Latin E-magazine, mei 2012

Page 1

SHAGGY


Mei 2012

Latin E-magazine | editie 31 | jaargang 3 | mei 2012 | www.latin-emagazine.nl

Verrassende muziekstijlen in latin land! De maand mei is traditiegetrouw de maand waarin de meeste zomerfestivals hun programmering bekendmaken en dat levert verrassende namen op, die je eigenlijk niet verwacht. Wie vorig jaar het optreden van Juan Luis Guerra heeft gemist, krijgt op 23 juni een herkansing. Vorig jaar hebben we dit optreden live mogen meemaken en vlak daarvoor zelfs een interview met deze grote artiest mogen opnemen. Profiteer van deze herkansing! De zomerfestivals hebben nog veel meer verrassende namen voor ons in petto. In deze editie hebben we er voor jullie een aantal op een rijtje gezet, zodat je je eigen favoriete programma kunt opstellen. Verder worden in dit magazine de winnaars van het Latin American Filmfestival bekend gemaakt en ook dat was een verrassing. Lees zelf maar waarom… Concerten: In juni zijn er nog 2 concerten in het Tropentheater (Joan Soriano) en in de Rasa (Conjunto Angola) die zeker de moeite waard zijn. Daarnaast is Bongomatik gestart met een verrassende en verfrissende theatertour met de titel ‘Cocktail’. Als je van diverse muziekstijlen houdt ,moet je deze band zeker een keer hebben meegemaakt. Voor de Cubaanse liefhebbers begon het voorjaar al uitstekend met Los Van Van, maar er komt nog meer onze kant op, zoals Maykel Blanco (Almere), Pupy y los Que Son Son (Bree), Afro Cubism (Tilburg) en Issac Delgado (Leuven). Shaggy en Krosfyah, ook 2 gevestigde namen, zijn zelfs op meerdere plaatsen te zien. En hou je meer van freestyle latin music? Vanuit Amerika komt Pitbull met een gigantisch spektakel op het mainstage van Festival Mundial. Fans van Spaanse ballads kunnen terecht in Hoofddorp, waar Xandro Leima optreedt, en in juli komt Gilberto Gil langs in Brussel met een vernieuwende mix van Braziliaanse muziekgenres. Hou in mei ook de jazzfestivals in de gaten, want bijvoorbeeld in Breda en Den Bosch zijn er ook optredens van salsa- en latin bands. In deze editie een kort overzicht daarvan. Hopelijk is het dan mooi weer, zodat de dansliefhebbers een dansje kunnen maken. Trouwens, ook de reggaeliefhebbers komen de komende tijd aan hun trekken. Wat dacht je van Jah6, Hollie Cook en Rass Motivated? Summerclash belooft de jeugd dat ze met hun dj line-up (o.a. met Real El Canario) in Bloemendaal de palmbomen uit het strand omhoog zullen laten schieten. En als je er dan toch bent, zoek dan meteen een maaltje mosselen bij elkaar, want op de pagina ernaast staat weer een lekker recept van onze Zuca! Van het cd-front is er goed nieuws voor de fans van Suzanne Lubrano. Zij heeft net haar nieuwe album ‘Tardi di Mas’ uitgebracht. En meer verklappen we niet. Lees het zelf allemaal maar in deze mei-editie... De redactie

PAGE 02


In deze editie o.a. 04 Banda Granell 05 Tropen - een gezamenlijke uitgave 06 Conjunto Angola 70 08 Afro-Latino Festival 13 Joan Soriano 14 Reportage: SalsaSirena 16 Festival Afrique-Carib 18 Breda: Salsanement 20 Bongomatik 22 Antilliaanse Feesten: 30 jaar 24 Suzanna Lubrano 27 Gilberto Gil 31 Radio Latin Life 32 Verslag Queens’ Prom 36 Xandro Leima live on stage 38 Tropicalidad.be 40 Festival Mundial 43 Film: Superclásico 44 Gusttavo Lima 45 Salsaboot Venlo 46 DVD: Marchant Birch 47 Latin Angel Jury Award 49 North Sea Jazz 52 Tango in 1 day 54 World Cinema 56 Couleur Café Festival 60 Dunya Festival 63 Film: Marley

PAGE 03


Banda Granell Een sympathiek initiatief uit Brazilië. Banda Granell gaat zijn eigen weg in de Braziliaanse rockjungle. Het drietal is reeds actief sinds 2003. Enio Torres verzorgt de zang en speelt gitaar, Josué Torres basgitaar en Lucas Medina triomfeert op de drums. In 2006 scoorden ze hun eerste hit met de ballade ‘Pra você’ (Voor jou). Het nummer was op honderden radiozenders te horen en de videoclip bracht het zelfs tot MTV. Hoewel Brazilië in Europa vooral bekend staat om de samba, verwierf Granell met hun rockmuziek wereldfaam via het internet. Ook in eigen land doet het trio het goed, al gaat hun muziek een beetje tegen de grote stroom in. Hun fans zijn er blij om. Grupo Granell laat zich onder meer inspireren door Jorge Bem en Tim Maia, The Australians (Men at work), Foo Fighters, Marron 5 en Kings of Lion. Hou je wel van rock, en wil je eens horen wat deze mannen ervan bakken? Kijk maar eens op hun website, waar je ook gratis hun cd kunt downloaden.

www.bandagranell.com.br

PAGE 04


NIEUW! TROPEN: HĂŠt magazine voor grenzeloos cultureel genieten Uitgave van Tropenmuseum en Tropentheater TROPEN is een gezamenlijke uitgave van Tropenmuseum en Tropentheater. In het magazine staan achtergrondverhalen, interviews en een uitgebreide agenda van alle activiteiten. TROPEN verschijnt drie keer per jaar: begin mei, eind augustus en in december. In TROPEN wordt onder andere aandacht besteed aan de samenwerkingsprojecten van Tropenmuseum en Tropentheater in binnen- en buitenland. Dit jaar opent bijvoorbeeld Dutch Doc Award voor het eerst een tentoonstelling in het Tropenmuseum met een presentatie van de beste Nederlandse documentaire fotografie. Schrijver en presentator Bahram Sadeghi maakt een reportage met bezoekers van De Dood Leeft, de huidige tentoonstelling in de Lichthal. Carel Kraayenhof vertelt over de reis die de bandoneon; het instrument van de tango, maakte van Duitsland naar ArgentiniĂŤ. Het magazine is aan te vragen via:

www.tropentheater.nl/tropen of (020) 5688 500.

PAGE 05


Prijsvraag: win een duoticket (2x) Voor dit concert mogen wij 2 duotickets verloten. Ga naar onze website en doe mee met de prijsvraag! www.latin-emagazine.nl

Foto by Pieter de Wulf

Cd-presentatie Blue Flamingo + Conjunto Angola 70 + DJ Blue Flamingo Donderdag 7 juni 2012 | Subtiele psychedelische afro-grooves RASA, Pauwstraat 13 A, Utrecht | www.rasa.nl Op deze avond tovert DJ Blue Flamingo het Oost-Afrika van de jaren ‘40 uit zijn langspeelplaten en laat Conjunto Angola 70 live hun semba uit de jaren ’70 horen. Krakerige klanken van Afrika herboren, levendig als nooit tevoren! 19:30-20:30: Cd-presentatie door Blue Flamingo met live muziek - foyer 21:00-22:30: Conjunto Angola 70 - zaal 22:30: Blue Flamingo dj-set in de foyer Conjunto Angola 70 was vorig jaar nog in RASA te zien tijdens hun eerste Europese tournee. Deze allstarband kwam bijeen naar aanleiding van een verzamelalbum met vergeten muziek uit het Angola van de jaren zestig en zeventig. Deze ‘Angola Soundtrack’ was een welkome introductie van muziek die door een jarenlange burgeroorlog bijna was weggevaagd.

PAGE 06

Labelbaas Samy Ben Redjeb reisde naar het Afrikaanse land om de oude bandleden op te sporen en hun muziek te conserveren voor het nageslacht. In samenwerking met RASA werd een succesvolle Europese tour georganiseerd. En deze zomer komt de band weer naar Europa. De muziek van Conjunto Angola 70 doet soms denken aan de bekendere muziek uit Angola’s buurland Congo: psychedelische gitaarlijntjes die kronkelen op subtiele afro-latin ritmes. Soms lijkt het ook op de Braziliaanse samba, al is het eigenlijk andersom: slaven uit Angola brachten hun semba-muziek mee naar de Nieuwe Wereld.

Na afloop van het concert draait DJ Blue Flamingo in de foyer vintage Afrikaanse muziek op 78-toerenplaten en vinyl.


Beatriz Aguiar - Nomade “…songs and legends, from the Mediterranean to Latin America…” De nieuwe productie van Beatriz Aguiar beschrijft de invloeden op de Latijns-Amerikaanse muziek van de Spaanse-, Italiaanse, Portugese-, zigeuner- en joodse immigranten vanaf de ontdekking tot en met de grootschalige immigratie aan het begin van de 19e eeuw. Het betreft een fascinerende reis die Arabische en Oost-Europese muziek maakten. Beatriz Aguiar vertaalt dit fantastische mengsel van stijlen tot muziek waarvoor passie, mythen en legenden het vertrekpunt zijn. Hiervoor gebruikt zij composities van zichzelf en van legendarische componisten zoals Andrea Parodi van Sardinie en Antonio Mura Ena. En speciale gasten zoals Filippo Gambetta uit Genova op diatonische accordeon, Ramon Valle op piano en Leonardo Amuedo op gitaar. “…het nieuwe continent is doorweekt van de geluiden uit het Middellandse Zeegebied van het Oosten tot het Westen: van de klaagzang van de zigeuner, de dapperheid van de zeeman, de piraat en de veroveraar, het ritme en de kracht van het Afrikaanse bloed, de inheemse mythen en de geboorte van een nieuwe wereld, het jonge, mooie, onder de voet gelopen en ontdekte Latijns-Amerika…”

CD PRESENTATIONS BIMHUIS, Amsterdam 28 mei | 20.30 uur MUSIC MEETING, Nijmegen 28 mei | 14.30 uur

Zij werd geboren in Montevideo, de hoofdstad van Uruguay, en is al jaren in de Zuid-Amerikaanse en Europese muziekwerelden aanwezig.

THE BAND: Jose Lopretti – piano, Reno Steba – bass, Jaime Rodriguez – percussion, Enrique Firpi – drums

CD Alfredito Linares Salsa a Todo Sabor

Special guest: Riccardo Tesi – diatonic accordion www.riccardotesi.it

CD Juan Luis Guerra Colección Cristiana

CD Wil Campa y Orquesta Todo es Posible

Verkrijgbaar bij: www.mostwanted-online.nl PAGE 07


VIP duoticket winnen? Doe dan mee met de prijsvraag op: www.latin-emagazine.nl

PAGE 08


AFRO-LATINO FESTIVAL 22, 23 en 24 juni 2012 Voor de 2e reeks van 10 namen komt het Afro-Latino Festival in Bree fors uit de hoek: JUAN LUIS GUERRA Y 4.40 - SHAGGY - PUPY Y LOS QUE SON SON - SABOR DE GRACIA SMOD - CONJUNTO ANGOLA ’70 - CHE SUDAKA - SENTINEL - DEEBUZZ – POW POW Juan Luis Guerra komt na zijn triomftocht van vorig jaar terug voor een exclusief Benelux concert op zaterdag 23 juni. De artiest en zijn band waren zelf vragende partij om terug te mogen komen en het publiek reageerde extatisch op zijn eerste Belgische doortocht zodat een tweede concert nooit te vroeg kan komen. Na een carrière van meer dan 25 jaar, 30 miljoen verkochte platen, 15 Latin Grammy Awards en 2 Grammy’s is Juan Luis Guerra een van de meest succesvolle latin artiesten ooit. Hij verwierf bekendheid met tal van wereldwijde hits als ‘Frio Frio’, Burbujas de Amor’, ‘Bachata Rosa’ en ‘Cuando Me Enamoro’ (duet met Enrique Iglesias). Shaggy, hitmachine en dé grootste Jamaicaanse entertainer van de laatste 20 jaar, komt voor een exclusief Belgisch concert naar het Afro-Latino Festival in Bree waar hij zijn allergrootste hits brengt en zijn nieuwe album ‘Summer In Kingston’ zal voorstellen. Hij neemt net zoals in 2008 zijn volledige live band mee voor een top reggae- en dancehall feestje op vrijdag 22 juni. Ook de Cubaanse grootmeester César “Pupy” Pedroso komt met zijn timbaband, Pupy y Los que Son Son, voor hun allereerste concert ooit naar België. César “Pupy” Pedroso was medestichter van de topband Los Van Van, waarvoor hij honderden composities schreef, waaronder hun grootste klassiekers. Sedert 2001 toert hij met zijn eigen 14-koppige band de wereld rond. Verder zijn we bijzonder trots met het allereerste concert in de Lage Landen van Sabor de Gràcia, een Catalaanse rumbaband die nog nooit in de Benelux heeft opgetreden en in Spanje tot de grootste rumbabands mag gerekend worden. De band bestaat deels uit bandleden van Ojos de Brujo, Gertrudis en La Troba Kung-Fu. We bieden ook een bijzonder interessant Afrikaanse dubbelluik aan met zowel SMOD als Conjunto Angola ’70. Deze 2 bands komen voor een eerste maal naar Vlaanderen! And last but not least verwelkomen we ook Che Sudaka, Sentinel, Deebuzz en Pow Pow. De 14e editie van het tropische festival vindt plaats in Bree op 22, 23 en 24 juni 2012. Jaar na jaar programmeert Afro-Latino een selectie van de beste artiesten uit Afrika, de Caraïben, Zuid-Amerika en Zuid-Europa. Eerder werden al de volgende 10 namen bekend gemaakt: ALPHA BLONDY - LA EXCELENCIA - ASWAD - KROSFYAH - BATIDA - ZIGGI RECADO IRIE RÉVOLTÉS - BUSCEMI FEAT. SQUADRA BOSSA – GANGA GIRI - INTERNATIONALS

