Latinemagazinejanuari2014

Page 1


Editie 51 Januari 2014 Jaargang 5

Van de redactie…

Een goed begin

Prijsvragen Er staan weer nieuwe prijsvragen op de website. Doe mee!

Speciale aanbiedingen Het komt regelmatig voor dat er tussentijds een organisatie bij ons aanklopt met een speciale aanbieding of korting voor onze lezers en bezoekers. Als wij denken dat zo’n aanbieding/korting interessant genoeg is, geven we die graag aan je door. We verzenden echter geen mailings naar wie dat niet wil. Je moet je voor die speciale aanbiedingen dus wel even aanmelden. Ook als je al bent ingeschreven voor onze reguliere, maandelijkse nieuwsbrief. Schrijf je in….en laat je verrassen!

Facebook Vergeet niet ons te liken op onze Facebookpagina. Daar kun je terecht voor alle tussendoornieuwtjes en updates.

02

Het jaar 2013 zit er weer op. We wensen alle lezers en bezoekers van het Latin Emagazine het allerbeste voor het nieuwe jaar! We gaan ons vijfde jaar in als volwaardig online bladermagazine. Toen we begin 2010 van start gingen, telde ons bestand circa 5000 lezers en bezoekers. Bij het opmaken van de balans over 2013 telden we een gemiddelde van rond de 40.000 lezers en websitebezoekers. Dat hebben we te danken aan een fantastisch team van reporters, interviewers, fotografen en andere mensen achter de schermen, die ons helpen om elke maand weer een goed gevuld magazine te publiceren. Én aan onze trouwe lezers en bezoekers, die ons motiveren om door te gaan. Bedankt allemaal! Ook dit jaar hopen we het magazine verder te ontwikkelen en de groeitrend van de afgelopen jaren versneld door te zetten. We hebben er zin in! Elke maand krijgen we reacties en suggesties van lezers binnen. Naar aanleiding daarvan zijn er deze maand een aantal vaste rubrieken (regulars) bijgekomen. Nieuw zijn onder meer de uitgaanstips, filmtips en de cliptips. Vooral de laatste rubriek is erg leuk. Kom je een clip tegen die volgens jou écht in deze rubriek thuishoort? Stuur hem dan naar redactie@latin-emagazine.com. Je krijgt van ons netjes een naamsvermelding. Steeds meer internationale artiesten weten ons inmiddels te vinden. Zij sturen ons het laatste nieuws over hun activiteiten. Wij zorgen dat jullie ook op de hoogte worden gebracht, en voegen meteen wat achtergrondinformatie toe. Zo vind je in deze editie artikelen over Hilario Durán, Elvis Martinez (voor de liefhebbers van bachata), een artikel over het nieuwste album van Africando, geschreven door onze nieuwe aanwinst Gerardo Rosales en de man op de cover: Mitch Frohman. Ook de artiesten uit de lage landen vergeten we niet; lees het laatste nieuws over Marita, Team Latino en Angela Fontana. Verder een sfeerverslag van Michele en Caroline van het concert van Cubanísimo in Rasa, inclusief een interview met bandleider Ricardo Alvarez. Van Ginette is er een verslag van de speciale, hartverwarmende flamencolessen die zij volgde in Sevilla. Waar wacht je dus op? Bladeren maar weer...


38

04 08 12 16 20 26 28 32 34 37 38 42 44 46 48 50 52 60 82 84 86

Hilario Durán Elvis Martínez Mitch Frohman Viva Africando Het feestelijke van flamenco Rocío Molina: Danzaora Marita - Fenix Veelzijdig Barcelona Team Latino vernieuwd MamboDiva La Charanga Habanera La India Angela Fontana: Envoltura Marc Anthony’s fanclip Nieuw: Uitgaanstips Jandino in Ahoy Reportage: Cubanísimo Brussel: Gipsy Kings Spaanse kunst: Zurbarán Colour Café: Wanted! Colofon

28 46

04 44

32 16

08 52 40 45 48 62 66

Latin Life Radio Cliptips Uitgaanstips Latin in Rasa Latin in De Roma

68 70 74 76 80

CD-tips Filmtips Comida Latina Salsa-DVD Films op DVD

20

03


(tekst: Caroline Bergwerf) Hilario Durán heeft een belangrijke rol gespeeld in de versmelting van Afro-Cubaanse muziek met jazz. Dit is vooral te danken aan zijn klassieke muziekopleiding, grondige kennis van de traditionele Cubaanse muziek en zijn voorliefde voor jazz. Hilario Durán is een virtuoos pianist, arrangeur, componist en bandleader. Begin 2014 start hij een korte Europese tournee met een workshop in het Conservatorium in Amsterdam en een optreden in het Bimhuis.

Een korte kennismaking: Hilario Durán is afkomstig uit Cuba. Hij groeide op in Havana in een zeer muzikaal gezin. Zijn vader was zanger en muziekliefhebber, dus in huize Durán klonk er altijd muziek. Toen ze ook nog een piano kregen, was de kleine Hilario op slag verliefd. Elke vrije minuut was hij bij het instrument te vinden en toen zijn zusje pianoles kreeg, mocht ook hij mee. In 1958 werd hij toegelaten tot het Conservatorio Amadeo Roldán, waar hij het volledige lesprogramma doorliep. De klassieke opleiding gaf hem een goede ondergrond voor zijn verdere ontwikkeling, maar ook de jazz oefende een enorme aantrekkingskracht op hem uit. Helaas was daar geen officiële opleiding voor en dus deed hij wat alle Cubaanse muzikanten met interesse in jazz deden: onderling jazzalbums uitwisselen, luisteren, ontleden en naspelen. Toen hij in 1970 werd opgeroepen voor militaire dienst, kwam hij in eerste instantie in Havana terecht, maar later werd hij overgeplaatst naar Mariano. Daar kreeg hij de leiding over de bigband en begon hij zijn eerste bigband-arrangementen te schrijven. ’s Ochtends werkte hij in het militaire hospitaal en ’s avonds repeteerde hij met de band.

04


Na zijn diensttijd speelde Hilario in verschillende bands in Havana. Jazz mocht toen eigenlijk nog niet van de Revolutie, want dat was imperialistische muziek. Maar langzaamaan keerde het tij. Het Orquesta Cubana de Musica Moderna werd opgericht en in het begin van de jaren 80 vond voor het eerst weer een jazzfestival plaats in Havana. Toen Chucho Valdés het Orquesta Cubana de Musica Moderna verliet om Irakere op te richten, schoof hij Hilario naar voren als zijn opvolger. Geen gemakkelijke taak, want veel ervaren muzikanten vertrokken samen met Chucho Valdés en Hilario had nog niet veel ervaring. Maar wel veel doorzettingsvermogen en een enorme leergierigheid. In dit orkest heeft hij feitelijk pas echt leren arrangeren. Dat kwam hem daarna goed van pas, toen hij voor de EGREM studio’s ging werken. Daar schreef hij onder meer arrangementen voor Omara Portuondo, Silvio Rodriguez, Miriam Ramos en Elena Burke. Daarnaast richtte hij een eigen latin jazzformatie op: Los De Siempre.

05


Tegenwoordig treedt Hilario Durán op in verschillende formaties: - Hilario Durán Trio - Hilario Durán Latin Jazz Band en Jane Bunnett - Hilario Duran Big Band - Hilario Durán y Orquesta Havana Remembered

In 1981 kreeg hij een telefoontje van trompettist Arturo Sandoval. Die had Irakere verlaten en wilde dat Hilario hem kwam helpen met de formatie van zijn eigen latin jazzband. Die band werd erg populair en reisde de hele wereld over om op te treden. Sandoval verliet Cuba in 1991, maar onder leiding van Durán ging de groep verder onder de naam Perspectiva. Enkele jaren later verliet echter ook Hilario de groep om verder te gaan als soloartiest. Via Guillermo Barretto kwam hij vervolgens in contact met saxofoniste Jane Bunnett, die naar Cuba was gekomen voor opnames met Cubaanse musici. Met hen nam ze het album Spirits of Havana op, dat werd beloond met een Juno Award (de Canadese tegenhanger van de Grammy). Jane en Hilario bleven regelmatig samenwerken, en uiteindelijk besloot Durán met zijn hele gezin te verhuizen naar Toronto, waar ook Bunnett haar thuisbasis had.

06


Dat bleek een goede beslissing. Hilario voelde zich als een vis in het water in de muziekscene van Toronto. Hij vond er een vruchtbare bodem voor allerlei samenwerkingsverbanden. Zo vormde hij een trio met bassist Roberto Occhipinti en drummer Horacio Hernandez en bracht met hen het album New Danzon uit. In 2006 neemt hij met zijn eigen big band het album From the Heart op, een eerbetoon aan het bigband-geluid van het Orquesta Cubana de Música Moderna. Het levert hem een Grammy nominatie op én een Juno Award op.

Het album Motion van het trio Durán, Occhipinti en drummer Mark Kelso krijgt in 2010 twee Juno nominaties. Het is een album met sterke, originele composities en arrangementen, dat de belangrijke rol van de pianist in de moderne latin jazz nog eens benadrukt. In het kader van een korte Europese tournee met het Hilario Durán Trio geeft hij op 9 januari 2014 in het Conservatorium te Amsterdam een workshop, en treedt hij ’s avonds op in het Bimhuis in Amsterdam. Daarnaast werkt hij hard aan de composities en arrangementen voor zijn komende album met zijn 20-koppige Latin Jazz Big Band. En voor februari 2015 staat er alvast een heel speciaal optreden gepland: Hilario Durán en Paquito D’Rivera zullen dan als ‘special guests’ optreden met het Orkest van de WDR in Keulen. Meer informatie over Hilario Durán vind je op: www.hilarioduran.com

07


Elvis Martínez draait al een tijdje mee. In de wereld van de bachata overstijgen niet heel veel artiesten het predicaat van eendagsvlieg, maar Elvis ‘El Jefe’ geldt als een blijvende waarde. Deze singer-songwriter uit San Francisco de Macorís (Dominicaanse Republiek) weet van aanpakken. Hij is ervan overtuigd dat je je dromen moet najagen en dat is precies wat hij altijd heeft gedaan. Als hij in 1993 tijdelijk naar de Verenigde Staten is verhuisd, wordt hij gevraagd om leadzanger van een bachatagroep te worden. Hoewel hij geen noot gitaar speelt, neemt hij de uitdaging zonder aarzelen aan. Onder het motto ‘zonder inspanning geen vooruitgang’ zet Elvis de schouders eronder. Het blijkt een goede leerschool, want enkele jaren later weet hij een contract bij platenmaatschappij Premium Latin Music in de wacht te slepen. Zijn debuutalbum Todo se paga levert hem in 1998 in New York een gouden plaat op én de titel ‘Revelación del Año’ (Ontdekking van het jaar) van de culturele organisatie ACE.

08


In het 1999 volgt zijn tweede album Directo al corazón, en twee jaar later verschijntTres palabras. En in 2003 brengt Elvis, met medewerking van producent Rando Camasta, het album Así te amo uit. Ook dit album levert weer meerdere hits op, zoals Así te amo, Serpiente, El profesor en Duele, duele.

09


10


In 2005 stapt de zanger over naar Univision Records, waar hij het zeer succesvolle album Yo Soy Más Grande que El uitbrengt. Deze samenwerking is echter van korte duur en uiteindelijk belandt Elvis bij de Universal Music Group. In 2012 vindt Elvis dat het tijd was om zijn imago op te frissen met een stevige ‘restyling’. Hij komt met een nieuwe look, een nieuw album getiteld Esperanza én de single Aquí estoy met bijbehorende videoclip. Van de tracks op dit album zijn er 7 door Elvis zelf geschreven. Net als op andere albums kiest hij zijn eigen weg, wat hem niet altijd in dank wordt afgenomen door de liefhebbers van de traditionele bachata. Maar Elvis loopt nu eenmaal graag letterlijk op de muziek vooruit. Hij houdt van experimenteren, maar dan wel met behoud van de essentie van de bachata. Bepaald geen eendagsvlieg dus, deze Dominicaanse singer-songwriter. Zijn grootste hits zijn door hemzelf geschreven, met zijn eigen ervaringen als belangrijkste inspiratiebron. Zijn belangrijkste drijfveren zijn de muzikale kwaliteit van zijn optredens en een goed contact met zijn publiek. Daar blijft hij dan ook hard aan werken.

Discografie: Esperanza (2012) La Luz de Mis Ojos (2007) Más Grande Que Él (2005) Descontrolado (2004) Así Te Amo (2003) Tres Palabras (2002) Directo al Corazón (1999) Todo Se Paga (1998)

Website: www.elvismartinezeljefe.com Para que no me duela tanto.

11


Een korte kennismaking met Mitch Frohman Mitch Frohman is saxofonist en een oudgediende in de wereld van de latin jazz. Bijna 40 jaar geleden mocht hij proeven van de muziek van Joe Cuba. Niet naast het podium, maar erop, naast zijn grote held en hij mocht de hele zomer blijven meespelen! Mitch genoot met volle teugen, en van het een kwam het ander: hij mocht invallen in de bands van Tito Puente, Charlie Palmieri en Kako en werd opgemerkt door Jimmy Frisaura. Jimmy was de partner van Tito Puente en de drijvende kracht achter de schermen van het Tito Puente Orchestra. Hij bood Mitch een vaste plaats aan in dit orkest, dat later zou worden omgedoopt tot het ‘Tito Puente Latin-Jazz Ensemble’. Mitch zou maar liefst 25 jaar aan dit orkest verbonden blijven. Een betere springplank kan een latin artiest zich natuurlijk niet wensen. In zijn verdere loopbaan heeft Mitch jarenlang deel uitgemaakt van de Mongo Santamaria band en samengewerkt met een groot aantal sterren uit de salsa en latin jazz scene. Machito, Celia Cruz, La Lupe, Eddie & Charlie Palmieri, Paquito D'rivera, Chico O'Farrill Orchestra, Milly/Jocelyn & Los Vecinos (merengue), Cheo Feliciano, Joe Cuba, Aventura (bachata), hij heeft met allemaal op het podium gestaan en albums opgenomen.

Ook in de popmuziek weten ze hem te waarderen. Zo heeft Mitch ook gespeeld met Cyndi Lauper, Paul Simon, David Byrne & The Talking Heads, en Blood, Sweat & Tears. En de saxofoonsolo in het themanummer van de tv-serie Sex & the City? Jawel, die wordt gespeeld door Mitch!

12


13


Nu Mitch is nog lang niet uitgespeeld en heeft het drukker dan ooit. Zo is hij bandleider: * van de veelgeprezen latin jazz- en salsaband The Bronx Horns * van Eddie Torres' Mambo Kings Dance/Show Orchestra * en co-bandleider en sax- en dwarsfluitsolist bij de bigband Mambo Legends Orchestra (het voormalige The Latin Giants Of Jazz). Daarnaast maakt hij deel uit van het bekende Spanish Harlem Orchestra, waarmee hij regelmatig op tournee gaat. En als hij na dit alles nog tijd over heeft, geeft hij saxofoon- en dwarsfluitles. Vanaf de basis tot aan conservatoriumniveau.

