Latin Emagazine, september 2012

Page 1


editie 35| jaargang 3 | september 2012 | www.latin-emagazine.com

Latin Emagazine.NL is voortaan .COM We zijn verhuisd! Terwijl de meesten van jullie lekker vakantie vierden, hebben wij de website een make-over gegeven. Met een nieuw, herkenbaar logo, een rustiger lay-out, een betere rubricering en wat meer mogelijkheden om gebruik te maken van de sociale media. Een bedankje aan Luc Cooman van Salsa.be is hierbij zeker op zijn plaats. Bedankt voor alle input en ondersteuning, Luc! 

FACEBOOK & TWITTER De sociale media zijn onontbeerlijk geworden, dus we konden niet achterblijven. Sinds kort hebben we een fanpagina op Facebook. Handig om op de hoogte te blijven van ’last minute’ berichten, nieuwe prijsvragen en fotoalbums. Ook reageren is mogelijk. We lezen graag wat jullie ervan vinden. Ben je er blij mee? Klik dan op “Vind ik leuk”. FOTOALBUMS Ook nieuw is de rubriek “Fotoalbums”. Geen foto’s van reguliere party’s, hoe gezellig die ook vaak zijn. We plaatsen alleen foto’s van bijzondere evenementen, zoals live concerten, festivals, of latin evenementen die maar 1 of 2 keer per jaar plaatsvinden. PRIJSVRAGEN Niet nieuw, maar wel leuk: de prijsvragen waarmee je bijzondere prijzen kunt winnen. Denk aan vrijkaarten voor Spaanstalige films, internationale live concerten, dvd’s, etc. VERSIES VOOR i-PAD EN ANDROID TABLETS Ook niet nieuw, maar wel handig. Het magazine is op alle tablets te bekijken en zelfs downloadbaar. Er wordt nog gewerkt aan verdere verbetering van de iPad-versie.

Maar genoeg over de nieuwe vorm. Uiteindelijk gaat het om de inhoud! Die is weer lekker gevarieerd. Naast de vaste rubrieken besteden we aandacht aan de komst van de Surinaamse kunstenaar Marcel Pinas naar Nederland. Ook aandacht voor het Haarlem Salsa Festival, en voor een aantal grote internationale live concerten. Zo komt El Gran Combo de Puerto Rico naar Nederland, en... met onze (pittige) prijsvraag zijn maar liefst 2 duotickets voor hun gouden jubileumconcert te winnen! Verder vind je in dit Emagazine weer veel informatie over latin in de theaters en een aantal verslagen van o.a. de Antilliaanse Feesten en Sfinks. Ontdek het zelf. Bladeren maar weer!

PAGE 02


INHOUD o.a. 04

CD Eddie Montalvo

06

Film by the Sea

08

Ricardo Alvarez & Cubanísimo

10

Verslag R’n Bachataboot

11

Ahoy Rotterdam: Jennifer Lopez

12

Cigala y Tango

14

Haarlem Salsa Festival

16

Ralph Irizarry & Los Viejos De La Salsa

19

50 jaar El Gran Combo de Puerto Rico

20

Parkstad Limburg Theaters: Mory Kanté

22

Cuba Rhythm: Dans en muziekreis naar Cuba

24

Chayanne, Marco Antonio Solís en Marc Anthony

25

Latin in RASA, Utrecht

30

Kunstenaar Marcel Pinas wordt muzikaal onthaald

34

Reportage & foto’s Antilliaanse Feesten

40

Latin in het Tropentheater

44

Putte: Bachata live - Toke D’Keda

46

Tropicalidad.be: Fotoreportage Sfinks

48

Dans- en singlereizen naar Lagos, Portugal

49

Brussel: Flamencodanser Antonio El Pipa

50

DVD recensie Tony Lara’s Bachata

52

Gerardo Rosales & Afro Cuban Jazz Quintet

54

Pakumbia - No al secuestro

55

Mariza

56

Terugblik op Dias Latinos

57

Dyland & Lenny + Pitbull (Foto: cover)

58

Colofon Latin Emagazine

PAGE 03


CD Eddie Montalvo Desde Nueva York A Puerto Rico (verwacht) De legendarische conguero Eddie Montalvo speelde in o.a. Los Kimbos, Fania All Stars (als opvolger van Ray Barretto), Hector Lavoe, en 12 jaar lang in Seis del Solar, het begeleidingsorkest van Rubén Blades. Eddie Montalvo staat erom bekend dat hij een salsaband tot grote hoogten weet te drijven. Echte salsaliefhebbers zullen smullen van deze productie. Aan dit meesterwerkje hebben dan ook de nodige grote namen meegewerkt: Rubén Blades op de single El Hijo del Ricachon, Cheo Feliciano in Caonabo, deel twee van het wereldberoemde nummer Anacaona, geschreven door Tite Curet Alonso. Verder horen we Domingo Quiñones in Leccion Rumbera, Issac Delgado in Tumba Tambo, Rico Walker in Amor En Serio, Hector Pichie Perez van La Sonora Ponceña in Timba Timbero, en verder Wichy Camacho en Tito Gonzalez.

Verkrijgbaar bij: www.mostwanted-online.nl PAGE 04

Tracks: 1. Abicu 2. Amor En Serio 3. Caonabo 4. El Hijo Del Ricachon (met Rubén Blades) 5. Ensillala 6. Garantia 7. Leccion Rumbera 8. Timba Timbero 9. Tumba Tambo (2012)


www.latin-Emagazine.nl is vanaf heden:

www.latin-Emagazine.com

PAGE 05


Film by the Sea In de afgelopen maanden hebben we al aandacht besteed aan dit filmfestival en deze maand is het dan zover. Vanaf vrijdag 14 september is de opening in CineCity (Vlissingen) en een kleine week later in Terneuzen. Vrijwel elke dag zijn er filmvoorstellingen, maar wij hebben er een aantal Spaanstalige en Latijns-Amerikaanse films uitgelicht. Op onze website in de EKalender kun je alle info over deze films vinden.

Vlissingen 14-23 september 2012 | Terneuzen 19-23 september 2012

Alejandro J Het lijken vijf stramme oude mannetjes totdat ze het podium opkomen en met swingende Cubaanse klanken en 'sexy' bewegingen hele zalen opzwepen. De leden van de Cubaanse band 'La Vieje Trova Santiaguera' hebben een gemiddelde leeftijd van 84 jaar en reizen, sinds ze in 1993 tijdens een jam-sessie werden ontdekt, de hele wereld over. Spelend op een contrabas, twee gitaren, sambaballen en claves, verleiden de jeugdige bejaarden hun publiek met passievolle muziek over de liefde. In Lagrimas Negras volgde filmmaakster Sonia Herman Dolz de oude troubadours gedurende drie weken in Havanna en Santiago en filmde de 'popsterren' tijdens een tournee door Europa en een voor de film georganiseerd concert.

Te zien: Vlissingen - 19 september PAGE 06


Na zijn pensioen bij de Argentijnse rechtbank besluit Benjamín Espósito (Darín), onderzoeksrechter, een boek te schrijven over een oude zaak die hem nooit heeft losgelaten. In 1974 wordt een jonge, pasgetrouwde vrouw verkracht en vermoord. Espósito moet de afschuwelijke misdaad onderzoeken. Al snel denkt hij te weten wie de dader is. Met het onderzoek, waarbij hij veel tegenwerking krijgt, brengt hij zichzelf, zijn alcoholistische collega Pablo Sandoval en zijn nieuwe baas Irene Menéndez Hastings, op wie hij heimelijk verliefd is, in gevaar. El secreto de sus ojos won een Oscar voor Beste Buitenlandse Film 2010.

Te zien: Vlissingen - 19 september La voz dormida vindt plaats in een vrouwengevangenis in het Madrid van 1940. Generaal Franco heeft met zijn leger net een succesvolle staatsgreep gepleegd. Franco is echter nog niet klaar met het land: de vijand moet uitgeroeid worden om een volledig gevoel van overwinning te verkrijgen. Elke man en vrouw die meewerkte of verdacht wordt van meewerking aan de oppositie wordt opgespoord en zonder pardon vermoord. Onderdrukking is een gemeengoed geworden in de Spaanse straten, waardoor het land langzaam maar zeker verandert in een gevangenis. De vrouwengevangenis in Ventas zit vol met gevangenen die hier in verschillende mate mee te maken hebben: vrouwen die vochten voor vrijheid zuchten nu onder repressie, mishandeling en de dood. Dit verhaal gaat over de gemeenschappelijke verhalen van deze vrouwen.

Te zien: Vlissingen - 17 & 23 september Terneuzen: 22 september

www.filmbythesea.nl PAGE 07


Ricardo Alvarez & Cubanísimo

Afro-Cubaanse Marketing Pianist / producent Ricardo Alvarez heeft een interessante mix van talenten en invloeden bijeengebracht in de huidige line-up van Cubanisimo. Een mix die tot grote hoogte is gestegen met de release van het nieuwe album Marketing. Het is geen toeval dat deze moderne “fusion sound” opduikt in Hamburg. Deze Duitse havenstad is immers een bekende culturele smeltkroes. Het huidige concept van de band is een combinatie van de populaire Afro-Cubaanse stijl, vernieuwende teksten (over voetbal, sociale netwerken en global marketing), zware rockgitaarlijnen, en ritmepatronen geïnspireerd op timba, songo, son en rumba.

PAGE 08


Het begin Toen Cubanisimo in 1998 werd opgericht, bestond het repertoire uit Cubaanse dansmuziek in jaren 50-stijl. En toen de Buena Vista Social Club furore maakte, was Cubanisimo met zijn exclusieve repertoire, fraaie arrangementen en uitstekende muzikanten de enige band in zijn soort in Europa. Het eerste album Clásicos al estilo de los 50s deed het daardoor prima. De band stond op tal van festivals en evenementen op het podium en maakte naam met hun Afro-Cubaanse muziek “made in Europe”. Met het nieuwe album Marketing laat de band zich echter ook van een heel andere kant zien.

Achtergrond Ricardo Alvarez heeft naast zijn muziekopleiding ook nog een graad in computerwetenschappen en wiskunde op zak. Hij was studiegenoot van Issac Delgado en Giraldo Piloto, die ook te horen is op het album Marketing. Na zijn studie startte de muzikale loopbaan van Ricardo in Cuba. Hij werkte mee aan verschillende projecten op het gebied van funk, jazz en nueva trova, met onder meer Arkanar, Manuel Valera, Vicente Feliú en Pulsos. Na zijn aankomst in Duitsland werkte hij als producer samen met sterren als Nena, Lou Bega en Scatman John. Daarnaast stond hij aan de wieg van bands als Cuarteto Chanchullo (Afro-Cubaanse jazz) en Extravaganza (elektrojazz), met gastartiest Chucho Valdés (Irakere). Beide bands hebben zowel in Cuba als Europa albums uitgebracht.

