Latinemagazineoktober2014

Page 1


Editie 60 oktober 2014 jaargang 5 De dagen worden korter... Het wordt langzamerhand weer lekker leesweer. Daarom schotelen we jullie graag weer en lekker dikke editie voor. Naast de vaste rubrieken hebben we weer nieuwtjes over bekende, maar ook onbekende latin artiesten: Kany García, Thalia, Jorge Celedón, Raquel Sofía, Natalia Jiménez, Pablo Alborán, Oscarcito, Grupo LTJ, Glory, Jandy Feliz en Jennifer Lopez.

Prijsvragen Er staan weer nieuwe prijsvragen op de website. Doe mee!

Facebook Vergeet niet ons te liken op onze Facebookpagina. Daar kun je terecht voor alle tussendoornieuwtjes en updates.

Adverteren: mail naar info@latin-emagazine.com o.v.v. adverteren

Op de cover deze keer Elena Marina. Zij vertelt over haar ervaringen als danseres en internationaal docente. En we hebben nog meer interessante interviews. Na deel 1 van het interview met Dr. Olavo Alén Rodriguez in de vorige editie, serveren we in deze editie deel 2. Michele voerde een uitgebreid gesprek met Lucas van Merwijk, en Luis Frank en ’Mayito’ Rivera namen na hun optreden met Soneros de Verdad in Rasa, Utrecht, ook de tijd voor een prettig gesprek. Verder een recensie door Gerardo Rosales van het album San Agustín van Edwin Sanz en aandacht voor de nieuwe formatie Tabaqueros. Deze maand zijn de genomineerden bekendgemaakt voor de Latin Grammy’s. Dit jaar heel bijzonder, want niemand minder dan “onze” Maite Hontelé is genomineerd in de categorie “Best Salsa Album”. Volgende maand de uitslag. De theaters presenteren weer veel Latin. In november de bekende Latin Dance Night in Groningen, het grootste latin festival in het “Hoge noorden”. En verder hebben we kunst uit Ecuador van The Aid of Art, een sociaal bedrijf dat authentieke, betaalbare kunst uit Latijns-Amerika verkoopt en verhuurt. Melanie heeft een leuk artikel geschreven over Cuzco, Peru. En nog een leuk filmnieuwtje: er is een nieuwe film uit met een hoofdrol voor de dochter van Charlie Chaplin en veel bachatamuziek. De rest laten we jullie graag zelf ontdekken. Veel lees- en bladerplezier!

www.latin-emagazine.com

02


04 09 09 10 13 13 14 20 24 26 33 34 36 40 42 44 46 48 51 59 62 64 75 76 79 81 82 86 92

Interview met Elena Marina Kany García – Duele menos Thalia – Por lo que reste de vida Jorge Celedón – Lo que no me gusta de ti Raquel Sofía - La Ecuación Natalia Jiménez - gelooft in zichzelf Tabaqueros Cuzco, Peru Pablo Alborán – eindelijk weer een nieuwe single Interview met Dr. Olavo Alen Rodríguez Oscarcito op herhaling The Aid of Art – een reis door de Andes Chancha Vía Circuito Glory – Que Lo Que Jandy Feliz – Parte de ti Gabriel Rios - Live in Brussel Nominaties Latin Grammy’s bekend Grupo LTJ – Pao Pao Interview met Lucas van Merwijk Verslag optreden Soneros De Verdad Interview met Luis Frank Arias Interview met Mario “Mayito” Rivera Jennifer Lopez en de Australische Iggy Azalea Edwin Sanz – San Agustín Jorge Luis Chacín – Canta Deborah Andrade – Crazy Tico y Javi – Mi Novia y Yo Film: Dólares de arena (liefde, geld en bachata) Colofon

Latin Life Radio, Cliptips, Uitgaanstips, Salsa-DVD, CD-tips Comida Latina, Filmtips,Films op DVD

03

www.latin-emagazine.com


Fotografie: Julio Beceiro

www.latin-emagazine.com

04


Interview met Elena Marina (Spanje) Elena Marina is danseres en internationaal docente kizomba, zouk, lambazouk, semba en bachata. Ze heeft haar eigen dansschool ‘Steps’ en is populair als showdanseres en docente op internationale danscongressen over de hele wereld. Wanneer ben je begonnen met dansen? Als klein meisje van 4 deed ik aan volksdansen in mijn geboortestreek Galicië. We traden op in televisieprogramma’s en op allerlei evenementen. Ik genoot van de energie tijdens de optredens op het podium. Ik ben me altijd verder blijven ontwikkelen op het gebied van dans, kunst en toneel, ook een passie van mij, en zo heb ik ook kennisgemaakt met zouk, kizomba en latin dansstijlen.

Wat vind je het leukst aan je werk? Ik vind het heerlijk om op een podium te dansen en wat de muziek mij laat voelen over te dragen op het publiek, om die energie aan hen door te geven. Ook geef ik heel graag les, vooral aan mensen die er veel moeite mee hebben. Ik heb veel geduld. Het is heel bevredigend om te zien hoe een leerling die op nul begint in korte tijd op een feest staat te dansen en volop geniet, net als - en samen met - alle anderen op de dansvloer.

“Muziek is van fundamenteel belang in ieders leven”. Heb je altijd de ambitie gehad om anderen te leren dansen, om dansdocente te worden? In eerste instantie was ik daar niet bewust mee bezig. Het is eigenlijk vanzelf gegaan. Dat ik ben begonnen met lesgeven, is eigenlijk het gevolg geweest van het dansen. Mensen zien je dansen, vinden dat je het leuk doet en vragen of je het hun ook wil leren. Toen ik zelf nog lessen volgde, werd ik door de docenten als ‘begaafde leerlinge’ beschouwd. Ze schakelden me dikwijls in om de beginners te helpen. Maar ik ben eerst begonnen met dansen om het dansen zelf, en daarna pas gaan lesgeven. Nu doe ik het allebei en beide activiteiten geven me veel voldoening. In welke stijl geef je les en waarom heb je daarvoor gekozen? Ik geef les in verschillende stijlen, zoals kizomba, zouk, en latin genres als salsa en ‘bachata elegante’. Ik houd me echter vooral bezig met zouk en kizomba. Dat zijn mijn belangrijkste lessen. Toen ik kennismaakte met de zouk, was ik op slag verliefd op het ritme. Ik was er diep door geraakt! Vanaf dat moment ben ik ermee aan de slag gegaan en niet veel later gaf ik al demo’s op evenementen en festivals. Kort daarna kwam de kizomba op, een mooie, en sensuele dansvorm, die ook diepe indruk op me maakte.

05

Fotografie: Julio Beceiro

Op welke muziek dans je het liefst? Heb je voorkeur voor een specifieke artiest? Ik hou van alle muziek! Ik dans op alles wat ik hoor, omdat het heerlijk is om te dansen. Muziek is van fundamenteel belang in ieders leven. Ik moet wel bekennen dat de zouk love tot mijn favorieten behoort.

www.latin-emagazine.com


Fotografie: Julio Beceiro

www.latin-emagazine.com

06


Wat is je mooiste ervaring als danseres of docente? De meeste voldoening haal ik uit de gezichtsuitdrukkingen van het publiek en de mooie woorden na een optreden. Op zo’n moment word je beloond voor al het harde werk en alle ups en downs die er aan vooraf zijn gegaan, vanaf het voorbereiden van de choreografie, en alle repetities tot het moment dat je het podium opstapt. Een ander mooie ervaring is als je workshops hebt gegeven op een festival, en daarna op het feest alle leerlingen met je willen dansen. Ik vind het heel belangrijk met iedereen te dansen tijdens de afterparty’s van de evenementen die ik bijwoon. Ik ben dan ook de eerste die de dansvloer op gaat en de laatste die er vanaf komt. Wat zijn je ambities voor de toekomst? Mijn danskunst naar meer landen brengen. Ik houd erg van reizen. Ik heb het altijd leuk gevonden om kennis te maken met andere culturen, vooral wanneer ze sterk verschillen van de onze. De dans biedt mij die mogelijkheid en het is een grote uitdaging details uit onze danscultuur te leren aan mensen uit andere culturen, zodat ze met elkaar versmelten. Het Midden-Oosten, Azië, Indonesië… Dankzij mijn impresariaat gaat het al de goede kant op. Zo heb ik al deelgenomen aan internationale festivals in Oman en Bahrein, en er zijn voorbereidingen voor Vietnam, Maleisië, Thailand. En natuurlijk niet te vergeten Europa, waar we zelf wonen. Heb je een advies voor beginnende en gevorderde dansers? Mijn antwoord op deze vraag is altijd hetzelfde: Zorg dat je plezier hebt in wat je doet en blijf er vooral continu mee bezig. Alleen als je plezier hebt in wat je doet, kun je dingen bereiken die je niet voor mogelijk hield en kun je afrekenen met het ego, de negatieve kracht die helaas deel uitmaakt van ons bestaan. En geniet van elk feest, van elk evenement en van alle muziek waar je naar luistert en waar je op danst. Want elk moment IS UNIEK!

Web: Elena Marina Videoclip: Zouk

07

www.latin-emagazine.com


(advertentie)

www.latin-emagazine.com

08


Kany García komt met nieuwe verzamelaar De Puerto Ricaanse Kany García maakte in 2004 haar televisiedebuut in de talentenjacht Objetivo Fama. Ze won niet, maar wordt algemeen beschouwd al de meest succesvolle niet-winnares in de geschiedenis van het programma. In 2006 tekende ze een contract met Sony BMG en een jaar later kwam haar debuutalbum Cualquier Día uit. Het was een succes, en ook haar tweede album Boleto de Entrada bivakkeerde wekenlang in de top van de hitlijsten. Ze werd 2 maal genomineerd voor een Grammy en 8 maal voor een Latin Grammy. Van de laatste wist ze er twee te verzilveren.

Thalía Na 2 jaar eindelijk weer een nieuwe single

Haar derde album Kany García kwam in 2012 binnen op nummer 1 van de Billboard Latin Pop Charts, en ook haar recent verschenen album Kany en Vivo kwam binnen op nummer 1 in meerdere hitlijsten. Dit laatste is een verzamelaar met live opnamen van haar bekendste nummers, plus één nieuwe compositie: Duele Menos.

Duele menos:

Deze Mexicaanse ster geniet een bijna koninklijke status. Ze is de ‘Reina de las Telnovelas’ (Koningin van de soaps) en de ‘Queen of Latin pop’. Ze was er dan ook vroeg bij. Op haar tiende zong ze al in de jeugdband Din Din en op haar dertiende maakte ze haar acteerdebuut op televisie. Ze wist het helemaal zeker: ze wilde verder als zangeres en actrice. Aldus geschiedde. In 1987 speelde ze haar eerste rol in een soap en in 1990 bracht ze haar eerste soloalbum Thalía uit. Er volgden meer soaps en meer albums, en de hits werden steeds groter en talrijker. In de loop der jaren is deze zangeres/actrice haar beide carrières standvastig blijven combineren. Ze is zich altijd op beide vlakken blijven ontwikkelen. Ze is dan ook nog steeds zeer populair in Mexico en de Verenigde Staten. Haar laatste album dateert echter alweer van twee jaar geleden, dus de fans zullen blij zijn met het aankomende nieuwe album. Als ‘warming up’ is de single Por Lo Que Reste de Vida uitgebracht. Kun je wel een warming up gebruiken?

Website: www.kanygarcia.com

09

www.latin-emagazine.com


www.latin-emagazine.com

10


Jorge Celedón - Lo que no me gusta de ti Laat je niet op het verkeerde been zetten door de titel van de nieuwste single van Jorge Celedón. Lo que no me gusta de ti betekent ‘wat mij niet aan jou bevalt’. Maar dit is geen klaagzang van een wraakzuchtige ex, geen opsommingen van vervelende gewoontes. Deze nieuwe song is een op en top romantische ode aan zijn geliefde.

Día del Amor y Amistad Wat dat betreft is het moment van verschijnen goed gekozen. Op de derde zaterdag van september vieren de Colombianen namelijk de ‘Día del Amor y Amistad’, de dag van de liefde en vriendschap. Een dag met gevolgen, want op deze dag wordt de ‘amigo secreto’ gekozen. De deelnemers aan dit spel schrijven hun naam op een papiertje. Na even flink husselen trekt iedereen blind een naam van een ‘geheime vriend(in)’ en verwent die persoon de hele maand met allerlei attenties. Zonder dat deze weet wie ze heeft gestuurd. Lo que no me gusta de ti past dus prima in dit verwenpakket. De single bevat het eerste nieuwe nummer van de Colombiaanse vallenatozanger sinds vier jaar. Het is de voorloper van het nieuwe album, dat op 20 oktober zal uitkomen. Het wordt een bijzonder romantisch album. Uiteraard met vaste waarde Gustavo García op accordeon en met 12 composities van Jorge Celedón zelf, en onder meer Wilfran Castillo, Iván Calderón en Tico Mercado. Een must voor de liefhebbers van Jorge Celedons combi van folklore en vrolijke romantiek.

Lo que no me gusta de ti

11

www.latin-emagazine.com


(advertentie)

www.latin-emagazine.com

12


Raquel Sofía La Ecuación Op haar blog stelt ze zich zo voor: “ Ik ben Raquel Sofía. Ik schrijf liedjes en zing ze ook. Mijn leven is een warboel van avonturen, unieke personages, liefdes en verkeerde beslissingen. “ Ze komt oorspronkelijk uit Puerto Rico, maar heeft aan de universiteit van Miami haar Bachelor in studiomuziek en jazz gehaald. Ze speelt gitaar en zingt in het Spaans, Engels en Portugees. Ze woont nog steeds in Miami en tourt rond met de band van de bekende Colombiaanse zanger Juanes. Ook Shakira schakelt haar graag in als achtergrondzangeres.

Natalia Jimenez Gelooft in zichzelf

Maar deze eigenzinnige dame heeft ook haar eigen projecten. Ze houdt van rock, pop en hiphop en deelt deze voorliefde graag met haar publiek. Haar meeslepende enthousiasme maken haar optredens tot een belevenis voor alle aanwezigen. La Ecuación is haar meest recente geesteskindje en onlangs is ook de bijbehorende video uitgekomen. Een beetje vreemd, maar wel lekker… La Ecuación:

Deze Spaanse singer-songwriter heeft de halve wereld over moeten reizen om haar krachtige stem bekend te maken. In haar tienerjaren geeft ze haar eerste optredens in de Madrileense metro. Verschillende bandjes volgen en uiteindelijk wordt ze leadzangeres van de latin popgroep La Quinta Estación. Ze reizen af naar Mexico om daar de zo felbegeerde roem te vergaren. En dat lukt! De band brengt vier succesvolle studioalbums uit, reist de hele wereld over en wordt overladen met awards, waaronder Grammy’s en Latin Grammy’s. In 2010 besloot La Quinta Estación om een pauze in te lassen. Voor Natalia een mooie gelegenheid om haar eerste soloalbum uit te brengen. Het album Natalia Jiménez, een coproductie met Emilio Estefan, komt uit in 2011 en dan kan echt niemand meer om haar heen. En nu is er dan Creo en mí. Met deze single van haar tweede album geeft ze de boodschap af dat ze zich niet meer in een hoekje laat drukken. Zij gelooft in zichzelf en roept iedereen op om dat ook te doen. Creo en mí:

Website: www.raquelsofia.com

Website: www.nataliajimenezmusic.com

13

www.latin-emagazine.com


De bandleden van Tabaqueros hebben heel verschillende achtergronden. Ze komen allemaal uit een ander land en hebben alle vier al een eigen succesvolle carrière opgebouwd. Ze troffen elkaar in Miami en wat begon als een relatie op basis van onderling respect is uitgegroeid tot een hechte vriendschap. Alle vier hadden ze altijd al gespeeld met het idee om verschillende genres en stijlen te combineren tot een nieuwe muzikale ‘fusion’. En zo is het Tabaqueros-project ontstaan. Een mix van de soul/pop van Jan Rodríguez, de tropical-reggae van Itawe, de hiphop van Salazar en de ‘urban flow’ van Yeyo. Tabaqueros is genoemd naar de eerste vakbond die opkwam voor de burgerrechten van de latino-arbeiders. Deze organisatie is in de vorige eeuw opgericht in New York. www.latin-emagazine.com

14


15

www.latin-emagazine.com


Tabaqueros bestaat uit:

Yeyo (Cupey, Puerto Rico)

JAN (Puerto Rico/Florida)

Oprichter van de internationale groep The Dey, die al Grammy- en Latin Grammy nominaties op het conto mag schrijven, evenals de felbegeerde ASCAP-award. Yeyo is rapper, songwriter, producent en geluidstechnicus. Hij heeft een unieke stijl met een opmerkelijke muzikale flow en interessante teksten. Hij heeft gewerkt met producenten als Timbaland, Stargate, Dr Luke, Red One, JR Rotem, Swizz Beats en artiesten als Rihanna, Sade, NEYO en AB Quintanilla.