Meer informatie over Mitch Frohman vind je op www.mitchfrohman.com From Daddy With Love Dit eerste soloalbum van Mitch bestaat uit twee cd’s met in totaal 13 tracks. Het merendeel is door Frohman zelf gecomponeerd. De enige uitzonderingen zijn de nummers Sex & The City, de soundtrack van de beroemde televisieserie, Accents Con Ritmo van Denice Frohman (jawel, de dochter van) en From Daddy With Love, een arrangement van Jose Madera. Hij geeft hiermee een indrukwekkend visitekaartje af, samen met de overige leden van het Mitch Frohman Latin Jazz Quartet. Bezetting Mitch Frohman: bariton-/tenor-/sopraansaxofoon en dwarsfluit Zaccai Curtis: piano Luques Curtis: akoestische bas Joel Mateo: drums en percussie Gastmuzikanten: John “Dandy” Rodríguez: congas, bongos, koebel, güiro, Jorge Maldonado: zang, Denice Frohman: zang

14


Tracks: Mambo De Nice Cha Cha With The Bronx Horn (Truth Revolution Cha Cha) Sex & The City Accents Con Ritmo El Rumbón Del Baritón Mas Flauta From Daddy With Love (Vocal Version) Mongo’s Groove The Girl From Java Mambo Sin Fronteras Soprano Con Soul 4B Cha Cha From Daddy With Love (Instrumental)

15


Door Gerardo Rosales (vertaling: Caroline Bergwerf) Het meest recente album van Africando is op een bijzondere manier geproduceerd. Gerardo Rosales heeft eraan meegewerkt en vertelt in dit artikel over de achtergronden en het productieproces.

Afrika en salsa Afrika heeft de meest invloedrijke ritmes ter wereld voortgebracht. Vooral in Latijns-Amerika zijn tambores (trommen) niet weg te denken uit het dagelijks leven van de verschillende volkeren. Landen als Cuba, Brazilië, Venezuela, Colombia en Uruguay, om er maar een paar te noemen, zijn rechtstreekse erfgenamen van Afrika. Toch is er al sinds de jaren 50 ook latin muziek in Afrika te horen. Zo zijn de chachacha, son, guajira en mambo voor de Afrikanen geen onbekende genres. In de jaren 50 en 60 werd er in Afrika al geluisterd naar de muziek van de grote Arsenio Rodríguez, de vader van wat wij nu salsa noemen. En in 1974 kwamen de Fania All Stars voor het eerst naar Zaïre. De salsacultuur heeft dus ook op het Afrikaanse continent sporen achtergelaten.

16


Soundman in Parijs 2013

De Afrikaanse salsa

Africando

Anderzijds hebben de Cubaanse en Puerto Ricaanse salsamuzikanten in hun muziek ook Afrikaans getinte klanken en ritmes opgenomen. Dit onder meer onder invloed van de religieuze santeriamuziek, die in de taal van de Afrikaanse Yoruba werd gezongen.

In 1990 produceerden Ibrahim Sylla en Boncana Maiga in New York de albums van Africando. Zij putten daarbij uit een bestand van grote latin muzikanten, onder wie Roni Baro, Sergio George, Papo Pepín, Adalberto Santiago en vele anderen. Ook de Afrikaanse zangers Pape Seck en Gnonnas Pedro (inmiddels overleden) verleenden hun medewerking.

Zo komt het dat in enkele legendarische salsanummers de ‘Orishas’ Eleguá, Changó, Ochún, Yemayá en Obatalá voorbijkomen. In 1970 bracht Orquesta Baobab voor het eerst een combinatie van Cubaanse ritmes en Senegalese zang. Dat was nieuw voor Afrika. In 1980 begon zanger Laba Sosseh samen met de Sar All Stars in New York met de opnames voor Diamoule Mawo op (ook wel bekend als Yamulemao). Het werd het eerste Afrikaanse salsasucces in de latin wereld. Dat was overigens mede te danken aan Boncana Maiga, die later Africando zou oprichten.

Verder hebben ook grote musici als Tabu Ley Rochereau, Koffi Olomide, Salif Keita en Sekouba Bambino meegewerkt aan de albums van Africando. Albums, die wereldwijd succes oogsten. Denk maar aan Trovador, Yay Boy, Cabuya en de vele andere succesnummers.

17


De nieuwe superproductie Viva Africando In januari 2013 kreeg ik een e-mailbericht van Oscar Hernández. Deze New Yorkse pianist is niet weg te denken uit de geschiedenis van de salsa vanaf de jaren 70 tot nu. Hij heeft albums opgenomen met Ismael Miranda, Conjunto Folclórico Experimental Newyorkino en Ray Barretto; hij is muzikaal bandleider geweest van Seis del Solar (de band van Rubén Blades) en oprichter en bandleider van Spanish Harlem Orchestra.

Tot mijn verrassing vroeg Oscar Hernández me om in Frankrijk mee te werken aan het nieuwe album van Africando. Natuurlijk zei ik ja en we begonnen meteen met het plannen van de reis. We zouden elkaar op 19 en 20 januari 2013 in Parijs treffen, in de Do Soul studio. Daar zouden we worden opgewacht door producent Boncana Maiga, ook wel de Afrikaanse Quincy Jones genoemd. Gedrieën vertrokken we uit Nederland: Joe Rivera, een Puerto Ricaanse trompettist die al 20 jaar in Amsterdam woont en in alle salsagerelateerde bands van Nederland heeft gespeeld; de Venezolaanse bassist Samuel Ruiz, die onlangs vanuit Madrid naar Nederland is gekomen en Isaac Delgado en Cheo Feliciano heeft vergezeld op verschillende tournees, en ondergetekende, Gerardo Rosales. Vanuit New York werd de Venezolaanse drummer Luisito Quintero ingevlogen, die ook in de nieuwe band van Chick Corea speelt. Ook Doug Beavers, trombonist van Eddie Palmieri was van de partij, en natuurlijk Oscar Hernández , uit Los Angeles, op de piano. Er was ons niet verteld op welke manier dit album zou worden opgenomen, dus dat was een verrassing. Toen we de studio binnenkwamen bleek dat Boncana de opnames van de zang had meegebracht vanuit Dakar. De arrangementen en de voorproductie waren al voorbereid in samenwerking met de Franse pianist Fabio Deldongo.

18


Uiteindelijk konden we beginnen met de gezamenlijke opnames. De muziek moest conform de arrangementen over de zang heen worden opgenomen. Op de been gehouden door sloten koffie discussieerden we met de partituren op tafel over de muzikale interpretatie. Luisito Quintero hebben heel wat gesprekken gevoerd over de beste manier om de percussie op te nemen, welke klanken en ritmes te gebruiken. Dit album heeft van alles wat: son montuno, chachacha, salsa, Afrikaanse ritmes. De zangers zijn werkelijk spectaculair en hebben allemaal hun eigen stijl. En helemaal ongelooflijk: Oscar Hernández heeft met Ray de la Paz en Spanish Harlem Orchestra in New York een complete track gecomponeerd en geproduceerd. Deze track Africa Es is het enige Spaanstalige nummer op het hele album. Medoune Diallo, Sékouba Bambino, Amadou Ballaké (foto: Syllart Productions)

Africando Viva Africando Producent: Ibrahima Sylla Bandleider: Boncana Maiga

Boncana, Oscar & Gerardo

Zonder hulp van de technologie was het niet mogelijk geweest al deze artiesten bij elkaar te brengen. De zang is opgenomen in Dakar, de basis in Parijs, en één nummer is volledig ‘made in New York’. Boncana Maiga en Oscar Hernández hebben een fantastische productie afgeleverd. Het album is glashelder gemixt en gemasterd, door Hubert Salou en Ben Turner. Ook zij hebben fantastisch werk verricht. Dit album van Africando is zeker dansbaar, maar reikt verder dan de dansvloer. Persoonlijk beschouw ik het als een kunstwerk voor de oren van wereldmuziek- en jazzliefhebbers, met als uitschieter het nummer Boure Yaye Diama. Graag nodig ik jullie uit om met open oren en hart te genieten van deze productie.

Piano: Oscar Hernandez Bas: Samuel Ruiz: Conga, bongo, güiro en maracas: Gerardo Rosales Drums en bongo: Luisito Quintero Trompet: Joe Rivera Trombone: Doug Beavers Dwarsfluit: Eddy Zervigón Djembe: Tio Bay Gitaar: Dizzy Mandjeku Bas: Dembel Diop Zangers: Ray de la Paz, Amadou Ballake, Bassirou Sarr, Sékouba Bambino, James Gadiaga, Jos Spinto, Shoubou, Lokombe, Pascal Dieng, Rene Cabral, Raymond Fernandes en Medoune Diallo Gastspelers: The Spanish Harlem Orchestra. Arrangementen: Boncana Maiga, Oscar Hernández, Fabio Deldongo, Miguel Gómez en Nelson Hernandez. Productie: Syllart Productions

19


tekst: Ginette Lavell

Publieke les Paredes, Bienal Flamenco - foto Ginette Lavell

Juan Paredes heeft een lange carrière achter de rug als danser bij verschillende grote flamencoproducties. Daarnaast was hij onder meer artistiek directeur van het flamencomuseum in Sevilla. Nu geeft hij flamencoles volgens zijn eigen visie: er moet zo snel mogelijk gedánst worden.

Compras por bulerías De nadruk van Paredes ligt niet op de ingewikkelde voetenwerkjes of virtuoze technieken, maar op het plezier en de 'swing'. Of, zoals het in flamencospaans heet: soniquete. Ik maakte kennis met Paredes' manier van lesgeven toen hij een publieke workshop op straat gaf tijdens de Flamenco Bienal de Sevilla. Ik ging terug naar Sevilla voor een week les van maestro Paredes die als missie heeft zoveel mogelijk praktiserende flamenco aficionado's (liefhebbers) te creëren. '¡No cuente!' – 'Niet tellen!' Maestro Paredes is streng.

20

Het houvast moet uit de muziek komen, niet uit een mathematisch patroon. En dat niet tellen is best lastig, concluderen we na de eerste les. Met hetzelfde gezelschap flamencovriendinnen als waarmee ik vorig jaar op het stadsplein stond voor de publieke les, sta ik nu na te stuiteren in de studio waar Parades vier dagen in de week zijn Bulerías pa Fiesta lessen geeft (bulerías is een flamencosoort, volgens een vrolijk, opgewekt ritme). Niet tellen is dan wel even wennen, maar dat obstakel wordt overwonnen door de muziek die nog steeds in mijn oren doorklinkt.


Samen met de stem van Paredes, die het grootste deel van de les met eigen zang begeleidt. Mijn reisgenoten ervaren de lessen allemaal anders: van een warm bad tot een frustrerend gemis van de lesstructuur zoals wij die gewend zijn. Ik zit ergens in het midden. Dat niet tellen bevalt me wel. Maar het solo dansen in de kring vind ik nog steeds vreselijk.

Al doe ik het wel, iedere les weer. Wie weet, als ik wat weekjes langer zou blijven, wat ik dan nog eens spontaan zou durven. Ik merk wel dat het ritme voorzichtig deel van mijn dagelijkse dag wordt.

Buleriales Juan Paredes - foto Anneke Lips

Na de les kom ik in de supermarkt een van onze klasgenoten tegen, een Sevillaanse uit de buurt zonder grote flamencopretenties die gewoon ook leuk wil kunnen dansen op een feestje. In de kassarij doen we samen onze pasgeleerde pasjes en lachen we om onze 'compras por bulerías' (boodschappen op de buleríasmanier). En dat is nog zo'n verrassing: Paredes' lessen zijn ook populair bij 'gewone' Spanjaarden die weliswaar geïnteresseerd zijn in flamenco, maar geen podiumambitie hebben. En dat past mooi bij zijn missie: om flamenco weer naar de straat te krijgen, en zo het publiek van de toekomst te kweken.

21


Flamenco van de straat Juan Paredes: – “Flamenco moet weer naar de mensen toekomen, de straat op. En dan bedoel ik niet in plaats van de voorstellingen in het theater, maar ernaast. Als mensen leren te genieten van de soniquete, weer jaleos (spontane aanmoedigingen GL) roepen en op een feestje een stukje dansen, dan creëer je de toekomstige aficionados. En dat heeft flamenco nodig.”

Publieke les Paredes, Bienal Flamenco - foto Ginette Lavell

En een goede aficionado hoeft echt niet uit Andalusië te komen, vindt Paredes als aanhanger van het adagium 'Flamenco is universeel'. – “Er is absoluut geen sprake van automatische overerving omdat je toevallig uit Zuid-Spanje komt. Kijk naar mijn leerlingen: die zijn heel verschillend, van professionele flamencodansers tot huismoeders. En meestal mensen uit Andalusië zelf. Er zijn er die denken dat wij Andalusiërs het ritme van onszelf in het bloed hebben zitten. Maar dat is niet zo. Ja, we groeien op met de ferias en fiestas, maar ook wij moeten studeren en trainen om het onder de knie te krijgen. Sommige Andalusiërs komen er in mijn klas achter dat het allemaal niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt en dat ook zij aan het werk moeten.” En hoe je dan aan het werk moet? Geen pasje leren, niet tellen, maar zingen.

Straatoptreden José Galán - foto Ginette Lavell

– “Je moet het ritme internaliseren, het ritme een brug laten slaan naar wat je bent; je eigen emoties worden gedragen door de soniquete. Tellen werkt dan niet, wiskunde en cijfers zijn te koud. Met een melodietje onthou je het ritme beter. Bijkomend voordeel is dat als je zingt, er van alles van binnen gebeurt: je ademt diep, je activeert spieren – het is een complete workout. En heb je eenmaal het ritme, dan beweegt het lichaam haast vanzelf, daar is helemaal geen techniek voor nodig.” Overigens betekent dat niet dat Paredes' lessen makkelijk zijn. Wij zien ook de (semi-) profs flink zwoegen in onze lesweek. Parades lijkt precies te weten hoe hoog hij de lat moet leggen bij zijn leerlingen.

22


Bij Calle Castellar - foto Ginette Lavell

Alle gevestigde namen en opkomende sterren komen er wel langs: om te trainen, les te geven of een biertje te drinken. De corallones staan ook bekend om het nachtelijk feestgedruis en illegale kroegjes die eens in de zoveel tijd opgedoekt worden. Op vrijdag zijn er optredens in de peña (flamencoclub) van Niño de Alfafa. Het is een bizarre speling van het lot dat Paredes juist hier zijn lessen geeft. “De cirkel is rond. Na de hele wereld rondgereisd te hebben, ben ik weer thuis. Ik zat op de basisschool in de Calle Castellar. En hier om de hoek heb ik als klein jochie mijn eerste flamencolessen gehad van mijn flamenco padrino Enrique el Cojo. Nooit had ik kunnen vermoeden dat ik na jaren on tour te zijn geweest met flamencogezelschappen weer terug zou keren naar de Calle Castellar om juist hier les te gaan geven.” De Calle Castellar pas ook goed bij Paredes' missie: juist in een broedplaatssetting als deze komen flamenco als podiumkunst en het flamenco van de straat elkaar tegen.

Flamencostudio’s van Calle Castellar - foto Ginette Lavell

Broedplaats Calle Castellar Juan Paredes geeft les in de Calle Castellar, een lange straat in de Sevilliaanse flamencowijk Macarena die de Calle Luis met de Feria verbindt. Het is even zoeken naar de ingang: twee deuren met daartussen een basisschool geven toegang tot hallen met daarin zelfgefabriceerde flamencostudio's. De hallen ('corallones') leiden naar twee grote binnenplaatsen die vol zitten met ateliers van kunstenaars, ambachtslieden en muzikanten. Je kan er allerlei workshops volgen, van houtbewerking tot Afrikaanse percussie. Naar verluidt is de beroemde flamencodanser Farruquito hier ooit begonnen met een flamencostudio.

