Page 1

GENER 2011

Tu ets el protagonista del 2011 10 raons per ser optimista el 2011

La recollida selectiva progressa poc, però adequadament www.latorredebarcelona.com

Tots els centres cĂ­vics de la zona alta de Barcelona


SUMARI

04

Progressa la recollida de residus

06

Tots els centres cívics de la zona alta

08

Punt de servei de l’Ajuntament a L’Illa

Els centres cívics són una mica com la família, encara que no els vagis a veure saps que hi són, i sempre que els necessitis no et faltaran. Us recordem totes les “famílies” de què disposeu.

16

10 raons per sentirse optimista

Poden curar-se la por i l’ansietat? És d’hora per dir-ho, encara. Però investigadors americans han descobert que la por es produeix en una determinada part del cervell, i ho han fet per mitjà d’un autèntic fenomen: l’autèntic Joan Sense Por.

18

20

Us oferim un calendari dels esdeveniments més importants que tindran lloc l’any 2011. Podeu completar-lo amb les vostres dates més importants i així convertir-lo en el vostre calendari de capçalera.

Veure per creure. El timbaler del Bruc ha saltat a les pantalles de cinema actuals. Es tracta d’una gran producció encapçalada pel popular Santi Millán, tota una garantia d’acció i aventura.

Calendari interactiu de 2011

10

Torna el timbaler del Bruc

22

Agenda d’activitats a la zona alta

EDITORIAL Bon any nou! Esperem que hagueu començat aquest 2011 amb empenta i que les perspectives siguin positives. Recordeu que mentre la situació econòmica s’arregla el més important és que tots creguem de veritat en la nostra reacció. Per animar-vos una mica hem decidit que us mereixíeu ser el protagonista de la nostra portada, i us hem preparat un especial amb tot de raons, fins a deu, per ser optimistes de cara al 2011. Són raons de pes que fan pensar que realment la situació pot anar millorant lentament al llarg de 2011. També per animar-vos hem dissenyat un calendari amb tots els grans esdeveniments que tindran lloc durant l’any, amb un espai reservat per a vosaltres, per a què anoteu els vostres grans esdeveniments. Bon any nou. I endavant les atxes!

Edita: Triangulo Marketing Group S.L./ Esteve Terrades, 9 08023 Barcelona/ T. 93 418 19 19 Gerent: Josep Garcia Director: Andreu Asensio Redactors: Joan Solé redaccio@latorredebarcelona.com Disseny: Quim Castillo, Joan Amer Publicitat: Josep Garcia- comercial@latorredebarcelona.com Dipòsit legal: B-39384-2009 www.latorredebarcelona.com


LOCAL

Progressa adequadament la neteja a la ciutat Serveix d’alguna cosa l’esforç de separar les nostres escombraries segons siguin orgàniques, paper, vidres, envasos o de rebuig? Sembla que sí. O com a mínim això podem deduir del balanç del primer any de la nova contracta de neteja i gestió de residus de Barcelona. Les dades no són per llançar cohets, ni molt menys, però mostren que el sistema comença a funcionar. Durant el 2010 la recollida selectiva ha tingut globalment un increment del 17% i s’ha aconseguit disminuir en un 10% la fracció de rebuig. Especialment reeixida ha estat la implantació de la recollida de fracció orgànica que s’ha situat en un 43%, més de la meitat que l’any anterior. Aquest augment es deu en bona part a la millora qualitativa de la recollida, que ha fet disminuir els impropis, és a dir els residus mal classificats com a brossa orgànica. Els barris de Sarrià-Sant Gervasi

4

es mantenen lleugerament per sota de la mitjana de qualitat de la recollida de brossa orgànica. Entre l’1 de novembre i el 31 d’octubre de 2010 es van recollir 851.518 tones de residus. Això significa un 1,9% menys que al 2009 i un 3,3% menys que el 2008. Però abans de començar a felicitar-nos cal tenir en compte que la conjuntura de crisi, el descens del consum i la consegüent disminució de l’activitat econòmica i productiva són factors que han incidit clarament en aquest descens que des de 2006 es mantenia estable. Pel que fa a les altres frac-

cions els resultats són desiguals. La recollida de la fracció d’envasos lleugers ha tingut un increment del 10%, la del vidre un minso 2’8%, mentre que la de paper i cartró ha caigut un 0,6%. No més burilles als carrers S’han fixat en la quantitat de burilles que es troben al carrer? Com que la millor neteja és la prevenció, sobretot tenint en compte l’incivisme d’uns quants, l’Ajuntament s’ha decidit a incorporar apagadors per a les cigarretes a les pa-

pereres de la ciutat. Es tracta d’una platina metàl·lica amb una superfície estriada per a permetre apagar la cigarreta fregant la seva superfície. La platina estarà enganxada a un dels braços de l’estructura d’ancoratge de la paperera i a la vora de la boca de la mateixa per a permetre amb facilitat i comoditat l’acció d’apagar i llençar la burilla a l’interior. Aquesta mesura és encara més important amb la implantació de la llei antitabac que multiplicarà el nombre de fumadors als carrers.


REPORTATGE

Espais de lleure a la zona alta Els centres cívics són espais municipals consagrats a la promoció del lleure i la cultura. Molt sovint els coneixem per les activitats infantils que organitzen però el cert és que ofereixen un gran ventall d’activitats per a totes les edats: música, teatre, conferències i moltes coses més. Trimestralment també posen en marxa tallers i cursos molt interessants on es pot fer un tastet d’idiomes, intel·ligència emocional, vins i qualsevol altra proposta que us pogueu imaginar. A la nostra agenda trobareu les activitats puntuals més importants que acullen però us aconsellem que hi traieu el nas de tant en tant per descobrir tot un món dedicat al lleure i a la creativitat.

1 sarrià El que un dia va ser el casal de la gran finca coneguda com Vil·la Cecília alberga avui en dia el Centre Cívic de Sarrià. Un espai on trobareu nombroses activitats, espais infantils i joves, una aula multimèdia, i l’arxiu del Districte de Sarrià-Sant Gervasi.

Vallvidrera,Tibid

6

Centre Cívic de Sarrià. Eduardo Conde, 22-49. T. 93 256 27 20

2 can castelló Situat al Jardins de Can Castelló, les obres de rehabilitació de l’antiga masia ha permès recuperar per al barri un equipament que acull el nou Centre Cívic de Can Castelló i el Casal de Gent Gran Can Castelló. Centre Cívic Can Castelló. Castelló, 7. T. 93 414 28 57.

3 casa orlandai És un centre cívic especial, gestionat per l’Associació Cultural Casa Orlandai constituïda per veïns i veïnes i entitats vinculades al territori. Està ubicat a l’edifici que acollia l’antiga escola catalana Thalita, que va ser tota una referència durant el franquisme.

Sarrià Pedralbes

Centre Cívic Casa Orlandai. Jaume Piquet, 23. T. 93 252 42 62.

4 casa sagnier Mig amagat dins els Jardins de Brusi hi ha l’antiga casa del prestigiós arquitecte Enric Sagnier i que ara és un centre cívic molt actiu a Sant Gervasi. Alberga un Casal de Joves, un Punt d’Informacó Juvenil, un Casal Infantil, un projecte familiar de 0 a 3 anys...

3

1

Centre Cívic Casa Sagnier. Brusi 61 (Jardins de Brusi). T. 93 414 01 95.

la Maternitat i Sant Ramon

5 l’elèctric El Centre Cívic Elèctric és un centre municipal que ofereix un servei a una gran multivarietat de usuaris i usuàries, grups i associacions de veïns de Vallvidrera. Degut a la seva estructura és un centre adequat per activitats artístiques com el circ o les acrobàcies. Centre Cívic L’Elèctric. Ctra. de Vallvidrera a Les Planes, 98. T. 93 205 40 09.

11 12

9

les Corts 10


REPORTATGE

6 vallvidrera L’any 1999 finalment l’Ajuntament va accedir a construir un centre cívic a Vallvidrera, un símbol de la modernitat i la sostenibilitat. Posteriorment va assumir el nom d’un veí il·lustre Manuel Vázquez Montalbán. Val a dir que el centre incorpora també la biblioteca Josep Miracle. Centre Cívic Vallvidrera - Vázquez Montalbán. Reis Catòlics, 16-34. T. 93 406 90 53.

