Page 1

JULIOL - AGOST 2013

10 consells de salut per a l’estiu Verano, la estación para encontrar pareja

Cosmètica imprescindible en el necesser de viatge

40 propostes per gaudir de l’estiu a la ciutat Tot un món de possibilitats al nostre web: www.latorredebarcelona.com


LA TORRE

2 路 www.latorredebarcelona.com


LOCAL

ESPECIAL VACANCES

4 Obres d’Estiu. 6 Gaudeix de l’estiu a la zona alta. 8 Tardor calenta a Sarrià-Sant Gervasi. 10 Assumptes pendents a Les Corts.

29 El temps no ens espatllarà l’estiu. 30 20 propostes per gaudir de les vacances a Barcelona. 33 I 10 propostes més, per si hi ha nens a casa. 34 90 platges catalanes obtenen la bandera blava. 35 Mar, diversió i natura a prop de les estacions nàutiques.

BARCELONA

11 Pla Silenci contra el soroll de l’oci nocturn a l’estiu. 13 Barcelona millora el mapa ciclista.

PSICOLOGIA

39 Les parelles espanyoles funcionen. 41 El talent ocult de la fortalesa psicològica.

COMERÇ

GASTRONOMIA

14 L’Ajuntament destina 7 milions a dinamitzar el comerç.

43 Iniciativa per impulsar els productors catalans. AGENDA

SALUT

15 10 Consells per tenir un estiu saludable. 19 Com afrontar el càncer. 20 Quins danys causen els raigs infrarojos sobre la pell?

44 Una selecció de les millors activitats que tindran

lloc a Sarrià-Sant Gervasi i Les Corts.

ART

48 Josep Clarà, l’escultor convertit en biblioteca.

BELLESA

22 El més nou en protectors solars. 24 Cosmètics imprescindibles en el necesser de viatge. 35 Com tornar de l’estiu amb una pell rejovenida.

SOCIETAT

54 El Gran Hotel la Florida compleix 10 anys.

Finalment arriben les vacances d’estiu i per celebrar-ho us oferim un número carregat de propostes per gaudir de l’estiu a Barcelona. Tant si decidiu quedar-vos a la ciutat com si us heu quedat sense vacances la ciutat us ofereix mil i una propostes que aquí hem hagut de sintetitzar en prop de 40. El Campionat Mundial de Natació, el Festival Grec, cinema a la fresca per a tots els gustos, propostes molt a prop de casa i d’altres molt a prop de Barcelona. L’estiu no s’acaba a la platja però també fem un repàs a la millor oferta de sol i sorra de la ciutat. Trobareu tota la informació al nostre especial Vacances. Com sempre també ens preocupem per la vostra salut així que us oferim uns quants consells perquè gaudiu de bona salut durant les vacances. Sembla mentida però l’estiu és ple de perills i convé conèixer-los de prop per poder evitar-los. Us desitgem un molt bon estiu. Ens tornarem a veure al setembre amb un número molt especial que començarem a preparar des d’avui mateix. Fins aviat!

Proper Número: Especial Acadèmies Envieu-nos un correu a redaccio@latorredebarcelona.com

Segueix-nos a Facebook i Twiter Edita: Triangulo Marketing Group S.L./ Cameliès, 109 08024 Barcelona/ T. 93 418 19 19 Director: Josep Garcia Director de continguts: Andreu Asensio Redactors: Joan Solé, Adriana Domínguez, Joan Vila, Sandra Camprubí redaccio@latorredebarcelona.com Disseny: Quim Castillo Publicitat: comercial@latorredebarcelona.com Dipòsit legal: B-39384-2009 www.latorredebarcelona.com

La Torre de Barcelona no es fa responsable de les opinions expressades pels col·laboradors en els seus articles.


LOCAL

Obres d’estiu Un any més, l’Ajuntament de Barcelona aprofita els mesos d’estiu per fer un seguit d’actuacions a la via pública que tenen per objectiu millorar la qualitat de l’espai públic, dels serveis i de les infraestructures de la ciutat. Per tal de reduir l’impacte d’aquests treballs, el Comitè d’Obres i Mobilitat s’encarrega de planificar totes aquestes actuacions, coordinar-les i minimitzar les afectacions i les molèsties que causen. Enguany estan previstes un total de 42 actuacions a la ciutat, una xifra que gairebé duplica la de l’any passat. Això s’explica per la peculiaritat que aquest estiu coincidiran el que son pròpiament obres d’estiu de curta durada, l’inici d’actuacions

que tindran continuïtat durant el mandat i l’activació d’un seguit d’inversions previstes i aprovades al Pla d’Inversions Municipals( PIM). Una altra de les actuacions habituals de l’estiu son les pavimentacions dels carrers de la ciutat que es realitzen aprofitant l’escenari de menor mobilitat que es dóna fora del curs escolar. Aquests mesos de juliol i agost està previst fer un total de 25 actuacions de substitució o millora de l’asfalt, amb una superfície total de 147.339 m2 de nou paviment. Es tracta de la pavimentació més ambiciosa dels darrers anys, ja que inclou tres actuacions importants de manteniment del paviment a les Rondes.

Una fàbrica de teatre s’instal·la als Renoir Després d’alguns rumors sobre qui s’instal·laria als ja antics Cinemes Renoir de Les Corts (al número 12 del carrer Eugeni d’Ors) s’ha confirmat que finalment serà La Caldera, un centre de dansa i arts escèniques que fins ara s’allotjava a Gràcia. El Districte de les Corts i l'Institut de Cultura de Barcelona s’han posat d’acord per a impulsar una iniciativa que combinarà l'aspecte social amb els culturals de recerca i espectacle, fomentant la investigació i el pensament amb un marcat compromís amb la creació actual. La finalitat és que el nou centre esdevingui un referent del sector professional de la dansa i de les arts escèniques, i també per al públic, tant de casa com de fora. El nou espai s’integrarà a la xarxa de fàbriques de creació impulsada per l’Ajuntament, 4 · www.latorredebarcelona.com

una aposta per convertir espais buits, bàsicament antigues fàbriques o negocis, en equipaments culturals que apostin per la professionalització i l’experimentació però establint fortes arrels al barri on es troben. Les fàbriques més conegudes són la Nau Ivanow o la Fabra i Coats, totes dues recintes industrials convertits ara en centres culturals. Seguint el mateix criteri la nova fàbrica de les Corts oferirà programes de residència a creadors de totes les edats i formació continuada, així com laboratoris de recerca i interacció amb altres disciplines. L’Ajuntament de Barcelona assumirà els costos de remodelació arquitectònica i adequació dels espais (468.433 euros), a més de la subvenció anual per al funcionament del centre.

Les 42 obres d’estiu comptabilitzades tenen una distribució força homogènia per tota la ciutat, tot i que hi ha una concentració d’actuacions als districtes de Les Corts (11), Eixample (10), Horta-Guinardó (7) i Nou Barris (7). Algunes d’elles finalitzaran abans de l’inici del curs escolar i d’altres s’allargaran durant els propers mesos. Aquestes actuacions inclouen urbanitzacions d’espais públics, places o carrers, millores en les infraestructures ferroviàries, viàries o de serveis i treballs que comporten millores en la mobilitat de la ciutat.

Sarrià-Sant Gervasi Cal destacar la seva envergadura les actuacions que farà

l’Àrea de Medi Ambient i Serveis Urbans d’Hàbitat Urbà per millorar i reparar la xarxa de clavegueram de la Via Augusta (costat mar), entre els carrers Alfons XII i Tavern, i de substitució d’un tram del col·lector del Passeig de la Vall d’Hebron. També els que executarà la companyia Agbar a Horta-Guinardó per instal·lar una canonada d’aigua que connectarà els dipòsit de Finestrelles i Sant. Genis.

Les Corts A banda d’altres actuacions a Les Corts s’habilitarà un carril d’aparcament per autocars escolars a l’Avinguda d’Esplugues davant les escoles St. Peter’s i Solc, entre els carrers Doctor Joaquin Albarran I Eduard Toldrà.

Les Corts obre l’Ateneu de Fabricació Dissenyar un producte, posar-lo a la impressora digital i treure’n un prototip en 3D és una tècnica de la qual tot just comencem a sentir a parlar i que, des d’aquest mes de juliol, estarà a l’abast dels ciutadans, emprenedors i estudiants que visitin el nou Ateneu de Fabricació, que les Corts ha estrenat a l’antiga fàbrica Benet Campabadal, després d’haver-ne enllestit la remodelació. Aquest nou equipament, que acollirà una biblioteca, es posa en marxa com un laboratori de creació digital vinculat a les noves tecnologies i, en especial, a la fabricació digital en 3D amb codi obert perquè els ciutadans puguin compartir les seves idees i convertir-les en productes físics útils per a la societat. Inspirat en el model de Fablab, l’Ateneu de fabricació

de les Corts disposa de més de 1.000 m2 i d’equipaments a uns 100 metres de Plaça del Centre, que permetran als usuaris fabricar-se moltes coses. Disposarà d’impressores 3D, Centres de Mecanitzat, Escàners 3D, Talladora làser... Els interessats podran apuntar-se a cursos i taller on aprendre a fer servir les noves tecnologies del futur. La Fundació CIM i RepRapBCN, així com el Fablab de Barcelona, Esclatec i altres entitats participen en el projecte L’edifici que un dia va albergar les Indústries Campabadal ha servit durant molts anys de magatzem per a l’Ajuntament. La seva transformació en equipament és una victòria per als veïns que ho havien sol·licitat nombroses vegades.


AQUEST MES ET RECOMANEM... Productes i Serveis de la Zona Alta ACADÈMIES

CALÇATS

INFANTS

CENTRES COMERCIALS

INFORMÀTICA

Clínica del Calçat........................... Pag. 61

L’@rrobeta.................................... Pag. 51

ART Artsacademy................................... Pag. 9 IDIOMES ABCHumboldt................................. Pag. 9 MÚSICA Classes de piano........................... Pag. 61 REFORÇ ESCOLAR Acadèmia de Les Corts................. Pag. 61

L’Illa Diagonal................................Pag. 64

Cartridge World............................... Pag. 8 Virtual............................................ Pag. 31 Netkangoo....................................Pag. 30

HIPNOSI

Zona Terapia................................. Pag. 61

JOIERIA

Alhajas antiguas............................Pag. 45

PODOLOGIA

RECONEIXEMENTS

Reconeixements Ganduxer............Pag. 38

ESCOLES

Escola Pia.......................................Pag.34 Escola Suiza....................................Pag.13

MEDICINA GENERAL

IMSA.............................................Pag. 60

REFORMES

Reformes...................................... Pag. 62 Precix Servicios Integrales............. Pag. 62

GESTORIA Assessoria Empresarial Fuertes.... Pag. 62

ESTÈTICA

ALIMENTACIÓ

Ortopèdia Bcn...............................Pag. 60 Ortopèdia Moré............................. Pag. 24 Centre Ortopèdic Rendé................Pag. 60

DIETÈTICA

Ene................................................Pag. 60 Esmaca.........................................Pag. 40

HERENCIAS Torrent i Pérez............................... Pag. 62

ORTOPÈDIA

Zona Terapia.................................Pag. 60

ADDICCIONS

ADVOCATS I ASSESSORS

Comprem Or................................. Pag. 15 L’Estel d’Or.................................... Pag. 31

DECORACIÓ

Master Piel....................................Pag. 60

Psicologia Especializada................Pag. 60

OR

MUDANCES

Mudances Sarrià........................... Pag. 61

Clínica Mandri...............................Pag. 60 Solmania.......................................Pag. 54

El Celler del Calpe.........................Pag. 34 El Racó del Gourmet...................... Pag. 42

RESIDÈNCIES

NETEJA

Augusta Park................................ Pag. 18 Sanitas.......................................... Pag. 26 Edelweiss...................................... Pag. 28

ODONTOLOGIA

RESTAURANTS

Carcris Manteniments...................Pag. 45

EVENTS ASSEGURANCES SANITÀRIES

Sanitas Madrazo........................... Pag. 10 Sanitas Les Corts.......................... Pag. 37

B,14...............................................Pag.34

FORMACIÓ

EMBA............................................Pag. 60

ATENCIÓ A GENT GRAN

Securibath....................................... Pag. 2 Llar i Salut..................................... Pag. 41

AUDICIÓ

Centre Auditiu Muntaner...............Pag. 22

Drs. Miravé.................................... Pag. 19 Clínica Miravé................................ Pag. 23 Clínica dental J. Clemente............. Pag. 52 Clínica dental Mónica Ruíz............. Pag. 25

Tres Vilas....................................... Pag. 62 El Celler del Calpe......................... Pag. 62

TERÀPIES FARMÀCIES

Farmàcia Serra Mandri ................ Pag. 47

OFTALMOLOGIA

Màcula Visió..................................Pag .21 Área Oftalmológica Avanzada....... Pag. 16

IMMOBILIÀRIA

Gran Barcelona.............................Pag. 33 One House Group..........................Pag. 36

ONCOLOGIA

Institut Oncològic Dr. Rosell........... Pag. 17

Confluye........................................ Pag. 61


MAPA

Gaudeix de l’estiu a la zona alta Ara que teniu més temps lliure és el moment de gaudir amb l’oferta de lleure que ofereix la zona alta de Barcelona. Potser l’oferta no és tan gran com la del centre de Barcelona però a canvi és una mica més exclusiva. No? Sigui el sigui el que busqueu ben segur que ho trobareu a la zona alta.

1

Parc d’atraccions del Tibidabo El Parc ha deixat de banda el públic adolescent i s’ha abocat de nou al client de tota la vida: les famílies. Us ofereix més de 25 atraccions per a totes les edats, espectacles i animació itinerant, centres de restauració amb vistes increïbles i zones de pícnic. També gaudireu amb el Camí del Cel del Tibidabo, una ruta amb les millors vistes de la ciutat de Barcelona, a 500 metres d’alçada. Pl. del Tibidabo, 3-4. www.tibidabo.es

2

Música als Parcs Nombrosos concerts ompliran de música Sarrià-Sant Gervasi i Les Corts participant en la divuitena edició del cicle Música als Parcs de Barcelona. Un any més, la música canviarà la vivència de la ciutat durant la temporada estiuenca, amb intèrprets que posaran banda sonora als parcs. Trobareu actuacions en diversos parcs de Barcelona i molt a prop de casa, als Jardins d’Ernest Lluch (Cardenal Reig, 21) .

3

Fins no fa gaire la gent de Barcelona es feia torres d’estiueig a Vallvidrera per gaudir de l’entorn natural. Avui que Vallvidrera i tot Collserola estan tan a prop que hi podem anar en funicular o en FGC seria un pecat deixar perdre el nostre parc natural. Al Centre d’Informació del Parc de Collserola trobareu tota mena d’activitats per fer en família orientades a la promoció de la nostra natura. T. 93 280 35 52. www. parcnaturalcollserola.cat

4

Pedralbes

Sopars amb estrelles A l’estiu tenim l’oportunitat única de sopar a la llum de les estrelles justament en el millor punt de Barcelona per admirarles: l’Observatori Fabra. A banda de poder fer visites nocturnes l’Observatori ofereix la possibilitat de reservar taula per sopar molt especial. El sopar inclou una visita a les instal·lacions i una observació dels estels i els planetes que vulguin mostrar-se. Informeu-vos a www.soparsambestrelles.cat

5

Sarrià

Parc de Collserola

Can Caralleu Ara que disposem de més temps és un bon moment per practicar esport i fins i tot per adquirir una rutina al respecte. El Centre d’Esports Can Caralleu us ofereix una gran varietat d’esports i activitats a l’aire lliure: piscines, fitness, pistes de tennis, atletisme, futbol, solàrium, rocòdrom... També activitats més específiques com un curs d’iniciació al beach tennis o caminades nocturnes. CEM Can Caralleu. Esports, 2-8. T. 93 203 78 74. www.claror.cat

6 · www.latorredebarcelona.com

la Maternitat i Sant Ramon

Les Corts


MAPA

6

CosmoCaixa El Museu de la Ciència serà una de les grans atraccions de l’estiu per la gran quantitat d’activitats que ofereix. Per començar visites dinamitzades a les exposicions estrella: Microvida, XXI un futur en femení o Nits d’Estiu amb Estrelles, a banda dels espectacles al Planetari Digital 3D. I per continuar nombrosos tallers infantils: Clik; Planetari Bombolla, Toca toca! Isaac Newton, 26. T. 93 212 60 50.

7

L’Illa Diagonal Durant el mes de juliol l’Illa Diagonal organitza una sessió de cinema a la fresca als jardins de Sant Joan de Déu, a l’interior del recinte (consulteu l’agenda). Una oportunitat per gaudir de cinema a la fresca al mig de la ciutat. Però a banda de cinema l’Illa és en si mateixa una bona oportunitat per passar-s’ho bé comprant: ofereix un gran repertori de botigues i espais per a tots els gustos. Illa Diagonal. Av. Diagonal, 557. T. 93 444 00 09.

Vallvidrera, Tibidabo i les Planes

8

De terrasses

Anar de terrasses és un clàssic dels nostres estius. A la zona alta gaudim d’un a gran oferta de terrasses on relaxar-nos i deixar passar la calor amb bona companyia. Terrasses on gaudir de la fresca i aprofitar els millors moments de l’estiu: el Gran Hotel La Florida, el Mirablau, la Pl. Molina o la Pl. Concòrdia són algunes de les més destacades. Trobareu algunes propostes a la nostra pàgina web www.latorredebarcelona.com

9

Patis oberts Durant el mes de juliol algunes escoles de Sarrià-Sant Gervasi i Les Corts mantenen els seus patis oberts perquè els nens i nens hi puguin anar a jugar. Durant aquest temps comptareu amb llocs d’esbarjo lliures a :l’Institut Menéndez Pelayo (Via Augusta, 140) i a l’Institut Ausiàs March (Avinguda d’Esplugues, 38), a Les Corts. N’hi ha més patis arreu de Barcelona, podeu informar-vos a www.bcn.cat

10

Amb el tancament de Cinemes Renoir Les Corts el mutisales de Sarrià s’ha quedat tot sol per oferir-nos les estrenes cinematogràfiques. És veritat que les pel·lícules estiuenques no destaquen precisament per ser grans èxits cinematogràfics però entre tanta oferta segur que trobareu alguna que us faci el pes. I si no com a mínim estareu ben conservats gràcies a l’aire condicionat. Ronda General Mitre, 38-44.

Sant Gervasi Bonanova Putxet Farró

Les Tres Torres

Gran Sarrià Multicines

11

Música en directe Si el que us diverteix és la música en directe i el bon ambient teniu molts llocs per triar a la zona alta. A Sant Gervasi trobareu un dels locals més emblemàtics, Luz de Gas (Muntaner, 246). A Les Corts la primera opció és la Sala Bikini (Av.Diagonal, 547), potser ja no té l’encant del Bikini que acollia a la gauche divine de Barcelona però el seu programa d’actuacions en directe és un dels més potents de la ciutat.

Sant Gervasi Galvany

12

Estiu de museus Els museus de Barcelona ofereixen una programació especial a l’estiu, pensada sobretot per als més petits. No només es tracta de visitar exposicions sinó d’assistir a tallers o participar en activitats molt divertides. A la zona alta compteu amb unes quantes opcions com el Museu Monestir de Pedralbes (Baixada del Monestir, 9 ) o Vil·la Joana (Ctra. de l’Església, 104), per exemple.

www.latorredebarcelona.com ·

7


LOCAL

Tardor calenta a Sarrià-Sant Gervasi El regidor Joan Puigdollers fa balanç del dos anys de mandat i repassa les actuacions que tindran lloc al districte durant el proper curs el carrer de Sant Gervasi de Cassoles, convertit en plataforma única, quedaria com a via per a ús intern dels veïns.

Abans de finals d’any el Districte té previst reactivar les obres de remodelació de la Ronda General Mitre, entre Balmes i Mandri, i també les obres del carrer Balmes , entre l’Avinguda Diagonal i la Travessera de Gràcia. Aquest serà el plat fort d’una tardor amb prou activitat tenint en compte el panorama general. Els veïns de Sant Gervasi patiran les conseqüències de la convivència entre ambdues remodelacions però com a mínim veuen com es reactiva un pla que molts ja veien guardat al calaix. Fem memòria de les obres previstes a la Ronda: ampliació de voreres, eliminació del pas soterrat a l’alçada del carrer Muntaner, construcció d’un dipòsit d’aigües freàtiques, pavimentat amb asfalt sonoreductor i renovació de l’arbrat i enllumenat. Pel que fa a la remodelació de Balmes les obres començaran al tram entre la Trav. de Gràcia i l’Av. Diagonal: es modificarà la secció transversal del carrer, s’ampliaran les voreres fins al 4,60 m. d’amplada mitjana i es deixaran 4 carrils de circulació. Posteriorment, al 2014, es preveu iniciar la reurbanització del tram comprès entre la Trav. de Gràcia i Pl. Molina seguint els mateixos criteris.

Calaix de projectes La línia 9 de Metro sí que romandrà al calaix fins a vés a saber quan. Sense finançament ni cap calendari establert per a la reactivació de les obres el Districte ha apostat per recuperar els espais ocupats per a les estacions de Sarrià (entorn de Pau Alcover) i Putxet (a la Pl. Joaquim Folguera). I durant la tardor arribarà el torn de Mandri. Es 8 · www.latorredebarcelona.com

Compàs d’espera

cobrirà parcialment el pou de la futura hipotètica estació de Mandri i s’intentarà recuperar la normalitat restablint el carril de circulació en sentit mar i la vorera del cantó Llobregat. També queda ajornat el Pla de Vores de la Via Augusta, un projecte on s’invertiran quatre milions d’euros un cop s’estableixi la gestió urbanística definitiva. Puigdollers ha fet èmfasi en què els diners hi són, i estan destinats al projecte però no es pot fer efectiu sense una planificació adequada.

