La Torre de Barcelona

Page 18

AMOR

Objectiu per a les vacances: prevenir el divorci Setembre s’ha convertit en el mes dels divorcis. La feina, les obligacions, la rutina diària manté les relacions unides però quan arriba el moment de planificar les vacances i passar el dia junts moltes parelles s’adonen que ja no tenen res en comú. I comencen a pensar en una ruptura o divorci al setembre. Es pot prevenir? És molt difícil però ho intentarem amb l’ajuda d’unes assessores que en saben molt de relacions.

Vacances organitzades, vacances felices En general el problema no és l’estiu. “Durant les vacances desapareixen els estressors del dia a dia i ens retrobem amb la parella. Però si no l’hem cuidada, si no hem trobat moments afectius, o d’intimitat al llarg de l’any. Llavors a l’estiu podem veure-la com si fos un estrany”. Aquest és el diagnòstic de la psicòloga i sexòloga Maria Martinez (wwww.mmartinezpsicologa.com). Per a ella una crisi estiuenca no té per què significar un trencament. Més aviat “és una oportunitat de canvi, un bon moment per revisar les coses que no acaben de funcionar i que hem mantingut aparcades”. Com haurien de ser les vacances d’una parella en crisi? Per començar una advertència la rutina estiuenca: “Passarem molt de temps junts, o sigui que fer el que toca, o el que se suposa que has de fer, pot ser un perill si no és el que realment vols”. Així doncs, recomana la Maria: “hem de pactar i repartir el temps perquè ambdós gaudim de l’estiu. Les vacances compartides amb els fills, família política o amics, si duren massa temps, poden provocar una falta d’intimitat”.

I què fem amb els nens? Els fills són un bé de Déu però, en moments així, ajuden o més aviat el contrari? La Maria insisteix en la planificació:

Si setembre és el mes dels divorcis, llavors les vacances d’agost són l’última oportunitat per reconduir la situació. Què podem fer? “Tenim un temps meravellós per compartir amb el nucli familiar, però això no vol dir que hàgim d’estar sempre junts. A banda de pares també som parella”. No és qüestió de quantitat sinó de qualitat. “De vegades només necessitem una escapada. Un temps per descansar, llevar-nos més tard i poder sortir a sopar o a ballar. En definitiva, un temps per a la intimitat.

Passió i comunicació Tot i que la intimitat i el compromís són la base de qualsevol relació tendim dedicar els nostres esforços i preocupacions a la tercera pota: la passió. Però, per començar, recuperar la passió no és sempre el més recomanable, com bé ens explica la Luana Salvadó, psicòloga especialitzada i formadora a Sex Academy Barcelona (www.sexacademybarcelona.com): “si la parella ha perdut la confiança, el respecte i/o els valors i projectes en comú recuperar la passió només serà un pedaç momentani per a la relació”. A més, tendim a identificar la passió amb el sexe, i no va per aquí:

18 · www.latorredebarcelona.com / www.facebook.com/latorredebarcelona

“la passió és el desig que ens mou cap a l’altre, una atracció que no té per què acabar al llit. Recuperar la passió és recuperar les ganes de passar temps amb l’altre persona, de reconquistar-lo”. L’energia que mou el compromís, la intimitat i la passió és la comunicació, el diàleg amb la parella. “Ja sigui per arreglar mal entesos o possibles discussions, com per explicar-se l’un a l’altre gustos, motivacions i projectes personals cada cert temps, perquè som persones individuals i anem evolucionant i canviant, i hem de compartir aquest canvi amb la parella”. Una proposta de la Luana, de cara al setembre: “planifiqueu activitats i/o prengueu compromisos de cara al curs que comença”. I no deixeu mai de seduir la parella.

El sexe salva matrimonis? Parlem ara de la passió més sexual. Aquí també fa falta molt diàleg, com destaca Lydia Cañigueral, de Lovesexing.com, una pàgina web

proveïdora de productes per al goig sexual “Una parella no perd la passió sexual si tots dos estan d’acord. El problema apareix quan un dels dos sent que hi ha una carència i no ho comunica”. Parlem amb ella, i també amb la Marta Molas, d’Amantis.net, una altra botiga pionera en divulgació de sexe, perquè a l’estiu puja la libido i introduir algunes novetats pot ajudarnos a recuperar el plaer: “dedicar un espai a la intimitat i al sexe (no pensant només en el coit, sinó en una intimitat real, que pot passar des de una carícia ingènua fins a d’altres pràctiques sexuals), ens pot ajudar a trobar aquest espai per la comunicació i la diversió que havíem perdut o mig oblidat”. I què es pot fer per revitalitzar i revaloritzar la vida sexual? La Lydia ens recomana: “Plantejar-se fantasies pendents o provar nous articles eròtics, en solitari o en parella. No hauria de ser cap tabú i ni ha de fernos por proposar-li a la parella”. Per on començar? Per als més atrevits la Marta recomana un producte que es porta molt de viatge: els vibradors. Trobareu els convencionals, els anals unisex (per descobrir i compartir nous plaers) i un d’especialment divertit, amb un comandament a distància perquè la parella l’activi quan vulgui. Si no voleu arribar tan lluny teniu a Amantis.net o a Lovesexing.com trobareu recursos més assequibles: espelmes i olis de massatge, perfums afrodisíacs, llenceria eròtica o un jocs de taula sexuals per amanir algun vespre d’estiu. Aprofiteu que a l’estiu augmenta el desig sexual per reconciliar-vos amb el plaer mutu però recordeu que no es tracta només de penetrar-se sinó de besar-se, abraçar-se, acaronarse molt, i jugar plegats. LA TORRE DE BARCELONA