7 pere pruna

5

Ubicat a l’antiga Capella de les Mares Reparadores que encara conserva la decoració del pintor Pere Pruna. Acull diveres mostres d’expressió artística i cultural, activitats formatives i de lleure i moltes altres propostes. Espai Cultural Pere Pruna. Ganduxer, 130. T. 93 418 60 35.

8 vil·la florida L’edifici que acull el centre cívic és una antiga casa senyorial del segle XVI on a mitjans del XX va viure una Escola de Puericultura molt recordada. Actualment, és un referent de la difusió de la medicina natural a través de moltes de les activitats que s’hi programen.

dabo i les Planes

6

Centre Cívic Vil·la Florida. Muntaner, 544. T. 93 254 62 65.

9 joan oliver “pere quart” Inaugurat el maig de 1999 està dedicat a la difusió cultural al districte de Les Corts. En la programació hi destaca: la realització de cicles com ara diumenges musicals; tallers d’activitat física i salut, artístics, humanístics, llengües, tallers infantils i juvenils i per a la gent gran... Centre Cívic Joan Oliver. Pere Quart. Comandant Benítez, 6. T. 93 339 83 61.

10 les corts Molt a prop de la Pl. Comas es troba un dels centres més antics de Les Corts. A banda d’organitzar nombroses activitats culturals, formatives i de lleure compta amb un auditori on s’acostumen a celebrar els grans esdeveniments que tenen lloc a Les Corts .

Sant Gervasi Bonanova

Centre Cultural de Les Corts. Dolors Masferrer i Bosch, 33-35. T. 93 291 64 62.

les Tres Torres 7

11 can deu

8

Farró 2

Sant Gervasi Galvany

4

Es troba en un emplaçament fantàstic, a la casa pairal dels Deu i Mata, a la Pl. Concòrdia de Les Corts. Promou la música jazz amb diverses activitats i projectes i fa del fet sostenible i mediambiental un eix important de la seva programació. Centre Cívic Can Deu. Pl. Concòrdia, 13. T. 93 410 10 07.

12 riera blanca El de Riera Blanca és el centre neuràlgic de cultura i serveis del barri Sant Ramon i Maternitat. Ofereix gran varietat de tallers i activititats, compta amb un auditori i alberga la Biblioteca Miquel Llongueras. Centre Cívic Riera Blanca.Riera Blanca, 1-3. T. 93 499 31 07.


LOCAL

Instal·len un caixer de serveis municipals a l’Illa Diagonal L’Illa Diagonal és el primer centre comercial que té un terminal d’autoservei per a realitzar tràmits i accedir a la informació de Serveis municipals. El quiosc, situat en un dels vestíbuls del centre comercial, pertany a una generació de caixers anomenats “Punts BCN” que permeten fer tràmits relacionats amb l’administració de l’Ajuntament de Barcelona així com accedir a la informació de serveis municipals de la ciutat. S ‘instal·len principalment a les Oficines d’Atenció al Ciutadà dels districtes, però també en altres equipaments com biblioteques, centres cívics o centres comercials de gran afluència de públic. Els quioscs de tràmits permeten atendre el ciutadà amb un horari més ampli que les oficines municipals. Alguns, com els que s’implanten en centres

8

comercials o en estacions de metro, també estaran oberts en cap de setmana. L’horari mínim establert serà de dos quarts de nou del matí fins a les vuit del vespre. Fins ara, s’han posat en funcionament 28 dels 45 ‘Punts BCN’ en diferents equipaments de la ciutat: en biblioteques, en centres cívics, a d’Institut Municipal d’Hisenda i a les Oficines d’Atenció al Ciutadà. També està previst que se n’instal·li un en el Centre Comercial La Maquinista. Al primer trimestre de 2011 ja estaran funcionant els 45 punts. Des que es van començar a instal·lar aquests terminals, s’ha registrat l’entrada de fins a 1.500 tràmits municipals des d’aquests dispositius i 5.000 accessos a serveis d’informació municipal. Ara s’està treballant per incorpo-

rar millores en les aplicacions per facilitar-ne d’utilització i perquè es pugui oferir nous serveis d’informació i nous tràmits, com la possibilitat de fer pagament de multes i tributs amb targeta bancària. Amb l’objectiu d’oferir a la ciutadania més serveis de proximitat al territori, aquests punts han estat ideats com un complement i un reforç a la tasca d’atenció presencial que fan actualment les Oficines

d’Atenció al Ciutadà (OAC’s), alhora que amplien també la seva oferta. La regidora del districte de Les Corts, Montserrat Sánchez, ha explicat que aquest nou punt d’atenció al ciutadà,“amplia l’oferta de la nostra pròpia Oficina d’Atenció al Ciutadà, a la seu del districte, i aproxima l’administració al ciutadà, un dels objectius que es va proposar el govern municipal. hora de fer tràmits”.


SALUT

Identificada l’àrea del cervell que ens fa sentir la por Investigadors de la Universitat d’Iowa han identificat la part del cervell que produeix en les persones la sensació de por. El descobriment, que es publica a la revista ‘Current Biology’, podria millorar el tractament del trastorn d’estrès posttraumàtic i altres trastorns d’ansietat. Els autors de l’estudi investigaven com l’emoció de la por depèn d’una regió amb forma d’ametlla denominada amígdala. El pacient del cas d’estudi tenia un rar trastorn que va destruir la seva amígdala i que li impedia sentir por davant estímuls com cases encantades, serps, aranyes, pel·lícules de terror i fins i tot experiències traumàtiques de la seva vida que el van posar en perill. L’estudi confirma per primera vegada que aquesta part del cervell és necessària per desencadenar un estat de por en els humans, encara que en els passats 50 anys ja s’ha demostrat que té un paper clau

10

en les reaccions de por en animals des de rates a micos. En l’estudi, els investigadors van observar i van registrar les respostes del pacient durant l’exposició a serps i aranyes, durant una visita a una de les cases encantades més aterridores del món i mentre veia pel·lícules de por. El treball també va mesurar l’experiència de por del pacient amb un gran nombre de qüestionaris estandarditzats que provaven diferents aspectes de la por, des de la por a la mort a la por a parlar en públic. A més, durant un període de tres mesos el pacient va portar un diari emocional informàtic en el qual taxava de forma

aleatòria el seu nivell de por al llarg del dia. En tots els casos el pacient va ser incapaç de sentir por i a més, diàriament es trobava amb nombrosos episodis traumàtics que havien amenaçat la seva vida però que no li havien causat por. “En conjunt, aquests descobriments suggereixen que l’amígdala humana és una àrea clau del cervell per desencadenar un estat de por. Encara que el pacient pot sentir altres emocions com felicitat o tristesa, és incapaç de sentir por. Això suggereix que el cervell està organitzat de tal forma que una regió específica està especialitzada en el processament d’una emoció concreta: la por”, explica Justin Feinstein, director de l’estudi. Feinstein afegeix que sense

l’amígdala desapareix l’alarma del cervell que ens porta a evitar el perill i apunta que el pacient s’aproxima a allò que hauria d’evitar tot i que sap que hauria d’evitar aquestes coses. “És bastant destacable que segueixi viu”, conclou l’investigador. Text: LAMALLA.CAT


SALUT

Un vianant espanyol té el doble de possibilitats de morir

La probabilitat que un vianant mori a Espanya és el doble que a Holanda o Suècia. Així queda recollit a un estudi de l’Eurotest, que ha comptat amb la col·laboració del RACC, que analitza i compara 270 passos de zebra de 18 ciutats europees. L’informe destaca que els passos espanyols tenen tres punts febles: la visibilitat diürna, la il·luminació nocturna i el manteniment, la qual cosa els fan molt perillosos.