Tropentheater Amsterdam| Zaterdag 15 september 2012 | 20.30 uur www.tropentheater.nl PAGE 09


Verslag van de laatste La grande R’n Bachataboot van dit jaar door Sylvia Salseras We hebben er weken naar uitgekeken, zeker na de laatste boottocht met Steve the Orga. Vanavond is het zover. Het is nog lekker rustig. Even wat mensen begroeten, een bakje koffie doen en schoentjes aan. Dat kan maar gedaan zijn, hè? De bakjes snoepjes staan er ook weer. Lief gebaar. Het hoeft niet, maar het is er wel. Het zijn van die kleine dingen, waarmee Steve the Orga zijn stempel op zijn feesten drukt. Altijd sfeervol, vertrouwd en plezier gegarandeerd! Het is nooit saai! Het wordt drukker; dj Shing is al begonnen met draaien. Sandra Maugeri van Salsa Volcanica start de workshop Bachata Fusion. Een pittige sessie, maar ze neemt haar tijd om de lesstof door te nemen met de deelnemers. Met resultaat! Ze hebben het al gauw onder de knie! Na de workshop neemt dj Shing het weer over. De dansvloer raakt aardig vol en het wordt steeds gezelliger. Zelfs Steve the Orga gaat even op de dj-toer. Hij doet het goed, maar persoonlijk hoop ik niet dat hij de smaak echt te pakken krijgt en stopt met organiseren. Want deze boottochtjes willen we toch echt niet missen! Ondertussen is het eten gearriveerd: fruit, drankjes… Ook voor de massages is alles klaargezet. Wie daar behoefte aan heeft, is bij Caroline Tjong Ayong letterlijk in goede handen. Als we gaan varen, is het droog. Lekker af en toe het dek op om uit te waaien. Het is verleidelijk om aan dek te blijven, maar binnen is het veel te gezellig. Ik maak een paar dansjes en geniet verder van de mensen om me heen, die duidelijk plezier hebben. Sommige mensen komen niet eens de dansvloer af! Dj Tinta zorgt voor heerlijke deuntjes en ook dj Mania heeft het duidelijk naar zijn zin. Zijn enthousiasme werkt ontzettend aanstekelijk. De avond vliegt voorbij, en zelfs met het einde in aantocht staat de dansvloer nog lekker vol. Maar er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Een toepasselijke regenbui huilt met ons mee bij het afscheid van de laatste Steve-theOrga-boot van dit jaar. Dag, lieve Steve. Tot volgend jaar op de boot! We kijken er alvast naar uit... Sylvia Salseras

WWW.LATIN-EMAGAZINE.COM

PAGE 10


PAGE 11


Cigala y Tango

Je zou er niet meteen aan denken: een combinatie van flamenco en tango. Maar Diego “El Cigala” houdt er niet van om binnen de lijntjes te blijven. Hij werd geboren in Madrid, vlakbij de vlooienmarkt “El Rastro” en groeide op met muziek. Zijn vader verdiende zijn brood in de populaire flamenco-clubs “tablaos” en ook zijn moeder wist mensen te raken met haar flamencozang. Diego had zijn talent dus niet van een vreemde. Hij was pas twaalf toen hij zijn eerste flamenco-talentenjacht won., en vanaf toen was de toon gezet. Hij begeleidde bekende flamencodansers met zijn zang, en werkte regelmatig mee aan de studio-opnames van grote namen als Camarón, Tomatito, Gerardo Núñez en Vicente Amigo. In 1997 bracht hij zijn eerste soloalbum uit en daarna ging het snel: meer albums volgden, en Diego maakte zijn eerste uitstapje. Aan zijn album Corren tiempos de alegría werkten twee jazzmuzikanten mee, die hun stempel op zijn carrière zouden achterlaten: Bebo Valdés en Jerry González. Het album werd genomineerd voor de titel van “Beste flamencoalbum” bij de Latin Grammy´s.

PAGE 12

De Sinatra van de flamenco Het klikte tussen Bebo Valdés en Cigala, maar helaas had er geen enkel platenlabel belangstelling om een album te maken met dit bijzondere duo. Gelukkig was filmregisseur Fernando Trueba, die de twee bij elkaar had gebracht, niet voor één gat te vangen. Gedrieën gingen ze aan de slag en stelden een prachtige theatervoorstelling samen. Eind 2002 presenteerden Cigala en Valdés hun voorstelling Lágrimas Negras in het Gusman Theatre in Miami. De recensies waren jubelend. De pianist werd beschreven als "een levende klassieker van de Cubaanse muziek" en de flamencozanger als de "Sinatra van de flamenco". Het spontane project kreeg vleugels. Er kwam alsnog een platenlabel over de brug en het resulterende album zweefde twee jaar lang in de bovenste regionen van de hitlijsten. Het regende nominaties en onderscheidingen, zodat beide mannen alsnog erkenning kregen voor hun werk.


Ode aan Picasso In 2005 besloot Diego terug te keren naar de pure flamenco met een eerbetoon aan de grote schilder Pablo Ruiz Picasso. Het resultaat was het album Picasso en mis ojos, dat hem een Latin Grammy opleverde voor het “Beste flamencoalbum”. Ook de videoclip van Fernando Trueba voor het album Lágrimas Negras werd bekroond met een Latin Grammy voor de “Beste videoclip”. Terug naar Cuba… De ervaring met Bebo Valdés had Diego’s liefde voor de Cubaanse muziek aangewakkerd. Het smaakte naar meer. Hij dook de studio weer in met topmuzikanten uit Cuba en Spanje om een nieuw album op te nemen met bolero’s, copla’s en tango’s, onder de titel Dos Lágrimas. Maar daarmee was de ontdekkingsreis van Diego El Cigala nog lang niet ten einde. ...en door naar Argentinië In april 2010 reisde Diego naar Argentinië voor zijn volgende project: “Cigala&Tango”. Een voorstelling met een op de Argentijnse tango gebaseerd repertoire. Van het optreden in het Teatro Gran Rex in Buenos Aires zouden live opnames worden gemaakt. Gedurende de twee weken vóór de opnames deelden Diego en de overige muzikanten lief en leed. Zij verbleven samen in één huis, dat ook als repetitieruimte fungeerde. Als warming-up deden ze een minitournee langs Córdoba, La Plata en Montevideo, met als afsluiting het concert in Buenos Aires. Een bijzonder project met bekende namen: bandeonist Néstor Marconim, gitarist Juanjo Domínguez, violist Pablo Agrí, cellist Diego Sánchez en, voor een speciale toets, rocker Andrés Calamaro. Deze bijzonder succesvolle combinatie heeft al ruim 150.000 toeschouwers getrokken. De live-registratie kreegt zelfs een Latin Grammy voor het beste tango-album! Er volgden meerdere gouden albums in Argentinië en Colombia en de lijst groeit nog steeds. De tournee startte in 2010 en loopt nog steeds. Tango- en flamencoliefhebbers doen er dus goed aan om het tourschema in de gaten te houden.

Meer informatie over Diego El Cigala vind je op www.elcigala.com en voor een voorproefje van de voorstelling Cigala y Tango kun je hier terecht:

CD Diego El Cigala - Cigala & Tango Bloedstollend mooi tangoalbum van flamencozanger Diego El Cigala, live opgenomen in Teatro Gran Rex in Buenos Aires. Geniale mix van flamenco met tango door de beste flamencozanger van het moment. Speciale uitvoering met boekje van 70 pagina's. 1. Garganta con arena 2. Las Cuarenta 3. El día que me quieras 4. Soledad 5. Los hermanos 6. Nostalgias 7. Tomo y obligo 8. Sus ojos se cerraron 9. Yucali 10. En esta tarde gris 11. Alfonsina y el mar

Verkrijgbaar bij: www.mostwanted-online.nl PAGE 13


14e Haarlem Salsa Festival - 19 t/m 21 oktober 2012 Volop plezier en entertainment voor salsadansers Holland Salsa Congress - Haarlem Salsa Festival In 2012 is het Haarlem Salsa Congres wederom een 3 daags evenement vol plezier en entertainment, waar salsadansers vanuit de hele wereld elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen leren, dansen en inspiratie opdoen. Het congres heeft 33 workshops op 4 verschillende niveaus en spetterende salsaparty's met shows. Wederom met wereldberoemde dansleraren, o.a uit de Verenigde Staten, Canada, Spanje, ItaliĂŤ, Frankrijk, Engeland en natuurlijk uit Nederland. Zij gaan de deelnemers aan dit eerste en oudste Salsafestival van Europa verrassen met hun laatste nieuwe salsamoves.

19 oktober: Openingsparty Holland Salsa Congress De feestelijke opening van dit Salsa event vindt plaats in de Societeit Vereeniging, op de Zijlweg 1 in het centrum van Haarlem. We feesten dan door tot 03.00 uur ! DJ's Sizzla (UK) en Andres "el Jefe" staan deze nacht achter de draaitafels.

Locations Perron 3a, Stationsplein 11J, Haarlem | www.perron3a.nl Philharmonie, Lange Begijnestraat 11, 2011 HH Haarlem www.theater-haarlem.nl

De leraren: African Jet (It), Leon Rose (UK), Orville Small (Can), Farid & Adil (Fr), Vassili (USA), Moe Flex (UK), Shelly Cook(UK), Gil Prado Mendez (Mexico), Manuel Mascarell (Spain), Sabrina Bravi (It), Brain & Mechteld (NL), Paul "Gallito" Baarn (NL) en MamboMike (NL)

20 & 21 oktober: De workshops De workshops worden gehouden in de Philharmonie. Dit prachtige theater is gelegen in het centrum van de stad Haarlem, direct naast de middeleeuwse kerk, de St. Bavo. Alle workshops worden in het Engels gegeven. Daarnaast is dit festival een non-smoking event. Naast deze workshoplocatie liggen diverse goede hotels en het restaurant Koetjes & Kalfjes, sponsor van het Haarlem Salsa Festival.

Zo 21 oktober: Farewell party op Perron 3a, Station haarlem * Farewell party: 21.00 tot 01.00 uur in Wachtkamer 2e klasse * DJ Sizzla & Andres, * Jack & Jill contest, * Surprise act, * Shows Afterparty bij ClubStalker, Kromme Elleboogsteeg 20, Haarlem van 01.00 tot 05.00 uur Wij verheugen ons erop om jullie weer te mogen begroeten op het Haarlem Salsa Festival en kijken uit naar weer een fantastisch weekend met een goede sfeer in een heel bijzondere entourage. Tot bij het Haarlem Salsafestival van 19 tot en met 21 oktober 2012.

