Latinemagazineapril2014

Page 1


Editie 54 april 2014 jaargang 5

In de aanloop naar de eerste zomerfestivals

Prijsvragen Er staan weer nieuwe prijsvragen op de website. Doe mee!

Speciale aanbiedingen Het komt regelmatig voor dat er tussentijds een organisatie bij ons aanklopt met een speciale aanbieding of korting voor onze lezers en bezoekers. Als wij denken dat zo’n aanbieding/korting interessant genoeg is, geven we die graag aan je door. We verzenden echter geen mailings naar wie dat niet wil. Je moet je voor die speciale aanbiedingen dus wel even aanmelden. Ook als je al bent ingeschreven voor onze reguliere, maandelijkse nieuwsbrief. Schrijf je in….en laat je verrassen! (Noot: in april / mei 2014 hopen we weer een speciale nieuwsbrief te versturen)

Facebook Vergeet niet ons te liken op onze Facebookpagina. Daar kun je terecht voor alle tussendoornieuwtjes en updates.

www.latin-emagazine.com

Dankzij het mooie voorjaarsweer begint het dit jaar al vroeg te kriebelen. Straks weer lekker genieten van de vele zomerfestivals! Het duurt niet zo lang meer, maar tot die tijd valt er in verschillende theaters ook nog genoeg te beleven. In het Haagse Korzotheater staan fado, flamenco en tango op het programma. In Groningen kun je o.a. genieten van Salif Keita en Cristina Branco, en in Heerlen pakken ze uit met "Live from Buena Vista", Cuca Roseta en het tangofestival Tango Brutal. Het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel zet een wel heel gevarieerd programma neer, uiteenlopend van tango tot Spaans klassiek. En houd ook de Amsterdamse Melkweg in de gaten. Ook daar valt weer genoeg te beleven. Je komt het al bladerend allemaal tegen. Natuurlijk blikken we alvast vooruit op de aankomende festivals. Music Meeting organiseert dit jaar een speciale Afro-Latin Night met onder meer Los Van Van en Alexander Abreu y Havana D'Primera! Het Nijmeegse festival bestaat 30 jaar en daarover hadden we een gesprek met programmeur Wim Westerveld. Ook andere festivals komen met de eerste namen. Afro-Latino haalt Daddy Yankee, Vena (met o.a. 2 ex-leden van Aventura) én de Colombiaanse superster Fonseca naar Bree. De Antilliaanse Feesten kunnen niet achterblijven en hebben o.a. Burning Flames, N'Klabe (strakke salsa) en Elito Revé op het programma staan. En dan is er deze maand nog een heel ander, maar niet minder bijzonder festival. Als je van (Cubaans) dansen houdt, dan is Dias Cubanos een absolute aanrader! Daar sluit het artikel van Gerardo Rosales van deze maand mooi op aan, want dat gaat over de Cubaanse son. Verder in deze editie: een verslag van het optreden van Maite Hontelé en haar Colombiaanse band in Rasa, inclusief een kort interview. Ook andere gevestigde en opkomende artiesten komen aan bod. De bachata is goed vertegenwoordigd met oudgediende Antony Santos, nieuwkomer Chantal Collado en danser Juan Ruiz. De afgelopen maand leek overigens wel een prijzenfestival. In de Dominicaanse Republiek werden de Premios Soberano uitgereikt, in Las Vegas de BMI Latin Awards en in New York de ASCAP Latin Music Awards. Het is ook deze keer weer allemaal te veel om op te noemen. Al bladeren zul je weer de vaste rubrieken en een aantal verrassingen tegenkomen, dus we wensen je weer veel blader- en leesplezier!

02


04 06 14 16 20 24 25 28 34 42 44 46 52 58 60 66 75 76 78 81 82 96

Afro-Latino - de eerste namen Dertig jaar Music Meeting Conjunto Sabrosura Ricardo Arjona’s nieuwste single Rotterdam presenteert: Dance Float Son del Sofá – Vintage Son Montuno Jorge Celedón en Andrés Cepeda Hier is de son! Chris G. Chantel Collado Salamanca, de Gouden Stad Juan Ruiz – interview Maite Hontelé – reportage Rabobank Amersfoort Jazz Antilliaanse Feesten Film – Cuban Fury Vijfentwintig jaar Antony Santos Festival Mundial Couleur Café Festival Premios Soberano ASCAP Latin Music Awards Colofon

Latin Life Radio Cliptips Uitgaanstips Salsa-DVD

CD-tips Comida Latina Filmtips Films op DVD

03

www.latin-emagazine.com


Afro-Latino 2014 – de eerste namen Van 20 t/m 22 juni is het weer zover. Dan staat het Belgische Bree weer in het teken van de Afrikaanse en latin muziek. Het sympathieke festival is allang geen kleintje meer en staat bij velen al steevast in de agenda. In de afgelopen jaren zagen we al toppers als Juan Luis Guerra, Prince Royce, en Calle 13 voorbij komen. Ook dit jaar pakt de organisatie weer flink uit. Onlangs zijn de eerste namen voor de editie 2014 bekendgemaakt, en de headliners mogen er zijn. Op de vrijdagavond staat niemand minder dan Daddy Yankee op het podium. ‘Daddy’ van de reggaeton, die met zijn hit Gasolina deze stroming in één klap internationaal bekend maakte. Op zaterdag doet de organisatie er nog een schepje bovenop.

Daddy Yankee

Fonseca Dan zijn er maar liefst 2 headliners geboekt. De fans van dancehall worden verwend met Busy Signal: innovatieve dancehall, gebaseerd op pure Jamaicaanse reggae. De tweede ‘klepper’ zal het hart van menig Latino sneller doen kloppen. De Colombiaanse ster Fonseca maakt op Afro-Latino zijn Europese debuut.

Plaats: festivalterrein ’t Sjapooke – Bergstraat 19 – Opitter / Bree (B) www.latin-emagazine.com

04


Deze Colombiaanse singer-songwriter heeft in Latijns-Amerika dezelfde sterrenstatus als Juanes, Carlos Vives of Shakira. Niet te missen dus. Het verdere programma bevat ook nog het nodige lekkers: The Garifuna Collective (Belize/Honduras), Vena (Dominicaanse Republiek), Orquesta SCC (VS/Cuba/P.R.), DLG (VS), Rocola Bacalao (Ecuador) en 2 van de beste soundsystems van Europa: Jugglerz en Pow Pow Movement (beide uit Duitsland).

VENA

Orquesta SCC Verdere namen volgen, dus houd de Afro-Latino website en facebookpagina in de gaten. Datum: 20, 21 & 22 juni 2014 Ticketprijzen: vrijdag 35 € zaterdag 40 € zondag 25 € combi 80 € Ticketverkoop: via www.afro-latino.be of de Facebookpagina van het festival

05

www.latin-emagazine.com


30 jaar Music Meeting

30e editie Music Meeting - met speciale Afro-Latin Night De Nijmeegse Music Meeting beleeft dit jaar haar 30e editie. Een bijzondere prestatie van een bijzonder festival. De programmering is elk jaar weer een verrassing, maar kwaliteit staat altijd hoog in het vaandel. Ook dit jaar is er weer met veel liefde een mooi programma in elkaar gezet. En hou je van latin muziek, dan zul je dit jaar zeker aan je trekken komen. Er is zelfs een speciale Afro-Latin Night georganiseerd. Een mooie kans om de volgende artiesten van dichtbij mee te maken:

Los Van Van De uitvinders van de songo staan al jarenlang aan de top in Cuba en ver daarbuiten. Zij vieren dit jaar hun 45-jarig bestaan en laten zien dat ze nog lang niet uitgespeeld zijn.

www.latin-emagazine.com

06


Boulpik Veelbelovende Haïtiaanse troubadours met een belangrijke missie: mensen laten dansen op hun muziek, waarin regelmatig een Cubaanse clave doorklinkt.

Cheikh Lô Onmiskenbaar Afrikaanse muziek uit Senegal, maar mét latin invloeden. Niet alleen interessant, maar ook erg lekker om naar te luisteren.

Alexander Abreu y Havana D’Primera Jonkies in vergelijking met Los Van Van, maar ze hebben op overtuigende wijze al een eigen plek op de grote podia veroverd. Onder de bezielende leiding van trompettist/zanger Alexander Abreu zetten ze spetterende optredens neer. Stilstaan is geen optie bij deze opzwepende, hedendaagse salsa uit Havana.

07

www.latin-emagazine.com


30 jaar Music Meeting

www.latin-emagazine.com

08


Wim Westerveld is programmeur van Music Meeting en een van de oprichters van dit bijzondere festival. Ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan hadden we een kort gesprek met hem. Door Caroline Bergwerf Als je al 30 jaar bezig bent, is dit een onvermijdelijke vraag: hoe is het allemaal begonnen? We zijn eind 1984, begin 1985 begonnen als een clubje muziekliefhebbers rond O’42. Daar was van 1976 tot 2000 van alles te doen op cultureel gebied en er was een zaal waar je vaak salsa en jazz had. Op een gegeven moment wilden wij het echter wat groter gaan aanpakken. Het uitgangspunt was helder: we wilden improvisatiemuziek vanuit de hele wereld samen met dansmuziek in één festival brengen. Die doelstelling kwam ook naar voren in de oorspronkelijke naam van Music Meeting: Multicultural Dance and Improvised Music Meeting. ‘Multicultural’ was in 1985 natuurlijk nog gewoon een modewoord. ‘Dance and Improvised Music’ omdat we zowel de dansmuziek als de wat meer serieuze luistermuziek aan bod wilden laten komen. Foto: Rene Schonenberg

En ‘Meeting’ omdat dat het een ontmoeting moest worden tussen muzikanten onderling én tussen de muzikanten en het publiek. De ambities waren vrij groot. Het moest niet alleen uit de hele wereld komen, maar het moest dan ook nog eens het beste zijn. Kwaliteit stond van meet af aan voorop. Dat was het idee en dat is het eigenlijk nog steeds.

Foto: Gerard Verschoten

Vooral in de eerste 10 jaar was het vooral een collectief gebeuren. We hadden toen ook veel minder geld en minder mogelijkheden dan nu. We zijn gegroeid en steeds professioneler geworden. We hebben nu een directeur, een producer, een pr-man, een bestuur, 200 vrijwilligers en allerlei freelancers die van alles doen. Ik ben alleen maar de programmeur. Waardoor laat je je leiden bij de programmering? Ik laat me vooral leiden door de uitgangspunten die ik net heb genoemd. De muziek moet goed zijn, opvallend, introducerend. Zijn ze vaak in Nederland zijn geweest? Zijn ze (zoals Los Van Van) nog nooit bij Music Meeting geweest? Dat kunnen ook criteria zijn. De selectie is een continu proces. Ik ben er eigenlijk voortdurend mee bezig: opletten wie waar speelt, cd-recensies lezen, festivals in het buitenland bezoeken. Uiteindelijk is het vaak een kwestie van beschikbaarheid, vooral voor de groepen die van ver weg komen. Die hebben niet altijd een tournee door Europa in de planning staan. Ik probeer het zoveel mogelijk zelf te sturen, dus we doen zelf ook wel eens een tournee om een bepaalde artiest op Music Meeting te kunnen plaatsen. Toch blijven we ook wel afhankelijk van die beschikbaarheid.

Foto: Gerard Verschoten

09

www.latin-emagazine.com


30 jaar Music Meeting

Maite Hontelé: Ik heb er één keer gestaan, en ik herinner me nog dat de zaal kolkte!

Foto: Rob

www.latin-emagazine.com

10


Lilian Vieira over Music Meeting: Ik heb er lang geleden opgetreden. Ik weet niet meer in welk jaar, maar wel dat het een fantastische avond was. Geweldig publiek, en een super gevarieerd programma. Toen ik klaar was, ben ik ook alle andere concerten gaan bekijken. Overal blije mensen. Dat doet muziek. Het is een prachtig festival!

Izaline Calister over Music Meeting: Toen ik net begon, bood Music Meeting mij ineens de kans om mijn muziek aan een groot publiek te presenteren. Ik was zo onder de indruk van het feit dat ik op hetzelfde podium mocht staan als Richard Bona, toen al mijn held. Het festival had toen al de naam een goede neus te hebben voor nieuw en belangrijk talent in de wereldmuziek. Dat was voor mij dus een groot compliment :) Het is nog een van de weinige echte Wereldmuziekfestivals die er nog over zijn in Nederland. Ik klamp me daar aan vast omdat ik het aanbod aan mooie, goede wereldmuziekconcerten in Nederland steeds meer heb zien verschralen. Heel jammer. Ik hoop dat ze het nog lang volhouden.

Ramon Valle over Music Meeting: Zowel op het festival als bij de mensen van de organisatie heerst er een heel prettige, vriendelijke sfeer. Voor mij is Music Meeting een evenement dat alle culturen en hun onderlinge verschillen omarmt. Ruimdenkende mensen (publiek én artiesten) die bijeenkomen om muzikale avonturen te beleven en daarvan te genieten.

Maite Hontelé, ambassadeur van Music Meeting: De Music Meeting zorgt ervoor dat de mensen echt ‘connecten’ met de musici. Ik heb er één keer gestaan, en ik herinner me nog dat de zaal kolkte! Het publiek ging enorm uit zijn dak en wij ook. Het was een van die legendarische optredens die je af en toe doet in het leven. Zo’n optreden waarbij je een echte connectie hebt met het publiek, en dat is voor elke band heel belangrijk. Voor mij persoonlijk is de Music Meeting belangrijk omdat ze me een podium hebben geboden. Ik ben nu als artiest 4 à 5 jaar bezig met mijn eigen project. Dan is het heel belangrijk dat mensen in je geloven. En Wim Westerveld gelooft in mensen. Hij gelooft in artiesten en wil die ook een podium bieden als hij denkt dat ze dat aankunnen. Die avond wilde ik laten zien dat we het waard waren en dat werd ook bewaarheid. Het publiek liet zien dat ze het fantastisch vonden en dat is heel bijzonder. Het is tegenwoordig niet eenvoudig om een podium aangeboden te krijgen. Ik denk dat Music Meeting in die zin heel belangrijk is en ook voor mij persoonlijk heel belangrijk is geweest. Ik hoop er ook nog een keertje terug te komen.

11

www.latin-emagazine.com


30 jaar Music Meeting

Waardoor onderscheidt Music Meeting zich van andere festivals? Het voornaamste onderscheidende aspect is eigenlijk dat we zowel bloedserieuze luisterconcerten als heftige dansmuziek in één festival brengen. Daarnaast initiëren we een aantal projecten zelf. Bijvoorbeeld het samenwerkingsverband van vorig jaar tussen de Braziliaan Lenine en de Nederlandse toetsenist Martin Fondse. Dat soort initiatieven zijn ook onderscheidend. Verder hebben we een heel uitgebreid randprogramma, dat wij het verdiepingsprogramma noemen. Zo zijn er interviews met artiesten, vergezeld van korte, akoestische sessies. Ook hebben we een behoorlijk programma voor talentontwikkeling met workshops, workshopbands, master classes op het Conservatorium in Arnhem. De betere amateurs kunnen dus ook van alles doen bij Music Meeting. De muzikanten kunnen zelf aan de slag samen met festivalartiesten. Foto: Gerard Verschoten

Wat is je mooiste ervaring? Soms ben je jarenlang bezig om een artiest naar Nederland te halen, en wil het maar niet lukken. Als het dan plotseling toch lukt, is dat echt heel mooi. Zo is dat bijvoorbeeld gebeurd met NG La Banda, toen ze nog in topvorm waren. Daar was ik al een paar jaar mee bezig geweest en in 1994 stonden ze er dan. En het was een méér dan waanzinnig optreden. Dat was een heel mooie ervaring. Kijk, het punt is: als je genoeg geld hebt, dan kan alles. Dan koop je gewoon in wat je wilt hebben. Maar wij moeten goed uitkijken, dus het is altijd een enorm gepuzzel. www.latin-emagazine.com

12


Foto: Rob

Waar ben je het meest trots op? Op onze verhuizing van binnen naar buiten. Tot en met 2003 was Music Meeting een binnenfestival in De Vereeniging. In 2004 gingen we voor het eerst naar buiten, naar Park Brakkenstein. Dat was in het begin nogal moeilijk, maar uiteindelijk is het toch heel goed gelukt. En daar ben ik inderdaad wel trots op. Het weer is dan opeens een belangrijke factor, maar je trekt ook veel meer publiek en dat was toch wel de bedoeling. We bereiken nu veel meer mensen. Het is ook een mooie mix geworden van de festivalsfeer op het buitengedeelte en het beslotene van de grote tent met het hoofdpodium. Daar kunnen zo’n 1200 mensen in, waardoor het toch wat intiemer is dan op een open festivalterrein.

Wat verwacht je van de aankomende 30e editie? Van alles. Ik hoop dat alle concerten goed gaan en vooral dat de Afro-Latin Night hartstikke druk wordt. Want daar hebben we een mooi programma staan. (met o.a. Los Van Van, Havana D’Primera, Boulpik en Cheikh Lô) Wat willen jullie verder nog bereiken met Music Meeting? Alles verandert altijd, maar wij hebben eigenlijk meer een koers dan een echt einddoel. We blijven perfectioneren, maar ondertussen blijven we gewoon zoeken naar de beste muziek uit de hele wereld.

