Page 1

FEBRER 2014

LA TORRE

Millora el comerç a Barcelona Què aprenen els nens quan veuen la TV Arriba el Carnaval 2014

Bits L’últim gran espectacle d’El Tricicle Segueix-nos a www.latorredebarcelona.com i a www.facebook.com/latorrebarcelona www.facebook.com/latorredebarcelona / www.latorredebarcelona.com · 1


LA TORRE

2 路 www.latorredebarcelona.com / www.facebook.com/latorredebarcelona


ENSENYAMENT

LOCAL

4 · La nova plaça de les Glòries, oberta a la natura. 6 · Més accidents però menys morts.

BELLESA

20 · A l’hivern, procura abrigar-te la pell..

SALUT

7· 8·

19 · Portes obertes als centres públics i concertats.

Baixen els delictes a la ciutat. Comença el carnaval 2014.

SALUT

11 · El poder saludable dels batuts verds.

GASTRONOMIA

22 · Iniciativa per productors d’aliments catalans de qualitat. MODA

23 · Premi a la millor col·lecció del 080 Barcelona Fashion.

ENTREVISTA

12 · Paco Mir: “Encara fa por veure una cara seriosa entre el públic” ESPECIAL IMMOBILIÀRIA

16 · Clúster d’empreses per impulsar projectes immobiliaris i urbanístics. 17 · Hipoteques 2014: Tornen les ofertes d’interès baix. COMERÇ

AGENDA

44 · Una selecció de les millors activitats que tindran lloc a Sarrià-Sant Gervasi i Les Corts. CULTURA

57 · Premis Gaudí 2014. SOCIETAT

18 · MIlloren les vendes del comerç de Barcelona.

57 · La primavera es presenta “genial“

EDITORIAL Segon número de La Torre de l’Eixample i ja ens consta que hem tingut una bona acollida. Ben aviat serem la revista de referència del districte i podrem oferir-vos tota la informació i serveis dels barris de l’Eixample. Destaquem en aquest número l’agenda que inclou el programa del Carnaval de Barcelona i una selecció de les activitats més interessants que tindran lloc a diversos espais de l’Eixample. Una d’aquestes activitats és l’obra de teatre Bits, lúltim gran espectacle protagonitzat pel Tricicle que podreu veure durant un temps al teatre Poliorama, a tocar del barri.

Proper Número

ESPECIAL SALUT I BELLESA

Envieu-nos un correu a redaccio@latorredebarcelona.com

També us oferim consells de salut, bellesa i un bon resum de la passarel·la 080 Barcelona Fashion i els Premis Gaudí de cinema. Ens veiem al març! Segueix-nos a Facebook i Twiter Edita: Triangulo Marketing Group S.L./ Cameliès, 109 08024 Barcelona/ T. 93 418 19 19 Director: Josep Garcia Director de continguts: Andreu Asensio Redactors: Joan Solé, Joan Vila, Marc Rusiñol redaccio@latorredebarcelona.com Disseny: Quim Castillo Publicitat: comercial@latorredebarcelona.com Dipòsit legal: B-3836-2014 www.latorredebarcelona.com www.facebook.com/latorredebarcelona

La Torre de Barcelona no es fa responsable de les opinions expressades pels col· laboradors en els seus articles.

/ www.latorredebarcelona.com · 3


LOCAL

La nova plaça de les Glòries, oberta a la natura Gairebé un mes després que es triessin les 10 idees finalistes del Concurs Restringit per al Projecte Urbà de l'Espai Lliure de la Plaça de les Glòries, el Jurat encarregat de decidir la proposta guanyadora ho ha fet per unanimitat: Canòpia Urbana, de la Unió Temporal d'Empreses Agence Ter & Ana Coello de Llobet.

per vianants i bicicletes), i la Diagonal verda de la Meridiana i el Camí Comtal.

Segons el jurat (format per 12 experts de diferents disciplines i dos representants veïnals), Canòpia Urbana crea un "Espai Glòries" amb caràcter propi sense precedents a la ciutat, deixant de banda la dicotomia entre parc i plaça, i apostant pel desplegament de la natura.

Una ciutat per a les persones

Aquest espai central reconeix l'eix cívic territorial de la Diagonal (transformant-la en un camí fresc, transitat només

Jaime Lerner, President del Jurat, ha destacat que "és una proposta innovadora, que facilita la trobada entre persones. És sostenible i viable i sobretot és més ecoarquitectura que egoarquitectura".

Així, la idea proposa que Glòries es converteixi en una peça fonamental que uneix els parcs de Trinitat, Sagrera i Ciutadella. També es contempla la construcció d'un mirador que permetrà veure espais emblemàtics de la ciutat com Montjuïc, la Sagrada Família o la Torre Agbar.

4 · www.latorredebarcelona.com / www.facebook.com/latorredebarcelona

Segons ha explicat una de les membres de l'equip guanyador, Ana Coello de Llobet, aquest nou espai uneix la dimensió de ciutat, amb la dimensió de barri, i "dóna una importància metropolitana a aquest espai tan emblemàtic de la ciutat". Coello també ha explicat que en l'espai central de les Glòries, es preveu fer-hi uns nodes "que potenciaran l'ecologia, i les activitats ciutadanes". També es preveu concentrar el transport públic a la banda sud de la plaça, de manera que es permetrà la interconnectivitat entre el metro, el bus i el tram. L'ús de les tecnologies intel·ligents en la il·luminació o el reg, a més, permetrà reduir recursos. El projecte recull, com estava previst, tots els equipaments i habitatges que preveu el planejament actual

i el Compromís per Glòries adoptat l'any 2007. L'alcalde, Xavier Trias, ha recordat que "la ciutat és sobretot per les persones. Les persones porten cotxe, bici, moto o passegen. Això no és incompatible, però hi ha espais que no es poden convertir en un lloc només pel cotxe". Així, ha posat èmfasi en què "la transformació de les Glòries és un triomf dels veïns i de la ciutat". Ara, el següent pas en la transformació de les Glòries, serà la redacció de l'avantprojecte d'urbanització de l'espai públic, que es preveu es dugui a terme aquest 2014. La intenció és tramitar i aprovar el projecte executiu el 2015 i urbanitzar la plaça en el proper mandat.


AQUEST MES ET RECOMANEM... Productes i Serveis de l’Eixample

ALIMENTACIÓ

El Gourmet Català................ Pag. 24

Escola Suiza.......................... Pag. 23 Emba........................................ Pag. 24

LA TORRE

ODONTOLOGIA Clínica dental Smile............Pag. 13

Clases de Piano.................... Pag. 30 Refor´Escolar........................ Pag. 30

AUDICIÓNS

OFICINAS COWORKING

Institut Auditiu Salesa...........Pag. 4 Audítus......................................Pag. 7

EVENTS

Inbusa.....................................Pag. 14

B 14........................................... Pag.29

ADVOCATS I ASSESSORS

HERENCIAS Torrent i Pérez.......................Pag.30

OFTALMOLOGIA

Màcula Visió......................... Pag. 29

FOTOGRAFIA

MXM Photo & Design......... Pag.28

ORTOPÈDIA APARELL DIGESTIU

Centre Ortopèdic Rendé... Pag. 29

HORTS URBANS

Ecohortum............................. Pag. 29

ServiDigest...............................Pag. 9

PEDIATRIA Dra. Terradas........................ Pag. 29

IMMOBILIÀRIA ADDICCIONS

Evoluciona...............................Pag.17

Meta Adicciones..................Pag. 11

REFORMES Quality Cons............................Pag.16

INFORMÀTICA CALÇATS

Virtual...................................... Pag. 28

Pensando en Reformas..... Pag. 30 Reformes................................ Pag. 30

Clínica del Calçat................. Pag. 29

LLAR DECORACIÓ

Reparació

RÒTULS

Marta Sellarès..................... Pag. 29

Electrodomèstics................ Pag. 30

Totem.......................................Pag.30

ESCOLES

NETEJA

TELEMARKETING

SIL..............................................Pag.19

Suministros Jorba............... Pag. 29

Escola Pia Balmes................Pag. 21

Carcris Manteniments....... Pag. 29

Triangulo Telemarketing.....Pag.30

www.facebook.com/latorredebarcelona / www.latorredebarcelona.com · 5


BARCELONA

Més accidents però menys morts L’any 2013, la Guàrdia Urbana va investigar 8.595 accidents amb víctimes de trànsit a la ciutat de Barcelona. La xifra comporta un increment del 2,13% respecte el 2012. En paral·lel el nombre de lesionats també segueix una evolució similar: el 2013 n’hi van haver un total d’11.357, un 3,39% més que el 2012. No obstant, tot i la tendència a l’alça en l’accidentalitat cal destacar que la xifra de morts a la ciutat és la més baixa des que es disposa de registre de dades a la capital catalana. L’any 2013 van morir 22 persones com a conseqüència d’un accident: 10 d’elles eren conductors de motocicleta i uns altres deu vianants. Ambdós són els col·lectius més vulnerables tot i que s’han registrat descensos en les víctimes mortals respecte l’any passat: en el cas dels motoristes s’han produït 5 morts menys i en el cas dels vianants 2 menys. Si ens fixem en l’evolució dels darrers deu anys s’observen reduccions significatives tant en els accidents amb víctimes, com en els lesionats i els morts. En aquest darrer apartat la disminució arriba a prop del 50%. En comparació al 2004 hi ha hagut 20 víctimes mortals menys. En el cas dels lesionats, entre els col·lectius més vulnerables tornen a aparèixer els motoristes i els vianants, que són els que registren el major índex de ferits greus.

Eixample i Sarrià-Sant Gervasi Els quatre districtes que acumulen el 64,26% dels accidents de trànsit que passen a Barcelona són l’Eixample, Sarrià-Sant Gervasi, Sant Martí i Sants Montjuic, els mateixos que al 2013. Cal tenir en compte que aquests quatre àmbits de Barcelona suporten més de la meitat del trànsit que circula per la ciutat. A l’Eixample es van registrar al 2013 2.781 accidents, el 32% del total; a Sarrià-Sant Gervasi 927, l’11% i a Les Corts 615, el 7%.

Caps de setmana més tranquils Pel que fa als dies de la setmana, els divendres i els dijous són els dies en els quals s’han produït més accidents amb víctimes. L’any 2012 els dos dies amb més accidents van ser els divendres i els dimecres. D’altra banda, tot i que s’han incrementat els accidents en cap de setmana, dissabte i diumenge continuen essent els dos dies de la setmana amb menys sinistralitat.

Menys bicicletes implicades L’any 2013 un total de 16.670 vehicles es van veure implicats en accidents de trànsit amb víctimes a Barcelona. La xifra de bicicletes implicades en accidents de trànsit s’ha situat en les 609, el que suposa una disminució del -10,04% respecte del 2012. A banda, aquest 2013 ha continuat la tendència a la reducció de la implicació dels ciclomotors en els accidents de trànsit, iniciada fa sis anys, amb una davallada de l’-11,30%. Per contra, les motocicletes implicades s’incrementen un 6,18%. Més de la tercera part (43,69%) eren conduïdes per conductors amb el permís de conduir de la classe B/B1/BTP (B+3). Finalment els taxis implicats en accidents a la ciutat es van reduir en un -11,02%, mentre que els camions pugen un 8,07%. En termes absoluts els turismes continuen sent els vehicles més implicats en les col·lisions. Pel que fa a la classe d’accidents amb víctimes, aquest 2013 s’ha tornat a repetir el mateix patró que l’any passat. La principal és la col·lisió per abast. Aquest tipus d’impactes estan relacionats amb la manca d’atenció, amb el fet de no respectar les distàncies de seguretat i amb dur una velocitat inadequada. El segon lloc l’ocupa la col·lisió lateral, en la qual hi tenen a

6 · www.latorredebarcelona.com / www.facebook.com/latorredebarcelona

veure els canvis de carril i de direcció. Finalment la tercera posició correspon a la col·lisió frontlateral. En aquests casos els accidents estan relacionats amb factors com la preferència de pas a les cruïlles (semàfors, stop, cediu el pas...).

Causes dels accidents La primera causa directa d’accident dels conductors continua sent la manca d’atenció en la conducció, que puja un 8,37%. En segon lloc no respectar les distàncies mínimes de seguretat, que baixa un -4,29% i finalment els girs indeguts que s’incrementen en un 9,51%. Pel que fa a les causes indirectes o mediates conduir sota els efectes de l’alcohol segueix sent la primera causa indirecta dels accidents tot i que al 2013 es va produir una reducció del -13% dels accidents en els quals hi havia associat un excés d’alcohol i del -36,36% dels que hi havia presència de drogues. Pel que respecta a l’excés de velocitat també s’observa una reducció del -22,83%.

Protegir els vianants De cara al 2014 els agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona han revisat un total de 14.200 passos per tal de garantir que compleixin els aspectes bàsics de visibilitat, il·luminació, senyalització i manteniment, el que suposa el 93’7% del total. També s’han iniciat les primeres mesures en aquells espais que precisaven d’una intervenció immediata i s’ha actuat en un total de 257 cruïlles de la ciutat millorant aspectes com: la visibilitat, el repintat dels senyals horitzontals i la millora de la senyalització vertical, entre d’altres. Un cop finalitzi l’anàlisi, l’Ajuntament de Barcelona continuarà aquest 2014 les tasques per millorar tots aquells passos de vianants que presentin algun tipus de deficiència. Cal tenir en compte que el 55% dels atropellaments es produeixen en passos de vianants.