Deze zanger is van vele markten thuis. Zo produceert, componeert en arrangeert hij ook. Hij heeft een unieke stijl met invloeden uit de R&B, soul, tropische genres, pop en alternatieve muziekstijlen. Jan heeft naast zijn succesvolle solocarrière ook samengewerkt met artiesten als Prince Royce, Daddy Yankee, Wisin & Yandel, Pitbull, Marc Anthony en Ednita Nazario.

www.latin-emagazine.com

16


Itawe (Medellín, Colombia)

Salazar (Miami/Cuba)

Leadzanger en bandleider van de band Locos por Juana. Tweemaal genomineerd voor een Grammy en Latin Grammy en door de Miami New Times uitgeroepen tot de “beste latin band van Miami”. Itawe heeft een uniek stemgeluid en mixt reggae met andere tropische genres. Itawe heeft samengewerkt met, onder anderen, Juanes, Calle 13, Carlos Vives, Prince en Pink.

Hiphop-artiest en songwriter. Salazar maakte deel uit van het Syndicato-proyect van Sony Latino. Hij combineert een zuidelijk geluid en ‘flow’ met rauwe, onverbloemde teksten. Hij heeft onder meer samengewerkt met Pitbull, Morodo en Jim Jonsin.

17

www.latin-emagazine.com


www.latin-emagazine.com

18


De productie van Tabaqueros Ook hiervoor is een kleine sterrencast op dit gebied ingeschakeld. Yeyo en zijn partner Rober Gomez III hebben met hun productiestudio ‘The Art of Sound’ het grootste aandeel in de productie. Aan ervaring op dit gebied geen gebrek: ze hebben al samengewerkt met artiesten als Kumbia Kingz, Kumbia All Starz, La Mafia, Daddy Yankee, Natalia Jimenez, Jenni Rivera, Cristian Castro en Dead Prez. Daarnaast kunnen zij rekenen op de vakkundige inbreng van DJ Napoles (associated producer). Ook hij heeft met grote namen uit de muziekindustrie gewerkt, zoals Aventura, Juanes, Enrique Iglesias, Zion, Pitt Bull, Daddy Yankee, Notch en Tego Calderon. Zijn werk aan het album van Prince Royce heeft hem zelfs meerdere Grammy- en Latin Grammynominaties én een Latin Billboard Award opgeleverd.

19

Tot slot maakt Los Hernandez (associated producer) het team compleet. Deze hiphopspecialist groeide op in Miami. Zijn werk wordt daardoor sterk beïnvloed door Afro-Caribische beats, wat leidt tot een interessante combinatie van klanken en ritmes. Los heeft onder meer gewerkt met Pitbull, Trick Daddy, Lil Wayne en Jewels Santana.

www.tabaqueros.com Como Reparar Un Amor:

www.latin-emagazine.com


Cuzco (Peru) Door Melanie Osman: Ze wordt de navel van de wereld genoemd, de oudste permanent bewoonde stad van het westelijk halfrond. We hebben het hier over de stad Cuzco (Cusco) in Peru. Beroemd om de vele archeologische vondsten en bijzondere toeristische attracties.

De rijke geschiedenis van de stad

Toerisme

Cuzco is gelegen in de gelijknamige provincie, Cuzco in Peru. De stad telt ongeveer 350.000 inwoners. Cuzco is vooral bekend om haar architectuur. Zo zijn de muren en gestapelde stenen overblijfselen uit de tijd van de Inca’s. Dit indianenvolk leefde in dertiende eeuw rondom de hoofdstad. Twaalf opeenvolgende Inca-dynastieën hebben over de stad geheerst. Dankzij veroveringen wisten ze hun rijk zelfs uit te breiden naar de omliggende landen. Zo kwam het dat ook delen van Colombia, Ecuador, Bolivia, Chili en Argentinië bij het Inca-rijk werden getrokken. De Inca´s hebben voor veel welvaart gezorgd in Peru. Ze waren uitstekende architecten. Zij bouwden wegen, bruggen, steden, forten en tempels.

Cuzco is een erg populaire vakantiebestemming. Het aantal bezoekers ligt zo rond de anderhalf miljoen per jaar! Het is zo populair omdat niet alleen de stad aantrekkelijk is, maar ook de omliggende omgeving. Er is enorm veel te zien en te bezoeken. Rondom de stad liggen vele dorpjes, ruïnes en bijzondere bezienswaardigheden. Toerisme is een van de belangrijkste bronnen van inkomsten in Peru. Aanrader voor wie weinig tijd heeft: er worden in en rondom Cuzco vele (sightseeing) tours georganiseerd. Zo kun je in korte tijd toch veel zien.

En ze verstonden hun vak, want tot op de dag van vandaag staan de overblijfselen nog fier overeind. Daar heeft zelfs de verovering door de Spanjaarden niets aan veranderd. De Inca´s leefden vooral van landbouw en akkerbouw. Ze verbouwden allerlei gewassen op de landbouwterrassen die zij hadden aangelegd in de ‘Valle Sagrado’ (Heilige vallei). Ook nu nog vind je hier de beste landbouwgrond in Cuzco. www.latin-emagazine.com

20


Machu Picchu

Inca Trail

Machu picchu is een stad in de regio Cuzco, die niet vernietigd is door de Spanjaarden omdat zij deze stad niet ontdekt hadden. De stad is gelegen tussen twee bergen: de ´Macchu Picchu´ (oude berg) en ´Huayna Picchu´ (jonge berg).

Machu Picchu is via een wandelpad van 45 kilometer verbonden met de buitenwereld. Dit wandelpad wordt de Inca Trail genoemd. De Inca Trail begint in de Valle Sagrado (de Heilige Vallei) van de rivier Urubama en eindigt bij de adembenemende ruïnes van Machu Picchu. De wandeling duurt zo ongeveer 3 tot 5 dagen, dus dat betekent dat je goed voorbereid moet zijn en over een redelijk goede conditie moet beschikken. De wandeling zelf is niet zo moeilijk, maar er zijn veel hoogteverschillen, wat de tocht vrij zwaar kan maken. Het is belangrijk om de wandeling op voorhand te boeken, want als je onverwachts komt, is de kans groot dat je geen toegang krijgt. Er kunnen 500 mensen per dag deelnemen waarvan 200 trekkers en de rest gidsen en dragers. Jaarlijks bezoeken wel 400.000 toeristen deze attractie. De Inca Trail en Machu Picchu zijn de bekendste en populairste toeristische attracties van Cuzco.

Sinds 1983 staat Machu Picchu op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Voor het bezoeken van Machu Picchu geldt een bijzondere regel, die niet bij iedereen bekend is: het is niet toegestaan om het complex te betreden in de traditionele klederdracht van een ander land. Toch handig om dit te weten voordat je je reis begint. Een leuk weetje over de Machu Picchu: het is een van de filmlocaties waar Endhiran, de duurste Bollywoodfilm ooit, deels werd opgenomen. Heel bijzonder, want voor dit soort producties wordt maar heel zelden toestemming gegeven.

21

Valle Sagrado de los Incas Deze Heilige Vallei van de Inca’s bevindt zich midden in de Andes. De vallei wordt gevormd door de Urubamba-rivier en haar zijrivieren. Er zijn vele archeologische opgravingen en verschillende dorpjes te vinden. Er zijn volop mogelijkheden voor allerlei activiteiten zoals paardrijden, wandelen, paragliden, raften en bergbeklimmen voor de sportievelingen, maar er zijn ook thermale baden om even helemaal tot rust te komen. www.latin-emagazine.com


Písac Písac is een van de dorpen in de Valle Sagrado de los Incas. Er bevindt zich een groot ruïnecomplex op de heuvel aan het begin van het dorp. Dit ruïnecomplex is gebouwd door de Inca´s en staat dan ook bekend als Inca Písac. Het is een van de grootste toeristische trekpleisters, naast de wekelijkse markt op zondag, dinsdag en donderdag. Er worden souvenirs verkocht, maar ook landbouwproducten.

Aguas Calientes ‘Aguas Calientes´ betekent ‘warm water’. Dit dorp heeft de naam niet voor niets, want dichtbij bevinden zich namelijk thermale baden.

www.latin-emagazine.com

De temperatuur van de baden ligt tussen 38 graden en 46 graden. In Cuzco is het dus niet nodig om een Spa te bezoeken, want je kunt er wanneer je maar wilt in de natuur een bad nemen. Perfect na een lange reis of na de tocht over de Inca Trail. Een ultiem rustmoment midden in een prachtige omgeving. De Aguas Calientes zijn alleen bereikbaar per trein. In het dorp bevinden zich vele hotels, restaurantjes en kraampjes met souvenirs omdat veel toeristen de thermale baden komen bezoeken.

Plaza de Armas & Plaza San Blas De ´Plaza de Armas´ is een erg toeristisch plein, omgeven door vele winkeltjes, restaurantjes, barretjes en discotheken. Vlakbij ligt ook de kathedraal van Cuzco. In de kathedraal hangt een collectie van kunst van bekende kunstenaars. ´Plaza San Blas´ is minder druk en is gelegen in een kunstenaarswijk die bekend staat om zijn kunstgaleries, kleine winkeltjes en smalle straatjes. Verder heeft Cuzco vele museums en gebouwen die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Dus mocht je ooit van plan zijn om Cuzco te bezoeken, zorg dan dat je er ruim de tijd voor neemt, want er is enorm veel te beleven!

22


(advertentie)

23

www.latin-emagazine.com


Pablo Alborán Eindelijk weer een nieuwe single Por Fin is Spaans voor ‘eindelijk’. Het zal de verzuchting zijn geweest van de vele fans, die altijd popelen om meer te horen van hun favoriete zanger. Ze hebben even geduld moeten hebben, maar op 15 september was het zover. De nieuwe single was te horen op de belangrijkste radiozenders en de bijbehorende clip ging de sociale media in. De YouTube-teller gaat inmiddels al richting 3 miljoen views. Por Fin is het voorproefje op het nieuwe album van Pablo Alborán, dat in november van dit jaar zal verschijnen. De singer-songwriter uit Malaga is al drie jaar op een rij de best verkopende artiest in Spanje en het ziet er niet naar uit dat hij die positie snel zal moeten afstaan. Met Por Fin blijft Pablo trouw aan zichzelf. De typische kenmerken van zijn muziek en zijn kwaliteiten als liedschrijver en –vertolker blijven herkenbaar aanwezig. Toch is ook zijn verlangen naar vooruitgang en verdere ontwikkeling voelbaar. We zien de Pablo Alborán van gisteren, maar ook die van morgen. Hij richt zich op de toekomst zonder het verleden opzij te schuiven. De sound is vertrouwd en intiem, maar met nieuwe ingrediënten. Voor het eerst in zijn carrière heeft Pablo Alborán een deel van de productie uit handen gegeven. De opnames hebben plaatsgevonden in de studio van Squawbox, Los Angeles, met medewerking van de Amerikaanse producer Eric Rosse. Een aantal bekende lokale muzikanten maakten het plaatje compleet en als kers op de taart is er een prachtige videoclip. Heb je die nog niet gezien? Laat dan de teller van het aantal views nog maar wat verder oplopen!

Por Fin:

Website: www.pabloalboran.es www.latin-emagazine.com

24


25

www.latin-emagazine.com


Feiten en fabels; salsazaken vanuit Cubaans perspectief (deel 2) Interview met Dr. Olavo Alén Rodriguez - door Otto van Helden | fotografie Kati van Helden De vraag naar wat ‘salsa’ nu precies is, is best lastig te beantwoorden. Er is inmiddels een indrukwekkende boekenplank over volgeschreven. Iedere auteur kiest daarbij zo zijn eigen perspectief. De één diep in het verleden, de ander kiest het New York uit de jaren dertig van de vorige eeuw, weer anderen richten de focus op het New York van de jaren zestig en zeventig. Bij dat laatste draait het dan om de wederwaardigheden van de artiesten rond het roemruchte Fanialabel. De directeur van dat platenlabel, Jerry Masucci, was namelijk zo uitgekookt om de muziek van zijn artiesten te gaan marketen als ‘salsa’. Jerry Masucci zag kans het hele scala aan Caribische ritmes, van mambo tot cha-cha-chá, van merengue tot plena en bomba, en van cumbia tot tumba, onder deze nieuwe vlag op de markt te brengen en er commercieel succes mee te oogsten.

Blokkade Otto van Helden & Dr. Olavo Alén Rodriguez

Emancipatie en identiteit De opkomst van salsamuziek valt samen met een periode van economische crisis. Allerlei gemarginaliseerde groepen in miljoenensteden als New York streefden naar emancipatie en hadden behoefte aan een eigen identiteit. Het waren de hoogtijdagen van de Black Panther movement en de voor Latino's opkomende Young Lords. De marketingstrategie van Jerry Masucci bleek inderdaad een commerciële meesterzet. Hij zag haarscherp hoe muziek onderdeel kon zijn van die gezochte identiteit. Het probleem was evenwel dat de identiteit van zowel zijn doelgroep, de Latino's, als het middel, de muziek, niet eenduidig was. Zowel de Cubanen als de Puerto Ricanen moesten zich aangesproken voelen. In New York was op dat moment de enigszins hybride situatie ontstaan dat het merendeel van de Spaanssprekende bevolking van Puerto Ricaanse herkomst was, terwijl de muziek die deze bevolking voortbracht van overwegend Cubaanse origine was. De Cubaanse herkomst van die muziek mocht daarom niet te sterk worden geaccentueerd, omdat anders de rol van de Puerto Ricanen zou worden miskend. Er moest daarom een nieuw Spaanstalig, neutraal en overkoepelend begrip komen en dat werd dus ‘salsa’. www.latin-emagazine.com

26

Met name het links geëngageerde publiek bejubelde de komst van salsa als hét geluid dat opbloeide te midden van de misstanden rond een achtergestelde bevolkingsgroep in New Yorkse saneringswijken.

Dr. Olavo Alén Rodriguez

Maar de formule van Jerry Masucci heeft ook de nodige kritiek losgeweekt. De gediscrimineerde en economisch uitgebuite Latino's zaten niet te wachten op een volgende uitbuiter die hun muziek wel even zou gaan exploiteren. Een uitbuiter nota bene uit eigen gelederen.


Volgens deze criticasters was de muziek die onder de kreet ‘salsa’ werd verkocht niet meer dan oude wijn in nieuwe zakken. Het verloochende de Cubaanse en Puerto Ricaanse origine van de muziek. Daarbij werden bij het verloochenen van met name die Cubaanse herkomst ook politieke motieven vermoed. Na het succes van Fidel Castro en het voor de Verenigde Staten zo smadelijk verlopen Varkensbaai-incident, was Cuba de achilleshiel van die Verenigde Staten geworden. Bij wijze van represaille werd een allesomvattende blokkade ingesteld. De bakermat van de salsa, Cuba, kon hierdoor met geen mogelijkheid van het succes profiteren. Auteursrechten konden niet aan de rechthebbenden worden uitbetaald. De afdrachten werden in depot gezet en vervielen uiteindelijk door verloop van tijd.