Wil je meer weten over Music Meeting? Surf dan naar www.musicmeeting.nl

Foto: Gerard Verschoten

13

www.latin-emagazine.com


Dit smakelijke ensemble bestaat nog niet zo heel lang. Conjunto Sabrosura is eind 2012 opgericht door Ihosvany Negret. De Cubaan woont sinds 1994 in Puerto Rico en heeft zijn nieuwe vaderland stevig in de armen gesloten. Die stevige houdgreep heeft hij overigens van nature in huis. Ihosvany betitelt het repertoire van dit orkest als ‘Salsa BoriCubana’ vanwege de Puerto Ricaans – Cubaanse samenstelling. De bandleden zijn niet de minsten. Naast Mayte Pérez en Ihosvany staat er een indrukwekkende selectie van merendeels Puerto Ricaanse muzikanten op het podium:

In 2010 sleepte hij op de Centraal-Amerikaanse en Caraïbische Spelen voor Puerto Rico een gouden medaille in de wacht in de categorie Worstelen vrije stijl tot 120 kilogram. Zijn passie ligt echter in de muziek. En laat de vrouw van zijn dromen nu ook nog een fantastische zangeres zijn! Mayte Pérez is, net als Ihosvany, afkomstig uit Cuba. Ze heeft al drie soloalbums op haar naam staan: Mayte, Atrapada en Ahora Mando Yo. Tegenwoordig leent ze echter haar heldere, krachtige stem aan Conjunto Sabrosura. www.latin-emagazine.com

14

Angel ‘Pajay’ Torres – piano Roberto René Ortiz – tres Luis Manuel Rodríguez – timbal en bongo Daniel ‘El Habanero’ Díaz – congas Yturvides Vilches – trompet Elías Lopés – trompet Ramón Vázquez - bas Mayte Pérez – zang Héctor ‘Pichie’ Pérez* – zang en kleine percussie Darvel García* – zang en kleine percussie *Beiden bekend van de legendarische band Sonora Ponceña


Conjunto Sabrosura combineert de explosiviteit van de New Yorkse salsa met het ritme van de Cubaanse son. De trompettisten geven de blazerssectie lekker veel pit en stevige percussie en de tres zorgen voor een Cubaans tintje. Het eerste album van de formatie heet Mo帽a Pa Mi Bong贸 en ruimt een speciaal plaatsje in voor de bongo, een instrument dat vaak wat op de achtergrond blijft. Daarnaast zijn er nog mooie bijdragen van gastspelers Pancho Amat op de Cubaanse tres en Prodigio Claudio op de Puerto Ricaanse cuatro. Kortom: een ware sterrencast op dit debuutalbum, dat uitsluitend lovende recensies heeft gekregen. Terecht? Wij denken van wel. Dit is de titelsong:

Voor meer informatie kun je terecht op de website:

www.conjuntosabrosura.com

15

www.latin-emagazine.com


www.latin-emagazine.com

16


Ricardo Arjona’s nieuwste single: Apnea Hoe ellende toch iets moois kan opleveren.

Ricardo Arjona heeft geen gemakkelijke periode achter de rug. De singer-songwriter uit Guatemala had het er zelfs zo moeilijk mee, dat hij het gevoel had geen lucht meer te krijgen. Zo kwam hij tot de titel van zijn nieuwste single: Apnea (apneu). Een hartverscheurend, maar mooi verwoord verhaal over het verwerkingsproces na een verbroken relatie. Het is de eerste single van het album Viaje dat eind april 2014 zal uitkomen onder Arjona’s eigen label Metamorfosis.

Meer informatie over Ricardo Arjona vind je op zijn website www.ricardoarjona.com

17

www.latin-emagazine.com


(advertentie)

www.latin-emagazine.com

18


19

www.latin-emagazine.com


Rotterdam presenteert nieuw episch dance festival op het water Op 5 juli 2014 zal de eerste editie van een episch en spraakmakend dance evenement plaatsvinden op het water van de rivier de Maas in Rotterdam. Onder de naam DanceFloat wordt in de haven van Rotterdam een complete dance experience gepresenteerd, die zowel op het water (Offshore), als op de kades langs de rivier in de binnenstad (Onshore) zal plaatsvinden. Op diverse schepen, alsmede op de locaties aan de oever van de Maas, zal een brede waaier aan stijlen uit de dance scene vertegenwoordigd zijn.

Offshore DanceFloat Offshore vaart met vier schepen, met elk een capaciteit van 1.000 tot 1.500 bezoekers, over de Rotterdamse Maas. Ook hier vertegenwoordigt ieder schip een andere stijl binnen de dance scéne en is volledig uitgerust met volwaardige dance podia, luxe VIP lounges, uitgebreide horecavoorzieningen en nog veel meer. DanceFloat Offshore wordt een spektakel van indrukwekkende schepen die gezamenlijk en afzonderlijk voor een ware sensatie zorgen.

Onshore meets Offshore

In samenwerking met diverse gevestigde organisaties uit de dance scene, zoals Club Vie en Broodrooster Feest wordt er een uitgelezen line up samengesteld met bekende DJ’s en spraakmakende talenten. Dit alles met de indrukwekkende skyline van Rotterdam als decor. Organisatoren Cum Laude Events en DUCOS Productions hebben de handen ineen geslagen om dit festival tot stand te brengen en spreken van een uniek evenement dat nog nooit eerder in Nederland heeft plaatsgevonden.

Onshore DanceFloat Onshore bestaat uit vier party area’s ingericht op de kades langs de Maas met elk 5.000 bezoekers. De Parkkade, het Leuvehoofd en het terrein bij de historische SS Rotterdam op Katendrecht worden elk het decor van diverse stijlen binnen de elektronische dance muziek. Van house, eclectic en techno tot aan de opzwepende beats van de welbekende hardstyle, iedere dance liefhebber zal aan zijn trekken komen tijdens DanceFloat. www.latin-emagazine.com

Het absolute hoogtepunt van DanceFloat vindt plaats wanneer Onshore en Offshore bij elkaar komen. Waar er een match is voor wat betreft dance stijl tussen Onshore en Offshore, zal het schip op circa 10 meter afstand van de kade voor anker gaan, waarop de DJ van het schip de speakers overneemt van de DJ op de kade. Met als resultaat, een ongekend spectaculair samenspel van dance liefhebbers op de kade en het schip. De eerste namen: The Opposites, Kevin Saunderson, en Charly Lownoise & Mental Theo. Meer namen worden in de komende weken bekend gemaakt. Early Bird Tickets zijn vanaf 28 maart 2014 verkrijgbaar via www.dancefloat.com

DanceFloat is een initiatief van Cum Laude Events en DUCOS Productions. DUCOS Productions is onder meer verantwoordelijk voor de organisatie van Parkpop (Den Haag), Night at the Park (Den Haag) en Robin Rotterdam Unlimited.

20


La Dame Blanche

António Zambujo

Dacht je bij deze titel aan een lekker ijsje? Mis! Wel lekker, maar geen ijsje.

António Zambujo stelt zijn laatste album ‘Quinto’ voor, met een subtiele mix van Braziliaanse en Portugese muziek.

La Dame Blanche is Yaite Ramos. Deze zangeres van Afro-Cubaanse afkomst is te horen op vrijwel alle opnamen van Sergent García. Daarnaast werkt ze vaak samen met El Hijo De La Cumbia. De Argentijnse pionier van de ‘ñu-cumbia’, die met zijn live sound system volle zalen trekt. En nu gaat de ‘witte dame’ solo. Haar eerste EP bevat een explosieve, dansbare cumbia, geproduceerd door El Hijo De La Cumbia zelf, en enkele relaxte hiphop-fusion tracks. Materiaal dat zeker in de smaak zal vallen bij fans van La Mala Rodríguez en Orishas.

Luisteren!

António Zambujo was al op jonge leeftijd bezig met fado. Na het beëindigen van zijn studies klarinet, begaf hij zich vaak in de bekende wijk Alfama in Lissabon. Hij zong al snel in een van de bekendste huizen van deze legendarische fadobuurt, alvorens hij geselecteerd werd voor de muzikale voorstelling Amália, die het leven van de fadoberoemdheid Amália Rodrigues schetst. De geroemde artiest begint vervolgens aan een opmerkelijke solocarrière van internationaal formaat. Nu komt hij zijn vijfde werk Quinto voorstellen. De artiest bevestigt er zijn jazzy aandoende stijl in een subtiele mix van Braziliaanse en Portugese muziek, die zowel traditioneel als vernieuwend is. De muziek is doordrongen van ritmes uit Rio en van een zachte weemoed eigen aan fado. Woensdag 23.04.2014 20:00 Paleis voor Schone Kunsten – Zaal M Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel Info & tickets +32 (0)2 507 82 00 – www.bozar.be

21

www.latin-emagazine.com


(advertentie)

www.latin-emagazine.com

22


23

www.latin-emagazine.com


Son del Sofa Vintage Son Montuno Vaak hebben we het over bepaalde liederen. Over de manier waarop de soneros van toen die prachtige melodieën, bolero's en sons interpreteerden. De improvisaties die ontstonden in de huiskamer, zittend op de bank met in de ene hand een gitaar en in de andere een fles rum. En dan maar zingen vanuit het hart, waarbij herinneringen, nostalgie en liefde nooit ontbraken. Ik ben gek op de Cubaanse son en de tijd is aangebroken om de traditie te volgen. Graag stel ik aan u voor: Son del Sofa "Vintage Sound Montuno". Met op tresgitaar Pedro Pardo die, geboren in Santiago de Cuba, deel uitmaakt van de geschiedenis van de Casa de la Trova Santiaguera; Eduardo Alfonso, geboren in Havanna, een zanger met enorm veel karakter, die deel heeft uitgemaakt van het orkest Sensación de Cuba; Ellister van de Molen (Nederland), een 'Lady of jazz' met een latin hart, die zorgt voor een zoete noot met haar aanwezigheid en de tonen van haar flugelhorn; Samuel Ruiz, de bassist die de grootste salsasterren op hun reizen door Europa van een basis voorzag; en ondergetekende Gerardo Rosales op bongo en tumba. Ik prijs me gelukkig dat ik heb mogen spelen met Bebo Valdés, Oscar D'León en vele andere grote artiesten, die me hebben aangemoedigd om verder te gaan in de wondere wereld van de muziek. Son del Sofa is eerlijk, direct, akoestisch, creatief en eenvoudig. Geen technologische trucs, want wij willen trouw zijn aan het geluid van de jaren 40. De opnames zijn dan ook met een microfoon gemaakt. De bijbehorende videoclip is te vinden op YouTube, en is het bewijs dat wat u ziet, live wordt gespeeld. www.latin-emagazine.com

Live muziek liegt niet. Son del Sofa "Vintage Sound Montuno”, het gisteren van vandaag!

Official Web www.gerardorosalestambo.com Bookings: Son del Sofa gerardorosalesbooking@gmail.com

24


Jorge Celedón en Andrés Cepeda Intense liefdesverklaring met vleugje vallenato.

De nieuwe single van de Jorge Celedón bevat alle ingrediënten voor een hit: 1 bekende vallenatozanger (Jorge Celedón) 1 enorm populaire popster (Andrés Cepeda) 1 talentvolle accordeonist (Gustavo García) 2 talentvolle songwriters (Yoel Henríquez y Jorge Luis Piloto)

Het nummer Día tras Día is een intense liefdesverklaring. Een romantisch lied met vallenatoaccenten, waarbij accordeonist Gustavo García voor de finishing touch zorgt. Het is de derde single van het album Sin Fronteras 1, dat eind 2013 is verschenen. Sin Fronteras 1 (zonder grenzen) is opgenomen in de Verenigde Staten, Venezuela, México, Colombia, Argentinië en Spanje. Naast Andrés Cepeda komen we in de tracklist nog meer bekende namen tegen, zoals Oscar D’ León, Reinaldo Armas en Franco De Vita. Het album was al een succes, maar deze single zal er zeker nog een schepje bovenop doen.

Nieuwsgierig geworden?

25

www.latin-emagazine.com


(advertentie)

www.latin-emagazine.com

26


27

www.latin-emagazine.com


Door Gerardo Rosales Deze keer zal ik jullie wat interessante wetenswaardigheden vertellen over de Cubaanse son. In de loop der jaren heeft de son een hele ontwikkeling doorgemaakt en het leven geschonken aan diverse andere muziekstijlen, waaronder de stijl die we nu ‘salsa’ noemen.

De oorsprong van de son ligt in het Oosten van Cuba, in de streek Oriente, bestaande uit de provincies Guantánamo, Granma, Holguín en Santiago de Cuba. De muzikale structuur diende als drager voor teksten over het dagelijks leven, romantische thema’s of beschrijvingen van de schoonheid van de natuur en het Cubaanse land. Maar er waren ook patriottistische teksten bij. In zijn primaire vorm werd de son gespeeld met gitaren, tres, marímbula (die de rol van bas vervulde), maracas en clave. In de loop der jaren evolueerde de bezetting echter en kwamen de bongo, bas en trompet erbij. In de jaren 40 voegde ‘El cieguito maravilloso’ Arsenio Rodríguez nog 3 trompetten en de conga toe. Zo werd het geluid van dit genre steeds krachtiger en zou het later de basis vormen voor het ontstaan van de zogeheten salsa. De eerste son In 1893 maakte Fuentes Matóns een bewerking van het lied Son de la Ma´ Teodora, dat geldt als de eerste bekende son. Hierin waren alle kenmerken van de Cubaanse son al aanwezig. Denk daarbij aan de dialoog tussen solist en achtergrondzangers. Dit patroon zou bepalend zijn voor een trend die tot op heden zou blijven evolueren. Er wordt wel gezegd dat de changüí de moeder van de son is en dat de ritmepatronen Afrikaanse invloeden vertonen. Daarnaast geeft echter ook de Cubaanse tres, die is afgeleid van de Spaanse gitaar, deze mengvorm een origineel en vernieuwend tintje.

Foto: Tres

Toen in 1909 de soldaten van het staande leger werden overgeplaatst naar Havana, bereikte ook de son de hoofdstad. In 1916 werd het Cuarteto Oriental opgericht en vervolgens in 1918 omgedoopt tot het Sexteto Habanero. De bezetting van dat sextet zou vanaf dat moment sterk bepalend zijn voor de overige son-formaties. In de jaren 20 deed vervolgens ook de commerciële radio haar intrede, en werd de son snel bekender en veel populairder.

Het Septeto Nacional van Ignacio Piñeiro is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van deze periode. Piñeiro heeft tal van beroemde composities gemaakt, waaronder Echale salsita. Daarin gebruikte hij ook voor het eerst het woord ‘salsa’. Enkele belangrijke figuren in de beginfase van dit genre waren Miguel Matamoros, Nico Saquito, Los Compadres, Sexteto Habanero, Septeto Nacional de Ignacio Piñeiro, en vele anderen.

www.latin-emagazine.com

28


Son de la Loma (Spaanse versie)

Son de la Loma (Nederlandse versie)

Mama yo quiero saber ¿De dónde son los cantantes? Que los encuentro muy galantes y los quiero conocer con sus trovas fascinantes que me las quiero aprender.

Mama ik wil graag weten Waar de zangers vandaan komen Want ik vind ze zo elegant En ik wil ze leren kennen Met hun fascinerende liederen Die ik ook wil leren zingen

¿De dónde serán?, ay mama ¿Serán de la Habana? ¿Serán de Santiago? ¿Tierra soberana?

Waar komen ze vandaan, ay mama, Komen ze uit Havana? Komen ze uit Santiago? Uit het buitenland?

Son de la loma y cantan en llano ya verán, como no: Coro: Son de la Loma y cantan en llano.

Nee ze komen uit de bergen En zingen op het vlakke land Zie je wel, zeker weten Refrein: Ze komen uit de bergen en zingen op het vlakke land.

Deze tekst van Miguel Matamoros voorspelde eigenlijk al de wereldwijde verbreiding van de Cubaanse son, want soneros waren en zijn overal te vinden. In Europa, Afrika, Azië en Amerika, van Benny Moré, Abelardo Barroso, Carlos Embale en Miguelito Cuni tot Ismael Rivera, Oscar d’León, Andy Montañez en vele anderen. Dat houdt in dat deze improvisatievorm zich heeft weten te handhaven ondanks de komst van nieuwe generaties. De overgang van son naar salsa heeft het genre in leven gehouden. Het werk van Arsenio Rodríguez heeft een evolutie in het concept van de arrangementen in gang gezet en het genre in vaste vorm gegoten door de conga in het basisritme op te nemen. La Sonora Matancera heeft bijgedragen aan de wereldwijde verbreiding van de son, door gastzangers uit verschillende landen uit te nodigen. Hierdoor werd de Cubaanse muziek steeds belangrijker en werd de markt ervoor steeds groter. Zo scoorde de in Colombia geboren Nelson Pinedo vele son-hits met la Sonora. Carlos Argentino, zijn naam zegt het al, kwam uit Argentinië, een land met een echte tangotraditie. Toch wist ook hij bekend te worden als sonero. En voor Celia Cruz is La Sonora Matancera het belangrijkste platform geweest dat ze ooit heeft gehad. Het is het orkest waarmee ze bekend is geworden, en dat de son en de Cubaanse muziek wereldwijd een solide basis heeft gegeven.

Foto: Arsenio Rodriguez

De trompet In de son dient de trompet als versiering. De trompetklanken bewegen zich sierlijk rond de melodielijnen van de zanger en versieren als het ware elk woord in de tekst. De son-trompettist speelt met gevoel, recht uit het hart. Er zijn geen uitgeschreven partituren, alleen muzikaliteit. Dit is vergelijkbaar met de jazzwereld.

29

www.latin-emagazine.com


Foto: Celia Cruz con La Sonora Mantacera

Als je Louis Armstrong ziet spelen en hem vergelijkt met Chocolate Armenteros, zul je beseffen dat ze op dezelfde manier improviseren. En je had Felix Chapottín, die de son een persoonlijk tintje gaf door zijn trompet te laten lachen. Ook nu nog zijn er trompettisten die de traditie van de son in ere houden en uitdragen. Denk maar aan Jesús Alemany, Alexander Abreu, Amik Guerra en de Nederlandse Maite Hontelé, die het levende bewijs is dat de son geen grenzen kent.