Paral·lelament la Guàrdia Urbana de Barcelona ha incrementat la seva ofensiva contra aquells conductors que no respecten els passos de vianants. Durant el 2013 es van posar un total de 810 denúncies a ciutadans que havien comès aquesta infracció, el que suposa un increment del 99 % respecte l’any 2012. A banda, es van fer 19.699 denúncies a aquells conductors que no respectaven el llum vermell d’un semàfor, un 26% més que l’any anterior. Aquest 2014 els agents continuaran centrant-se amb la correcció i la denúncia d’aquest tipus d’infracció.

Atenció als motoristes Juntament amb els vianants, l’altre col·lectiu que més víctimes mortals registra cada any a la ciutat són els motoristes. En el cas de les motocicletes la vulnerabilitat d’aquest vehicle fa que els seus usuaris siguin més propensos a resultar severament lesionats en un accident o fins i tot, arribar a perdre la vida. Per aquest motiu, aquest any la Guàrdia Urbana de Barcelona ha incrementat progressivament la detecció i el control sobre aquells que condueixen sota els efectes de l’alcohol i les drogues fent un especial èmfasi en els conductors de motos i ciclomotors. A banda dels controls habituals, al 2013 la Divisió de Trànsit va realitzar macro-controls mensuals d’alcoholèmies i drogotest en diversos punts de concentració d’accidents en els quals s’hi ha relacionat la ingesta d’alcohol. Fruit d’aquesta tasca es van fer 130.868 proves d’alcoholèmia, un 10% més que l’any anterior, de les quals 8.802 van donar positiu. D’aquests positius, 2.743 eren motoristes que, fruit d’aquesta major ofensiva de la Guàrdia Urbana, van ser denunciats per conduir superant els límits d’alcohol, el que suposa un 20% més que al 2012.


BARCELONA

Baixen els fets delictius al 2013 Barcelona ha registrat un descens dels fets delictius del 5,12% durant l’any 2013 respecte l’any anterior, passant dels 186.964 fets coneguts durant el 2012 als 177.394 comesos el 2013. La reducció acumulada de delictes i faltes durant els darrers quatre anys arriba al 15,2%. Ciutat Vella i l’Eixample són els districtes que experimenten de manera més notable aquesta davallada, amb un 10,17% i un 7,03% de disminució. Al descens de fets delictius, que arriba a concretar-se en 9.570 fets menys, s’hi afegeix també el descens en el nombre de detencions d’un 4,1% ja que els principals delictes i faltes experimenten fortes davallades respecte el període anterior, i un augment del 1,7% en el nombre d’imputacions. Els delictes amb els descensos més notoris són els relacionats amb el patrimoni, que baixen un 5,5 %, els delictes contra les persones, que es redueixen fins al 13,3 %, i els d’ordre públic, que registren un davallada del 13,3%. El percentatge de resolució dels fets delictius augmenta un 2,2% respecte l’any anterior, passant d’una resolució global del 24,2 per cent al 26,1 per cent.

Menys estrebades Els robatoris amb violència i/o intimidació experimenten els descensos més notoris, amb una baixada del 8,5% respecte l’any anterior. La baixada encara és més significativa

en el cas dels robatoris amb violència i intimidació a la via pública que experimenten un 10% de reducció, i en concret, les estrebades registren una davallada del 11,8%. El patrullatge uniformat i de paisà que els dos cossos policials han desplegat pels carrers de la ciutat ha contribuït a invertir aquestes dades delinqüencials que fins l’any passat havien registrat un augment notable. Així mateix, cal afegir també la forta pressió policial que els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana han realitzat a l’entorn de les botigues de compra i/o venda d’or i en establiments de botigues de telefonia mòbil. També el dispositiu cadena, especialitzat en combatre les estrebades al carrer de cadenes d’or, ha suposat un control més exhaustiu dels delinqüents que actuen a la ciutat. Pel que fa als robatoris amb violència a establiment comercial experimenten un descens del 17,7%. Una davallada que també es manifesta de manera notable en el cas dels robatoris amb violència i/o intimidació a domicili, que se situa un 25,8% per sota respecte l’any anterior. Els robatoris amb força registrats a la ciutat també representen un descens respecte l’any anterior, situant-se un 5,8% per sota.

Menys furts Els delictes i les faltes de furt ocupen un 54 per cent del total de fets delictius que esprodueixen a la ciutat. L’any 2013

es van registrar 2.315 furts menys respecte l’any anterior, la qual cosa suposa que cada mes s’han deixat de cometre 193 furts. Així mateix, durant els darrers 4 anys s’ha registrat un descens acumulat del 15,18%, passant dels 113.462 fets comesos l’any 2010 als 96.243 registrats l’any passat. Si bé el nombre de turistes que visiten la nostra ciutat continua anant en augment, l’any 2013 el nombre de víctimes estrangeres va experimentar una notable davallada, situant-se en un 9,8% per sota respecte l’any anterior. Aquest descens està motivat per la baixada substancial dels delictes i faltes de furts que tenen lloc a la ciutat i que estan experimentant fortes davallades des de fa quatre anys. Els delictes i faltes contra les persones experimenten un descens del 6,79% respecte l’any 2012. En aquest capítol cal destacar la reducció dels homicidis, que des del 2010 han baixat paulatinament cada any, amb un descens acumulat del 47,8%. En aquest capítol, cal destacar l’elevat índex de resolució d’aquests casos. Dels 12 fets registrats el 2013, tots han estat resolts, de manera que ens situem en un índex de resolució del 100%. Pel que fa als darrers quatre anys, la resolució també és molt elevada situant-se al 84,62%.

Incivisme Durant aquest any 2013, la Guàrdia Urbana de Barcelona ha vetllat pel compliment de les

diferents Ordenances Municipals de la ciutat, corregint i denunciant aquelles infraccions de les mateixes. Durant aquests dotze mesos el cos de policia barceloní ha posat un total de 164.190 denúncies per infraccions de les diferents normatives que regeixen a la ciutat el que suposa un increment del 12,3% respecte el 2012. El capítol més destacat se l’enduu l’Ordenança de Mesures per Fomentar i Garantir la Convivència Ciutadana a l’espai públic, amb un total de 136.331 denúncies. Els agents del cos de policia barceloní actuen de manera prioritària sobre aquelles actituds i comportaments que generen més molèsties als ciutadans com el consum d’alcohol a la via pública o fer necessitats fisiològiques al carrer.

Seguretat viària L’Ajuntament de Barcelona aposta per la seguretat viària a la ciutat i reduir les víctimes d’accidents de trànsit als carrers de la capital catalana. El Govern Municipal actua per incrementar la prevenció i la conscienciació entre els ciutadans per tal de garantir que tots els col·lectius que es desplacen diàriament per Barcelona puguin fer-ho amb les màximes garanties de seguretat. En aquest sentit, el Govern ha fet una ferma aposta per protegir als més vulnerables dins de la piràmide de la mobilitat com són vianants, ciclistes i motoristes.

www.facebook.com/latorredebarcelona / www.latorredebarcelona.com · 7


BARCELONA

Agenda del Carnaval 2014 Gitanes, els de Mantons, la Quadrilla, etc.

Arriba la bogeria del Carnaval i el millor que podem fer és deixar-nos portar una mica per l’ambient de gresca, com a mínim fins que arribi la Quaresma. Barcelona ha preparat festa grossa per celebrar l’arribada del Rei Carnestoltes. Enguany hi ha un al·licient més: l’organització s’ha preocupat per recuperar alguns dels personatges i actes tradicionals i històrics genuïnament barcelonins. Trobareu tota la informació i una agenda detallada al web de la ciutat www.bcn.cat

Dijous Gras i els Set Ambaixadors Dijous 27 de febrer, 11 matí, al Mercat de la Concepció Acompanyats per músics magnífics d’una de les Big Bands de l’Escola de la Concepció i recorrent tot el mercat, set personatges fantàstics posseïdors de grans habilitats i també de força vicis, dipositaris d’enormes genialitats i esclaus de desmesurats excessos, ens vénen a portar la bona nova: el rei de la disbauxa és a punt d’arribar!. Són els Set Ambaixadors del Rei Carnestoltes a les set antigues viles de Barcelona i els coneixereu pel color dels seus extravagants vestits.

Arribo del Rei Carnestoltes Dijous 27 de febrer a les 18:00h. Fi a les 19:30h Recorregut: Carders, Montcada, Passeig del Born i Mercat del Born La Cercavila dels Set Ambaixadors amb en Rodanxó i la Rodanxona –els històrics gegants del Carnaval de Barcelona-, precedeix l’arribada del Rei Carnestoltes, dalt d’un carruatge de cavalls, pel passeig del Born i la plaça Comercial. Arribat el Rei, el Mestre de Cerimònies ens convidarà a passar a l’interior del Centre Cultural del Born i el Rei Carnestoltes farà el seu Ban proclamant el seu regnat i tot convidant-nos a la gresca i a la disbauxa del Carnaval.

El Carnaval Històric al Mercat del Born Divendres 28 de febrer, 20 h El Born Centre Cultural “Barcelona, ciutat de Carnestoltes”. Imprescindible conferència a càrrec del historiador Albert García Espuche sobre la Recuperació Històrica del Carnaval de Barcelona i la seva vinculació amb El Born.

Les Rues de Carnaval Dissabte 1 de març.

8 · www.latorredebarcelona.com / www.facebook.com/latorredebarcelona

Més d’una trentena de rues populars de Carnaval conviden a la participació dels veïns i de les entitats amb originals i vistoses carrosses, comparses i disfresses. Seran el gran moment de la festa a la majoria de barris barcelonins. Els Ambaixadors del Rei Carnestoltes visitaran la seva antiga vila (Caramenxell de Magòria a Sants, Gran Patantum de Solbaix a Les Corts, Calicut de Malabar i Trestorres a Sarrià i Sant Gervasi, Bufallot d’en Grassot a Gràcia, Currutaca Bugadera i Santgenis a Horta i El Guinardó, Maabiata de Txantxan i Coats a Sant Andreu i Barreló Espirillingat de la Mel a Sant Martí) i participaran a una de les rues de Carnaval de cadascuna de les set antigues viles de Barcelona.

La Taronjada Diumenge 2 de març a les 17:00. Fi a les 20:00h La Taronjada, l’acte central del Carnaval de Barcelona pensat per a tota la família, passarà al barri de la Ribera, bressol del Carnaval barceloní, i tindrà quatre parts: 17:00 Balls de Carnaval a la Cultura Popular i Tradicional Catalana. A la Plaça Comercial. El ball de l’Espolsada, el de la Disfressada, els balls de

17:45 La Cercavila del Rei Carnestoltes Recorregut: Mercat de Santa Caterina / Av Francesc Cambó / Via Laietana / Argenteria / Plaça de Santa Maria / carrer de Santa Maria / Fossar de les Moreres / Passeig del Born / Rec / Fusina / Plaça Comercial A la gran Cercavila del Rei Carnestoltes hi participen el Rei i els seus Set Ambaixadors amb els seus esbojarrats agregats culturals i militars, dalt de vuit carrosses de cavalls, els seguicis de músics, cortesans, banderers i saltimbanquis.. 18:40 La Batalla Campal La plaça Comercial serà enguany el camp de batalla de La Taronjada amb força globus i molt confetti de color taronja. Després del Fashmob col·lectiu el Rei Carnestoltes i els Set Ambaixadors, enlairats dalt d’uns podis, iniciaran la Gran Batalla Campal de La Taronjada. “Tots contra tots”, els globus i el confetti que barcelonins i barcelonines llençaran als personatges del Carnaval recordaran les taronges que, per Carnaval, ja es llançaven a Barcelona el segle XIV. Prepareuvos! Quin cacau! 18:45 El Sarau de Carnaval: Ball de Màscares Després de la Batalla Campal, amb confetti per tot arreu i amb terra ben tenyit de color taronja, el Rei Carnestoltes i els seus Set Ambaixadors us convidaran a tots a un nou Sarau de Carnaval.

L’Enterro de la sardina Dimecres 5 de març, a les 11h, al Parc de la Ciutadella Amb l’Enterro de la sardina, el dimecres de cendra, Barcelona s’acomiada de les celebracions del Carnaval i, enguany, ho fa amb una festa més musical i llaminera que mai. Serà a l’hora de l’esmorzar amb una gran xocolatada per a nens i nenes i amb les actuacions de les quatre Big Bands de l’Escola de la Concepció i dels Saltimbanquis del Carnaval de Barcelona 2014.


Medicina Preventiva. Càncer de Còlon. Tots ho sabem. No hi ha res millor que tenir cura de la nostra salut per viure més i millor. Encara que de vegades ens oblidem. A ServiDigest, com a Centre medicoquirúrgic especialitzat en l’Aparell Digestiu, Metabolisme i Obesitat, som també experts en prevenció. Per això no volem ser presents només en els moments de malaltia dels nostres pacients, sinó que volem col·laborar en la seva qualitat de vida. El càncer de còlon i recte o càncer colorectal (CCR) és un dels càncers més freqüents entre els homes i les dones a l’actualitat. Suposa un important problema de salut publica per la seva alta freqüencia d’aparició i la seva mortalitat.