Recuperar l’esperit de Sant Gervasi Una de les grans promeses de CiU és recuperar l’antic esperit de la vila de Sant Gervasi. I sembla que començarà a prendre forma durant la propera tardor. De fet les remodelacions de la Ronda i del carrer Balmes ja contribuiran a recuperar la mobilitat i millorar les comunicacions al barri però l’element més decisiu passa per potenciar el carrer de Sant Gervasi de Cassoles com a eix cívic del barri. La idea és relligar l’accés a la zona en transport públic –amb

la Pl. Joaquim Folguera com a nucli amb la parada de la L7 de FGC- amb diversos equipaments com el mercat de barri, el centre de serveis socials d’Arimon, el centre cívic Vil·la Florida , la parròquia i la Pl. Bonanova com a plaça principal, històrica i centre d’activitats. Aprofitant la propera finalització de les obres de la Biblioteca Sant Gervasi-Joan Maragall (ubicada dins el recinte de Vil·la Florida i que s’hauria d’inaugurar també durant la tardor) el Districte reurbanitzarà el tram del carrer Sant Gervasi de Cassoles entre Bisbe Sivilla i Reus per a convertir-lo en un espai pacificat i amb prioritat per als vianants. Es pretén crear un espai públic amb un únic nivell, a mode de plaça davant de la biblioteca i amb accés als jardins i el centre cívic, de manera que prengui protagonisme davant l’accés actual del carrer Muntaner. L’objectiu és reconfigurar el trànsit perquè la superilla formada pels carrers Muntaner, Mitre i Balmes absorbeixi el pes principal dels fluxos de circulació. D’aquesta manera

En el seu balanç Puigdollers també ha fet referència a diversos espais que el Districte confia en convertir en equipaments un dia o un altre. Pel que fa a Vil·la Urània (al carrer Saragossa, 29-31) l’espai es convertirà en un centre cívic al barri del Farró; el model ja està definit però no és probable que s’enllesteixi durant el present mandat. El Districte treballa també per a recuperar tres espais més: l’anomenada casa Muñoz Ramonet (Muntaner, entre Avenir i Marià Cubí), l’antiga clínica del Dr. Ripoll (Alfons XII, xamfrà amb carrer dels Madrazo) i Can Ferrer (Alfons XII, 46). La primera està pendent de l’execució de la sentència favorable a l’Ajuntament; la segona està en fase de negociació i sembla que ben aviat es podria arribar a un acord amb els propietaris; i pel que fa a Can Ferrer el més calent és a l’aigüera perquè encara s’està estudiant com integrar l’espai al barri si es concretés un acord de compra. Compàs d’espera també per a la reintegració de Pedralbes a Sarrià, una de les promeses de l’alcalde Trias. Puigdollers no defuig la resposta però és taxatiu: “Pedralbes tornarà a ser de Sarrià quan siguem capaços de posar-nos d’acord amb el Districte de Les Corts, no recuperarem Pedralbes per imposició sinó com a fruit d’un acord”. Són paraules que honren al regidor i que conviden a seure en una cadira als sarrianencs que esperin recuperar Pedralbes, perquè l’acord va per llarg.


LA TORRE

www.latorredebarcelona.com 路

9


LOCAL

Assumptes pendents a Les Corts El regidor de Les Corts, Antoni Vives, també ha fet balanç dels dos anys de Govern i ha valorat alguns dels avenços aconseguits tot i que al districte encara queden molts temes pendents. punt de ser-ho són l’espai annex al carrer Montevideo, fins ara utilitzat com a aparcament per al centre privat Betània Patmos, i que s’ha arranjat per a col·locar una zona de jocs infantils, el solar del carrer Benavent, on es farà un espai de joc infantil i l’emplaçament de Doctor Ferran amb Manel Girona, on es millorarà la llosa i l’arbrat.

Can Rigal Les Corts és un districte petit on tot funciona prou bé però on els temes pendents van per llarg. No són assumptes que es puguin arreglar amb petites actuacions sinó que cal afrontar grans transformacions i això fa que tot vagi molt lent. Per això encara al 2013 continuem parlant d’avenços en la reurbanització de la Colònia Castells. Durant l’últim any s’ha treballat en la recerca de solucions amb tots els actors relacionats, començant pels veïns, les administracions i tots els grups municipals. Com accions més concretes hem vist un arranjament integral de l’espai on s’ha instal·lat una pista de bàsquet pavimentada de formigó, a més d’una zona de bancs, papereres i jocs infantils. També s’han adjudicat els 12 habitatges a les famílies interessades a ocupar els pisos buits del carrer del Montnegre i s’ha iniciat la tramitació urbanística per construir al carrer Montnegre amb Entença un nou edifici per a l’escola d’educació especial Fundació Paideia. Falten encara moltes coses per fer però segons Vives: "La Colònia Castells era una ferida oberta 10 · www.latorredebarcelona.com

a la ciutat. Si mirem com estava fa uns mesos i com està ara, no té res a veure".

Microactuacions Vives compagina el càrrec de regidor de Les Corts amb el de tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà, Antoni Vives. Aquest excés de feina afecta als temes pendents però d’altra banda la seva responsabilitat en Hàbitat Urbà ha servit perquè el districte estreni una nova manera d’abordar els reptes urbanístics: les microactuacions. Són petites millores que afecten a pocs ciutadans però que faciliten la qualitat de vida al barri. La suma i la distribució arreu d’aquestes actuacions hauria de suposar una millora general per al Districte. És una idea innovadora tot i que té molt a veure amb la manca de pressupost per afrontar les grans transformacions necessàries al Districte. Dins d’aquestes microactuacions cal destacar un altre concepte nou: les dignificacions, és a dir, les obres destinades a millorar espais públics degradats. Ja hem vist l’exemple de la pista de bàsquet a la Colònia Castells. Altres espais dignificats o a

Un tema pendent que ja veu el final del túnel és Can Rigal. Aquest mes de juny s’ha inaugurat el nou parc en aquesta finca situada al barri de Sant Ramon, entre Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat, que va romandre molts anys abandonada fins que es va arribar a un acord amb els propietaris. El nou espai verd està estructurat al voltant d’un eix que connecta ambdós municipis i en la seva construcció s’han incorporat criteris mediambientals, com la instal·lació de plaques fotovoltaiques per generar part de l’electricitat necessària per a l’enllumenat i la utilització de materials reciclats per a la construcció dels equipaments. A més l’espai compta amb un sistema de recollida d’aigua de pluja que s’utlitza en el reg de la vegetació, en combinació amb les aigües freàtiques.

Ateneu de Fabricació Un altra innovació. El districte ha estrenat aquest mes de juliol l’Ateneu de fabricació, un nou equipament instal·lat a l’edifici d’Indústries Campabadal, al carrer Comtes de Bell·lloc. Es tracta d’un nou concepte d’equipament que barreja diversos serveis en un mateix espai. Es posa en marxa com un laboratori de

creació digital vinculat a les noves tecnologies i, en especial, a la fabricació digital en 3D amb codi obert perquè els ciutadans puguin compartir les seves idees i convertir-les en productes físics útils per a la societat. El centre ofereix tallers i activitats educatives per a iniciar-se en aquest món.

Camp Nou Pel que fa a la problemàtica de l'exercici de la prostitució al carrer Vives ha explicat que després d'intensificar els controls sobre proxenetes i usuaris, "la prostitució s'ha reduït de manera considerable a les Corts en aquests dos anys". Segons les seves dades el nombre de prostitutes “operatives” seria ara de 45 enlloc de les 100 que venien treballant fa un temps. Vives ha afegit que continuaran treballant en aquest sentit perquè "l'esclavatge sexual és una de les xacres de la nostra societat". I sobre els plans del Barça Vives ha declarat que els desconeix. El Districte està esperant alguna proposta ferma del club però no en saben res de les diverses teories i globus sonda que recorren les redaccions del diari. No en sabem gaire de les properes actuacions al Districte però sí que el regidor ha avançat que gràcies a un acord amb la Universitat de Barcelona els pavellons gaudí s’obriran properament al públic. La idea és crear un accés a l’Av. Pedralbes que evitaria les entrades i sortides dels turistes. La idea està presa i només falta trobar els diners necessaris per rehabilitar el pavelló. Aquest podria ser un altre tema pendent.


BARCELONA

Pla Silenci contra el soroll de l’oci nocturn a l’estiu L’Ajuntament ha posat en marxa el Pla Silenci contra el soroll de l’oci nocturn per millorar el confort acústic i reduir el soroll a aquelles zones de la ciutat amb major oferta d’establiments d’oci nocturn i ús intensiu de l’espai públic a la nit, especialment en l’època d’estiu. Amb l’eslògan “ssssplau, recorda que els veïns volen descansar”, el Pla Silenci 2013 es desenvoluparà durant 20 setmanes en total fins al mes d’octubre als districtes de Ciutat Vella, Gràcia i Sarrià-Sant Gervasi, i fins al setembre a la resta de la ciutat: Eixample, Sants-Montjuïc, les Corts, Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí. El Pla Silenci busca sensibilitzar envers la problemàtica del soroll, focalitzant en l’oci nocturn, que és el motiu principal del 21’35% de les queixes de ciutadans per sorolls. Amb l’objectiu principal de cercar l’equilibri entre el dret a gaudir de l’oci nocturn i el dret a descansar per part dels veïns, La campanya se centra a: Informar i sensibilitzar a la ciutadania sobre la necessitat de reduir el soroll provinent de l’oci nocturn, especialment en les zones d’elevada contaminació acústica i coresponsabilitzar als propietaris dels establiments en aquesta tasca.

Reduir la contaminació acústica L’actuació busca implicar la ciutadania en la col·laboració per la reducció de la contaminació acústica nocturna, amb accions d’informació i sensibilització a través de 22 promotors ambientals que se centren en els usuaris de l’espai públic, en horaris entre les 23:00 hores i les 3:00 hores dels dijous, i les 23:00 hores i les 5:00 divendres i dissabte, i als eixos d’oci nocturn dels 10 districtes. Com a novetat enguany, es prescindeix dels mims, i s’incorporen elements d’imatge renovada com samarretes lluminoses amb l’eslògan “ssssplau, recorda que els veïns volen descansar”, que també repartiran piruletes amb l’eslògan de la campanya.

Limitadors acústics Seguint la línia de treball preventiva dels últims 7 anys, enguany es tornaran a instal·lar limitadors acústics als concerts realitzats en actes i activitats de lleure a l’aire lliure, que sovint es realitzen en carrers, places i espais que no sempre estan configurats per acollir aquesta mena d’esdeveniments. S’instal·laran equips limitadors als concerts de les festes a

tots els districtes de la ciutat, especialment durant les festes de Gràcia o les de Sants-Montjuïc, i als actes de gran format o festes a nivell de ciutat com la celebració de la Mercè. Al 2013 s’incorporen a l’aplicació d’aquesta bona pràctica barris on fins ara no s’havia desplegat com les festes del Poblenou i el Clot (al districte de Sant Martí) o el Carmel (districte HortaGuinardó). Els limitadors realitzen una doble funció: D’una banda limiten el màxim d’emissió de so fins a un llindar raonable i compatible amb el funcionament de la festa, i de l’altra controlen l’impacte acústic que arriba als habitatges més propers susceptibles de patir molèsties, mantenint-hi els nivells d’immissió dins d’uns marges raonables. Aquesta iniciativa, que es porta a terme durant tot l’any, s’intensifica durant els mesos d’estiu quan augmenten els actes a l’aire lliure com revetlles, festes majors, etc. i el gaudi de l’espai públic es fa més extensiu. L’any 2012 es van instal·lar limitadors en un total de 426 concerts en festes i revetlles a diferents districtes de la ciutat.

Punts d’atenció La campanya per reduir el soroll en l’oci nocturn es desplegarà a tots els districtes. Destaquem els punts on s’aplicarà a la sona alta: A Sarrià-Sant Gervasi: Amigó, Sanntaló, Mandri. A Les Corts: Constança-Nicaragua, Equador, Pl. Concòrdia, AlfambraAv. de l’Exèrcit i Pl. del Centre. L’any passat, els promotors ambientals van realitzar 3.973 visites a locals dins del Pla Silenci 2012 per conscienciar del comportament cívic i el respecte al descans dels veïns. També es va comprovar el compliment de la normativa a 699 establiments adherits, on es van realitzar 1.572 inspeccions, sense detectar incompliments greus en l’horari de tancament de terrasses i locals.

Menys incidències per soroll Segons les dades de la Guàrdia Urbana de Barcelona, la tònica de millora en les dades d’incidents per soroll del 2012 s’ha mantingut durant els primers sis mesos del 2013. De gener a juny, s’han produït 15.355 incidències per soroll, el que suposa una reducció del -13’5% respecte el mateix període de l’any anterior, quan es van produir 17.769.

www.latorredebarcelona.com ·

11


Cuidados de la Estética Facial en Verano Arrugas “dinámicas” y Arrugas “estáticas”. Cómo prevenirlas y cómo tratarlas. Con la llegada del verano, tomar el sol se convierte en un hábito casi rutinario. Las medidas para prevenir el daño por exposición solar son bien sabidas y no las debemos obviar. Aproximadamente, un 75% de las arrugas que van a ir apareciendo en nuestra piel van a ser debidas a la exposición solar, mientras que el otro 25% son puramente consecuencia del envejecimiento. Por lo tanto, un buen cuidado de la piel en esta época del año mediante protectores solares, hidratación continuada y un bronceado progresivo van a atenuar la presencia de arrugas en la piel. A la hora de hablar de arrugas faciales, diferenciamos entre las arrugas “dinámicas” (aquellas que se forman por movimientos o

gestos de los músculos de la cara) y arrugas “estáticas” (aquellas que se forman por pérdida de elasticidad y volumen de la piel, presentes con y sin movimiento alguno). Hoy en día, tenemos tratamientos estéticos no quirúrgicos que nos permiten suavizar tanto las arrugas “dinámicas” como las “estáticas”, pudiendo incluso combinarse entre sí para potenciar el efecto y la duración de los resultados. Pensemos que nada es para siempre, puesto que nuestro cuerpo va a seguir cambiando tanto por la exposición continuada al medio que nos rodea como por el envejecimiento inherente a cada uno de nosotros. Es por ello que la ventaja de estos tratamientos es que son personalizados y, al ser temporales, siempre los vamos a poder adaptar al aspecto presente de cada persona. Frente a las arrugas “dinámicas”, tenemos la toxina botulínica, que es un fármaco mediante el cual,

inyectándolo a dosis mínimas y muy focalizadas, conseguimos disminuir la contracción de determinados músculos de la cara para evitar expresiones negativas en nuestro rostro. Ejemplos típicos son las arrugas que aparecen en el entrecejo y que pueden denotar un aspecto de enfado y seriedad, las famosas “patas de gallo” y las arrugas de la frente. Un tratamiento equilibrado va a conseguir minimizar estas arrugas sin quitar expresión a la cara y va a permitir un bronceado equilibrado de la piel sin que se marquen estas arrugas. En cuanto a las arrugas “estáticas”, se pueden abordar de diferentes formas. Aquellas arrugas más finas, pueden ser tratadas mediante “peelings” superficiales que consiguen renovar las capas más superficiales de la piel, devolviendo el brillo y la tersura a la misma. También son útiles para eliminar manchas de la piel, muchas de las cuales son consecuencia de la exposición solar.

Aquellas arrugas más profundas, o surcos, van a precisar de un tratamiento que aporte volumen a nuestra piel. En este sentido, el ácido hialurónico es una sustancia natural de nuestro organismo, que inyectada en la piel consigue hidratarse captando líquido circundante y generando así un efecto de volumen. Pensemos en los surcos que se forman en la zona de alrededor de la boca, en los labios, en la zona de las ojeras... Para aquellos que buscan la armonía y una expresión despejada de la cara, recordar que cualquier terapia comienza en uno mismo, cuidándonos, y que existen tratamientos no invasivos para ayudar a conseguir el efecto deseado.

Dalmases, 42 08017 Barcelona T. 93 551 33 00 info@cverges.com www.areaoftalmologica.com

En Área Oftalmologica Avanzada ofrecemos el Dia del Rejuvenecimiento Facial , “BotoxDay” El dia 25 de Julio de la mano del Dr Fernández. Promoción única. Máxima calidad a un precio reducido.

Tratamientos con ácido hialurónico

Tratamientos con toxina botulínica, Botox

Surcos nasogenianos

Glabela (entrecejo)

Líneas de marioneta

Frente

Labios

Orbicular (patas gallo)

Surcos infraorbitarios

Labios Tratamiento máximo (combinación todas las zonas)

12 · www.latorredebarcelona.com

Para conocer nuestros precios visite nuestra web www.areaoftalmologica.com


BARCELONA

Barcelona millora el mapa ciclista Barcelona invertirà 2,5 milions d’euros per millorar la infraestructura ciclista a la capital catalana, bàsicament la ciutat construirà i ampliarà 12 carrils bici de la ciutat que permetrà ampliar a 23,2 quilòmetres bidireccionals més d’infraestructura ciclista. Pel que fa a les cruïlles de la ciutat que presenten major índex d’accidentalitat també s’hi treballarà per disminuir els riscos amb solucions a mida per a cada punt. A dia d’avui ja han finalitzat les actuacions programades a la plaça de Tetuan, a Paral·lel-Calàbria i a de Gran Via-Calàbria. La resta d’actuacions es realitzaran abans de finals d’any. A més, s’instal·laran 1.000 noves barres per l’estacionament de bicicletes, incorporant 2.000 places d’aparcament en superfície a la ciutat. Actualment, Barcelona disposa de 21.673 places d’estacionament de bicicletes. L’alcalde Xavier Trias explica l’objectiu de totes aquestes

Els creueristes deixen 6 milions a Barcelona

mesures: “Tot això és un impuls per afavorir l’ús de la bicicleta a la ciutat. Aquest mitjà de transport ha fet un salt qualitatiu i quantitatiu important però hem de ser capaços de que no sigui només un fenomen puntual sinó que es converteixi en la via de transport normal per la ciutat”. També continuen les tasques de senyalització amb el pictogramabicicleta a totes les entrades dels carrers amb un únic sentit de circulació, el que indica que els vehicles no poden circular a més de 30 kilòmetres per hora, igual que passa a les zones 30. El regidor de Mobilitat, Eduard Freixedes, apunta: “Cal que tothom tingui clar que en aquests trams, la bicicleta va a una velocitat correcte i els vehicles han de respectar-ho”. A banda, l’Ajuntament de Barcelona incorpora una nova guia 2.0. de la bicicleta on es podrà buscar informació sobre carrils bicis, vies ciclables, zones 30, Ronda Verda i Bicing, entre d’altres.

l’exercici passat, es pot estimar que, de divendres 10 a diumenge 12 de maig, els 64.000 creueristes que van visitar i van passar per Barcelona van generar una activitat econòmica de 6,16 milions d’euros. El mercat nord-americà és el principal focus promocional de Turisme de Barcelona per a aquest any. Aquesta mateixa setmana, porta a terme accions de promoció de la ciutat a San Francisco i a Nova York.

El segon cap de setmana de maig va ser especialment profitós per als sector dels creuers. Més de 64.000 creueristes van generar un impacte de més de 6 milions d’euros sobre l’economia de la ciutat. Segons càlculs de Turisme de Barcelona, l’any 2012 el segment dels creuers va generar un impacte econòmic sobre la ciutat de 232.004.658 euros, corresponents als 2.408.634 creueristes i als 289.036 tripulants de les embarcacions que van passar per Barcelona. Del total d’impacte calculat per a

Pel president executiu de Turisme de Barcelona, Joan Gaspart, “els creuers representen una important aportació de riquesa al conjunt de l’economia del país, que es beneficia així de l’arribada d’aquest volum de consumidors, disposats a fer despesa als negocis de la ciutat: restaurants, comerç, transport, equipaments culturals, serveis...”. En aquest sentit, el responsable del consorci agraeix “l’excel·lent tasca del Port de Barcelona en el segment dels creuers, que tan positiva està sent per a Barcelona”.

www.latorredebarcelona.com

13


COMERÇ

L’Ajuntament destina 7 milions al comerç de la ciutat El Pla d'Impuls i Suport al Comerç, presentat al Consell Plenari a primers d’estiu, preveu 179 mesures per dinamitzar un sector que a Barcelona ocupa a 150.000 persones. De fet, es tracta de la principal activitat econòmica generadora de llocs de treball i de riquesa a Barcelona. Entre les accions concretes que preveu, destaca el programa de lluita contra la competència deslleial, un pla per promoure l'ocupació de locals buits, ajuts a les obres de llarga durada i un pla de suport al comerç emblemàtic. Dinamitzar el comerç i incrementar les vendes és una de les prioritats que es marca el nou Pla d’Impuls i Suport al Comerç que pretén revitalitzar un sector que a Barcelona ocupa més de 150.000 persones i constitueix la primera activitat econòmica de la capital catalana pel que fa a nombre de centres de cotització. De fet, genera un 15% dels llocs de treball i un 15% del PIB de la ciutat. El pla, dotat amb un pressupost de 6.910.000 euros per a aquest 2013, inclou 43 mesures i 179 actuacions, aposta per seguir consolidant un model comercial de proximitat i incideix en la qualitat, la competitivitat, la formació dels professionals, el comerç integrador i cohesionador, el foment de la innovació i la sostenibilitat en el comerç, la simplificació de la normativa, l’agilització dels tràmits i la vocació internacional. També preveu la progressiva reducció de les subvencions i ajuts públics en favor de les polítiques de crèdits tous i la priorització dels recursos públics cap a les inversions inicials dels projectes.

14 · www.latorredebarcelona.com

i que moltes mesures tenen vocació de continuïtat en el temps. El pla, que incorpora mecanismes per a l’avaluació del retorn de les inversions i els ajuts, ha estat consensuat amb el sector comercial. De fet, el procés participatiu es va engegar el setembre de 2011, amb la recollida de demandes i propostes dels comerciants i la redacció de les primeres mesures, que es van debatre l’any següent al Fòrum Ciutat i Comerç.

