar? - Vi hoppas på 35 000 betalande, om det lyckas så innebär det några tusen fler än föregående år. Hur beroende är ni av vädret? - Mindre än vad många tror, mulet väder är exempelvis bra Gatufestväder. Foto: Therése Ny


de

områ Gatufesten nya

TRANSPORTBILSCENTER Vi är bra, kanske bäst... Nästa steg är nu taget, utbyggnaden av transportbilsverkstaden, i vårt mål att bli den bästa samarbetspartnern när det gäller lätta transportbilar. Under namnet Careta Transportbilscenter är vår ambition att ge dig som kund bästa tänkbara omhändertagande från såväl försäljning som verkstad. Med Renault, Ford och Dacia i portföljen och en kompetent och serviceinriktad personal hälsar vi dig välkommen till oss och vi ska göra allt för att möta dina behov som tranportbilskund. Kom gärna in och ta del av fördelarna med Careta Transportbilscenter. /Transportbilsteamet

Fördel Transportbilar Vi erbjuder tre starka transportbilsmärken: Ford, Renault och Dacia. Enkelt och smidigt med försäljning och verkstad på ett och samma ställe. 100% fokus på dig som företagskund vid försäljning och service. Vår personal är specialiserad för dig som har bilen som arbetsredskap.

Rickard Enström Transportbilssäljare Ford 060-53 56 21 rickard.enstrom@careta.nu

Skräddarsytt prisförslag inom 48 timmar (gäller även påbyggnationer) Du får en personlig kontaktman på verkstaden i samband med att du hämtar din nya bil. Vår verkstad kan hantera bilar upp till 7 tons totalvikt.

Hans Hjelm Transportbilssäljare Renault 060-53 56 22 hans.hjelm@careta.nu

Utökade öppettider för företagskunder. Feldiagnos inom 1 arbetstimme utan förbokning. Ersättningsbil i samma storleksklass om din bil blir stående på verkstaden.

Carl-Erik Bylund Verkstadschef transportbilar 060-53 56 10 carl-erik.bylund@careta.nu

Se vårt utbud på www.careta.nu terminalvägen 2, timrå • Tel. 060-53 56 00 Magazine Sundsvalls

23


Dukat för bröllop oc h ögonDbD ikca ulu kktaat tt föfö rm rbb rin örö s.poo lnlloalo p chch ökö gVoino ghfearreo nrunn bm föb lir alcröltkcllfroånkpa. tattt ser tilllbi mm ininn asa.s. Vi hVar i hru arm rufö mrfö alrltalfrltån från konkfe refenre on senrse tillr ti bll röbllrö opll.op.

Bröllop och ögonblick att minnas Välkommen till Söråkers Herrgård

Bröllop Bröllopoch ochögonblick ögonblickatt attminnas minnas Förverkliga drömmen om det fulländade bröllopet

På gång på Söråkers Herrgård

Alla Hjärtans till Weekend 16 februari Tapas & Tequila 15 mars Välkommen Söråkers Herrgård Välkommen till Söråkers Herrgård

De vackraste stunderna i livet är höjdpunkter som vi

Välkommen på en mysig Alla Hjärtans-kväll i

hoppas vara förunnade att få dela med nära och kära.

Välkommen på en lyxig temakväll med inspiration

kärlekens tecken. Fira med nära och kära och låt

från Spanien och Mexiko.