PÀGINA ESPECIAL

Als països desenvolupats, és el segon tipus de càncer més freqüent després del de pulmó en l’home i el de mama a la dona, ocupant el primer lloc quan es consideren ambdós sexes conjuntament. La curació del càncer de còlon depèn fonamentalment de l’estadi en què es diagnostica. Si es detecta en fases inicials s’aconsegueix una curació completa a la majoria dels casos, però quan es diagnostica en fases avançades només un petit percentatge de pacients sobreviuen als 5 anys. És important tenir en compte que davant de qualsevol símptoma digestiu d’alarma (com sang en les deposicions, canvis en el ritme intestinal, pèrdua de pes, cansament o malestar abdominal persistents) caldrà

posar-se en mans d’un servei especialitzat en l’aparell digestiu que pugui valorar individualment cada situació. Addicionalment, també es recomana una revisió digestiva de caràcter preventiu a partir dels 50 anys independentment dels símptomes que es presenten, La Colonoscòpia total és el procediment fonamental per diagnosticar i tractar la majoria de les lesions premalignes del còlon. La seva alta eficàcia, i bona tolerància (ja que es realitza amb sedació profunda), i un risc baix de complicacions, ha fet que la Colonoscòpia hagi substitut progressivament a altres tècniques diagnòstiques. És una prova sensible i especifica per determinar qualsevol

malaltia del còlon, ja que, a més de permetre la visió total, completa i directa de l’intestí, permet complementar l’estudi amb tècniques diagnòstiques (biòpsies) i terapèutiques (extreure pòlips, coagular lesions, dilatar zones disminuïdes de calibre, posar pròtesis...), amb una sensibilitat i especificitat generals aproximades al 100%.

Balmes 334 · 08006 T 93 545 09 90 / 93 415 34 64 www.servidigest.com

www.facebook.com/latorredebarcelona / www.latorredebarcelona.com · 9


Tractament de la presbícia (vista cansada)

Actualment hi ha mètodes efectius i segurs per eliminar la dependència de les ulleres de prop per incrementar la capacitat d’enfocament en visió propera. S’activa l’acomodació i la sensibilitat al contrast, és com si augmentéssim el nivell de llum, millora el contrast i veiem millor. Es realitza amb uns exercicis, generalment de lectura amb ordinador. S’analitza la visió propera del pacient i s’estableix un programa específic que s’anirà modificant segons la millora que es vagi aconseguint. Consisteix en dedicar 30 minuts, dues vegades al dia, durant un període aproximat de 3 mesos i és molt efectiu en les fases inicials de la presbícia. Doctor Carlos Verges En els números anteriors de La Torre, decembre i gener, hem parlat de la Presbícia, les seves causes, diagnòstics i alguns consells per frenar la seva aparició i la seva evolució. En aquest número parlarem de com tractar-la, les diferents opcions que hi ha en el moment actual. No existeix una forma universal de tractar-la, hi ha diferents opcions segons la situació de cada persona, edat, estadi d’evolució, estat dels ulls, estat general i necessitats en visió propera (professió i aficions). Ha de ser l’oftalmòleg especialista en presbícia qui decideixi l’estratègia adequada per a cada persona. Bàsicament hi ha mètodes no quirúrgics i quirúrgics. Els primers són la teràpia visual, fàrmacs en forma de col·liris i les lents de contacte. Els quirúrgics són el làser, les lents intraoculars, els implants corneals i els implants esclerals. Vegem cadascuna d’aquestes opcions.

TERÀPIA VISUAL Consisteix en una sèrie d’exercicis

FÀRMACS Es tracta d’instil·lar unes gotes (col·liri), que bàsicament redueixen la mida de la pupil·la (efecte estenopeic). És necessari adaptar la concentració del fàrmac i el nombre de gotes a les necessitats de cada pacient així com verificar que no hi ha cap contraindicació en la seva utilització. S’acostuma a utilitzar de forma aïllada o complementant als exercicis de teràpia visual. És molt útil en les fases inicials de la presbícia especialment quan no s’utilitzen ulleres de lluny.

LENTS DE CONTACTE És un dels mètodes més senzills i més efectius, especialment en aquells que ja eren usuaris de lents de contacte. Consisteix en adaptar lents de contacte multifocals o, buscar la monovisió, és a dir, deixar un ull enfocant de lluny i l’altre enfocant de prop; els senyals arriben al cervell i es fusionen permetent veure bé de lluny i de prop en mirar amb els dos ulls simultàniament. En els últims anys han millorat molt els materials i les geometries de les lents de contacte, aconseguint molt bons resultats de visió i de comoditat, ja que es poden portar

fins un mes sense tocar-les (ús perllongat).

TRACTAMENT LÀSER Amb les noves plataformes de làser es realitzen perfils d’ablació hiperprolats que aconsegueixen corregir la presbícia de forma molt efectiva, tant en els casos de presbícia incipient com en els més avançats. També es pot realitzar una tècnica de monovisió, especialment en aquells casos que ho feien amb lents de contacte i es trobaven còmodes, aconseguim el mateix efecte però de forma permanent. El tractament làser és una de les opcions més utilitzades i pot realitzar-se en qualsevol fase de la presbícia, excepte en els casos en els quals s’inicien les alteracions del cristal·lí pròpies de l’edat (facoesclerosi).

LENTS INTRAOCULARS És l’opció que aconsellem als pacients prèsbites de major edat, quan s’inicien els trastorns al cristal·lí que desembocaran a una cataracta. L’avantatge d’aquesta tècnica és que s’aconsegueix una bona visió i s’evita que es desenvolupin cataractes en un futur. Se substitueix la lent natural, el cristal·lí, per una lent artificial. La clau és seleccionar la lent més apropiada en cada cas i que el cirurgià tingui l’habilitat per a la seva correcta implantació i per saber manejar els canvis de visió que s’indueixen amb aquest procediment.

IMPLANTS INTRACORNEALS Existeixen diverses opcions, des de les lents fins als anells estenopeics. Tenen l’avantatge que és una cirurgia no intraocular però tenen

l’inconvenient de què únicament s’implanten a un ull, obligant a la monovisió, no essent ben tolerats per tots els pacients. Encara no hi ha una gran experiència i s’han descrit un nombre significatiu de casos en els quals ha estat necessari retirar aquests implants.

IMPLANTS ESCLERALS És potser el mètode més modern de tractament de la presbícia i encara que no hi ha una gran experiència comparat amb el làser o les lents intraoculars, els resultats a nivell mundial són molt esperançadors. Tenen el gran avantatge que no s’altera l’eix visual, s’implanten a l’esclera (part blanca de l’ull), mitjançant una cirurgia de baix risc. Es tracten els dos ulls, conservant la visió binocular, la visió en relleu. Tenen l’inconvenient que la seva capacitat correctora és limitada i estaria indicat en els casos en els quals no s’utilitzen ulleres de lluny.

Mètodes per tractar la Presbícia: • Teràpia Visual • Fàrmacs (col·liris) • Lents de contacte • Làser corneal • Lents intraoculars • Implants intracorneals • Implants esclerals

Financem tots els nostres tractaments fins a 12 mesos sense costos adicionals

/ www.facebook.com/latorredebarcelona Dalmases, 42 · 08017 Barcelona · T. 93 551 33 00 · info@cverges.com · www.areaoftalmologica.com 10 · www.latorredebarcelona.com


SALUT

El poder saludable del batuts verds Has sentit a parlar dels batuts verds o green smoothie? Avui dia aquesta passió per la combinació de fruita i verdura crua està molt estesa. És una moda originària dels Estats Units i ha sigut un boom a la resta del món actual. Si ets una persona interessada en el món de la salut natural, segur que el que llegiràs t’agradarà! Et sona l’eslògan de “5 fruites i verdures al dia”? Doncs és una manera de prendre les racions recomanades convertides en meravellosos, sans i boníssims batuts. Tot en 1. La importància de menjar fruita i verdura en el seu estat natural, el cru, radica en que és la única forma d’aprofitar totes les vitamines, minerals i antioxidants al 100%. És una manera idònia de què el nostre organisme rebi tots els micronutrients, aigua i fibra necessaris d’una manera òptima i directa. Has provat mai de canviar els teus esmorzars per un deliciós i nutritiu batut verd? T’ho recomano.Rere el procés de desintoxicació nocturn que fa el nostre cos, aquesta és la millor manera de començar el dia i rebre una bona dosis d’energia natural que produirà els seus efectes en tan sols 20 minuts. T’animes?

Beneficis Els batuts de fruita i verdura crua nodreixen les nostres cèl·lules, oxigenen la sang, hidraten, desintoxiquen, ens omplen d’energia, redueixen

l’ansietat i disminueixen la gana, eliminen la cel·lulitis, eliminen la retenció de líquids, eliminen greix, alcalinitzen el ph de la sang i són un remei excel·lent en la cura de certs problemes de salut com la obesitat, diabetis, colesterol, hipertensió, migranyes, al·lèrgies, retenció de líquids, gota, artritis, artrosis, depressió, millora l’estat de la pell, estrenyiment, etc. I representen un factor protector i preventiu davant moltes malalties actual.

Com es preparen? Un bon batut verd, ha de comptar amb: Base líquida: cogombre i/o api. Base verda: espinacs, col, bledes, carbassó, enciam, ruca, canonges, endívies, escarola...

Ansietat per els “antulls o capritxos” : pinya, cogombre, api, llimona i espinacs. Marcar muscle i desinflar-se: cogombre, api, llimona, espinacs i bledes. Millorar la circulació: remolatxa, llimona, pastanaga, api i cogombre.

Com em sentiré? Enèrgica, estupenda, nodrida, hidratada i amb molt bon estat d’ànim.

A qui està contraindicat? A totes aquelles persones que no els interessi cuidar-se i que deixin la salut en un segon pla.

Gust : gingebre i/o llimona.

Quant a les dones embarassades o en període de lactància, l’única cosa que no poden fer és dur a terme un pla de desintoxicació única i exclusivament de batuts de fruita i verdura crua, ja que els tòxics acumulats en el seu propi cos, poden desprendre’s a causa del procés desintoxicant i passar al nadó per mitjà de la llet materna.

Base extra: menta, julivert, all, paprika, cúrcuma, alfàbrega, cibulet ...

Quants batuts pots prendre al dia?

Base dolça : 1 sola fruita com pinya, poma, pera, taronja, mandarines, raïm, papaia, magrana ... Base vegetal: Pastanaga, remolatxa, col, bròquil, llimona, api, tomàquet, pebrot, ceba...

Idees? Et deixo uns quants exemples. Anèmia: remolatxa, bròquil, col, llimona, poma, cogombre i espinac. Desintoxicant : kiwi, espinacs, cogombre, llimona i julivert.

Si tot just comences a integrarlos a la teva vida, comença canviant l’esmorzar per un bon batut. Uns dies més tard augmenta la dosis i integra’l també a mig matí i/o a mitja tarda. Més endavant, pots substituir el dinar o el sopar per aquests excel·lents i nutritius batuts.

modelo específico tratamiento adicciones

meta

En cas de voler fer un pla de dejuni, desintoxicació o aprimament potent sense alterar el cos i oferint tot els nutrients necessaris sense fer bajanades amb la salut, llavors l’ideal és prendre entre 4 o 5 litres de batuts variats al dia, degudament repartits en horaris ordenats. A www. dietistanatural.com, pots trobar receptes de batuts deliciosos, sans, saludables i naturals.

Què necessites per a preparar-los? Una liquadora o una batedora de got o de mà ben potent. Cal saber que la liquadora separa la polpa fibrosa del suc, la batedora no. Si utilitzes un utensili o un altre, els beneficis i resultats seran diferents.

Què més cal saber? T’aconsello que demanis recomanació als professionals dietistes i nutricionistes que treballin dins un pla de salut natural. Nosaltres t’assessorarem sobre quins són els batuts més idonis per a tu, la tècnica a utilitzar, els motius favorables segons el teu cas i t’ensenyarem una mica com funciona aquest tipus de pla alimentari. És molt senzill i motivador, sempre i quan tinguis la informació necessària. T’animes? Mylenne Salazar Tècnic Superior Dietista i Nutricionista www.dietistanatural.com www.facebook.com/ DietistaNatural Twitter: Dietista Natural

Centro para el tratamiento de la adicción alas drogas

Alcohol · Cocaína · Benzodiacepinas Cannabis · Anfetaminas Rocafort, 253 · Ent. 4ª · 08029 Barcelona · T 639 744 921 meta.adicciones@gmail.com · www.meta-adicciones.com www.facebook.com/latorredebarcelona / www.latorredebarcelona.com · 11


ENTREVISTA

Paco Mir

“Encara fa por veure una cara seriosa entre el públic”

Paco Mir (Barcelona, 1957) és un dels tres membres de la companyia Teatral Tricicle que va fundar ara fa 34 anys juntament amb Joan Garcia i Carles Sans. Amb ells ha guanyat dos premis Max. Mir és actor, humorista, guionista i director de teatre i de cinema. També ha produït sèries de televisió, ha creat campanyes de publicitat i ha adaptat i dirigit teatre i sarsuela. En aquests moments protagonitza BITS al teatre Poliorama de Barcelona. travertits que algunes regions com per exemple Llevant. A tot el què és el Mediterrani tirant cap al llevant són molt extravertits. A València són ‘falleros’ i riuen moltíssim. Al centre de Madrid com que també hi ha molta gent de població flotant doncs també riuen molt. Tot el què és el Mediterrani és potser el lloc on riuen més, més obertament. Fins a quin punt l’humor és necessari per les persones?

En què consisteix l’espectacle Bits?

el mateix de sempre?

És un espectacle que està embolicat en el món d’Internet. Un ‘bit’ és la unitat mínima d’informació de qualsevol cosa digital i nosaltres fem veure que som aquests ‘bits’ que es transformen quan passen per una pantalla. Som Whatsapp, Twitter, xats, anuncis... Qualsevol cosa. Això ens permet saltar d’un esquetx a un altre. Són uns quinze esquetxos diferents i els lligams són els passos per Internet: un xat, un Facebook, un Google Maps... Coses d’aquestes.