Prijzen: Vrijdag 22 juni 30 euro Zaterdag 23 juni 37 euro Zondag 24 juni 35 euro. De combikaarten (3 dagen) bedragen 75 euro. (exclusief transactiekosten). De online voorverkoop is inmiddels gestart op

www.afro-latino.be Fotografie: Bart Henseler

PAGE 09


Juan Luis Guerra (Dominicaanse Republiek) merengue/bachata/salsa Als je de manager van Juan Luis Guerra aan de telefoon krijgt met de vraag of je opnieuw geïnteresseerd bent in een concert, zeg je niet neen... Juan Luis Guerra en zijn bandleden hadden het vorig jaar, tijdens hun allereerste doortocht in België op Afro-Latino, zo naar hun zin dat ze bij het plannen van het Europese luik van hun wereldtournee ‘A Son De Guerra’ Afro-Latino als hun favoriete locatie uitkozen als start voor hun Europese tournee die hen deze zomer ook naar Spanje, Italië, Zwitserland en Duitsland zal brengen ! Dat de liefde wederzijds is, mag duidelijk zijn. De extase bij het publiek tijdens zijn concert afgelopen zomer was intens, wervelend en uniek. Bovendien komt een tweede Belgisch concert, na 25 jaar wachten op het eerste, nooit te vroeg. Vandaar dat het Afro-Latino Festival graag weer intekende op een exclusief Benelux concert van Juan Luis Guerra y 4.40. Juan Luis Guerra is al 25 jaar één van de meest gerespecteerde latin artiesten en met meer dan 30 miljoen verkochte platen, 15 Latin Grammy Awards en 2 Grammy's voert hij nog altijd de recordlijsten aan als één van de meest verdienstelijke latin artiesten ooit. Wereldhits als 'Frio Frio', 'Burbujas de Amor' en 'Bachata Rosa' zijn ook bekend bij het grote publiek en de rest van zijn uitgebreid repertoire kent elke Latino van voor tot achter vanbuiten. Fotografie: Bart Henseler

PAGE 10


Primeur: La Excelencia heeft Afro-Latino uitverkozen als locatie voor de opname van hun hun allereerste live-DVD die later officieel zal verschijnen. Voor deze opnames nemen ze éénmalig enkele gastartiesten mee die ook aan hun derde plaat ‘Ecos del Barrio’ meewerkten. Een unieke gebeurtenis en een hele eer voor een Belgische muziekfestival! www.afro-latino.be

PAGE 11


www.mientrasduermeslapelicula.com

Het verhaal van de modaal uitziende Cesar, die zijn fundamentele depressie en apathie voor zijn medemens steeds meesterlijk heeft weten te verbergen door zich voor te doen als een welopgevoede en hardwerkende gentleman. Het enige wat hem dagelijks op de been houdt, is zijn drang de mensen rondom hem ongelukkig te maken. Een afschuwelijk geheim dat hij enkel deelt met zijn stomme en bedlegerige moeder. Wanneer hij zijn aantrekkelijke en opgewekte huisgenote Clara leert kennen, wendt Cesar zijn charmante alter ego aan om haar het leven zo weerzinwekkend mogelijk te maken.

PAGE 12


MUZIEK IN BEELD: JOAN SORIANO - EL DUQUE DE LA BACHATA Woensdag 6 juni 2012 / Film / Dominicaanse Republiek Documentaire over Dominicaanse zanger/gitarist Regisseur Adam Taub was al jaren een fan van de Dominicaanse bachata muziek voor hij zanger-gitarist Joan Soriano op het spoor kwam. Omdat Soriano, net als de bachata, afkomstig is van het platteland, zag Taub in hem de ideale hoofdpersoon voor zijn documentaire. Nadat hij Soriano's vertrouwen had gewonnen, kreeg hij toegang tot diens familie. We zien hoe zij meeleven met de muzikale zoon en hopen op succes en daardoor, verbetering van hun levensomstandigheden. Het wachten is op de eerste hit. El Duque de Bachata is doordrenkt van muziek, de Dominicaanse cultuur en intieme portretten van Soriano en zijn familie. Een cadeautje is de scène waarin Joans oude vader danst en wie zei er dat oude mensen niet kunnen bewegen? Na afloop: nagesprek door muziekpublicist Stan Rijven met een gast (naam op dit moment nog onbekend). Like the bachata music he plays, singer-guitarist Joan Soriano comes from the Dominican countryside. Soriano is the perfect central figure for director Adam Taub’s documentary, with its abundance of music, local culture and intimate portraits. Regie: Adam Taub / 2010 / 52 min / Spaans gesproken / Engels ondertiteld. After the film: after talk by music critic Stan Rijven with guest. Amsterdam - Tropentheater Kleine Zaal: 20.30 uur | Euro 9,00; kortingsprijs Euro 8,00

JOAN SORIANO 'EL DUQUE DE LA BACHATA' zaterdag 9 juni / Concert / Dominicaanse Republiek Dominicaanse muziek: sensueel en dansbaar Romantisch, sensueel en dansbaar: dat is de bachata, een muziekstijl die typisch is voor de Dominicaanse Republiek. Het is, zo zegt men, muziek voor de ziel, zoals de merengue muziek voor heupen en benen is. Joan Soriano zingt dan ook niet alleen over de liefde, maar verwerkt daarnaast Afro-Dominicaanse heilige tradities in zijn muziek, bijvoorbeeld palo, gaga en salve. Daar hoort natuurlijk percussie bij, een frisse impuls voor de bachata. Joan Soriano begon als kind al te zingen, zichzelf begeleidend op een zelf gefabriceerd gitaartje van een blik, een stuk hout en vislijn. Tegenwoordig bespeelt hij de authentieke steel guitaar. De kenmerkende klank van dit instrument mengt mooi met zijn vloeiende, moeiteloze zang. Amsterdam - Tropentheater Grote Zaal Tijd: 21.00 uur Euro 26,00; kortingsprijs Euro 21,00

Na afloop van dit concert: 'Caribbean Dance Party' met DJ Erik in de Marmeren Hal.

www.tropentheater.nl

PAGE 13


SalsaSirena verandert de dansbeleving van Salsavrouwen in Nederland

Op 31 maart jongstleden vond in Hoofddorp de eerste editie plaats van SalsaSirena: Power & Passion! SalsaSirena is een dans en verwendag speciaal voor Salsavrouwen. De mannen werden buiten de deur gehouden, en de vrouwen konden een hele dag aan zichzelf besteden. In een ontspannen sfeer, meiden onder elkaar, werkten ze aan hun Danstechniek, Styling, en Presentatie op de dansvloer. Organisatrice Annetje Riel (die eerder het beroemde Europese Salsa Festival opzette en de eerste 5 edities voor haar rekening nam) kreeg de Nederlandse Top Salsa vrouwen bij elkaar om de deelneemsters te inspireren. Hierdoor werd een ruime keuze aan workshops en stijlen gegarandeerd.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste SalsaSirena nieuws: Like de SalsaSirena pagina op facebook, en hou de website www.salsasirena.nl in de gaten.

PAGE 14


Na een Latin warming-up & stretch met Heidy kon gekozen worden uit On1 Cross Body Lead styling met Lilly, een on2 Choreografie met Mechteld, Arm Styling met Sjomara, Afro met Aronnette, HipHop Salsa met Evie, dansen met een waaier met MizBrownSugar, on2 Modern Jazz Salsa Fusion met Janneke, on1 Body Movements met Crystel en Urban Bachata Fusion met Sandra van Salsavolcanica. Sanne van Mixta! gaf een interactief seminar waarin je kon zien hoe je het beste uit jezelf kan halen. Inbegrepen in de Full Pass voor SalsaSirena was een MiniFotoshoot met posetips door Lilly en Ron Hozeman (van Ron Hozeman Photographic Arts), waarvoor de deelneemsters de hele dag door terecht konden. Hier voelde iedereen zich een echt model, en de resultaten zijn adembenemend! Brijoux was aanwezig met de nieuwste dansschoenen en kleding, en ook daar was het de hele dag een drukte van belang. ’s Avonds gingen de deuren eindelijk ook voor de heren open, die natuurlijk erg nieuwsgierig waren naar de verrichtingen van de dames… De avond begon met de door IDO Holland georganiseerde eerste internationaal erkende Salsawedstrijd, waarin de 1e prijs ging naar Francisco Galarce Morales en Rhona Tempelaar. Daarna namen Top DJs Andres (Salsa) en Tinta (Bachata) de leiding en inspireerden de dansers met de meest romantische Bachata’s en ritmische Salsa’s . De choreografie die eerder die dag onder leiding van Mechteld met een aantal zeer fanatieke danseressen in 2 uur was gemaakt werd onder enorme bijval aan het publiek getoond, en de aanwezigen werden getrakteerd op de Burlicious en Mambolicious shows van SalsAddiction. Ook Willem Engel en Sacha Maris kwamen speciaal naar SalsaSirena om hun Zouk show uit te voeren! Het mag duidelijk zijn; het bleef nog lang onrustig in Hoofddorp, en dat SalsaSirena volgend jaar een vervolg krijgt, dat staat wel vast!

Foto’s: Ron Hozeman

PAGE 15


Festival Afrique-Carib zal op zondag 24 juni op de Esplanade in Almere haar achtste jaar vieren met jou. Op de Esplanade zal het keurrijkste festival van Flevoland muziek, dans, eten, kinderdorp, diverse kramen en bovenal met haar welbekende Afrikaanse & Caribische sferen u trakteren. Festival Afrique-Carib presenteert een mix aan Afrikaans Caribische muziekgenres en toonaangevende artiesten. Naar verwachting komen er 20.000 festival bezoekers op het eendaagse festival af. We garanderen de bezoekers ook dit jaar weer een geweldig evenement met veel muziek, eten, gezelligheid, kinderactiviteiten en bijzondere ontmoetingen!

De internationale topartiesten die festival Afrique-Carib optreden zijn:

Shaggy (Dancehall, Jamaica),

Maykel Blanco y su Salsa Mayor (Salsa & Timba, Cuba).

Krosfyah (Soca, Barbados)

Kidum (Zouk, Burundi)

Naks Kaseko Loco (Kawina & Kaseko, Suriname)

Shaggy (Dancehall uit Jamaica) Shaggy, een van de grootste Jamaicaanse Dancehall entertainer van de afgelopen 20 jaar, komt voor een optreden naar de 8e editie van het Festival Afrique-Carib in Almere. ’s Werelds grootste reggae- en dancehall artiest van dit moment brak door met hits als ‘Boombastic’, ‘Mr. Lover Lover’ en ‘It wasn’t me’. Behalve zijn grote hits presenteert Shaggy in Almere ook zijn nieuwe album ‘Summer in Kingston’. En hij neemt zijn volledige live band mee; een garantie voor een top reggae- en dancehall feest!