PAGE 14


PAGE 15


Ralph Irizarry & Los Viejos De La Salsa - Viejos Pero Sabrosos Ralph Irizarry was oprichter van de band Seis Del Solar (jawel, die van Rubén Blades) en heeft jarenlang bij Ray Baretto gedrumd. Op dit nieuwe album Viejos Pero Sabrosos (oud maar lekker) heeft hij een klein legioen veteranenmuzikanten bijeengebracht. Deze mannen hebben 40 tot 50 jaar ervaring per persoon en die zetten ze volledig in op dit pittige salsa-album met maar liefst 9 nieuwe composities. Met Viejos Pero Sabrosos laten ze zien dat salsamuzikanten niet aan tijd of leeftijd gebonden zijn. Net als goede wijn kunnen ze rijpen. Hun muziek wordt meer doorleefd en krijgt meer diepte. Dit album is een eerbetoon aan spelers uit het verleden (Reunión Celestial gaat over Fania All Stars) en een statement over de kracht van de oudere generatie (Como El Vino: zoals wijn). Dit is een band van spelers die zich niet meer hoeven te bewijzen, want dat hebben ze al in zoveel landen gedaan. In deze formatie, Los Viejos De La Salsa, klinken ze alsof ze gewoon voor hun plezier spelen. Enkele van de bandleden: Eddie Montalvo en José ‘Pepe’ Espinosa op conga’s, Edy Martínez, Ricky González en Mike Eckroth op piano, Reynaldo Jorge op trombone, Rubén Rodríguez op bas, Nelson "Gazú" Jaime en Elias Lopes op trompet ... en nog vele andere leden van de salsa-elite. De leadzangers zijn niemand minder dan de Venezolaan Marcial Isturiz en de legendarische zanger-percussionist José Mangual Jr. uit New York. De achtergrondzang wordt verzorgd door Willie Ruiz, José ‘Pepito’ Gómez, Joseph ’Quique’ González, Eddie Rosado, en Héctor ‘Papote’ Jiménez. 1. La Cima del Ritmo 2. Fiestas de los Adultos 3. Los Viejios 4. Se Goza Con Mi Cha Cha Chá 5. Después de los 20 6. Reunión Celestial 7. Alma Llanera 8. Como el Vino 9. La Clave 10. Un Loco Con Una Moto 11. Pienso en ti 12. Al Tambor (2012) Verkrijgbaar bij: www.mostwanted-online.nl

PAGE 16


Amadou & Mariam | Met achteraf Mo Dj Dit Malinese duo, ook wel eens ‘het blinde koppel uit Mali’ genoemd, verbindt allerlei invloeden (rock, pop, elektro, etc.) en traditionele Afrikaanse invloeden als percussie en Afrikaanse blues. In 2004 ontdekte het grote publiek hun album Dimanche à Bamako en dat had vooral te maken met de bijstand die het duo kreeg van de populaire groep Manu Chao, zelf ook fan van het eerste uur. Sindsdien lag de weg naar internationaal succes open. Na hun laatste opvallende plaat Welcome to Mali is er nu het gloednieuwe album Folila dat zich laat opmerken door de creatieve bijdrage van artiesten als Santigold, Theophilus London, Tv On The Radio en Bertrand Cantat.

Vrijdag 14 september 2012 De Roma, Borgerhout (België) www.deroma.be

Aire Gitano De artiesten die samen Aire Gitano vormen zijn allen afkomstig uit de bekende zigeunerwijken van Jerez de la Frontera: Barrio San Miguel en Barrio Santiago. Beide barrios zijn een begrip voor elke flamencoliefhebber. Hier leven zigeunerfamilies die al eeuwenlang, generatie op generatie, schitterende artiesten voortbrengen en aldus een heel belangrijke rol spelen in de geschiedenis van de arte flamenco. Deze ‘ambachtelijke’ traditie is uniek in de muziekwereld. En het goede nieuws is dat deze bakermat van de flamenco talentvolle jongeren blijft produceren. Aire Gitano is het levende bewijs dat flamenco geen folklore is maar een actuele, levende kunstvorm. Het is een verademing en een geruststelling om te zien dat ook in deze moderne, flitsende tijden er jonge, getalenteerde artiesten zijn die de fakkel overnemen en een rijke traditie voortzetten. De formatie Aire Gitano heeft alles om een belangrijke vertegenwoordiger te worden van die bijzondere Jerezaanse flamencocultuur. Een optreden van Aire Gitano is flamenco op zijn best. Even opwindend als ontroerend, even enthousiast als diepgravend. Maar vooral wordt het een mooie avond.

Don. 11 oktober 2012 | De Roma, Borgerhout

PAGE 17


DVD Fania All Stars - Live In Puerto Rico, June 1994 Ook verkrijgbaar als CD+DVD package (25 euro) Ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van het Fania-label organiseerde oprichter Jerry Masucci enkele reünieconcerten in 1994, waarvan dat in Puerto Rico werd gefilmd voor videorelease. Nu in 2012 zien we eindelijk de officiële dvd-release op Fania-Codigo. Voor deze serie concerten, is Masucci erin geslaagd om de meeste belangrijke bandleden weer bijeen te brengen, inclusief de oorspronkelijke Fania Six ritmesectie (Johnny Pacheco, Ray Barretto, Bobby Valentín, Roberto Roena, Papo Lucca en Nicky Marrero), Larry Harlow (na ruim 10 jaar weer terug in de line-up), Yomo Toro, Pupi Legarreta en de zangers Celia Cruz, Cheo Feliciano, Pete El Conde Rodríguez, Ismael Miranda, Adalberto Santiago, Ismael Quintana en Santos Colón. Ook de oprichters Héctor Bomberito Zarzuela en Reynaldo Jorge waren van de partij op deze tour, aan het hoofd van een krachtige blazerssectie met de legendarische Juancito Torres en zijn beschermeling Ito Torres op trompet en oudgedienden Leopoldo Pineda en Lewis Kahn. De opening wordt verzorgd door lokale dj Nestor Galán. Hij stelt het orkest voor en krijgt later versterking van de officiële MC’s voor de tour: topdanser Aníbal Vázquez en de enige echte Izzy Sanabria, die ook de illustraties en fotomontages voor deze uitgave heeft verzorgd. Het vuurwerk barst los met een 10 minuten durende uitvoering van Ray Barretto’s megahit Quítate La Máscara met Adalberto als zanger. De grote conguero zelf zingt mee en zet enkele stevige solo’s neer. Vervolgens de medley Puerto Rico / Adoración van Eddie Palmieri, met een solo-intro van Yomo Toro op de cuatro en de krachtige stem van Quintana. Azuquita Mami sluit naadloos aan op het repertoire van Pacheco me alle ruimte voor de zang- en danskunst van El Conde en een heerlijk lang pianostuk van Papo Lucca. De stem van Ismael Miranda lijkt niet door de tijd te worden aangetast. Hij brengt zijn eigen nummer Borinquen Tiene Montuno en doet dat dit keer met zijn vroegere baas Harlow op de piano en Pupi op viool. Cheo Feliciano brengt samen met Palmieri een oud nummer uit zijn repertoire van eind jaren 60: Busca Lo Tuyo. Tot slot betreedt Hare Majesteit zelf het podium: Celia Cruz brengt het speciaal voor de gelegenheid geschreven Bombelé. Bij dit nummer komt eindelijk ook de dwarsfluit van Pacheco in het spotlicht te staan. Maar het eind van de avond was nog lang niet in zicht. De climax moest nog komen: een weergaloos pianohoogstandje van de drie heren Palmieri, Lucca en Harlow. Voortbordurend op individuele pianosolo’s (Palmieri brengt hier een ruwe versie van wat later zijn latinjazznummer Doña Teresa zou worden) ontstaat er een geïmproviseerde guajira, waarna de band inspringt met een anthologische versie van Vámonos Pa’l Monte, waarbij ook Quintana weer te horen is, en alle drie de pianisten elkaar afwisselen. Hier krijgt Marrero eindelijk de kans om eens helemaal los te gaan. Maar vooral de sluiting is een gedenkwaardig hoogtepunt. Alle sterren verzamelen zich nogmaals op het podium voor een oprecht eerbetoon aan voormalig bandlid Héctor Lavoe, ter nagedachtenis van zijn overlijden, een jaar geleden. Beleef het allemaal nog eens en geniet ervan! Verkrijgbaar bij: www.mostwanted-online.nl

Salsa Ambiente | Eden Roc | Aalst (BE) Deze locatie is de beste Salsa locatie uit Aalst in de Denderstreek. Met Salsadansers uit héél België o.a. uit Brugge, Antwerpen, Brussel, Gent, Ronse en zelfs uit Namen en Charleroi. Inkom is steeds gratis.

Meer info.. PAGE 18


50 jaar El Gran Combo de Puerto Rico! Dat moet gevierd worden: met een jubileumconcert in Den Haag. Niet alle salsadansers zullen het beseffen, maar deze legendarische band is verantwoordelijk voor veel van de nummers waar ze zo graag op dansen. En dat kan haast niet anders. Ze timmeren al 50 jaar aan de weg, met louter topmuzikanten en -zangers.

Het begon in 1962, toen een aantal muzikanten onder leiding van Rafael Ithier deserteerden uit het Combo van Rafael Cortijo. Rogelio "Kito" Vélez, Eddie Pérez, Héctor Santos, Martin Quiñones (conga), Roberto Roena (bongo en danser) en Miguel Cruz gingen met Rafael mee. Zijinstromers Andy Montañez, Pellín Rodríguez , Milton Correa en Victor Pérez voegden zich bij het gezelschap en zo ontstond het toen 11-koppige “El Gran Combo”. Ze maakten naam als dé salsaband bij uitstek, en produceerden de ene hit na de andere. Na de toevoeging van een trombonist (in de jaren 60) en een derde zanger (in de jaren 70) had het Combo zijn definitieve samenstelling te pakken. Ook nu nog staat er een 13 man sterk orkest op het podium. Vijftig jaar is een lange periode, waarin enkele wisselingen in samenstelling vrijwel onvermijdelijk zijn. Zo vertrok Roberto Roena in 1969 om zijn eigen, zeer succesvolle band op te zetten en in 1977 vertrok ook Andy Montañez. Hij ging naar de Venezolaanse band Dimensión Latina. Het Gran Combo van nu is een gelouterd en gelauwerd orkest.

Het heeft verschillende stromingen zien komen en gaan, zoals de boogaloo, de Fania All Stars hype in de jaren 70, de opkomst van de salsa romantica in de jaren 80 en die van de merengue, bachata en reggaeton in de afgelopen decennia. Ze hebben het allemaal meegemaakt en zijn er nog lang niet klaar mee. Ze swingen nog steeds even hard als 49 jaar geleden en doen recht aan hun eretitel van “Universidad de la salsa”. En we boffen: de Universiteit van de Salsa opent op 21 oktober haar deuren voor een eenmalig ‘seminar’ in Den Haag! Dus zoek je schoolspullen (dansschoenen) bij elkaar en zorg dat je uitgerust naar de les komt, want het zal een pittige sessie worden!