Erkenning Telkens weer komt het onderhoud met deze Cubaanse musicoloog (zie aflevering 1) terug op het thema dat de Cubaanse muziek het fundament is waarop anderen zijn gaan voortbouwen. Dat de erkenning die Cuba daarvoor verdient, is uitgebleven. Het gesprek komt op het geld dat Pete Seeger ontving voor zijn uitvoering van Guantanamera, maar dat hij niet naar de rechthebbende kon doorsluizen. Het komt vandaar op Willy Chirino. Deze zou uit eigen zak een deel van de inkomsten van zijn uitvoering van Oxigeno zo aan de Cubaanse rechthebbende hebben gegeven uit schaamte voor het onrecht rond de auteursrechten. En ook op Oscar d'Leon. Die meende dat er een andere rechthebbende was op het nummer La calculadora.

Polemiek en retoriek Het lijkt allemaal al weer lang geleden. Het communisme als dreiging nummer één is verdwenen. De enemy-status ten spijt blijkt Cuba inmiddels een zeer populaire vakantiebestemming te zijn geworden. Cubaanse artiesten spelen werkelijk overal. Oude Cubaanse componisten profiteren van een inmiddels getroffen regeling voor afdracht van auteursrechten. Jerry Masucci is enkele jaren geleden overleden en de catalogus van zijn platenlabel is de afgelopen decennia diverse keren doorverkocht. Salsamuziek staat niet stil, maar heeft haar weg vervolgd. Wie maalt nog om al die polemiek en retoriek van toen? Wel: Dr. Olavo Alén Rodríguez!

27

Buena Vista Social Club

Toen hij met de ware (Cubaanse) auteur werd geconfronteerd, zou Oscar hem publiekelijk excuses hebben aangeboden. En tot slot belanden we bij de auteurs van de liedjes waarmee de oude mannetjes van de Buena Vista Social Club hun succes oogstten. Ook deze waren door het systeem rond de auteursrechten en de Trading with the Enemy Act volkomen buitenspel komen te staan. Het Cubaanse staatsbedrijf Editora Música Cubana (EMC) kwam er aan te pas en is in Engeland gaan procederen tegen Peer Music. Deze machtige muziekuitgeverij had in de jaren dertig, veertig en vijftig op bedenkelijke wijze met Cubaanse musici contracten afgesloten. Vaak gingen de rechten daarbij over voor ‘een paar pesos en een slok rum’. De kwestie is uiteindelijk in het voordeel van de Cubanen geregeld. Nadien is er voor de Cubaanse componisten en hun nakomelingen een betere regeling gekomen. Maar feit blijft dat hun veel geld door de neus is geboord en nog steeds gaat het allemaal niet vanzelf. www.latin-emagazine.com


Ander perspectief

Eigentijds en modieus

Bij iemand uit het Oostblok denk je al gauw dat de conversatie over dit onderwerp voornamelijk zal gaan over moeilijke zaken als het culturele imperialisme van de Grote Boze Buurman, die het bestaan en de culturele voortbrengselen van het kleine, onschuldige eilandje Cuba probeert weg te poetsen. Niets is minder waar. Dr. Olavo is teveel wetenschapper om zich daartoe te laten verleiden. Hij realiseert zich dat je vanuit allerlei perspectieven tegen het fenomeen ‘salsamuziek’ aan kunt kijken. Hij heeft zijn eigen optiek.

Maar hoe zoiets aan de haak te steken? Volgens Dr. Olavo is het niet verwonderlijk dat als basis voor Cubaanse muziek is gekozen. Een aantal koplopers die deze ontwikkeling in gang hebben gezet, hadden sterke banden met Cuba. Het beschikbare repertoire was echter gedateerd. Dit kwam door de oubollige instrumentatie en de arrangementen die in de voorbije jaren volledig waren uitgekauwd. Voor hergebruik moest dit repertoire dus eigentijds en modieus worden gemaakt. Ook moest aan de instrumentatie worden gesleuteld. Het daarvoor gevonden recept was even simpel als doeltreffend: introductie van de elektrische instrumenten die eerder in de pop en rock muziek toepassing hadden gevonden. Verder werden de nummers nieuwe arrangementen aangemeten met gecompliceerde en daardoor spannende akkoorden. De muziek kreeg daardoor een heel nieuw timbre, maar het onderliggende ritme van de Cubaanse son bleef ongewijzigd. Deze aldus hip verpakte muziek werd ook nog eens goed in de markt gezet. Het bleek een groot publiek aan te spreken. Niet alleen in New York, maar in het hele Zuid-Amerikaanse continent. Het appelleerde duidelijk aan de toen opgroeiende generatie en bood hen een alternatief voor de oprukkende Westerse popmuziek.

Dr. Ira Goldwasser

Markt Voor Olavo zijn de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw de gouden periode van Cubaanse muziek. Het was de periode waarin Cubaanse muziek als de mambo en cha-cha-chá de wereld veroverde. Dit brengt hem bij New York, waar op dat moment steeds meer mensen van Puerto Ricaanse, Cubaanse, Dominicaanse, maar ook met andere nationaliteiten, zoals de Colombiaanse en de Panamese, in met name The Bronx (‘el Barrio’) naast elkaar kwamen te wonen. Destijds een markt van zo'n 13 miljoen Spaanssprekenden. Ter vergelijking: Cuba telde op dat moment ergens tussen de 10 en 11 miljoen inwoners. De salsamuziek is ontstaan om deze gemêleerde New Yorkse markt te bedienen en niet één specifiek Zuid-Amerikaans land. Ondernemers als Jerry Masucci hebben zich met succes op deze markt gericht. www.latin-emagazine.com

28

Dr. Olavo Alén Rodriguez


Principekwestie De onrechtvaardige gang van zaken rond de blokkade en alle bijkomstigheden zetten destijds veel kwaad bloed en maakten dat Cubaanse artiesten hun neus optrokken voor alles wat met salsa te maken had. Zij keerden zich van deze nieuwe, in hun beleving commerciële benadering van de Cubaanse muziek. Het groeide uit tot een principekwestie: "zij daar spelen salsa, wij hier spelen son!". Eind jaren tachtig had Olavo interviews met artiesten als Juan Formell en Elio Revé. Zij verklaarden toen nog met de grootste stelligheid dat zij nooit van hun leven ‘salsa’ zouden spelen. De enige die in deze periode openlijk verklaarde met salsa bezig te zijn, was Adalberto Alvarez.

Harriett Goldwasser

In dat kader werd onder meer de ooit bloeiende toeristenindustrie op Cuba nieuw leven ingeblazen. In dezelfde tijd, begin jaren negentig, was er in muzikaal opzicht sprake van een ommezwaai. Alle principes en uitspraken in de jaren tachtig ten spijt, werd de muziek in het nieuwe decennium zonder blikken of blozen als ‘salsa’ geafficheerd. Sprekend voorbeeld van deze omslag is Elio Revé die zich opeens El Padre de la Salsa is gaan noemen. Ook ontstonden er orkesten met namen als ‘Salsa de Esquina’. Op mijn vraag of wellicht de staat een sturende hand heeft gehad bij het destijds opzijzetten Hij zocht naar een nieuwe benadering en wilde de van salsaprincipes om die opkomende mogelijkheden van elektrische instrumenten toeristenindustrie te faciliteren, ontkent Olavo ten verkennen. Het doorvoeren van vernieuwing in stelligste dat dit het geval is geweest. Maar hij de Cubaanse muziek had met dit alles de nodige onderschrijft dat de opkomende voeten in aarde. toeristenindustrie inderdaad profiteerde van de bestaande muziekindustrie. De nieuw aangelegde De ommezwaai toeristische locaties werden namelijk exclusief Langzamerhand zagen de Cubaanse muzikanten gereserveerd voor buitenlanders. Maar zon, zee in dat zij met een andere aanpak een deel van de en rum zijn op vrijwel elk Caribisch eiland te vinden. Het besef groeide dat Cuba zich van de markt naar zich toe konden trekken. In hun geval dus gewoon door het naambordje te andere Caribische vakantiebestemmingen kon onderscheiden door de muziek. De toeristen verwisselen! Het was een periode waarin de werden vervolgens blootgesteld aan de muziek Cubaanse economie door het vallen van het van artiesten als Adalberto Alvarez, Juan Formell IJzeren Gordijn in het slop was geraakt. De en Chucho Valdés. Deze artiesten zagen hun kans Trading with the Enemy Act bleef op Cuba van en grepen die met beide handen aan. Met deze toepassing, waardoor het land verstoken bleef van olie en de suikerindustrie haar producten niet ommezwaai konden de Cubaanse artiesten volop participeren en daarmee profiteren van het meer kon slijten. Om de economie draaiende te wereldwijde succes van de salsamuziek. houden, moest Cuba het dus over een andere boeg gooien.

Adalberto Alvarez

29

www.latin-emagazine.com


Nieuwsgierigheid Met al die vernieuwingsdrift, leek mij het succes van de Buena Vista Social Club een anachronisme. Maar Olavo ziet in het succes van de oude mannetjes een logisch gevolg van precies diezelfde vernieuwingsdrift en de wijze waarop de Cubanen hun plaats op het internationale podium aan het heroveren waren. Het zou mensen nieuwsgierig hebben gemaakt naar de oorsprong van die originele muziek. Een nieuwsgierigheid die overigens in een breder perspectief moet worden geplaatst, namelijk die van een meer algemene nieuwsgierigheid naar hoe een volk jarenlang een blokkade heeft kunnen doorstaan. Nieuwsgierigheid naar hoe deze mensen hebben gewoond, geleefd, gegeten, enz. Het succes van de film van Wim Wenders over de Buena Vista Social Club heeft volgens Olavo alles met deze algemene nieuwsgierigheid te maken.

Vernieuwingsdrift Ondertussen had in New York een nieuwe, overwegend Puerto Ricaanse, generatie zich meester gemaakt van het salsapodium. Deze generatie bediende zich volop van de salsa-romantica-formule. Deze was, juist op het moment dat de Cubanen de markt betraden, door overdadig gebruik sleets geworden. Dr. Olavo verhaalt over José Luis Cortés die met zijn N.G. la Banda een vernieuwend Cubaans antwoord vond op deze flauwe, clichématige muziek. Dat gebeurde in 1992, in de aanloop naar een tournee door Japan. José Luis wilde per se met iets nieuws komen om niet ‘meer van hetzelfde’ te zijn. Hij is in zijn opzet volledig geslaagd, getuige de muziek op het album Echale limón. De ritmische elementen daarvoor ontleende José Luis Cortés niet aan de son, maar aan de rumba. Het gevonden recept kreeg de naam ‘timba’, een woord dat volgens Olavo verwant is aan het rumba-complex en niet aan het son-complex. De quinto werd een opvallende rol aangemeten en ook de blazerssectie kreeg een injectie. Deze ontwikkeling was mogelijk door het span zeer getalenteerde en hoog opgeleide muzikanten in zijn orkest. De gecompliceerde structuur van de muziek was uniek in haar soort en door niet-Cubanen niet te evenaren. Dit maakte dat het helaas geen brede acceptatie kreeg. José Luis Cortés kreeg dan ook het commentaar dat hij gas moest terugnemen omdat zijn muziek niet dansbaar zou zijn. www.latin-emagazine.com

Dr. Olavo Alén Rodriguez

30

Slot Met deze twee artikeltjes is met reuzenschreden door allerlei onderwerpen geschreden. Daarbij zijn met ongenuanceerde pennenstreken stellingen betrokken die vragen oproepen en kritiek uitlokken. Voor wie erover in discussie zou willen treden: wel, Olavo staat te popelen. Het zal even wachten zijn, maar ongetwijfeld zal hij Nederland nog een keer aandoen. Luister in afwachting van zijn komst eens naar de door hem samengestelde cd From Afrocuban music to salsa en lees het begeleidende boekje, dat maar liefst 179 pagina's telt!


(advertentie)

MamboDiva ontwerpt en verkoopt Party & Dansmode en bijpassende accessoires voor vrouwen met rondingen.

www.mambodiva.com

+31 6 4161 3334

De mode van MamboDiva is geschikt voor elegante vrouwen met kledingmaat 40 tot 60. Om het plaatje compleet te maken, biedt MamboDiva ook prachtige, handgemaakte sieraden van Nederlandse kunstenaars aan. Kies een sieraad in de kleuren van je zelfgekozen stof, óf maak een basisstuk in één klap opvallend met een exclusief sieraad. MamboDiva’s exclusieve handtassen (eigen ontwerp en fabricaat) hebben 2 aparte vakken en bieden plaats voor zowel een paar (dans) schoenen als je persoonlijke bezittingen. Eindelijk alles binnen bereik op een stijlvolle manier! De sprankelende mode van MamboDiva geeft jouw leefstijl, jouw carrière, jouw vrijheid, jouw leven extra glans!

31

www.latin-emagazine.com


(advertentie)

www.latin-emagazine.com

32


Oscarcito op herhaling In Venezuela worden door Pepsi elk jaar de ‘Premios Pepsi Music’ uitgereikt. Ook dit jaar ging Oscarcito met twee van deze awards aan de haal. De succesvolle Venezolaanse zanger was genomineerd voor de categorieën ‘Urban artiest’ en ‘Urban song’ en wist beide nominaties te verzilveren. In de categorie ‘Urban song’ trok zijn vorige hit Reggaetón Con Gusto de jury over de streep. Ook voor de categorie ‘Urban artiest’ konden ze niet om hem heen. Deze singer-songwriter is buitengewoon productief en schrijft niet alleen voor zichzelf maar ook voor veel andere artiesten in binnen- en buitenland. Daarnaast stimuleert hij opkomend talent en werkt graag met anderen samen. Tijdens de uitreiking verklaarde hij dat hij graag met elk van de aanwezige artiesten een nummer zou opnemen. Want door talenten te bundelen, kun je elkaar versterken.

33

Wij wachten met spanning af wat deze nieuwe Venezolaanse combi’s gaan brengen. Dat kan echter nog wel even duren. Oscarcito moet eerst terug naar Miami om verder te werken aan zijn eerste album bij Sony Music, en daarna is zijn agenda tot eind 2014 gevuld met internationale optredens en promotieactiviteiten. Je kunt Oscarcito volgen op: www.oscarcitomundo.com

www.latin-emagazine.com


The Aid of Art is een sociaal bedrijf dat authentieke, betaalbare kunst uit Latijns-Amerika verkoopt en verhuurt. Van de opbrengst gaat 10% naar projecten ter ondersteuning van gehandicapten (Fundaci贸n El Camino Especial) en kinderen uit verwaarloosde gezinnen in Ecuador (Stichting Kinderen van Ecuador). Door steun aan deze projecten en de samenwerking met lokale schilders levert The Aid of Art een positieve bijdrage aan de maatschappij, en laat mensen in Nederland kennismaken met unieke Latijns-Amerikaanse kunst. Deze bijzondere schilderijen gunnen de kijker een blik op het leven in de Andeslanden. www.latin-emagazine.com

34


Titel: Kolibris - Atuahalpa Cuyo Fausto - Size: 60 by 120 cm

Thema’s zijn de invloed van de natuur, het overwinnen van een donker verleden en lokale gewoontes. Er spreekt trots en hoop uit deze kunstwerken met vaak intense kleuren. Laat u meevoeren op een reis door de Andes, en steun hiermee meteen anderen!