PAGE 16


Maykel Blanco y Su Salsa Mayor (Salsa & Timba uit Cuba) Voor het eerst in het 8-jarig bestaan van Festival Afrique-Carib zal een Cubaanse artiest haar podium betreden. Maykel Blanco is ontdekt door de Spaanse label ‘Envy Record’ waarvan hij een van de belangrijkste artiesten werd voor hun. In 2007 ontving hij de Italiaanse award voor ‘Best Cuban Popular Music Band’ en in ditzelfde jaar werd hij bekroond tot ‘Best live act in Paris’. Maykel Blanco y Su Salsa Mayor zullen een opzwepend optreden verzorgen in Almere.

8e editie van Festival Afrique-Carib: zondag 24 juni 2012, Esplanade Almere. Aanvang: 12.00 uur, einde 23.00 uur. Toegang: € 3,(1e 3.000 kaarten), daarna € 15,De toegangskaarten van € 3,- kunt u nu reserveren via: ylanga@afrique-carib.com

Kidum (Zouk, Burundi) Krosfyah (Soca uit Barbados) Internationaal de meest bekende Soca band ‘Krosfyah’ komt naar Festival Afrique-Carib. Krosfyah staat voor combat boots, baggy broeken, felle kleuren gecombineerd met goede ritmes en zeer energieke optredens. Na een optreden van Krosfyah hoeft u twee dagen lang niet naar de sportschool te gaan.

www.afrique-carib.com PAGE 17


PAGE 18


6-7-8 juli 2012: Het Salsanement staat en het nieuwe logo ook! Hvenement gaat aan land Deze zomer gaat het Hvenement aan land en wordt Salsanement! Na de succesvolle Hvenement edities 2008, 2009 en 2010 waren er bij de organisatie al plannen voor een salsa evenement op de Grote Markt. Inmiddels zijn, onder die zelfde organisatie, de voorbereidingen voor het Salsanement in volle gang. Met de introductie van het nieuwe logo is het Salsanement nu ook definitief in beeld.

Geen dance maar dans Gesponsord door onder meer twintig horecazaken organiseert Roland Kompier Produkties van 6 t/m 8 juli 2012 het Salsanement op de Grote Markt te Breda. Een weekend vol live muziek, dans, DJ’s, workshops en demo’s met maar liefst 2 dansvloeren. De eerste naam van de line up is bekend: de internationale band Los GuaSoneros uit Cuba. Daarnaast staan er nog enkele prachtige bands in optie! Roland Kompier Produkties werkt samen met Salsa Comité Brabant onder de naam Stichting Salsanement om dit festival te realiseren. Vele salsadansscholen en vrijwilligers hebben hun medewerking al toegezegd en natuurlijk rekenen we ook weer op de steun van alle salsero’s. Dit jaar ook veel ruimte voor opkomend salsa DJ talent en een zeer breed aanbod aan workshops en demo’s van verschillende dansstijlen. ‘Dans’ wordt extra in de schijnwerpers gezet op een leuke en laagdrempelige manier. Kortom een festival voor dans en muziekliefhebbers!

Wat het kost het Het festival is alle dagen gratis te bezoeken. Naast de deelnemende horeca ondersteund ook het Prins Bernhard Cultuurfonds het festival. Binnenkort zal gestart worden met een ‘ludieke’ actie waarbij je je enthousiasme voor het festival kunt tonen door een echte vriend te worden van het Salsanement door de aanschaf van een kleurig Salsanement polsbandje. En natuurlijk zijn sponsors te allen tijde van harte welkom.

Volg Salsanement 6-7-8 juli 2012 op Facebook en ‘like us’, via Twitter en www.salsanement.nl

UTRECHT DANST zondag 3 juni 2012 Op 3 juni vindt voor de derde keer de Culturele Zondag Utrecht Danst plaats. In 2011 werd Utrecht Danst verkozen tot Beste Stadsevenement door de jury van de Nationale Evenementenprijs. Deze zondag is Utrecht dé place-to-be voor alle verschillende vormen van dans. Van professionele dans tot amateur optredens en van hiphop tot tango. Of dans mee met de U-DANS die iedereen in beweging brengt; van jong tot oud, met of zonder ervaring. In aanloop naar de Culturele Zondag Utrecht Danst gaat de U-DANS op tour. Het dansteam is te vinden in o.a. de Utrechtse binnenstad, Hoog Catharijne, de Bijenkorf en op het Bevrijdingsfestival.

Kom oefenen en dans mee! Meer info op: www.culturelezondagen.nl

PAGE 19


11-05-12 BONGOMATIK JAZZ BITS, Theater de Hanzehof, Zutphen 18-05-12 BONGOMATIK JAZZ BITS, De Doelen, Rotterdam 26-05-12 BONGOMATIK JAZZ BITS, Corrosia! Theater de Roestbak, Almere Haven 03-06-12 BONGOMATIK, Jazz Festival, Bergen op Zoom 20-08-12 BONGOMATIK, Festival De Parade, Amsterdam 21-09-12 BONGOMATIK JAZZ BITS, Prospero, Den Haag 16-02-13 BONGOMATIK JAZZ BITS, Het witte theater, IJmuiden

PAGE 20


Multiculturele Werelddag StichtingNU is de organisator van het allerleukste multiculturele festival van het Zuiden: KleurenKaravaan!

Bongomatik, één grote familie van uiteenlopende muziekwerelden, culturen en leeftijden. Zoals bijvoorbeeld Kim Hoorweg, een fantastische jazz vocaliste, De Colombiaanse salsa zanger Alberto Caicedo of Thirza Prak een echte pop- en souldiva. En wat te denken van Erwin Hoorweg, de top van de Nederlandse jazz pianisten, trompettist George Pancraz bekend van het Willem Breuker Kollektief of bebop gitarist Thomas Hilbrandie. En niet te vergeten Nederlands meest swingende latin ritmetandem bestaande uit Mick Paauwe, Jens Kerkhoff en jazzdrummer / componist / theatermaker Arend Niks. De muziek van Bongomatik is dan ook een bonte mengeling van stijlen. 2011 was een droomjaar voor Bongomatik: de gelijknamige debuut CD kreeg lovende recensies, ze speelden op een aantal grote festivals en hadden een hit in Colombia. Als klap op de vuurpijl werd de videoclip, als enige Nederlandse muziekvideo, genomineerd voor de prestigieuze Jazz Journalists Association Award. Dit jaar neemt Bongomatik een nieuwe stap: het theater. Samen met regisseur Keimpe de Jong (Loenatik, de Parade) is het programma "Jazzbits" samengesteld. Een verrassend theaterconcert waarin de kracht en de humor van de Bongomatik familie optimaal tot uiting komt. De 9 musici zijn deze avond hun eigen 'special guests' in een theaterconcert waarin de band afwisselend full-blast maar ook klein en intiem speelt. Op één avond zijn maar liefst 10 verschillende stijlen en 15 muziekinstrumenten te horen in verschillende bezettingen. Een luchtige mix van energieke muziek met een vette groove en een dikke knipoog.

KleurenKaravaan werd voor de eerste keer georganiseerd in 2009 en was direct een groot succes. Daarom werd besloten dat er een tweede editie van KleurenKaravaan moest komen: KleurenKaravaan 2010. Wat we niet hadden durven dromen gebeurde, veel meer deelnemers, veel meer bezoekers en nóg meer kleur in het Nuenense Park! Met KleurenKaravaan 2011 heeft dit mooie evenement zich vast gevestigd met Pinksteren in 't Park in Nuenen. KleurenKaravaan biedt alle nieuwe Nederlanders de kans om de cultuur van hun vaderland in alle vormen te presenteren: toeristische informatie, kunst, handwerk, typische klederdrachten, enzovoort. Natuurlijk is de keuken ook niet weg te denken bij de cultuur van een land, daarom worden er kleine hapjes verkocht om bezoekers kennis te laten maken met typische gerechten uit allerlei landen.

Praktische info: Zondag 27 mei 2012 | 1e Pinksterdag Tijd: 12.00-01.00 uur Artiesten: o.a. Gatto Gabriel, Team Latino, Banda Exota, DJ Gee-Ar, e.v.a.

www.kleurenkaravaan.nl

De pers over Bongomatik: …strakke en swingende grooves, lekker in het gehoor liggende zangmelodieën en pakkende koortjes met uitbundige ritmes en improvisaties… (Jazzism)… ’Bongomatik’ staat voor alles wat hip en cool is… (Dagblad van het Noorden) ... Een van de verrassendste bands van het afgelopen jaar. Sprankelend, verfrissend, ontwapenend, grappig, groovend en vol afwisseling… (Slagwerkkrant) … Met deze band op het programma heb je gegarandeerd een feestje ! … (Het Parool)

www.bongomatik.com PAGE 21


30 JAAR ANTILLIAANSE FEESTEN Op vrijdag 10 en zaterdag 11 augustus 2012 zijn de Antilliaanse Feesten in Hoogstraten aan de 30ste editie toe. Hoe we dat vieren? Door net als ieder jaar het onderste uit de kan te halen voor een ijzersterk programma. Hier zijn de eerste namen voor 2012! LUIS ENRIQUE SALSA UIT USA/NICARAGUA HENRY SANTOS (AVENTURA) BACHATA UIT USA DESTRA SOCA UIT TRINIDAD EN TOBAGO CARIMI COMPAS UIT USA/HAITI TONY DIZE REGGAETON UIT USA/PUERTO RICO COCO BAND MERENGUE UIT DE DOMINICAANSE REPUBLIEK MORGAN HERITAGE REGGAE UIT JAMAICA CELSO PIÑA CUMBIA UIT MEXICO LOCOMONDO REGGAE/SKA UIT GRIEKENLAND KOLA LOKA CUBATON UIT CUBA BELLA MONDO SOUKOUS/REGGAE /COMPAS UIT IVOORKUST De voorverkoop van het festival is gestart op 1 mei: ·e-tickets via de festivalwebsite* ·in België in alle Fnac vestigingen ·in Nederland via Ticket Service Nederland ·in Hoogstraten in de KBC vestigingen en in café De Gelmel * Net als vorige jaren kunnen ook consumptiebonnen met korting worden aangekocht via de festivalwebsite.

Meer info over het festival: www.antilliaansefeesten.be

“El Principe de la Salsa”

LUIS ENRIQUE | SALSA UIT USA/NICARAGUA Luis Enrique werd geboren in Nicaragua, maar emigreerde naar de USA in 1978. Hij maakte naam in de jaren 1990 als pionier van de romantische “salsa sensual” en plaveide zo de weg voor zangers als Victor Manuel en Marc Anthony. Zijn allergrootste succes kende hij een decennium later met het album Ciclos (2009), geproduceerd door Sergio George. De single Yo No Se Mañana werd een grote hit in heel Latijns Amerika. “Terugkeer” van Aventura naar Hoogstraten

HENRY SANTOS (AVENTURA) | BACHATA UIT USA Het New Yorkse Aventura maakte van bachata een mainstream genre. In 2002 scoorden ze met Obsesión een wereldwijde hit. Na enkele turbulente jaren gingen de bandleden in 2009 elk hun eigen weg. Lead singers (en neven) Romeo en Henry Santos bouwden snel een succesvolle solo-carrière uit. Acht jaar na de wervelende passage van Aventura op de Antilliaanse Feesten (2004) komt Henry Santos terug naar Hoogstraten. Zijn vele vrouwelijke fans raken nu reeds in extase... onze oordopjes liggen klaar!

PAGE 22


DESTRA | SOCA UIT TRINIDAD EN TOBAGO Destra Garcia is de onbetwiste “Queen of Soca”. Haar eerste stappen zetten ze in het orkest van Roy Cape, waarna ze sterzangeres werd bij de groep Atlantic en zo meteen ook haar solo-carrière lanceerde. Geen vrouwelijke zangeres ter wereld die haar publiek zo in haar macht heeft en op de knieën dwingt... Madonna eat your hart out!

CARIMI | COMPAS UIT USA/HAITI Carlo Vieux, Richard Cavé en Michael Guirand vormden CaRiMi in 2001. Hun eerste single Ayity Bang Bang was een gigantische hit. Dankzij hun nieuwe geluid werden ze snel de leading band in de compas-muziek, de pop uit Haïti. Op 12 januari 2010, de dag van de katastrofale aardbeving, ontsnapte de groep aan de dood in Port-au-Prince. Carimi stelt in Hoogstraten het laatste album Buzz voor.

TONY DIZE | REGGAETON UIT USA/PUERTO RICO Deze sweet-voiced singer werd bekend door zijn samenwerking met Wisin y Yandel, wat resulteerde in een eerste soloplaat La Melodia De La Calle (2008). Nadien volgden samenwerkingen met onder andere Don Omar en Ken-Y.