L’estudi de l’EuroTest ‘Programa d’avaluació de passos de vianants’ recull que a tot Europa cada any moren més de 7.500 vianants en accidents de trànsit, 61 d’ells a Catalunya. Espanya es troba a la franja mitjana de països europeus pel que fa a la taxa de risc, amb 11,1 morts per cada 1.000 habitants, davant dels 15,5 de mitjana europea. Tot i això, la probabilitat que un vianant mori a Espanya és el doble que a Holanda o Suècia, països referents en matèria de seguretat viària a Europa.

Davant aquestes dades, el RACC recorda que Espanya s’ha de marcar un objectiu de reducció de la mortalitat de vianants per al propers anys que permeti passar d’estar a una posició mitjana en el rànquing europeu a ser un dels països a la capçalera d’Europa. De moment, s’està avançant en el bon camí: durant el 2009 van morir a Espanya 470 vianants, un 6,4% menys que un any abans. Cal tenir en compte que en més del 37% de casos, els accidents es van produir fora d’un pas regulat i que, per tant, la causa va ser una imprudència del vianant i no el mal estat del pas zebra. També cal destacar que el descens de víctimes per atropellament es va reduir menys en

zona urbana que a la carretera i, per tant, cal conscienciar els ciutadans que siguin prudents i responsables quan passegen per la ciutat. Per fer els passos més segurs, el RACC fa un seguit de recomanacions, com ara que siguin ben visibles, instal·lar illes de refugi en els passos llargs, instal·lar senyals de trànsit altament reflectants, mantenir els passos en bones condicions, assegurar l’accessibilitat per a tothom o col·locar marques de carretera addicionals si és necessari (com el senyal “miri a la dreta”). A més, recorda que les noves tecnologies poden ajudar a reduir els accidents, com ara els semàfors de leds o amb dispositius de compte enrere. Text: LAMALLA.CAT

11


Algunes recomanacions per aconseguir més clients en temps de crisi Avui en dia, quan un usuari busca un producte o servei va ràpidament a Internet, al web de Google i tecleja les paraules de cerca (per exemple, “bisuteria” i trobarà al nostre client Félix Bisuteria, en els primers llocs). Així és com comença un negoci.

Mira aquest gràfic. Aquí tens una imatge del cercador Google en la qual hem ombrejat la zona més mirada. És el “triangle d’or” que aporta el 90% de les visites.

L’equip d’ Einnova: Jordi Rosell, Antoni Biada, Merche Fontanals

Aquí és on pots veure si apareixes a Google

En el nostre cas, les Olimpíades seria com estar a primera línia de la primera pàgina de Google. Aquest és el nostre objectiu per a tots els nostres clients. Fes la prova: connecta’t a Google i escriu “caracteristicas del marketing” Qui apareix? Els resultats no són casuals. Milers d’empreses voldrien aparèixer en els primers llocs per aquestes paraules però només els que millor han treballat i ELS MILLORS en tots els aspectes ho aconsegueixen.

RELLOTGES, MONEDES, DIAMANTS...

Saps si el teu web està en el “Triangle d’Or” de Google? T’oferim comprovar-ho de forma gratuïta. Connecta’t a www.einnova.com/informe, deixa les teves dades i rebràs l’informe gratuït al teu email. Si vols saber-ne més sobre el posicionament a Google truca’ns al 93 532 2020 i t’ho explicarem amb més detall. T’ESPEREM

1

A CATALUNYA

PAGUEM LES SEVES JOIES MÉS QUE NINGÚ

MÀXIMA CONFIDENCIALITAT

VENDA SUPERIOR A 20 GRAMS................20€ DE REGAL VENDA SUPERIOR A 50 GRAMS................50€ DE REGAL VENDA SUPERIOR A 100 GRAMS............100€ DE REGAL 12

Travessera de Gràcia

Pagament a l’instant i en efectiu Taxació gratuïta Màxima valoració Possibilitat de recuperació Tenim el millor preu del mercat

c/ Sant Pere Màrtir

JOIES,

A Google hi ha la més gran i més rendible font per captar nous clients ja que són els mateixos usuaris els que estan buscant la teva empresa sense conèixer-la, escrivint el servei o producte que tu tens. Cada dia hi ha milions de cerques de Google buscant empreses com la teva.

Gran de Gràcia

Google no ordena les empreses per ordre alfabètic com ho fan la majoria de guies, sinó que l’objectiu de Google és que l’usuari que busca “alguna cosa” ho trobi ràpid i fàcil. Per això, és molt important demostrar a Google que la nostra web és LA MILLOR en el nostre sector. Hi ha eines tècniques molt eficaces per fer-ho.

Els resultats no són immediats com en el cas d’un anunci. Seria com un esportista que es comença a entrenar per una competició i que amb el pas del temps i l’entrenament es va perfeccionant, va assolint noves fites fins arribar a les Olimpíades.

c/ de Vic

Què pots fer tu perquè et trobin abans que a la teva competència? Necessites posar-te en mans d’un expert en Google qui treballarà els aspectes interns de la teva web perquè a mitjà termini (de vegades fins i tot en poques setmanes) apareguis a la primera pàgina.

c/ de Antúnez

T 93 218 20 99 C. Gran de Gràcia, 49 BARCELONA


13


El apoyo escolar, clave para prevenir el bajo rendimiento en las aulas El inicio del segundo trimestre lectivo debería suponer un momento clave para todo padre/madre con hijos en edad escolar. En este punto del curso resulta sumamente importante hacer balance de la trayectoria seguida por el niño durante los primeros meses de clase. Es fundamental una evaluación de los resultados iniciales y del rendimiento general del alumno para determinar la necesidad de buscar apoyo extraescolar para alcanzar los objetivos del plan escolar. La eficacia de los programas de apoyo extracurricular (clases de repaso, programas de desarrollo mental…) vendrá determinada no sólo por la calidad del método y del equipo docente, sino también por la paulatina asimilación de los conceptos. En este sentido, la aplicación de la máxima “más vale prevenir que curar” podría ser muy ilustrativa. Inscribir al niño a esta clase de actividades a última hora mermará excesivamente los resultados puesto que el alumno tendrá que asimilar en demasiado poco tiempo una gran cantidad de conceptos. Este hecho puede traducirse en un fuerte sentimiento de frustración y un elevado nivel de estrés.

14

notas acaban experimentando una desmejora del rendimiento. Este hecho se debe a que el contenido conceptual de los primeros cursos no es elevado. Sin embargo, a medida que pasan los años, muchos alumnos presentan dificultades de aprendizaje fruto del incremento de carga lectiva en contraste con la falta de entrenamiento a nivel cognitivo.

diviertan en clase y disfruten aprendiendo. Si los alumnos identifican las clases de apoyo como una mera prórroga del horario escolar, manifestarán una clara reticencia y se anulará el componente motivacional, tan importante para una correcta evolución. Todo ello sin olvidar la influencia positiva del juego cooperativo en las relaciones sociales.

Para prevenir estas situaciones debe recurrirse a actividades enfocadas a la mejora de los hábitos de estudio y a la obtención de beneficios a largo plazo. Entre estos beneficios se encuentran el desarrollo de determinadas habilidades (cálculo mental, capacidad lectora…), el fomento del recuerdo de textos, esquemas y mapas conceptuales, la adquisición de capacidad para solucionar problemas de manera eficaz…

Además de la vertiente lúdica, otro de los aspectos esenciales a tener en cuenta es la personalización. La atención individualizada, las clases reducidas, el seguimiento continuo… permiten dar respuesta a necesidades específicas.

Por el contrario, si se aplica una política preventiva con clases de apoyo y se procura que el niño siga el ritmo de clase desde el principio, se evitará que el alumno tenga que afrontar de golpe multitud de conceptos que lleva meses sin entender.

Desarrollo del hemisferio derecho del cerebro Hace unos años, la mayor parte de las actividades extraescolares estaban enfocadas al desarrollo de aptitudes deportivas o mecánicas. Actualmente, la necesidad de estimular las capacidades cerebrales ha arraigado con fuerza entre los padres y madres de los alumnos y, en consecuencia, se constata una tendencia hacia programas de desarrollo mental, música, lectura, estimulación temprana, arte…En definitiva, actividades que, en mayor o menor medida, favorecen el desarrollo del hemisferio derecho del cerebro.