23


Informatie: Antje Herber geeft iedere tweede zondag van de maand de Zzoniquete lessen; zingen, dansen en klappen van populaire 4 en 12 tellen-letras. In januari en april zijn er weer de 2-daagse Por Fiesta workshops: verdieping in je eigen discipline voor meer geoefende dansers, gitaristen en zangers met een vakdocent en daarna met alle deelnemers een feestje bouwen. Informatie: www.azules.nl

De Corallones van Calle Castellar - foto Ginette Lavell

Por fiesta en Holanda Flamencodocente Antje Herber maakte vorig jaar net zoals ik kennis met de 'andere' lesstijl van Paredes. Hij gaf les in de studio waar zij trainde terwijl ze in Sevilla was voor de Bienal. “Mijn ogen werden geopend. Ik had nog nooit een Spaanse docent gezien die op die manier les gaf – met het besef dat het échte dansen toch in de eenvoud zit.” Herber legt uit dat het haar jaren heeft gekost om uit te kleden wat ze in al die jaren flamencoles daarvoor had geleerd. “Het virtuoze van de flamencokunst zie je op het podium. En dat is inspirerend, prachtig. Maar mijn persoonlijke reis gaat om de kunst die erachter ligt. De kunst van de straat.

24


Publieke les Paredes, Bienal Flamenco - foto Ginette Lavell

En ik denk dat voor leerlingen, amateurs die willen genieten van flamenco, deze vorm – de straatvorm, het beste werkt. Het geeft veel voldoening: het samen delen, samen iets oproepen en beleven. Daarom beginnen mijn festero-lessen ook met zingen. Voor het collectieve gevoel.” De inspiratie die Antje Herber vorig jaar opdeed in Sevilla zette ze om in haar maandelijkse Zzoniquete-lessen, waar iedereen met een flamencohart welkom is om korte bulerías- en tangocoupletten te leren. Ook in deze lessen zijn geen niveaus. “Ik wil dat we met z’n allen een schatkistje kunnen vullen met mooie stukjes flamenco in festero (feestelijke GL) stijl. Het is de basis.

Dan kunnen we daar zoveel we willen uit putten om mooie feestjes te bouwen en de flamenco echt te voelen. Dan begint het echte genieten van flamenco.”

Dit artikel is eerder verschenen in het flamencotijdschrift Mundo Flamenco. (mundoflamenco.nl )

25


Danzaora De voorbije jaren was rijzende ster Rocío Molina te zien op de belangrijkste flamencofestivals. De danseres en choreografe kreeg in 2010 de belangrijke Premio Nacional de Danza. De titel van Rocío Molina’s nieuwste voorstelling, 'Danzaora', verwijst naar een term die een journalist uitvond om haar choreografische taal te beschrijven. Molina's danstaal wordt beschreven als expressief, krachtig en sensueel en ze doorbreekt de codes van de klassieke flamenco. In 'Danzaora' stelt Rocío Molina de percussie centraal, waarmee ze terugkeert naar de essentie van de flamenco.

Donderdag 23 januari 2014 | 20u30 - zittend Zaal De Roma, Borgerhout | www.deroma.be

Foto: Antonio Pizarro-Diario de Sevilla

26


Internationale uitbreiding Flamenco Biënnale tekst: Ginette Lavell 'Het startschot voor een klinkende flamencofestival traditie in Nederland' zo omschreef de organisatie de komst van de Flamenco Biënnale in 2006. Die ambitie is ruimschoots waargemaakt, en binnenkort zelfs buiten Nederland: dit jaar komt het festival ook naar Oostenrijk, met de bedoeling dat het eveneens een tweejaarlijks terugkerend evenement wordt. De exacte programmering is nog niet bekend, maar artistiek directeur Ernestina van de Noort kan wel al een paar grote namen noemen als Rocio Molina, David Peña Dorantes en Arcángel. Verder is er een bijzondere coproductie tussen de Nederlandse en Oostenrijkse Biënnales: de Madrileense geluidskunstenaar Enrique Tomás gaat het experiment aan met flamencodanseres Ana Morales. De productie zal ook te zien zijn op de Flamenco Biënnale Nederland in 2015, de vijfde editie en daarmee het eerste lustrum voor het festival. De 1e editie van de Oostenrijkse Flamenco Biënnale vindt in mei plaats in het nieuwe Musiktheater in Linz en wordt georganiseerd in samenwerking met de Stichting ter bevordering van de Spaanse kunst / Suzanne Zellinger. Voor wie niet naar Oostenrijk gaat en voor 2015 alvast wat festivalgevoel mee wil krijgen, zijn er de Intermezzo voorstellingen zoals het dansrecital ‘Afectos’ van Rocío Molina en Rosario La Tremendita dat eind februari naar Nederland komt. Informatie festival Oostenrijk: www. flamencobiennale.at. Informatie Intermezzo voorstellingen: www.flamencobiennale.nl Dit artikel is eerder verschenen in het flamencotijdschrift Mundo Flamenco. (mundoflamenco.nl)

27


28


Marita Fontana komt voor velen uit het niets met haar debuutalbum Fenix. Toch is ze al heel lang met muziek bezig. Tijdens een telefonisch interview vertelt ze ons meer over de achtergronden en totstandkoming van dit debuutalbum. Muziek heeft altijd een belangrijke rol in haar leven gespeeld. Haar moeder zei altijd dat ze bijna kon zingen voordat ze kon praten. Als zevenjarig meisje raakte ze enorm gefascineerd door de Spaanse gitaar. Ze begon met lessen en toen ze elf was, werd ze toegelaten tot het Conservatorium in Lima. In tegenstelling tot de Nederlandse constructie, is dit in Peru een studie die je naast de normale middelbare school kunt volgen. Marita was dus een vrij jonge leerlinge. Het strenge keurslijf van de opleiding leidde bij haar echter tot veel frustratie. Zo waren akkoorden streng verboden, terwijl zij haar gitaar vooral zag als begeleidingsinstrument bij het zingen. Het einde van het liedje was dat ze thuis de akkoorden van de liedjes op de radio bij elkaar puzzelde. Zo kon ze zichzelf lekker begeleiden als ze haar favoriete nummers zong. Uiteindelijk verruilde ze het conservatorium voor een “normale” opleiding. Met haar diploma’s Design, Communicatieleer en Bedrijfskunde op zak, vertrok ze naar Australië.

Daar bleef ze 3 jaar wonen, totdat een vakantie in Nederland een beetje uit de hand liep. Ze werd verliefd, besloot te blijven en woont nu alweer 14 jaar in Nederland. Stiekem denkt ze dat het eerste zaadje heel lang geleden is geplant door een Nederlandse jongen die bij haar op school zat, en waar ze toen erg verliefd op was. Wat was de trigger om weer helemaal voor de muziek te gaan? Feitelijk was dat een flinke burn-out. Dan moet je gewoon stoppen jezelf afvragen: wat nu? Ik moest echt snelheid minderen, me afvragen wat ik miste in mijn leven, en hoe dat kwam. Mijn burn-out was niet alleen het gevolg van een hectisch leven, maar ook het intense gevoel dat ik iets miste. Ik was nog wel met muziek bezig, maar niet op professioneel niveau. Dat deed pijn en dat heeft zich uiteindelijk geuit in die burn-out. Eigenlijk ben ik daar dankbaar voor, want daardoor ben ik weer begonnen. Daarom heb ik ook gekozen voor de titel Fenix, naar de vogel die uit de as herboren wordt. In je leven komt er altijd een moment waarop je een droom kunt realiseren, en voor mij was dat toen ik weer voor de muziek koos. Het klinkt misschien als een cliché, maar het is het bewijs dat er uit slechte dingen ook iets moois kan ontstaan.

29


De arrangementen van Tito Manrique zijn prachtig, en met deze fusion kan ik de mensen hier ook laten kennismaken met de vrij onbekende Afro-Peruaanse muziek. Hoe heb je het repertoire geselecteerd? Dat hebben we samen gedaan. Het eerste liedje was How deep is your love / Si es cierto tu amor, van de Bee Gees. Daar werd ik helemaal verliefd op. Eigenlijk zouden we op de demo een paar bolero’s doen, maar uiteindelijk besloten we verder te gaan met dit concept. Ik heb nummers gekozen die ik zelf mooi vond en gelukkig was Tito was heel tevreden over mijn keuze. Samen hebben we die in een mooie vorm kunnen gieten. Hoe is dit debuutalbum tot stand gekomen? Tijdens mijn herstelperiode werd ik gevraagd om een paar nummers te komen zingen tijdens een benefietconcert in People’s Place. Ik heb meteen ‘ja’ gezegd en een paar liedjes uitgezocht die ik zelf mooi vond: twee bolero’s en Liefde van later van Jacques Brel. Blijkbaar heb ik er niet alleen mezelf, maar ook anderen erg gelukkig mee gemaakt. Na afloop stroomden de reacties binnen via facebook, e-mail en telefoon, en ze wilden allemaal meer van me horen. Daarom besloot ik een demo-cd te maken. Ik nam contact op met Tito Manrique, een bekende producer en heel goede gitarist, die ik al kende. Hij ging arrangementen voor mij schrijven en die waren zo mooi, dat ons enthousiasme steeds groter werd. Na enig brainstormen kwamen we tot een compilatie, die uiteindelijk tot Fenix heeft geleid. Het repertoire bestaat uit liedjes die bij meerdere generaties erg geliefd zijn. Denk daarbij aan nummers van Charles Aznavour of Michael Jackson. Ik wilde een eigen manier vinden om de latin muziek toegankelijker te maken voor het Europese publiek. Dat hoop ik met Fenix te bereiken. Daarom heb ik gekozen voor nummers die iedereen kent en zo kan meeneuriën. Je hoeft er geen Spaans voor te verstaan.

30

Hoe is het album tot stand gekomen en wie hebben er aan meegewerkt? Er is een grote inbreng geweest van mensen die zich bezighouden met de Afro-Peruaanse muziek. Allemaal doorgewinterde musici, zoals de fantastische percussionisten Marcos Mosquera en Gigio Parodi. Voor dit album moesten ze echter ook buiten hun comfortzone treden, want het bevat ook Angelsaksische invloeden. Zelf ben ik al 17 jaar uit Peru weg, en aardig ‘vernederlandst’. Daarnaast is de cd in Nederland geproduceerd, door Jeroen Molenaar. Daardoor heeft deze productie een duidelijke Europese touch en dat was ook mijn bedoeling. Ik wilde echt een ‘fusion’ hebben. Het moest een cd worden met latin arrangementen en Peruaanse artiesten, maar ook met een Nederlandse inbreng. En die Nederlandse inbreng heeft heel veel heeft toegevoegd aan deze creatie. Zo zijn de koortjes ingezongen door twee heel goede Nederlandse zangers, Desiree Manders en Roger Happel. Helemaal fonetisch, want ze konden niet verstaan wat ze zongen. En daarnaast heb ik een duet gezongen met Roger Happel, hij in het Engels en ik in het Spaans. Dat is een hele mooie mix geworden, al zeg ik het zelf. Precies zoals de bedoeling was: een mix van twee werelden.


Heb je zelf muzikale helden, voorbeelden, mensen die je erg inspireren? Dat is een moeilijke vraag. Mijn vader is een melomaan, dus ik heb altijd naar van alles geluisterd. Ik had grote bewondering voor Michael Jackson vanwege zijn composities en zijn performance, voor Dionne Warwick vanwege haar zang, voor Charles Aznavour vanwege zijn interpretatie, Zambo Cavero vanwege zijn authenticiteit, Chabuca Granda vanwege de mooie teksten in haar composities. Ik kan dus niet maar één inspiratiebron aanwijzen. Ik gebruik een beetje van alles wat mij raakt. Heb je een duidelijke koers in gedachten voor hierna? Ik ben benaderd voor een tour door Amerika, maar dat is nog niet helemaal rond. Daarnaast ben ik benaderd door een componist in India voor een interessant project: hij wil een duet doen in het Spaans en Hindi. Dat is volgens mij nog nooit gedaan. Hij is nu bezig met componeren. En verder wil ik komend jaar de cd promoten. Straks eerst in Peru en daarna staat Amerika in de planning. Interview: Caroline Bergwerf

Website: www.maritafontana.com

Voor onze lezers mogen wij 3 CD”s verloten. Wil je kans maken op deze fantastische CD van Marita, doe dan mee met de prijsvraag op onze website: www.latin-emagazine.com

31


Veelzijdig Barcelona In het noordoosten van Spanje, aan de kuststreek van de Costa Brava, ligt de hoofdstad van Catalonië: Barcelona. Deze stad is niet voor niets een van de meest populaire vakantiebestemmingen onder de Nederlanders. Het zon-, zee- en strandtoerisme tiert er welig. Barcelona is echter veel meer dan alleen zon, zee en strand. Het barst van de cultuur en culturele diversiteit en er vinden vaak wereldberoemde evenementen en congressen plaats. Wanneer de naam Barcelona valt, denk je eerst aan de bekendste bezienswaardigheden, zoals de 'Sagrada Familia', het voetbalstadion van F.C. Barcelona en het door Gaudí ontworpen 'Park Güell'. Maar er valt nog veel meer te beleven. Je kunt er goed winkelen, heerlijk eten, een lange wandeling maken langs de bijzondere architectonische gebouwen of gewoon lekker over de boulevard slenteren. Barcelona prikkelt al je zintuigen. De 'Sagrada Familia' is het boegbeeld van Barcelona. Deze gotische kerk is ontworpen door de beroemde architect Antoni Gaudí, maar is nog steeds niet af. De stad kent een bruisend nachtleven, maar je kunt er in de avond ook rustig genieten van de vele pleinen met restaurants en bars. Lekker ontspannen, een hapje eten, een borreltje drinken en de dag doornemen. Barcelona is een stad waar je van gaat houden, want dankzij de grote variëteit aan bezienswaardigheden en activiteiten is er voor elk wat wils. Een wandeling door de stad levert dan ook al snel veel mooie ervaringen op. Je vindt er alles wat een internationale stad hoort te bieden en meer: kunst en cultuur, historische gebouwen in diverse architectuurstijlen, een belangrijke internationale positie in de zakenwereld, een goed winkelaanbod en een uitstekend nachtleven. Bovendien ligt Barcelona aan het water. Het strand en de internationale haven geven de stad extra allure in vergelijking met andere internationale steden.

32


Hiervandaan heb je een adembenemend panoramisch uitzicht.‘s Avonds valt er genoeg te beleven op 'Las Ramblas' en de nabijgelegen pleinen, zoals 'Plaça de Catalunya' en 'Plaça Reial'. Dit zijn bekende ontmoetingsplekken waar veel mensen bijeenkomen om gezellig samen te zijn. Ook de magische fontein van de Montjuïc is zo’n plek. Deze fontein is gelegen aan de voet van het Nationaal Kunstmuseum van Catalonië (MNAC). Elk avond verzamelen zich hier honderden mensen voor de lichtshow. In het donker dansen de waterstralen door de gekleurde lichtbundels.