COCO BAND | MERENGUE UIT DE DOMINICAANSE REPUBLIEK Al sinds de jaren 1990 is Coco Band een van de populairste merengue-bands in de Dominicaanse Republiek. Zanger Pochi Familia staat nog steeds voor rechttoe rechtaan merengue, zoals we die kennen van hits als La Faldita en La Flaca.

Verder staan geprogrammeerd: MORGAN HERITAGE REGGAE UIT JAMAICA CELSO PIÑA CUMBIA UIT MEXICO LOCOMONDO REGGAE/SKA UIT GRIEKENLAND KOLA LOKA CUBATON UIT CUBA BELLA MONDO SOUKOUS/REGGAE /COMPAS UIT IVOORKUST

PAGE 23


NEW RELEASE: Suzanna Lubrano - Tardi di Mas

De nieuwste van Suzanna “Onze” Suzanna Lubrano pakt uit met haar nieuwe single “Tardi di Mas”. Met een video om lekker bij weg te zwijmelen, waarin we ook Gianni Grot ("So you think you can dance" NL 2011) aan het werk zien.

www.suzannalubrano.com PAGE 24


PAGE 25


PAGE 26


Gilberto Gil, ster van de Música Popular Brasileira Op 5 juli 2012 komt Gilberto Gil met zijn kwintet, vol melodieuze snaren en opwindende ritmes, naar het Paleis voor Schone Kunsten voor een exclusief concert. Via zijn vernieuwende mix van Braziliaanse muziekgenres als bossanova, samba en forró met blues, reggae, pop en rock slaagt hij erin om zijn publiek wereldwijd blijvend te ontroeren. Donderdag 5 juli 2012 | 20.00 uur Paleis voor Schone Kunsten – Henry Le Boeufzaal Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel

Photo by Marcos Hemos

Strings and Rhythm Machines Concert Gilberto Gil and FAO against hunger Gilberto Gil is veel meer dan zomaar een muzikant. Zijn politieke en sociale engagement waren destijds een doorn in het oog van het militaire regime in Brazilië. Als kopstuk van de Tropicalismo-beweging vloog hij in 1969 samen met bloedbroeder Caetano Veloso in de gevangenis. Na enkele jaren in ballingschap keerde hij in 1972 terug naar zijn geboorteland, waar hij zowel muzikaal, politiek als sociaal actief bleef. Ook op ecologisch vlak probeerde hij op het beleid te wegen. In 2003 bracht hij het tot minister van Cultuur in de regering van president Lula da Silva. Na vijf jaar regeren keerde de man voltijds terug naar de kern van zijn bestaan, namelijk de muziek. Op 14 november 2009 speelde Gilberto samen met zijn zoon Bem (gitaar en percussie) en Jaques Morelenbaum (cellist en legendarisch arrangeur/ producer) al een ontroerend concert in het Paleis voor Schone Kunsten. Voor de concertreeks in 2012 wordt dit trio uitgebreid met een violist (Nicolas Krassik) en een percussionist (Gustavo di Dalva). Het belooft een boeiend concert te worden met hecht samenspel dat doordringt tot de kern van het muzikale universum van Gilberto Gil. Het kwintet is ondertussen met de songselectie en repetities gestart. Niet te missen! Gilberto Gil gitaar, zang, componist Jaques Morelenbaum cello Bem Gil gitaar, percussie Nicolas Krassik viool Gustavo di Dalva slagwerk

www.gilbertogil.com.br Praktische informatie Strings and Rhythm Machines Concert Gilberto Gil and FAO against hunger Coproductie BOZAR MUSIC – Greenhouse Talent

BOZAR info & kaartjes +32 (0)2 507 82 00 - info@bozar.be

www.bozar.be

PAGE 27


Geluiden uit Spanje en de Amerika's Vrijdag 11 mei 2012 | 20.00 uur Paleis voor Schone Kunsten / Studio Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel

Tango-passie van Piazzolla, op flamenco geïnspireerde muziekstukken van De Falla, Albéniz, Granados en Sarasate, muziek met een Caraïbisch tintje van Montsalvatge en de beeldende muziek van George Gershwin. Violist Sebastian See-Schierenberg en pianist Julian Jacobson, twee eminente Britse muzikanten, brengen een verbluffend en kleurrijk programma op het concertpodium. Hun muzikale reis begint in Spanje, met de Moorse op flamenco geïnspireerde muziek van Manuel de Falla, Albeniz, Granados en Sarasate. Ze spelen ook De vier seizoenen van Buenos Aires, de donkere en passionele tango-suite van Astor Piazzolla. De andere stukken zijn onder meer muziek met een Caraïbische smaak van Xavier Montsalvatge en verschillende werken van de iconische George Gershwin. Alle opbrengsten van dit concert gaan naar de liefdadige organisatie Live4Music, die jonge mensen inspireert en bezighoudt met muziek, gratis concerten geeft in scholen en muziekopvoedingsprojecten organiseert in de EU en in Azië. Voor meer informatie over het Live4Music-project, of om een schenking te doen ter ondersteuning van ons werk, kunt u een e-mail versturen naar: live4music.education@yahoo.co.uk

Programma: Artiesten :Sebastian See-Schierenberg viool - Julian Jacobson piano Eerste deel: Manuel de Falla, Suite Popular Española (bew. door Paul Kochanski) Astor Piazzolla, Las Cuatro Estaciones Porteñas, Isaac Albeniz, Triana (Iberia) Tweede deel: Pablo de Sarasate, Romanza Andaluza, op. 22 Xavier Montsalvatge, Wiegeliedje voor een zwart kindje ( uit Vijf zwarte liedjes ) Enrique Granados, Danza Española, Astor Piazzolla, Nightclub 1960 George Gershwin Drie preludes, Summer Time.

BOZAR info & kaartjes | +32 (0)2 507 82 00 - info@bozar.be

START-VAKANTIE-NL PAGE 28

www.bozar.be


Salsa/Latin optredens tijdens Breda Jazz Festival: 17 mei 2012: BN/De Stem podium Pleintje Veemarktstraat 13.30-16.30 uur: * Estudiantina Ensemble 19.30-22.30 uur: * Cantamigo Salsa & Jazz Latino 18 mei 2012: BN/De Stem podium Pleintje Veemarktstraat 14.00-17.00 uur: * Fulvia di Domenico Band 19.30-22.30 uur: * Marcelo Godoy 19 mei 2012: BN/De Stem podium Pleintje Veemarktstraat 13.30-17.00 uur: * Conjunto Tres Dos 19.30-22.30 uur: * Leticia y su Rumbadama 20 mei 2012: BN/De Stem podium Pleintje Veemarktstraat 13.30-15.45 uur: * Tamara Maria - The Beatles in Latin 16.15-18.30 uur: * La Vibora

Hemelvaart en het Breda Jazz Festival zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het festival, een initiatief van de in 1968 opgerichte Roaring Twenties Club Breda, heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de internationale tweede jazz-revival. Het festival kenmerkt zich door de speciale binnenconcerten en een zeer uitgebreid buitenprogramma. Tijdens de vier dagen van het Hemelvaartweekend is de Bredase binnenstad ĂŠĂŠn groot muziekpodium. Van meet af aan heeft het grootste festival van Breda een internationale uitstraling. Een ware keur van de hedendaagse jazzelite wereldwijd staat borg voor een hoge kwaliteit. Het concept van de eerste festivaljaren bestaat nog steeds. Het Gospelconcert in de Grote Kerk behoort tot een van de best bezochte programmaonderdelen van het festival.

Meer info: www.bredajazzfestival.nl

Bantopa Party is een platform, zelfs voor zeer jong talent De organisatie van Bantopa Party is druk bezig met haar voorbereidingen voor het gratis toegankelijk evenement op zondag 15 juli 2012. Binnen enkele weken zal het programma bekend worden gemaakt, maar het belooft weer een editie waar niet alleen podiumacts plaatsvinden, maar ook demonstraties en workshops over de gehele Nieuwe Markt te Weert. Bantopa party staat ook bekend om haar pleinacts. Zowel de markt als het podium dient als platform voor nieuw en/of jong talent. Serajah Jano, pas negen jaar, heeft haar eigen dansgroepje opgericht met drie vriendinnen van haar, onder de naam The Kids. Hun talent voor dansen en het entertainen van het publiek spat er nu al vanaf. Bantopa stimuleert dan ook dit jong talent door hen op te laten treden tijdens het Multi cultureel evenement.

www.bantopaparty.com

PAGE 29


La Klave even terug in eigen land

Twee jaar geleden verlieten Romar en Roberto ‘La Klave’ Venezuela, om in Mexico aan de weg te gaan timmeren. En dat is heel aardig gelukt. Hun muziek is te horen in verschillende soaps op de Mexicaanse televisie en op het Festival Internacional Reggaetón Live 2012 kregen ze 25.000 mensen aan het dansen. Maar de kers op de taart is het contract met Sony Mexico. De platenmaatschappij gaat hun internationale carrière een boost geven en waar kun je dan beter beginnen dan in het land van oorsprong? De komende maanden is het dynamische duo dus te vinden in Venezuela, waar ze hun nieuwe single ‘Venezolano’ promoten. De release van de bijbehorende video zal ook niet lang meer op zich laten wachten, en dan zijn ze er helemaal klaar voor! Houd ze in de gaten via Twitter @LaKlaveOficial.

START-VAKANTIE-NL PAGE 30


Latin Life is een unieke radio- en internetshow in Nederland voor liefhebbers van de latin en Caribbean lifestyle. In deze show hoor je de lekkerste muziek, het laatste nieuws, uitgaanstips ĂŠn er worden veel vrijkaarten weggegeven voor feesten, congressen en concerten. De show wordt wekelijks live uitgezonden vanuit het hart van de Randstad met dankzij internet - een landelijke dekking. Latin Life is een non-profit initiatief en wordt gedreven door vrijwilligers. Ook in 2012 is Latin Life elke donderdag van 20:00 tot 22:00 uur te beluisteren via de website www.latinliferadio.nl

Programmering mei 2012 10 mei Salsa es la Vida & Orsaya 17 mei Salsa4Fun 24 mei Chelsey Shantel 31 mei Louke Spigt

PAGE 31


QUEEN’S PROM 29 april 2012 Het is alweer de 4e editie van de Queen’s Prom, een festival speciaal voor Cinderella’s. Steve vertelt dat dit zijn 1e grote activiteit is sinds het overlijden van zijn vader. Jammer genoeg is het partyschip De Toermalijn, waarop het festival een aantal malen heeft plaatsgevonden, vorig jaar september uitgebrand en vindt het festival dit jaar plaats op de Classic. Dit schip is weliswaar qua capaciteit kleiner dan de Toermalijn, maar de naam past uitstekend bij het thema “Queen’s Prom”. Immers als we “classic” letterlijk vertalen kunnen we stellen dat de Queen’s Prom een klassieker wordt en misschien al is. Wat het festival kenmerkt, is het grote aanbod van DJ’s, shows, workshops en live optredens. En dat allemaal op een vrij beperkte oppervlakte, waardoor het contact en de beleving heel intensief is. Een waar genot: 7 totaal verschillende DJ’s, 7 totaal verschillende shows, 3 totaal verschillende workshops, stands en een lounge area. Wat wil je nog meer?

Workshops: Nieuwsgierig geworden door de benamingen van de workshops, besloot ik een paar docenten te benaderen. Terwijl ik op de kade op de boot stond te wachten, vroeg ik aan Vanessa Mambi, van VIPDance uit Amsterdam, wat haar ‘Caribbean Mix’ workshop inhoudt. Haar antwoord was heel duidelijk en krachtig: “Bij bepaalde gelegenheden is sfeer heel belangrijk en ik beschouw mijn workshop als een ‘warming up’ voor het feest. Mensen in feeststemming brengen. Lekker gek doen, lekker uit je dak gaan. En dat probeer ik te bereiken door lekker los te gaan op verschillende soorten muziek van bijvoorbeeld Kassav”. Ik ben later op de avond naar binnengelopen bij haar workshop en ik kan volmondig beamen dat de feeststemming top was.

Mayke, van Mambo Mike en Mayke, gaf als antwoord op de vraag wat ‘Bachata Heaven’ inhoudt: “Als je verschillende stijlen van Bachata, zoals Bachatango, Dominican Bachata etc. combineert, kan je spreken van ‘Bachata Heaven’” Ik kan bevestigen dat de workshop ‘heavenly’ was.

Shows Toen was het showtime. De energie spatte van het podium af. Gepassioneerde dansers, die het publiek meenamen in hun uitvoering. Goed verzorgd en zeker de moeite waard. Ook hier was er sprake van variatie. Op het programma stonden: Vip Dance (Salsa) en Fuerza Dance (Salsa). En we hadden ook het genoegen om een aantal premièreshows te mogen aanschouwen van Simply Diffrent (Kizomba), Marcio & Didi (Kizomba), Mambo Mike & Mayke (Bachatango), en een onewomanshow van Bachatajunky.