Això és un lligam. L’espectacle no està basat en la tecnologia. Hi ha brometes, hi ha cosetes de telèfons mòbils, hi ha les bromes típiques de xats però no és un espectacle basat en les noves tecnologies, sobretot perquè les bromes haurien mort al cap d’un o dos mesos. Nosaltres el què fem són bromes sobre la condició humana, les relacions humanes i això sí que no ha canviat des d’els grecs fins ara. Bits conté algun ingredient nou amb el que encara no havíeu jugat?

Parleu de tecnologia, de xarxes socials... Ens fa riure

Doncs parlem una miqueta, hi ha un gag dialogat o sigui que

12 · www.latorredebarcelona.com / www.facebook.com/latorredebarcelona

fem servir la paraula. I així com a element innovador hi ha una altra cosa que em sembla que no havíem fet mai: apliquem una mica el muntatge televisiu als esquetxos de teatre. Fem unes el·lipsis que potser abans no fèiem. Una tècnica de muntatge televisiu aplicada al teatre. Al catalans ens agrada riure? A tothom li agrada riure. Jo crec que a qui no li agrada riure és perquè té un problema amb el seu tarannà humà. Així doncs, el públic català riu tant com qualsevol altre públic? Al públic català li agrada riure el què passa és que som més introvertits. Som menys ex-

Riure és una demostració d’intel·ligència. L’humor sempre és una sorpresa. N’hi ha de molt bàsiques: si un paio ensopega i un altre riu. Això és un riure molt bàsic, però després hi ha la construcció del riure, que suposa alterar uns coneixements previs que ha tingut tothom. Per exemple, es veu que els esquimals fan bromes sobre els tipus de neu que hi ha. Clar, si ve un esquimal aquí i fa un monòleg sobre tipus de neu a nosaltres probablement no ens farà gràcia. Però si abans vingués un investigador que ens expliqués que hi ha 28 tipus de neu doncs entendríem la broma i riuríem. Hi ha un tipus d’humor intel·ligent i un que no ho és? Bé, el tipus d’humor intel·ligent és el que li treu més punta a una mateixa cosa. Normalment és la repetició de tot, les variacions d’un mateix gag. Moltes vegades es podria parlar d’humor intel·ligent quan tu fas un plantejament molt al principi de la funció i el resols al final de la funció, o el vas traient de mica en mica. Així el públic s’ha de recordar del plantejament inicial que has fet i després ha d’anar recordant la relació que té el gag que està veient en aquell moment amb allò que ha vist abans. Cada cop que el públic lliga dues idees pensa: “Sóc intel·ligent perquè ho he pillat”.


companyies de fora. Abans també hi havia més companyies que feien temporada als teatres de Barcelona com Le Cirque Invisible o els Colombaioni. Que passi això ara és molt difícil perquè és caríssim. És un problema de diners. Què hem de fer per ajudar la cultura? Baixar l’IVA i equiparar-lo a l’IVA francès. Allà em sembla que és un 2,5% o un 1,5 % i si les companyies guanyen molts diners, a partir de la funció 150 ja paguen una mica més d’IVA. La pujada de l’IVA no ha afectat a l’espectador perquè hi ha ofertes cada cop més econòmiques. Els qui han sortit més perjudicats són les companyies i els exhibidors i la prova és que el Teatre Nacional ha fet un ERE, el Lliure ha fet un ERE, hi ha companyies que tanquen... Dins d’aquest marc han proliferat els ‘miniteatres’. Són bons per a enriquir la cultura? Aquest 2013 heu celebrat els 34 anys d’El Tricicle. Tenir tanta experiència en el món de l’espectacle us fa pujar amb més seguretat a l’escenari?

riure és començar cada dia.

El teatre és el dia a dia, és fer riure el públic d’avui i això és una aventura nova cada dia. No pots baixar la guàrdia. No ho tens fet. No són pel·lícules que les tens guardades i que sempre estaran igual. Cada dia és diferent. Sempre que ve un espectador d’aquells que seuen a primera filera, amb mala cara, et preguntes: “Ostres i aquest paio? Aquest paio, per què no riu?”. Llavors et planteges si fas gràcia, si no en fas, si ho fas bé o no. Fer

No, no massa. De vegades ens n’adonem quan ens ho diu gent que ha fet teatre, perquè ens van veure a nosaltres quan ells eren petits. La sensació que tenim és que fa 34 anys que hi som, que ha passat molt ràpid i també que sempre estem a punt de fer alguna cosa nova. Sempre estem en un procés de futur.

Formeu part de la història cultural de Catalunya. Ho sentiu així?

Com estava la cultura quan vau començar i com està ara? Fa 34 anys ens obríem, ens

obríem a l’estranger. Culturalment hi havia moltes influències de fora. El Festival Grec, per exemple, era una finestra oberta a la cultura mundial i ara això no passa. Ara, en aquest aspecte, ens hem tancat moltíssim. Primer perquè és molt car que vinguin els grups i segon perquè qui havia d’apostar perquè vinguessin no aposta tant com s’havia apostat abans. Vénen companyies però en comptagotes. Abans la cultura que ens arribava de fora era més popular, més per gran públic. Ara quan ens porten alguna cosa d’aquestes és per a l’elit. Són convidats per complir una mica l’expedient de portar

Hi ha un miratge. Aquesta idea que s’obren sales noves o que es fa teatre més econòmic com amb el ‘miniteatre’ o el teatre que es fa a llocs que no són teatres. Això sembla que sigui cultura. És una via perquè els actors puguin actuar però em sembla que és més per una cosa d’ego, per dir: “Sóc actor i he actuat” però en aquests casos només guanya el del bar perquè ven entrepans i begudes. Això no és cultura gegant no és el ‘showbusiness’, és tapar forats, em sembla. Textos: Georgina Altarriba/ACPG Fotos: G.A./ACPG

www.facebook.com/latorredebarcelona / www.latorredebarcelona.com · 13


Busques un Centre de Negocis cèntric, funcional i modern? Ho trobaràs a INBU.SA, CENTRE DE NEGOCIS, una nova manera de treballar Molt proper al centre neuràlgic de Barcelona, INBU es troba C/ Consell de Cent, 295, davant del seminari, al costat d´ Enric Granados i Balmes. Les seves instal.lacions estan concebudes per a satisfer les diferents necessitats d’espai dels seus clients oferint-los oficines totalment equipades per a 1 fins a 6 persones, amb un disseny innovador, alta funcionalitat i una excel.lent relació qualitatpreu. Totes les facilitats per a que el client disposi del lloc ideal on desenvolupar la seva activitat i atendre de la millor manera possible als seus clients. En una zona amb molta activitat, restaurants, cafeteries, galeries d’art i altres serveis. INBU SA s´ofereix com un nou concepte de “business center” modern i sobretot funcional ja que ofereixen unes oficines gairebé “a la carta” amb total flexibilitat en temps i espai, tot mitjançant una alta professionalitat. Està ubicat en una primera planta d’un edifici d’oficines i disposa d´una terrasa interior oferint molta tranquil·litat.

Preus i Serveis que inclouen les seves sales El centre de negocis INBU SA es composa de nou oficines, una sala de juntes i una gran terrassa (75m2) d´ús exclusiu per el clients del centre, que

Raons per anar al centre de Negocis INBU SA 1º Lloguer flexible: Permet escollir un espai a temps complert o parcial, durant el període que es necessiti: dies, mesos o anys. 2º Adaptable: Permet transformar l´espai de treball segons les necessitats canviants del negoci, créixer, reduïr o reubicar.

també disposa d´un espai de treball a més d´un “ office” complet amb armaris personalitzats

trucades nacionals. És possible també demanar una línea privada de telèfon, que costa uns 16 euros/mes.

Per nomès 10 €/hora pots disposar d´un despatx complet que es composa de cadira i taula de treball, llibreria, un book personal amb clau i dues cadires de confidents.

Cooworking . La nova manera de treballar

Hi ha preus especial per mitja jornada i la jornada completa té un cost de 300 €/mes. El clients que tenen despatxos mensuals poden entrar al centre quan ho desitgin les 24 h. En el preu de totes les oficines esta inclòs el servei de recepció del centre, que gestiona el correu, la paqueteria, les trucades i les visites del clients, així com la neteja i el manteniment, el WIFI i les

14 · www.latorredebarcelona.com / www.facebook.com/latorredebarcelona

El concepte cooworking permet desemvolupar les tasques i els negocis a través d´un grup de treball. En INBUSA disposen d´una sala amb sis taules que permeten dur a terme feines en grup i relacionar-se amb els companys, aportar idees i perquè no assolir nous reptes. En aquest cas, la taula sempre és personal cadascú disposa d´un book amb clau per poder deixar les seves pertenences. El preu per persona en aquesta modalitat del cooworking es de 150 €/mes. 

3º Econòmic: Sense inversió inicial o costos anticipats. Estalviant-se totes les despeses de propietat i manteniment i amb la millor qualitat-preu garantida 4º Personalitzat: Espai de treball privat, obert o compartit; equipat segons les necessitats i amb les tecnologies més avançades. 5º Localització: Al centre de Barcelona, i per tanta prop de tots els serveis, despatxos professionals, restaurants , garatges, gimnasos i transport públic. Desitgem que vinguis al nostre centre de Negocis , un centre es molt familiar i acollidor Us esperem!

PÀGINA ESPECIAL


LA TORRE

ESPECIAL

Immobiliària Fem un repàs a l’actualitat immobiliària i us donem alguns consells interessants, tant si penseu en comprar o vendre propietats com si esteu valorant la possibilitat de fer alguna reforma.

www.facebook.com/latorredebarcelona / www.latorredebarcelona.com · 15


IMMOBILIARIA

Clúster d’empreses per impulsar projectes immobiliaris i urbanístics

Diverses empreses del sector privat han impulsat el Barcelona Urban Cluster (BUC), una associació sense ànim de lucre que compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i que està formada per organitzacions i professionals del sector immobiliari i urbanístic. Aquesta iniciativa neix amb l’objectiu de revitalitzar un sector molt afectat per la crisi econòmica i oferir un conjunt d’oportunitats a tots els actors que tinguin interès en invertir en Barcelona i la seva àrea metropolitana. Per aquest

motiu, aquesta plataforma oferirà a l’exterior els diferents serveis de les organitzacions que integren el clúster per generar oportunitats de negoci i establir contactes i relacions comercials.

Orim Management; Santa & Cole; i Tasinsa. La intenció del BUC és seguir creixent i ampliant l’associació amb més organitzacions vinculades a tots els camps de l’urbanisme i la construcció.

Públic i privat

Per al tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, “Barcelona aposta per obrir noves vies de col·laboració amb el sector immobiliari i urbanístic que contribueixin a crear llocs de treball i reforçar el nostre model econòmic. Sumar esforços i anar de la mà amb els professionals, internacionalitzar-nos plegats i crear oportunitats de negoci no és només una oportunitat avui en dia. És una obligació per deixar definitivament enrere un model financer, l’immobiliari que ha quedat caduc”.

Barcelona Urban Cluster és una mostra més de la col·laboració público-privada que integra els segments més representatius del sector: urbanisme, territori, disseny, construcció, arquitectura, enginyeria i consultoria legal i financera. La iniciativa va néixer fa un any a partir de diverses reunions de treball que van agrupar l’Ajuntament de Barcelona, a través d’Hàbitat Urbà, i diversos protagonistes privats del món immobiliari i urbanístic amb la idea d’atraure inversió i promocionar la ciutat i el seu entorn en mercats nacionals i internacionals. L’associació està governada per una Junta Directiva gestionada per la gerència a càrrec d’Albert Casajuana, persona reconeguda i amb una llarga trajectòria en el sector immobiliari. Les empreses que conformen aquesta associació són: Asociación de Promotores Constructores de la província de Barcelona (APCE); BCQ Arquitectes; COMSA EMTE; Cuatrecasas, Gonçalves Pereira; Cushman & Wakefield; Linqventure; Med-building; Meridiana; Nuñez y Navarro;

16 · www.latorredebarcelona.com / www.facebook.com/latorredebarcelona

Segons el president del BUC i Senior Manager de Orim Management, Joan Pla, “el model d’urbanisme de Barcelona és un referent internacional però cal promocionar-lo encara més i adaptar-lo a la situació actual ja que la ciutat ha patit els efectes de la crisi econòmica. Això ha comportat que moltes de les infraestructures planificades hagin quedat en suspens, però amb l’aparició del BUC, pretenem organitzar y donar sortida a totes les iniciatives dels que formem el sector immobiliari i urbanístic per garantir la continuïtat de projec-

tes de gran transcendència.”

Un clúster amb vocació internacional El clúster coordinarà i promourà amb l’Ajuntament de Barcelona les oportunitats de negoci entre inversors estrangers interessats a invertir en projectes a Barcelona, la seva àrea metropolitana i Catalunya. El BUC tindrà la capacitat plena d’oferir assessorament a entitats i institucions no residents per tal d’aconseguir desenvolupar projectes immobiliaris. Un altre paper fonamental en la tasca de promoció internacional serà el de donar suport al consistori en les missions comercials d’entitats i institucions que visitin la capital catalana per oferir una visió empresarial de les oportunitats urbanístiques i immobiliàries presents i futures. De la mateixa manera, el BUC coordinarà la presència i les accions que es duguin a terme en fires i altres esdeveniments clau pel sector. La intenció és poder oferir serveis integrals, així com crear sinergies i relacions d’intercanvi comercial entre els integrants del clúster i l’exterior. En aquest sentit, la plataforma serà present en l’imminent Barcelona Meeting Point, el saló immobiliari internacional, sota el paraigües de l’Ajuntament de Barcelona.