De clave heeft een leidende rol in deze muziek, en heeft alle latere ontwikkelingen in het genre overleefd. De clave ontbreekt in geen enkele Cubaanse muziekstijl: mambo, danzón, chachacha, guaguancó en salsa. De grote soneros De muzikale structuur van de son is geëvolueerd en heeft als basis gediend voor de mambo en de salsa.

De tres De harmonische ondergrond van de son is de tres, een gitaar met drie dubbele snaren. De tres heeft verschillende functies. Ze zorgt voor harmonie en geeft het genre melodie en ritme. Luister maar eens naar grote treseros, zoals Arsenio Rodríguez, El Niño Rivera, Nelson González, Coto en Carlitos Irarragoni. Clave, bongo en maracas Dit drietal vormt de ritmesectie van de son. Zij zorgen ervoor dat het ritme aansluit bij de harmonieën en laten de zanger beter tot zijn recht komen. Alles draait om de patronen van de clave. www.latin-emagazine.com

Foto: Trio Matamoros

30


Een zanger die in staat is om tussen de refreinen door te improviseren en een orkest of band tot sterke emoties op te stuwen, wordt een ‘sonero’ genoemd. Goede voorbeelden van echte soneros zijn: Benny Moré, Miguelito Valdés, Celia Cruz, Miguelito Cuni, Pepe Masa, Ricardo Echemendia, Toni Cala, Israel Sardinas, Ibrahim Ferrer, Pacho Alonzo, Ismael Rivera, Oscar D’León, El Canario, Cano Estremera, Isaac Delgado, Cheo Feliciano, Canelita Medina, José Rosario Soto, Joe Ruiz, Kalaven, Sierra Maestra, Cuarteto Patria, Sonero Clásico del Caribe, Son 14 y El Tiburón, Adalberto y su Son.

De naam ‘Buena Vista Social Club’ werd uiteindelijk een benaming voor dit type optredens en samenwerkingsverbanden. Daarnaast werd het een soort etiket voor het ‘Gouden tijdperk van de Cubaanse muziek’ tussen de jaren 30 en 50 van de vorige eeuw. De meeste bandleden hebben slechts kort van dit hernieuwde succes kunnen genieten: Compay Segundo, Rubén González, Ibrahim Ferrer en Pio Leyva overleden enkele jaren later op respectievelijk 95-, 84-, 78- en 89-jarige leeftijd; Segundo en González overleden in 2003; Ferrer in 2005; en Leyva in 2006.

Buena Vista Social Club Buena Vista Social Club was een club in Havana, waarvan de leden zich bezighielden met allerlei dans- en muziekgerelateerde activiteiten. De club werd al snel buitengewoon populair. De leden kwamen er bij elkaar en maakten samen muziek. In de jaren 90, bijna vijftig jaar nadat de club was gesloten, inspireerde de club de Cubaanse muzikant Juan de Marcos González en de Amerikaanse gitarist Ry Cooder tot het opnemen van een album met Cubaanse muzikanten, waaronder veel oud-clubleden, die er op het toppunt van hun populariteit regelmatig hadden opgetreden. Het album met de titel Buena Vista Social Club werd een internationaal succes. In 1998 gaf de complete formatie een optreden in Amsterdam.

Enkele andere belangrijke bandleden zijn echter nog wel actief, zoals Omara Portuondo, Eliades Ochoa, de trompettist Manuel ‘Guajiro’ Mirabal, percussionist Amadito Valdés, luitspeler Barbarito Torres, gitarist Ry Cooder, zijn zoon, de percussionist Joachim Cooder, producent Juan de Marcos González en de tresspeler Papi Oviedo. Over de hele wereld neemt de belangstelling voor de son nog steeds toe. Dit muziekgenre behoort tot het werelderfgoed. Het is een traditie die behouden moet blijven, die nooit verloren mag gaan. “¡Que no muera el son monte adentro!”

De Duitse regisseur Wim Wenders maakte opnames van dit optreden en van het tweede concert in Carnegie Hall, New York. Dat laatste concert was het hoogtepunt van de documentaire die hieruit voortkwam. De documentaire bevat ook de in Havana opgenomen interviews met de muzikanten. De gelijknamige film Buena Vista Social Club van Wenders oogstte lovende recensies en werd genomineerd voor de Oscar voor de beste lange documentaire, en vele andere onderscheidingen, waaronder die voor de beste documentaire op de Europese Film Awards. Het succes van zowel het album als de film leidde wereldwijd tot een grote belangstelling voor de traditionele Cubaanse muziek en de Latijns-Amerikaanse muziek in het algemeen. Sommige van de Cubaanse muzikanten brachten daarna nog succesvolle soloalbums uit, en namen daarnaast ook albums op met internationale sterren afkomstig uit andere muziekgenres.

31

Foto: Ismael Rivera www.latin-emagazine.com


(advertentie)

www.latin-emagazine.com

32


Nelson Freitas tekent bij Sony Portugal Nelson Freitas heeft weer een stap vooruit gezet in zijn succesvolle carrière. De Nederlands-Kaapverdische zanger is momenteel een van de populairste en best verkopende artiesten in Portugal. Zijn kizomba-hit Bo Tem Mel staat hoog in de Portugese hitlijsten en hoort tot de meest gedraaide kizombanummers van 2013. Bij Sony Music Entertainment Portugal hebben ze het licht gezien en Nelson snel een contract aangeboden. De deal is rond en Nelson stoomt door naar de volgende fase in zijn carrière. Om het geheugen nog even op te frissen: Bo Tem Mel

Noot: Meer informatie over Nelson Freitas vind je ook in het Latin Emagazine van februari 2014.

Eindelijk ook Spaans leren? Cursus Spaans voor beginners in Breda Start in september 2014 * Kleine groepen (max. 12 personen) * Communicatiegerichte methode * Cursusblok van 10 lessen van 1,5 uur Interesse? Stuur een mailtje naar info@quebueno.nl en we houden je op de hoogte. Uiteraard geheel vrijblijvend.

33

www.latin-emagazine.com


Chris G. – El Soldado Colombiaanse singer-songwriter in opkomst. Heeft op zijn 23e al een flink CV opgebouwd. Met zo’n 50 zelfgeschreven nummers, waaronder 35 reggaetonopnames telt hij al aardig mee. Artiesten als J. Alvarez, Luigi 21+, Zion y Lennox kruipen graag met hem achter de microfoon en zijn samenwerking met bekende producers heeft al de nodige hits opgeleverd. Hiertoe zal ook zijn productiviteit op het gebied van videoclips hebben bijgedragen. Zijn elektromerengues en reggaetonnummers doen het goed in zijn geboorteland Colombia en beginnen letterlijk hun grenzen te verleggen naar het buitenland.

Meer info vind je op: www.chrisgflow.com

www.latin-emagazine.com

34


Chris G - Bio De liefde voor de muziek zit er al jong in bij Chris GonzĂĄlez. Zijn oom ziet dat en stimuleert hem op alle mogelijke manieren. De kleine Chris leert drummen en gitaarspelen en begint zelf liedjes te schrijven. Vanaf zijn 16e stort hij zich op de Freestyle en hiphop. Al rappend vertelt hij over wat hij zoal meemaakt en op straat ziet gebeuren. Hij komt producent Montana tegen, die wel wat ziet in dit talent en hem zijn volledige steun geeft en verder stimuleert. Intussen ontdekt Chris de reggaeton: een nieuwe stroming, die mooi aansluit bij zijn hiphopachtergrond. Na de middelbare school besluit Chris om volledig voor de muziek te gaan.

Met de onvoorwaardelijke steun van zijn familie, producent Montana, Perreke en platenmaatschappij Capital B Records gaat hij verder als CHRIS G.

Zijn nieuwste productie is de elektromerengue EnrĂŠdame

35

www.latin-emagazine.com


(advertentie)

www.latin-emagazine.com

36


Cristina Iglesias De Spaanse kunstenaar Cristina Iglesias, bekend van de Diepe fontein op het plein van het Antwerpse Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, onderzoekt in haar werk het beeldhouwwerk als object in verhouding tot ruimte en omgeving. Met haar sculpturen in beton, ijzer, albast, glas-in-lood en textiel biedt ze ruimte voor reflectie en nodigt ze de toeschouwer uit om vragen te stellen bij zijn vanzelfsprekende omgang met de natuur. Woensdag 29.01 > Zondag 25.05.2014 - 10:00 > 18:00 > Info & tickets: + 32 (0)2 507 82 00 Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel > www.bozar.be

Tango Azul Tango Azul is een authentieke tangovoorstelling met een verhaal, gebracht door maar liefst 13 artiesten. 3 danskoppels en een zangeres ontmoeten elkaar in een milonga, een tangobar in Buenos Aires. De scenes die we op het podium zien, zijn hoofdstukken uit het leven van elk personage, ervaringen die ze beleefden. De verhalen van onbeantwoorde liefde, van de pijn van het verliezen en van eenzaamheid worden niet enkel meesterlijk geuit in de dansen, maar ook in de expressieve teksten. Samen met zangeres Patricia Nora, die de milonga’s huisbazin speelt, zorgt Sexteto Paternal voor de muzikale hoogtepunten, onder leiding van de beroemde bandoneonist Luciano Jungman. Met een bandoneon, een gitaar, een viool, een piano en een contrabas onderscheidt de groep zich door zijn uitstekende muzikale kwaliteit, en is die de perfecte begeleiding voor een avond vol passie. Zaterdag 26.04.2014 - 20:00 > Paleis voor Schone Kunsten / Zaal M > www.bozar.be

37

www.latin-emagazine.com


Foto: Eric Dahan

Quinteto El Después

Nelson Freire

Al tien jaar verrast het tangokwintet El Después liefhebbers van het genre met nieuwe composities en bewerkingen van traditionele tangomuziek. Wereldwijd bouwde de groep een ijzersterke live-reputatie uit, wat resulteerde in originele samenwerkingen met de beste dansers en zangers, en een hele reeks uitverkochte concerten met Piazzolla’s María de Buenos Aires met fado-ster Misia. Met hun nieuwe show Effecto Tango Live brengen ze sublieme arrangementen en veelgeprezen eigen composities die zich kenmerken door hun originele geluid. Passionele muziek die in de kleren blijft hangen! Vrijdag 23.05.2014 - 20:00 Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel

Herinnert u zich het laatste recital van Nelson Freire in het Paleis voor Schone Kunsten, in het voorjaar van 2011? Het was een moment van pure magie, waarna je de concertzaal verliet met een lichtere tred, als gedragen door de schoonheid van de muziek. De Braziliaanse pianist gaat naar de essentie van de muziek, naar de kern van de werken die hij heeft uitgekozen. Op het programma van het nieuwe recital staat Beethovens laatste sonate, maar ook romantisch werk van Chopin en Rachmaninov als ook twee korte impressionistische schetsen van Debussy. Zaterdag 17.05.2014 - 20:00 Paleis voor Schone Kunsten / Henry Le Boeufzaal Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel

A Batalha de Tabatô (The Battle of Tabato) - Joã Viana In aanwezigheid van Mamadu Baio Fatu’s vader is vanuit Portugal naar zijn thuis in Guinee-Bissau teruggekeerd om er het huwelijk van zijn dochter bij te wonen. De jonge vrouw geeft les aan de universiteit, terwijl haar toekomstige man een bekende muzikant is. Hun huwelijk zal plaatshebben in Tabatô, een dorp waar iedereen muziek maakt. Op weg naar Tabatô blijkt hoezeer de vader getraumatiseerd is door zijn ervaringen als soldaat tijdens de koloniale oorlog van decennia terug. Deze visueel fascinerende film – een postkoloniaal verhaal in zwart-wit en rood – bevat talrijke documentaire elementen: de verwijzing naar de historische verworvenheden en culturele tradities van de West-Afrikaanse Mansdik; de betrokkenheid van het dorp Taboe en de werkelijk bestaande muzikanten van het land; de beelden van de bioscoop, de begraafplaats, de haven en de moeraslanden. De oude man draagt in zijn valies de relieken van de oorlog. De jongelui zijn de talrijke staatsgrepen beu. Beiden drukken hun stempel op het actuele leven van het land. Wanneer de vader uiteindelijk zijn demonen bevecht en de dorpsmuzikanten daarop inspelen met hun balafons, ontstaat er een strijd om oorlog versus vrede, verleden versus toekomst. (Birgit Kohler)

Vrijdag 25.04.2014 - 19:00 > 21:00 > Paleis voor Schone Kunsten / Studio OV: Portugees ondertiteling: Frans > Info & tickets: + 32 (0)2 507 82 00 – www.bozar.be www.latin-emagazine.com

38


(advertentie)

39

www.latin-emagazine.com


Zaterdag 12april 2014: Latin Life Dance Club Latin Life organiseert - naast haar wekelijkse radioprogramma op Radio West – ook elke maand een gratis toegankelijk en gezellig dansfeest in Alphen aan den Rijn. Om dit feest voor een grote doelgroep toegankelijk te maken, is de entree én het parkeren geheel GRATIS!

Gratis dansfeest Op zaterdag 12 april 2014 start het dansfeest om 21:00 uur en vanaf dat moment zal de dansvloer de hele avond gevuld worden door latin liefhebbers die tot 02:00 uur ’s nachts heerlijk kunnen dansen op de beste salsa, bachata, merengue, kizomba en reggeaton muziek verzorgd door DJ Loco. Een leuke gelegenheid om je familie en vrienden mee te nemen. Het feest begint om 21:00 uur en eindigt om 02:00 uur.

www.latin-emagazine.com

40


Latin Life is elke donderdag van 20:00 tot 22:00 uur landelijk te beluisteren. www.latinliferadio.nl Latin Life is een radioprogramma op Radio West voor liefhebbers van de latin & caribbean lifestyle. In deze show hoor je de lekkerste muziek, het laatste nieuws, interessante gasten, de beste uitgaanstips ĂŠn er worden veel vrijkaarten weggegeven voor leuke evenementen. De show wordt wekelijks live uitgezonden vanuit de Hofstad met een landelijke dekking, dankzij internet en digitale radio. Latin Life Radio is een non-profit initiatief en wordt gedreven door vrijwilligers. Regelmatig verstrekt Latin Life vrijkaarten voor leuke evenementen aan luisteraars. Het aantal beschikbare vrijkaarten staat op de website www.latinliferadio.nl tussen haakjes vermeld. Als je interesse hebt in de beschikbare vrijkaarten, kun je tijdens de uitzending een mailbericht sturen naar info@latinliferadio.nl o.v.v. voor- en achternaam en telefoonnummer waarop je te bereiken bent. Je kunt ook tijdens de uitzending bellen naar 070-390 54 54.

Donderdag 10 april 2014 * Agnes Gosling - zangeres van Braziliaans repertoire * Latam Fair op 13 april in Amsterdam * Concert Kassav’op 18 april in Amsterdam

Donderdag 17 april 2014 * Dias Cubanos van 25 t/m 27 april in Noordwijkerhout

Donderdag 24 april 2014 * 10-jarig jubileum van Club Fiera

Donderdag 01 mei 2014 * Edge Fine & Danny Martinez, urban Latin zangers

41

www.latin-emagazine.com


Chantel Collado overtuigd ‘bachatera’ Ze komt nog maar net kijken, deze Canadese latina uit het bouwjaar 1997. Maar Chantel Collado weet precies wat ze wil. Vanaf haar 9e jaar staat ze al regelmatig op het podium, onvoorwaardelijk gesteund door haar Dominicaanse vader, Leo Collado. Haar hart ligt bij de bachata. Geen voor de hand liggende keuze, want dit genre telt traditioneel vooral mannelijke zangers. Velen zijn ook van mening dat de bachata zich eigenlijk niet leent voor interpretatie door een zangeres. Chantel wil de uitdaging echter graag aangaan. Ze wil laten zien dat alles mogelijk is, als je maar beschikt over een goede zangstem en zorgt voor kwaliteit, goede arrangementen en een goed team. Ze heeft al een aardig curriculum opgebouwd en opgetreden met artiesten als Héctor Acosta, Tito el Bambino, Black Jonas Point, Frank Reyes en Julián Oro duro. Bovendien is dit jaar haar album Infiel verschenen, met daarop 5 nummers van de hand van haar broer Junior Collado en 2 door haarzelf geschreven nummers. Vader Leo Collado tekende voor de leiding en de arrangementen. Een echte familieproductie dus, al bevat het album ook arrangementen van Engel Torres, Rey Melódico en Wilbert Manuel uit de Dominicaanse Republiek. Chantel is pas zestien, dus ze kan nog alle kanten op, maar ze is in elk geval goed begonnen.

www.chantelcollado.com Video Infiel:

www.latin-emagazine.com

42


43

www.latin-emagazine.com


Salamanca, de Gouden Stad Door Tessa Schutte - Salamanca, de gouden stad, gelegen in het binnenland van Spanje heeft een indrukwekkend cultureel erfgoed maar is tegelijkertijd een moderne, dynamische en internationale stad met een jeugdige sfeer door de vele universiteits- en taalstudenten. Het hart van de stad is het altijd levendige Plaza Mayor, dat stamt uit de 18e eeuw. De stad heeft de gezelligheid en de vriendelijke ambiance van een dorp en is tegelijkertijd groot genoeg om alle voordelen van een stad te bieden. Daarnaast staat Salamanca bekend als de geboortestad van de Spaanse grammatica. Hier wordt ook het zuiverste Castiliaans van Spanje gesproken, waardoor een cursus Spaans in Salamanca erg in trek is bij taalstudenten.