A més, promourà el reforç del model associatiu i participatiu, així com l’impuls del Fòrum Ciutat i Comerç com a òrgan participatiu del sector. Actualment, un 43% dels comerços estan associats, un 26% més que al 2008. Entre les accions concretes que preveu, destaca el desenvolupament de plans comercials de districtes i eixos, el programa de lluita contra

la competència deslleial i la delinqüència, el reforç del programa de la campanya de Nadal, la promoció de l’expansió internacional de les empreses locals, un pla per promoure l’ocupació de locals buits, ajuts a les obres de llarga durada i un pla de suport al comerç emblemàtic i al comerç solidari. L’horitzó temporal d’aplicació del pla és de tres anys (des de maig del 2013 fins al maig de 2016), tot

“Cal una resposta a la situació de crisi que viu el comerç”, ha assegurat el regidor de Comerç, Consum i Mercats, Raimond Blasi, que ha agraït el consens que ha tingut el pla i ha destacat el compromís municipal amb el territori i el comerç de proximitat, un model que, per a Blasi, “ha demostrat ser una aposta d’èxit”. Els ciutadans, de fet, valoren amb una nota mitja de notable (7,8) l’oferta comercial de Barcelona, la nota més alta en els darrers deu anys. • Font: Ajuntament de Barcelona


SALUT

10 Consells per tenir un estiu saludable Us oferim a continuació alguns consells perquè pugueu gaudir de l’estiu sense cap imprevist. Recordeu que l’estiu és probablement l’estació més feliç de l’any però també pot ser la més trista si acabeu intoxicats, amb cagarrines, lesionats o més cremats que una barbacoa. En general el perill més gran de l’estiu és que, per algun estrany motiu pensem que som invulnerables, i que no cal prendre les precaucions que seguim durant la resta de l’any. I no en som d’invulnerables, de fet, aquesta falsa sensació d’immunitat ens fa més frà-

gils i ens exposa a tota mena d’accidents.

Perill de deshidratació Amb la calor el cos produeix suor per a refrigerarnos i d’aquesta manera anem perdent aigua. La deshidratació pot ser especialment perillosa per a la gent gran i per als nens que, distrets, sovint s’obliden de beure líquids. Per evitar problemes convé beure aigua regularment, abans que arribi la set que és un símptoma de deshidratació. Una altra manera d’hidratar-se és adaptar la

dieta a les necessitats de l’estiu, és a dir, donar protagonisme a les fruites i les verdures.

Intoxicacions alimentàries Els estudis indiquen que la major part de les intoxicacions alimentàries que es produeixen al nostre país tenen lloc a l’estiu. Dues són les raons principals. D’una banda les altes temperatures i la humitat faciliten que les bactèries es reprodueixin més ràpidament, i de l’altra, durant les vacances, oblidem alguns del nostres hàbits i ens tornem menys escrupolosos, cosa que faci-

lita possibles intoxicacions. Recordeu que ara més que mai cal mantenir els aliments a temperatures adequades, vigilar molt amb la manipulació dels aliments i extremar la higiene a l’hora de cuinar.

Alcohol i conducció A l’estiu, potser perquè estem de vacances o potser perquè fa calor i busquem maneres de refrescarnos, augmenta el consum d’alcohol i, amb ell, també augmenten les possibilitats de tenir un accident al volant. Les dades mostren que el nombre d’accidents relacionats amb l’alcohol augmenta

www.latorredebarcelona.com

15


LA TORRE

16 路 www.latorredebarcelona.com


SALUT

fins a un 40% a l’estiu, especialment en els desplaçaments curts. L’alcohol és un factor concurrent o determinant en un terç dels sinistres de circulació i acaba provocant centenars de morts cada any.

Infeccions urinàries Les anomenades cistitis són massa populars per a moltes dones a l’estiu. Tenen molt a veure amb la calor i amb la manera de combatre-la a les piscines. Convé canviar-se ràpidament el banyador, assecar-se bé les parts íntimes i emprar roba transpirable. Si teniu certa tendència a patir cistitis podeu prendre aranyons o vinya roja per a prevenir-la.

Picadures imprevistes Les picades de mosquits i altres insectes són un clàssic de l’estiu. No heu de preocu-

par-vos si no sou al·lèrgics, però en qualsevol cas convé prendre precaucions si aneu de vacances a llocs on abunden els insectes. A banda de repel·lents diversos que trobareu en farmàcies la millor prevenció és cobrir-se amb roba. Si malgrat tot ens acaben picant és recomanable acudir a corticoides. Pel que fa a les meduses, recordeu que mai s’ha de netejar la picada amb aigua dolça.

Cops de calor i insolacions Els metges insisteixen a recordar que tothom, i especialment, els nens, han de protegir-se del sol, però protegir-se de veritat. Això significa que si no hi ha manera que el nen es deixi posar la crema els pares haurien d’optar per posar-li una samarreta, fins i tot a dins de l’aigua.

A banda de les proteccions habituals per a la pell no oblideu protegir-vos els ulls amb ulleres de sol.

Lesions esportives L’estiu ens ofereix una gran gamma de possibles activitats esportives, des de senderisme o barranquisme fins a activitats lúdiques a la platja o al càmping. Tot plegat augmenta les possibilitats de patir lesions: com esquinços de turmell i genoll, lumbàlgies, torticoli, contractures musculars o tendinitis. No és un consell gratuït: cada any sis de cada deu persones pateixen alguna d’aquestes lesions.

Mals de cap L’estiu és una època propícia per patir cefalees i mals de cap com a conseqüència d’un excés de sol sobre els nostres caps. És una altra bona raó per protegir-se amb un barret.

Problemes oculars Tant la conjuntivitis com altres infeccions oculars són un altre clàssic de l’estiu. L’aigua de mar i de les piscines és irritant per als ulls i també pot ser un vehicle de propagació d’infeccions. Si sentiu molèsties als ulls com a conseqüència del clor o la sal reteu-los bé amb molta aigua i eviteu fregar-los per no provocar infeccions.

Otitis En els mesos més calorosos es tripliquen els casos d’otitis externa. Això és una altra conseqüència dels banys a la piscina o el mar. La millor prevenció és assecar les oïdes després del bany i, si teniu certa tendència a patir otitis, dipositar una gota d’alcohol de 70º com antisèptic.

www.latorredebarcelona.com

17


SALUT

Un estiu diferent a Sanitas Residencial Altanova El centre ha organitzat moltes activitats, com sessions de fisioteràpia a l’aigua i trobades intergeneracionals perquè la gent gran surti de la rutina diària. L’estiu és l’època de l’any en què sortim de la rutina, practiquem les nostres activitats preferides, ens relaxem i gaudim del nostre temps lliure. A totes les residències de Sanitas Residencial la gent gran també tindrà la seva època d’estiueig amb activitats dissenyades especialment per aquesta estació. Amb el programa “A tu lado”, a Sanitas Residencial Altanova es promouen trobades entre joves i grans perquè comparteixin les seves experiències de vida i gaudeixin d’una bona companyia. Gràcies a aquesta iniciativa els joves aprendran de la saviesa i experiència

18 · www.latorredebarcelona.com

dels grans i aquests es beneficiaran de l’energia i vitalitat dels joves. D’aquesta manera s’aproparan dues generacions molt diferents però que tenen moltes coses a compartir. Les tres activitats en què poden participar els joves són: crear una obra artística conjunta amb la persona gran, escriure una història basada en les experiències de vida d’un dels residents de Sanitas Residencial o bé conèixer de prop com treballen els fisioterapeutes i quins són els tractaments de rehabilitació que s’ofereixen a la gent gran. Les 13 millors obres formaran part del calendari anual

de Sanitas Residencial 2014, les 40 millors històries seran publicades al llibre “Historias de sabiduría, escritas con talento” i s’oferiran contractes de pràctiques relacionades amb estudis de fisioteràpia. A més, al llarg de nou setmanes, a Sanitas Residencial Altanova hi haurà activitats perquè la gent gran surti del seu dia a dia i perquè aquelles persones que gaudeixen d’una estada temporal al centre puguin passar un estiu diferent. En aquest sentit, els centres de la companyia d’atenció a les persones grans han preparat diverses activitats com realitzar exercicis de fi-

sioteràpia a la piscina, sopars d’estiu a l’aire lliure, activitats musicals i la visualització de pel·lícules que els transportaran a altres temps. Sens dubte, aquests projectes ajuden a Sanitas Residencial a fer un pas més en la idea que és fonamental que las persones grans comparteixin la seva vida amb altres persones i sentin que no estan sols. També es contribueix així a fomentar un envelliment actiu ple d’activitats i una vida social activa, la qual cosa millora la seva qualitat  de vida però també el seu benestar físic i psicològic.


SALUT

Com afrontar el càncer Totes les persones que conviuen amb una malaltia com el càncer tenen en comú el patiment que se’n deriva. L’ impacte psicològic és d’una magnitud extrema i, pot semblar que la capacitat per adaptar-se al procés sigui impossible. Ressonen dins del nostre cap frases com: “necessito recuperar les ganes de viure”, “això no acabarà mai, em vencerà”, “no puc seguir perquè tinc por”, “no vull saber res del tractament, és millor deixar-me anar”. El càncer és una patologia que evoluciona depenent del pronòstic mèdic i de la capacitat d’adaptació de la persona que la pateix. Per adaptarnos-hi disposem d’estratègies d’afrontament. L’afrontament és l’esforç físic, mental i emocional que realitzem per gestio-

nar les demandes, altament exigents, si creiem que estem en perill. Afrontar implica aproximar-se a la intensitat de la impressió psicològica superant els obstacles amb una actitud d’esperit de lluita. Quan la persona malalta de càncer s’aproxima a la malaltia i l’accepta, pren, principalment, dues decisions: cercar informació i resoldre dificultats. Afrontar no significa que no es puguin expressar les emocions negatives (ira, enuig, ansietat, depressió). L’esforç requerit per a desafiar el càncer implica lluitar i donar-se permís per caure i tornar-se a aixecar per tal de continuar endavant. Sense esforç, pots deixar-te portar per sentiments de desemparament i fatalitat bloquejant les decisions que et permetrien no abandonar.

Lluitar no és fàcil i és per aquest motiu que disposar del suport dels amics, la parella i la família és una empenta fonamental. L’actitud positiva (empatia, expressions d’afecte, transmissió de confiança) de les persones que ens recolzen ens ajuda a superar les dificultats amb més energia. És freqüent que el malalt no desitgi parlar de les seves preocupacions amb les persones que estima per temor a les reaccions emocionals que ells puguin tenir. Pots compartir la vivència amb els teus i, si és en un to d’humor serè, molt millor. En altres ocasions, serà la família la que evitarà parlar-ne pel pànic a trobar-se sense estratègies per donar-te suport. En la consulta, els psicòlegs atenem a la persona que viu

amb la malaltia i a la seva parella o a aquest algú significatiu de suport, facilitant la comunicació per promoure l’expressió de les emocions i de les necessitats amb la finalitat d’aconseguir l’adaptació que permeti l’esperit de lluita, imprescindible per adequarse al procés de la malaltia. L’objectiu terapèutic és millorar la qualitat de vida dels pacients amb càncer. Com? Reduint l’ansietat, la depressió i qualsevol altre símptoma d’estrès psicològic; promovent en els pacients un sentit de control personal sobre les seves vides; donant permís a l’expressió de les emocions i reconduint-les cap a l’afrontament de la malaltia. • Text: Encarna Expósito. Psicòloga Especialista en Teràpia Breu i Focal (Gabinet de Psicologia C/Mandri, 37-39 entl. 5è). Per a qualsevol consulta: info@vidalespejo.com

www.latorredebarcelona.com

19


SALUT

Quins danys causen els raigs infrarojos sobre la pell? Els raigs infrarojos (IR) del sol acceleren l'envelliment cutani i arriben a les capes més profundes de la pell. Els protectors solars ens ajuden contra les radiacions ja conegudes UVB-UVA. Però, i la IR? Què fa exactament la radiació infraroja i com hem de protegir-nos d'ella? Us ho expliquem. La sensació de calor i benestar que produeixen els raigs solars sobre el cos és causada pels infrarojos. Alhora, ells són els responsables de les insolacions i els cops de calor. Això és especialment perillós en el cas dels nadons i els nens, ja que el seu sistema de termoregulació encara no s'ha desenvolupat del tot i

20 · www.latorredebarcelona.com

és molt sensible. També els adolescents, els ancians i els esportistes són grups de risc. Però, a més, els raigs infrarojos també influeixen en l'envelliment cutani. Amb una major longitud d'ona que els rajos ultraviolats A i B (UVA i UVB) arriben a les capes més profundes de la pell i causen pèrdua de fermesa i elasticitat.

Què són i què fan La radiació infraroja representa el 40% de les radiacions que rebem del sol. La ultraviolada és el 7%, i d'aquesta a la nostra pell només arriben els ultraviolats A i B. La diferència és evident. La major part de la radiació infraroja, el 65%, es denomina infraroja A (IR-A)

i penetra a la pell fins a una profunditat de 10 mil·límetres. Això vol dir que arriba a la capa més profunda de la pell, la hipoderma, i l'altera causant danys. Es tracta d'una calor seca que no augmenta la temperatura superficial de la pell, per la qual cosa no som conscients del dany que produeix.

aquestes sí provoquen calor en les capes profundes de la pell. De fet, poden elevar la temperatura d'aquestes capes fins als 42 graus, provocant un "estrès tèrmic" que afecta les cèl·lules i incrementa el nombre i l'acció dels radicals lliures, que ataquen les cèl·lules sanes i provoquen envelliment.

La sensació de calor (sensació tèrmica) és produïda per les radiacions infraroges B i C. I, encara que com hem vist poden causar la insolació o un cop de calor, de moment no s'ha descobert que produeixin danys sobre la pell.

Avui se sap també que aquest calor augmenta els efectes dels raigs UVA, que penetren fins a la dermis i causen alteracions en l'ADN cel·lular que poden arribar a transformar-se en càncer. La radiació IR-A potencia la formació d'aquests errors en l'ADN i, per tant, augmenta la probabilitat de patir lesions importants.

Però, encara que no sentim la calor de les radiacions IR-A,


SALUT

Els laboratoris Lancaster, pioners en l'estudi d'aquest tipus de radiació i els seus efectes, han elaborat un decàleg sobre els infrarojos, molt informatiu:

8. Incrementen la temperatura de la pell mentre està exposada al sol: una sensació agradable al principi però que pot ser perillosa.

Sabies que els infrarojos...

9. Són perillosos quan s'està exposat al sol, ja que impacten sobre la pell de forma descontrolada.

1. Constitueixen el 50% de l'espectre solar. 2. Arriben a les capes més profundes de la pell. 3. Potencien els efectes negatius dels raigs UVA i UVB sobre la pell. 4. Produeixen radicals lliures específics que contribueixen també a l'envelliment cutani. 5. Provoquen lesions en l'ADN de la pell, que se sumen a les causades pels raigs UVA. 6. Impacten nocivament en la matriu extracel·lular, que afecta la qualitat de la pell. 7. Alteren les fibres dèrmiques, en concret el col·lagen, cosa que comporta una pèrdua d'elasticitat i fermesa de la pell?

10. Els filtres UVA i UVB presents en els productes tradicionals no són suficients per evitar el seu impacte.

Com evitar els danys? Els filtres utilitzats en els protectors solars són efectius per disminuir els efectes de les radiacions ultraviolades A i B, però no protegeixen contra els infrarojos. Algunes marques han afegit als seus protectors solars antioxidants per evitar els danys causats per aquesta radiació, com Avène, Cinfa o Lancaster. Altres marques, com Skinceuticals per exemple, recomanen utilitzar un antioxidant tòpic combinat amb un

protector solar per evitar els possibles danys dels raigs infrarojos. És important, doncs, abans de decidir-se a comprar un fotoprotector, assabentarse sobre si protegeix contra les radiacions infraroges, tal com sí que fan els cosmètics que acompanyen aquesta informació. I, si no ho fan, combinar la protecció amb un eficaç cosmètic antioxidant. • Avène Spray SPF50 +. Fotoprotector solar molt alt (SPF 50 +) per cos i cara que compta amb tres barreres de protecció enfront dels raigs UVB-UVA-IR, entre elles el pretocoferil®, un antioxidant vuit vegades més potent que la vitamina E i fotoestable que neutralitza els radicals lliures produïts per aquestes radiacions i que es troba en tots els productes de la línia solar d'Avène, sense alcohol, parabens, silicones, octocrilè ni al·lèrgens; indicat per a pells molt clares i hipersensibles, prevenció de taques, fotodermatitis i hipersensibilitat, i condicions d'insolació

extrema; sense efecte blanc, ràpida absorció. 200ml 21,10€. En farmàcies i parafarmàcies • Lancaster Sun Sport Gel Bronzejat Lluminós d'efecte sec. Fotoprotector mitjà (SPF 20) en gel per la cara que protegeix dels raigs ultraviolats A i B i dels infrarojos gràcies a una combinació d'antioxidants i reflectors, que la marca anomena Tecnologia Infrarojos. Aquest sistema s'ha aplicat a tots els productes de les línies solars Sun Beauty, Sun For Kids i Sun Sport. 75ml 30,70€. • Be + Spray Corporal Tacte sec SPF30 de Cinfa. Fotoprotector alt (SPF 30) que protegeix de les radiacions UVA / B i les infraroges A gràcies a un actiu patentat (Be + Cell Protection Complex®) d'efecte antioxidant que protegeix l'ADN i accelera la seva reparació i que es troba en tots els productes de la línia solar. 200ml 23,20€. • Text: Bellesa Activa www.bellezaactiva.com

www.latorredebarcelona.com

21


SALUT

El més nou en protectors solars: productes per a pells mullades Aquest any la indústria cosmètica ens porta una agradable sorpresa dins del camp dels fotoprotectors: els protectors solars pensats per ser utilitzats amb la pell mullada. Es tracta d’una gran novetat molt adequada en la nostra lluita per tenir cura de la salut de la pell.

Tots els detalls... Les dues marques que han llançat protectors solars per aplicar en mullat són Lancaster i Piz Buin. Els primers han creat la fórmula Wet Skin Application, que s’encarrega d’«evaporar» l’aigua a la superfície de l’epidermis i a més ofereix una bona afinitat entre la fórmula i la pell. Per la seva banda Piz Buin ha formulat una de les seves gammes de solars amb la tecnologia Wet Skin que no es barreja amb l’aigua a la pell, sinó que la travessa directament, no goteja ni deixa marques blanques. Un dels principals problemes dels fotoprotectors tradicionals és que, en aplicar-los sobre la pell humida per l’aigua o per la suor deixen marques blanques produïdes pel propi producte. La pell no absorbeix del tot el producte i per això podrien quedar zones poc protegides, amb el consegüent risc de cremades solars.

22 · www.latorredebarcelona.com

Ideal per a nens peixets Els fotoprotectors que han estat formulats per ser usats sobre la pell mullada són una gran notícia per als pares preocupats per anar renovant constantment el protector solar als seus “fills peixets” que no surten de l’aigua durant tota l’estona al mar o a la piscina. Si ja és difícil que surtin de l’aigua, encara ho és més aconseguir que s’estiguin quiets per assecarlos i reaplicar el fotoprotector sense acabar amb un atac de nervis. Per a ells Lancaster ha incorporat la seva formulació Wet Skin Application a la línia Sun for Kids formada per dos productes de SPF 50: la Boira Invisible, un producte en esprai molt fàcil i còmode d’aplicar, i la Crema intel·ligent que, a més, és resistent a la aigua i antisorra. Tots dos

productes integren les proteccions més eficaços contra els raigs UVB, UVA i la Tecnologia Infrarojos. El seu preu recomanat és de 29Û .

Per als més esportistes infatigables Els fotoprotectors per a pells mullades són també una bona notícia per a les persones que practiquen esports a la mar, perquè difícilment es poden assecar per tornar a aplicar el protector solar. Així mateix és fonamental per a les persones que practiquen qualsevol esport a l’aire lliure perquè moltes vegades la suor de l’exercici impedeix que el fotoprotector tradicional actuï correctament. Lancaster inclou aquesta tecnologia en les boires amb SPF 15, 30 i 50 de la seva línia Sun Sport. Retenen l’aigua de la superfí-

cie de l’epidermis aconseguint una afinitat perfecta amb la pell. Fins ara, l’aplicació d’una protecció solar sobre la pell mullada deixava habitualment rastres sobre el cos des del moment en què entraven en contacte amb l’aigua, la humitat o la transpiració. Amb Wet Skin Application aquesta boira fresca desapareix i no deixa més que una pel·lícula transparent a la superfície. Una pel·lícula protectora, naturalment! El preu d’aquestes boires és de 33,35, excepte una edició limitada del SPF 30 de 200 ml.

Per a tota la família Sense una especificació expressa per a nens o esportistes (encara que els pot utilitzar tothom) trobem els solars Piz Buin Wet Skin Spray Solar Transparent. La seva textura és lleugera, no grassa i s’absorbeix ràpidament. Gràcies al seu pràctic format esprai, l’aplicació resulta completament senzilla i neta. El resultat és una protecció d’ampli espectre enfront dels raigs ultraviolats UVA i UVB i ultra resistent a l’aigua. Dissenyat per al seu ús tant sobre pell seca com mullada, Wet Skin es presenta en formats SPF 15 (19,10Û ) i SPF 30 (21,30Û ). • Text: Bellesa Activa www.bellezaactiva.com


LA TORRE

www.latorredebarcelona.com 路

23


BELLESA

Cosmètics imprescindibles en el necesser de viatge Us recordem quins són els elements bàsics al necesser de viatge. Tingueu present que alguns productes poden portar-vos problemes als controls de seguretat dels aeroports. rem: un creuer, una ruta en cotxe amb freqüents canvis d’hotel, l’estada en un càmping o un resort de luxe, la visita a museus, la realització d’excursions a peu o amb bicicleta pel camp... Tot això condicionarà la cosmètica escollida. També cal tenir en compte el transport, ja que els viatges en avió condicionen el nombre i volum dels cosmètics. Però també si es realitza una ruta a peu no cal sobrecarregar en excés la motxilla. Finalment, és importantíssim tenir en compte els gustos i costums propis.

El necesser de viatge pot ser un aliat fonamental o un destorb innecessari, en funció de què hi posem a dins. Per això és important tenir en compte diversos factors en el moment de confeccionar-lo, com la destinació, el tipus de viatge, el nombre de viatgers, l’edat i condició física d’aquests i, evidentment, els gustos personals. Us deixem unes recomanacions a tenir en compte per

24 · www.latorredebarcelona.com

no oblidar res i no portar sobrepès. Els cosmètics que s’inclouen en el necesser de viatge depenen de múltiples factors, començant per les necessitats personals de cadascun. Al kit bàsic format pel raspall de dents i el gel de bany s’afegeixen una infinitat de cosmètics que poden fer el viatge molt més agradable. Per no sobrecarregar la maleta amb productes inútils,

és important tenir en compte tots aquests factors a l’hora d’escollir, pensar bé què es pot necessitar i no oblidar coses tan bàsiques com els repel·lents d’insectes o els protectors solars. Evidentment, la destinació i la durada del viatge són dos aspectes fonamentals per elaborar el necesser cosmètic, però no els únics. És fonamental tenir en compte el tipus de viatge i les activitats que desenvolupa-

Sobre aquest aspecte incideixen especialment els dermatòlegs per garantir una cosa tan bàsica com la protecció solar. Està comprovat que un protector solar només s’utilitza i reaplica amb assiduïtat si l’usuari se sent a gust amb ell. Per tant, a banda de triar el més adequat a la destinació (platja, muntanya, ciutat, etc.) és bàsic triar el més agradable d’utilitzar. En qualsevol cas el fotoprotector és imprescindible.