Det kan vara allt från traditionella familjehögtider från

dig inspireras av på Valentines Day.Herrgård Förverkliga drömmen omom På gång på Söråkers Förverkliga drömmen På gång Söråkers Herrgård 17.00 Förverkliga drömmen om det fulländade bröllopet Mingel med tapas och tequila livets början till livets slut till något av helt annan art. detdet fulländade bröllopet fulländade bröllopet 16.00 Välkomstfi ka Prova tapas med utsökt tequila AllaAlla Hjärtans Weekend 16 februari Tapas & Tequila 15 mars Hjärtans Weekend 16 februari Tapas &i kombination Tequila 15 mars På Söråkers Herrgård firar du dop,De bröllop, vackraste stunderna i livet är höjdpunkter vi hoppas vara förunnade Scones, marmelad, ost, frukt, juice, som kaffe och te, De vackraste stunderna i livet är höjdpunkter somsom vi under ledning av vår duktiga Master of inspiration Tequila De vackraste stunderna i livet är höjdpunkter viVälkommen på en mysig Alla Hjärtans-kväll i Välkommen på en lyxig temakväll med VälkommenDet på en mysig Allaallt Hjärtans-kväll i Välkommen på en lyxig temakväll med inspiration födelsedagar och andra högtider i att en unik miljömed nära och få dela vara från traditionella familjehögmöjlighetkära. till bastu Fira ochkan mysigt utebad i vedeldad tunna. hoppas varavara förunnade att fåatt dela medmed nära och kära. Lena Lähdet. hoppas förunnade få dela nära och kära.kärlekens tecken. med nära och kära och låt Spanien och och Mexiko. kärlekens tecken. Fira med nära och kära och låt frånfrån Spanien Mexiko. med en historisk inramning. Vi skräddarsyr fest tider fråndinlivets Det kan vara allt från traditionella familjehögtider från början till livets slut till något av helt annan art.