Salamanca behoort tot de autonome regio Castilla y León. De stad bevindt zich in het westen van Spanje, omringd door de bergketens Sierra de Francia en Sierra de Gredos. De Spaanse hoofdstad ligt op 200 kilometer afstand en ook buurland Portugal ligt aardig dichtbij: binnen een klein uurtje ben je al over de grens! De geschiedenis van deze centraal gelegen stad gaat terug tot 300 jaar voor Christus, toen Hannibal en zijn Carthaagse leger de stad innamen. Met de komst van de Romeinen die de Carthagers versloegen, ontwikkelde de stad zich tot een bloeiend middelpunt van de Vía de La Plata, oftewel de Zilverroute. www.latin-emagazine.com

Deze route was aangelegd door de Romeinen om het noorden van Spanje te verbinden met het zuiden. De stad Salamanca functioneerde daarbij als oversteekplaats over de rivier Tormes. Vandaag de dag zijn er nog steeds restanten van het Romeinse tijdperk terug te zien. Zoals de Puente Romano, een brug die stamt uit de eerste eeuw. Maar liefst een vijfde van de Salamancaanse bevolking is student, en dat is te zien in de straten van de stad. De zwermen Spaanse én buitenlandse studenten zullen je niet ontgaan. Het grote percentage studenten is ongetwijfeld een gevolg van het rijke universiteitsverleden van de stad.

44


De Universiteit van Salamanca is namelijk de oudste van Spanje en, na de universiteit van Bologna, de oudste van Europa. Het is zeker de moeite waard om de rijk versierde façade van dit historische gebouw te bekijken. Als je goed kijkt, zul je ergens op de gevel een kikker zien zitten. De legende zegt, dat studenten die de kikker zelf vinden, een voorspoedige studententijd tegemoet gaan. Voor niet studenten, brengt het vinden van de kikker geluk in de liefde. Uiteindelijk heeft deze legende ertoe geleid dat de kikker het stadssymbool van Salamanca is geworden. Kikkers zijn dan ook ruim vertegenwoordigd in het aanbod van elke souvenirwinkel. Verder vind je in deze bekende Spaanse studentenstad vele barretjes en discotheken die elke avond stuk voor stuk vol zitten met internationale studenten. Maar Salamanca is niet alleen een levendige studentenstad. Het is en blijft een mooi historisch plaatsje met een oud centrum dat sinds 1988 tot het UNESCO werelderfgoed behoort. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is de bijzondere combinatie van een aaneengebouwde oude en de nieuwe kathedraal. De Catedral Vieja heeft een romaans karakter en stamt uit de 12e eeuw. De Catedral Nueva stamt uit de 16e en 18e eeuw en is een combinatie van bouwstijlen, waarin de gotische stijl overheerst.

Beide kathedralen zijn honingkleurig, net zoals vele andere gebouwen in de stad. Vandaar ook de bijnaam ‘de Gouden stad’. De bijzondere honingkleurige stenen kleuren goud wanneer de zon schijnt.

Naast de universiteit en de kathedralen staat Salamanca ook bekend om haar 16e eeuwse dominicanenkloosters. Het bekendste is het Convento de San Esteban met van buiten een rijk versierde gevel en van binnen prachtige relikwieën en schilderijen. In het hartje centrum, vlakbij het Plaza Mayor, bevindt zich een van de charmantste gebouwen van de stad. Het Casa de las Conchas, het schelpenhuis, dat zo heet vanwege de sint-jakobsschelpen op de voorgevel. In dit gebouw met markante binnenplaats is tegenwoordig de openbare stadsbibliotheek gevestigd. Laten we vooral het Plaza Mayor niet vergeten. Dit is misschien wel het mooiste en meest imponerende plein van heel Spanje. Het plein is in de churriguereske barokstijl gebouwd en het is letterlijk het kloppend hart van de stad. Het is de ideale plek om een terrasje te pakken en te genieten van de zon. Het plein is eigenlijk altijd gevuld met toeristen, taalstudenten en Salamantinos, die op hun gemak op de grond zitten. Onder de klok op het Plaza Mayor is een vaste en populaire ontmoetingsplek, waardoor er altijd mensen te vinden zijn. Tegen de avond worden de gebouwen verlicht en straalt het plein een romantische sfeer uit. De stad Salamanca wordt vaak vergeten bij een bezoek aan Spanje. Dat is volledig onterecht. De stad heeft erg veel te bieden en is buitengewoon fotogeniek. De romantische en gotische uitstraling neemt je af en toe mee terug in de tijd, maar tegelijkertijd zorgen de vele studenten voor een internationale, jeugdige sfeer. Salamanca is dan ook de populairste Spaanse stad om een taalcursus te doen. Bovendien biedt deze stad volop uitgaansmogelijkheden. Er valt meer dan genoeg te beleven! Tessa Schutte

45

www.latin-emagazine.com


www.latin-emagazine.com

46


Juan Ruiz (Australië) door Caroline Bergwerf Bachata is hot! De Dominicaanse dansvorm is zo populair geworden dat de hele wereld ermee bezig is. Zelfs de Australiërs zijn voor de bijl gegaan, en niet zo zuinig ook: in Sydney wordt in april een van de grootste bachatafestivals ter wereld georganiseerd. En dat allemaal omdat Juan Ruiz na zijn verhuizing naar Oz de bachata miste. Hij vertelt ons hoe het allemaal is gegaan. Hoe heeft de bachata je in haar greep gekregen? Mijn liefde voor bachata ontstond eigenlijk toen ik in 2004 vanuit de Verenigde Staten naar Australië verhuisde. Ik danste toen bachata en salsa, maar in die tijd werd daar tot mijn verbazing geen les in gegeven. Er was niemand die het promootte. Ik hou van salsa, maar miste vooral de bachata op de dansvloer. Ik moest de Australische dansers dus aan de bachata zien te krijgen. Hoe heb je Australiërs zover gekregen? Dat zal niet gemakkelijk zijn geweest. Het was niet mijn opzet om in Australië een bachatarevolutie te ontketenen. In eerste instantie leerde ik een aantal mensen individueel bachata dansen. Gewoon omdat ik het graag wilde dansen. Ook wilde ik de dj’s laten zien dat de dansvloer niet leeg zou lopen als ze bachata zouden draaien, want dat dachten ze toen. Dus ik voorzag de dj’s van bachatamuziek en uiteindelijk gingen de mensen erover praten. In maart 2005 gaf ik de eerste bachataworkshop in Australië, op de Latin Dance Australia school. Die workshop trok meer dan 80 deelnemers. Dat leidde ertoe dat er een heuse bachatacursus werd opgezet met wekelijkse lessen. Die lessen werden erg populair en andere dansscholen volgden het goede voorbeeld. Ook zij begonnen bachata in hun lesprogramma op te nemen. Eind 2005 gaf ik bachataworkshops op verschillende congressen (Latin Dance Corroboree) en nationale evenementen in Australië (Australische Salsa Championships). Toen was het wel duidelijk geworden dat bachata een dansvorm was die in geen enkele latin dansschool of evenement mocht ontbreken. Voor een uitgebreid verhaal over de opkomst van de bachata in Australië kun je terecht op mijn website.

Het vloeiende ritme en de connectie met je partner zijn uniek voor deze dans. Wat ook helpt, is dat belangrijke bachata-artiesten als Romeo Santos en Prins Royce samenwerken met mainstream popartiesten, zoals Usher, Drake, Enrique Iglesias, enz. Hierdoor maken heel veel niet-latino’s ook kennis met bachata. Wat is bachata moderna? Ik ben blij dat je dat vraagt. Bachata moderna is anders dan de gewone bachata (dansen van links naar rechts). Bachata moderna is samengesteld uit 9 elementen, op basis waarvan de dansers zelf nieuwe patronen en figuren kunnen maken. Hierbij wordt afgestapt van wat ik de recht-toe-recht-aan bachata noem (de eenvoudige, voorspelbare zijwaartse basispas). De bachata moderna is ontstaat in 2009. Ik wilde iets toevoegen aan mijn bachatadans, zonder de essentie en het eigene van de bachata uit het oog te verliezen.

Bachata is in een zeer korte tijd wereldwijd enorm populair geworden en lijkt een blijvertje te zijn. Wat is volgens jou de belangrijkste oorzaak? Ik ben blij dat bachata (bijna) net zo populair is geworden als salsa.

47

www.latin-emagazine.com


Heb je altijd dansleraar willen worden? Niet echt. Ik had ook niet durven dromen dat ik de hele wereld zou afreizen om dansworkshops en shows te geven. Dat ik evenementen zou organiseren en ook nog een succesvolle dansstudio in Australië zou hebben (Tropical Soul Dance Studio www.tsdance.com.au). Ik voel me gezegend dat ik kan leven van mijn passie voor bachata en latin dans. Ik zeg altijd tegen mijn leerlingen: “Mijn leven is mijn werk en mijn werk is mijn leven.” Welke aspect van je werk vind je het leukst? Ik vind optreden erg leuk, maar liever nog doe ik bachata demo's (of freestyles). Daarbij kunnen mensen zien wat ze op de dansvloer kunnen doen als ze de muziek tot zich laten doordringen en de basiselementen uit de bachata moderna gebruiken. Maar ik geniet vooral van het lesgeven. Ik vind het leuk om mensen te laten zien wat voor nieuwe dingen ze kunnen doen, waar ze zelf nog niet aan hadden gedacht. Het is mooi om contact te maken met de leerlingen, en of het er nu 10 of 100 zijn, dat maakt niet uit.

In plaats van me te richten op draaipatronen en/ of styling (body rolls, armbewegingen, enz.), heb ik me geconcentreerd op basiselementen die in verschillende volgorde konden worden gebruikt en hergebruikt, en die zich leenden voor het creëren van verschillende variaties. Uitleg over die 9 basiselementen is al te vinden op mijn website en binnenkort zijn ze ook allemaal te vinden op mijn YouTube-kanaal Vanwege de populariteit van Dominicaanse bachata heb ik ook flink wat Dominicaans voetenwerk ontwikkeld, dat ik vervolgens heb verwerkt in mijn bachata moderna. Tegenwoordig vragen de organisatoren van danscongressen me meestal om ‘Bachata Moderna Dominicana’ te geven. Dat is een combinatie van bachata moderna en Dominicaanse bachata. Een voorbeeld vind je op YouTube.

www.latin-emagazine.com

Welke bachata-artiest is jouw persoonlijke favoriet? Ik hou van de klassieke ‘bachateros’ zoals Luis Vargas, Anthony Santos en Zacarias Ferreira en ik kijk altijd uit naar nieuwe nummers van hen. Daarnaast kan ik ook genieten van de 3 bekendste bachatazangers van nu: Romeo Santos, Prince Royce en Toby Love. Zij leveren een belangrijke bijdrage aan de bekendmaking van bachata op een grotere markt. Wat is je mooist of grappigste dans-/ onderwijservaring tot nu toe geweest? Ik heb eens een bachataworkshop op het Adelaide Salsa Festival gegeven. We hadden een zaal vol bachatadansers en de sfeer was prima. Vervolgens moest ik de figuren samen met mijn partner demonstreren. Iedereen stond klaar met zijn camera om de demonstratie te filmen. Halverwege flitste echter plotseling de show die ik ’s avonds moest geven door me heen. Ik was kwijt waar ik mee bezig was en de hele demofiguur ging de mist in. Iedereen lag dubbel. De tweede keer ging het gelukkig wel goed.

48


“Mijn leven is mijn werk en mijn werk is mijn leven.” Maar na afloop kwamen er leerlingen naar me toe om te zeggen dat ze het inspirerend vonden om te zien dat ook ik de weg even kwijt kon raken. Dat ik ook maar een mens was en me kon vergissen, net als zij. Ik heb mezelf nooit als een grootmeester beschouwd, maar die opmerkingen gaven me het gevoel dat ze echt tegen me opkeken. Als je ook even wil lachen, hier is de video: YouTube Wat zijn je ambities voor de toekomst? Ik wil alle basiselementen van de bachata moderna volledig documenteren in video’s. Omdat ik weet dat dansers die deze basiselementen onder de knie hebben echt beter bachata gaan dansen. Daarnaast wil ik ook al mijn Dominicaanse voetenwerk (meer dan 40 passen) documenteren om dit met een breder publiek te delen. Er zijn al veel docenten en scholen die mijn bachata-syllabus gebruiken, omdat ze mijn lestechniek en stijl willen doorvoeren. En het liefst wil ik die syllabus nog met veel meer mensen delen. Daarnaast wil ik blijven werken aan mijn dansstudio en dansers de beste mogelijke opleiding bieden. Heb je een advies voor beginnende of gevorderde bachatadansers? Mijn advies aan elke bachatadanser is om nooit te stoppen met leren. Of je nu een beginner of gevorderde bent, of zelfs als een meester op het gebied van dans wordt beschouwd, je kunt altijd nóg beter worden. Ik ben begonnen met het ontwikkelen van de bachata moderna in 2009 en ik blijf eraan werken. Omdat ik weet dat het altijd nóg beter kan. Mijn tweede advies is: denk niet dat bachata te simpel is. Je kunt er heel veel mee doen en heel veel plezier beleven aan de 3 belangrijkste stijlen: de Bachata Sensual (traditioneel), Dominicana en Moderna. En last but not least: luister altijd naar de muziek. De muziek vertelt je wat je moet doen.

49

www.latin-emagazine.com


Juan Ruiz: Bachata Moderna vol 3 (Advanced) In deze dvd-serie presenteert Juan Ruiz een nieuwe bachatastijl, die hij Bachata Moderna noemt. De traditionele bachata wordt vooral op de plaats gedanst met kleine zijwaartse bewegingen. In zijn stijl kan het danspaar echter zowel opzij als vooruit en achteruit over de vloer bewegen. Daardoor krijgen de draaifiguren vanzelf meer variatiemogelijkheden. In deel 1 maak je kennis met de basisbeginselen van de bachata: basispassen, hoe je je partner vasthoudt en wat eenvoudig voetenwerk. Voor elk onderdeel wordt eerst het aandeel van de man getoond, dan dat van de vrouw en vervolgens wordt het met en zonder muziek uitgevoerd. Er wordt uitleg gegeven over leiden en volgen, want in deze bachatastijl is het zelfs in deze beginfase erg belangrijk dat de man duidelijk aangeeft welke basisstap de vrouw moet gebruiken en in welke richten ze samen gaan bewegen. Ervan uitgaand dat je alle onderdelen van Deel 1 & 2 van deze dvd onder de knie hebt, presenteert Juan Ruiz in Deel 3 nog wat extra draaifiguren. Deze zijn allemaal gebaseerd op het Bachata Moderna-concept, waarbij het paar vrijuit over de vloer beweegt. Allereerst behandelt de dvd nog enkele extra basispassen. Dit zijn voornamelijk variaties op wat je al van de vorige delen hebt geleerd. Voor elke figuur wordt het aandeel van de man en dat van de vrouw apart getoond en daarna op muziek gedemonstreerd. Een nuttige dvd voor dansers van intermediate niveau die hun repertoire willen uitbreiden.

Recensie door Fabio van SalsaIsGood Dvd verkrijgbaar bij www.salsa-dvds.com

Heb je interesse in de dvd Bachata Moderna vol 3 (Advanced)? Je kunt hem winnen! Doe mee aan de prijsvraag op: www.latin-emagazine.com.

www.latin-emagazine.com

50


51

www.latin-emagazine.com


Reportage & interview

Maite Hontelé & band Overtuigende ‘thuiswedstrijd’ in een uitverkocht Rasa Verslag: Caroline Bergwerf, fotografie: Michele van den Heuvel Als Maite in Utrecht speelt, moet je er snel bij zijn. Vorig jaar gaf ze een spetterend concert met een fijne ‘Nederlandse’ formatie. Uiteraard ook voor een uitverkochte zaal. Voor haar huidige tournee heeft ze haar eigen Colombiaanse band meegebracht, wat het optreden weer een andere dynamiek geeft. Als we aankomen, staan er al aardig wat mensen te wachten. Zij blijken op de wachtlijst te staan en hopen op uitvallers, die hun gereserveerde kaartje niet komen ophalen. In de zaal lopen de tribunes snel vol en warmt dj Maarten de gemoederen alvast op. De verwachtingen zijn hoog gespannen. Dat lijken sommige bandleden ook te voelen, want tijdens het eerste nummer staan de gezichten vooral geconcentreerd.

Er komt een compleet scala van latin genres voorbij: salsa, chachacha, bolero, Cubaanse son, cumbia, plena en zelfs de Mexicaanse smartlap La Bikina. Die afwisseling zorgt ervoor dat de aandacht van het publiek geen moment verslapt. Integendeel, iedereen gaat geboeid mee op deze ontdekkingsreis door de latin muziek.

Maar Maite is duidelijk op haar gemak, en ook zanger Diego King steekt het publiek meteen in zijn zak. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk. Al snel lijkt de spanning uit de hele formatie weg te vloeien en plaats te maken voor oprecht plezier in het spel. Je ziet ze denken: “Dit Utrechtse publiek is net zo tof als Maite zelf. We gaan deze Hollanders eens lekker verwennen.” Het repertoire is bijzonder afwisselend. Maite geeft met de nodige humor af en toe een korte toelichting en weet zo een heel intieme sfeer te creëren. Haar trompetspel en de prachtige stem van Diego King passen zo goed bij elkaar dat ze af en toe samen een heus duet lijken te zingen. Met de stevige percussie-sectie, tresgitaar, bas en piano vormen ze een geheel dat staat als een huis. De zaal is al snel op temperatuur en afkoelen is er deze avond niet meer bij. Diego King toont zich een uitstekende gangmaker, die echt contact weet te leggen met het publiek. www.latin-emagazine.com

52


Na het concert was Maite nog geruime tijd druk bezig met het begroeten van al haar fans en het signeren van de verkochte cd’s en elpees in het gezellige café van Rasa. Ons geduld werd beloond met een persoonlijk gesprek in de kleedkamer tussen de muziekstukken en instrumenten. Enkele reacties uit het publiek:

“Amazing performance!” “Dit moet toch veel groter….”