50-jarig jubileumconcert El Gran Combo de Puerto Rico Zondag 21 oktober 2012 Entree: € 40,- vvk en € 50,- deur Info en voorverkoop: www.ticketscript.nl PAGE 19


Foto: Bart Notermans

In de LIMBURG zaal van Theater Heerlen presenteert Parkstad Limburg Theaters i.s.m. de Stichting Wereldmuziek in Limburg een flink aantal concerten. Vrijdag 28 september 2012: MORY KANTÉ (Guinea) Mory Kanté is een van de bekendste zangers en kora-spelers van West-Afrika. Hij is grootgebracht in een griot-familie, samen met zijn 37 broers en zussen. Via Mali, vertrekt hij op 34-jarige leeftijd naar Parijs. Hier neemt hij zijn grote hit ‘Yéké Yéké’ op. Donderdag 22 oktober 2012: GHALIA BENALI (Tunesië) ‘Romeo & Leila’ is het verhaal van een onmogelijke liefde. De Tunesische zangeres Ghalia Benali bezingt tijdens dit ontroerende theaterconcert met haar warme, expressieve stem de liefdesgeschiedenis tussen een Oriëntaalse vrouw en haar westerse geliefde. Muzikaal verweeft zij Arabische klanken, traditionele westerse muziek en jazz. Zaterdag 24 november 2012: SHANTEL & THE BUCOVINA CLUB ORKESTAR (Duitsland) Balkan Beats, gipsybreaks en andere dansbare Zuidoost-Europese klanken hebben de laatste jaren de dansvloer in hoog tempo in bezit genomen. Hoofdverdachte is dj Shantel, die met zijn Bucovina Club Orkestar de hipste clubs en festivals plat speelt. Dit najaar verschijnt een nieuw feestalbum en komt de godfather van de Balkan club music naar de LIMBURGzaal.

Voor meer informatie: Tel: 045-571 6607 | www.limburgzaal.nl PAGE 20


PAGE 21


Beleef de opzwepende dans en muziek van Cuba Al sinds 2003 organiseert Cuban Rhythm op maat gemaakte individuele dans- en muzieklessen in Santiago de Cuba, waarbij je de Cubaanse cultuur volop ervaart. Volgend jaar vieren we het 10-jarig jubileum met een bijzondere dans- en muziekreis. Waar kun je beter salsa leren of aan je danstechniek werken dan op Cuba? Verruil de Hollandse winter voor het tropische Cuba en ga van 4 tot 17 januari 2013 mee met onze groepsreis!

Kenner van Cuba Bij organisator Desiree Moonen van Cuban Rhythm staat voorop dat je Cuba beleeft met en tussen de Cubanen. Zo organiseert ze met een vaste groep mensen in Santiago de Cuba alles zorgvuldig vooraf. De danslessen variĂŤrend van salsa tot rueda, son, reggaeton, rumba en Afro-Cubaans worden gegeven door lokale professionals. Het verblijf in gastvrije casa particulares (bed&breakfast) dompelt je onder in de Cubaanse cultuur. Onze vaste gids kent de goede plekken voor het uitgaan en vertelt waar je heerlijk kunt eten. Cuba heeft meer te bieden dan alleen salsa & tropicana shows! Geniet van levensliederen in buurtverenigingen, ontdek het vurige Zuid-Amerikaanse temperament in flamencoshows en natuurlijk niet te vergeten de Afrikaanse invloeden in de Orisha & Rumba shows. Cuban Rhythm reist mee en regelt onderweg alles. Het enige wat je zelf moet doen, is je laten leiden door je zintuigen en volop genieten van een zorgeloze vakantie.

PAGE 22


DVD Fania All Stars - Our Latin Thing (Ook verkrijgbaar als cd+dvd-pakket voor 25 euro) Deze film geeft een vrij goed overzicht van het begin van de wereldwijde salsa-explosie. In de jaren 70 traden er in de Cheetah Club regelmatig artiesten op die later zouden uitgroeien tot ware salsalegendes. Deze dvd geeft een indruk van deze live optredens waarin vrijwel alles mogelijk was. Wanneer je deze dvd bij gedempt licht bekijkt, waan je jezelf in een volle, rokerige ruimte met brede revers, platformzolen en dynamische optredens. Gastoptredens van Bobby Cruz, Jose Feliciano en Ricardo Ray. MC’s : Symphony Sid en Dizzy Izzy Sanabria. Hoogtepunt is de uitvoering van het nummer Quitate Tu, waarin alle zangers elkaar de loef proberen af te steken. Dit nummer zou moeten worden opgenomen in de Salsa Hall of Fame, evenals Cheo Feliciano’s versie van Anacaona, die minstens een bronzen standbeeld verdient. De route We starten in Santiago de Cuba, waar de we vijf nachten verblijven in casas particulares, gerund door de lokale bevolking. We verkennen de roots van de salsa en krijgen vier ochtenden salsales met een eigen Cubaanse danspartner. We vervolgen onze reis dwars door het platteland naar Camaguey, de thuisstad van het tweede nationale ballet en Casa de la trova. De live salsaband in deze populaire danstempel biedt volop de gelegenheid om onze salsapassen te oefenen. We overnachten in het in koloniale stijl opgetrokken Gran Hotel Camaguey. De volgende ochtend zetten we onze reis voort naar het pittoreske Trinidad dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat vanwege het adembenemende historische centrum. We verblijven twee nachten in hotel Las Cuevas met het bruisende centrum en stranden op loopafstand. Hier kunnen we tot in de late uurtjes dansen bij de trappen van de Casa de la Musica. Vanuit deze locatie behoort een tocht naar de suikerrietvelden, waar het basisingrediënt van de wereldberoemde Cubaanse rum groeit, ook tot de mogelijkheden. De laatste 4 dagen brengen we door in muziekhoofdstad Havana. Vanuit het Habana Riviera hotel wanen we ons in de glamoureuze jaren vijftig en swingen we op de klanken van alle beroemde Cubaanse bands die hier spelen. Spaanse invloeden mengen zich met Cubaanse passie. Treed in de voetsporen van Ernest Hemingway en drink een Mojito of Daiquiri in Havana Vieja. Of dwaal door het historische centrum en geniet van de relaxte sfeer. Dit is slechts een greep van alles wat te zien, te doen en vooral te beleven is!

1. Introductie - (Cocinando) 2. Repetities en interview 3. Quitate Tu – Alle zangers 4. The Producer 5. Anacaona - Zang: Cheo Feliciano 6. Cockfight & Interview 7. Ponte Duro 8. Block Party 10. Abran Paso (Part II) 11. Block Party II 12. Lamento De Un Guajiro - Zang: Ismael Miranda 13. Descarga Fania - Zang: Adalberto Santiago 14. Arrest 15. Bembe 16. Ahora Vengo Yo - Zang: Bobby Cruz 17. Estrellas De Fania – Alle zangers 18. Closing Of Movie "Introduction Theme” (1971-2011) Verkrijgbaar bij: www.mostwanted-online.nl

Wil je meer weten, kijk dan op

www.cubanrhythm.com

PAGE 23


Los Gigant3s Driemaal is scheepsrecht! Na de 3 Tenoren, 3 Baritons, 3JS, is er nu een latin supertrio actief. Chayanne, Marco Antonio Solís en Marc Anthony trekken al een maand lang volle zalen met hun Amerikaanse tournee onder de titel Gigant3s. Die titel is goed gekozen, want er staan echt 3 “giganten” op het podium. De zangers kunnen het prima met elkaar vinden en lijken er net zoveel plezier aan te beleven als hun publiek. Ze zingen solo, maar vormen ook af en toe een duo of trio en rijgen alles aaneen tot een 3 uur durend concert. De kritieken zijn meer dan lovend. We hopen dan ook dat deze Amerikaanse tour een Europees vervolg krijgt. Voor wie nieuwsgierig is geworden, hebben we een voorproefje:

DVD Eddie Palmieri - 50th Year Anniversary DVD Explosieve dvd van het huidige (2012) Eddie Palmieri Salsa Orchestra, gefilmd tijdens een live concert uit 2006. Acht lange salsa dura tracks (van rond de 10 min.), afgewisseld met interviewfragmenten. Totale speelduur: 90 minuten. De dvd bevat opnamen van een uniek live optreden in het Bushnell Auditorium in Hartford, Connecticut, in 2006. Eddie Palmieri en zijn Salsa Orchestra brengen hun grootste hits op deze langverwachte dvd. Hierop ook een intiem gesprek met Eddie Palmieri. Met aangrijpende bespiegelingen vertelt hij over zijn leven, en over de creatieve inspiratie voor zijn nummers. De legendarische negenvoudig Grammy-winnaar is een baanbrekend componist en arrangeur. Hij heeft een eigen muziekstijl gecreëerd, met een onmiskenbaar inventieve benadering, die bij tijden zijn tijd vooruit was. Hij heeft dan ook constant getrokken aan de grenzen van zowel de salsa als de latin jazz. Hij wordt bijgestaan door zijn fantatische band, die voornamelijk bestaat uit oudgedienden (onder meer Brian Lynch, Conrad Herwig, Hermán Olivera, José Clausell, Richie Viruet) en enkele nieuwkomers (Luques Curtis, Philip Dizack). Samen vormen zij een hechte, solide eenheid met een indrukwekkend geluid. Ze doen klassieke nummers uit het repertoire van Palmieri aan (Muñeca, Vamonos Pa’l Monte, Azucar Pa’Ti), in hun reis door verschillende historische optredens. Zo worden de fans van latin jazz getrakteerd op een fantastische uitvoering van het nummer Vanilla Extract. Daarnaast bevat deze dvd een interessant gesprek tussen Eddie Palmieri en Felipe Luciano (een bekende journalist uit New York). Palmieri praat over zijn leven, zijn muziek, zijn successen en uitdagingen als artiest; een artiest die zich altijd volledig heeft gegeven aan zijn enorme legioen van aanhangers.