BELLESA

I una concessió al glamour: un perfum en format viatge, un pintallavis vermell i una màscara de pestanyes negra no ocupen espai i són absolutament imprescindibles en moltíssimes ocasions.

pas a pas per aconseguir el pentinat a casa. · SOS Viatges d’Puressentiel. Roll-on contra els marejos, nàusees i vòmits que pateixen algunes persones en els trajectes amb vaixell, automòbil, avió, etc. Conté 7 olis essencials: alfàbrega, llimona, gingebre, lavanda, mandarina, marduix i menta piperita. 9,95Û . En farmàcies i parafarmàcies.

Podeu evitar carregar amb... Per no haver de carregar més que amb l’imprescindible i personal, és important recordar que els hotels solen oferir els cosmètics bàsics per mantenir la higiene diària. Així, en ells podem trobar gel de bany, xampú, condicionador, hidratant corporal, llima d’ungles, raspall de dents i dentifrici, maquineta d’afaitar i crema, etc. Encara que pot ser que tots els productes no estiguin disposats al bany, especialment ara que la crisi estreny, sovint només cal sol·licitar aquest tipus de cosmètics a la recepció de l’hotel perquè els facilitin. Hi ha hotels de luxe que fins i tot van més lluny i ofereixen cosmètics de marques d’alta gamma, i altres que han apostat per crear una línia pròpia de qualitat com un servei més al client. Val la pena, abans de fer el necesser, assabentar-se de quina és l’oferta cosmètica de l’establiment escollit com allotjament i evitar carregar durant el viatge amb un excés de pes i volum innecessari. Per la mateixa raó, és interessant assabentar-se dels kits de viatge i els productes en format mini que algunes marques preparen

per aquestes dates, cosa que permet disposar en qualsevol destinació dels cosmètics que ens agraden i utilitzem habitualment. Sovint aquests cosmètics es regalen als clients habituals, raó per la qual no està de més preguntar a la perfumeria, la perruqueria i el centre d’estètica habitual.

Alerta amb el necesser a l’avió! Finalment, recordar que els viatges en avió presenten restriccions per al trasllat de líquids i cosmètics. Es pot incloure qualsevol cosmètic en qualsevol format sempre que s’introdueixi a la maleta i aquesta es facturi, és a dir, que viatgi a la bodega de l’avió. En cas de no facturar o voler portar a l’equipatge de mà, els cosmètics no han de superar els 100 mil·lilitres per envàs i, en total, no poden sumar més d’un litre, i cal disposar-los en una bossa de plàstic transparent amb autotancament de 20 × 20 centímetres.

Algunes opcions · Boira Solar Cremosa multiposició de Biotherm. Protector solar alt (IP30) que hidrata intensament i protegeix la pell de l’envelliment prematur, acabat no gras que pot aplicar-se fins i tot amb l’envàs cap per avall; també amb factor de protecció molt alt (SPF50). Q50 ml 25Û · Stick Soins Soleil de Galènic. Protector solar en barra per a la cura de les zones sensibles (contorn d’ulls, llavis, nas, orelles...), protecció solar alta (SPF50). 10g 12,10Û . En farmàcies i parafarmàcies. · Minis de Wella. Necesser amb talles en miniatura de productes de tractament i styling per al cabell disponibles de forma gratuïta en els salons de perruqueria que utilitzen Wella Professionals, s’acompanya d’unes postals amb quatre looks diferents, segons la ciutat d’inspiració (París, Berlín, Tòquio i Sidney), amb les explicacions

· Decongestive Cool Gel Cream de Montibello. Crema-gel d’efecte fred que alleuja i tracta les cames cansades i amb inflor, millora la microcirculació i afavoreix la circulació de retorn sanguínia i limfàtica, proporciona lleugeresa i benestar. 200ml 37Û . En centres d’estètica · Anti-Ampolles de Dr. Scholl. Apòsits invisibles que alleugen i curen les rascades i butllofes dels peus, perfectes per a l’estiu perquè no es veuen, no es mouen, són resistents a l’aigua i gairebé no ocupen espai, en diversos formats segons la zona a tractar i la mida. 7,83Û . En farmàcies i parafarmàcies. · Gel de Dutxa Hidratant per Cabell i Cos de René Furterer. Gel de dutxa reparador per després de l’exposició al sol que tracta la pell i el cabell, repara i hidrata gràcies a la mantega de palma, amb acció antisal i anticlor. 200ml 12,35Û . En farmàcies i parafarmàcies. • Text: Bellesa Activa www.bellezaactiva.com

www.latorredebarcelona.com ·

25


BELLESA

Com tornar de l’estiu amb una pell rejovenida És justament en aquesta època de l’any quant menys hem de baixar la guàrdia per preservar en bon estat la primera barrera immunològica de l’organisme. La platja, el mar, el vent, els passejos per la muntanya, la piscina... Són activitats que sotmeten a la pell a un desgast important. D’altra banda hi ha la deshidratació, l’envelliment causat pels raigs UVA, etc. La conseqüència pràctica i visible d’aquest desgast sol ser una pell arrugada, apagada, resseca... Com si enlloc de dos mesos haguessin passat deu anys!. Cal evitar-ho tenint més cura de la pell que mai! Els tres passos bàsics que garanteixen una bona salut de la pell son:

una crosta que impedeix que els productes de protecció e hidratació, penetrin en la pell i aquesta els pugui aprofitar al 100%. Per aquesta raó hem d’exfoliar 1 cop a la setmana per eliminar aquesta barrera. A més a més és molt recomanable exfoliar-la setmanalment per tal que la melanina de la nostra pell s’activi en tota la superfície al exposar-la al sol i evitar així que al final de l’estiu quedin taques. Tractaments com la micro-dermoabrasió per a la cara i els exfoliants corporals son imprescindibles. Es poden fer a casa en 5 minuts i buscant el moment adient per evitar exposar la pell al sol immediatament.

Exfoliar!

Hidratar!

Les pells mortes que queden més superficials, formen com

26 · www.latorredebarcelona.com

Les elevades temperatures a les quals exposem la pell al

prendre el sol fan que la pell perdi més aigua que en condicions normals. Una pell deshidratada és molt més susceptible als danys i a l’envelliment. Dia i nit, sempre després d’haver netejat bé la superfície de la pell amb un producte adequat, és importantíssim aportar aigua a la nostra pell. Els tractaments complerts de tractament diari de la pell, no s’han de veure interromputs en aquesta època ni tampoc minimitzats quant a etapes i/o productes. És molt important cobrir els 5 punts bàsics de cura de la pell: netejar, regular el ph de la pell amb un tònic si és necessari, a partir de certa edat nodrir fent servir sèrums i finalment hidratar per mantenir el nivell d’humitat en l’epidermis. Evidentment, a l’hora d’escollir el tractament,

s’ha de tenir molt present el contingut de greixos i olis dels productes en funció del tipus de cada pell.

Protegir!

Evidentment les exposicions directes al sol han d’anar precedides de l’aplicació de cremes de protecció solar, contra els rajos UVA i UVB, com a mínim 30 min abans de l’exposició i repetint l’aplicació de manera periòdica. De tota manera, s’ha de tenir la seguretat que el tractament diari de cura de la pell, inclogui en algun dels productes la protecció solar com a mínim de FPS30, per tal d’evitar l’aparició de taques i preservar la pell dels dolents rajos solars. • Text: Mª José Alzuria. Consultora de bellesa Independent de Mary Kay Alzuria.cbimk@gmail.com


LA TORRE

ESPECIAL

Vacances Comença l’estiu i tant si teniu vacances com si no podeu gaudir de la gran oferta d’oci de la nostra ciutat. Aquí van algunes propostes perquè us ho passeu molt bé. Que vagi de gust!

www.latorredebarcelona.com ·

27


LA TORRE

28 路 www.latorredebarcelona.com


VACANCES

Esteu tranquils! El temps no ens espatllarà l’estiu Durant les darreres setmanes s’ha estat parlant molt de les previsions per l’estiu, on es comentava una hipotètica absència de calor a tot Europa. Amb aquesta previsió s’han escrit gran quantitat de titulars, que segur, no es compliran. La meteorologia tot i ser una ciència basada en les matemàtiques, no és exacta. Al dia es generen gran quantitat de mapes previstos per la mateixa hora del dia i cap dels mapes es repeteix, es per aquest motiu que la previsió meteorològica per a qualsevol punt del mon no es pot saber amb total certesa. Tenint en compte això i sabent que les fiabilitats d’una previsió meteorològica per a 4 dies ja comencen a variar de manera exponencial, aquest estiu tindrem estiu.

Dit això i tenint en compte els diferents models meteorològics que donen previsions per a l’estiu, tot sembla indicar que tindrem una estació amb temperatures mitjanes inferiors a les que pertocaria per l’època però això pràcticament és inapreciable. Si la mitjana de les temperatures fos per exemple de 26ºC a Barcelona ciutat, podem obtenir aquest resultat de moltes maneres, per exemple si totes els dies tenen una mitjana de 26ºC la mitjana total serà de 26ºC, però també podem treure aquest resultat si el juliol té una temperatura mitjana de 20ºC i l’agost de 32ºC. Si a aquest raonament li apliquem l’historial meteorològic dels estius passats, deduirem que un estiu mediterrani es caracteritza per ser molt irregular,

de manera que ens quedaríem amb el segon exemple de temperatures molt variades al llarg de l’estiu. Per tant tindrem onades de calor i temporades de temperatures més suaus tot tendint a donar una temperatura mitjana una mica per sota del que s’ha enregistrat en estius passats. El que està clar, és que aquestes temperatures mitjanes inferiors només les notaran els termòmetres, ja que nosaltres patirem calor i fresca, com cada estiu. Pel que fa a les precipitacions, també s’ha parlat de més aigua del que pertocaria. Primer de tot hem de saber que el juliol és el mes més sec de tot l’any, per tant si la mitjana a Barcelona és de 20 litres caiguts en 3 dies, a la que es formin algunes tempestes més potents de les

que s’acostumen a produir, ja haurem superat àmpliament la mitjana. Per tant, potser tindrem 2 dies de precipitació que arribi fins els 40 litres i el resultat final serà del doble de precipitació però caiguda amb menys temps fet que donaria més dies de bon temps però més precipitació recollida. Així doncs, tenint en compte tots els aspectes comentats anteriorment, que no tenen per què complir-se ja que la meteorologia no és una ciència exacta, segur que podrem gaudir d’un estiu que durarà 93 dies i que una mica més de precipitació i un pèl menys de temperatura mitjana no ens espatllaran una època de l’any per gaudir del paisatge i la companyia. • Text: Marc Rusiñol Antoñanzas

www.latorredebarcelona.com

29


VACANCES

20 propostes per gaudir de les vacances a Barcelona

1 Festival Grec de teatre, música... I circ! El Festival de Barcelona és un dels grans al·licients perquè us quedeu a la ciutat, com a mínim fins al 31 de juliol. Consulteu el web del Grec (www. bcn.cat/grec) per conèixer la gran varietat d’artistes que actuaran a diversos llocs de la ciutat. Des d’aquí us recomanem “El veneno del teatro”, obra de Rodolf Sirera i dirigida per Mario Gas, i “Tots fem comèdia”, de Joaquim Oristrell amb la participació de Jordi Bosch i Ferran Rañé entre d’altres. També passaran pel Grec David Carabén, Concha Buika o Kiko Veneno.

30 · www.latorredebarcelona.com

2 Cinema a la Fresca en Montjuïc

3 Concerts al Poble Espanyol

El festival Sala Montjuïc torna a Barcelona, com cada estiu, carregat de bon cinema, bona música i bon ambient. Al llarg d’aquests dies es projectaran un total de divuit films que permetran reviure grans clàssics del cinema, així com descobrir petits tresors més desconeguts, passant per tots els gèneres cinematogràfics. Les projeccions es faran cada dilluns, dimecres i divendres fins al 7 d’agost al fossat del Castell de Montjuïc a partir de dos quarts de nou del vespre. L’entrada costa 6 euros, amb opció de llogar una gandula per 3 euros. Sala Montjuïc tancarà les portes amb la projecció d’un film sorpresa. http:// www.salamontjuic.org/

Les nits al Poble Espanyol són un clàssic de l’estiu. No us perdeu el programa de concerts d’enguany. El 17 de juliol podreu veure i sentir a Loquillo, Leiva i Ariel Rot a l’espectacle “Uno de los nuestros”. El 18 de juliol és l’hora de Manel, Dorian i Bremen. I el 25 i 26 arriben Mark Knopfler i Elvis Costello. Més informació a www.poble-espanyol.com

4 Campionat de natació a Barcelona Del 19 de Juliol al 4 d’agost Barcelona serà la seu dels Campionats Mundials de

Natació, serà la capital del Planeta Aigua. Barcelona i la Natació tindran una oportunitat única: sorprendre de nou al món amb totes les possibilitats d’aquesta ciutat i aquest esport. Hi participaran les grans figures de la natació catalana encapçalades per Mireia Belmonte i les noies de l’equip de natació sincronitzada, favorites per pujar-se al podi de les campiones. Consulteu el programa previst a www.bcn2013.com

5 Pasolini Roma Una gran oportunitat per redescobrir a l’escriptor i director italià de cinema Pier Paolo Pasolini és l’exposició “Pasolini Roma” que explora la seva relació amb la capital d’Itàlia. I aquest acostament


VACANCES

significa entrar de dret en tot el que constitueix i defineix Pasolini: la poesia, la política, el compromís civil, el sexe, l’amistat, el cinema. La podeu veure fins al 15 de setembre al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. www. cccb.org

quotidians. www.fundaciotapies.org

12 Barcelona en postguerra L’exposició “Barcelona en postguerra, 1939-1945. Una crònica fotogràfica” té per objectiu mostrar diversos aspectes de la nova realitat que s’imposà a partir del 26 de gener de 1939 quan la ciutat fou ocupada per les tropes franquistes. El procés, emmarcat en els anys convulsos de la segona guerra mundial, presenta més enllà de les conseqüències directes i indirectes de la guerra i la repressió, un panorama de clarobscurs i paradoxes que l’exposició vol il·lustrar mitjançant una selecció de 116 fotografies del fons municipal de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, obra bàsicament del fotògraf Pérez de Rozas. Fins al 28 de setembre a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona. Veieu http:// arxiufotografic.bcn.cat

6 Estrenes de cinema Una de les millors maneres de fugir de les altes temperatures és anar al cinema. Com sempre l’estiu no és pròdig en pel·lícules gaire profundes però sí que s’espera alguna estrena espectacular. Per diverses raons podríem recomanar: After Earth, la nova pel·lícula de Will Smith, Zarafa, una de les superproduccions més ambicioses del cinema d’animació i familiar europeu, i evidentment, Monstruos University, l’últim èxit de Pixar.

7 Autoretrats de Picasso El Museu Picasso aplega un conjunt d’obres del pintor malagueny sobre el vessant autorepresentatiu de l’artista, amb autoretrats de joventut i de vellesa. Quan començava el segle XX, un impetuós Picasso s’autoretratava amb la contundent signatura “jo”, un interès pel gènere que recuperaria en la vellesa. Aquest vessant autorepresentatiu el podreu descobrir a la mostra “Jo, Picasso. Autorretrats”, al Museu Picasso, la primera exposició monogràfica que s’ha organitzat mai sobre l’autoretrat en l’obra picassiana. www.museupicasso.bcn. cat

8 Festes Majors A l’estiu hi ha dues cites claus a Barcelona. Del 15 al 21 d’agost no us perdeu la Festa Major de Gràcia (www.festamajordegracia.cat). I a partir del 23 la festa es trasllada al barri de Sants que fins al 30 celebra la seva Festa Major (www.festamajordesants.net)

9 Sessions de teatre

10 Mecal Air 2013

A banda del Grec els teatres de Barcelona ofereixen una programació molt variada i on podeu trobar moltes maneres d’entretenir-vos. Per exemple, si sou fans del Polònia us encantarà veure en directe a en Pep Plaza, el popular imitador de Guardiola o Quim Monzó entre altres. El seu espectacle “I ara què”, al Club Capitol, és una gran sorpresa per als que pensen que en Plaza és només un animal televisiu. Una altra proposta que us farà riure: “Confessions de dones de 30”,, l’última oportunitat per a veure un espectacle que porta de gira tot un any i que al setembre es traslladarà a Madrid. També al Club Capitol Meritxell Huertas, Ota Valles i la coneguda “vedette” Yolanda Ramos us explicaran amb molt d’humor totes les peripècies que s’han de fer per mantenir-se durant molts anys dones de trenta, encara ja en comptin quaranta…

Mecal Air és el nom del cicle de curtmetratges a l’aire lliure que té lloc al Poble Espanyol tots els divendres fins al 30 d’agost. Les projeccions tindran lloc a la Pl. del Baluard del Poble Espanyol de 20 a 24 h. http://mecalbcn.org/

11 Tàpies, des de l’interior La Fundació Antoni Tàpies i el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) proposen, en una mateixa mostra desenvolupada en dues seus, l’exposició Tàpies. Des de l’interior. Una selecció de prop de 140 obres, que comprenen des de 1945 fins a 2011, i que posa en relleu l’experimentació infatigable i fins i tot obsessiva de l’artista, i el desenvolupament de la seva iconografia i el seu vocabulari fet de signes, de matèries, de colors i d’objectes

13 Cinema a la fresca a la platja El súmmum del cinema a la fresca és portar-lo a la platja, concretament a la platja de Sant Sebastià. Si us agrada la idea tots els dijous del 25 de juliol al 29 d’agost teniu una cita al Cinema Lliure a la Platja ubicat a la Platja de Sant Sebastià de la Barceloneta. Podreu veure pel·lícules com Animals, Nowhere Boy, Arrugas, Pa negre o Another Earth. Més informació a www. cinemalliure.com

14 Festival Bach Un festival de música antiga molt especial perquè recupera les cantates de Johan Sebastian Bach i les porta a esglésies emblemàtiques de Barcelona com Santa Maria del Mar o el Monestir de Sant pau del Camp. Del 25 al 28 de juliol. Consulteu els horaris i els espais a www.bachcelona. com

www.latorredebarcelona.com ·

31


VACANCES

15 Burlesque La picardia i la insinuació s’han instal·lat de nou a El Molino amb l’espectacle El Molino Burlesque Fever: un homenatge al passat del Molino, al cabaret berlinès i a Gaudí. Tot barrejat amb una estètica de cotilla, picardia i lligacama. No podem dir que el burlesque contribueixi a refrescar l’ambient però com que a la sala hi ha aire condicionat la cosa quedarà equilibrada. www.elmolinobcn. com

16 La nit barcelonina Als noctàmbuls sempre els quedarà gaudir de la nit barcelonina. Sopar en una terrassa i després sortir a prendre copes i a “cremar” Barcelona. Hi ha opcions per a tots els gustos. A la zona alta Luz de Gas i la Sala Bikini són les grans referències quant a locals de música i si busqueu un ambient més tranquil podeu pujar al Tibidabo i gaudir de les millors vistes de la ciutat. 32 · www.latorredebarcelona.com

17 Cinema i gandules Gandules’13 se celebra del 6 al 22 d’agost al Pati de les Dones del CCCB. Si hi acudiu podreu veure cinema en gandula i a l’aire lliure, concretament a la Pl. del MACBA, al rovell del casc antic de la ciutat. La programació l’han decidida un grup de ciutadans tot responent a una enquesta realitzada durant la primavera entre 20 títols proposats pel departament d’audiovisuals del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. La francesa “Dans la maison” de François Ozon ha estat la pel·lícula més votada pels internautes. Més informació a www.cccb.org

18 El Festival Mas i Mas escalfa motors Un dels motors culturals de l’estiu a Barcelona, el Festival Mas i Mas, s’activa a finals de juliol, concretament el 26

amb dues veus femenines que cotitzen a l’alça a través de la música negra: la francesa Imany i la barcelonina Sara Pi. Durant el festival que tindrà lloc en diferents espais de Barcelona es podrà veure i sentir de prop a Hermeto Pascoal, Sun Ra Arkestra, Pedro Iturralde, Lou Donaldson, Niño Josele & Joan Díaz + Pau Lligadas i, com a darrera actuació, el Concert Onze de Setembre. Serà a càrrec de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya i l’Orfeó Català sota la direcció de Xavier Puig i amb la participació del pianista Albert Guinovart. www.masimas.com

19 Setmana del Llibre en català Del 6 al 15 de setembre l’esplanada de la Catedral esdevindrà la “Ciutat de la Lectura” , amb les seves avingudes i places i les 32 casetes de fusta, on els expositors, unes 15 llibreries i més de 40 editorials diferents, així com el Quiosc.cat, un espai de 100

m2 amb més de 100 revistes editades en català, ens convidaran a descobrir novetats i fons editorial. Cada plaça comptarà amb un escenari, on tindran lloc presentacions, debats, lectures i concerts i també trobarem espais amables de joc i descans. Una sèrie de circuits de lectura orientaran al nostre visitant. www.lasetmana.cat

20 The Bran dery Summer Enguany els afeccionats a les noves tendències i la moda tindran un bon al·licient per superar el final de l’estiu i la depressió postvacacional: entre el 13 i 15 de setembre la Fira de Barcelona acollirà The Brandery, un festival de moda, diguem-ne contemporània, que ja és un referent a Europa. www.thebrandery.com


VACANCES

I 10 propostes més, per si teniu família… Si teniu família ja sabreu que els nens i nenes manen a l’hora de sortir a gaudir de la ciutat. Per això sintetitzem deu propostes exclusives per als més petits amb les quals vosaltres tampoc no us avorrireu com una ostra. Són, diguem-ne, propostes de consens, per gaudir en família.