De haven van Barcelona is ook de plek waar Europa's grootste aquarium is gevestigd. In de haven liggen veel boten, jachten en enkele grote cruiseschepen aangemeerd, die nogal wat bekijks trekken. Wie nog nooit in Barcelona is geweest moet zeker de 'Sagrada Familia' bezoeken. Deze prachtige gotische kerk is het boegbeeld van Barcelona: duizelingwekkend hoge torens, ronde vormen, glas-in-loodramen en prachtige, gedetailleerde stenen beelden van diverse historische en Bijbelse figuren zijn samengevoegd in het geheel. Het is een onvoltooid bouwwerk. Alleen al de buitenkant ziet er spectaculair, laat staan de binnenkant. Wanneer de zon de kerk binnendringt via de verschillende glas-in-loodramen, blijkt ook het interieur een waar kunstwerk. Het licht zorgt voor een kleurrijke weerkaatsing van het glas-in-lood dat binnen in de kerk voor een bijzonder, weerspiegelend effect zorgt. De wereldbekende architect Antoni Gaudí is de bedenker van deze unieke kerk. Gaudí is de trots van Catalonië en heeft naast de 'Sagrada Familia' zijn stempel op Barcelona gedrukt met zijn ontwerpen, zoals 'Casa Mila' en 'Park Güell'. Dit hoog gelegen park biedt een indrukwekkend uitzicht over de stad Barcelona en de Middellandse zee. Het wordt gekenmerkt door de mozaïeken die overal in het park te zien zijn. Banken, beelden en plafonds zijn ermee bedekt. Het meest bekende symbool van dit park is de salamander (draak) bij de hoofdingang. In een uithoek van het park staat een grote rotspartij met daarboven een groot kruis.

Rode, groene, gele en paarse tinten vermengen zich speels met elkaar en kleuren de nacht van Barcelona. Kom deze fantastische stad beleven en laat je meevoeren op het ritme van Barcelona. En wil je de drukte even ontvluchten, dan kun je een bezoek te brengen aan een van de nabijgelegen dorpjes of wijngaarden. Een cursus Spaans in Barcelona is meer dan de moeite waard en laat je deze prachtige stad nóg intenser beleven.

33


De Cubaans-Chileense formatie Team Latino heeft sinds kort ook vrouwelijke inbreng. De Cubaanse vocalistes Yusi en Raidy vormen samen met Walfrido Hernandez de nieuwe frontline. Team Latino, met als thuisbasis Antwerpen-België is begin 2011 opgericht door Walfrido Hernandez, Wilfredo Hernandez en Javier Arenas. De drie kenden elkaar al van een eerdere succesvolle samenwerking in het kader van een ander muzikaal project (van 1998 tot 2003). De Cubaanse tweelingbroers Walfrido (zang) en Wilfredo (percussie) zijn al jarenlang actief als muzikanten van de Belgische latin diva Belle Perez. Tijdens een van haar concerten in het Sportpaleis hebben Willy en Wally, als gastartiesten, voor het eerst opgetreden als ‘Dos Cubanos’. Ze zongen toen hun debuutsingle Sube Sube. Een jaar later maakten ze, samen met Belle Perez, een remix van de populaire hit Enamorada. Uiteindelijk zou Dos Cubanos de basis vormen voor Team Latino. Javier Arenas is al sinds 1993 actief als muzikant. Hij was lid van een van de eerste salsabands in België. Daarnaast houdt hij zich intensief bezig met de promotie van salsa in België, artiestenbegeleiding en cd-producties. Sinds 2011 is het dynamische trio Walfrido, Wilfredo en Javier weer herenigd in Team Latino. Deze compacte formatie brengt een mix van salsa, merengue en bachata met een moderne touch in de vorm van reggaeton, salsaton en merengueton. Er staan zowel eigen composities als bekende latin hits op het menu, dat met veel energie wordt geserveerd. En met de kersverse inbreng van Yusi en Raidy is nu ook het vrouwelijke element vertegenwoordigd in Team Latino. Dat de dames niet alleen voor de sier dienen, maar ook op vocaal gebied kwaliteit leveren, hebben ze inmiddels al bewezen. Het vijftal is klaar voor 2014 en heeft er zin in!

www.teamlatino.be

34


35


36


MamboDiva ontwerpt en verkoopt Party- & Dansmode en bijpassende accessoires voor vrouwen met rondingen.

www.mambodiva.com

37


38


Charanga Habanera is de eerste en enige Cubaanse boyband. Al sinds de jaren 90 gelden ze in Cuba én daarbuiten als een vaste waarde in het populaire timba-genre. Hun talloze internationale hits en vele succesvolle Europese tournees zijn daarvan het bewijs. Aan het einde van de jaren 80 begon Charanga Habanera onder leiding van José Picayo als een orkest met een vrij traditioneel repertoire van chachacha’s, mambo’s, bolero’s en guaracha’s. In 1989 kregen violist Gerardo Aguillón (ex-Ritmo Oriental), David Calzado en fluitist Jorge Emilio Maza versterking van zanger Juan Carlos González. Hun eerste nummer, De la Habana a Montecarlo, werd een succes. Dit trok andere talentvolle muzikanten aan, die ook wel in deze veelbelovende band wilden spelen. In 1992 nam de inmiddels uitgebreide bezetting het debuutalbum Me Sube La Fiebre op, met bijdragen van Juan Manuel Arranz en ‘El Médico de la Salsa.’ Onder het label Magic Music kwam in 1994 Hey You Loca! uit. Twee jaar later volgde Pa' Que Se Entere la Habana. In 1997 luidde Tremendo Delirio echter het einde in van de eerste levensfase van Charanga Habanera. In het jaar daarna richtte zanger Mario Jiménez een nieuwe formatie met de naam Charanga for Ever op, en Danny Lozada ging solo verder met Timba Cubana. David Calzado besloot echter door te gaan met Charanga Habanera, met behoud van de oorspronkelijke naam. En mét behoud van het oorspronkelijke succes: de band bleef nummer 1-hits produceren. Hun meest recente grote hit was Cuéntame van het album No Mires la Carátula. Nog steeds verschijnt er vrijwel elk jaar een nieuw album. Na Acabaito de Nacer uit 2011 kwam in november het album Se Sufre Pero Se Goza uit. In het kader van de bijbehorende tournee doen de boys op 19 februari Paradiso in Amsterdam aan. Met een compleet nieuwe line-up zetten ze een spetterende liveshow neer. Niet te missen als je van explosieve timba én een goede show houdt!

19 februari 2014, Paradiso, Amsterdam

39


Zaterdag 11 januari 2014: Latin Life Dance Club met gratis workshop Salsadansen Latin Life organiseert - naast haar wekelijkse radioprogramma op Radio West – ook elke maand een gratis toegankelijk en gezellig dansfeest in Alphen aan den Rijn. Om dit feest voor een grote doelgroep toegankelijk te maken, is de entree én het parkeren geheel GRATIS! Gratis workshop Salsadansen Op zaterdag 11 januari 2014 start het dansfeest met een gratis workshop Salsadansen o.l.v. Michel Stenssen. De workshop duurt van 21:00 tot 22:00 uur en is voor iedereen vrij toegankelijk. Het programma van de workshop wordt aangepast aan de deelnemers, dus iedereen – ervaren of niet – is van harte welkom. Gratis welkomstdrankje Bezoekers krijgen tot 23:00 uur bij binnenkomst een gratis welkomstdrankje aangeboden. Wet ’n Wild De Wet ‘n Wild Social Club aan de Zegerplas is een sfeervolle locatie in een natuurlijke omgeving met prachtig uitzicht over het water en hoogstaande gastvrijheid in een ontspannen ambiance. Je kunt er zelfs voor kiezen om voorafgaand eerst te dineren, want Wet ’n Wild beschikt over een uitstekende keuken.

Kijk voor meer informatie op: www.wetnwild.nl

40


Latin Life is elke donderdag van 20:00 tot 22:00 uur landelijk te beluisteren. www.latinliferadio.nl Latin Life is een radioprogramma op Radio West voor liefhebbers van de latin & caribbean lifestyle. In deze show hoor je de lekkerste muziek, het laatste nieuws, interessante gasten, de beste uitgaanstips én er worden veel vrijkaarten weggegeven voor leuke evenementen. De show wordt wekelijks live uitgezonden vanuit de Hofstad met een landelijke dekking, dankzij internet en digitale radio. Latin Life Radio is een non-profit initiatief en wordt gedreven door vrijwilligers. Regelmatig verstrekt Latin Life vrijkaarten voor leuke evenementen aan luisteraars. Het aantal beschikbare vrijkaarten staat op de website www.latinliferadio.nl tussen haakjes vermeld. Als je interesse hebt in de beschikbare vrijkaarten, kun je tijdens de uitzending een mailbericht sturen naar info@latinliferadio.nl o.v.v. voor- en achternaam en telefoonnummer waarop je te bereiken bent. Je kunt ook tijdens de uitzending bellen naar 070-390 54 54.

PLANNING JANUARI 2014 Donderdag 09 januari 2014 - Pal Mundo Festival Donderdag 16 januari 2014 - Amsterdam Salsa Festival Donderdag 23 januari 2014 - Lilian Vieira lanceert album ‘Samba Soul Live’ Donderdag 30 januari 2014 - Fantástico Events

41


ANGELA FONTANA BRENGT HAAR NIEUWE ALBUM ENVOLTURA EN VIDEOCLIP TENGO UIT De Peruaanse zangeres Angela Fontana, woonachtig in Nederland, heeft net haar nieuwe album Envoltura uitgebracht met bijbehorende videoclip van het nummer Tengo. Het album Envoltura is een sterke fusion van soul, blues, latin en rock. De titel van het album heeft betrekking op het proces van vernieuwing. Angela legt uit: “Envoltura betekent letterlijk verpakking; als mensen recycleren we onszelf met behulp van energie die we halen uit vernieuwing en verandering.” Envoltura is geschreven door Angela en geproduceerd door Latin Grammy winnaar Andres Levin, bekend van zijn werk met onder andere Yerba Buena, Fonseca, John Legend, Chaka Khan, David Byrne en Miguel Bosé. Angela legt uit: “In de afgelopen twee jaar heb ik geleerd om trouw te zijn aan mijn eigen geluid en om er van te genieten een verhalenverteller te zijn. Omdat ik erg ben beïnvloed door een breed scala aan muziekstijlen – niet alleen latin, maar ook soul en blues – heb ik de tijd genomen om deze nummers te schrijven en mezelf van binnen uit te ontdekken, zodat ik oprecht mijn eigen sound kon creëren.”

Voor meer informatie over Angela Fontana, ga naar: www.angelafontana.com of facebook.com/angelafontanamusica

42


De video van het nummer Tengo vertelt het verhaal van de jonge Angela die vanuit het traditionele Peru naar het moderne Europa reist. Angela's reis van het vertrouwde en veilige land van herkomst naar een opwindende en onzekere nieuwe omgeving wordt perfect uitgebeeld door het gebruik van donkere scènes geperforeerd door licht. De video geeft de balans weer tussen de melancholie en de hoop en verwachtingen van een jonge dame met grote dromen. De video Tengo is geproduceerd door de Nederlandse producent en beeldend kunstenaar Bouba Dola. Als veelbelovende nieuwkomer in de mondiale latin muziekscene kreeg Angela in 2009 internationale erkenning met haar debuutalbum Como Soy. Met haar nieuwe album Envoltura, zal de Peruaanse zangeres Angela Fontana ook dit jaar haar stempel drukken op de internationale muziekwereld. Op 12 januari is de presentatie van het album Envoltura in het Mirliton theater in Utrecht.

43


Aftermovie 2013 Afro-Latino Festival 2013 Bree (B): Over 6 maandjes staat de volgende editie van het Afro-Latino Festival ingepland! Hierbij blikken we met onze jaarlijkse “aftermovie” terug op de 15e editie. Veel kijkplezier!

In 2014: Het Afro-Latino Festival biedt elk jaar een vernieuwend, exclusief en toonaangevend programma aan van internationale en gerenommeerde artiesten uit Afrika, Latijns-Amerika, de Caraïben en Zuid-Europa. In totaal zullen er meer dan 40 bands en DJ's te beleven zijn naast een 10-tal dansen randanimaties op het festivalterrein. Gedurende 3 dagen brengt Afro-Latino het beste uit de tropische wereldmuziekscene op 3 podia in grote overdekte luxetenten uitgerust met de perfecte dansvloer. Een niet te missen feestje van formaat!

Wil je kans maken op één van de 9 vrijkaarten of duotickets? Surf dan naar www.salsa.be

44

De volgende editie van hét tropische wereldmuziekfestival is op: 20, 21 & 22 juni 2014 in Bree, België www.afro-latino.be


In het Latin Emagazine besteden we geregeld aandacht aan videoclips met een latin component. Dit jaar hebben we besloten om hiervan een vaste rubriek te maken. Heb je een tip voor ons, waarvan jij denkt die wel in aanmerking zou kunnen komen om geplaatst te worden, mail ons. Onze redactie gaat het dan bekijken en als jouw cliptip de moeite waard is, dan verschijnt deze in de volgende editie.

Choc Quib Town & Maite Hontele In de clip Condoto van ChocQuibTown zien we een bekend gezicht opduiken onder de muzikanten. ‘Onze’ Maite Hontele neemt de trompetpartij voor haar rekening. Wist je trouwens dat Maite door het Colombiaanse radiostation Señal Radio Colombia is uitgeroepen tot Artieste van het jaar 2013? Gefeliciteerd, Maite!

Pablo Alborán en Jesse & Joy Wat ons betreft mischien wel de mooiste clip die deze Spaanse zanger in 2013 heeft uitgebracht. Nu had hij met het Mexicaanse duo Jesse & Joy natuurlijk niet de minsten aan zijn zijde. Zij gingen in 2012 met maar liefst drie Latin Grammy’s aan de haal. Donde está el amor is een ‘must’ voor liefhebbers van een mooie ballad.

Flamenco-cover Billy Jean Kun je je het Unity Project nog herinneren met salsacovers van nummers van Michael Jackson? Ook de Spaanse fusionband Patax heeft zich laten inspireren door de King of Pop. Kijk maar eens naar hún versie van Billy Jean.

J-Lo zingt Celia Eerbetoon van Jennifer Lopez aan Celia Cruz tijdens de American Music Awards eind 2013. Misschien niet helemaal de smaak van fervente liefhebbers van Celia Cruz, maar wel een spetterende show!

Nieuwe clip Grupo Niche Grupo Niche heeft een nieuwe clip uitgebracht. Tocando el Cielo con las manos is opgenomen in Miami, met hoofdrollen voor zanger Elvis Magno, fotomodel Mara Roldan en fotomodel/acteur Juan Diego Sánchez. Sinds eind december 2013 te zien op vimeo.