Verkrijgbaar bij: www.mostwanted-online.nl PAGE 24


Nancy Vieira Nieuwe ster van de Kaapverdiaanse morna Vanuit de lucht ziet Kaapverdië er dor uit, maar muziekliefhebbers weten wel beter: de kleine eilandengroep heeft een rijke muziekcultuur en bracht vele talentvolle zangers en zangeressen voort. Nancy Vieira is er een van. Ze werd geboren in 1975, het jaar dat Kaapverdië zijn onafhankelijkheid won. Op haar veertiende verhuisde ze naar Portugal en juist daar ontdekte ze haar muzikale wortels. Kaapverdische muziek drijft namelijk op de ‘sodade’, het gevoel van heimwee naar de eilanden. De morna is bij uitstek de liedvorm die deze emoties vertolkt. Het is een van de vele stijlen die Nancy Vieira beheerst. Regelmatig duiken er ook Braziliaanse invloeden op in haar muziek. Het resultaat is even melancholiek als dansbaar; een bewezen medicijn voor iedereen die kampt met sodade.

Zaterdag 22 september 2012 Rasa, Utrecht | 20.30 Meer info

Foto: Joe Wuerful

PAGE 25


Ana Laíns Portugals best bewaarde fadogeheim

De Grande Noite de Fado is een prestigieuze prijs voor fadozangeressen. In 1999 won de toen twintigjarige Ana Laíns de prijs. Vanaf dat moment besloot ze zich volledig te richten op het vertolken van de fado. Ondanks dat ze al meer dan tien jaar musiceert, geldt de zangeres buiten Portugal toch nog als een goed bewaard geheim. De hoogste tijd dus om deze fadista beter te leren kennen. Met haar onberispelijke uiterlijk oogt ze als een volbloeddiva, maar het is vooral haar intense stem waarmee ze luisteraars weet te verleiden. Op haar laatste cd zette ze gedichten van onder meer Ruben Darío en Carlos Drummond de Andrade op muziek. Met een volledig akoestisch instrumentarium (gitaar, Portugese gitaar, bas en piano) kiezen Ana en haar vierkoppige band voor een authentieke vertolking van de fado.

Zat 6 okt 2012 Rasa, Utrecht | 20.30 | Meer info PAGE 26


Zé Luís + Siba Twee unieke zangers uit de Portugese diaspora

Zé Luis In RASA brengt Zé een programma met mazurkas, coladeiras en mornas. Het is vooral de laatstgenoemde tegenhanger van de Portugese fado waarin hij excelleert.

Siba Ook het stemgeluid van de Braziliaanse singer-songwriter Siba is van bijzonder kaliber. Siba’s timbre is zacht en rond, zonder rauwe randjes, maar desalniettemin immer karaktervol en zelfs verslavend. Zijn melodieën zijn innovatief en de poëtische teksten worden perfect gearticuleerd. Niet voor niets heeft Siba inmiddels een enorme staat van dienst als dichter en muzikaal vernieuwer.

Don 10 okt 2012 Rasa, Utrecht | 20.30 | Meer info

Zondag 14 oktober 2012 | 15.00 uur Anibal ‘El Mago’ Velasquez y su Conjunto Levende legende van de música tropical

Zondag 21 oktober 2012 | 15.00 uur Marco Flores Expressieve en elegante flamencodans

Vrijdag 26 oktober 2012 | 21.00 uur Mexican Institute of Sound Zwoele en heavy soundtrack van Mexico City Tropical-tronica? Denk vintage cumbia, jazz, mariachi, chachacha en danzón, maar dan in scratchende mix met electro(rock), lounge en hiphop. Mexican Institute of Sound (M.I.S.) presenteert de even heavy, hippe als zwoele soundtrack van urban jungle Mexico City. Inclusief subtiel commentaar op de Mexicaanse Zeitgeist.

PAGE 27


Europees debuut van legendarische Senegalese superband | Zat 13 okt 2012 | 20.00 uur In 1972 werd in Dakar in de gelijknamige nachtclub de groep Le Sahel opgericht. De kern bestond uit enkele van Senegals meest prominente muzikanten: organist en gitarist Cheikh Tidiane Tall, zanger Idrissa Diop (werkte later met Carlos Santana) en saxofonist Thierno Koite (later lid van Orchestra Baobab en Super Etoile de Dakar). De muziek van Le Sahel bleek onweerstaanbaar. Hun lome Afro-salsa met psychedelische 70s orgelklanken was toentertijd een unicum. Reeds na drie jaar ging de band uit elkaar, maar hun nalatenschap is desalniettemin gigantisch. Tot genoegen van velen zijn de kernleden van Le Sahel sinds 2011 weer bij elkaar. De groep maakt wederom furore in de nachtclubs van Dakar. Een Europese debuuttournee is het logische vervolg.

PAGE 28


Jerry Rivera Oud en nieuw Het is al een eeuwenoud fenomeen in de muziekwereld: nummers uit de oude doos in een nieuwe uitvoering. En wie zich ooit door Leo Blokhuis heeft laten meenemen op zoek naar de oorsprong van een bepaald nummer, weet dat dit procedé heel vaak kan worden toegepast. Dit is weer zo'n geval: het ‘nieuwe’ nummer Solo con un beso van Jerry Rivera is een remake van een romantische ballade van Ricardo Montaner. Een slimme zet, want het nummer doet het erg goed in de hitlijsten.

Beter dan het origineel? Oordeel zelf maar: Versie van Ricardo Montaner:

Versie van Jerry Rivera: PAGE 29


Kunstenaar Marcel Pinas wordt muzikaal onthaald Het is eindelijk zover! De komst van de Surinaamse kunstenaar Marcel Pinas naar Utrecht wordt op zaterdag 8 september 2012 om 14.00 uur feestelijk gevierd met een muzikaal evenement in de arena van Station Overvecht. Er zijn optredens van de Surinaamse zangeres Denise Jannah en Surinaamse Close Harmony van Jaden, aansluitend op het Seizoensconcert van het Utrechts Stadhuiskoor en de smooth moves, kicks en tricks van de showcrew van het Urban Dance Center. De naastgelegen koffiebar Coffeemania verkoopt speciaal gedurende Pinas’ verblijf in Utrecht een aantal Surinaamse lekkernijen. In de koffiebar kunnen bezoekers kijken naar een presentatie over Pinas en zijn werk. Tevens is er zijn kunstboek Artist, more than an artist te koop. Marcel Pinas kwam op 28 augustus op Schiphol aan en reisde direct door naar de Utrechtse wijk Overvecht. Hij is verkozen tot Young Global Leader, een benoeming voor opmerkelijke jonge leiders door het World Economic Forum in Genève. Als artist in residence woont en werkt hij in Overvecht tot en met 28 september. Via zijn werk wil Pinas het publiek kennis laten maken met het gedeelde slavernijverleden van Nederland en de Marron (naar het Surinaamse oerwoud gevluchte slaven).

Op de Einsteindreef bij het grote winkelcentrum in Overvecht is inmiddels een grote installatie met tekens uit het Afaka-schrift geplaatst. Op een aantal middelbare en basisscholen in de wijk bespreekt Pinas met de kinderen vanaf 5 t/m 26 september allerlei vormen van slavernij en gaat met hen op zoek naar hun eigen roots. Op woensdag 19 september kunnen kinderen uit Overvecht tijdens een gratis workshop samen met Pinas werken aan een groot schilderij in het Doe Mee Centrum Einstein aan de Einsteindreef.

PAGE 30


Op zondag 9 september wordt in Galerie SANAA aan het Jansdam om 15.00 uur de solo-expositie Maroon culture relocated van Pinas geopend. Daar heeft hij een week gewerkt aan een installatie van totems en flessen. Er hangen ook diverse schilderijen die nog nooit in Nederland te zien zijn geweest. Pinas geeft in zijn werk de bedreigde cultuur van zijn geboortestreek Marowijne een tweede leven. Geïnspireerd op zijn roots blikt hij tegelijkertijd tot ver over de grenzen. Op 13 september houdt Pinas om 20.00 uur een artist talk in kunsthuis Das Spectrum aan de Montalbaendreef 2 in Overvecht en op 22 september toont hij zijn Boipili-sierradenlijn op het evenement It’s all about hair van onze samenwerkingspartner Tori Oso Utrecht.

Kijk voor meer informatie op www.kosmopolisutrecht.nl

Wil je meer weten of zoek je de laatste artikelen die over Marcel Pinas zijn geschreven, kijk dan op de onderstaande blogs: De Boipiti sieraden van Marcel Pinas | 03-09-12 Kibri a Kulturu – Behoud de cultuur | 29-08-2012 Meer dan een kunstenaar | 27-08-2012

PAGE 31


PAGE 32


PAGE 33


Antilliaanse Feesten Hoogstraten 2012

Morgan Heritage De campinggasten hadden hun barbecue al achter de rug toen wij op vrijdagavond om iets over zevenen het festivalterrein opliepen. Lekker zonnetje, dus de vesten konden nog wel even de garderobe in. Even een verkenningsrondje, want de opstelling was nét een beetje anders dan het jaar ervoor. Gezellig dat het marktje nu op het terrein zelf stond.

Bella Mondo

Van daaruit konden we de aftrap van de dames van Bella Mondo zien. Die gingen we maar eens nader bekijken. Lekkere stemmen en heerlijke muziek om rustig aan in de stemming te komen. Op het hoofdpodium pakte Morgan Heritage uit met reggae. Een primeur voor de Antilliaanse Feesten? Ik kan me geen eerdere reggae-optredens herinneren, maar in ieder geval was dit meer dan goed te pruimen.

Tijd voor versterking van de inwendige mens. Weer bleek het eetplein een uitstekende ontmoetingsplek. Hapje eten, even bijpraten en daarna waaierde het gezelschap weer uiteen. De dansfanaten doken de spiegeltent in. De bachatafans gingen alvast richting mainstage om een plekje vooraan te bemachtigen bij Henry Santos, en wij waren nieuwsgierig naar de Mexicaanse cumbia van Celso Piña. En die was leuk! Lekker pittig, een beetje rocky, maar het cumbiaritme bleef stevig overeind. Erg aanstekelijk. We zijn tot en met de laatste noot blijven hangen. Het staartje van het optreden van Henry Santos konden we nog net meepikken, en dat was voor ons als niet-bachatafans ook wel genoeg. Celso Piña

Fotografie: Bart Henseler & Michèle Demeyer

PAGE 34


Antilliaanse Feesten Hoogstraten 2012

Henry Santos We slenterden weer richting Jokerpodium, waar Lodia H2O een heel blik dansers had opengetrokken. De combinatie van de opzwepende muziek en de podiumvullende rij dansers deed het goed bij het publiek in de volgestroomde jokertent. Zo kwamen we de tijd wel door totdat op het hoofdpodium Carimi van start ging. Inmiddels al een oude bekende, maar graag geziene gast op het podium. Voor ons was het ook alweer vier jaar geleden dat we ze voor het laatst hadden zien spelen. Ze waren het nog niet verleerd. Toen zakte de werkdag ons in de benen. We besloten om Destra tot de zaterdag te bewaren en Havana d’Primera zou het helaas zonder ons moeten doen. Als je geen 20 meer bent, moet je je krachten verdelen en niet alles op 1 avond verbruiken… Havana D’Primera

Fotografie: Bart Henseler & Michèle Demeyer

Carimi

PAGE 35


Antilliaanse Feesten Hoogstraten 2012

Tony Dize Locomondo

De parkeerplaats was op zaterdag al een stuk voller (net als ieder jaar). Tony Dize mocht op het hoofdpodium de aftrap geven, en op het Jokerpodium bouwde La Fiesta & Kayente een gezellig Surinaams feestje. De stemming zat er al snel in. We kwamen dus al goed opgewarmd de Cahier Clubtent binnen. Xamanek was voor ons een onbekende band, dus we waren nieuwsgierig. Het klonk lekker en we bleven even hangen, en toen nog even, en dat volgende nummer wilden we ook nog even horen…

La Fiesta & Kayente

We zullen ze niet meer vergeten. Intussen was Diomedes Diaz al van start gegaan. Vanaf het hoofdpodium schalden de vallenatoklanken ons al tegemoet.