Hij krijgt iedereen aan het meezingen én aan het dansen, zelfs het publiek op de tribune. Het is het ultieme samen genieten. Na een uur en drie kwartier spelen, kondigt Maite aan dat het einde in zicht is. Maar ze hebben nog een mooie afsluiting in petto, met pittige solo’s van de percussionisten en een heerlijke descarga met gast-trompettist Bart Noorman en zangeres Claudia Copier. Een grandioze afsluiting van een fantastisch optreden. Bezetting Maite Hontelé – trompet Diego King - zang Juan Pablo Agudelo - tres Uberney Ocampo Cano - conga Yulian Castro - timbales Christian Valderrama - bongo Jose Juvinao - bas Chucho Garces - piano

Voor de lezers van Latin Emagazine heeft Maite een gesigneerde cd beschikbaar gesteld. Kijk bij de prijsvragen op de site!

Het laatste album van Maite Hontelé Déjame Asi is onlangs ook op vinyl uitgebracht. Inclusief downloadcode, handig voor dj’s en voor als je deze muziek ook op je mp3-speler wil meenemen.

53

www.latin-emagazine.com


Reportage & interview

Gesprek met Maite HontelĂŠ 28 maart 2014, in Rasa, Utrecht door Michele van den Heuvel Het is je eerste tour in Nederland met je eigen Colombiaanse band. Kun je iets vertellen over jouw band? Ruim 4 jaar gelden ben ik verhuisd naar MedellĂ­n, Colombia. Dat was het begin van een heel proces. Allereerst moest ik een band van goede muzikanten om me heen verzamelen. Dat lukte en met die eerste formatie heb ik veel optredens gehad, tot in MaleisiĂŤ toe. Maar na mijn tour van vorig jaar, met mijn Nederlandse band, voelde de energie in mijn eigen band in Colombia niet meer zo goed aan. Ik besloot daar iets mee te doen en heb toen, in goed overleg met de muzikanten, een aantal veranderingen doorgevoerd.

Nu heb ik een andere zanger, de fluitist is er niet meer bij, en er is een tresspeler toegevoegd. De bassist heeft een tijd in het buitenland gestudeerd, maar is nu weer terug in de band. Kortom, er hebben nogal wat veranderingen plaatsgevonden. Met deze bezetting zijn we nu driekwart jaar bezig en ik

heb nu echt het gevoel dat ik kan bereiken wat ik wil. Samen vormen we een eenheid, een team en dat voelt als een grote familie. Als je samen de wereld rond gaat, is het heel belangrijk dat die connectie er is. De zanger is fantastisch. Hij heeft in vele andere bands gespeeld, is ervaren, spreekt Engels en is vooral heel open naar het publiek toe. Kortom ik ben heel tevreden met de band zoals die nu is. www.latin-emagazine.com

54


Wat springt eruit voor jou? Nou, ik ben vooral heel tevreden met de combinatie van Cubaanse tresgitaar en piano. Dat is een combinatie die je niet zo vaak tegenkomt, en ik wil die graag opnieuw onder de aandacht brengen. Wat jullie hier misschien niet weten, is dat mijn publiek niet louter een salsapubliek is. Het is breder en dat wil ik ook graag. Het is mijn passie om mijn muziek en mijn verhaal onder de aandacht te brengen van mensen die niet direct naar deze muziek luisteren, zodat ook zij zich ervoor gaan interesseren. Het is natuurlijk ook mijn taak om hen een beetje op te zoeken, en me niet als een buitenstaander te gedragen. Gelukkig valt me dat niet zwaar, want ik voel me erg verbonden met de Latijns-Amerikaanse cultuur. Hoe vinden ze het om hier te spelen? Ze zijn superblij om hier met mij te spelen. Het is een goed georganiseerde tour, met negen concerten in ruim tien dagen. We reizen samen het hele land door met een busje en dat geeft veel verbondenheid. Er zijn zoveel verschillende stijlen, uit de voorgaande jaren en uit verschillende landen als Cuba, Puerto Rico, New York met elk een eigen geluid. Ja, ik las zelfs dat je pop met salsa wilt combineren? Nou, dat was eigenlijk toeval. Ten Sharp wilde een latin versie van het bekende popnummer You maken en zo kwamen ze bij ons terecht. Mijn eigen ‘Prince’, Juancho Valencia heeft er een arrangement voor gemaakt. Dat is vervolgens opgenomen in Medellín en staat nu als extra track op mijn nieuwe album en de vinylplaat. Deze zijn geproduceerd door V2, een label dat zich vooral op de popmarkt richt. Zelf wilde ik dit nummer ook graag toevoegen, omdat het mijn muziekgenre verbreedt. In Colombia is het niet gebruikelijk dat een vrouw salsa speelt. Hoe ervaren deze mannen uit de band dat er een vrouw de leiding heeft? Inmiddels hebben ze het wel helemaal geaccepteerd. Het was wel een proces en even wennen. Het belangrijkste was dat ze me niet als hun ‘moeder’ gingen zien. Als degene die alle problemen wel even zou oplossen. Dat is gelukt. Ze accepteren me nu als gelijkwaardig muzikant. Ik vertel ook moppen, net als zij.

55

www.latin-emagazine.com


Reportage & interview

Met mijn Nederlandse band vind ik het ook te gek, niets negatiefs hierover, maar dit is toch anders. Hoe goed het ook klikt, hoe goed de muzikanten ook zijn, toch is het verschil merkbaar. Met je eigen band repeteer je elke week, je toert samen de wereld door, dat schept een extra band. Hoe heb je het voor elkaar gekregen om jouw band uit Colombia in zijn geheel hier naar toe te krijgen? Ik had mij vast voorgenomen om hier met mijn eigen band op te treden. Al verdiende ik er niets aan, ik vond dat het moest gebeuren. Dus dat risico heb ik gewoon genomen, en Dit land is heel anders dan hun eigen land. Ze kennen dit soort clubs niet in Colombia, dus dat is allemaal nieuw. Het feit dat hier alles klaar staat, alles volgens plan verloopt, dat er op tijd gegeten wordt, dat de reistijden kloppen (geen gaten in de weg, waardoor je weer en klapband krijgt, enz.). Ze genieten daar enorm van. Speel je nu andere stukken dan wanneer je met je Nederlandse band optreedt? We spelen de nummers van mijn albums, maar ze klinken wel heel anders. Dat komt onder meer doordat we een andere zanger hebben, die in een hele andere toonsoort en stijl zingt dan Yumaria (die ik overigens een geweldige zangeres vind). Ook de choreografieĂŤn zijn aangepast, dus we zijn veel meer op elkaar ingespeeld qua dansen.

vervolgens ben ik naar de Colombiaanse ambassade in Den Haag gegaan en heb hen om hulp gevraagd. Zij hebben de tour gesteund en gesponsord door de tickets te betalen.

Foto: Juan Bulu Viloria PA en geluid

www.latin-emagazine.com

56


Ze komen naar ons luisteren als we in het Paard van Troje in Den Haag spelen, samen met nog een aantal andere Zuid–Amerikaanse ambassadeurs. Het is super als je zo gesteund wordt, maar je moet ook hard blijven werken om ervoor te zorgen dat de dingen die je je voorneemt ook lukken. Als mensen je passie en je toewijding zien, lukt dat soms. Daarnaast heb ik een nieuw boekingskantoor ‘Earth Beat’, en dat is ook heel prettig. Zo heb je niet het gevoel dat je er alleen voor staat.

Het is wel belangrijk dat je je als artiest je horizon blijft verbreden. Ik ben heel erg blij en dankbaar voor alle dingen die op me af komen. Het is geweldig, wat ik allemaal meemaak en ik beschouw het echt niet als de normaalste zaak van de wereld. We danken Maite voor het gesprek en wensen haar en haar band veel succes. We hopen nog veel van haar te zien. Ter afsluiting dansen we nog even na op de muziek van Maarten en testen ook de Colombianen nog op hun danskwaliteiten. Ook hierbij tonen ze hetzelfde enthousiasme als op het podium. Een mooie afronding van deze geweldige avond in Rasa.

Wil je Maite blijven volgen? Dat kan via haar website: www.maiteHontelé.com of haar facebook

Interview en fotografie: Michele van den Heuvel Met dank aan Rasa Liggen er nog internationale tours in het verschiet? Na deze tour hebben we een paar optredens in Medellín, en in Bogotá, de hoofdstad van Colombia. In mei gaan we weer naar Brazilië en in september naar Mexico. Als soliste ga ik het eind van het jaar naar Curaçao en Aruba om in een andere band te spelen. Én nog iets speciaals: ik ben uitgenodigd door Issac Delgado om op zijn nieuwe dvd mee te spelen. Ook ben ik uitgenodigd door Sergio George om met Salsa Giants iets te gaan doen. Dat zijn allemaal geweldige vooruitzichten.

57

www.latin-emagazine.com


Rabobank Amersfoort Jazz maakt eerste namen bekend Van 15 tot en met 18 mei is de 35e editie van Rabobank Amersfoort Jazz. Tijdens dit evenement treden ruim 250 artiesten op en zijn er meer dan 40 concerten.

Op de Groenmarkt treft de bezoeker spannende en veelbelovende jazz, funk en soul. De Appelmarkt staat voornamelijk in het teken van de blues. Op de Varkensmarkt is D.C. Ray & The Soulmen de hoofdact. In het Mondriaanhuis kunt u genieten van de tentoonstelling terwijl pianisten jazz ten gehore brengen die Mondriaan in zijn tijd hoorde. De schilder was een groot jazzliefhebber. Op zondag vanaf 12.00 uur kunnen ouders en kinderen terecht bij de Observant voor een speciaal non-stop programma om de jongsten kennis te laten maken met jazz en improvisatie.

Denise Hannah (foto: Ron Jenner)

De Amersfoortse Big Band On The Move opent het buitenfestival vrijdag op het Lieve Vrouwekerkhof. De band begeleidt onder andere de Amerikaanse zangeres Deborah Brown, de Thaise saxheld Koh Mr. Saxman en de Nederlandse Jazzdiva Denise Jannah. Daarnaast is deze avond live muziek op de Groenmarkt, in theater De Lieve Vrouw en in meer dan 25 cafĂŠs.

Hans Dulfer (foto: Nico Brons)

Zaterdag en zondag wordt op alle pleinen geprogrammeerd. Op de Hof brengt Hans Dulfer een non-stop Jazz & Dance Marathon met diverse gastartiesten op zaterdagavond. Het Lieve Vrouwekerkhof draagt tijdens het festival de naam Global Village Festival Stage met optredens van onder andere Giovanca, Sedaa, Jungle by Night en Re:freshed Orchestra.

Het complete programma is binnenkort te vinden op www.amersfoortjazz.nl. Jungle by Night (foto: Henry Krul) www.latin-emagazine.com

58


Latin tenor ontmoet jazzy klaviertijger Woensdag 9 april 2014 Ramón Balderas Sánchez brengt de komende periode eens per maand Stadscafé de Observant in Latijns-Amerikaanse sferen. 'Don Ramon' is zanger en bassist, maar in Amersfoort minstens zo bekend als festivaldirecteur van Dias Latinos. Op woensdag 9 april nodigt hij zijn beste Cubaanse vriend Ramón Valle uit om Amersfoort de mooiste boleroklanken te laten horen. De aanvang is 20:30 uur en de toegang gratis. Jazzpianist Ramón Valle vertelt verhalen, maar dan zonder woorden. Nadat hij in 1984 in Cuba afstudeert als klassiek pianist, speelt hij op vele podia in Cuba en in de rest van Latijns-Amerika. Hij staat bekend om zijn expressie en virtuoze pianospel. Hiermee wint hij de harten van het publiek vanaf de eerste noot. Deze avond speelt de muziek van Armando Manzanero een grote rol. Hij is een van de grootste Mexicaanse bolerocomponisten, die inmiddels ontelbare composities heeft geschreven en zijn oeuvre nog steeds uitbreid. De bolero heeft als muzieksoort zowel in Mexico als Cuba de fundamenten van het huidige Latijns-Amerikaanse muziekspectrum gelegd. De te vertolken nummers verrassen en zitten vol improvisatie en vuur.

Stadscafé de Observant Stadhuisplein 7 3811 LM Amersfoort www.observant.nl Ramón Valle (foto: Govert de Roos)

59

www.latin-emagazine.com


foto: Bart Henseler

Met de eerste zonnestralen maken we graag ook de eerste 9 namen bekend van de 32ste editie van de Antilliaanse Feesten te Hoogstraten (B) op vrijdag 8 en zaterdag 9 augustus 2014. BUNJI GARLIN & FAY-ANN LYONS - Trinidad Het godenkoppel uit de soca dat Machel's troon doet wankelen. Bunji wordt aanzien als grote wegbereider die het genre buiten de grenzen kan doen treden. CARIMI feat MIKABEN - Haiti/USA Mikaben, die we nog kennen van Krezi Mizik (AF '06), is een icoon in de Haïtiaanse popmuziek. Hij is de special guest voor dit unieke optreden met CaRiMi, die dit jaar scoren met hun nieuwe CD "Invasion".

BURNING FLAMES - Antigua Eindelijk op het podium in Hoogstraten! Zoveel jaren nadat de band in de jaren '80 en '90 de Caraïben in vuur en vlam zette met songs als "Workey Workey" en "Chook & Dig". Ooit waren ze met 3 broers Edwards... na de split met toetsenist Oungku zijn zanger Toriano "King Onyan" en bassist David "Bubb-I" de solide basis van The Burning Flames. Hun sound en massief repertoire is volstrekt uniek, soca met een vleugje zouk, sensuele songs met pittige lyrics die in België de nieuwste wet op het sexisme niet zouden overleven, of wat dacht u van "Kick Een She Back Doh", hun meest recente hit van vorig jaar? COCO BAND - Republica Dominicana Pochy Familia en zijn groep staan garant voor een portie stevige old school merengue. Coco Band stond eerder in Hoogstraten ('92 en '96) en stond ook in 2008 op de affiche... twee dagen voor het festival verdween de groep plots van de radar, en werd toen als vermist opgegeven. Aan Pochi nu om dit goed te maken en te bewijzen dat de merengue springlevend is! www.latin-emagazine.com

N'KLABE - Puerto Rico Magistrale salsa uit Puerto Rico. Zangers Felo, Jr en Roberto vormden hun band in 2003. Bij hun Europese première op de Antilliaanse Feesten in 2007 werden ze een stel jonge salsa-wolven genoemd, en dat zijn ze nog steeds.

ELITO REVE y su CHARANGON - Cuba Tijdloos kwaliteitlabel uit Havana, Cuba en een band met historische betekenis sinds vader Elio Revé in de jaren '50 zijn groep begon. Als broeikast voor muzikale talenten lag de groep aan de basis van de timba-beweging in Havana in de jaren '90. Zoon Elito nam het orkest van zijn vader over, toen die een dom auto-ongeval niet overleefde in 1997. THE SKINTS - UK Ska en reggae anno 2014 uit London klinkt zo! In een uitgepuurde bezetting met bass, guitar, drums en keyboards en met blikvangers Joshua en Marcia on stage wordt dit een echte sensatie in de Cahier Clubtent. HERENCIA DE TIMBIQUI - Colombia De groep heeft zijn wortels in het departement Cauca bij de Pacific Coast en grijpt muzikaal verder terug naar de Afrikaanse wortels van veel Colombianen. PALENQUE SOUL TRIBE - Colombia De wieg van de alomtegenwoordige cumbia staat nog steeds in Colombia. Historische namen als Alfredo Gutierrez en Los Corraleros stonden in Hoogstraten op het podium. Het cumbia-ritme laat zich tegenwoordig dankbaar verleiden door electronica en dance.

60


(advertentie)

61

www.latin-emagazine.com


(advertentie)

6 april 2014

Salif Keita De meester van West-Afrikaanse ritmes en een van de oprichters van het afro-pop genre treedt deze avond op in een speciale akoestische setting (waarmee hij een uitstapje maakt na zijn energieke ‘dansvloer-album’ Talé). Salif Keita staat wereldwijd bekend om zijn onvergetelijke live optredens, zijn prachtige stem en zijn emotiegeladen liedjes. In zijn muziek verwerkt hij invloeden uit zowel de muziek van de griotten uit zijn vaderland als West Afrikaanse, Cubaanse, Spaanse en Portugese muziek. Keita wordt beschouwd als één van de absolute sterren van de Afrikaanse muziek. Salif Keita (1949) is een rechtstreekse afstammeling van Soundjata Keita, de oprichter van de West-Afrikaanse staat Mali in 1240. Keita werd geboren als een albino, wat in Afrika als een slecht teken wordt gezien. Uiteindelijk werd hij door zijn familie onterfd, nadat hij had aangegeven als musicus zijn brood te willen verdienen. Belangrijke bands waar hij in het begin van zijn carrière werkzaam was, waren The Rail Band en Les Ambassadeurs.

18 april 2014

Kassav’ Kassav’ bestaat ondertussen ongeveer net zo lang als het aantal platen dat onder hun naam is uitgebracht. En dat ligt boven de 30. Het zevental afkomstig van de Caribische eilandjes Guadeloupe en Martinique besloot eind jaren '70 hun favoriete muziekstijl Carnival in een moderner jasje te steken. Deze swingende versie met kompa, salsa, calypso en zelfs rockinvloeden bleek enorm aan te slaan en een heuse nieuwe muziekstijl was geboren: Zouk. Na meer dan 30 jaar blijkt Zouk nog lang geen uitgekauwd genre en weet Kassav’ nog steeds de heupjes aan het swingen te krijgen.