Voor een vrijblijvende bezichtiging of meer informatie kunt u contact opnemen met Suleyka Reeder gedurende openingstijden (maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur, en in de weekends van 13.00 tot 18.00 uur) op nummer 06-23849424. Ook kunt u een e-mail sturen naar info@TheAidofArt.com. Meer informatie kunt u vinden op de website:

www.TheAidofArt.com. Suleyka Reeder studeerde Toerisme aan de Nationale Hogeschool van Toerisme en Verkeer in Breda, waar ze een passie ontwikkelde voor reizen naar Latijns-Amerika en de Latijns-Amerikaanse cultuur in het algemeen. Tijdens deze reizen kwam ze in aanraking met mensen die in schrijnende situaties leefden en voelde ze de drang om deze mensen te helpen. Haar professionele carrière leidde haar echter naar het bankwezen, waar ze 13 jaar werkzaam was. In 2014 stopte zij hiermee en begon The Aid of Art om mensen kennis te laten maken met Latijns-Amerika en een bijdrage te leveren aan een betere wereld.

35

www.latin-emagazine.com


Fotografie: Pedro Quintans

www.latin-emagazine.com

36


De Argentijnse producer Pedro Canale, beter bekend onder zijn artiestennaam ‘Chancha Via Circuito’, is terug met zijn derde album Amansara. Chancha komt oorspronkelijk uit de befaamde digitale cumbiascene van Buenos Aires, maar heeft zijn grenzen flink verlegd. Hij weet als eerste de Braziliaanse ritmes, Paraguyaans harpspel, de mystiek van de Andes en de eenzaamheid van de Argentijnse folklore met elkaar te versmelten door middel van zijn eigenzinnige, futuristische, elektronische muziek. De sound van Chancha is uniek en direct herkenbaar. Zozeer zelfs dat hij een belangrijk referentiepunt is geworden voor een hele lichting artiesten. Het nieuwe album Amansara is in Europa eind september uitgebracht door Crammed Discs. Deze maand is ook de nieuwe single Jardines verschenen, met de betoverende stem van Lido Pimienta. In de bijbehorende clip van Gustavo Cerquera Benjumea komen muziek en beeld prachtig samen. Zeker het bekijken waard. Jardines:

37

www.latin-emagazine.com


Fotografie: Pedro Quintans

Als artiest is Chancha Via Circuito moeilijk in een bepaalde categorie te vangen. Hij geniet een zekere cultstatus binnen de avant-garde van de elektronische muziek. Zo is hij bijvoorbeeld uitgenodigd om op te treden op zeer vooruitstrevende MUTEK-festival in Montreal. Maar de muziek van Chancha spreekt ook een breder publiek aan. Zijn indrukwekkende remix van Quimey Neuquén van José Larralde (van het album Rio Arriba) was in 2013 te horen in de veelgeprezen Amerikaanse serie Breaking Bad. Fans van deze serie herinneren zich ongetwijfeld het moment waarop Walter White zijn miljoenen in de woestijn begraaft, met op de achtergrond de dragende klanken van Chancha Via Circuito. Chancha’s tweede album Rio Arriba is in 2011 uitgebracht door het label ZZK. Hierop had de Zuid-Amerikaanse volksmuziek de teugels in handen. Chancha stuurde de ritmes echter met vaste hand diep het bos in wist ze uiteindelijk samen te smeden tot een folkloristische stijl die klaar was voor de dansvloer en sound systems van de toekomst. Het album werd bejubeld door toonaangevende Amerikaanse bladen en leidde ertoe dat andere artiesten Chancha inschakelden voor remix-werk. Zo ook Gilles Peterson (voor het Havana Remixed project), The Ruby Suns (Sub Pop) en Gotan Project (Ya Basta/XL Recordings). Fotografie: Pedro Quintans

www.latin-emagazine.com

38


Waar komt de naam ‘Chancha Via Circuito’ vandaan? Pedro Canale: “Zo noemen de inwoners van de provincie Buenos Aires de trein die het centrum van de hoofdstad verbindt met het zuidelijke stadsdeel. De oude locomotief, een Fiat, had de omvang van een varken en werd daarom ‘chancha’ (Spaans voor ‘varken’) genoemd. En ‘Via Circuito’ is de naam van de spoorlijn. Ik heb dit traject jarenlang dagelijks afgelegd, toen ik elektro-akoestische muziek studeerde in de randgemeente Bernal. De sfeer in de trein was erg inspirerend, met de verkopers en de cumbiamuziek die op volle sterkte door de wagons schalde.”

39

www.latin-emagazine.com


Glory - Que Lo Que

Ze draait al een tijdje mee, deze Venezolaanse schone. In 2005 was ze, samen met Omar Enrique en Wilfredo Vargas, betrokken bij de oprichting van ‘Las Chicas Del Can Venezolanas’. Niet te verwarren met de Dominicaanse merenguegroep ‘Las Chicas del Can’, die in de jaren 80 zeer succesvol was. In navolging hiervan zijn er nog diverse damesgroepen gecreëerd met sterk op elkaar lijkende namen, wat aanleiding gaf tot het nodige geharrewar. Glory heeft er niets meer mee te maken, want sinds 2013 is ze haar eigen weg gegaan. Met de steun van haar muzikale peetvader ‘el Potro Álvarez’ is ze haar solocarrière gestart. Haar nieuwste hit heet Que Lo Que en is geschreven en geproduceerd door Omar Acedo. Deze electromerengue heeft zich direct bovenin de Venezolaanse radiohitlijst Record Report genesteld. Een tournee en een flitsende videoclip warmen het publiek alvast verder op voor het album dat binnenkort zal uitkomen. Op haar website zijn al wat voorproefjes te vinden, maar voorlopig moeten we het nog even doen met Que Lo Que.

Website: www.gloryesdiferente.com www.latin-emagazine.com

40


MAIS KIZOMBA HITS

KIZOMBA MIX

(2014 compilation)

(2014 verzamel CD)

Tracklist: 1. Mona Nicastro - O Teu Toque 2. Landrick - Me Agarra Só No Uhm 3. Ahssan Junior - Quando Me Tocas 4. Chris Barbosa - Never Had (feat. Denis Graça) 5. P. Lowe & Mika Mendes - Sozinho 6. B4 - Baby Tu Sabes 7. Laskez & J.F.P - Wine Up Kizomba 8. S Kevin - Esse Teu Dançar 9. Juvencio Luyiz - Amor de Hoje 10. Jimmy - Just One Night 11. Nellson One - Deixa Eu Te Levar 12. SoulPlay - Louco 13. Kastelo Bravo - Não Vou Chorar 14. Claudio Ismael - Quero Ser Teu Papi 15. Aderito Jay - Minha Gorda 16. G-Snake - Próximo Passo 17. Sheïna - Não Aguento 18. Os Intocáveis - Não Balança 19. Valdemiro José - Quem É Essa Mulher

Tracklist: 1. Claudio Ismael - A Tua Escolha 2. Denis Graça & Márcia - Nha Tudo 3. Djodje - Txukinha 4. Ray Denz & Neto Palop - Dilemma 5. Claudio Ismael & Mimae - Quero Ser Teu Papi 6. S Kevin - Esse Teu Dançar 7. Zimous - A Tua Cama É Ringue 8. Jey V & Nga - Malandro 9. Especial Kizomba - Especial Intro Kizomba 10. Daniel Santacruz - Lento 11. Master Jake & Eddy Flow - Jajão 12. Tedy & Mr Bow - Number One 13. Denis Graça - 100% Mulher 14. Mona Nicastro & B4 - O Teu Toque (Remix) 15. M&N Pro - All Of Me 16. B4 & Wonder Boyz - É Melhor Não Duvidar 17. Anselmo Ralph - Não Me Toca 18. Kaysha - Diamonds 19. Djodje - Vai Embora 20. Landrick - Me Agarra So' No Uhm! 21. Badoxa - Tu És Tão Linda

Verkrijgbaar bij MostWanted-online.nl: (via Facebook)

41

www.latin-emagazine.com


Parte de ti:

Š Bonnet Media Group www.latin-emagazine.com

42


Jandy Feliz “Parte de ti”

Ook deze Dominicaan hoort thuis in de sectie creatieve duizendpoten. Al op de lagere school is hij haantje de voorste bij alle muzikale activiteiten. Twijfels over zijn beroepskeuze heeft hij vast nooit gehad. In 1996 treedt hij toe tot de formatie van Chichi Peralta y Son Familia. Dat legt de band geen windeieren, want de vrolijke zanger kan niet alleen zingen, maar ook schrijven! Amor Narcótico, Procura, Limón Con Sal, Pa Otro Lao, Un Dia Más, allemaal hits geschreven door Jandy Feliz. In 2001 begint Jandy aan een succesvolle solocarrière, met hits als Cariñosa, Tócame, Hasta que lo Pierde en La Pasión. Het laatste nummer is zelfs goed voor een Latin Grammynominatie. Ook andere grote artiesten maken graag gebruik van Jandy’s kwaliteiten als componist: Gilberto Santa Rosa sleept twee Grammy’s in de wacht met La Herida de un Amor. Héctor Acosta “el torito” wordt met Entrégate genomineerd voor de Dominicaanse premios Casandra. Juan Vélez scoort een grote hit met Con mi Soledad en de nummers Tu Boca en Dime op zijn meest recente album van Chayanne zijn ook van de hand van Jandy. Maar nu is het weer tijd voor een eigen hit! Met Parte de ti brengt hij een superromantisch nummer uit, waarvoor een prachtige videoclip in de maak is. Die kunnen we binnenkort verwachten, maar ondertussen is het nummer zelf al volop te beluisteren via de gebruikelijke mediakanalen.

www.jandyfeliz.com

43

www.latin-emagazine.com


Gabriel Rios live in Brussel 2014 is het jaar van de grote terugkeer van Gabriel Rios Het muzikaal talent staat momenteel in het centrum van de belangstelling. In oktober 2013 haalde hij het in zijn hoofd om elke derde maandag van de maand een nieuwe single uit te brengen! Bedoeling was om al deze nummers uiteindelijk te bundelen en exact één jaar later op het album This Marauder’s Midnight uit te brengen. En hij heeft zich aan zijn woord gehouden! Iedere maand vuurde hij nieuw werk op ons af. Singles als Madstone, Apprentice, Police Sounds en vooral het fantastische Gold, het eerste nummer dat hij aan het grote publiek presenteerde, passeerden de revue. Nummers van een kristalheldere schoonheid en een ontwapenende eenvoud. Deze maand brengt Rios ons Work Song, een magnifieke song die ons meeneemt op een reis doorheen zachtheid, gitaarwerk en kracht. Gabriel Rios begon aan zijn ongelooflijk parcours in 1998 dankzij Humo’s Rock Rally, maar vooral ook dankzij de ontmoeting met Jo Bogaert (Technotronic), met wie hij in 2004 Ghostboy verwezenlijkte. De single Broad Daylight uit dat album kende een immens succes tot ver buiten onze landsgrenzen. Als getalenteerd performer, chic en sexy, weet hij zijn publiek ook on stage te verleiden, met een unieke mix van swing, rock en funk. De zanger haalt verschillende Belgische en internationale prijzen binnen. In 2007 komt zijn tweede langspeler Angelhead op de markt, die wekenlang de top van de charts weet in te palmen.

Uitgegroeid tot ware popster zet Gabriel zijn koers verder, soms solo en soms in samenwerking met artiesten als Jef Neve en Kobe Proesmans, maar altijd als een meer intimistische en meer muzikale artiest. De voorbije drie jaar heeft Gabriel Rios zich gevestigd in New York om zich volledig te kunnen focussen op zijn nieuw meesterwerk – en wat voor één! – dat in oktober van dit jaar wordt uitgebracht. Na een uitverkocht AB-concert in maart en in de nasleep van een gigantisch succesvolle Belgische tournee, kondigt Gabriel Rios zijn komst naar het podium van het Koninklijk Circus in Brussel aan. Op vrijdag 24 oktober 2014 viert hij daar de release van het langverwachte This Marauder’s Midnight met zijn fans. Een concert om naar uit te kijken!

Onderrichtstraat 81 1000 Brussel Meer info: www.cirque-royal.org www.latin-emagazine.com

44


(advertentie)

>>> Start in december 2014

45

www.latin-emagazine.com


Nominaties Latin Grammy’s bekend Het is weer zover, de genomineerden voor de Latin Grammy’s zijn bekend. Het is alweer de 15e editie van deze prestigieuze prijsuitreiking. Er wordt dan ook flink uitgepakt. De uitreikingceremonie vindt plaats op 20 november 2014 in de MGM Grand Garden Area in Las Vegas. Maar zover is het nog niet. De genomineerden moeten nog streng beoordeeld worden door de jury en die heeft al aangekondigd dat ze voor een zware taak staat. De kwaliteit is dit jaar bijzonder hoog. De nominatieranglijst wordt aangevoerd door Eduardo Cabra van Calle 13 met maar liefst 11 nominaties. Calle 13 zelf heeft er negen, Andrés Castro acht, Tom Coyne zeven, Julio Reyes Copello en Carlos Vives hebben er allebei zes, en Descemer Bueno en Enrique Iglesias schrijven er vijf op hun naam. Onder de overige genomineerden willen we er graag nog een paar uitlichten. Zo is Julio César genomineerd voor de award voor de beste nieuwkomer, en Maite Hontelé’s album Déjame Asi dingt mee naar de award voor het beste salsa-album. We wensen alle genomineerden veel succes en de jury veel wijsheid!

Album Of The Year:

3.0 Marc Anthony Tangos Rubén Blades Multiviral Calle 13 Elypse Camila Canción Andaluza Paco de Lucía Raíz Lila Downs, Niña Pastori Bailar En La Cueva Jorge Drexler Fonseca Sinfónico Fonseca Somos Jarabe De Palo Más + Corazón Profundo Carlos Vives www.latin-emagazine.com

Record Of The Year: "Donde Está El Amor” Pablo Alborán Featuring Jesse & Joy "Cambio De Piel" Marc Anthony "Respira El Momento" Calle 13 "Decidiste Dejarme" Camila "Universos Paralelos" Jorge Drexler Featuring Ana Tijoux "Llegaste Tú" Luis Fonsi Featuring Juan Luis Guerra "Bailando" Enrique Iglesias Featuring Descemer Bueno & Gente De Zona "Darte Un Beso" Prince Royce "Cuando Nos Volvamos A Encontrar" Carlos Vives Featuring Marc Anthony "El Mar De Sus Ojos" Carlos Vives Featuring Choc Quib Town

46

Song Of The Year: "A Bossa Nova É Foda" Caetano Veloso, songwriter; performed by Caetano Veloso "Bailando" Descemer Bueno, Gente De Zona, Enrique Iglesias, songwriters; performed by Enrique Iglesias Ft. Descemer Bueno & Gente De Zona

"Cambio De Piel" Yoel Henríquez & Julio Reyes Copello, songwriters; performed by Marc Anthony "Corazones Invencibles" Manu Moreno & Aleks Syntek, songwriters; performed by Aleks Syntek


"Cuando Nos Volvamos A Encontrar" Andrés Castro, Carlos Vives, songwriters; performed by Carlos Vives Featuring Marc Anthony "Darte Un Beso" Andrés Castro, Guianko Gómez, Juan Riveros & Prince Royce, songwriters; performed by Prince Royce "Decidiste Dejarme" Mario Domm, Lauren Evans & Mónica Vélez, songwriters; performed by Camila "Mi Tesoro" Jesse & Joy, songwriters; performed by Jesse & Joy "Ojos Color Sol" Calle 13 & Silvio Rodríquez, songwriters; performed by Calle 13 Featuring Silvio Rodríguez "Universos Paralelos" Jorge Drexler & Ana Tijoux, songwriters; performed by Jorge Drexler Featuring Ana Tijoux

POP FIELD Best Trad. Pop Vocal Album Amor En Portofino Andrea Bocelli Tiempo Linda Briceño Orígenes: El Bolero Volumen 2 Café Quijano Fonseca Sinfónica Fonseca (foto onder)