Diomedes Diaz

Oordoppen waren trouwens wel een must dit weekend. Gelukkig kon je bij de garderobe terecht, als je ze vergeten was. Tijd voor de ska/reggae van het Griekse buitenbeentje Locomondo. Op vrijdag hadden ze de clubtent al op stelten gezet, en dat kunstje herhaalden ze moeiteloos met de tent voor het Jokerpodium. Binnen de kortste keren was de hele vloer gevuld met enthousiast meeswingend volk. Feest! Tijd voor Luis Enrique, en als er dan zo’n topper op het hoofdpodium staat, zie je pas hoeveel mensen er eigenlijk rondlopen op dit festival. De zanger had er zin in en het groepje latino’s dat bij ons in de buurt stond, genoot met volle teugen. Bij elk nummer zag je de gezichten oplichten. Mooi om te zien!

Fotografie: Bart Henseler & Michèle Demeyer

PAGE 36


Antilliaanse Feesten Hoogstraten 2012

Locomondo Onze fotografen Bart en Michèle hebben zich uit de naad gewerkt om een mooie reportage te maken. Op onze website (fotoalbums) kun je alle foto’s nog eens rustig op je gemak bekijken. Tekstverslag: Caroline Bergwerf Foto’s: Bart Henseler en Michèle Demeyer.

www.latin-Emagazine.com En als je er dan toch bent, schrijf je dan meteen in op de nieuwsbrief!

Destra

Luis Enrique

Fotografie: Bart Henseler & Michèle Demeyer

PAGE 37


Antilliaanse Feesten Hoogstraten 2012

Fotografie: Bart Henseler

PAGE 38


Latin Life is een unieke radio- en internetshow in Nederland voor liefhebbers van de latin en Caribbean lifestyle. In deze show hoor je de lekkerste muziek, het laatste nieuws, uitgaanstips ĂŠn er worden veel vrijkaarten weggegeven voor feesten, congressen en concerten. De show wordt wekelijks live uitgezonden vanuit het hart van de Randstad met dankzij internet - een landelijke dekking. Latin Life is een non-profit initiatief en wordt gedreven door vrijwilligers. Ook in 2012 is Latin Life elke donderdag van 20.00 tot 22.00 uur te beluisteren via de website www.latinliferadio.nl

06 september Dutch Kizomba Festival 13 september JuliaZouk & Salsa App 20 september Salsa Es La Vida 27 september Ary Fortes

PAGE 39


Duquende & Chicuelo De Catalaanse zigeunerstem Cantaor Juan Rafael Cortés Santiago, alias Duquende, wordt wel vergeleken met de vermaarde Camarón de la Isla. Deze flamencolegende mocht hij als negenjarig knulletje al op zijn gitaar begeleiden. Duquende, een geboren Catalaan, heeft zijn zigeunerstem met zorg ontwikkeld en zich jarenlang tot de peñas (flamencoclubs) beperkt. Na zijn doorbraak trad hij op met een indrukwekkende stoet flamencoartiesten, onder wie Tomatito, Juan Carmona en Paco de Lucía. Sinds meer dan tien jaar maakt hij deel uit van het sextet van die laatste, maar ook als soloartiest is hij bekend bij de grote internationale podia. Zijn begeleider, gitarist Juan Gomez "Chicuelo", bewijst eveneens dat Catalonië vruchtbare grond is voor de flamenco. Bezetting: Duquende (zang), Chicuelo (gitaar) en Isaac Vargas (percussie).

Tropentheater Amsterdam Vrijdag 14 september 2012 | 20.30 uur www.tropentheater.nl

Roué Verveer: 'In Zeer Goede Staat' (Reprise) Goedlachse comedian slaat keihard toe Roué Verveer, altijd goedlachs en beschaafd - bij hem geen grof taalgebruik, want tja, je weet nooit of je moeder in de zaal zit - slaat keihard toe met pittige grappen. Volgens de Volkskrant (4 sterren!) is dat de kracht van Verveers vijfde voorstelling In Zeer Goede Staat, waarin hij moeiteloos schakelt tussen grappen over de strijd der seksen en een serieus onderwerp als de dood. Waarom natuurlijk óók kan worden gelachen. Ja, Roué Verveer verkeert in zeer goede staat. De zalen zitten vol, hij is geregeld op tv, hij werd genomineerd voor de Neerlands Hoop. Je zou er nerveus van worden…

Tropentheater Amsterdam Zaterdag 22 september 2012 | 20.30 uur www.tropentheater.nl PAGE 40


Gabriel Aguilera & Group | Creoolse barokmuziek uit de Andeslanden 'Erase una vez el charango' (er was eens een charango), luidt de titel van dit concert. Alsof het over een ver verleden gaat. Maar de charango is springlevend, net als de Creoolse barokmuziek die Gabriel Aguilera speelt! De Chileense multi-instrumentalist Aguilera heeft de kleine vijfkorige afstammeling van de Spaanse vihuela en de barokgitaar zelf gebouwd, met, zoals de traditie voorschrijft, een 'buik' van armadilloleer. Begeleid door een vijfkoppig ensemble, een mix van diverse Zuid-Amerikaanse en Europese instrumenten, speelt Aguilera een puur akoestisch programma met composities die in de achttiende eeuw zijn ontstaan uit de muziek die Spaanse JezuĂŻeten meebrachten, opgesierd met inheemse en Afrikaanse elementen. Deze barok uit de Andes is verrassend en puur, helder en ingetogen, met het typische tinkelende geluid van de charango.

Tropentheater Amsterdam| Zondag 30 september 2012 | 15.00 uur www.tropentheater.nl

Siba e a Fuloresta| Noite Pernambucana: een hete Braziliaanse nacht! Wie eenmaal gegrepen is door de opzwepende ciranda en maracatu van zanger Siba (SĂŠrgio Roberto Veloso de Oliveira) en zijn band Fuloresta, zal moeilijk in zijn stoel kunnen blijven zitten. Een beetje gevaarlijk is het dus wel, een rasentertainer als Siba 'in concert' te presenteren. Afro-Braziliaanse muziek is onverbrekelijk verbonden met dansfeesten die tot ver in de hete nacht duren. Siba voelt zich door tradities gevoed, maar gebruikt ze op zijn eigen manier, gecombineerd met elementen uit heden en verleden, met liedjes van de straat en 'serieuze' muziek. Met Fuloresta, bestaand uit vier koperblazers en drie percussionisten, wekt Siba de sfeer tot leven van de noordelijke deelstaat Pernambuco, waar het Braziliaanse carnaval nog in zijn authentieke vorm wordt gevierd. Na afloop: Brazilian Dance Party in de Marmeren Hal (gratis toegang voor Siba-bezoekers)

Tropentheater Amsterdam| Zaterdag 6 oktober 2012 | 20.30 uur www.tropentheater.nl PAGE 41


Do Re Mix Max met Ceumar, Olaf Keus & Simone Sou Braziliaans doe-concert voor de kleintjes; vanaf 6 jaar Braziliaans een moeilijke taal? Welnee. Tenminste niet als de Braziliaanse zangeres Ceumar je een handje helpt. Zij groeide op in het Zuidoosten van het enorme, Zuid-Amerikaanse land en kent allerlei stijlen op haar duimpje. Xotes, forrò en frevo bijvoorbeeld, leuke liedjes waar je hartstikke vrolijk van wordt! Van Olaf Keus kun je leren - maar alleen als je wilt natuurlijk - hoe je behalve uit trommels ook uit je eigen lichaam opwindende, Zuid-Amerikaanse ritmes kunt halen. Olaf is een Nederlander, maar hij weet ook hoe ze in Afrika drummen, en vooral de ritmes van Zuid-Amerika hebben zijn hart gestolen. Ceumar (haar naam is een combinatie van 'ceu' (hemel) en 'mar' (zee)) speelt ook gitaar en heeft al vijf cd's gemaakt.

Tropentheater Amsterdam| Zondag 7 oktober 2012 | 14.00 uur www.tropentheater.nl

PAGE 42


Ana Laíns | Goudeerlijke, intense fado Wie Ana Laíns hoort zingen, vraagt zich af hoe de zangeres uit het Portugese Tomar ooit heeft kunnen betwijfelen of fado wel haar muziek was. Pas toen zij in 1999 de Grande Noite do Fado won - geen slecht uitgangspunt! - concentreerde zij zich volledig op de nationale vocale stijl van Portugal. Ook over het uitbrengen van haar debuutalbum aarzelde zij lang, maar Sentidos (2006) werd een succes. Met haar warme, soepele stem zingt zij zowel dartele melodieën waarin soms flamenco-invloeden doorklinken, als langzame fadoballades. Alles klinkt even "goudeerlijk en intens", zoals Het Parool opmerkte over haar jongste cd Quatro Caminhos. Laíns, die wordt begeleid door vier musici, geldt als een van de grootste, jonge vertolkers van de fadomuziek.