Niños con buen rendimiento académico Existen programas diseñados no sólo para niños con problemas en las aulas, sino también para aquellos que presentan un buen rendimiento académico. Frecuentemente, los alumnos que durante los primeros años obtienen buenas

Elegir la actividad adecuada Dada la influencia de las actividades de apoyo sobre el desarrollo es muy importante la correcta selección de las mismas. En este sentido, es importante tener en cuenta su aspecto lúdico e interactivo para garantizar que los niños se

La adaptación a las diferentes edades del alumno, la calidad del material proporcionado, la formación específica del profesorado, la experiencia y la trayectoria internacional de los programas, son otros de los atributos que los padres y madres deben buscar para garantizar la efectividad del apoyo extracurricular.


OPTIMISME

10 raons per ser optimistes 2011 és l’any de l’optimisme. La situació començarà a millorar i amb l’esforç de tots reactivarem el país i l’economia. No és pas un somni esbojarrat. Llegiu aquestes deu raons que us donem per ser optimistes i veureu que tenim tota la raó.

Any nou, vida nova Comença un nou any i acabem amb el 2010. A banda de les noves expectatives que ofereix un nou any hem de recordar que l’any dolent era el 2010. Recordareu que molts economistes apocalíptics parlaven del desastre que suposaria 2010 i de què 2011 començaria la lenta recuperació. Ara alguns se’n desdiuen però el fet és que les principals economies comencen a remuntar i la nostra hauria d’emprendre aquest camí.

Canvi de Govern Els canvis no són sempre bons però tot fa pensar que aquest cop les coses milloraran una mica. D’altra banda qualsevol millora és un avenç tal com anaven les coses. Artur Mas arriba a la Generalitat amb una pila de mesures liberals que poden canviar algunes coses a curt i mig termini, tot i que ja veurem que passa d’aquí a uns anys amb aquestes mesures tan aplaudides. Però el fet és que quan s’està en una dinàmica negativa qualsevol canvi és positiu.

Any de neus any de déus. O si ho preferiu en castellà Año de nieves, año de bienes. Aquest és un hivern molt fred i amb molta neu per tant ha de ser un bon any per força, ho diu la saviesa popular i això no es pot posar en dubte.

L’any de la llebre Segons l’antiga astrologia xinesa, amb més de 5.000 anys d’antiguitat, 2011 serà l’Any de la Llebre i els endevinadors de Taiwan han predit que aquest rosegador contribuirà a acabar amb els avalots del 2010, l’any del tigre, i portarà perspectives de millora. Hi ha condicions, però. L’any serà bo per als qui afrontin la vida amb bones maneres, sensibilitat, intuïció, bons consells, concentració i paciència. Segons el calendari xinès l’any de la llebre comença el 3 de febrer així que li hem de donar uns dies de marge.

Optimisme empresarial El darrer estudi del Consell Superior de Cambres de Comerç pronostica per al 2011 millors perspectives de facturació, tant a nivell nacional com internacional, i un lleuger repunt en la creació d’ocupació. No està malament, no? Només cal que remunti una mica la inversió i ja ho tindrem tot. Si ells ho veuen així de clar és que hi ha esperança.

16


OPTIMISME

Millores arreu d’Europa

I això és el que penseu vosaltres

Països com Suècia, Estònia o Polònia preveuen millores destacades en les seves xifres de negoci per al 2010 i les estimacions de creació d’ocupació i inversions també milloren, en general, a Europa respecte a l’any passat.

El Barça i l’Espanyol Sí, aquest Barça triomfant és també una raó per ser optimista. No només pel joc espectacular, els gols i el títols que ben segur aconseguiran sinó per la manera d’aconseguir-ho. Pel treball de cadascun dels integrants, des dels jugadors fins al president, pel compromís amb el club i amb la filosofia, per la humilitat, les bones maneres i la tranquil·litat que tenen i que transmeten als afeccionats. I què podem dir de l’Espanyol? Un equip amb un pressupost reduït que té l’opció de quedar-se entre els grans gràcies a l’esforç, el treball i el cultiu del planter...

“Si volem ser optimistes per a l’any que ve, que tothom es posi a treballar” “Sense excuses, tothom a treballar!” Ramon i Núria - Estanquers

“Espero que l’any que ve el govern arregli coses i els polítics deixin de barallar-se entre ells” Mercé - Administrativa

Una mica més optimistes Segons les dades del darrer baròmetre municipal, fet públic el passat mes de desembre, hi ha un repunt de l’optimisme entre els barcelonins de cara al 2011. Un 48,1% dels enquestats consideren que la situació econòmica de la seva família millorarà de cara al futur, un 8% més dels que ho creien abans de l’estiu.

Més inversió publicitària Experts del món del marketing preveuen una lenta recuperació a nivell mundial i un lleuger creixement en les inversions publicitàries. A banda de previsions més o menys apocalítiques depenent de l’interès de cadascú cal tenir en compte els fets: si les empreses grans tornen a invertir en publicitat és que la situació millora i veuen oportunitats de mercat.

L’optimisme és bo per a la salut Segur que han sentit dir que les persones optimistes viuen més i es recuperen millor de les malalties. No és una llegenda. L’estrès i les preocupacions acurten la nostra vida i ens fan més dèbils davant de les malalties. Siguem una mica optimistes, doncs, ens anirà millor.

“Com a persona optimista que sóc i tal i com m’ha anat aquest any malgrat la crisi, suposo que aquest any nou serà igual o millor” Toni - Administratiu

“Confio en què tot vagi millor, tot i que …” Gabriel - Papereria

“Espero que l’any que ve hi hagi més ajudes als més necessitats d’aquí” Ricard – Gerent d’empresa

“Aquesta mala època ens ha afectat sobretot psicològicament, l’any que ve serà millor, el pitjor ja ha passat” Peña - Perruquer Entrevistes: Joan Solé

17


SOCIETAT

Les grans cites del 2011 Perquè no se us oblidi cap esdeveniment important us presentem un calendari interactiu que podreu completar amb els vostres esdeveniments “particulars“.

Gener

Edició hivernal de la Fira de Moda The Brandery. Del 26 al 28..

Març

Comen ça la tempora da d’esqu i!!

Febrer

Fira Cosmobelleza & Wellness. Del 26 al 28. Trial-Enduro Indoor Bcn, dia 6. Festes de Santa Eulàlia a Sarrià.

El 19, Dia del pare Saló de l’ensenyament 2011. Del 23 al 27. Kylie Minogue al Palau Sant Jordi, el 12.

Abril

Maig

Saló Internacional del Turisme. Del 14 al 17.

Dia de la Mare Final de la copa d’Europa, el Barça hi té un lloc reservat.

Setmana Santa. Del 22 al 25.

Saló Internacional de l’Automobil. Del 7 al 15.

Juny

Festa Major de Sant Gervasi Festival Grec de Teatre i Música Festival Sonar. del 16 al 18

Juliol

Agost

Estrena de la nova pel·lícula de la saga “Harry Potter”, el 29. Copa del Món de futbol Sub-20, a Colòmbia

Setembre

XXVI Jornada Mundial de la Joventut, a Madrid.

Festes de la Mercè, entorn del 24.

Festa Major als barris de Gràcia i Sants-Montjuïc.

Octubre

Novembre

Festa Major de Sarrià Festa Major de Les Corts

Saló Nàutic Internacional de Barcelona. Del 5 al 13. Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona.

18

Desembre

Pont de la Constitució, alerta perquè enguany durarà tota la setmana! Festival de la Infància i la Joventut.