IMMOBILIARIA

Hipoteques 2014: Tornen les ofertes d’interès baix Fa poques setmanes que estrenem el 2014 i ja s’observa un canvi de tendència al mercat hipotecari. En aquests moments, és possible trobar més de deu ofertes amb interès per sota d’Euribor + 2,00 %, segons informa el comparador Helpmycash.com a habitaclia.com. Kutxa, Cajasur, Banco Popular, Deutsche Bank (amb comissió d’obertura), la Caixa, Bankinter, Ferco Gestión o Santander són algunes de les entitats que les ofereixen. Quant a les hipoteques de tipus fix, també hi ha hagut una novetat molt destacada: l’aparició de la Hipoteca fixa Kutxabank a 20 anys amb un interès rècord del 3,89 %, si bé cal aclarir que aquest interès només s’aconsegueix acceptant tota la domiciliació: nòmines, contractació de targetes i pla de

pensions i obertura d’un parell d’assegurances, de llar i de vida. En cas contrari, l’interès aplicat passa a ser del 5,24 %. En qualsevol cas, segueix sent la hipoteca de tipus fix més barata del moment.

Reducció dels interessos Comparant les ofertes es pot veure que els diferencials més baixos es troben en les hipoteques amb subvencions de l’administració autonòmica, en les de pisos de banc i en les que requereixen molta vinculació. Fora d’aquests paràmetres, trobem les ofertes de Bankinter i Santander, que han començat el 2014 amb fortes campanyes hipotecàries, i l’intermediari financer Ferco, que sorprèn

amb dos dels diferencials més baixos del mercat. Les hipoteques online, per la seva banda, segueixen apareixent entre les millors ofertes del mercat (la Hipoteca ING està a Euribor + 2,29 %, la de iSantander a Euribor + 1,99 %), encara que superades per les de pisos de bancs. Si atenem a les dades extretes del comparador Helpmycash. com, aquest mes el diferencial mitjà per a les hipoteques de pisos de bancs és 2,11 %, per a les hipoteques online és 2,31 % i per a la resta d’hipoteques de tipus variable és de 2,66 %, donant com resultat un diferencial mitjà total de 2,49 %.

Recuperació del crèdit De moment només assistim a algunes ofertes aïllades i

sembla aviat parlar d’un canvi de tendència generalitzat. No oblidem que actualment: 1. El diferencial mitjà és del 2,49 %, cosa que era impensable fa un any, 2. La concessió d’hipoteques és molt menor i els criteris de selecció són més severs, 3. La vinculació associada a les hipoteques ha augmentat considerablement, 4. Les comissions aplicades a l’obertura del préstec i al compte associat són més cares, 5. L’aparició de diverses empreses de capital privat que concedeixen hipoteques, com Ferco, Godiva, SUizaINVEST o Sf Gold, ens indica que els bancs no estan cobrint les necessitats creditícies de la població.

www.facebook.com/latorredebarcelona / www.latorredebarcelona.com · 17


COMERÇ

Milloren les vendes del comerç de Barcelona Durant l’últim trimestre del 2013, la meitat dels comerços de Barcelona (el 49,1% exactament) ha mantingut, o millorat en algun cas, la facturació respecte a l’any anterior; el trimestre passat aquest grup representava el 36,9%. L’altra meitat (50,9%) l’ha empitjorat, encara que el trimestre anterior aquest percentatge va ser del 63,1%. Aquest canvi suposa una millora respecte als trimestres anteriors, si bé el conjunt dels resultats del trimestre no apareix encara positiu. L’evolució del Nadal de l’any passat va ser negativa. Això, sumat a la cada vegada més elevada estacionalitat de la despesa, seria la conseqüència, d’una banda, de l’estancament de les rendes i del nivell de desocupació actuals, i per un altre, l’eufòria consumista de les festes, de l’animació comercial i de la política comercial pròpia.

Així ho apunta l’Indicador Comerç de Barcelona (IcoB) creat per la Fundació Barcelona Comerç en col·laboració amb ESADE i que elabora sondejos trimestrals a una mostra d’uns 500 comerços dels principals eixos de la ciutat dels sectors d’alimentació, equipament personal, equipament de la llar, serveis professionals, oci i cultura. L’enquesta presentada avui correspon al quart trimestre de 2013 i es va realitzar al gener de 2104.

Actitud dels consumidors

Descens moderat Segons el president de la Fundació Barcelona Comerç,”les vendes del quart trimestre han moderat el seu descens i l’actitud del comprador enfront de la despesa ha millorat una mica. Aquestes dades són un bon punt de partida per aquest any que comencem”. En aquesta línia es manifesta, també,el regidor de Comerç, Consum i Mercats de l’Ajuntament de Barcelona, RaimondBlasi, “el comerç de Barcelona mira amb confiança cap al futur”. Per al catedràtic de Màrqueting d’ESADE i director de l’estudi, Josep-Francesc Valls, “s’ha moderat bastant la caiguda de la facturació aquest últim trimestre de l’any, com a conseqüència de l’efecte consumista nadalenc. De totes maneres, l’increment de les ofertes, els descomptes i les rebaixes al llarg de tot l’any redueixen els preus, i per tant, la rendibilitat dels negocis.

Es modera la caiguda Malgrat que l’economia ha passat factura als comerços de Barcelona durant tot any les dades de facturació d’aquests últims mesos indiquen que s’ha moderat la caiguda de les

vendes un 5,3%respecte al mateix període de 2010. No obstant això, aquest repunt és encara molt moderat. Cal no oblidar, segons apunta l’informe, que durant el quart trimestre de 2013 els tiquets de caixa van disminuir un 3,1% i la facturació global va caure un 2,5%. Durant el trimestre anterior, aquesta evolució negativa va ser gairebé el doble, en concret, del 5,9% i del 5,3%, respectivament. En el primer trimestre de 2013, un 47,2% dels comerços afirmava haver reduït la seva facturació. Un percentatge que va augmentar en el segon període de l’any (51,85%) i en el tercer (63,1%).

Menys eufòria en les rebaixes La possibilitat d’obtenir productes més econòmics al llarg de tot l’any condiciona cada vegada més el període oficial de rebaixes. Així, la facturació de la primera setmana oficial de gener de 2014 a Barcelona ha estat un 2,3% inferior que la de l’any passat.

18 · www.latorredebarcelona.com / www.facebook.com/latorredebarcelona

Les promocions, descomptes i rebaixes constants creen en el client una percepció que els preus més Econòmics es poden trobar en diferents canals i moments de l’any a través de setmanes promocionals, ofertes, outlets o Internet. De fet, el percentatge de comerciants que han avançat les ofertes abans del pont de la Constitució ha estat del 42,6%, enfront del 14,4% de l’any anterior. Pel que es dedueix un menor interès general pel període oficial de rebaixes, encara que en sectors com el tèxtil segueix sent un important atractiu comercial. El global de la despesa nadalenca de 2013, entès com el realitzat al desembre i la primera setmana de gener, ha significat una disminució del 2,4% en el sector no alimentari i un 0,3% en l’alimentari respecte a l’any anterior. No ha estat així, en canvi, durant les setmanes, estrictament nadalenques. En les dues últimes de l’any es va produir un increment del 2% respecte al mateix període de 2012.

Els compradors mantenen una pauta de consum molt semblant a la dels anys anteriors. Segons l’estudi, millora lleugerament la seva actitud davant la despesa i l’afluència als comerços (67,7% i 73,5%, respectivament), mentre que s’incrementen les compres més petites (68%), s’adquireixen productes cada vegada més llistats (60,8%) i es persegueixen les ofertes (66,5%). La gestió dels pressupostos familiars suposen en temps de crisis compres més petites, però al mateix temps, facilita les compres dels comerços de proximitat i comporta una menys compra de productes alimentaris sobrants.

Primers indicadors de 2014 De cara al futur immediat, el 27,1% dels comerços preveu una actitud del consumidor lleugerament més apagada per al pròxim trimestre. Encara que creuen que es mantindran les vendes i la satisfacció amb els establiments. Quant als preus, el 39,5% creu que augmentaran i el 47,9% opina que es mantindran en la mateixa línia. Únicament el 8,4% respon que podrien disminuir durant el pròxim any.


BARCELONA

Portes obertes als centres públics i concertats L’Ajuntament de Barcelona, amb el suport del Consorci d’Educació de Barcelona, desenvolupa diferents accions comunicatives adreçades a les famílies de la ciutat amb fills o filles que hagin de cursar segon cicle d’educació infantil, ensenyaments obligatoris o postobligatoris, o hagin de canviar de centre. Els pares i les mares podran accedir a la informació sobre les dates i horaris de portes obertes de les escoles i instituts públics i concertats de tota la ciutat principalment a través del web municipal www.bcn.cat/educacio. Amb motiu de les Jornades de Portes Obertes organitzades des dels centres educatius públics i concertats de la ciutat, l’Ajuntament de Barcelona, amb el suport del Consorci

d’Educació de Barcelona, desenvolupa diferents accions comunicatives adreçades a les famílies de la ciutat amb fills o filles que hagin de cursar segon cicle d’educació infantil, ensenyaments obligatoris o postobligatoris, o hagin de canviar de centre. Aquestes accions sobre les portes obertes es complementaran més endavant amb altres iniciatives adreçades a les famílies que es faran amb motiu de l’inici del procés de preinscripció i matrícula que tindrà lloc a partir de l’11 de març. Dins d’aquest marc, des de l’Ajuntament de Barcelona es torna a oferir a les famílies el web www.bcn.cat/educacio que permetrà enllaçar directament amb el web del Consorci d’Educació de Barcelona

(www.edubcn.cat) i consultar informació sobre les portes obertes dels centres educatius públics i concertats de la ciutat. A més, també es podrà accedir a aquesta informació sobre les portes obertes dels centres públics i concertats a través del www.bcn.cat, els webs dels districtes, les oficines d’atenció ciutadana i el telèfon d’informació 010. El regidor d’Educació i Universitats, Gerard Ardanuy, ha indicat que “des del govern de la ciutat volem acompanyar un any més els pares i les mares durant les Jornades de Portes Obertes que organitzen els centres educatius públics i concertats de la ciutat i, molt especialment, als qui tenen fills o filles que s’han d’incorporar per primera vegada al sistema educatiu català (P3) o que han

de canviar de centre”. Ardanuy ha afegit que “volem que les famílies aprofitin aquests dies per visitar els centres públics i concertats de proximitat, o que considerin més oportuns, per conèixer els seus projectes educatius, instal·lacions, serveis i funcionament, i prendre la millor decisió possible de cara al procés posterior de preinscripció i matrícula per al proper curs escolar”. Per últim, el regidor ha volgut destacar “el treball conjunt amb el Consorci d’Educació de Barcelona per donar més eficàcia a l’esforç comunicatiu adreçat a les famílies de la ciutat amb fills o filles que s’han d’incorporar al sistema educatiu català, que cursen ensenyaments obligatoris i també postobligatoris o hagin de canviar de centre”.

www.facebook.com/latorredebarcelona / www.latorredebarcelona.com · 19


SALUT

Abriga la teva pell a l'hivern

Abrigar la pell no és només qüestió de col·locar capes de roba. Una pell neta, ben nodrida i sana és capaç d’afrontar millor el descens de temperatures propi d’aquesta època. Cosmètics i tractaments poden contribuir a abrigar la pell i estimular el seu funcionament perquè resisteixi millor les inclemències meteorològiques. A més, són tan gustosos! Quan apareix el fred s’han de canviar les textures refrescants i lleugeres que hem utilitzat fins ara per cosmètics amb textures més cremoses, més riques i espesses, que exerceixin d’autèntica barrera envers el mal temps. També els aromes de perfums i cosmètics han de canviar, ja que la frescor buscada a l’estiu i fins i tot a la tardor ja no ens conforta quan fa fred. A l’hivern és millor optar per perfums orientals, molt més càlids i envoltants. Hi ha aromes que estimulen especialment, semblen elevar la temperatura i fins i tot indueixen a una sensació de felicitat. És el cas de l’aroma de xocolata o cafè que sembla abrigar i estimular el somriure

a l’instant. La raó es troba en unes molècules que influeixen de forma determinada en l’ésser humà. La feniletilamina, per exemple, és una molècula alcaloide present en la xocolata que funciona com a estimulant i que participa en el procés d’enamorament del cos humà, la teobromina, de la seva banda, es troba en la xocolata i és també estimulant, ja que és de la família de la cafeïna. Però també és important escollir els aromes i actius per prevenir les malalties típiques d’aquesta estació. Per exemple, tant la menta com la mandarina s’utilitzen en la medicina xinesa, i també com a remei tradicional en la nostra cultura per combatre els refredats i la congestió. El ginseng, el gingebre, el pàtxuli, el romaní i la menta són estimulants i vigoritzants. En canvi, la tarongina, la flor de lotus, la llet d’arròs o el ylang ylang són relaxants. L’alfàbrega té efectes purificants i calmants, com la farigola i la llimona.

20 · www.latorredebarcelona.com / www.facebook.com/latorredebarcelona

I el sàndal, la canyella i el gessamí són calmants i atorguen calidesa. Per tot això, a l’hora d’emprar un cosmètic val la pena tenir en compte els efectes d’aquests actius sobre el cos per proporcionar la cura més adequada a les nostres necessitats.