Det kan vara allt från traditionella familjehögtider fråndig inspireras av Valentines Day.Day. 19.00 19.00 Trerättersmiddag digTrerättersmiddag inspireras av Valentines och fullbordar din stora dag. 17.00 Mingel medmed tapas och tequila 17.00 Mingel tapas och tequila livetslivets början till livets slut slut till något av Söråkers helt annan art. På Herrgård firar du dop, bröllop, födelsedagar och andra högtider början till livets till något av helt annan art. Förrätt: Hummerconsommé med gravad räka och dill. Förrätt: Gazpacho med vitlökskrutonger. 16.00 Välkomstfi ka ka 16.00 Välkomstfi Prova tapas i kombination med utsökt tequila Prova utsökt tequila i bröllop, en unik miljö miljö med en historisk inramning. Vi skräddarsyr din festtapas ochi kombination med Din dag når sin fullbordan i storslagen På Söråkers Herrgård firarfidu På Söråkers Herrgård rardop, du dop, bröllop, Varmrätt: Helstekt rökig oxfi lé med tryffelpuré och Varmrätt: Skaldjurspaella med saffran och örter. Scones, marmelad, ost, frukt, juice, kaffe och te, under ledning av vår duktiga Master of Tequila Scones, marmelad, ost, frukt, juice, kaffe och te, under ledning av vår duktiga Master of Tequila fullbordar din stora dag. Söråkers Herrgård ligger naturskönt nära födelsedagar och och andra högtider i en ibelägen unik miljö födelsedagar andra högtider en unik miljö kaneldoftande rödvinssås. möjlighet till bastu och mysigt utebad i vedeldad tunna. LenaLena Lähdet. Creme möjlighet till bastu och mysigt utebad i vedeldad tunna.Dessert: Lähdet.Catalana, rostade nötter, apelsin Sundsvall, och inramning. Härnösand och utgör stor -fest medmed en historisk inramning. Vi skräddarsyr din Din dag når enTimrå historisk Vi skräddarsyr din sin fest fullbordan i storslagen miljö Dessert: Glace au Four, klassisk dessert fylld med och vanilj. 19.00 Trerättersmiddag Trerättersmiddag slagen miljö fördin bröllopsfesten. gör vi allt Herrgård vi och och fullbordar stora dag.dag.Här 19.00 Trerättersmiddag 19.00 Trerättersmiddag Söråkers ligger naturskönt belägen nära Sundsvall,19.00 Timrå och fullbordar din stora jordgubbsglass. kan för att bröllopsdagen ska bli den absolut största Förrätt: Hummerconsommé med gravad räka och dill. Förrätt: med vitlökskrutonger. Härnösand och utgör storslagen miljö för med bröllopsfesten. med Gazpacho fullständiga rättigheter. Unna dig en överFörrätt: Hummerconsommé gravad räka och dill.Bar Förrätt: Gazpacho med vitlökskrutonger. DinDin dagdag når sin sin fullbordan i storslagen och bästa. Herrgårdsparken inbjuder tillgör sommarnår fullbordan i storslagen miljö Här vimiljö allt vi Bar kanVarmrätt: förfullständiga att bröllopsdagen ska bli den absolut största med rättigheter. Unna dig en över nattning med lyxig frukostbuffé morgonen Varmrätt: Helstekt rökig oxfi lé med tryffelpuré och Varmrätt: Skaldjurspaella med saffran ochdärpå. örter. Helstekt rökig oxfilé med tryffelpuré och Varmrätt: Skaldjurspaella med saffran och örter. Söråkers Herrgård naturskönt nära bröllop med vigsel iligger skuggan av träd. Andra vackra Söråkers Herrgård ligger naturskönt belägen nära nattning ochbelägen bästa. Herrgårdsparken inbjuder till sommarbröllop med vigsel i med lyxig frukostbuffé morgonen därpå! kaneldoftande rödvinssås. kaneldoftande rödvinssås. Dessert: Creme Catalana, rostade nötter, apelsin Dessert: Creme Catalana, rostade nötter, apelsin Sundsvall, Timrå ocheller Härnösand och utgör stor -stor Pris med övernattning 1 195:- per person. miljöer är verandan iHärnösand herrgården. Eller låt Sundsvall, Timrå och och utgör - Andra vackra miljöer är verandan eller i herrgården. skuggan avett träd. Dessert: Glace au Four, klassisk dessert fylldfylld medmed och och vanilj. Dessert: Glace au Four, klassisk dessert slagen miljömiljö för bröllopsfesten. Här gör vi allt vi Pris med övernattning 1 050:per person. Pris utan övernattning 780:- per person. gnistrande vinterbröllop lysa upp den mörkaste slagen för bröllopsfesten. Här gör vi allt vi Eller låt ett gnistrande vinterbröllop lysa upp den mörkaste tiden påvanilj. året. jordgubbsglass. jordgubbsglass. kan kan för bröllopsdagen ska bli absolut största tiden påatt året. för att bröllopsdagen skaden bli den absolut störstaPris utan övernattning 600:- per person. Bar Bar medmed fullständiga rättigheter. Unna dig en fullständiga rättigheter. Unna digöveren överoch och bästa. Herrgårdsparken inbjuder till sommarbästa. Herrgårdsparken inbjuder till sommar- Bar Bar medmed fullständiga rättigheter. Unna dig en - - nattning medmed lyxiglyxig frukostbuffé morgonen därpå. fullständiga rättigheter. Unna digöver en över nattning frukostbuffé morgonen därpå. bröllop medmed vigsel i skuggan av träd. Andra vackra bröllop vigsel i skuggan av träd. Andra vackra nattning medmed lyxiglyxig frukostbuffé morgonen därpå! nattning frukostbuffé morgonen därpå! Pris Pris medmed övernattning 1 195:per person. miljöer är verandan eller i herrgården. Eller låt ett övernattning 1 195:per person. miljöer är verandan eller i herrgården. Eller låt ett Pris med övernattning 1 050:per person. Pris utan övernattning 780:per person. gnistrande vinterbröllop lysa upp den mörkaste Pris med övernattning 1 050:per person. Pris utan övernattning 780:per person. gnistrande vinterbröllop lysa upp den mörkaste Pris utan övernattning 600:per person. tidentiden på året. Pris utan övernattning 600:per person. på året. Söråkers

Herrgård |

Rigstavägen 15 |

sorakersherr gard.com | www. 860 35 Söråker | För bokning: Tel: 06 0-408 40 Fax: 060-412 74 | info@sorakersherr

gard.com

SöråSköerrås d.com kH erer s rHger årrdg| rakersherrgar errgard.com .so årRdigs ww|ww | tRaivä |om gsgtean corm ww.sorakersh rd. vä1g5 ga r er 08 en|1856| h 36 rs 50Sö e c ak r d. so er @ ga o | r f Fö in er | r h 4 b 3rå 7 o k 2 rs 5k n 1 e in 0-4 Söråker | För bokgn: in Tegl:: 0Te x: F0a6x: 6l: 0-0408 40 Fa40 060-412 74 | info@sorak 60-408

24

Sundsvalls Magazine


YRKESFÖRARUTBILDNING Supererbjudande: YKB 140 timmar! ADR Trafikverkets kravkurser Truck och Hjullastare Paketerbjudande - C, CE och D

nu även på

den lokala

marknaden Vi utbildar i trafiken för säkerhets skull! 060-57 45 71 • www.ttc-ab.se

www.newregents.com

krångla till det när du kan få allt från samma koncern?