Tropentheater Amsterdam| Zondag 7 oktober 2012 | 14.00 uur www.tropentheater.nl Septeto Nabori | Son uit Caribisch Cuba Santiago de Cuba wordt wel de meest Caribische van alle steden op het eiland genoemd. Wie de muziek hoort van Septeto Nabori is onmiddellijk bereid dat te geloven. Opgericht in 1993 door jonge studenten, is de band uitgegroeid tot ambassadeur van de son, moeder van alle Cubaanse muziek. Die wordt in eigen, originele arrangementen gespeeld, maar met respect voor de traditie van de oude soneros. Het repertoire bestaat naast son uit rumba's, guaracha's en conga's van de grote Cubaanse componisten én nieuwe werken van groepsleden. Regelmatig is Septeto Nabori te gast op grote Europese festivals en was in Nederland eerder te horen tijdens het Festival Dias Latinos. Daar bleek het publiek niet ongevoelig voor de prikkelende ritmes van de zevenkoppige formatie. Na afloop: Latin Dance Party met DJ Erik in de Marmeren Hal (gratis toegang voor bezoekers Septeto Nabori)

Tropentheater Amsterdam| Vrijdag 12 oktober 2012 | 20.30 uur www.tropentheater.nl PAGE 43


PAGE 44


Juanes Meer dan een “Camisa negra” De sympathieke Colombiaanse singer-songwriter is ook een belangrijke activist. Net als zijn collega’s Bono en Bruce Springsteen is hij er vast van overtuigd dat muziek in staat is om bepaalde zaken in de maatschappij te veranderen. Juanes maakt zich zorgen over de voortdurende strijd in zijn geboorteland Colombia en over de conflicthaarden elders in de wereld. Hij besteedt veel tijd aan allerlei protestactiviteiten en liefdadigheidsinitiatieven.

Mi Sangre Speciale vermelding verdient zijn eigen stichting "Mi Sangre". Deze stichting strijdt tegen het gebruik van antipersoneelsmijnen, zowel in Colombia als daarbuiten. Daarnaast biedt de stichting hulp en revalidatiemogelijkheden aan slachtoffers van landmijnen in heel Colombia. De kruistocht van Juanes voor deze slachtoffers bracht hem zelfs tot in de grote zaal van het Europees Parlement, waar hij als eerste artiest een concert verzorgde. Opbrengst: een donatie van 2,5 miljoen euro. En hij blijft maar doorgaan. Hij geeft benefietconcerten, doet aan fondsenwerving en treedt op als gastspreker, waar hij dat maar nuttig acht. Zo heeft hij ook geholpen met de fondsenwerving voor het Parque de la Paz in Medellín, met speciale speeltoestellen voor gehandicapten. Mooi van Juanes! Zo krijgen we nog meer waardering voor deze singer-songwriter, die momenteel bezig aan zijn “unplugged” tour. Houd zijn tourschema in de gaten, want in oktober staan ook Nederland en België op het programma.

Hoe zou het zijn met…? Oro Solido Het is alweer jaren geleden dat ze Hoogstraten aandeden tijdens de Antilliaanse Feesten in 2007. Velen zijn echter nog niet vergeten dat ze een stevig feestje bouwden op het podium. Ook Pitbull kon de verleiding toen niet weerstaan en kwam even meefeesten. Sindsdien hebben Raúl Acosta en zijn mannen bepaald niet stilgezeten. Oro Solido mag dan op weg zijn naar zijn twintigste verjaardag, de bandleden minderen nog lang geen vaart. Zowel in Zuid- als Noord-Amerika zijn ze nog steeds erg populair. De band is dan ook vrijwel permanent op tournee. Dat zal een van de redenen zijn waarom hun meest recente album (2011) een compilatie van hun top 40-hits is. Daarnaast is Raúl Acosta “el Presidente del Merengue” zelf bezig met een soloproject, dat ook de nodige tijd opslokt. De swingende merengueros zitten dus niet thuis op de bank duimen te draaien. Ze crossen het hele Amerikaanse continent over en als het aan hen ligt, is het feest nog lang niet afgelopen! Zij spelen door tot in de kleine uurtjes of, zoals ze zelf zeggen: “hasta las quince de la mañana”.

PAGE 45


tropicalidad.be is een weblog waar wereldmuziekliefhebbers hun kijk geven op concerten, festivals, cd's en alles wat er beweegt in de wereldmuziekscene. De naam "tropicalidad" [trɔ·pi·kαli·dα] is een samentrekking van "tropical" en "calidad". De uitdrukking wordt te pas en te onpas gebruikt op de amateuristische covers van piraat-cd's die met hopen Latijns-Amerika overspoelen. Iedereen heeft zo zijn eigen definitie van de term "wereldmuziek" en daar zijn wij geen uitzondering op: wij verdiepen ons het liefst in Afrikaanse, Latijns-Amerikaanse, Caraïbische en Balkan-genres.

Wereldculturencentrum Zuiderpershuis 1992 - 2012 De kogel is door de kerk, de strijd gestreden, na twintig jaar kleur gegeven te hebben aan het Antwerpse, en bij uitbreiding Belgische, cultuurbeeld moet het Wereldculturencentrum Zuiderpershuis de deuren sluiten. Al heeft de beslissing van het kabinet van minister Schauvliege om niet langer subsidies toe te kennen ongetwijfeld de doodsteek betekend, toch blijft ook de (oude) beleidsploeg van het Zuiderpershuis zelf niet buiten schot. Het wereldculturencentrum kon al sinds 1996 op een rijke subsidietoelage rekenen, maar laat desondanks toch een financiële put van ruim 350.000 euro achter. Lees verder...

Carlinhos Brown - Mixturada Brasileira

Muyayo Rif - P'Alante!

Waar is de tijd dat je op de vrijdagen van het Sfinks festival nog uitgebreid kon genieten van een Braziliaans menu? Het was daar dat ondergetekende kennismaakte met de sound van Carlinhos Brown, destijds nog een vernieuwer van de Braziliaanse muziek en uitvinder van de samba-reggae. Lees verder...

Geen idee hoe ze het blijven doen, maar het Kasba Music label blijft mestizo-albums afleveren als ware het hamburgers bij een niet nader genoemde fastfoodketen en deze P'Alante! van Muyayo Rif is dan ook nog eens zowat het meest aanstekelijke Kasba-schijfje dat dit jaar al op onze testbank belandde. De skapunk meets … Lees verder...

PAGE 46


Sfinks Mixed 2012 - Bonga schittert op zondag Het vertrouwde terrein van het Boechoutse Molenveld lag er op de laatste festival-dag nog piekfijn bij, al hebben we ons laten vertellen dat het qua onweer op vrijdag niet veel gescheeld heeft. Dat er subsidie-gewijs wĂŠl donkere wolken boven ons favoriet wereld-muziek-festival hangen wordt naar onze bescheiden mening door de media iets te veel in de verf gezet, wij hebben het liever over hoe heerlijk gedurfd en divers Sfinks Mixed desondanks blijft programmeren. Lees verder...

PAGE 47


Last minute! € 50.- korting op dansvakantie naar Lagos, Portugal (Mannen nog eens 15 % extra korting!)

Geniet van een hele week dansen, zon, zee, lekker eten en gezelligheid. Van 15 - 22 september 2012 is er een Salsa (60%) , Bachata, Kizomba dansvakantie in Lagos. Normale prijs € 495.- op basis van 2 persoonskamer. Nieuw Bachata / Kizomba midweek van 1-5 oktober 2012 Kom de zon pakken voordat je de Nederlandse winter ingaat. Voor info Rosita Solá 00351 916718513 of email; info@vialarosa.nl

www.vialarosa.nl PAGE 48


Antonio El Pipa: DE TABLAO

Flamencodanser Antonio El Pipa is bij ons waarschijnlijk nog het meest bekend door zijn deelname aan de documentaire Gypsy Caravan, over de Romacultuur in diverse continenten. Als rechtgeaarde Andalusische gitano staat deze choreograaf voor authentieke flamenco, zonder toegevingen aan de mode van het moment. Tablao betekent zoveel als ‘flamencotent’, om het even welke gelegenheid waar flamenco wordt gezongen en gedanst dus. Maandag 3 december wordt dat het Paleis voor Schone Kunsten!

Maandag 3 december 2012 | Paleis voor Schone Kunsten, Brussel www.bozar.be

PAGE 49


Tony Lara: Bachata Italian Style vol 5 Dit is vooral een styling-dvd en aangezien in de bachata de nadruk meer op stijl dan op choreografie ligt, is dat wel logisch. Bachata “moet” ook sexy zijn. En om er voor te zorgen dat je dit fundamentele principe niet vergeet, strooien Tony en Dani veelvuldig met de woorden “sexy” en “sensual” tijdens de les. Het is dan ook logisch dat de stylinginstructies op deze dvd zich richten op een sexy uitstraling op de dansvloer. En hopelijk voel je je dan ook net zo sexy als je eruit ziet. Het merendeel van de instructies komt van Dani en de dvd is voornamelijk gericht op de vrouwen. Ze laat een aantal variaties op de heupbeweging zien en een aantal langzame draaien, die gecreëerd zijn om je lichaam vloeiend en sensueel te laten bewegen. Tony is vooral actief in het tweede deel van de dvd. Hij laat een aantal dips en vier gangbare routines zien, die goed van pas kunnen komen als je even niets nieuws kunt verzinnen op de dansvloer. Het is een natuurlijk vervolg op de dvd-serie van Lara.

DVD verkrijgbaar via www.salsa-dvds.com | Recensie door Fabio (SalsaIsGood)

PAGE 50


Comida Latina Ontbijt Burrito

2 tl olie ½ rode ui (gesnipperd) 1 rode paprika (gesnipperd) 1 blik zwarte bonen, uitgelekt en afgespoeld ¼ tl chilivlokken zout en versgemalen zwarte peper 4 eieren en 4 eiwitten ongeveer 100 g geraspte kaas 4 (meergranen) tortilla’s zure room naar smaak salsa 1 grote tomaat, zaadjes er uit, en in blokjes gesneden 1 kleine avocado, in blokjes hete saus (type tabasco) naar smaak Verhit de olie in een grote anti-aanbakpan op halfhoog vuur. Bak de uien en paprika tot de uien zacht zijn en de paprika een beetje gebrand, ongeveer 8 minuten.

Voeg de zwarte bonen toe en de chilivlokken, verwarm door en door, ongeveer 3 minuten. Breng op smaak met peper en zout en leg op een bord. Kluts de eieren en eiwitten en roer er dan de kaas door. Doe een klein beetje olie in de pan en verwarm de pan opnieuw op een middelhoog vuur. Draai het vuur laag en doe het eimengsel in de pan, roer tot het gaar is, ongeveer 3 minuten. Doe een el zure room en salsa op elke (verwarmde) tortilla, dan ¼ van het bonen mengsel. ¼ van de eieren, wat tomaat en ¼ van de avocado. Sprenkel er tabasco naar smaak over, rol de burrito’s op en eet smakelijk!

Zuca de la Casa Meer recepten vind je op: www.latin-emagazine.com PAGE 51


Gerardo Rosales & Afro Cuban Jazz Quintet | Chano Pozo’s Music De Venezolaans-Nederlandse percussionist Gerardo Rosales speelde met beroemde latin-jazzartiesten als Paquito D’Rivera, Bebo Valdés en Oscar D’Leon. Als bandleider mengt hij Venezolaanse en Cubaanse ritmes met salsa en jazz en creëert hiermee een nieuw geluid. Met het Afro Cuban Jazz Quintet eert hij Chano Pozo (19151948), de legendarische percussionist en pionier van de latin jazz. Pozo speelde in de bigband van Dizzy Gillespie, met wie hij de hits Manteca en Tin Tin Deo componeerde.