URBAN FIELD Best Urban Performance "6AM" J Balvin Featuring Farruko "Adentro" Calle 13 "Bailando" Enrique Iglesias Featuring Descemer Bueno & Gente De Zona "Pura Vida" Don Omar "Que Viva La Vida" Wisin

ROCK FIELD Best Rock Album Palosanto Bunbury Ama-Zonas Doctor Krápula Don Tetto Don Tetto El Final Del Mundo Vol. II: Nada Es Imposible Luz Verde Agua Maldita Molotov

ALTERNATIVE FIELD Best Alternative Music Album Romantisísmico Babasónicos Fruta Caloncho Los Cafres 25 Años De Música! Los Cafres El Vuelo Del Pez Siddhartha Aquelarre Sig Ragga

TROPICAL FIELD

Gracias Por Estar Aquí Marco Antonio Solís

Best Salsa Album 3.0 Marc Anthony Déjame Así Maite Hontelé

47

Mis Mejores Recuerdos Tito Nieves First Class To Havana Aymee Nuviola 50 Aniversario Mario Ortiz All Star Band

REGIONAL-MEXICAN FIELD Best Norteño Album Amor Amor Conjunto Primavera XX Años El Poder Del Norte En Tus Manos Los Rieleros Del Norte Por Ti Pesado Clásicas De Ayer Y Siempre Polo Urias Y Su Máquina Norteña

Brazilian FIELD Best MPB (Musica Popular Brasileira) Album Calma Aí, Coração Ao Vivo Zeca Baleiro De Graça Jeneci Inventario Encontra Ivan Lins Ivan Lins Verdade, Uma Ilusão Marisa Monte Caymmi Nana, Dori E Danilo

Meer informatie over de Latin Grammy’s vind je op www.latingrammy.com www.latin-emagazine.com


Grupo LTJ “Pao Pao” Zo af en toe komen er onverwachte dingen de redactie binnenzeilen. Zo ook het filmpje Pao Pao van de Californische formatie LTJ. LTJ is een project van Jerry Palacios, die vooral als danser en choreograaf een bekende verschijning is op de Amerikaanse en Mexicaanse televisie. Hij is regelmatig te zien in programma’s als Sábado Gigante, Primer Impacto, Despierta América. Zo duikt hij op in videoclips van onder meer Grupo Control, Margarita y su Grupo Canela. Ook groepen als La Onda, Big Circo en Siggno hebben een beroep op hem gedaan voor de danstechnische aspecten van hun clips. Met zijn Effectto Arts Academy laat hij anderen graag delen in zijn ervaring en enthousiasme. Jong en oud kunnen er terecht om verschillende latin dansvormen te leren. Na enkele voorzichtige stappen op het zangtraject, besloot Jerry in 2013 het hele pakket te combineren. Met zijn showgroep richtte hij Grupo LTJ op. Inmiddels is de eerste bescheiden hit een feit: Pao Pao is een ‘urban cumbia’ die snel blijft plakken. Natuurlijk is er een videoclip gemaakt, met een laagdrempelig dansje dat iedereen gemakkelijk oppikt. Een goed recept voor een volle dansvloer, waarmee de formatie een goede start heeft gemaakt. Jerry’s ervaring in de televisie- en artiestenwereld is een nuttig steuntje in de rug. Het zou ons dan ook niet verbazen als we de naam Grupo LTJ nog vaker zien opduiken.

Pao Pao

Website: www.ltjlive.com www.latin-emagazine.com

48


49

www.latin-emagazine.com


(advertentie)

www.latin-emagazine.com

50


Lucas van Merwijk Stuwende kracht en ondernemende duizendpoot Verslag en fotografie: Michele van den Heuvel Lucas van Merwijk staat bekend als een culturele ondernemer. In 2010 kreeg hij hiervoor zelfs de MCN Global Act Award voor toegekend, als toonaangevend Nederlands artiest in de wereldmuziek. Ook geldt hij al jarenlang als de beste jazz- en latin-drummer van de Benelux. Lucas heeft meegewerkt aan tal van albums en geeft al bijna 27 jaar les aan het Rotterdamse en het Amsterdamse conservatorium.

Daarnaast geeft hij veel workshops en masterclasses bij internationale slagwerkopleidingen. Onder zijn eigen label Tam Tam Records brengt hij sinds 2000 zijn eigen producties uit. Als bandleider reist hij de wereld rond met zijn eigen formaties, maar hij is tevens de stuwende kracht in de vele andere bezettingen. Kortom, een ondernemende muzikale duizendpoot met een enorme drive op vele fronten. Op 24 september 2014 gaf Lucas van Merwijk met zijn project ‘Cuban Golden Classics’ een concert in de Jazzkapel te ’s-Hertogenbosch. Na de soundcheck en het heerlijke eten in de Jazzkapel, nam Lucas vóór het optreden nog de tijd om een paar persoonlijke vragen te beantwoorden. Je was als jongetje van 9 jaar al in de ban van de muziek en dan vooral van de trommels. Waar kwam deze interesse vandaan? Wat spreekt je zo aan dit instrument? Ik was zo’n ‘druk jongetje’ dat van nature overal op zat te trommelen. Ik liep ook altijd achter de fanfare aan met m’n trommel om mijn nek. Dat gebeuren had zo’n magische aantrekkingskracht op mij, daar móest ik bij zijn. Maar ik wilde ook tekenen en schilderen.

51

Ik ben opgegroeid in een creatief gezin, mijn vader was kunstenaar en dichter, en creativiteit werd op alle fronten gestimuleerd. Uiteindelijk heb ik toch voor de drums gekozen. Dat ging vanzelf. Toen ik acht was speelde ik op een zelfgemaakt drumstel van een wasmand met lepels, potten en pannen. Mijn eerste drumles kreeg ik toen ik twaalf werd en ik speelde al vroeg in allerlei bandjes. Vaak nam ik het initiatief om anderen bij elkaar te brengen. Het zat er gewoon in. Ik wilde niets liever dan spelen. www.latin-emagazine.com


Toen ik een optreden in Nederland van Afro Cuba met Oscarcito Valdés meemaakt, raakte ik zeer geïnspireerd door deze drummer. Hij kon als eerste met zijn drums de andere percussionisten vervangen. Ik analyseerde zijn spel en besloot zelf naar Cuba te gaan om les van hem te nemen. We hadden toen nog nauwelijks communicatiemiddelen. Ik had slechts een paar contacten, maar ging gewoon op goed geluk naar Havana en zou wel zien waar ik terecht zou komen. Spaans sprak ik toen nauwelijks, maar ik was vastbesloten om mijn lessen te krijgen. Jan In 1980 ben ik naar Amsterdam gegaan waar ik aan Hartong en ik waren toen de eersten die naar Cuba de vooropleiding jazz van het Sweelinck gingen en we voelden ons echte pioniers. Conservatorium begon. Hier ging een wereld voor me open. Ik kwam met allerlei mensen in aanraking die veel beter speelden dan ik. Ik had wel veel ervaring in allerlei popbandjes, maar hier werd de echte muziek en jazz gemaakt. Vanaf dat moment ben ik dan ook als een gek gaan studeren. Na twee jaar ben ik echter gestopt, omdat ik het te druk had met spelen in diverse pop- en salsaformaties zoals Salsa Caliente. Later ben ik naar Rotterdam gegaan om verder te studeren. Daar werd ik al direct gevraagd om les te geven aan vijfdejaarsstudenten. Ook begon ik met lesgeven in Hilversum. Ik was toen 26 jaar, dus inmiddels geef ik nu al zo’n 27 jaar les. Hoelang ben je in Cuba geweest en wat wilde je leren? Na je conservatoriumopleiding wilde je in Cuba gaan Ik heb daar in 1986 en 1992 een aantal weken studeren. Wat was de aanleiding om juist naar Cuba intensief les gehad van Valdés. Helaas is hij vorig te gaan? jaar overleden. Naast de technische aspecten, In die periode wilde iedereen die met deze muziek zoals hoe je bepaalde ritmes vertaalt en aanpakt, bezig was wel naar Cuba. Daar gebeurde het heb ik vooral geleerd dat muziek geen intellectueel gebeuren is. Het is vooral de eenvoud die mijn ogen heeft geopend. In Cuba is muziek een heel natuurlijk en belangrijk gegeven, en heeft vooral een sociale functie. Muziek verbindt mensen met elkaar. Ik weet nu dat dit het allerbelangrijkste is en vooral dat element heb ik daar mogen ervaren.

allemaal. Maar het was toen nog een gesloten land, waar je niet zomaar naartoe kon. Ik denk dat het daardoor ook extra aantrekkingskracht had. We hadden hier alleen wat bandjes van hun muziek en die wisselden we met elkaar uit. www.latin-emagazine.com

52

Je bent specifiek geïnteresseerd in polyritmiek, waarbij een arsenaal aan door elkaar lopende ritmes ( zoals de rumbapatronen van de conga, clave, bongo) wordt samengevoegd in één instrument, de drums. Kun je iets meer vertellen over deze specifieke Afro-Cubaanse percussie en waarom deze voor jou zo interessant is? Hier in Europa kennen wij vooral de monoritmiek maar in Cuba heb je de polyritmiek.


Deze ritmiek is inherent aan de Afrikaanse ritmes. Alle Afrikaansgerelateerde muziek heeft te maken met meerdere ritmes die door elkaar lopen. Speel je deze muziek, dan kom je daar niet onderuit. Technisch gezien, kun je met je linkervoet de claves bespelen en met je rechtervoet de timbales, of andersom. Zo vertaal je deze ritmes dan naar de drums.

Zelf vind ik het nog steeds een uitdaging om een nieuw soort ritme en coördinatie te ontwikkelen en onder de knie te krijgen. Cuba heeft zeer veel verschillende ritmes. Zo heb je de populaire ritmes als de salsa, de timba, chachacha, danzón, maar ook de religieuze ritmes, de batáritmes, de carnavalsritmes en de cumbancha’s. Het is belangrijk dat je als drummer al deze verschillende ritmes kent en ook weet hoe die op de andere instrumenten gespeeld worden. Dan kun je met je drums de aansluiting vinden. En dat is nog maar het begin. Zo heb je ook te maken met de samenstelling van de band en het muziekgenre. Zijn er geen andere percussie-instrumenten, zoals in het kwartet van vanavond, dan speel je ook weer heel anders. In de jazz gaat het vooral om de interactie, waarbij je samen het avontuur aangaat. De salsa vereist veel meer een strakke uitvoering. Dat alles bepaalt hoe je speelt. Eigenlijk moet je boven de ritmiek staan. Dan kun je vrijuit spelen. Het is eigenlijk als een taal leren, eerst de grammatica en de woorden leren en daarna gaat het langzaam vanzelf. Je bent als drummer en percussionist bekend van veel grote formaties, zoals Cubop City Big Band, Drums United en Los Místicos, maar je werkt ook in kleine bezettingen, zoals vanavond met het kwartet Cuban Golden Classics. Hoe en wanneer ontstond het idee voor dit kwartet?

53

Ik heb veel grote bezettingen waarin veel show zit. Daarmee is het echter vaak moeilijk om optredens te krijgen, omdat ze log en duur zijn. Zeven jaar geleden ben ik begonnen met ‘van Merwijks Music Machine’. Hierbinnen kies ik voor wisselende samenstellingen afhankelijk van het thema. En daar zit dan wel vaak iets van latin in. Zo’n project loopt dan een paar jaar en dan stopt het weer. Dit kwartet is daar een onderdeel van en loopt vanaf 2012. Ik wilde weten wat zou er gebeuren als ik oude Cubaanse nummers als kapstok gebruikte en bewerkte. Waarom koos je speciaal deze muzikanten? Ik kende Ramon al als een avontuurlijke Cubaanse pianist en wilde graag een project met hem doen. Voor een project als dit heb je iemand nodig die boven de materie staat. Ramon denkt jazzy, is heel avontuurlijk en zorgt voor een Cubaanse inbreng. Hij heeft bovenal een frisse aanpak. Adinda ken ik van veel salsabands. Zij heeft een geweldige bas-sound en een goede swing.

Bovendien speelt ze ook contrabas en ze kent zowel de wereld van de latin als die van de jazz. Wat ik vooral leuk vind, is dat ze met haar rust de boel bij elkaar houdt.

www.latin-emagazine.com


Je hoeft geen arrangeur te hebben die voor twintig personen de stukken uitschrijft, dus dit is minder bewerkelijk. Ook het volume is zachter, waardoor je op alle plekken kunt spelen. En de onderlinge interactie is groter. Met een bigband kost het allemaal wat meer tijd en moeite. Het is te vergelijken met een dieselmotor die langzaam op gang komt.

Dat hebben we ook nodig. En Ilja vind ik een geweldige trombonist, die mooie effecten brengt. Kortom een gouden greep. Belangrijk is dat mensen bij elkaar passen en bovendien iets meebrengen om er samen iets moois van te maken.

Maakt het ook nog verschil hoe je je publiek bereikt? Ik speel natuurlijk in verschillende projecten op verschillende plaatsen, zo hebben we een theatertour met voor de pauze alleen slagwerk en daarna met meer instrumenten.

Voor welke Cubaanse stukken hebben jullie gekozen? Ik wilde nu eens niet de overbekende stukken gebruiken. Ik denk altijd in projecten. Zo heb ik iedereen uitgenodigd wat stukken aan te leveren die we dan hebben samengevoegd voor dit project. Hoe benader of bewerk je de muziek? Iedereen maakt een eigen arrangement. Je kunt de harmonieën veranderen, maar ook het tempo, de maatsoort, of zelfs ook de melodie. Soms vraag ik aan het publiek of ze het nummer herkennen, maar het is dan vaak zo veranderd, dat ze dat niet meer kunnen. Dat is ook de grap van dit project.

Maar ook spelen we op salsa-avonden, zoals met Los Místicos in Club Mystique (Amsterdam). Hoe communiceer je dan naar het publiek wat je doet? Soms schept het verkeerde verwachtingen. Bij de salsa is de muziek van secundair belang, omdat het daarbij vooral om het dansen gaat. Is er al een album uitgebracht met deze muziek? Ja, de Cuban Golden Classics, geproduceerd in de Tam Tam studio met nummers als Cumbanchero, Bésame Mucho, Perfida, La Comparsa e.a. Het is een kleiner en intiemer album, met een ander geluid. Zo heb ik verschillende kanten. Ik houd van afwisseling, dat houdt me fris.

Wat is voor jou het grote verschil met je grotere formaties? Met deze kleine formatie heb je meer vrijheid dan wanneer je vastzit aan een groot aantal arrangementen. Organisatorisch geeft het ook minder hoofdpijn. www.latin-emagazine.com

54

In 2008 heb je het album Que Sensación uitgebracht met de Cubop City Bigband, dat zeer hoog scoorde in de Latijns-Amerikaanse hitlijsten. Wat zijn de verschillen met dit album? Deze twintig man sterke bigband brengt met dit album een ode aan de pioniers van de Afro–Cubaanse jazz. Grupo Afro Cuba met drummer Oscarcito Valdés was in de jaren tachtig een van de toonaangevende groepen in deze stijl.