1 Minigrec Paga la pena destacar la gran quantitat d’espectacles familiars que inclou enguany el festival inclosos a la secció “Minigrec”. Consulteu el web del Grec (www.bcn.cat/grec) per conèixer totes les activitats. Recordeu que el festival tancarà les portes el 31 de juliol.

2 Estiu de museus Els museus de Barcelona sempre fan festa grossa a l’estiu. Sobretot per als nens. A banda de les exposicions permanents i temporals ofereixen nombrosos tallers i activitats per als més petits. Podeu consultar tota la programació a www.bcn.cat/ estiualsmuseus

3 Vacances faraòniques El Museu Egipci de Barcelona organitza fins al 6 de setembre un ampli ventall d'activitats per què el públic d'entre 5 i 17 anys conegui, de forma lúdica, el món dels faraons. Una oportunitat per descobrir els secrets dels antics egipcis, el tresor de Tutankhamon o l’escriptura jeroglífica. www. museuegipci.com

4 Navegar en un pailebot històric Durant tot l’estiu els visitants i amics de l'Museu Marítim de Barcelona tenen l'oportunitat de sortir a navegar amb el pailebot Santa Eulàlia els dissabtes al matí, de 10 a 13 h. Aquest veler mercant del 1919 va ser recuperat i restaurat pel Museu Marítim el 1998 per tal de formar part de la seva col·lecció. Al llarg del trajecte, s'explicaran els diferents conceptes de navegació vinculats a la història del vaixell i a la navegació a vela. I fins i tot es podrà ajudar en les tasques de navegació. Més informació a www.mmb.cat

5 Patis oberts a l’estiu

Fins al 31 de juliol els patis escolars de la ciutat s'obren com a espai d'ús públic per a famílies, infants i adolescents fora d'horari escolar, en cap de setmana i en període de vacances escolar. Cada pati escolar obert compta amb un servei de monitoratge que obre i tanca el pati escolar dins els horaris previstos, vetlla pel bon ús de les instal·lacions i procura establir dinàmiques de relació entre els infants i joves. A SarriàSant Gervasi trobareu obert el pati de l'Institut Menéndez Pelayo (Via Augusta, 140), de dilluns a diumenge, de 17 a 20 h. des del 21 de juny al 31 de juliol. A Les Corts podreu anar a jugar lliurement

a l’Institut Ausiàs March (Av. d’Esplugues, 38), de dilluns a diumenge, de 17 a 20 h.

6 Darwin. El viatge d'un naturalista Fins a 1’1 de setembre el Museu Marítim de Barcelona acull una exposició itinerant produïda per l'American Museum of Natural History que ens mostra la vida i la trajectòria científica de Charles Darwin, brillant observador de la natura mundialment conegut com un dels científics i biòlegs més famosos de tots els temps per la seva teoria sobre l'evolució, recollida a L'origen de les espècies. www.mmb.cat

7 Animalàrium Fins a l’1 de setembre podeu veure al Museu Blau l'exposició "Animalarium" constituïda per trenta escultures d'animals creades a partir d'objectes en desús que l'autor, Miquel Aparici, recupera de fàbriques abandonades, fires de brocanters o desballestaments. La mostra es completa amb vuit quadres, també sobre animals, que l'autor dibuixa amb una cullera com a pinzell i amb el cafè i el sucre com si fossin pintura. Més informació al Museu Blau.

8 Cinema solidari Cicle de cinema familiar d'animació. Fins al 27 d’agost de 2013 descobriu en família cinc pel·lícules d’animació molt especials, en què els protagonistes ens parlen de tolerància, respecte, solidaritat i medi ambient. Podreu veure films com Brave, Enredados o Fievel y el Nuevo Mundo. Per a més informació visiteu www. lacaixa.es/obrasocial

9 Estrenes de cinema El cinema és un dels clàssics per a les famílies que estiuegen a Barcelona. S’hi està fresc i els nens s’ho passen bé. Quan aneu la cartellera trobareu tot de títols per a nens. La més reeixida segur que serà Monstruos University. També us recomanem Zarafa.

10 El joc del sarró Podríeu trobar un bosc que no està a l'aire lliure? Sabeu perquè anomenen el 'Campanari dels miralls' a un edifici de l'estil mudèjar? Poseu a prova les vostres habilitats com a investigadors participant en aquest joc de pistes. Desxifrant els enigmes que divertits personatges us plantejaran, descobrireu racons secrets i curiositats del Poble Espanyol. Per a totes les edats. Nens de 3 a 9 anys, acompanyats per un adult. Informeu-vos a www. poble-espanyol.com www.latorredebarcelona.com ·

33


VACANCES

90 platges catalanes obtenen la Bandera Blava Un total de 90 platges i 24 ports catalans han obtingut per aquest estiu la Bandera Blava, un distintiu a nivell internacional que valora i premia la gestió ambiental i la seguretat, la informació i l’educació ambiental, els serveis i les instal·lacions, i al mateix temps exigeix per a les platges una qualitat de l’aigua excel·lent. El distintiu de les Banderes Blaves l’atorga l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (Adeac) de la FEE (Fundació d’Educació Ambiental), tot i que ha comptat amb la col·laboració de Ports de la Generalitat. Per aquest estiu s’incrementa en 3 el número de platges guardonades respecte l’estiu de l’any passat i es manté en 24 el nombre de ports amb aquest distintiu. Durant l’estiu de 2012, prop del 98% de les platges catalanes han obtingut la qualificació d’excel·lent, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua requisit indispensable perquè els ajuntaments costaners puguin sol·licitar la candidatura de Bandera Blava per a les seves platges. Això és la conseqüència d’adopció d’actituds cíviques continuades, que eviten

34 · www.latorredebarcelona.com

l’abocament de residus a les platges i, les accions que s’efectuen en les fonts de generació dels residus. Així mateix, les millores en el sistemes de sanejament, el tancament d’abocadors i l’adequació de diverses rieres, lligat a la millora dels accessos de les platges, la informació i altres facilitats, han permès que les platges catalanes estiguin en un bon estat qualitatiu.

Badalona Pescadors, Cristall i Coco

A Barcelona ciutat les platges guardonades són Llevant, Nova Mar Bella, Mar Bella, Bogatell, Nova Icària, Barceloneta, Somorrostro, Sant Sebastià i Sant Miquel.

Cubelles Llarga

Les més destacades dins la provícia són: Malgrat de Mar Malgrat Centre i Astillero Pineda de Mar Pineda Pescadors-La Riera Calella Garbí i Gran de Calella Sant Pol de Mar Sant Pol Canet de Mar Canet Caldes d’Estrac Tres Micos

El Prat de Llobregat Platja del Prat Can Camins Gavà Gavà Mar Castelldefels Platja de Castelldefels Vilanova i la Geltrú Ribes-Roges

Catalunya, al capdavant de l’Estat Aquesta any, els ports catalans han aconseguit 24 Banderes Blaves, el mateix número que l’any passat. En aquesta edició s’han presentat 24 candidatures i les 24 han obtingut guardó, un èxit per als instal·lacions nàutiques i esportives catalanes. A tot l’Estat ha hagut un total de 97 ports guardonats amb el distintiu Bandera Blava. Si comparem els 24 ports catalans amb els 97 de tot l’Estat, Catalunya amb un 24% de ports guardonats s’ha situat al capdavant de la resta de comunitats autònomes D’aquesta manera, els ports catalans certifiquen el bon nivell de qualitat

ambiental i d’oferta de serveis. Els ports i les dàrsenes esportives que han obtingut la Bandera Blava són els següents: Girona: C.N. Llançà, C.N. Port de la Selva, port esportiu de Roses, C.N. L’Escala, C.N. l’Estartit, Marina de Palamós, C.N. Port d’Aro i Club de Vela Blanes. Barcelona: C.N. El Balís, Consorci Port de Mataró, Marina Port Vell, Port Olímpic, Port Ginesta, C. N. Garraf, Port d’Aiguadolç i C.N. Vilanova. Tarragona: Port de Segur de Calafell, Port de Torredembarra, C. N. Tarragona, Port de Salou, C.N. Cambrils, Port de l’Hospitalet de l’Infant, C.N. Ametlla de Mar i C. N. Ampolla. El guardó Port Bandera Blava premia l’esforç de les persones que treballen diàriament en l’àmbit portuari respectant el medi ambient i vetllant per l’entorn natural dels ports. La imatge de qualitat que ofereixen els ports catalans és un dels objectius del Govern de la Generalitat, que constantment aporta recursos econòmics en matèria mediambiental i coneixements i equipaments per a què les instal·lacions portuàries siguin cada cop més sostenibles.


VACANCES

Mar, diversió i natura a prop de les estacions nàutiques L’Associació d’Estacions Nàutiques de Catalunya ha renovat el seu programa d’activitats nàutiques i esportives per a iniciar l’estiu amb noves experiències en contacte amb la natura i el mar. El maridatge entre gastronomia i cultura de mar, les propostes que combinen adrenalina i esports aquàtics o caps de setmana amb activitats nàutiques a l’alba composen algunes de les possibilitats d’oci i esport a l’aire lliure. A més a més, les sis Estacions Nàutiques de la costa catalana van més enllà de les activitats nàutiques i de restauració i amplien les seves opcions amb itineraris com, per exemple, de natura.

Pesca turisme per tota la família L’Estació Nàutica Roses-Cap de Creus incorpora el concepte de turisme de pesca per la temporada estival. Per això, ha creat un centre informatiu des del qual parteixen sortides al mar amb barques de pesca d’arrossegament i d’arts menors. De forma complementària, tota la família pot participar en visites guiades per la llotja i seguir el treball dels mariners en el mar des d’altres embarcacions o des de caiacs.

La pràctica d’esports nàutics, la realització de rutes en caiac pel Cap de Creus o gaudir d’una exquisida gastronomia local són només algunes de les opcions que proposa Roses.

Adrenalina en el mar Les propostes de l’Estació Nàutica Sant Carles de la Ràpita -Delta de l’Ebre se centren en les demostracions de pesca artesanal, per aprendre a pescar amb les pròpies mans, i en el parc d’esquí nàutic per cable. El paddle surf i el kitesurf en la Badia del Alfacs completen les activitats més atrevides. La destinació ofereix a més la visita a vivers d’ostres i mol·luscs, que culmina amb la degustació de marisc in situ, la ruta de les Oliveres Mil·lenàries d’ Ulldecona, o visites culturals al nucli antic i catedral de Tortosa o als espais de la Batalla de L’Ebre.

Pescador per un dia Per aquest estiu, l’Estació Nàutica Costa Daurada incorpora a l’oferta turística de Cambrils dues noves activitats que reforcen el turisme de pesca i acosten la tradició marinera a tot el món. Els turistes poden sortir a mar obert per viure en primera persona la

veritable jornada d’un pescador, ja sigui amb l’activitat “Pesca-Turisme” o amb “Turisme Pesquer”. L’una i l’altra permeten compartir amb els pescadors la seva activitat quotidiana, ja sigui, des d’una barca de pesca, o des d’una embarcació paral·lela que acompanya als pescadors. La navegació en creuer turístic, gran catamarà, paddle surf o caiac són algunes de les opcions més demandades. L’exclusiu Tuna Tour en l’Ametlla de Mar, únic en el món, permet la pràctica de snorkel envoltat de centenars de grans exemplars de tonyina vermella del Mediterrani. També destaquen les sortides o lloguers de vaixells a motor i velers, així com una de les grans novetats de l’estiu, el Fly Board, que es por practicar en aigües de Salou.

Promocions especials per escapades nàutiques Per a la temporada 2013, l’Estació Nàutica l’Estartit-Illes Medes inclou noves propostes per gaudir del mar i el seu entorn com són paddle surf, flyfish i moto aquàtica. Impulsa a més la campanya L’Estartit valor afegit, que consisteix en caps de setma-

na amb activitats aquàtiques i terrestres ofertades a partir de les formes promocionals 2x1, 15€ o 15% de descompte. Entre les activitats més especials que incorpora aquest destí destaquen les rutes guiades a bord d’una moto aquàtica per la costa de Montgrí i Illes Medes, on també es pot apreciar la riquesa del fons marí practicant submarinisme.

21 experiències singulars dins i fora de l’aigua L’Estació Nàutica de Vilanova i la Geltrú s’ha posicionat com un destí experiencial on realitzar activitats úniques com ajudar a cuinar al propi restaurant, patronejar una embarcació o obtenir un títol de submarinisme en tan sols tres sessions. I així fins un total de 21 experiències singulars: pesca de sèpies en família, passeig amb veler durant la posta de sol, tast de vins a l’alta mar, pesca amb caiac i brasa a la platja o caps de setmana romàntics, gastronòmics o d’aventura. El turisme de pesca, aprendre l’ofici de pescador al mateix port, i les rutes a cavall pel Parc Natural del Garraf completen aquesta rica oferta.

www.latorredebarcelona.com ·

35


VACANCES

Festivals a Barcelona i arreu del país Barcelona, ciutat grega

Ets a l’oficina, al lloc de treball suant la gota grossa... Veus com els minuts pesen hores, el convences a tu mateix que cada cop queda menys per a les vacances, per poder relaxar-te a la platja o la muntanya, per no haver de matinar... I per fi arriba juliol! I arriben les ganes de passar-s’ho bé, de descansar però també de fer tot allò que durant el curs no has pogut fer o no has tingut temps per fer. I això inclou diverses activitats culturals que durant l’estiu es posen a la vostra disposició.

36 · www.latorredebarcelona.com

La oferta és molt variada, i sobretot capitalitzada per un gran esdeveniment a la ciutat de Barcelona, el Festival Grec, on teatre, dansa, música i altres espectacles s’escampen per tota la ciutat durant un mes. Però l'estiu no s'acaba ni al Grec ni a Barcelona. Vilanova i la Geltrú, Sant Feliu de Guíxols, Calella de Palafrugell, i d'altres localitats ofereixen els seus propis festivals, la majoria ja consolidats, però també n'hi ha algun de nou. Estigueu amb els ulls ben oberts per que no se us escapi aquell festival que us ofereix la ciutat o el poble on aneu.

Barcelona el mes de juliol serà grega, com sempre des del 1976. I això vol significa que grans espectacles teatrals, musicals, dansa o circ arriben a la ciutat. Enguany la programació és igual de rica i variada que l’any passat en la primera edició de Ramon Simó com a director artístic del festival. De les primeres coses que ens hem de felicitar és per tenir l’opció de veure espectacles de creació vinguts de fora i de gran qualitat. És el cas per exemple de la versió androide de Les tres Germanes de Txèkhov a càrrec del renovador japonès Oriza Hirata, o les Tragèdies Romanes a càrrec de la Toneelgroep Amsterdam, qui barregen Shakespeare i televisió en un escenari, o la denúncia del genocidi de Ruanda del qual parla Hate Radio de la International Institute of Political Murder. La qualitat es fa extensible i es multiplica en referència a les produccions catalanes. Apunteu per exemple, la deliciosa Tots fem Comèdia, dirigida per un guionista expert en la matèria com és Joaquim Oristrell, o la comèdia enrevessada de Georges Kaplan, del francès Frédéric Sonntag,

o l’experiència sensorial del nous espectacle de Lluís Danés, Wasteland, amb música de Lluís Llach, o potser la nova proposta del genial Ivan Morales, Jo mai, o... tantes propostes, dirigides a tots els públics (fins i tot pels més menuts enguany hi ha un festival paral·lel, el Mini Grec). També hi ha espai per la música amb les actuacions de Concha Buika, Blaumut, Diego el Cigala, el Jorge Pardo o la Martirio entre altres.

Cinema a la fresca L’estiu a Barcelona no és sols pel Grec. Hi ha moltes iniciatives que es desenvolupen al llarg de juliol i agost que bé mereixen entrar dins la graella d’activitats Una d’elles és el cinema a la fresca a la Sala Montjuïc, al Castell de Montjuïc, on es programen grans pel·lícules dels últims anys i alguna perla clàssica. El passat 30 de juny es va iniciar el cicle amb la projecció de Blancanieves de Pablo Berger, amb orquestra inclosa. Altres pel·lícules que es veuran a l'esplanada del castell seran Melancholia de Lars Von Trier, Take Shelter de Jeff Nichols, la animada Ariety y el mundo de los diminutos de Hiromasa Yonebayashi,


VACANCES

Moonrise Kingdom de Wes Anderson o Profesor Lazhar de Philip Falardeau entre d'altres. Pel que fa als clàssics a degustar estirat a la gandula, aquest any n'hi ha dos d'imprescindibles, una oportunitat d'or per veure'ls en pantalla gran, West Side Story de Robert Wise i Jerome Robbins i Ciudadano Kane de Orson Welles. Sens dubte, aquesta iniciativa és una de les propostes amb més bona acollida de l'estiu.

Les nits del Poble Espanyol Baixem una mica, a la falda de Montjuïc, al Poble Espanyol. En aquest meravellós emplaçament ja fa anys que l'estiu s'habilita per oferir concerts de música, gràcies a l'amplitud de la plaça interior. Aquest estiu no un sinó dos festivals de música usaran aquesta plaça. El primer en arribar serà el Pròxims, el 18 de juliol, que portarà a cinc bandes del pop i indie català. A les 20 hores seran els Bremen, una de les últimes perles sortides del concurs Sona9; una hora després serà el torn dels Mine! qui presentaran el directe del seu últim disc, La fi del món; a les deu de la nit pujaran a l'escenari The Free Fall Band; a les onze, la banda Dorian oferiran un recital pop ben enèrgic; i després la traca final amb els inqüestionables i reeixits Manel. Un bon festival que va llençar al principi entrades anticrisi, a un euro. Dos dies després (gairebé no caldrà que desmuntin massa res) se celebrarà el Bona Nit Barcelona. Aquest festival es

diferencia d'altres festivals per la consciència verda que tenen, doncs és un festival on es cuinaran tot de productes biològics, menjar per vegetarians, que busca el mínim impacte en quant a residus i que en general busca lligar bona música amb una cura del medi ambient. Pel que fa a les bandes convidades, el festival l'obre Inspira, una gran banda de folk indie de casa nostra. Una hora després, a les vuit de la tarda, és el torn de la fosca banda de pop rock Fanfarlo. Els seguiran els Dry the river, una banda emergent de folk rock que a la Gran Bretanya han recollit grans elogis. A un quart d'onze li tocarà pujar a l'escenari als noruecs Kings of Convenience, una joia de folk escandinau més íntimista. L'última banda serà Kakkmaddafakka, una enèrgica i divertida banda de Noruega que presentaran el seu segon disc. La fi de festa la posaran una sèrie de dj's que punxaran fins a les 4 de la matinada.

Festivals arreu de Catalunya Si marxeu de Barcelona cap a la Costa Daurada visiteu el dia 20 Vilanova i la Geltrú, on des de La Daurada Beach Club s'engega un nou festival en aquesta població planter de grans grups catalans. Allà hi actuaran els Manel, la Maika Makovski, Will Johnson, Egon Soda, Vàlius i BeGun. En canvi si marxeu cap al nord a la Costa Brava, heu de fer aparada a Sant Feliu de Guíxols, on des del 19 de juliol fins al 17 d'agost hi passaran artistes de gran talla nacional

i mundial com és el cas del cantant de soul, Al Jarreau, o el flamenc Diego el Cigala, o la cançó d'autor d'alta volada de Jorge Drexler, entre d'altres noms il·lustres. Però si seguiu més amunt, topareu amb la brisa marina de Calella de Palafrugell i la gent del Festival de Cap Roig, un dels festivals que porta les figures més consagrades a nivell mundial, com ho demostra també els noms de Diana Krall, Katie Melua, Enrique Iglesias o Keane entre molts altres. Serà del 20 de juliol al 16 d'agost.

de Verdi i altres concerts amb orquestra on es repassarà la trajectòria dels dos compositors. A més a més, també hi seran Miguel Bosé, Alejandro Sanz, Manel, Jamie Cullum o Paco de Lucía entre d'altres.

I finalment si seguim la ruta cap al nord podríem visitar el fantàstic Castell de Peralada i veure algun dels variats concerts i espectacles que s'hi celebraran. Enguany celebren el bicentenari de Verdi i Wagner i ho fan amb el Rèquiem

Però malgrat la voràgine de propostes festivaleres, sobretot, no us estresseu pas. Les vacances són per agafar-les amb calma. Feliç estiu!

El viatge pot continuar i es pot diversificar per molts camins. A Vilafranca del Penedès hi ha jazz, a Blanes, Lloret o Tossa una mica de tot amb el Costa Music Festival, o l'eclèctic Festival ETC de Tarragona entre molts altres.

• Text: Martí Figueras Podeu llegir més articles seus a www.masteatro.com

www.latorredebarcelona.com

37


LA TORRE

38 路 www.latorredebarcelona.com


PSICOLOGIA

Les parelles espanyoles funcionen Es possible que penseu que el divorci exprés fa estralls en els matrimonis espanyols o que les relaciones amoroses ja no són el que eren. Però el fet és que Espanya presenta un dels índex més alts de satisfacció, tant en les relacions de parella com en les sexuals. Segons el llibre Atlas Mundial des sexualités. Libertés, pliairs et interdits Espanya es troba al grup capdavanter quan a satisfacció en parella, un grup liderat per Àustria i on també es troben els EUA, Canadà, Alemanya, Suècia, Bèlgica i Austràlia. No es tracta d’un de tants llibres plens de vaguetats i afirmacions frívoles sinó d’una recopilació d’estudis científics publicats arreu del

món dirigida per la geògrafa Nadine Cattan, directora de recerca del Centre National de la Recherche Scientifique, i Stéphane Leroy, responsable de conferències de la Universitat de Paris-Est Créteil. El llibre pretén ser una mena d’atlas de com es relacionen les parelles arreu del món.

El sexe al món Un dels objectius de l’obra és enfrontar-nos als nostres propis prejudicis. Per exemple, pensem que els nòrdics són gent freda i distant, en canvi les dades mostren que Islàndia és el país més precoç per a perdre la virginitat, amb una mitjana de quinze anys, mentre que a la resta d’Europa es manté en els 16 o 17 anys. Un altre exemple, un de cada

quatre noruecs ha experimentat amb trios. Podrien dir el mateix un de cada quatre espanyols? La comparació dels diversos estudis permet als autors treure algunes conclusions molt interessants. L’entorn i la societat on vivim són definitives a l’hora de valorar si una parella funciona o no. El llibre revela que països més aviat conservadors com Japó, Xina, Malàisia o Corea del Sud són països amb una baixa satisfacció sexual. També revela que els països on homes i dones han arribat a un major nivell d’igualtat són països que es declaren més satisfets sexualment. Les societats més obertes serien doncs més propícies per a la satisfacció en parella.