45


Marc Anthony’s fanclip Weet je nog vroeger? Toen filmen en fotograferen tijdens een concert streng verboden was? Dankzij de komst van de smartphone is er tegenwoordig geen houden meer aan. Fans maken complete concertregistraties met hun mobieltje. Zo ook bij de concerten van Marc Anthony. Bij Sony Music hebben ze van de nood een deugd gemaakt. Ze hebben de fanfilmpjes van het nummer Vivir Mi Vida gecombineerd met professionele geluidsopnamen. De ‘fan version’ staat sinds 24 december op YouTube en de teller loopt al snel op. Wist je trouwens dat Marc Anthony de meest ‘geShazamde’ artiest van 2013 is? Meer dan 1 miljoen keer is de populaire app Shazam (wat een lekker nummer – wie zingt dat?) gebruikt om de muziek van Marc Anthony te herkennen. Het nieuwe jaar begint goed voor de populaire zanger. Met een Latin Grammy op zak trekt hij tot begin maart nog door Colombia, Costa Rica en de Verenigde Staten voor het laatste deel van zijn huidige tournee. Stiekem hopen we dat hij na een welverdiende pauze daarna nog de grote oversteek naar Europa maakt… De ‘Fan Footage’ clip vind je hieronder:

46


47


Nieuw deze maand: de Latin Uitgaansagenda. Met een selectie van speciale latin evenementen*. *Voor organisatoren: Denkt u dat uw latin event een plaatsje in deze uitgaansagenda verdient? Mail dan naar redactie@latin-emagazine en informeer naar de voorwaarden. 9 januari 2014 Amsterdam, WesterGasFabriek 20.00: Summer Breeze Reunion

12 januari 2014 Merksem (BE), De Volkslust 20.00: Salsa Picante ►

19 januari 2014 Antwerpen (BE), Dance Factory 16.00: Salsa Kizomba Bachata ►

9 januari 2014 Amsterdam, Bimhuis 20.30: Hilario Duran Trio

12 januari 2014 Vlijmen, Den Braai 19.00: Salsa-LA Party

19 januari 2014 Eindhoven, SkiFit PC 16.00: SalsaFit Salsamatinee

9 januari 2014 Rotterdam, Nieuwe Luxor Theater 20.00: Ramon Valle & MO

12 januari 2014 Utrecht, Mirliton Theater 16.00: Angela Fontana

23 januari 2014 Borgerhout (BE), De Roma 20.30: Rocio Molina, Danzaora

10 januari 2014 Eindhoven, ShelinaSalsa 21.00: Special Social Dance

14 januari 2014 Arnhem. Musis Sacrum 15.00: Cuban Golden Classics

24 januari 2014 Hendrik Ido Ambacht, Cascade 20.15: Cuban Golden Classics

10 januari 2014 Den Haag, Salseros 22.00: Salsa & Bachata Party

17 januari 2014 Beveren (BE), Scala 21.00: Scala Picante ►

24 januari 2014 Utrecht, Rasa 21.00: Alberto Caicedo

10 januari 2014 Lommel (BE), Son Cubanos 22.00: Noche Del Sabor ►

18 januari 2014 Weert, Oad Wieërt 20.30: Salsa Club Weert

25 januari 2014 Edam, Mahogany Hall 21.00: Cuban Golden Classics

10 januari 2014 Enschede, De Tor 21.00: Cuban Golden Classics

18 januari 2014 Utrecht, Rasa 20.30: Lilian Vieira’s Samba Soul

26 januari 2014 Zoetermeer, Snowworld 19.45: Salsa Club

11 januari 2014 Tilburg, Bosvreugd 22.00: Soul & Latin Music Mix

18 januari 2014 Utrecht, Rasa 22.00: Moksi Boom Boom

26 januari 2014 Antwerpen (BE), Badboot 15.00: Salsa Party ►

11 januari 2014 Den Haag, v/d Meulen-Wesseling 22.00: Salsaventura Party

Tip: → 18 januari 2014 Lede (BE) , Eden Roc 20.30: Salsa Ambiente ►

Tip: → 26 januari 2014 ‘s-Hertogenbosch, Gruyterfabriek Cubaten Salsamatinee ►

11 januari 2014 Amsterdam, North Sea Jazz Club 21.00: Laura Fygi

18 januari 2014 Lommel (BE), Latin Bar Café 22.00: Live Team Latino ►

31 januari 2014 Hellevoetsluis, Thearer Twee Hondjes 20.15: Cuban Golden Classics

11 januari 2014 Amsterdam, North Sea Jazz Club 21.00: Laura Fygi

18 januari 2014 Hoofddorp, Fokker 21.00: Club Fiera Mini Festival

31 januari 2014 Rotterdam, Engels 23.00: Oye! Hot Salsa

11 januari 2014 Alphen a/d Rijn, Wet ‘n Wild 21.00: Latin Life Fever Party ►

18 januari 2014 Oosterhout, Minneboo 21.30: BachaSalsa Party

11 januari 2014 Elshout, Het Oude Tramstation 21.30: Salsa, bachata, kizomba

19 januari 2014 Rotterdam, Grounds 20.30: Salsa Sunday

11 januari 2014 Rotterdam, De Klerk 23.00: Bachata Flavours

19 januari 2014 Amsterdam, De Roode Bioscoop 16.00: Cuban Golden Classics

Voor een uitgebreid overzicht van latin evenementen in België surf naar: www.salsa.be Voor Nederland surf naar: www.latin-emagazine.com/Ekalender

48


1 februari 2014 Reuver, Ronckenstein 20.30: Salsa Club El Paco

14 februari 2014 Utrecht, Rasa 21.00: Totó La Momposina

1 maart 2014 Lede (BE) , Eden Roc 20.30: Salsa Ambiente ►

1 februari 2014 Oss, Groene Engel 20.30: Live Latin Cruise

15 februari 2014 Utrecht, Rasa 22.00: Moksi Boom Boom

1 maart 2014 Kortrijk (BE), Dursin 21.00: Salsa Fiesta ►

1 februari 2014 Amsterdam, North Sea Jazz Club 23.30: Late Night Live

15 februari 2014 Amsterdam, North Sea Jazz Club 23.30: Late Night Live

2 maart 2014 - Free Tickets Antwerpen (BE), Café Local 16.00: Salsa Domingo ►

1 februari 2014 Kortrijk (BE), Dursin 21.00: Salsa Fiesta ►

16 februari 2014 Antwerpen, Dance Factory 16.00 : Salsa Kizomba Bachata ►

7 maart 2014 Gent (BE), VDRG 21.00: Vdrg Picante ►

1 februari 2014 - Free Tickets Putte (BE), GC Klein Boom 19.45: Salsa Titanico Party ►

Tip: → 18 februari 2014 - prijsvraag Brussel (BE), Koninklijk Circus 20.00: Live Gipsy Kings ►

19 mei 2014 - Free Tickets Antwerpen (BE), Stuurboord 19.30: Fiesta De La Rosa ►

2 februari 2014 - Free Tickets Antwerpen (BE), Café Local 16.00 uur: Salsa Domingo ►

Tip: → 19 februari 2014 Amsterdam, Paradiso 20.30: La Charanga Habanera

2 februari 2014 Utrecht, Rasa 15.00: El Café del Rincón

21 februari 2014 Utrecht, Rasa 20.30: Carla Pires (fado)

Tip: → 7 februari 2014 - Free Tickets Borgerhout (BE), De Roma 20.30: Live La India ►

28 februari 2014 Utrecht, Rasa 20.30: Luisa Palicio (flamenco)

8 februari 2014 ‘s-Hertogenbosch, De Vliert 20.30: LatinJoy Salsa Madness

28 februari 2014 Brussel (BE), Paleis v Schone Kunsten 20.00: Tanguarda

8 februari 2014 Borgerhout (BE), De Roma 20.30: Orquesta Tanguedia 8 february 2014 Lede (BE) , Eden Roc 20.30: Salsa Ambiente ► 8 februari 2014 Weert, Oad Wieërt 20.30: Salsa Club Weert 8 februari 2014 Rijswijk, Sir Winston Club 22.30: La Noche 8 februari 2014 Rotterdam, Grounds 23.00: LatinXpress

49


Kaartverkoop via TicketMaster: www.ticketmaster.nl

Op 7 juni 2014 verruilt Jandino Asporaat het theaterpodium voor een maatje groter. Hij eindigt zijn succesvolle theatertour De Revue met een flitsende live show in Ahoy! Daarmee heeft hij een primeur: hij is de eerste Nederlandse cabaretier die het stadion induikt. Het is voor hem een jongensdroom die uitkomt. Het belooft dan ook een bijzonder spektakel te worden met komische anekdotes, brutale grappen en de mooie verhalen die we Jandino gewend zijn. Ook Judeska van FC Kip heeft laten weten van de partij te zijn. Jandino Asporaat is bekend van onder meer de Dino Show bij de NTR, die in 2013 werd genomineerd voor de Gouden Roos. Met zijn eerdere voorstellingen 'Antilliaanse Pot', 'Buena Vista' en 'Laat ze maar komen' heeft hij in de Nederlandse theaters gestaan.

JANDINO LIVE! IN AHOY Locatie: Ahoy, Ahoyweg 10 3084 BA Rotterdam Datum: 7 juni 2014 | Aanvang: 20.15 | Deur open: 18.30 Ticketprijzen van â‚Ź 25 t/m â‚Ź 32,50 excl. servicekosten

50


Op vakantie? Vergelijk hier diverse reisaanbieders!

51


Interview met Ricardo Alvarez oprichter en bandleider | 20 december 2013: Rasa, Utrecht Interview: Michele van den Heuvel en Caroline Bergwerf Fotografie: Michele van den Heuvel Je bent al jong met muziek begonnen. Hoe kwam dat zo? Wij hadden thuis een piano voor mijn moeder, die er veel op speelde. Toen ik vier jaar was, ben ik ook begonnen met spelen. Zo heb ik een paar jaar spelenderwijs steeds iets bijgeleerd, en toen ik zeven was, werd ik toegelaten tot het conservatorium in Havana. Dat is erg jong. Is dat normaal in Cuba? Ja, er is een speciale toelatingstoets voor jonge kinderen. Ik werd geselecteerd en kwam in dezelfde groep terecht als Issac Delgado en Giraldo Piloto. Overigens kun je daarna nog alle kanten op. Er zijn ook leerlingen die uiteindelijk kiezen voor een carrière in de jazz, of geluidstechniek. Je moeder speelde ook piano, vertelde je net. Was dat haar beroep? Nee, maar ze had wel meer dan 10 jaar pianoles gehad. Ze speelde veel, onder meer in de kerk, en dan vooral klassieke muziek, zoals Debussy en Bach. Zelf was ik als kind al meer geïnteresseerd in andere genres, bijvoorbeeld de Motown sound van de jaren 70, Earth Wind and Fire, en dergelijke.

52


Heb je na het conservatorium verder gestudeerd? Ja, na het Conservatorio Alejandro García Caturla heb ik de Escuela Nacional de Artes doorlopen. Daar leer je niet alleen een instrument bespelen, maar krijg je ook les in muziekgeschiedenis, harmonieleer en dergelijke. De oriëntatie was toen nog puur klassiek. Nu kun je ook voor jazz of Afro-Cubaans kiezen, maar dat was toen nog niet zo. Toch verdiepten we ons stiekem ook in de muziek die toen populair was, van bijvoorbeeld James Brown, Los Van Van (die toen net waren begonnen) of de Cubaanse jazz van Irakere. Waarom heb je voor de piano gekozen? Ik denk omdat we die thuis hadden staan. Het is een instrument dat goed bij mij past, want ik heb speciale aanleg voor harmonie. Ik hou van akkoorden en meerstemmig spel. Ik ben trots op mijn instrument. De piano is bij uitstek geschikt om muziek te schrijven en te arrangeren. Het is een belangrijk instrument. Overigens heb ik ook voor de percussie veel respect. Maar vanuit de piano kun je feitelijk voor elk ander instrument arrangeren. Aan het begin van je muzikale carrière in Cuba heb je je vooral gericht op funk, jazz en nueva trova. Hoe was dat? Heel interessant. Jongeren hebben de neiging om zich af te zetten tegen de bestaande structuren, en het was de tijd van het romanticisme van de jaren 60, 70 met rock en andere nieuwe muziek. Ook de nueva trova was een product van die tijd. Je had Bob Dylan, en in Cuba hadden we bovendien de songo-revolutie en de rumba-revolutie met de nieuwe jazzelementen van Irakere en later NG La Banda.

53


Heb je in verschillende bands gespeeld? Ja, ik heb in verschillende bands gespeeld en deelgenomen aan diverse projecten. Ik vond het leuk om te experimenteren en me verder te bekwamen in het arrangeren en spelen van verschillende instrumenten, verschillende stijlen. Daarbij heb ik veel geleerd wat me ook nu nog goed van pas komt, want ik ben ook producer voor veel andere artiesten. Je houdt je dus niet alleen met salsa bezig? Nee, ook met crossovermuziek, latin pop, latin jazz, Afro-Cubaanse jazz en de moderne urban muziek met een mix van elektronica en percussie. Dat is mijn werk. Je bent ook bevriend geraakt met Issac Delgado en Giraldo Piloto. Wat betekenen deze artiesten voor je? Tja, ik had toen natuurlijk geen idee dat ze zo beroemd zouden worden. Issac Delgado heeft zich ontwikkeld tot een fantastische zanger, die sterk beïnvloed is door de jazz, en Piloto feitelijk ook. Drie weken geleden heb ik in Cuba bij Giraldo Piloto thuis nog zitten praten over vroeger, over onze leraren zoals Chucho Valdés en over de invloeden van buitenaf zoals die van Earth, Wind & Fire. We houden nog steeds van die muziek. En de Caribische muziek is ook een muziek met veel invloeden van buitenaf, want de oorspronkelijke indiaanse bevolking is indertijd helemaal uitgeroeid. We hebben dan ook invloeden uit Europa, Afrika, en ook van verder afgelegen landen als China. Denk maar aan de ‘corneta china’, die veel wordt gebruikt in carnavalsmuziek.

54


Wanneer ben je naar Duitsland verhuisd? In 1994. Het is eigenlijk puur toeval dat ik daar ben beland. Ik werkte toen aan verschillende projecten in Mexico en Canada, en toen kwam er iemand met een project in Hamburg aanzetten. Ik kreeg een contract om daar 3 maanden te spelen, dat werd verlengd met nog 3 maanden en vervolgens ben ik voor verschillende studio’s gaan arrangeren en produceren. Ik heb bijvoorbeeld twee albums voor Nena gearrangeerd. Dat had helemaal niets met latin muziek te maken, want zij maakte muziek voor kinderen. Maar voor 2 van haar albums heb ik de arrangementen geschreven en het pianospel voor mijn rekening genomen. Je hebt ook veel arrangementen voor andere artiesten geschreven, nietwaar? Ja, dat doe ik ook heel graag. Arrangementen zijn een heel belangrijk onderdeel van de muziek. Ze blazen het lied leven in. Het lijkt eigenlijk op schilderen. Alleen werkt een schilder met verschillende kleuren, en ik werk met instrumenten, melodieën en harmonieën. In 1998 richtte je Cubanísimo Orchestra op met louter Cubaanse muzikanten. Wat was de aanleiding? De aanleiding was de opkomende populariteit van de Cubaanse muziek. Zelf kwam ik niet uit de traditionele Cubaanse muziekscene. Ik kwam meer uit de alternatieve hoek en was niet echt bezig met wat hier vaak ‘salsa’ wordt genoemd. Dat is trouwens een term die ik niet graag gebruik, want salsa is geen muziekgenre. Het is een marketingterm die wordt gebruikt voor verschillende genres als son, chachacha, guaracha en mambo. Het is eigenlijk een lege benaming, net als ‘pop’.