Lijnbaansgracht 234 /A 1017 PH Amsterdam www.melkweg.nl Na te zijn geëmigreerd naar Frankrijk wist Salif Keita met zijn soloalbum Soro (1987) de overstap naar een Europees publiek te maken en boekte hij ongelooflijk succes, precies op het moment dat wereldmuziek in een stroomversnelling raakte. Kort na 2000 keerde Keita terug naar Bamako in Mali om onder andere zijn eigen studio op te zetten waaruit zijn albums ‘Moffou’ en ‘M’Bemba’ voortkwamen. In 2012 kwam zijn laatste, zeer dansbare, album ‘Talé’ uit. foto: Prisca Lobjoy www.latin-emagazine.com

62


9 april 2014

Cuca Roseta Aangemoedigd door Ana Moura en als vaste zangeres bij het befaamde Clube de Fado in Lissabon timmerde de jonge Cuca Roseta de afgelopen jaren hard aan de weg als fadozangeres. Haar harde werk werd beloond toen de Argentijnse Gustavo Santaolalla, Oscarwinnaar voor de soundtrack van Brokeback Mountain, haar uitnodigde om een album op te nemen. Een nationale bekendheid in eigen land, maar sinds ‘De zomer voorbij’ en een duet met Lange Frans hard op weg om Nederland te veroveren. Deze avond promoot zij haar nieuwste album Raiz.

foto: Hans Speekenbrink

17 april 2014

La Pegatina Deze energieke jongens uit Barcelona hebben maar één missie: ze willen iedereen met hun Spaanse feestmuziek aan het dansen krijgen. La Pegatina speelt een high energy mix van rumba catalana met hier en daar een vleugje ska en cumbia. Een smile op je face verzekerd, mee hossen is aangeraden.

foto: Molina Visuals

63

www.latin-emagazine.com


Robin Rotterdam Unlimited meets Crazy Sexy Cool

Het succesvolle club-event Crazy Sexy Cool maakt in 2014 onderdeel uit van het city-event Robin Rotterdam Unlimited. Op het Rotterdamse Lloyd Multiplein zal op 20 juli 2014 een compleet festivalterrein verrijzen met een top line- up aan DJ’s in de dance scene en een totale belevingswereld die alle zintuigen zal prikkelen. Crazy Sexy Cool, georganiseerd door TRW Events, heeft in de afgelopen jaren al naam en faam gemaakt in de Nederlandse club scene. DUCOS en TRW Events hebben de krachten gebundeld en dit nieuwe spektakel toegevoegd aan het programma van Robin Rotterdam Unlimited.

Crazy Sexy Cool Festival

De eerste namen:

Na jarenlang succes te hebben geboekt in het clubcircuit zal Crazy Sexy Cool in 2014 haar eerste outdoor editie presenteren tijdens het city event Robin Rotterdam Unlimited. Crazy Sexy Cool staat voor een uitbundige mix van diverse stromingen binnen de dance muziek, een samensmelting van verschillende subculturen en top entertainment. In de wereld van Crazy Sexy Cool is niks te gek. Crazy Sexy Cool daagt creatievelingen, kunstenaars en alle feestgangers uit om zich op 20 juli uit te dossen in de meest uitbundige outfits. Hoe gekker, hoe beter!

The Partysquad, Sidney Samson, Shermanology en Gregor Salto zullen tijdens het Crazy Sexy Cool Festival in de DJ Booth te vinden zijn. Hiermee zijn de eerste namen van het gloednieuwe Crazy Sexy Cool Festival bekend, dat op 20 juli plaatsvindt op het Rotterdamse Lloyd Multiplein. Het Crazy Sexy Cool Festival is onderdeel van Robin Rotterdam Unlimited. Verder zullen ook Jay Hardway, Billy the Kit, Franky Rizardo, Mitch, Apster, Bobby Burns en Roul and Doors aanwezig zijn tijdens het festival. Tijdens Robin Rotterdam Unlimited zal met het Crazy Sexy Cool onderdeel een complete belevingswereld verrijzen die alle zintuigen prikkelt, met een mix van diverse stromingen binnen de dance muziek.

Robin Rotterdam Unlimited Het city event Rotterdam Unlimited is ontstaan uit twee pijlers van de Rotterdamse festivalagenda (Zomercarnaval, Dunya Festival) en kende in 2013 haar eerste editie met ruim 900.000 bezoekers.

De complete line-up van het Crazy Sexy Cool Festival zal de komende weken bekend worden gemaakt. De Early Bird tickets voor Crazy Sexy Cool Festival zijn nu voor € 20,verkrijgbaar via: Het festival zal in 2014 plaatsvinden op 18, 19 www.rotterdamunlimited.com en www.trwevents.nl. en 20 juli en viert o.a. 30 jaar Zomercarnaval. Met Crazy Sexy Cool heeft Rotterdam Na de Early Bird periode geldt het reguliere tarief Unlimited een nieuw onderdeel van van € 35,toegevoegde waarde en kan een nog bredere doelgroep bedienen.

www.latin-emagazine.com

64


Winnaar “Beste Regie Cannes” deze zomer in Nederlandse bioscopen Filmdistributeur Amstelfilm brengt de Mexicaanse film HELI, die in Cannes bekroond is met de prijs voor Beste Regie, deze zomer uit in de Nederlandse bioscopen. Regisseur Amat Escalante is hiermee de jongste regisseur ooit die de prestigieuze prijs in ontvangst mocht nemen. Hij maakte eerder indruk met LOS BASTARDOS (2008) en SANGRE (2005).

Escalante staat bekend om zijn expliciete manier van film maken en is door de pers vergeleken met grootheden als Carlos Reygadas (Stellet Licht, 2007) en Michael Haneke. Ook zijn cameraman Lorenzo Hagerman werd bekroond. HELI vertelt het verhaal van de jonge fabrieksarbeider Heli (Armando Espitia), die samen met zijn vrouw, zijn 12-jarige zusje Estela (Andrea Vergara) en zijn vader onder één dak woont. Wanneer Estela hopeloos verliefd wordt op de 17-jarige politieagent in opleiding Beto gaat het allemaal mis. Ongewild krijgt Heli te maken met de genadeloze Mexicaanse drugsmaffia. Vastbesloten om het goede te doen probeert Heli zichzelf en zijn familie uit de klauwen van de extreem gewelddadige drugswereld te redden. Evenals in Escalante's eerdere films speelt het directe geweld in HELI een opvallende rol. Daarnaast vindt Escalante het belichten van de menselijke kant van het drugsgeweld in Mexico net zo belangrijk. Het geweld in HELI is onverschrokken en expliciet, maar volgens de regisseur onvermijdelijk: "Using drugs or selling drugs I don’t consider it to be bad in my opinion, what is really bad is to torture, to kill, punish other people inhumanely. I believed that in order to be honest to what I felt I had to show those scenes.", HELI is v.a. 19 juni te zien in de Nederlandse filmtheaters. aldus Escalante tegen Indiewire.

65

www.latin-emagazine.com


“The boy with (salsa) fire in his shoes is back”

Als 13-jarig jongetje was hij een geboren salsa-talent, maar 22 jaar later is er niets terug te vinden van het vuur in z’n hielen en slangen in z’n heupen. Bruce (Nick Frost) is iedere vorm kwijt en slijt zijn avonden alleen op de bank. In de neerwaartse spiraal vol zelfmedelijden is er nog maar één lichtpuntje; zijn leuke, prachtige nieuwe Amerikaanse baas Julia (Rashida Jones). Maar ze is absoluut onbereikbaar – ze is veel te perfect voor hem. En dan is er ook nog Drew (Chris O’Dowd), de uber macho collega van Bruce die er geen geheim van maakt dat hij Julia liefst van binnen én buiten wil leren kennen. Bruce zal in actie moeten komen, zeker als hij ontdekt dat Julia naast haar zorgen ook een verborgen passie heeft. Hij zal zich, met hulp van zijn trouwe zus Sam (Olivia Colman), moeten ontdoen van de demonen uit zijn jeugd en het gedoofde vuur in zichzelf oprakelen. Alles uit de kast om de liefde van zijn leven voor zich te winnen.. en alles op de dansvloer! Met o.a. Nick Frost, Rashida Jones, Chris O’Dowd, Ian McShane, Olivia Colman en Wendi McLendon-Covey. Regie: James Griffiths

www.latin-emagazine.com

66


Trailer

67

www.latin-emagazine.com


(advertentie)

Lula Pena + Luzazul (dubbelconcert) Eigentijds geluid uit Portugal Datum: 03-05-2014 | Aanvang: 20:30

Foto: Claudia Vareja

Lula Pena heeft alleen haar gitaar en gedichten nodig om je met haar aparte, bijna kwetsbare stem met een diepe sonoriteit mee te voeren in haar verhalen. Als een echte kosmopoliet drinkt ze uit de bronnen van fado, morna, bossa nova, tango en chanson om haar gevoeligheid te kunnen laten resoneren. Wars van snelheid – ze heeft twee albums waar 12 jaar tussen zit - neemt ze haar eigen tijd en ruimte. "Portuguese singer with a deep voice and an amplified guitar, who sings like a poet" - Caetano Veloso

De zangeres Magda Mendes komt net als Lula Pena uit Lissabon. Zeven jaar geleden heeft ze samen met bassist en producent Martijn Morselt de groep opgericht. Hun tweede album 'Canvas' is vorig jaar uitgebracht. Met gitarist Alain Labrie, toetsenist Emiel van Rijthoven en drummer/percussionist Udo Demandt brengt LuzazuL een warme, soms melancholische, ruimtelijke en lichte mix van fado en flamenco met Braziliaanse invloeden. Oorspronkelijk en eigentijds! Magda Mendes – zang Martijn Morselt – basgitaar Alain Labrie – flamenco gitaar Emiel van Rijthoven – wurlitzer piano Udo Demandt – percussie

RASA-pas: € 11,40 - Normaal: € 19,00 Voor de lezers van het Latin Emagazine mogen wij voor dit concert 2 duotickets verloten. Kijk bij de prijsvragen op de site!

Foto: Carlos Breton

RASA, Pauwstraat 13A, 3512 TG Utrecht www.rasa.nl www.latin-emagazine.com

68


Astillero

Geraldo Rosales & Combo Mundial

Tango-orkest uit Buenos Aires Datum: 08-05-2014 | Aanvang: 20:30

Tijdreis naar de gouden jaren van de salsa Datum: 17-05-2014 | Aanvang: 20:30

Foto: Alejandro Diez

De ritmische nuances van tangolegende Osváldo Pugliese zijn zonder meer terug te horen in het werk van het Argentijnse Astillero. Tegelijkertijd voelt de muziek van dit orkest splinternieuw en geheel van deze tijd. Astillero bedient zich van een traditioneel akoestisch instrumentarium van zang, piano, bandoneons en strijkers, maar bespeelt deze instrumenten met de energie van een rockband. Hun tango is donker, heftig, zelfs dreigend, maar tegelijkertijd zeer muzikaal, subtiel en vol poëzie. De moderne 21e eeuw versmelt moeiteloos met de laat 19e-eeuwse Argentijnse bordelen (de wieg van het genre) alsof er tussentijds geen hele eeuw is verstreken.

‘La salsa es mi vida‘ is een cd die Geraldo Rosales in 2001 uitbracht. De titel is dertien jaar later nog altijd op hem van toepassing. De in 1964 in Venezuela geboren Rosales ademt salsa, en daar verandert zijn lange tijd in Nederland (sinds 1996) niets aan. Naast muzikant is Rosales vooral ook fan. Zo legde hij een collectie aan van meer dan 5000 cd’s en cassettes. Dat archief vormde de basis voor zijn laatste album ‘Síguelo’, een eerbetoon aan de grootheden van de latin-muziek uit de jaren vijftig, zestig en zeventig. Rosales ging minutieus te werk om het juiste geluid te krijgen. Hij gebruikte veelal authentieke instrumenten en apparatuur. Verwacht van deze avond een muzikale tijdreis naar de gouden periode van de salsa, maar dan wel met de energie van nu. RASA-pas: € 11,40 - Normaal: € 19,00

Alicia Alonso - viool Luciano Falcón - cello Mariano González Calo - bandoneón Diego Maniowicz - bandoneón Federico Maiocchi - contrabas Julián Peralta - piano

Na afloop tangosalon in de grote zaal. Tijdens het concert kan er ook worden gedanst.

Voor de lezers van het Latin Emagazine mogen wij voor dit concert 2 duotickets verloten. Kijk bij de prijsvragen op de site!

RASA-pas: € 11,40 - Normaal: € 19,00

Moksi Boom Boom - Analog Africa Soundsystem Maandelijkse Tropical Vintage Dance Night Datum: 17-05-2014 | Aanvang: 22:00 Elke derde zaterdag van de maand: Uit je plaat op vintage plaatjes met vette grooves & strakke ritmes. Coole cumbia, amazing afrobeat, bronstige biguine, hemelse highlife, supersonische ska & crazy calypso. Host: DJ Tommi | Deze zaterdag: Analog Africa Soundsystem RASA-pas: € 7,50 - Normaal: € 7,50

RASA, Pauwstraat 13A, 3512 TG Utrecht www.rasa.nl

69

www.latin-emagazine.com


(advertentie)

RASA, Pauwstraat 13A, 3512 TG Utrecht www.rasa.nl www.latin-emagazine.com

70


Dobet Gnahoré Ivoriaanse diva presenteert haar jongste cd Datum: 09-05-2014 | Aanvang: 21:00

Bij veel bezoekers van RASA heeft Dobet Gnahoré een vast warm plekje in het hart. Omgekeerd misschien ook wel, want de Ivoriaanse zangeres staat regelmatig op RASA’s planken. Dit optreden staat in het teken van ‘Na Drê’, haar vierde album dat eerder dit jaar het licht zag. Volgens Dobet is dit album haar meest persoonlijke tot nu toe: zowel teksten als muziek schreef ze voor het eerst allemaal zelf. In Dobets muziek komen invloeden uit rumba congolaise, highlife en verschillende andere stijlen samen in een unieke, pan-Afrikaanse sound. Sommige critici bestempelen haar als de opvolgster van Mariam Makeba. Geen verkeerde vergelijking, maar iedereen die Dobet Gnahoré eerder zag optreden, weet dat de zangeres en danseres vooral als zichzelf klinkt.

Bezetting Dobet Gnahore: lead vocals, dance Colin Laroche de Feline: guitar, vocals Mike Dibo: drums Clive Govinden: bass

Prijzen: - RASA-pas: € 13,20 - Normaal: € 22,00

RASA, Pauwstraat 13A, 3512 TG Utrecht www.rasa.nl

71

www.latin-emagazine.com


(advertentie)

Boulpik

Jupiter & Okwess International

Zwoele dansmuziek uit Haïti Datum: 23-05-2014 | Aanvang: 21:00

Bezwerende straat-grooves uit Kinshasa Datum: 29-05-2014 | Aanvang: 21:00

Foto: La Bellekinoise

We kunnen natuurlijk lekker flauw doen over de naam van de groep, maar de muziek van Boulpik beroert wel degelijk het heup- en bekkengebied. De naam verwijst overigens naar de precisie van een inslag van een kogel. Met behulp van twee banjo’s, een marimbula (soort bas-duimpiano), percussie en zang speelt deze groep uit Haïti met name konpa, dansmuziek die in de jaren 50 ontstond en waarin ondermeer de Cubaanse son doorklinkt. Maar ook Afrika is nooit ver weg. Leider van de band is Franckel Sifranc, die al zo’n 35 jaar meegaat en zichzelf als de grootvader van alle troubadour-groepen uit Port-au-Prince beschouwt. Met vijf jonge muzikanten creëerde hij in 2004 Boulpik en houdt als een van de weinigen de traditie van deze zwoel wiegende straatmuziek in stand. Prijzen: - RASA-pas: € 9,60 - Normaal: € 16,00

Beter laat dan nooit. Jupiter Bokondji is bijna vijftig, maar zijn internationale doorbraak lijkt aanstaande. In zijn eigen Congo is hij al jaren een bekende verschijning: een muzikant met een eigen geluid en een uitgesproken mening. Een talentscout bovendien, die veel jonge muzikanten (bijgenaamd ‘kleine Jupiters’) aan zich weet te binden. De grote Jupiter is de zelfverklaarde uitvinder van de ‘bofenia rock’. Deze muziek is een explosief mengsel van de ritmes uit het Congolese binnenland en invloeden uit afrobeat, funk en rock. Muziek die ook Damon Albarn (Blur, Gorillaz, DRC Music) omver blies. Hij nodigde Jupiter uit om mee te gaan op de ‘Africa Express’, een tournee met Britse en Afrikaanse artiesten. Uiteraard nam Jupiter ook zijn vaste band Okwess International mee, een loeistrakke groovemachine die Utrecht voor één avond omtovert in een dampend Kinshasa. Prijzen: - RASA-pas: € 11,40 - Normaal: € 19,00

RASA, Pauwstraat 13A, 3512 TG Utrecht www.rasa.nl www.latin-emagazine.com

72


Joaquín Diaz

Pablo Reyes Trio - Molino de Viento

Vingervlugge merengue op de accordeon Datum: 30-05-2014 | Aanvang: 21:00

+ special guest Lilian Vieira Datum: 12-06-2014 | Aanvang: 20:30

Iets na 1880 introduceerden Duitse kooplui de accordeon in de Dominicaanse Republiek. Het instrument werd een grote hit bij de lokale bevolking. Zo zeer, dat de bezetting met accordeon nu wordt gezien als de traditionele vorm om merengue te spelen. De hoogst dansbare merengue is natuurlijk de feestmuziek van de Dominicaanse Republiek. Joaquín Diaz mag dan al jaren in Canada wonen, maar de vingervlugge accordeonist is de ideale ceremoniemeester voor dit merenguefeest.