I on es troben els amants més fogosos? Doncs a Grècia. Els grecs són els campions d’Europa en relacions sexuals per mes, prop de 12. Tot i que ja sabeu com va això de les estadístiques: si jo em menjo tres pollastres i tu un de sol, segons les estadístiques ens en mengem dos cadascun.

La primera vegada

Ja hem parlat del sorprenent cas dels islandesos però el cert és que, globalment, és a l’Amèrica del Sud on hi ha els amants més precoços, entre 13 i 14 anys. En qualsevol cas a Europa sí que són líders els islandesos per davant dels disset anys amb què debuten els joves francesos, grecs, espanyols i suïssos.

www.latorredebarcelona.com

39


LA TORRE

40 路 www.latorredebarcelona.com


PSICOLOGIA

El talent ocult de la fortalesa psicològica La fortalesa psicològica és la capacitat extraordinària de l’ésser humà de vèncer l’adversitat emocional i superar els problemes personals. En un primer moment, enfrontar-se a una dificultat té un component d’excitació, de repte, de posar-nos a prova, d’anticipació de l’èxit. Et dius amb fermesa: “Ho aconseguiré”. Però quan la situació requereix transformar la nostra vida, tal i com l’hem viscuda fins ara, la dificultat es converteix en una lluita. El dolor s’intensifica quan perceps que la ferida serà profunda. Inevitablement, però, s’ha de viure el procés. Quantes vegades ens agradaria tancar els ulls i que el dolor que comporta la pèrdua hagués desaparegut... Quan sents que el dolor et vencerà és el moment d’utilitzar la teva fortalesa psicològica per seguir avançant, assolint la primera victòria, cercant la manera de dir-te a tu mateix “ho aconseguiré”. I si el dolor finalment s’instal·la i et derrota i et paralitza i t’anul·la, pren-te un instant per aturar-te, tancar els ulls, respirar i saber que “ara comença el principi d’una nova vida”. Ja no tens res a perdre,

és el moment de tornar a reconstruir-te a tu mateix. Peterson i Seligman, van publicar al 2004 un llibre on es descriuen 24 fortaleses i virtuts, classificades en 6 categories, que les persones utilitzem per fer front a l’adversitat. Fes-les teves. Saviesa. Implica la curiositat (interès per descobrir nous esdeveniments en el món); l’amor pel coneixement (adquirir i dominar nous aprenentatges); la mentalitat oberta (fer un judici crític sobre els significats i els matisos, avaluant noves possibilitats); la intel·ligència pràctica (pensar en nous camins i maneres de resoldre les dificultats); i la perspectiva (saber donar i rebre consells per tal de comprendre el món). Coratge. Fa referència a la valentia (no deixar-se intimidar per l’amenaça, l’oposició, la crítica o la força física dels altres); la perseverança (persistir en una tasca començada gaudint dels èxits a petita escala); la integritat (assumir la responsabilitat dels propis sentiments i de les accions empreses); i la passió (afrontar la vida amb entusiasme i energia).

Humanitat. Comprèn l’amor (capacitat per estimar i sentir-se estimat, establint vincles sans amb altres persones); l’amabilitat (fer favors i tenir cura dels altres); i la intel·ligència emocional (ser conscient de les pròpies emocions, ajustar-se a les demandes socials i ser capaç de sentir empatia). Justícia. Inclou la lleialtat (treballar en equip sentint que formes part del grup); l’equitat (tractar a totes les persones de la mateixa manera, afavorint la igualtat d’oportunitats); i el lideratge (animar als que et són propers a actuar i a fomentar les relacions entre ells). Moderació. Té a veure amb la capacitat per perdonar (donar a les persones i a tu mateix una segona oportunitat); la modèstia (no ser el centre d’atenció creient-se més especial que els altres); la prudència (no assumir riscos innecessaris ni dir ni fer res que et faci penedir-te’n més endavant); i l’autocontrol (disciplinar-te per regular els impulsos i les emocions). Transcendència. Engloba l’apreciació de l’excel·lència (sorprendre’s per la bellesa que hi ha en tots els aspec-

tes de la vida); la gratitud (ser conscient i saber donar les gràcies per tot allò bo que ens passa cada dia); l’esperança (esperar un futur millor i creure amb optimisme que es pot aconseguir); el sentit de l’humor (somriure amb freqüència emfatitzant el costat positiu de la vida); i l’espiritualitat (pensar que existeix un propòsit o un significat universal per la teva pròpia existència). Els psicòlegs ajudem a les persones a descobrir les seves fortaleses, entrenant les habilitats que en subjeuen i que tots podem aprendre. Mitjançant la visualització i la relaxació podem comprendre i controlar les emocions negatives. A través de l’escolta activa i de la planificació dels objectius de manera efectiva podem enriquir les relacions amb els altres i amb un mateix. I, fent ús del diàleg intern, la reestructuració cognitiva i les autoinstruccions podem minimitzar les distorsions millorant els processos de pensament. • Text: Melània Figueras, Doctora en Psicologia, especialista en comunicació. info@figuerasbofillpsicologues.es T. 696 067 037

www.latorredebarcelona.com ·

41


LA TORRE

42 路 www.latorredebarcelona.com


GASTRONOMIA

Iniciativa per impulsar els productors catalans l’error de menystenir-los en la nostra dieta i seria un gran error perquè els fruits del bosc són llaminadures totalment naturals que ens aporten vitamina C i molts altres valors clau en la nostra dieta. Així que si no teniu bosc aneu-los a buscar al mercat. I si sols els trobeu molt àcids, aquesta és la seva gràcia, feu-los servir per fer pastissos o qualsevol mena de rebosteria. Bocatto di cardinale!

Amanides exquisites

Arriba l’estiu i com sempre hem de fer cas del que ens demana el cos, com a mínim pel que fa a gastronomia. Tenim molt assumit que l’estiu no és temps de sopes calentes i estofats, fa massa calor. Doncs precisament per això hem de rebutjar els plats energètics i carregats de proteïnes i hem de trobar les fruites i les verdures fresques. Ells ens donaran la hidratació, les vitamines i els antioxidants que necessitem durant els propers mesos.

Com sempre la millor guia per menjar bé i de forma saludable és consumir productes de temporada i com més a prop de casa s’hagin produït, molt millor, perquè així evitem que perdin propietats mentre viatgen arreu del món. Per això aprofitem per a presentar-vos una iniciativa que us permetrà disposar sempre de productes de qualitat fets molt a prop de casa vostra: www.elgourmetcatala.cat Però de moment vejam quina és la dieta que cal seguir aquest estiu.

Si no us agraden les verdures sempre us quedarà el consol de prendre gelat de postres, però llavors, per berenar, mengeu alguna peça de fruita. No sigueu golafres!

Fruites d’estiu La síndria, el meló i el préssec són les grans estrelles de l’estiu a les fruiteries. Són de les poques varietats en les quals es respecta la temporada i potser per això les

esperem amb tanta ànsia. Com a fruites estiuenques ens aporten frescor i hidratació i a canvi no aporten gaires calories així que són molt productives per al cos. Els albercocs o les figues també són molt recomanables. Totes aquestes varietats són postres fantàstics per als nens, dolços i cent per cent naturals, paga la pena motivar-los perquè els triïn enlloc dels gelats i altres dolços industrials. Els fruits del bosc mereixen un apartat dins de la fruita. En la nostra cultura no tenen un paper protagonista, més aviat els recordem de quan érem jovenets i anàvem a buscar mores o gerds al bosc. Ara com que no hi ha boscos on trobar-ne podríem caure en

A l’estiu no hi ha excusa. Si no us agraden les verdures guisades en disposeu de moltes altres ben fresques i en el seu millor moment. Aprofiteu l’estiu per gaudir de bones amanides amb productes frescos com els tomàquets i els cogombres, aliments que ens aporten poques calories i ens proporcionen gran quantitat d’antioxidants. Val a dir que hi ha molts tipus d’amanides, o sigui que si la verda us treu la gana proveu alguna altra, n’hi ha una per a cada gust. En aquesta línia des d’aquí us recomanem que reviseu algun manual de gastronomia grega, tenen amanides exquisites.

El portal dels productes catalans de qualitat El Gourmet Català és una iniciativa per impulsar els negocis de productors catalans de proximitat. L'objectiu és promoure productes de qualitat produïts a Catalunya i tan a prop de casa com sigui possible. Mitjançant les nostres comunicacions i el web www.elgourmetcatala.cat difonem informació i dades de contacte d’aquestes empreses de productes d’alta qualitat. Al web trobareu tota la informació dividida en categories de producte i podreu contactar directament amb els productors. www.latorredebarcelona.com ·

43


AGENDA

Sarrià-Sant Gervasi

CINEMA

Cinema al jardí

Moonrise kingdom és una comèdia de Wes Anderson hilarant i plena de poesia que ens fa sentir altre cop infants. El tema del primer amor d’estiu en una pel·lícula divertida i tendra que fuig de la mediocritat d’un món massa rígid i encotillat. Data: Dimecres 24 de juliol a les 22h. Lloc: Centre Cívic Sarrià

EXPOSICIONS

Sri Lanka

Exposició fotogràfica on ens aproximarem a la realitat quotidiana de la societat budista, als seus paisatges, i a la seva gent. A càrrec de: Ramon Pouplana. Data: Fins al 24 de juliol. Lloc: Espai Putget

Vallvidrera insòlita

Imatges curioses de Vallvidrera, fotografies de personatges com la Coloma o el Moro, de trineus i altres vehicles llampats, d’aparicions esotèriques, de situacions còmiques i dramàtiques, totes elles capturades pels pioners de la fotografia en blanc i negre. Instantànies provinents majoritàriament de l’arxiu fotogràfic d’en Vicenç Fonolleda. Data: Fins al 30 de juliol. Lloc: Centre Cívic Vallvidrera Vázquez-Montalbán .................................................................

El Delta del Llobregat

Exposició de fotografies per donar a conèixer els valors naturals, socioeconòmics i culturals del nostre delta més proper; les agressions que ha petit les lluites que hi ha hagut al llarg dels anys per preservar-lo. Com més gent valori aquest espai excepcional que tenim tan a prop, més fàcil serà preservar-lo de futures agressions. Data: Fins al 30 de juliol. Lloc: Centre Cívic Casa Sagnier .................................................................

Estiugram

Exposició de fotografies realitzades pels joves dels centres educatius de secundària: Els Arca, Serrat i Bonastre, Menéndez y Pelayo, Montserrat i Costa i Llobera pel concurs jove de fotografia Instagram. Data: Fins al 30 de juliol. Lloc: Centre Cívic Sarrià

Desde dentro

Foto Colectània aprofundeix en l’obra d’alguns autors que tenen la introspecció com a punt essencial de les seves mirades i trajectòries cinematogràfiques. Més enllà de buscar uns trets estilístics comuns la mostra se centra en set autors que han concentrat la seva cerca en aprofundir en la pròpia natura de la fotografia, no només com a mitjà de capturar la realitat sinó com a eina per deixar anar la imaginació. “Desde dentro” mostra 80 fotografies de Vari Caramés, Toni Catany, Gabriel Cualladó, Ferran Freixa, Alberto García-Alix, Paco Gómez y Humberto Rivas. Data: Fins al 21 de setembre. Lloc: Fundació Foto Colectania. Julián Romea, 6 D2. T. 93 217 16 26

Eternal Vintage

Il·lustracions d’Antonio Baza i de part del col·lectiu Urban Sketchers de Barcelona. Data: Fins al 26 de juliol. Lloc: Centre Cívic Pere Pruna .................................................................

En defensa dels animals

L’exposició pretén informar a la societat sobre la necessitat de respectar els animals, tant els de companyia i la fauna salvatge com aquells utilitzats en el consum i l’entreteniment. Data: Fins al 26 de juliol. Lloc: Centre Cívic Can Castelló .................................................................

44 · www.latorredebarcelona.com

Un futur en femení

Una exposició promoguda pels doctors Santiago i Damián Dexeus a través de la Fundació SOMDEX que mostra com n’estan d’obsoletes les batalles progressistes que va caldre emprendre per aconseguir unes mínimes llibertats per a la dona. Ara, segons l’exposició, ens trobem en un espai sociolaboral obert en el qual la diferència de gènere no ha de transcórrer en oposició sinó en absoluta igualtat. Data: Fins al 25 d’agost. Lloc: CosmoCaixa. Isaac Newton, 26. T. 93 212 60 50. Més informació a www.CosmoCaixa.com/agenda .................................................................

Paisatges

Exposició dedicada a la natura cromàtica. Un conjunt de quadres molt sintetitzats i que eviten detenir-se en els detalls. Són obres d’Aurelio D. Santos que treballa amb diferents tècniques: oli, acrílic i tècniques mixtes sobre tela. Data: De l’1 al 30 de setembre. Lloc: Centre Cívic Vil·la Florida. .................................................................

TecnoRevolució

Una exposició interactiva que pretén donar a conèixer les tecnologies convergents: la nanotecnologia, la biotecnologia, les tecnologies de la informació i de les comunicacions, i les ciències cognitives. Les interconnexions que hi ha entre elles canvien el món que ens envolta i provoquen una autèntica revolució en camps tan diferents com els de la construcció, el transport, l’agricultura, la medicina, l’educació o l’art. Data: Exposició temporal Lloc: CosmoCaixa. Isaac Newt on, 26. T. 93 212 60 50. .................................................................

Vil·la Joana

Microvida

Hi ha més éssers vius dels que segurament et pots arribar a imaginar, i la majoria són tan minúsculs que estan fora de l’abast de la nostra vista. Microvida és un viatge espectacular i sorprenent cap al proper i alhora desconegut món microscòpic. Gràcies a belles imatges d’éssers microscòpics augmentats entre 500 i fins més de 10.000 vegades, t’adonaràs de la importància de la microscòpia en l’estudi de la vida. Visita inclosa en l’entrada del museu. Data: Exposició temporal Lloc: CosmoCaixa. Isaac Newt on, 26. T. 93 212 60 50. Més informació a www.CosmoCaixa. com/agend

Pintant a Vil·la Florida

Mostra d’una selecció de les obres pictòriques que s’han realitzat en els tallers de Pintura i Dibuix i Pintura del Centre Cívic durant aquest curs. Una representació dels diferents estils pictòrics que ham anat treballant al llarg del curs. Data: Fins al 31 de juliol. Lloc: Centre Cívic Vil·la Florida

Situat al cor de la serralada de Collserola, aquest museu ocupa una masia del segle XIX, la Vil·la Joana. Aquí va morir l’any 1902 el poeta Jacint Verdaguer, màxim representant de la Renaixença de les lletres catalanes. S’han mantingut intactes les estances que l’autor de Canigó ocupà els darrers dies de la seva vida. El visitant, a més, pot atansar-se a la vida i obra del poeta a través d’imatges i documents. Data: Exposició permanent Lloc: Museu d’Història de Barcelona – Vil·la Joana. Ctra. de l’Església, 104. T. 93 204 78 05. .................................................................

La història del Sagrat Cor Exposició permanent sobre la història del temple del Sagrat Cor del Tibidabo. Es visita també l’exposició del Llençol Sant de Torí i d’altres sales que contenen exposicions relacionades amb la figura de Crist. Lloc: Parròquia del Sagrat Cor de Jesús del Tibidabo - Basílica

INFANTIL

Espectacle de circ

El senyor Elegantio està preparat per a presentar-vos el seu espectacle de circ amb els seus dos divertits ajudants que es distreuen amb qualsevol cosa. A càrrec de la companyia Bauala Circ. Data: Dijous 18 de juliol a les 18 h. Lloc: Centre Cívic Casa Sagnier .................................................................

La màgia de Fèlix Brunet

Espectacle d’il·lusionisme i d’humor en format “Close-up” o Màgia de prop. Cartes, monedes, elàstics, clips, etc. Mai haureu tingut la il·lusió tan a prop. Data: Dijous 18 de juliol a les 19.30h. Lloc: Centre Cívic Vil·la Florida .................................................................

Taller de descoberta

Al Taller ‘El Sol ens diu quina hora és’ els nens de més de cinc anys aprendran a construir un rellotge de sol que podreu fer servir a casa. Data: Dimecres 21 d’agost a les 18.30h. Lloc: Biblioteca Clarà

Tibidabo Màgic

Els caps de setmana de juliol el Parc acollirà la 2a Edició del programa “Tibidabo Màgic” , on podreu gaudir de diferents espectacles de màgia dirigits al públic familiar. Diferents mags, reconeguts tant a nivell nacional com internacional, seran els encarregats de portar la màgia, la il·lusió i les rialles al Parc. Data: 20 i 21 de juliol (Els mags Aliksim i Luna presenten “Magic Variette”), 27 i 28 de juliol (“El xarlatà màgic” a càrrec del mag Gerard) Lloc: Parc d’Atraccions del Tibidabo. Pl. Tibidabo, 3-4. T. 932 11 79 42. www.tibidabo.cat

Parc del Castell de l’Oreneta

Tots els festius el Parc de l’Oreneta ofereix circuits en tren elèctric (diumenges i festius d’11 a 14 h., 1,50€) i ponis per a infants de 3 a 12 anys (dissabtes, diumenges i festius fins al 30 de juny i diumenges de juliol d’11 a 14 h, 6€). Lloc: Parc del Castell de l’Oreneta.


AGENDA

Us recomanem contrastar amb cada centre la data i l’horari de les activitats per si hi ha canvis o anul·lacions.

MÚSICA

Tango particular

Un viatge en el temps, recordant amors passats i homenatjant als millors del tango, com Carlos Gardel, Eladia Blazquez... Entre d’altres i amb cançons tant conegudes com “Volver”,”El dia que me quieras “. A càrrec de Marcos Riccetti (veu) i Mariano Olivera (guitarra). Data: Dijous 18 de juliol a les 19 h. Lloc: Jardins de Santa Amèlia/Centre Cívic Sarrià .................................................................

Jazz fusió

L’extraordinària veu de Rocío Faks i la guitarra de Bartolomeo Barenghi s’uneixen per ‘mestissar’ sonoritats clàssiques, del jazz i ritmes de la música popular brasilera. Data: Dijous 18 de juliol, 19:30 h. Lloc: Centre Cívic Casa Orlandai .................................................................

Unai Rodríguez

Gràcies a la seva especial expressivitat musical, el guitarrista, Unai Rodríguez aconsegueix apropar la guitarra clàssica a un públic molt divers . En aquesta actuació tindrem el plaer de sentir, un repertori de guitarra clàssica amb música popular i espanyola. Per a més informació www.unairodríguez.com Data: Dijous 25 de juliol, 19 h. Lloc: Jardins de Santa Amèlia/Centre Cívic Sarrià.

Passejades temàtiques

Dos dissabtes al mes s’ofereixen passejades d’una hora pels voltants del Centre d’Informació de Collserola conduïdes pels guies del parc i adreçades al públic en general. Activitat gratuïta. Apunteu-vos al taulell el mateix dia de la sortida. Places limitades.. Preu: 1,70 € Menors de 7 anys gratuït. Data. Dissabtes a les 10.30 i a les 12 h. 20 de juliol (Líquens, molses i falgueres); 7 de setembre (Mamífers ocults a la terra); 21 de setembre (Els arbustos de l’alzinar). Lloc: Centre d’Informació del Parc de Collserola. Ctra. de Vallvidrera a Sant Cugat, km. 4,7 T. 93 280 35 52. www. parcnaturalcollserola.cat ..............................................................

Nits d’Astronomia

Sessions d’iniciació a l’observació d’estels, constel·lacions i altres cossos celestes. A partir de 12 anys. Cal inscripció prèvia. Preu: 5€ Data: Divendres, de 22 a 24 h. 6 de setembre (al Centre d’Informació); 27 de setembre (a Can Coll, Centre d’Educació Ambiental). Lloc: Centre d’Informació del parc de Collserola. Ctra. de Vallvidrera a Sant Cugat, km. 4,7 T. 93 280 35 52. www.parcnaturalcollserola.cat

NATURA

A l’estiu se celebren a tot Europa activitats per donar a conèixer els ratpenats. Aquests petits mamífers són bons bioindicadors de l’estat de conservació del medi ambient. Veniu a conèixerlos millor: què fan, on viuen, què mengen, com protegir-los. Trobareu exposicions, tallers de manualitats, xerrada i_passejada nocturna per detectar la seva activitat. Activitat gratuïta. Cal inscripció prèvia. (Més grans de 8 anys.) Data: Dijous, 18 de juliol, de 18.30 a 22 h. Lloc: Can Coll, Centre d’Educació Ambiental. Ctra. de Cerdanyola a Horta, al km 2. (Cerdanyola del Vallès). Tel.: 936 920 396.

Quan es fa fosc al bosc

Heu fet alguna vegada una passejada per Collserola de nit? Potser esteu encuriosits per saber com és la serra quan es fa fosc? Les ombres i els sorolls ens desperten noves sensacions que ens descobreixen un món desconegut. Activitat gratuïta. Places limitades. Cal inscripció prèvia. (Més grans de 8 anys.) Data: Divendres, 13 de setembre, de 21 a 23 h al Centre d’Informació. Lloc: Centre d’Informació del Parc de Collserola. Ctra. de Vallvidrera a Sant Cugat, km. 4,7 T. 93 280 35 52. www.parcnaturalcollserola.cat ..............................................................

dels Night Clubs: ambients plens de bellesa, màgia, erotisme i a la vegada alcohol, hipocresia i destrucció. Data: Dissabte 20 de juliol a les 20 h. Lloc: Centre Cívic Casa Orlandai .................................................................