PAGE 32


De enthousiaste oldskoolrapper Roggy Douglas kreeg het publiek zover om ook “Oh yeah” mee te zingen. Saphira & Aaliyah, 2 bescheiden jonge vrouwen (dochter en nicht van Steve) brachten een hiphop- / R&B-achtig nummer ten gehore. Het enige wat ik kan zeggen, is dat het naar meer smaakt!

DJ’s Wat is een feest zonder DJ’s? Tenslotte zijn zij degenen die ervoor moeten zorgen dat het publiek zich vermaakt. Er was een line-up van bekende DJ’s, o.a.: Willy, Incognito, Yuchi, Mania, Jarzino etc. De DJ’s waren, om een moderne term te gebruiken, strak. Allemaal goed in waar ze voor stonden. In iedere zaal een ander genre muziek. Het publiek liep constant van de ene naar de andere zaal om zoveel mogelijk te genieten van het aanbod. Aan het eind van de avond was ik toevallig in de zaal waar bachata werd gedraaid en toen gebeurde er iets wat ik nog nooit had meegemaakt: toen de reder kwam vertellen dat de DJ echt moest stoppen met draaien,begon het publiek spontaan te roepen: “otra, otra, otra, …” De kracht van het festival komt mede van Steve, die alle gasten persoonlijk hartelijk ontvangt en verwelkomt. Het komt zelden voor dat een gastheer voor iedere bezoeker tijd en een praatje heeft. Ook de diversiteit aan shows en DJ’s in combinatie met een heel goed gekozen thema dragen ertoe bij dat dit festival goed wordt bezocht en gewaardeerd. En ja… de kroon paste mij ook!... Steve en crew, bedankt en hopelijk tot volgend jaar.

Verslag & foto’s: Cherry Taylor redactie Latin E-magazine

PAGE 33


Zaterdag 2 juni 2012 Beachmasters present: Summerclash! The Kick off van jouw zomer! Beachclub Vroeger in Bloemendaal krijgt 2 juni 2012 een extra dimensie tijdens Summerclash! Om er voor te zorgen dat 2012 jouw zomer wordt komt Beachmasters met het ultieme zomergevoel. Tijdens de sets van de beste dj's zullen de palmbomen spontaan uit het strand van Bloemendaal schieten, door de aanstekelijke zomerse dance beats en heerlijke cocktails. Vergeet je zonnebril en slippers niet want Beachmasters neemt een flink portie zon en zomer voor je mee! The Kick-off van jouw zomer! Locatie: Beachclub vroeger Bloemendaal Datum: zaterdag 2 juni 2012 Tijd: 15.00-24.00 | Leeftijd: 16+ Entree: 15,00 | VVK 10,00 Music: House, Urban, Latin, Eclectic, Disco Twee vette party-areas! Area 1 Real El Canario, Sascha Visser, Dj Jean, Irwan, Jeroen Post (SlamFM) Jay da Silva, MiQstar, Paul Guicherit, Ronny Ramza, MC Jeany & MC Iceman Area 2 Dutch Night met Beachmasters resident-dj Maus, Valerio, feestcafe dj's, artiesten and more...

www.summerclash.nl

www.start-vakantie.nl

PAGE 34


Comida Latina Nederlanders zijn dól op koken, maarre…. liefst géén Nederlandse gerechten! Wat je van ver haalt is lekker! Latin E-Magazine helpt je op weg met elke maand een nieuw Latijns-Amerikaans recept door correspondente Zuca de la Casa. Van traditioneel tot modern, van simpel tot exotisch, probeer ze thuis, en laat ons weten wat je ervan vindt!

Mosselen a la Chalaca           

2 maiskolven of 100 gr bevroren mais 3 pond mosselen 1 pond tomaten in kleine blokjes gesneden 1 kleine rode ui, fijn gesneden ½ gele paprika, schoongemaakt, in kleine blokjes gesneden ½ bosje koriander, gehakt 2 el olijfolie 2 tenen knoflook, fijngesneden ½ rode peper, fijngesneden Sap van 1 lime Zeezout en versgemalen peper

Spoel de mosselen onder koud stromend water, maak ze schoon, en controleer of ze goed sluiten (als ze niet sluiten onder stromend water, of de schelp is kapot, gooi ze dan weg). Maak de maïskolven schoon, snij het eind af zodat je ze rechtop op een snijplank kunt zetten, en snij de maïs los (voorzichtig, anders vliegen ze door de hele keuken). Doe de maïs, mosselen en 125 ml water in een grote wijde pan. Doe de deksel er op en breng aan de kook. Kook tot de mosselen zich openen, 3-5 minuten. Meng, terwijl de mosselen koken, de tomaat, ui, paprika, koriander, olijfolie, knoflook, rode peper en limoensap in een schaal. Voeg peper en zout to naar smaak. Schep de mosselen en mais uit het water op een groot bord, doe het tomaten mengsel er overheen en meng voorzichtig. Serveer op kamertemperatuur of heet.

Voor meer party’s surf naar www.salsainfo.nl PAGE 35


XANDRO LEIMA LIVE ON STAGE! Wil je het concert van Xandro Leima ook bijwonen? Kaarten zijn op 19 mei 2012 te koop aan de deur voor â‚Ź 15,00. Ook kun je kaarten bestellen in de voorverkoop voor slechts â‚Ź 10,00. Stuur een email met je naam en adres en het aantal kaarten dat je wilt bestellen in de voorverkoop aan:

contact@xandroleima.net Wij nemen dan z.s.m. contact met je op. Of ga voor kaarten in de voorverkoop naar: Bosch Car Service Rivano Nijverheidstraat 5, 2132 AZ Hoofddorp

www.autorivano.nl 19 mei 2012 wordt een avond vol gezelligheid, passie en romantiek! Tot ziens op 19 mei in Hoofddorp!

Fotografie: Henk Ros Artfotos

PAGE 36


Jazz in Duketown 25 t/m 28 mei 2012 Jazz in Duketown 2012 is de 39ste editie van het festival. 4 dagen lang veel plezier en Bourgondisch genieten in de straten van ‘s-Hertogenbosch. Tijdens Jazz in Duketown 2012 kun je op meer dan 10 plekken in de binnenstad genieten van meer dan 80 bands. We hebben (mede met dankzij onze vaste reportster Michele van den Heuvel) de latin, samba en salsa optredens voor jullie op een rijtje hieronder gezet. Vrijdag | Parade | 20.30-22.15 uur: Maite Hontelé Een dansbaar optreden, met eigen repertoire, afkomstig van de 3 albums die Maite Hontelé tot nu toe opnam. Ze is opgegroeid met salsa en son, heeft latin en jazz gestudeerd aan het conservatorium in Rotterdam. Vrijdag | Parade | 23.15-00.45 uur: Izaline Calister & Jan Akkerman Muziekstijl: traditionele muziek uit Curaçao en jazz met Afro-Caribische invloeden. Izaline Calister, Edison winnares 2009, heeft als singer/songwriter de afgelopen 12 jaar een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd. Zaterdag | Parade | 23.00-01.00 uur: ZuleMax Met Zule Max wil Zulema de vrouw naar de muzikale voorgrond brengen met als voornaamste en enige wapens hun stemmen en instrumenten. En dit op de Cubaanse ritmes van de chachachas, mambos en guaguancos. Fantaseer hier nog hun Caribische humor, onuitputtelijke energie en het vrouwelijk schoon bij en je hebt de perfecte ingrediënten voor een zwoel feestje. Zondag | De Muzerije | 20.30-22.15 uur: Bicudo Moore & Calmes feat. Lilian Vieira Het muzikale trio Rogério Bicudo, Michael Moore en Eric Calmes delen een grote passie voor Braziliaanse muziek, specifieker de ‘choro’ een virtuoze instrumentaal muziekgenre uit Rio de Janeiro met een hoge improvisatie gehalte. Maandag | Minderbroedersplein | 14.00-17.00 uur: Gerardo Rosales Afro Cuban Jazz Quintet Voor Jazz in Duketown speelt de Gerardo Rosales Afro Cuban Jazz Quintet; songs van Chano Pozo, zoals Tin Tin Deo en Cubana Be Cubana Bop. Maar dan in een nieuw jasje. Maandag | Minderbroedersplein | 14.00-17.00 uur: Lady DJ Popchi De op Curaçao geboren Lady DJ Popchi is een diskjockey met een zeer verrassende eigen stijl. Met haar motto het danspubliek te entertainen met liefde en vuur lukt het haar al jaren om de dansers te vermaken.

Voor meer info kun je terecht op www.jazzinduketown.nl

PAGE 37


tropicalidad.be is een weblog waar wereldmuziekliefhebbers hun kijk geven op concerten, festivals, cd's en alles wat er beweegt in de wereldmuziekscene. De naam "tropicalidad" [trɔ·pi·kαli·dα] is een samentrekking van "tropical" en "calidad". De uitdrukking wordt te pas en te onpas gebruikt op de amateuristische covers van piraat-cd's die met hopen Latijns-Amerika overspoelen. Iedereen heeft zo zijn eigen definitie van de term "wereldmuziek" en daar zijn wij geen uitzondering op: wij verdiepen ons het liefst in Afrikaanse, Latijns-Amerikaanse, Caraïbische en Balkan-genres.

La Sonora Libre - La Sonora Libre 01

Flavia Coelho - Bossa Muffin

Het aantal uit aangespoelde Zuid-Amerikaanse migranten samengestelde bandjes in Barcelona is haast niet meer te tellen. Shakin' Weld dook voor ons deze La Sonora Libre op, Ecuadorianen die zich gespecialiseerd hebben in salsa dura en latin-jazz "pal' barrio y pal' bailador" ("voor de buurt en de dansliefhebber"). Lees verder...

Ondergetekende leerde de bevallige Flavia Coelho toevallig kennen dankzij de gastbijdrage die ze leverde voor het album van Tom Fire. De stem beviel wel en nieuwsgierig naar meer stootten we algauw op haar albumdebuut Bossa Muffin, een langspeler waarvoor ze en passant een nieuw hybride muziekgenre uitvond en de ritmes van reggae en dancehall liet versmelten met de samba en bossanova… lees verder

Joan Soriano - El Duque de la Bachata + La Familia Soriana Met hun vorige twee releases bracht het IASO Records label het verleden van de bachata in kaart, maar met deze twee albums richten ze de blik stevig op de toekomst van het genre. Lees verder...

PAGE 38


Lentefestivals in 2012: Kleur festival, Mano Mundo, Sfinks Mundial, Kokopelli festival & Wereldfeest Leuven Aan de thermometer merk je het momenteel niet, maar onze concertagenda liegt er niet om: binnenkort luiden de lente-festivals het nieuwe festival-seizoen in. Wij gingen alvast eens in de affiches neuzen wat er dit jaar aan wereld-muziek te rapen valt. Lees verder...

Voor meer party’s in BelgiÍ surf naar: www.salsa.be PAGE 39


16 & 17 juni 2012

Pitbull zal Nederland tijdens Festival Mundial overdonderen met zijn 18-koppige band. Het optreden van Pitbull wordt een gigantisch spektakel, uiteraard helemaal live. Deze rapper verovert zo langzamerhand de hele wereld. En dat kan alleen door ook World elements in de muziek te stoppen. Pitbull: “The music that I've created is more than urban, more than hip-hop, it's international.” Zijn Cubaanse roots komen hierbij dan ook goed van pas. Over zijn nieuwe album Planet Pit zegt hij het volgende: “I grew up with salsa, merengue, bachata, booty-shaking music, freestyle music, then came hip hop for me. So you throw all that in a pot, which we call a paella in Spanish — that's what I'm trying to do with this album.” Zijn nieuwe album zit dus barstensvol wereldwijde invloeden. Wat Mr. Worldwide daar zelf nog over te zeggen heeft: “I’m trying to be the ambassador; the bridge builder who brings elements from all over the world and puts it all together so it sounds like nothing you’ve ever heard before.”