Mexicaans-Braziliaans worldjazz trio. Gitarist, zanger en componist Pablo Reyes (1984) komt uit Mexico City. De muziek uit zijn moederland maar ook uit Brazilië, waar hij in zijn kindertijd heeft gewoond, zit in zijn DNA. Pablo is afgestudeerd aan Codarts in Rotterdam en heeft in 2010 zijn trio opgericht. Samen met bassist “Bam Bam” Rodríguez uit Venezuela en drummer/percussionist Ulas Aksunger met Turkse roots uit Duitsland maakt hij een verfijnd vlechtwerk van latin, jazz, impro, rock en world. Het trio heeft inmiddels twee albums op zijn naam staan, 'Hojarasca' en het onlangs uitgebrachte 'Molino de Viento'.

Jaren aan ervaring klinken door in zijn indringende, soulvolle stem. Diaz stond al als negenjarig jongetje op straat te zingen voor geld, en als tiener had hij al zijn eerste orkest geformeerd. Diaz wordt voor de show bijgestaan door Peter Barzey (percussie), Miguel Fenton (bongo’s, guira) en bassist Luis Adolfo Sánchez. Prijzen: - RASA-pas: € 11,40 - Normaal: € 19,00

Speciaal voor dit concert is de Braziliaanse zangeres Lilian Vieira (Zuco 103) uitgenodigd. Het stemgeluid van de ‘Queen of the Samba Soul’, pas nog in RASA te zien, zal prachtig samenvloeien met de Mexicaans-Braziliaanse worldjazz van het Pablo Reyes Trio. Prijzen: - RASA-pas: € 9,60 - Normaal: € 16,00

Voor de lezers van het Latin Emagazine mogen wij voor dit concert 2 duotickets verloten. Kijk bij de prijsvragen op de site!

RASA, Pauwstraat 13A, 3512 TG Utrecht www.rasa.nl

73

www.latin-emagazine.com


(advertentie)

www.latin-emagazine.com

74


25 jaar Antony Santos El ‘mayimbe de la bachata’ noemen ze hem. Of ‘El bachatú’ vanwege zijn vele radiohits. Hij begon in 1990 als güiraspeler in de band van Luis Vargas, maar koos er al snel voor om zijn eigen weg te gaan. Vargas nam hem dat niet in dank af. Het heeft tot een jarenlange ruzie geleid. In 1991 was Antony Santos de eerste plattelandszanger die een nationale bachata-hit scoorde met Voy pa’lla. De liedteksten van de toenmalige bachata’s waren nogal schunnig en seksistisch. Santos bracht daar verandering en duwde de bachata meer de romantische kant op. Het genre werd langzamerhand algemeen geaccepteerd en Santos groeide uit tot een toonaangevende artiest én ambassadeur van het bachatagenre. Momenteel is hij de best betaalde bachatazanger van de Dominicaanse Republiek. En nu… staat deze Dominicaanse bachataheld alweer 25 jaar op de planken. Dat zilveren jubileum heeft hij gevierd in New York, met een nú al legendarisch concert in een bomvol Madison Square Garden. Santos stond zichtbaar aangedaan op het podium en bedankte zijn fans en medeartiesten uitvoerig. Een bijzonder moment was het optreden van Luis Vargas. De artiesten hebben hun geschil al enkele jaren terug bijgelegd en stonden weer gebroederlijk naast elkaar. Het werd een spetterend concert en tegen middernacht leek Santos nog lang niet aan stoppen te denken. Uiteindelijk moest zijn manager ingrijpen om te voorkomen dat het optreden in de rode cijfers zou eindigen. Aan elk half uur langer optreden hing namelijk een stevig prijskaartje van circa 40.000 dollar. En zo eindigde dit memorabele concert op zijn hoogtepunt. Maar Antony Santos zelf is nog lang niet klaar! Een kleine indruk van het concert:

Is het nu Anthony of Antony? Eigenlijk geen van beide. Zijn officiële naam is Domingo Antonio Santos Muñoz. Op zijn eerste albums zien we nog Antony staan, maar in een latere fase is er een ‘h’ tussengevoegd. Om de verwarring compleet te maken is er nóg een beroemde bachatazanger die eigenlijk Anthony Santos heet. Hij heeft echter voor een andere artiestennaam gekozen. Hem kennen we dus als Romeo Santos.

75

www.latin-emagazine.com


Op Festival Mundial kies je je eigen headliner Met een superdiverse line-up vol kwaliteitsartiesten uit alle windstreken, wordt het publiek uitgedaagd de diepte van het programma in te duiken en een eigen headliner te kiezen. In de spannende loodsen en kleine zaaltjes van de industriële Spoorzone kan iedere artiest een persoonlijke headliner zijn. Het zaadje dat Festival Mundial vorig jaar gepland heeft tijdens de eerste en uitverkochte editie in de Spoorzone komt dit jaar volledig tot bloei. De diversiteit en kwaliteit van het programma is verder uitgebalanceerd. Waar de grote festivals van Nederland vechten om de meest spraakmakende publiekstrekkers heeft Festival Mundial haar unieke positie helemaal gevonden. Het aanbod van talent is ongekend en Festival Mundial is uitgegroeid tot een place to be voor artiesten met een nieuw geluid. Wat je op Festival Mundial ontdekt kan zomaar, behalve jouw persoonlijke hoogtepunt, ook een headliner van de toekomst voor het grote publiek worden.

Uitgelicht Een goed voorbeeld van zo’n nieuw geluid is het Koreaanse Jambinai. Muziek die nergens echt thuis hoort maar overal bestaat. Koreaanse instrumenten worden gemixt met muziek die het meest lijkt thuis te horen in de rock, metal en hardcore hoek. Jambinai produceert nummers die je opslokken en voor even niet loslaten. Door de intense en explosieve optredens hebben ze een flinke fan base opgebouwd in Hongdae’s indie scene.

www.latin-emagazine.com

In het jaar 2014 brengen ze hun eerste internationale CD uit én staan ze op Mundial! Eén van de spraakmakers van dit jaar is met zekerheid prijswinnende trompettist Ibrahim Maalouf. Met een speciaal door zijn vader gebouwde trompet produceert hij een kenmerkend Arabisch geluid en vermengt dit met jazz, metal, pop en klassieke invloeden. Grijp je kans en kom genieten van deze fantastische trompettist want hij is dit jaar in Nederland alleen te zien op Festival Mundial en North Sea Jazz. Een ander potentieel hoogtepunt is The Skints, zonder twijfel één van de meest opwindende bands die de Engelse ska-punk scene de afgelopen jaren heeft voortgebracht. 'East London reggae' noemen ze hun rauwe mix van ska, dub, reggae, hiphop & punk-met-urban attitude. In de vroege jaren tachtig, toen punk de Engelse hoofdstad in een houdgreep hield, werden de buitenwijken van Londen overspoeld door een golf van Jamaicaanse muziek. The Skints verdiepten zich in deze muzikale ontwikkelingen en invloeden en slaagden er op briljante wijze in om daar in de 21e eeuw een eigen draai aan te geven!

76


De Franse reggae band Dub Inc mixt dancehall, dub, ska en rap. Met hun album ‘Hors Controle’ veroorzaakten ze een schokgolf in de scene en zette zichzelf in één klap op de kaart. In 2013 kwamen ze terug met hun vijfde album ‘Paradise’. Inmiddels staan ze bekend als één van de meest dynamisch internationale bands van deze tijd. De laatste vijf jaar is deze groep uit Saint Etienne kriskras de reggae planeet overgegaan. Van Portugal tot de VS, van Colombia tot India en van Duitsland tot Senegal. Dub Inc exporteert hun muzikale gevoel wereldwijd en brengt dit over op miljoenen fans. The Jillionaire is een voorbeeld van een artiest die alles op alles gezet heeft om Festival Mundial te overtuigen dat hij iets nieuws gaat neerzetten. Dit volwaardige lid van Major Lazer gaat dit seizoen voor het eerst solo aan de slag. Deze DJ, producer, fotograaf, ontwerper en filmmaker heeft onder de naam The Jillionaire een unieke stijl ontwikkeld. Moeiteloos mixt hij house met Caribische ritmes en dancehall. De organisatie van Festival Mundial vindt het spannend hoe deze act bij het publiek gaat vallen. The Jillionair kan zomaar de hit van het festival zijn.

Dans, (straat)theater en circus Het aanbod performing arts (dans, (straat)theater en circus) heeft een vaste plek binnen de programmering van Festival Mundial. Met drie volwaardige performing arts stages en een flinke dosis mobiel straattheater neemt dans, theater en circus een steeds prominentere positie in.

VERNIEUWDE INSTEEK AMSTERDAM ROOTS FESTIVAL 2014 De 17e editie van Amsterdam Roots Festival krijgt vorm; met dit jaar een spannende verandering. Roots Open Air (6 juli 2014) verhuist van het Oosterpark naar de Kop van Java-eiland. Daaraan voorafgaand, op 3, 4 en 5 juli, vindt Roots Indoor plaats, met concerten in verschillende zalen in Amsterdam. Vorig jaar heeft het festival een geslaagde overstap gemaakt van een gratis toegankelijk naar een betaald Roots Open Air. Daarmee blikken wij terug op een succesvolle en zonnige editie van Amsterdam Roots Festival in 2013, met optredens van o.a. Rokia Traoré, Emel Mathlouthi en Geomungo Factory. Met het nieuwe onderkomen van Roots Open Air op de Kop van Java-eiland onderstreept Amsterdam Roots Festival eens te meer de onophoudelijke ontwikkelingen op het gebied van muziek en dans, met de haven als ontmoetingsplek van verschillende culturen. De nadruk blijft te liggen op muziek van over de hele wereld, waarbij een uitbreiding van verschillende kunstdisciplines zorgt voor meer verdieping. Ook de markt krijgt een nieuw gezicht en wordt qua aankleding en inhoud meer geïntegreerd in het gehele programma van Roots Open Air. De website www.amsterdamroots.nl wordt spoedig aangepast voor meer informatie! (advertentie)

Huur een vakantiehuis in Spanje met zwembad

Festival Mundial vindt plaats op 27, 28 & 29 juni 2014 in de Spoorzone Tilburg. De kaartverkoop is inmiddels gestart. Ben je van plan om naar Festival Mundial te komen, koop dan op tijd je kaarten. Er is een beperkte capaciteit en Festival Mundial 2013 was volledig uitverkocht. Kijk voor meer informatie op www.festivalmundial.nl

77

www.latin-emagazine.com


Burning Spear, La Yegros, Alpha Blondy en meer...

Burning Spear www.latin-emagazine.com

78


Line-up per dag

VRIJDAG 27/06: Girls in Hawaii – Puggy – Seun Kuti – La Yegros - Seeed – Basement Jaxx - Morcheeba Dilated Peoples – Skip & Die - Tiken Jah Fakoly ZATERDAG 28/06: Burning Spear - Cuban Beats All Stars - Ben Howard - Chance the Rapper - Chinese Man – Akua Naru - Laura Mvula—Tricky – Cassius – Keziah Jones ZONDAG 29/06: Jurassic 5 – Alpha Blondy - Protoje & The Indiggnation - John Butler Trio - The Soul Rebels - Youssoupha –Suarez—Bootsy Collins and the Funk Unity Band De voorbije weken kondigden we al artiesten aan die op 27, 28 of 29 juni op een van de podia van Couleur Café zullen staan. Deze maand voegen we meer straffe namen toe aan deze lijst. Vrijdag 26 juni komt de charismatische Ivoriaanse reggaeheld Tiken Jah Fakoly de straffe line-up van vrijdag versterken en zijn talloze fans verblijden. Met Girls in Hawaii en Puggy zetten we het kruim van de Belgische pop- en rockscene op de affiche. Na hun indrukwekkend concert in een uitverkocht Vorst Nationaal zet Puggy de veroveringstocht verder met een passage op Couleur Café, het festival waar het voor hen allemaal begon als Wanted!-talent in 2007. Girls in Hawaii zakken voor het eerst af naar Tour & Taxis om hun wondermooie album Everest voor te stellen.

Praktische info, ticketing & mobiliteit Ticketverkoop is al gestart. Website: www.couleurcafe.be Met je Couleur Café ticket reis je gratis met de MIVB en aan halve prijs met de NMBS. Meer info op onze website. Festivaldata en -adres: 27- 28- 29 juni 2014 Tour & Taxis, Picardstraat 3, 1000 Brussel

La Yegros

Onze Facebookvrienden kregen al de primeur: de mythische Winston Rodney alias Burning Spear komt voor een exclusief Europees concert naar Couleur Café! We blijven in de Caraïben want Ruzzo en zijn kompanen van de Cubaanse hiphop band Orishas zijn terug met het nieuwe en minstens even funky rapproject Cuban Beats All Stars. Meer zomerse vibes komen van de Argentijnse La Yegros, met haar in elektronica gedrenkte cumbia. We zijn ook zeer verheugd de enige echte afrobeat-erfegenaam Seun Kuti en zijn veertienkoppige band Egypt 80 terug te mogen verwelkomen.

79

www.latin-emagazine.com


Tarta Pascualina Deze tarta pascualina is populair in o.a. Argentinië en Uruguay. De oorsprong ligt in Ligurië, Italië en is terug te voeren tot de 16e eeuw. Immigranten op zoek naar een beter leven namen het mee naar Zuid-Amerika. 1 middelgrote ui, gesnipperd 4-5 teentjes knoflook, gesnipperd 1 el olijfolie 400 gr gehakte diepvriesspinazie (ontdooid en uitgelekt) of verse spinazie, gestoomd, uitgelekt en grof gehakt. 450 gr ricotta 75 gr mozzarella, fijngesneden 25 gr geraspte Parmezaanse kaas 6 eieren (4 voor de bovenkant van de taart, 1 voor de vulling en 1 om te bestrijken) 3 geroosterde paprika’s, fijngehakt ¼ tl vers geraspte nootmuskaat 1 tl chilipeper Zout en peper naar smaak Diepvriesbladerdeeg, ±1,5 pakje Verwarm de oven tot 180 graden. Vet een springvorm lichtjes in. Verhit de olijfolie in een middelgrote braadpan. Fruit de ui en knoflook tot ze doorzichtig zijn. Haal van het vuur en laat afkoelen. Doe de ui, knoflook, spinazie (zorg dat die GOED uitgelekt is), ricotta, mozzarella, Parmezaanse kaas, geroosterde paprika, nootmuskaat, chili, zout en peper in een grote kom en roer alles door elkaar. Proef en voeg eventueel nog wat kruiden toe. Voeg 1 ei toe, en meng goed. Bedek de springvorm met bladerdeeg. Doe de vulling in de vorm. Strijk de vulling glad en maak 4 diepe gelijkmatig verdeelde kuiltjes in de vulling. Breek een ei in elk van de kuiltjes (als je denkt dat het gaat overstromen, doe dan niet al het wit er in). Dek de bovenkant af met bladerdeeg, en druk de randen aan met een vork. Prik met een scherp mes een paar gaatjes in de bovenkant, en bestrijk met geklopt ei. Bak de taart ongeveer 45 minuten, tot deze goudbruin is en de vulling is gestold. Laat de taart afkoelen tot kamertemperatuur (of lauw) voor je hem serveert.

Door Zuca de la Casa www.latin-emagazine.com

80


Premios Soberano – De Dominicaanse Grammy’s De Dominicanen hebben sinds 1985 al hun eigen prijzenfestival om hun beste artiesten op het gebied van kunst, muziek en documentaires te eren. In eerste instantie stelden de Vereniging van kunstjournalisten (Asociación de Cronistas de Arte) de Premios Casandra in. Ze vernoemden deze naar de legendarische volkszangeres, Casandra Damirón, bijgenaamd ‘La Soberana’. Tot en met 2011 zijn de Premios Casandra jaarlijks uitgereikt. Vanwege onoverkomelijke problemen met de familie van Casandra Damirón, is de naam sinds 2012 veranderd in Premios Soberano. De jaarlijkse prijsuitreikingen vinden echter nog steeds plaats.

Op 18 maart 2014 zijn de winnaars van dit jaar in de verschillende categorieën bekendgemaakt. Er zijn drie hoofdcategorieën: Klassiek, Media en Pop. Daarnaast wordt jaarlijks “El Gran Soberano” toegekend aan een artiest met bijzondere verdiensten. Het is een oeuvreprijs die een artiest maar één keer in zijn leven kan winnen. Dit jaar viel deze eer te beurt aan de komiek/presentator Cuquín Victoria. In de categorie Pop komen we onder de winnaars wel wat bekende namen tegen: - Raulín Rodriguez: bachata (en) zanger van het jaar - Miriam Cruz: band van het jaar en merengue van het jaar - Juan Luis Guerra: uitstekende prestaties in het buitenland - Romeo Santos: componist van het jaar Juan Luis Guerra (foto: Bart Henseler)

De complete lijst en alle overige informatie (in het Spaans) is te vinden op www.premiosoberano.com

81

www.latin-emagazine.com


Oscarcito Hij gaat als een speer, de kleine Oscar. Tijdens de BMI Latin Awards sleepte hij 2 prijzen in de wacht voor Me llamaré tuyo en Si tu me besas. De nummers, beide uitgevoerd door Victor Emanuelle, behoorden tot de 50 meest gedraaide latin songs van het jaar. Broadcast Music, Inc.® (BMI) is de Amerikaanse organisatie die de auteursrechten van songwriters beschermt. Jaarlijks worden in Las Vegas de meest succesvolle songwriters in het zonnetje gezet. We hebben het al eerder over Oscar Hernández “Oscarcito” gehad. Geen opvallende verschijning en ook niet de beste zanger van Latijns-Amerika. Achter de schermen produceert hij echter hit na hit voor andere artiesten, zoals Victor Emanuelle en andere grootheden. Sinds enkele jaren kruipt hij zelf ook regelmatig achter de microfoon, vaak samen met andere artiesten. Zo ook voor zijn nieuwe coproductie met zanger-acteur Gabriel Parisi. Samen maakten ze een nieuwe bewerking van Parisi’s Comerte a besos, compleet met een flitsende videoclip.