L’amant de l’Helena

Helena decrèpita es troba al llit de mort i rep la visita d’un antic amant. Helena és un monòleg teatralitzat per Quimet Pla i dirigit per Albert Mestres. Una obra colpidora d’una força poètica i teatral extraordinària de Iannis Ritsos , un dels grans poetes grecs del segle XX. Estrena a la Casa Orlandai. una coproducció de La Patacada, Teatretotterreny i Art Actor Queralt. Preu: 4,41 € Data: Divendres 26, 20 h. Lloc: Centre Cívic Casa Orlandai

Observació d’aus

Al mirador de la Magarola trobareu monitors especialitzats que us ajudaran a identificar les aus de pas. Podreu reconèixer les diferents siluetes dels ocells que es desplacen cap a terres africanes. Activitat oberta a tothom. L’accés fins a dalt del turó és a peu. Cal que porteu prismàtics. Data: Caps de setmana i festius del 7 de setembre al 6 d’octubre, de 10 a 13 h. Lloc: Turó de la Magarola. Més informació al Centre d’Informació del Parc de Collserola. Ctra. de Vallvidrera a Sant Cugat, km. 4,7 T. 93 280 35 52. www.parcnaturalcollserola.cat .................................................................

FESTES MAJORS

Farró

Al setembre també toca festa grossa al barri del Farró de Sant Gervasi. Consulteu la programació al web ww.bcn.cat Data: Del 13 al 15 de setembre. Lloc: Carrers del Farró.

Festa dels ocells

Llàgrimes de Sant Llorenç

La nit dels ratpenats

Lloc: Centre d’Informació del parc de Collserola. Ctra. de Vallvidrera a Sant Cugat, km. 4,7 T. 93 280 35 52. www.parcnaturalcollserola.cat .............................................................

Es coneix amb aquest nom la pluja d’estrelles dels Perseides. El Parc Natural de la Serra de Collserola ens ofereix una finestra al cel enmig de l’Àrea Metropolitana de Barcelona per observar aquest fenomen. Places limitades. Cal inscripció prèvia. Preu: 5€ Data: 12 d’agost, de 21.30 a 23.30h. Lloc: Centre d’Informació del Parc de Collserola. Ctra. de Vallvidrera a Sant Cugat, km. 4,7 T. 93 280 35 52. www.parcnaturalcollserola.cat

Excursions amb voluntaris

Itineraris per la serra conduits per Voluntaris de Collserola . De 4 a 5 hores de durada. Activitat gratuïta. Places limitades. Cal inscripció prèvia. Data: Diumenge, 15 de setembre (La vall amagada); dimarts 17 de setembre (El turó de Montcada); diumenge 22 de setembre (Collserola, mosaic de natura i cultura).

Un any més Collserola participa en la celebració del Dia Mundial dels Ocells. Us convidem a compartir un matí aprenent i gaudint amb tot un seguit d’activitats que tindran com a protagonista el món de les aus. Activitats per a tots els públics i gratuïtes. Data: Diumenge, 6 d’octubre, de 10.30 a 13.30 h. Lloc: Can Coll, Centre d’Educació Ambiental. Ctra. de Cerdanyola a Horta, al km 2. (Cerdanyola del Vallès). Tel.: 936 920 396.

TEATRE

Els boscos

El jove, però experimentat, Laboratori teatral Patates amb Suc estrena Els Boscos; l’obra més poètica i més preuada del seu autor, el prolífic i premiat dramaturg i director David Mamet. Mostra d’un projecte creatiu en acollida a la Casa Orlandai. Data: Divendres 19, 20 h. Lloc: Centre Cívic Casa Orlandai .................................................................

Vallvidrera sencera en festa

A primers de setembre hi ha festa grossa per tot Vallvidrera i rodalies. La temporada de festes majors de muntanya la inaugura el barri de la Font del Mont, el més matiner que el 30 d’agost ja estarà de festa fins al dia 1 de setembre. A partir del dia 6 recullen el testimoni la resta de barris de Vallvidrera. Mas Guimbau, Can Castellvi i Mas Sauró estaran de festa fins al dia 8. La Festa Major de Vallvidrera, la mare de totes, s’allarga fins al 15 d’agost. Trobareu les diferents programacions al web de l’Ajuntament de Barcelona www. bcn.cat Data: Del 30 d’agost al 15 de setembre. Lloc: Diversos espais de Vallvidrera

Larissa, una dona de veritat

El Grup d’amics del Teatre d’Ullastrell, recentment premiat per la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, presenten una obra que s’endinsa en el món www.latorredebarcelona.com ·

45


AGENDA

Les Corts

CINEMA

Cinema a la carta

L’alternativa estiuenca al cinefòrum és un cicle pel·lícules per a tots els gustos. Les projeccions tindran a la Sala Miralls del Centre. Data: Sempre a les 17.30 h. Divendres 26 de juliol (Hotel Marigot), Divendres 6 de setembre (Rebeca) i Divendres 20 de setembre (Johnny Guitar). Lloc: Centre Cívic Joan Oliver “Pere Quart”

d’improductiu. Per tal que això no passi, és necessari disposar d’informació bàsica sobre aquestes malalties. A càrrec de Fundació Uszheimer. Data: Del 4 al 19 de setembre. Lloc: Centre Cívic Can Deu. .................................................................

Mujeres de agua

La Fundación We are Water, presenta al Roca Barcelona Gallery, l’exposició fotogràfica “Mujeres de Agua” de Tomàs Abella, autor i comissari de l’exposició. La mostra, retrata amb 38 fotografies la importància del paper de les dones a l’Àfrica subsahariana per accedir a l’aigua potable. Data: Fins al 5 d’octubre. Lloc: Roca Barcelona Gallery. Joan Güell, 211. T. 93 366 12 00. www. rocabarcelonagallery.com

INFANTS

Badabadoc

Un concert per a tota la família on podreu escoltar música barroca per a instruments de corda. Us endinsareu en una època llunyana a través de la música, de partitures antigues, retrats dels compositors, quadres de l’època, acompanyats de diferents històries i curiositats de les obres que s’interpreten. A més podreu gaudir d’una sonata representativa on sentirem sons d’animals que tan petits com grans hauran d’anar descobrint amb l’ajuda de les fantàstiques il·lustracions de Marije Visser. Data: Dimecres 17 de juliol a les 18.30 h. Lloc: Jardí del Clot d’en Salvi .................................................................

Cinema infantil

Cinema a la fresca a l’Illa

Com cada any l’Illa Diagonal converteix els Jardins de Sant Joan de Déu en un gran cinema a la fresca per a tots els afeccionats. El cicle d’enguany està dedicat a pel·lícules, que igual que L’illa Diagonal, aquest any compleixen 20 anys. Totes les projeccions seran en versió original amb subtítols en espanyol i començaran a les 22 h. Preu: 2 € Data: 8 de juliol: Amor a quemarropa.25 de juliol: Atrapado en el tiempo.1 d’agost: El fugitivo. Lloc: Jardins de Sant Joan de Déu (dins el recinte de l’Illa Diagonal)

EXPOSICIONS

Les Corts en el primer franquisme

El discurs general de la nova Barcelona franquista es pot personalitzar en el barri de les Corts per mostrar, a curta distància, com era la vida diària de la gent als barris i quines transformacions va experimentar aquest districte. “Barcelona en postguerra, 1939 - 1945. Viure a les Corts en el primer franquisme” és una exposició, doncs, que vol reviure els anys de la postguerra des d’una òptica més popular i ciutadana, amb l’exemple del barri de les Corts. Data: Fins al 28 de setembre Lloc: Arxiu Municipal del Districte de les Corts. Pl. Comas, 18. T. 93 291 64 32. www.bcn.cat/bcnpostguerra .................................................................

Malalties degeneratives

Vivim en una societat envellida i el col·lectiu de persones grans afectades per malalties neurodegeneratives cada vegada és més gran. Tanmateix, en lloc de tenir present les seves necessitats, el que fem és rebutjar aquest col·lectiu i a veure’l com una nosa i qualificar-lo d’incompetent,

46 · www.latorredebarcelona.com

Murals sota la lupa

Una exposició que mostra els resultats d’una recerca àmplia i rigorosa que ha posat sota la lupa cada centímetre d’una obra mestra: les pintures de la capella de Sant Miquel, al Monestir de Pedralbes, pintades per Ferrer Bassa al S. XIV. Són obres inspirades per les devocions franciscanes que representen la passió de Crist, els goigs de la Mare de Déu i diverses figures de sants , una obra mestra de l’italianisme hegemònic en la pintura gòtica del segle. Data: Permanent Lloc: Monestir de Pedralbes. Baixada del Monestir, 9 . T. 93 256 34 34.

Plantes i Remeis

L’Exposició “Plantes, remeis i apotecaris. El jardí medieval del monestir de Pedralbes” proposa l’aproximació a una ciència complexa i elaborada que es va desenvolupar al llarg dels segles medievals, a partir dels principis bàsics de la medicina grega i romana i les aportacions de la cultura araboislàmica, i que prenia la natura com a punt de partida de la seva acció. Com a part essencial d’aquesta exposició, es presenta al claustre del monestir una recreació hipotètica d’un herbari medieval en el qual es troben representades moltes de les plantes que les religioses devien cultivar o adquirir per elaborar remeis per a les germanes malaltes. Data: Permanent. Lloc: Museu Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes. Bda. Monestir, 9. T. 93 256 34 27. www.bcn.cat/monestirpedralbes

Amb l’arribada de l’estiu i del bon temps el cinema del centre continua convidant a crispetes els adults que acompanyin els infants al cicle de Cinema Infantil del Pere Quart. Data: Sempre a les 17.30 h. Divendres 19 de juliol (Ratonpolis), Divendres 13 de setembre (Madagascar 3) i Divendres 27 de setembre (Tadeo Jones). Lloc: Centre Cívic Joan Oliver “Pere Quart” .................................................................

Oci en Família

Activitat dirigida a tots els nens, nenes i acompanyants amb esperit artístic, i que vulguin passar-s’ho bé pintant, amb mans i peus, i ballant al ritme de la música. Data: Dissabte 14 de setembre, a les 12 h. Lloc: Centre Cívic Joan Oliver “Pere Quart”

MÚSICA

Aupa Quartet

Hi ha molt pocs quartets de corda que componguin la seva música, com fan els Aupa Quartet. La seva influència musical és rica i variada (latin-jazz-funk...) i la naturalitat amb la qual creen els seus temes permet que el directe sigui un moment per poder “jugar” amb aquest material. Els seus membres estan àmpliament formats en el clàssic i han decidit aprofundir en les possibilitats que ofereixen els seus instruments sense complexos, amb la ment oberta i disposats a introduir-se en camins musicals poc explorats. Data: Dimecres 17 de juliol a les 20.15 h. Lloc: Jardins Clot d’en Salvi

Jocs gegants

La Xarranca ens porta una sèrie de joguines i jocs clàssics com ara el jenga, l’oca, el quatre en ratlla, els escacs... Però en grans dimensions.. Data: Dimarts 23 de juliol a les 17 h. Lloc: Jardí del Clot d’en Salvi .................................................................

Fantasia

Qui no se’n recorda de l’escena de Mickey fent d’aprenent de bruixot amb l’extraordinària música de Paul Dukas? Aquest llargmetratge d’animació es un clàssic amb més de 70 anys però continua fent les delícies de grans i petits, Espectacle infantil basat en la pel·lícula. Data: Dimecres 24 de juliol a les 18.30 h. Lloc: Jardí del Clot d’en Salvi .................................................................

L’Art del Còmic

Activitat dirigida a tots els nens, nenes i joves amb esperit artístic, i que vulguin passar-s’ho bé tot descobrint el món del còmic. Data: Dijous 25 de juliol a les 11 h. Lloc: Centre Cívic Joan Oliver “Pere Quart” .................................................................

Gimcana i sopar

Gimcana fotogràfica i sopar per acomiadar l’estiu. Cal reserva prèvia. Data: Divendres 26 de juliol a les 18 h. El sopar serà a les 21 h. Lloc: Inici gimcana a la Pl. de la Concòrdia. Inscripcions al casal de Joves Les Corts del centre Cívic Can Deu.

Música als Parcs

Dins el cicle de Música als Parcs els Jardins d’Ernest Lluch acullen un concert de Gianni Gagliardi Nomadic Nature. Data: Divendres 26 de juliol a les 21 h. Lloc: Jardins d’Ernest Lluch

Barcelona Fest 2013

Concert a càrrec de cantants del curs amb acompanyament de piano, baix i bateria, representant els següents estils musicals: òpera, blues, jazz i flamenc. A càrrec de l’escola A Tempo. Data: Divendres 19 de juliol a les 19.30 h. Lloc: Centre Cívic Can Deu .................................................................

Música para mirar

El duet No Chal People volen trencar amb el format clàssic i previsible de concert clàssic, per això es proposen sorprendre, emocionar i divertir l’espectador. El concert de música contemporània està a punt de començar. No obstant això alguna cosa no va bé, un ésser misteriós amb la cara tapada tracta de sabotejar el concert per tots els mitjans. Els músics, per la seva banda i amb una abnegació enve-


AGENDA

Us recomanem contrastar amb cada centre la data i l’horari de les activitats per si hi ha canvis o anul·lacions.

jable, intenten seguir endavant amb l’espectacle. Data: Dimecres 24 de juliol a les 20.15 h. Lloc: Jardins Clot d’en Salvi .................................................................

Picnic i concert

Com a punt i final de la temporada abans de l’arribada de les vacances d’estiu, podreu gaudir d’una tarda de música tot compartint un picnic al jardí del Centre. Data: Divendres 26 de juliol a les 20 h. Lloc: Centre Cívic Joan Oliver “Pere Quart”. .................................................................

Rafael Santandreu. Moltes vegades volem canviar i no sabem com, aprofundint en la Teràpia racional emotivo conductual canviarem la nostra filosofia. Data: Dilluns 16 de setembre a les 19 h. Lloc: Centre Cívic Can deu .................................................................

Diàlegs de Pedralbes

El mes de juliol el Monestir de Pedralbes s’omple de música. Quan el dia declina, en el moment en qupe els monestirs celebren les vespres comencen les vetllades musicals on la música sorgeix del silenci per tocar l’ànima i cantar la bellesa del claustre. Preu: 11,30 e Data: Dijous 25 de juliol a les 21 h. Lloc: Museu Reial Monestir de Pedralbes. Bda. Monestir, 9. T. 93 256 34 27. .................................................................

Continua el cicle de tertúlies al Monestir de Pedralbes. En aquesta ocasió les intervencions correran a càrrec de Daniel Marguerat, teòleg i pastor evangelista, professor honorari de la Universitat de Lausanne, i de Marie Balmary, psicoanalista i escriptora. Ambdós parlaran sobre “Espitirualitat i més enllà”. Seran presentats per Francesc Torralba, doctor en filosofia i teologia, catedràtic de filosofia de la URL. En aquesta sessió hi haurà, a més, la possibilitat de visitar lliurement el monestir una hora abans de l’inici de la sessió. Cal confirmar assistència. Data: Dijous 19 de setembre a les 19.30 h. Lloc: Museu Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes. Bda. Monestir, 9 932563427 .................................................................

Quatre colors

Presó de dones

Vespres musicals

Un quartet molt especial d’instruments de corda fregada, cadascun dels quals representa un color, que endinsaran als nens i a les nenes al món de la música clàssica. Data: Divendres 13 de setembre a les 17.30 h. Lloc: Jardí del Clot d’en Salvi

XERRADES

El llenguatge de l’art

Eduard Moreu us acompanya en un camí per redescobrir l’art, per mirar amb altres ulls les obres de la nostra herència cultural i entendre quines motivacions, tècniques i inquietuds han mogut als diferents artistes o han fet que un estil determinat fos tendència. Data: Dilluns 22 de juliol a les 19 h. Dilluns 23 de setembre a les 19 h. Lloc: Centre Cívic Can Deu .................................................................

Feng shui per a tothom

El feng shui (fehng-shway en xinès mandarí, literalment “vent-aigua”) és un antic sistema d’estètica xinès, que es creu que utilitza les lleis del cel (astronomia) i de la terra (geografia) per tal d’ajudar a millorar la vida mitjançant la recepció de Qi (força vital) positiu. La designació original de la disciplina ès Kan Yu (literalment: “Tao del cel i la terra”). A càrrec de Carme Mompó. Data: Dimarts 10 de setembre a les 19 h. Lloc: Centre Cívic Can deu .................................................................

Maneres de no amargar-se

Tertúlia sobre el llibre “L’art de no amargar-se la vida” del psicòleg

ESPORTS

Barcelona Andorra en bici

Cursa cicloturista “L’Etape Barcelona-Andorra”. La sortida serà a les 7 hores des de les instal·lacions esportives de la Universitat de Barcelona. El termini per presentar les inscripcions finalitza el 4 de setembre del 2013 a les 24 hores. El divendres 13 de setembre els participants podran recollir tota la documentació que els hi correspon, des de les 11.00 fins a les 21 hores. No s’acceptarà cap inscripció addicional el divendres ni el dia de la prova. Més informació a www.letapebcn-and. com Entrada general de: 40 a 50€ Federats: 40€ No federats: 50€. Data: Dissabte 14 de setembre a les 7 h. Lloc: Instal·lacions esportives de la UB. Av. Diagonal 695.

Trofeu Joan Gamper

El Barça torna a la càrrega i el debut “oficial” és al Trofeu Joan Gamper. El rival serà el Santos brasiler, l’anterior equip de Neymar. Entrada general de 19 a 89€ Més informació a www. fcbarcelona.com Data: Divendres 2 d’agost a les 21. 30 h. Lloc: Camp Nou

Dins el cicle de debats amb motiu de l’exposició ‘Barcelona en postguerra, 1939 - 1945. Viure a les Corts en el primer franquisme’ Podeu assistir al debat De la presó de dones al barri: memòries de les Corts. Els ponents seran: Fernando Hernández, historiador a la Universitat Complutense de Madrid; Pilar Molina, historiadora; Flora Duran, cortsenca i testimoni de la presó de les Corts; i Toni Vidal, president d’ACME. Data: Dijous 19 de setembre a les 19.30 h. Lloc: Consell Municipal del Districte de les Corts. Pl. Comas, 18. T. 93 402 70 00. .................................................................

Coaching

La Gina Aran us guiarà en el camí de l’avanç i la superació personal i professional en unes sessions properes en els quals el públic participa en la resolució de les preguntes plantejades mentre la Gina explica com millorar la nostra actitud. Data: Dimarts 17 de setembre a les 19 h. Lloc: Centre Cívic Can deu .................................................................

Trobar feina als 45

Jack Gaitelli us ajudarà a guanyar temps i a preparar les eines necessàries per recórrer el camí cap a una futura feina, en unes sessions en les quals tractarem d’ aportar el nostre granet de sorra en el panorama de crisi actual. Data: Dimecres 18 de setembre a les 19 h. Lloc: Centre Cívic Can deu

I ENCA R A MÉS AL WEB! www.latorredebarcelona.com ·

47


ART

Josep Clarà, l’escultor convertit en biblioteca

Petits llocs que veiem i utilitzem en el nostre dia a dia adquireixen una bellesa insospitada quan els mirem amb els ulls d’un foraster. Molts anem a estudiar o a llegir a la Biblioteca Josep Clarà, però pocs ens fixem en la bellesa harmònica de les escultures que hi ha al jardí que hem de creuar per entrar. Un jardí que a simple vista ens sembla desolat, però vist amb atenció admirem la bona disposició dels seus elements, tots col·locats amb serenitat i amb colors mediterranis que ens suggereixen inevitablement la terra on vivim, que trepitgem i que molt sovint oblidem. Josep Clarà fou un escultor afincat a les Tres Torres, on vivia i tenia el seu estudi. Un escultor noucentista que al morir donà la seva obra a l’Ajuntament per què pensava que se’n faria un millor ús. 48 · www.latorredebarcelona.com

Però què va ser el noucentisme? Qui va ser Josep Clarà? I per què no hi ha un museu Clarà a Sarrià? On és la seva obra? En les línees següents intentarem treure’n l’entrellat, i comentar per últim una obra de l’escultor noucentista. El noucentisme va ser un corrent artístic que a l’empara de la voluntat de progrés i civisme de la societat catalana protagonitzà les primeres dècades del S. XX. El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona parlava als anys noranta d’aquest moviment com d’un projecte de modernitat; un espai on confluïren els interessos polítics i culturals d’un país, la civilitat i el mediterrani. El mare nostrum llatí passa a ser un paisatge, en el qual la visió ordenada i plàcida s’imposa en el seu tractament fins a convertir en jardí la feréstega natura romàntica.

En aquest jardí s’hi veuen les essències d’una terra, d’un país, així com les tradicions populars, que es projecten cap al futur, cap a la modernitat, renovant-se. Folch i Torres ho expressà molt bé: “La nostra feina com a homes i com a artistes, és fer un art nacional que vingui de l’entranya de la mateixa terra, que sia plasmació d’ella.” Hi ha moments en la historia de l’art que tornem als nostres orígens primigenis per a inspirar-nos. Tornem a parlar el llatí de Ciceró i a viure sota l’òptica de Pèricles. Agafem la grandesa dels clàssics intemporals i la traslladem al nostre temps. Es pinten, s’esculpeixen o s’escriuen obres intemporals, ja que és componen sota lleis d’harmonia ordre i claredat. Aquest moviment agafa els models clàssics i els plasma sobre la terra de l’artista per

conformar-ne la seva identitat. Harmonia, ordre, civilitat, nació i bellesa van unides.