VARFÖR KRÅNGLA TILL DET NÄR DU KAN FÅ ALLT anpassade transport- och maskintjänster med inriktning på hög service, FRÅN SAMMA utförda med minsta möjliga miljöpåverkan 060-18 01 00 KONCERN? www.sundfrakt.se

aturliga val. mörjoljor. 1 80 ank.se

Kundanpassade transport- och maskintjänster med inriktning på hög service, utförda med minsta möjliga miljöpåverkan. Telefon: 060-18 01 00 www.sundfrakt.se

Yrkestrafikens naturliga val. Den personliga byrån med Diesel ochDen smörjoljor. engagemang. lilla hamnenstort med de stora Telefon: 060-18 01 80 www.alltank.se

Telefon: 060-18 01 60 www.solventum.se

möjligheterna. 060-403 50 www.deltaterminal.se

Vi förädlar berg till färdiga krossprodukter.

Den lilla hamnen med de stora möjligheterna.

Vi förädlar berg till färdiga Telefon: 060-10 18 50 Telefon: 060-403 50 www.akerigrus.se krossprodukter. www.deltaterminal.se 060-10 18 50 www.akerigrus.se


Foto: Therése Ny

Sundsvalls nya festvåning?

Arena Restaurangen Arena Restaurangen i Sundsvall är troligen stans största lunchrestaurang. Tillsammans med cateringen levereras varje dag 800 lunchportioner. Simon Edlund som driver resturangen siktar nu in sig på att få fart på festvåningen. - Det finns inte så många sådana i centrala Sundsvall idag. Simon Edlund har många järn i elden. Idag driver han Arena Restaurangen i Sundsvall som har många ben att stå på. Först själva resturangenen med lunchservering, de står för maten till flera skolor, det finns en Take Away i nedre botten av Norrporten Arena där man också säljer professionella knivar. 26

Som inte det räckte så arrangerar Simon även matlagningskvällar, och whiskey – och vinprovningar. - Jag är ju nyfiken av mig och provar gärna lite olika saker, i botten ligger givetvis mitt intresse för mat. Simon har en gedigen bakgrund i branschen och har jobbat på flera framtående krogar ibland annat Stockholm och Uppsala. Men nu är det Arena Restaurangen som gäller för honom. - Vi har kommit väldigt långt när det gäller luncherna, där är vi nog störst i Sundsvall. Men jag funderar just nu på hur vi ska kunna utnyttja den festvåning som finns i huset. Varje gång som GIF Sundsvall har hemmamatch så är

Sundsvalls Magazine

restaurangen öppen där sponsorer och anhängare till laget samlas för att äta och dricka gott. Vad betyder framgångar för GIF Sundsvall för din verksamhet? - Det är klart att det har betydelse och är positivt om laget skördar framgångar. Arena Restaurangen har en del konferenser - även om det inte är någon stor del i verksamheten. - Den biten går att utveckla, menar Simon. Men han tittar alltså just nu på att utnyttja festvåningen på ett bra – och nytt sätt. - Det är inte färdigtänkt, men faktum är att det inte finns så många renodlade festvåningar i Sundsvall sedan ”Våningen”

lade ner sin verksamhet. På rak arm kommer jag bara på Stadshuset. Simon menar att Norrporten Arena och Arena Restaurangen har ett bra läge för att expandera med en festvåning. - Vi ligger ju centralt och har tillgång till parkeringar. Och gästerna kan lätt promenera in i city när de är klara med festvåningens. Jag tycker konceptetet är intressant. Vi får väl se hur det blir med den här visionen. Simon och hans personal kör hur som helst på Arena Restaurangen. - Vi är ett skönt gäng som har roligt på jobbet, avslutar Simon.