CINEMA

Bruc. La llegenda El 22 de desembre Catalunya va viure una estrena històrica amb “Bruc. La Llegenda”. Aquesta pel·lícula, dirigida pel jove realitzador català Daniel Benmayor, està inspirada en la llegenda del carboner que va aconseguir vèncer l’exèrcit de Napoleó a la muntanya de Montserrat. Universal Pictures ha apostat per una producció catalana com a plat fort de la seva programació nadalenca. El guió de Bruc. La llegenda el firmen Jordi Gasull i Patxi Amézcua. La pel·lícula està protagonitzada per Juan José Ballesta (Ladrones, El Bola). L’actor, per preparar el personatge de Bruc, va estar durant quatre mesos fent classes de català i entrenantse per les escenes més complicades d’acció que li havien de permetre saltar per penyasegats, córrer per la muntanya i participar en caceres ferotges enmig de Montserrat. Altres actors i actrius del repartiment han estat Vincent Perez (Cyrano de Bergerac), Santi Millán (Va a ser que nadie es perfecto) i Astrid Bergès-Frisbey (a qui veurem properament a Pirates del Carib 4), entre d’altres. El llargmetratge és un drama d’acció on el misteri de la causa exerceix de motor principal. La incomprensió s’apodera del protagonista. El dubte creix en els mercenaris. La brutalitat contra la incertesa. La pel·lícula es va rodar íntegrament durant vuit setmanes en terres catalanes, en localitzacions al voltant de Montserrat, Mura, Collserola, Arnes, Santes Creus, El Bruc, Collbató i Castellterçol, amb la utilització de molta gent local fent d’extres. Acabada la fotografia principal, una segona unitat capitanejada per Dani Vilar va seguir filmant durant més de quatre setmanes la grandiosa geografia de Montserrat, buscant la lluminositat exacta per a poder retratar les seves majestuoses agulles i aconseguir el que es volia dels seus paisatges. Es va sobrevolar en helicòpter la serralada, es van obtenir espectaculars preses aèries, i es van filmar les escenes amb els llops i el senglar en remotes reserves naturals. Un cop tot enllestit, es va haver de retocar digitalment totes i 20

cada una de les localitzacions i paisatges per retornar-les a tal com eren a principis del segle XIX, esborrant les antenes, repetidors i tot l’impacte de l’home en els últims dos-cents anys. La popular cantant catalana Beth (d’Operación Triunfo) es va afegir també per cantar la preciosa cançó dels títols de crèdit finals de la pel·lícula. Sinopsi Quan l’exèrcit de Napoleó descobreix que la seva primera derrota es deu a un carboner que, amb el seu redoble de tambor, va sembrar el pànic entre les tropes, Napoleó envia a sis mercenaris curtits en mil batalles amb una sola missió: tallar-li el cap. Després d’assassinar als seus éssers estimats, el grup de mercenaris es llança a la seva cerca en tots els llocs recòndits i màgics de la sagrada muntanya de Montserrat. El jove, anomenat Bruc (Juan José Ballesta) pel lloc de la batalla, haurà de lluitar sol per sobreviure i venjar a la seva família. Es converteix així en un símbol de llibertat i esperança pel seu país, que distingeix en ell un heroi que aconseguí el que ningú havia aconseguit mai: derrotar l’exèrcit invencible de Napoleó Bonaparte. Repartiment Formen part del repartiment de la pel·lícula El Bruc. La Llegenda, actors com Juan José Ballesta (que interpreta al protagonista de la pel·lícula, Bruc), Vincent Pérez (és Maraval), Santi Millán (és De la Mata) i Astrid Bergès-Frisbey (és Gloria). Juan José Ballesta és un intèrpret madrileny que va començar la seva carrera molt jove en el món de la televisió. És l’actor més jove en aconseguir el Premi Goya al millor actor revelació

i la Concha de Plata al millor actor en el Festival de Cinema de Sant Sebastià. Actualment protagonitza la sèrie “Hispania”, de Antena 3. Vincent Pérez és actor i director suís de procedència espanyola i alemanya. Es va formar a l’escena teatral de Ginebra i París, aviat es va convertir en un actor reputat i sex symbol al treballar juntament amb Jacqueline Bisset a La casa de Jade i amb Catherine Deneuve a Indochina. A part de la seva carrera a Europa també ha protagonitzat superproduccions nord-americanes i ha debutat amb èxit com a director.

cana. Es va començar a dedicar al món del cinema després de la mort del seu pare, abandonant la seva primera passió, l’osteopatia. En el seu primer paper a la TV-movie “Elles i jo” interpreta conjuntament amb Daniell Darrieux, amb qui es porta 70 anys, a la filla del personatge d’Ariadna Gil. Poc després roda a Cambodja durant 4 meses “Un barrage contre le Pacifique”, amb Isabelle Huppert. Actualment està finalitzant el rodatge de la 4a part de Pirates del Caribe on interpreta a la Sirena. Fitxa de:

Bruc. La llegenda Direcció: Daniel Benmayo

Santi Millán és un actor català que va començar la seva carrera amb la Companyia Teatral La Cubana, on va estar deu anys amb espectacles com “Cómeme el coco, negra” o “Cegada de Amor”. El 1999 abandona La Cubana per incorporar-se al show de Buenafuente “La cosa nostra” com el reporter Paco Monteagudo. Va treballar a “Periodistas” i a “7 vidas” on encarna a Sergio Antúnez, el xicot de Vero (Eva Santolaria).

Amb la participació de Televisió de Catalunya, Mesfilms, Telefónica, El Toro Pictures, Laurion AIE

Astrid Bergès-Frisbey és filla de pare català i mare francoameri-

Textos: redaccio@acpg.cat Fotografies cedides per Cromosoma

Guió: Jordi Gasull i Patxi Amézcua Producció: Antxón Gómez Productora: Ikiru Films

Protagonistes: Juan José Ballesta, Vincent Perez, Santi Millán, Astrid Bergès-Frisbey. Duració: 93 m.


AGENDA

Sarrià-Sant Gervasi Cinema Un, dos, tres... Acció! Cicle de cinema dirigit a oferir pel·lícules alternatives a les superproduccions projectades a les sales i que reflecteixen formes de vida i problemàtiques molt relacionades amb el món dels joves.

A veces, nada es lo que parece Exposició de M. S. Usero que mostra com ens veuen el petits electrodomèstics que compartei¬xen la nostra vida. Olis sobre tela. Data: Del 10 al 25 de febrer Lloc: Centre Cívic Pere Pruna

Infantil

Data: Divendres 4 i 11 de febrer, 20 h. Lloc: Centre Cívic Sarrià

Origami

Exposicions Una ombra, una il·lusió Amb motiu de la publicació del llibre homònim de José Luis Ruiz Castillo, es presenta una exposició en la que els seus poemes tomaran formes visuals a través dels dibuixos de Francesc Fontboté, escultures de Lawrence Gundabuka i fotografies de Didac Santesmasses. Coordinació de l’Aina Ruiz Santesmasses.

Passatems, art, recurs educatiu, tècnica matemàtica i científica, instrument de rehabilitació mè¬dica i psicològica... són qualitats que acompanyen la pràctica de l’origami també anomenat papiroflèxia. Data: Divendres 28 gener, 18.30h Lloc: Centre Cívic L’Elèctric

Calidoscopi i Barcelona

Exposició col·lectiva del Frederic Girós, la Yoko Katakoa i el Pau Masiques, amb caràcter divulgatiu i didàctic, sobre dues antigues tècniques gràfiques, ben actuals. Data: Del 3 al 19 de febrer Lloc: Centre Cívic Casa Sagnier

Lied, òpera i sarsuela

El Parc de l’Oreneta ofereix ponis per a infants de 3 a 12 anys (dissabtes i diumenges i festius d’11 a 14 h., 6€ i un tren elèctric (diumenges i festius d’11 a 14 h., 1,50€) Lloc: Parc de l’Oreneta. Montevideo, 45

Tarda d’estàndards de jazz. Una repassada als grans estàndards del jazz, els temes més coneguts i més vagades versionats. Data: Dijous, 27 de gener. Lloc: Centre Cívic Sarrià

Pinta’m jazz Proposta per gaudir de l’art a l’aire lliure. Artistes de carrer pintaran a ritme de jazz al llarg de tot el matí, acompanyats d’un discjòquei per després elaborar amb les seves obres una exposició conjunta. Data: Dissabte 29 de gener, 11 h. Lloc: Centre Cívic Sarrià

Músiques del Món

22

Data: Divendres, 4 de febrer, 19h. Lloc: Centre Cívic Pere Pruna

Ponis i tren elèctric

Jazz càlid contra l’hivern

El procés de transformació de dels residus domèstics (vidre, paper, envasos i orgànics) i d’un residu industrial (coure), amb l´objectiu de conscienciar que els petits canvis en els hàbits són molt valuosos. Data: Fins al 12 de juny Lloc: CosmoCaixa. Isaac New-

Susana Wagner, mezzo i Marta Matachana, soprano, alumnes de Montserrat Aparici, ens oferiran cant per a tothom, amb música espanyola i de àries variades d’òpera.