Foto: Velu

PAGE 40


Zaterdag 16 juni o.a.:

Zondag17 juni o.a.:

Pitbull Dropkick Murphys Chef Special Blaudzun Goodluck Dope D.O.D. Danakil Will and the People Dearworld Kanka Skip & Die Kalio Gayo Kit XL TenTemPiés Skinto

Caro Emerald Stephen Marley Kyteman Orchestra Afro Cubism Muchachito Bombo La Pegatina Habib Koité Shazal La Kazoo Blitz The Ambassador Amariszi L’Chaim Carlama Orkestar Kasha Nasha

www.festivalmundial.nl Foto: Velu

PAGE 41


Jessy ‘la chica de la salsa’ Jessy wie? Deze Jessy is een van de weinige salsazangeressen in Venezuela en, zoals het wel eens wordt uitgedrukt, ‘wereldberoemd in eigen land’. Sinds 2008 heeft ze al de nodige nationale prijzen in de wacht gesleept, maar in 2012 wil ze een stap verder zetten. Haar nieuwe single ‘Más que un motivo’ heeft ze zelf geproduceerd en, omdat smaken nu eenmaal verschillen, uitgebracht in twee versies: salsa en een ballade. Beide versies zijn te bekijken en beluisteren op YouTube: Twitter: @JessyOficial1 Facebook: Jessy CHICA SALSA

VRIJDAG 11 mei 2012

DADDY YANKEE in concert @ www.noxx.be (ANTWERP - Belgium) www.reggaeton.eu

PAGE 42


Deense komedie SUPERCLÁSICO opwarmertje voor EK Liefde, wijn, voetbal en Argentinië: dat is SUPERCLÁSICO. De komische Deense speelfilm draait vanaf 17 mei in de Nederlandse bioscopen. In Denemarken was SUPERCLÁSICO al een groot succes en werd zodoende de Deense inzending voor de Oscars van 2012. Het leverde een nominatie voor de shortlist van Beste Buitenlandse Film op. SUPERCLÁSICO gaat vlak voor het EK voetbal 2012 in première, waar het Nederlands elftal Denemarken als eerste tegenstander treft. Dat maakt het zonnige SUPERCLÁSICO tot een prima opwarmertje voor zowel de zomer als de voetbalgekte.

Release datum: 17-05-2012 Regie: Ole Christian Madsen Cast: Paprika Steen, Anders Berthelsen, Sebastián Estevanez Land: Denemarken | Genre: komedie

In SUPERCLÁSICO ontmoeten we wijnhandelaar Christian (Anders Berthelsen) op het moment dat nagenoeg alles in zijn leven is mislukt. Zijn zaak is failliet en zijn vrouw Anna (Paprika Steen) is naar Argentinië vertrokken, waar ze de liefde bedrijft met een profvoetballer. Christian besluit in actie te komen. Samen met zijn puberende zoon stapt hij op het vliegtuig richting Argentinië, onder het mom van het tekenen van de scheidingspapieren. Maar eigenlijk wil Christian maar één ding: zijn vrouw voor zich terug winnen. Bloedheet Argentinië kolkt vanwege de Superclásico: een belangrijke voetbalwedstrijd tussen twee Argentijnse voetbalrivalen. Ondertussen rijst de vraag of er nog iets over is van de liefde tussen de kibbelende Christian en Anna. Trailer en meer info: www.amstelfilm.nl/superclasico

PAGE 43


Hij is pas 23 jaar jong, maar hele stadions liggen aan zijn voeten. Deze Braziliaanse zanger speelt viool, gitaar, drums, bas en accordeon, en schrijft vrijwel al zijn nummers zelf. Hij is bekend geworden met hits als ‘Inventor dos Amores’, ‘Rosas, Versos e Vinhos’ en ‘Balada boa’. Dat laatste nummer (dat overigens dateert uit 2010) bestormt nu ook buiten Brazilië de hitlijsten en is uitgegroeid tot een echte wereldhit. Daarmee evenaart hij het succes van Michel Telo (Se Eu te pego). In Brazilië hebben ze al doorgeschakeld naar zijn nieuwe hit ’60 segundos’, maar wij gaan nog vrolijk de zomer in met ‘Balada boa’. Wel grappig om te weten dat de zanger dit nummer zelf in eerste instantie niet wilde opnemen. Hij vond het niet goed genoeg. Gelukkig heeft hij het toch maar gedaan, want de platina albums en optredens in volle stadions vliegen hem om de oren. Wij zullen het voorlopig met de YouTube filmpjes moeten doen, want Gusttavo heeft de komende tijd zoveel optredens in eigen land, dat een internationale tournee er nog niet in zit. Maar wij gaan met ‘Balada boa’ in ieder geval een vrolijke zomer tegemoet.

Kort nieuws uit Colombia

Andy Montañez De bekende zanger Andy Montañez heeft in Colombia een auto-ongeluk gehad. De zanger was na een optreden in Valledupar samen met zijn bandleden op weg naar Barranquilla. Het busje waarin zij werden vervoerd, kreeg een klapband en raakte in Fundación van de weg. Acht mensen raakten gewond. Andy Montañez raakte slechts licht gewond, maar een van zijn bandleden is in ernstige toestand in het ziekenhuis opgenomen.

PAGE 44


Steve The Orga is weer On Tour! ...Feesten van Steve The Orga: "altijd net dat beetje specialer dan de rest"! Een nieuw avontuur na de Salsaboot Queens Prom 2012 in Rotterdam. Als warming up voor het grote La Grande Salsa event 27 oktober in Venlo - geweldig Kapel/kathadraal kunnen wij bijna niet wachten met aftellen tot vrijdag 8 juni 2012, de nacht van de Salsaboot Venlo! Het belooft een knalfeest te worden. We zullen zoals gewoonlijk uitpakken. Te beginnen hebben we een knusse boot tot onze beschikking: de Jan van Cuijk River Cruise. Deze heeft 3 verdiepingen (1e - Salsa/ 2e Bachata& Kizomba/ 3e - Caribbean Mix), waar jullie je danskunsten kunnen botvieren. Tevens kunnen jullie op het bovenste dek lekker uitwaaien na de inspanningen. Tijd: vanaf 20.30 uur. Meer info op www.stevetheorga.com

PAGE 45


Marchant Birch: Alchemy Way Partnerwork On1 In het hoofdstuk ‘extras’ van deze dvd steken grote namen als Juan Matos, Hache Y Machete en zijne majesteit Eddie Torres hun bewondering voor Marchants talent niet onder stoelen of banken. Een mooiere introductie kan een danser zich eigenlijk niet wensen. Naar mijn mening komt dat talent het best tot uiting in de choreografie van de acht draaipatronen, die het hoofdonderdeel van deze dvd vormen. Bij draaipatronen in salsafiguren zou je eigenlijk kwalificaties als ‘cool’, ‘leuk’, ‘pittig’, ‘origineel’, en ‘glad’ verwachten. Ik denk dat voor sommige van deze figuren de term ‘mooi’ beter op zijn plaats is. De ideeën komen spontaan over en hoewel sommige erg verrassend zijn, zien ze er natuurlijk uit en dat is een onderscheidend kenmerk van een artistieke creatie. Er is aandacht besteed aan alle details bij het ontwerp van het draaipatroon; zo wordt een snelle handbeweging een armzwaai, een verandering van positie creëert het momentum voor weer een nieuwe verrassing en er wordt geen muziekmaat verspild met wachten op de volgende ‘move’. Er gebeurt altijd wel iets. Zoals je waarschijnlijk al hebt begrepen, zijn dit voornamelijk podiumfiguren. Een deel van dit materiaal kan echter worden aangepast voor gebruik op de dansvloer. Je moet er dan wel wat tijd en moeite in steken en goed op je partner zijn ingespeeld. De draaipatronen worden on1 gedanst en uitgelegd. Ze zijn gefilmd met 1 camera, maar de demonstraties zijn opgenomen vanuit alle nuttige invalshoeken, met een oogverblindend decor als achtergrond. Dit is geen praktische, ongekunstelde salsa, maar juist een zeer verfijnde en elegante variant, die dichter bij Mozart ligt dan bij Celia Cruz. Toch is deze dvd echt het bekijken en bestuderen waard. Mijn advies is dus om dat zeker te doen. Er is ook een on2-versie van deze dvd verkrijgbaar.

Recensie door Fabio (SalsaIsGood) - DVD verkrijgbaar via www.salsa-dvds.com

PAGE 46


Latin Angel Jury Award La Demora (Rodrigo Plá, 2012) heeft tijdens de 8e editie van het Latin American Film Festival (LAFF) in Utrecht de Latin Angel Jury Award gewonnen. Tijdens de prijsuitreiking op 26 april 2012 in het Louis Hartlooper Complex te Utrecht verkoos de jury, bestaande uit Rene Wolf van EYE, directeur World Cinema Festival Raymond Walravens, filmmaakster Itandehui Jansen, universitair docent antropologie en sociologie aan de Universiteit van Wageningen Elisabeth Rasch en filmjournalist Ronald Rovers, La Demora unaniem tot beste film vanwege ‘het sterke scenario, de uitstekende cast en de reikwijdte van z’n thematiek’. Histórias que só existem cuando lembradas, het debuut van Julia Murat (Brazilië 2011) kreeg een special mention vanwege ‘de fantastische beelden, het universele verhaal en de trefzekere regie’. De film is vanaf 14 juni te zien in de Nederlandse bioscoop. Distributeur: EYE. De jury roemde het gevarieerde aanbod in de selectie van de competitiefilms. De overige genomineerden waren Las Acacias, Chocó, De Jueves a Domingo, Febre do Rato, El Lenguaje de los Machetes, Transeunte, Los Viejos en openingsfilm Violeta se fue a los Cielos.

De prijs voor beste korte film ging naar Ensolorado van Ricardo Targino vanwege de bijzondere vormtaal en de effecten met het lichtgebruik. In 2011 ging de juryprijs naar Post Mortem van de Chileense filmmaker Pablo Larraín. Over La Demora Uit het juryrapport: ‘La Demora is een minimalistisch verhaal over wat de regisseur een ‘emotioneel ongeluk’ noemt. In de film staat de relatie tussen een vrouw en haar dementerende vader centraal, maar onder het oppervlak zijn de sociale spanningen en de rauwe randen van de Latijns-Amerikaanse samenleving voelbaar. Naast het imposante en consequent hoge spelniveau van de acteurs, valt op hoe in de openingsscènes zonder verdere dialoog de relatie tussen beide personages met korte, beheerste streken wordt neergezet. De film toont beide kanten van een moeizame verhouding tussen vader en dochter zonder een oordeel te vellen. De belichting en cameravoering zijn terughoudend en observerend, vooral om ruimte te bieden aan het spel. Ook valt op dat nauwelijks muziek wordt ingezet om emoties te accentueren. De emoties vloeien voort uit het indrukwekkende acteerwerk.’

PAGE 47


Os 3 wint Latin Angel Youth Award De jongerenjury, bestaande uit Robin van Dijk (15), Anas Harmane (16), Stephanie Velu (18), Corina Vink (16) en Larissa Willemsen (16) koos de Braziliaanse speelfilm Os 3 van nando Olival als winnaar, vanwege het universele verhaal en omdat ze zich goed konden identificeren met de jongeren in de film. Zij bekeken Miss Bala, Asalto al Cine, Os 3, Violeta se fue a los Cielos en An贸nimo.

Over LAFF Het LAFF presenteert jaarlijks ruim zestig van de beste en meest opmerkelijke Latijns-Amerikaanse films en documentaires van het afgelopen jaar. Sinds de jaren negentig is de Latijns-Amerikaanse cinema zich in een hoog tempo aan het ontwikkelen. Er komen voortdurend vernieuwende films uit het continent, die steeds vaker internationale filmprijzen winnen.

Latin Angel Audience Award De grootste jury van het festival, het publiek, reikte twee publieksprijzen uit aan de Beste Speelfilm en de Beste Documentaire. Het publiek waardeerde Un Cuento Chino (Sebastian Borensztein) het hoogst, gevolgd door A Cadeira do Pai (Luciano Moura) en het Nederlandse Entre Nosotros (Paloma Aguilera). De publieksprijs voor documentaires is gewonnen door Senna (Asif Kapadia) gevolgd door With my heart in Yambo (Maria Fernanda Restrepo) en My Friend Diego (Pablo Eppelin en Rob Brouwer).

Het LAFF programmeert films die vaak niet elders in Nederland te zien zijn, Het LAFF toont hiermee de vari毛teit van het continent en geeft een nieuwe verfrissende kijk op de cinematografische ontwikkelingen in Latijns-Amerika.

De 9e editie vindt plaats van 8 tot en met 17 mei 2013. Achtste editie goed bezocht De achtste editie van het Latin American Film Festival trekt de verwachte 17.500 bezoekers. Met het L@FF at-programma waarbij het festival filmvertoningen op locaties door het hele land organiseerde komt het totale bezoekersaantal nu op 15.000. Met nog een serie minifestivals in de zomer verwacht de organisatie in 2012 in totaal 17.500 bezoekers te trekken.