De inspiratiebron was Machito, een bigbandpionier uit de jaren 40-50. Hij begon als eerste met het mixen van Cubaanse muziek met de populaire bebop uit die tijd. Daar komt ook het ‘Cubop’ in onze bandnaam vandaan. ‘City’ was een club in New York waar veel van deze muzikanten speelden. Dat was in de tijd van Parker en Dizzy Gillespie. Voor onze band vormde het grootse mambo-achtige geluid van Moré en Machito het uitgangspunt. De muziek voor het album is grotendeels gearrangeerd door pianist Marc Bischoff en trombonist Ilja Reijngoud. Deze bigband bestaat nu alweer bijna 20 jaar. Daar heb ik veel zin in. En verder: - Ik werk veel samen met mijn dochter Gianna, die Je bent enorm gedreven en actief op veel fronten. wereldpercussie speelt met het project ‘Beat the Wat is het geheim, hoe lukt steeds weer jezelf Kitchen’. opnieuw uit te vinden? En hoe organiseer je dit alles? - We gaan op wereldtoer met Drums United om Nou voor een deel zit dat in mij, ik houd van ons nieuwe album Rhythm Dreams te promoten. In afwisseling en ik vind het leuk om steeds nieuwe november en december gaan we naar China en projecten te doen. Mede hierdoor blijf ik fris en Thailand. In mei naar Colombia met mogelijk een blijf ik me ontwikkelen. Ik heb nog zoveel ideeën uitbreiding naar Zuid-Amerika. en plannen en naarmate je ervaring opdoet, wordt - Ik start een theatertour met een jazztrio met Ed het makkelijker. Maar alleen zou ik het nooit Verhoef op gitaar. kunnen. Ik dank veel aan mijn vrouw Roosje. Zij is - Ook ga ik weer samenwerken met Aly n’ Diaye mijn manager en zij stimuleert me altijd. Dat is een Rose, waar ik veel mee heb samengespeeld. andere kant van het muzikant zijn: je moet veel - Met Cubop City Bigband doe ik World Focus, een organiseren en zaken regelen. We hebben hier project met verschillende zangeressen uit de hele samen hard aan gewerkt, ook om buiten de wereld. grenzen bekendheid te krijgen. We hebben veel - Ook heb ik een optreden voor het Nederlands gespeeld, over de hele wereld, en als het eenmaal Koningshuis in december 2015. Je ziet het, lekker loopt, dan loopt het. Daarbij komt dat mijn muziek druk, dus voorlopig geen vakantie! niet aan Nederland gebonden is. Ook in bv. China of Thailand houden ze van slagwerk. Met de Cubop City Bigband oogsten we vooral heel veel erkenning in Noord-Amerika. Soms denk ik wel eens aan een rustiger leven thuis, ‘s morgens lekker je hond uitlaten en je krantje lezen, of heerlijk op vakantie... maar ja, je moet door. Waar liggen nog uitdagingen voor je? Een van mijn eerste dromen was om van een slagwerkgroep een echte band te maken, en dat is gelukkig uitgekomen. Wat ik nog graag zou willen leren, ligt vooral op het terrein van het arrangeren Tot slot heb ik ook nog een boek geschreven en componeren. Dat zou ik heel graag op een nog World-beat, dat net is gepubliceerd. Alles is via de hoger plan willen brengen. website www.lucasvanmerwijk.com na te lezen en te bestellen. Welke projecten liggen in het verschiet? Morgen ga ik voor 4 dagen naar Los Angeles om Ik bedank Lucas voor dit mooie gesprek en hij gaat met muzikanten van daar mijn muziek van de zich snel voorbereiden op het concert in de mooie, Cubop City Bigband te spelen. middeleeuwse Jazzkapel.

55

www.latin-emagazine.com


Latin Life is een radioprogramma op Radio West voor liefhebbers van de latin & caribbean lifestyle. In deze show hoor je de lekkerste muziek, het laatste nieuws, interessante gasten, de beste uitgaanstips ĂŠn er worden veel vrijkaarten weggegeven voor leuke evenementen. De show wordt wekelijks live uitgezonden vanuit de Hofstad met een landelijke dekking, dankzij internet en digitale radio. Latin Life Radio is een non-profit initiatief en wordt gedreven door vrijwilligers. www.latinliferadio.nl

Studiogasten in oktober 2014 Donderdag 9 oktober 2014 * Estudiantina Ensemble Donderdag 16 oktober 2014 * Ary Fortes Donderdag 23 oktober 2014 * Your Ultimate Zouk Estesia * DJ Jarzino Donderdag 30 oktober 2014 * Suzanna Lubrano

www.latin-emagazine.com

56


Latin Life is elke donderdag van 20:00 tot 22:00 uur landelijk te beluisteren op: latinliferadio.nl

Regelmatig verstrekt Latin Life vrijkaarten voor leuke evenementen aan luisteraars. Het aantal beschikbare vrijkaarten staat op de website www.latinliferadio.nl tussen haakjes vermeld. Als je interesse hebt in de beschikbare vrijkaarten, kun je tijdens de uitzending een mailbericht sturen naar info@latinliferadio.nl o.v.v. voor- en achternaam en telefoonnummer waarop je te bereiken bent. Je kunt ook tijdens de uitzending bellen naar 070-390 54 54.

Latin Life Dance Club: Wet ‘n Wild, Sportlaan 5, 2406 LD Alphen aan den Rijn Op zaterdag 11 oktober 2014 ben je weer van harte welkom op de Latin Life Dance Club. Een gratis toegankelijk dansfeest bij Wet ’n Wild in Alphen aan den Rijn. Deze keer starten we met een gratis workshop salsa voor beginners van Michel Stenssen en vanaf 22:15 is de dansvloer vrij voor iedereen die lekker wil genieten van de beste muziek, verzorgd door DJ Loco. Om middernacht hebben we een show van dansgroep Salsation. Meer info op: www.latinliferadio.nl/danceclub

57

www.latin-emagazine.com


(advertentie)

www.latin-emagazine.com

58


Optreden Soneros de Verdad Vrijdag 26 september 2014 in Rasa Utrecht. Verslag & fotografie: Michele van den Heuvel In het kader van het festival Rasamania trakteert Rasa Utrecht ons op dit optreden van deze Cubaanse Soneros de Verdad (echte soneros). Zoals de naam al aangeeft, hebben deze mannen het uitdragen van de Cubaanse son hoog in het vaandel staan. Ze worden dan ook wel gezien als de tweede generatie van de Buena Vista Social Club.

De bezetting van de band laat grote namen zien, dus de verwachtingen zijn hooggespannen. Luis Frank “El Macry” neemt als oprichter en leadzanger het voortouw. Met zijn imposante postuur, zijn felrode blouse en schoenen, en vooral met zijn volle en warme stem weet hij het publiek direct aan zich te binden. Energiek en vol overgave brengt hij zowel bekende als minder bekende nummers ten gehore. Tegelijkertijd heeft hij de lead over de band en toont hij zich een echte sfeermaker. Zo haalt hij het dansende echtpaar Daniel en Izabel het podium op om een heerlijke Son voor ons te dansen. Ook de tweede frontman van deze Soneros is niet de minste. Mario “Mayito” Rivera is vooral bekend van zijn lange periode als frontman van Los Van Van. Sinds 2011 volgt hij echter zijn eigen traject, en sinds 2012 is hij ook verbonden met Soneros de Verdad. En dat blijkt een zeer geslaagde combinatie te zijn.

59

Mayito voegt een heel andere kleurklank en andere energie toe, waarmee hij in staat blijkt het geheel op een nog hoger plan te tillen. Wat een geweldige stem en wat een charisma! Mayito en Luis Frank zingen afwisselend een aantal nummers, waardoor de verschillende stemmen goed tot hun recht komen en er verschillende stijlen aan bod komen. Soms ook zingen ze stukken samen. Zo wordt er een echte Cubaanse battle in muziekvorm opgevoerd, en al versta je geen Spaans, de intentie is duidelijk en het is een geweldig gezicht om deze twee muzikaal in de clinch te zien gaan. Het hoogtepunt is Mayito’s eigen nummer Negrito Bailador, waarin hij een plaatsje inruimt voor een hoogstandje van Mexicaanse oorsprong. Met zijn versie van Malagueña Salerosa en loepzuivere kopstem bezorgt hij velen van ons kippenvel. www.latin-emagazine.com


Het ruim twee uur durende optreden is zeer energiek en afwisselend. De eigen bewerkingen en arrangementen verlenen ook de bekendere stukken een authentieke, eigen stijl. Luis Frank zorgt er tevens voor dat de instrumentalisten extra aandacht krijgen. Zo wordt trompettist Lázaro Oviedo Dilout vanuit de achterste rij naar voren gehaald om onze oren extra te verwennen met zijn strakke en hoge trompetsound. Daarnaast verdienen ook de kleurrijke tresklanken van Sergio Cardona Veranes zeker een eervolle vermelding. Maar Utrecht is ook de woonplaats van de Cubaanse trombonist Alberto “Molote” Muñoz. Luis Frank en hij kennen elkaar nog uit hun tijd bij de oorspronkelijke Buena Vista Social Club. Natuurlijk wordt hij dus hartelijk uitgenodigd om het podium op te stappen en enkele nummers mee te spelen. Het massaal toegestroomde publiek telt de nodige trouwe Cubaanse fans, maar ook de overige aanwezigen hebben de avond van hun leven. Genietend, dansend, bewonderend en filmend wil niemand iets van dit geweldige optreden missen. (voor meer foto’s: klik hier) Ook wij stappen na afloop voldaan naar buiten. Na een uitgebreide signeersessie nemen Luis Frank en Mayito allebei nog de tijd voor een kort interview.

Bezetting: Luis Frank Arias - leadzang Mayito Rivera – leadzang Lázaro Oviedo Dilout – trompet, zang Nicolás Sirgado Llanes - bas, zang, musical director Sergio Cardona Veranes – Cubaanse tres Carlos Querol Aldana – gitaar, zang Alexander “El Vivo” García Barrera – percussie, zang Fabián Sirgado Perez – percussie, zang

www.latin-emagazine.com

60


61

www.latin-emagazine.com


Luis Frank Arias - Soneros de Verdad Interview: Caroline Bergwerf - Fotografie: Michele van den Heuvel Luis Frank Arias “El Macry” is de oprichter, projectleider van Soneros de Verdad. Hij is er trots op. Het is zijn kindje, dat hij altijd bij zich draagt. Daarnaast houdt hij zich echter bezig met nog veel meer projecten. Hij werkt samen met de grote pianist Guillermo “Rubalcaba” González en heeft ook nog de formatie Tradicional Habana, maar Soneros de Verdad is zijn troetelkindje.

Bij de oprichting 17 jaar geleden had hij niet gedacht dat dit project zo’n lang leven beschoren zou zijn. Het publiek kan er echter nog steeds niet genoeg van krijgen, en dat stimuleert de artiesten ook om door te gaan. “Zolang het publiek ervan geniet, gaan we ermee door. Op het moment dat ze er geen belangstelling meer voor hebben, dan gaat dit project de kast in.” Luis verzekert ons echter dat dit met zorg zal geschieden. Opbergen? Ja, maar van weggooien is geen sprake. Je weet immers maar nooit. Hoe onderscheidt Soneros de Verdad zich van andere groepen die dit type repertoire spelen? Soneros de Verdad is een formatie bestaande uit ‘zonen’ van de grote meesters. Dat is eigenlijk de belangrijkste onderscheidende factor. Want wij hebben onze ‘vaders’ persoonlijk gekend, en als ik het over onze vaders heb, dan bedoel ik Compay Segundo, Ibrahim Ferrer, Pio Leyva, Puntillita,… de groten. Wij hebben hen horen zingen en spelen, en wij dragen wat zij ons geleerd hebben uit naar de wereld. Dat is het grote verschil. Wij zijn hun ‘wettige kinderen’ en daarom zijn wij ‘Soneros De Verdad’ (echte soneros). Maar wat jullie op het podium doen, klinkt wel anders. Ja, dat komt onder meer door de arrangementen van Nicolas Sirgado. Ze zijn soms in een moderner jasje gestoken en dat zorgt voor een vleugje eigenheid. Met de toetreding van Mario Rivera is daar nog een extra onderscheidende factor bijgekomen. Mayito heeft vuur in zijn bloed en in zijn stem. Hij zet het podium in lichterlaaie en dat combineert prima met deze formatie. www.latin-emagazine.com

62

Wat zijn jullie plannen en ambities met deze formatie? Onze plannen zijn heel ambitieus. In de komende vier jaar willen we de bekendste Cubaanse formatie ter wereld worden. We zijn al aardig op weg, maar hebben nog wel een stukje te gaan. Er zijn geen garanties dat het lukt, maar we gaan ervoor! Kun je iets vertellen over je andere projecten? Ik ben altijd met muziek bezig. Muziek is voor mij een noodzaak. Ik kan niet zonder. Ik blijf altijd innoveren en probeer ritmes en genres te combineren. Ik ben gek op ‘fusion’, maar wil wel authentiek blijven. Daarom combineer ik graag oorspronkelijke dingen met elkaar.

Dat is ook bijna onvermijdelijk in de wereld waarin we nu leven. We worden overspoeld met nieuwe stromingen. Neem nu reggaeton. Niet iedereen houdt ervan, maar ik ben er gek op. Ik heb zelfs al reggaeton gespeel d met belangrijke Cubaanse reggaetoneros, zoals Osmani García en William el Magnífico. Het is een speciaal genre. Kijk naar Gente de Zona: genomineerd voor 4 categorieën van de Latin Grammy’s. Dat is geen toeval. Het is een genre dat het wereldwijd heel goed doet.


Ik vind het ook niet saai. Ik ben fan van Osmani García, van zijn teksten en zijn manier van zingen. En dan heb je nog El Chacal. Ook een speciale zanger. De reggaeton is niet mijn genre, niet mijn stijl, maar ik heb er wel respect voor. Het zijn grote artiesten. Hoe zie je de toekomst van de Cubaanse muziek, nu het land zich langzaam opent naar buiten? De Cubaanse muziek verkeert, figuurlijk gesproken, in de vorm van een 15-jarige. Ze is ongelooflijk veelzijdig: son, jazz, pop of reggaeton, je komt ze allemaal over de hele wereld tegen. En de taart is nog lang niet op, want de grote leiders gaan nog steeds door! Neem bijvoorbeeld mijn grote vriend Juan de Marcos González. Hij behoort tot de allergrootsten en zal nooit stoppen, want muziek is zijn lust en zijn leven. Dat zelfde geldt voor artiesten als Pablo Milanés en Silvio Rodríguez. Helaas is Juan Formell niet meer onder ons, maar zijn zoon Samuel heeft met Los Van Van het stokje van hem overgenomen. En dan hebben we nog Adalberto Alvarez… Cuba is in muzikaal opzicht kerngezond. Het land stelt zich inderdaad steeds meer open voor de buitenwereld en dat leidt ook tot muzikale veranderingen. Zo heeft bijvoorbeeld een van de grootste muzikanten van deze tijd de muziekwereld op zijn kop gezet, namelijk Alexander Abreu en zijn Havana d’Primera. Dat is niet alleen onvermijdelijk, maar ook goed. Wat is je meest gedenkwaardige moment geweest in je carrière tot nu toe? Mijn tijd bij de Buena Vista Social Club. Het feit dat ik heb meegedraaid in de leerschool van de meesters.