Lunchrestaurang - Festvåning - Konferens - Simons kök Catering - Take Away-butik

Bjud in till en helkväll på Arenan En unik festvåning står redo. Födelsedagar, kundmiddagar, firmafester, banketter, seminarier, konferenser eller bara glada människor med något att fira. Vi har 2 festvåningar som rymmer upp till 280 sittande gäster. Förutom vår generösa festvåning har vi avskilda rum för mindre sällskap. Ge oss dina önskemål så komponerar vi maten, drycken, servicen och bokar underhållning om du vill.

Välkommen med dina evenemang till oss på Arenarestaurangen

Du hittar oss på Norrporten Arena, Tel. 060-61 03 40

www.arenarestaurangen.se

En skola i rörelse - kunskap, idrott och hälsa!

Har du någon gång tänkt på att det finns alternativ till den skola ditt barn går på idag?

Välkommen till oss -tillsammans kan vi! Vi har ett fåtal platser kvar till intaget HT 2013

www.prolympia.se Sundsvalls Magazine 27


Världens nordligaste ginbränneri

Hernö brenneri Det var en historisk dag den första december förra året. Då lanserades Swedish Excellence på den svenska marknaden. Och det blev en omedelbar succé för det nya ginmärket, och för Hernö brenneri.

Javisst, satsningen på ginproduktion i den lilla byn Dala, någon mil väster om Härnösand, gick verkligen hem. - Att Hernö brenneri under december månad sålde 2 100 flaskor via fyra Systembolag borgar för ett extremt stort intresse för vår skapelse, att det därtill säljer extremt bra i relation till andra varumärken är oerhört glädjande och spännande, säger Jon Hillgren, bolagets grundare.

här i byn för länge sedan, förklarar Jon. Den handsmidda kopparpannan klarar att producera 250 liter gin på ett drygt dygn. Vilket är detsamma som omkring 40 000 flaskor per år. På Systembolaget säljs knappt 1,2 miljoner liter gin varje år. 99,8 procent kommer från de de tio varumärkena i det ordinarie sortimentet. 2011 såldes 2 300 liter av andra femtio varumärkena i beställningssortimentet. Då förstår man vilken succé Swedish Excellence gjort med sina 2 100 flaskor på en enda månad.

Det är inte bara Jon som är nöjd. Så här skriver den brittiske ginrecensenten David T Smith: ”Really flavourful and very tasty, fresh, crisp, sippy pine and plenty of coriander, as well as some lighter herbal and floral notes . . . simply superb”. Bättre beröm är det nog svårt att få från en expert från ginets förlovade hemland England. Så föddes också tanken på ett ett norrländsk gin i London. Jon Hillgren jobbade som bartender där och såg på nära håll hur populärt gin var hos gästerna. Tanken förblev inte bara just en tanke – utan omsattes i praktiken. Ett gårdsbränneri uppfördes i den lilla byn Dala väster om Härnösand. Faktiskt världens nordligaste ginbränneri.

För tillfället finns Swedish Excellence att köpa på Systembolagen i Härnösand, Birsta, Timrå och Sundsvall. Det finns tillgängligt i beställningssortimentet

Hjärtat i produktionen i Dala är den stora kopparpannan. Döpt till Kierstin. - Efter en kvinna som bodde 28

Sundsvalls Magazine

Foto: Therése Ny


NYHET!

peugeot.se/transportbilar

Peugeot Transportbilar

Tävlingsdagar Mars-April Bergsåker är Norrlands Travmetropol där det tävlas året runt. Företrädesvis körs tävlingar på fredagskvällar. Bergsåker som anläggning utvecklas ständigt för att du som besökare ska trivas och på bästa sätt kunna ta del av travsport av högsta klass. Mat, dryck och spännande tävlingar lägger grunden till ett lyckat besök på Bergsåker.

MARS FREDAG

22 27 ONSDAG

2 5 12 19 25 FREDAG

FREDAG

FREDAG

TORSDAG

LASTVOLYM UPP TILL

3,7 m3

V5

Start kl. 18.30

Lunch-5

Start kl. 12.20

APRIL TIS DAG

Bränslesnålaste bilarna i klassen – med kromad frontbåge och Hella extraljus, kromade sidorör, AC och CD-radio.