Natura

Música

Reciclatge

Cant per a tothom

Data: Divendres, 11 de febrer, 19h. Lloc: Centre Cívic Pere Pruna

Un homenatge senzill a la ciutat que ha unit a tots els membres del Col·lectiu Calidoscopi Lydia Pujol, Concepció Serrano, Antonia Cruz, Josep Mª Alonso i Carmen G. Yanes.

Bingata i xilografia

Data: Dilluns 31 de gener, 21 h. Lloc: Centre Cívic Casa Orlandai

Us proposem un concert d’una colla de deixebles,d’edats ben diverses, de l’aula de cant de la professora Mercè Puntí perquè gaudiu d’un agradable passeig musical pel món del lied, l’òpera, la sarsuela.

Data: Fins al 29 de gener Lloc: Centre Cívic Casa Sagnier

Data: Fins al 4 de febrer. Lloc: Centre Cívic Pere Pruna

Xerrada-concert sobre les interrelacions, semblances i divergències entre la poesia i la música a través d’obres de compositors i poetes com M. Glinka, F. Schubert, G. Fauret , A. Puixkin, J. Goethe, A. Machado etc… Intèrprets: Airam Hernández (tenor) Marina Sayfullina (piano). Preu: 4.48 €

Collserola és un món Sabies que a Collserola hi ha dos pantans? I un viaducte? Que centenars de fonts brollen a cada revolt? Que les aus migratòries travessen cada tardor la serra camí d’Àfrica? Quant fa que no hi passeges? Anys? Un passeig guiat et respondrà aquestes i d’altres curiositats en tot just dues hores. Preu: 5,20 € Data: Dissabte 26 de març, 10.30h Lloc: Centre Cívic L’Elèctric. Punt de trobada a l’Estació de Peu del Funicular dels Ferrocarrils. Reserva prèvia.

Matinals de Collserola Recorreguts guiats al Parc de Vallvidrera, Santa Creu d’Olorda i Can Coll. En grup. Cal reserva prèvia. Lloc: Consorci del Parc de Collserola Ctra. de l’Esglèsia, 92 Tel. 93 280 35 52

Rutes guiades en bibicleta elèctrica pel Parc de Collserola Ruta guiada de 4 hores aproximadament en Bicicleta elèctrica (cadireta nen max. 22kg). L’activitat inclou curset d´iniciació, aprenentatge de tècniques de control i dosificació, visita al Centre d´Informació de Collserola, material de suport, assegurança d’accidents i avituallament. Data: Tots els dies a les 09:00 h i a les 16:00 h. Entrada general de 35€ Lloc: Parc Metropolità Collserola. Ctra Església, 92 T. 93 280 35 52.

Teatre Alternativa de Sarrià Judit Saula acompanyada per Joan Ribes presenta l’espectacle humorístic Posseïts3. Un monòleg ple d’entrebancs i sorpreses on serà el públic qui l’ajudarà a superar les seves pors i manies. Data: Divendres, 28 gener, 22 h. Lloc: Centre Cívic Casa Orlandai.

Xerrades Viatge literari Aquest trimestre coneixerem a tres grans poetes de la literatura castellana i la seva obra poètica, per descobrir com la seva vida, la seva època i la seva filosofia es reflexa en els seus poemes. - La poesia d’Antonio Machado Divendres, 28 de gener a les 18 h. - La poesia de Gustavo Adolfo Bécquer. Divendres, 18 de febrer a les 18 h. - La poesia d’Unamuno. Divendres, 18 de març a les 18 h. Lloc: Centre Cívic Pere Pruna. Reserveu plaça al centre o bé al telèfon 93 418 65 37.

Massatge per a infants Espai per compartir coneixements i tradicions, on parlar dels beneficis físics, emocionals i d’aprenentatge implícits en el massatge. Són benvingudes persones adultes i nens de totes les edats. . Data: Dissabte 19 de febrer, 16h Lloc: Centre Cívic L’Elèctric

I més... Sessió de dansa Trobades Jam-Temàtiques. A càrrec de l’Ana Leitao, coreògrafa i ballarina de la Cia. BACANTOH. Totes les trobades s’iniciaran amb un procés d’orientació i integració en la temàtica proposada. Preu per trobada: 5,48€ Data: Dissabte, 5 de febrer, 17 h. Lloc:


AGENDA

Les Corts Cinema

mixta. Data: Fins al 28 de gener Lloc: Centre Cívic Can Deu

Déjame entrar

Egipte

L’Oskar és un nen de 12 anys que pateix diàriament els abusos per part d’un grup de companys de l’institut. Una nit coneix a l’Eli, la seva nova veïna envoltada de misteri.

Pintures a l’oli. Data: Fins al 31 de gener Lloc: Centre Cívic Joan Oliver Pere Quart

Data: Dimarts 25 de gener, 19 h. Lloc: Centre Cívic Riera Blanca

Dins del cicle de cinema infantil s’ofereix aquesta pel·lícula d’animació.

Evelio Tieles, violí, i Àngel Soler, piano, interpreten obres de Pablo Sarasate i Frederic Chopin.

Sarrià-Sant Gervasi

Data: Diumenge 20 febrer, 18 h. Lloc: : Centre Cívic Riera Blanca

Solistes cantaires “Concert de melodies romàntiques, d’ahir, d’avui i de sem¬pre per als enamorats!!” Preu: 5,84 €

Xerrades

Data: Divendres 28 gener, 17.45 h. Lloc: Centre Cívic Joan Oliver Pere Quart

Els tres pilars bàsics de la salut

El almuerzo desnudo

Data: Dimarts 22 de febrero, 19 h. Lloc: Centre Cívic Riera Blanca.

DIRECTORI D’ADRECES

Data: Diumenge, 13 de febrer, 18.30 h. Lloc: Centre Cívic Joan Oliver Per Quart

Up

David Cronenberg, en estat pur, ens explica la vida d’un exterminador que accidentalment mata a la seva dona i decideix fugir a un món imaginari i surrealista.

Homenatge a Pablo de Sarasate

El cos vestit El cos vestit proposa un recorregut per la història del vestit, al llarg de cinc segles, entre el 1550 i l’any 2000: un joc de paral·lelismes fascinants entre la morfologia del cos humà, els esdeveniments socials i culturals i els estils històrics. Data: Activitat permanent Lloc: Museu de les Arts Decoratives. Palau de Pedralbes. Av. Diagonal, 686. T. 93 256 34 65

Que són l’alimentació, la postura i la consciencia. Garantir la nostra salut és un repte. La vida la¬boral i extralaboral que portem ens condiciona dia a dia a modificar el to muscular, articula¬cions i també els sistema nerviós. Tractarem de conèixer quines són les causes principals, com prevenir i sobretot ser conscients d’allò que cada dia ens perjudica. Cal inscriure-s’hi prèviament per participar-hi Data: Dimarts 15 de febrer, 19 h. Lloc: Centre Cívic Can deu

I més...