El ‘ritual’ cosmètic La millor manera d’afeccionar-se a la cura del cos és integrar certs gestos en els hàbits diaris. Cal que utilitzem cosmètica que, a més d’efectiva, sigui gustosa als sentits i convertir la higiene i la cura personal en un plaer, i és clar que aquest és millor motor de canvi que l’obligació. Ja ho hem comentat altres vegades, però és clar que si en lloc de desmaquillar la cara a la nit i aplicar corrents una hidratant podem regalar-nos mitja hora d’atenció personalitzada, serà molt més agradable, i més fàcil, acostumar-se a realitzar una higiene facial correcta cada dia. Per exemple, poques coses són tan efectives per combatre el fred com un bon bany calent, especialment si després nodrim la pell amb cremes corporals vellutades i fundents.

La llet calenta, clàssic remei de l’àvia que escalfa per dins, pot ser també un bon recurs si ho convertim en un bany. Les línies de bany que acompanyen els perfums solen contenir aromes que envolten la pell i textures molt vellutades, tant les fórmules netejadores com les hidratants corporals. És important que siguin cremes nutritives i riques en actius, però també que la seva textura sigui luxosa, que notem que abriga només amb aplicar-la. Els colors càlids com el groc daurat o el salmó incrementen aquesta sensació, però són els aromes els autèntics protagonistes de la calidesa i els que poden dotar un cosmètic d’aquesta sensació de confort i abric. Els aromes orientals solen anomenar acords carnals o de pell justament perquè remeten a la calidesa corporal. És el cas de l’ambre, absolutament carnal sobre la pell nua, però també de la vainilla, l’almesc, el pàtxuli o les espècies, aromes sensuals que provoquen calor sobre la pell. Per això els perfums que apareixen a l’hivern solen contenir aquestes notes. Un consell: Proveu a posar-vos un perfum càlid amb notes d’ambre o vainilla no només per sortir de festa, sinó també abans d’anar a dormir. Notareu com desperta una sensació càlida al cos i indueix a la calma i la sensualitat.

Consells per entrar en calor Crema per al cos Les Exclusifs de Chanel. La col·lecció de perfums Les Exclusifs de Chanel són, com el seu nom indica, aromes exclusius per amants de les fragàncies especials que, de moment, consta de 13 perfums i una novetat: una crema nutritiva corporal, vellutada i confortable, que actua com una malla capaç de


retenir les molècules oloroses del perfum que es vaporitza sobre, fixant i augmentant la permanència. 150 g. 90 €. Venda exclusiva a botigues Chanel Madrid i Barcelona, l’Espace Parfum d’El Corte Inglés de Castellana (Madrid) i el de Port Banús (Marbella). Eight Hour Cream Skin Protectant New York Beauty d’Elizabeth Arden. La mítica crema 8 hores és un bàlsam reparador multiusos que hidrata, alleuja i repara la pell seca, esquerdada, amb talls, envermellida i amb abrasions que es vesteix aquest hivern amb un packaging Art Deco, en versió original o sense perfum (a la foto ), per cara i cos, pot usar-se per donar lluentor als llavis, per condicionar les celles o per reparar les esquerdes causades pel fred als dits. 30 ml 25,12 €. Edició limitada. Rêve de Mel Gel Netejador Cara i Cos Ultra-ric de Nuxe. Gel de mel sense sabó que neteja sense ressecar, calma i protegeix tot tipus de pells, especialment les seques i

sensibles, preserva la barrera hidrolipídica i proporciona nutrients en forma de lípids (àcids grassos, ceramides...), amb un 90% d’ingredients de origen natural, com ara olis de gira-sol, segó d’arròs, macadàmia, calèndula i argan, així com mantega de karité i mel d’acàcia, sense parabens. 400 ml 17,50€. Sally Cinamon i Negra Flor de Bara. Llards sòlides de massatge realitzades a base de mantega de cacau que nodreixen i revitalitzen la pell, Sally Cinamon conté olis essencials de canyella i menta, mantega de karité, oli de jojoba i plàtan en pols i deixa una olor especiat sobre la pell; Negra Flor porta extracte de llavors de vainilla (trucades flor negra pels asteques) i olis d’alvocat i cacauet i deixa una suau fragància avainillada. 50 gr 7,50 € i 45 gr 6,75 €, respectivament. Moroccan Rose Otto Bath Oil de Ren. Oli per bany que conté oli essencial de rosa Otto del Marroc, coneguda com la reina dels olis florals, obtingu-

da per destil·lació a partir de pètals recollits a l’alba, hidrata i nodreix les pells seques i sensibles, la seva fragància calma i redueix l’estrès. 110 ml 37 €. En JCApotecary.

un toc de caramel (Caramel Hot Xocolata, a la foto), ponx de poma i canyella ( Apple Cinnamon Punch) i llet amb gingebre (Gingerbread Chai Latte). 1,49 € cada un.

Fleurs Merveilleuses Gel de dutxa de L’Occitane. Gel de dutxa amb l’aroma floral i afruitat d’aquesta nova línia de la marca que conté absolut de rosa i extracte de peònies, amb notes de baies vermelles. 250 ml 13 €. Edició limitada Nadal 2012.

10 Cors Bubble Bath de Sephora. Cors per a un bany d’escuma en vermell i rosa. 4,90€.

Llet Corporal de Biotherm. Llet hidratant i nutritiva per cos que conté plàncton termal, en una edició exclusiva de Nadal il·lustrada per Ingela Peterson Arrhenius, famosa pels seus llibres per a nens. 400 ml 31,40 €. Edició limitada. 24H Hand Protection Balm Hot Winter Drinks d’Essence. Bàlsam de mans especialment formulat per l’hivern amb mantega de karité i oli de coco en tres versions que recreen l’aroma de tres begudes calentes: xocolata amb

Confort Extreme Corps de Sisley. Tractament hidratant corporal anti-edat extremadament ric per les zones més sensibles i seques del cos, com colzes, genolls, espatlles. 150 ml 103€. Sabó de Lavanda de Els Sabons del meu Dona. Sabó realitzat amb oli d’oliva verge extra, mantega de cacau i oli de lavanda que realitza una suau exfoliació i proporciona relax i confort gràcies a l’aroma de l’espígol, indicat per a tot tipus de pells, incloses les més sensibles. 100 g. 13,84€. Text: Belleza Activa www.bellezaactiva.com

www.facebook.com/latorredebarcelona / www.latorredebarcelona.com · 21


22 · www.latorredebarcelona.com / www.facebook.com/latorredebarcelona

NO LI

DONIS MÉS VOLTES

Anuncia’t a La Torre i atreuràs més clients al teu negoci 6 motius per anunciar-se a La Torre de Barcelona: Perquè som l’única revista amb aquest format a l’Eixample. Perquè apuntaràs directament al teu client. 6

Perquè 32 anunciants ja confien en la nostra revista.

Perquè tenim 700 punts de distribució. Perquè et fem l’anunci sense cost adicional. Perquè sortiràs a les nostres xarxes socials i a la nostra web sense cost.

Truca al 934 181 919 o envia un e-mail a comercial@latorredebarcelona.com

www.latorredebarcelona.com

LA TORRE


CULTURA

Premis Gaudi 2014 La Plaga i Los últimos días van ser les grans triomfadores de la nit dels Premis Gaudí, els guardons del cinema Català. La Plaga, dirigida per Neus Ballús, es va emportar els premis més importants: millor pel·lícula, millor director, i millors guió i muntatges. Los últimos días, d’Àlex i David Pastor, va guanyar-ne set, el de millor pel·lícula en llengua no catalana, i bona part dels premis considerats més tècnics: direcció artística, fotografia, so, direcció de producció, maquillatge i perruqueria i efectes especials. Tots volem el millor per ella es va emportar els premis d’interpretació femenina: el de millor protagonista, per a Nora Navas, i el de millor secundària, per a Clara Segura. Quans als intèrprets masculins, el premi de millor actor el va recollir un dels grans del cinema espanyol, José Sacristán pel seu personatge a El muerto y ser feliz, i el millor secundari va ser per a

Ramon Madaula per La por. La festa del cinema català va brillar amb una bona producció però va ser enfosquida per la vaga dels treballadors de TV3 que va obligar a retransmetre la gala per televisions locals, Barcelona TV a la nostra ciutat. Isona Passola, productora i presidenta de la l’Acadèmia de Cinema Català, no va poder evitar lamentar la poca solidaritat dels treballadors de TV3 amb un sector, el del cinema, que també està patint moltíssim les retallades: “L’error –va dir- no ha estat la vaga de TV3 ha estat fer-la contra uns Gaudí que demanen més recursos per a la Televisió Nacional de Catalunya”

La nit de la moda La gran nit del cinema català no només va lluir el talent cinematogràfic del país, si no també la moda, ja que molts dels assistents van arribar vestits per grans dissenyadors. Maria

Molins, Candela Serrat i Anna Gonzalvo van vestir de Rosa Clarà; mentre que Judith Colell va apostar per Custo Dalmau. Àgata Roca es va posar a les mans de Lydia Delgado, mentre que Carmen Machi va triar Amaya Arzuaga. La directora Neus Ballús va arribar amb un model de Paloma del Pozo; mentre que Menchén Tomàs va vestir Isona Passola, Aina Clotet, Clara Segura i Rosa Olucha. La directora de l’Acadèmia del Cinema Català, Montse Majench, va optar per Adriana Meunié. Yolancris va vestir a Anna Sahun, Laia Costa i Mercè Martínez, i Blanca Ayza va lluir una creació de Monika Harbort Leather Design. Cristina Saura va ser l’encarregada de vestir a Josefina Castellví, Montserrat Carulla i Maife Gil. Vicky Peña, Mercè Pons, Maria Folk i Carme Conesa es van posar a les mans de Maria Lluïsa Rabell. Bea Segura ha apostat per Justicia Ruano.

Cursos d’Alemany per a nens i joves (3-16 anys)

Pel que fa a la moda masculina, el presentador de la gala, Àngel Llàcer, va portar un vestit de Hominem i estilisme d’Andrea Villallonga; l’actor Lolo Herrero va vestir de Tweens i Francesc Colomer i Santi Millán van optar per Bikkembergs. En la sisena edició dels Premis Gaudí han participat 91 produccions, de les quals 43 llargmetratges, entre pel·lícules en llengua catalana (13), no catalana (20) i europees (10); 17 pel·lícules documentals, 9 pel·lícules per a televisió, 10 curtmetratges seleccionats per un Jurat qualificat i 11 pel·lícules que compten amb la participació de talent català. Enguany no s’ha presentat cap pel·lícula en la categoria d’animació. L’Acadèmia del Cinema Català compta amb 369 acadèmics, 334 dels quals tenen dret a vot i escullen els guanyadors dels VI Premis Gaudí 2014.

ALEMA PER ALNY FUTUR

Informació i inscripció: www.escuelasuizabcn.es Admissió P3: informació i inscripció a la pàgina web

www.facebook.com/latorredebarcelona / www.latorredebarcelona.com · 23


GASTRONOMIA

Iniciativa per productors d’aliments catalans de qualitat Com sempre la millor guia per menjar bé i de forma saludable és consumir productes de temporada, i com més a prop de casa s’hagin produït, molt millor, perquè així evitem que perdin propietats mentre viatgen arreu del món. Per això aprofitem per a presentar-vos una iniciativa que us permetre disposar sempre de productes de qualitat fets molt a prop de casa vostra: www.elgourmetcatala.cat La bondat de la dieta mediterrània consisteix en la seva varietat i en el fet que en cada estació ofereix unes propostes molt equilibrades. Aquest és el secret de qualsevol dieta, menjar equilibrat, i no hi ha cap nutricionista més sàvia que la natura. Si a l’estiu disposem d’una gran varietat de fruites i

hortalisses i a l’hivern disposem de tota mena de llegums i verdures és perquè el cos ens les demana. I hauríem de satisfer-lo. D’altra banda hi ha la necessitat de menjar productes produïts a prop. Tots hem sentit parlar de carns, peixos o fruites que es passen mesos en càmeres frigorífiques viatjant per tot el món perquè puguem tenir qualsevol fruita en qualsevol moment de l’any. No són llegendes urbanes sinó una realitat habitual en el món globalitzat en què vivim. Potser no és dolent per a la salut menjar fruita de la Xina però en qualsevol cas hem de ser conscients que ha perdut propietats durant el llarg viatge. Això és inevitable. Per això cada cop hi

ha més partidaris de consumir productes propers. No per una qüestió nacional, com alguns argumenten, sinó per una qüestió de salut i, per què no, també econòmica. Algú ha tingut a bé col·locar-li un nom i un cognom a aquesta tendència: Slow Food. Aquest concepte, que s’ha fet famós arreu del món, neix com una oposició al fast food, el consum ràpid i immediat de menjar, que és la raó per la qual necessitem importar aliments d’arreu del món. Contra el fast food reivindiquem l’Slow Food: la necessitat de no menjar compulsivament sinó pensar molt bé què mengem i seleccionar els productes per la qualitat i la proximitat i no per caprici.

El portal dels productes catalans de qualitat El Gourmet Català és una iniciativa per impulsar els negocis de productors catalans de proximitat. L’objectiu és promoure productes de qualitat produïts a Catalunya i tan a prop de casa com sigui possible. Mitjançant les nostres comunicacions i el web www. elgourmetcatala.cat difonem informació i dades de contacte d’aquestes empreses de productes d’alta qualitat. Al web trobareu tota la informació dividida en categories de producte i podreu contactar directament amb els productors.