ASCAP Latin Music Awards De afgelopen maand leek wel een prijzenfestival. In de Dominicaanse Republiek werden de Premios Soberano uitgereikt, in Las Vegas de BMI Latin Awards en in New York de ASCAP Latin Music Awards. De American Society of Composers, Authors & Publishers (ASCAP) vierde dit jaar haar honderdste verjaardag. En dat deden ze in stijl. De Latin Heritage Award was toegekend aan de legendarische Fania All Stars en die trakteerden de aanwezigen op een fantastisch optreden. Onder leiding van de 78-jarige Johnny Pacheco gingen de Fania artiesten nog een keer helemaal los. Johnny Pacheco, Larry Harlow, Ismael Miranda, Isidro Infante, Bobby Valentín, Roberto Roena, Rubén Blades, Nicky Marrero, Jorge Maldonado, Victor Manuelle, Renzo Padilla en Ray Viera; allemaal waren ze van de partij en lieten zien dat het vuur nog stevig brandde. www.latin-emagazine.com

Het was niet het enige, maar wel het meest memorabele optreden van die avond. Voor een volledig overzicht van de winnaars kun je terecht op: www.ascap.com Fania All Stars tijdens de ASCAP Latin Music Awards:

82


(advertentie)

www.mambodiva.com

83

www.latin-emagazine.com


TenTemPiés De band debuteerde in 2011 met de plaat Canto Para Gritar, een mix van up-beat latin rock, reggae en ska (of Damsko Mestizo, zoals ze het zelf noemen). Het album werd door de Nederlandse muziekpers zeer positief ontvangen. Sindsdien tourt de band, vooral bekend vanwege hun energieke live shows, volop door binnen- en buitenland. Na Duitsland, Frankrijk en Spanje staken de muzikanten in maart 2013 de oceaan over voor een tour door Chili. Daarmee keerden ze terug naar hun muzikale wortels in het moederland van frontman Maurino Alarcón en gitarist Jouke Schwarz.

China Een verrassende bestemming: van 2 tot 5 april 2014 speelde TenTemPiés op Sound of the Xity (SOTX) in Beijing. Dit jaarlijks terugkerende festival is een platform voor de gezamenlijke ontwikkeling van de Chinese en westerse muziekindustrieën. www.latin-emagazine.com

Nieuw album in 2014 Na de release van hun EP A Casa Tierra in 2013 is TenTemPiés voor hun aankomende album een intensieve samenwerking aangegaan met Pieter Both (BEEF!, Jah6), die het album produceert. De release hiervan wordt in de tweede helft van 2014 verwacht.

Meer informatie: www.tentempies.com

84


Global Battle of the Bands op zoek naar de beste band van Den Haag De internationale bandcontest Global Battle of the Bands (GBOB) gaat ook in 2014 op zoek naar de Best New Band in the World. In samenwerking met Musicon en het Haags Pop Centrum is de werving onder de Haagse talenten voor de Nederlandse finale vandaag van start gegaan. Alle Haagse bands kunnen zich nu inschrijven om mee te doen met Global Battle of the Bands Nederland, met een optreden tijdens Parkpop en een plek in de spectaculaire wereldfinale van GBOB als grote prijs in het vooruitzicht.

De Nederlandse winnaar van 2013, The Cosmic Carnival, stond onlangs in de wereldfinale in Chiang Mai (Thailand) en wist de zevende plek te bemachtigen. De band sprak van een waanzinnige ervaring die ze nooit meer zullen vergeten. DUCOS Productions is verantwoordelijk voor de organisatie van de Nederlandse finale van GBOB en wil hiermee (jong) muzikaal talent stimuleren en bijdragen aan de kick-start van een carrière in de muziekindustrie.

Inschrijven Om mee te doen met Global Battle of the Bands gelden er slechts enkele criteria; alle bands spelen 100% live en spelen eigen composities. Inschrijven voor GBOB kan via www.haagspopcentrum en www.musicon.nl. De voorrondes van GBOB in Den Haag vinden plaats op 11 april, 12 april, 18 april en 19 april in muziekcafĂŠ Musicon en het Haags Pop Centrum. De voorrondes leveren vier halve finalisten en een wildcardwinnaar op; in de halve finale op 2 mei in de SuperMarkt wordt dan bepaald welke twee bands naar de finale zullen gaan. Die finale van GBOB Nederland zal medio juni plaatsvinden. Meer info over de finale van GBOB Nederland volgt snel.

In 2014 was The Cosmic Carnival namens Nederland vertegenwoordigd in de wereldfinale van GBOB in Chiang Mai (Thailand). De Rotterdammers wisten de zevende plek te bemachtigen, tijdens een spannende finale waar Firekind uit Engeland uiteindelijk er met de hoofdprijs vandoor ging. Voor meer informatie over GBOB, check www.GBOB.com of www.parkpop.nl. Voor meer informatie over de voorrondes en inschrijvingen, ga naar www.musicon.nl of www.haagspopcentrum.nl.

Global Battle of the Bands GBOB is de grootste internationale bandcontest voor bands in de wereld. In meer dan 19 landen worden landelijke finales georganiseerd. Deze finalisten strijden in februari 2015 om de titel van Best New Band in the World, met een hoofdprijs bestaande uit; een albumopname met internationale producer, een videoclip, een contract met GBOB Music en een internationaal promotiepakket.

85

The Global Battle of the Bands Nederland wordt georganiseerd door DUCOS Productions, de Haagse voorrondes in samenwerking met Musicon en Haags Pop Centrum. DUCOS Productions is onder meer verantwoordelijk voor de organisatie van Robin Rotterdam Unlimited, Parkpop en Night at the Park.

www.latin-emagazine.com


Maak van je passie je beroep: word Salsadocent Begin 2012 startte de Stichting SON met de enige erkende, onafhankelijke opleiding Salsadocent in Nederland. Dankzij de cursus Basisvaardigheden Salsadocent konden aspirant-docenten hun carrière in de salsawereld beginnen, met de noodzakelijke basisvaardigheden in hun ‘rugzakje’. Na urenlange vergaderingen, schrijfblokken vol notities, warme oren van het telefoneren en vingerkramp van het typen is het eindelijk zo ver. De Opleiding Salsadocent Nieuwe Stijl van de SON (Stichting Salsa Onderwijs Nederland) is een feit. Nu kun je het (door de Stichting Dans Educatie Nederland) erkende Certificaat Basisvaardigheden Salsadocent halen door het volgen van losse modules. Waarom volgen aspirant docenten bij de SON de opleiding Salsadocent? * Erkend door Stichting DEN (Dans Educatie Nederland), je behaalt dus een erkend diploma en erkende certificaten. * Onafhankelijk. De SON verbindt zich niet aan een dansschool. * Veelzijdig: modules voor Salsa On1 (LA Style), Salsa On2 (NY Style), Cubaanse Salsa. Je kunt één richting selecteren of ervoor kiezen om meerdere stijlen te volgen. * Lesmateriaal uit de praktijk, met hands-on tools, tips & tricks aangereikt door topdocenten die hun ervaring met je delen. Zowel basisinformatie als specialisatiemodules, voor verdieping of andere dansen. * Waardevolle bedrijfsmodules: Administratie, Social Media, Marketing, Didactiek, Schrijven voor publicaties en meer. * Maximum aan individuele aandacht in een groepsopleiding, online hulp en advies. * Video-opnames van jezelf in lessituaties, feedback van docent en medecursisten. * Elke module wordt afgesloten met een eindopdracht/examen. Bij voldoende resultaat krijg je je deelcertificaat uitgereikt. * Met de opleiding van SON heb je voldoende handvatten om goed voorbereid aan de slag te kunnen als Salsadocent, welke vorm van salsa je ook kiest.

Het modulesysteem werkt als volgt: Je kunt de benodigde deelcertificaten voor het Certificaat Basisvaardigheden Salsadocent één voor één en in je eigen tempo halen (en betalen). Ook de datum waarop de modules gegeven worden, wordt in overleg bepaald. Je schrijft je in voor de module(s) die jij wilt volgen, en zodra het minimum aantal inschrijvers is behaald dat nodig is om de module doorgang te kunnen laten vinden, wordt de datum in overleg met inschrijvers en docent bepaald. Flexibel en budgetvriendelijk! Je leert van de crème de la crème van de Nederlandse salsa community, die jou bijstaan met hands-on modules, en die hun eigen ervaringen uit de praktijk graag met je delen. Alle docenten hebben hun strepen in de scène verdiend en hebben hun eigen methodes ontwikkeld. Zij geven allen les in iets waarin zij specifiek uitblinken. Binnen de opleiding kun je kennismaken met diverse topdocenten met allemaal hun eigen ‘best practices’ en tips & tricks uit de praktijk. www.latin-emagazine.com

Zij stimuleren je en geven je handvatten mee om je EIGEN weg te vinden in salsaland en geen kopie of kloon van iemand anders te worden. Alle docenten behoren tot de absolute top in Nederland, en doen zeker niet voor elkaar onder!

Leer alleen wat je interesseert! Na het behalen van het Certificaat Basisvaardigheden kun je je kennis verdiepen door het volgen van B- en C-modules. Ook voor mensen die een opleiding ergens anders hebben gevolgd of al werkzaam zijn als dansdocent dé mogelijkheid om hun kennis uit te breiden. Als je al ervaring hebt, kun je namelijk vaak vrijstelling krijgen voor (een deel van of alle) A-modules, en je meteen inschrijven voor de vervolgmodules (B en C). Dit is je kans om binnen je budget te leren van the best of the best!

86


Alle informatie vind je op www.salsaopleiding.nl. Dagelijks wordt er nieuwe informatie toegevoegd, dus check de site vaak.

87

www.latin-emagazine.com


www.latin-emagazine.com

88


Belle en het Beest Regie: Christophe Gans | Genre: mysterie, romantiek | 115 min. | Frankrijk De wereldberoemde klassieker komt nu echt tot leven! Ga mee naar het magische Frankrijk van de vroege 19e eeuw, waar een handelsreiziger met zijn zes kinderen woont. Om zijn jongste dochter Belle een plezier te doen, plukt hij op één van zijn reizen een roos voor haar op het landgoed van het Beest. Dat loopt niet goed af, het Beest wil de man doden voor de diefstal. Belle voelt zich zo schuldig dat ze naar het kasteel van het Beest gaat om de plek van haar vader in te nemen. De is doodsbang, maar het kasteel blijkt een plek vol magie te zijn! Het Beest wil iedere avond met haar dineren, ze leren elkaar kennen en Belle begint in te zien dat er geen monster schuilt in het Beest. Sterker nog; in haar dromen ziet ze hoe hij ooit een knappe prins was. Met haar grote hart en al haar moed overwint Belle haar angst. Maar lukt het haar ook om het Beest te ontdoen van de vloek en ware liefde te vinden? Vanaf 17 april 2014 in de bioscoop

Op DVD: NEDERLAND VAN BOVEN - SEIZOEN 2 Presentatie: Roel Bentz van den Berg | Genre: documentaire Nederland van boven laat ons land zien vanuit een spectaculair perspectief. Door middel van datavisualisaties, indrukwekkende luchtbeelden en portretten van mensen op de grond laten we zien wie we zijn en hoe de tijd ons land verandert en veranderd heeft. Vanuit de lucht zien we Nederland veranderen door de jaargetijden heen, en zien we alle bepalende momenten van onze eigen levenscyclus. In alles wat we zien wordt onze mentaliteit weerspiegeld, de manier waarop wij van dag tot dag, en van generatie op generatie, leven in dit land. Het is een verhaal van vallen en weer opstaan, van kansen zien en nemen, van steeds weer opnieuw het wiel uitvinden en soms van genadeloos op ons gezicht gaan. Een cyclus die steeds hetzelfde lijkt maar tegelijk telkens weer een andere gedaante aanneemt. Waar de eerste serie van Nederland van Boven een ode was aan het maakbare Nederland, is deze tweede serie daardoor vooral een ode aan onze veerkracht. Releasedatum: 11 april 2014

Op DVD: MARINA Regie: Stijn Coninx (Soeur Sourire, Daens) | Genre: romantisch drama "Liefde in al haar luister…Matteo Simoni ís Rocco Granata" - De Morgen - "De vertolking van Matteo Simoni als Rocco spat van het scherm" - Het Belang van Limburg. De veelgeprezen film die in Belgie alleen al ruim 500.000 bezoekers trok (Diamanten status). Italië 1948. De 10-jarige Rocco groeit op in een bergdorpje in Calabrië. Op een dag neemt zijn vader Salvatore een moedig besluit: hij wil een betere toekomst voor zijn gezin. En België is het beloofde land... Rocco’s vader werkt in de steenkoolmijnen van Waterschei. Zijn plan: als een rijk man naar Italië terugkeren. Maar al na een jaar laat hij zijn hele gezin naar Limburg overkomen. Rocco groeit op in een vreemde omgeving met een rare taal en een andere cultuur. Als rebellerende jongeman zoekt hij – tegen de wil en overtuiging van zijn vader – een uitweg in de muziek én in de liefde. Hij volgt zijn hart om een eigen droom te realiseren. Het verhaal is geïnspireerd op de jeugdherinneringen van Rocco Granata, de Italiaans/Belgische zanger. Releasedatum: 25 april 2014 (alleen in Vlaanderen)

89

www.latin-emagazine.com


www.latin-emagazine.com

90


Noah 3D Regie: Darren Aronofsky | Genre: drama | 134 min. Oscar winnaar Russell Crowe speelt Noah, een man die een onmogelijke opdracht krijgt wanneer de wereld vernietigd dreigt te worden door een allesverwoestende overstroming. Noah is zowel in 3D als in IMAX 3D te zien. Vanaf 10 april 2014 in de bioscoop te zien.

Op DVD: HOMEFRONT Regie: Gary Fleder (Runaway Jury, Don’t Say A Word, Kiss The Girls) Genre: Actie/thriller | 100 min. “Vol actie, heldhaftige taferelen en sensatie met een vleugje charme zoals alleen Statham dat kan.” - Filmpjekijken.com Voormalig narcotica-agent Phil Broker (Jason Statham) denkt een rustiger leven te krijgen nu hij zich met zijn dochtertje in een plattelandsstadje heeft gevestigd. Het Amerikaanse zuiden blijkt echter nogal licht ontvlambaar. Als een schoolruzie van zijn dochter uitloopt op een vete met de ouders van een klasgenootje, wordt Phil toch gedwongen in actie te komen. Zeker als zijn tegenstander (James Franco), een drugsbaron die zich Gator laat noemen, ontdekt wat zijn achtergrond Releasedatum: 18 april 2014

JUSTIN BIEBER’S BELIEVE Regie: Jon M. Chu (Step Up 3D, Never Say Never, G.I. Joe: Retaliation) Genre: Muziekdocumentaire | 92 min. “een film voor echte beliebers” Telegraaf In Believe zien we de 19-jarige Justin Bieber zoals we hem nog nooit gezien hebben. Tijdens interviews is hij eerlijker dan ooit als het gaat om zijn passie voor muziek, problemen met relaties en het volwassen worden terwijl hij continu in de schijnwerpers staat. Verder zien we concertbeelden, die nog nooit eerder vertoond zijn, evenals ongekende beelden achter de schermen. Beleef Justin Bieber zoals nergens anders. Releasedatum: 18 april 2014

91

www.latin-emagazine.com


www.latin-emagazine.com

92


(advertentie)

93

www.latin-emagazine.com


(advertentie)

www.latin-emagazine.com

94


95

www.latin-emagazine.com


Hoofdredactie: AndrĂŠ Lambeck (NL) Luc Cooman (BE) PR & Communicatie Annetje Riel Eindredactie: Caroline Bergwerf Fotografie & film Bart Henseler Kati van Helden Hans Gorissen Michele Demeyer Michele van den Heuvel Maarten Mooijman Annemiek Rooijmans

Disclaimer: De redactie accepteert geen verantwoordelijkheid voor foto’s of ander beeldmateriaal dat door derden is aangeleverd. De leveranciers van dit materiaal zijn er verantwoordelijk voor dat dit materiaal met toestemming van rechthebbenden wordt gebruikt. Raadpleeg voor uitgebreide informatie t.a.v. aansprakelijkheid, copyright, merken en informatie van derden de volledige disclaimer op onze website.

www.latin-emagazine.com

Redactionele bijdragen van Gerardo Rosales Alicia Rondon Tessa Schutte Javier Arenas Annetje Riel Wil Strik Cherry Taylor Gustavo Rademaker Michele van den Heuvel Ginette Lavell Otto van Helden Zuca de la Casa Gaylord Pieters Adverteren: mail naar info@latin-emagazine.com o.v.v. adverteren

96


Latin Emagazine friends Salsa Supply www.salsasupply.nl Salsa Club Weert www.salsaclubweert.nl SalsArte www.salsarte.com Salsa Socialclub Cubaten www.cubaten.nl Salsasol Breda www.salsasol.nl

Festivals Afro-Latino Festival Antilliaanse Feesten Festival Afrique-Carib Sundown Festival Eindhoven Music Meeting

Theaters en clubs RASA, Utrecht Paleis voor Schone Kunsten, Brussel De Oosterpoort, Groningen Korzo, Den Haag Parkstad Limburgtheaters Melkweg, Amsterdam Paradiso, Amsterdam

Salsa-DVD’s www.salsa-dvds.com

Media

La Grande Salsa www.stevetheorga.com

Agendapartners

conSentido www.consentido.nl

World Connection Agency www.conneccionagency.nl

Latin Life Radio

Salsa Info NL & BE www.salsainfo.nl Latin Music www.latinmusic.be Salsa.be www.salsa.be Salsa Suprema www.salsasuprema.nl Cuban Salsa www.cubansalsa.be

97

www.latin-emagazine.com