Com un homenatge Balke Edwards, un dels grans directors de comèdies i recentment desaparegut en Centre Cívic Joan Oliver Pere Quart projecta una de les seves pel·lícules inoblidables, protagonitzada per Audrey Hepburn Data: Divendres 18 de febrer, 17.30 h. Lloc: Centre Cívic Joan oliver Pere Quart

Planet 51

Espectacle d’animació

Centre Cívic Casal de Sarrià Eduardo Conde, 22 – 42 T. 93 205 02 29 Centre Cívic Casa Orlandai Carrer Jaume Piquet, 23. T. 93 252 42 62 Centre Cívic Casa Sagnier Brusi, 61 (Jardins Brusi) T. 93 414 01 95 Centre Cívic l’Elèctric Ctra. Vallvidrera Planes, 98. T. 93 205 40 09 Centre Cívic Vallvidrera Vázquez Montalbán Reis Catòlics, 16-34 T. 93 406 90 53 Centre Cívic Vil·la Florida Muntaner, 544 T. 93 254 62 65

Les Corts

Data: Dissabte 5 de febrer, 11 h. Lloc: Centre Cívic Riera Blanca

Bibl. Can Rosés Deu i Mata, 57. T. 419 19 29

Música

Oci i swing

Arpa i violí L’arpista Abigail Prat i la violinista Ala Voronkova interpreten obres de Bach, Mozart, Rossini, Massenet, Toldrà, Marco i Debussy.

Data: Divendres 28 de gener, 17.45 h. Lloc: Centre Cívic Joan Oliver Pere Quart

Paraula de Shakespeare

Maria la Placa presenta l’exposició “Paisatge interior”, amb técnica

Centre Cívic Can Castelló Castelló, 7. 93 414 28 57

Vine a gaudir amb tota la família d’un es¬pectacle d’animació infantil ple de diversió i sorpreses a càrrec d’una companyia dedicada als espectacles per a infants.

Data: Diumenge 23 de gener, 18 h. Lloc: Centre Cívic Riera Blanca

Astrolabi

Bibl. La Llotja Ciutat de Balaguer, 17. T. 417 38 40

Espai El Putget Marmellà, 13. T. 93 418 60 35

Dins del cicle de cinema infantil s’ofereix aquesta pel·lícula d’animació.

Exposicions

Bibl. Clarà Dr. Carulla, 22-34. T. 93 280 15 47

Espai Cultural Pere Pruna Ganduxer, 130. T. 93 418 65 37

Infantil Desayuno con diamantes

Bibl. CollserolaJosep Miracle Reis Catòlics, 16-34 T. 93 406 91 11

La soprano Ingrid Ustrell i la pianista Mercè Roca-Ritoók interpreten obres de Britten, Haydn, F. Schubert, E. Chausson, R. Quilter i E. Korngold. Data: Diumenge 6 de febrer, 18 h. Lloc: Centre Cívic Riera Blanca

Espai dedicat a tota la família. Vine i aprendràs tot sobre el swing, el ball més popular dels anys 20. Cal inscripció prèvia al telèfon 93 339 82 61. Data: Dissabte, 19 de febrer, 12 h. Lloc: Centre Cívic Joan Oliver Pere Quart.

Bibl. de Les Corts Miquel Llongueras. Riera Blanca, 1-3 T. 93 499 31 07 Centre Cívic Can Deu Pl. Concòrdia, 13 T. 93 410 10 07 Centre Cívic Joan Oliver Pere Quart Comandant Benitez, 6 T. 93 339 82 61 Centre Cultural Les Corts. Dolors Masferrer i Bosch, 33–35 T. 93 291 64 62

I encara més al web!!

Centre Cultural Riera Blanca Riera Blanca, 1 – 3 T. 93 448 04 99

www.latorredebarcelona.com

23


BARCELONA

Teatre

Fires

Concerts

Salons

L’arquitecte, de David Greig

Tendencias para 2012

Concert a benefici del 4rt Món

Saló del Col·leccionisme

Aquesta és la història d’un arquitecte a qui la vida somriu, en principi, però que un dia se n’adona que la gent que viu a les seves cases no és feliç. I que, de fet, ni la seva família ni ell tampoc no ho són de feliços. Una obra sobre el fracàs de les idees i la necessitat d’aprendre a enderrocar els somnis frustrats i començar a construir-ne de nous. L’autor, David Greig, escocès, és un dels dramaturgs més lloats dels darrers anys.

The Brandery, el trade show internacional de moda urbana y contemporánea de Barcelona vuelve los días 26, 27 y 28 de enero 2011 para celebrar su cuarta edición con nuevas propuestas y oportunidades de cambios radicales: Chances for Changes. Celebrado en Barcelona, en uno de los recintos urbanos más emblemáticos de Europa, The Brandery es el escenario perfecto para la presentación de las colecciones de otoño/invierno 2012.

L’entitat Per l’altre cor cremat de Barcelona organitza un nou concert a benefici de les persones marginades que viuen més a prop nostre, el denominat Quart Món. La Coral Sant Andreu i l’orquestra Clàssics de Vallvidrera dirigits per Àngel Villagrasa interpretaran obres de Vivaldi, Handel i Marzi. Nombroses entitats donen suport a les iniciatives d’aquesta associació que prova de solidaritzar els ciutadans amb els menys afavorits.

Nova edició del saló dedicat a totes les col·leccions que hom pugui imaginar. Els millors comerços i col·leccionistes privats hi portaran els millors exemplars: cromos, pòsters, mapes, targetes postals… Si sou col·leccionista de qualsevol cosa segur que hi trobareu algunes de les peces que us falten i, si no, com a mínim podreu triar i remenar al vostre gust entre la gran quantitat de material que s’hi exposa al saló

Teatre Lliure-Fabià Puigserver. Pg. Santa Madrona, 40-46. T. 93 289 27 70. Fins al 13 de febrer.

24

Fira Barcelona. Avinguda Reina Mª Cristina, s/n. Tel: 902 233 200

Parròquia de la Mare de Déu de Núria. Bon Pastor, 7-9. Aportació: 6 euros.€Dissabte 29 de gener, 19 h.

Hotel Majestic. Passeig de Gràcia, 68. T. 93 488 17 17. 21 de gener.


OCI

SUDOKU ----------------------------------------------------------------

1 3

5

7 1

2

5

4

8

9

9 7 2

6

7

9

4

2 3

8

5

4

7

1

5

1

3

9

4 1

4

6

1

8

2 7

1

8 5

3

8 8

7

6

9

6 2

8

6

3 5

----------------------------------------------------------------

5

6 1

7

6

2

5 2

3 4

9 4

8

2

8 2

4

2

7

8

5

Muchos mรกs sudokus en www.sudokuweb.com

25


OCI

MOTS ENCREUATS · Pau Vidal

1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

26

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

HORITZONTALS: 1. Desastre natural molt útil pel cine artificial. A punta de dia / 2. Ocultar la pàtria per satisfer els estómacs. No és qüestió de moda ans de maneres / 3. Nou buida. Tot i contenir oxigen, produeix toxines. Van juntes en un Talbot / 4. Pervisqui d’esquena al món. Uns quants militars presentant batalla al rovelló / 5. Parlant de rovellons: sons parents llatins. Abans era la llum i ara és un ratolí / 6. La formiga de la xocolata. Desplaçaments contra els tòpics / 7. El sector és ple d’empreses així. Primer pas per algun dia ser reflotat / 8. A l’Eixample és sagrada i a casa bé, gràcies. Un total il·limitat / 9. Enganxades en ple. Alopècies amb fantasies de pell de serp. Entrant en matèria / 10. Retreu en certa manera que el conducte sigui urinari. Fracció a recórrer / 11. Deixar-ne de prendre ja és prendre’n una. Au, digues el teu nom / 12. De l’os que sap caminar enrere. I aquest, clavat: fa igual / 13. Encara va primera. Tenyeix les pàgines de negre.

VERTICALS:

1. Abans era un africà i ara és hollywoodià. Per jugar a la manera postmoderna / 2. Sortint de ciutat. No és que facin eructar sinó que porten roda / 3. Professional com una novel·la o una pel·lícula. Crea de tal manera que sembla que execra / 4. Com l’apoderat quan l’escues, que es queda sense peus. Fan vesar les llàgrimes / 5. Introducció al saxofon. Estranyaments refiats dels preus. Servei ni públic ni privat / 6. Homenatge a l’impost. La més poètica de les músiques / 7. Predomina a la tardor. A més de ser immenjable, és vaporosa. Quins desmais, quan decapiten nois! / 8. No fa cap al·lusió al cor de la pometa. Sents en Pla, com els trobava divertits? / 9. Sofisticació en l’expulsió d’aire. Centre de batxi només per a grimpis / 10. Edició abreujada. Pell que de tan blanca es considera afortunada. Tripliquen l’entrenament / 11. Planxat a mà. Manicura del bosc / 12. Flauta que adreça sa tonada al bóc. Un arbust a la llitera.