55


Ik kom dus oorspronkelijk meer uit de hoek van de rock, jazz, nueva trova, funk, latin jazz. Maar eenmaal in Duitsland voelde ik de behoefte om te laten zien dat ik trots was op het feit dat ik Cubaan was. Nu is Hamburg van oudsher een kosmopolitische stad, maar er woonden niet zoveel landgenoten. Uiteindelijk is het echter wel gelukt om een band te formeren en dat was een mooie ervaring. Cubanísimo was in eerste instantie een band die retro-arrangementen speelde van muziek uit de jaren 50. Mambo, guaracha, bolero, chachacha, en dergelijke. Als we optraden, waren we strak in het pak gestoken, met mooie tweekleurige schoenen aan. Dat was een mooie tijd. Die viel overigens samen met de populariteitsgolf van de Buena Vista Social Club. Het gevolg was dat we zo’n 10 tot 12 optredens per maand hadden, want we waren toen zo’n beetje de enige band in Duitsland die dat soort muziek speelde. Later is ons repertoire wat moderner geworden, met meer songo, timba en rumba. Voor de meeste Europeanen was dat wel even wennen, want het was moeilijker om daarop te dansen. Inmiddels is vooral timba echter veel populairder geworden en je ziet dat er nu ook veel meer op wordt gedanst. Mede dankzij de dansscholen, die erop hebben ingespeeld. Natuurlijk speelt ook de populariteit van fantastische bands als Havana d’Primera en Manolito Simonet een rol. Cubanísimo heeft zich ook verder ontwikkeld in die richting. Dat nieuwe repertoire is overigens niet alleen moeilijker voor de dansers, maar ook voor de muzikanten.

56


De traditionele muziek is eenvoudiger van opzet, heeft een stabieler ritme. De nieuwe timba-/songostijl heeft meer weg van de rumba. De clave is gecompliceerder, met meer accentverschuivingen en de arrangementen worden daardoor ook complexer qua melodielijn en harmonieën, meer uptempo. Als deze muziek niet heel strak wordt gespeeld, klinkt ze al snel rommelig. Niet alle Cubaanse muzikanten kunnen goede timba spelen. Wij werken er in ieder geval hard aan. Jullie zijn dus niet een pure timba-band. Nee, we beschouwen onszelf als een Afro-Cubaanse band. En dat is wel een specifiek genre. In Cuba is er veel muziek die daar niet onder valt, zoals de plattelandsmuziek (guajiras). Wij spelen dansbare Afro-Cubaanse muziek: mambo, chacha, changüí én timba. Je schrijft eigen moderne teksten, over bv voetbal, sociale media, marketing. Hoe kom je bij deze thema’s? Misschien komt het doordat ik een serieus type ben. Ik lees veel, ben geïnteresseerd in literatuur en ik heb een hekel aan oppervlakkige liedteksten. Vooral sommige timbabands willen zich daar nog wel eens aan bezondigen. Ik vind dat muziek een functie heeft en meer moet zijn dan alleen een ritme om helemaal op los te gaan.

Je hoeft niet je diepste zielenroerselen op tafel te leggen, maar je kunt bijvoorbeeld met woordspelingen wel een serieuze boodschap overbrengen. Het is de kunst om ervoor te zorgen dat het publiek zich vermaakt en lekker danst, en na afloop zegt: “Hé, ze hebben wel een punt, met wat ze zingen.” Giraldo Piloto heeft altijd goede liedteksten. Hij schrijft ook heel veel voor andere artiesten. Wij werken allebei volgens dezelfde norm, qua muziek, teksten en arrangementen. Wie ik ook erg goed vind, is Alexander d’Abreu. Ook zijn succes is gebaseerd op goede muziek en arrangementen én goede liedteksten. In Carita de pasaporte heeft hij het over de trieste situatie van een meisje dat Cuba probeert uit te komen en naar de Verenigde Staten wil. Hij laat zijn publiek dansen en lachen, maar zet ze ook aan het denken. Dat is maar een voorbeeld, maar helaas hebben niet veel dansnummers ook tekstuele inhoud. Als je naar Paulo FG luistert, of zelfs naar Manolín el Médico, dan hoor je goede muziek, maar het gaat altijd over seks of geld en dergelijke. Dat geldt ook voor Charanga Habanera. Allemaal heel goede muzikanten, maar er ontbreekt iets.

57


Vind je het dan niet frustrerend dat veel mensen in Europa je teksten niet verstaan? Ja, dat is een probleem. Vooral omdat het tijdens het zingen allemaal erg snel gaat en we ook nog typisch Cubaanse woorden gebruiken. Daarom bevatten mijn albums altijd de complete teksten en een korte samenvatting in het Engels van de inhoud. Ik doe dus mijn best. Ook tijdens de optredens probeer ik regelmatig aan te geven waar een nummer over gaat. Wat wil je aan je publiek/fans meegeven? Blijf luisteren naar goede Afro-Cubaanse muziek! Wij blijven ons best doen en gelukkig zijn er nog meer goede bands die zich richten op dit genre. Sommige genres, zoals de reggaeton, zijn tijdelijke hoogvliegers, maar goede muziek blijft altijd bestaan.

Optreden Ricardo neemt snel afscheid en duikt de kleedkamer in. Wij lopen de inmiddels redelijk gevulde zaal in voor het optreden. Voor veel aanwezigen is het de eerste keer dat ze CubanĂ­simo aan het werk zien, dus er heerst een nieuwsgierige spanning. We signaleren wat collega-muzikanten, die wĂŠl weten wat ze kunnen verwachten. Dat is alvast een goed teken. Dan komt het 8 man sterke orkest het podium op, en barst los. Anders kunnen we het niet noemen. Niks langzaam opbouwen, deze mannen gaan meteen voluit!

58


We zien een groep jonge professionals, die er veel zin in hebben. Zangers Osvel Mesa en Luis Quintana vormen samen de lead, elk met hun eigen stemgeluid. Ze vullen elkaar mooi aan en zijn echte blikvangers met hun spontane danspasjes. Het publiek laat zich al snel meeslepen door hun enthousiaste presentatie. Achterin speelt Oslen Ceballo een geweldige blaaspartij met zijn hoge en zuivere trompetgeluid, ondersteund door saxofonist Checo. Ook Ricardo zit breed lachend achter de piano. Tijdens het voorafgaande interview kwam hij aanvankelijk nog wat gereserveerd over, maar in de loop van het gesprek kwam hij steeds meer los en hier op het podium is hij duidelijk in zijn element. De set is een mooie mix van oudere nummers, afkomstig van het eerste album Clásicos al estilo de los 50s, en een aantal nummers van het meest recente album Marketing. De gevulde dansvloer toont aan dat de missie om dansbare muziek te maken in verschillende stijlen zeker geslaagd is. We zien veel blije gezichten. De band weet de energie mooi vast te houden en maakt er één lange set van. Als vervolgens de in Nederland gevestigde zanger Eduardo Alfonso op het podium wordt gehaald, doet hij er nog een schepje bovenop. Het is weer feest in Rasa. Lekkere muziek, enthousiaste muzikanten en een even enthousiast publiek. Geweldig optreden, we want more!

Bezetting: Luis Quintana: zang Osvel Mesa: zang Ricardo Alvarez: piano Juan Villa: bas Oslen Ceballo: trompet Ariel Flores: congas Maurice Remedios: drums Eddy Checo: saxofoon

www.cubanisimo.net

59


60


61


Alberto Caicedo Warmbloedige salsa uit Colombia Vrijdag 24 januari 2014 | 21:00 uur Latin / Salsa / Colombia + Nederland

Foto: Kimberly Gomes

Het best bewaarde salsageheim van Nederland komt uit… Colombia. Daar werd Alberto Caicedo (1974) geboren en daar woonde hij ook vier jaar in de Colombiaanse ‘salsahoofdstad’ Cali. In 2000 besloot hij zijn geluk in Europa te beproeven. Zo belandde hij in Nederland. Caicedo toerde de halve wereld over en werkte samen met Willie Colón, Cheo Feliciano en Roberto Blades. In Nederland stelde de zanger een elfkoppige band samen met muzikanten van over de hele wereld. Grote gemene deler is dat alle muzikanten goed gekleed het podium op stappen én dat bij allen het salsabloed in de aderen kookt. Niet alleen tijdens live-shows, maar ook tijdens de opnames van zijn laatste album ‘A Corazon Abierto’ waarvan de zanger ongetwijfeld enkele nummers zal spelen.

RASA, Pauwstraat 13a, 3512 TG Utrecht

62


Foto: Lluna Juv

Lilian Vieira’s Samba Soul Zaterdag 18 jan 2014 | 20:30 Presentatie nieuwe cd Latin / Samba & Soul

Moksi Boom Boom Zaterdag 18 jan 2014 | 22:00 Maandelijkse dance night DJ’s Bertú en Trevo

El Café del Rincón Zondag 2 feb 2014 | 15:00 Meeslepende flamencodans en -muziek uit Barcelona

De Braziliaanse zangeres, die al 25 jaar in Nederland woont, heeft altijd al een voorliefde gehad voor de muziek uit de seventies. Thuis in Teresópolis (Rio de Janeiro) waar Lilian Vieira opgroeide, stond de radio op z’n luidst als de psychedelische Tropicalia, de sambajazz van Clube da Esquina, of de soul van Tim Maia voorbij kwamen. In Nederland experimenteerde ze met latin jazz, samba en pop en brak internationaal door met Zuco 103. Sinds dit brasilectro-trio pauzeert, is ze een veelgevraagd gastsoliste voor uiteenlopende projecten. Dit jaar is haar gelijknamige debuutalbum uitgebracht. Het is een muzikaal document van haar leven, daar en hier en toen en nu. Verwacht een groovende mix van cavaquinho, hammond orgel, brass, percussie en drums. De enthousiaste en immer charmante Lilian weet je genadeloos mee te sleuren in háár Samba Soul.

Uit je plaat op vintage plaatjes met vette grooves & strakke ritmes. Coole cumbia, amazing afrobeat, bronstige biguine, hemelse highlife, supersonische ska & crazy calypso.

De flamencovoorstelling El Café del Rincón wordt gebracht door een jong gezelschap uit Barcelona. Zes rijzende sterren brengen een ode aan de Catalaanse hoofdstad in een temperamentvolle voorstelling die ruimte laat voor improvisatie en verrassing. De artiesten zijn op verschillende manieren verbonden met Barcelona. De één is er geboren, de ander getogen, de één is er opgeleid, de ander heeft er zijn eerste schreden op het professionele pad gezet. Maar wat ze met elkaar delen is de liefde voor de flamenco, die hen heeft geleid naar dezelfde plek en naar deze voorstelling. Hier gaan ze in dialoog met elkaar via de dans, de zang en de muziek.

DJ's Bertú en Trevo van GlobaLoca! Soundsystem, draaien al jaren Afro en Tropical. Liefst vintage en funky. Ze waren al te horen in RASA, SJU en Tivoli en bij Afroodoo op Lowlands. Bij Moksi Boom Boom staan ze garant voor warme funky vintage en organische tunes, uiterst dansbaar. Tropicalia van alles langs de lijn Bogota-Bamako-Bangkok en verder. Baile! Caliente!

Bezetting: José Manuel Álvarez – dans Anna Horbach – dans Carles Dénia – zang Anna Colom – zang Daniel da Silva – gitaar Toni Porcar – gitaar

Meer info: www.rasa.nl

63


Luisa Palicio Vrijdag 28 feb | 20:30 Flamenco / Dans / Spanje Hoewel Luisa Palicio (Estepona, 1984) werd geboren in de provincie Málaga, heeft zij zich onder leiding van grootheid Milagros Menjibar ontwikkeld tot vertegenwoordigster van de Sevillaanse school. Deze stijl binnen de flamencodans kenmerkt zich door elegantie, charme en het gebruik van de bata de cola (jurk met lange sleep), mantón (grote zijden omslagdoek) en castagnetten. De nadruk ligt niet op het voetenwerk, maar op de delicate bewegingen van het bovenlichaam. In 2006 werd Palicio op de Biënnale van Sevilla verkozen tot ‘Artista Revelación’ (Beste Nieuwkomer). Ze wordt geroemd om haar frisse, sensuele en vrouwelijke uitstraling en diepgaand respect voor de traditie. Palicio wordt op gitaar begeleid door Pedro Sánchez, haar mede-docent aan de Sevillaanse flamencoacademie Cristina Heeren, en op zang door Jesús Corbaco en Moi de Morón.

RASA, Pauwstraat 13a, 3512 TG Utrecht

64


Foto: Ignacio Sierra

Totó La Momposina y sus Tambores Vrijdag 14 feb 2014 | 21.00 Kijk in het vrolijke gezicht van Totó la Momposina en je ziet er de geschiedenis van Colombia in terug. Die diverse afkomst hoor je ook terug in haar muziek. La Momposina groeide op aan de Caribische kust van Colombia, een regio die zindert van muziek. ‘De oudste inwoners van het land, de Indianen, gaven ons hun poëzie en de Afrikanen hun trommels, de Spanjaarden namen de gitaar mee en de Duitsers de accordeon’ stelt ze op haar eigen website. Net als veel andere Colombianen heeft Totó een brede muzieksmaak: ze zingt zowel cumbia als salsa en bolero’s. La Momposina is een ‘cantadora’, een volkszangeres die tegelijk de tradities bewaakt. Oudere cantadora’s geven de liederen door aan jongere zangeressen. Totó is inmiddels zelf een eminentie. Gelukkig laat ze haar tropische liederen niet alleen aan aspirant-zangeressen uit haar geboortedorp horen, maar ook aan de rest van de wereld.

Moksi Boom Boom Zaterdag 15 feb 2014 | 22:00 Maandelijkse dance night, hosted by DJ Tommi

Carla Pires Vrijdag 21 feb 2014 | 20.30 Eigentijdse fado zangeres Fado / Portugal

Uit je plaat op vintage plaatjes met vette grooves & strakke ritmes. Coole cumbia, amazing afrobeat, bronstige biguine, hemelse highlife, supersonische ska & crazy calypso.

In Portugal is de fado, liederen van smart en weemoed, veelvormig. Begin 19e eeuw worden de liederen met veel alcoholgebral in de kroegen aan de havens gekweeld. Later ontaardt fado in onvervalste folklore. Na de Anjerrevolutie wordt het genre - net als Amália Rodrigues, de koningin van de fado - geassocieerd met het regime van Salazar, en verloedert. Decennia erna verrijst, naast de traditionele fado in de tavernes, een frisse vernieuwende lichting. Met de voeten in de traditie, een eigen stem zoekend. Eén daarvan heet Carla Pires. Ze start haar carrière als zangeres en actrice in 1993. Haar heldere alt is opvallend en in 2002 speelt ze de jonge Rodrigues in de musical Amália. Ze neemt klassiekers van haar op en later twee eigen albums. De typische setting van Portugese gitaar, gitaar en bas, wordt gestuurd door de eigentijdse smaak van Carla Pires.

Deze editie: DJ Natty Bo (Ska Cubano)

Meer info: www.rasa.nl

65


Alfonsina & Konkordiaplatz (dernière) Zaterdag 8 februari 2014 20u30 - € 22/20 - zittend Orquesta Tanguedia komt terug naar De Roma met een uniek dubbelprogramma! Je kan als luisteraar onmogelijk onbewogen blijven bij de muziek van Orquesta Tanguedia. Dit virtuoze sextet doorbreekt de grenzen van klassiek, folk, jazz en tango en maakt van dit geheel een bijzonder meeslepende mix. Jarenlang dagelijks samenspelen bracht hen op een duizelingwekkend niveau van componeren, arrangeren en performen: teder, klein en gevoelig, maar evengoed verrassend eclectisch, onbeschaamd passioneel en groots. In het eerste deel speelt het orkest ‘KonkordiaPlatz’, een samenwerking met componist Chris Carlier (BraaklandZheBuilding, De Legende).