EL

GOURMET CATALÀ El racó de ls produc tes de qualita t fets a Ca talunya

Subcriu-te ara a

www.elgourmetcatala.cat facebook.com/elgourmetcatala

Trobeu els productes de qualitat i els millors productors catalans 24 · www.latorredebarcelona.com / www.facebook.com/latorredebarcelona


MODA

Josep Abril, premi a la millor col·lecció del 080 Barcelona Fashion El dissenyador Josep abril ha estat el guanyador del Premi 080 Barcelona Fashion per la seva col·lecció “Reflections”. El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, acompanyat dels membres del jurat internacional del 080, va lliurar aquest matí el guardó que distingeix la millor col·lecció d’aquesta tretzena edició de la passarel·la de moda catalana, i que està dotat amb 20.000 euros. La dissenyadora Georgina Vendrell va rebre una Menció Especial per la seva col·lecció. El conseller va felicitar els guanyadors i va destacar l’èxit d’aquest 080,  que enguany " ha fet un punt d’inflexió, pel caràcter creatiu dels emprenedors  i dissenyadors, per la  fortalesa i consolidació de les grans marques i col·leccions i per l’entorn que ha acollit aquesta nova cita de la moda”.  Puig va ressaltar que “avui tenim en el 080  un esdeveniment de caràcter internacional“. El jurat internacional d’aquesta tretzena edició del 080 Barcelona Fashion, estava integrat per l’assessora internacional per a Harvey Nichols Hong Kong a París  i presidenta del jurat, Song Pham; la consultora de moda de Holt Renfrew a Lambert and Associates, Victoria de la Fuente; l’estilista i redactora a El País Semanal i consultora de marques de moda, Anna Vallès Recasens; la directora de Moda de Standard Magazine i fundadora de Modaclic.com, Perrine Muller; i el director d’Idep Barcelona i fundador de la Plataforma d’Escoles de Moda de Barcelona Oscar Heredero.

Reflections, de Josep Abril El dissenyador català ha presentat  per a la propera temporada un home urbà i elegant sense perdre el característic segell del creador. Les seves propostes més clàssiques les ha aplicat a vestits i abrics,

les de disseny de moda de Catalunya, ha organitzat el 080 Design Contest que nodreix la passarel·la dels seus propis productes de marxandatge. En aquesta ocasió, es va seleccionar la proposta de Sabine Schwindling.

Nou rècord de participació al 080

La tretzena edició del 080 Barcelona Fashion va assolir un nou rècord d’assistència: prop de 42.000 persones van passar pel certamen, entre assistents a les desfilades, mitjans de comunicació, bloggers, compradors i públic en general. Pel que fa a la presència de mitjans de comunicació, es van acreditar a la passarel·la més de 800 periodistes, més d’un centenar d’àmbit internacional.

Pla estratègic

mentre que les apostes més experimentals i arriscades han estat els monos-vestit o monopeto de patró desestructurats. Justament amb el tradicional negre, Abril ha apostat fort, pels quadres –que superposa en jaqueta i camisa- en blau cel i gris gel, i pel blau marí que aplica a jerseis de llana tricotada i trenada. Josep Abril, és un dissenyador que ha estat present en diverses edicions de la passarel·la catalana. Va crear la seva pròpia firma el 1996, i en la seva trajectòria destaca la direcció creativa de la col·lecció “Armand Basi One Home” des del 2007; el naixement de l’Abril Studio, estudi de creació de conceptes i de projectes de moda; el llançament de  la línia “Uniformed By”, d’uniformitat de disseny; o la seva vinculació al món de la docència,

impartint classes i workshops a diverses escoles de disseny (IED, ESDi, Elisava i Felicidad Duce).

Menció per a Georgina Vendrell La col·lecció “Dualism” de Georgina Vendrell destaca per ser una proposta basada en els contrastos, la dualitat, en la unió de conceptes oposats, amb un resultat que transmet harmonia i equilibri. Barreja de materials i acabats. Hi són presents les llanes premsades, la pell sintètica, el neoprè i el punt circular, on predominen els negres, els grisos i els blaus.  

080 Design Contest

Per quarta edició consecutiva el 080 Barcelona Fashion conjuntament amb les esco-

En el contxet del 080 el secretari d’Empresa i Competitivitat, Pere Torres, va anunciar que el Govern de la Generalitat impulsarà un pla d’actuacions estratègic per consolidar i promoure el sector de la moda a Catalunya. Pere Torres va remarcar que en el marc del pla d’actuacions de l’Estratègia Industrial que ha impulsat el Govern, en consonància amb els horitzons de la Unió Europea i que va presentar el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, “un dels sectors que es van escollir com a prioritaris va ser el de les Indústries del Disseny, que engloba empreses i professionals del món del tèxtil, confecció, pell, calçat, joieria, artesania i el moble”. En aquest sentit, el secretari ha destacat la importància i el pes d’aquest sector en l’economia catalana, ja que actualment compta “amb 2.000 empreses que donen treball a 30.000 persones i que sumen una facturació de 5.000 milions d’euros, xifra que es multiplica per 2,5 si hi sumem altres sectors vinculats”. 

www.facebook.com/latorredebarcelona / www.latorredebarcelona.com · 25


AGENDA

Eixample

CINEMA Família

Cicle de cinema dedicat a la família al Centre Cívic Sagrada Família. Data: Dilluns, a les 20 h. 3 de març:”Tres dies amb la família”, de Mar Coll. 31 de març: “El Skylab”, de Julie Delpy. Lloc: Centre Cívic Sagrada Família.

Prêt-à-porter

“Barcelona prêt-à-porter, 19582008” recull mig segle d’indústria i moda a partir del material de la col·lecció tèxtil Antoni de Montpalau amb l’objectiu de donar a conèixer 50 anys de la història recent de la moda catalana, quan es dóna el pas de l’alta costura al prêt-à-porter.

El Festival Internacional de Curtmetratges i Animació de Barcelona Mecal Pro ha escollit Holanda com a país convidat per ser un dels països amb més creativitat d’Europa. Aquesta secció especial estarà formada per cinc programes diferents dedicats als millors curtmetratges dels Països Baixos. Trobareu tota la informació a www. mecalbcn.org Data: Del 6 al 30 de març. Lloc: Els espais de projecció seran els mateixos recintes utilitzats pel festival: Cinemes Girona, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), l’Antic Teatre, la Fàbrica Moritz, l’Institut Francès i el Centre d’Arts Santa Mònica.

EXPOSICIONS Els secrets desvetllats

Gràcies a un projecte de recerca, amb la col·laboració d’Actio, Art i Ciència, de la Universitat Politècnica de Catalunya, s’ha sotmès a l’anàlisi de reflectometria infraroja una selecció de quadres de la col·lecció del museu. El resultat és sorprenent: els secrets que oculten les dotze obres seleccionades. Data: Fins al 23 de febrer. Lloc: Museu del Modernisme Català. Balmes, 48. T. 93 272 28 96. www. mmcat.cat ...........................................................

El rostre

Una exposició de Mario López que es planteja fins a quin punt el rostre és un índex de la identitat. Un context per poder reflexionar sobre com la cara, el retrat i el desig d’identificació en la foto de carnet ens al·ludeix d’una manera directa. Data: Del 6 al 28 de març. Lloc: Centre Cívic Urgell.

L’Ariel és una jove sirena que viu amb els seus amics al fons del mar. El dia del seu aniversari veu una nau governada pel príncep Èric i s’enamora immediatament d’ell. Llavors demana al seu pare, el déu Posidó, que li doni uns peus per sortir de l’aigua i conèixer el príncep. Així comença a història.

Data: Fins al 30 de març. Lloc: Palau Robert. Pg. Gràcia, 107. T. 93 238 80 91. www.gencat.net/probert  ...........................................................

Data: Fins al 2 de març. Lloc: Aquitània Teatre. Av. Sarrià, 33. T. 93 285 37 12. www.teatreneu.com ...........................................................

Escultures musicals

El peix d’or

El Museu de la Música presenta una mostra de 130 peces de la magnífica col·lecció d’instruments musicals de la Fundació La Fontana amb més de dos mil objectes sonors d’Àfrica, Àsia, Amèrica i Oceania.

Mecal 2014

La Sireneta

Preu: 5€ Data: Fins al 20 d’abril. Lloc: Museu de la Música-L’Auditori. Lepant, 150. T. 93 256 36 50. www. museumusica.bcn.cat

Espectacle que s’inspira en un conte rus que narra la història d’una parella de pescadors pobres i de les seves estranyes relacions amb un peix màgic que els dóna tot allò que demanen. Una faula sobre l’ambició desmesurada i els perills que comporta. Data: Diumenge 9 de març, a les 12h. Lloc: Centre Cívic La Casa Elizalde. ...........................................................

Lloguer d’emocions

Tres contes que conviden a viure emocions i experimentar universos imaginaris. Móns diferents als de cada dia, històries diferents a les que senten a casa, a l’escola, amb la intenció de promoure el desig i la curiositat de conèixer i aprendre com expressar sentiments i emocions.

proposta de participació activa i corporal per a grans i petits, podreu triar el paper d’intèrpret, de director d’orquestra, de compositor, de luthier, o simplement d’oient. Data: Diumenges. Fins al 30 de març. Lloc: L’Auditori de Barcelona. Lepant, 150. T. 93 247 93 00. www.auditori.cat

INFANTIL Barnasants

Fins al 14 d’abril continua el Festival de música més reivindicatiu de tots els que es fan i es desfan. Entre febrer i març passaran pels escenaris del Barnasants cantautors com Jabier Muguruza, Pau Alabajos, Obrint Pas o Javier Krahe. Poca broma. Data i lloc: Fins al 14 d’abril. Consulteu la programació a www. barnasants.com ...........................................................

Sabina Witt Trio

Concert amb Vistes al mar: Maragall, Espriu, Hernández. Un repertori de música original basada en textos d’aquests tres grans poetes, tres móns increïbles, tres universos plens de musicalitat. El so de la guitarra i el cello es fonen amb la paraula i les melodies de la veu. Intèrprets: Sabina Witt, veu. Guillermo Rizzotto, guitarra i veu. Joan Pich, cello. Data: Divendres 28 de febrer, a les 20h. Lloc: Centre Cívic Golferichs.

Data: Divendres 14 de març, a les 18h. Lloc: Centre Cívic Cotxeres Borrell. .........................................................

Minute

Iceberg

Una exposició que utilitza la imatge de l’iceberg per a al·ludir a la percepció d’una realitat de la qual tan sols veiem una petita part i que, molt sovint, no ens permet descobrir tota la seva complexitat. A la mesura que som capaços de qüestionar aquesta noció de realitat podem arribar a superar la superfície que la oculta. Es descobriran els secrets de vídeos, fotografies i instal·lacions d’alguns dels artistes més incisius de l’actualitat. Data: Fins al 18 de maig. Lloc: Fundación Francisco Godia Diputació, 250. T. 93 272 31 80. www.fundacionfgodia.org

INFANTIL Màscares per divulgar

Tallers per divulgar, a través dels llibres, diverses àrees de coneixement (medi ambient, art, altres cultures...) d’una manera lúdica i participativa. Per a nens més grans de 4 anys. Data: Dimecres 26 de febrer, a les 18 h. Lloc: Biblioteca Sant Antoni Joan Oliver.

26 · www.latorredebarcelona.com / www.facebook.com/latorredebarcelona

Simpatia, tendresa i moltes sorpreses ens esperen... En un temps en què la fotografia digital ha deixat enrere l’època dels rodets i els revelatges, un apassionat de les instantànies es passeja per pobles i ciutats amb la seva antiga càmera de fotos, cercant aquelles cares que ell considera més fotogèniques. Data: Diumenge 16 de març, a les 12 h. Lloc: Centre Cívic La Casa Elizalde. ...........................................................

Petits prínceps

La Clara juga, balla, canta, somia i creix a la mà de tots aquells que la vulguin acompanyar. El bidó que li feia de cadira també comença a giravoltar, capgirar-se i a multiplicar-se enmig d’un nou món al seu voltant. Un espectacle delicat que ens convidarà a deixar volar la imaginació. A càrrec de la Companyia MiniMuMusic. Data: Diumenge 23 de març, a les 12 h. Lloc: Centre Cívic La Casa Elizalde. ...........................................................

MimoMúsica

Viure el Museu de la Música és... posar-se a la pell del qui toca, del qui composa i del qui escolta. Tots fan servir el seu cos per comunicar i expressar musicalment. Una

Beth a l’Auditori

La cantant més popular de Súria presenta el seu quart àlbum en el context del Banc Sabadell Festival Mil·lenni. “Família” fa referència a la seva recent maternitat –la seva filla es diu Lia- amb reflexives i lluminoses cançons pop escrites per ella mateixa i col·laboradors com Marc Ros de Sidonie o Sanjosex, autor de la significativa “Pares”. Data: Divendres 28 de febrer, a les 21 h. Lloc: L’Auditori de Barcelona. Lepant, 150. T. 93 247 93 00. www.festival-millenni.com

Sisa, Portet i Oliver

Jaume Sisa, Quimi Portet i Joan Miquel Oliver porten a Barcelona un espectacle galàctic que va néixer com un joc i poc a poc es va convertit en un clàssic. L’autor


AGENDA

Us recomanem contrastar amb cada centre la data i l’horari de les activitats per si hi ha canvis o anul·lacions.

de “Qualsevol nit pot sortir el Sol” assumeix el paper de mestre de cerimònies secundat pels seus dos deixebles més avantatjats, en un grup que han batejat, fent gala del seu sentit de l’humor, com Inèdit Trio. Data: Dijous 13 de març, a les 21 h. ...........................................................

instal·lada al carrer Urgell (entre Tamarit i Floridablanca) mentre durin les obres de remodelació de l’edifici del mercat (Urgell, núm. 1 bis). Data: Diumenges, de 9 a 14 h. Lloc: Comte Urgell (entre Tamarit i Floridablanca).