PAGE 48


Het North Sea Jazz Festival heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een groots internationaal evenement. We zijn in de loop der jaren gegroeid naar vijftien concertzalen, circa dertienhonderd musici en een bezoekersaantal dat jaarlijks tussen de vijfenzestigduizend en zeventigduizend ligt. North Sea Jazz staat wereldwijd bekend om haar vele muzikale genres, variërend van traditionele New Orleans jazz, swing, bop, free jazz, fusion, avant-garde jazz en electronic jazz. Maar ook blues, gospel, funk, soul, r&b, hiphop, world beat en latin komen in het tweede weekend van juli aan bod. We hebben de latin artiesten voor jullie op een rijtje gezet. Zie het complete programma: www.northseajazz.com Harold López-Nussa Quintet (foto rechts) De jonge getalenteerde Cubaanse pianist Harold López-Nussa werd in Cuba geboren in een bijzonder muzikale familie. Zijn vader was drummer en zijn moeder pianolerares. Als kind studeerde hij klassieke muziek, in zijn tienerjaren trad hij al op met het Cubaans Filharmonisch Orkest. Op latere leeftijd groeide bij hem echter de interesse voor jazz. Met zijn eerste album Sobre El Atelier maakte López-Nussa meteen furore. Op zijn album Herencia uit 2009 kreeg hij zelfs hulp van de legendarische zangeres Omara Portuondo, in wiens band hij regelmatig speelt. Ramón Valle Trio & Jesse van Ruller “Flashes from Holland” (foto links boven) De van Cuba afkomstige pianist Ramón Vallewoont inmiddels alweer vijftien jaar in ons land. In deze periode stond hij meerdere malen op North Sea Jazz, zoals in 2003 toen hij samen met toptrompettist Roy Hargrove het podium deelde. Rodrigo y Gabriela and C.U.B.A. (foto rechts) Met magnifieke techniek,ongekende snelheid en ritmische diversiteit bespeelt het duo hun gitaren, het publiek en elkaar. Er worden scherpe battles uitgevochten en bekende klassiekers, zoals Stairway To Heaven worden in een latin-jasje gestoken. Op North Sea Jazz wordt aangetreden met C.U.B.A. een dertienkoppig orkest uit Havana, waarmee het tweetal begin dit jaar haar vijfde studioalbum Area 52 uitbracht. Michel Camilo “Mano a Mano” Trio (foto links) Pianist en componist Michel Camilo vormt op het album Mano A Mano een veelgeprezen trio met latin-percussionist Giovanni Hidalgo en bassist Lincoln Goines. De muzikanten slaan bruggen tussen jazz, klassiek, pop en wereldmuziek. Camilo (57) loopt al een tijdje mee. Hij komt uit een muzikale familie waar hij eerst de accordeon pakte, maar later vooral interesse toonde in de piano van zijn grootvader.

PAGE 49


Curacao North Sea Jazz 31 augustus en 1 september 2012 Naast het bekende festival in Nederland bestaat sinds 2010 ook Curaçao North Sea Jazz. De tweede editie editie in 2011 bleek ook weer een daverend succes, net als de eerste. De tropische sferen, een uitgelaten publiek en goede muziek blijven een gouden combinatie. Genoeg reden voor een vervolg in 2012, en wel op 31 augustus en 1 september aanstaande. Het programma voor Curaçao North Sea Jazz 2012 ziet er tot nu toe weer indrukwekkend uit. Voor de vrijdag zijn de volgende namen al bekend gemaakt: headliner Santana, Ruben Blades, Paquito D’Rivera’s Dizzy Gillespie All-Star Big Band en de door Sergio George samengestelde: Sergio George’ All Star Salsa Friends. Ook de volgende dames zullen op vrijdag op het podium staan: Caro Emerald, Jill Scot en Buika. Op zaterdag zullen onder andere Waylon, Paquito D’Rivera, en India Arie op het festival staan. Ook Randy Crawford & Joe Sample Trio en het jonge jazzkwartet James Farm zullen op de zaterdag optreden.

Voorafgaand aan het festival Ook dit jaar begint het festival eerder dan aangegeven. Er worden op zondag 26 en maandag 27 augustus twee gratis concerten gegeven op het Brionplein. Wie hier precies gaan optreden wordt binnenkort bekend gemaakt. Net als voorgaande jaren wordt het festival gehouden op het World Trade Centre, Piscadera Bay.

Kaartverkoop De kaartenverkoop is al in april gestart. Kaarten zijn verkrijgbaar bij meerdere verkooppunten zoals Mensing Caminada, Mobile Planetm Tik-Tak en 24 Uur Uit De Muur. Vanaf 1 februari jl. is het wel mogelijk om kaarten online te bestellen. Losse festivalkaarten en accommodaties zijn online te reserveren en betalen. Voor speciale arrangementen van travel- partner Does Travel & Cadushi Tours met onder andere vliegreis, transfers en verblijf gecombineerd met festivaltickets, kunt u terecht op www.carribean.nl of mail naar tour@doescadishi.com. Voor meer informatie over het Curaçao North Sea Jazz Festival, bekijk de website www.curacaonorthseajazz.com

PAGE 50


Voor meer party’s surf naar: www.salsa.be

PAGE 51


Tango: een droeve gedachte die je dansen kunt… Ontstaan in de sloppenwijken van Buenos Aires, overgewaaid via Parijs naar de lage landen, waar de melancholie van de Tango wonderwel blijkt te passen bij de Hollandse aard. Tango is niet te vergelijken met welke andere partnerdans dan ook. De muziek wordt gekenmerkt door de van oorsprong Duitse bandoneon, vol van drama, het tempo van de muziek variërend binnen het nummer, al dan niet opgeluisterd door indringende zang van zanger of zangeres. En dan de dansers, het intrigerende spel tussen de partners, het leiden en volgen, het aantrekken en afstoten. Een tango heeft geen vaste figuren, geen volgorde, de passen van de dame heel anders dan die van de heer……….. elke tango is uniek, het is altijd weer afwachten waar de volgende pas heen gaat, waarheen de dans je voert…… Dat is het geheim van de Tango de Salon, de tango die we bij Tangoin1Day leren.

• Leer Argentijnse Tango dansen in 1 dag bij Tangoin1Day • inclusief Argentijns Fingerfood & fruit • Tevredenheidsgarantie Altijd al Argentijnse Tango willen dansen, maar nog nooit gedaan? Bij Tango in 1 Day leer je gedurende een dag de basistechnieken van de Argentijnse Tango. Dit wordt door het ervaren lesteam zorgvuldig opgebouwd met een flinke dosis gezelligheid! Tango in 1 Day neemt je in gedachten mee naar de sloppenwijken van Buenos Aires, en laten je de sfeer proeven van Tango! De dag duurt van 12.00 u tot 18.00 u en is opgedeeld in verschillende blokken, gescheiden door een aantal pauzes. Tijdens deze pauzes worden Argentijns geïnspireerd fingerfood en fruit geserveerd. Dit alles is inbegrepen bij de prijs. Tango in 1 Day is voor iedereen! Voor mensen die nog nooit hebben gedanst, maar ook voor mensen die hun Tango basis willen herhalen. Het is perfect voor mensen met wisselende diensten, of mensen die niet elke week een reguliere cursus willen volgen. Daarnaast is het ook ontzettend leuk om als cadeau te geven! Wat dacht je van een verjaardag, Kerstmis of Valentijnsdag? Uniek is dat Tango in 1 Day een tevredenheids-garantie biedt! Heb je na 1 dag nog niet het gevoel de Tango te beheersen? Volg dan kosteloos nogmaals Tango in 1 Day. Ook jij kunt nog voor de zomer Argentijnse Tango leren dansen: 9 juni: Den Bosch, Salsa Volcanica, Troelstradreef 160 1-hoog 7 juni: Hoofddorp, M van Altena, Pr Bernhardstr 1

Alle informatie en inschrijvingen: www.tangoin1day.nl PAGE 52


PAGE 53


Foto: Alard Faas

PAGE 54


Foto: Bas Losekoot

PAGE 55


Een unicum want dubgrootmeester Lee ‘Scratch’ Perry en zijn zoon stonden nooit eerder samen op één podium. Reggaefans krijgen rijzende ster Sebastian Sturm en tot slot de opwindende jonge dubstep artiest Son Of Kick wiens fantastische live-reputatie een energiek concert aankondigt. Zijn jongste videoclip Playing the Villain werd meer dan 5 miljoen keer bekeken.

4 nieuwe bevestigingen De affiche van Couleur Café krijgt definitief vorm want hier zijn alweer 4 nieuwe ronkende namen. Hiphoplegende Nas komt vrijdag 29 juni exclusief naar Tour & Taxi, mét live-band en een nieuw album. Wie er twee jaar geleden bij was, zal zich nog herinneren hoe Nas Couleur Café in vuur en vlam zette met zijn kompaan Damian Marley. Een absolute primeur is de gezamenlijke komst van Lee ‘Scratch’ Perry & Omar Perry & The HomeGrown Band samen met Adrian Sherwood.

PAGE 56

Ander fijn nieuws is dat de Frans-Comorese Imany die vrijdag 29 juni ook op een van onze podia staat, op 30 april het voorprogramma verzorgt van het uitverkochte AB concert van Michael Kiwanuka.


Vrijdag 29 juni 2012 Jessie J – Erykah Badu - Nas - Lee Perry alongside Adrian Sherwood & The HomeGrown Band - Sharon Jones & The Dap-Kings - Collie Buddz & New Kingston – Psy4 de la Rime – The Excitements - Tinariwen – Imany Boban & Marko Markovic Orchestra Son of Kick - Joshua – Sarah Ferri (W!) – OPMOC (W!) DJ Radio Desperado (W!)

Zaterdag 30 juni 2012 Sean Paul – De La Soul – The Subs Ruzzo & Roldan (Orishas) Mokoomba - Gentleman – Jali Peuple de l’Herbe – Caravan Palace La Chiva Gantiva – Kaer (W!) – Sarah Carlier (W!) – Asham meets Collieman (W!) – Chinese Man Bomba Estéreo – DJ LumberJahk (W !) – DJ GrassMat (W !)

Zondag 1 juli 2012 Stephen Marley – Public Enemy – Ben l’Oncle Soul – Les Boukakes Hypnotic Brass Ensemble Sebastian Sturm - Childish Gambino - Gogol Bordello – Ayo Orquesta Buena Vista Social Club® feat. Omara Portuondo – DJ Gaetano Fabri ft. Renaud Crols - Brigitte - Zebda - The Peas Project – Joshua Alo (W!) – Madé J (W!) Kumbia Beats * (W) = Wanted!

Praktische info: Couleur Café Festival Festivaldata: 29-30 juni en 1 juli 2012 Festivaladres: Tour & Taxis, Picardstraat 3, 1000 Brussel Info publiek: www.couleurcafe.be Foto: Benjamin Struelens

PAGE 57


Vrijdag 18 mei 2012 | Melkweg, Amsterdam De Nederlandse trompettiste Maite Hontelé is een hit in de Latijns‐Amerikaanse machowereld. Ze woont in Colombia, maar komt 18 mei naar de Melkweg om haar heerlijke zomerse sound te laten horen en haar derde album te lanceren. Eerder stond ze in RASA en het Tropentheater. Na eerdere succesvolle optredens in Colombia verhuisde de Nederlandse trompettiste in 2009 naar Medellín, waar ze inmiddels op straat wordt herkend. Ze leidt daar haar eigen salsaband, en tourt daarmee door binnen- en buitenland. 2012 staat in het teken van de lancering van haar derde album, een nieuwe videoclip, tours door Colombia, Mexico, Maleisië en Nederland, en een optreden als soliste met het Filharmonisch Orkest uit Medellin, dat haar repertoire zal vertolken. Oude Zaal: zaal open 20.00 uur

www.melkweg.nl

Zondag 6 mei 2012 | Sunrise Beachclub, Best Salsa Breeze! Een uniek partyconcept in het zuiden van Nederland. Met de combinatie van een stijlvolle Beachclub als locatie, 4 areas met de allerbeste muziekstijlen en een multicultureel publiek smelt het partyconcept samen tot één ‘breeze’ van alle feestgenieters/levensgenieters! Bachata Breeze Area: ROMPECABEZA(live) en Dj Jack Urban Breeze Area: Shurendi, Nomak, Medito, Mc Kal El & Latinize Entertainment Salsa Breeze Area: Dj Geraldo, Dj Herb & Salsa Show Zouk Breeze Area: Dj Freddy & Dj Shing Datum: 6 mei 2012 Locatie: Sunrise Beachclub Aquabest Adres: Ekkersweijer 3, 5681 RZ, Best Tijdstip: 18:00 – 00:00 uur VVK: 12,50 Euro, Deur: 15,- Euro

www.salsabreeze.nl

PAGE 58


www.vialarosa.nl PAGE 59


Programma Dunya Festival compleet met Hollie Cook, The Excitements, Ted van Lieshout 35e editie Dunya Festival op zondag 27 mei 2012 Het programma van het Rotterdamse Dunya Festival op zondag 27 mei is compleet met de komst van onder meer Sex Pistols dochter Hollie Cook, dichter Ted van Lieshout en soulfunk sensatie The Excitements. Dunya programmeert dit jaar meer dan 40 muziekpoëzie- en letterenacts vanuit de hele wereld verdeeld over vijf podia. Ook Kuenta i Tambú & Groove Kings, Ron le Bass, Soul Snatchers, rapper Sef, Funk’n’stein, Koffie, Re:Freshed Orchestra met een tribute to Gil Scott-Heron, Hédi Kaddour, Márcio André, John Kayonga en Alias Camara, Capitol Hill, D.A.B. feat Spikey Spike en Reshmay zijn toegevoegd aan het programma van het gratis toegankelijke festival. Het gratis toegankelijke muziekevenement in het Park bij de Euromast beleeft in 2012 z’n 35e editie. Het muziekprogramma van Dunya voegt Hollie Cook toe in de line-up, dochter van Sex Pistol’s Paul Cook. Deze reggae & punk lady introduceerde haar eigen sound, die ze tropical pop doopte. Haar album werd in 2011 door Radio 6 uitgeroepen tot beste album van het jaar. Naast Hollie Cook maken The Excitements hun opwachting: powersound met een mix van funk en soul uit Barcelona.