Foto: Lieven Dierckx

Het is een creatie voor bandoneon, sopraansax en strijkkwartet. In het tweede deel wordt - na meer dan 50 concerten - het concertprogramma ‘Alfonsina’ stijlvol afgesloten. ‘Alfonsina’ is opgebouwd rond het legendarische lied ‘Alfonsina y el mar’. Orquesta Tanguedia speelt een aantal klassieke tango’s in nieuwe versies, maar evenzeer eigen composities, waaronder een ode aan De Roma. www.tanguedia.be

Zaal De Roma, Turnhoutsebaan 286, 2140, Borgerhout, (Antwerpen) België

66


Los Amantes Pasajeros (film) Maandag 20 januari 2014 14u - € 4 en 20u30 - € 5 balkon zittend Los Amantes Pasajeros vertelt het verhaal van een groep kleurrijke personages die met het vliegtuig op reis zijn naar Mexico City. Wanneer het vliegtuig dreigt neer te storten en er geen connectie meer is met de buitenwereld, is iedereen in het vliegtuig op zichzelf aangewezen. Iedereen vreest dat de dood nabij is en daarom delen ze elkaars geheimen en proberen ze er op een bijzondere manier nog het beste van te maken. REGIE: PEDRO ALMODÓVAR; GENRE: KOMEDIE; MET: ANTONIO DE LA TORRE, HUGO SILVA, MIGUEL ANGEL SILVESTRE; 2013; SPANJE; 1U32; SPAANS GESPROKEN NED. ONDERTITELD

Rocio Molina Danzaora Donderdag 23 januari 2014: 20.30 uur

Una Pistola en cada Mano (film) Vrijdag 24 januari 2014 20u30 - € 5 balkon zittend

De voorbije jaren was rijzende ster Rocío Molina te zien op de belangrijkste flamencofestivals met de voorstellingen Oro viejo en Cuando las Piedras Vuelen. Daarvoor kreeg de danseres en choreografe in 2010 de belangrijke Premio Nacional de Danza. De titel van Rocío Molina's voorstelling, 'Danzaora', verwijst naar een term die een journalist uitvond om haar choreografische taal te beschrijven. Molina's danstaal wordt beschreven als expressief, krachtig en sensueel en doorbreekt de codes van de klassieke flamenco. Haar dansstijl onderscheidt zich van andere door de vermenging met dansstijlen als jazz, bolero en klassieke dans. In 'Danzaora' stelt Rocío Molina de percussie centraal, waarmee ze terugkeert naar de essentie van de flamenco.

J. is depressief en ‘tekstboek-voer’ voor psychologen, E. is alles kwijt en woont nu bij zijn moeder en kat. S. tracht na twee jaar zijn ex-vrouw weer voor zich te winnen. G. probeert met behulp van antidepressiva te begrijpen waarom zijn vrouw vreemdgaat. P. werd pas vader en tracht een bevallige collega te verleiden. Stuk voor stuk herkenbare situaties die op luchtige manier aangehaald worden. Ditmaal zijn het de mannen die worstelen met het ouder worden en de vrouwen die als superheldinnen voor de dag komen! REGIE: CESC GAY; GENRE: KOMEDIE; MET: RICARDO DARÍN, LUIS TOSAR, JAVIER CÁMARA; 2013; SPANJE; 1U35; SPAANS GESPROKEN NED. ONDERTITELD

Meer info: www.deroma.be

67


A GOZAR LA SALSA vol.3

I LOVE CUBA 2012 DISC 1:

LATINO GREATEST HITS 2012

Samengesteld door DJ EnZo MDG (Mafia Del Guaguanco) deze keer geen Hecu, accent ligt op iets minder zware salsa-mamboguaguanco. Met descarga, pachanga, charanga.....

1. Ahora la Habana Es Mia 2. Estan Locos 3. Yo Soy Asi 4. Quiereme 5. Nadie Sabe 6. La Turista 7. De Camaguey a la Habana 8. Por Mujeres 9. Comentarios 10. Baja Pa la Habana 11. La Figura 12. La Que Me Gusta Eres Tu 13. Ninguna Como Tu 14. Paparapampam 2 15. La Pifia 16. La Tocona 17. La Lenguita 18. Ellas Son Locas 19. Casate Conmigo

1. Pa Ti Pa Mi 2. Tacatà 3. Rompiendo Fronteras 4. Los Bomberos 5. Fria Como Hielo 6. Yo Te Prometo 7. Dime Que Si 8. Baila de Lado 9. Enamorado de Ti 10. Pafata 11. Emborrachate 12. Adolescente 13. Escapemonos 14. Una Entre Miles 15. Ya No Puedo Mas 16. Ponte Como a Ti Te Gusta 17. Se Que Te Duele 18. Oh, Oh

DISC 2: 1. Lucia 2. Solo Vistete 3. O el o Yo 4. Partete 5. Dale Lo Que Lleva 6. Detente Corazon 7 El amor se llama contraste 8. Luna 9. A Media Luz 10. Masi 11. La Naranja en Dos 12. Candelones Con Tostones 13. Tu Tienes Que Saber 14. Dame Lo Mio 15. La Gente Se Va 16. Tu Me Dijiste 17. Conga quita que te parto 18. Ni Chupi Chupi, Ni Chambelona

1. Chula - Grupo Extra 2. Ni Chupi Chupi, Ni Chambelona 3. La Cosquillita 4. Detente Corazon 5. Sumiisa 6. Amanecer Contigo 7. Tu Me Dijiste 8. Bailando Hasta Que Salga el Sol 9. No Me Regañes 10. Lo Bailas Bien 11. Cerro Cerrao 12. La Malcria 13. Descontrola 14. Soy un Loco 15. Me Respeta 16. No Sera 17. Para Que Me Dices Que Me Quieres - Senor Bachata 18. Melany - Insurrecto

* Met heel veel Cubaton

* Urban Latin Records (Zwi)

1. Esa Mulata 2. Negra Linda 3. Vete De Mi 4. Vendida 5. Mi Grupo 6. Mi Matanzas 7. Descarga Improvisada 8. Regalame Tu Amor 9. No Bebas Mas 10. No Te Vayas 11. Tortura China 12. Mambo Oriental 13. Salchicha Con Huevo 14. El Mamito 15. Sufro Mucho

* Deel 1 + 2 ook op voorraad

68

DISC 1:

DISC 2:


www.mostwanted-online.nl

Salsa.It vol.10 Gold Edition DISC 1: 1. Tony Velardi 2. Azucar 3. Carlitos Irarragorri Ft Jose A 4. Alma Latina 5. Ricky B 6. Cuto Olaya 7. Gamilon 8. MaiKel Lopez & Latin Sound M 9. Francisco Rojos 10. Pablo Timba ft. Talento Havana 11. Dj El Dan 12. Francisco Rojos y Ivan 13. Talento Havana 14. Massimo Scalici 15. Latin Sound Machine 16. Negra Mariposa 17. Sintonia Tres 18. Talento Havana

DISC 2:

LATIN FITNESS HITS 2014 21 original hits, 77 minutes of "interval training", have fun, dance and burn 1250 calories! Ook op Planet Records, en van deze verzamelaar is bijna alles al op een Latino! deel verschenen窶ヲ DJ Mam's, Laritza Bacallao, Lucenzo, Leslie Grace, Pitbull, Gente De Zona, El Cata, Fito Blanco, Alex Matos, Omega, Amara La Negra, Prince Royce, Yiyo Sarante

1. El Timba & Fabio Gianni 2. Urbana 22 Ft. Tony Velardi 3. Alfredo de la Fe & Rodry-Go 4. Buena Gente 5. Barrio Malo 6. Massimo Scalici 7. Max Blanco 8. El Timba y Fabion ft.. Max to N 9. Ivan Venot & Tony Velardi 10. Luisito Rosario 11. Virginia La Cubana 12. Al Pollan - Boriqua Soy 13. El Congui Ft.Gino DJ 14. Talento Havana ft. Dj Paso 15. Erika Latingroove 16. Sintonia Tres 17. DJ El Dan 18. Tumba Boyz

* Diverse stijlen artiesten

* Workout Party

Tip: LATIN HITS 2014 DISC 1: 1. LESLIE GRACE 2. LUCENZO & KENZA FARAH 3. SERGIO GEORGE'S SALSA GIANTS 4. DJ MAM'S FEAT. LUIS GUISAO 5. LARITZA BACALLAO 6. TOテ前 ROSARIO 7. PITBULL & EL CATA 8. LEONI TORRES 9. PRINCE ROYCE 10. AMARA LA NEGRA 11. LOS TEKE TEKE FEAT. MR CHAPA 12. MOZART LA PARA 13. MAYKEL BLANCO Y SU SALSA 14. LA NUEVA ESCUELA 15. LARITZA BACALLAO 16. VICTOR WAILL 17. TOBY LOVE 18. PUPY Y LOS QUE SON SON 19. RUMAI 20. FRANK REYES - "24 Horas" DISC 2: 1. CHIQUITO TEAM BAND 2. RAULIN RODRIGUEZ 3. SHEENA & INSURRECTO 4. FITO BLANKO 5. ALEX MATOS 6. LUIS MIGUEL DEL AMARGUE 7. OMEGA 8. CHARANGA HABANERA 9. ORQUESTA LAS CANELAS 10. ANTONY SANTOS 11. JUAN FORMELL Y LOS VAN VAN 12. DJ MAM'S FEAT. JESSY MATADOR 13. AMARA LA NEGRA 14. GENTE DE ZONA 15. TITO NIEVES 16. J'MARTIN 17. YIYO SARANTE 18. EL MAYOR CLASICO 19. PRINCE ROYCE

* Club Edition

69


Walter Mitty (Ben Stiller) is een gewone man die zijn dagen doorbrengt met dagdromen vol heldendaden, romantiek en actie. Als zijn baan en die van zijn collega (Kristen Wigg) op de tocht komen te staan, komt Walter ook in het echte leven in actie. Hij gaat op wereldreis en beleeft een avontuur dat zelfs zijn stoutste dromen overtreft. Regie: Ben Stiller Genre: komedie Land: VS 115 minuten In de bioscoop: 02-01-2014

Oscar®winnaar Martin Scorsese verfilmde met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol de bizarre bestseller van voormalig multimiljonair Jordan Belfort. Een verbijsterend verhaal over decadentie, hebzucht, totale gekte en hoe een steenrijke twintiger jarenlang ‘king of the world’ kon zijn. In ’87 geïntroduceerd in de wereld van het snelle geld door de gehaaide beurshandelaar Mark Hanna (Matthew McConaughey), start Belfort op zijn 26e zijn eigen firma Stratton Oakmont. Al snel verdient hij bijna een miljoen dollar per week. Regie: Martin Scorsese Genre: misdaad, satire Land: VS 179 minuten In de bioscoop: 09-01-2014

70

Aaron woont in een klein en afgelegen Schots vissersdorp. Het is een hechte gemeenschap. Wanneer hij als enige overlevende terugkeert van een mysterieus bootongeluk waarbij vier vissers en zijn broer omkomen, wordt hij door de dorpelingen buitengesloten en beschuldigd. Aaron weigert te geloven dat zijn broer is overleden en gaat naar hem op zoek, aangespoord door bijgeloof en folkloristische tradities. Regie: Paul Wright Genre: drama Land: Verenigd Koninkrijk 92 minuten In de bioscoop: 16-01-2014


Vier maanden lang trekken herders Carole (28) en Pascal (54) met drie ezels, vier honden en zo’n achthonderd schapen door het winters grensgebied van Zwitserland en Frankrijk. Tijdens deze reis met extreme winterse omstandigheden, die ruim zeshonderd kilometer duurt, gaan zij op zoek naar voedzame graslanden voor hun schapen. In deze opmerkelijke road movie leren we door de schitterende winterse beelden van weidse landschappen en de kennismaking met het herdersstel Carole en Pascal het eeuwenoude herdersbestaan tot in detail kennen.

Op zoek naar een betere toekomst ontvluchten Oscar Ramirez en zijn familie de erbarmelijke omstandigheden van het leven in de rijstvelden. Ze gaan op zoek naar goed betaald werk in de miljoenenstad Manila. Bij aankomst raken ze overweldigd door het zinderende en bruisende leven van de Filipijnse hoofdstad en vallen ze al snel ten prooi aan de manipulaties van de gehaaide inwoners. Als Oscar een vaste baan aangeboden krijgt als beveiliger van een geldtransport, kan zijn geluk niet op. Al snel wordt hij geconfronteerd met de gevaren van zijn nieuwe werk...

Regie: Manuel von StĂźrler Genre: documentaire Land: Zwitserland 90 minuten In de bioscoop: 16-01-2014

Regie: Sean Ellis Genre: drama Land: Verenigd Koninkrijk 114 minuten In de bioscoop: 23-01-2014

Na de aanslag op president John F. Kennedy op 22 november 1963 werd er in het Parkland ziekenhuis met man en macht tevergeefs gewerkt om het leven van de president te redden. De gebeurtenis choqueerde de hele wereld en liet zijn sporen overal achter. Zo ook bij de medische staf van het ziekenhuis, de Dallas Secret Service, de FBI-agenten en de onwetende cameraman Abraham Zapruder, die de filmbeelden van de moordaanslag in zijn bezit bleek te hebben. Regie: Peter Landesman Genre: drama Land: VS 93 minuten In de bioscoop: 30-01-2014

71


De 13-jarige Arbor en zijn beste vriend Swifty zijn beiden geschorst van school en wonen in een arme wijk. Ze ontmoeten Kitten, een cynische en hebzuchtige ijzerhandelaar, voor wie ze metaal gaan verzamelen met behulp van paard en wagen. Arbor wil vooral Kitten imponeren en geld verdienen. Swifty blijkt goed met paarden om te kunnen gaan. Wanneer Kitten het talent van Swifty ontdekt, biedt hij hem een baantje als jockey aan bij illegale paardenraces. Arbor voelt zich hierdoor gekwetst en buitengesloten, waardoor de spanningen tussen de twee vrienden oplopen... Regie: Clio Barnard Genre: drama 95 minuten In de bioscoop: 30-01-2014

72

American Hustle is de nieuwste film van Oscargenomineerd regisseur David O. Russell (Silver Linings Playbook) over de befaamde ‘Abscam’ undercoveroperatie van de FBI eind jaren ’70. Hoofdrollen zijn weggelegd voor een indrukwekkende cast: Christian Bale, Bradley Cooper, Jeremy Renner, Amy Adams en Jennifer Lawrence. Regie: David O. Russell Genre: crime, drama Land: VS 132 minuten In de bioscoop: 06-02-2014

Een zwart-komisch drama met een absolute topcast, schitteren Oscar-winnaressen Meryl Streep en Julia Roberts als moeder en dochter van de disfunctionele Weston familie. Door tragische omstandigheden worden deze twee wilskrachtige dames gedwongen samen te komen in het ouderlijk huis met de rest van het gezin. Ieder familielid (o.a. Ewan McGregor, Juliette Lewis, Chris Cooper en Benedict Cumberbatch) neemt zijn eigen problemen mee, wat zorgt voor diverse licht ontvlambare situaties, schaamteloze ruzies, en bekentenissen met onvoorspelbare gevolgen. Regie: John Wells Genre: drama, komedie Land: VS 119 minuten In de bioscoop: 13-02-2014


Wanneer Mickey (Michael B. Jordan) gedumpt wordt door zijn vriendin besluiten zijn twee beste vrienden Jason (Zac Efron) en Daniel (Miles Teller) hem te steunen door een pact te sluiten waarbij ze samen zo lang mogelijk single blijven. Al snel komt de liefde om de hoek kijken en valt dit plan in het water. Op alle mogelijke manieren proberen ze elkaar wijs te maken dat ze nog steeds single zijn, wat leidt tot een hoop grappige en ongemakkelijke situaties binnen hun vriendschap en 'relaties'. Regie: Tom Gormican Genre: komedie Land: VS In de bioscoop: 13-02-2014