Line-up: Eduardo Alfonso zang, Ben van der Dungen tenorsax, Thomas Böttcher piano, Randy Winterdal bas, Ulas Aksunger drums NA AFLOOP: DJ LOCOMBIA Vrijdag 7 september 2012 Bimhuis, Amsterdam www.bimhuis.nl

Latin Crossroads Speciale gast: Fang Weiling Latin Crossroads biedt podium aan een muzikaal kruisen van wegen, met als vertrekpunt de latin jazz. De Chinese Fang Weling is speciale gast in deze editie van de concertserie in het Bimhuiscafé. Als virtuoos van de ‘Chinese viool’ erhu reist ze over de hele wereld. In Nederland trad ze op met onder meer Ensemble Ziggurat en het Residentie Orkest. In Latin Crossroads ontmoet zij percussionist Jaime Rodriguez en topmusici uit de Latin jazz scene. Kassa/café geopend om 15:30. Het restaurant van het Bimhuis is tijdens en na afloop van Latin Crossroads geopend en serveert ensaladas en fajitas.

Zondag 23 september 2012 Bimhuis, Amsterdam www.bimhuis.nl PAGE 52


Curaçao door de ogen van Pierre Lauffer Een middagvullend programma van Uitgeverij In de Knipscheer. Met lezing, interview, voordracht, film en muziek rond de Curaçaose dichter Pierre Lauffer naar aanleiding van de te presenteren biografie ‘Het bewogen leven van een bevlogen dichter’ door Bernadette Heiligers. Pierre Lauffer (1920-1981) behoort tot de belangrijkste dichters van Curaçao. Hij is de man die de tijdgeest trotseerde om literatuur te scheppen in zijn geliefde Papiaments, de taal die toen, onder invloed van het koloniale denken, door velen als lelijk en onvolwaardig werd bestempeld.

Via zijn poëzie leert de lezer de samenleving kennen waarin hij opgroeide. En zijn in het Nederlands geschreven verhalen laten ook de Nederlandse lezer zien hoeveel moois zijn land te bieden had en heeft. M.m.v. o.a. biograaf Bernadette Heiligers, prof. dr. Wim Rutgers (verbonden als hoogleraar aan de UNA op Aruba en Curaçao), vertalers Lucille Berry-Haseth en Fred de Haas en beeldend kunstenaar Robin Akkerman Toegangskaarten gratis. Reserveren verplicht. Aanvang 15.00 uur. Zaal open 14.30 uur.

Podium Mozaïek | Bos en Lommerweg 191 | 1055 DT Amsterdam | 020-5800380 | www.podiummozaiek.nl

In memoriam: Chavela Vargas 17 april 1919 – 5 augustus 2012 María Isabel Anita Carmen de Jesús Vargas Lizano (Chavela Vargas) is geboren in Costa Rica, maar verhuisde op haar 17e in Mexico waar ze de rest van haar leven doorbracht. Ze werd vooral bekend om haar eigenzinnige vertolkingen van rancheras en haar rebelse gedrag. Ze kleedde zich als een man, ze dronk en rookte er flink op los en liep zelfs met een wapen op zak. Haar seksuele voorkeur was geen geheim, maar pas op 81-jarige leeftijd kwam ze er openlijk voor uit dat ze lesbisch was. Na een kleurrijk en bewogen leven is ze op 93-jarige leeftijd overleden in het ziekenhuis van Cuernavaca, México.

Meer informatie: wikipedia

PAGE 53


Pakumbia – No al secuestro Het is een triest fenomeen in Venezuela: de expreskidnapping. Het slachtoffer wordt ontvoerd, korte tijd vastgehouden en tegen betaling van losgeld weer vrijgelaten. Het losgeldbedrag is relatief laag, zodat de familie het geld relatief snel bij elkaar kan krijgen. Net als veel andere Venezolanen heeft Pakumbia het helemaal gehad met deze “secuestros”. Met hun nieuwste nummer Poquito a Poquito protesteren ze dan ook tegen deze praktijken. De bijbehorende videoclip is sinds kort te bekijken op:

PAGE 54


In 2004 nam ze -ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Athene- een duet op met Sting. A Thousand Years opende een aantal deuren en het sterkte haar in de overtuiging dat ze in de toekomst nog persoonlijker te werk moest gaan. In 2005 vertegenwoordigde ze Africa op Live 8 en droeg ze haar derde cd Transparente op aan haar Afrikaanse grootmoeder. Er volgde een succesvolle wereldtournee die zijn neerslag vond in de magistrale cd/dvd Concerto Em Lisboa. Wanneer ze in 2008 Terra uitbrengt, is het overduidelijk geworden dat Mariza het geluid van de traditionele Fado tegenwoordig met een wereldse mix van Flamenco, Jazz en pure Folk durft te kruiden. Ze wordt overal ter wereld gelauwerd voor haar gedurfde liederen vol passie en nostalgie. In 2010 combineert ze op Fado Tradicional opnieuw de roots van de Fado met haar eigen stijl en wordt ze in Frankrijk uitgeroepen tot “Chevalier de l’Ordre des Arts et Lettres”. Op 3 november 2012 kan je de Portugese diva met wereldroots aan het werk zien in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel.

Zaterdag 3 november 2012 | Paleis voor Schone Kunsten, Brussel | www.bozar.be PAGE 55


Culturen vinden elkaar tijdens zonovergoten Dias Latinos

Echt Zuid-Amerikaanse temperaturen kenmerkten het 17e festival van Dias Latinos. Het weerhield de bezoekers er niet van te genieten van de wervelende Latijns-Amerikaanse muziek en het dansen. Dias Latinos maakte mensen vooral heel erg blij! Het festival trok dit jaar 95.000 bezoekers. Dias Latinos 2012 begon met een fantastische vrijdagavond waarop iedereen in de cafés al kon proeven van wat ging komen. Cafés en restaurants zorgden deze avond zelf voor muzikaal entertainment met een tropisch tintje. Daarna barstte het feest op zaterdag en zondag in alle hevigheid los. Optredens uit veel landen van Latijns-Amerika met stijlen als tango, salsa, merengue en cumbia en natuurlijk volop de mogelijkheid om lekker mee te dansen! Ook de workshops salsa en tango in de Rabobank School of Latin vonden ondanks het warme weer gretig aftrek in de Observant. Een andere locatie, Theater de Flint, had zijn deuren opengezet voor stijlvol tangodansen op zaterdagavond. Meer dan 120 paren hebben onder grote belangstelling van het publiek prachtige optredens laten zien. Maar ook op de pleinen werd natuurlijk volop gedanst. Dias Latinos is een feest voor iedereen. Het festival is niet voor een bepaalde doelgroep, leeftijd of cultuur. Het is een feest voor alle leeftijden, kleuren, jong en oud. De organisatie verliep nagenoeg vlekkeloos. Er is geen wanklank gehoord en er waren geen calamiteiten. Alleen maar heel veel, hele blije mensen en een fantastische sfeer. Foto: Bert Muijen

PAGE 56

Verslag: Organisatie Días Latinos


Dyland & Lenny + Pitbull

Heel bijzonder‌ Het Puerto Ricaanse duo Dyland & Lenny komt met een wel heel bijzondere cover van de hit I Don’t Wanna Miss A Thing van Aerosmith (1998). Samen met Pitbull en de Spaanse Beatriz Luengo maken ze er een elektronische latinversie van, met als titel Sin ti. Het nummer is straks te vinden op het album My World 2, dat in november zal uitkomen. Wel gewaagd, een cover van een nummer dat nog niet zo lang geleden een grote hit was. We zijn benieuwd naar de reacties. Naast Pitbull leveren er overigens nog meer grote namen een bijdrage aan dit album, waaronder Victor Manuelle. Alles wordt dus uit de kast getrokken voor een mooie productie. Dyland en Lenny zijn te volgen via hun website en hun eigen kanaal op YouTube. www.dylandylenny.com

PAGE 57


AGENDAPARTNERS

FESTIVALPARTNERS

Salsa Info www.salsainfo.nl Sabor Tropical www.sabortropical.be Latin Music www.latinmusic.be Salsa.be www.salsa.be Salsagids www.salsagids.info Salsa Suprema www.salsasuprema.nl Salsa Nieuwsbrief www.salsanieuwsbrief.nl Cuban Salsa www.cubansalsa.be

Afro-Latino Festival www.afro-latino.be Antilliaanse Feesten www.antilliaansefeesten.be Festival Mundial www.festivalmundial.nl Haarlem Festival www.salsafestival.nl

LATIN E-MAG FRIENDS Salsa Supply www.salsasupply.nl Salsa Club Weert www.salsaclubweert.nl SalsArte www.salsarte.com Salsa Socialclub Cubaten www.cubaten.nl Salsa-dvd’s www.salsa-dvds.com La Grande Salsa www.stevetheorga.com tropicalidad.be www.tropicalidad.be

THEATERPARTNERS RASA Utrecht www.rasa.nl Tropentheater Amsterdam www.tropentheater.nl Paleis voor Schone Kunsten, Brussel www.bozar.be Zaal De Roma, Borgerhout www.deroma.be Zuiderpershuis, Antwerpen www.zuiderpershuis.be Bimhuis, Amsterdam www.bimhuis.nl

MEDIAPARTNERS Latin Life radio www.latinliferadio.nl

Disclaimer: Raadpleeg voor uitgebreide informatie t.a.v. aansprakelijkheid, copyright, merken en informatie van derden de volledige disclaimer op onze website.

PAGE 58


WWW.LATIN-EMAGAZINE.COM Prijsvragen & twitter Vorig jaar kwam je als vaste lezer automatisch in aanmerking voor leuke prijzen. Ook dit jaar bieden we weer regelmatig aantrekkelijke prijzen aan, maar je moet er wel wat voor doen: het juiste antwoord op de prijsvraag doorgeven. De prijsvragen worden geplaatst op de website en aangekondigd via Facebook en Twitter. Volg ons via: Facebook en/of Twitter

COLOFON Hoofdredactie: André Lambeck (NL) Luc Cooman (BE) PR & Communicatie Annetje Riel Eindredactie: Caroline Bergwerf Fotografie & film Bart Henseler Annelies Himpens Stéphanie Van Vlimmeren Jacco van Rossum Hans Gorissen Keith Dasiman Michèle Demeyer Redactionele bijdragen van tropicalidad.be Javier Arenas Annetje Riel Stéphanie Van Vlimmeren Cherry Taylor Gustavo Rademaker Michele van den Heuvel Zuca de la Casa Sylvia Salseras Romy Donk

PAGE 59


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.