63

Dat ik heb mogen zingen met Manuel Puntillita, met Ibrahim Ferrer, met Pio Leyva. Dat ik het pianospel van Rubalcaba heb gevoeld en heb mogen zingen met begeleiding van Rubén González. Dat ik heb gezongen met Juan de Marcos, luisterend naar zijn spel op de tresgitaar en naar zijn interpretatie van de tweede stem, die voor mij een van de beste tweede stemmen ter wereld is. Dat is het allermooiste wat ik tot nu toe heb meegemaakt. En wat wil je nog graag meemaken? Ik zou heel graag eens zingen met Lionel Richie. En met Paul McCartney. En als ik het leven een andere loop kon geven, zou ik heel graag Beny Moré hebben leren kennen. Dat zijn mijn dromen. Wat vond je van het concert van vanavond? Nederland is speciaal en Utrecht is een bijzondere stad. Natuurlijk deels omdat mijn vriend Molote hier woont. Samen met hem en de grote meesters ben ik immers de hele wereld rondgereisd. Maar Nederland is bijzonder. Elke stad is altijd weer een verrassing en geeft je een warm en blij gevoel. Heb je nog een boodschap voor onze lezers? Ik wil de Nederlanders graag vertellen dat ik onvoorwaardelijk groot respect voor ze heb. Nederland is een mooi land. Graag schenk ik mijn stem aan alle vrouwen, en mijn leven aan jullie, mijn vrienden.

www.latin-emagazine.com


Mario “Mayito” Rivera Interview: Caroline Bergwerf - Fotografie: Michele van den Heuvel Twintig jaar was hij leadzanger bij een van de beroemdste bands van Cuba: Los Van Van. En hij heeft ervan genoten. Toch was hij in zijn laatste jaren bij deze band al veel bezig met zijn eigen projecten. Dat dit meer inhield dan een beetje bijbeunen, bewees hij in 2005 met zijn eerste soloalbum Negrito Bailador, dat hem een Grammynominatie opleverde. In 2011 heeft hij uiteindelijk afscheid genomen van Los Van Van om zijn creativiteit de losse hand te kunnen geven. Vanavond zijn we hem tegengekomen in een van de projecten waarmee hij zich sinds 2012 verbonden heeft. Daar moeten we natuurlijk meer van weten. Mayito Rivera is eigenlijk een beetje van alles. Son, bolero, guaracha, timba, funk, jazz…, alles. En dat is een zegen. Ik zie het echt als een geschenk van God. Het brengt wel een bepaalde drang tot afwisseling met zich mee. Ik kan niet alleen bezig zijn met Los Van Van, maar ook niet alleen met de son. Morgen wil ik weer iets anders doen. Ik wil niet alleen rumba zingen, maar ook bolero’s en me nog veel verder ontwikkelen. Soneros De Verdad biedt me nu een mooie kans om dit genre, deze muziek hoog te houden en tegelijkertijd een nieuwe dynamiek te geven. Waarom Soneros De Verdad? Dit is een project van Luis Frank dat al jarenlang bestaat. Hij heeft me ook al heel vaak uitgenodigd om mee te touren. In mijn tijd bij Los Van Van had ik echter niet veel tijd voor dit soort dingen. Toch heb ik altijd het meer traditionele, pure Cubaanse repertoire willen zingen. Ik ben met deze muziek opgegroeid.

“Het eerste wat ik als klein jongetje zong, was son” Het is een nieuwe, originele manier om de son te presenteren. Het werk van Luis Frank is gebaseerd op klassiekers als El carretero en de Buena Vista-nummers, en mijn sones zijn speciaal geschreven voor deze nieuwe etappe. Ik benut graag de kans die Soneros de Verdad mij biedt om nummers voor hen te schrijven en te interpreteren. Deze muziek interesseert me. Maar intussen werk ik straks waarschijnlijk weer aan een ander project met de Sons of Cuba, met een heel ander format. Ik laat me sturen door mijn gevoel, mijn interne gedrevenheid. Ik wil genieten, want ik maak echt muziek voor mijn plezier. Twintig jaar bij Los Van Van was voor mij genoeg. Ik had behoefte aan verandering en ben absoluut niet bang geweest om alleen verder te gaan.

Later ben ik muziek gaan studeren, maar alles is voor mij begonnen met het zingen van traditionele Cubaanse muziek als de son, de guaracha en de rumba. De meeste mensen kennen mij als timbero door Los Van Van, maar mijn muzikale interesse is veel breder, en omvat onder meer timba, son, funk… Ik heb altijd geprobeerd om binnen Los Van Van mijn hele muzikale universum uit te dragen. Wanneer daar ruimte voor was, heb ik ook romantische liedjes en elementen uit de volksmuziek ingebracht. Ik ben opgeleid tot percussionist en draag daardoor ook elementen uit de rumba mee. Dat bracht ik allemaal met me mee, toen ik bij Los Van Van kwam. www.latin-emagazine.com

64


Ik heb altijd mijn eigen muziek willen schrijven en arrangeren, maar daar moet je wel de kans toe krijgen. En die kans kwam een jaar geleden. Toen kreeg ik van Termidor Musik, het label waartoe ook Soneros De Verdad behoort, het aanbod om een eigen project op te zetten. Dus ik ben naar Cuba gegaan om muzikanten te selecteren. Hoe pak je dat dan aan? Je moet een duidelijk beeld voor ogen hebben en zorgen dat je de muziek al klaar hebt. Daarna is het een kwestie van bedenken wat voor muzikanten je nodig hebt en wie er in het plaatje passen. Maar in Cuba zijn er heel veel muzikanten. Het lastige is, dat het er eigenlijk te veel zijn. Je moet dus afgaan op je gevoel en eigen ervaringen. Ik heb gekozen voor jonge muzikanten. Die zitten boordevol wensen en illusies en kunnen veel nuances en creativiteit inbrengen. Ik heb behoefte aan dat soort ‘voeding’. Op mijn beurt kan ik die jongere garde mijn ervaring en een zekere vorm van opleiding bieden. In 2005 werd mijn eerste soloalbum Negrito Bailador meteen genomineerd voor een Grammy. Dat was voor mij het bewijs dat ik het kon. Dat ik een album kon maken met louter zelfgeschreven nummers. Toen Juan Formell hoorde van de nominatie, heeft hij me omhelsd en gefeliciteerd. Dat ik ooit mijn eigen weg zou gaan, stond toen al vast, alleen nog niet wanneer.

“Er is veel geschreven over mijn vertrek, maar ik ben nooit uit Los Van Van gezet” Toen ik in 2011 afscheid nam, wist Maestro Juan Formell dat ik dit nodig had. Dat ik toe was aan een break, aan meer ruimte. Hij heeft me volop gesteund en ik heb altijd zijn zegen gehad. In oktober van dit jaar (2014) ben ik 3 jaar solo bezig. En in die 3 jaar ben ik de hele wereld rondgereisd, met verschillende projecten. Die vrijheid had ik nodig. Het heeft me sterker gemaakt. Soms heb ik veel geld, soms weinig, maar ik doe het niet alleen voor het geld. Ik doe het omdat ik ervan geniet om muziek te maken. Vertel eens wat over de Sons of Cuba. Mayito Rivera & Sons of Cuba is mijn eigen band, mijn eigen project. Mijn droom die is uitgekomen.

65

www.latin-emagazine.com


Het aanbod van Termidor Musik was voor een 7-koppige formatie. En dat is een wereld van verschil als je, zoals ik, gewend bent om te werken met een band van 15 man. Het is een hele uitdaging om al die klanken samen te vatten voor een 7-mansband. Uiteindelijk heb ik 6 jonge muzikanten gekozen, die stonden te trappelen om muziek te maken. En met hen heb ik het project Mayito Rivera & Sons of Cuba opgezet. Daarnaast nodig ik ook regelmatig gastspelers uit. Maar dat is dus mijn nieuwe muzikale project. Een fusionproject, waarmee we verschillende stijlen aanpakken: latin jazz, timba, son, rumba, Afro, bolero’s, balades. Alles!

Je nieuwste album is ook heel gevarieerd. Heel gevarieerd, heel dynamisch, en vooral ook heel persoonlijk. Ik heb er al mijn gevoel, al mijn eigen muzikale creaties in gestopt. En volgend jaar komt er weer een album uit. Mijn gedachten worden dus altijd beheerst door muziek. Ik ben altijd bezig met creĂŤren om mijn dromen te laten uitkomen. Ik heb de vrijheid en zin om alle uitdagingen in het leven aan te gaan. Dat maakt een mens gelukkig. www.latin-emagazine.com

66


Wat is de meest gedenkwaardige ervaring geweest in je carrière tot nu toe? Dat zijn de 20 jaar bij Los Van Van geweest. Het belangrijkste concert dat ik me uit die tijd kan herinneren was in de Hollywood Bowl van Los Angeles, voor ongeveer 10.000 man publiek. En ook hebben we een keer samen met de Rolling Stones geprogrammeerd gestaan op een festival in Zwitserland. Eerst de Rolling Stones, daarna Los Van Van. Dat was ook mooi.

“Ik wil graag baanbrekende muziek maken, de sleur doorbreken, de wereld nieuwe muziekvormen bieden” Wat staat er nog op je verlanglijstje? Ik wil de manier vinden om mijn muziek de hele wereld rond te laten gaan. Dat is mijn grote droom. En dan met dezelfde intentie, dezelfde eenvoud en natuurlijkheid als Juan Formell met Los Van Van. Ik heb veel van hem geleerd. Ik wil mijn muziek naar een hoog niveau tillen en wereldwijd verspreiden. Ik wil nieuwe wegen banen en deuren openen. Ik wil de mensen graag blij maken met mijn muziek. Dat ze genieten van een optreden. Dat ze zeggen: “Wow, wat een goede muziek”. Dat is het enige waar ik blij van wordt, mijn enige doel. Ik hoef niet zo nodig allerlei prijzen en awards te krijgen. Ik vind het belangrijker dat mensen genieten van een nieuw stuk muziek, iets anders. Ik ben altijd op zoek naar iets anders. Een ander ritme, een nieuw verhaal, om de mensen te kunnen verrassen. Er is al genoeg van hetzelfde.

67

Wat vond je van het concert van vanavond? Het was heel mooi concert. Er waren veel mensen en ik merkte dat het publiek de muziek echt aanvoelde. De muziek in het repertoire van Soneros de Verdad is heel waardevol. We hadden een heel geïnteresseerd en enthousiast publiek, dat erdoor werd geraakt. En als ik zie hoe de mensen reageren, of ze nu dansen of kijken, dan word ik daar blij van. Dit was een avond om niet snel te vergeten.

www.latin-emagazine.com


Geroosterde aardappeltjes uit Peru 1 kilo kleine rode aardappeltjes Scheut olijfolie 1 el oregano 1 el knoflook, fijngesneden Zout en versgemalen peper 1 el verse koriander, fijngesneden

Verhit de oven tot 200 graden Halveer de aardappeltjes en doe ze in een kom. Meng de olijfolie, oregano, knoflook, zout en peper in een kom. Voeg de aardappeltjes toe. Schep alles goed door elkaar. Spreid de aardappeltjes uit op een bakblik met bakpapier. Rooster ze ongeveer een half uur in de oven, of tot ze gaar zijn. Strooi de koriander erover en serveer. www.latin-emagazine.com

68


advertentie

Zondag 19 oktober 2014 | 14:00 uur

Roël Calister Banbankuné (6+) Muziektheater / Jeugd Roël erft van zijn oma een geheimzinnige kist. Oma heeft de hele wereld rond gereisd en van al die reizen zijn héél veel herinneringen bewaard. Niemand weet precies wat er in de kist zit. 'Niet open maken’, schreeuwt Tshepho, die bang is voor spoken, de zogenaamde zumbi. 'Er zit vast iets lekkers in', roept Vernon. 'Een verhalenboek met mooie plaatjes,' suggereert Djem. ‘Banbankuné’ is een muzikale reis van Australië en Afrika naar Curaçao om daar kennis te maken met de populaire muziek ‘di zumbi’. Om tenslotte te eindigen met uitbundige muziek waarbij iederéén meespeelt. Een nieuw jeugd- en familieconcert van de makers van ‘Boomwhakalaa!’. Banbankuné is een coproductie van RASA met de Stadsschouwburg. Kaartverkoop via de kassa van de Stadsschouwburg.

Rasa, Pauwstraat 13a, Utrecht www.rasa.nl

69

www.latin-emagazine.com


advertentie

Foto: Guga Marques

Vrijdag 24 oktober 2014 | 20:30 uur

Caravana Rabequeiros de Pernambuco en Renata Rosa Swingende vedels uit Noordoost-Brazilië Volksmuziek/ Rabeca / Brazilië Op het platteland in Pernambuco maken folguedos zoals bumba-meu-boi (volkstheater) deel uit van het dagelijkse leven. De muziek die bij deze folklore hoort, zoals de forró, is nog altijd even hot. Zelfs de rabeca, een vedel die nauw verwant is aan de Middeleeuwse rebec, heeft de tand des tijds doorstaan. Toch vond vedelspeler Cláudio Rabeca het belangrijk om een anthologie over de rabeca op te nemen met 24 rabequeiros. Uit dat project is Caravana Rabequeiros de Pernambuco ontstaan. Vier van de allerbeste spelers vertegenwoordigen een oude en een nieuwe generatie. Dit zijn Cláudio Rabeca, Maciel Salu, Renata Rosa en Mestre Luiz Paixão. Anders dan de viool wordt de ‘rabeca’ voor het lichaam vastgehouden zodat ermee gezongen en gedanst kan worden. www.latin-emagazine.com

Het vedelspel wordt opgeluisterd door percussie en snaarinstrumenten met een hoog swinggehalte. Rasa, Pauwstraat 13a, Utrecht www.rasa.nl

70


advertentie

71

www.latin-emagazine.com


advertentie

Zaterdag 25 oktober 2014 | 21:00 uur

Ricardo Lemvo & Makina Loca Internationale ambassadeur van de rumba World beat / Rumba / Congo & VS

De rumba beweegt zich in golfbewegingen over de Atlantische Oceaan. Ontstaan in Afrika, tot bloei gekomen op Cuba, en vervolgens weer in Afrika opgepikt door jonge, enthousiaste muzikanten. Het leven van een van die jonge muzikanten beweegt zich ook heen en weer over de Atlantische Oceaan. De in Angola geboren Ricardo Lemvo groeide op in Kinshasa, de hoofdstad van de rumba congolaise, maar verhuisde op zijn vijftiende naar de Verenigde Staten. Aanvankelijk studeerde hij daar rechten, maar zijn voorliefde voor Cubaanse stijlen als rumba, son en bolero bracht hem naar de muziek. Gelukkig maar, want Lemvo bracht al een handvol cd’s uit met dansmuziek die soms warmbloedig en dan weer melancholiek klinkt. Soms waan je je op Cuba, dan weer in Congo, maar de heupen blijven gegarandeerd de hele avond in beweging. www.latin-emagazine.com

Foto: Ernesto Huerta

Rasa, Pauwstraat 13a, Utrecht www.rasa.nl

72


advertentie

73

www.latin-emagazine.com


(advertentie)

www.latin-emagazine.com

74


Jennifer Lopez – Australische Iggy Azalea “Booty” Jennifer Lopez is en blijft een van de meest succesvolle latin artiesten van nu. Haar achtste studio-album A.K.A. doet het prima, maar kreeg onlangs weer een extra impuls in de vorm van een nieuwe single. Zoals verwacht is gekozen voor het nummer Booty, dat tot stand kwam met medewerking van rapper Pitbull.

Als je het nummer hoort, kun je je bijna niet voorstellen dat er zo’n omvangrijk team schrijvers en arrangeurs aan te pas is gekomen. Booty is geschreven door Lopez met medewerking van Cory Rooney, Benny Medina, Chris Brown, Asia Bryant, Armando Pérez, Thomas Wesley Pentz, Lewis D. Gittus, Tedra Renee Wilson en Danny Omerhodic. Daarnaast is er gebruik gemaakt van de sampler van Diplo’s track Dat a Freak, uitgebracht in 2013. Voor de videoclip is een beroep gedaan op de Australische rapster Iggy Azalea, want zoals Jennifer Lopez zei: “I think we have high-fashion booty in common”. Die modieuze achterwerken spelen dan ook de hoofdrol in de bijbehorende videoclip. Voor wie er van houdt, hier is de clip: Booty:

75

www.latin-emagazine.com


www.latin-emagazine.com

76


Edwin Sanz Album: San Agustín Dit album is het solodebuut van Edwin Recensie door Gerardo Rosales | Vertaling: Caroline Bergwerf

Wie is Edwin Sanz? Een van de beste percussionisten van de nieuwe generatie uit Venezuela. Een zeer veelzijdig en ervaren muzikant, onder meer bekend van het veelgeprezen Mercadonegro. Maar Edwin is meer dan een bedreven begeleidingspercussionist voor de grote sterren. Dat laat hij nu zien met zijn eigen muziekproject. Een fraai staaltje vakmanschap, specifiek gericht op een breed publiek, en bedoeld om iedereen die ernaar luistert aan het dansen te krijgen. Maar dit is geen simpele poging om een hit te scoren. Dit is een muzikaal concept met inhoud, met originele teksten en diverse genres, zoals salsa dura, salsa romántica, latin jazz, timba en funk. Dit album is niet gericht op de muzikanten, maar een plaat die gemaakt is voor het publiek dat altijd op zoek is naar iets nieuws.