GUIA DE SERVEIS

1.SALUD Clínica de medicina china Guang An Men

Tel. 93 490 26 24 www.mtc.es Consulte su caso de forma gratuita.

Clínica de implantología estética. Dr. Julián Cuesta. Dr. Roux, 106-108 (Pg. Bonanova). T. 93 417 86 56.

Clínica dermatológica y capilar

Beautyderm expertos de la piel y el cabello. Pl. Eguilaz, 3. www.beautyderm.es T. 93 206 87 86.

Saninet

Agència de serveis. Neteja de llars, industrial. oficines. Atenció a la gent gran 24h. Llibertat 34 baixos. T 93 415 09 97.

Clinica Dental Septimània

Dr. J.M. Casanellas. Septimània, 41-1ª-2ª. T. 93 217 68 01- 93 415 69 69. www.clinicadentalseptimania.com

Dr. G. Rius Espina – Uròleg.

Urologia-Andrologia-Urodinàmia. Travessera de Gràcia, 81 2n 1a. T. 93 415 18 17.

Clínica Paeckel

Odontología y Medicina Estética. Francesc Carbonell, 35-37. T. 93 204 96 16.

Homeopatía Spagiria.

Dra. M. L. Royán. Colegiada nº 23150. Acta mèdica. Trav. de Gràcia, 81 2n 1a T. 93 415 18 17.

IOTT. Instituto Oftalmológico Tres Torres

Información: Via Augusta, 281-285 (sede central). Quirófanos. T. 93 200 98 79.

Dr. Jaume Sendrós

Cirurgia plàstica, estètica i reparadora. Horari: 9 a 13 i 16 a 20 h. Pg. Sant Gervasi, 3 1er 2a T. 93 417 17 19 27


GUIA DE SERVEIS

2. ESTÉTICA Holovital

Adelgazamiento. Método natural. Sin pasar hambre. Basado en técnicas orientales. Rápido y duradero. T. 93 418 58 95.

Instituto de Fotomedicina.

Eliminació de: taques vermelles i fosques, rejoveniment, depilació, berrugues, cicatrius, greix acumulat i acne amb làser, IPL. Centro Médico Teknon. Vilana, 12. T. 93 434 37 37.

Dr. Marín (www.dmarin.com)

Instituto de Cirugía Plástica y Medicina Estética. Rosselló, 283 bis. T. 93 476 11 22.

Clínica Planas

Cirugía plástica y estética. Todo tipo de tratamientos: antiaging, estética dental, láser, medicina estética. Pere de Montcada, 16.

Medicina biológica y ortomolecular

Dr. M. Huertas. Fatiga crónica, Fibromialgia, Osteoporosis, Artritis, Reuma. T. 607 18 25 52

Agrupación Médica Sarrià

Consultorio Médico-Estético. Berguedà, 17. Les Corts. T. 93 280 66 66.

3. MODA

AKILES

Podologia i salut

Servei d’infermeria

Miravé Tuset: Tuset, 36. T. 93 217 20 09. Miravé Travessera: Trav. Gràcia, 71. T. 93 237 99 91.

Clínica Belodonte.

Serveis que prestem: · Tall i fresat d’ungles · Cura de berrugues · Ortesis de silicona · Cura d’ungles encarnades

Joyas- Relojes- Oro

Miravé Clínica Dental

· Plantilles · Podologia esportiva · Peu diabètic · Estudi informàtic de la marxa Atenció domiciliària

Passatge Forasté 1-5 (Local A) Tel 93 000 85 04 · Mov 661225271

Odontologia, Cirurgia estètica, Medicina Estètica. València, 201 baixos. T. 93 452 45 45.

Mª José Jaular Psicóloga Clínica Psicoterapeuta. Adults i adolescents. Pl. Gal·la Placídia, 2. T. 673 328 458

Instituto Hipócrates.

Clínica especializada en el tratamiento de adicciones. T. 902 54 54 52 /607 72 36 53.

Massatges Terapèutics

Fisioterapeutes. Drenatges limfàtics. Fisioestètic Aribau 300. C. Aribau, 300. T. 93 200 10 59.

Medex. Soluciones para su espalda. Hernias, discopatías, etc. Mallorca, 285. T. 93 208 23 20 28

e nto de s c uc ia l e sp e 15%

Compra, venta, subastas. Muntaner, 501 esquina Gral. Mitre. T. 93 212 39 58. Bus 16-17-58-64-74. L7-Putxet

SICE

Cortines, tendals, estores, tot tipus cortines d’interior, vànoves, cobrellits. Mitre, 125. T. 93 211 73 31.

4. HOGAR Perruqueria canina i felina

Dorican. Nau Santa Maria, 2-8 (Prop d’Av. Sarrià, 135). T. 93 205 81 42 · 654 538 291. Castillejos, 239.

Cortinas-Screen-Colchas-Cojines Llevamos muestras de telas a su hogar. Presupuesto sin compromiso. T. 667 75 88 78

Dogui’s. Cuidado de mascotas

Paseo de perros, canguro perros y gatos, traslado a veterinario y peluquería. T. 93 518 61 15 / 671 064 375.


GUIA DE SERVEIS

Servicorts – Máximo Leal

Cocinas, Baños, Fontanerías, Pintura, Albañilería. Lluçà, 7. T. 93 409 18 03

6. REFORMAS Reformes Cuines i Banys.

FB Estudi. Pg. Bonanova, 109-111. T. 93 204 03 81 M. 607 812 709 fbestudi@gmail.com

7. ABOGADOS Y ASESORES 5. DECORACIÓN Separaciones, Divorcios Conviértete en familia anfitriona ¿Quieres acoger estudiantes extranjeros? Escuela EF. Calvet, 68-70. T. 93 202 02 08.

Saninet Agència de Serveis

Atenció gent gran 24 h. Neteja Industrial i llars. T. 93 415 09 97

Instal·lacions Bonavasi, S.L.

Cuines, banys, reformes en general. Calefacció i Aire Condicionat. Teodora Lamadrid, 50. T. 93 434 05 78.

Testamentarías, contratos, asesoramiento, etc. G&G Abogados. Beethoven, 6. 1º 1ª T. 93 209 45 00.

Navarrete y Asociado

Abogados. Civil, penal, matrimonial. Reclamación impagados. Santaló, 15 -17, 1º 1ª T. 93 238 60 40 · 630 96 07 21 navarrete@forumlegalyeconomico.com

RÓTULOS PARA

COMERCIOS www.totem-producciones.com T. 93 640 05 85

tiendas · escaparates · fachadas

29


GUIA DE SERVEIS

9. INMUEBLES Piso Express

Venda su piso directamente al contado. La calidad es nuestro objetivo. T. 93 441 70 80

Kids&Us School of English – Sarria.

Cursos de inglés para niños a partir de 1 año. T. 93 1145820 - sarria@kidsandus.es www.kidsandussarria.com

10. GASTRONOMÍA Frescuoreacasa.com

La teva fruiteria, també a Internet. O truca’ns al 93 260 88 00.

a lta c u i n a t r a d i c i o n a l japonesa kaiseki

Menjar tradicional japonès a casa Només amb reserva

Regàs 35 · 08006 Barcelona Tel 93 501 93 40 www.wagokoro.es

8. ENSEÑANZA EF Escuela Internacional de Español

Cursos de castellano para extranjeros. Calvet, 68-70. T. 93 260 88 00.

British Council

Institut Britànic. Cursos generals i intensius d’anglès. Amigó, 74-83. T. 93 241 97 00 30


La Torre de Barcelona  
La Torre de Barcelona  

Revista Independent de Sarrià, Sant Gervasi i Les Corts