Lunch-9

PARTNER 1,6 HDi 115 hk Kampanjpris 140.800 kr eller leasing 1.960 kr/mån* Ord. ca pris 179.400 kr Spara 38.600 kr!

Start kl. 12.20

V65

Start kl. 18.20

LASTVOLYM UPP TILL

6 m3

V5

Start kl. 18.30

V65

Start kl. 18.20

V65

Start kl. 18.20

EXPERT 1,6 HDi 90 hk Kampanjpris 169.800 kr eller leasing 2.375 kr/mån* Ord. ca pris 228.900 kr Spara 59.100 kr!

*Fördelaktig leasing genom Peugeot Finans: Rörlig ränta. 1:a förhöjd hyra 20%. Restvärde 40% av nybilspriset efter 36 månader. Alla priser exklusive moms. Erbjudandet kan ej kombineras med andra erbjudanden och avtal och gäller så länge lagret räcker. Bilarna på bilden är extrautrustade och snålast i sin klass är Partner 1,6 HDi MCP och Expert 2,0 HDi.

Sundsvalls Magazine

29


Är du trött på att betala mycket för att sova ?

Vi har prisvärda hotellrum och ännu billigare sovrum. Vi vill att du ska sova gott - länge...

www.sidsjohotell.se • 060-125 125 VÄLKOMMEN IN TILL

S U ND SVALLS N YA S A LLAD SBAR Ko m p o n e r a d i n e g e n s a l l a d . Ä t p å p l at s e l l e r ta d e n m e d d i g .

KÖPMANGATAN

16

attention.oslo.no Foto: attention.oslo.no Bild:Rundquist Tyrens arkitekter ab & Arctic Images

Det enda tryckeri du behöver! Över fjärden eller genom berget?

GOD JUL!

God Jul & Gott Nytt År! Klökanvägen 8 • 060-64 14 50 • tryckeribolaget.com

30

Sundsvalls Magazine

Oberoende av vad du bygger vill vi vara med dig på resan Oavsett om du bygger bro över Sundsvallsfjärden eller Norra länken genom Stockholm, lönar det sig att välja finansiering från SG Equipment Finance när du skall investera i ny utrustning. Vi hjälper dig med Leasing, Hyra eller Avbetalning för din investering av utrustning. Vi finansierar allt inom entreprenad, bergborrning och fordon. Ditt företag

får tillgång till modern och effektiv maskinpark utan att binda kapital i utrustningen. Vi finansierar även utrustning inom IT/kontor, industri, transport och flyg. Besök oss på www.sgfinans.se eller kontakta oss på 08-470 95 00


På Storgatan möts granskog och medelhav. Där det intima möter det exklusiva. Där smakupplevelsen alltid är det viktigaste. Vi vet att du inte imponeras av alla utmärkelser och priser vi vunnit, så istället ber vi dig komma in och låta dina smaklökar avgöra. Välkommen till Italien. I Norrland.

storgatan - | invitobar.se |    

Sundsvalls Magazine

31


Kom in i en ny värld

Inspirerad av städer som Casablanca, Agadir och Marrakech har Spa Maskrosen och Anna Forsberg Frisörer skapat konceptet SpaCityBreak med det bästa i spa, hud- och hårvård. Mitt i bästa cityläge i Sundsvall. Tillsammans är de en unik kombination. Här hittar du en värld av avkoppling med hud- och hårvårdsbehandlingar. SpaHamamContinental med varma och kalla källor, ångbad och japansk och turkisk tvagning.Till spa kan du komma som privatperson eller i en konferensgrupp, med din partner eller din styrelse.

Snart stundar bröllop och studentavslutningar och andra högtidsdagar. En bra början är att kontakta oss för paketlösningar med håruppsättningar, behandlingar och spa. Eller besök våra hemsidor där du kan ta del av erbjudanden och passande behandlingar i våra välkomponerade behandlingsmenyer för att få ut maximalt av ditt besök hos oss. Välkommen till en ny värld av upplevelser och välbefinnande.

060-17 77 70 | www@spamaskrosen.com

060-15 10 80 | www.annaforsbergfrisorer.se

Besöksadress: Kyrkogatan 7 i Sundsvall

Lattityd Nr 2 2013  

Sundsvalls Magazine

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you