Un autèntic noucentista

D’aquesta manera, al bell mig del nostre districte trobem l’antic estudi d’un escultor, ara també una biblioteca (al ser l’única de les Tres Torres el lector sabrà perfectament on es troba), la casa estudi –i el jardí noucentista- de Josep Clarà. Josep Clarà, escultor nascut a Berga el 1878 i desaparegut a Barcelona el 1958, voltà el món i tornà al Born com se sol dir, viatjant per diferents països d’Europa. A França després d’un encontre amb el genial August Rodin, s’adonà que l’escultura era la disciplina en què s’havia d’especialitzar. Influït per les idees estèti-


ART

ques d’Eugeni d’Ors, basà la seva obra en la proporció, l’harmonia i la raó pròpies de l’art clàssic, depurat i auster. Va ser capdavanter els anys 1910 i 1911 en el si del moviment noucentista. Com a dibuixant destacà en el dibuixos que va fer de la ballarina Isadora Duncan, de qui les males llengües deien que n’estava enamorat. La seva producció artística reflectí un gran control de la tècnica, que el portà a sublimar-se amb La deesa, escultura de marbre que reflecteix tots els seus postulats estètics. A la seva mort, cedí tota la seva obra per al gaudi públic, amb la idea que es creés un museu a casa seva on s’expliqués la seva obra. Aquest va funcionar amb més pena que glòria, gràcies a la poca publicitat, falta de públic i d’inversió. El 1978 la directora del museu, Maria Alegria Manegat, ja se’n queixava i ho denuncià; com es pot veure en una entrevista a La Vanguardia (6-08-1978) en el centenari del naixement de Clarà. Aquest abandonament institucional propicià que el 2000 s’hi construís una biblioteca de la Diputació, suplint així un mancança estructural del districte. Però això feu que l’obra de Clarà es disperses per tota la ciutat. Actualment podem veure obres seves al costat del monument a Macià de la Pl. Catalunya, a les escales continuadores de l’Avinguda Maria Cristina a Montjuic o a la Pl. de la Vila, davant l’ajuntament de Sarrià. Aquesta dispersió anava en contra del testament de l’artista, on s’especificava la seva voluntat de no disseminar la seva obra. Al jardí de la biblioteca trobem el Tors de dona (1938), una obra que la seva sola admiració ens fa tornar a una bellesa perenne, només suggereix però ens mostra molt més que si ho fes evident. Una forma sublim sense cap escletxa, en què el bronze fa emergir sensacions que no ens podríem pas imaginar sentir abans d’entrar a estudiar o llegir. Les preguntes que em vénen al cap són: Com hi pot haver escultures així, sense un rètol que ens digui que som davant d’una meravella de l’art cata-

là? Ens creiem el nostre patrimoni? Clarà necessita que ens el creiem. No pot ser que en un acte d’extrema generositat es donessin totes aquestes escultures a l’Ajuntament i aquest l’ignori perpètuament. És evident que no és Llimona, no és Sunyer. Però és un gran escultor d’innegable plenitud artística, al qual s’està apartant de la posició central que hauria de tenir, i no només al nostre districte. Però, com Clarà, tants d’altres artistes potentíssims de la nostre zona han sigut apar-

tats dels cercles oficials de l’art per no ser els primers o els més atrevits, sinó els més treballadors i coherents amb la seva obra. Parafrasejant a Oscar Wilde, la vida d’un artista ha de ser avorrida, ja que allò important d’ell és la seva obra. Si té una vida massa interessant, és que la seva obra no ho és tant. En Clarà ho veiem perfectament, un artista entregat a la seva obra i a la recerca de la bellesa. Una cerca que el portà als grans clàssics, ens els quals trobà l’harmonia i les formes d’una joventut eterna. No volgué

tenir una vida desmanegada per cridar l’atenció, sinó, una obra que reclamés atenció per ella mateixa. La bellesa clàssica en l’harmonia és un dels plaers més forts que podem satisfer, gràcies a l’Ajuntament ho podem tenir en petites dosis cada vegada que entrem a la biblioteca. Cal per això, reivindicar un espai per a l’estudi d’aquest escultor i el seu gaudi estètic. • Text i fotos: Joan Vila Boix @jvilaboix

www.latorredebarcelona.com ·

49


ENTREVISTA

Pep Plaza

“Si en Guardiola no hagués plegat potser hauria estat un any més sense fer teatre” reals i altres no,però totes les explico a nivell personal, autobiogràfic. Durant l’espectacle explico que jo volia ser cantant, que volia ser músic i, a partir d’aquí, comencen a succeir anècdotes relacionades amb la música. No és un concert però vaig fent trossos de monòleg amb imitacions de cantants que van donant peu a una sèrie de gags. L’espectacle sembla que és, doncs, un recull del què has anat fent durant la teva llarga trajectòria amb un bon nombre d’imitacions i també amb força música en directe. Ja hi cap tot això en una hora i trenta minuts? Sí, jo crec que sí, en una hora trenta ben resumida i ben concentrada hi cap. De vegades passa allò que veus que la gent riu molt, llavors improvises i allargues una mica més, però és molt bo saber tallar a l’hora. No és fàcil fer una hora vint o trenta sense que la gent comenci a mirar el rellotge.

Pep Plaza és un actor especialitzat en imitacions humorístiques que compta amb més de vint anys d’experiència en el món de l’espectacle: al teatre, a la ràdio i a la televisió. El seu puntal de popularitat arriba amb la imitació de Pep Guardiola que fa al programa de sàtira humorística Crackòvia de Televisió de Catalunya. Plaza ha combinat sempre la seva participació als mitjans de comunicació amb actuacions en directe a escenaris d’arreu de Catalunya i de l’Estat Espanyol. L’actor 50 · www.latorredebarcelona.com

mataroní ha trobat que ara és el moment d’establir-se de manera fixa a un sol escenari i és per això que ha presentat ‘I ara què?’ al Club Capitol de Barcelona. Com és el teu nou espectacle teatral ‘I ara què’? És una barreja de tot el què he fet durant tants anys. Tot i que la gent em té encasellat una mica per la imitació d’en Guardiola i alguns altres personatges com l’Albert Om o en Quim Monzó de Crackòvia i Polònia, aquí el què donem

a conèixer és la meva vessant més teatral i musical, que és el que la gent no coneix. Llavors, el què miro de fer és un monòleg més teatral i, en una hora i mitja, anar intercalant tota aquesta suma de coses L’espectacle conté una bona dosi de música en directe. Explica’ns quina importància té la música en aquest nou projecte. La música és la meitat de l’espectacle tot i que no n’és el fil conductor. Això és així perquè vaig explicant coses, unes

Per què decideixes impulsar aquest nou projecte al Club Capitol? Per una raó molt senzilla. No pel què hi pugui guanyar a nivell econòmic perquè tots sabem que amb la pujada del 21% (d’IVA) -que val la pena recorda-ho- i amb la situació actual no és per guanyar-se la vida ni molt menys. Però sí que era una mica per respondre a la pregunta que tothom em feia d’“on et puc veure?” i que jo sempre responia amb respostes com “doncs has de venir a Sant Fruitós de Bages!” o “has de venir a Tortosa!”, indrets on no tothom em podia venir a veure. Doncs amb l’espectacle al Capitol aconseguia tenir un lloc fixe. Ja duc vint-i-un anys fent


ENTREVISTA

‘bolos’ per Catalunya -i fora de Catalunya- i creia que era el moment de dir “ara ha arribat el moment de fer-ho”. I per què ara? Per què ho decideixo ara? En aquest moment? Doncs perquè quan en Guardiola plega, la gent no para de preguntarme “I ara què faràs?”. I vaig dir “doncs mira, ara vaig al Capitol i així em podreu veure”. Si el Guardiola no hagués plegat potser hauria estat un any més sense fer teatre. O sigui, no tenia una necessitat extrema de fer-ho però sí que la gent tenia moltes ganes de veure el què feia jo i una manera de mostrar-ho era així. El públic canvia molt segons el lloc on actues? Sí. Uns són més freds i uns altres no tant. A Andorra són diferents, allà són més fredots... Sobre el públic, jo de vegades dic en broma, als meus directes: “Nosaltres sempre ho fem bé, els actors sempre ho fem bé. El què passa és que hi ha públic bo o dolent i avui hi ha un públic bo”. Però això no és cert. El públic sempre és el mateix però el sentit de l’humor és molt diferent aquí Catalunya que a Madrid i, per tant, dins de Catalunya mateix hi ha diferents tipus d’humor. Has de saber trobar el punt. No sempre el trobem perquè

de vegades el públic no riu les mateixes gràcies però això no vol dir que no els hagi agradat. De vegades no riuen tant però surten contents, animats i molt bé. Quina és la imitació que fa riure més al públic que et veu en directe? A la gent li fa molt de riure la imitació de Joan Gaspart, tot i que ara no estigui de moda. No és la meva preferida però hi ha un moment en què faig un joc amb el tema dels pronoms febles i a la gent li fa molta gràcia. El públic riu molt, també, quan faig el Quim Monzó al gag de ‘L’amanida de l’hort’, un gag on explico que quan em poso nerviós pateixo un ‘monzoneig agut’. I tu, amb quina imitació t’ho passes millor? Tens algun personatge preferit? M’agraden tots per igual. Preferit per preferit... Sempre dic que m’agraden molt els cantants perquè a mi m’agrada molt cantar. Per tant el Lluís Llach, el Tomeu Penya, el Serrat, el Sabina... M’agraden perquè són cantants. Pel què fa a la broma... Imitar en Jordi Pujol és molt divertit perquè em permet fer un monòleg dins d’un monòleg. La gent és molt agraïda amb aquesta imitació. Riuen molt. Però, sigui com sigui, no tinc un

personatge que diguis “aquest és el meu preferit”. Hi ha alguna imitació que creguis que no acabes de clavar però que diverteix molt al públic? Jo tinc un problema perquè, bàsicament, si hi ha alguna imitació que veig que no s’assembla al personatge real, no la faig. Perquè crec que val més fer cinquanta personatges i fer-los bé que fer-ne dos-cents i que n’hi hagi algun que diguis “Qui és aquest?”. Aleshores, dels personatges que interpreto potser en Ferran Adrià no el faig tant igual però a la gent li fa molta gràcia. Els altres són força fidels al personatge real però el què faig és donar-li un quart de volta a la imitació perquè el personatge sigui més exagerat. Tens experiència a la ràdio, a la televisió i al teatre. Què és el millor de cada via de comunicació? De la ràdio la imaginació i el poder arribar a qualsevol lloc en un moment sense ni maquillatges ni res... Només amb la imaginació. Et permet crear situacions molt ràpides. De la televisió m’agrada la proximitat. Tot i que la ‘tele’ és una arma de doble tall perquè et pot donar molt o

però també t’ho pot treure tot tot. Jo em quedo amb el teatre o l’actuació en directe amb el públic. Perquè palpes la gent, la veus, rius, et pots fer fotos amb ells... Dels tres, jo sempre he dit que el teatre és el que més m’agrada. Ens comentaves al principi de l’entrevista que el teatre no viu un bon moment. Què creus que s’hauria de fer per millorar lasituació? Doncs no ho sé. Jo suposo que aviat trauran això del 21 per cent d’IVA perquè això ha estat un invent que no ha sortit bé de cap manera. Perquè, si trobéssim que tot i amb ‘el 21’, la gent hagués seguit anant al teatre com sempre, hauria estat una cosa però és que l’IVA s’ha apujat al 21% i el públic s’ha reduït a un 50% o més. Per tant, jo crec que d’entrada s’ha de treure ‘el 21’ i que, a partir d’aquí, jo crec que la gent s’animarà una miqueta més. El què veiem és que, al final, el problema és que s’estan abaixant els preus, les companyies estan assumint ‘el 21’ i moltes d’aquestes companyies no poden acabar la programació en quant a dat es perquè els costa diners cada dia pujar a l’escenari i llavors és impossible. • Text: Georgina Altarriba/ACPG

www.latorredebarcelona.com ·

51


LA TORRE

52 路 www.latorredebarcelona.com


SOCIETAT

Verano, la estación preferida para encontrar pareja El verano está a la vuelta de la esquina y es la estación del año preferida por los ‘singles’ para buscar pareja, puesto que hay más predisposición para salir, conocer gente y disfrutar del tiempo libre. Los jóvenes, tanto hombres como mujeres, eligen esta época para enamorarse, aunque las razones para la elección son muy distintas entre ambos sexos, según datos de la página de encuentros mobifriends. com. Las dificultades para entenderse en la relación tienen mucho que ver con el horizonte temporal en el que se proyectan los sentimientos, pues hombres y mujeres de la misma edad buscan aspectos a menudo muy diferentes.

Según informan desde la plataforma, un 93% de los hombres de entre 20 y 29 años, prefieren mujeres con dos o más años menos que ellos, mientras que un 98% de las mujeres de la misma edad se fijan en hombres hasta un año o más años mayores que ellas. Según explica Lluís Carreras, CEO y Socio Fundador de mobifriends.com, “lo que buscan hombres y mujeres a la hora de enamorarse es distinto, y sucede lo mismo entre los más jóvenes ¿Se enamoran igual hombres que mujeres? La respuesta es no. Las razones que llevan a unos y a otros a buscar pareja son muy distintas, incluso en verano. Posiblemente, los hombres

prefieren relaciones cómodas y seguramente con mujeres más jóvenes pueden tenerlas. Mientras que las mujeres realizan una inversión emocional pues la pareja y el amor se convierten, en muchos casos, en un proyecto vital”. Las mujeres, aunque sean jóvenes, valoran mucho más el amor amistoso, es decir un compromiso que basa los cimientos de la relación en la amistad y la confianza. De hecho, del mismo estudio se desprende que un 49% de las mujeres de entre 20 y 29 años eligen a hombres hasta 3 y 6 años más mayores, tratando de encontrar la madurez que buscan. Frente a estos datos, un 13% de los hombres de entre 20 y 29 años, buscan

una mujer que como máximo tenga 30 años. Internet abre las puertas al enamoramiento y el verano se posiciona como un gran aliado. Gracias a sitios de encuentros como mobifriends. com, personas de cualquier edad y lugar pueden encontrarse y enamorarse sin tener que pagar por ello. En la actualidad mobifriends. com, que sigue sumando usuarios y está presente en 33 países entre los que se encuentran España, Andorra, México, Perú, Argentina, Venezuela, Colombia y Estados Unidos, continúa creciendo y ofreciendo un servicio gratuito.

www.latorredebarcelona.com

53


SOCIETAT

El Gran Hotel la Florida compleix deu anys com Alberto Fernández Díaz i fins i tot es va veure algun esportista com Sergi Bruguera. No van faltar tampoc els dissenyadors Peter Aedo i Guillermina Baeza.

El Gran Hotel La Florida va complir el passat 4 de juliol el seu 10è aniversari celebrant una gran festa. Entre els convidats hi havia l’Helena Rakosnik, dona de l’actual President de la Generalitat. També hi van acudir habituals del món de la televisió com Elsa Anka, Asha Miró o Bibiana Ballbé; polítics

54 · www.latorredebarcelona.com

Cap a les 20 h. del vespre, hora d’inici de l’esdeveniment, l’entrada de l’Hotel es va convertir en un anar i venir de cotxes de luxe que feien cua per aparcar. Al vestíbul, cambrers uniformats esperaven els convidats per rebre’ls amb una fresca copa de cava, donant-los la benvinguda. Així doncs, amb el skyline de la ciutat de Barcelona de fons, l’espectacular terrassa del Gran Hotel La Florida, situat a Collserola, va convertir-se en l’escenari ideal per a una celebració marcada per la sofisticació en el seu màxim

exponent. Un entorn per a privilegiats. Helena Rakosnik, vestida amb una brusa estrident de color pistatxo, va atreure l’atenció dels assistents quan va tallar el pastís d’aniversari. Aedo i Baeza també van congregar molts convidats a l’hora de subhastar vestits i bikinis amb finalitats benèfiques. Ara bé, res comparable amb l’agitació que van provocar els canapès entre els assistents, o millor dit, entre les assistents. Cada cop que s’obria un estand de menjar es formaven ràpidament fileres de senyores disposades a tastar un nou aperitiu, ja fos pernil, risotto o fideuada. Però ni la sofisticació dels originals xupitos de meló ni la dels pinxos de pop amb calamar van despertar tanta admiració

com l’estand de llaminadures. Els caramels de colors, més propis d’una festa infantil que d’un esdeveniment de categoria, van aclaparar uns quants llaminers que per uns instants van retrocedir uns quants anys en el temps. A banda del caràcter commemoratiu i solidari de l’esdeveniment, l’aniversari del Gran Hotel La Florida ha estat el gran acte social de l’estiu a la zona alta. Els convidats hi van acudir per gaudir de les meravelloses vistes de Barcelona, lluir els seus millors vestits –cosa que no totes van aconseguir-, flirtejar amb algun que altre famós o famosa i, sobretot, fer molts contactes. • Text: Sandra Camprubí. Podeu llegir més articles seus a sandracamprubi. wordpress.com


SOCIETAT

Espardenyes solidàries amb la Fundació Barraquer Enguany hi ha tres motius per a calçar unes espardenyes: perquè són fresques, perquè són cool, encara que sembli mentida, i perquè són solidàries. Com a mínim ho són les dissenyades per Cristina Castañer per a la Fundació Barraquer. El projecte solidari de la Fundació Barraquer, dedicada a curar problemes visuals de pacients sense recursos, va impressionar tant la Cristina Castañer que va decidir dissenyar unes espardenyes i una bossa a joc amb l’objectiu de recaptar fons per a la tasca humanitària que des de fa deu anys realitza la Fundació. Espardenyes i bossa costen 39€ cadascun i el 100% de

l’import anirà destinat als projectes de la Fundació. Tots dos productes es poden adquirir als punts habituals de Cristina Castañer (a Barcelona al carrer Mestre Nicolau, 23). Durant la presentació de la iniciativa la propietària de la marca de sabates va voler fer palesa la raó per la qual s’ha compromès amb la tasca la doctora Elena Barraquer: “Es passa tantes hores operant que tinc l’absoluta seguretat que l’ajuda arribarà a qui la necessita, i no es perdrà enmig de la burocràcia”. La doctora, de la seva banda, va ressaltar la necessitat d’inventar-se iniciatives com aquestes per trobar finançament, tal com van les coses, i va agrair la col·laboració de Castañer:

“Confio que hi hagi molta gent com la Cristina que es presti a col·laborar en iniciatives com aquesta”. La Fundació Barraquer es va crear el 2003 per a contribuir al desenvolupament de l’oftalmologia i proporcionar serveis mèdics i assistencials a pacients sense recursos tant al Centre d’Oftalmologia Barraquer a Barcelona com en zones deprimides de països en vies de desenvolupament. La fundació també contribueix a la formació de personal solidari, recolza la recerca en especialitats oftalmològiques i fa una tasca de conscienciació social a favor de la donació d’ulls.

La primera espardenya amb falca L’origen de Castañer es remunta a l’any 1776 quan va néixer el primer espardanyer de la família, Rafael Castañer. L’empresa actual, evolució d’aquell petit taller, es va fundar l’any 1927 per Lluís Castañer i el seu cosí Tomàs Serra. La revolució del negoci va arribar quan Yves Saint Laurent els va encarregar la primera espardenya amb falca o cuña. Aquesta innovació va suposar l’impuls definitiu de la marca i va convertir l’espardenya de calçat tradicional dels pagesos en un article de moda i luxe compatible amb la passarel·la.

www.latorredebarcelona.com

55


56 路 www.latorredebarcelona.com


SOCIETAT

Recetas para conducir mejor Cada verano miles de coches se encuentran en las carreteras y autopistas con motivo del inicio de las vacaciones. Ante este fenómeno, la probabilidad de tener un accidente aumenta, por lo que debemos prestar especial atención a nuestros hábitos de conducción y seguir ciertas recomendaciones. Entre ellas, la de alimentarnos e hidratarnos correctamente. Para ello, el cocinero Martín Berasategui ha elaborado unos menús de alta calidad pensados para hacer más llevaderos los desplazamientos. Estas recetas estarán disponibles en la web de la marca de coches www.skoda.es así como la información sobre las pautas y consejos a seguir a la hora de conducir largos trayectos. Entre las recetas que conforman estos saludables menús, encontramos propuestas como el “Gazpacho de cereza” o una deliciosa propuesta de postre, “Chocolate frío con plátano”. Dos platos que incorporan los elementos óptimos para mantener el cuerpo en las mejores condiciones mientras estemos al volante de nuestro coche, y que a la vez aportan un toque de sofisticación y calidad. El propio Berasategui ha declarado en rueda de prensa que: "hemos creados 3 primeros platos para esta campaña pero vendrán muchos más." El objetivo de la campaña “Berasategui Taste Drive by Škoda” no es otro que demostrar que conducción, comida y calidad pueden ir de la mano. Porque elaborar un menú rápido y ligero no implica renunciar a la buena cocina. La colaboración con distintas personalidades y entidades siempre ha sido uno de los

pilares fundamentales de la marca. Un ejemplo de ello lo constituyen Leopoldo Abadía y su guía para comprar un coche con cabeza, o la cesión

de un vehículo al Hospital Sant Joan de Déu con el objetivo de ofrecer un medio con el que los médicos pudieran visitar a los niños en sus domi-

cilios. Diferentes iniciativas a las que ahora se suma el chef vasco Martín Berasategui. El Director de Škoda, Iñaki Nieto ha declarado en rueda de prensa: "Consideramos que la cocina es un gran territorio para una marca como ŠKODA que quiere presentar su marca en sociedad a través de este sector. " Además, Nieto ha manifestado a los medios que "España es una potencia mundial a nivel gastronómico. Contamos con los mejores chefs que son referencia en todo el mundo y Martín Berasategui es un ejemplo. “Berasategui Taste Drive by Škoda” es un concepto de marca ideado para crear un mundo gastronómico dentro de la movilidad propia de sus productos. Queremos crear juntos este proyecto para que la movilidad de nuestros clientes sea lo más placentera posible". Martín Berasetegui es el cocinero español con más estrellas Michelin en territorio nacional, seis, y uno de los más galardonados en el mundo por esta guía. Su trayectoria despega de manera vertiginosa a partir de 1993 cuando con 33 años inaugura junto a su mujer, Oneka Arregui, su restaurante en LasarteOria,a 7 Km de San Sebastián. Su formación como cocinero y gran parte de su vida se relacionan con el Bodegón Alejandro, entrañable casa de comidas situada en la parte vieja de San Sebastián, por la que obtuvo su primera estrella Michelin en 1986. Actualmente, Martín Berasategui asesora a un gran número de restaurantes no sólo en España sino también en Shangai, México y la República Dominicana.

www.latorredebarcelona.com ·

57


LA TORRE

58 路 www.latorredebarcelona.com


OCI

www.latorredebarcelona.com 路

59


www.latorredebarcelona.com

SALUD

ESTETICA

OSTEOPATĂ?A

60 www.latorredebarcelona.com


Al web, més de 1500 comerços de Sarrià, Sant Gervasi i Les Corts

HIPNOSIS

www.latorredebarcelona.com

ENSEÑANZA

EVENTOS

HOGAR

LIMPIEZA

www.latorredebarcelona.com

61


www.latorredebarcelona.com

ABOGADOS Y ASESORES

Al web, més de 1500 comerços de Sarrià, Sant Gervasi i Les Corts

GASTRONOMÍA

RÓTULOS PARA

COMERCIOS www.totem-producciones.com T. 93 640 05 85 tiendas · escaparates · fachadas

REFORMAS


LA TORRE

www.latorredebarcelona.com 路

63


LA TORRE

64 路 www.latorredebarcelona.com

Latorredebarcelona juliol2013  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you