TEATRE

Maria del Mar Bonet

Maria del Mar Bonet donarà la benvinguda a la primavera en aquest concert especial on s’acompanyarà del músic valencià Borja Penalba. Guitarres en mà, triaran alguna de les peces més emblemàtiques del seu extens cançoner. Data: Divendres21 de març, a les 20 h. Lloc: Centre Cívic Golferichs. ...........................................................

Gospel

La parròquia de sant Ferran acull un concert molt especial: La coral més gran d’Europa de Gospel. Data: Cada divendres, de 21.30 a 23.30 h. Lloc: Parròquia de Sant Ferran. G.V. Corts Catalanes, 406. T. 93 423 97 46. www.institutdegospelbarcelona.com

FESTES MAJORS Carnestoltes

Festa grossa al districte amb l’arribada del carnestoltes. Tots els centres organitzen activitats i tallers especials però el nucli de la festa serà a l’entorn de la Casa Orlandai.

L’esquella de la Torratxa

El Nacional recupera una sarsuela romàntica de Serafí Pitarra considerada una de les obres més populars de la història del teatre català. L’obra es va estrenar el 1864 al teatre de l’Odèon, a la Pl. Sant Agustí i va ser el gran esdeveniment dels Camps Elisis dels Jardins del Passeig de Gràcia aquell mateix estiu. Data: Del 7 al 9 de març. Lloc: Teatre Nacional Catalunya. Pl. Arts, 1. T. 93 306 57 00. www.tnc.cat ...........................................................

Per un sí o per un no

Una obra que tracta dos vells amics que, a partir d’una conversa anodina, entren en una batalla sense treva i s’enfonsen en un joc de postures irreconciliables. Està articulada entorn la “veritat” dels mots, que pot dur a conseqüències incalculables. Data: Fins al 9 de març. Lloc: Sala Muntaner. Muntaner, 4. T. 93 323 52 27. www.salamuntaner.com

Mercat Encants Vells Fira de Bellcaire.

Data: Primers dissabtes de mes. Lloc: Mercat del Ninot. Davant de la façana del carrer de Provença del Mercat de Ninot. Casanova, 160. T. 934536512 ...........................................................

Productes Naturals

Fira Tradicional de Productes Naturals de la Sagrada Família. Data: Primers i tercers diumenges de mes, de 10 a 15 h. Lloc: Av. Gaudí, 1. ...........................................................

Mercat Dominical

Aquest mercat dominical està ubicat provisionalment a la carpa

Què passa un cop t’enamores des d’un punt de vista mèdic? És que es pot curar l’amor? Són preguntes que respondrà el Centre Mèdic Integral. Data: Dimarts 25 de febrer, a les 18.30 h. Lloc: Biblioteca Sofia Barat. ...........................................................

La cuina de la Corona d’Aragó

Xerrada gastronòmica sobre les cuines i els cuiners de la Corona d’Aragó i Catalunya. A càrrec de Josep Garcia i Fortuny, estudiós de la història de la gastronomia i autor de diversos llibres divulgatius. Data: Dimarts 4 de març, a les 19 h. Lloc: Centre Cívic Casa Golferichs.. ...........................................................

Mites de Hollywood

Jean Simmons, Danielle Darrieux, Simone Signoret o Anna Magnani. van sortir dels seus països per aconseguir un somni. Algunes d’aquestes actrius van aconseguir tocar el cel amb els dits i fer-se un lloc a la “meca” del cinema. Data: Dimarts 11 de març, a les 18.30h. Lloc: Centre Cívic Urgell. ...........................................................

Prevenir el càncer

La crisi en femení

Encants Vells

Cada primer dissabte de mes al Mercat del Ninot.

M’he enamorat

Data: Dimecres 19 de març, a les 19h. Lloc: Biblioteca Fort Pienc. ...........................................................

COMERÇ

Fira Outlet

Data: Dilluns 24 de febrer, a les 19 h. Lloc: Biblioteca Sagrada Família. ...........................................................

Una xerrada dedicada a la importància de la dieta en la prevenció del càncer, a càrrec de Josefina Llargués, naturòpata i homeòpata.

Data i Lloc: Consulteu l’agenda dels centres cívics.

Data: Dilluns, divendres i dissabtes, de 9 a 20 h. Lloc: Av. Meridiana, 73. www.encantsbcn.com ...........................................................

l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, us en farà cinc cèntims.

Ocells i llops

Lurdes Barba dirigeix una de les grans obres de Josep Maria de Sagarra. Si amb Galatea, l’autor oferia un cru retrat metafòric dels estralls de la Segona Guerra Mundial, a Ocells i llops examina en plena postguerra espanyola les conseqüències d’una lluita fraterna en què els conflictes particulars dels fills acaben ofegant la seva mare. Data: Fins al 6 d’abril. Lloc: Teatre Nacional Catalunya. Pl. Arts, 1. T. 93 306 57 00. www.tnc.cat

XERRADES Sobrepès

Quins aliments provoquen sobrepès als joves? Gemma Navarro, cap d’Alimentació i Dietètica de

Aquest cicle descriu la manera com l’actual crisi econòmica i social està accentuant les desigualtats de gènere en els llocs de treball, però alhora evidencia que ja existeixen altres mirades i pràctiques per superar aquestes desigualtats. Per fer front a aquestes injustícies, es proposa conèixer i construir col·lectivament alternatives factibles des de la quotidianitat i la proximitat. Data: Dijous 27 de març, a les 19 h. Lloc: Biblioteca Joan Miró.

I MÉS El cel de Barcelona

El cicle “El cel de Barcelona” té com a objectiu mostrar als ciutadans alguns dels objectes celestes més importants que es poden veure des de la nostra ciutat. Les observacions seran realitzades per personal especialitzat, inclouran una explicació de les activitats i de la història de l’Observatori Fabra, i permetran gaudir, des de la seva terrassa, d’una de les vistes més espectacu-

lars i privilegiades de Barcelona. Data: 21, 22 i 28 de febrer: Observacions de la Lluna. Lloc: Observatori Fabra. Ctra. de l’Observatori Fabra, 27. T. 93 431 21 39. ...........................................................

Barris medievals

Descobriu dos dels barris medievals més desconeguts amb un recorregut al voltant de l’antic convent de Santa Caterina i de l’antic monestir medicant de Sant Agustí. Descobrireu els seus carrers, les seves places aixecades enmig del barri medieval dels teixidors i dels blanquers, amb edificis com el Convent i el Mercat de Santa Caterina, la Capella d’en Marcus, el Convent i la Caserna de Sant Agustí. Preu: 11,25€ Data: Dissabte 22 de febrer, de 10 a 13. Cal reserva prèvia. Lloc: Centre Cívic Ateneu Fort Pienc.

DIRECTORI D’ADRECES Biblioteca Joan Miró Vilamarí, 61. T. 93 426 35 32. www.bcn.cat/bibjoanmiro ................................................ Biblioteca Fort Pienc Pl. Fort Pienc, 4-5. T. 93 265 24 35. www.bcn.cat/bibfortpienc  ................................................ Biblioteca Sagrada Família. Provença, 480. T. 93 450 87 33. www.bcn.cat/bibsagradafamilia  ................................................ Biblioteca Sant Antoni · Joan Oliver Comte Borrell, 44-46. T. 93 329 72 16. www.bcn.cat/bibjoanoliver  ................................................ Biblioteca Sofia Barat Girona, 64-68. T. 93 231 77 67. www.bcn.cat/bibsofiabarat  ................................................ Centre Cívic Ateneu Fort Pienc. Pl. Fort Pienc, 4-5. T. 93 232 78 27. www.fortpienc.org  ................................................ Centre Cívic Cotxeres Borrell Viladomat 2-8. T. 93 324 83 50. www.cotxeresborrell.net ................................................ Centre Cívic Casa Golferichs Gran Via, 491 T. 93 323 77 90 www.golferichs.org ................................................ Centre Cívic La Casa Elizalde València, 302. T. 93 488 05 90. www.casaelizalde.com  ................................................ Centre Cívic Sagrada Família Provença, 480. T. 934508917 www.ccsagradafamilia.net ................................................ Centre Cívic Urgell Comte d’Urgell, 145. T. 93 453 64 80. www.ccurgell.cat

www.facebook.com/latorredebarcelona / www.latorredebarcelona.com · 27


SOCIETAT

La primavera es presenta “genial” La moda no només determina quina roba ens posem sinó també com han de ser els nostres cases i pisos. L’equivalent a la passarel·la Gaudí per a les cases és la fira ExpoHogar, que es va celebrar el passat mes de gener i que ens avança les tendències per a les llars. La campanya primavera/ estiu es presenta optimista. L’objectiu és regalar il·lusió i positivisme, a nosaltres mateixos i a la resta del món, tant se val si són amics, veïns, companys de feina o altres usuaris del metro. Frases tan originals com “Ets genial”, “Genius at work” o “Sóc un bombó” seran els lemes o els “must” de la temporada La tendència de colors ve marcada pels tons blaus i violetes juntament amb una àmplia gamma de colors cítrics, que van del groc intens al taronja

pastel. Com els complements de moda, els accessoris oversize XL seran els grans protagonistes. Sembla que veurem moltes arracades, polseres i bosses de mida extragran.

Moda a la llar L’estil vintage es consolida a la llar. Com? Doncs, per exemple, pintant de blau antic els penjadors, o penjant un tovalloler blau al bany que aporti un toc especial. La tendència desván o golfa, obliga a tenir calaixos retro de tots els colors per ordenar les coses sense que importi gaire la mida. Amb la primavera tornen les flors. Petites i de mil colors es colen per tots els racons de casa: en l’estampat dels davantals i estovalles, i fins i tot en prestatges i mobles. I també en necessers, bosses de la compra i joiers de viatge. Flors, i estrelles, a tot arreu on

28 · www.latorredebarcelona.com / www.facebook.com/latorredebarcelona

vulgueu donar un tot d’alegria i positivisme. A la taula de planxar, per exemple. Quan acabi la primavera arribarà l’exploció de la calor i el groc intens a tot arreu. Sense complexos.

Complements molt blaus Segons hem vist a Expohogar la campanya primavera/ estiu aposta pel color blau en totes les tonalitats tot i que el gran triomfador serà l’orquídia radiant, un color violeta elèctric brillant que envairà tant les peces de vestir com el maquillatge: sombres d’ulls, llapis de llavis o complements. El blau marí, que triomfa campanya rere campanya, el verd aiguamarina i el magenta violaci compartiran protagonisme amb els colors cítrics que ens transporten a un estiu llarg i càlid.

Aquesta temporada hi ha un complement de moda que destaca sobre les tradicionals arracades, anells, polseres, collars o bosses. Es tracta de corones de flors extragrans al cap, seguint l’estil de la cantant Lana del Rey, que transmet un aire bucòlic, campestre i molt romàntic. També veurem molta bijuteria oversize amb colors vistosos, grans collars i arracades amb pedres que llueixen cristalls transparents, braçalets daurats o combinacions de polseres fines per fer-ne una de molt gran; seguirem veient anells amb pedres enormes, granadures brillants i bosses, també enormes, de tons naturals com l’orquídia radiant o els colors terra, beige i nude marcaran la pauta a seguir.


www.latorredebarcelona.com

Al web, més de 1500 comerços de Sarrià, Sant Gervasi i Les Corts

SALUT

LA TORRE

HOGAR

PULIDOR MESTRE ARTESÀ Isidre Castellà 1er Premi Concurs Nacional de Destresa Professional

• Reparació ràpida de calçat • La tècnica més avançada • Còpies de claus • Gran assortit de productes per a la neteja i conservació del calçat

SABATES I BOLSOS TRENDING CORNER

NOV

ETAT

Calvet, 30. 08021 Barcelona Balmes, 279. 08006 Barcelona

EVENTS

INTERIORISME

HORTS URBANS

NETEJA

www.facebook.com/latorredebarcelona / www.latorredebarcelona.com · 29


www.latorredebarcelona.com

Al web, més de 1500 comerços de Sarrià, Sant Gervasi i Les Corts

LA TORRE

LLAR

ENSENYAMENT

MUDANCES

REFORMES

ADVOCATS I ASSESSORS

30 · www.latorredebarcelona.com / www.facebook.com/latorredebarcelona


LA TORRE

www.facebook.com/latorredebarcelona / www.latorredebarcelona.com 路 31


JA ÉS AQUí EL TALONARI 2014

Per gaudir de descomptes i regals a més de 100 botigues de L'illa

llar, regals, imatge, so i informàtica

alimentació i degustació

perfumeria i cosmètica

moda

serveis

joiera, rellotgeria i bijuteria

restauració

calçat, roba i complements

Sol·licita el Talonari 2014 al taulell d'atenció al client.

Accedeix al talonari a través de www.lilla.com/talonari o descarrega l'aplicació de L'illa Diagonal per a iphone o android.

Segueix-nos a

La Torre de Barcelona  

Revista Independent de l'Eixample