Zo luidt het JAH6 concept als het levenslied met een reggaebeat. Een combinatie van Nederlandse levensliederen en reggae. Deze zevenkoppige band bestaat uit: Herman Havertong, Pieter Both, Rudi de Graaff, Twan van Gerven, Bas van den Biggelaar, Patrick Kuschel en Cyril Directie. In de woordspeling van hun bandnaam JAH6 herkennen we de Jamaicaanse term Jah voor het Opperwezen, ook zien we Jezus terug en de Mokumse oppergod André Hazes.

JAH6! Een combinatie van Hazes en Marley!

Hun eerste singel was een cover van Hazes nummer "Zij gelooft in mij", met je ogen dicht zou je zweren dat het de volkszanger zelf of z'n beste brave zoontje Dreetje is. Mooi niet! Zijn naam is Herman Havertong en deze Herman is toch écht Surinaams van afkomst. Zo zie je maar weer dat soul geen onderscheid maakt. Je hoort duidelijk dat de mannen van JAH6 de wetten van de reggae en de smartlap respecteren. Met deze muziek zing, huil, drink, voel, en dans je mee.

Water en vuur, bier en wijn, auto's en fietsen. Dat wil wel eens misgaan. Twee bewezen successen combineren, leidt niet automatisch tot succes. Totdat ineens een paar gekken uit Mokum het lumineuze idee hadden om het levenslied te kruisen met reggae. Hazes met Marley!

Het levenslied en reggae hebben elkaar gevonden op een organische wijze. De rest is toekomst. Op Dunya zal de polonaise als nooit tevoren gedanst worden op reggae. HalleluJAH6!

Foto: Aaron van Valen

PAGE 60


HOLLIE COOK! REGGAE & POP with a PUNK attitude! Het wiegje van Hollie Cook stond wel erg aangenaam. Geboren en getogen in London in een huishouden gedomineerd door muziek. Ze graviteerde naar geluiden van Marc Bolan, David Bowie en The Cure. Met papa Sex Pistol's Paul Cook en de Afrikaanse roots van mama is het logisch dat dochterlief met niets minder dan haar eigen ‘tropical pop' de wereld aan d'r voeten krijgt. Reggae & pop with a punk attitude, that's Hollie Cook. Deze rebelse dame liet de toneelschool links liggen en dacht maar aan één ding: het podium. De stap om haar droom na te jagen bleek succesvol! Zo heeft radio 6 haar laatste album bestempeld als ‘beste album 2011'. Op het moment toert ze mee met The Rotten Hill Gang, opgezet door Gary Stonadge van Big Audio Dynamite II. Dit jaar mogen we met volle teugen van haar succes genieten, Hollie staat op Dunya!

Rass Motivated Winnaar van de Music Matters Award 2011, and that's just the beginning… Hij is nog maar twintig jaar en geen vreemdeling meer in de Nederlandse Reggae & Dancehall scene. Nog maar 2 jaar geleden begon hij aan zijn reis naar succes. Deze Surinaamse artiest heeft inmiddels al op het podium gestaan van Ahoy, Paradiso, de Melkweg en de Heineken Music Hall. Ondertussen heeft hij ook twee videoclips geschoten in zijn ouders thuisland, Suriname. In 2010 won Rass Motivated samen met KaliBwoy "De Grote Prijs van Nederland" in de categorie HipHop met een reggae nummer. Rass Motivated zal ons dit jaar op Dunya in tropische sferen brengen en zijn boodschap zal aankomen! 'Music can heal this world and the people on it...'!! Dunya Festival zondag 27 mei 2012 13.00 – 21.30 uur Park bij de Euromast Rotterdam gratis toegang Meer informatie www.dunya.nl Foto: Rinie Bleeker

PAGE 61


Ze zijn weer uitgereikt: de Billboard Latin Music Awards 2012 Na de prijsuitreiking op 26 april hadden Prince Royce en Don Omar de grootste kofferbak nodig om hun trofeeën mee naar huis te krijgen. Beiden hadden er maar liefst acht in de wacht gesleept. Prince Royce is uitgeroepen tot ‘Artiest van het jaar’. Verder veel gevestigde namen onder de winnaars. De populaire Mexicaanse band Maná won vijf awards, Shakira vier, en Lucenzo en Wisin y Yandel waren elk goed voor drie onderscheidingen. Ook Pitbull ging niet met lege handen naar huis. Hij haalde de titel ‘Beste mannelijk artiest in de categorie songs’ binnen. Dat belooft wat voor zijn optreden op Festival Mundial dit jaar. Als vanouds werd de uitreiking van deze awards opgeluisterd met spetterende optredens van onder meer Don Omar, Prince Royce, Juanes, Marc Anthony, en het spits werd afgebeten door Pitbull. En hoe hij dat deed kun je hier zien:

De volledige lijst van winnaars vind je op: http://www.billboardevents.com/latin/billboard-latin-music-awards

PAGE 62


PREMIÈREFEEST MARLEY IN KRITERION ROOTICAL VIBRATIONS MEETS YARD VIBES OP VRIJDAG 11 MEI Amsterdam - Op donderdag 10 mei gaat Kevin Macdonald’s langverwachte documentaire Marley in première in Kriterion en Rootical Vibrations en Yard Vibes zijn erbij voor het premièrefeest op vrijdag 11 mei! Kom ook eten, drinken, relaxen, dansen en dominoën in Jamaicaanse stijl – en natuurlijk film kijken. Marley draait vrijdagavond zelfs twee keer, een keer in de namiddag (om ca. 16.45 uur) en een keer in de vroege avond (om ca. 19.30 uur). Vanaf 18.00 uur tot laat kun je tevens genieten van Rose’s Jamaican soulfood (als diner of snack). En uiteraard gaan we tot in de late uurtjes door met een reggae afterparty met een live optreden en verschillende sound systems. Kortom: Join the vibe and come dine, lime and wine with us in Kriterion! Datum: vrijdag 11 mei 2012 Tijd: 16.45-03.00 uur Eten: Jamaicaanse soulfood van Planet Rose (www.planetrose.info) vanaf 18.00 uur tot laat Film: Marley (eerste vertoning rond 16.45 uur, tweede vertoning met inleiding rond 19.30 uur) Live optreden: Mama Franko rond 22.00 uur Sound Systems: Big John, Radical HI-FI, Wazari Soundsystem, Boston Strip Soundsystem en Drunken Lion Soundsystem (van 23.00-03.00 uur) Extra: Foto-expositie “Trinidad & Tobago Carnival” van Kerron Riley (http://kerronriley.me/) Locatie: Kriterion (Roetersstraat 170, Amsterdam, www.kriterion.nl) Tickets: film = €8,50 (€7,50 met korting) | afterparty = gratis Reserveringen: 020 623 17 08 of via www.belbios.nl

PAGE 63


Vanaf 10 mei 2012 in de bioscoop

Cast & crew:

“I think what’s great about the film is though there have been a lot of things done on Bob, I

Bob Marley Ziggy Marley

think this one will give people a more emotional connection to Bob’s life as a man, not just as a reggae legend or a mythical figure, but his life

Jimmy Cliff Cedelia Marley Rita Marley Regie: Kevin MacDonald

PAGE 64

as a man.” Ziggy Marley


Bob Marley - één van de meest geliefde internationale iconen van de twintigste eeuw, muzikant met een boodschap en bekend over heel de wereld. Zijn muziek overstijgt cultuur en taal en is in de wereld van vandaag nog net zo krachtig als toen hij nog leefde. Gesteund door Marley’s nabestaanden heeft Oscarwinnende regisseur Kevin Macdonald deze muzikale biografie over de reggaegrootheid gemaakt. Macdonald kreeg toegang tot de privéarchieven van de familie Marley waardoor hij een prachtige muzikale documentaire kon maken over de zanger, die op 11 mei 1981 op 36-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van kanker.

PAGE 65


LATIN E-MAGAZINE PARTNERS AGENDAPARTNERS

FESTIVALPARTNERS

Salsa Info www.salsainfo.nl Sabor Tropical www.sabortropical.be Latin Music www.latinmusic.be Salsa.be www.salsa.be Salsagids www.salsagids.info Salsa Suprema www.salsasuprema.nl Salsa Nieuwsbrief www.salsanieuwsbrief.nl Cuban Salsa www.cubansalsa.be

Afro-Latino Festival www.afro-latino.be Antilliaanse Feesten www.antilliaansefeesten.be Festival Mundial www.festivalmundial.nl Haarlem Festival www.salsafestival.nl

LATIN E-MAG FRIENDS

THEATERPARTNERS

Salsa Supply www.salsasupply.nl Salsa Club Weert www.salsaclubweert.nl SalsArte www.salsarte.com Salsa Socialclub Cubaten www.cubaten.nl Salsa DVDS www.salsa-dvds.com La Grande Salsa www.stevetheorga.com Tropicalidad.be www.tropicalidad.be

RASA Utrecht www.rasa.nl Tropentheater Amsterdam www.tropentheater.nl Paleis voor Schone Kunsten, Brussel www.bozar.be Zaal De Roma, Borgerhout www.deroma.be Zuiderpershuis, Antwerpen www.zuiderpershuis.be Bimhuis, Amsterdam www.bimhuis.nl

MEDIAPARTNERS Latin Life radio www.latinliferadio.nl

PAGE 66


WORD GRATIS LID!

COLOFON Hoofdredactie: André Lambeck (NL) Luc Cooman (BE) PR & Communicatie Annetje Riel Eindredactie: Caroline Bergwerf Fotografie & film: Bart Henseler Annelies Himpens Stéphanie Van Vlimmeren Jacco van Rossum Joey Timmermans Belén Hernández Hans Gorissen Redactionele bijdragen Tropicalidad.be Javier Arenas Annetje Riel Cherry Taylor Gustavo Rademaker Michele van den Heuvel Zuca de la Casa William Nazareno Website: www.latin-emagazine.nl Contact redactie: info@latin-emagazine.nl Advertenties: info@latin-emagazine.nl Prijsvragen & twitter Vorig jaar kwam je als vaste lezer automatisch in aanmerking voor leuke prijzen. Ook dit jaar bieden we weer regelmatig aantrekkelijke prijzen aan, maar je moet er wel wat voor doen: het juiste antwoord op de prijsvraag doorgeven. De prijsvragen worden geplaatst op de website. Volg ons via: twitter

Schrijf je dan in. Je hoeft alleen je mailadres in te vullen op de website. Inschrijving is gratis, en je mailadres wordt niet doorgegeven aan andere partijen. Je maakt dan kans op leuke prijzen. Het abonnement is gratis en kan elk gewenst moment opgezegd worden.

Disclaimer: Raadpleeg voor uitgebreide informatie t.a.v. aansprakelijkheid, copyright, merken en informatie van derden de volledige disclaimer op onze website.

PAGE 67


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.