Paul de Leeuw neemt je mee op een spectaculaire 3D-safari door de mooiste gebieden van Afrika. Van de prachtige zandduinen van Namibië via het wonderlijke natuurgebied rondom de Ngorongoro krater naar de adembenemende Victoria watervallen. Op deze onvergetelijke reis sta je ook in oog met leeuwen, luipaarden, cheeta’s, zwarte neushoorns en olifanten. En wees gewaarschuwd; er zit geen hek tussen! 3D maker Ben Stassen laat de dieren dichter bij komen dan ooit, je kunt ze bijna kan aanraken! Regie: Ben Stassen Genre: natuurfilm Land: België In de bioscoop: 20-02-2014

In de stad Chicago is de toekomstige maatschappij opgedeeld in vijf groepen. Alle 16-jarigen moeten kiezen bij welke groep zij voor de rest van hun leven willen horen. Tris Prior breekt met haar familie en kiest voor de groep Onverschrokkenheid, waar moed de meest gewaardeerde eigenschap is. Tijdens de zware en gevaarlijke inwijding moet ze haar grootste angsten onder ogen komen en leert ze om te vechten. Daarnaast begint ze nieuwe vriendschappen en valt voor haar leider Four. Ondertussen draagt Tris een groot geheim met zich mee, haar persoonlijkheidstest gaf aan dat ze ‘afwijkend’ is en bij meerdere groepen zou passen… Regie: Neil Burger Genre: actie, avontuur Land: VS 115 minuten In de bioscoop: 20-03-2014

73


Gegrilde Kip ‘Latin Style’ 1 grote kip, gewassen, en van binnen en van buiten drooggedept 10 teentjes knoflook, gepeld 1 el fijn zeezout 1 el zwarte peperkorrels 2 el gedroogde oregano 1 tl (gerookt) paprikapoeder 2 el olijfolie 2 el (bitter) sinaasappelsap. Bittere sinaasappels vind je in de natuurwinkel Verhit de grill voor op 240 graden. Doe het zout en de knoflook in een vijzel, en maak er een pasta van. Voeg de peperkorrels, de oregano en paprika één voor één toe, en vijzel na elke toevoeging tot het ingrediënt volledig in de pasta is opgenomen. Roer er dan de olijfolie en sinaasappelsap door. Ga met je vingers voorzichtig tussen het vlees en het vel op de borst, poten en dijen van de kip, alleen losmaken, niet scheuren! Wrijf daarna de knoflookpasta onder het vel, en op de binnenkant van de kip. Bind de poten van de kip op met keukentouw en zet deze op een rek met lekbak onder de grill. Rooster 30 min. Verlaag de temperatuur tot 200 graden en rooster nog 45 min, of tot de kip gaar is. Mocht de kip te snel bruin worden, maak dan een ‘tentje’ van aluminiumfolie (glimmende kant boven) om te voorkomen dat hij verbrandt. Laat de kip 10 min rusten voordat je hem aansnijdt en serveert.

74


MamboDiva ontwerpt en verkoopt Party- & Dansmode en bijpassende accessoires voor vrouwen met rondingen.

www.mambodiva.com

75


Inhoudsopgave: * On1 * On2 * Instructies voor docenten * Partnering * Technische oefeningen

Volgens dezelfde methode als in deel 1 laten Troy en Denise ons kennismaken met meer geavanceerde figuren en bijbehorende variaties. Daaronder een aantal standaard New York style onderdelen, maar ook een paar erg mooie en vrij ongebruikelijke variaties. Wat de aangeboden figuren zo aantrekkelijk maakt, is dat ze gebaseerd zijn op beweging en verandering van richting. Ze voelen nóg beter aan dan ze eruitzien. Denise geeft de dames tips voor het specifieke voetenwerk en de stijl, en Troy heeft tips voor leraren voor optimaal gebruik van het lesmateriaal. Diverse demonstraties maken dit product compleet.

De dvd’s van Troy worden geleverd in een doos zonder illustraties. Taal: Engels Review door Fabio van SalsaIsGood - Dvd verkrijgbaar bij www.salsa-dvds.com

76


77


78


Het grensverleggende city event Robin Rotterdam Unlimited maakt zich op voor de tweede editie in 2014 en zal plaats vinden op 18, 19 en 20 juli in de binnenstad van Rotterdam. Tegelijkertijd viert het Zomercarnaval, dat tegenwoordig een onderdeel is van Robin Rotterdam Unlimited, zijn 30ste verjaardag. Het Zomercarnaval, de grootste Caribische happening van Nederland, viert zijn 30-jarig jubileum en dat wordt groots gevierd. Naast de Queen Election (12 juli) en de Battle of Drums (18 juli) zal op zaterdag 19 juli de binnenstad worden omgetoverd tot ĂŠĂŠn groot Latijns Amerikaans openlucht feest als de parade zich een weg baant door het centrum van Rotterdam. Rotterdam Unlimited is ontstaan uit twee pijlers van de Rotterdamse festivalagenda (Dunya Festival, Zomercarnaval) en kende in 2013 een geslaagde editie met ruim 900.000 bezoekers. Een driedaags festival geheel volgens het DNA van Rotterdam met alle grootstedelijke vernieuwingen op het gebied van dans, spoken word, Zomercarnaval, een spectaculaire shopping experience en nog veel meer. Het hoogtepunt was ongetwijfeld het optreden van Manu Chao die het Rotterdamse Hofplein omtoverde tot een kolkende mensenmassa uit binnen- en buitenland! De beelden van dit optreden, OP de Hofplein fontein, kregen legendarische reviews van alle hoeken uit de wereld. Ook in 2014 zullen er weer verrassende optredens en cross-overs tussen verschillende subculturen te zien zijn tijdens Rotterdam Unlimited 2014.

The Spirit of the Dance De internationale Spirit of the Dance is de meest succesvolle show uit Ierland en heeft al meer dan 25 miljoen bezoekers getrokken in de hele wereld. Spirit of the Dance combineert de flitsende en overdonderende Ierse dans met sensuele Latijns-Amerikaanse ritmes van flamenco en salsa in een spannende productie vol kracht en passie. Oogverblindende kostuums, adembenemen de choreografie en een prachtige lichtshow maken van "Spirit of the Dance� een van de grootste dansshows ooit. Van 11 maart t/m 17 april 2014 in de Nederlandse theaters te zien.

Meer info op: www.wereldtheater.com

79


Make Your Move Romantische dansfilm waarin de jonge, getalenteerde artiest Donny als een blok valt voor de charmante danseres Aya. Niet alleen op de dansvloer, maar ook daarbuiten zijn ze een perfecte match. Maar een vete tussen hun broers staat tussen hun liefde in en het laatste waar Donny tussen wil kiezen is het meisje van zijn dromen en zijn eigen familie. Met o.a. Derek Hough, Will Yun Lee, Izabella Miko, B BoA en Rusko. Nu in 3D op Blu-Ray! Vanaf 21 januari te koop.

Hannibal, seizoen 1 bloedstollende misdaadthriller over het wereldberoemde personage Dr. Hannibal Lecter. FBI profiler Will Graham roept de hulp in van Dr. Hannibal Lecter, een briljante psychiater. Maar Will heeft niet in de gaten dat Hannibal een duister geheim met zich meedraagt‌Hij is zelf een seriemoordenaar! Met o.a. Mads Mikkelsen, Hugh Dancy, Laurence Fishburne, Caroline Dhavernas Vanaf 21 januari te koop.

80


Orphan Black, seizoen 1 Spannend actiedrama. Sarah ziet een uitweg voor haar problemen door de identiteit van haar dubbelganger over te nemen wanneer deze zelfmoord pleegt. Maar dan doet ze een schokkende ontdekking: zij en de overleden jonge vrouw zijn klonen. Sarah raakt verwikkeld in een dodelijke samenzwering waarbij ze niemand kan vertrouwen. Met o.a. Tatiana Maslany, Jordan Gavaris, Dylan Bruce. Vanaf 14 januari te koop.

Riddick Actie/ sci-fi. Riddick is verraden door zijn eigen volk en voor dood achtergelaten op een verlaten planeet. Als een stel premiejagers de jacht op zijn hoofd inzet start hij een genadeloze wraakactie om zo de weg naar huis vrij te maken. Met o.a. Vin Diesel, Katee Sackhoff, Jordi MollĂ , Karl Urban. Vanaf 14 januari te koop.

81


Francisco de Zurbarรกn Saint Casilda ca. 1635 oil on canvas, 171 x 107 cm Inv. 448 (1979.26) Madrid, Museo Thyssen-Bornemisza

82


BOZAR huldigt het werk van de Spaanse barokschilder aan de hand van een uitzonderlijke selectie van 50 doeken. Een uniek overzicht van het oeuvre van Francisco de Zurbarán, voor het eerst in België! 29.01 > 25.05.2014 - Meer info zie: www.bozar.be PALEIS VOOR SCHONE KUNSTEN, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel Francisco de Zurbarán (1598-1664) behoort net als Velázquez en Murillo tot de belangrijkste barokschilders uit de Spaanse Gouden Eeuw. De laatste grote internationale tentoonstelling van zijn werk dateert van 1988 en vond plaats in het Metropolitan Museum of Art (New York), het Musée du Louvre (Parijs) en Museo Nacional del Prado (Madrid). Voor het eerst is er in België een overzicht van zijn artistieke productie te zien en dit exact 350 jaar na zijn overlijden. BOZAR en Fondazione Ferrara Arte, in bijzondere samenwerking met het Museo Nacional del Prado (Madrid) en het Museo de Bellas Artes (Sevilla), verzamelden een 50-tal uitzonderlijke doeken uit de meest prestigieuze collecties. De tentoonstelling bevat uitzonderlijke werken, zoals bijvoorbeeld Stilleven met vaatwerk van het Prado of het beroemde Agnus Dei van het San Diego Museum. Vier recent ontdekte werken worden zelfs voor de eerste maal aan het publiek tentoongesteld , zoals De maagd Maria verschijnt aan Petrus Nolascus en het Mystiek huwelijk van de heilige Catharina van Alexandrië. Zes schilderijen, waaronder De heilige Nicolaas van Bari, De aartsengel Gabriël en De heilige Franciscus (Milwaukee Art Museum) werden speciaal voor de tentoonstelling gerestaureerd. De tentoonstelling is thematisch en chronologisch opgebouwd en overloopt de belangrijkste fases van zijn artistieke carrière. Het publiek ontdekt zijn vroege werken, gekarakteriseerd door een “Caravaggiaanse” invloed en een dramatische belichting, tot zijn laatste, meer poëtische en persoonlijke doeken. Zurbaráns oeuvre behelst voornamelijk religieuze onderwerpen zoals taferelen uit het leven van heiligen, martelaars en monniken, die hij veelal in opdracht van kerken en kloosterordes realiseerde.

Francisco de Zurbarán A Cup of Water and a Rose ca.1630 Oil on canvas, 21,2 x 30,1 cm Inv. NG6566 London, The National Gallery

Net als zijn beschermheren werd hij sterk beïnvloed door de denkwijze van de Katholieke kerk en de Contrareformatie. Schilderkunst werd toen beschouwd als de lectuur voor de ongeletterde gelovige en moest daarom vooral eenvoudig , helder, en inspirerend zijn. Zurbarán gehoorzaamde aan de doctrine en wensen van zijn religieuze opdrachtgevers, maar oversteeg tegelijk stilistisch dit strenge kader en ontwikkelde een unieke visuele taal. Hij vermengt puur naturalisme met een modern aandoende poëtische gevoeligheid. Zijn verstilde taferelen doen daarom vandaag verrassend modern en tijdloos aan. Zurbaráns oeuvre werd dan ook een inspiratiebron voor vele hedendaagse kunstenaars en auteurs. Zo schreef Cees Nooteboom prachtige essays over diens werk, waardoor de Spaanse kunstenaar bij het brede publiek in de Noord-Europese landen bekend raakte. BOZAR legt als multidisciplinair huis ook de link naar andere kunsten, met muziek (de concertcyclus The Intimate and the Sacred en de CD La Oreja de Zurbarán met het Huelgas Ensemble), cinema (Albert Serra) en hedendaagse kunst (Cristina Iglesias).

Onder De Hoge Bescherming van Hare Majesteit de Koningin Paola

83


Wanted ! 2014: Belgisch talent gezocht Wanted! Muziek: Je bent aan zet! Woon je in België en speel je solo of in een band, of je bent DJ? Je vindt dat je muziek perfect bij onze programmatie past én je hebt nog nooit op een van onze podia gestaan? Volg dan het voorbeeld van Selah Sue, Puggy, Coely of 80 andere artiesten die via deze Wanted!-oproep op onze affiche terechtkwamen. Wanted! Expo : La Grande Bouffe. Ontluikende Belgische plastische kunstenaars kunnen zich inschrijven voor onze thematische tentoonstelling Cool Art Café. Dit jaar is het thema La Grande Bouffe, of de relatie tussen de mens en zijn voedsel. Als dit onderwerp je inspireert mag je meteen je project voorstellen via hermanbertiau@base.be. Deadline inschrijvingen voor Wanted!, zowel voor muziek als beeldende kunsten is 20 januari 2014.

Info: www.couleurcafe.be/Wanted Festivaldata: 27-29 juni 2014 Festivaladres: Tour & Taxis, Picardstraat 3, 1000 Brussel

84


85


Hoofdredactie: AndrĂŠ Lambeck (NL) Luc Cooman (BE) PR & Communicatie Annetje Riel Eindredactie: Caroline Bergwerf Fotografie & film Bart Henseler Kati van Helden Hans Gorissen Michele Demeyer Keith Dasiman Michele van den Heuvel Maarten Mooijman Annemiek Rooijmans

Disclaimer: De redactie accepteert geen verantwoordelijkheid voor foto’s of ander beeldmateriaal dat door derden is aangeleverd. De leveranciers van dit materiaal zijn er verantwoordelijk voor dat dit materiaal met toestemming van rechthebbenden wordt gebruikt. Raadpleeg voor uitgebreide informatie t.a.v. aansprakelijkheid, copyright, merken en informatie van derden de volledige disclaimer op onze website.

86

Redactionele bijdragen van Gerardo Rosales Javier Arenas Annetje Riel Wil Strik Cherry Taylor Gustavo Rademaker Michele van den Heuvel Ginette Lavell Otto van Helden Zuca de la Casa Gaylord Pieters Adverteren: mail naar info@latin-emagazine.com o.v.v. adverteren


Latin Emagazine friends Salsa Supply www.salsasupply.nl Salsa Club Weert www.salsaclubweert.nl SalsArte www.salsarte.com

Festivals Afro-Latino Festival Antilliaanse Feesten Festival Afrique-Carib

Theaters en clubs RASA, Utrecht Paleis voor Schone Kunsten, Brussel Zaal De Roma, Antwerpen North Sea Jazz Club

Salsa Socialclub Cubaten www.cubaten.nl

Media

Salsasol Breda www.salsasol.nl

Agendapartners

Salsa-DVD’s www.salsa-dvds.com La Grande Salsa www.stevetheorga.com conSentido www.consentido.nl

Latin Life Radio

Salsa Info NL & BE www.salsainfo.nl Latin Music www.latinmusic.be Salsa.be www.salsa.be Salsagids.info www.salsagids.info Salsa Suprema www.salsasuprema.nl Cuban Salsa www.cubansalsa.be

87


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.