Tracks Con Todos los Tambores San Agustín Te Equivocaste Son Montuno Pa’l Bailador Sobreviviré Arriba en la Cima Cesar y Alex Eso Tierno You Gotta Be

Voor mij is Edwin een van de meest verrassende percussionisten die ik heb leren kennen. Hij speelt drums, conga’s, bongo en timbales en is een uitstekend muziekproducent. Dat laat hij zien op dit album. De opnamen zijn gemaakt in Engeland, Verenigde Staten, Frankrijk en Zwitserland. Ik kan jullie deze productie aanbevelen. Dit album nodigt vanaf de eerste seconde uit tot dansen. We hopen Edwin Sanz en zijn fantastische band eens in Nederland te zien om van zijn vernieuwende muziek te genieten. De titel van dit album is San Agustín als eerbetoon aan de wijk waar van Caracas waar Edwin is geboren, in het vurige Venezuela, land van de ‘tambo’. In het spectaculaire nummer Con Todos los Tambores is een zekere invloed van Eddie Palmieri merkbaar. Zelf ben ik onder de indruk van het nummer César y Alex, waarin twee grote pianisten uit Peru en Engeland een virtuoos samenspel laten horen. Verder is er een heerlijk dansbare Son Montuno Pa’l Bailador, en het Engelstalige You Gotta Be, waarin timba en funk elkaar weten te vinden. Een album met 9 verrassende tracks. Ik hoop dat ook jullie zullen genieten van deze muziek, die met veel liefde en vakmanschap gemaakt. Voorproefje: San Agustín

Sobreviviré

Website: www.edwinsanz.com 77

www.latin-emagazine.com


Salsa for Beginners – Hips on Fire Stijl: On1 - Inhoud: Basiselementen Algemeen commentaar: De docenten komen uit Puerto Rica en Costa Rica, en hebben hun achtergrond verwerkt in de ‘Hips on Fire’-stijl, dus je kunt mix van invloeden uit beide landen verwachten. De salsa wordt op de 1 gedanst en er wordt gebruik gemaakt van basispassen naar voor en achter, cumbiapassen en op één lijn uitgevoerde cross body leads en enchufles. Puristen zullen er geen LA-, New York- of Cubaanse stijl in herkennen, waaruit maar weer eens blijkt hoe gemakkelijk we ons laten inperken door regels en etiketten. Er wordt energiek lesgegeven in klassikaal verband, dus je ziet de docenten en enkele leerlingen de passen voordoen. De dvd is gericht op dansers die snel willen leren en snel de dansvloer op willen. Dansers die vooral plezier willen maken zonder zich al te druk te maken om technische details, en niet het geduld hebben om zich de meest recente styling eigen te maken. Voor hen is deze dvd zeker geschikt: naast met de basispassen leer je de ‘Hips on Fire’-basisdraaien naar rechts en naar links voor de vrouw en de man, plus voldoende simpele elementen om je op je eerste salsafeestjes goed te vermaken. Recensie door Fabio (SalsaIsGood) Dvd verkrijgbaar bij www.salsa-dvds.com www.latin-emagazine.com

78


Jorge Luis Chacín Canta Wanneer de nominaties voor de Latin Grammy’s bekend worden gemaakt, lijkt het wel alsof Jan en alleman in de race zijn, maar dat is niet het geval. De wereld is groot en boordevol talent, dat dankzij het internet en de sociale media ook steeds meer mensen weet te bereiken. De jury heeft dus elk jaar weer meer keuze uit meer muzikaal talent. Bij een gelijkblijvend aantal categorieën is een nominatie daarom elk jaar weer wat meer waard. Jorge Luis Chacín is dus terecht blij met de Latin Grammynominatie voor zijn album El Color De Mi Locura (beste hedendaagse ‘tropical’ album). Daarnaast is hij samen met Fernando Osorio voor de compositie van het nummer Regalo, dat wordt gezongen door Rey Ruiz. Net als deze van oorsprong Cubaanse zanger is Chacín gevestigd in Miami. Zijn muziek is echter nog stevig geworteld in Venezuela. Zo combineert hij de faciliteiten en invloeden van de muzikale smeltkroes in de Verenigde Staten met de latin en Afro-Venezolaanse ritmes uit zijn geboorteland. Het genomineerde album El Color De Mi Locura bevat 14 tracks, het merendeel nieuwe, zelfgeschreven nummers. Onder de muzikanten bevinden zich grote namen als Franco de Vita, José Gregorio Hernández en toetsenist Ricky Martin Federico Vindver. De nieuwste hit van Jorge Luis Chacín komt van het genomineerde album. Canta vertelt het verhaal van een weekendliefde op het tropische Isla de Margarita. Het is een verrassende mix van Colombiaanse en Venezolaanse ritmes: een ballad met een ‘bite’.

Videoclip Canta:

www.jorgeluischacin.net

79

www.latin-emagazine.com


Oproep schrijvers, recensenten Wegens grote drukte zouden we ons team graag uitbreiden!

Ben je ge誰nteresseerd in latin muziek en cultuur, en kun je een goed onderbouwde recensie schrijven? Neem dan contact met ons op! We kijken graag wat we voor elkaar kunnen betekenen. Daarnaast hebben we nog steeds plaats voor andere schrijvende vrijwilligers. Denk je dat jij een zinvolle bijdrage aan het Latin Emagazine kunt leveren? Stuur dan een mailtje naar: redactie@latin-emagazine.com. We nemen graag contact met je op om een en ander te bespreken.

www.latin-emagazine.com

80


Deborah Andrade – Crazy De titel van haar nieuwe single Crazy geeft het al aan: Deborah Andrade wordt gek van jaloezie door het flirtende gedrag van haar vriendje. Maar ja, dat is dan ook niemand minder dan de bekende komediant George Harris… Crazy is het eerste nummer van het album van de Venezolaanse Deborah Andrade. De zangeres werd bekend door haar deelname aan het televisieprogramma Yo Si Canto, de Venezolaanse versie van Idols. Deborah won weliswaar niet – ze behaalde een eervolle derde plaats – maar weet haar populariteit goed te benutten. Ze schrijft haar eigen nummers en Crazy is de promosingle voor het album Escrito Con La Zurda (geschreven met links) dat eind dit jaar zal uitkomen. Dat album zal naast haar eigen nummers ook nog een paar verrassingen bevatten. Daarvoor moeten we echter nog even geduld hebben. Voorlopig moeten we het doen met deze single. Crazy doet het overigens uitstekend en wordt veel gedraaid op de landelijke radiozenders. Deborah doet er nog een schepje bovenop met een uitgebreide tournee en de nodige radio- en televisieoptredens. Bovendien is de single gratis de downloaden van haar website. (Descarga #crazy gratis aquí) Nieuwsgierig geworden? Crazy:

Website: www.deborahandrade.com

BEST OF KIZOMBA vol.3

Verkrijgbaar bij MostWanted-online.nl: (via Facebook)

DISC 1 1. Mona Nicastro 2. Landrick 3. KP2 4. Rei Helder feat. Nelson Freitas 5. Gaby ft Mikas Cabral 6. Nelson Freitas ft Chelsy Shantel 7. Miss S 8. Nelson Freitas 9. Irmãos Verdades 10. Helvio 11. Gmam 12. Valdemiro José ft Damásio 13. Helvio 14. Landrick 15. Kizomba Brasil feat. Gama 16. Rei Helder feat. Mika Mendes 17. Tayla Riddel ft Mikas Cabral 18. Neuza ft Mikas Cabral

81

DISC 2: 1. Tayla Riddel 2. KP2 3. Nelson Freitas 4. Gaby Fernandes 5. Irmãos Verdade & Deusa 6. Jay C ft Alexa 7. Danny L 8. Gaby Fernandes 9. Gaby Fernandes 10. Danny L. Sózinho 11. Jamice 12. Mikas Cabral feat. Zizy 13. Matias Damásio 14. C4 Pedro feat. Lil Saint 15. Jay C ft DJ Nigga 16. Danny L 17. Puto Português 18. JJey V feat. NGA www.latin-emagazine.com


Tico & Javi Mi novia y yo – de clip Het charmeoffensief van de Venezolaanse tweeling Tico y Javi heeft er weer een troef bij gekregen: de videoclip van Mi novia y yo is uit!

www.latin-emagazine.com

82


83

www.latin-emagazine.com


Foto: Pablo Chalup

Maestros de Argentinië "New Traditional Music”

Dubbelconcert met pauze Duo Malosetti Goldman Raúl Malosetti gitaar Rolando Goldman Charango Juan Quintero & Trash a Cordes Juan Quintero zang, gitaar, percussie Trash à cordes In een dubbelconcert zetten we koers naar Argentinië. In het eerste deel maak je kennis met de gitaar en charango van het Duo Malosetti-Goldman uit Buenos Aires dat een mix brengt van traditionele muziek, tango, jazz en eigen composities. Na de pauze is het de beurt aan de jonge componist-gitarist-zanger Juan Quintero uit Tucuman en het Brusselse ensemble Trash à cordes. Met hun instrumenten en stemmen verkennen ze verschillende stijlen en slaan ze bruggen tussen de traditionele, klassieke en hedendaagse muziek. In Coproductie: BOZAR MUSIC | Seibo asbl | Ambassade van Argentinië

Woensdag 22 oktober 2014 Tijd: 20.00 uur Foto: Maria Birba

www.latin-emagazine.com

84


Foto: Javi Rojo

Concha Buika

La Noche Más Larga

Een bezielde mengeling van jazz, flamenco, blues en meer...

De Spaans-Afrikaanse zangeres Concha Buika zingt een bezielde mengeling van jazz, flamenco, blues, soul en meer. Haar doorrookte maar tedere stem wordt vergeleken met die van Nina Simone, Chavela Vargas én Cesaria Evora. Buika werkte samen met een lange rij artiesten: Path Metheny, Anoushka Shankar, Chick Korea, Charles Aznavour, Nelly Furtado…

Woensdag 5 november 2014 Tijd: 20.00 uur

La Noche Más Larga (De langste nacht) is de titel van haar zevende album, waarop ze de muren sloopt rond de flamenco, haar muzikale roots.

Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, 1000 Bruxelles, België | www.bozar.be BOZAR is een kunstencentrum in het centrum van Brussel. Voor 2002 was het bekend als het Paleis voor Schone Kunsten Het gebouw van de Art Deco-architect Victor Horta dateert van 1928.

85

www.latin-emagazine.com


Latin American Film

www.latin-emagazine.com

86


Dólares de arena - Liefde, geld en bachata Dólares de arena (Sand dollars) wordt gezien als een van de meest veelbelovende Latijns-Amerikaanse films van het Toronto International Film Festival. De film vertelt het ontroerende verhaal van Anne, een oudere Française, die hopeloos verliefd wordt op een Noelí, een jonge, Dominicaanse vrouw. Voor Noelí is de relatie met Anne in eerste instantie vooral handig, maar beetje bij beetje veranderen haar gevoelens en wordt het allemaal een stuk gecompliceerder. De traditionele bachata van dit Caribische eiland is de perfecte achtergrondmuziek voor dit verhaal, en creëert precies de juiste sfeer. Noelí gaat elke middag naar het strand van Las Terrenas. Samen met haar vriendje probeert ze daar de vele toeristen wat geld uit de zak te kloppen. Noelí heeft voornamelijk eenmalige klanten, maar ook één vaste. Een oudere Française, Anne, die haar oude dag in de Dominicaanse Republiek doorbrengt. De vriend van Noelí doet alsof ze zijn zusje is en beraamt samen met haar een plan: Noelí zal de Française inpalmen en samen met haar naar Parijs gaan. Vervolgens stuurt ze dan elke maand geld naar ‘haar familie’.

87

Het filmscript is een vrije bewerking van het boek Les Dollars Des Sables van de Franse schrijver Jean-Noel Pancrazi. De hoofdrollen worden gespeeld door Geraldine Chaplin, Yanet Mojica, Ricardo Ariel Toribio en … de bachatamuziek. De regie is in handen van Laura Amelia Guzmán en Israel Cárdenas. Benieuwd geworden? Hier is de trailer om je nóg nieuwsgieriger te maken:

www.latin-emagazine.com


Latin American Film

www.latin-emagazine.com

88


Trailer:

A Wolf At The Door (Brazilië) Als Sylvia ontdekt dat haar zesjarige dochter Clarinha van school is opgehaald door een onbekende vrouw schakelt ze gelijk de hulp van de politie in. Terwijl zij en haar man Bernardo worden ondervraagd, wordt duidelijk dat zijn affaire met de jongere Rosa de oorzaak van de verdwijning zou kunnen zijn. Rosa ontkent echter en wijst juist Sylvia’s minnaar aan als de schuldige. Terwijl de tijd weg tikt en ze nog geen stap dichter bij het vinden van hun dochter zijn, rest nu de vraag: wie spreekt er de waarheid? Regie: Fernando Coimbra Genre: thriller, drama

89

Cast & crew: Leandra Leal, Milhem Cortaz, Fabiula Nascimento Land: Brazilië Lengte: 100 min In de bioscoop: 30 oktober 2014 www.latin-emagazine.com


(advertentie)

www.latin-emagazine.com

90


91

www.latin-emagazine.com


Hoofdredactie: AndrĂŠ Lambeck (NL) Luc Cooman (BE) PR & Communicatie Annetje Riel Eindredactie: Caroline Bergwerf Fotografie & film Bart Henseler Kati van Helden Hans Gorissen Michele Demeyer Michele van den Heuvel Maarten Mooijman Annemiek Rooijmans

Disclaimer: De redactie accepteert geen verantwoordelijkheid voor foto’s of ander beeldmateriaal dat door derden is aangeleverd. De leveranciers van dit materiaal zijn er verantwoordelijk voor dat dit materiaal met toestemming van rechthebbenden wordt gebruikt. Raadpleeg voor uitgebreide informatie t.a.v. aansprakelijkheid, copyright, merken en informatie van derden de volledige disclaimer op onze website.

www.latin-emagazine.com

Redactionele bijdragen van Gerardo Rosales Alicia Rondon Tessa Schutte Javier Arenas Annetje Riel Wil Strik Cherry Taylor Gustavo Rademaker Michele van den Heuvel Ginette Lavell Otto van Helden Zuca de la Casa Gaylord Pieters Melanie Osman Agnes de Jong Adverteren: mail naar info@latin-emagazine.com o.v.v. adverteren

92


Festivals

Latin Emagazine friends Salsa Supply www.salsasupply.nl

Afro-Latino Festival Antilliaanse Feesten Music Meeting

Salsa Club Weert www.salsaclubweert.nl

Theaters en podia RASA, Utrecht Paleis voor Schone Kunsten, Brussel Korzo, Den Haag Parkstad Limburgtheaters Melkweg, Amsterdam Paradiso, Amsterdam

SalsArte www.salsarte.com Salsa Socialclub Cubaten www.cubaten.nl

Media

Salsasol Breda www.salsasol.nl

Latin Life Radio

Agendapartners

Salsa-DVD’s www.salsa-dvds.com

Salsa Info NL & BE www.salsainfo.nl

La Grande Salsa www.stevetheorga.com

Latin Music www.latinmusic.be

conSentido www.consentido.nl

Salsa.be www.salsa.be

World Connection Agency www.conneccionagency.nl

Salsa Suprema www.salsasuprema.nl

Do Brasil Magazine www.dobrasilmagazine.com

Cuban Salsa www.cubansalsa.be

93

www.latin-emagazine.com


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.